Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.483
(3.980 wekelijkse,
503 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 21/10/2004 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 8
nummer 371 van 16/10/2004
Gegroet lezers,

Deze week hebben wij niet echt iets speciaals te vermelden in dit voorwoord, behalve dat wij nogmaals de mensen willen bedanken die telkens en telkens klaar staan om de redactie bij te staan: Wim, Ben, Benny, Gerard, Filip, Jean-Luc, Peter, en alle alle anderen!

Bij leven en welzijn hoort u volgende week weer van ons.
Veel leesplezier,
Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Indymedia servers gesloten
Vrijdag is de toegang tot de site Indymedia afgesloten door het FBI; dat zou, volgens dit bericht bij Yahoo France, binnengevallen zijn in de Britse en Amerikaanse lokalen waar zich de servers bevonden.
Die maken deel uit van het wereldwijde net van Indymedia dat zich opstelt als het 'eerste media van de onafhankelijke massa", als tegengewicht tegen de traditionele media die misschien niet altijd even objectief zouden zijn.
Indymedia is in de jaren uitgegroeid tot een soort spreekbuis van de anders-globalisten en de kritieke en pacifistische teksten ervan worden er gepubliceerd.
Volgens het FBI kwam de inval er op vraag van ItaliŽ en Zwitserland. Met name in ItaliŽ zou de klacht gekomen zijn van Alliance Nationale, de tweede partij van de coalitie van Silvio Berlusconi. Die vraagt al sinds november verleden jaar de sluiting van Indymedia, omdat het die beschuldigt van beledigingen tegenover het Italiaanse leger.
We kunnen het natuurlijk verkeerd hebben, maar dit lijkt ons heel veel weg te hebben van regelrechte censuur, het monddood maken van alles en iedereen die het aandurft om kritiek te leveren...
http://fr.news.yahoo.com/041009/1/43d6i.html
http://fr.news.yahoo.com/041008/1/4385f.html
http://news.com.com/Feds+target+alternative+media+Web+site/2100-1038_3-5404073.html?tag=nefd.top

* Add-on ontwikkelaars bezorgd over stagnatie IE
Hebt u er eigenlijk al bij stilgestaan dat de IE browser al in 3 jaar geen enkele grote update meer kende? Het lijkt wel of Microsoft enkel aandacht had voor de verdere ontwikkeling van IE zolang er concurrentie bestond. De browseroorlog is ondertussen gewonnen, IE is de grote overwinnaar en rust nu blijkbaar op zijn lauweren. Al 3 jaar lang.
Daar zijn een aantal softwarebedrijven niet zo gelukkig mee. Het gaat met name om bedrijven die software hebben gemaakt die op de basiscode van IE berust, zoals StileSoft dat NetCaptor uitbrengt. Dat is een IE browser voor de meer veeleisende gebruiker, met tabblaadjes en andere extra mogelijkheden.
Zij zijn bezorgd en gelijk hebben zij. Vermits er nog altijd geen nieuwe versie van IE uitkomt, vrezen zij dat de mensen gaan overschakelen op een alternatieve browser zoals Mozilla, Firefox, Opera en co, die wél aan de weg timmeren en zichzelf voortdurend renoveren.
Een teken aan de wand is in elk geval het feit dat grote bedrijven zoals Yahoo en Google, stilaan wegglijden van een wereldje waarin werd uitgegaan van het feit dat enkel IE-gebruikers op bezoek kwamen: zij denken voortaan een multibrowserstrategie uit.
Meer over dit onverwacht staartje aan de browser-war, volledig te wijten aan de laksheid van Microsoft, in dit artikel bij CNet
http://news.com.com/Piggyback+developers+in+a+bind+over+IE/2100-1032_3-5401068.html?tag=nefd.top

* Online afpersing neemt toe
Volgens het SANS instituut, is het niet allemaal peis en vree op het internet - afpersing zou er namelijk welig tieren. 6 à 7.000 organisaties betalen momenteel al een zekere som aan afpersers. We horen er niet veel over, gewoon omdat de bedrijven zich teveel schamen om ervoor uit te komen.
Vooral goksites zouden het slachtoffer zijn van de afpersers: er zou geen enkele goksite zijn die geen geld betaalt aan de afpersers. Die dreigen ermee om de site plat te gooien met bijvoorbeeld een DDoS (Destributed Denial of Service - een aanval waarbij een website wordt bestookt met valse aanvragen tot het doorsturen van informatie, zodat de servers overuren draaien en er niet meer aan toekomen om de legitieme aanvragen te beantwoorden.
SANS roept daarom de makers van software op om hun producten beter te beschermen, zodat het niet meer zo gemakkelijk wordt om dergelijke dreigementen ook daadwerkelijk uit te voeren.
http://news.com.com/Expert+Online+extortion+growing+more+common/2100-7349_3-5403162.html?tag=nefd.top

* Vrouw krijgt boete voor posten van naaktfoto
Zou u het volgende verhaal geloven? In een tijd waarin porno welig tiert op het internet, in allerlei vormen, tot zelfs de meest onbegrijpelijke en afstotelijke, zijn er nog moraalridders blijkbaar. Een dame van 21 lentes werd in Lincoln, Nebraska, veroordeeld omdat zij naaktfoto's van zichzelf op het internet had gezet. De dame in kwestie deed geen perverse dingen op die foto's, ze was gewoon naakt. Ze was wel naakt op publieke plaatsen. En dat was, aldus de ordehandhavers van Lincoln, in strijd met de wet.
Dus kreeg de dame een boete van 150 $. De dame laat het niet aan haar kouwe kleren (sic!) komen. In een reactie kondigde zij zelfs aan, om verder te gaan met haar website met naaktfoto's van zichzelf. "Ik hou er nu eenmaal van om in publiek naakt te zijn."
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Oct/gee20041011027339.htm

* Phishing neemt explosief toe
Websense Security Labs heeft cijfers vrijgegeven waaruit blijkt dat phishing websites groeien gelijk kool - elke maand komen er 50% meer websites bij.
Zoals u waarschijnlijk weet, wordt bij een Phishing fraude de gebruiker in de waan gebracht, via een legitiem uitziende mail, dat de link waarop hij klikt, hem naar een website voert van een officieel bedrijf, meestal een bank. Daar dient hij zijn persoonlijke gegevens in te voeren, inclusief bankrekening, mastercard nummer, enz. Waarop de maker van de website met die gegevens gaat lopen, om er aankopen mee te doen op kosten van zijn slachtoffer.
Het gaat nu zelfs al zover dat u mailtjes krijgt waarin u wordt gewaarschuwd tegen phishing sites, maar die zelf links leggen naar phishing sites!
In elk geval is het zo dat Websense enkele gegevens naar boven heeft gevist over deze sites:
- De sites die het meest worden gebruikt om een fraude rond te bouwen, zijn apothekers (in de VS), banken, hypotheekinstellingen, leningsinstellingen.
- U kan zo'n frauduleuze site herkennen aan het feit dat er geen contactinformatie staat.
- Phishing sites zijn een erg kort leven beschoren: zij overleven gemiddeld slechts 8,5 dagen.
- De meerderheid van de frauduleuze sites zijn buiten de VS gebaseerd.
Toch nog maar eens herhalen: geef nooit uw privé-gegevens door als u niet 1000 (duizend!) procent zeker bent dat u op een beveiligde site bent! Kijk naar het sleuteltje onderaan de site.
http://www.theregister.co.uk/2004/10/11/more_phishing_sites/

* Google doet het 'm weer!
Google blijft maar vernieuwen en verbazen. Vooral door de praktische zaken, die u voorheen via allerlei kunstgrepen op het internet moest vinden.
Een eerste handigheid is de spoorgids. Tik de namen van twee steden in (Gent Luik ) en u zal de verbinding via spoor voor die twee steden vinden. Tik er ook een tijdstip achter, vb "Gent Luik 13:00" dan zal Google op zoek gaan naar een vertrektijd rond dat uur.
De tweede handigheid is een stratenplan. Vul gewoon de naam in van een stad, dorp of gemeente en u vindt het stratenplan (dankzij Michelin).
En dan is er nog de mogelijkheid om pakjes van FedEx en UPS op te sporen. Gewoon het trackingnummer invullen in het zoekvak en klaar is kees!
Deze mogelijkheden zijn zowel bij de Nederlandse als Belgische versie van Google te vinden. [Bron: Wim W]
http://www.google.nl
http://www.google.be

* Voortaan stoorzenders toegestaan in Franse theaterzalen
Ergert u zich ook zo erg aan al die mobieltjes die erg storend rinkelen wanneer u rustig in bioscoop of theaterzaal zit? Wel, wij hebben goed nieuws voor u. Althans, als u in Frankrijk woont.
Het is een kleine moeite om beleefdheid in acht te nemen en de gsm even af te zetten vooraleer u het theater binnenstapt. Blijkbaar vertonen de meeste mensen die elementaire vorm van beleefdheid niet. En voor hen zal voortaan in Frankrijk de regel gelden: "wie niet horen wil, moet voelen".
De Franse overheid heeft namelijk een beslissing van ART (de Franse tegenhanger van het Belgische BIPT, de telecomregulator) goedgekeurd waarmee de installatie van stoorzenders voor mobiele telefoons in spektakelzalen werd voorgesteld.
De stoorzenders zijn wel aan twee voorwaarden onderworpen: zij mogen de ontvangst buiten de zalen niet verstoren en noodoproepen moeten nog altijd mogelijk zijn.
Gaan we nu met zijn allen naar Frankrijk moeten trekken om rustig naar een voorstelling (film of andere) te kunnen kijken? Of gaan we met zijn allen lobbyen dat er ook hier te lande zoiets gebeurt? Want op elementaire beleefdheid moeten we blijkbaar niet rekenen...
Hoe de telecomoperatoren en de bioscoopzalen zelf reageren, leest u in de tweede link.
http://fr.news.yahoo.com/041010/85/43eg7.html
http://fr.news.yahoo.com/041011/7/43gda.html

* Gutspe
Dit woordje, dat uit het joods/jiddisch/hebreeuws stamt, is moeilijk te vertalen. In het Frans zou u kunnen zeggen: "avoir culot" - in het Nederlands, "lef hebben". Vermenigvuldig die uitdrukking met 100 en dan komt u op de kracht die in het woordje Gutspe vervat zit.
Dit woord is namelijk van toepassing, naar ons gevoel, op de stoot die Microsoft deze week weer heeft uitgehaald. De softwaregigant zit in de VS nog altijd verwikkeld in de antitrust-processen in de VS rond de IE browser en was door een van de recente vonnissen verplicht om documenten voor te leggen die informatie zouden verstrekken waardoor ook andere bedrijven software zouden kunnen maken die naadloos kan samenwerken met het Windows OS.
Nu speelde Microsoft het klaar om die documenten op te stellen in MHT formaat, zodat die enkel te bekijken zijn mits gebruik van de IE browser.
Uiteraard waren de overheden die deze documenten ontvingen, erg verontwaardigd; het gebruik van MHT maakt de documenten veel minder bruikbaar in de praktijk, al is het maar dat er geen gedetailleerde zoekopdrachten mogelijk zijn.
Antwoord van Microsoft: wij hebben die documenten met opzet in HTM voorgelegd, omdat dit formaat kan voorkomen dat onbevoegden de documenten zouden inzien en er goede navigatie mogelijk is. Microsoft voegde er aan toe dat het de betrokken partijen niet verplichtte om de IE browser te gebruiken om het MHT formaat te lezen. Maar moest toegeven dat er geen enkele andere browser momenteel dit formaat ondersteunt.
Zo. Nu weet u wat Gutspe is.
http://www.pcpro.co.uk/news/64282/microsoft-ruffles-antitrust-feathers-with-ieonly-documents.html
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Oct/gee20041012027357.htm

* PayPal: kleine oorzaak, grote gevolgen
Misschien hebt u zelf nog geen gebruik gemaakt van PayPal, maar miljoenen mensen over de hele wereld doen het wel. Het is de betaaldienst bij uitstek voor wie zaken aankoopt bij on line veilinghuizen zoals eBay, omdat PayPal transacties tussen gewone personen mogelijk maakt.
Verleden week liet PayPal echter een steekje vallen. Een upgrade van de servers verliep niet zoals gewenst en het hele weekend waren de servers aan/uit/aan/uit... Zoiets heeft natuurlijk zware financiŽle gevolgen. Niet alleen voor PayPal zelf, dat heel wat inkomsten aan zich zag voorbijgaan, maar ook voor alle kopers/verkopers die van de dienst gebruik maken en hun transactie in het water zagen vallen.
Er zit nog een verborgen kost in deze hele historie. Het vertrouwen van de gebruiker in on line betalingen is laag, erg laag. Nochtans ziet diezelfde gebruiker er helemaal geen graten in om zijn kredietkaart mee te geven in een restaurant ergens in den vreemde, waar hij voor de eerste keer komt, aan de kelner die daarop met de kaart achter een gordijntje verdwijnt. Hopelijk enkel om uw betaling te noteren en niet om de magnetische gegevens van uw kredietkaart naar een blanco kaart te kopiŽren.
Het uitvallen van PayPal zal er in elk geval niet toe bijdragen dat het vertrouwen van diezelfde gebruiker (argwanend tegenover alles wat zich on line afspeelt, argeloos tegenover alles wat zich IRL afspeelt met zijn betaalkaart) niet ten goede komen...
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Oct/gee20041012027368.htm

* Interactief urinoir
Waarom het altijd hebben over Intel, HP, IBM? Er zijn zoveel bedrijven die ook met technologie bezig zijn, maar niet in de kijker komen. Daarom vond The Register het nodig het te hebben over CMT, oftewel Country Music Television. Dat is, zoals u kan afleiden uit de naam, een muziekbedrijf. Maar een bedrijf dat blijkbaar ook iets heeft met urinoirs: het heeft een contract gesloten met verschillende bedrijven om in de urinoirs van bars, concertzalen, colleges enz; muziek te streamen, maar ook andere taken af te handelen, zoals de vertrekken van lekkere luchtjes te voorzien, enz.
En verkopen dat ze kunnen, die mensen bij CMT! Zij weten immers dat zij de man op zijn kwetsbaarste moment treffen en door de plaatsing van het product (vlak boven het urinaal zelf) garanderen zij de geboeide aandacht van de 'gebruiker'. "De sociale protocollen bij het gebruik van een urinoir (niet naar links of rechts kijken) zorgen ervoor dat het product de onverdeelde aandacht krijgt van de gebruiker en de boodschap gehoord wordt."
Een goed marketing tool dus. Maar of u, als fabrikant, ook reclame voor uw product zou willen maken in een urinoir, dat is natuurlijk nog de vraag.
Lees meer over dit nieuwe 'interactieve medium' bij The Register.
http://www.theregister.co.uk/2004/10/13/talking_wizmark_technology/

* Multatuli monddood gemaakt
Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom onderzocht of providers wel voldoende armslag houden bij het reageren op schendingen van het auteursrecht. Als test werden bij verschillende providers (betalende zowel als gratis) websites geopend, waar een tekst van Multatuli werd gepubliceerd. Die tekst (Duizend en enige hoofdstukken over specialiteiten) behoort sinds 1957 tot het publieke domein. Het auteursrecht verloopt immers 70 jaar na de dood van de maker (Multatuli overleed in 1887).
Daarop verzon BoF een vennootschap en een advocaat, die van een hotmail adres voorzien werd en zogezegd het Eduard Douwes Dekker Genootschap vertegenwoordigde. Dit genootschap verstuurde klachten naar de providers, omdat er inbreuk zou gepleegd zijn op de auteursrechten. En wat bleek? 7 op 10 providers verwijderden zonder meer de teksten, alhoewel hier dus echt niets verkeerd was gebeurd.
[Bron: Karin Spaink]
http://www.bof.nl/takedown

* Een Mac op uw PC?
Een bedrijf uit Hawaï beweert, zo zegt dit artikel van Wired, dat het een software emulator ontwikkeld zou hebben waarmee u op uw Windows PC ook het OS X van Apple kan draaien: CherryOS.
Die imiteert momenteel de hardware van een G4 Mac, maar in de toekomst zou er ook een stand-alone versie komen, die Windows XP volledig buiten spel zou zetten. Wat betekent dat u OS X van Apple ook op een gewone goedkope pc zou kunnen draaien, zonder de kosten te moeten doen voor een Microsoft besturingssysteem.
Binnen enkele uren na de aankondiging waren de servers waar de software gedownload kan worden, overbezet.
Momenteel is er nog geen reactie bekend van Apple. Gezien de bedrijfsfilosofie bij Apple, lijkt het ons dat u niet automatisch mag aannemen dat Apple vlakaf tegen CherryOS zal zijn. Dit kan immers voor vele mensen een opstapje zijn dat de drempelvrees voor het MacOS wegneemt en dat kan alleen maar positief zijn voor Apple. Per slot van rekening: zelfs al hebt u een Apple besturingssysteem (het OS X bijvoorbeeld) op uw pc staan, daarom hebt u nog niet de blitse hardware in handen waarvoor Apple bekend staat. Als de software u kan overtuigen, wie weet stapt u dan ook wel over op de aanschaf van de hardware?
http://www.wired.com/news/mac/0,2125,65323,00.html/wn_ascii
http://www.cherryos.com/
http://www.vx30.com/

* Klikfraude
Het lijkt erop dat fraude goed gedijt op het internet. Volgens het Amerikaanse FTC (Federal Trade Commission) zijn verleden jaar 1 op 10 Amerikanen ten slachtoffer gevallen aan fraude en dat betekent dus zo'n 30 miljoen mensen. Van die fraudegevallen waren degene waarbij het internet betrokken was, in de bovenhand. Internet stak zelfs de telefoon voorbij als instrument waarmee de oplichter contact legde met zijn slachtoffer.
Een lange inleiding, om het te hebben over een nieuwe vorm van fraude: klikfraude. Daarbij draait het rond de pay-per-click advertenties: een bedrijf betaalt u, de webmaster, voor elke keer er op een advertentie op uw site wordt geklikt. Wat u natuurlijk ertoe kan verleiden om zelf als gek op die advertentie te gaan klikken - elke klik telt, niet?
In elk geval zijn er al heel wat gevallen vastgesteld van zulke fraude. Het is zelfs zo dat zoekmachine Google, dat ook met pay-per-klick betaling werkt voor sommige advertenties, al bepaalde mechanismen heeft ingebouwd om af te rekenen met frauduleuze kliks.
Hoe de fraude zich voordoet, wat Google als remedie voorstelt, leest u bij Wired.
http://www.wired.com/news/culture/0,1284,65324,00.html/wn_ascii

* Pop-ups slippen door mazen van het net
De wereld zit raar ineen. Steeds meer mensen maken gebruik van software die pop-up advertenties blokkeert; de SP2 van Microsoft Windows XP zorgt bijvoorbeeld voor zo'n pop-up blokker, Firefox verhindert die vervelende venstertjes ook en de Google toolbar doet het ook. En toch zijn er nog altijd adverteerders die op zoek zijn naar manieren om die blokkeersoftware te omzeilen.
Waarom doen ze het toch, kan u zich afvragen? Vanuit het standpunt van de adverteerder is er slechts één antwoord mogelijk: pop-ups hebben een grotere click-through, dat wil zeggen dat meer mensen klikken op advertenties die als pop-up verschijnen, dan bij andere adverteervormen zoals de gewone banner.
Dat mag dan een puur wiskundig feit zijn, de adverteerders die in de kracht van dat cijfer geloven, die geloven in fabeltjes. Want uit studies is gebleken dat het merendeel van de kliks op zo'n pop-up enkel gebeurt uit verstrooidheid, per ongeluk. Bovendien zijn de meeste surfers die pop-ups niet goed gezind, ervaren zij die als een inbreuk en het product dat met zo'n pop-up adverteert deelt in die negatieve beoordeling.
Het feit dat de adverteerders nu de blokkeersoftware proberen te ontwijken, getuigt enkel van nog meer stompzinnigheid. Het feit dat een surfer blokkeer-software hanteert, is toch een indicatie van het feit dat hij niet gediend is van zulke advertenties, niet? En dan gaat de adverteerder die surfer nog eens extra treiteren met een pop-up die doorheen de verdedigingsmuur van de internaut breekt?
Rare jongens, die adverteerders..
http://news.com.com/Revenge%20of%20the%20pop-ups/2100-1024_3-5408453.html?tag=techdirt
http://techdirt.com/articles/20041014/1117254.shtml

* Een wolf in schapenvacht
Kent u Sanford Wallace? Deze Amerikaan werd in de negentiger jaren berucht als de eerste echte "king of spam" en verscheen regelmatig in het openbaar om zijn spammethodes te verdedigen. Nadat hij door verschillende providers aan de deur werd gezet, trachtte hij zelf een ISP op te richten - een ISP die spam-vriendelijk zou zijn.
Daarna stapte hij over in een andere tak, al even hatelijk, die van de pop-ups. Daar had hij niet zoveel succes en toen kondigde hij aan dat hij zich "bekeerd" had en overstapte in een minder schaduwachtige business. Waarop hij een nachtclub opende.
Onze Sanford kon echter niet weerstaan aan de lokroep van het internet en computers. Hij startte opnieuw een bedrijf op (uiteraard weer aan de zelfkant van de wet) en heeft nu het FBI op zijn dak, omdat hij een anti-spyware programma verkoopt dat zelf spyware op de computer van de argeloze gebruiker zet.
Of: het verhaal van Sanford die Spamford en nu Spyford geworden is...
http://techdirt.com/articles/20041008/091259.shtml
http://www.theunionleader.com/articles_showfast.html?article=45220

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Nieuw virus voor MSN Messenger
Sinds maandag is een nieuw virus opgedoken voor de Instant Messaging dienst van Microsoft, MSN Messenger. Het virus luistert naar de naam Funner en verspreidt zich via de contactenlijst van de geïnfecteerde MSN Messenger. Het virus maakt contact met een bepaalde site (www.78p.com) en haalt links af naar meer dan 400 Chinese pornosites. Het virus zendt zichzelf naar iedereen in de contactlijst als funny.exe. Niet aanklikken dus als je zo'n boodschapje krijgt van één van je contacten.
Symantec (:link) bespreekt de manier om het te verwijderen. Maar het is nog maar eens een aanwijzing dat virusmakers mee evolueren met de gebruikers. Instant Messaging is blijkbaar een snellere manier geworden om virussen te verspreiden dan e-mail.[Peter Stuart]
http://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/w32.funner.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Een goed excuus
Wie een auto heeft met automatische piloot en magnetische kaart in plaats van contactsleutel, die krijgt van ons een gratis tip om voortaan zonder verkeersboetes door het leven te gaan - en nog gratis begeleid te worden door de politie ook!
Het gebeurde in Frankrijk. Een automobilist belde de politie op omdat hij, met de automatische piloot op 120 km/u, plots geen controle meer had over die piloot en ook de motor niet kon afzetten om de wagen tot stilstand te brengen.
Gevolg: de politie snelde hem ter hulp, maakte de weg vrij en begeleidde hem zoveel mogelijk.
Horen wij daar een: dank u?
http://www.iol.co.za/index.php?set_id=1&click_id=29&art_id=qw1096963740806B216

* GMail Drive Shell extension
Wat het is, dat laten wij over aan de techneuten. Het is een omhulsel dat u rond uw GMail mailaccount bij Google kan bouwen en waarmee u uw 1 giga mail-ruimte plots voor heel andere dingen kan gebruiken.
Om de officiŽle uitleg te gebruiken: GMail Drive is een Shell Namespace Extension die een virtueel bestandssysteem rond uw GMail account bouwt, zodat u GMail als een opslagmedium kan gebruiken. U kan bestanden opslaan en terug ophalen en dat vanuit Windows Explorer. Met andere woorden: waar u zich ook bevindt, u kan van eender welke pc contact leggen met uw GMail account en bestanden up of downloaden. Het wordt als het ware een extra drive voor uw PC onder de My Computer map, waarheen u bestanden kan kopiŽren, aanmaken, ophalen.
Of Google zo gelukkig is met deze software, dat laten wij in het midden. Het gebeurt namelijk allemaal zonder de expliciete toestemming van Google. En u mag niet vergeten dat Google u 1 giga ruimte gratis geeft, omdat het bedrijf u daarbij ook wat advertenties kan opsolferen. Met Gmail Drive Shell Extension ziet u die advertenties helemaal niet en dat was zeker en vast niet de bedoeling van Google...
http://www.viksoe.dk/code/gmail.htm
http://www.gadgetopia.com/2004/10/09/GMailFSForWindows.html

* Ook Mattel brengt een Media Player uit
Wie bij Mattel enkel denkt aan Barbie en Ken, die moet zijn denkpatroon dringend bijschaven. Het bedrijf zal namelijk deze maand in de VS een persoonlijke mediaplayer uitbrengen, Juice Box. Daarmee kan muziek worden beluisterd, video en fotoís worden bekeken.
De player is specifiek naar tieners gericht; het jonge volkje is tegenwoordig immers niet tevreden meer met het beluisteren van muziek, zij zijn gewoon aan beelden erbij, zoals bij MTV, TFM en co.
De content die op de player kan afgespeeld worden, komt van grote mediabedrijven zoals BMG Music, Cartoon Network, Disney en co. Het geheel is wel apart, omdat het werkt met geheugenkaarten (media cards) die Juicecards worden genoemd en die tot 176 minuten amusement kunnen bevatten.
Of er bij de aangeboden content ook filmpjes zijn van Ken en Barbie, vermeldt het persbericht niet.
http://news.designtechnica.com/article5636.html

* Maandelijkse patch van Microsoft uit
Zoals u hebt kunnen lezen, wil Microsoft het de systeembeheerders en de gebruikers iéts gemakkelijker maken en brengt het bedrijf nu nog maar één patch per maand uit. De redenering is simpel: als er minder patches uit te voeren zijn, dan is er meer kans dat de systeembeheerder en gebruiker die toch uitvoeren.
Nadeel is, zoals in vorige artikels aangestipt, dat de gebruiker nu langer onbeschermd achterblijft. Een fout of lek die wordt ontdekt, vlak nadat er een maandelijkse patch is uitgebracht, blijft nu immers een maand lang wagenwijd open staan.
De patch van oktober gaat over 10 adviezen die samen 21 zwakheden moeten oplossen. Alle patches kunnen gedownload worden via Windows Update.
http://www.microsoft.com/security/bulletins/default.mspx
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Oct/sec20041013027386.htm

* Google's nieuwe zoektool
De mensen bij Google zijn experts wat het zoeken betreft. Maar waarom zouden zij zich beperken tot het internet? Op uw peeceetje is ook nog wat zoekwerk te verrichten!
Dus hier komt Google het toneel op, met een zoekprogramma voor uw desktop. Het beperkt zich niet tot wat er zich op uw harde schijf bevindt, maar breidt het zoekterrein uit tot alles wat u hebt gezien. Dus niet enkel harde schijf, maar ook surftochten worden bij de zoektocht betrokken.
Benieuwd wat het antwoord van Microsoft gaat zijn..
http://www.internetnews.com/ent-news/article.php/3421671
http://techdirt.com/articles/20041014/0942206.shtml


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.beVoor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Volgens AppleInsider zal de nieuwe versie van iChat enkele onderdelen bevatten waar gebruikers om gevraagd hadden, en die zij ondertussen gekregen hebben - van derden, zoals het vertonen van informatie over de track die in iTunes gespeeld wordt.
http://www.appleinsider.com/article.php?id=682

*** Nog meer geruchten over Apple: als kerstcadeautje zouden de nieuwe iPods ook afbeeldingen kunnen vertonen.
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Oct/gee20041011027337.htm

*** Stichting Spamvrij.nl, dé autoriteit in Nederland qua spam, stopt ermee. De stichting trok internationale aandacht door haar gevecht tegen de CyberAngels spammers. Het klassieke verhaal over té veel werk, té weinig tijd.
http://www.spamvrij.nl/stichting/kill-9.en.php

*** Ook kleintjes worden groot: Virgin Electronics brengt een MP3 player uit van maar liefst 5 giga!
http://news.designtechnica.com/article5642.html

*** DVDirect DVD Recorder van Sony: u kan homevideo's rechtstreeks van uw camcorder naar DVD overzetten, zonder langs de computer te moeten passeren.
http://news.designtechnica.com/article5641.html

** Er is een nieuw Trojaantje, en het wil u verleiden met naaktfoto's van Beckham. Hoe mooi geribbeld zijn borstkas ook moge zijn: klik niet op de bijlage!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=041013013

*** Prijsverlagingen vinden we altijd leuk. Deze keer staan de downloads bij Skynet Music Club in reclame: 1 euro per nummer, 10 euro per album (of om het in Skynet termen te zeggen: 99 credits per nummer, 999 credits per album)

*** Wetenschappers van het Britse Cancer Research hebben een tool ontworpen waarmee met redelijke zekerheid gezien kan hebben wie een verhoogd risico op borst of eierstokkanker loopt.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=041013004

*** Na de maaltijdcheque, de internetcheque: werkgevers kunnen voortaan werknemers belonen met een cheque van Sodexho, Surf@fhome. Dit kadert in het plan van de overheid om internetgebruik thuis aan te moedigen.
http://www.sodexho.be/surfathome/

*** Belgen lusten wel pap van iPod, net als de rest van de wereld: in de laatste 3 maanden zijn er wereldwijd 2 miljoen van deze players verkocht.
http://www.apple.com/be

*** MSN.be heeft haar homepagina vernieuwd, zowel uiterlijk als inhoudelijk. Daarbij werd uitgegaan van de antwoorden die bezoekers gaven bij een enquete.
http://www.msn.be


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Liars - You Know I Hate Stupid Phones
[Rock & Pop] Punk rock, maar erg goed uitgewerkt. Knappe rock trouwens, met een eigen sfeertje.
http://music.download.com/liars/3600-8623_32-100038383.html?tag=ed

* The Unicorns - Jellybones
[Synth Pop] Gitaartjes met een upbeat drum, het geeft een speciaal effect, vooral het rare synthesizer klaviertje.
http://music.download.com/theunicorns/3600-8724_32-100069610.html?tag=ed

* Papy Sala - Te Fuiste Amor
Geboren in Cuba, brengt deze zanger met afro-cubaanse invloeden erg mooie bolero en latin songs. Iets te pover in arrangement, dat wel.
http://music.download.com/papysala/3600-9069_32-100430675.html?tag=list

* Tristeza - Memphis Emphasis
[Rock-Pop] Bas, drums, gitaar. De band heeft al enkele opnames op plaat (of beter: digitale opname) staan. Een erg snel ritme, goede rock, knap gitaarwerk. Behoort tot de betere opnamen.
http://music.download.com/tristeza/3600-8606_32-100399432.html?tag=new

* Del Rey - Dust Huntress
[Post Rock] Veel nadruk op percussie en knap gitaarwerk. Soundscapes, gecombineerd met precisieritme.
http://music.download.com/delrey/3600-8606_32-100380581.html?tag=ed_sug


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Geen beschaafd mens gaat ooit op dezelfde dag naar bed waarop hij opstaat.
[Richard H. Davis]
De nieuwe oogst* Oudjes
Waar is de tijd dat een computer met 1 MB RAM een grote luxe was? Nu is het allemaal anders, maar toen waren computers grote logge kasten, met eigenlijk heel weinig erin. Deze site is gewijd aan de oudertjes, de dinosaurussen uit de computerwereld.
[Taal: Engels]
http://www.obsoletecomputermuseum.org/

* On line helpdesk
Problemen met de pc? Probeer het eens op dit forum. U dient zich wel te registreren, maar dat is gelukkig wel gratis. [Bron: Wim W]
[Taal: Nederlands]
http://www.alleproblemen.be/forum2portal/news.php

* Gratis Esperantocursus
Een multimedia computerprogramma om uzelf Esperanto aan te leren. U kan zelfs liedjes zingen in het Esperanto! [Bron: Wim W]
[Taal: engels]
http://www.cursodeesperanto.com.br/bazo/index.html?en

* Mobile Moments
Op de Photokina beurs heeft HP een tentoonstelling aangekondigd van foto's die door beroemde personen gemaakt werden met hun mobiele telefoon. Zij werden afgedrukt met de mobiele telefoonprinters van HP, zoals HP Photosmart 375 Compact en zijn te bewonderen in de tentoonstelling die in belangrijke Europese steden te bekijken zal zijn.
Maar ook on line kan u de foto's bekijken, bij Mobile Moments. U kan er de foto's van beroemdheden bekijken, stemmen voor uw favoriete foto', maar ook uw eigen "Mobile Moment" uploaden.
[Taal: Engels]
http://www.hp.co.uk/mobilemoments

* On line radio
Via het internet kan u tegenwoordig heel wat radiozenders beluisteren, die u door de fysieke afstand of andere omstandigheden niet zomaar uit de lucht kan plukken. Deze site wijst u de weg naar meer dan 300 Nederlandse radiostations die u via het internet kan beluisteren. [Bron: Wim W]
[Taal: Nederlands]
http://pjdevries.alphenweb.nl/dutch.htm

* Foto's herschalen
Hebt u geen fotobewerkingprogramma op uw pc staan, maar wil u toch enkele foto's bewerken, met name herschalen naar een ander formaat? Dat kan, op deze site. Gratis. Leuk toch? (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.resize2mail.com/

* Google-afknapper
Google is een zalige zoekmachine. Maar toch zijn er dingen die Google niet kan vinden - althans, dat is wat deze site beweert. Hier kan u ingeven wat u tevoren niet bij Google hebt gevonden (klik op New Entry) En de resultaten van wat anderen niet hebben gevonden, kan u ook bekijken. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.cantfindongoogle.com/

* Kunstgeschiedenis
Op het internet vindt u niet altijd feiten qua gewone geschiedenis, aardrijkskunde. Maar deze site is het pareltje, de uitzondering die de regel bevestigt. Hier vindt u allerlei informatie over kunstgeschiedenis, netjes ingedeeld in de Oudheid, middeleeuwen, renaissance & barok, 18-20e eeuw, niet-westers (Afrika, China, India, IndonesiŽ, Pre-Columbiaans, Native Noord-Amerikaans). Een schatkamer on line!
http://arthist.cla.umn.edu/aict/

* Nog leerboekjes en handleidingen
Niet enkel goed voor tutorials, cursussen allerhande, ook voor zoeken in encyclopedie (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.tutorgig.com/index.html
http://www.tutorialfind.com/tutorials/

* Afspraakje maken?
Steeds meer mensen maken on line een afspraak. Niet met een nieuwe vriend of om uit te gaan, maar met de dokter. Een gewone huisarts kan zich vaak geen secretaresse veroorloven en de on line afspraken via afspraken.be zijn daarom ideaal.
Bij bezoek van de site hadden wij wel een opmerking. De regeling van de privacy leek ons in orde (iets wat toch wel nodig is om bezoekjes bij een huisarts te regelen!) maar de contactgegevens van de verantwoordelijken ontbraken (of waren toch niet duidelijk aangegeven) - een euvel dat gemakkelijk kan rechtgezet worden. Wij hebben wel bezwaar tegen het feit dat op de beginpagina staat, dat u IE moet hebben, dat hoort echt niet meer, in deze tijd.
http://www.afspraken.be

* Muziek
Deze site zal u als muziek in de oren klinken. Hier vindt u namelijk allerlei informatie over de verschillende audioformaten: MP3, WMA, OGG, VQF, mp3PRO. Fragmenten werden bekeken en geanalyseerd. (bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.litexmedia.com/article/comparison.html
http://www.litexmedia.com/article/audio_formats.html

* Vrijdag animatiedag: Animated World
Dit keer een site die het vooral van nieuwtjes en nieuws moet hebben over animatie op het internet: Animation World Network. Het nieuws komt niet alleen uit de computerwereld, maar ook film, reclamebusiness, tv enz.
[Taal: Engels]
http://www.awn.com/

* Flash spelletjes
Een ongelooflijk uitgebreide site, waar u een hele collectie links vindt naar Flash spelletjes. Ons advies: stel een wekker in vooraleer u naar deze site surft - u weet wel wanneer u vertrekt, maar niet wanneer u terugkomt!
[Taal: Engels]
http://www.addictinggames.com/

* Vrijdag animatiedag: filmtrailer - Hellboy
Opnieuw een verfilming van een strip, waarin de duivel het moet opnemen tegen de onderwereld.
http://www.hellboy.com
http://movies.yahoo.com/shop?d=hv&cf=info&id=1808404362

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* De aardappel
Dit is de meest fashion aardappelsite, aldus de bevallige dame op de beginpagina. Deze sitevanVLAMsteltdeaardappelcentraal.Uvindtero.a. recepten en weetjes over de aardappel, zoals de voedingswaarde, de verschillende variŽteiten, enz.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.aardappel.be

* Verven
Hebt u verfplannen? Dan kan u misschien wat goede raad gebruiken. Op deze site vindt u informatie over verftechnieken, de juiste verfborstels, een verfcalculator, een verf-ABC, adressen van experts, ...
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.ikgaschilderen.be

* (Breedband) movie : Balcontrole
Als u behendig bent met een bal en overtuigd bent dat u over een sterke balbeheersing beschikt, dan moet u eens naar dit filmpje (6 minuten !) kijken. Benieuwd of u nog steeds overtuigd bent ...
Niet aan te raden indien u over een klassieke modem beschikt ...
(taal : - ) [Filover]
http://www.computerlife.be/modules.php?name=News&file=article&sid=1161&mode=&order=0&thold=0

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/) [Filover]

- Ayumi Hamasaki
Deze Japanse zangeres wordt beschouwd als 1 van de belangrijkste Japanse popartiesten en haar succes aldaar is fenomenaal.
http://www.avexnet.or.jp/ayu/

- Diana Krall
Deze Jazz-zangeres won ooit een Grammy en bracht recent het album 'The girl in the other room' uit.
http://www.dianakrall.com/

- Katrina Leskanich
Beter gekend als de voormalige zangeres van de groep "Katrina and the Waves". Bracht onlangs haar debuut solo-album "Turn the tide" uit.
http://www.katrinasweb.net/

- Corinna May
Deze Duitse nam in 2002 deel aan het songfestival.
http://www.corinnamay.de/

- Michel Sardou
Deze bekende Franse zanger scoort momenteel met zijn laatste album 'Du plaisir'.
http://www.sardou.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Behandel cd "n dvd met zorg
- Tekst legt het af tegen digitale informatie
- Routeplanner met verkeersinformatie
- Nederland beste gamers ter wereld
- Porno-websites in zwaar weer
- Het Journaal op een mobieltje
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- WinAmp, een zeer uitgebreide mediaspeler
- Geen toetsenbord maar een digitale pen
- Speciaal voor kinderen
- DoS-aanval op overheid breidt zich uit naar weblog
- Cu2 populairste ontmoetingssite
http://digitaal.fan.tv/ezine/recent.htm

*** Nu Wij Weer!
- La lutte continue/De strijd gaat door
- Dichter des Vaderlands: expeditie robinson derby der lage landen aflevering 1
- Dichter des Vaderlands: Requiem voor André
- Het abo-alternatief
- Dichter des Vaderlands: INRI
- Blanco, borduursters en een bizarre liefde
http://www.nuwijweer.nl


*** Webfactor
- Haal wat webfactor in huis
- BMW eist dat zoeksite 'pornolinks' blokkeert
- Student moet nmbs.net overdragen aan NMBS
- Mail met naaktfoto's Beckham bevat computervirus
- Negen dood na zelfmoordpact via web
- Na de maaltijdcheque nu ook de internetcheque
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- IBM automatiseert toegang van editors tot partnerprogrammaís
- Google: uw beurs of uw leven!
- IBM vervolledigt zijn aanbod van projectopvolging met de overname van SystemCorp
- Apple overtreft alle verwachtingen dankzij de iPod!
http://www.internetaddict.be

*** Internetjournalistiek
- Rudi Vansnick: «We geven cybercriminelen carte blanche»
- 'Gratis foto's bedreigen persfotografie'
- Belgacom betreedt medialand
- Eerste aanzet open standaarden bij overheid
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Games: Mastermind
- Muziek: Trancelucent feat. Regi - Lonely
- Film & TV: Vergeet nooit je batterij
- Film & TV: Xombie
- Humor: Lachen met Bush & Kerry
http://www.speedzone.be

*** Elektro.be
- High-end A/V-receiver VSX-AX5Ai-S van Pioneer: de droom van elke liefhebber.
- Casio stelt nieuwe fotocamera's voor op Photokina 2004.
- Aandacht voor de architectuur: de lampen van Nimbus.
- Creative Inspire luidsprekers in nieuw kleedje.
- Primeur Niko: ADSL-splitter met ingebouwde filter.
- Hitachi lanceert nieuw aanbod business projectoren.
- Tweede DAB-autoradio bij Blaupunkt: Woodstock DAB 54.
- Nieuw gamma receivers en dvd-spelers bij Denon.
- PalmOne Tungsten T5: 256MB flash-geheugen.
http://www.elektro.beWikipedia


Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

- Taal van A tot Z -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Taal_van_A_tot_Z
- Tweemaal president ad interim van de Franse Republiek -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Alain_Poher
- Een van de grootste financiŽle instellingen in Nederland -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Postbank
- Alleen in Arnhem en Deventer staan er nog gebouwen van dit gilde -
http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Drie_Haringen
- Paleis, gebouwd door Nero -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Domus_Aurea
- Duits militair -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Adam
- Dier dat in het zand van het strand leeft, maar zelden te zien is -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeepier
- Iets wat zou moeten bestaan om de theorie van de quantummechanica te laten kloppen -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Higgs-veld

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

- Men is nog bezig te werken aan artikelen over grote Nederlanders -
http://nl.wikipedia.org/wiki/De_grootste_Nederlander_aller_tijden

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:
- Wikipedia heeft een portaal voor wetenschap en technologie -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Wetenschap_%26_Technologie
- Kleine dorpjes komen af en toe eerder 'aan bod', omdat ze dezelfde naam hebben als belangrijkere onderwerpen, zoals Palau -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Palau

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip: goed omgaan met geheugenkaarten (1)
Geheugenkaarten, die kleine dingen waarop u de digitale foto's van uw camera bijvoorbeeld bewaart, kunnen erg gauw beschadigd worden. Om ze te beschermen en ook de foto's die u erop bewaard hebt, geven wij u de volgende tips:
- verwijder de kaart niet terwijl de camera aan staat. Doet u het wel, dan kan u de kaart en de foto's erop beschadigen
- zet de camera niet af terwijl zij juist bezig is om de laatste foto naar de geheugenkaart te schrijven. Meestal zal een indicator op de camera aangeven wanneer de camera klaar is met het schrijven.
- Raak het contactgedeelte van de kaart nooit aan (het deel van de kaart dat in verbinding komt met het opname-element van de camera)

* Geheugenkaarten beschermen
De geheugenkaart van bijvoorbeeld uw camera kan gemakkelijk beschadigd worden. Let daarom op:
- Als u een doosje of verpakking hebt gekregen bij de aankoop van de geheugenkaart, bewaar de kaart daarin, of in de camera zelf. Daar alleen is de kaart veilig.
- Geheugenkaarten zijn niet overdreven kwetsbaar, maar hitte, vochtigheid, vuil, statische elektriciteit, sterke magnetische ladingen: het zijn gevaarlijke dingen, net zoals de tandjes van kleine Blackie en de hiel van uw schoen. Laat de geheugenkaart dus niet rondslingeren!
- Gebruik de geheugenkaart niet om de beelden lange tijd te bewaren; daar zijn CD-ROM, DVD of de harde schijf van uw pc beter voor geschikt.

* Windows XP: Boot-defragmentatie
Boot-defragmentatie is een van de belangrijkste nieuwe mogelijkheden in Windows XP.
Via deze optie worden alle boot-bestanden op de harde schijf bij elkaar geplaatst, zodat de pc sneller opstart.
Standaard staat deze optie ingeschakeld (niets aan doen dus), maar in sommige gevallen (vooral bij gebruikers die een upgrade hebben gedaan naar XP) niet.
Start dan Regedit en ga naar hkey_local_machine\software\Microsoft\Dfrg\BootoptimizeFunction.
Kies in het rechterpaneel met de rechtermuisknop op Enable en kies Wijzigen.
Vul bij Waardegegevens indien nodig Y in om de boot-defragmentatie in te schakelen, of N om deze uit te schakelen.

(Bron: Digiweetjes http://www.digiweetjes.com)

* Branden voor iedereen
Windows XP biedt een ingebouwde brandfunctionaliteit voor het beschrijven van CD's. Ook gebruikers met een gebruikersaccount met beperkte mogelijkheden kunnen gebruikmaken van de recorderfunctionaliteit. Maak hiervoor een wijziging in het register.
Klik op Start / Uitvoeren en type Regedit en klik op OK. Navigeer naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE Å SOFTWARE Å Microsoft Å Windows NT Å CurrentVersion Å Winlogon. In het rechtervenster klikt u met rechts op de waarde aIlocatedasd en kiest u Wijzigen. In het vak Waardegegevens typt u een 2, waarna u klikt op OK. Verlaat het register via Bestand / Afsluiten.
Ook gebruikers met beperkte rechten kunnen voortaan profiteren van de brandfunctionaliteit van XP! Overigens is deze tip niet van toepassing op externe brandsoftware, zoals Easy CD Creator en Nero Burning ROM.
http://www.digiweetjes.com

* Windows XP algemeen - Bureaublad opruimen
Over het algemeen verloopt het ordenen van uw pc bureaublad een stuk sneller dan het opruimen van uw echte bureau. En met Windows XP is het helemaal kinderspel. In het nieuwe besturingsprogramma vindt u namelijk een wizard Bureaublad Opruimen. Deze start u het snelst op met een rechtermuisklik in het bureaublad, gevolgd door een klik op Pictogrammen schikken op/de wizard Bureaublad Opruimen starten.
De wizard verplaatst niet gebruikte snelkoppelingen naar de map Ongebruikte Bureaubladpictogrammen.
U krijgt daarvoor eerst te zien welke dat zijn. Ook de pictogrammen die u wel gebruikt, worden getoond, met het laatste tijdstip van gebruik. Twee klikken verder is de klus al geklaard.
Wilt u de pictogrammen tevoorschijn halen, dan klikt u weer met de rechtermuisknop op het bureaublad en kiest u voor Verplaatsen Ongedaan Maken.
Er is overigens nog een drastischere manier om uw bureaublad te bevrijden van pictogrammen. Gewoon bij Pictogrammen Schikken het vinkje weghalen voor Bureaubladpictogrammen Weergeven.
Dan is er zelfs geen spoor meer te bekennen van de afvalbak!!
http://www.digiweetjes.comDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html
Van alles halen, (bijna) niets betalen...* Bitrate Calculator
Win98/2000/XP - 51,7MB - freeware
Een bit rate is het gemiddeld aantal bits dat één seconde video of audio gebruikt. Dit progje helpt u bij het berekenen van de benodigde bitrate.
http://www.vnunet.com/downloads/1158257

* Deepnet Explorer
Win98/ME/2000/XP/NT - 2,42 MB - freeware
Een browser, gebaseerd op IE, maar met extra spullen zoals een geïntegreerde RSS lezer, een P2P tool dat met het Gnutella netwerk verbindt, tabbed browsing, popup blocker.
http://www.vnunet.com/downloads/1158544

* CWShredder
Win9.X/2000/XP/ME - 136k - freeware
Een van de meest hardnekkige spyware programma's is CoolWebSearch. Zelfs met Ad-Aware en Spybot Search & Destroy krijgt u het niet weg. Gelukkig is er een Nederlandse student, Merijn, die een gratis klein progje heeft geschreven, CWShredder, die deze demon verslaat!
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,23551,tk,wb101104x,00.asp

* SurfSaver
Win9.X/2000/XP/ME/NT - freeware
Het overkomt u steeds vaker: pagina's die u op uw scherm ziet, worden niet bewaard of afgedrukt in die vorm. Dit progje, een add-in voor de browser, bewaart het originele formaat van de pagina.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,6408,tk,wb101104x,00.asp

* Freerip 2.90
Win98/ME/NT/2000/XP - 1.08 MB - freeware
Windows Media Player doet niet aan 'rippen'. Dit progje wel. U ript CD audio naar CD kwaliteit Wav bestanden, Ogg Vorbis en MP3 bestanden.
Het progje ondersteunt bovendien een gratis CD database en ID3 agging.
http://www.vnunet.com/downloads/1158027

* Plaxo
Win98/ME/2000/NT/XP
Dit progje, daar ben je voor of tegen. U kan uw contacten uit het Outlook/Outlook Expres adresboekje automatisch updaten, maar u bezorgt wel uw correspondenten regelmatig spam, als u niet oplet!
http://www.vnunet.com/downloads/1138899

* Trillian 0.74
Win95/98/ME/NT/2000/XP - 2,47MB - freeware
Een must voor alle chatters: wie regelmatig on line een babbeltje slaat, weet ondertussen wel dat de ene vriend gebruik maakt van AIM, de andere van Yahoo Messenger, nog een derde van MSN Messenger en dat buiten ICQ en mIRC.
Dit progje slaat de brug tussen al die systemen.
http://www.download.com/Trillian/3000-2150-10047473.html

* Web Tarantula
Windows - IE5.0 - VB6 Runtime bestanden
Een lekker handig werktuig voor uw surftochten op het internet, deze Tarantula: net zoals de spin 8 poten heeft, krijgt u met Web Tarantula 8 pootjes: acht windows in UW scherm vervat, waardoor u acht keer sneller uw pootjes kan uitslaan op het internet!
http://www.blackspiderwebware.com/webtaran.html

* Vrijdag Macdag: Thunderbirds Screensaver
Mac OS X - 1,66 MB - freeware
Weet u nog, die tv-serie met de marionetten? Zalig was die toch, niet? Wel, voor de fans is er deze screensaver met hun favorieten: Alan, Fermat, Tin Tin.
http://www.download.com/Thunderbirds-Screensaver/3000-2268-10306573.html

* Vrijdag Macdag: A-Dock
Mac OS X - 2,85 MB - shareware
Een speciale versie van het A-Dock waarmee u o.a. 10 niveaus diep kan browsen op de computer.
http://www.download.com/A-Dock-X/3000-2234-10306508.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Verleden week hadden wij het over de website "Ik ben Jan". Wij vroegen ons af wat de bedoeling hiervan was, en kregen van u de volgende reacties:
Van medewerker Filover:
<<<

Dag Hilde,
Je hebt het misschien intussen ook al gelezen maar de ikbenjan-campagne is idd opgezet door DNS om particulieren aan te zetten tot het maken van een eigen website met eigen domeinnaam :
http://clickxmagazine.zdnet.be/nieuws.cfm?page=2&id=39496
Intussen zijn er al 2 firma's (register.be en pirana.be) zo slim geweest om alvast de zoekterm ikbenjan bij Google AdWords te huren...
Filover

>>>

En van Hilde:
<<<
* Ik ben jan
Hebt u trouwens ook nog een idee over het hoe en waarom van de affichecampagne? U mag ons altijd schrijven hoor :)
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=39476
>>>

~~~~~~~~
Trouwe lezer en medewerker Ben heeft volgende tips over spam:
<<<
hoi Hilde,

Ik heb eventjes gewacht om te reageren over Spam bij het versturen van Netties naar een telenet adres zoals de mijne.
Na een korte test is er maar een iets die in het oog springt en dat is nl. dat ik Netties iedere keer ontvangen heb maar de ene keer wel als spam aangeduid en de andere keer niet.
In dit overzicht ziet je dat Netties tot 365 niks verkeerds was, dan 366 en 367 als spam beschouwd werd om deel 368 en 369 terug normaal en de laatste 370 terug als spam beschouwd werd zoals je kun zien in het overzichtje hieronder.

NeTTieS nr. 365 van 3/9/2004 deel 1 + 2 (HTML)
[SPAM] NeTTieS nr. 366 deel 1 + 2
[SPAM] netties deel 367 deel 1 + 2
NeTTieS nr. 368 van 25/9/2004 deel 1 + 2
netties 369 deel 1 + 2
[SPAM] netties 370

Noot: De zogenaamde spammails heb ik wel kunnen ontvangen omdat het zo is ingesteld in 'mijn telenet' configuratie nl.
Verwijder spamberichten => Toon spam vermelding in onderwerp => Spamfilter uit

De mails die nu beschouwd worden als spam door telenet krijgen [SPAM] ervoor .
Als er welliswaar een email onterecht beschouwd wordt als SPAM kan je dat in je ' whitelist (uitzonderingslijst)' laten opnemen om niet meer als SPAM beschouwd te worden.

E-mail whitelisten
Heb je toch een e-mail ontvangen die volgens jou onterecht bedacht werd met een spamscore? Dan kan je dit opgeven voor opname in een whitelist (uitzonderingslijst).

Meer info te vinden bij telenet
http://www.telenet.be/nl/producten/internet/telenet_internet/veiligheid/anti-spam/vraag_en_antwoord.php
waaronder hier en deeltje komt.
3. Hoe weet ik welke manier van filteren op mijn e-mailberichten het meest geschikt is voor mij?
Indien je twijfels hebt met betrekking tot de manier van filteren die voor jou het meest geschikt is, kan je een persoonlijke evaluatie uitvoeren.
Hoe ga je hiervoor te werk?
Je surft naar 'Mijn Telenet' en selecteert daar Anti-Spam. Dan kies je voor de optie 'Toon spammarkering in onderwerp'. Deze optie laat je toe om te zien welke e-mails [SPAM] krijgen toegekend in het onderwerp. Wil je dan graag dat deze [SPAM]-mails automatisch verwijderd worden, dan kan je kiezen voor de optie 'Verwijder spam'.
Indien tijdens je persoonlijke evaluatie zou blijken dat er onterecht e-mails met een spamscore worden bedacht, kan je dit doorgeven aan Telenet via de 'uitzonderingslijst' functionaliteit. Eenmaal op de 'uitzonderingslijst' wordt de afzender niet meer als een 'spammer' aanzien.
Iets wat ook niet veel weten is dat je maar één mail naar max 200 adressen per 5 min mag versturen of 200 mails naar één adres per 5 min met telenet.
groetjes
Den Ben
>>>
Bedankt, Ben!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Velen gebruiken bij het smeden van hun geluk hun medemensen als aambeeld
[Peter Sirius]