Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.480
(3.977 wekelijkse,
503 dagelijkse versie)
Deadline van volgende editie: 14/10/2004 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 8
nummer 370 van 9/10/2004
Deel 1Gegroet lezers,

Zoals beloofd hebben wij ondertusen uw reacties (waarvoor nogmaals onze dank!) op onze vragen on line gezet; U antwoordde immers zo talrijk, dat het opnemen van de vele reacties de nieuwsbrief echt zou doen uitpuilen.
Dus: het antwoord op onze vragen vindt u op:
http://www.netties.be/extra/reacties.htm
Het gaat om de antwoorden op de vragen:

1. Hoe zit het met de ontvangst? Krijgt u NeTTies nu aan, sinds wij manueel versturen?
2. Welke browser gebruikt u, welk mailprogramma, en bent u niet bang voor virussen?

Bij elk van de twee onderwerpen ontvingen wij enorm sympathieke antwoorden, maar tevens tips die ook u van pas kunnen komen.

Verder hebben wij in onze lezersrubriek achteraan enkele reacties op een rij gezet over een vraag over spyware; er worden verschillende tips voor software genoemd die kunnen helpen. Wij wensen u alvast veel succes met uw strijd tegen dergelijke malware!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn hoort u volgende week weer van ons.

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Nogmaals patenten
Dit berichtje, dat wij bij Slashdot vonden, maakt gemengde gevoelens bij ons los. Leest u zelf mee. Sun Microsystems, het bedrijf dat o.a. het Java besturingssysteem promoot, heeft een aanvraag ingediend voor drie nieuwe patenten, waaronder een voor een prijsplan waarbij bedrijven moeten betalen per personeelslid. Vorig jaar heeft Sun het per-personeelslid prijsplan voor het eerst gebruikt, bij het Java Enterprise System. Daarbij werd $100 per personeelslid gevraagd.
Enerzijds is het weeral een patent dat wordt toegekend voor een bedrijfsplan, een concept, eerder dan voor een technologie. Dus weer het zoveelste oneigenlijk gebruik van patenten.
Anderzijds is het wel zo dat de voorzitter van Sun, Jonathan Schwartz, heeft aangekondigd dat alle inkomsten die worden gegenereerd door het nieuwe patent, aan liefdadigheid geschonken zal worden. Wat ons ertoe leidt, te denken dat Sun het patent eerder heeft aangevraagd, om te verhinderen dat anderen (Microsoft bijvoorbeeld?) ermee gingen lopen...
Nu, in dat geval is het toch al ver gekomen, niet, wanneer patenten voor de stomste zaken eerst worden aangevraagd, gewoon om te zorgen dat een ander ze niet krijgt?
http://yro.slashdot.org/yro/04/10/01/2246216.shtml?tid=102&tid=155

* P2P voor e-mail?
Wij zijn allemaal blij met onze e-mail. Die komt (meestal toch!) netjes in onze mailbox. In sommige landen is dat echter niet zo. E-mail is namelijk een gemakkelijk slachtoffer bij censuur. Het is immers zo makkelijk om mails op het niveau van de server te censureren, vooraleer de gebruiker zijn mailtje ontvangen kan.
Voor de internaut in deze landen is er nu misschien een oplossing: een P2P mailsysteem. Dat heet Jeftel.com en werd een dikke week geleden gelanceerd. Gebruikers van over de hele wereld kunnen elektronische boodschappen sturen naar andere gebruikers van de dienst, zonder de mailservers te moeten passeren. Net zoals het bij de P2P ruilsystemen zoals KaZaA het geval is dus.
Jeftel garandeert dat er tijdens de hele route die de mail aflegt, geen enkele kopie van de mail wordt gemaakt; bovendien zou een systeem van versleuteling en authenticatie het uitgesloten maken dat iemand anders dan de bestemmeling de mail zou lezen.
Volgens het bedrijf is het systeem in enkele dagen een groot succes geworden in landen waar een loopje wordt genomen met de vrije meningsuiting: Rusland, China, Kazachstan, Saudi-ArabiŽ, Vietnam...
Zelfs de Britse overheid zou belangstelling hebben getoond voor het systeem.. Wij hebben eerlijk gezegd onze vragen bij het systeem. Het lijkt ons dat P2P communicatie mogelijk maakt tussen computers die met het internet verbonden zijn. Bij mail is dat iets anders: ook communicatie met computers die niét on line zijn, is mogelijk, omdat de mail ligt te wachten in het postvakje bij de provider, tot de bestemmeling de boodschap komt afhalen. Wat het bedrijf voorstelt is eigenlijk een variant op Instant Messaging, op IRC zo u wil... Kortom: u zal wel een boodschap kunnen verzenden naar een andere die on line is en die op het systeem aangesloten is, maar niet naar een gewoon mailadres - althans, zo lijkt het ons.
http://fr.news.yahoo.com/041001/85/42v28.html
http://www.jeftel.com/jeftel/Home/Home2.cfm

* Ik ben jan
Ook gezien langs de autoweg, langs de straten: de affiche "Ik ben jan - www.ikbenjan.be"? Een leuke affiche, maar het nut ervan ontging ons. Wat wilde Jan ons vertellen? Dus thuisgekomen even het adres ingetikt. Jan bleek een jongeman te zijn, met leuke hobby's enz. Gewoon een website met links, een verhaaltje, zoals er zovele duizenden zijn in Vlaanderen. Erg snel ladend, dat wel en erg mooi, professioneel afgewerkt. Waarom dan die reclame langs de wegen?
Het doel ervan leek ons ietwat duidelijk te worden toen wij de registratie nakeken bij DNS. De site is namelijk geregistreerd op een van de admins van dns.be, ene Marc Van Wesemael (geen jan dus!). Vermoedelijk gaat het om een actie om mensen aan te moedigen om de stap te zetten om een eigen webdomein te registreren. Vermoeden wij dus; de campagne met de affiches in de straat is ons niet duidelijk. Waarschijnlijk zal u in de volgende weken wel een vervolg krijgen, met uitleg, over de affichecampagne. En dan zal blijken of ons vermoeden juist of verkeerd was. Hebt u trouwens ook nog een idee over het hoe en waarom van de affichecampagne? U mag ons altijd schrijven hoor :)
http://www.dns.be/nl/home.php?n=142&domainname=ikbenjan
http://www.ikbenjan.be/homepage.php

* RIAA stopt royalties voor webcasts in eigen zak
Het RIAA, de Amerikaanse belangenvereniging van de platenindustrie, heeft er erg op aangedrongen dat er licentierechten betaald zouden worden bij radio webcasts; bij downloads vond de organisatie dat niet nodig, want donwloads worden verkocht en via de verkoopprijs pikt de organisatie wel haar graantje mee. De webcasts echter worden niét verkocht, dus wou het RIAA via de verplichte licenties toch ook een deel van de koek opeisen. En daarom werd SoundExchange opgericht, dat de licentierechten collecteerde en aan de rechtmatige eigenaars moest uitkeren. Het ging met name over uitzendingen via de satelliet, kabelmuziek en webcasts dus.
Maar wat blijkt nu? Tienduizenden uitvoerders zijn nog altijd niet hun rechten komen opeisen voor de stukken die zij tussen 1996 en 2000 gebracht hebben. En het RIAA heeft nu aangekondigd dat als de rechtmatige eigenaars niet opdagen, zij het geld verloren zijn en het geld dus in de kas van het RIAA, of beter: SoundExchange verdwijnt.
Moeten wij hier nog bij vertellen dat de beslissing van het RIAA op ongeloof en verontwaardiging stuit?
http://www.theregister.co.uk/2004/09/28/riaa_royalty_hoard/

* War-spammers
Weer een nieuw woordje in ons woordenboek. War-drivers kenden we al. Dat wordt gebruikt om mensen aan te duiden die met hun autootje (of ander vervoermiddel) rondreden en op zoek gingen naar WiFI netwerken die onvoldoende afgeschermd waren, om van hun bandbreedte gebruik /misbruik te maken.
War-spammers zijn war-drivers die dat WiFi netwerk gebruiken om van daaruit hun spamboodschappen te versturen. In de VS is er een eerste geval van een war-spammer die betrapt werd én veroordeeld.
Tussen haakjes: het is de eerste veroordeling in de VS onder de nieuwe CAN SPAM wet die het spammen moet beteugelen. De wet die al bijna een jaar geleden goedgekeurd werd, is blijkbaar toch niet zo zaligmakend als eerst gedacht, vermits dit de eerste veroordeling is. Het probleem met spam is nu eenmaal dat de spammers zo ongrijpbaar zijn...
http://www.securityfocus.com/news/9606

* Meneer de dief, even lachen naar het vogeltje?
Er zijn de laatste tijd steeds meer verhalen over misdaden die opgelost konden worden, omdat het slachtoffer van een misdrijf een camera-foon bezat en die op het juiste moment wist te gebruiken om een beeld van de slechterik vast te leggen.
Zo ook dit verhaal: een limousinechauffeur werd aan een carwash verplicht, zijn portefeuille af te geven aan een man die hem met een mes bedreigde. Het slachtoffer kon een foto nemen van de overvaller en binnen de 10 minuten werd hij gearresteerd.
Nu is het wel zo dat bij die verhalen het sleutelwoord 'koelbloedigheid' is. Want ziet u uzelf al uw camerafoon boven halen, op de boef richten, terwijl u nog maar net bekomen bent van het "uw geld of uw leven" dat u werd toegesnauwd?
http://www.newsday.com/news/nationworld/nation/wire/sns-ap-brf-camera-phone-arrest,0,5845757.story?coll=sns-ap-nation-headlines

* Microsoft wil ook anti-spyware brengen
Wij zijn geen pessimisten, maar wij vermoeden toch dat er onder onze lezers haast geen enkele is die nog niet het slachtoffer is geworden van spyware. Het is een van de grootste pests geworden op het internet. Virussen, spam, spyware: wat nu juist het ergste is, dat is een individuele interpretatie naargelang uw persoonlijke ervaring, maar leuk zijn ze in elk geval niet!
Eén troost mag u in elk geval hebben: zelfs de grote Big Bill himself, Bill Gates, heeft last van spyware gehad op zijn computer thuis. Hij heeft het toegegeven tijdens een toespraak in het Computer History Museum, waarbij hij tegelijkertijd aankondigde dat Microsoft binnenkort zijn eigen anti-spyware software wil uitbrengen.
Wat de redacteur van Techdirt het commentaar uitlokte: "Wil iemand misschien aan Gates de suggestie doen om FireFox te gebruiken, om zich tegen spyware te beschermen?"
http://techdirt.com/articles/20041001/2126225.shtml
http://news.zdnet.com/2100-1009_22-5393208.html

* Hackers saboteren Nederlandse overheidssites
Drie sites van de Nederlandse overheid waren dinsdag een tijd niet bereikbaar. Reden: hackers hielden ze symbolisch 'bezet', uit protest tegen de hervorming van het systeem van de sociale zekerheid. Afgelopen weekend hadden in Amsterdam 250.000 mensen deelgenomen aan een protestmars tegen de regering Balkenende en haar besparingsplannen.
Balkenende zelf en enkele van zijn ministers, hebben het ook al zwaar te verduren gehad; het telefoonnummer van hun mobieltje werd namelijk op het internet gezet, waarna hun telefoon werd overspoeld met telefoontjes van boze burgers.
Een voorbeeld van cyberprotest dus.
http://fr.news.yahoo.com/041005/85/430yz.html

* Spyware aan het minderen?
Volgens een recent rapport zouden spyware en adware aan het afnemen zijn. In de eerste helft van dit jaar nam het aantal gevallen erg snel toe, zo zegt het rapport, maar nu is het wat trager aan het gaan - in het 3e kwartaal zou er zelfs een lichte afname zijn.
Oef! zal u zeggen, eindelijk rust? Juich echter niet te vroeg. Want volgens waarnemers zou het maar om een tijdelijke afname gaan, een natuurlijk stadium in het proces.
Want bedrijven zouden zich eindelijk gerealiseerd hebben hoe schadelijk adware en spyware wel zijn en zijn voor het eerst begonnen met terug te vechten. Dat verklaart de stagnatie/lichte terugval van het aantal gevallen.
Het slechte nieuws is echter dat de makers van zulke malware ondertussen hun messen aan het scherpen zijn en nieuwere manieren aan het uitdenken zijn om ons te pesten...
http://www.techweb.com/wire/networking/49400378

* Cafeetjesgids
Er bestaan heel wat bedrijven die één of andere dienst per sms aanbieden: van horoscoop, het weerbericht, tot vluchtinfo. Maar er is één dienst die de dorstige medemens als muziek in de oren zal klinken - althans de Britse medemens.
In het VK kan u namelijk, als u door het land zwerft en dorst hebt voor een pintje of een maaltijd, gewoon de tekst GOODPUB sms'en naar een bepaald nummer en krijgt u per kerende het adres van een goede pub in uw omgeving. Het is dan een pub uit de lijst van Good Pub Guide, een soort Michelingids voor pubs.
En het wordt nog leuker. Als u binnen de twee uren na uw eerste boodschapje de tekst NEXT naar hetzelfde nummer sms't, dan krijgt u het adres van een andere pub in de omgeving en kan u vertrekken op een ware kroegentocht!
Het bedrijf dat de dienst aanbiedt, heeft al verzekerd dat het geen gelijkaardige dienst zal aanbieden voor vrouwen die op zoek zijn naar hun mannen en hen zeker en vast niet zal verklappen naar welke kroeg hun man gestuurd werd...
http://www.theregister.co.uk/2004/10/06/sms_pub_crawl/
http://www.goodguides.co.uk/

* Google bekijkt het literair
Dat Google maar blijft vernieuwen, dat weet u ondertussen al wel. Er zijn geruchten dat Google een eigen browser zou uitbrengen, maar die zijn nog altijd niet bevestigd. Wat wel vast staat, is dat er een nieuwe zoektechnologie op ons wordt losgelaten, die eigenlijk bedoeld is voor de uitgeverswereld.
De nieuwe dienst heet Google Print en werkt als volgt: wanneer u zoekt naar een titel van een boek, krijgt u ook "book results", dat zijn URL's die leiden naar uittreksels uit boeken, bovenaan de gewone zoekresultaten. En die uittreksels bevatten dan weer een link naar een webstek waar u het boek kan kopen bij een aantal on line boekenwinkels.
De technologie wordt op de Frankfurter Buchmesse gedemonstreerd, een van de belangrijkste boekenbeurzen ter wereld.
http://news.com.com/Google+tests+book+search/2100-1038_3-5128515.html?tag=nl
http://news.com.com/Google+borrows+a+page+from+Amazon/2100-1024_3-5398671.html?tag=nefd.top

* Springer brengt een eeuw publicaties on line
Vaak wordt er smalend gesproken over het "Springer-concern", de krantengroep waarbij de meeste kranten een blote dame op de cover hebben staan. Maar de groep heeft ook een wetenschappelijke afdeling: Springer Science + Business Media. En die heeft nu een heel mooi initiatief genomen: alle oude nummers van haar 1.250 uitgaven worden on line gezet en sommige daarvan dateren zelfs van 1886!
Uiteraard staan er historische stukken in, zoals onder andere de artikels van Albert Einstein over de relativiteitstheorie. De aankondiging werd gedaan op de Frankfurter Buchmesse, maar in het artikel konden wij niet vinden of de raadpleging van de oude nummers gratis is of niet.
http://fr.news.yahoo.com/041006/85/433ik.html

* EU bezorgd om MS aankoop van DRM bedrijf
Microsoft speelt al zo'n beetje alleenheerser op het vlak van besturingssystemen voor PC. Om te vermijden dat zich hetzelfde zal afspelen op het gebied van DRM (digital rights management), overwegen de Europese regelmakers om de aankoop te blokkeren die Microsoft heeft gedaan van ContentGuard, een bedrijf dat een belangrijk DRM-patent in handen heeft.
Onder die patenten bevinden er zich enkele die gaan over markup-talen die door een machine gelezen kunnen worden en die rechten verbinden met bepaalde content, zodat bijvoorbeeld een artikel wel gelezen maar niet geprint kan worden, of dat de auteursrechthebbende kan bepalen hoeveel keer een bepaalde song afgespeeld mag worden; onder die technologieŽn ook die voor de mogelijkheid om mechanismen in te bouwen voor het aanrekenen van rechten.
ContentGuard werd in 2000 opgericht door Xerox, met steun van Microsoft. In april van dit jaar hebben Microsoft en Time Warner aangekondigd dat zij alle bezittingen van Xerox zouden overnemen. De EU is niet zozeer bezorgd om Time Warner, maar wel om Microsoft en kan sancties opleggen of de fusie in zijn geheel blokkeren. Het lijkt wat gek dat de Europese Commissie een aankoop kan blokkeren waarbij enkel Amerikaanse bedrijven betrokken zijn. Maar u mag niet vergeten dat beide bedrijven heel wat zakelijke activiteiten hebben in Europa en het zich dus niet kunnen permitteren om de EC te negeren.
http://www.wired.com/news/business/0,1367,65158,00.html?tw=wn_tophead_5

* GUGL TXT U ZKRSLTT
Google brengt nu ook een sms-dienst waarbij een zoekresultaat van o.a. haar webwinkels Froogle, de telefoongids, de bedrijvengids per sms wordt opgestuurd (alleen in de VS beschikbaar). U sms't een boodschap naar 46645 (google) en krijgt het antwoord per sms terug. De dienst is voorlopig gratis; in de VS staat, in tegenstelling tot Europa, het aanbieden van betalende diensten via SMS nog helemaal in zijn kinderschoenen.
De bedoeling is dat er ook advertenties vervat zouden worden in de tekstboodschappen die doorgestuurd worden en dat de dienst zo uit de kosten zou raken.
Voorlopig kan het Amerikaantje al heel wat met de Google-sms: woorddefinities opzoeken, zipcodes, de rekenmachine gebruiken, of feiten naslaan. De dienst, zo vertelt dit artikel bij The Register, werkt echter niet al te best. Google stuurt enkel een soort omgewerkte versie van de eerste 3 resultaten op een zoekopdracht en niet echt een antwoord op uw vraag. Conclusie van The Register: het zijn de resultaten die tellen. En hoe populair Google ook is, soms is het niet voldoende te rekenen op algoritmes om een juist antwoord te krijgen.
http://www.theregister.co.uk/2004/10/08/google_txt_service/

* Voor het eerst Britse downloaders vervolgd
Het is al vaker gebeurd in de VS, maar voor het VK is het een primeur: 28 internauten worden beschuldigd van het illegaal downloaden van muziek. De 28 zelf weten het echter nog niet: de klacht is ingediend door het Britse IPB en de 'overtreders' worden enkel bij hun domeinnaam genoemd.
Volgens het IPB zijn het geen 'gewone' downloaders die af en toe een song downloaden, maar om mensen die grote hoeveelheden songs van het net pikken en dan gratis verder verdelen, dit ten koste van duizenden artiesten en degenen die hen financieel ondersteunen (lees: de platenmaatschappijen). Gelijkaardige acties zijn al aangekondigd voor Frankrijk en Oostenrijk.
http://fr.news.yahoo.com/041007/1/4350d.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Trager is sneller?
Het lijkt geen steek te houden, maar toch is het zo: wetenschappers hebben een methode uitgedacht waarmee de snelheid van het licht vertraagd kan worden, zodat het transport van data versneld kan worden. Is trager dan sneller?
De uitleg is simpel. Wanneer gegevens over optische vezelkabels worden gestuurd, gaat dat té snel, zodat er een opstopping optreedt aan het eind van de kabel, waar het licht opnieuw in een elektrisch signaal omgezet moet worden.
Wanneer nu het licht wordt vertraagd en er een chip wordt gebruikt die lichtpulsen kan verwerken, zou het proces veel soepeler gaan verlopen, omdat er dan geen conversie meer zou moeten uitgevoerd worden voor de gegevens.
Trager wordt dus inderdaad sneller. Maar dan wel pas over enkele jaartjes - het geheel zit nog altijd in experimenteerversie en het zal nog jaren duren eer wij een commerciŽle toepassing van het concept zien.
http://news.zdnet.com/2100-9592_22-5387842.html

* ThinkPad met biometrie
IBM meent het serieus met computerbeveiliging. In een aantal nieuwe modellen van de ThinkPad notebook wordt een slim stukje hi-tech ingebouwd waardoor de gegevens op de draagbare computer beter zijn beveiligd.
Het gaat om een biometrische lezer die de vingerafdruk identificeert. U moet de vinger over een kleine sensor bewegen, waardoor de vingerafdruk wordt gescand. Dit unieke identificatiemiddel wordt dan gebruikt om toegang te geven tot de computer zelf en de toepassingen erop, maar ook tot websites of databases.
http://news.designtechnica.com/article5566.html

* IM-wormen: niet te stoppen?
Volgens waarnemers zouden virusmakers zich meer gaan concentreren op verspreiding van virussen via Instant Messaging clients. En dat is geen goed nieuws. Want slechts enkele 'chatters' met veel gesprekspartners zouden volstaan om een massale besmetting te veroorzaken.
Niet alleen dat: de traditionele antivirustechnologie is té traag om effectief te zijn tegen wormen die in dat geval worden verspreid. Een van de enige effectieve middelen om de verspreiding tegen te gaan, is gewoon de communicatie te onderbreken.
Er zou een methode bestaan om de virussen tegen te houden - virus throttling (de keel dichtknijpen) genoemd. Daarbij wordt het aantal boodschappen dat een IM-gebruiker kan sturen buiten zijn normale kennissenkring, beperkt. Het procédé werd volgens dit artikel reeds uitgetest binnen het netwerk van HP, maar nog lang niet op grote netwerken zoals AOL of MSN en vooral niet op de kwetsbaarste groep slachtoffers: de tieners.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,118039,00.asp

*Superkrachtige P2P
StreamCast Networks brengt een nieuwe versie uit van de Morpheus ruilsoftware. Die bevat een nieuwe zoektechnologie die een ware revolutie zou kunnen veroorzaken bij de P2P netwerken.
Morpheus en het netwerk Neonet was ooit een van de belangrijkste P2P ruilsystemen, maar heeft sindsdien wat van zijn pluimen verloren.
Maar met de nieuwe technologie zou daar dus verandering in moeten komen. Het gaat om iets wat de makers "distributed hash tables" noemen en dat het zoeken op de P2P netwerken efficiŽnter moet maken. Een gelijkaardige technologie wordt gebruikt bij eDonkey, een van de andere P2P ruilsystemen. eDonkey tussen haakjes staat op het punt om Kazaa voorbij te steken als de meest gebruikte P2P dienst ter wereld.
Meer over de technologie bij CNet.
http://www.morpheus.com
http://news.com.com/Super-powered+peer+to+peer/2100-1032_3-5397784.html?tag=nefd.top

* Media Center PC
Microsoft werkt dapper verder aan de uitbouw van de Media Center Edition van Windows XP. De bedoeling is om een waar mediacenter te maken van uw pc, zoals de naam doet vermoeden.
De nieuwe generatie van dit OS zal verschillende tuners ondersteunen, met andere woorden, u zal het ene kanaal kunnen beluisteren, terwijl u het andere opneemt, of twee stations tegelijk opnemen.
Eigenlijk is het wel slim bekeken van Microsoft. Want het Windows XP besturingssysteem is nu al 3 jaartjes oud en de volgende generatie van het OS, Longhorn, zou er pas in 2006 aankomen. Microsoft wil ondertussen ook wel graag wat verkopen en deze gespecialiseerde versie van Windows XP is dan natuurlijk handig meegenomen.
http://news.com.com/Microsoft+to+tune+up+Media+Center+PC/2100-1041_3-5398217.html?tag=nefd.top


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** EU pompt geld in grid-projecten: 12 research projecten van universiteiten en bedrijven krijgen steun van de EU, om tools te ontwikkelen die gebruikt kunnen worden in de automatisering, luchtvaart, farmaceutische industrie.
http://www.vnunet.com/analysis/1158268

*** De nieuwe ThinkPad notebook van IBM heeft een lezer voor vingerafdrukken, zodat niemand met uw duur speelgoedje kan gaan lopen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=041004036

*** Linux editie van Doom 3 is uit
http://www.linuxgames.com/news/feedback.php?identiferID=6962&action=flatview

*** Iemand bij Lycos moet wel erg rode kaken hebben: per ongeluk zijn duizenden mailboxen gewist; duizenden Lycos-abonnees zijn al hun mail kwijt. De man, die wel al te drastisch grote schoonmaak hield, is ontslagen.
http://www.webwereld.nl/nav/nb?19681

*** Het bedrijf CheckPoint heeft een beveiligingsindex voor bedrijven bedacht, waarbij KMO's een snelle controle van hun eigen IT-beveiliging kunnen doen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=041006033

*** Bij Skynet is er een nieuwe dienst: Skynet Photo Service. Daarmee kan u gratis een on line foto-album samenstellen, die ook gedrukt kunnen worden. Niet alleen op fotopapier van topkwaliteit, maar ook op allerlei leuke voorwerpen. Tot 31 oktober zijn de eerste 10 afdrukken gratis.
http://lifestyle.skynet.be/index.html?l1=lifestyle&l2=photos&new_lang=nl&or=pnews


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Paul Weller
Snel erbij zijn. Paul Weller heeft een nieuw album uit: Studio 150. Bij MP3.com kan u (als u er snel bij bent) extracten uit het album beluisteren. Let wel: het zijn erg korte fragmentjes, helaas.
http://www.mp3.com/tracks/5513962/dl_streams.html

* Marah - Freedom Park
Sommige critici noemen de band een combinatie van de Rolling Stones, Counting Crows, Van Morrisson, Creedence, Bruce Springsteen. Goed klinkt het in elk geval, een goede rock!
http://music.download.com/marah/3600-8735_32-100041672.html?tag=ed

* Chromeo - Me and My Man
Hip hop, met erg goede muzikanten. Het swingt, het zet aan tot dansen. Erg goede elektronische muziek.
http://music.download.com/chromeo/3600-8362_32-100431093.html?tag=justin

* Brian Thomas - Songbird
Celtic Folk: verzacht de ziel. De jongeman is eigenlijk afkomstig uit Canada, maar de muziek is echt Keltisch. Het gitaartje, de klassieke en Keltische instrumenten, mooie melodietjes, een barokke contrepoint. Misschien iets te braaf voor sommigen, maar de instrumenten zijn echt prachtig!
http://music.download.com/brianthomas/3600-8778_32-100356115.html?tag=list

* Gordon Lawrie - Calum
[Celtic Fusion] Een combinatie van Schotse vedelmuziek, met eletronic dance. Een opmerkelijk resultaat, moeilijk te klasseren, maar zeker en vast de moeite waard om te beluisteren.
http://music.download.com/scottishfiddle/3600-8779_32-100349052.html?tag=listNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het beste middel tegen opgeblazenheid is een flinke speldenprik
[Ernst Hohenemser]De nieuwe oogst


* Op de testbank: het katje
Voor u nu onmiddellijk naar Gaia belt: wij hebben geen katje op een testbank gelegd hoor! Het gaat gewoon om een bespreking van de voor/nadelen van het houden van een katje, hoe u het moet opvoeden, enz. Het artikel verscheen echter op een site waar normalerwijze hard/software wordt besproken. U kan zich dan ook de toon van de bespreking voorstellen...
Een erg leuk artikeltje, speciaal voor de poezenliefhebbers!
[Taal: Engels]
http://www.dansdata.com/kitten.htm

* Google: een zegen?
De zoekmachine Google wordt zo vaak gebruikt, is zo'n onmisbaar deel gaan uitmaken van ons internetwereldje, dat er een speciaal werkwoord 'googlen' werd bedacht. Maar hebt u al eens nagedacht over het feit dat Google zo alomtegenwoordig geworden is, dat het ook een beetje als Big Brother gaat functioneren?
Het blog van Devandra Banhart zet alles even op een rijtje wat Google over u weet. (1) En dat is toch om even van te schrikken.
Wat u er tegen kan doen, als u liever anoniem blijft op het internet? Daarover geeft deze site (2) enkele suggesties. Zoals bijvoorbeeld in de Meta Tags van uw website aangeven dat u geen robots op bezoek wil, dank u.
[Bron: Wim W]
http://hublog.hubmed.org/archives/000942.html
http://www.searchethos.com/google-free.html

* Zoekmachines: wat is het verband?
Er zijn verschillende zoekmachines op het internet. Zij hebben allemaal iets met elkaar gemeen, al is het maar dat sommige zoekresultaten lenen bij andere, of dat ze eenzelfde eigenaar hebben.
Kijkt u zelf maar op de website van Search-This. Klik op een zoekmotor en u zal de verbanden zien.[Bron: Wim W]
http://www.search-this.com/search_engine_decoder.asp

* Gooi die oude computer niet weg!
Een pareltje van een artikel hebben wij gevonden, over wat u allemaal kan doen met een oude computer. In plaats van hem weg te gooien of naar het containerpark te brengen, kan u er heel wat mee doen. Een nieuw besturingssysteem leren bijvoorbeeld, van de computer een firewall of router maken, maak er een Home Theater van of media server, enz.
Aanbevolen lectuur voor alle doe-het-zelvers!
[Taal: Engels]
http://reviews.designtechnica.com/print_guide21.html

* Blog software vergeleken
OK, u wil ook een blogje maken. Maar hoe gaat u te werk? Dit artikel vergelijkt allerlei blog-software: welke licentie, wat het kost, wat de minimum vereisten zijn enz.
[Taal: Engels]
http://www.asymptomatic.net/blogbreakdown.htm

* Dropload
Moet u een groot bestand aan iemand doorsturen, maar is het iets te groot om het gewoon per mail te versturen? Probeer eens Dropload. U deponeert er uw bestand en uw bestemmeling kan het daar ophalen. Het systeem is gratis.
[Taal: Engels]
http://www.dropload.com/

* Alles wat u altijd wou weten over het Windows Register...
Een uitstekende pagina met alle mogelijke informatie over het Windows Register: wat het is, hoe de structuur ineenzit, welke problemen er kunnen optreden, enz.
[Taal: Engels]
http://www.systweak.com/winreg/winreg.htm

* Een veilige pc in 10 stappen
Het internet is leuk, maar gevaarlijk, helaas. Er zijn zoveel onverlaten die het leuk vinden om u wat te pesten, dat u, of liever uw pc, in gevaar bent elke keer u verbinding maakt met het internet.
Deze site geeft u in 10 stappen advies hoe u uw computer afdoende kan beschermen.
[Taal: Engels]
http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleid=1598&page=1

* Onderhoud
En nu we toch bezig zijn over sites met nuttige tips: wat dacht u van een goede poetsbeurt? Op deze site vindt u tips over het onderhoud van uw pc: klavier, monitor, hoofdtelefoon enz. Aan de slag - volgende week is het inspectie! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.computerhope.com/cleaning.htm

* Net Family News
Een site voor ouders van wie de kinderen echte interneuten zijn en die toch ook graag mee willen. Zij vinden er alles over bijvoorbeeld de IM cultuur, piraterij, privacy enz. Slim en grappig tegelijkertijd.
[Taal: Engels]
http://www.netfamilynews.org/index.shtml

* Swirl
Veel verklappen wij niet over deze site. Er gebeurt veel en toch ook weer niet. U zal het zelf wel zien!
[Taal: --]
http://zongrila.net/swirl.htm

* Voor de onverbeterlijke plaaggeesten
Deze site vertelt u wat u allemaal voor kattenkwaad kan uithalen op kantoor. Maar denk eraan: wie kaatst moet de bal terugverwachten!
[Taal: Engels]
http://www.dahdistributing.com/evilofficedecorations/

* Vrijdag animatiedag: Disco Sauna
Eekhoorntjes die de disco dansen: leuk!
http://discosquirrels.com/

* Vrijdag animatiedag: Kikkertjes
Heel wat leuke bewegende afbeeldingen van kikkers; zalig om een kinderpagina mee op te fleuren!
http://www.internoodle.com/kermit/Frog/Main.asp

* Vrijdag animatiedag: filmtrailer: Shark Tale
Oscar (Will Smith) is een snel babbelende kleine vis die ervan droomt om groot te zijn. Zijn grote mond brengt hem in grote problemen, maar uiteindelijk wordt hij toch een held tegen wil en dank.
http://movies.yahoo.com/movies/feature/sharktale.html
http://www.apple.com/trailers/dreamworks/shark_tale/

=== VERS VAN HET KLAVIER===

* Van Baby's en hoe dat eigenlijk werkt, zo'n ooievaar...
Medewerker Dave Lahousse heeft een hele collectie links over baby's bijeengezocht. Wij zullen u in de komende weken telkens enkele van die links doorspelen.

- Fertimagazine: over hulp bij het zwanger worden
http://www.fertimagazine.nl/website2.htm

- Kiddybips: milieuvriendelijke artikelen voor moeder en kind
http://www.kiddybips.com/

- Geboortelijst: alhoewel deze site van een bepaalde winkel is, bevat hij een heel goede algemene lijst die als leidraad kan dienen als u zelf ergens een geboortelijst wil leggen.
http://www.leyssens-vancan.be/lijsten.html

* Het ei
Op deze site van VLAM (Vlaams Promotiecentrum voor Agro- en Visserijmarketing) staat het ei centraal. U vindt er recepten, een wedstrijd waarmee u een reis naar L.Ei kan winnen, spelletjes voor de kinderen, enz. U vindt er ook een pagina waarop u kunt achterhalen waar het ei vandaan komt dat u net in de winkel hebt gekocht. Even het nummer dat u op het ei vindt, intikken en u weet, bij wijze van spreken, waar de kip woont die het heeft gelegd.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.ei.be/

* Ishkur's gids voor elektronische muziek
House, techno, trance, breakbeat, jungle, hardcore en downtempo. Misschien klinkt het u bekend in de oren, misschien ook niet. Op deze site vindt u in elk geval een mooi overzicht van deze muziekgenres met hun evolutie in de loop der jaren. U kan tevens van elk genre enkele typerende voorbeelden beluisteren. En indien u over de recentste WinAmp beschikt, kan u zelfs naar een on-line zender (DI) overschakelen die continu een door u gekozen genre uitzendt...
(taal : Engels) [Filover]
http://www.di.fm/edmguide/edmguide.html

* CommerciŽle games
Op deze site vindt u een hele reeks Flashspelletjes die werden ontwikkeld voor commerciŽle sites, zoals Adidas, Van Gansewinkel, Albert Heijn, Campina, ...
(taal : Nederlands, Engels) [Filover]
http://www.lollibomb.com/projects/

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/) [Filover]

- Pascal Obispo
Deze zanger is een begrip bij Franstaligen. Hij staat intussen al meer dan 27 weken in de Waalse hitlijst met zijn album 'Live fan/Studio fan'.
http://www.pascalobispo.com/

- Brigitte Fontaine
Deze ietwat aparte Franse zangeres bracht enkele weken geleden haar 16e album 'Rue St Louis en líîle' uit.
http://www.brigitte-fontaine.com/

- Matthieu Bioul
Deze Franstalige zanger werd voor zijn laatste album Jeannine geïnspireerd door Norma Jean en Josephine Baker.
http://www.matthieubioul.com/

- Sarah Brown
Deze actrice won reeds 3 maal een Emmy en speelde o.a. mee in de TV serie "VR Troopers".
http://www.sarahbrown.net

- Yancey Arias
Deze Amerikaanse acteur speelde o.a. een gastrol in de TV-series NYPD Blue, JAG, The Sopranos, ...
http://www.yanceyarias.com


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Routeplanner met verkeersinformatie
- Harmony vervangt afstandsbedieningen
- Hoge definitie video voor consument
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- WinAmp, een zeer uitgebreide mediaspeler
- Geen toetsenbord maar een digitale pen
- Speciaal voor kinderen
- Telefoon met een heel eigen vormgeving
http://digitaal.fan.tv/ezine/recent.htm

*** Nu Wij Weer!
- Tokkiemania
De Tokkies hebben het niet makkelijk. Ze worden hun huis uit- en de studio van Jensen ingejaagd. En jij en ik? Wij lachen ons een breuk, onmachtig als we zijn.
- Imago Anne Frank moet nodig worden opgeleukt
Het imago van Anne Frank kan wel een flinke poetsbeurt gebruiken. 'Opleuken' heet dat in communicatie taal. Geïnspireerd door de KRO die Anne postuum alsnog Nederlander wil maken, heeft Harald de Vries ook nog wel een paar ideetjes...
- The dreams we all share shape reality
De dame van de Rabobank vraagt het vriendelijk aan mijn vrouw. "Is je vriend er ook" Blijkbaar is het normaler om niet getrouwd te zijn dan wel. En dat is jammer want we kunnen wel wat rituelen gebruiken om het leven te markeren en te vieren.
- Première in glamourland
Het verhaaltje van Ellis in glamourland, is dat voor elke vrouw weggelegd? ĎTuurlijk, zo toont Arianne Hinz. Maar wil je dat ook?, dat is meer de vraagÖ
- INRI Frederik
NU WIJ WEER!'s enige echte Dichter des Vaderlands dicht over De Koning: Willem Oltmans (79) is overleden.
- Dieren aan de macht
ít Is dierendag. Dus geef je de hond een extra aai en je konijn een sappig blaadje sla. Maar is dat wel genoeg? Over de Ďmorele blinde vlekí voor dierendiscriminatie.
- ĎEr is niemand zo goedkoop als ikí
Klein theater voor iedereen: een interview met acteur/regisseur Joop van der Linden van Theater het Hof in Arnhem.
- Het abo-alternatief
Fernan Ronsmans ging op geheel eigen en soms letterlijk onnavolgbare wijze op zoek naar alternatieve tijdschriften. Van Ravage via 't Narrrenschip naar Buiten de Orde.
http://www.nuwijweer.nl

*** Webfactor
- Noord-Korea traint 'strijders voor cyberaanval'
- IT'er verwijdert per ongeluk duizenden mailboxen
- Duitse overheid krijgt domeinnaam nazi-site
- Nederlandse regeringssites plat door hack
- RIAA daagt opnieuw 762 downloaders
- Gsm-nummers Nederlandse politici on line
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- PC World: 12 in 1/ de universele ezer
- Inside Internet: ISP's weldraa ingezet als hulpagenten?
- Network & Telecom: Altris zet zich aan beheer nomadenpark
- Mac Addict: Allemaal dieven
http://www.internetaddict.be

*** Internetjournalistiek
- FBI neemt servers Indymedia in beslag
- Metro in de ban van de miljoenen
- Ontdek primeurs vanop je desktop!
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
Webcams: Gaat ze barsten?
Film & TV: Shark tale
Humor: de b eltoon die dinges doet groeien
Humor: Een nieuwsreporter in Irak
http://www.speedzone.be

*** Elektro.be
- Tweede DAB-autoradio bij Blaupunkt: Woodstock DAB 54.
- Nieuw gamma receivers en dvd-spelers bij Denon.
- PalmOne Tungsten T5: 256MB flash-geheugen.
- Philips Baby Care: nieuwe babyfoons en 3-in-1 stoomsysteem.
- KiSS DP-558: 80 GB multimedia jukebox met PC-aansluiting.
- SanDisk lanceert 's werelds snelste geheugenkaart: Extreme III.
- Digitale Voice Tracers voor mobiel gebruik.
http://www.elektro.beWikipedia

Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

- Latijnse spreekwoorden (aanzet) -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Latijnse_spreekwoorden
- Vestingbouwkundige termen (aanzet) -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Alfabetische_lijst_van_vestingbouwkundige_termen
- Hongaars premier (1988-1990) -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Miklos_Nemeth
- Serie geluidskaarten van hardwarefabrikant Creative Labs -
http://en.wikipedia.org/wiki/Sound_Blaster
- Amerikaans stripauteur van Creoolse origine -
http://nl.wikipedia.org/wiki/George_Herriman
- Talgklierontsteking met zwelling van een talgklier -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Chalazion
- In de laatste decennia populair geworden vorm van meditatie -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Trancendente_Meditatie
- Filosofische basis van de Indonesische staat -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pancasila_%28Indonesi%EB%29
- Benaderingsalgoritme die efficiŽnt, makkelijk te begrijpen en op een computer te implementeren is -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Halveringsmethode

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

Berg in Washington, VS, die de laatste weken rookt -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mount_Saint_Helens

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:
- Inmiddels zijn 250 planten gedocumenteerd, de 250e plant was de Grote muggenorchis -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_muggenorchis

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Windows algemeen: MSCONFIG 1
Er zijn zo van die kleine helpertjes in Windows, die de meeste mensen niet kennen, maar die mirakels kunnen doen om uw systeem wat bij te stellen, wat fijner bij te sleutelen. Een daarvan is MSCONFIG en in de volgende dagen zullen wij samen dit helpertje overlopen.
De eerste stap is natuurlijk om te weten hoe u aan dit helpertje komt. Dat is heel simpel: ga naar Start / Programs / Run (uitvoeren) en tik in: MSCONFIG
U krijgt nu een venster met daarin verschillende tabblaadjes. Die gaan over de verschillende stappen bij het opstartproces van Windows. Bekijk de tabblaadjes even en morgen zullen wij ze samen van dichtbij bekijken.

* Windows algemeen: MSCONFIG 2: normaal of ietske anders
Op het tabblaadje 'General' kan u aangeven indien u uw computer anders wil opstarten dan normaal. Dat kan handig zijn, als u bijvoorbeeld opstartproblemen hebt - de een of andere driver laat zich niet laden, u krijgt foutmeldingen, of erger nog: u hebt een lastig virus op bezoek.
Standaard staat het eerste keuzevakje (Normal Startup) aangekruist. Selecteer 'Selective Startup'. Nu kan u proces per proces aanduiden welke bestanden geladen mogen worden (config.sys, autoexec.bat, system.ini, win.in, de programma's uit de startup groep)
Dit is ook de plaats waar u een back-up kan maken van de bovengenoemde bestanden, voor het geval er iets mis zou lopen met uw experimenten.
Klikt u op de knop 'Advanced' rechts onderaan, dan komt u in een scherm waar u wordt gewaarschuwd dat dit is voorbehouden voor de échte techneuten. Eén onderdeel echter is interessant, ook voor de niet-techneut: de optie 'enable startup menu'. Dit activeert het aloude DOS-menu van vroeger, waarbij u de keuze hebt uit verschillende manieren van opstarten (veilige modus, stap voor stap, enz)

* Windows algemeen: MSCONFIG 3: de tabblaadjes
Vandaag zijn de volgende tabblaadjes aan de beurt. Config.sys behandelt de configuratie. Best blijft u er netjes vanaf, tenzij u problemen hebt.
Autoexec.bat is het aloude bestand dat u nog kent uit de DOS-tijd. Van beide bestanden blijft u eigenlijk best netjes af. Als u ze toch moet bewerken, volstaat het om gewoon het gewenste lijntje uit te vinken, handig, niet?

* Windows algemeen: MSCONFIG 4: startup
Het laatste tabllaadje, Startup, is eigenlijk het interessantste, ook voor de niet-techneut. Hier kan u namelijk controleren welke programmaís worden opgestart. Want heel wat programma's vinden van zichzelf dat u niet zonder hen kan en starten zich automatisch op. Maar elk programma dat zo wordt geopend, slokt natuurlijk geheugen op. Gevolg: trager opstarten en trager werken. U vinkt gewoon de programma's uit die u niet wil opstarten; bij elk programma staat het pad van het programma, wat een aanwijzing geeft over welk programma het juist is dat achter de vaak cryptische omschrijving steekt.

* Windows algemeen: MSCONFIG 5: nog startup
U kan ook op een andere manier de zaken benaderen die mee opgestart worden bij het aanzetten van uw computer, alhoewel u deze eerder zal gebruiken om dingen toe te voegen, dan om dingen te verwijderen en dat is via het "Startup" onderdeel.
Eerst en vooral: wat er nu al in dit menuutje zit, vindt u door te klikken op Start / Programs / Startup. Daar ziet u enkele zaken die mee worden opgestart.
Om dit onderdeel te benaderen, klikt u rechts op de startknop en kies Verkennen / Explore. Ga naar Windows / Startmenu / StartUp. In deze map kan u naar believen snelkoppelingen toevoegen of verwijderen van programma's. Als u bijvoorbeeld na het opstarten van uw pc automatisch uw mailprogramma opent, kan u hier een snelkoppeling naar dat programma slepen, en voila, als bij wonder wordt het mailprogramma elke keer automatisch opgestart.


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html

Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* Pawn
Windows - freeware (DirectX 7 vereist of hoger)
Een klein, maar aartsmoeilijk schaakspel! [Wim W]
http://www.pawnchess.com/4668.html

* Filehand
Windows - freeware
Zoeken op het internet is simpel geworden, dankzij de uitstekende zoekmachines zoals Google. Maar als u informatie zoekt op uw eigen harde schijf, lijkt u terug in de middeleeuwen beland! Het zoeken is erg moeilijk, u krijgt vaak alleen een lijst van bestanden, zonder meer. Filehand wil daar een oplossing voor bieden. U krijgt de zoekresultaten in volgorde van relevantie én u krijgt ook stukjes uit de tekst, zodat u de informatie snel kan vinden.[Bron: Wim W]
http://www.filehand.com/

* Blabla
Windows - freeware (Taal: Frans!!)
Het lijkt wel 'bon ton' in het IT-wereldje om zinnen uit te kramen die niemand verstaat, vol met technische termen, afkortingen, begrippen die enkel voor insiders iets betekenen. U kan er een hele toespraak mee vol maken, als u zou willen, bij de volgende presentatie van uw project. Dit progje helpt u bij het opstellen van zo'n nietszeggende toespraak. Het heet dan ook toepasselijk 'blabla'.
http://logitheque.be/fiche.asp?I=15253&Ref=Blabla

* PureText
Win9.X/2000/XP/NT - 13k - freeware
Wanneer u iets kopieert, hebt u vaak ook de opmaak van die tekst bij, terwijl u eigenlijk alleen de tekst wil hebben.
Dit progje zorgt ervoor dat de opmaak verdwijnt en u enkel de tekst over houdt.[Bron: Wim W]
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,22948,tk,hsx,00.asp

* AM-Deadlink
Win9.X/ME/N5/2000/XP - 780k - freeware
U hebt ongetwijfeld een hele rits internetadressen verzameld in uw bookmarks of favorieten. Maar zijn ze nog wel actueel?
Dit progje loopt de adressen af en controleert ze op gebroken links.(Bron: Wim W)
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,22977,00.asp

* Fast Note
Win9.X/ME/NT/2000/XP - 10 MB - freeware
Dit is een gratis programma waarmee je virtuele, gele memoblaadjes op je bureaublad kunt plaatsen. Handig voor mensen die snel even een notitie willen maken. (Bron: Wim W)
http://www.kt2k.com/software.php?id=5

* Powertoys
De Powertoys voor Windows XP zijn terug beschikbaar! [Bron: WIm W]
http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx

* IPNetInfo

Win98/ME/2000/XP - freeware
Een klein progje waarmee u snel alle mogelijke informatie kan uitvinden over een bepaald IPadres: de eigenaar, het land, de staat, de IP adressenreeks, contactinformatie, enz. [Bron: Wim W]
http://www.nirsoft.net/utils/ipnetinfo.html

* Vrijdag Macdag: Toast Titanium Updater
Mac OS X 10.2 - 17,49MB - freeware
Maak dvd's van data, muziek, video.
http://www.download.com/Toast-Titanium-Updater/3000-2198-10306512.html

* Vrijdag Macdag: MP3 Rage
Mac OS 9.x/X - 2,06 MB - shareware
De ultieme verzameling tools voor MP3 enthousiasten: u kan ID3 tags bewerken, MP3's analyseren, het volume automatisch aanpassen zodat ze allemaal op hetzelfde volume spelen, enz.
http://www.download.com/3000-2199-10033324.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Deze week enkele reacties op spyware:

Een lezer, die op zijn anonimiteit staat, heeft de volgende tips gegeven om spyware en andere malware aan te pakken:
<<<
- gratis en eenvoudig in gebruik
http://www.javacoolsoftware.com/spywareblaster.html
- voor de gevorderden of wie weet wat ie doet (weg = weg, wel restore mogelijk) http://www.spychecker.com/program/hijackthis.html
- http://www.imilly.com/alexa.htm#subvert
- http://shinobiresources.com/downloads.htm#SpyBot
- (ook wat mee oppassen)
http://kickme.to/xpantispy
of direct als het gaat:
http://www.xp-antispy.org/index.php?option=com_remository&Itemid=26
- Maar vooral : http://www.ntcompatible.com/search.html
vul in de search bar iets in als spyware, of adware, of hijack
en je krijgt een resem progs en tips om van vanalles af te geraken !!!
bvb
crapcleaner (ccleaner) om windows veilig! op te kuisen
pestpatrol: om pestjes weg te krijgen (wil je bvb kazaa of andere dingen behouden: 1x klikken op item en exclude kiezen, anders zal et niet meer werken)
ad-aware 6
BHODemon 2.0.0.19 updated & available (2004-09-15 17:12:40)
Gain/Gator/Claria Removal Instructions (2004-08-15 03:42:09)
About:Buster 3.0 (Hotfix 2) (2004-08-11 04:54:06)
HSRemove 2.36 (2004-07-13 15:11:21)
CWShredder 1.59 (2004-06-05 16:36:44)
Spybot Search & Destroy 1.2 (2004-07-12 04:44:06)
betalende programma's zoals webroot spysweeper is de max !!!
en om pc te 'kuisen': ace utilities (gaat veel verder dan crapcleaner)
- met deze toolkes kan je je pc al heel wat veiliger maken, en pestvrij
- best de prog's dat je gebruikt een 2e en mss zelfs 3e maal gebruiken
- af en toe es heropstarten na gebruik van de progjes (pesten blijven soms aanwezig in het geheugen: je doet ze weg op hd, maar in 1-2-3 staan ze er terug)
>>>

----
En lezer Johan had nog enkele suggesties:
<<<
Een ander gratis programma dat anders en naar mijn mening beter spyware verwijderd is spybot. misschien is dit de oplossing. deze kan je ook zo instellen dat het het instaleren van spyware verhinderd.
voor meer info zie
http://www.dedigitalerevolutie.nl/redirect.asp?pagina=software/spybot.htm
downloaden kan je op
http://www.safer-networking.org/nl/index.html
johan
>>>

----
Ook lezer Werner had nog een goede raad:
<<<
Geachte
Hierbij enkele links die kunnen helpen met het
herstellen van startpagina en andere troep .......werkt voortreffelijk
* cwshredder
http://www.softpedia.com/public/cat/10/17/10-17-150.shtml
* HijackThis ( opletten met het verwijderen van bepaalde zaken )
http://www.spychecker.com/program/hijackthis.html
* Windowwasher
http://www.webroot.com/products/windowwasher
* Spy sweeper
http://www.webroot.com/products/spysweeper/enterprise
Groetjes
Werner
>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Een geheim is iets wat we aan een ander geven
om voor ons te bewaren
[Elbert Hubbard]