Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.436
(3.933 wekelijkse,
503 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie: 9/9/2004 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woordNeTTieS
Jaargang 8
nummer 365 van 3/9/2004Gegroet lezers,

Door een foutje op onze redactie is deze editie niet eerst langs onze trouwe corrector, Benny, gepassserd die met zijn virtuele rode potlood er de foutjes uithaalt. Onze excuses daarom voor de taalfoutjes die u nog in dit nummer vindt.

Wij wensen u veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.
Hilde

P.S. Voor de lezers van de html-versie: wij hebben ditmaal een ander experiment toegepast in onze strijd met de spam-filters, en alle rode titels vervangen door zwart. Hopelijk komt de nieusbrief nu toch bij wat meer lezers aan...


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Op tijd of toch te laat?
Microsoft houdt het toch nog spannend. De nieuwe versie van het Windows besturingssysteem, codenaam Longhorn, had er eigenlijk al moeten zijn, maar werd telkens en telkens weer uitgesteld. Als reden werd bij Microsoft opgegeven dat het echt een hele omwenteling zou zijn, deze versie, en dat die tijd nodig had - het bedrijf wou zich niet vastpinnen op een bepaalde lanceringsdatum.
Maar omdat het er uiteindelijk naar ging uitzien dat het 2007 zou worden vooraleer de nieuwe versie er kwam, besloten ze bij Microsoft het toch wat minder groots aan te pakken. Een van de belangrijkste veranderingen, het WinFS opslagsysteem, werd geschrapt. Andere onderdelen werden gewijzigd. Zo hoopt Microsoft volgend jaar een testversie klaar te hebben voor desktops en notebooks. Een server uitgave zou dan in 2007 moeten volgen.
Als wij heel gemeen willen zijn, dan kunnen wij dit berichtje als volgt vertalen: Microsoft wou iets echt heel nieuws uitbrengen, met haar nieuwe opslagsysteem, WinFS Dat was echt een paradepaardje voor Microsoft. Het zou gaan om een bestandssysteem waarbij de naam van het bestand gekoppeld wordt aan de inhoud, wie het schreef en andere informatie. Maar dat vergde teveel tijd. En een bedrijf moet nu eenmaal verkopen, wil het winst opstrijken. Zonder nieuwe versie van het OS verkoopt Microsoft enkel een licentie bij elke nieuwe pc die verkocht wordt. Als er wél een nieuwe versie van het OS is, dan gaat de verkoop de hoogte in, want ook mensen die al een licentie hadden voor het oude OS, worden nu weer kopers.
Met andere woorden: belangrijke vernieuwingen sneuvelen eens te meer omwille van de portemonnee. Of zijn wij weer eens te kritisch voor de jongens en meisjes in Redmond?
En, fluistert dat gemene stemmetje verder: als die erg belangrijke vernieuwingen uit Longhorn weggelaten worden, wat is er dan zo nieuw aan deze versie, dat het de moeite nog loont om te upgraden?
http://news.com.com/Allchin%3A+Don%27t+call+it+%27Shorthorn%27/2100-1016_3-5327335.html

* Test-kit
En nu we het toch over Microsoft hebben: de Windows XP Service Pack 2 blijft erg omstreden. Veel systeembeheerders en IT-managers bekijken hem met wantrouwen, want zij vrezen dat SP2 voor trammelant kan zorgen met toepassingen die zij zelf bedacht hebben.
Om tegemoet te komen aan die angst, heeft Microsoft nu een doe-het-zelf kit utigebracht, waarmee de IT profs kunnen uittesten in hoeverre hun software compatibel is met SP2. De gids zou zowel voor P2P omgevingen als Active Directory omgevingen bestemd zijn. (1)
Dat er nood was aan zo'n gids, dat staat buiten kijf. Volgens een enquete van InsichtExpress vreest 63% van de ondervraagden dat SP2 de moeilijkste update installatie ooit zou kunnen worden. 3% gaf aan dat zijn bloeddruk naar boven ging, alleen al door aan de update te denken... (2).
De gids kan gedownload worden van de Microsoft site (3)
http://news.com.com/Microsoft+offers+SP2+compatibility+guide/2100-1016_3-5323378.html
http://news.com.com/SP2%3A+Bad+for+your+blood+pressure%3F/2100-1016_3-5322554.html
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=9300BECF-2DEE-4772-ADD9-AD0EAF89C4A7&displaylang=en

* SP2 in conflict met AMD?
En om nog maar wat aan Microsoft-kritiek te doen: onder bepaalde omstandigheden zouden gebruikers die een computer hebben met een AMD-chip, niet in staat zijn om het lang verwachte update pakket SP2 te gebruiken. Het gaat om de 64 bit microprocessors van Advanced Micro Devices, zoals de Athlon 64 voor pc's, en de Opteron voor servers. Eerst raadde Microsoft mensen met zo'n computer vlakaf af om de update uit te voeren, maar nu is het bedrijf uitgekomen met een alternatief.
Dat alternatief wordt uitgelegd in dit artikel bij CNet - het is een tamelijk technische uitleg, dus wij gaan hem hier niet herhalen.
In elk geval: het is naar ons weten voor het eerst dat een update zo'n problemen met zich meebrengt. Het zou op de lange duur de mensen nog conservatief maken zodat zij vasthouden aan wat zij hebben, in plaats van naar innovatie te zoeken...
http://news.com.com/Windows+update+harbors+AMD+conflict/2100-1016-5326707.html?part=dtx&tag=ntop

* MPAA voert strijd op alle fronten
De belangengroep van de filmindustrie, MPAA (Motion Picture Association of America) vervolgt niet alleen individuele stouteriken, ook hardware-fabrikanten moeten eraan geloven. Zij hebben namelijk de euvele moet om DVD-chips te verkopen aan bedrijven, die het niet nauw zouden nemen met de kopieerbescherming.
Volgens het MPAA hebben twee bedrijven (eentje in de VS, eentje in Taiwan) chips voor DVD-players verkocht aan bedrijven die mogelijkheden in hun producten aanbieden die niet stroken met de algemene licentie van de DVD-technologie. Eerder had het MPAA ook al haar pijlen gericht op software-bedrijven, die DVD-kopieersoftware verspreidden.
U kent ons ondertussen: wij zijn geen voorstanders van illegale praktijken. Wij hebben zelfs nog nooit een ceedeetje illegaal gekopieerd. Maar deze nieuwe strategie van het MPAA doet toch vragen rijzen bij ons. Hoe kan een fabrikant van een bepaald product vervolgd worden voor de verkoop van dat product aan een ander bedrijf? Het is dat laatste bedrijf dat (mogelijk!) iets illegaals doet.
Als dat laatste bedrijf iets illegaal doet, dan moet het aangepakt worden. Niet de verkoper van de chip, niet?
Volgens dit artikel bij CNet is het echter niet zo simpel. Bij de DVD-technologie hoort een erg ingewikkelde licentie, die onder controle staat van een met Hollywood verwante groep, DVD CCA (CVD Copy Control Association) (2). Leest u zelf maar bij CNet.
http://news.com.com/Hollywood+cracks+down+on+DVD+chipmakers/2100-1025_3-5321084.html
http://www.dvdcca.org/

* Anti-piraterij strijd wakkert aan in Nederland
Tja, u moet maar kunnen volgen hoor. Dan is er eindelijk breedband op de universiteiten, dan is dat weer niet goed: Brein, de anti-piraterij stichting in Nederland, wil dat de breedband op de universiteiten beperkt wordt. Want studenten hebben daar internetsnelheden van zo'n 100 MB per seconde (10 keer meer dan de gemiddelde gebruiker heeft) en dat is te gevaarlijk omdat zo piraterij op grote schaal mogelijk is. De universiteiten hebben echter geen oren naar die eis - gelukkig!
De stichting Brein is trouwens onder vuur te komen liggen. Het had waarschuwingen gestuurd naar gebruikers van P2P netwerken, en persoonlijke details verzameld over P2P gebruikers, zoals namen en adressen. Wat Christiaan Alberdingk Thijm, een Nederlands advocaat die gespecialiseerd is in cyber-privacy en beveiliging, tot de volgende uitspraak leidde: "Je kan niet systematisch in het wilde weg gaan zoeken naar persoonlijke informatie, om zo copyright inbreuken op te sporen"
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=2829

* Insiders nog altijd grootste veiligheidsrisico
Tja, "the enemy within" heet dat in het Engels, het duiveltje dat van binnenuit zijn verwoestend werk verricht. Zo is het ook nog altijd in de IT-wereld. Het zijn de insiders, en niet bendes cybercriminelen die het grootste risico inhouden voor een netwerk.
Dat blijkt eens te meer uit een nieuwe studie, Insider Threat Study, een gezamenlijk initiatief van de Amerikaanse geheime dienst en het CERT Coordination Center.
http://www.treas.gov/usss/ntac_its.shtml
http://nl2.vnunet.com/news/1157662

* Afzender-identificatie weer een stapje vooruit
Zoals u weet is het zo moeilijk om spam uit te roeien, omdat het huidige mailprotocol geen ingebouwde controle heeft op de afzender: u geeft in uw emailprogramma wat voor adres u maar wil op bij het vakje "afzender", en uw mail wordt verstuurd.
Maar er is beterschap op komst: er wordt aan het verzendingsprotocol gewerkt, zodat er ook een afzender-identificatie ingebouwd wordt. En er wordt vooruitgang gemaakt, zo meldt het Californisch bedrijf Sendmail. Het heeft een module van zijn server software vrijgegeven, waarmee de bron van elektronische berichten gecontroleerd kan worden.
Ook Microsoft is aan een oplossing tegen spam bezig, maar zoals het Microsoft past, doet het weer tegendraads en komt het met een eigen systeem: Caller ID - dat een beetje moet werken zoals de herkenning van de beller bij de telefoon. Bij Caller ID kan u uw mailprogramma zo instellen dat u enkel mails binnenkrijgt van adressen die u bekend zijn, en ongewenste mails blokkeren. Maar dat lijkt ons een beetje onpraktisch - een bedrijf zou in dat geval geen enkele mail kunnen ontvangen van potentiŽle klanten...
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=040831018

* Pleidooi voor standaards
Het is toch om u dood te ergeren: die pagina's die u niet kan zien, omdat zij voor een bepaalde browser geschreven zijn...
Daarom zijn initiatieven zoals "Viewable with Any Browser" aan te moedigen: om webbouwers bewust te maken van de mensen die zij uitsluiten. Sommige webbouwers vergeten vlakaf dat niet iedereen bij het surfen met IE werkt!
Is uw pagina duidelijk, in welke browser ook? Dan kan ook u zo'n label op uw pagina zetten.
http://www.anybrowser.org/campaign/

* Overheidscomputers gebruikt als zombies
Tja, het kan blijkbaar iedereen overkomen. De Amerikaanse overheid heeft met schaamrood op de kaken moeten toegeven dat honderden krachtige computers bij het ministerie van Defensie en bij de Amerikaanse senaat weggekaapt waren door hackers. Die gebruikten de computers om spam-mails te versturen.
Het misbruik van de computers werd ontdekt bij een grote actie tegen de cybermisdaad. Volgens experts zouden er miljoenen van zulke zombie-pc's op de wereld bestaan, die wachten op hun baasjes om hun schurkenstreken uit te halen. Bij deze grote schoonmaakoperatie werden 150 mensen gearresteerd; zowel het FBI, tech bedrijven en universiteiten namen aan de actie deel.
http://www.usatoday.com/tech/news/computersecurity/2004-08-30-cyber-crime_x.htm

* Computer: vriend of vijand?
Het is al een oude mop onder de techneuten: Missen is menselijk. Maar om alles echt om zeep te helpen, daarvoor is een computer nodig.
Wel, de wetenschappers zijn dat nu ook aan het ondervinden. Maar zij kunnen er niet mee lachen. In steeds meer labo's worden computers gebruikt. Die kunnen flink helpen bij berekeningen, maar ook voor zware problemen zorgen.
In dit artikel bij USA Today wordt als voorbeeld het geval aangehaald van onderzoekers die bemerkten dat de Excel-spreadsheets waarin de gegevens ingevoerd worden om daar berekeningen mee te maken, ongewenste dingen uithaalden met de gegevens. Excel zette namelijk de naam DEC1 (kort voor de naam van een gen bij het DNA-onderzoek) om in de datum 1 DEC. En dat saboteerde de hele spreadsheet.
Er zijn nog veel meer fraaie voorbeelden, zoals de computerfout die in januari er voor zorgde dat de Mars rover Spirit op Mars onklaar raakte. Leest u vooral dit artikel bij USA Today, en huiver!
http://www.usatoday.com/tech/science/2004-08-30-research-and-puters_x.htm

* Google: hulpmiddel voor hackers en bandieten
Het is nog altijd zo dat heel wat mensen vertrouwelijke informatie open en bloot laten staan op websites. Een artikel in eWeek (1) heeft dit nogmaals aangetoond. Zo kan u bijvoorbeeld een zoekopdracht geven naar kredietkaartnummers (2) en andere vertrouwelijke gegevens, zoals QUICKEN bestanden (een bekend boekhoudprogramma) (3)
Het artikel haalt nog enkele voorbeelden aan, en geeft ook een tip om te zien wat Google over u heeft (tik op de zoekpagina van Google het volgende in "site:mysite.com" zonder aanhalingstekens uiteraard). Bij Google zijn ook instructies te vinden over wat u moet doen om bepaalde links te verwijderen.
http://www.eweek.com/article2/0,1759,1640925,00.asp
http://www.google.com/search?hl=en&lr=&ie=UTF-8&q=Visa+4366000000000000..4366999999999999
http://www.google.com/search?hl=en&lr=&ie=UTF-8&q=QDF+filetype%3AQDF

* Nieuwe stunt van Apple: affiliate programma
Apple blijft maar voor vernieuwing zorgen, en vooral voor opschudding. Nu is het weer het "affiliate" programma dat voor deining zorgt. Hierbij kunnen websites een link plaatsen naar iTunes songs, albums en artiesten. Elke klik op zo'n song die uiteindelijk leidt naar een aankoop, wordt beloond met 5% commissie voor de website.
Apple is niet de enige die de hulp zoekt van andere sites bij de verkoop van songs. Ook Napster doet dat: het biedt hoge kortingen aan scholen en universiteiten, waardoor die op hun beurt weer aan de studenten muziek kunnen verhuren volgens het principe "zoveel als je op kan", en dat voor 2 US^per maand.
Wie geïnteresseerd is in de inwendige keuken van Apple, Real en iTunes, moet dit artikel van The Register nalezen.
http://www.theregister.co.uk/2004/09/01/apple_itunes_affiliate/

* Gelukkige verjaardag, internet!
Op 1 september was het 35 jaar geleden dat het ARPANET, het militaire netwerk dat alom beschouwd wordt als de voorloper van het internet, aangezet werd.
ARPANET (kort voor Advanced Research Project Agency Network) was een wide area network, van het Amerikaanse ministerie van defensie. Het werd gebruikt om nieuwe netwerktechnologieŽn te testen, met name pakketswitchen op grote schaal, wat op dat moment een pioniersmethode was voor het zenden van data over het netwerk.
Er is een beetje onenigheid over de juiste 'geboortedatum' van het internet. Sommigen dateren die op november 1969, toen de eerste nodes van dit netwerk gelegd werden. Anderen zetten de datum op 1983, toen ARPANET overschakelde op het TCP/IP protocol.
Nu, wij zullen niet wakker liggen van de vraag "hoe oud" het internet nu wel is. Het enige dat telt is dat het bestaat!
http://www.theregister.co.uk/2004/09/01/internet_birthday/

* Ook vrouwen zijn speelvogels
Regelmatig komen er berichten in het nieuws over het feit dat alleen mannen videospelletjes spelen, en dat er grotere inspanningen gedaan zouden moeten worden om ook spelletjes te maken voor vrouwen. Maar (bijna) alle pogingen om specifiek vrouwelijke spelletjes te maken, zijn jammerlijk gefaald.
Maar eigenlijk is het een verkeerd uitgangspunt. Want vrouwen spelen wél spelletjes, zij zijn zelfs de meest verslaafde spelers, alleen: zij spelen andere spelletjes, zij zijn meer geïnteresseerd op woordspelletjes en puzzels.
Trouwens, nu de nieuwste spelen niet langer enkel meer schietspelletjes zijn, maar ook meer rond karakters draaien, blijven de vrouwen niet langer achter.
Welke conclusie u hieruit moet trekken? Simpel: de truc om vrouwen tot de videogames te bekeren was niet om spelletjes te maken voor vrouwen, maar spelletjes voor iédereen!
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3615278.stm
http://www.nytimes.com/2004/09/02/technology/circuits/02pete.html?ei=5090&en=96719b490e9a4f5f&ex=1251777600&partner=techdirt&pagewanted=all&position=
http://techdirt.com/articles/20040901/1814257.shtml

* Patenten schaden software innovatie
Bij het grote publiek, maar vooral bij de mensen die insider zijn in het patent-gebeuren en weten hoe het patentensysteem werkt, blijft de mening groeien dat softwarepatenten alle innovatie de keel snoeren. De patenten maken het haast onmogelijk om ook maar enige nieuwe software te maken, zonder het risico te lopen dat u het een of ander patent overtreedt.
Ware innovatie is niet een idee hebben, maar het idee uit te werken. Die uitwerking beperken tot één bedrijf dat beweert dat het eerst was, verhindert andere creatieve benaderingen, vertraagt innovatie en schaadt in het algemeen de economie.
Helaas: erg veel helpt het niet dat de insiders het met elkaar eens zijn - behalve on line acties en petities gebeurt er op structureel vlak niets om het patentensysteem te veranderen in de goede zin.
Tussen haakjes: Microsoft heeft het patent in de wacht gesleept op het navigeren met de tabtoets bij hyperlinks...
http://zdnet.com.com/2100-1104_2-5342291.html
http://techdirt.com/articles/20040902/0929245.shtml

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Belgacom stelde vandaag haar "Broadway"-programma voor
Belgacom wil samen met de overheid en andere marktspelers de evolutie naar "e-Belgium" stimuleren. Belgacom neemt haar rol hierin op door in haar "Broadway"-programma werk te maken van toepassingen als telewerken, 'home network', 'pc-back-up', 'online gaming', 'online music', TV op pc... en iDTV.
Belgacom mikt op een commerciŽle lancering van Belgacom TV in 2005, TV via de telefoonlijn dus. Het is de bedoeling BelgacomTV zowel op de huidige ADSL- als op de toekomstige VDSL-technologie aan te bieden. De huidige ADSL-technologie volstaat reeds om BelgacomTV te kunnen gebruiken. Met de VDSL-technologie zal de gebruiker meerdere toepassingen tegelijk kunnen gebruiken, en zal de TV van digitale kwaliteit worden.
Belgacom wil de consument niet enkel een keuze bieden tussen leveranciers, maar ook meer keuze in kanalen en interactieve toepassingen. Die krijgen steeds vaker een vitale rol in het dagelijkse leven.
Naast een uitgebreid aanbod met verregaande vormen van interactie (elektronische programmagids, digital video recorder, super teletext, deelnemen aan TV-spelletjes,...) biedt Belgacom TV via de telefoonlijn toegang tot diensten als video-op-aanvraag, lokale informatie, e-shopping en de mogelijkheid te surfen en mailen via de televisie. De kijker zal kunnen TV-kijken naar wat hij wil, wanneer en hoe hij dat verkiest.

Vanaf november 2004 wordt Belgacom TV getest bij een 1000-tal gezinnen in de zones Gent, Brussel en Luik. De test polst zowel de technische prestaties als de inhoudelijke gebruikservaring. Vandaag reeds is alvast het aantal deelnemende contentleveranciers voldoende voor betrouwbare resultaten.
Testgebruikers zullen uitzendingen kunnen bekijken van VRT, Vitaya, VT4, France Télévision, Kanaal Z, AB3 en Discovery Channel. Het filmaanbod bij video-op-aanvraag wordt verzorgd door ervaren partners, en de catalogus zal meer bevatten dan films alleen (ook series e.d.). Uiteraard zullen testers ook kunnen surfen, mailen en chatten. De lijst van deelnemende contentleveranciers zal ongetwijfeld nog uitgebreid worden. Hoe werkt het ? Heel simpel, via een klein setup-boxje tussen modem en TV. Een bedenking, je kan wel internetten via je TV, maar, eigen software draaien, zoals office is nog niet mogelijk...
En je printer aansluiten op je TV ???
[Paul Liekens]
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* MP3 tool maakt satellietradio tot muziekbibliotheek
Ene Scott MacLean had een betalend abonnement op de Amerikaanse satellietzender XM Satellite Radio. Die heeft 2,1 miljoen leden, die elk 10 dollar per maand neerleggen om naar meer dan 120 kanalen te luisteren.
Maar onze Scott wou graag naar muziek luisteren die midden in de nacht uitgezonden werd. Dan moest hij echter slapen, want Scott is alleenstaande vader. Nu is onze Scott een slimme programmeur, en hij schreef een progje waarmee hij de uitzending rechtstreeks op de harde schijf van zijn pc kon opnemen, terwijl hij zachtjes in de armen van Morpheus lag.
Met zijn software, TimeTrax, werden de songs van het concert ook netjes geklasseerd, compleet met artiestennaam en informatie over de songtitel; het geheel werd uiteindelijk in MP3 bestanden omgezet.
Scott verkocht de software, en dat had hij beter niet gedaan. Want radio-uitzendingen omzetten in MP3's is iets dat natuurlijk de belangstelling opwekt van anti-piraatgroepen, die vrezen dat zo de verkregen MP3's op de P2P ruilsystemen zouden belanden.
Scott zegt dat hij alleen maar de satellietzender XM-radio gebruiksvriendelijker wou maken, zonder meer. En eerlijk gezegd: wij vinden dat die man eigenlijk niets verweten kan worden. Want tv-programma's die van satellietzenders komen, die kan u toch ook opnemen op de video?
Leest u meer over deze nieuwe vraagstelling bij CNet.
http://news.com.com/MP3+tool+pulls+satellite+radio+into+piracy+fight/2100-1027-5327101.html?part=dtx&tag=ntop

* Video op het handtoestelletje
Het lijkt erop dat wij binnenkort met zijn allen onze ogen gaan verpieteren, door video te gaan bekijken op een piepklein schermpje. Er komen steeds meer berichten binnen van fabrikanten die een handtoestel uitbrengen dat als multimedia player moet functioneren - niet alleen voor audio, maar ook voor video.
Deze week was het de beurt aan LG Electronics. Dat stelde zijn MF-HE700 voor aan het grote publiek. Het bevat een 20 giga grote harde schrijf, en een 2,2 inch (5,5 cm) groot TFT scherm, dat zowat de helft van de player beslaat. Het toestel ondersteunt decodering van MP3, WMA, Ogg audiobestanden, JPEG, MPEG4, DivX video. Er zit ook een FM radio in, en u kan de FM uitzendingen opnemen in MP3 formaat. Verbinding met de PC gebeurt via een USB 2.0 verbinding.
Prijs: 500 $. Zonder vergrootglas.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,117586,tk,dn082704X,00.asp

* Alternatief voor MPEG
De Duitse fabrikant van netwerk-camera's Mobotix heeft een nieuw videocodeerformaat ontwikkeld, dat in vergelijking met de MPEG-standaard slechts 1/3 van de netwerk bandbreedte nodig heeft om doorgestuurd te worden. MPEG staat voor Motion-Joint Picture Expert Group, en is sinds lang een standaard voor bewegende beelden.
Het nieuwe formaat van Mobotix heet MxPEG, en wordt op de Photokina beurs in Keulen (van 28 sept tot 3 okt) voorgesteld.
Volgens het bedrijf zouden de MxPEG live-beelden van de camera zonder noemenswaardige netwerkbelasting doorgestuurd worden, aan 1,5 MB per seconde. Waar MPEG eigenlijk ontwikkeld werd voor de off line comprimering van speelfilmen, is MxPEG geoptimaliseerd voor live-camera's, aldus Mobotix.
http://www.mobotix.com
http://www.photokina.de
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=040831026

* Nieuwe iMac doet intrede op Expo Parijs
Op de Apple Expo in Parijs heeft Apple zijn nieuwste iMac voorgesteld. Die heeft, aldus Phil Schiller, senior vice-president van marketing, een veel snellere architectuur.
Van uitzicht is hij in elk geval opmerkelijk: de iMac is een alles-in-één bedoening, die op een flat-panel scherm lijkt. De processor en de andere componenten zitten achter het scherm verstopt. CD's en DVD's worden vertikaal geladen in de zijkant van het paneel.
Wat u voor zo'n slank modelletje moet neertellen? Dat blijkt nogal mee te vallen eigenlijk. In de VS kost hij $1.299. Van de eerste iMac (eveneens alles-in-één, maar toen nog een doorschijnend kleurig CRT-bakje) werden in totaal 6 miljoen stuks verkocht.
Buiten het fraaie uiterlijk zit er heel wat moois aan de binnenkant: de nieuwe versie van het Mac OS X, Panther versie 10.3 bevat 150 nieuwe functies, zoals iChat AV, FileVault, Exposé (een erg handig ding: u kan in één oogopslag alle geopende vensters bekijken), automatische netwerkherkenning. Ons spaarvarkentje zal er toch aan moeten geloven...
http://www.usatoday.com/tech/news/techinnovations/2004-08-31-apple-imac_x.htm

* Portable Media Center
Microsoft heeft weer iets nieuws: de Portable Media Centers. Dat zijn dus wat de titel zegt: toestellen die u kan meesleuren, en waarmee u video, muziek, foto's bij de hand heeft. De bedoeling is dat u de tv-show die u de avond tevoren opgenomen heeft, rustig kan bekijken op de trein of tram.
Twee fabrikanten hebben al een PMC uitgebracht, gebaseerd op Microsofts technologie: Samsung en Creative. Het zijn leuke hebbedingetjes, maar meer eigenlijk ook niet. En ze zijn voor een tamelijk beperkte markt - zie u zich al zitten in de trein, met dat ding in beide handen, naar een tv-show kijken?
Dan toch liever een echte laptop!
http://www.gadgetopia.com/2004/09/02/PortableMediaCenterDevicesArriveToday.html
http://www.microsoft.com/windowsmobile/devices/portablemediacenter/overview.mspx


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Apple's muziekdienst iTunes heeft in Europa (althans het VK, Frankrijk en Duitsland) al meer dan 5 miljoen songs verkocht sinds het van start ging 12 weken geleden.
http://media.guardian.co.uk/subscribe

*** Microsoft wil ook een hapje bijten uit het succes van Apple met zijn on line muziek, en begint zelf ook met een on line muziekwinkel.
http://www.usatoday.com/tech/products/services/2004-08-31-ms-musicstore_x.htm

*** 1 op 10 Windows gebruikers zou graag van platform willen wisselen...
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=040831029

*** Opera brengt een versie uit van zijn browser voor Windows Mobile
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=040831033

*** Om nogmaals aan te tonen hoe lichtzinnig met patenten omgesprongen werd: Microsoft heeft het patent verkregen op tab-toetsen naar hyperlinks op webpagina's!
http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?patentnumber=6,785,865
http://techdirt.com/articles/20040902/091238.shtml


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* The Soviettes - Tonight
(Punk) Deze band neemt de klassieke punk naar een nieuwe, lekker averechtse richting. Het wordt pop-punk (of punk pop) die subversieve fun wordt!
http://music.download.com/thesoviettes/3600-8719_32-100374063.html?tag=ed

* Two Lone Swordsmen - Faux
(Electronische muziek) Sterke, post-punk geluiden en doordringende beats. De soundtrack voor uw volgende dansparty?
http://music.download.com/twoloneswordsmen/3600-8362_32-100372081.html?tag=ed

* Joaquina - Fresno
(Alternatieve Country) Muziek recht uit het hart, perfect gebalanceerd. Helaas geen hartelijke, gelukkige gevoelens in de muziek, maar pijnlijke momenten uit onze jeugd die we zouden willen vergeten. Het klinkt erger dan het is hoor - de muziek van deze song kan echt wel bekoren.
http://music.download.com/joaquina/3600-8931_32-100381248.html?tag=ed

* Por Vida - A tribute to the Songs of Alejandro Escovedo - Pyramid of Tears
(Alternatieve country) Als u nog niet gehoord had van Alejandro Escovedo: dat is een van de meest geroemde artiesten van de hedendaagse muziek, een man die een eigen genre maakte. Op deze song het etiket 'country' plakken is eigenlijk onrecht aandoen aan de song - er zit naar onze mening ook wel flink wat blues in.
http://music.download.com/porvidaatributetothesongsofalejandroescovedo/3600-8931_32-100359161.html?tag=featured

* Tales 2 Tell - Touched by A Ghost
Bij Download.com bestaat er ook een uitgebreide rubriek "spoken word". Daar vonden wij dit stukje voor u van het project Tales 2 Tell. Het vertelt over de natuur, die zowel gewelddadig als troostend zoet is, tegen een zacht ambiente achtergrond. Het roept een intrigerende sfeer op.
http://music.download.com/tales2tell/3600-8211_32-100107016.html?tag=ed


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Hoe intelligenter de lezer, hoe meer een boek met aforismen hem zal bevallen.
Charles Régismanset, Frans auteur
De nieuwe oogst* Idool 2004
Hebt u, misschien zelfs tegen heug en meug, verleden jaar enorm meegeleefd met de kandidaten van Idool 2004? Misschien heb u, net als wij, het begin van de selecties als een grote grap beschouwd, tot u echt met de kandidaten begon mee te leven, uw eigen favorieten koos, en zelfs fan werd?
Wel: de grote afvalrace begint opnieuw. Zondag 29 augustus is de eerste selectie. Bij de Belgische muzieksite vindt u alvast foto's van de audities in Hasselt.
[Taal: Nederlands]
http://idool.belbone.be/

* Garfield
De gezapige kater met zijn katterige karakter heeft nu ook een film - met bijhorende website (1). Fragmenten van die film kan u o.a. bij Apple bekijken (2) en natuurlijk heeft de Internet Movie Database een bespreking (3)
Maar wie heimwee heeft naar de niet-bewegende kater van de strippagina's, die kan ook op het internet zijn miauwende favoriet terugvinden (4)
[Taal: Engels]
http://www.garfieldmovie.com/
http://www.apple.com/trailers/fox/garfield/
http://www.imdb.com/title/tt0356634/
http://www.garfield.com/

* Add-On Manager voor IE (video)
De Add-ons voor IE zijn wel handig, maar erg gevaarlijk: het is een manier waarop virussen, spyware en andere malware uw computer kan binnendringen. Deze video van Lockergnome heeft het over de add-ons en hoe u er best mee omgaat.
[Taal: Engels]
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20040827_internet_explorers_addon_manager.phtml

* Parent Soup
Een site voor ouders en zij die ouder zullen worden; de site is erg uitgebreid, en bevat heel wat onderdelen. Naast spelletjes, gezondheidsrubrieken enz zijn er ook gewone informatieve rubrieken. De site is Amerikaans gericht. Misschien weet een van onze lezers een Belgische site die een gelijkaardig aanbod brengt? Zoniet is er ergens wel werk aan de winkel voor een ondernemende internaut!
[Taal: Engels]
http://www.parentsoup.com/

* Poessaywereld : waar het Westen het Oosten ontmoet
Eén van de kenmerken van de Japanse cultuur is het uitdrukken van gedachten op een vrij beknopte manier. Wanneer dit gebeurt onder de vorm van een gedicht, heeft John Pereira hiervoor de term poessay bedacht. Op de site vindt u ook een bijdrage van een man van hier, de Vlaming, Jan Theuninck
[Taal: Engels]
http://poessay.fc2web.com/p-ists/jan.html

* Chondo.net
Een site over muziek uit Afrika, en veel van die muziek is nergens anders beschikbaar, buiten deze site. Men moet zich wel registreren, en na de 14 dagen gratis proefperiode kost een abonnement 4,95 dollar per maand.
[Taal: Engels]
http://chondo.net/index.jsp
http://www.cipherjournal.com/html/theuninck.html

* Lachen geblazen!
Het leven is al ernstig genoeg, dus een beetje humor af en toe mag zeker en vast niet ontbreken. Bij Lach Nu! vindt u honderden grappige filmpjes die u met de Windows Media Player kan bekijken (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://filmpjes.lach.nu/

* Diabetes
Hoeveel weet u over diabetes? Wat is het, wat eet u, hoe leeft u best? Op deze site vindt u een quiz die zowel opvoedend als ontspannend is.
[Taal: Engels]
http://www.diabetes.co.il/

* ResourceShelf
Deze site bevat bronnen en nieuws voor wie professioneel met nieuws bezig is. Bekijkt u bijvoorbeeld maar eens de pagina die samengesteld werd over de Olympische Spelen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.resourceshelf.com/2004/08/fast-facts-resources-for-2004-olympics.html

* VHS video overzetten naar DVD
Op deze site vindt u een goede uitleg over hoe u de oude video's met familiefilmpjes kan overzetten (branden) naar DVD. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://reviews.cnet.com/5208-6130-0.html?forumID=7&threadID=32820&messageID=377793

* Euro verzamelaar
De euro is dan wel een eenheidsmunt, er is verscheidenheid in die eenheid! Elk land heeft zijn eigen versie van de muntjes, en dat is natuurlijk ideaal voor verzamelaars.
Deze site wil hen helpen bij het vervolledigen van hun collectie: u kan er zich inschrijven, en met andere verzamelaars muntjes ruilen.
[Taal: Nederlands]
http://www.solit.nl/verzamelaar/

* Professionele informatie
Nu we toch aan het begin van het schooljaar staan, nog een 'serieuze' link voor wie on line informatie zoekt over verschillende takken van de wetenschap. U vindt er een enorm uitgebreide lijst met links naar verschillende publicaties, zowel papieren als digitaal. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://journalseek.net/

* Vrijdag animatiedag: Virtual Drag Racing
Bij dit spelletje kiest u eerst een van die prachtige bolides, sleutelt er wat aan, ruilt wat onderdelen met anderen, om dan on line een tegenstander uit te dagen voor een race.
Erg mooie animaties!
[Taal: Engels]
http://weaselcircus.com/games/detailed/241.shtml

* Vrijdag animatiedag: beste Flash sites
Hier vindt u een selectie van de beste in Flash gemaakte sites. Nu kan u voor- of tegenstander zijn van Flash voor websites, maar voor de creatieve ontwerper is het natuurlijk ideaal om zijn ideetjes uit te werken!
[Taal: Engels]
http://www.bestflashanimationsite.com/vote/

* Vrijdag animatiedag: Resident Evil: Apocalyps
Nog een film die op een spel gebaseerd is: Milla Jovovich gaat op jacht naar zombies.
http://movies.yahoo.com/shop?d=hv&cf=info&id=1808495843&intl=us
http://movies.yahoo.com/shop?d=hv&id=1808495843&cf=trailer

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Digitale beeldbewerking : gratis plug-in
Bent u vaak bezig met het bewerken van foto's maar mist u soms de effecten zoals men die in analoge fotografie bekomt ? Dan moet u zeker eens kijken naar de prachtige mogelijkheden van deze gratis plug-in. U kan er allerlei mooie, natuurlijke effecten mee bekomen, net zoals een analoge fotograaf in zijn donkere kamer. De plug-in werkt o.a. met Photoshop en Paint Shop Pro.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.optikvervelabs.com/

* Funny movie : Rexona
Bent u niet zeker of u last heeft van die vervelende zweetgeurtjes ? Dit reclamefilmpje laat u zien wanneer u zeker niet meer moet twijfelen ...
(taal : Engels) [Filover]
http://brecht.edustria.com/jokedata/rexona_blind_trash.mpg

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/, site met meer dan 950 links naar officiŽle websites van bekende personen) [Filover]

- Jan Vayne
OfficiŽle en fansite van deze Nederlandse pianovirtuoos.
http://www.janvayne.nl/
http://www.janvaynefansite.tk/

- Carl Cox
OfficiŽle site van deze DJ die als 1 van de grondleggers van Techno beschouwd wordt. Komt in september 2004 o.a. naar de bekende discotheek Cherrymoon.
http://www.trustthedj.com/carlcox/
http://www.netevents.be/Events.Detail.cfm?EventsID=39447&lang=nl

- Corneille
OfficiŽle site van deze Canadese RnB-zanger met Rwandese roots.
http://www.corneille.mu

- Bénabar
OfficiŽle site van deze Franse zanger.
http://www.benabar.com

- Kiera Chaplin
Deze knappe dame is tevens de kleindochter van Charlie Chaplin.
http://www.kierachaplin.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Digitale afdrukken steeds goedkoper
- Kwaliteit direct klare foto's is matig
- De mens in vogelvlucht
- Videorecorder via internet bedienen
- Groene Bullebak is weer terug
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
Geen nieuwe editie
http://digitaal.fan.tv/ezine/recent.htm

*** Nu Wij Weer!
- De Geavanceerde Spelletjesjongen
Zoveel te koop, zoveel te kiezen... Gelukkig wijst Zlata de weg in (mis-)koopjesland. Deze keer: de GameBoy Advance SP.
- Apache crasht!
In Afghanistan is alles kits, er is geen oorlog. Dan krijg je dit.
- Niemandsland
De Aarde is amper nog zichtbaar als het stralingsalarm plots loeit. Deel 3 van het dagboek van een Marsonaut.
- Een passende bezigheid
Niet alleen sportieve, ook politieke spelletjes zijn onlosmakelijk met de Olympische Spelen verbonden. Het derde en laatste deel van het drieluik 'De postolympische depressie'.
- Olympisch drama
Waren de Spelen een heidens en corrupt zootje? Is dat eigenlijk wel zo'n interessante vraag wanneer de sporters je tot tranen toe roeren? Deel 2 van het drieluik 'De postolympische depressie'
- What ever happened to Saartje B?
Nederland praat weer openlijk over het binnenhalen van de Olympische Spelen. Waar is Saar Boerlage nu we haar nodig hebben? Deel 1 van het drieluik 'De postolympische depressie'.
http://www.nuwijweer.nl*** Webfactor
- Populariteit instant messaging neemt toe ten koste van e-mail
- Anti-abortusactivist misleidde via url's
- Yahoo! kiest 's werelds beste cybercafés
- Personeel Ryanair doet z'n zeg on line
- Internet blaast 35 kaarsjes uit
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- PC World: Designschermen
- Inside Internet: MSN Music Service, de oorlog is begonnen
- Netwerk & Telecom: Intel verbetert Centrino
- Mac Addict: Apple Expo: muziek en iPod
http://www.internetaddict.be

*** Internetjournalistiek
- Vlaanderen (nog niet meteen) Interactief
- Er is slechts 1 Google
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Muziek: Keane - Somewhere Only We Know
- Humor: FC De Kampioenen op z'n Hollands
- Muziek: Met de trein naar Oostende - Spring
- Humor: Wat een Service
- Muziek: Maroon 5 - She will be Loved
http://www.speedzone.be

*** Elektro.be
- Nokia: verwisselbare oorlussen
- Iomega: USB-drive 128MB van 9 gram
- USB-geheugenstick maakt einde aan diskette-tijdperk
- CX-70: eerste Push and Talk telefoon van Siemens
- Line-up Packard Bell imedia- en ixtremedesktopcomputers voor dit najaar
http://www.elektro.beWikipedia

Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

- President van Zimbabwe -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Mugabe
- Een belangrijk Europees socioloog -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Emile_Durkheim
- Wat hebben dolbessen-hout, elf-rank, hoe-langer-hoe-liever, klimmende nachtschade en qualster met elkaar gemeen? -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bitterzoet
- Spoorwegmaatschappij Meppel - Balkbrug -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorwegmaatschappij_Meppel-Balkbrug
- Vaste plant uit de Duizendknoopfamilie -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Knopige_duizendknoop
- Software die geluid kan laten horen of bewerken -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Audioprogrammatuur
- De Digitale Burgerbeweging Nederland (DB.NL) -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Digitale_Burgerbeweging_Nederland

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:
- Augustus is net voorbij -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Augustus_2004

Een verder bijzonderheid op de Nederlandstalige wikipedia is, dat diverse lijsten met olympische kampioenen worden bijgehouden, waaronder die in de:
- Atletiek -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Olympische_Kampioenen/Atletiek
- Hockey -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Olympische_Kampioenen/Hockey

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieSDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tip browser: het IE Supervisor Password
Leuk toch, dat u de mogelijkheid heeft om uw instellingen te beveiligen met een paswoord. Maar wat als u dat paswoord vergeten bent?
Dan moet u ingrijpen in het Windows register. Denk eraan: eerst een back-up nemen voor u begint!
Ga naar Start / Run en tik in: Regedit
Ga naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies
Wis daar de sleutel Ratings
Dat zou het moeten doen.

* Tip browser: lettergrootte veranderen
Sommige websites denken echt dat wij allemaal uitgerust zijn met supergoede ogen, en presenteren de tekst in een erg klein formaat, zo klein dat het haast niet leesbaar is.
De lettergrootte van de pagina is bij de meeste pagina's erg simpel (tenzij de webontwerper zo egoïstisch geweest is om die mogelijkheid uit te schakelen). Gewoon View / Text Size (Beeld / Lettergrootte) en de gewenste lettergrootte kiezen.
Heeft u een muis met een wieltje? Dan kan u in IE gewoon CTRL indrukken en het wieltje gebruiken om de lettergrootte te vergroten of verkleinen.

* Tip browser: Full Screen
Wil u de pagina die u bezoekt in zijn volle glorie zien, ongehinderd door al die knoppen en balken? Klik dan F11. Nogeens op dezelfde toets drukken brengt uw normale scherm weer tevoorschijn.

* Tip Browser: uw favorieten netjes organiseren
Heeft u ook zo'n eindeloze rij favourites, zo lang dat u eigenlijk de interessante links niet meer terugvindt?
Dan is er maar één remedie: op een regenachtige dag een uurtje uittrekken om uw favorieten te organiseren. Klik hiervoor Ctrl-B, terwijl IE open staat. Nu kan u mappen aanmaken en de links er netjes volgens categorie in stoppen. U kan ook favorieten uit andere browsers importeren. Het neemt even tijd, maar u zal later echt blij zijn dat u het gedaan heeft, want zo werkt het veel overzichtelijker!

* Tip browser: een nieuw venster
U moet niet een tweede instantie openen van uw browser (IE) om een tweede window te hebben om te sturen. U kan kiezen uit:
- klik rechts op een link, kies uit het uitklapmenu "open in new window" => de link wordt in een nieuw venster geopend
- houd Shift ingedrukt terwijl u op de link klikt => de link wordt in een nieuw venster getoond
- druk de toetscombinatie ctrl+n in => een nieuw venster wordt geopend met daarin opnieuw dezelfde pagina als waar u net tevoren wasDeze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...* TeamUp
Bij dit spelletje moet u een team helpen bij het oplossen van puzzels. Daarbij moet u hun unieke krachten combineren: de ene kan springen, de andere dozen verschuiven, enz. (Bron: Lockergnome)
http://downloads.wugnet.com/affiliates/lockergnome/teamup-lockergnome.exe

* Life Balance
Win98/ME/NT/2000/XP - 10,7 MB - freeware
Een progje voor wie een drukke agenda heeft. Wij gaan het in elk geval uittesten: het belooft een to-do lijstje, dat dynamisch aangedreven wordt door het belang dat u aan de verschillende taken hecht. Het bevat ook een kalender met wekelijks, maandelijks, dagelijks overzicht.
http://www.vnunet.com/downloads/1155704

* Back-up Watcher for MySQL
Windows - 3k - shareware
Met dit handig progje maakt u database backups van de MySQL server. Archiveren kan op de lokale computer, of een remote server op het internet.
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?fileid=597157

* Anoniem surfen
Win2000/98/ME/NT/XP - 1,32 MB - shareware
Bij VNUNet vonden we dit progje; u kan er volkomen anoniem mee surfen, omdat het IP-nummer van uw machine gecamoufleerd wordt (u maakt eerst verbinding met een proxy-server)
http://www.vnunet.com/downloads/1153724

* Desktop Calender
Win98/ME/2000/XP - 2489kb - freeware
Met dit progje plaatst u een kalender op uw bureaublad, die tegelijkertijd als wallpaper kan dienen. Gewoon klikken op de dag, uw afspraak invullen. Is het moment daar, dan wordt u van uw afspraak verwittigd. (Bron: Wim W)
http://www.mywebattack.com/gnomeapp.php?id=108386&d=7123744/&ref=lgnome

* Copernicus Desktop Search
Win95/98/ME/NT/2000/XP - 2,3 MB - freeware (voor mails enkel Outlook)
De zoekmachine indexeert uw harde schijf, althans de delen die u aanduidt (muziek, mails, enz), zodat u die daarna volledig kan doorzoeken. (Bron: Wim W)
http://www.copernic.com/en/products/desktop-search/

* 1st Desktop Guard
Windows - 1k - shareware
Het progje zorgt ervoor dat anderen niet kunnen gaan knoeien met de manier waarop u uw desktop ingericht heeft.
http://www.itprodownloads.com/fileDesc/?fileid=15097157

* Image Comparer 2.0
Win98/ME/NT/2000/XP - 1,7 MB - shareware
Dit progje spoort de afbeeldingen op die op uw harde schijf staat, vergelijkt ze, en vindt uit welke u dubbel heeft.
http://www.vnunet.com/downloads/1157616

* Vrijdag Macdag: Adium X 0.63
Mac OS X 10.2 - 3,9 MB - freeware
Een multiple-protocol instant-messaging programma. Ondersteunt AIM, Yahoo, MSN, Jabber, Trepia, Napster, Gadu-Gadu
http://www.download.com/Adium-X/3000-2146-10304853.html

* Vrijdag Macdag: VisualRoute 8.0f
Mac OS X 10.0.1 - 1,77 MB - shareware
Dit progje combineert de tools Traceroute, Ping, Whois in één gemakkelijke grafische interface; het analyseert de internetverbinding en vindt uit waar er een opstopping is of er servers uitgevallen zijn.
http://www.download.com/VisualRoute/3000-2179-10304431.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Twee weken geleden hadden wij het in een artikeltje over het gevaar van advertenties bij Google; wij meenden dat het gevaar bestond dat de bezoeker van een website niet onmiddellijk het verschil zou kunnen maken tussen advertentie en objectieve informatie.
Wij ontvingen twee reacties op dit artikel:
Lezer Bart Noppen (http://www.percept.be)
<<<
Beste Netties,
ik heb net het artikel "Het gevaar van Ads by Google" gelzen en daar staat toch een foutje in. Als websitebeheerder heb je wel min of meer controle over wat voor advertenties er door adsense op je website weergegeven worden. Je kan namelijk tot 200 adverteerders blokkeren zodat deze hun advertenties niet op je website weergegeven worden.
Met vriendelijke groeten,
Bart Noppen.
>>>

En lezer en trouwe supporter/sponsor Luc Van Braekel:
<<<
Dag Hilde,

Naar aanleiding van het Netties-artikel over "Ads by Google", meer bepaald de zin: "Want u, als websitebeheerder, hebt geen controle over de advertenties die nu verschijnen", wou ik toch even opmerken dat de eigenaar van een site een lijst kan opgeven van websites waarvoor geen advertenties mogen verschijnen.

Google schrijft hierover: "Google bewaakt de kwaliteit van het advertentieprogramma met behulp van geavanceerde technologie en redactionele medewerkers. We begrijpen echter dat u bepaalde advertenties, bijvoorbeeld van concurrenten, niet wilt weergeven op uw website. Advertenties met een koppeling naar sites in uw lijst met filters worden niet weergegeven op uw webpagina's. U kunt uw lijst op elk gewenst moment bijwerken. De wijzigingen worden binnen enkele uren doorgevoerd. Houd er rekening mee dat wanneer u filtert op bepaalde sites, dit ten koste kan gaan van de opbrengsten en/of het aantal advertenties dat op uw site kan worden weergegeven".

Luc
>>>
Bedankt voor de aanvulling / correctie!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Er is niets moeilijkers dan het lezen van aforismen.
Te veel peperbolletjes maken de steak onsmakelijk.
[Rogier Rombouts, Vlaams criticus]