Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.468
(3.965 wekelijkse,
503 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 23/9/2004 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 8
nummer 368 van 18/9/2004
Deel 1 + 2


Gegroet lezers,

Verleden week hebben wij, zoals u kon lezen, de html-versie niet met een automatisch script verstuurd, maar manueel. En dat bleek een succes: heel wat lezers die de afgelopen weken hun nieuwsbrief niet ontvangen hadden, kregen wij hem nu dus wel. Tot wij een betere oplossing gevonden hebben, zullen wij dus de nieuwsbrief in html-vorm opnieuw manueel verzenden. Dat betekent dat u hem niet stipt vrijdagavond in de bus krijgt, maar wel in de loop van het weekend.

Wij danken u alvast voor uw vele reacties; het feit dat u er echt aan hecht om uw wekelijkse portie leesvoer te ontvangen, steekt bij de hele redactie een hart onder de riem!

Wij wensen u veel leesplezier. Bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Apple-gebruikers boos op unief
Op de Cornell University is een relletje ontstaan, over het feit dat de school de nieuwe abonnementsdienst van Napster toepast. De lokale krant, The Cornell Daily Sun, staat vol met brieven van huidige en voormalige studenten die er zich over beklagen dat Apple-gebruikers in de kou blijven staan bij die Napster-dienst - en die maken toch zo'n 20% uit van de totale studentenpopulatie. Napster, voor wie het niet mocht weten, ondersteunt enkel Windows 2000 en XP.
En, wat erger is, Napster ondersteunt evenmin de iPod van Apple. En bij zo'n 50 tot 70% van de studenten die een draagbare MP3-player hebben, is dat een iPod. Zij zijn dus ook uitgesloten.
Ach, gewoon wat pech, de Apple gebruikers moeten er onderhand al aan gewend zijn uitgesloten te worden, niet? Wel, het gaat toch wel verder dan dat. Want de Cornell is één van de weinige universiteiten (in totaal zijn er 8) die ingegaan is op het aanbod van Napsters nieuwe abonnementsdienst. Die is voorlopig gratis (dankzij een sponsoring van Sony), maar na de proefperiode zouden àlle studenten zo'n 20$ per jaar moeten betalen voor de dienst, inbegrepen de studenten die geen gebruik (kunnen) maken van het Napster-aanbod.
Willen Apples toch gebruik maken van Napster, dan moeten zij $149 betalen voor de Virtual PC software van Microsoft.
Zeg nu eerlijk: vindt u dit allemaal nog normaal?
http://www.theregister.co.uk/2004/09/10/napster_revolts_cornell/

* Computers maken u ziek
U knikt volmondig: ja, mijn computer maakt mij ziek wanneer het weer eens in het honderd loopt en mijn zenuwen het onderspit moeten delven bij alle crashes. Tja, het blijkt dat zelfs als een computer als een (digitaal) treintje loopt, u er dan ziek van wordt.
Want met zijn allen zitten wij ongezond te wezen achter ons scherm. Wij zijn niet voldoende getraind om om te gaan met onze computer, zo zegt immers een onderzoek waarvan de resultaten door IrishNews (1) aangehaald worden. Gevolg: rugproblemen, zere ogen, hoofdpijn. En dan hebben wij het niet eens over de nachtmerries die ons te wachten staan wanneer wij geconfronteerd worden met de updates van Windows XP!
Dus we weten de oorzaak voor ons gevoelen van onbehagen op de werkvloer. Het rapport geeft ook een remedie aan: "de werkgever moet de werknemer op geregelde tijdstippen een pauze toestaan". OK - wij zijn weg, naar het terrasje op de hoek!
http://www.irishnews.com/access/breakingnews/story.asp?j=2983338&p=z983356&n=2983433&x=)
http://www.theregister.co.uk/2004/09/10/computers_make_you_sick/

* PayPal: enkel voor 'propere' doeleinden
Wanneer u iets koopt of verkoopt via het internet, dan bestaan er verschillende manieren om uw aankoop te betalen. De klassieke kredietkaart spant natuurlijk de kroon, maar ook PayPal wordt vaak gebruikt.
Maar de mensen achter het bedrijf PayPal willen dat hun dienst enkel wordt gebruikt voor nette dingen. Gokken, porno, illegale drugs bijvoorbeeld, daarbij wil het bedrijf niet betrokken worden. Wie voortaan PayPal inschakelt om iets uit die categorieŽn te verkopen, zal een fikse boete moeten betalen, zelfs 500 $.
Een mooi initiatief, het is een poging om het internet wat op te kuisen. Een naïef initiatief misschien ook. Want als PayPal aankondigt niet meer te willen bemiddelen bij de betaling van deze zaken, zullen er ongetwijfeld andere bedrijven opstaan die zulke betalingen wél willen uitvoeren.
http://news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/nm/20040910/wr_nm/tech_ebay_fines_dc_1

* Studenten torsen heel wat mee
Er was een tijd dat studenten per definitie arm waren. Zij hadden geen eigen inkomen, konden hun kot amper betalen als zij een bijbaantje zochten. Hun dierbaarste bezit was de fiets, hun enige vervoermiddel. Die legde hij vast met kettingen en hoopte dat hij niet gestolen werd.
Wel, die tijd is lang voorbij. De student van tegenwoordig heeft zo ongeveer voor 3.000 dollar aan spullen bij, als hij de unief betreedt: een laptop, digitale camera, MP3 player, PDA, dvd player: tel zelf maar na!
De moderne student weet ook wel best dat die spullen begerenswaardig zijn voor wie de dingen niet heeft. En dus moet hij ze tegen diefstal beschermen. Volgens een artikel bij USA Today is dat iets wat de student erg ernstig neemt. Kastjes die met zware kettingen aan het bed geklonken worden. Safes die werken met een digitale sleutel: het begint stilaan tot de standaarduitrusting van de uniefs te behoren.
"De laptop van vandaag, is de fiets van gisteren" zei één van de verantwoordelijken van een Amerikaanse unief. Met natuurlijk een niet te onderschatten verschil in monetaire waarde...
http://www.usatoday.com/tech/news/2004-09-12-dormsecure_x.htm

* Anti-spam voorstel van Microsoft valt niet in goede aarde
Zoals wij al eerder geschreven hebben: spam is één van de grootste plagen hedentendage. Al is het maar om de grote hoeveelheid bandbreedte die dag in dag uit door spam wordt opgeslokt.
Spammers kunnen hun gangetje nog altijd gaan, omdat zij hun afzendadres kunnen 'spoofen' - zij geven een vals afzendadres op en de mail wordt toch bezorgd. Het huidige mailprotocol, SMTP of Simple Mail Transfer Protocol, dat al zo'n 30 jaar meegaat, voorziet nu eenmaal niet in een controle van de afzender en is dus gemakkelijk te misleiden.
Microsoft heeft een tijdje geleden een voorstel gedaan voor een nieuw mailprotocol, dat komaf zou moeten maken met die spoofs: Sender ID. Dat voorstel is echter niet met open armen ontvangen door de rest van de IT-wereld. Niet onmiddellijk omdat de technologie op zich slecht zou zijn, of inadequaat, maar wel omdat Microsoft een licentievorm heeft voorgesteld die in slechte aarde valt. Bij die licentie moet u wel geen centjes neertellen, maar u moet wel aan een hele reeks wettelijke voorwaarden voldoen om de technologie te mogen gebruiken.
Wat natuurlijk jammer is en waardoor heel wat andere groepen die ook zoeken naar oplossingen voor het spam-probleem, hebben afgehaakt. Informatie over Sender ID van Microsoft vindt u hier (1) en over een technologie die door andere IT-groeperingen werd voorgesteld, SPF of Open Source Sender Policy Framewerk vindt u hier (2).
http://www.microsoft.com/mscorp/twc/privacy/spam_senderid.mspx
http://spf.pobox.com/howworks.html
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Sep/gee20040913026942.htm

* PDA: de clash der Titanen?
U kan met een gerust hart zeggen dat Microsoft de marktleider is op het gebied van de PC. Besturingssysteem, allerlei desktop software en zelfs multimedia: Microsoft heeft overal wel een dikke vinger in de pap te brokkelen.
Maar op het gebied van de PDA en de mobiele telefoon staat Microsoft niet echt ver. En als u de jongens uit Redmond een beetje kent, dan weet u dat dit hen natuurlijk de ogen uitsteekt en zij binnen de kortste keren ook deze markt willen veroveren.
En dus zal u in de toekomst steeds meer berichten vinden over Microsoft producten voor het mobieltje. Microsoft wil immers haar software in zoveel mogelijk mobieltjes krijgen en zeker en vast vermijden dat die markt haar wordt afgesnoept door Apple. Apple heeft namelijk met zijn iPods een grote voorsprong; waarnemers voorspellen dat mobiele telefoons in de toekomst dezelfde mogelijkheden zullen hebben als de draagbare muziekplayers. Het bedrijf dat zijn software voor het afspelen van video en muziek op de meerderheid van de handtoestellen kan krijgen, zal niet alleen winnen op het gebied van software, maar haalt ook nog een andere vis binnen: de downloaddiensten voor muziek, een enorm bloeiende markt.
U ziet het: voor ons is een draagbaar muziekspelertje gewoon fun, voor de heren en dames in de IT wereld is het grote business, waar een strijd op leven en dood wordt geleverd..
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Sep/bpd20040913026923.htm

* Microsoft: enkel premium klanten krijgen waarschuwing
Er wordt al een hele tijd gemord rond de manier waarop Microsoft patches en waarschuwingen uitgeeft over softwarebugs. Vroeger werd een bug ontdekt en zo snel mogelijk werd een waarschuwing uitgevaardigd, waarop dan de patch, het pleistertje dat het lek moet dichten, moest volgen.
Microsoft vond echter dat deze manier van werken de gebruikers in verwarring bracht en teveel werk opleverde voor systeembeheerders. Dus werd besloten om slechts één keer per maand een volledig pleisterpakket uit te brengen, dat alle kwaaltjes zou moeten verhelpen die in de afgelopen maand werden gevonden. Wat natuurlijk wil zeggen dat u in het slechtste geval een hele maand met een lek systeem zit. Gevolg: gemor alom.
Een nieuwe beslissing van Microsoft zal ongetwijfeld nog meer protest losmaken. Want voortaan zullen de 'dikke' klanten (lees: betalende klanten) van Microsoft enkele dagen voor de rest van de wereld informatie krijgen over de nieuwe patches. De rest van de wereld blijft in de kou staan. En erg fijn kunnen wij die beslissing niet noemen....
Meer info over het patch-systeem van Microsoft en enkele bedenkingen erbij, vindt u bij InternetNews.
http://www.internetnews.com/security/article.php/3406851

* Van 'sniffers' en wormen
Tijd dus om nieuwe woordjes te leren. Vandaag: sniffers (1). Dat zijn stukjes software die in het algemeen gebruikt worden om het verkeer op een netwerk te monitoren. Maar vermits al het goede ook ten kwade gebruikt kan worden, zijn hackers erin geslaagd om sniffer-software om te vormen tot iets schadelijks: snuffelhonden die paswoorden en gebruikersnamen opsnuffelen. Voeg daar nog bij dat de hackers de sniffer gecombineerd hebben met zichzelf verspreidende wormen en dan zal u begrijpen dat de antivirusbedrijven aan de alarmbel trekken.
http://www.theregister.co.uk/2004/09/14/network_sniffer_worm/
http://searchnetworking.techtarget.com/sDefinition/0,,sid7_gci213016,00.html

* Anti-phishing software
Het is toch wat met dat IT-wereldje. Het minste wat u ervan kan zeggen, is dat het zichzelf in leven houdt. De ene vindt iets uit om de mensen te pesten en de andere vindt iets uit om die pesterij tegen te gaan. Waarop de ene weer een ander programma uitvindt en de ander weer een remedie bedenkt. En we gaan maar door.
Zo is het nu ook met 'phishing', het ontfutselen van gegevens aan gebruikers die zich op een officiŽle site wanen. De mensen die zoiets uitdenken, zijn erg vindingrijk. De enige manier waarop gebruikers tegen deze oneerlijke praktijken beschermd kunnen worden, is dat zij opgevoed worden om mails van onbekenden te wantrouwen. Dat zou u toch denken, niet?
Antivirusbedrijf Symantec denkt er anders over. Het brengt software uit die de burger tegen phishing-praktijken moet beschermen.
Eerlijk gezegd hebben wij wel onze twijfels bij het nut van deze software. Die reageert immers net altijd té laat, want om misleidende mails te kunnen tegenhouden, moeten die mails ooit ergens als misleidend worden gesignaleerd.
Langs de andere kant: misschien bezien wij dit volkomen verkeerd. Immers: de antivirus-software werkt ook met 'bekende' virussignaturen en hinkt dus ook altijd iets achterop...
http://techdirt.com/articles/20040914/0128222.shtml

* Postzegeltjes van bekende gezichten
Als wij ons goed herinneren, is er hier te lande ook een dienst opgericht waarbij u postzegels kon bestellen met daarop UW foto, althans, de afbeelding die U erop wenste. Een leuk initiatief - denkt u maar aan het versturen van geboortekaartjes met als postzegel het kopje van het baby'tje, of kaartjes voor het feest van het gouden bruidspaar, met hun huwelijksfoto als postzegel, om maar enkele leuke dingen te noemen.
Het initiatief bestond dus al eerder in de VS en heette daar PhotoStamps. Eender wie kon een foto doorsturen en die werd dan als postzegel gedrukt - de foto moest wel eerbaar zijn natuurlijk. En dat ging de redactie van de satirische website Smoking Gun dus eens uittesten. Niet met blote foto's, maar wel met op het eerste zicht 'fatsoenlijke' foto's, maar waar toch een reukje aanzat.
De Amerikaanse posterijen bleken in sommige gevallen op hun qui-vive: foto's van de Unabomber en van Lee Harvey Oswald op postzegeltjes, dat werd niet aanvaard. Maar blijkbaar gaat de kennis van de Amerikaanse geschiedenis (en actualiteit) niet erg ver bij de posterijen. Foto's van de Roemeense dictator Ceausescu glipte wel door de mazen, van het echtpaar Rosenberg, van Milosevic - ja zelfs de befaamde blauwe jurk van Monica Lewinsky zijn tot postzegels vereeuwigd..
http://www.internetnews.com/ec-news/article.php/3406041

* Chatten op automatische piloot
Wij zijn niet echt te vinden voor instant messaging, maar wij zijn een uitzondering: IM is één van de populairste bezigheden bij de internauten. Welnu: zij wezen gewaarschuwd - de volgende keer zij een boodschap ontvangen van iemand, dan zou dat wel eens een niet-menselijk wezen kunnen zijn.
Geen vampiers hoor en ook niets spiritueels. Het gaat om chat-bots die tegenwoordig in omloop zijn en waar flauwe grappenmakers in steeds groeiend aantal beroep op doen. Het geheel is afkomstig van een bepaalde dienst, Chatting AIM Bot, die gratis is. Vergelijk het met een script, dat automatisch bepaalde vragen stelt en een conversatie gaande houdt. Omdat achter het script een soort artificiŽle intelligentie zit, kan het even duren vooraleer u beseft dat u in het ootje wordt genomen.
"Mensen vallen er voortdurend in" zegt een Chatting bot-fan, in een artikel bij Wired. "De bot gedraagt zich net als een menselijk wezen, houdt de conversatie gaande met normale, dagdagelijkse vragen, zodat mensen denken dat zij met een echt persoon te doen hebben."
Meer over deze AIM robotjes bij Wired.
http://www.chattingaimbot.com/?p=news
http://www.wired.com/news/culture/0,1284,64888,00.html/wn_ascii

* Tiscali muziekdienst
De Tiscali Music Club verandert van naam en geeft wat extra's aan de muziekfan. Bij de nieuwe Tiscali Music Sonic Selector (wat een naam!) staan 350.000 titels die u legaal kan downloaden. De songs kosten vanaf 0,99 EUR per titel bij het downloaden; in streaming beluisteren kan voor EUR 0,01 per song. U kan van elke song een gratis fragment van 30 seconden beluisteren. Betalen gaat via een account die u moet opvullen. En als u er nu 30 EUR in stopt, dan geeft Tiscali er nog eens 30 EUR bovenop (aanbod tot 26 september)
http://sib1.od2.com/common/Framework.aspx?shid=03980045
http://www.tiscali.be

* Telenet past zijn abonnementen aan
Vanaf heden kunnen nieuwe klanten kiezen tussen drie formules, ComfortNet, ExpressNet en ExpressNet Plus. ComfortNet geeft u beperkt breedband internet voor de prijs van 29,95 euro per maand. ExpressNet vervangt het Mono en Duo abonnement en kost 41,95 euro per maand en met ExpressNet Plus surf je voor 51,95 euro per maand tot 1,5 keer sneller dan ExpressNet.
Met deze nieuwe formules worden ook nieuwe diensten toegevoegd aan alle formules, zo zal de antivirus maildienst voortaan voor iedereen gratis zijn. Hierbij dienen wij wel te vermelden dat de oude klanten gedeeltelijk in de kou blijven staan, zij gebruiken voornamelijk een @pandora.be mailadres terwijl nieuwe klanten @telenet.be gebruiken. Proefondervindelijk hebben wij vastgesteld dat deze dienst op @pandora.be niet werkt en na onderzoek blijkt dit wel degelijk ergens in de kleine lettertjes te staan. Toch een schoonheidsfoutje!(1) [Kurt Op De Beeck]
Voor degene die mono hadden is er geen twijfel om over te stappen naar expressnet, kostprijs evenveel maar krijgt meer ervoor nl. 2 ip adressen, 4 mailboxen van 50 MB en gratis antivirusbescherming, maar dat kon je vanaf gisteren ook al instellen voor al de oudere formules (mono duo enz) evenals de spamfilter die al langer gratis is. Bovendien kan men nu e-mails verzenden van 10 MB i.p.v. 5 MB.
Zie maar eens op het tabeloverzicht van de producten (2). Er is ook een hulp op de pubsite (3) en (4) en de algemene pub site (5) [Ben Depré]
http://www.telenet.be/
http://www.telenet.be/sites/expressnet/landing_mc156.html
http://pub.telenet.be/main_F20040902B.html?menu=
http://pub.telenet.be/main_F20040902.html?menu=
http://pub.telenet.be

* A9 van Amazon uiteindelijk van start
Al een paar maanden geleden werd de site aangekondigd; sindsdien draaide ze in bèta en nu is ze officieel van start gegaan: A9.com van Amazon.
Het is een internet zoeksite, waarbij u een account kan aanmaken, zodat u zoekresultaten kan opslaan, een dagboek kan bijhouden over de bezochte sites en bookmarks kan aanleggen.
Er hoort ook een Toolbar bij, waarmee u snel elke website terug kan vinden die u voorheen had bezocht had en vroegere zoekopdrachten terug kan bekijken.
U kan een zoektocht uitvoeren in verschillende categorieŽn: het internet (in samenwerking met zoekmachine Google), boeken (in samenwerking met Amazon), afbeeldingen (ook Google), films (samen met IMDB = Internet Movie DataBase), referentie (in samenwerking met GuruNet;com).
http://a9.com/-/company/media/index.jsp

* Delen voor mobieltjes
De muziekindustrie heeft een tijdje mooi kunnen genieten van de (dure) beltoontjes voor mobieltjes. Daar komt nu een eind aan, want de eerst 'Napsters' voor mobieltjes komen eraan.
En het zijn geen programma's die ontworpen worden door kleine obscure bedrijfjes, maar door grote namen in de telecom- en IT wereld. Eerst was er SK Telecom, dat in Korea een mobiel ruilsysteem uitbracht: gebruikers konden muziekbestanden, beltoontjes, video's enz ruilen via hun 3G netwerk (1)
En deze week kwam er het bericht dat ook de researchdienst van Nokia werkt aan haar eigen ruilsysteem. Volgens het artikel bij New Scientist (2) geven de wetenschappers toe dat het eigenlijk niet zozeer de technologie is die moeilijk ligt bij het mobiel ruilsysteem, maar wel de reactie van de muziekindustrie. En die kan u natuurlijk al raden: erg negatief...
http://www.techdirt.com/articles/20040908/1144247.shtml
http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99996394
http://techdirt.com/articles/20040914/1141254.shtml
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Skype: steeds een stapje verder
VoIP kent u al wel: het staat voor Voice over Internet Protocol, oftewel telefonie via het internet. Verschillende grote bedrijven bieden het aan, met een fabriekseigen systeem, maar één van de alternatieve aanbieders is Skype, waarover wij vroeger al schreven.
Nu is VoIP wel mooi, maar het wil zeggen dat u in de buurt van uw peeceetje moet blijven om uw telefoontje te kunnen plegen. Erg beperkt dus.
Skype heeft nu een nieuwe versie uitgebracht van haar software, die ook gebruikt kan worden op mobiele toestellen die het Pocket PC besturingssysteem van Microsoft draaien. Met andere woorden: als u zo'n toestel hebt, uw PCA draait Windows Mobile 2003 voor Pocket PC, dan zijn VoIP gesprekken mogelijk zodra u zich binnen het bereik bevindt van een WiFI hotspot.
O, en voor wie het nog niet doorheeft: vermits de telefoontjes gaan via het internet, is alles gratis. Lekker!
De nieuwe versie van Skype voor Pocket PC kan gedownload worden van de Skype website
http://www.skype.com/download_pda.html
http://www.theregister.co.uk/2004/09/10/pocketpc_skype/

* Nieuwe P2P software: enkel voor vrienden
Over de P2P (peer to peer) software om bestanden te ruilen, bestaat heel wat dubbelslachtigheid. Het is zogenaamd bedoeld om zaken te ruilen, maar meestal wordt er enkel gedownload. En normalerwijze is het enkel bedoeld voor legale doeleinden, maar dat doel is al lang voorbijgestreefd.
Gedaan nu met die dubbelzinnigheid: hier komt Grouper. Dat is de codenaam voor een nieuwe software waarvan The Register melding maakt. Met Grouper kan u namelijk enkel bestanden delen met vrienden. U zet een mini-P2P netwerkje op en deelt foto's, muziek, films en documenten met uw vrienden. Net zoals u vroeger enkel voor goede vrienden een tape opnam met songs van uw lp, of een filmpje opnam op uw video voor uw goede vriend.
Het belangrijkste verschil tussen Grouper en de andere P2P software, is dat u de muziek van de ander niet kan downloaden. Alle andere soorten bestanden kan u vrij downloaden, maar muziek kan enkel in streaming formaat worden overgebracht.
En dat is eigenlijk nog niet zo'n slechte benadering. Met de nieuwe vormen van P2P software, zoals het betalende model van Napster, kan u muziek van over de hele wereld downloaden. Of die nu door een koe gespeeld wordt of een top-jazzmuzicus, of het nu klassiek is of een kleuterliedje. En daar hebt u waarschijnlijk geen behoefte aan, niet? U wil waarschijnlijk enkel muziek die u graag hoort. En bij wie zal u die het meest waarschijnlijk vinden? Juist ja: bij uw vrienden, want die zijn immers gelijkgestemd.
Meer uitleg over Grouper bij The Register. Wij vonden het idee achter de software alvast interessant (en een beetje eerlijker dan de andere P2P modellen).
http://www.theregister.co.uk/2004/09/13/grouper_p2p_launc/
http://www.grouper.com/index.htm

* Nieuw soort GPS: Wifi!
PLace Lab heeft een nieuwe manier bedacht waardoor WiFI gebruikers kunnen uitvinden waar zij zich bevinden, zonder beroep te moeten doen op GPS: gewoon via de hotspot. Het progje van PlaceLab pikt de signaalsterkte op van de nabijgelegen hotspots, vergelijkt die met een kaart van gekende coördinaten (lengte- en breedtegraad) van hotspots, maakt een driehoeksberekening, en zegt waar de gebruiker zich bevindt. De plaatsbepaling is op 20 tot 30 meter nauwkeurig, dus minder dan bij GPS, maar werkt ook binnenshuis, iets wat GPS niét kan doen.
Nu is hetgeen PlaceLab brengt ook wel aan beperkingen onderworpen hoor - buiten de grote steden vindt u immers bijna geen hotspots en dan is het ook gedaan met uw plaatsbepaling...
De software is te downloaden voor Windows XP, Linux, Mac OSX, Windows CE/Pocket PC
http://www.extremetech.com/article2/0,1558,1644543,00.asp?kc=ETRSS02129TX1K0000532
http://www.placelab.org/toolkit/

* Tech trio belooft nieuwe antipiraterij technologie
De strijd tegen piraterij gaat maar door - en zo hoort het ook, want piraterij is niet fijn en berooft artiesten van het geld waar zij recht op hebben. Drie bedrijven hebben nu een nieuw middel voorgesteld tegen piraterij: een speciale chip.
De Secure Video Processor zou voortaan in alle elektronische apparatuur voor in huis geplaatst worden en piraterij tegengaan. Hij werkt een beetje als ontcijferfilter. Mediabedrijven zoals de filmstudio's uit Holllywood kunnen nog altijd hun eigen Digital Rights Management software (DRM) gebruiken op hun schijfjes, maar die schijfjes zullen enkel bekeken kunnen worden op een toestel dat een SVP chip bevat.
Zo kunnen er ook geen kopietjes gemaakt worden van de schijven en alle informatie op de schijf is onleesbaar, tenzij die door de SVP wordt gefilterd.
Meer uitleg over de technologie, plus een raak commentaar van de redacteur van dienst bij Geek.com, vindt u op onderstaand adres.
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Sep/gee20040914026944.htm

* Nieuwe muis: het neusje van de zalm!
De Canadese uitvinder Dmitry Gorodnichy heeft een nieuwe inputmethode voor de computer bedacht: de Nouse. Dat is een combinatie tussen nose (neus) en mouse (muis). Net zoals de gewone muis doet de Nouse de cursor op uw computerscherm bewegen en zijn er een soort linker- en rechterknop commando's.
Maar de Nouse is een 'perceptual user interface' (PUI), want het gaat om 'perceptie' en niet om beweging. Er hoort namelijk een webcam bij die uw neusje volgt en uw oogleden en de bewegingen registreert.
De neus werd gekozen omdat dat een gemakkelijk focuspunt is, dat de camera gemakkelijk kan volgen. Er hoort ook bewegingsdetectiesoftware bij, zodat de camera kan zien wanneer uw ooglid beweegt: een knipoog wordt dan als linker- of rechterknop commando geïnterpreteerd.
De bedoeling van de Nouse is dat mensen met een handicap die kunnen gebruiken in plaats van een gewone muis.
http://www.cv.iit.nrc.ca/research/Nouse/index.html
http://news.com.com/Inventor+sniffs+out+nose-operated+mouse/2100-1041_3-5368286.html


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** De mensen bij Mozilla.org hebben het druk gehad:
- Er is een nieuwe versie van Firefox, die Live Bookmarks bevat. Een bookmark wordtgemaakt uit een RSS feed. En verder zit er ook nog een nieuwe interface in om tekst in een pagina te vidnen.
- Ook Thunderbird kreeg een nieuwe versie: 0.8 bevat de mogelijkhed om één inbox te hebben voor alle POP3 accounts, en bevat een geïntegreerde RSS reader
- En ook Mozilla zelf heeft een nieuwe versie uit, 1.7.3, waarbij enkele lekken gedicht werden.
http://www.mozilla.org/products/firefox
http://www.mozilla.org/products/firefox/live-bookmarks.html
http://www.mozilla.org/products/thunderbird/
http://www.mozilla.org/products/mozilla1.x/

*** In Nederland lanceert UPC telefonie via het internet, oftewel VoIP. Dat wordt nu beschikbaar voor 2,4 miljoen huishoudens. (Bron: Jean-Luc)
http://www.upc.nl/

*** Dmax brengt enkele nieuwe modellen van plasmaschermen uit, en wel in groottes van 50 en 63 inch.
http://www.v2max.be

*** Het e-zine Clickx heeft de nominaties geopend voor haar wedstrijd Site van het Jaar. Heeft u een webstek of kent u een webplaatjse dat die naam verdient, stuur dan uw inzending naar onderstaand adres;
http://www.sitevanhetjaar.be

*** Belgacom denkt ook aan de senioren, en brengt voor hen een speciale ADSL-account uit.
http://www.belgacom.be/adsleasystart

*** Belgacom Skynet denkt echter ook aan de kleine (en de grote!) spelvogel. Bij de Skynet Gaming Club kan u zo'n 100 spelletjes uittesten vooraleer ze aan te kopen, gaande van arcade spelletjes tot puzzels.
http://www.internetaddict.be/index.cfm?PageID=11&nID=11076&act=I&language_code=NED

*** Radiobel is een organisatie die lokale radiostations wil verenigen in de strijd tegen de Billijke Vergoeding - die zij helemaal niet billijk vinden!
(Bron: radiovisie)
http://www.fmradio.be/new/nieuws.php?id=18675&switch=be
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Jacki-O - Sugar Walls
[Party Rap] Deze dame komt uit Miami, schrijft haar songs zelf en heeft een erg verleidelijk snoetje én een prachtige stem. Een erg snelle song.
http://music.download.com/jackio/3600-8537_32-100395671.html?tag=ed

* AlphaZeta - Everything's Different
[Underground Rap] Deze man behoort tot de top hip hop artiesten uit de Bay Area. Erg lyrische songs, een funky blazer, sterke beats. Bij deze song blijft u echt niet stilzitten!
http://music.download.com/alphazeta/3600-8543_32-100402493.html?tag=list

* Daily Situations - Dark City
[Alternatieve Rap] Elektronisch versterkte baslijnen, robotachtige klanken. Een agressief geluid, maar goed opgebouwde songs, het stond ons echt wel aan.
http://music.download.com/dailysituations/3600-8520_32-100402528.html?tag=list

* Foreign Exchange - All that you are
[Underground rap] Een samenwerking over de continenten heen, tussen Phonte en de Nederlandse producer Nicolay.
http://music.download.com/foreignexchange/3600-8543_32-100402412.html?tag=list

* Ghost Assassin - Unbelievable
[Alternative Rap] Strak ritme, van een man uit Barbados. Trip hip beats, met een vleugje techno, rock, hiphop.
http://music.download.com/ghostassassin/3600-8520_32-100402066.html?tag=list


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Politiek
Twee plus twee is wel geen vijf,
maar zoiets houden ze in de politiek wel bespreekbaar.
Toon Verhoeven, Nederlands aforist
De nieuwe oogst


* Animation Factory
Meer dan 300.000 animaties in 3D, clipart, templates voor Power Point. U moet wel lid worden (en dat kost geld), maar er zijn ook gratis animaties te vinden.
[Taal: Engels]
http://www.animationfactory.com/

* The Why Files
Na de X-files: de Y (spreek uit: Why of Waarom?) files. Een soort van Jongens en Wetenschap, maar dan in het Engels. Hoe haaien af te schrikken, hoe werken orkanen en er is ook een interactieve afdeling over wetenschap.
[Taal: Engels]
http://whyfiles.org/

* Nieuws op het internet: is het correct?
Deze site is een aanrader. Vaak komen we een website tegen op het internet die wel interessant lijkt, maar waarbij het niet echt duidelijk is of de informatie wel betrouwbaar is.
Deze site helpt u de 'oprechte' sites te onderscheiden van de sites die u onder het mom van objectieve informatie iets proberen op te solferen. Er is een snelle checklist, met duidelijke uitleg bij en simpele voorbeelden. Aanbevolen lectuur!
[Taal: Engels]
http://www.quick.org.uk/menu.htm

* Een pizza, mama mia!
Er zijn heel wat Italiaanse restaurants in ons landeke. Maar brengen zij echt wel de enige Italiaanse keuken, van La Mama?
Een groep uitbaters van Italiaanse restaurants vond dat er teveel kapers op de kust zijn, die zich wel 'Italiaans' noemen, maar die geen echte Italiaanse keuken brengen. Zij hebben een website opgericht, waar enkel 'de echte' worden opgenomen.
Het is echter spijtig dat er zo weinig restaurants opgenomen zijn in de lijst. Een zoekoperatie op 'provincie Antwerpen', zonder andere zoekcriteria ingevuld, gaf slechts 2 resultaten. En dat lijkt ons erg, erg onwaarschijnlijk...
[Taal: Nederlands / Frans]
http://www.ristorante-italiano.be/nl/html/

* De EU: wat hebt u eraan?
Het lijkt allemaal zo hoog boven onze kop, die hele EU. Het kost geld en al die parlementariŽrs lijken niets anders te doen dan heen en weer te reizen tussen Brussel en Straatsburg en dan nog wat lekkere snoepreisjes (en luxe dineetjes) te maken tussendoor.
Wel, dat van die dineetjes en zo dat mag dan wel waar zijn (of ook niet), maar de EU heeft wel degelijk zijn nut. Deze site tracht dat aan te tonen: u kan grenzeloos reizen, verhuizen zonder rompslomp: het zijn maar enkele van de dingen die de EU mogelijk heeft gemaakt.
[Taal: Alle - deze link wijst naar de Nederlandse versie]
http://europa.eu.int/citizensrights/index_nl.cfm

* Hoe 'puur' bent u?
Bent u zuiver op de graat, vooral op seksueel gebied? Deze vragenlijst maakt het u duidelijk. Ze is wel lang, maar ach, om te weten hoe u er seksueel voorstaat, hebt u wel wat voor over, niet? (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.darkwave.org.uk/~gribbley/purity.html

* Satanische verzen
U kent het verhaal: sommigen beweren dat, wanneer u de woorden van songs van Led Zeppelin achterstevoren zou afspelen, u satanische boodschappen te horen zou krijgen. Is het waar? Deze site beweert van wel en legt audiovoorbeelden voor om het te bewijzen. Aan u om te oordelen!
[Taal: Engels]
http://led-zeppelin.j1media.com/

* Knuffels a volonté!
Een hugs counter om op je website een knuffel te krijgen van jouw bezoekers, met een tellertje. (een beetje puberaal, maar je moet er maar op komen...)
Vul jouw eigen naam in naar believen in het scriptje. (Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.toxin.org/cgi-bin/gethugs.cgi?

* Algemeen verzoek: de 46 beste freeware progjes
Tja lezers, wij vinden dat u nog altijd teveel met uw duimen zit te draaien. Gedaan daarmee: aan het werk! Hier vindt u een lijst van de 46 beste freeware tools voor uw pc. Allemaal gratis, dus u hebt echt geen excuus om ze niet uit te testen!
[Taal: Engels]
http://www.techsupportalert.com/best_free_utilities.htm

* To be or not to be... on the internet!
De grote William, met zijn sonnetjes en toneelstukken, is nu ook on line te vinden. De befaamde British Library heeft 21 van zijn werken on line gezet.
De tekst is niet als 'tekst' te vinden, maar wel als afbeelding: het gaat om afbeeldingen van de originele teksten, in 93 verschillende versies. Met andere woorden: u zal de teksten kunnen lezen op dezelfde manier als de acteurs die de toneelstukken ten tijde van Shakespeare zelf ze hebben gelezen.
[Taal: Engels]
http://www.bl.uk/treasures/shakespeare/homepage.html

* Reizen in Europa
Het is altijd grappig om te lezen wat er geschreven wordt over ons landeke als reisbestemming. Deze site die het over 49 Europese landen heeft, geeft ons een positieve beoordeling. Blijkbaar staan we bekend voor onze gevarieerde keuken, lusten we frietjes met mayo, maar bestaat er ook nog zoiets als een mitraillette: een broodje gevuld met frietjes, kebab vlees en looksaus. Antwerpen is een onderschatte toeristische plaats en Stella Artois is het bekendste bier hier.
[Taal: Engels]
http://europe.worldtraveltips.net/

* Aftellen
Nog 48 dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Bij de NOS tellen ze af en werd een speciale site opgericht waar het nieuws uit de campagnes wordt gebracht. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.nos.nl/amerikakiest/voorpagina/index.html

* Vrijdag animatiedag: Animation World
Deze site bevat een erg mooie collectie bewegende afbeeldingen. Sommigen vinden het maar niets, wat kinderachtig, maar sommige zijn toch wel leuk gevonden.
[Taal: Nederlands]
http://members.home.nl/animation.world/

* Vrijdag animatiedag: Aardman
De animaties van Aardman zijn wereldbekend - en superleuk! Kijkt u maar eens naar Chicken Run, Rex the Runt, Wallace & Gromit, die u in on line filmpjes kan bewonderen.
[Taal: Engels]
http://www.aardman.com/index.html

* Vrijdag animatiedag: The Bourne Supremacy (filmtrailer)
Deel 1, the Bourne Identity, zette een ijzersterke Matt Damon neer als jongeman die niet meer wist wie hij was. Maar hij is er nog niet vanaf: in deel 2, the Bourne Supremacy, komt hij weer onder vuur te liggen.
http://www.thebournesupremacy.com/

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Digitale beeldbewerking : echt of vals?
U krijgt 10 foto's voorgeschoteld. Ze zien er echt uit maar er zitten ook enkele valse tussen die met een beeldbewerkingprogramma gemaakt zijn. Kan u de valse er uithalen ?
(taal : Engels) [Filover]
http://www.alias.com/eng/etc/fakeorfoto/quiz.html

* De wielersite
Op deze Nederlandse site vindt u naast het gebruikelijke laatste wielernieuws ook heel wat andere informatie. Van zo wat elke profwielrenner wordt er een steekkaart bijgehouden met zijn/haar belangrijkste uitslagen. Ook van heel wat wedstrijden worden uitslagen en startlijsten bijgehouden. Van elke ploeg vindt u er de samenstelling, links naar hun officiŽle sites. Er is eigenlijk te veel om op te noemen. Kortom: dé wielersite voor wie van wielrennen houdt...
(taal : Nederlands) [Filover]
http://www.dewielersite.net/

* Funny movie : White pages
Uw nummer staat toch vermeld in de Witte Gids ? Het kan u heel wat problemen besparen zoals dit reclamefilmpje laat blijken ...
(ondertiteld in Nederlands) [Filover]
http://brecht.edustria.com/jokedata/not_in_white_pages_bad_day.wmv

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/) [Filover]

- Dave Stewart
Vormde in een vorig leven samen met Annie Lennox het succesvolle duo Eurythmics en heeft nu een eigen platenlabel.
http://www.davestewart.com/

- Natasha St Pier
OfficiŽle site van deze Franse zangeres.
http://www.natasha-stpier.com/

- Emma Daumas
Deze mooie Franse zangeres werd ooit ontdekt in de Franse talentenjacht Star Academy waar ze nipt verloor.
http://www.emmaofficiel.com/

- Daniela Lumbroso
Deze Franse TV-presentatrice heeft haar eigen website maar deze bevat nog veel "under construction"-pagina's.
http://www.danielalumbroso.new.fr/

- Johan Vandevelde
Deze Belgische schrijver schreef o.a. het jeugdboek "Na het licht" en schreef ook al enkele verhalen voor de "Vlaamse Filmpjes".
http://www.johanvandevelde.beUw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Simpel betalen op internet
- Hebbeding voor slanke vingers
- Ministerie verbiedt zender in mp3-speler
- Sms'ers belagen KPN
- Hitlijst voor muziek van internet
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- Nooit meer stofzuigen!
- Serif WebPlus 6 Home Page Editor
- Digitale parkeerhulp
- Auto's en motoren: nieuwe fanzines
http://digitaal.fan.tv/ezine/recent.htm

*** Nu Wij Weer!
* Geen uitzicht zonder inzicht
Is wereldvrede een droom? Of moet je er juist wakker voor worden? Een pleidooi voor universele idealen, in plaats van halfzachte mitsen en maren.
* Azijn en kippenvel
't Is glad, gelikt, maar o zo lekker. En waar ken je die jonge gozer ook al weer van, oude zuurpruim? Een concertrecensie.
* Van Beslan tot Holland
Omdat je dronken bent, dronken van gelijk, van inkt of kerosine
* Muziek voor volwassenen
Iedereen kent het fenomeen: je top 10 cdís aller tijden. Maar hoe komt die tot stand? Eric Metz geeft een kijkje in de keuken.
* La lutte continue/De strijd gaat door
De taalgrens is een boeiend fenomeen. In dertien weken wordt je bestookt door een affichecampagne met sleutelwoorden.
http://www.nuwijweer.nl
*** Webfactor
- Litouwen wil Tsjetsjeense site nu toch verbieden
- Surf eens met je neus
- Red het hert punt be
- Domeinregistraties vestigen record
- UEFA begint eigen web-tv-station
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- PC World: Een Nokia Shop in Antwerpen
- Inside Internet: Autoscout24 en ProduPress gaan samenwerken
- Network & Telecom: JP MOrgan breekt outsourcingakkoord met IBM
- Mac Addict: Nieuwe revolutionaire muis voor Mac
http://www.internetaddict.be

*** Internetjournalistiek
- Midden 2005 eu-domein registreren
- Makkelijker navigeren op De Standaard Online
- Portaalsite moet Ketnet-kijkers lokken
- VDSL-technologie vanaf november beschikbaar
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Games: Chinees raadseltje
- Film & TV: Getroffen door de bliksem
- Humor: Jiskefet
- Muziek: Cobra Style - Teddybears sthlm
http://www.speedzone.be

*** Elektro.be
- Ideaal voor digitale camera's
- High Definition lcd-tv 66 cm
- Samsung E800: compacte Slide-up gsm.
- JVC Everio: filmen en fotograferen in één.
- Levenslange garantie voor Kingston geheugens.
- Digitale dictafoons van Sanyo ook bruikbaar als MP3-speler.
http://www.elektro.beWikipedia

Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

- Krom gebogen voorwerp dat na het wegwerpen weer terug kan komen -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Boemerang
- Een van de twee entiteiten die samen de staat BosniŽ-Herzegovina vormen -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Republika_Srpska
- Bolvormige groep sterren die rond een melkwegstelsel draait -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bolhoop
- Albanese partij die van 1946 tot 1991 de Albanese samenleving domineerde -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Albanese_Partij_van_de_Arbeid
- De 'G' in G-krachten staat voor 'gravitatie' oftewel zwaartekracht -
http://nl.wikipedia.org/wiki/G-kracht
- Russisch wiskundige -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pafnuty_Lvovich_Chebyshev
- Spelcomputer van Microsoft -
http://nl.wikipedia.org/wiki/XBox
- LCD of Liquid Crystal Display -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Liquid_Crystal_Display
- Klein klavierinstrument en snaarinstrument uit Europa -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Clavichord
- Post Punk en New Wave band uit New York -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Talking_Heads

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:
- Sjana tova (5765) -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rosj_Hasjana

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:
- Het eerste Wikipedia Symposium vindt in het najaar plaats -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Symposium/Najaar_2004

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Vergeetachtigheid bestrijden?
Er komen er steeds meer bij. Wachtwoorden en gebruikersnamen.
Een handig hulpmiddel is GWS. Het is een gratis, Nederlandstalig hulpmiddeltje om gevoelige gegevens in op te bergen. Het programma start alleen maar op als er een wachtwoord wordt ingetikt.
Bij de eerste opstart is het toegangswoord: system.
Je kan het hier gratis downloaden:
http://www.rbol.nl/wachtwoordsysteem/wachtwoordsysteem.htm
Sjeef

* Afbeeldingen gecomprimeerd versturen
Klik op Start / Mijn afbeeldingen, zoek vervolgens de afbeelding die je wilt versturen en klik hierop. Klik in het venster Bestands- en maptaken op Dit bestand verzenden via e-mail. Klik in het dialoogvenster op Alle afbeeldingen verkleinen en vervolgens op OK. Met deze functie wordt de bestandsgrootte indien mogelijk van jouw afbeelding gecomprimeerd, waardoor het verzenden en het openen door de ontvanger minder tijd kost. Daarna wordt het bestand als bijlage gekoppeld aan een leeg e-mailbericht. Typ het adres en jouw e-mailbericht en klik vervolgens op Verzenden.
Bron: Digiweetjes

* Afsluiten versnellen
Het afsluiten van Windows XP gaat niet op alle computers even snel. In principe is de tijdsduur van de afsluitprocedure niet van groot belang. U kunt immers weglopen tijdens de procedure als de computer zichzelf kan uitschakelen. Wist u dat het mogelijk is om Windows XP-systemen razendsnel af te sluiten? Dit komt van pas wanneer u haast hebt.
Druk op de toetsencombinatie CTRL+ALT+DEL en u komt in het scherm Windows Taakbeheer. Kies vervolgens voor het menu Afsluiten en klik op Uitschakelen, terwijl u de CTRL-toets ingedrukt houdt.
Afsluiten ging nog nooit zo snel!
Als uw computer het ondersteunt is er nog een makkelijke manier van afsluiten en wel met de Aan/Uit schakelaar van de computer.
Ga via Start / Configuratiescherm naar Energiebeheer. Kies voor tabblad Geavanceerd. Onderaan zijn er keuzes in te stellen voor wat er moet gebeuren als je de Aan/Uit schakelaar van de computer indrukt. Maak daar de keuze Afsluiten en als je dan in het vervolg de schakelaar indrukt dan zal XP zich netjes afsluiten.
Bron: Tips & Trucs / Digiweetjes

* Streaming Audio opnemen
Een programma op een gewoon radiotoestel kan je - voor persoonlijk gebruik wel te verstaan - opnemen met een cassetterecorder of een MiniDisc speler. Een tv-uitzending kan je opslaan met een video- of dvd-recorder. Ook "streaming audio", bijv. een klassiek muziekprogramma van een internetradio kan je opslaan op de harde schijf van jouw PC.
Hoe u dat doet, vindt u in deze fantastisch duidelijke handleiding, geschreven door Wim Wylin. U vindt er de instructies hoé het te doen en ook de software waarmee u het doet.
http://www.nieuwsbronnen.com/klassiekemuziekradios/opnemen1.html

* Tip Windows XP: Automatic Updates voorbereiden voor SP2
Indien u het Service Pack 2 van Microsoft wil ontvangen voor Windows XP, dan is het eigenlijk heel simpel: u moet de Automatic Updates bij Windows activeren. Zo kan u de SP2 in stapjes downloaden en installeren. De hele SP2 is immers tamelijk groot.
Om Automatic Updates te activeren, gaat u naar Start / Control Panel; klik op Performance and Maintenance (of, bij het klassieke uitzicht: dubbelklik op System) en klik op System.
Neem het tabblaadje Automatic Updates en vink het vakje aan bij "Keep My Computer Up To Date". Nu wordt het gebied daaronder geactiveerd en kan u daar ook wat wijzigen.
Klik op de laatste optieknop, Automatically Download The Updates, And Install Them On The Schedule That I Specify. Geef de gewenste tijd in en het tijdstip wanneer u denkt dat uw computer op het internet aangesloten is, klik OK. Wanneer u nu een update mist, dan zal Windows u hiervan verwittigen met een Update icoontje in de taakbalk.Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* PiVi
Win98/ME/2000/XP - 4797 kb - freeware
Een gratis Image Viewer, waarmee u ook een reeks afbeeldingen op een simpele manier kan mailen, delen met anderen en organiseren. (Bron: Wim W)
http://www.mywebattack.com/gnomeapp.php?id=108420&d=7123825/&ref=lgnome

* Microsoft Calculator Plus
WinXP/2003 - 490k - freeware
Laat u niet afschrikken door de Duitse tekst op deze website: de software is wel degelijk in het Engels. De software is afkomstig van Microsoft zelf. Het is een modernere versie van de aloude calculator; naast een nieuw kleedje, zijn er ook nieuwe functies geïntegreerd.
http://www.pcwelt.de/downloads/tools_utilities/sonstiges/102815/index.html

* Real Alternative
WinXP/2000 - freeware
Heel wat audio- en videobestanden worden aangeboden in het formaat van Real Networks. Wil u die met een andere player afspelen, probeer dan eens Real Alternative - die kan RealAudio (.ra en .rpm) aan en RealMedia (.rm, .ram, .rmvb, .rpx).
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,23205,tk,hsx,00.asp

* Uninstall Plus! 2004
Windows - 1k - shareware
Met dit progje kan u alle andere programma's volledig deïnstalleren en al hun sporen op uw harde schijf wissen. Bovendien kan u uw register afscannen en er de foutjes uithalen.
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?fileid=17497168

* Apear Picture Viewer
Windows - 6k - shareware
Een progje om uw afbeeldingen te organiseren. Het kan ze allemaal verzamelen en ze dan in een diashow presenteren. Het progje ondersteunt 25 beeldformaten.
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?fileid=15597155

* 123 Audio CD Ripper
Windows 2263 k - shareware
Met deze tool kan u rechtstreeks digitale kopietjes maken van audio cd's en ze als MP3es opslaan, WMA, OGG, WAV.
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?fileid=16597156

* Filzip
Dit progje vervangt alle andere (de)comprimeerprogrammaís, winzip incluis. Gratis! (Bron: Wim W)
http://www.filzip.com/en/index.html

* Garfield in stukken
Win95/98/ME/2000/XP/NT - 32MB - shareware
De populaire kat viert al haar 25e verjaardag. Bent u ook zo'n fan van haar? Dan zal u zeker en vast dit progje graag hebben, waarbij u puzzels maakt die Garfield als thema hebben.
http://arcade.reflexive.com/Themes/arcade2004/index.php?PAGE=game_detail&AID=129&CID=0
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20040910_garfield_goes_to_pieces.phtml

* Vrijdag Macdag: SiteSucker
Mac OS X - 197K - freeware
Een ideale off-line browser: het progje slaat hele sites op uw harde schijf op om die later te kunnen bezoeken wanneer u off line bent, inbegrepen de onderliggende sites.
http://www.download.com/SiteSucker/3000-2179-10306464.html

* Vrijdag Macdag: MP3 Rage
Mac OS 9.x / X - 2.03 MB - shareware
Een erg uitgebreid MP3-progje: u kan ED3 tags bewerken, toevoegen of verwijderen, automatisch het geluidsniveau van alle MP3 bestanden aanpassen zodat zij allemaal even luid klinken, enz.
http://www.download.com/MP3-Rage/3000-2199-10306517.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Wij kregen afgelopen week veel reacties van lezers op onze manuele verzending. Eentje van die reacties halen wij er toch even uit, die van Jan Evens, omdat hij zo sympathiek schrijft:
<<<
Hilde en gewaardeerde collega's
Alhoewel ik, ondanks een vergaande beveiliging , nimmer last heb gehad van het niet ontvangen van NETTIES, wil ik hierbij toch mijn respect betonen voor de extra tijd die jullie nu besteden om alsnog middels handmatige verzending eenieder aan een gedegen stuk info te voorzien.
Ik hoop echt uit de grond van mijn hart dat er meer mensen zijn die deze waardering aan jullie laten weten. Jullie verdienen dit.
Groet
Jan Evens
>>>

~~~~~~~~~~~~
Lezer Erik heeft een vraagje:
<<<
Hallo Hilde!
Allereerst bedankt voor jullie wekelijkse E-Zines! Altijd boeiend en boordevol tips.
Waar ik U nu voor mail, is om te vragen of dat er iemand van jullie ervaring heeft met de download dienst welke als bijlage met dit mailtje is verstuurd. Ik heb dit via Tudogs aangeboden gekregen en het is een legale betalende dienst. Kunnen jullie dit eens bekijken a.u.b?
Al op voorhand bedankt en nog veel succes met jullie knappe E-Zines!
Groetjes,
Erik ;-)

hieronder volgt de tekst:
Footnote Sponsor is MP3Advance: Not Just Music! Movies, Games Software, Bookes, and much more. Download over 1 Billion Files with ease! Fast, Safe, Privat... Burn to as many CDs as you want! No Limits Ever! Found at:
http://www.tudogs.com/sponsor/mp3.php
>>>
~~~~~~~~~~~~
En lezer Albert wil zijn hart luchten over kwalijke praktijken:
<<<
Over: Van Phishing en andere kwalijke praktijken
Beste Hilde,
ik ben het volledig met u eens om per post "gevis" voor abonnementen e.a. (in uw laatste Netties als voorbeeld Testaankoop) te beschouwen als een vorm van 'Phishing' maar wat dacht u van de "ongevraagde" reklame op de TV?
je betaalt een abonnement bij een TV provider om een serie zenders te kunnen ontvangen, maar wie betaalt voor deze ongevraagde reklame? die op sommige zenders een bijna Amerikaanse hoeveelheid van de programma's innemen, en dan nog niet te spreken van de manier waarop de konsument als volledig debiel wordt beschouwd (of misschien zijn de makers van dit soort reklame het I.Q. van de kleuterklas nog niet te boven?)
en dan als klap op de vuurpijl, wordt er voor deze Phishing ook nog verwacht dat je daarop belasting betaalt! een verkapte vorm van btw? die eerder bvw zou moeten heten (_B_elasting op _V_ermiderde _W_aarde)
ik lees als gepensionneerde iedere week met plezier uw Netties
ga vooral zo door
mvg
Albert
>>>
Bedankt, Albert!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter: Politiek
Bij het verkopen van politieke ideeŽn moet je altijd tenminste 50 procent reductie verlenen.
Piet Theys, Vlaams televisiejournalist