Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.471
(3.968 wekelijkse,
503 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 30/09/2004 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 8
nummer 368 van 25/9/2004
Deel 1 + 2Gegroet lezers,

In dit editoriaal nogmaals het probleem van de spamfilters. Ondanks onze manuele verzending zijn er nog altijd abonnees die op hun honger moeten blijven zitten en netties niet aankrijgen; het lijkt ons dat voornamelijk abonnees van Skynet en Telenet hiermee te kampen hebben. Andere abonnees hebben bemerkt dat onze nieuwsbrief regelrecht de spam-mand ingaat, omdat automatische regels die daar naartoe sturen. Dat kan zijn door regels die de provider ingesteld heeft, maar ook door regels die de abonnee zelf per ongeluk uitgevaardigd heeft, of nagelaten heeft om te wijzigen.
Daarom onze oproep, en het is een dubbele:
1. Willen de abonnees zich melden die problemen hadden met de ontvangst, maar sinds enkele weken (sinds de manuele verzending dus) opnieuw netties ontvangen, zodat wij kunnen tot welke provider zij behoren?
2. Wil er iemand aan de andere lezers enkele tips geven over het gebruik van spamfilters bij Outlook, bij Telenet, bij Skynet? De redactie gebruikt namelijk geen OUtlook maar Eudora als mailclient.

Alvast bedankt voor uw reactie!
Ondertussen veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Steeds meer surfers zeggen bye-bye tegen IE
De Microsoft-haters onder u moeten niet te vroeg juichen bij het lezen van deze kop. Het is inderdaad waar dat het aantal mensen dat de Internet Explorer van Microsoft gebruikt, voortdurend blijft dalen. In de afgelopen 3 maanden ging het met 1,8 % achteruit.
Maar: het marktaandeel van IE blijft toch nog altijd 93,7 (het was 95,5 in juni). Waarmee IE onbetwistbaar de belangrijkste browser blijft.
Het merendeel van de 'overlopers' blijkt voor de Mozilla-familie gekozen te hebben, waaronder u Mozilla, Netscape en Firefox mag verstaan. Die familie zag haar aandeel namelijk met 1,7% verhoogd. Het resterende 0,1% ging naar Opera en de Safari browser van Apple.
Bij dit bericht deden wij even aan zelfonderzoek. Op de redactie gebruiken wij ook IE als standaard browser, m.a.w. de browser waarin een link geopend wordt die in een van de andere programma's op onze pc aangeklikt wordt. Surfen met Opera, Netscape en co doen wij enkel als we willen bekijken hoe sites er in de andere browser uitzien, of reacties van de browser willen bekijken. Mea culpa dus (of beter nog: nostra culpa - wij weten dat wij hier fout zijn).
Maar bij e-mail houden wij op de redactie consequent vast aan ons Eudora mailprogramma. En dat is al jaren lang, al sinds de eerste virussen in Outlook zich openbaarden. Eudora lijkt ons gewoon betrouwbaarder; trouwens: in de korte periode dat wij ook van Pegasus gebruik maakten, bleek die dat ook. Nochtans kiezen miljoenen mensen voor Outlook en Outlook express, ondanks alle gevaren.
En hoe zit het bij u, lezers? Houdt u het traditioneel bij Outlook en IE, en bent u dan niet bang van virussen? Of kiest u voor alternatieven, en is het dan niet enorm moeilijk om keer op keer weer uit te zoeken hoe dit of dat programma uw alternatieve browser/mailprogramma opstart, in plaats van de traditionele IE en Outlook?
Laat ons iets weten, wij zijn benieuwd naar uw ervaringen!
Tussen haakjes: de meeste metingen gaan blijkbaar altijd over browsers. Weet er iemand van een meting over e-mail clients?
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=3257

* Nogmaals de IE browser
Om nog eens terug te komen op de keuze voor IE of een alternatieve browser: wij hebben nog een goed argument voor u om over te schakelen: het vermijden van boobytraps. Luister naar ons verhaal.
Houdt u van een leuk mopje af en toe, dan bent u misschien al eens op bezoek geweest bij Joke-a-matic, een site vol (Engelstalige) grappen. Wij kwamen er in elk geval regelmatig. Tot afgelopen weekend. Toen bleek ineens bij het binnenkomen van de site dat er een pop-up vroeg of wij bepaalde software wilden installeren. Wantrouwig als wij zijn, drukten wij op "No". Waarop er weer een andere pop-up verscheen die meldde dat we op "Yes" moesten drukken, vooraleer we verder zouden kunnen surfen.
Natuurlijk deden wij dat niet, maar daar zaten we dus. Telkens opnieuw de vraag of we de software wilden downloaden, en drukten we op "neen," dan was er het bericht dat we absoluut "ja" moesten klikken. Er leek geen uitweg uit deze impasse mogelijk, tenzij het afsluiten van de browser met Ctrl-Alt-Delete. Wat wij dan ook deden.
Ook bezoeken op latere datum bleven hetzelfde probleem oproepen. Uit nieuwsgierigheid hebben wij dan eens de site bezocht met de Opera-browser. En wat bleek? Geen enkel probleem, wij konden de site gewoon bezoeken. Netscape behoedde ons ook voor de crash.
Zodat wij toch stilaan eens moeten nadenken of wij eindelijk niet wijzer zouden moeten worden, en de IE browser afzweren?
http://www.joke-o-matic.com/index2.htm

* CD nog altijd het populairst
Het lijkt erop dat de cd de online revolutie overleefd heeft. Want waar velen dachten dat de verkoop van cd's in de platenwinkel ineen zou stuiken nu er muziek van het internet gedownload kan worden, blijken nog altijd veel mensen de voorkeur te geven aan het plastiek plaatje. Dat bleek uit een recent onderzoek: 92% van de ondervraagden bleef een tastbaar ceedeetje dat in de winkel gekocht werd, te verkiezen boven het downloaden van muziek om die dan te branden op cd.
Waarom? Wel, blijkbaar is de kwaliteit een belangrijke factor, en ook het gemak. CD's die u in de winkel koopt, zijn nog altijd van betere kwaliteit dan downloads. En in de meeste landen is er helemaal geen restrictie op wat u met uw ceedeetje doet.
Wat dit wil zeggen? Dat de sites voor muziekdownloads toch nog heel wat werk voor de boeg hebben. Vooral om er financieel iets aan over te houden. Blijkbaar steken de grote sites enkel 4 cent van de 99 dollarcent die u voor een download betaalt, in eigen zak. Dat is echt niet veel, en kan alleen werken als de site het niet moet hebben van de downloads, maar die downloads gebruikt als lokkertje voor andere producten, zoals Apple de downloads opzettelijk zo goedkoop houdt, om zijn iPod te promoten.
http://www.theregister.co.uk/2004/09/17/92percent_prefer_cds/

* Bug ontdekt in Windows XP SP2
Nog maar net is de nieuwste update voor Windows XP uit, SP2, of er zijn al meldingen van beveiligingsfouten. Nochtans moest die update komaf maken met de fouten die in de vorige versie vastgesteld waren.
Waarover gaat het? Het Duitse PC Welt heeft ontdekt dat er in SP2 een zware fout zit waardoor onverlaten uw pc kunnen kraken zoals u zou doen met een lichtgekookt eitje bij uw ontbijt.
Het heeft te maken met het onderdeel "file & printer sharing"; dat zou zichtbaar zijn op het internet, zelfs als u de ingebouwde firewall van Windows XP geactiveerd zou hebben. De precieze uitleg vindt u bij PC Welt, waar ook een remedie aangegeven wordt om dit euvel te verhelpen.
http://www.theinquirer.net/?article=18527
http://www.pcwelt.de/know-how/extras/103039/

* FTC wil prijs op hoofd spammers zetten
De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) is zich fel bewust van de schade die spammers toebrengen aan de geloofwaardigheid van het internet. In de VS zijn er al wetten uitgevaardigd om spammers een halt toe te roepen, de zogenaamde "CAN SPAM act". Maar volgens het FTC zijn er twee problemen om die wet uit te voeren: eerst en vooral de spammer op te sporen, en ten tweede genoeg bewijzen verzamelen om hem te kunnen veroordelen.
Daarom vindt het FTC dat er teruggegrepen moet worden naar methodes uit de tijd van het wilde westen: het zetten van een prijs op het hoofd van de spammers. Het geeft dan ook een aanbeveling aan het Amerikaans congres om een soort beloningssysteem op te zetten.
http://www.theinquirer.net/?article=18525

* Franse Wanadoo gebruikers geweerd op VS-sites?
Volgens een bericht bij Yahoo France zouden Franse internauten die een abonnement bij provider Wanadoo hebben, sinds 2 jaar al geen toegang hebben tot sites van de Amerikaanse overheid en het leger (.gov en .mil). Volgens Wanadoo zou de provider op een zwarte lijst staan, en dat al 2 jaar.
Nochtans worden er op die manier verschillende Amerikanen die in Frankrijk verblijven uitgesloten bij de verkiezingen, omdat zij niet on line hun stem kunnen uitbrengen, vermits de site waar zij zich moeten registreren, tot het .gov domein behoort.
De redacteur van Yahoo nam de proef op de som; via andere Franse providers zoals Free en Neuf Telecom kon wél contact gelegd worden met de registratiesite. Wat de vraag oproept: wat heeft Wanadoo mispeuterd, dat het geen toegang meer heeft in de VS?
http://fr.news.yahoo.com/040920/1/4271t.html

* FNAC lanceert eerste downloadsite
Nog nieuws uit Frankrijk. De boeken- en platenwinkel FNAC (die ook filialen heeft in BelgiŽ) heeft een site gelanceerd waar de Fransen muziek tegen betaling kunnen downloaden, fnacmusic (1)
Er zijn zo'n 300.000 titels te vinden, dat FNAC al snel hoopt uit te breiden tot 600.000 in de volgende maand, om daarna op te gaan naar de 1 miljoen titels.
Het tarief? 99 eurocent per song, dat kan dalen tot 90 cent als u per voorafbetaald abonnement werkt en 10, 20 of 30 songs op voorhand koopt.
Voor dat geld mag u elke song 7 keer op cd schrijven, en 5 keer naar een draagbare player downloaden. Tenminste als u in Frankrijk woont - de dienst is nog niet beschikbaar voor de Belgskes.
http://www.fnacmusic.com
http://fr.news.yahoo.com/040918/202/423fw.html

* De menselijke spamfilter
Spamfilters zijn in principe ok, maar zij hebben één ding tegen: zij werken automatisch. U (of de spamdienst) moet automatische regels ontwerpen, en alles wat aan die regels beantwoordt, wordt in het spam-mandje gekieperd.
En dat loopt dus vaak fout - getuige het feit dat de NeTTIes nieuwsbrief bij heel wat abonnees, o.a. die van Pandora.be, onterecht als spam gebrandmerkt wordt.
Dus heeft de NeTTies redactie dit berichtje met heel veel aandacht gelezen. Een bedrijf, eProvisia, is met een ongewone filter begonnen. Die wordt deze keer niet op ingewikkelde algoritmes gebaseerd, maar op mensen. Die filteren boodschappen, gebaseerd op hun ervaring.
De dienst is niet gratis, en kost 20 dollar per jaar. Het is natuurlijk een reuze idee, zij het dat er een zorgwekkend kantje aan is: dat van de privacy.
http://eprovisia.dione.cc/spamed.html
http://it.slashdot.org/it/04/09/20/133258.shtml?tid=111&tid=218

* Digitale generatie heeft het voor analoge retro
Vroeger was het beter? Dat hebben de oudje gezegd, maar de jongeren zingen toch wel een ander liedje, niet? Verkeerd. Ook de jongeren die in het digitale tijdperk groot geworden zijn, hebben een idee over het verleden, en wel dat het analoge beter was, of tenminste leuker.
Steeds meer jongeren grijpen terug naar stukken uit het analoge tijdperk. Bijvoorbeeld de ontwerpen van toen, de hardware, zijn erg populair geworden.
Zo vindt een student aan het Amerikaanse MIT dat de moderne technologie enkel onpersoonlijke, niet-denkende objecten voorbracht. Hij pakte een oud telefoontoestel en combineerde het met zijn mobiele telefoon. Zijn redenatie: "De telefoon is het product van meer dan een eeuw technologie in design en heeft daarom de perfecte vorm".
Naar verluidt zijn ook radio's gegeerde 'vormen' om er digitale technologie in te stoppen. Leest u zelf maar in dit artikel bij The New York Times.
http://www.nytimes.com/2004/09/09/technology/circuits/09retr.html?ex=1095739200&en=4cbf586eab607709&ei=5070&pagewanted=all&position=

* Grote slag in Duitsland
In Duitsland is een advocaat opgepakt, samen met 3 zakenlui; zij zouden het brein zijn achter een groot internationaal "warez" netwerk waar allerlei illegale content gevonden kon worden. Volgens een Duitse anti-piraatorganisatie, GVU, zou de arrestatie de grootste slag ter wereld zijn die ooit aan internetpiraten toegediend werd.
De hoofdverdachte wordt beschuldigd voor inbreuken op de auteursrechten, het witwassen van geld, en het deelnemen aan een criminele samenzwering.
Volgens dit artikel bij The Register zouden de betichten niet alleen gemikt hebben op het verspreiden en verkopen van illegale content, maar ook nog wat andere pannetjes op het vuur hebben staan. Zij zouden ook inbelmodules verspreid hebben, de zogenaamde 'diallers', voor pornosites. Zulke diallers worden vaak meegesmokkeld op de computers van internauten wanneer zij een ongewenst pop-up venstertje sluiten. Eens zo'n dialler op uw pc geïnstalleerd, zal die trachten via uw telefoonlijn in te bellen bij pornosites aan de andere kant van de wereld, en dat kan u wel veel geld kosten!
Leest u meer over deze doortrapte advocaat en co bij The Register.
http://www.theregister.co.uk/2004/09/20/german_warez_lawyer/

* Wired brengt ook muziek - en nog wel om te delen ook!
Het is eigenlijk een publiciteitsstunt, maar u moet het de mensen van Wired toch nageven: zij hebben 16 artiesten overgehaald om muziek af te staan die op een compilatie cd gezet werd.
Het gaat niet om de minste artiesten hoor, sommigen hebben contracten met de grote platenlabels, zoals David Byrne en de Beastie Boys. Het verschil tussen de cd van Wired en andere cd's is dat die van Wired onder een speciaal soort licentie uitgegeven wordt: Creative Commons. De cd is dus legaal, en mensen mogen de muziek op de CD delen.
Het initiatief vestigt nogmaals de aandacht op de snelle evolutie die er in het muzieklandschap plaats vindt. Het on line downloaden is enorm populair, het delen van muziek via P2P sites blijft groeien, maar tegelijk blijven de meeste mensen de voorkeur geven aan cd'tjes in mooie doosjes, die ze kopen bij de plaatselijke platenboer.
http://online.wsj.com/public/article/0,,SB109563044896921709,00.html?mod=todays_free_feature
http://techdirt.com/articles/20040920/0244204.shtml

* Email problemen: een kwestie van nationaliteit
Email is een zegen, maar met alle spam is het ook een vloek. En dan hebben we het niet eens over de vele problemen die zich voordoen bij reguliere mail. Een fout gebruik van e-mail kan immers een jarenlang opgebouwde relatie met één berichtje afbreken.
Volgens een artikel bij CNN variŽren de problemen met e-mails naargelang het land waar de mailer zich bevindt. Zo ergeren de Fransen zich buitenmaats wanneer u zich aan omslachtige omschrijvingen te buiten gaat, of slordig bent bij uw spelling. De Italianen zijn daarentegen grote fans van 'creatieve' spelling, en vinden het normaal dat een mail met vertraging beantwoord wordt.
De Britten liegen over het al dan niet ontvangen van mails - waarom, dat zegt het bericht niet. Zij willen echter geen achterstand dulden in het beantwoorden van mails. En de Duitsers, zij zijn degenen die het vaakst de toon van een mail verkeerd interpreteren, en op hun paardje klimmen doordat zij iets menen te lezen dat er niet staat.
En de Belgskes? Ach, als u het aan ons vraagt: wij doen alles op zijn Bourgondisch: met veel gezapigheid, maar grondig. Of niet?
http://techdirt.com/articles/20040915/2317222.shtml

* Nieuwe baas van IFPI wil auteursrechten nog verlengen
Het IFPI kent u ondertussen: International Federation of Phonographic Industry. Noem het de wereldwijde tegenhanger van het RIAA (de Recording Industry Association of America). Het IFPI heeft trouwens een Belgische afdeling, waarvan Marcel Heymans de woordvoerder is.
Welnu, bij het IFPI komt er binnenkort een nieuwe voorzitter. Het wordt John Kennedy, die nu president is en COO van Universal Music. Bij The Register is een artikel verschenen over de visie die Kennedy heeft over het publieke domein en inbreuken op auteursrechten. En daar komt u te weten dat Kennedy gezworen heeft ervoor te vechten dat de auteursrechten op opnames verlengd zouden worden. Momenteel is dat 50 jaar, terwijl dat in de VS veel langer is. Kennedy wil voor beide continenten de lat gelijk leggen (en dus voor Europa de auteursrechten optrekken tot gelijk met de VS).
Dat zou natuurlijk betekenen dat het veel langer duurt vooraleer een opname tot het publieke domein gaat behoren, maar ook dat de platenindustrie veel langer de controle zal houden over uitvoerders van werken.
Leest u zelf het interessante artikel van The Register, (1) en ook het blog dat ene JamesD bijhoudt (2) over auteursrechten.
http://www.theregister.co.uk/2004/09/23/ifpi_boss_keynote/
http://www.fsck.org.uk/Alright

* IE-updates betalend voor niet-WinXP gebruikers
Onder meer ZD Net en cnet berichten over het voornemen van Microsoft om verdere updates van Internet Explorer enkel voor XP-gebruikers gratis te houden. Wie een oudere Windows-versie heeft (en dat zijn zo'n 200 miljoen gebruikers) zal de portemonnee moeten boven halen. Dit zal allicht nog meer IE-gebruikers in de armen van alternatieve bladeraars als Mozilla, Firefox en Opera jagen. Zeker nu een programma op het net ronddoolt over hoe je via een jpeg afbeelding in IE en een lijst van andere programma's een computer kunt compromitteren en overnemen, worden virussen en trojans verwacht die daar gebruik van zullen maken. De verbeteringen voor IE zitten in het veelbesproken Service Pack 2 voor WinXP, en zijn niet vatbaar voor de jpeg-kwetsbaarheid. Maar ze zijn dus niet weggelegd voor Windows98, Me of 2000 gebruikers. Of het voornemen van de softwaregigant op termijn stand zal houden is voorlopig een open vraag. De kans is groot dat heel wat bedrijven die nu volledig op Windows2000 of ouder draaien, een nieuwe uprade-licentie per computer naar WindowsXP niet zullen willen betalen. Om van de gewone gebruikers nog maar te zwijgen. [Peter Stuart]
http://news.zdnet.com/2100-3513_22-5378366.html
http://news.com.com/Microsoft+to+secure+IE+for+XP+only/2100-1032_3-5378366.html

* Platenmaatschappijen pushen Microsoft
Volgens The Times zouden de grote platenfirma's Microsoft onder druk zetten om bij de volgende versie van het Windows OS, Longhorn, veel sterkere barrières in te bouwen tegen muziekpiraterij. Muziekbedrijven, en met name het Britse label EMI hebben Microsoft een lijstje voorgelegd van de functies die in Longhorn ingewerkt zouden moeten worden, om het kopiŽren van auteursrechterlijk beschermd materiaal tegen te gaan.
Een van de oplossingen die voorgesteld worden, is het inbouwen van kopieerregels in de cd's. Het besturingssysteem kan dan die regels zelf lezen: hoe vaak een song gekopieerd mag worden, of hij op het internet geüpload mag worden.
Longhorn zou tegen 2006 op de markt moeten komen. Microsoft wil echter nog geen informatie kwijt of en welke speciale antikopieerfuncties in Longhorn gebouwd zullen worden.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=040922021
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Ad-Aware nieuwe versie
Ongetwijfeld kent u Ad-Aware, het progje dat adware en spyware op uw pc opspoort en uitschakelt. Het progje heeft haar definities van spyware wel regelmatig vernieuwd, maar het programma zelf bleef hetzelfde. Nu is er een nieuwe versie uit van het progje zelf: Adware SE. Het scant dieper, maar doet er wel langer over.
http://www.majorgeeks.com/download506.html

* Speciaal voor de gamers: een speelmuisje
Voor fervente spelers, is de muis heel belangrijk. Zij kan het verschil uitmaken tussen winnen en verliezen, zo zegt de president van Razer Inc, een bedrijf dat muisjes ontwerpt voor de pc.
Het bedrijf heeft nu een muisje uit dat precies is, snel en soepel. De sensoren van de muis "voelen" aan 1600 dots per inch resolutie en het muisje kan data tot 5,8 Mpixel per seconde overbrengen via een intern 16-bit datapad.
Het muisje heeft maar liefst 7 knoppen, een 7-voet lang koord, een goud geplakeerd verbindingsstuk voor de USB kabel, en Teflon voetjes om de wrijving te verminderen.
Of het muisje ook kaas lust, dat staat in het artikel niet te lezen.
http://www.extremetech.com/article2/0,1558,1646994,00.asp?kc=ETRSS02129TX1K0000532

* Poker robots worden een pest
Wanneer u in het echte leven een potje pokert, dan weet u meestal wel tegen wie u het opneemt. Gebaseerd daarop kan u ook een strategie ontwikkelen.
Maar in het on line wereldje is dat niet zo vanzelfsprekend - u komt steeds andere spelers tegen. En volgens berichten zijn dat zelfs niet eens altijd échte spelers, maar zouden er steeds meer robots (oftewel 'bots' zoals in het internetwereldje genoemd) opduiken op de commerciŽle goksites.
Het gebruik van zulke robotten werkt niet alleen verwarrend voor de andere spelers, maar vormt ook een bedreiging voor de sites zelf, omdat het vertrouwen van de spelers zoek raakt.
Dit artikel bij MSNBC vertelt over zulke bots, en heeft het ook over een bot die het kan opnemen tegen de beste pokerspelers ter wereld, en het nog wint ook!
http://www.msnbc.msn.com/id/6002298/

* Draadloze muis voor laptops
Een notebook is erg handig, maar het muisje, dat mist u soms toch wel. Microsoft heeft nu een muis uitgebracht waarmee u lustig eender waar kan klikken.
De Wireless Notebook Optical Mouse communiceert met de notebook via een kleine ontvanger die in de USB poort gestoken wordt van een Mac of PC. Het toestelletje heeft een bereik van een kleine meter (3 feet), dus hebt u ruim de gelegenheid om in alle comfort te werken.
Daar komt nog bij dat u de muis op allerlei oppervlakken kan gebruiken, inbegrepen de stof van de broek rond uw eigenste bil. Wanneer u de muis niet gebruikt, stopt u gewoon de ontvanger in de bodem van het muisje, en het muisje doet dodo.
http://www.microsoft.com/hardware/default.mspx

* Beeldvirussen komen eraan
Tja, wat kunnen we zeggen? Al werken de veiligheidsmensen bij Microsoft nog zo snel, de hackers achterhalen ze wel? Feit is dat nog maar pas een belangrijke patch voor Windows XP uitgebracht is, (die heel wat mensen trouwens nog altijd niet uitgevoerd hebben), of er zijn al nieuwe lekken in Windows XP ontdekt.
En sommige van die lekken kunnen ons wel eens erg gaan parten spelen in de toekomst. Volgens beveiligingsexperten zouden hackers namelijk op het punt staan om een methode te ontwikkelen om virussen te verspreiden gewoon door afbeeldingen. Dus: u opent een mail die een afbeelding bevat, zoals de nieuwsbrief van NeTTies bijvoorbeeld. De afbeelding wordt automatisch geopend, u klikt niets aan. En u hebt het zitten.
Of nog: u bezoekt een website, en op die website staat een afbeelding die uiteraard door uw browser weergegeven wordt. En ook hier hebt u het zitten..
Vooraleer u gillend begint met het uitschakelen van alle afbeeldingen tijdens het surfen, even deze geruststelling: er is nog geen enkele van deze virussen 'in het wild' ontdekt. En Microsoft heeft toegegeven dat er een gevaar bestaat, en heeft verleden week een gratis patch uitgebracht.
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story2&u=/washpost/20040923/tc_washpost/a45126_2004sep23


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** HP maakt niet alleen printertjes: het bedrijf heeft een gratis tool uitgebracht waarmee risicosituaties ingeschat kunnen worden.: Business Continuity Assessment Tool (BCAT)
http://www.hewlett-packard.de/service/bcrs
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=040922017

*** Zou het dan toch waar zijn dat Google een eigen browser wil maken? Volgens dit bericht zou Google het domein gbrowser.com geregistreerd hebben...
http://www.kottke.org/04/09/more-google-browser

*** Nieuwe woordjes leren: typosquatten. Deze term staat voor het vastleggen van een domeinnaam die sterk lijkt op die van een bekende website (zoals Google en Hoogle bijvoorbeeld)
Bron: Taalpost
http://www.taalpost.nl/

*** In China doet Google aan internet-censuur: kritische nieuwssites worden niet in de resultaten opgenomen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=040922018

*** Kazaa is niet langer de nummer 1 van de P2P systemen: eDonkey heeft evenveel gebruikers.
http://museekster.com

*** Microsoft zet vaart achter haar SP2 distributie; het wil 100 miljoen downloads bereiken in 2 maand tijd.
http://news.com.com/Microsoft+to+step+up+SP2+downloads/2100-1016-5376572.html?part=dtx&tag=ntopHet oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Michael Matera - Oddly Even
[Easy Listening] Dromerig, hypnotisch, zo kan u de elektronische muziek van Michael Matera wel noemen. En toch met een stevig ritme. Het deed ons alvast terugdenken aan Jean-Michel Jarre.
http://music.download.com/michaelmatera/3600-8357_32-100366184.html?tag=ed

* Acke Wallin - Glöm aldrig bort alla stunder
[Easy Listening] De man met zijn aparte stem brengt songs die u meteen doen denken aan de tijd van de ballrooms. Romantiek op het balkon, bij een volle maan. Het stelt een beetje teleur - Eddy Wally op zijn Zweeds, zo zou u het kunnen noemen, maar geef ons dan toch nog onze eigenste Wally!
http://music.download.com/ackewallin/3600-9002_32-100298276.html?tag=ed

* Fujiyama-Geisha - Oriental Dream
[Easy Listening] Twee dames die poŽtische geluiden voortbrengen, met gitaar en synthesizer. Dit is muziek die wij u wél kunnen aanraden. Klassiek aandoend, maar meeslepend, heel intens.
http://music.download.com/fujiyamageisha/3600-8995_32-100389779.html?tag=list

* Timeless - Play a simple Melody
[Easy Listening] Songs vanuit de jaren 1920 en vroeger worden hier gebracht in een easy listening stijl. De songs zelf behoren dus tot het 'publiek domein', de muzikale arrangementen zijn uitgewerkt door de 'Timeless' artiest. Een beetje amateuristisch, helaas. Vol goede wil, dat wel.
http://music.download.com/timeless/3600-8995_32-100261216.html?tag=list

* Luke Thomas - The child in me
[Easy Listening] Songs met een boodschap, een boodschap over romantiek die uw dromen vleugeltjes geven, zo zegt de aankondiging. De stem doet ons echter iets te macho aan om nog romantisch gevonden te worden.
http://music.download.com/lukethomas/3600-9019_32-100083320.html?tag=list


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Men kan het beste een tikje duizelig in het hoofd zijn,
als men zich wil thuisvoelen op deze ronddraaiende aarde
[Logan P. SMith]
De nieuwe oogst

* Flagey
Wie in Vlaanderen opgegroeid is, kan het woordje 'Flagey' niet horen zonder te denken aan het Flageygebouw - het beroemde gebouw waar de radio- en tv uitzendingen in de beginjaren plaatsvonden. Na jaren kwam er ander en beter, en het gebouw raakte een beetje in de vergeethoek. Nochtans is het op verschillende manieren merkwaardig: door de architectuur, maar ook door de akoestiek - die zou ongelooflijk zijn.
Het kan dan ook enkel verheugend zijn dat het gebouw terug zijn functie als cultuurtempel gekregen heeft. Er worden concerten gegeven, filmvoorstellingen, enz. Deze site brengt het programma, en vergeet u vooral niet naar het decor te kijken!
[Taal: Nederlands / Frans]
http://www.flagey.be/

* Vegas verslaan
Wil u weten waar de kennis van wiskunde, en een goed geheugen, goed voor kunnen zijn? Wel, u kan er rijk mee worden. Tenminste als u naar Las Vegas vertrekt, en daar Blackjack gaat spelen.
Dat is het verhaal dat in de documentaire "Breaking Vegas" verteld wordt. Het gaat over een groep studenten aan de MIT universiteit, die in het weekend naar Las Vegas trokken, en na het weekend met zakken vol geld terug naar de unief gingen. Natuurlijk zagen de bazen van de casino's hen niet graag komen, en zij stuurden een sliert detectives achter hen aan.
Op de site van HistoryChannel kan u helaas geen herhaling van de documentaire bekijken, maar u vindt wel veel bijkomende informatie over de wiskundegenietjes.
[Taal: Engels]
http://www.historychannel.com/breakingvegas/

* Windows processen
Problemen met uw machine? Tien tegen een wil dit zeggen dat er veel meer processen draaien dan nodig is. Dat zijn programma's die stilletjes in de achtergrond draaien, en op zich niet erg veel systeembronnen opslurpen. Maar met zijn allen wordt dat natuurlijk wel een pak energie die uw computer verliest aan deze parasieten. En sommige daarvan zijn letterlijk parasieten, denk maar aan spyware en Trojaantjes.
Deze site vertelt u wat de verschillende processen zijn waarvan u de naam vindt wanneer u bijvoorbeeld CTRL-ALT-DEL indrukt. Een site om te bookmarken, want u kan hem vaak nodig hebben!
[Taal: Engels]
http://www.processlibrary.com/

* Doom 3D
Voor de spelletjesfanaten dus: er is een demo op het internet te vinden (een legale wel te verstaan ) van Doom 3. De demo staat wel niet op de officiŽle Doom 3 site, maar is te vinden bij spelletjessites zoals 3D Games, Fileaholic.com en Shacknews
Noot aan alle ouders van de spelletjesfanaten: wij zijn niet verantwoordelijk voor de kroost die nu 3 weken lang verdwenen is...
[Taal: Engels]
http://www.3dgamers.com/dl/games/doom3/d3demo.exe.html
http://www.fileaholic.com/cgi-sql/file-info.sql/148519
http://www.shacknews.com/onearticle.x/33644

* Guinness Records
Deze week mogen de Guinness World Records-officials een nieuw record noteren, en wel dat van zichzelf: deze week zijn zij namelijk jarig, en worden 50. Om dit te vieren, werd een lijstje opgesteld met wel erg gekke records. Bij menigeen zal u de wenkbrauwen optrekken: waarvoor is dit goed? Dan hebben we het over het record van de snelste prater, die in 1995 de 260 woorden van het "To be or not to be" van Hamlet in 23,8 seconden opzegde. Andere records zijn dan weer een beetje triest. Zoals het record van de langs durende hik; ene Charles Osborne uit de VS heeft die op zijn naam, en hij haalde het record van 1922 tot 1990...
[Taal: Engels]
http://www.mirror.co.uk/news/allnews/tm_objectid=14608739&method=full&siteid=50143&headline=the-50-weirdest-guinness-world-records-name_page.html

* SF series tegen elkaar uitgespeeld
Twee SF-series kennen enorme aantallen fans: Star Wars en Star Trek. Rond beide series werden ook spelletjes gemaakt. Deze site vergelijkt de puur "wetenschappelijke" kracht van wapens, ruimteschepen enz om te zien wie de bovenhand zou krijgen bij een confrontatie. Volgens de site zou The Empire het halen, zonder twijfel.
[Taal: Engels]
http://www.stardestroyer.net/Empire/Essays/FiveMinutes.html

* Let op uw digitale media!
Wat zou u doen als u een taxichauffeur was, en u vond een kaart van een digitale camera in uw pc? Terugbrengen naar de rechtmatige eigenaar is haast onmogelijk, er staat geen identificatie op.
Gewoon weggooien is wat de meeste mensen zouden doen. De meeste, maar één mens vond dat hij een buitenbeentje moest zijn. Hij besliste om alles wat hij vond van digitale beelden op zulke uitneembare media, openbaar te maken. Op zijn website kondigt hij aan om elke dag één van die gevonden foto's te openbaren. Hij zet er elke dag ook een stukje tekst bij, waarin hij een verhaaltje vertelt dat volgens hem bij de foto behoort.
Puur genie, of puur pesterij? Wees in elk geval blij dat het uw foto's niet zijn!
[Taal: Engels]
http://ifoundsomeofyourlife.blogspot.com/

* RadioLovers
In de VS zijn er verschillende radiostations waar u minstens één avond per week een luisterspel (drama of komedie) uit de oude doos kan beluisteren.
Wie meer wil, kan op deze site terecht. Daar vindt u honderden opnames van radio-uitzendingen waarvan de auteursrechten verstreken zijn; u kan ze in MP3 beluisteren.
[Taal: Engels]
http://radiolovers.com/

* Encyclopedia Brittanica - editie 1911
Het mag gek klinken, maar rond deze editie is een hele kult ontstaan. Het is dan ook de editie die gemaakt werd door gerenommeerde schrijvers, op een tijdstip dat min of meer omschreven kan worden als de laatste keer dat de mens dacht dat hij alles zou weten wat er te weten viel.
Vermits de auteursrechten op deze editie vervallen zijn, behoort het werk nu tot het publiek domein, en kan u het hele ding on line doorbladeren.
[Taal: Engels]
http://1911encyclopedia.org/

* Dodenmaskers
De befaamde Machiavelli had een merkwaardig vriendelijke mond. Mary van Scotland was eigenlijk best aantrekkelijk. Isaac Newton zag er ook niet slecht uit, en op zijn kop was zelfs geen bult te zien van de appel die op zijn hoofdje viel.
Hoe we dat weten? Van de dodenmaskers die hier on line te bewonderen zijn. Misschien een beetje morbide, maar zeker en vast interessant!
[Taal: Engels]
http://thanatos.net/deathmasks/

* Computerveilig
Hoe houdt u het veilig op uw computertje? Deze site helpt u erbij. U vindt er een goede Nederlandstalige uitleg over hackers, spam, spyware, virussen, met heel veel links. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.computerveilig.nl/

* Graphic Novel Review
Die Engelse term staat voor beeldromans. Strips, maar dan echt serieus, denkt u maar aan Maus van Art Spiegelman.
De site is gewijd aan besprekingen van zulke boeken.
[Taal: Engels]
http://www.graphicnovelreview.com/

* Vrijdag animatiedag: Spong Bob Collapse
U scoort punten door het klikken en tot ontploffing brengen van 3 blokjes van dezelfde kleur. Daardoor verschuiven natuurlijk de bovenliggende blokjes!
http://weaselcircus.com/games/detailed/289.shtml#

* Vrijdag animatiedag: Verzamelsite
Op de Animatie Site vindt u leuke afbeeldingen waarmee u uw website kan opfrissen, netjes ingedeeld in verschillende categorieŽn.
http://www.patrickastrid.nl/IndexPlaatjes.htm

* Vrijdag animatiedag: Alfie
Een vrouwengekke Britse playboy in New York moet ervaren dat er serieuze consequenties vastzitten aan zijn zorgeloze levensstijl.
http://www.alfiemovie.com/
http://www.apple.com/trailers/paramount/alfie/
http://movies.yahoo.com/shop?d=hv&id=1808583841&cf=trailer&intl=us

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Wat zegt u ?
Als u tijdens een gesprek vaak deze vraag moet stellen, dan hebt u waarschijnlijk last van gehoorverlies. Keiharde muziek of lawaaierige werkomstandigheden zijn vaak de oorzaak van een verminderd gehoor. Op deze website kan u een kleine test doen om te zien hoe goed of slecht het gesteld is met uw oren. Maar zoals voor elke on-line gezondheidstest, blijft de regel gelden : hebt u twijfels, raadpleeg een erkende arts.
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.oorcheck.nl

* Kroplaís elektrische gids voor toeristen
Gaat u binnenkort voor een langere periode naar het buitenland en bent u van plan om enkele elektrische toestellen mee te nemen (bvb een batterijlader voor uw digitaal fototoestel) dan gaat u misschien best vooraf eens kijken op deze site om te zien of u uw toestel daar wel zal kunnen gebruiken. U vindt er voor alle landen de gebruikte stekkerformaten en andere nuttige informatie over het gebruik van elektrische toestellen in vreemde landen.
(Taal : Engels) [Filover]
http://www.kropla.com/electric.htm

* Funny movie : Groen
Gezellig met de familie op stap, even wachten voor een rood licht en dan ... is het groen !
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.tiscali.be/cmsimages/video/motta.mpeg

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/) [Filover]

- Julia Savicheva
Deze Russische zangeres werd 11e op het Eurovisiesongfestival 2004.
http://www.savicheva.ru

- Elodie Gossuin
Deze knappe Franse werd ooit miss Europe 2002 en neemt nu deel aan "la ferme de célébrités" op TF1, waarin bekende personen deelnemen aan het leven op een boerderij...
http://elodiegossuin.net/

- Charlotte Gainsbourg
De dochter van Serge en tevens actrice. Speelde o.a. in 21 grams (met Sean Penn), Les misérables, ...
http://www.charlottegainsbourg.net/

- Bert Cosemans
OfficiŽle site van deze Belgische acteur, die o.a. te zien was in Thuis (Dirk) en Lili en Marleen (Pierre).
http://www.bertcosemans.com/

- Piet Schrijvers
De Beer van de Meer wordt hij ook nog genoemd. Deze Nederlandse voetbalkeeper op rust geeft op zijn website nu commentaar op het huidige voetbal.
http://www.keepers.nl


Bij de collega's*** Algemeen Dagblad
- Hitlijst voor muziek van Internet
- Studio voldoet aan wens gebruikers
- Sony komt met kleinere Playstation
- Ministerie verbiedt zender in MP3-speler
- Simpel betalen op internet
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Vaste telefoon met ongekende mogelijkheden
- Inzicht in de energiekosten
- Telefoneren met de hond
- Supersnel downloaden
http://digitaal.fan.tv/ezine/recent.htm

*** Nu Wij Weer!
- Globalisering betwijfeld, deel 2
Coca-cola rules, en verder moeten we maar ophouden met nadenken er over. Dat beweert, in het kort, Francis Fukuyama. Roeland Woudstra vindt dat onzin.
- Meneer, wat doet u daar toch?!
't Is een vuil karwei, maar iemand moet het doen. Ckoe observeert.
- Nieuwe Blijdschap: het is niet allemáál rozengeur
Joke Arendsen bezocht de nieuwe voorstelling van het Tilburgse dansgezelschap RAZ. Een voorstelling als het leven zelf: vol sprankeling, schaduwkanten en subsidiestops.
- André Hazes overleden
André Hazes is overleden. En De Vlieger zal nooit meer hetzelfde klinken.
- Hé, ho Ďs even!
Op een steenworp afstand van elkaar zijn momenteel in Utrecht twee bijzondere exposities te zien. Bert Mebius bezocht ze en brengt verslag uit. Over hoeren, Gods goedheid en pijn aan de oren.
- expeditie robinson derby der lage landen aflevering 1 Frederik Lucien De Laere / (Dichter des Vaderlands, 8)
Over de eerste heroïsche strijd tussen Nederland en BelgiŽ, in Expeditie Robinson 2004.
http://www.nuwijweer.nl*** Webfactor
- Nooit meer dode links?
- Andre Hazes ook on line herdacht
- Experiment: twee weken geen internet
- Iraanse weblogs tegen censuur
- Firefox legt Internet Explorer vuur aan de schenen
- Bekijk pdf's zonder acrobat op je pc
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- PC World: DIALTA Color CF5001: productiekleur
- Inside INternet: I-Merge doet internauten spelen
- Netwerk & Telecom: Sun lanceert zijn eerste AMD-stations
- Mac Addict: iMac G5: kroniek van een aangekondigd succes
http://www.internetaddict.be

*** Internetjournalistiek
- Klachtendienst verzamelt spam en spyware
- Wikipedia viert miljoenste artikel
- Midden 2005 eu-domein registreren
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Humor - Tuning voor bruidjes
- Muziek - Sexy aerobicpasjes? Call on Me
- Games - Racen op zijn Nineties
- Muziek - Needy Girl - Chromeo
- Humor - De maatschappij, dat ben jij
http://www.speedzone.be

*** Elektro.be
- Levensecht foto-printing
- 1 uur snellader
- compacte center speaker
- Eerste dvd/divX speler van Packard Bell
http://www.elektro.beWikipedia

Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

- Athanarik, leider van de Visigothen -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Athanarik
- Taal die uitsluitend op SardiniŽ wordt gesproken -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sardisch
- Nederlands dichter -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Achterberg
- Geslacht van planten in de nachtschadefamilie -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Boksdoorn
- Methodiek in het welzijnswerk of maatschappelijk werk -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Opbouwwerk
- C programmeerbibliotheek voor het 'afluisteren' van pakketjes -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Libpcap
- Taal die in Suriname wordt gesproken -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sranantongo
- Dijkstra's algoritme -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kortste_Pad_Algoritme

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

- Derde Dinsdag in September -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Prinsjesdag
- André Hazes overleden -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%E9_Hazes
- Nordin Ben Salah vermoord -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nordin_Ben_Salah

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

Wijnstreken van diverse landen zijn in kaart gebracht, waaronder die van:

Portugal - http://nl.wikipedia.org/wiki/Portugal_%28wijnstreken%29
Duitsland - http://nl.wikipedia.org/wiki/Duitsland_%28wijnstreken%29
Oostenrijk - http://nl.wikipedia.org/wiki/Oostenrijk_%28wijnstreken%29

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tip: Ezula spyware verwijderen
Wellicht is het u ook overkomen: ergens bij het surfen bent u een aanbod tegengekomen om Ezula te downloaden. Met dit progje kan u woorden opzoeken op het internet, door de Alt-toets ingedrukt te houden terwijl u een woord in een tekst aanklikt.
Nu is hetgeen Eluza biedt wel mooi, maar het is niet gezond voor uw computertje: het progje stuurt ook extra advertenties naar u toe, gebaseerd op uw voorgaande geschiedenis van surfgedrag, en mag daarom als spyware beschouwd worden. Spyware is immers software die u bespioneert, om dan op basis van hetgeen zij te weten gekomen is, u gerichte advertenties toe te sturen.
Zover de theorie. Hoe verwijdert u nu Ezula?
Eerst en vooral moet u weten of u Ezula ergens hebt staan. De volgende bestanden duiden op de aanwezigheid van Ezula:
book.dll
ezstub.exe
mmod.exe
se.exe
sed.exe
wo.exe
Behoort u tot de getroffen personen, doe dan als volgt:
Ga naar start --> Settings --> Control Panel --> Add/Remove Programs
Vind er "Ezula" en klik op Remove
herstart
Open IE en navigeer naar de Program Files map; als u daar mappen tegenkomt met de namen "my daily horoscope", "sed", third close jugs" of "web offer", dient u die te verwijderen.

* Afsluitprobleem oplossen
Als het afsluiten van Windows XP altijd problemen geeft, dan bestaat de kans dat een programma meer tijd nodig heeft om correct te kunnen afsluiten. U kunt deze toepassing wat meer 'ruimte' geven door de time-outwaarde in het register aan te passen.
Start de Register editor (Start / Uitvoeren en type Regedit) en navigeer naar de registersleutel HKEY_CURRENT_USER Å Control Panel Å Desktop. In het rechtervenster klikt u met rechts op WaitToKillAppTimeout, waarna u kiest voor Wijzigen. In het vak Waardegegevens ziet u de huidige time-outwaarde in milliseconden (een waarde van 20000 betekent 20 seconden). Verhoog deze waarde bijvoorbeeld met stappen van 5000 milliseconden en controleer of het afsluitproces nu wel naar behoren verloopt.
Bron: Tips & Trucs

* Afsluitprobleem van XP
Net als enkele jaren geleden met Windows '98 het geval was, zo heeft ook Windows XP problemen met het afsluiten van de pc. Althans, op sommige computers die je nog altijd moet afsluiten met een klassieke Power knop.
Normaal gesproken sluit de pc automatisch af, maar is dat bij u niet het geval, en ondersteunt uw systeem APM (Advanced Power Management) dan is er een oplossing voorhanden.
U navigeert via Start / Configuratie / Energiebeheer naar het scherm Eigenschappen voor Energiebeheer.
Hier selecteert u het tabblad APM. Indien dit tabblad niet aanwezig is dan zijn er drie mogelijkheden. Of uw systeem ondersteunt geen APM, APM is niet geactiveerd in het BIOS of uw systeem ondersteunt ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) maar in dit laatste geval zou u geen afsluitprobleem mogen hebben.
Indien het tabblad aanwezig is dan zet u een vinkje voor Ondersteuning voor Geavanceerd energiebeheer (APM) inschakelen.
Sluit af door telkens op OK te klikken.
Voortaan schakelt ook uw pc zich automatisch uit.
Bron: PCM / Digiweetjes

* Automatisch afsluiten
Het afsluiten van Windows is geen vanzelfsprekende zaak. Vaak verschijnen er nog allerlei waarschuwingsvensters die u erop wijzen dat er nog programmaís of andere toepassingen actief zijn.
Wilt u tijd winnen bij het afsluiten, dan kunt u deze vensters laten verdwijnen. Wel moet u hiervoor zeker zijn van uw zaak en de nodige autosave functies hebben ingeschakeld.
Start de Register Editor op door achtereenvolgens op Start en Uitvoeren te klikken, en typ Regedit in.
Kies voor de mappen HKEY_ CURRENT_USER, Control Panel, Desktop en klik met de rechtermuisknop de sleutel Auto EndTasks aan.
Kies voor Wijzigen. Verander de waarde 0 in 1 als u wilt dat Windows tijdens het afsluiten openstaande programma's automatisch afsluit.
Mocht u later onverhoopt spijt krijgen van deze handeling, dan kunt u de 1 weer zonder bezwaar terugveranderen in een 0. [Bron: Digiweetjes]
http://www.digiweetjes.com

* Tip: Furl toolbar
Vandaag kwam het berichtje binnen dat Looksmart het Furl-bedrijf gekocht heeft; wat voor ons een aanleiding was om deze uitstekende toolbar nog eens onder uw aandacht te brengen.
Furl is een on line dienst, waarbij u een toolbar (een klein knopje) in de balk van uw browser zet. Komt u een leuke of interessante site tegen, dan klikt u op "Furl it". De site wordt niet alleen opgeslagen in uw on line bookmarks, maar er wordt ook bij Furl zelf een kopie van bijgehouden, zodat de site in een soort archief komt.
Voordelen van Furl: u kan een heel mooi archief aanleggen, dat u helemaal kan klasseren volgens uw eigen smaak. Furl houdt bovendien bij welke sites als merkwaardig gemarkeerd worden (tenzij u zegt dat u dat niet wil uiteraard). Indien een site door verschillende personen gemarkeerd wordt, dan wil dit in het algemeen wel zeggen dat het een interessante site is. Klikt u op "Latest Headlines" in uw Furl knoppenbalkje, dan vindt u de sites die anderen aangeduid hebben. Kleurtjes duiden daarbij aan of de sites "hot" zijn. En zo komt u weer leuke sites op het spoor!
Wij hebben Furl al een tijdje staan, en zijn er heel tevreden van. Probeert u het ook maar eens (u vindt een on line bespreking bij Search Engine Watch)
http://searchenginewatch.com/searchday/article.php/3311191
http://www.furl.net/Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...* Stickies
Win98/2000/XP - 527k - freeware
Plakbriefjes voor op uw pc; u kan verschillende kleuren toepassen, ze zelfs transparant maken.
http://www.btinternet.com/~tom.revell/

* Filehand Search
Windows - freeware
Gek is het toch eigenlijk, dat u sneller iets vindt op het internet dan uw eigen harde schijf... Dit progje brengt daar verandering in. De zoekresultaten komen er niet alleen snel, maar zijn ook op relevantie gerangschikt, bevatten een extract, een ingebouwde PDfilter, enz.
En weet u wat? Het is nog gratis ook!
http://www.filehand.com/

* MP3 cutter/joiner
Windows - 3K - shareware
Met dit progje knipt u MP3's in stukken en plakt u ze weer aaneen. Een virtuele schaar en lijmpot dus.
Ondersteunt MP3, WAV, WMA, OGG.
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?fileid=17497157

* Colorful DVD Creator
Windows - 4k - shareware
Dit progje maakt VCD/SVCD/DVD, en bevat handige tools voor het geval u zelf uw eigen films wil maken.
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?fileid=13397160

* Kalimages Basic
Win98/ME/NT/2000/XP - 3299k - freeware
Met dit progje kan u uw fotoverzameling doorzoeken, gebruik makend van de IPTC/IMM metadata. (Bron: Wim W)
http://www.snapfilespro.com/gnomeapp.php?id=108449&d=7121637/&ref=lgnome

* Avant Browser
WinXP/2000/ME/NT - 1014K - freeware
Deze add-on voor IE zorgt ervoor dat u met tabblaadjes kan browsen, wat dus veel handiger is: u kan veel gemakkelijker uw surftochten op het internet volgen, en verschillende zoeklijnen tegelijkertijd volgen. Er zit ook een ingebouwde Google zoekmachine in.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,22979,tk,hsx,00.asp

* Jig Jag Gold
Win9.X/ME/NT/2000/XP - 2367 - shareware
Dit progje heeft de prijs gekregen van de Shareware Industry Award voor het beste non-actie spel: het is een puzzel.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,23722,tk,hsx,00.asp

* U-Wipe
Windows - 1971k - shareware
Bescherm uw privacy: dit progje wist alle sporen van uw internetactiviteiten: browser cache, geschiedenis, lijst van recent geopende documenten, cookies enz
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?fileid=278075

* A-Dock X
Mac OS X 10.2 - 3,63 MB - shareware
Een add-on voor de Dock: u kan nog meer met dit Apple-equivalent voor de Explorer (en u kan daar al heel wat mee, geloof ons vrij!)
http://www.download.com/A-Dock-X/3000-2234-10306508.html

* Christmas Avalanche
Mac OS X 10.1 - 880k - shareware
Een beetje vroeg misschien, maar met het weer zoals de laatste dagen lijkt het al wel winter... Een variant op Tetris, maar veel moeilijker!
http://www.download.com/Christmas-Avalanche/3000-2278-10305910.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Medewerker Wim Wilyn zet een kritisch vraagteken achter Paypal:
<<<
Beste Hilde,
De Paypal bijdrage klonk nogal lovend. Ikzelf heb er nare ervaringen mee. Geef mij maar het oude vertrouwde systeem van kaarttype, nummer, vervaldatum,, dat werkt bijv. uitstekend bij Aamazon. En blijkbaar ben ik niet de enige die klaagt over Paypal. Deze site laat erg kritische geluiden horen:
http://www.paypalsucks.com/
>>>

~~~~~~~~~~
Lezer Eddy Praet stuurde ons een leuk gedichtje over zijn helaas tragische ervaren met onze nieuwsbrief:
<<<

Netties, Netties, Netties, overal trekt hij door ons computerland,
Maar in welke prullenmand komt mijn versie toch elke week weer aanbeland ?

Reeds 4 weken dat ik hem willens-nillens helemaal mistte,
Maar ik ging me hierdoor niet laten kiste !

Reeds drie e-mails stuurde ik stiekem naar Hilde,
Maar ook daar verdween enig hoopgevend antwoord, diep in stilte...

Ten einde raad en met spijt in het hart, her-abonneer ik me nu maar op de tekst versie,
Hopelijk komt er alzo toch eindelijk nog een goed einde aan deze kwestie !

Zo ziet een mens wat voor miserie er van spam,
Allemaal zoal komen kan...

Wat is de moraal van dit verhaal ?
Jongens, pluk je hoofd door die marketing-mannen niet helemaal kaal !

Doe zoals ik, lees Nietties voortaan in een ander jasje,
en laat de HTML versie maar gerust in het kastje !

Met vriendelijke groeten,
Eddy Praet

~~~~~~~~~~
Een lezer (waarvan de naam in onze papiermolen verdwenen is helaas, met onze excuses) zoekt hulp bij een probleempje:
<<<
Hoi ik heb jullie site (gratis programma's) gevonden en moet zeggen dat heeft mijn veel gehopen staan echt goede programma's op en die zeer nuttig zijn.Heb wel een vraagje over AVG 6.0.Als ik die op mjn pc zet krijg ik altijd viurussen van Trojan horse en als ik ze verwijderd komen die altijd terug.Als ik AVG weer van mijn pc verwijder zijn ze ook verdwenen,kan je mij daar mijn verhelpen omdat mijn startpagina van internet ook om de 5 voeten open gaan met een andere site en krijg maar niet mijn gewenste site als startpagina terug op internet.heb nu wel die andere virussanner geinstalleerd Avast ! 4 zal je daarvan nog op de hoogte houden wat ik er van vind want heb die nog maar vandaag geinstalleerd.Graag wil ik gebruik maken van jullie gratis abonnement Netties Breekpunt als dat mogelijk is.Ook zou ik graag eens een programma hebben om mijn startpagina te herstellen voor internet.Met veel dank op voorbaat en de groetjes van ons thuis hier.
>>>
Antwoord:
Hoogstwaarschijnlijk heb je last van spyware. Probeer eens Ad-Aware, die maakt je pc wel terug spyware vrij!
http://www.lavasoft.de/
~~~~~~~~~~


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Geld is als mest.
Je moet het verspreiden, anders gaat het stinken.
[J. Paul Getty]