Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.438
(3.935 wekelijkse ediite,
503 dagelijkse update)
Deadline van volgende editie: 26/8/2004 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
Avonturen in Mac-wonderland
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 8
nummer 363 van 21/8/2004
Deel 1 en 2Gegroet lezers,

Het leven herneemt zijn gewone gangetje. Het weer wordt gelukkig terug wat frisser, de lucht is helder blauw, en de zondsondergang terwijl wij dit voorwoordje schrijven is gewoonweg subliem.

Deze week zal u als speciale bijdrage een bespreking vinden van een Appel Powerbook. Dankzij de PR-mensen van Apple Computers BelgiŽ, met name Steven Van den Eynde, hebben de vingertjes van de redactie de afgelopen week het klavier van een Powerbook mogen strelen. Een zalig gevoel, dat kan u van ons aannemen. Ons verslag van deze kennismaking vindt u in deel 2.

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer te zien.

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.* Het gevaar van 'Ads by Google'
OP het internet is het een heel wankele bezigheid, om een balans te zoeken tussen nieuws brengen en inkomsten daarvoor krijgen. De enig mogelijke bron van inkomsten lijkt adverteren te zijn, maar de adverteerders blijken niet geneigd te zijn om te investeren in individuele sites. Grote advertentie-bemiddelaars, zoals Google, die krijgen wel het vertrouwen.
En zo gebeurt het steeds meer en meer dat u bij het bezoek aan een site een blokje tekst opmerkt "Ads by Google". Google verkoopt immers advertenties rond sleutelwoorden. Dat geschiedt als volgt. U heeft een website, en op die site verhuurt u een blokje aan Google. Naargelang de informatie op uw site, plaatst Google daar advertenties. Een mooie regeling, zal u zeggen. De kleinere sites krijgen nu ook adverteerders op bezoek, de adverteerders krijgen hun advertentie geplaatst op een website die een relatie heeft met hun product.
Maar het is niet al rozengeur en manenschijn bij deze regeling. Want u, als websitebeheerder, hebt geen controle over de advertenties die nu verschijnen. En dat lijdt dan weer tot rare situaties.
Hier volgt een voorbeeld dat de redactie dit weekend opmerkte. Bij DesignTechnica verscheen een bericht dat de maker van CWShredder, de Nederlandse student uit Utrecht, stopt met het updaten van zijn CWShredder software. Dat is, voorzover wij weten, de enige software die korte metten kan maken met de spyware van CoolWebSearch, een erg hardnekkige software die zelfs schade aan uw systeem kan toebrengen.
Maar wat staat er naast het artikel te lezen? "Free CoolWebSearch Scan" => Detect and remove CoolWebSearch Spyware & Adware. Fee sScan.
Als u naar de link gaat, komt u wel op een site terecht die belooft adware in het algemeen aan te pakken, maar verder geen kik geeft over CWS. Haast elke link die u aanklikt, verwijst meteen naar een .exe - geen verdere uitleg, geen screenshots, geen helpdesk, niet eens "about us" met informatie over de makers.
En dan gaan er toch wat belletjes rinkelen, niet? Zou deze Adware-Destroyer misschien zelf een nieuwe adware zijn? Wij hebben het in elk geval niet gewaagd om de software te downloaden.
Om terug te komen op ons uitgangspunt: stel dat u slachtoffer gevallen bent aan CoolWebSearch. U zoek informatie over deze spy/malware. U komt op deze site terecht. U ziet de misleidende advertentie, aangeboden door Google - toch een betrouwbare zoekmachine, niet? En u downloadt de software, in alle vertrouwen.
Ons advies: beschouw de "ads by Google" als advertenties, niet als betrouwbare verwijzingen!
http://www.adware-destroyer.com/ (ons advies: niets downloaden!)
http://news.designtechnica.com/article5038.html

* Windows XP update: IBM raadt aan nog even te wachten
Microsoft heeft Service Pack 2 voor Windows XP afgelopen week verstuurd naar de fabrikanten. Ook privé-gebruikers kunnen de update gratis halen via download en cd, maar Microsoft raadt aan om uw Autopatic Upgrade in te schakelen, en de update volgt automatisch.
Zo'n 100 miljoen gebruikers zullen naar schatting in de volgende twee maanden de upgrade automatisch downloaden. Wie liever manueel werkt, kan dat vanaf eind augustus.
Maar als u IBM moet geloven, dan wacht u best nog even met die update. Big Blue zou liever eerst de update rustig uittesten, want in het verleden waren er problemen met de toepassingen en incompatibiliteit met de software op de IBM werkstations. Volgens IBM zou Windows XP SP2 het gedrag van IE wijzigen, en daardoor incompatibiliteit veroorzaken.
http://news.com.com/IBM+goes+slow+on+XP+update/2100-1016_3-5302346.html?tag=nl

* Windows XP update: slecht nieuws voor beveiligingsbedrijven?
Er zijn er nog anderen die de komst van de update niet zo goed zien zitten. Er zitten namelijk enkele spullen ingebouwd, zoals een firewall en een pop-up blocker, en dat betekent natuurlijk slecht nieuws voor de bedrijven die zo'n producten als stand-alone software produceren.
Nu is hetgeen Microsoft in zijn update gebundeld heeft, helemaal niet zo robuust als de aparte producten. Maar toch - Microsoft bundelt steeds meer beveiligingsproducten in haar besturingssysteem. En als iets al ingebakken zit in het ysteem, dan zal de gebruiker niet zo snel op zoek gaan naar noch extra software. We kennen trouwens allemaal het verhaal van de browser-oorlog tussen Netscape en IE...
Tijd om eens aan de alarmbel te trekken en de anticompetitivieitscommissie in te schakelen?
http://news.com.com/Security+vendors+face+new+kid+on+block%3A+Microsoft/2100-1016_3-5302920.html?tag=nl

* Ook Gator gaat naar de beurs
Terwijl er nog altijd heel veel ogen gericht staan op de beursgang van Google, is er nog altijd niet veel hoop voor de andere dot-com bedrijven die op de beurs trachten door te dringen. Er is er eentje die het wel probeert - Claria, beter bekend als Gator, het bedrijf dat berucht is voor zijn spyware, of adware zoals het bedrijf het zelf wil noemen.
Gator heeft echter aangekondigd dat het zijn beursgang moet uitstellen - niet omdat hun adware al de computers van de beleggers geblokkeerd heeft, maar wel omdat de marktomstandigheden niet gunstig zijn, zoals dat heet. Ons zal het geen zorg zijn; hoe minder we van Gator horen, hoe beter.
http://techdirt.com/articles/20040812/0215203.shtml

* De bedrieger bedrogen
Een 12-jarige scholier heeft verleden week een stunt uitgehaald. Hij heeft zich de woede van al zijn spiekende schoolkameraadjes op de hals gehaald, door een hack te schrijven waarmee de leraars het afgelegde examen van een student via zoekmachine Google kunnen vergelijken met andere papers, om zo plagiaat op te sporen.
De leraar testte het programma, en vond het goed. Hij vond het zo goed, dat hij ook eens het werk van de 12-jarige controleerde, en tot de bevinding kwam dat de jongen zich eveneens aan plagiaat beschuldigd had. De jongen had blijkbaar beter zelf eens zijn eigen werk thuis getest met zijn programma...
http://techdirt.com/articles/20040816/0249225.shtml

* Warner Music vrijt de muziekbloggers op
MP3 blogs bestaan al langer, maar zij zijn recent wat meer in de schijnwerpers gekomen. Het zijn blogs die draaien rond een bepaald muziekgenre, met de bedoeling om minder bekende of nieuwe acts voor te stellen aan een groter publiek. Vaak wordt er zelfs een hele MP3 bij de blog gepost.
Dat is ook de bazen bij Warner Brothers Records ter ore gekomen. En in plaats van met de zware hand deze initiatieven proberen te onderdrukken, zijn zij voor een keer slimmer geweest: zij besloten om eens te kijken wat er zou gebeuren als zij de blogs aanmoedigden.
Dus hebben zij enkele van de blogs gecontacteerd, waaronder die waarin een band besproken werd die toevallig ook door Warner Brothers gesteund wordt.
Nu werd dat initiatief door de bloggers zelf niet op hoera-geroep onthaald. Zij wilden namelijk niet als lakeien van de platenmaatschappijen beschouwd worden, en willen absoluut elke zweem van subjectiviteit vermijden. Dus waren zij zeker niet te spreken toen bleek dat, toen er nieuwe tracks van een song gepubliceerd werden, er plots veel meer reacties te lezen waren dan normaal. En allemaal lovende natuurlijk. Waarop de bloggers nakeken vanop welk IP-adres de commentaren verstuurd waren. En u raadt het al: zij waren afkomstig van.. Warner Brothers.
U ziet het: een niet echt geslaagd initiatief, maar anderzijds is het toch wel een stapje in de goede richting...
http://www.iht.com/articles/534090.html
http://techdirt.com/articles/20040816/0316207.shtml

* EU overweegt onderzoek naar MS DRM monopolie
De Europese Commissie zal volgende week beslissen of zij al dan niet een onderzoek instelt naar mogelijke monopolievorming van Microsoft en TimeWarner. Die hebben namelijk samen de controle over DRM (digital rights management) bedrijf ContentGuard.
Microsoft wordt al verondersteld een monopolie te hebben in Europa; voeg daar nog bij de enorme mediaholdings van Warners, en dan begrijpt u dat de twee bedrijven samen een enorme controle hebben over de markt. De twee giganten zijn verleden jaar bij elkaar in bed gedoken, toen Time Warner ermee akkooord ging om een licentie te nemen op de DRM technologie van Microsoft, en om verder de IE browser technologie te gebruiken in haar AOL software (o ja, u was toch niet vergeten dat Time Warner ook AOL controleert?)
Microsoft heeft al langer wat potjes op het vuur staan bij ContentGuard. Dat bedrijf is er tussen haakjes in geslaagd om standaardinstituten, inbegrepen de MPEG groep, te overhalen om haaar specificaties te adopteren. Redmond op haar beurt heeft dan weer de markup-taal van ContentGuard in haar eigen producten geadopteerd.
U ziet het, men kan inderdaad vragen stellen bij de greep die de twee bedrijven hebben op de content-markt. Maar of de EC die vragen ook zal omvormen tot een officieel onderzoek, is nog de vraag.
http://www.theregister.co.uk/2004/08/16/ec_mulls_contentguard_investigation/

* Strijd tegen spam wordt gehinderd
Spam is een grote pest. En het fenomeen spam dreigt zelfs voor velen de reden te zijn om af te haken van het internet. Verschillende bedrijven trachten er iets aan te doen. Zo wordt er bijvoorbeeld gesleuteld aan het internet-protocol voor het versturen voor mail, waarbij voortaan een échte authenticatie nodig zou zijn.
Helaas: de eigenbelangen van de verschillende bedrijven die die authenticatie willen uitwerken, dreigen roet in het eten te gooien - er is namelijk een dispuut ontstaan over de standaard die gebruikt zou moeten worden. (1)
En als dat nog niet genoeg is: nu is er ook nog een bedrijf dat beweert dat Microsoft een concept voor sender-authenticatie gestolen zou hebben. (2)
Zucht...
http://www.techdirt.com/articles/20040518/1456207.shtml
http://www.internetnews.com/security/article.php/3393891
http://techdirt.com/articles/20040811/1951231.shtml

* Nieuwste oplichterstruc
Je moet er maar opkomen. Volgens een artikeltje bij The Register zijn enkele snoodaards op een lumineus idee gekomen om mensen geld uit de zakken te kloppen. Zij hebben gewoon mails gestuurd naar mensen waarin gemeld wordt dat zij het auteursrecht bezitten op het gebruik van het apestaartje (@). Wie dat teken wil gebruiken (en dat doet iedereen, wil hij mail kunnen versturen), moet een licentie betalen die tussen de 10 tot 20 dollar per jaar kost.
En het gekke is.... sommige mensen zouden nog in het fabeltje trappen ook!
http://www.theregister.co.uk/2004/08/17/at_copyright/

* Real en Apple zitten elkaar in de haren
U heeft enkele dagen geleden kunnen lezen hoe Real Networks een offensief begonnen is tegen Apple. Real wil namelijk dat Apple zijn FairPlay DRM (Digital Rights Management) technolotie ook voor andere bedrijven open stelt, zodat andere bedrijven (zoals Real uiteraard) ook producten kunnen leveren die op de iPod gespeeld kunnen worden.
Real heeft daarvoor een hele campagne opgezet, waaronder ook een on line petitie. Maar dat was buiten de waard gerekend, in casu de vele "Macatiestas" - de Mac aanhangers. Die reageerden namelijk massaal op de on line petitie, en voorzagen die van anti-real commentaren. Gevolg: Real haalde de petitie off line, en zette die daarna terug on line, maar dan zonder de mogelijkheid om zelf commentaar toe te voegen. In de petitie wordt Apple ervan beschuldigd om innovatie te versmoren. Real heeft de hele campagne overgoten met een waarlijk idealistisch sausje (de website van Real heet FreedomOfMusicChoice.org!), maar u kan ons toch niet echt overtuigen dat de hele campagne van Real enkel gericht is op het belang van de muziekliefhebbers. Het eigen portemonneetje zal er ook wel (voor een groot deel) tussenzitten!
http://www.freedomofmusicchoice.org/
http://www.theregister.co.uk/2004/08/18/real_apple_petition/

* Schrikwekkend
Van statistieken zullen de meeste mensen niet wakker liggen, maar van deze wel. Het onderzoeksbureau SANS houdt namelijk statistieken bij van de tijd die u op het internet kan doorbrengen met een onbeschermde pc, vooraleer u het slachtoffer wordt van de een of andere exploitatie van het een of ander beveiligingslek.
Verleden jaar was dat not 40 tot 60 minuten, nu is dat nog maar 20 tot 30 minuten. Wat erg weinig is - niet eens de tijd die u eigenlijk nodig hebt om de verschillende patches te downloaden wanneer u een nieuwe installatie uitvoert.
Op de SANS site vindt u ook een link naar een PDF bestand, dat heet Windows XP: Surviving the First Day. Een tip: zorg dat u een externe breedbandrouter/firewall doosje hebt!
http://isc.sans.org/survivalhistory.php
http://www.gadgetopia.com/2004/08/18/CrackersAreFasterThanYou.html

* Ford gooit miljoenen kostende software de prullenmand in
Een verhaal dat de tegenstanders van computers wel graag zullen horen. Het hoort thuis in de rij van soortgelijke verhalen over software die heel duur betaald werd, maar die maar niet echt vlot draaien wou en uiteindelijk gedumpt werd.
Deze keer gaat het over Ford. De autofabrikant had 4 jaar geleden een systeem besteld bij Oracle voor on line aankopen. Al die jaren werd getracht het systeem aan de praat te krijgen, maar tevergeefs. Gelukkig was het oude systeem nooit afgedankt, en kan Ford nu gewoon terug overschakelen op het oudje.
http://techdirt.com/articles/20040817/1131236.shtml

* Nederland neemt misdraadbestrijding via het internet serieus
Bij Digital Media Europe lazen wij een artikeltje over het feit dat een Nederlandse site, 112groningen.nl, althans hun makers ervan, verdacht werden iets te maken hebben met een reeks misdaden. Op de site zouden namelijk de berichten van een aantal misdaden in Groningen snel verschenen zijn, té snel om nog normaal te zijn, zo meenden de speurders.
Uiteindelijk bleek dat de makers van de site enkel erg ijverige jongens en meisjes te zijn, die helemaal niets te maken hadden met de misdaden in kwestie. De ware schuldigen werden immers opgepakt. De makers van de site waren toch wel teleurgesteld dat de politie, zodra de echte schuldigen gevat waren, niet duidelijk heeft willen bekendmaken dat de site geen uitstaan had met de misdaden.
Ook op een ander vlak houdt de politie het internet in het oog, namelijk dat van de voetbal hooligans - met name waar de politie via het internet tracht te volgen waar de voetbalvandaaltjes die dag weer hun slag willen slaan.
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=2575

* Spam spoof
Spammers vermelden vaak als afzender een e-mailadres dat niet het hunne is. En als dat toevallig uw adres is, dan hebt u wel prijs. U krijgt dan tonnen mails in uw mailbox die onbestelbaar zijn en teruggezonden worden. En natuurlijk honderden mails van boze mensen, die niet gediend zijn van de spam-boodschap.
Zo'n vals e-mailadres vermelden heet "spoofen". Daar is niet veel tegen te doen - tegen wie moet u immers uw klacht indienen?
Een Amerikaanse organisatie, Institute for Spam and Internet Public Policy, wil echter eens met een testcase zien of er inderdaad niets tegen te doen is. Zij gaan ervan uit dat, door de naam van iemand anders te misbruiken bij het spoofen, vooral als het om bedrijven gaat, dat er dan een inbreuk gepleegd wordt op het merkenrecht.
Allemaal goed en wel, maar zelfs als de rechter de organisatie gelijk zou geven, dan zou dat toch niet echt veel helpen. Wie moet de rechter immers veroordelen als boosdoener? In de meeste gevallen is de echte afzender immers niet te achterhalen... Goed bedoeld dus, maar niet echt realistisch lijkt het ons.
http://techdirt.com/articles/20040817/0932257.shtml

* On line streaming radioreportages over Spelen gestopt
Het IOC is er blijkbaar erg op gebrand om de controle over de uitzendrechten van de Olympische Spelen streng in de hand te houden. Het is duidelijk bepaald welke radio- of tv zender voor welk land de uitzendrechten gekregen heeft, en elke overtreding van die verdeling wordt onmiddellijk afgestraft.
Dat blijkt uit het feit dat sommige radiostations, die ook een internet-stream hebben van hun gewone uitzendingen, en die wel degelijk de uitzendrechten voor radio hadden voor hun land, verbod gekregen hebben om die stream via het internet uit te zenden. Zij hadden immers geen uitzendrechten betaald voor het internet...
Ach, de sportieve geest van de spelen is hier blijkbaar ver zoek.
http://techdirt.com/articles/20040816/0958257.shtml

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Prijzenslag op komst voor online muziek?
Real Networks heeft de prijzen gehalveerd voor de songs die u in haar on line muziekwinkel kan downloaden. Zo hoopt het klanten te winnen voor haar nieuwe technologie. In zekere zin doet het daarmee Apple na - die verkoopt ook de songs met heel weinig of geen winst, gewoon om het publiek te laten kennismaken met de iPod en iTunes.
Real Networks zal hoogstwaarschijnlijk een ware prijzenslag ontketenen. Het bedrijf zet in elk geval de grote middelen in: het start met haar grootste advertentiecampagne ooit voor digitale muziek, in de gedrukte pers, radio en met on line spotjes, rond het thema "Freedom of Choice"
http://money.cnn.com/2004/08/17/technology/real_music.reut/index.htm
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* AirPort Express bescherming gebroken?
Volgens The Register heeft Jon Johansen, u weet wel, DVD Jon, een sleutel uitgebracht waarmee u de beveiliging kan omzeilen die in de AirPort Express van Apple gebruikt wordt om streaming muziek te beveiligen.
AirPort is de draadloze LAN portaal waarmee u muziek kan streamen vanuit de pc naar een stereo of ander toestel dat zich elders in het huis bevindt. Het kan ook als draadloze internet hub gebruikt worden.
DVD Jon heeft ook een programma uitgebracht, JustePort, waarmee u MPEG4 bestanden kan streamen naar de AirPort Express module.
http://www.theregister.co.uk/2004/08/12/airport_express_cracked/
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Aug/gee20040813026470.htm

* Ondertussen, op het andere scherm ...
Sony heeft een technologie ontwikkeld voor tv waarmee u kan inzoomen, een overzichtsbeeld opvragen en het perspectief kan veranderen van tv-uitzendingen.
Het gaat om de niwue DRC-MFv2 of Digital Reality Creation Multifunction controller chip. De chip zal volgende week te zien zijn in tv's die volgende week in Japan voorgesteld worden.
http://news.com.com/Sony+zooms+in+with+new+TV+tech/2100-1040_3-5305645.html?tag=nl

* En nu solo... de computer!
Het mooie aan elektronische muziek is dat u hem kan programmeren. U kan sequenties bedenken en die door uw elektronica laten spelen. En dan klinkt dat zo lekker kunstmatig!
Nu is er echter software die komaf maakt met dat 'geprogrammeerde' gevoel - althans, dat is de bedoeling. De software laat de computer als het ware jammen met een echte muzikant. De software neemt de muziek die de live muzikant speelt, en tracht daarop te variŽren.
Of het echt nog wel muzikaal is, dat hebben wij nog niet kunnen ondervinden. Maar zelfs als het archislecht is, dan kan u er donder op zeggen dat de software in de toekomst steeds beter zal worden. Zullen we het dan nog meemaken dat uw favoriete band er enkele computeriseerde solo's gaat tussengooien?
http://www.cnn.com/2004/TECH/08/16/digital.music/index.html
http://techdirt.com/articles/20040817/104244.shtml

* Blu-Ray lokt naar Hollywood
Zoals u weet, is er een ware veldslag aan de gang om een nieuwe standaard voor de DVD van de toekomst. Aan de ene kant van de arena: Blu-Ray, aan de andere kant HD-DVD.
Deze week was het Blu-Ray kamp aan zet, met de aankondiging dat de nieuwe disk ook interactieve media zou bevatten.
Zo'n Blu Ray disk kan 25 giga aan gegevens bevatten, en dat is dus heel wat. Nu zijn ze op het slimme idee gekomen om ook een her-schrijfbaar gedeelte op de commerciŽle disks te voorzien. Wat dat voor doel heeft? Simpel. Stel dat er op die DVD de nieuwste film van Spiderman komt. Op het laatste deel, dat dus herschrijfbaar is, zouden dan trailers gezet kunnen worden voor andere films, en advertenties. En omdat dat deel herschrijfbaar is, zouden die trailers regelmatig ververst kunnen worden. Eigenlijk ideaal voor deplaatselijke videotheek, niet?
http://zdnet.com.com/2100-1103-5309378.html
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Aug/gee20040818026519.htm

* The Open CD
Een mooi project, waarbij Windows gebruikers ook kennis kunnen maken met het principe van de Open Source - en leuke, nuttige progjes leren kennen.
En het is nog goed ook voor zowel portemonnee (gratis!) en het geweten (volkomen legaal!). De meeste Windowsgebruikers zijn het zo gewoon om zich blauw te betalen voor allerhande licenties (MS Office, Adobe Phtoshop, Paint SHop Pro, Acrobat, Winzip, Winra), en vergeten dat er vaak een erg goed alternatief voor bestaat, dat nog gratis is bovendien: OpenOffice.org, AbiWord, PDF Creator, GIMP, Miranda IM Messenger, Filezilla, 7-Zip, enz.
U kan de hele cd downloaden op onderstaand adres, of via de mirrors. (Bron: Ben DP)
http://theopencd.sunsite.dk
http://theopencd.sunsite.dk/mirrors.php


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Business Software Alliance lanceert nieuwe campagne tegen software piraterij, met nieuwe mascotte: een fret. Die schittert in filmpjes van de "Play it Safe in Cyber Space" campagne.
http://news.com.com/Ferreting+out+copyright+scofflaws/2100-1012_3-5303966.html?tag=nl

*** Amerikaanse provider AOL komt uit met eigen pc's; die zijn standaard uitgerust met Linux en de kantoorsuite StarOffice 7 van Sun.
http://www.chipzilla.com/?article=17859

*** Het PR-bureau Luna start met telewerken: het personeel kan voortaan van thuis uit werken.
http://www.luna.be

***MSN.be brengt voortaan, in samenwerking met persagentschap Belga, het laatste breaking nieuws op de site.
http://www.msn.be/nieuws

*** Tja, dat gebeurt er wanneer een bedrijf naar de beurs trekt: wanneer de beleggers niet bereid zijn om de vooropgesteld koers van het aandeel te betalen, dan slinken de activa van het bedrijf plots fors. Zo ook met Google: daar werd gehoopt op een prijs van 108 tot 135 dollar, maar op de eerste dag zakte het aandeel tot 85 à 95 dollar.
http://nl2.vnunet.com/news/1157410

*** Microsoft heeft Works 8 voorgesteld: nieuwste versie van de mini-kantoorsuite bevat verbeterde kalenderfuncites en een PowerPoint viewer.
http://nl2.vnunet.com/News/1157451

*** Toch ook een beetje politiek in dit e-zine: de nieuwe EU-voorzitter Barroso heeft Viviane Reding benoemd tot commissaris voor de informatiemaatschappij en de media, en Neelie Kores als commissaris voor het concurrentiebeleid.
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=2588

*** In Nederland stelt de premier vragen bij de anti-piraterij campagne van Brein
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=2656

* Verschillende Nederlandse banken hebben af te rekenen met zwendelaars die hun slag hopen te slaan met naamsverwinning: ABM-AMBRO.com moet mensen misleiden die op zoek zijn naar ABN-AMRO.
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=2587

*** Steeds meer bedrijven richten zich op producten die moeten verhinderen dat belangrijke bedrijfsgegevens ontvreemd worden via USB-geheugenkaarten die bijvoorbeeld in onschuldig lijkende pennen zitten.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=040819037

*** OOk gezien/gehoord bij Sporza? Die jongens leveren ongelooflijk goede commentaren. Bijvoorbeeld over de gewichtheffer, die een diep gekreun te horen gaf bij zijn krachtinspanning. Zij maakten ervan dat de man reclame maakte voor zijn website, maar niet verder kwam dan de w..w..wwwwww die hij tijdens de inspanning uitstootte....
http://www.sporza.be


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Matthew Dear - Tide
Deze jongeman uit Texas is rap op weg om een van de beste nieuwe techno-artiesten te worden. Stevige beat, erg meeslepend. Een aanrader binnen het genre!
http://music.download.com/matthewdear/3600-8369_32-100366154.html?tag=ed

* Gravenhurst - The Diver
(Alternatieve folk) Deze groep schetst met zijn muziek een beeld van een donkere lucht in de herst en een gevoel van melancholie, die echter opgefleurd wordt door de zachtaardige accoustische songs. Mooi!
http://music.download.com/gravenhurst/3600-8575_32-100372101.html?tag=ed

* Ohia - Farewell
(Indie Pop) Een singer-songwriter, die tragere momenten van melancholie afwisselt met krachtige gitaar-rock fragmenten.
http://music.download.com/songsohia/3600-8591_32-100373097.html?tag=ed

* Lovely Strawberries - Angel Berry
Goedkope gitaartjes, goedkope klaviertjes, goedkope opnameapparatuur. Het resultaat is wel enthousiast, maar blijft toch ook wat goedkoop.... en kort!
http://music.download.com/lovelystrawberries/3600-8997_32-100371732.html?tag=justin

* Scott Meyers - Better than Being Alone
(Folk-pop) Singer-songwriter Scott speelt gitaar sinds zijn 12e, maar werd het beu omdat hij geen coole songs te spelen kreeg. Pas 10 jaar later pakte hij de gitaar terug vast. Ergs impele song, alleen gitaartje, stem en mondharmonica, maar het kan bekoren. Erg bekoren zelfs.
http://music.download.com/scottmeyers/3600-8978_32-100109012.html?tag=ed


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wie een vrouw het hoofd op hol brengt,
mag haar kapsel niet in de war maken.
H. Sönker, Duits toneelspeler
De nieuwe oogst


* Windows XP Security Center
Een van de belangrijkste nieuwigheden in de SP2 update van Windows XP is het Security Center. Bij Lockergnome vindt u een (Engelstalige) video die u stap voor stap rondleidt in het centrum, en uitlegt wat de "aanbevolen instellingen" zijn.
[Taal: Engels]
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20040813_exploring_the_windows_xp_security_center.phtml

* Waar onze medewerkers zoal op vakantie gaan
Dat medewerker Sjeef (Gerard Schaefer) een heel leuke woonboot heeft, dat weet u al, en graag overwintert in Spanje, dat verklappen wij u hiermede. Medewerker Wim Wilyn, die ons zo vaak erg interessante tips stuurt voor artikels, is naar Manoir-Surzur geweest, voor de 15e keer op jaar. Het bevalt hem zo goed, dat hij er een site over gemaakt heeft.
Nu is het wachten op de andere medewerkers tot zij hun favoriete vakantieplek verklappen...
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Afbeeldingen/Spanje.html
http://www.geocities.com/wwylin2/camping-manoir-surzur/

* Optimalisatie voor zoekmachines
OK, u hebt nu uw website. En u bent er best trots op - u heeft de hele wereld wat te vertellen, en nu moet de wereld dat nog te weten komen ook. Dus: uw website moet in zoekmachiens komen.
HOe u het best te werk gaat, daar vindt u een erg goede uitleg over op deze website. Die is wel afkomstig van een webmarketingbedrijf, maar zij zullen het uiteraard wel het beste weten, niet?
[Taal: Nederlands]
http://www.zxz.nl/weblog/2004/08/een-uitgebreide-uitleg-over.html

* Songteksten
Wist u dat er een erg, erg handige site bestaat met duizenden links over muziek? De site bevat verschillende categorieŽn, en alleen al de pagina met de songteksten houdt u dagen zoet! Zij bevat links naar sites met songteksten uit BlegiŽ en NEderland, maar ook sites die zich in bepaalde stijlen specialiseren: alternatief, top 40, kinderliedjes, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.musicfrom.nl/links/index.php?category=31

* Nog meer Songteksten
Op dezelfde site vindt u een ongelooflijk uitgebreide lijst met songteksten, gerangschikt per artiest - allemaal Nederlandstalige artiesten dus. Van 14 CMS, tot ZZ en de Maskers. 118 songs van Boudewijn de Groot - fantastisch! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.musicfrom.nl/songteksten/

* Black America
Het Amerika dat wij te zien krijgen in Europa, is sterk gekleurd. Door commercie enerzijds, maar ook door - tja, toch een zeker racisme. Wil u weten wat er bij de zwarte Amerikanen leeft, dan moet u op deze site eens gaan kijken.
[Taal: Engels]
http://www.blackamericaweb.com/

* Olympische Spelen
Zoals helaas ondertussen traditie geworden is, vindt u niet zo heel veel live informatie over de Olympische Spelen op het internet.
De officiŽle site (1) heeft wel op haar openingspagina enkele stickertjes staan met "live", maar dat gaat enkel over de scoreborden - live beelden vindt u er niet.
NBC Olympics (2) heeft dan weer veel verslagen, doch de streaming videobeelden zijn voorbehouden voor wie zijn credit card boven haalt
Eurosport (3) heeft wel 'live' commentaren - maar dan zonder beeld, enkel geschreven teksten.
Bij BBC Sport (4) vonden we wel videobeelden - niet van wedstrijden, maar van korte filmpjes waarin de atleten voorgesteld worden.
Het was al zo, bij de vorige Olympische Spelen, dat het internet niet als volwaardig medium beschouwd werd; daar heeft een onzer redactieleden toen reeds een artikel over geschreven (5). En blijkbaar is er sindsdien niet veel veranderd...
http://www.athens2004.com/
http://www.nbcolympics.com/index.html
http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/olympics_2004/default.stm
http://www.eurosport.com/
http://www.hvangool.be/olympisch.htm

* Julia Child
Deze grand lady en meesterkok is onlangs overleden. PBS heeft een zoet eerbetoon gepubliceerd voor deze grootmoeder van alle koks. De site zit vol videobeelden, tips, ideetjes, en natuurlijk recepten.
[Taal: Engels]
http://www.pbs.org/juliachild/

* Harlem.org
Het is eigenlijk moeilijk te geloven dat zoveel groten uit de jazzwereld op één plaats bijeen gebracht konden worden op hetzelfde moment, voor een foto. Nochtans, Art Kane slaagde erin en maakte zijn legendarische Jazz Portrait, waarin iedereen die in 1958 iets was in de jazzwereld voorkomt.
De site zet namen op de gezichten, geeft wat achtergrondinformatie, vertelt wie wat deed, legt het verschil uit tussen be-bop, Discieland enz.
[Taal: Engels]
http://www.harlem.org/

* De brieven van Van Gogh
De beroemde schilder met één oor en zonnebloemen is u wel bekend. Maar wist u dat hij ook een erg productieve schrijver was? Het genie schreef uitvoerige brieven naar zijn vrienden en geliefden, en vertelde daarin over zijn inerlijke beslommeringen.
Meer nog dan zijn zelfportretten vertellen deze brieven over zijn innerlijke strijd, zijn depressie, hallicunaties, masochisme, zelfs impotentie.
Bij de online tentoonstellingsruimte WebExhibits vindt u een hele collectie van die brieven.
[Taal: Engels]
http://webexhibits.org/vangogh/

* Origami
Deze site brengt beelden van een ware meester in de oosterse papiervouwkunst, origami, maar ook meer. Origami is immers niet enkel een tijdverdrijf (waarvoor veel geduld nodig is!), maar het heeft ook zijn nut, zoals u op de site kan lezen. Ingenieurs in de automobielindustrie bijvoorbeeld baseren zich op origami om betere airbags te ontwerpen.
[Taal: Engels]
http://www.langorigami.com/

* Lijst met probleemgevallen
U heeft er al van gehoord: wie de SP2 update van Microsoft XP wil uitvoeren, moet zijn hart vasthouden, want er zouden heel wat problemen kunnen ontstaan.
Microsoft-Watch heeft alvast een lijst gepubliceerd van bijna 50 softwareprogramma's waarvan nu al vaststaat dat er aan gesleuteld zal moeten worden, wil u dat ze ook na de update nog werken.
[Taal: Engels]
http://www.microsoft-watch.com/article2/0,1995,1636077,00.asp

* Vrijdag animatiedag: Animation Factory
Hier vindt u meer dan 300.000 3D animaties, clipart, templates vor PowerPoint. Die kan u dan weer verwerken in e-mails, webpagina's en presentaties.
[Taal: Engels]
http://www.animationfactory.com/

* Vrijdag animatiedag: QBz
Snelle actie, puzzels die opgelost moeten worden, en veel fun, dat is wat deze spelletjes beloven.
[Taal: Engels]
http://weaselcircus.com/games/detailed/258.shtml#

* Vrijdag animatiedag: Batman Begins (trailer)
De film vertelt over de wortels waaruit Bruce Wayne's obsessie gegroeid is voor wraak - hij was als kind getuige van het gewelddadige verdwijnen van zijn ouders.
http://movies.yahoo.com/movies/feature/batmanbegins.html

===VERS VAN HET KLAVIER===

* Fotogallerij : Henri Cartier-Bresson
Deze Franse fotograaf was één van de meest invloedrijke fotografen van de vorige eeuw. Hij overleed op 2 augustus 2004 op 95-jarige leeftijd in Frankrijk. Hij was tevens 1 van de oprichters van het fotoagentschap Magnum. Op deze site kan u delen van het prachtige zw/w-werk van deze fotograaf bekijken.
(taal : Engels) [Filover]
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/style/museums/photogallery/bresson/

* Funny movie : Total
Gaat u soms tanken in een Total-tankstation en stond de mannelijke bediende continu te bellen, dan geeft dit grappig reclamefilmpje de uitleg waarom ... van service gesproken ;-)
(taal : Engels) [Filover]
http://brecht.edustria.com/jokedata/total_wife_on_phone.wmv

* Bekende personen op het net Ė Hun officiŽle sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/, site met meer dan 900 links naar officiŽle websites van bekende personen) [Filover]

- Tom Compernolle
OfficiŽle website van deze Belgische kampioen veldlopen.
http://www.tomcompernolle.be/

- Karin Donckers
Deze Belgische kampioene in de ruitersport is geselecteerd voor de OS 2004 in Athene.
http://www.karindonckers.be/

- Ludo Philippaerts
Deze Belgische ruiter is geselecteerd voor de Olympische Spelen 2004 in Athene.
http://www.ludophilippaerts.be/

- Roel Paulissen
Deze kampioen in het mountainbiken mag BelgiŽ vertegenwoordigen op de OS in Athene.
http://www.roelpaulissen.com/

- Jasper Steverlinck
Deze zanger/frontman van de Belgische groep Arid scoorde een hit met de broers Kolacny en doet het nu heel succesvol solo.
http://www.jaspersteverlinck.be

- Arthur H
In het begin is het wat zoeken om goed te navigeren op de Flash-site van deze Franse zanger.
http://arthurh.artistes.universalmusic.fr

- Armande Altai
Deze Franse zangeres was tevens de zanglerares van de Franse zoektocht naar muziektalent "Star Academy", een variant van het bij ons gekend TV-programma "Idool".
http://www.armandealtai.com

- Angela Schijf
OfficiŽle site van deze Nederlandse actrice en tevens echtgenote van de Belgische acteur Tom Van Landuyt.
http://www.angelaschijf.nl


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- WIe durft een week zonder mobieltje?
- NIeren te koop op internet
- Doom 3: opvoedkundige nachtmerrie
- Audiokey met radio
- Jongeren 112-site gaan vrijuit
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- De Digitale Revolutie terug op televisie (vanaf 19/9)
- De Mickey Mouse PC
- Backuppen zonder moeite
- USB sticks: Altijd je bestanden bij de hand
- Internetnieuws van de afgelopen week
http://digitaal.fan.tv/ezine/recent.htm

*** Nu Wij Weer!
- Rashond en interieur
Men zegt weleens dat een baasje op zijn hond lijkt. Of andersom. Dat dat klopt bewijzen de fotoís van Kim van Doorn. Vooral rashonden passen goed in de woninginrichting.
- La lutte continue/De strijd gaat door
De taalgrens is een boeiend fenomeen. In dertien weken wordt je bestookt door een affichecampagne met sleutelwoorden.
- Het kinderasiel
Zlata Brouwer houdt niet per se van kinderen en is een trouwe klant van Organon. Maar om je kroost nou veertig uur per week aan een crèche over te leveren vindt ze pure mishandeling.
- Controle!
Kunnen we ongestraft de wereld naar onze hand zetten? Naar de bioscoop met René Descartes.
- Sportmomenten NU WIJ WEER!
Harde actie, het detail, een nieuwe blik: sport en de camera zijn voor elkaar gemaakt.
- Strandschetsen
Het is de leukste bezigheid van de zomer: gewoon op het strand liggen en de hele dag mensen kijken. Deze lome bezigheid heeft Mieke van den Heijkant van der Velde tot kunst verheven.
- Denksport!
Breinbrekers voor op het strand of op de camping... puzzel mee met de filosofen!
http://www.nuwijweer.nl

*** Elektro.be
- Asus introduceert interne 16x Dual Layer dvd-brander
- Epson Stylus C46, Stylus C66 en Stylus C86 kleurenprinters.
- Eerste MP3-speler met harde schijf van Packard Bell: Pocket M@estro.
- Nieuwe HP LaserJets printers voor werkgroepen en kleinere bedrijven.
- Verkoop digitale fotocamera's blijft stijgen.
- Sony Cyber-Shot P150: 7 megapixel camera.
- Redundantie voor een betrouwbare voeding.
- LaCie Bigger Disk Extreme: 1,6 terabytes en 85 MB/S.
- Bedieningstoestellen met grafische mogelijkheden bij Siemens.
http://www.elektro.be


*** Webfactor
- RTBf schrapt Cybercafe
- Google-beursgang uitgesteld, prijs aandelen verlaagd
- Chinese online pornoster als voorbeeld achter tralies
- Op de eerste rij
- Aantal internetverbindingen gestagneerd
- Meteoroloog blogt cycloon achterna
- Intel-surfplank met ingebouwde laptop voorgesteld in Knokke
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- Inside Internet: Spam: de 80-20 regel
Network & Telecom: IBM versterkt zijn gamma iSeries
Mac Addict: Een PDA van Apple?
- PC World: PictureMate: de fotovriend?
http://www.internetaddict.be

*** Internetjournalistiek
Athens2004.com: verboden te linken
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Muziek: Clouseau - Van Binnen
- Film & TV: Broc Lee en de salade missie
- Humor: Ome Henk vindt het Lekker Lekker
- Muziek: Dragostea Din Tei
- Muziek: Bjork brengt Oceania in Athene!
http://www.speedzone.be


Wikipedia


Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Deze week overschreden we het aantal van 33.333 artikelen. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

- Germaanse stam die oorspronkelijk uit Jutland (Denemarken) stamde -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cimbren
- Term die een bepaalde houding van een geschilderd of gebeeldhouwd figuur beschrijft -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Contrapposto
- 15e Eeuwse hertog van Modena en Reggio en hertog van Ferrara -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Borso_d%27Este
- De grondlegger van de moderne verzamelingenleer -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Georg_Cantor
- Wat is minivoetbal? -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Minivoetbal
- Een controversiŽle parodie op het leven van Jezus Christus -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Monty_Python%27s_Life_of_Brian
- Nederlandse overheidscommissie ter bevordering van deelname van allochtone vrouwen aan het maatschappelijk verkeer -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Participatie_van_Vrouwen_uit_Etnische_Minderheden
- Klein virus dat enkel bacteriŽn infecteert -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bacteriofaag
- Aziatische olifant -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aziatische_olifant
- Voormalig emir van TransjordaniŽ en koning van JordaniŽ -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Abdullah_van_Jordani%EB

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:
- Olympische Zomerspelen -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_Zomerspelen

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:
- Alle twintig regio's van ItaliŽ hebben vanaf deze week een eigen artikel -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Regio_%28Itali%EB%29
- Wikipedia heeft een speciaal sportportaal -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Sport

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

Avonturen in Mac-Wonderland
De redactie maakt kennis met de Powerbook


Deel 1: de kennismaking
Dankzij de sympathieke medewerking van Apple Belgium mag onze redactie gedurende een drietal weken beschikken over een gloednieuwe Powerbook met Mac OS X - een wide screen van 17inch nog wel! Waarom? Wel, omdat het tijd werd dat wij eens wat meer aandacht schonken aan de Apple computers. De tijd dat een Apple enkel voor de 'elites' was, is lang voorbij. Vaak werd Apple geassocieerd met grafische ontwerpers, met mensen die een tikkeltje anders wilden zijn. De Appletjes van nu zijn voor de modale internaut, zonder dat zij ook maar iets ingeboet hebben aan kwaliteit en kracht. Helaas beschikt de redactie niet over een Apple, en daarom werd afgesproken met Apple Belgium dat wij er eentje mochten lenen, zodat wij zelf eens konden zien in hoeverre al die lofzangen die op de Apple computers afgestoken worden, nu echt wel stroken met de waarheid.
En dus werd maandag een prachtig metaalgrijze Powerbook afgeleverd op de redactie. Slank (nog geen 3 cm dik), met een helder scherm, ingebouwd luidsprekertjes, en alle mogelijke poorten. Voor wie het niet duidelijk is: de Powerbook is een draagbare pc, en het is gewoon ongelooflijk dat alles in dit compacte toestel zit.
De Powerbook was volledig geconfigureerd, dus was het maar een kwestie van het deksel te openen, het "aan" knopje op te zetten, en even kennis te maken met dit nieuwe speelgoed. Het enige waar we even moeite mee hadden, was het klavier en de muis. Hoe ergonomisch ook (en daar mogen we zeker en vast niet klagen bij deze Powerbook), overstappen van een apart klavier met échte muis naar ingebouwd klavier met stuurvlak vergt toch even wennen.
Maar alles went, en dus ook zo'n klaviertje.
Het enige wat u moet weten, als u met een Apple aan de slag gaat, dat uw startpunt de Finder is - die kan u het best vergelijken met de Startknop bij Windows. U heeft trouwens evengoed een balk onderaan met de meest gebruikte programma's, dus u zal zich snel thuis voelen op uw toestelletje.
Even wat technische specificaties op een rijtje gezet:
- Processor: Mac OS X
- Poorten: Interne modempoort, 2 USB 2.0 poorten, pc Card sleuf, geluidsinvoer, koptelefoon, FireWire 400 en FireWire 800 poort, Gigabit Ethernet poort, DVI poort (voor het aansluiten van een extra scherm) en S-video uitvoerpoort
Internet installeren? Dat bleek helemaal niet moeilijk; gewoon de kabel van het kabelmodem ingestoken in de Ethernetpoort, en we waren vertrokken, zonder verdere problemen. Leuk, niet?

Deel 2: Met de Powerbook in de tuin

Tja, lezers, het is even wennen. Een verslagje tikken vanuit de tuin, met de Powerbook. Enerzijds lijkt het erg decadent, anderzijds moet het kunnen. Mijn computerwerk is nu eenmaal een deel van mijn leven, dus zo gek is het niet als ik 'het' ook in andere plaatsjes doe dan mijn bureautje.
En mag ik eerlijk zijn? Het voelt helemaal niet snobachtig aan Ė tenminste zolang ik hier alleen in de tuin zit, met de trouwe viervoeters als publiek. Dankzij de discretie van de Powerbook en zijn klavier (het typen valt tussen haakjes erg mee) horen de buren, de vogels en zelfs de egels niets van mijn getik op het klavier.
Misschein zal u in mijn verslag heel wat zaken tegenkomen die u al wel weet als u gewoon bent te werken met een portable, maar voor mij was het een compleet nieuwe ervaring, dus moet u wel even geduld hebben.

Vloeken op het klavier, dat heb niet echt gedaan, alhoewel ik het muisje wel wat miste. Maar dat is natuurlijk een kwestie van wennen. Er zijn echter wel enkele dingen die u moet weten over het Mac-klavier. Die zetten we even o een rijtje. De dag dat u zelf zoín flitsend toestel aanschaft, kan u alvast meteen van slag!

Eerst en vooral: bij zoín Powerbook werk je natuurlijk zonder muis, maar met een toetsvlak. Sturen van de cursor is even wennen. Snel je vingertje bewegen doet de cursor ver bewegen op het scherm, trager bewegen zorgt voor kortere afstanden.
Klikken doe je op het klikvlak, en het handigst werk je door de wijsvinger op het toetsvlak te houden en te klikken met de duim. Slepen doet u door iets aan te klikken, uw duim op het klikvlak te houden, en met uw wijsvinger het ding te verslepen.
En dan nu hét grote verschil tussen een Windows PC en een Mac: klikken doet u enkel links Ė rechtsklikken komt niet in het Apple woordenboek voor, of het nu op een portable is of een gewone pc met muis. Geen nood echter: wil u wat pop-up menuutjes oproepen, druk gewoon op CTRL en klik tegelijkertijd.
En net zoals een Windows-klavier een Windows-toets bevat, bevat de Mac computer een Apple toets. Vraag me niet wie van de twee eerst was met die speciale toets (ik wil hier geen Mac-Windows oorlog ontketenen!) maar die is erg handig hoor. Hij bevindt zich links en rechts van de spatiebalk, en er staat natuurlijk een Appeltje op, maar ook nog een speciaal symbootje Ė een parallellogram met aan iedere hoek een cirkel. Erg SF!
En dan is er nog de Mac Option toets, naast de Apple-toets. Naargelang van de context van het programma waarin u zich bevindt, heeft die verschillende functies. Maar later daar meer over.
Nog even enkele sneltoetsen meegeven:
Een programma afsluiten:File / Quit of Cmd + Q (Alt-F4 bij Windows)
Tussen verschillende programma's wisselen: Cmd + Tab (Bij Windows: Alt + Tab)
Een menu-item kiezen met de cursor blijkt iets moeilijker te zijn bij Apple. Bij Windows drukt u Alt en een speciale toets, die zwart gedrukt staat in het menu (zoals de P bij Edit / Paste). Bij de Mac zijn die toetsen niet onmiddellijk vet gedrukt.
Knippen en plakken: dezelfde sneltoetsen als bij Windows, maar dan met de Cmd-toets: Cmd+X = knippen, Cmd+C= Copy, Cmd+V=Paste (plakken)
Een heel goede uitleg over al die toetsen vindt u in de Mac Help
En er is een erg handige helpertje bij de Mac, dat gelukkig niet zo opdringerig is als de Windows-helpers: ga naar Help Ė Show Balloons. Zo krijgt u tekstballonnetjes bij elke button.

Nog meer verkennen: uw eigenste Mac OS X
Maak kennis met de Mac. Ga even langs bij het Apple ikoontje links bovenaan, en kies About this Mac. Het vertelt u welke versie u draait, wat uw processor is, hoeveel geheugen u heeft. Onze powerbook had maar liefst 1,5 Ghz. Processor en 2 GB DDR SDRAM. Geen wonder dat wij zoveel kracht voelden uitstralen van onze Powerbook!

Klikt u op "More Info", dan ziet u de Apple System Profiler. Die geeft u een boel technische informatie Ė waarvan een deel misschien toch niet echt voor u bedoeld is, maar die toch geen kwaad kunnen om te weten. Hier vindt u welke randapparatuur aan uw Mac bevestigd is bijvoorbeeld, welke software er in uw Applications map staan, en ook de logs die er op uw systeem bijgehouden worden wanneer het systeem of een toepassing crasht (wat raar voorkomt!).

Volgende week leest u meer over onze ontdekkingstocht in Mac-wonderland

http://www.apple.comDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip browser: wis de AutoComplete
Wie zijn privacy wil beschermen, moet naast de cache, de history van de browser ook de AutoComplete wissen - het onderdeel dat onthoudt wat u tevoren ingetikt heeft in een webformulier, en die gegevens in de toekomst suggereert. U gaat hiervoor als volgt te werk:
- Start IE
- Ga naar Tools / Internet Options / Content / AutoComplete
- KLik op de knopt Clear Forms
- Als u wil dat in de toekomst het AutoComplete onderdeel uitgeschakeld wordt, vink dan op deze plaats het betreffende vakje aan.

* IE opstarten in Full Screen kioskmode
Wie volop wil genieten bij het surfen, wil daarbij zo weinig mogelijk balkjes en knoppen in de weg hebben staan, en verkiest de Full Screen mode. U kan op uw bureaublad een snelkoppeling zetten waarmee u IE meteen in Full screen mode opstart. Let wel: in deze modus heeft u geen enkele knop ter uwer beschikking - u kan enkel navigeren met de toetsen zoals Ctrl-O voor open, of Alt-F4 om het af te sluiten.
Klik rechts op een leeg plaatsje op uw bureaublad.
Kies New / Shortcut
In het lijntje Command, geef in:
"C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE" -k
U wordt nu gevraagd om de snelkoppeling een naam te geven - en daar mag u mee doen wat u wil!

* Tip browser: alternatief navigeren
Wist u dat u ook de pagina naar beneden toe kan bladeren (scrollen) zonder de schuifbalk te gebruiken, de pijltjestoetsen, of de page-down toets?
Gewoon erg simpel: een druk op de spatiebalk zet de pagina één scherm verder. En met Shift-spatiebalk komt u één scherm terug naar boven.

* Tip browser: IE herstellen
Wanneer uw browser echt kuren vertoont, kan het zijn dat u overweegt om de software gewoon terug opnieuw te downloaden en herstellen. Maar misschien is dat niet nodig, en is het voldoende gebruik te maken van de ingebouwde Repair mogelijkheid. Ga als volgt te werk
Ga naar het Controlepaneel / Add/Remove Programs
Kies Microsfot Internet Explorer 5 and Internet TOols
Klik de knop Add/remove, duid aan Repair Internet Explorer - klik op OK.

* Tips voor webwerkers
Een goede manier om je link-populariteit van je website te vergroten is om contact te zoeken met andere webmasters. Vandaag de dag krijgen webmasters veel e-mail berichten voor hyperlinks, zodat het lastiger wordt om aandacht te krijgen.
Een paar aandachtspunten om van de andere webmaster een positief antwoord te krijgen.
1. Vraag niet teveel in een keer van de andere webmaster.
2. Ga hem niet vertellen hoe hij hoger kan komen in zoekmachines.
3. Houd je bericht kort.
4. Vraag niet om een link op de andere website als die qua inhoud totaal niets met jouw website gemeen heeft.
5. Maak eerst eenlink op je eigen website.
6. Zorg dat je website een professionele indruk maakt.
7. Wees beleefd en bescheiden.
8. Gebruik geen gratis e-mailadres.
[Sjeef]

Deze rubriek loopt in samenwerking met:
Digiweetjes: http://www.digiweetjes.com
Gerard Schaefers: http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met DigiweetjesEn Gerard Schaefer (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


* Winuscon
Win95/98/2000/ME/XP - 5748k - freeware
Als iemand u vertelde dat uw Windows besturingssysteem eigenlijk vol zit met schatten, dan zou u best een schattenkaart kunnen gebruiken, niet? Dit progje, Winuscon (kort voor Windows user console) beroemt zich erop dat het zo'n schattenkaart is, en de nuttigste van de Windows mogelijkheden op een rijtje zet op uw desktop.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,23092,tk,hsx,00.asp

* Windows XP SP2 veilige downloads
U heeft kunnen lezen dat de update dus uit is; en zoals te verwachten was, circuleert hij ondertussen via de P2P netwerken. Vele versies zijn echter al besmet met spyware en virussen.
Dit progje dat wij bij Lockergnome vonden zorgt ervoor dat u rechtstreeks bij Microsoft terecht komt voor de download, de veilige bron dus. En om dubbel zeker te zijn controleert het progje de gedwonloade bestanden nog eens.
http://www.firewallreporting.com/downloads/xpsp2retriever.zip

* Nog verjaardagen
Verleden week hadden wij het over een progje dat u aan verjaardagen herinnert. Lezer Ivan heeft voor ons nog zo'n progje opgeduikeld, maar dan Nederlandstalig:
Bent u ook zo iemand die nogal snel verjaardagen van familieleden, vrienden,... vergeet? Wel dan is dit programma iets voor u! Dit programma zal u eraan herinneren wanneer iemand verjaart.
Het enige dat u hoeft te doen is op een eenvoudige wijze al de verjaardagen ingeven waarvan u herinnerd wilt worden. De rest zal het programma voor u doen. Het programma beschikt over een zeer eenvoudige gebruikersinterface en is volledig in het Nederlands geschreven.
Verjaardagen kan samen met Windows worden opgestart zodat u zeker geen enkele verjaardag meer gaat missen.
Geïnteresseerd? Het programma draait op elke Windows computer en kan gratis worden gedownload via deze site. [Ivan Vermeulen]
http://www.verjaardagen.cjb.net

* Digital Camera Poster Creator v2.03
Win9.X/2000/XP - 2,98 MB - shareware
Sommige foto's zijn het waard om groter afgedrukt te worden. Dit progje zorgt ervoor dat u de foto zelfs op printerformaat kan drukken: de hoek van het papier wordt gekalibreerd zodat u perfecte tegels krijgt die u nadien terug kan aaneenplakken.
(Bron: Lockergnome)
http://channels.lockergnome.com/windows/archives/20040813_digital_camera_poster_creator_v203.phtml


* 3D Gif Designer
Windows - 3,8 MB - freeware
Met dit progje voegt u beweging, schaduw, doorzichtigheid toe aan een tekst, u laat ze draaien, of oplichten.
http://www.pysoft.com/GIF_Designer_fr.html

* BackPack Professional
Win98/ME/2000/XP/2003 - 9 MB - shareware
Een progje dat backups handig comprimeert in .zip bestanden, en die dan met een paswoord beschermt. Het ondersteunt verschillende uitneembare media.
http://www.download.com/BackPack-Professional/3000-2242-10051056.html

* Island Wars
Win95/98/ME/NT/2000/XP - 2,5 MB - shareware
Een spel waarbij u lekker heel wat trammelant mag maken op eilandjes in de Stille Zuidzee.
http://www.download.com/Island-Wars-2/3000-2099-10302313.html

* 1 by 1
Win9.x/ME/NT/2000/XP - 54k - freeware
Klein maar fijn: een MP3-player die maar 54k groot is. Hij heeft een Explorer-achtig venstertje. Speelt naast MP3 ook WZV, OGG, MP2 en Audio-cd's. (Bron: Wim W)
http://www.pcwelt.de/downloads/mp3_sound/mp3/102228/index.html

* Vrijdag Macdag: Mailsmith
Mac OS X - 14,8 MB - shareware
Een alternatief voor het standaard mailprogramma van Apple. Het kreeg de prijs van redactie van Macworld magazine.
http://www.download.com/Mailsmith/3000-2149-10019732.html

* Vrijdag Macdag - Dtour
Mac OS X - 1,3 MB - shareware
Een wel erg slim progje, dat het verkeer van alle geluidjes van uw computer regelt. Want er is niets storender dan alle systeemgeluiden die plots klinken wanneer u naar een film of muziekopname luistert.
U kan het volume van de individuele toepassingen aanpassen, en zelfs het geluid naar bepaalde luidsprekers sturen.
http://www.download.com/Detour/3000-2182-10303629.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....He, lezers, waar blijft u? Laat ons eens iets weten wat u van onze artikels denkt?
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Eén vrouw is duizend mannen te erg.
Joost van den Vondel, Nederlands dichter en toneelschrijver