Verschijnt iedere zaterdag

Aantal abonnees:
3.941 weekeditie,
503 dageditie
Deadline van volgende editie: 12/8/2004 om 16u
Reacties mailen naar redactie@netties.beINHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 8
Nummer 361 van 31/7/2004Gegroet lezers,

Zo, nog dit laatste nummer de deur uit, en dan gaan wij een weekje op vakantie. U krijgt dus volgende week géén netties in uw bus, wel op 14/8/2004.

Even enkele huishoudelijke mededelingen:
1. Zoals u ziet, hebben wij ook deze week deel 1 en 2 in één nummer verpakt. De verzending van 2 delen in één editie verleden week is goed verlopen, en vele lezers hadden vroeger al aangedrongen om geen twee aparte nummers te zenden, omdat zij het onhandig vonden. Wel, hun wens wordt nu vervuld!

2. Wij hebben grote kuis gehouden in ons archief, en kwamen tot de vaststelling dat sommige oude nummers nergens terug te vinden zijn. Wie heeft nog ergens de volgende nummers op zijn harde schijf staan: 44b, 59a, 59b, 62a, 62b, 64a, 64b, 74b, 273a, 273b? Geef ons even een seintje!

3. Verleden week hebben enkele medewerkers van de redactie een leuk avondje in Antwerpen doorgebracht. Fotograaf van dienst was Sjeef, en zijn sympathieke kop, plus die van andere medewerkers van Netties vindt u op zijn website: http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html onderaan bij de link Antwerpen. U moet niet echter alles geloven van de commentaren die Sjeef bij de foto's gezet heeft...

Als u zelf ook op verlof gaat, wensen wij u heerlijk ontspannende dagen toe. Bent u alweer aan het werk, dan werken wij u veel werkvreugde. Maak het in elk geval leuk!

Bij leven en welzijn tot over 14 dagen.

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Foto's zelfmoord van bin Laden vermomming voor Trojaantje
Nieuwsgroepen worden overstelpt met berichten als zouden journalisten het lichaam van terroristenleider Osama bin Laden gevonden hebben, verhangen, en dat er foto's van deze "zelfmoord" te vinden zouden zijn op een bepaald adres, waar een bestand gedownload moet worden.
Dat bevat echter geen foto's, maar een zogenaamd Trojaans paard, Hackarmy. Eens u dat paardje hebt binnengelaten op uw pc, geeft het zijn baas, de schrijver van het virus, controle over uw machine. Hackarmy is niet nieuw - dus als u uw anti-virussoftware regelmatig hebt geüpdate, dan zal die het paardje wel tegenhouden.
Volgens een woordvoerder van antivirusbedrijf Sophos is het echter wel markant, dat de virusschrijvers de laatste tijd een ware inval hebben ingezet op Usenet.
http://www.sophos.com/virusinfo/analyses/trojhackarmya.html
http://www.theregister.co.uk/2004/07/23/hackarmy_trojan/

* Phishing
Wij hebben het al eerder gehad over phishing: de misleiding van de internaut door middel van vervalste webpagina's en mails. Het toeval wil dat wij zelf deze week zo'n mail ontvangen hebben. U vindt deze mail terug op onderstaand adres (1)
Indien u aandachtig kijkt, zal u bemerken dat, wanneer u de cursor beweegt over de link die in de mail vermeld is, er onderaan een heel ander adres verschijnt dan de link beweert te zijn, namelijk http://leetirc.net.previewmysite.com/. Althans: bij ons mailprogramma (Eudora) wordt dit getoond - hoe het zit met Outlook en co weten wij niet.
Klikt u op de link, dan wordt u naar een website gebracht die er ogenschijnlijk uitziet als eentje van eBay. U zou in de verleiding komen om uw gegevens in te geven - inclusief het nummer van uw kredietkaart! Eens u op deze pagina bent, is er immers niets dat doet vermoeden dat u op een nagemaakte pagina bent...
Wij kunnen u enkel één raad geven: behandel dergelijke mails met de grootste omzichtigheid. En activeer in uw browser de statusbalk (via View / Status Bar), zo kan u toch nog een beetje in het oog houden waarheen u wordt gestuurd!
http://www.netties.be/pictures/361/update.htm

* Er komt beweging in de anti-spoof
Deze fraudetechniek wordt 'spoofen' genoemd - zich voordoen als iemand anders. Bij mail kan u erg simpel het adres van de afzender 'spoofen' - gewoon eventjes het adres aanpassen in uw mailprogramma en klaar is Kees.
Omdat er de laatste tijd zoveel misbruik is van spoofen, zijn de grote bedrijven uit de internetwereld druk bezig daaraan te verhelpen.
Aan de techniek van het mailprotocol zelf wordt voorlopig niet veel veranderd. Maar er komen wel Sender Policy Framework bestanden. AOL, Earthlink, Microsoft en nog anderen publiceren die gegevens voortaan en dan zorgt een SPF validatie ervoor dat alle binnenkomende mail wordt vergeleken met die bestanden.
Kort samengevat komt het hier op neer: ik ben mieke@provider1.be. Ik krijg mail van ene bob@AOL.com. Mijn provider (provider1.be) krijgt op dat moment een verzoek van AOL die de boodschap wil verzenden. Mijn provider controleert dan of het adres van die server een overeenstemmend dossier heeft in de DNS van AOL.com. Indien ja, dan weet ik dat de mail inderdaad van AOL afkomstig is. Indien neen, dan weet ik dat het een spoof is.
Het houdt niet echt de spam tegen, maar wat het wel doet is al erg belangrijk: servers worden aansprakelijk gesteld voor spam.
http://www.gadgetopia.com/2004/07/23/HotmailGetsSPiFfy.html
http://slashdot.org/article.pl?sid=04/07/23/159242

* Google buiten strijd
Het lijkt onmogelijk. De grondvesten van het internet zijn dooreengeschud, als het ware! De vaste waarde van het internet, zoekmachine Google, was meer dan een uur onbereikbaar maandag.
Verschillende mensen meldden dat de site KO was, o.a. vanuit de VS, Frankrijk en het VK. Nochtans waren er ook verschillende locaties waar internauten de site zonder probleem konden bereiken. Er werd uiteraard gedacht aan een virus, of een aanval van enkele snoodaards.
Omdat er ook tekenen waren dat het verkeer naar andere sites vertraagden, werd gevreesd dat het internet in zijn geheel zou lijden aan hetzelfde euvel, dat door deze onbekende oorzaak werd veroorzaakt. Het beveiligingsbedrijf Keynotes zou in elk geval een onderzoek instellen.
http://money.cnn.com/2004/07/26/technology/google_site/index.htm?cnn=yes

* Bloggers zijn journalisten?
Om de titel 'journalist' te mogen voeren, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ofwel hebt u journalistiek gestudeerd, ofwel hebt u die titel verdiend door ervaring - door al jarenlang voor bepaalde magazines, kranten enz. te schrijven en u door een erkend organisme wordt erkend.
Met het ontstaan van het internet is er een generatie mensen gekomen die wel nieuws brachten, maar niet als journalist als dusdanig erkend zijn. En vermits zij hun schrijfsels enkel op hun eigen website publiceren (via bijvoorbeeld blogs), valt het hen moeilijk om een officiŽle erkenning als journalist te krijgen.
Nochtans zijn enkele van hen commentatoren met een diepzinnige gedachte, een gezond verstand en hebben zij hun sporen door de jaren verdiend, met bijvoorbeeld politieke commentaren. Dus zijn zij eigenlijk ideaal geplaatst om verslag uit te brengen van verkiezingscongressen zoals nu in de VS plaats vinden. Echter, omdat zij geen officiŽle erkenning hebben, werden zij tot nu uitgesloten van deze congressen.
Nu echter blijkt dit te veranderen, aldus dit berichtje bij CNN. Een klein aantal bloggers zal worden uitgenodigd om de nominatie van de Democratische kandidaat te verslaan. (1)
Over bloggers vindt u trouwens bij internetjournalistiek een interessant dossier. (2)
http://www.cnn.com/2004/TECH/internet/07/23/conventionbloggers/index.html
http://www.internetjournalistiek.be/dossiers/weblog.php

* Hasta la vista, computertje!
Arnold Schwarzenegger, de sympathieke spierbundel die het ook tot gouverneur bracht in CaliforniŽ, heeft zelfmoord gepleegd. Althans, dat beweren berichten in de nieuwsgroepen. Beelden van de zelfmoord kan u bekijken op onderstaand adres. En net zoals de berichten over de dood van bin Laden, voeren ook deze berichten naar een zip bestand, dat hetzelfde Trojaanse paard bevat, Hackarmy.
Zoals gisteren gemeld, bestaat deze malware al langer dan vandaag. Deze tweede melding van lokmiddelen doet er echter op wijzen dat iemand een boek heeft gelezen met de titel "Virus bewerking voor dummies" en zich nu aan het uitleven is. De manier van verspreiden is echter erg onhandig en doorzichtig. Maar dat zal niet verhinderen helaas, dat er heel wat internauten in het lokaas bijten...
http://www.theregister.co.uk/2004/07/26/arnie_trojan/

* Nieuwe dienst bij MusicMatch
De on line muziekdienst MusicMatch brengt een nieuw aanbod uit; u hebt voortaan onbeperkt toegang tot meer dan 650.000 tracks vanop uw pc.
Volgens insiders zou Jukebox 9.0 van Musicmatch een erg krachtige zoekmachine bevatten, zodat u op uw sloffen een eigen playlist kan samenstellen en die met uw vrienden kan delen - en dat alles perfect legaal nog ook!
De dienst kost 7,95 dollar per maand; u kan ook songs individueel downloaden en dan kost het 99 dollarcent per song.
http://www.musicmatch.com/
http://news.designtechnica.com/article4848.html

* RealNetworks gaat concurrentie aan
Nog meer nieuws uit het muziekwereldje: naar eigen zeggen zou RealNetworks erin geslaagd zijn enkele van de zorgvuldig bewaarde geheimen van Apple te ontsluieren. De RealNetworks muzieksoftware zou voortaan dus ook op de iPod digitale muziekplayer te spelen zijn.
RealNetworks verkoopt namelijk zelf ook songs via haar online winkel en wil natuurlijk dat die op zoveel mogelijk players gedraaid kan worden, inbegrepen de iPod en de Microsoft-compatibele rivalen. Tot voor kort was dat niet het geval, althans niet voor de iPod.
De nieuwe Harmony software van Real zou nu echter de speciale kopieerbeveiliging van Apple's iTunes imiteren en daardoor ook op iPods afspeelbaar zijn.
Het bericht zal ongetwijfeld een staartje krijgen. Apple heeft tot nu toe geweigerd om licentierechten te verlenen aan bedrijven die software wilden maken die ook op de iPod gespeeld kon worden; wat RealNetworks nu uitbrengt, daarvoor heeft het dus geen toestemming gevraagd bij Apple. Wordt vervolgd...
http://news.com.com/RealNetworks+breaks+Apple%27s+hold+on+iPod/2100-1027-5282063.html?part=dtx&tag=ntop

* Microsoft versus Google
RealNetworks versus Apple, Microsoft versus Google... Het is een harde concurrentiestrijd daar in het IT-wereldje! Dit bericht komt van Techweb. Het meldt dat Microsoft een bètaversie heeft uitgebracht van een nieuwe dienst, waarbij nieuws wordt verzameld van over het hele web en automatisch artikelen suggereren aan de internaut, op basis van de artikelen die u tevoren reeds hebt gelezen.
MSNBC Newsbot heet de dienst; hij gaat de concurrentie aan met Google News, een onderdeel van de zoekmachine, waar nieuws uit meer dan 4.500 nieuwsbronnen wordt gehaald op basis van computeralgoritmes. Het verschil tussen Google en MSNBC Newsbot is dat u bij deze laatste ook een Your History knop hebt, waarin links staan naar de verhalen die u tevoren hebt gelezen en waarin u dus suggesties vindt van nieuwe verhalen die daarop zijn gebaseerd.
Hoe het ook zij - beide diensten zijn voornamelijk op de VS gericht. MSNBC kent bovendien geen Nederlands. Bij de 'plaatselijke' diensten, wordt wel een Franstalige 'Belgique' vermeld, maar een Nederland (of Pays Bas of Netherlands) vindt u er niet terug...
http://www.techweb.com/wire/story/TWB20040727S0003
http://newsbot.msnbc.msn.com/

* Zombie-aanvallen: het kan iedereen overkomen
Weet u nog, dat melodietje uit de commercial voor Popla toiletpapier? "Koning, keizer, admiraal, popla kennen ze allemaal..."
Wel, in het internetwereldje is het net zo: u mag dan een groot of een klein bedrijf zijn: als hackers hun zinnen op uw site hebben gezet, om die bijvoorbeeld aan te vallen met een DoS aanval, dan hangt u. Geen gelievemoeder aan.
In het begin van de week was het de beurt aan de zoekmachines. Een nieuwe versie van het virus MyDoom richtte zich vanop de computer van besmette slachtoffers naar de zoekmachine, om daar e-mailadressen te oogsten waarop het zich zou kunnen richten.
En dinsdag was het dan de beurt aan de leverancier van advertenties, Doubleclick. Die moest een aanval van DoS (Denial of Service) verduren vanuit zombie-computers. Het merendeel van de sites die de advertenties van DoubleClick op hun site hadden staan, laadde daarom erg traag in de pc van de bezoeker, omdat de advertentie niet geladen kon worden. En dan hebben we het niet eens over buitenlandse sites, maar ook over o.a. Gazet van Antwerpen, die ook banners ophaalt bij DoubleClick en die dinsdag haast niet bereikbaar was.
Het internet is blijkbaar kwetsbaarder dan je zou denken...
http://techdirt.com/articles/20040727/1624229.shtml
http://news.com.com/Outages+hit+Google+search/2100-1023_3-5283750.html?tag=techdirt
http://www.securityfocus.com/news/9224

* Wormpjes werken samen
Deze week was het dus de beurt aan de MyDoom.O worm om amok te maken op het internet. En blijkbaar werken de wormpjes tegenwoordig samen, want later deze week dook er een nieuwe worm op, Zindos.A, die zich baseert op het werk van MyDoom. Die laatste zet, wanneer hij een pc besmet, daar de poort 1034 open en Zindos kruipt door dat poortje dan weer binnen. Zindos heeft dan weer tot doel om de Microsoft site aan te vallen.
Waar het bij MyDoom nog zo was dat u zelf een actie moest ondernemen om besmet te raken (de bijlage van een virus-mail aanklikken om die te openen), doet Zindos zijn werk zonder enige interactie van u. De worm kruipt gewoon binnen via dat achterpoortje. Dan voert de snoodaard een wijziging uit aan de Windows configuratie, zodat hij opgestart wordt telkens u uw machine opzet. Nu is uw wormpje goed geïnstalleerd en begint hij aan het eigenlijke werk: andere computers opsporen die ook besmet zijn met MyDoom en waar dus ook de poort 1034 openstaat en een kopietje van zichzelf naar die computers toesturen.
Hoe MyDoom werkt en hoe u ervan af geraakt, leest u op het eerste adres.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A15951-2004Jul26.html?referrer=email
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,117136,tk,dn072804X,00.asp

* SMS verstoort het familieleven?
Tja, er zijn nu eenmaal mensen die nooit tevreden zijn... Er zijn tijden geweest dat ouders smeekten om iets dat de kinderen kon bezig houden, wanneer zij uren moesten doorbrengen op de achterbank van de auto tijdens een lange rit.
Nu zijn er die dingen. Er is de dvd op de achterbank. En die wordt nu verdrongen, zo blijkt het, door de genoegens van het uitwisselen van sms'jes met vriendjes, althans in het VK. Dus: reden eigenlijk voor ouders om zich te verheugen. Mis dus: volgens dit bericht verstoort het sms-gebeuren de familierelaties, omdat er nu niet meer gepraat zou worden...
http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2004/07/27/ntrav27.xml&sSheet=/news/2004/07/27/ixhome.html

* Agent treedt op tegen beller
Mobiele telefoons zijn aan de ene kant een zegen, want u bent overal bereikbaar. Aan de andere kant echter zijn ze een pest, want u bent overal bereikbaar. Niet alleen wordt u gestoord in wat u op dat moment aan het doen was, het telefoontje stoort ook de omgeving waar u zich op dat moment bevindt.
Steeds meer gevallen worden er gemeld van wrevel, ja zelfs agressie die de mobieltjes opwekken. Zo ook dit verhaal. Volgens NBC (1)beantwoordde een vrouw een telefoontje van haar moeder, toen de beginlettertjes van de film al liepen in de bioscoop. Een politieagent, die in de zaal aanwezig was, maar niet in functie was, ergerde zich hier zo erg aan, dat hij de dame en haar partner beval naar de hal te gaan en hen daar met peperspray besproeide, om hen vervolgens een boete te geven voor onbehoorlijk gedrag.
Volgens de politie heeft het één en ander zich wel anders voorgedaan (2). Hoe het ook zij: het valt niet te ontkennen dat mensen zich toch eens wat meer bewust moeten worden van de gevolgen die onhebbelijk gedrag met zich mee kan brengen...
http://www.nbc17.com/news/3583308/detail.html
http://www.thesmokinggun.com/archive/0728041cell1.html
http://techdirt.com/articles/20040729/1230206.shtml

* Microsoft wil nog meer patenten
Het laatste woord in de strijd om patenten is nog altijd niet gezegd. Het is eigenlijk een heel complex probleem; een patent moet in principe ervoor dienen dat iemand die iets nieuw heeft uitgevonden, zijn eigendomsrecht over dat nieuwe bevestigd ziet. Hij of zij kan dan nadien een vergoeding vragen van al wie gebruik wil maken van deze uitvinding, om die te verwerken in een ander product. Zo worden dan ook de uitvinders aangemoedigd om dingen uit te vinden. Zij steken immers heel veel tijd in het bedenken van spullen, er gaat research, testen enz in zitten - tijd die niet commercieel rendeert eigenlijk. Wie van de uitvinding gebruik maakt, moet dat onderzoek niet meer doen en dus is het eigenlijk niet meer dan eerlijk dat de originele uitvinder een stukje krijgt van de opbrengst van de producten die uit zijn uitvinding deriveren.
Zo zou het ook in de IT-wereld moeten zijn. Helaas is daar de laatste tijd een erg vertroebelde situatie ontstaan op het gebied van patenten. Is het onkunde of onwil - wie weet? Feit is dat het steeds vaker voorkomt dat een bedrijf een patent aanvraagt voor iets dat al erg lang bestaat eigenlijk en dan patent nog toegekend krijgt ook!
Gevolg: steeds meer bedrijven gaan patenten aanvragen voor allerlei onderdelen die zij nu gebruiken in hun procédés. Niet dat zij ze zelf hebben uitgevonden, maar zij redeneren erg simpel: vermits het principe van "eerst komt, eerst maalt" geldt bij de toekenning van de patenten, moeten wij maar zorgen dat wij het eerst aanvragen...
En Microsoft zou Microsoft niet zijn als het niet meedeed aan die trend. Dus heeft het in de voorbije weken patenten aangevraagd voor een schare dingen, waarvan de ambtenaar van het patentenbureau, als hij een klein beetje verstand zou gebruiken, weet dat die al jarenlang bestaan: de naam opslaan van het spelletje dat u speelt, tonen dat iemand een boodschap aan het typen is in IM software, e-mail die op onderwerp ingedeeld is zoals bij nieuwsgroepen, een toepassing schrijven in HTML, programma's groeperen in de taakbalk. Tja, moet er nog zand zijn - of is daar ook al een patent op gevraagd?
http://www.informationweek.com/story/showArticle.jhtml?articleID=26100620
http://techdirt.com/articles/20040729/1017225.shtml

* To fix or Not To Fix: that is the question!
Heel wat gevestigde kranten hebben ook een on line uitgave. Nieuws op het internet komt niet alleen van hen, maar ook van uitgevers die geen papieren uitgave hebben, enkel op het internet uitgeven - denkt u maar aan NeTTies.
Die on line uitgaven brengen weer wat nieuwe problemen met zich mee, net zoals het internet ook op andere vlakken steeds weer nieuwe perspectieven brengt. Neem nu het volgende: stel dat NeTTies een artikel publiceert on line, in de dagelijkse editie en daar staat een fout in. Iemand bemerkt die fout en verwittigt ons ervan. Laten wij de originele tekst staan, maar voegen er een voetnoot bij, of veranderen we de hele boel, zonder boe of ba? Beide oplossingen hebben voor en nadelen.
Als we tot het laatste zouden besluiten bijvoorbeeld (de hele tekst gewoon verbeteren, zonder meer), dan zouden er twee versies van de tekst in omloop zijn, een foute en een goede. En dan veroorzaken wij onzekerheid bij de lezer: wat is nu de waarheid?
Een erg interessant artikel over deze vraagstelling leest u bij Online Journalism Review.
http://ojr.org/ojr/workplace/1091056600.phpHoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Dock voor de Windows pc
Wie met een Apple computer werkt, heeft een heel handig ding te zijner beschikking: de Apple Dock. Het is een soort Startknop annex Verkenner, maar dan veel beter, zo zeggen de Apple-fans.
Vindt u dat ook wel een mooi ding, maar hebt u een pc, dan moet u niet langer treuren: Stardock heeft ObjectDock (1) uitgebracht, een gratis programma dat de functies van een Dock imiteert, maar dan op de pc. Het werkt zo goed, dat het eigenlijk een raadsel is dat Apple nog geen proces heeft ingespannen ...
Volgens een commentaar bij Gadgetopia (2) is de ObjectDock een onderdeel van een hele suite en met die suite zou u uw Windows XP kunnen veranderen in een geloofwaardige Mac OS X kloon.(3)
http://www.stardock.com/products/objectdock/
http://www.gadgetopia.com/2004/07/22/ObjectDock.html
http://urbanmainframe.com/folders/iceberg/mods/

* Google Preview
Tegenwoordig is het 'in' om een kleine afbeelding (thumbnails) op te nemen van sites, in de zoekresultaten bij zoekmachines.
Google doet daar echter niet aan mee - het bedrijf blijft bij zijn motto "minder is meer".
Maar wie een Firefox browser heeft, kan een plug-in downloaden, die toch zo'n thumbnail toevoegt aan de resultaten. En bovendien ook nog producten die bij Amazon te verkrijgen zijn, plus beurskoersen voor dat bepaalde bedrijf.
Volgens dit commentaar bij Gadgetopia zou de software erg snel werken.
http://ackroyd.de/googlepreview/
http://www.gadgetopia.com/2004/07/26/GooglePreview.html

* Muziek op het mobieltje
Vanaf volgend jaar zal u nooit meer verveeld zitten wachten op tram of bus - het leven wordt één swingende dag! U moet wel een mobieltje bij hebben en liefst eentje waar u muziek mee kan beluisteren en downloaden.
Motorola is een van de bedrijven die zoín muziekplayer/telefoon uitbrengt. Apple heeft haar iTunes-muziekspeler aangepast voor Motorola en het bedrijf zal die introduceren in een nieuwe lijn mobieltjes, de "always with you". U zet de muziek van uw pc of Mac over via een USB of Bluetooth verbinding.
http://www.apple.com/benl

* Microsoft test webgebaseerde IM
De jongens en meisjes van Redmond zijn bezig met een nieuwe versie van de MSN Messenger client, waarbij u zelf geen aparte software moet installeren op uw machine, maar gebruik kan maken van een webdienst. Vergelijk het met webmail tegenover een eigen mail-client zoals Eudora of Outlook.
Zo'n webgebaseerde client kan erg handig zijn, wanneer het niet mogelijk is om de volledige client op uw machine te installeren. Bijvoorbeeld als u gebruik maakt van de computer in een bib, op school, of op het werk, waar u geen software mag installeren.
Microsoft heeft nu niet het warme water uitgevonden hoor. Verschillende bedrijven bieden al langer zo'n 'light' dienst aan: AOL met zijn AIM Express bijvoorbeeld. En dan zijn er ook nog andere websites waar u toegang hebt tot de verschillende instant messaging diensten.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,117088,tk,dn072704X,00.asp

* RFID: noem uw prijs!
We hebben het al eerder gehad over RFID: Radio Frequency IDentification. Het is de technologie die gebruik maakt van chips die een ID-signaal uitzenden en die mettertijd de alomtegenwoordige streepjescode zou moeten vervangen.
Er zijn heel wat mensen die vragen hebben bij RFID, vooral bij de bedreiging voor de privacy. Anderen hebben dan weer vragen bij de efficiŽntie van de technologie; het zou namelijk mogelijk zijn het signaal af te schermen met een simpel blikje bijvoorbeeld.
En nu kwam er weer een ander negatief artikel over RFID in de pers deze week: dat het mogelijk zou zijn om het signaal te beïnvloeden, zodat de prijs gemanipuleerd zou kunnen worden. Met andere woorden: het flesje deodorant dat in de rekken nog 5 euro kostte, zou nu plots aan de kassa nog maar 99 cent kosten.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=040729030
http://techdirt.com/articles/20040728/2334253.shtml


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Exclusieve uurwerkmaker Tissot zal ook meewerken aan het Smart Watch programma van Microsoft, en zal uurwerken uitbrengen die gebruik maken van de MSN Direct technologie.
http://news.designtechnica.com/article4827.html

*** De internet-telefoondienst Skype, die via het P2P principe werkt, heeft versie 1.0 uit van haar software; u kan nu ook eender welk telefoonnummer ter wereld opbellen. De dienst draait ook op de Linux en Pocket PC besturingssystemen.
http://news.designtechnica.com/article4853.html

*** Eerste Service Pack voor Office 2003 uit
http://news.designtechnica.com/article4850.html

*** Norman antivirussoftware werd in Computer Totaal en pc Active met een "aanrader" bestempeld bij een vergelijkende test.
http://www.norman.nl/

*** Nieuwe variant van MyDoom begint opmars in Europa.
http://www.webwereld.nl/nav/nb?19123

*** 92% van de mensen die antwoordden op een rondvraging over Linux, gaven aan dat hun Linux-systeem nooit door enig virus besmet geweest is.
http://news.designtechnica.com/article4861.html

*** Waar mensen zich toch allemaal mee bezig houden... Hier vindt u een tekst over hoe u een iPod moet omvormen in een universele infrarood afstandsbediening...
http://features.engadget.com/entry/6336778455600767/Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Dov - Remember
Club cultuur en party sound. Geen muziek om rustig bij te blijven zitten dus!
http://music.download.com/dov/3600-8359_32-100349838.html?tag=ed

* Lucinda Williams - Pyramid of Tears
Deze dame heeft een rijke maar ruwe stijl, zoals het past in de traditionele blues en country stijl.
http://music.download.com/lucindawilliams/3600-8737_32-100355301.html?tag=ed

* Mirah - Jerusalem
Fijn geconstrueerde songs, gebaseerd op delicate melodietjes. Een ukelele en een gitaar en wat kunst en vliegwerk in de studio. Het mooiste is echter de stem van Mirah zelf.
http://music.download.com/mirah/3600-8591_32-100349794.html?tag=ed

* 213 - Groupie Luv
Zeggen de namen Snoop Dogg, Nate Dogg en Warren G. u iets? Juist ja: het zijn de heren die elk de west coast rap gemaakt hebben tot wat die nu is. Zij hebben nu de koppen bijeengestoken en vormen samen de hip hop supergroep 213.
http://music.download.com/213/3600-8528_32-100356562.html?tag=ed

* The Shins - So Says I
Een band die pop brengt vanuit een andere hoek. Vrolijke pop, de stemmen doen een beetje denken aan Yes. Leuk.
http://music.download.com/theshins/3600-8591_32-100356920.html?tag=ed


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Twee weken vakantie met vier kinderen in een tent
brengt u waardering bij voor de sereniteit van uw werkplek.
[Doug Larson, Amerikaans aforist]
De nieuwe oogst


* Nederlandse bloggers
Ton Zijlstra uit Nederland vond dat het niet zo makkelijk was om blogs te vinden van Nederlanders die het niet over tuintje boompje beestje hebben, maar over professionele onderwerpen.
Met de tijd is hij echter een aantal adressen tegengekomen en omdat onze Ton nu eenmaal een sociaal mens is, heeft hij dat lijstje mooi samengevat.
[Taal: Engels / Nederlands]
http://www.zylstra.org/extra/wakka.php?wakka=DutchBlogging

* MP3 Blogs Aggregator
Dankzij deze site wordt het gemakkelijker om MP3's te vinden op blogs, via RSS feeds. RSS, u weet wel, dat zijn die links die u in een aparte nieuwslezer zoals Newzcrawlerkan oproepen.
[Taal: Engels]
http://www.mp3blogs.org/

* Zen-tuinen
Als u niet oppast, zit u voor u het weet onder de stress van het dagelijkse, jachtige leven. Tijd dus om even op adem te komen en wel in deze heerlijke Zen-tuinen. Zij bevinden zich in Kyoto, Japan en zijn netjes en precies aangelegd en onderhouden. Voor elke tuin vindt u foto's, een kort filmpje, een landkaart met de hoogtepunten van het gebied.
[Taal: Engels]
http://academic.bowdoin.edu/zen/

* Dronkemannetje
Het idee is simpel: zorg dat dit hopeloos dronken mannetje niet omver valt.
[taal: Engels]
http://www.wagenschenke.ch/

* Video Detective
Videootje huren? Deze site helpt u om uw keuze te maken. U vindt er video's uit alle jaren, netjes geklasseerd in verschillende genres, met de top 10 bovenaan.
[Taal: Engels]
http://videodetective.com/

* Bit Torrent: de uitleg
Nu er zo'n jacht wordt gemaakt op de traditionele P2P systemen, is het misschien tijd om BitTorrent uit te proberen. Wat het juist is en hoe het werkt, wordt op deze site uitgelegd.
[Taal: Engels]
http://bitconjurer.org/BitTorrent/introduction.html

* Jim Reeves
Zaterdag 30 juli is het exact 40 jaar geleden dat zanger Jim Reeves omkwam bij een vliegtuigongeval. Hij werd geboren in 1923 en overleed de dag voor zijn 41ste verjaardag, in 1964, op de terugtocht van een evenement.
U kent de zanger ongetwijfeld van één van zijn hits: He'll have to go - Adios Amigo, Bimbo, Four Walls, Have I Told you lately that I love you, en meer. Op de site van Jim Reeves vindt u heel wat informatie over de man (1) en bij Amazon kan u ook nog heel wat songs beluisteren (2) [Met dank aan Jean Loyens]
http://www.jim-reeves.com
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/stores/recs/radio/krex/-/album/B000052160/ref=pd_krex_dp_a/002-6245279-3375255#

* Dairy Lama
Een erg geestige poŽtische site, maar u moet wel een beetje Engels kennen. De site gaat over de spirituele kant van alle zuivelproducten. De "MooKü" gedichten mediteren over de plaats van zuivel in ons dagelijks bestaan en maken gebruik van de Japanse Haikoe dichtvorm.
[Taal: Engels]
http://www.dairylama.com/

* Beestenboel via webcam
De Koningspinguïns van de Antwerpse Zoo zijn nu over de hele wereld te bewonderen, dankzij een webcam die recent werd geïnstalleerd. Uiteraard gaan we de beestjes niet storen tijdens hun welverdiende slaap, dus zal u overdag moeten kijken!
http://www.zooantwerpen.be

* Van venstertjes en tabellen
Wie met het ontwerp van webpagina's bezig is, moet vaak zijn toevlucht zoeken bij tabellen. Dat was, tot een tijd geleden, de enige mogelijkheid om een marge links en rechts te creŽren rond tekst. Tot CSS kwam. Met Cascading Style Sheets kan u namelijk zelf heel wat lay-out bepalen.
Bij StopDesign is nu een artikeltje verschenen van de hand van een webontwerper die wel wat ervaring heeft met CSS. Voor een presentatie op de Digital Design World wou hij aantonen wat CSS kan doen, hoe het veel beter is dan werken met een tabel. Als voorbeeld nam hij de site van Microsoft zelf. Het resultaat is, eerlijk gezegd, tamelijk beschamend voor Microsoft.
Op onderstaand adres vindt u een artikel dat uitlegt waarom de site zo'n perfect voorbeeld was van wat CSS vermag, plus foto's van de site zoals ze er in CSS zou uitzien. Voor webbouwers absoluut aan te raden lectuur!
[Taal: Engels]
http://www.stopdesign.com/articles/throwing_tables/

* Vliegende haaien
Het echtpaar Monique en Chris Fallows verdient zijn brood met het fotograferen van reusachtig grote haaien die in de lucht vliegen als het ware, wanneer zij (o gruwel!) vanuit de diepte van de zee naar de oppervlakte schieten om onschuldige zeehondjes te vangen.
Prachtige beelden, van de wrede natuur.
[Taal: Engels]
http://news.nationalgeographic.com/news/2003/11/1124_031124_flyingsharks.html

* WordCount
Wie schrijft, is met woorden bezig. Maar er zijn mensen die woorden als statistieken beschouwen. Aan hen is deze site gewijd. Daar staan namelijk de 86.600 meest frequent gebruikte Engelse woorden, een lijstje dat samengesteld werd op basis van het bekijken van 100 miljoen woorden in documenten. Niet dat u er veel wijzer van wordt om het te weten, maar het is wel leuk. En voor wie het weten wil: de eerste plaatsen worden ingenomen door de 'onbelangrijke' kleintjes: The, Of, And, To, A, In, It, Is, Was. Internet staat op 30525. Sex op 1236. Money op 227. Nu weet u wat écht belangrijk is in het leven, niet?
[Taal: Engels]
http://www.wordcount.org/main.php

* De schoonmoeder van de drummer van de band...
Ooit was er op het internet de Six Degrees, gemaakt door Kevin Beacon. Op basis van ingewikkelde berekeningen, doorspekt met heel veel humor, legde hij op zijn site uit dat er slechts maximaal 6 links zitten tussen twee verschillende personen.
Ene Kevin Finn heeft dat idee terug opgevist en tracht nu aan te tonen dat er nauwe links zijn tussen de rockbands. Iets voor de muziekfreaks (en ook voor de quizmasters?)
[Taal: Engels]
http://kevfinn.com/bands/index.php

* Geoff Bugbee
Deze man is een fotojournalist, met een speciale neus (en oog) voor opmerkelijke onderwerpen. Zo heeft hij een fotoreportage gemaakt, Opening Eyes (1), over blindheid in AziŽ, waar vele gevallen van gezichtsstoornis perfect verhelpbaar zijn.
[Taal: Engels]
http://www.geoffbugbee.com/

* 3 Laws Unsafe
Een site voor de boekenliefhebbers, de mensen die in Artificial Intelligence geïnteresseerd zijn en de filosofen. De site draait rond het gegeven van de 3 wetten die SF-schrijver Isaac Asimov uitgedacht had in zijn boek 'I Robot', wetten waaraan de robotten zich moesten houden. Onder andere de wet dat robotten geen eigen vrije wil hebben, zit de makers van de site dwars.
[Taal: Engels]
http://www.asimovlaws.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.beBij de collega's*** Algemeen Dagblad
* RealNetworks kraakt Apples muziekmonopolie
* Filmcamera mee in de broekzak
* China blokkeert 988 websites
* Logitech verbetert toetsenbord
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
Sinds 30 juni nog geen nieuwe editie
http://digitaal.fan.tv/ezine/recent.htm

*** Nu Wij Weer!
- La lutte continue/De strijd gaat door
De taalgrens is een boeiend fenomeen. In dertien weken worden Nederland en BelgiŽ bestookt door een affichecampagne met sleutelwoorden.
- Vakantie-gevaarlijk PRIORITAIRE
Vakantie vieren leuk? Je kunt ook vreselijk ten onder gaan. Zoals in de animatie van PRIORITAIRE.
- Sportmomenten NU WIJ WEER!
Harde actie, het detail, een nieuwe blik: sport en de camera zijn voor elkaar gemaakt.
- Spelen met Durex Metin Seven
"Durex donates free condoms to Olympic athletes at Athens 2004."
- Dichter des Vaderlands (5): refresh/rewind nationale feestdag
De Dichter des Vaderlands klom weer in de pen, ditmaal met een terugblik op 21 juli - de nationale feestdag in BelgiŽ.
http://www.nuwijweer.nl

*** Webfactor
- 'Groot deel Amerikanen koopt via spam'
- Redirect voor Duitse neo-nazi's
- Mobistar gaat breedbandinternet aanbiedenB
- NMBS verkoopt nu ook seniorenbiljet via het net
- eBay me up Kitt
- MSN introduceert Web Messenger
- Virus legt zoeksites vuur aan schenen
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- PC World:
Intel in Crisis
AMD: Semrom komt eraan
- Inside Internet:
Linux virussen zijn zeldzaam
Een vijfde van de Amerikanen koopt on line via spam
- Network & Telecom
Vraag naar telefonie uitrusting toegenomen voor Alcatel
Mobiele telefonie: Gartner trekt haar prognoses op
- Mac Addict
iPod mini in BelgiŽ verkrijgbaar
Apple vindt het wiel opnieuw uit, maar niet de iPod
http://www.internetaddict.be

*** Internetjournalistiek
- Google 36 miljard dollar waard
- Elektronische identiteitskaart kost meer
- Vacature: eindredacteur Smart Business Strategies
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- FIlm & TV: Kamagurka heeft recht van antwoord
- Film & TV: De Tokkies - familietrots
- Muziek: When the lights go downl on the broken hearted
- Humor: De vegetarische maffia
- Muziek: Praga Khan - supermodel
- Film & TV: de tieten van Brigitte
http://www.speedzone.be

*** Elektro.be
- MP3-spelers: de types en modellen.
- Creative TravelSound 200: mobiel luisterplezier.
- Eerste externe dual-layer dvd-brander voor Iomega.
- Logitech voorziet desktops van nieuwe lay-out.
- Mitsubishi M342i: i-mode telefoon met prachtig kleurenscherm.
- Sony NW-HD1: Walkman voor de MP3 generatie.
- Mitsubishi M342i: i-mode telefoon met prachtig kleurenscherm.
- Sony NW-HD1: Walkman voor de MP3 generatie.
http://www.elektro.be


Wikipedia

Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel een complete encyclopedie op het web te creŽren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "bewerk" te klikken meteen aan de slag.

- De schrijver Thomas Pynchon -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Pynchon
- Het Duitse popduo Milli Vanilli -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Milli_Vanilli
- Overzicht van militaire rangen van de VS -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_militaire_rangen_van_de_Amerikaanse_Strijdkrachten
- Eén van de grootste veldslagen van de Amerikaanse Burgeroorlog -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Shiloh

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:
- Het conflict in Darfur -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Conflict_in_Darfur

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:
- Alle 17 autonome regio's van Spanje hebben nu een eigen lemma -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Autonome_regio_%28Spanje%29

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut* Tip browser: het originele IE logo
Sommige bedrijven vervangen het logo van de IE browser door dat van henzelf. Wil u terug het originele logo, dan kan dat. U moet dan wel het register bewerken en zoals altijd beklemtonen wij dat zoiets niet zonder gevaar is - een back-up nemen van het register is dan de boodschap! Er is echter een methode waarbij u niet rechtstreeks in het register moet ingrijpen. u gaat als volgt te werk:
Ga naar Start / Run
Tik in: rundll32 iedkcs32.dll,Clear
Start nu uw browser op. Het icoontje bovenaan links zou nu terug het draaiende lettertje "e" moeten zijn.

* Tip browser: Vraagstellen voor het downloaden
Wanneer u een bestand aanklikt om te downloaden, maar niet meer wordt gevraagd op welke plaats van uw harde schijf u het bestand wil downloaden, dan is dit waarschijnlijk te wijten aan het feit dat u ooit het vakje 'Always ask before opening this type of file' blanco hebt gemaakt. Hoe vinkt u dit vakje weer aan?
Start Explorer (NIET IE!)
Ga naar Tools / Internet Options
Klik op het tabblaadje File Types
Ga naar de extensie die u wil wijzigen (.exe bijvoorbeeld)
Klik op de knop Edit
Vink hier het vakje aan 'Confirm Open After Download'

* Tip browser: voor- en achteruit surfen met de wieltjesmuis
Hebt u een muis met wieltjes, dan kan u die ook gebruiken om vooruit en achteruit te browsen. Houd gewoon de Shift-toets ingedrukt terwijl u het muiswieltje beweegt. Weer een beweging gespaard: niet meer met de muis naar boven bewegen, om dan op de back/forward toets te klikken.
Wie helemaal via het klavier wil werken, kan dat ook: houd de Alt-toets ingedrukt en druk de pijltjestoets naar links en rechts in.

* Tip browser: voor de luiaards
Wist u dat u eigenlijk niet een volledig adres moet intikken? IE voegt namelijk zelf de voor- en navoegsels www en com toe (als het een www.....com adres is uiteraard). Gewoon het middelste stuk van het adres tikken en op CTRL+Enter drukken.

* Tip browser: uw favorieten organiseren
Tja, het is dan wel verlof, maar af en toe moet u toch nog aan het werken gaan - dankzij NeTTies! Lief toch van ons, niet?
Deze keer mag u uw favorieten klasseren in IE. Maar u doet het weer iets anders, voor de broodnodige variatie. Het is simpel: houd de Shift-toets ingedrukt wanneer u op Favorites / Organize Favorites klikt.


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Digiweetjes
Van alles halen, (bijna) niets betalen...* Picasa
Win98/ME/2000/XP - freeware
Een erg gebruiksvriendelijke software, zopas overgekocht door Google en nog gratis ook. Het haalt de foto's van de digitale camera naar de pc, zet die automatisch in een album, alles wat u moet doen is het album een naam geven. U kan de foto's verbeteren (rode oogjes) en uitknippen, afdrukken, mailen enz.
http://www.picasa.com/google/

* Virtuosa
Win95/98/ME/NT/2000/XP/2003 - 15 MB - shareware
Een jukebox voor audio en video; u kan cd's rippen, dvd's branden en formaten omzetten.
http://www.download.com/Virtuosa/3000-2167-10018979.html

* GIMP (GNU Image Manipulation Program)
Win9.X/2000/SP - 3530k - freeware
Wie liever zijn centjes bijhoudt, maar toch graag goede software in huis haalt, moet GIMP eens proberen. Het is een beeldbewerkingprogramma, waarmee u foto's kan retoucheren, afbeeldingen bewerken, vergroten of verkleinen, effecten toevoegen, enz.
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,23351,tk,hsx,00.asp

* Aldfaer
Windows - Gratis
Een krachtig, gebruiksvriendelijk en zeer uitgebreid Nederlandstalig Windowsprogramma voor het vastleggen van alle vastboomgegevens. (Met dank aan Patrick D'Hondt)
http://www.zdnet.be/downl.cfm?id=33557

* Aida 32
Aida32, het zeer handige diagnoseprogramma, bestaat niet meer. Een firma (Lavalys) heeft het programma (samen met de maker ervan) overgenomen. Ze hebben het programma nu uitgebracht onder de naam Everest, waarvan nog steeds een versie gratis beschikbaar is (Everest Home, kijk hier)
[Met dank aan Human0id]
http://www.lavalys.com/products/eapm.php?pid=1&lang=en

* SketchUp
Win98/ME/NT/2000/XP - 14,7 MB - shareware
Met dit progje maakt u waarlijk zelfs 3D objecten! Het is erg intuïtief en gebruiksvriendelijk - het geeft u het gevoel alsof u aan het werk bent met pen en papier.
http://www.download.com/SketchUp/3000-6677-10257337.html

* Star Downloader
Windows - freeware
Een handig progje om uw downloads goed te beheren. Dit programmaatje snijdt wat u wilt downloaden in verscheidene stukken, haalt die tegelijkertijd binnen en zet die opnieuw aaneen. Downloaden gaat dus zeker drie à vier keer sneller dan gewoonlijk. Dat is heel erg prettig, ook als u een breedbandaansluiting heeft. Er zit geen ad- of spyware in verstopt.
U kan dan direct met de installatie beginnen.
Er is ook een Nederlandse versie van de Star Downloader en een Pro-versie. [Jozef Andriessen]
http://www.stardownloader.com/

* CCleaner
Windows - freeware
Een progje, niet groot, maar gratis. Het kuist uw pc hier en daar wat (windows-applications-issues) op van overbodigheden en dode links enzomeer. Wel eventueel oppassen met de cookies; moesten er zijn die u wil houden: eerst instellen !!
(options, cookies, cookies to keep (links selecteren, en pijltje rechts klikken))
Heb u er toch teveel gewist: in het ergste geval moet u gewoon logingegevens heringeven ( internetexplorer kan ook cookies wissen ...) [Dave Lahousse]
http://www.ccleaner.com/

* Vrijdag Macdag: TinkerTool
Mac OS X - 498k - freeware
Ergens diep binnenin het Mac OS besturingssysteem zitten enkele pareltjes; maar zij werden niet aan de grote klok gehangen. Dit progje haalt ze boven: een schaduw toevoegen aan uw dock, lettertypes in het hele systeem veranderen, enz.
http://www.download.com/TinkerTool/3000-2274-10298527.html

* GL Golf
Mac OS X - 3,2 MB - shareware
Speel 36 holes in dit golfspel. Het kan de vergelijking met echt console games niet doorstaan - u hebt immers geen joystick. Maar het biedt dan weer extra mogelijkheden: spelen tegen tegenstanders, enz.
http://www.download.com/GL-Golf/3000-2297-10297877.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezeres Inez heeft een uitstekende tip voor ons!
<<<
Ik heb een opmerking op het volgend artikel dat laatst in jullie e-zine stond:
* Windows Media Player laat geen schermcaptatie toe?
Volgens een berichtje bij Gadgetopia zou u geen schermafdruk kunnen maken van een AVI filmpje dat u afspeelt in Windows Media Player. Normalerwijze drukt u gewoon op de toets PrintScreen; dat zet de schermafdruk op het klembord. U gaat naar uw favoriete beeldbewerkingprogramma (Irfanview in ons geval) en kiest Paste: het beeld wordt geplakt als nieuwe afbeelding.
Echter: bij een Avi-filmpje lukt dit niet: u krijgt enkel een zwart vlak. Enkele lezers hebben in het daarop volgende commentaar gezegd dat zij hetzelfde hebben opgemerkt en dat dit probleem zich niet enkel bij Windows Media Player voordoet. Ook bij de DVD Player van Apple in OSX kan u geen schermafdruk maken. Er zijn echter programma's van derden die dit wél mogelijk maken, zoals Capture Me (1).
Een andere commentator raadt aan om de hardware acceleration in Windows Media Player uit te schakelen. Een derde raadt aan om de Shift-toets in te drukken, terwijl u de print-screen toets indrukt. Gaat u zelf ook eens aan de slag en laat u ons weten wat voor u de oplossing was?
http://www.chimoosoft.com/captureme.html
http://www.gadgetopia.com/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/3061

De oplossing is namelijk zeer simpel. Terwijl het avi-filmpje speelt, hoeft u in Windows Media Player enkel op Ctrl + i te drukken, waarna een venster verschijnt waarin u de screenshot een naam kan geven en opslaan. De hardware acceleration afzetten werkt namelijk niet bij iedereen, waaronder ik.
Dit ben ik te weten gekomen toen ik de vraag stelde op een forum, omdat ik een banner wou maken over een film.
Vriendelijke groeten,
Inez Draps
>>>
Bedankt Inez!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
G. Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische LottoDe nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Zou er wel iets droefgeestigers bestaan,
dan de laatste ochtend van een fijne vakantie?
[Simon Carmiggelt, Nederlands auteur]