Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.391
(3.931 wekelijkse,
460 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie:
15/7/2004 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 8
nummer 358 van 10/7/2004
Deel 1Gegroet lezers,

Deze week werd gekenmerkt door berichten over het lek in de IE browser, en het verwijt dat Microsoft zo laattijdig reageerde, waardoor gezagwekkende organisaties zoals CERT vlakaf afraadden om nog de IE browser te gebruiken: een alternatieve browser (Opera, Mozilla, Firefox, Netscape) werd aangeraden.
Veel leedvermaak in het kamp van de Microsoft-haters. Tot later op de week er een alarmerend bericht kwam over een gevaarlijk lek dat de surfer om de tuin zou kunnen leiden, en dat voor àlle browsers geldt. Tegen dit kwaad is voorlopig geen kruid gewassen. Het enige wat wij u kunnen aanraden: klik niet op adressen die u in mails van onbekenden ontvangt!
En zo ziet u: vroeger moest u oppassen voor virussen die als bijlage in mails zaten, nu zijn het ook al links die u moet wantrouwen. We gaan dus van kwaad tot erger...

Maar niet getreurd. Mits de nodige voorzichtigheid in acht te nemen, blijft ons internetwereldje toch nog altijd erg interessant, boeiend en leuk.

Wij wensen u veel leesplezier toe, en bij leven en welzijn hoort u volgende week weer van ons.

Hilde

P.S. Een hartelijk welkom aan de nieuwe de talrijke nieuwe abonnees die zich deze week aangemeld hebben!Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Beveiligingslek IE browser wakkert browseroorlog weer aan?
Zoals u verleden week hebt kunnen lezen, heeft het een volle week geduurd eer Microsoft een lek in de IE browser heeft kunnen dichten.
In die week moeten de heren en dames bij Microsoft wel erg gehaast rondgelopen hebben, met het schaamrood op hun kaken. Want grote autoriteiten op het gebied van beveiliging (CERT en het Sans Internet Security Center) raadden vlakaf aan om een alternatieve browser te gebruiken en IE in een schuifje te stoppen.
Nu is het zo dat het lek zelf niet gedicht is. Eerst en vooral (en dat geldt voor alle lekken): als u de Microsoft patch niet toepast, loopt u nog evenveel risico als voorheen. En ten tweede is het lek zelf niet gedicht - enkel de mogelijkheid dat een hacker schadelijke code zou meesturen via het lek, werd uitgeschakeld. Dus zou u op het eerste zicht kunnen zeggen dat u eigenlijk geen behoefte meer hebt om naar een andere browser over te schakelen en rustig weer verder kunnen surfen, zonder veel poespas.
Een overschakeling brengt immers heel wat gevolgen met zich mee - IE zit tamelijk nauw verweven in andere programma's. Als u zou overschakelen, zou u bijvoorbeeld aan uw mailprogramma moeten vertellen dat de link die u aanklikt, geopend moet worden in die alternatieve browser, niet in IE. U moet ook uw computer vertellen dat alle bestanden die op .htm of .html eindigen, eveneens in die alternatieve browser geopend moeten worden. Voor de onderlegde computergebruiker is dat niet echt een probleem, maar de modale internaut zal toch enkele keren sukkelen vooraleer zijn systeem volledig aangepast is.
En eigenlijk is dat de hele reden waarom IE de browseroorlog gewonnen heeft, zo zeggen analisten. Wanneer u een nieuwe pc koopt, dan staat daar IE op geïnstalleerd, gekoppeld aan .htm bestanden en aan uw mailprogramma. Dat wijzigen vraagt een inspanning en de meeste gebruikers schrikken ervoor terug. En eigenlijk is dit de kern waar het hele Microsoft-proces rond draaide: dat Microsoft misbruik maakte van zijn monopolie op het gebied van besturingssysteem, om haar IE browser te promoten.
En is de internaut nu geleerd? Neen. Ofwel zijn de internauten niet op de hoogte van het probleem, ofwel schrikken zij terug voor de omschakeling en alle gevolgen die dit meebrengt: feit is dat men bij Opera geen opmerkelijke stijging in het aantal downloads zag.
Daar komt nog bij dat de IE browser niet altijd internationale webstandaards toepast, zodat programmeurs dingen hebben geschreven die enkel voor IE werken (u zou als programmeur hetzelfde doen: 95% van de internauten gebruikt IE!). De Google-toolbar bijvoorbeeld is enkel beschikbaar voor IE. En vele sites zien er verschrikkelijk uit, wanneer zij in alternatieve browsers worden getoond. De makers ervan hebben ze vaak enkel getest in hun eigen browser, IE dus. Alhoewel er toch een trend inzit tot verbetering, zo merken analisten op.
In elk geval: deze genante week voor Microsoft zal niet direct een keerpunt in de browser-oorlog betekenen. Het zal echter wel bij heel wat mensen een belletje doen rinkelen. Hopelijk ook bij de mensen van Microsoft, een belletje dat zegt: "Dring.. Dring.. dringend veilige producten gevraagd...dring.."
De Microsoft update vindt u op het tweede adres.
http://www.msnbc.msn.com/id/5344277/
http://windowsupdate.microsoft.com/

* Google verbiedt handeltje in Gmail accounts
De mailaccounts bij Google, waarbij u 1 giga opslagruimte krijgt, zijn blijkbaar erg gewild. Zo gewild zelfs dat er een handeltje in ontstaan is.
In den beginne werden de Gmail accountjes enkel uitgedeeld aan een handvol internauten, om de dienst te testen. Nadien werd het aanbod opengetrokken en konden ook de vrienden van de vrienden van die testers een accountje krijgen. Maar de dienst bleef beperkt tot wie er kwam op uitnodiging van een ingewijde en dus was het hebben van een Gmail account een begerenswaardig goed.
Wat begerenswaard is, brengt geld op, zo dachten enkele pientere internauten. Vandaar ook dat er al snel Gmail accounts werden aangeboden op on line veilingsites zoals eBay. De prijs daar varieerde van 1 cent tot 30 dollars voor 10 accounts.
Dat werd Google te gortig. Er is nu een formeel verbod uitgevaardigd om Gmal accounts te verkopen, uit te wisselen of over te dragen.
http://fr.news.yahoo.com/040702/7/3y99j.html

* IAB legt pop-ups aan banden
Pop-up advertenties zijn niet geliefd. Ze zijn hinderlijk en de meeste internauten klikken ze weg zonder ze zelfs maar gezien te hebben. De afkeer van de internaut voor die hinderlijke pop-ups is ondertussen duidelijk bekend en de voornaamste zoekmachines (MSN, Google en Yahoo) hebben pop-up blokkeerders gebundeld met de software waarmee u een gratis zoekbalk in uw browser kunt invoegen.
En zie, voorwaar: zelfs de adverteerders beginnen het te verstaan, althans: er wordt een schuchter begin gemaakt om het gebruik van pop-ups aan banden te leggen. Eén van de grote adverteerbureaus, IAB (Interactive Advertising Bureau) heeft een richtlijn uitgevaardigd waarin gevraagd wordt aan aangesloten bedrijven om slechts één pop-up per bezoeker te laten verschijnen.
Volgens een recent onderzoek zouden de meeste aangesloten bedrijven die richtlijn ook wel volgen. Zullen wij in de toekomst dan minder geconfronteerd wordt met die hatelijke pop-ups? Laat ons het hopen!
http://www.clickz.com/news/article.php/3376311

* Patenten: het gezonde verstand
Het EFF (Electronic Frontier Foundation) is een organisatie die de rechten van de internaut wil beschermen. En die taak vat de organisatie erg serieus op en waar nodig zal zij de vereiste stappen ondernemen, als zij meent dat er dingen gebeuren die de ontwikkeling van een vrij internet kunnen hypothekeren.
Zo heeft de organisatie deze week, samen met een aantal advocaten en onderzoekers, een poging ondernomen om een tiental patenten ongedaan te maken. Het gaat om patenten over software en internet, die de innovatie dreigen te versmoren. Sommige daarvan werden (in de VS) toegekend aan tamelijk onbekende bedrijven, maar er zitten ook 2 grote vissen tussen: Clear Channel, dat een manier gepatenteerd heeft om een concert uit te zenden, onmiddellijk nadat het ten einde was en Nintendo dat enkele patenten in de wacht heeft gesleept voor spelletjes op zaktoestellen.
Er is de laatste tijd heel wat te doen rond patenten over computer- en internet verwante zaken. Misschien ligt het aan het feit dat de patentenbureaus nog niet de juiste mensen in dienst hebben die het fijne weten van waarvoor zij nu eigenlijk een patent toekennen - feit is in elk geval dat de IT-patenten niet onder dezelfde loep gelegd worden als bijvoorbeelden patenten in chemie.
Sommige toegekende patenten zijn ronduit belachelijk, omdat zij zo breed en allesomvattend zijn. Wat te denken over een patent dat "de transmissie en ontvangst van digitale content via internet, kabel, satelliet en andere methodes" beslaat?
Juist ja. Ronduit belachelijk. En daar wil dit initiatief dus wat aan doen. Leest u het hele verhaal bij CNet.
http://news.com.com/Group%2Bseeks%2Bto%2Boverturn%2B10%2Bpatents/2100-1032_3-5257587.html?tag=nefd.top

* Filmindustrie bezorgt Oscarjury rode kaken
Er is heel wat te doen rond de piraatkopieŽn van films, die op het internet (en via dvd's of cd's, niet te vergeten!) circuleren, zelfs voordat de films officieel uitgekomen zijn. Hoe de piraten hun klauwen kunnen leggen op die films? Er zijn verschillende methodes. Bijvoorbeeld met een handcamera de bioscoop intrekken en de hele film zelf opnemen. Of nog: bij een goede bekende op bezoek gaan, die per toeval in de jury zit die de oscars moet uitdelen.
Dat laatste wil de organisatie achter de Academy Awards voorkomen. Verleden jaar werd al een eerste maatregel genomen, maar die viel toch wel in erg slechte aarde: de groep besloot in al haar wijsheid om de films gewoonweg niet te verdelen onder de personen die een stem moesten uitbrengen voor de Oscars. Stom, stom, stom.
Dit jaar is er een nieuw plan uitgedacht. Waar verleden jaar nog het motto was "ze zijn allemaal illegale kopieerders, ze krijgen niets", is dit jaar het motto: "je kan ze niet betrouwen, ze krijgen onze film, maar voorzien van hangsloten en wolfijzers". De organisatie zal namelijk zo'n 6.000 specialed dvd's verdelen onder degenen die een stem moeten uitbrengen. De dvd's met de films zullen allemaal een speciaal watermerk krijgen en zullen enkel kunnen spelen op de player van dat bepaald jurylid.
Waterdicht? Misschien. Vernederend voor de juryleden? Zeker en vast!
http://www.usatoday.com/tech/news/2004-07-02-anti-piracy_x.htm

* BBC beperkt noodgedwongen haar on line aanbod
Een staatszender zijn, heeft zo zijn voordelen. Geld is niet echt een probleem (het is natuurlijk wel woekeren met het budget) maar de noodzaak om commerciŽle zaken te brengen is niet zo nijpend en niet overheersend. Een beetje klasse, dat mag nog altijd, zelfs als het niet populair is.
Dat is iets wat ze bij onzer aller staatszender weten, VRT en ook bij de BBC. BBC staat ondertussen bekend voor haar uitstekende on line berichtgeving en de mooie on line projecten. Maar volgens enkele criticasters moet er nu toch echt wel beknot worden op dat on line aanbod.
Waarop de BBC antwoordde dat zij sommige sites wil afsluiten, maar dat zij er maar enkele kon vinden die niet pasten binnen de opdracht die de zender had - dienst verlenen aan het publiek.
Een prima antwoord natuurlijk. De BBC heeft 20.000 sites, voor wie het weten wil.
http://media.guardian.co.uk

* China kondigt mysterieus protocol aan
China is een land dat op sommige punten ver vooruit is. Maar zo ver, dat het een compleet nieuw Internet Protocol ontworpen zou hebben? Dat vinden sommige waarnemers toch wel erg kras.
Nochtans was het deze week in de Chinese pers te lezen: het land heeft wijd en zijd een nieuw Internet Protocol ingevoerd, IPv9, dat compatibel zou zijn met IPv4 en IPv6. Nu mag u aan de meeste IT-kenners vragen: IPv9 als bestaande technische standaard, daar zullen zij het hoofd bij schudden. Het werd wel vermeld in een aprilgrap in 1994, maar verder is er niets van bekend.
Dus: fout van de journalisten, of hebben de Chinezen werkelijk een grote stap vooruit gezet op dit vlak? De toekomst zal het ons vertellen.
http://english.peopledaily.com.cn/200407/05/eng20040705_148509.html
http://www.merit.edu/mail.archives/nanog/msg06004.html
http://rfc.net/rfc1606.html
http://news.google.com/news?hl=en&edition=us&ie=ascii&q=IPv9
http://www.theregister.co.uk/2004/07/05/china_ipv9_mystery/
http://techdirt.com/articles/20040706/0957249.shtml

* Wordt Tuvalu afgezet?
Het eilandje Tuvalu mag paradijselijk zijn, als het internet er niet geweest was dan had u nooit van het eiland gehoord. Het landeke is namelijk vooral bekend door zijn goedklinkende .tv domeinnaam - ideaal voor al wie iets met televisie te maken heeft uiteraard.
De handel in .tv domeinnamen bloeide dan ook welig. Maar nu hebben de Tuvaluanen ontdekt dat VeriSign, het bedrijf dat de registratierechten voor .tv domeinen opkocht enkele jaren geleden van Idealab, veel meer geld verdient dan zij. En dus hebben zij er hun beklag over gedaan dat zij afgezet worden en meer geld zouden moeten krijgen voor het .tv domein.
http://www.canada.com/technology/story.html?id=14340565-eb69-4bb1-97ab-b3df7b9f0f55
http://techdirt.com/articles/20040706/1025209.shtml

* Gevecht tegen spam krijgt wereldwijde allures
Verleden week hebben de VS, VK en AustraliŽ aangekondigd dat zij samen zouden werken om spam te bestrijden. Fantastisch bericht natuurlijk, alleen: als enkel die 3 landen samenwerken, dan blijven er nog genoeg landen over waar de spammer een vrijhaven vindt, niet?
En dat heeft de V.N. ook begrepen. Het heeft de officiŽle conclusie de wereld ingestuurd dat spam een epidemie is en zal trachten om de overheden in meer dan 60 landen te overhalen om anti-spam regels af te spreken, zodat het probleem op een meer globale manier aangepakt kan worden.
Of het initiatief werkelijk zoden aan de dijk zal zetten, valt af te wachten; Het is in elk geval al een stap in de goede richting: te weten dat het een probleem is dat niet land per land, maar globaal aangepakt moet worden.
http://www.dailycomet.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20040706/API/407060738

* Zombiecomputers verhuurd per uur?
Spyware is een echte pest geworden en heel wat computers zijn al slachtoffer geworden van spyware en trojaantjes die hen tot zombies maken. Maar wat heeft zo'n spyware, zo'n Trojaantje voor doel?
Wel, volgens dit artikel in USA Today zouden het niet zomaar kwajongensstreken zijn. Degene die de oorspronkelijke spyware/trojaantjes geplant hebben, dat zijn vaak wel tieners die vanuit hun computerkamertje werken en hun netwerk van zombie computers dirigeren. Maar het zijn tieners met een (crimineel) verstand van zaken. Zij zouden hun netwerk gewoonweg verhuren, vaak voor criminele zaken.
Het huren van zo'n netwerk zou niet meer dan 100 dollar per uur kosten. De huurder kan bijvoorbeeld de zombies gebruiken om spam te verzenden, in naam van het niets vermoedende slachtoffer. Erger wordt het echter wanneer de zombies ingezet worden in DoS aanvallen - of als dreigement achter de hand gehouden worden, als drukmiddel bij chantage. Vooral Russische 'botnets' (robotnetwerken) zouden daarvoor ingezet kunnen worden. De politie in West-Europa zou al enkele netwerken hebben kunnen ontmantelen en enkele arrestaties werden gedaan.
U ziet: spyware is niet enkel hinderlijk, maar ook veel schadelijker dan u zou denken.
http://www.usatoday.com/tech/news/computersecurity/2004-07-07-zombie-pimps_x.htm

* Nieuwe spoof nog gevaarlijker
Er is een nieuwe beveiligingsfout ontdekt die nog gevaarlijker is dan het 'spoofen' van url's - en het is een fout die bij àlle browsers mogelijk is, niet enkel bij IE.
Bij het vorige spoofen ging het om een vervalst adres - u klikte een link aan, werd naar een site gevoerd waarvan u dacht dat het bijvoorbeeld eBay was (dat adres komt namelijk in de adresbalk te staan) maar waarbij de pagina volkomen vervalst was; om het simpel te zeggen: de veilige koppeling tussen pagina en adres werd doorbroken.
Het nu ontdekte lek is nog ernstiger. Hierbij kan vervalste informatie ingelast worden in volkomen legitieme pagina's. Nog moeilijker te ontdekken dus en daarom nog gemakkelijker voor bandieten om mensen op te lichten.
Hoe het werkt, dat ziet u op deze pagina van Secunia. U klikt op de eerste link - die opent in een apart venster een pagina van Microsoft. U gaat terug naar het venstertje van Secunia en klikt de tweede link aan. Ogenschijnlijk gebeurt er niets. Maar als u nu teruggaat naar het venster met de Microsoft content, dan zal u zien dat daar nu Secunia-tekst verschenen is. Het adres bovenaan is nog altijd dat van Microsoft. En net op dezelfde manier zou een hacker dus op eender welke betrouwbare site de inhoud van een frame kunnen vervangen door eigen content.
http://secunia.com/multiple_browsers_frame_injection_vulnerability_test/>Secunia%20Browser%20Vulnerability%20Test
http://www.securitypipeline.com/trends/22103899

* Nederland maakt korte metten met rassenhaat-rappers
Enkele dagen geleden werden in Nederland 3 leden van een Nederlandse racistische rap-groep, DHC, gearresteerd. In een song die via het internet werd gelanceerd, vielen zij het Nederlandse liberale parlementslid Ayaan Hirsi Ali aan voor haar uitgesproken politieke standpunten. De advocaten van de 3 rappers voerden tot hun verdediging aan dat de haatsong eigenlijk enkel voor persoonlijk gebruik opgenomen was en dat het nooit de bedoeling was dat hij gepubliceerd werd (via het internet). Het heeft dus niet mogen baten.
Nederland wil trouwens duidelijk maken dat het een nultolerantie wil doorvoeren voor gewelddadige en racistische rapmuziek.
En deze week heeft het CIDI (Centre of Information and Documentation on Israel) een klacht ingediend tegen de makers van een song waarin racistische taal gebruikt werd tegen joden, homoseksuelen en het Ajax voetbalteam. De song werd opgenomen door fans van Feyenoord onder de naam Sluipschutters en kwam op de P2P ruildienst Kazaa terecht.
Het is de Nederlanders dus duidelijk menens. Dat is wel een verandering tegenover vroeger: verleden jaar was er nog veel protest toen de openbare aanklager besliste om geen vervolging in te stellen tegen een andere racistische rapgroep NAG (New Allochtonous Generation).
Leest u ook eens over Mevrouw Hirsi Ali, haar leven en haar standpunten (1)
http://www.racematters.org/ayaanhirsiali.htm
http://www.theregister.co.uk/2004/07/07/race_hate_rappers/

* Wie of wat mag zich de regering van het internet noemen?
Over een maand of 26 zal er een erg belangrijke beslissing genomen worden op internet-vlak. Op 30 september 2006 loopt er namelijk een belangrijke overeenkomst ten einde - het 'memorandum of understanding' tussen de Amerikaanse overheid en het ICANN (Internet Corporation for Assigned Names & Numbers). En dan zal er worden besloten wie de baas wordt van dit revolutionaire en toch nog altijd wat anarchistische medium.
Wat velen niet weten is dat ICANN eigenlijk een privé-bedrijf is uit CaliforniŽ. De bedoeling was dat ICANN jaren geleden al een autonome organisatie zou worden, die zich als onafhankelijke organisatie zou opstellen, die alle landen en instellingen zou vertegenwoordigen.
Maar dat is dus niet gebeurd. Waarom niet? Velen zeggen dat het komt omdat ICANN voornamelijk door Noord-Amerikaanse computerwetenschappers wordt bestuurd, die niet veel respect tonen voor de mening van anderen en weinig diplomatie ten toon spreiden in hun omgang met hen. ICANN stootte dus op steeds meer wantrouwen en dat leidde ertoe dat binnen de VN een voorstel werd goedgekeurd om een onderzoek in te stellen naar de "internet governance" - de internetoverheid. Daarbij hoorde een voorbereidend comité en dat heeft van 24 tot 26 juni dit jaar voor het eerst vergaderd.
Het rapport zal op 16 november 2005 worden voorgesteld op de World Summit van de Information Society (WSIS). Als ICANN tegen dan het comité niet overtuigd heeft van haar autoriteit, dan mag het dag zeggen met het handje tegen de leidende rol die de organisatie momenteel speelt.
Wie moet ICANN dan opvolgen? Wel, ITU (International Telecommunications Union) is één van de grote kandidaten. Het is een organisatie die momenteel sowieso al de meeste communicatietechnologieŽn overziet en tussen haakjes ook de WSIS bijeenkomst organiseert. Terwijl ICANN wordt beschouwd als moeilijk, eenzijdig Amerikaans gericht, niet luisterend naar de rest van de wereld, heeft ITU in de laatste twee jaren veel sympathie en autoriteit gewonnen.
Heel veel achtergrond over deze toch wel belangrijke machtsstrijd vindt u in dit erg verhelderende artikel bij The Register.
http://www.theregister.co.uk/2004/07/08/icann_budget/

* Franse studenten winnen MS Imagine Cup
Een studententeam van de Franse EPITA universiteit heeft een belangrijke wedstrijd gewonnen, de 2004 Microsoft Imagine Cup. Hun prijs: maar liefst 25.000 dollar cash.
Igamine Cup is een programmeerwedstrijd die elk jaar plaatsvindt en waaraan studenten uit de hele wereld kunnen deelnemen. Dit jaar namen er 150 teams aan deel uit 40 landen, nadat zij eerst hun concurrenten in de voorrondes hadden moeten verslaan. Dit jaar was er bepaald dat de programmeurs een software toepassing moesten ontwikkelen die zowel moest slaan op een mobiel toestel als een 'smart' component en dat zij minstens één webdienst moesten uitvinden en integreren in hun software. Het winnende team kreeg de prijs voor SmartCenter.Net, een automatisatieproject voor de woning van de internaut, waarbij hij functies van die automatisatie van zijn Pocket PC kon bedienen of controleren: energiebesparing, het in het oog houden van beveiligingscamera's, enz.
http://www.theregister.co.uk/2004/07/08/france_win_imagine_cup/

* Apple in de clinch met Sony
Cijfers zijn niet alles en er kan mee gegoocheld worden. Dat is waar de ruzie rond draait die is uitgebarsten tussen Sony en Apple.
De iPod van Apple zou met 20 giga slechts plaats bieden voor 5.000 songs, in het AAC formaat. De player van Sony, eveneens 20 giga groot, zou er 13.000 kunnen bevatten, maar dan in het ATRAC formaat.
Een woordenstrijd, waar de consument meestal niet echt geïnteresseerd naar luistert. Wat weten u en wij nu van het interne van de audio-keuken van die spelers? Maar volgens dit artikel bij Pressetext zouden beide partijen wel veel geblaat verkondigen, maar weinig wol: noch Apple noch Sony zouden met hun audiocompressie de echte cd-kwaliteit kunnen benaderen. Sony bijvoorbeeld comprimeert tot 47 kilobit per seconde. Apple tot 128 kilobit. Bij een échte cd spreekt men van compressie tot 1200 kilobit per seconde. Of grotere compressie ten koste gaat van kwaliteit, dat laten wij over aan het oor van de luisteraar.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=040708019
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Woordjes leren
Verleden week kon u kennis maken met onze sympathieke MAX (WiMAX), deze week maakt u kennis met zijn PONnetje. Steeds meer breedbanddiensten dringen om een plaatsje op de markt en dus wordt er gezocht naar nog betere, nog snellere oplossingen.
PON of Passive Optical Networking is er daar één van. Als u het combineert met Ethernet, dan komt u tot FTTH (Fiber to the Home) en FTTP (Fiber to the Premise).
En dan is er nog EPON (Ethernet Passive Optical): een technologie waarbij op een goedkope manier optische toegangslijnen worden ontplooid tussen het centrale kantoor van een carrier en de 'site' van de internaut.
Meer over PONnetjes en babydolls bij Networking Pipeline.
http://www.networkingpipeline.com/22103418?_loopback=1

* Nieuw Trojaantje pikt bankgegevens
Volgens het beveiligingsbedrijf Finjan Software zou er een nieuwe Trojaan op het internet rondwaren, die op zoek is naar gegevens die u ingeeft bij het on line bankieren.
De Trojaan heeft een naam gekregen: WebMoney. Of de Trojaan er gekomen is in het kielzog van de keyloggers die verleden week bij gebruikers van de IE browser geïnstalleerd werd, weten we niet, maar het lijkt op hetzelfde soort exploitatie.
Hoe de Trojaan op uw pc komt, leest u in dit bericht bij PresseText (een mondje Duits moet u wel kennen). Wat wij vooral nog noteerden, is het feit dat WebMoney een signatuurgebaseerde opsporing kan omzeilen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=040705011

* Naar het concert met de PDA
Een klassiek concert behoort u met de nodige eerbied te beluisteren. Of u nu de ballen snapt van de muziek of niet: u dient er minstens een uur lang op uw stoeltje te blijven zitten en hoogst geïnteresseerd naar de muziek te luisteren. Voor velen een heus karwei.
Maar daar kan beterschap in komen, dank zij de PDA handcomputers. Verschillende symfonische orkesten (waaronder ook het eerbiedwaardige New York Philharmonic) doen momenteel testen met een PDA-programma, Concert Company. Daarbij krijgt u in real-time commentaar en uitleg over de muziek die op dat moment gespeeld wordt.
En voor wie nu denkt dat hij tijdens het concert ook stiekem enkele spelletjes zou kunnen spelen op de PDA: het project werkt uitsluitend met PDA's die u speciaal voor het concert kan huren en die enkel voor dat bepaalde doel gebruikt kunnen worden. Althans - in theorie: er zijn al gevallen bekend van handige computergebruikers die in een mum van tijd buiten het voorgeprogrammeerde gedeelte raakten en tijdens het concert een spelletje solitaire speelden.
Wat op zich natuurlijk niet verboden is. Het doel was nu eenmaal mensen naar de concertzaal te krijgen en dat was blijkbaar gelukt!
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,116783,00.asp

* Mini iPodjes vanaf 24 juli in de winkel
Nog twee weken en het is zover: dan liggen de kleinste draagbare digitale muziekspelers in de winkelrekken. Voor de prijs van 269 euro, BTW inclusief, krijgt u een toestelletje dat 4 giga aan opslagruimte heeft en waarmee u dus zo'n 1.000 songs kan opnemen. Het dingetje is niet groter dan een visitekaartje en weegt niet meer dan een polshorloge. En voor wie modegevoelig is: u kan kiezen uit 5 kleuren aluminium (zilver, goud, roze, blauw en groen).
O ja, dit nog: iPod is wel degelijk zowel voor Mac als Windows verkrijgbaar! Voor Windows heeft u wel een FireWire of USB 2.0 poort nodig. De toestellen kan u on line aankopen of bij de erkende Apple verkopers.
http://www.apple.com/belgiumflstore

* Digitale fotokader
Digitale camera's zijn erg populair. U neemt foto's, u bewerkt ze eventueel op uw computer, u zendt ze via het internet naar vrienden, maar waar laat u ze in huis?
Een nieuw concept is deze WiFi LCD digitale kader, waarin u uw foto's kan vertonen.
http://www.gadgetopia.com/2004/07/07/DigitalGalleryForYourWall.html
http://www.photovu.com/products.html


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** IBM heeft in Nice een testcentrum geopend, waar het voornamelijk rond RFID zal gaan, de radiotags die de etiketjes met barcode moeten vervangen.
http://edition.cnn.com/2004/TECH/07/02/tech.ibm.radiotags.reut/index.html

*** Microsoft voelt de hete adem van Linux in zijn nek, althans in Parijs: het stadsbestuur van de lichtstad overweegt om over te schakelen op Linux. Microsoft verlaagt zijn prijzen drastisch.
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/eh7D0GN8NU0G4S0CdUz0A1

*** Dell zal in Europa een reeks desktop computers op de markt brengen, met Linux reeds voorgeïnstalleerd; prijs: vanaf $ 575
http://www.usatoday.com/tech/news/2004-07-07-italian-linux-dells_x.htm

*** Macromedia brengt Flash Lite 1.1 uit, een Flash-speler voor mobiele telefoons - niet voor de gewone gebruiker, maar voor de service-proviers en fabrikanten van mobiele toestellen.
http://www.macromedia.com/go/flashlite/

*** In Frankrijk is Sony Connect Europe opengegaan, een downloaddienst die de concurrentie wil aangaan met iTunes van Apple. En waar Apple er moeite mee had om de onafhankelijke labels te contracteren, is Sony daar wel in gelukt, aldus dit artikel.
http://www.dmeurope.com/default.asp?ArticleID=2254

*** Microsoft brengt een remedie uit tegen de kwetsbaarheid in de IE browser. Het is echter geen echte 'patch', alleen een kleine tussenoplossing die de configuratie wijzigt.
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/eh7D0GN8NU0G4S0CdUy0Az
http://pcwnl.pcworld.com/t/147471/8310587/516397/0/


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet* Faux Jean - Drunk and Stoned
Een rock band uit de VS; gitaartjes natuurlijk, maar met een heerlijk verfrissende combinatie van stemmen. Doet zelfs aan een 70's band denken!
http://music.download.com/fauxjean/3600-8583_32-100319724.html?tag=featured

* Shah Hadjebi - Insects
Underground muziek, die als achtergrond bij films werd gebruikt. Kan echt wel bekoren.
http://music.download.com/shahhadjebi/3600-8573_32-100322001.html?tag=justin

* Will Tang - Jamsessie met Tommy Emmanuel
Blues, daar hoort uiteraard een mondharmonicaatje bij. Will Tang speelt harmonica en harp en wordt beschouwd als behorend tot de top in Hong Kong. Als u deze muziek hoort, dan ziet u automatisch de beelden van een Amerikaans woestijnstadje...
http://music.download.com/willtang/3600-8182_32-100325201.html?tag=ed

* Frank Bellucci - Senorita
Een jazzartiest met een gitaartje. Heel mooi arrangement, heel zuiver.
http://music.download.com/frankbellucci/3600-8468_32-100258063.html?tag=justin

* CyKLiQ - The Hunted
Elektronische muziek, maar geen landscape, wel met een onderliggende dreiging. Goede opbouw, maar niet alle stukken zijn even evenwichtig of professioneel gespeeld.
http://music.download.com/cykliq/3600-8362_32-100329682.html?tag=justin


Netties werkt samen met:Afsluiter
Als het regenachtig is, zegt hij:
"Godverdomme, dat belazerde klimaat, daar word je ziek van."
En als de zon vrolijk schijnt, zegt hij:
"Godverdomme, die belazerde zon, daar word je blind van."

[Henry Miller, Amerikaans toneelauteur]