Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4.414
(3.922 wekelijkse,
492 dagelijkse editie)
Deadline van volgende editie:
8/7/2004 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 8
nummer 357 van 3/7/2004
Deel 1


Gegroet lezers,

Het ondenkbare is gebeurd: een van de meest betrouwbare organisaties op het internet, CERT, heeft vlakaf aangeraden om voorlopig de IE browser van Microsoft niet te gebruiken, tot er een oplossing gevonden is voor een bepaald beveiligingslek. Een week nadat het bericht de wereld ingestuurd werd, is er nog altijd geen oplossing voor. Dus u weet wat u te doen staat, lezers!

Deze week gemengde berichten uit het wereldje van spam en spyware. Er is goed nieuws: er worden eindelijk slimme remedies bedacht tegen spam. Er is ook slecht nieuws: de enige strijder die sterk genoeg was om de vermaledijde Cool Websearch spyware aan te pakken, gooit er het bijltje bij neer.

Dit en veel meer leest u in deze editie van NeTTieS. Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen. Als u vertrekt met verlof, dan wensen wij u alvast heel veel zon, of regen, wat u het liefste zou willen hebben!

Hilde

P.S. Onze speciale dank naar Ben DP en Wim W voor de vele tips die wij de afgelopen weken ontvingen!Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
* Webservers gecompromitteerd
Verleden week vrijdag hebben we het er even over gehad, het was een bericht dat net was binnengelopen. Een groep misdadigers zou in de afgelopen weken hebben ingebroken in webservers en daar een code hebben gedeponeerd die misbruik maakt van enkele beveiligingsfouten in IE waarvoor Microsoft nog geen patch uitgebracht zou hebben. Dat lek laat dan weer toe dat er kwaadaardige code zonder medeweten van de surfer op zijn computer wordt gezet. Welke sites er juist besmet zijn, willen ze niet kwijt. Toch sneu - zo zou u tenminste weten of u 'risicogedrag' hebt vertoond, één van die sites hebt bezocht en mogelijk besmet bent. Wat wel bekend is, is dat het geen louche sites zijn, maar gewone, eerbare en bovenal populaire sites.
Eerder deze maand was al een ander geval bekend waarbij misbruik werd gemaakt van deze beveiligingslekken; toen werd er adware automatisch geïnstalleerd op de computer van het slachtoffer, die dan weer de I-Lookup zoekbalk installeerde, de beginpagina van uw browser veranderde, pop-ups deed verschijnen met vaak porno (1)
Het erge aan de hele zaak is, dat u er niet veel tegen kan doen, omdat er nog geen patch beschikbaar is. Het enige wat Microsoft u aanraadt, is om de veiligheidsinstellingen in IE op zijn hoogst te zetten (tools / internet options / tabblaadje security => klik op Internet en kies onderaan in het vakje High. Dat zorgt er wel voor dat bepaalde sites niet worden geladen zoals het zou moeten zijn.
Het andere alternatief is: niet meer surfen met IE, maar eindelijk eens Mozilla, Opera of Netscape installeren. U kan natuurlijk ook nog een Mac kopen...
http://news.com.com/Pop-up+toolbar+spreads+via+IE+flaws/2100-1002_3-5229707.html?tag=nl
http://news.com.com/Researchers+warn+of+infectious+Web+sites/2100-7349-5247187.html?part=dtx&tag=ntop
http://edition.cnn.com/2004/TECH/internet/06/24/internet.attack.ap/index.html

* Nog de Microsoft besmetting
De besmetting waarvan sprake in vorig artikel, heeft ook een naam: Scob. En we weten nu ook het doel: het vastleggen van uw toetsaanslagen, om u zo gevoelige informatie te ontfutselen.
We weten nog meer: hoe u kan weten of u besmet bent. Gaat u maar eens kijken op uw pc of daar een bestandje staat dat Kk32.dll heet of Surf.dat - is dat aanwezig, dan hebt u het zitten. Hoe u uw computer ontsmet, dat komt u te weten bij verschillende antivirussites.
En ook hoe u kan voorkomen dat u wordt besmet: beveiliging in IE op maximum zetten, JavaScript uitzetten, of beter nog: niet meer met IE surfen.
Het enige dat we niét weten, is wanneer Microsoft met een patch uitkomt. En dat is een kwalijke zaak, want het is reeds de tweede keer dat onverlaten misbruik maken van de beveiligingsfout in IE. Eigenlijk moeten we zeggen: fouten - want het gaat om 3 lekken. Voor twee daarvan heeft Microsoft al een patch uitgebracht (rap downloaden en installeren dus!), voor de derde nog altijd niet. Waarnemers waarschuwen dat nog meer slechteriken misbruik zullen maken van deze lekken. En wij kunnen daar dus niets tegen doen.
http://www.crn.com/showArticle.jhtml?articleID=22102310

* WiFi inbreker en afperser
Dat WiFi-netwerken vaak openstaan voor inbrekers, dat werd al verscheidene keren beklemtoond. Dat zo'n inbrekers daarom niet in UW netwerk willen zijn, maar uw netwerk kunnen misbruiken om bij anderen binnen te raken, dat bewijst dit verhaal.
In de VS is een man van 42 aangehouden die een bedrijf bedreigde en geld afperste. De man drong binnen op het netwerk van het bedrijf en liet er zijn dreigementen achter. De FBI stelde een onderzoek in en kwam erachter waarvandaan sommige e-mails afkomstig waren. De 'afzenders' waren echter boven alle verdenking verheven personen - het enige wat zij gemeen hadden, was dat zij allemaal gebruik maakten van een onbeveiligd 802.11b netwerk. Uiteindelijk werd de dader gevat, omdat hij in het verleden al in ruzie lag met het bedrijf.
De moraal van het verhaal? Wil u niet dat u in smerige zaakjes wordt gemengd, zorg dan dat uw WiFi netwerkje beveiligd is!
http://www.theregister.co.uk/2004/06/26/wifi_hopper_extortion/

* iTunes-gebruikers sjoemelen met iMix om onafhankelijke muziek te eisen
De iTunes Music Store van Apple is een groot succes. Maar volgens sommigen is het aanbod er iets te commercieel gericht. En dus hebben pientere jongens en meisjes daar wat aan gedaan.
Apple heeft namelijk sinds april iMix toegevoegd aan iTunes. Daar kan u anoniem speellijstjes maken en posten. Andere iTunes gebruikers kunnen dan uw lijstje beoordelen en als het hen bevalt dan kunnen zij daarop stemmen. Sinds iTunes in het VK is opgestart, op 15 juni, zijn er verschillende iMixes verschenen met daarop kritiek op het feit dat Apple zo weinig muziek brengt van onafhankelijke labels. En die 'rebelse" speellijstjes krijgen heel veel steun, zodanig zelfs dat zij bovenaan de hitlijsten prijken. Zoals u kan zien op de afbeelding bij The Register, dragen de lijsten namen zoals 'iTunes needs Indies' en 'More Indies Please Apple!'
Apple heeft wel degelijk onderhandeld met verschillende onafhankelijke labels toen iTunes werd opgestart. Maar blijkbaar kon er geen akkoord worden bereikt - de prijsvorming zou een grote struikelblok zijn geweest.
http://www.theregister.co.uk/2004/06/28/itunes_indie_imixes/

* Skype verbindt u nu ook met 'echte' telefoonnummers
Skype is een kruising tussen P2P-dienst en instant messaging. Maar waar u bij de traditionele instante messaging diensten (Yahoo Messenger, MSN, Instant Messenger) voornamelijk uw klavier gebruikt om te 'converseren', maakt u bij Skype gebruik van oor en stem: u telefoneert echt met uw correspondent, dankzij een hoofdtelefoon en een microfoontje op uw pc.
Tot hiertoe was het enkel mogelijk om met anderen te converseren die ook achter hun pc zitten; gewone telefoonnummers kon u er niet mee bereiken. Nu is er een nieuwe versie uit van Skype, SkypOut (in bètavorm althans) waarmee ook dit mogelijk wordt. Dit artikel bij The Register beschrijft hoe het werkt.
Uiteraard is de dienst niet gratis, wat dacht u? Uit de prijslijst blijkt alvast dat bellen vanuit eender welk Europees land naar BelgiŽ 0,014 EUR per minuut kost, BTW in.
https://secure.skype.com/store/help.pricelist.html?service=pstn
http://www.theregister.co.uk/2004/06/25/skype_real_phone_numbers/

* Microsoft gaat samenwerken
Het gebeurt eigenlijk niet vaak. Gewoonlijk gaat Microsoft namelijk zijn eigen gangetje en trekt zich niet al te veel aan van industriestandaards. Maar blijkbaar is spam een geldige reden om de handen ineen te slaan.
Microsoft heeft namelijk al een eigen initiatief om spam tegen te gaan: een systeem waarbij de authenticiteit van de afzender wordt gecontroleerd (sender authication). Er zijn ook andere initiatieven gaande die hetzelfde willen bewerkstelligen en uiteindelijk moet daar dan een standaard uit voorkomen. Microsoft heeft nu aangekondigd dat het zal samenwerken met een rivaal, die ook aan sender ID werkt, zodat de standaard er sneller zou komen.
Het is uiteindelijk IETF (Engineering Task Force) die de standaard zal bepalen. En volgens dit bericht bij The Register zou niet enkel de Sender ID in overweging worden genomen voor de standaard, maar ook andere e-mail authenticatie systemen, inbegrepen het DomainKeys van Yahoo. De bedoeling van dat laatste systeem is dan weer dat 'gespoofte' adressen die door spammers gebruikt worden, geblokkeerd zouden worden.
http://www.chipzilla.com/?article=16861

* Merijn gooit er het bijltje bij neer
Kent u Merijn Bellekom? Deze student aan de universiteit van Utrecht is eigenlijk een mooi voorbeeld van een onbaatzuchtige internetter/programmeur. Hij heeft namelijk software ontworpen die al duizenden internauten heeft geholpen uit een erg, erg benarde positie. Zijn software, CW Shredder, slaagt er namelijk als enige in een erg hardnekkige spyware Cool Web Search, van uw pc te verwijderen.
De arme Merijn heeft er wel zijn handen vol mee gehad. De makers van de spyware brachten voortdurend nieuwe versies uit, die nog hardnekkiger waren, nog irritanter en nog meer schade toebrachten aan uw systeem. En onze Merijn moest dan natuurlijk voortdurend zijn software aanpassen. Komt daar nog bij dat de sites waar de software werd gehost, regelmatig DoS (Denial of Service) aanvallen te verduren kregen, vermoedelijk afkomstig van de makers van de spyware.
Nu is onze Merijn ook maar een mens en hij heeft eigenlijk wel wat anders te doen dan voortdurend die ene software aan te passen. Hij is moegestreden. Dus heeft hij op zijn website bekend gemaakt dat er voorlopig geen nieuwe versie van CW Shredder uitkomt. Wat onmiddellijk geleid heeft tot reacties van andere internauten die aangeboden hebben om die updates over te nemen, om toch maar de software up to date te houden.
Maar zou het eigenlijk niet veel beter zijn om de makers van de spyware zelf aan te pakken? Die moeten toch te achterhalen zijn, niet? De website Webhelper4u bijvoorbeeld heeft al heel wat namen achter die malware opgespoord. En ook de sites die profiteren van de malware, om verkeer naar hun eigen (porno) site af te leiden zouden aangepakt moeten worden. Zij betalen de makers van de malware per bezoeker die via de malware op hun site terecht komt.
Kom, heren en dames van het gerecht, er is werk aan de winkel!
http://www.webhelper4u.com/CWS/index.html
http://www.theregister.co.uk/2004/06/29/cws_shredder/

* Patch tegen nieuwste Microsoft-exploot
Afgelopen weekend werd groot alarm geslagen over het feit dat snoodaards op de servers van verschillende belangrijke sites stukjes code hadden gezet, die door een fout in IE andere code naar uw pc konden smokkelen. Het ging met name om IIS 5.0 webservers van Microsoft en de IE browser eveneens van Microsoft.
Ondertussen zijn we enkele dagen verder en weten we weer wat meer.
De Download.Ject had als bedoeling software te installeren op de pc van de slachtoffers die hun toetsaanslagen noteerde (keystroke loggers) om zo geheimen te ontfutselen en die informatie doorstuurde. Ondertussen weten we dus waar die informatie naartoe ging: naar een plaats in Rusland, die betrokken is bij een internationale spambende. De server werd ondertussen gesloten en een internationaal onderzoek is opgestart.
Microsoft heeft een patch uitgebracht tegen het lek bij de servers (1). Bovendien kan u op de Microsoft-site een hele pagina lezen over deze affaire, met alle gore details over hoe het script tewerk gaat en hoe men zich hiertegen kan wapenen (2). Een patch voor de IE-browser is er nog altijd niet; Microsoft heeft wel bekend gemaakt dat de gebruikers van Windows XP SP2 RC2 en later immuun zijn voor de installatiepogingen van de worm. Een schrale troost.(3)
Tussen haakjes: Bill Gates heeft dit weekend nog een toespraak gehouden, waarin hij de verdienste van Microsoft roemde om de manier waarop lekken de laatste tijd steeds sneller worden opgevolgd met patches. En dat terwijl de hele wereld getroffen werd door de Download.ject en Microsoft nog altijd geen patch heeft uitgebracht voor de zwakke plek in IE.... (4)
http://support.microsoft.com/?kbid=871277
http://www.microsoft.com/security/incident/download_ject.mspx
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Jun/gee20040628025762.htm
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Jun/sec20040629025779.htm

* Ook auto's hebben last van blauwe schermpjes
De tegenwoordige auto's, vooral de duurdere exemplaartjes, zitten vol met elektronica. En waar het vroeger de goedkopere modellen auto's waren die eerder last kregen van euvels en mankementen, zijn het nu eerder de duurdere modellen, juist omwille van de elektronica.
Juist ja: het blauwe scherm van de gehate en gevreesde crash. Wanneer zo'n crash gebeurt bij het één of ander luxe-hebbeding in zo'n dure wagen, dan levert dit nog een leuke anekdote op. Maar anders is het wanneer ook belangrijke systemen in de wagen het opgeven - want ook daar wordt steeds meer en meer elektronica toegepast.
Dit artikel van Wired heeft het over zo'n gevaarlijke gevallen. Auto's die plots onbestuurbaar worden, die versnellen zonder dat uw voet op het gaspedaal zit en waarbij u niet meer kan remmen. Dat euvel deed zich voor in een wagen van Toyota, waar een nieuwe technologie werd toegepast, de elektronische smoorklep (throttle), waarbij sensoren worden gebruikt om de positie van het gaspedaal te bepalen, in plaats van kabels zoals vroeger.
Wie goed wil griezelen en een goede reden wil hebben om toch maar niet over te gaan tot de aankoop van een dure, exclusieve wagen vol hi-tech elektronica, moet dit artikel maar lezen!
http://www.wired.com/news/print/0,1294,63846,00.html

* Irakese overdracht: wat met het .iq domein?
Deze week werd de controle over Irak overgedragen uit handen van de Coalition Provisional Authority (CPA) naar de interim Irakese regering. Maar wat met het .iq domein, dat voor de staat Irak voorbehouden is?
Tot hiertoe is het niet op het internet aanwezig. Het is te zeggen: de domeinnaam is gereserveerd en de organisatie en/of personen die gaan over de toekenning van domeinen onder het .iq TLD is ook bekend. Alleen: de huidige verantwoordelijken zitten ergens in een gevangenis in de VS. Zij worden beschuldigd van hulp aan terroristen.
De interim-regering had wel gevraagd dat het TLD aan haar werd overgedragen, maar ICANN heeft daar niet op gereageerd. En dat is al twee maanden geleden.
Dus is er een vacuüm ontstaan. De oude beheerders van het TLD kunnen niets omdat ze in de gevangenis zitten. De nieuwe beheerders (of althans: zij die voortaan gerechtigd zouden moeten zijn om het TLD te beheren) kunnen niets, omdat het domein nooit aan hen werd overgedragen.
Leest u zelf het hele verhaal in dit artikel van The Register.
http://www.theregister.co.uk/2004/06/30/iraq_internet_domain/

* Geen zaligmakende remedie tegen spyware
De plaag van de spyware zal in de komende jaren nog toenemen. En er zal geen enkele tool zijn, gesneden op de maat van bedrijven, die kan verhinderen dat de spyware hen het leven zuur maakt.
Spyware heeft namelijk goede en slechte kenmerken; traditionele antivirus software kan haar daarom erg moeilijk herkennen en verwijderen. Slechts enkele programma's zijn daartoe in staat en één daarvan, CW Shredder, heeft de strijd opgegeven, zo hebt u gisteren kunnen lezen.
Wat echter nog erger is, is dat heel wat van de tools die beweren spyware aan te pakken, zelf malware en/of spyware zijn. Dat is wat u kan lezen op dit forum van Spywarewarrior (1)
Sommige producten brengen geen of nauwelijks resultaat; anderen lokken u met valse positieven om u af te schrikken zodat u zou overgaan tot de installatie van hun product. Nog andere zijn zelf verdelers van spyware/adware. eAcceleration / Veloz Stop-Sign bijvoorbeeld zou zelf CoolWebSearch verspreiden (2). NoSpyX belooft dan weer een gratis scanner, maar vraagt dan dat u het programma zou aankopen. En dan zijn er nog andere die hun product hebben opgebouwd op een database die zij hebben gestolen van andere softwareverkopers.(3)
Triest, niet? Zo misbruik maken van de miserie van mensen... Het internet is blijkbaar nog altijd het jachtterrein van uitgeslepen bedriegers en helaas zijn er nog altijd slachtoffers te vinden...
http://www.spywarewarrior.com/rogue_anti-spyware.htm
http://www.theregister.co.uk/2004/06/29/cws_shredder/
http://www.wilderssecurity.com/showthread.php?t=7221
http://www.theregister.co.uk/2004/06/30/anti_spyware_silver_bulllet/

* Mensen vallen nog altijd voor spam
U haat het, wij haten het, de hele wereld haat spam. Wat is eigenlijk de bedoeling van spam? Wel, blijkbaar zou u overhaald moeten worden om bepaalde producten te kopen. Tja, u zal, net als wij, niet geneigd zijn om een product aan te kopen nadat u er een mailtje voor gekregen hebt dat u hoog geïrriteerd heeft. Dus: wat heeft spam voor zin?
Blijkbaar heeft spam wel degelijk zin. Er zijn nog altijd mensen die producten kopen naar aanleiding van een spam-mail die zij ontvingen. Volgens een recente studie geeft zelfs 20% van de Amerikanen toe dat zij een product hebben aangekocht dat met spam werd aangeprezen.
En zolang er mensen zijn die blijven kopen, zullen er mensen zijn die spam versturen. Helaas.
http://www.azcentral.com/business/articles/0629Spam-ON.html

* MSN zoekmachine vernieuwd
Microsoft wil concurrenten Google en Yahoo op hun eigen terrein verslaan: dat van de zoekmachines. Dus werd de eigen MSN zoekmachine onder handen genomen, een operatie die 100 miljoen dollar heeft gekost.
Het resultaat? Volgens de bespreking bij The Register zouden de betaalde resultaten nu duidelijk apart worden gehouden van de resultaten die door de zoekalgoritmes werden getoond. Daardoor zouden de zoekresultaten 45% accurater worden dan voorheen en op gelijke hoogte komen met marktleider Google. De zoekmachine verwijst ook rechtstreeks naar Encarta, de encyclopedie van Microsoft. En de pagina zelf werd ook in een nieuw kleedje gestoken, dat sneller zou moeten laden en simpel werd gehouden.
Is dat niet een beetje in zijn eigen vlees snijden, die betaalde zoekresultaten laten vallen? Volgens Microsoft zelf zou het bedrijf miljoenen dollar aan inkomsten verliezen. Maar de zoekresultaten zouden beter zijn en de mensen moeten nu eenmaal een reden hebben om de MSN zoekmachine te gebruiken en niet die van Google.
http://www.theregister.co.uk/2004/07/01/msn_upgrades_search/
http://search.msn.com/
http://techpreview.search.msn.nl/

* Poging tot standaardisatie van het internet
De Mozilla Foundation heeft aangekondigd dat er een nieuwe poging wordt ondernomen om de plug-in functie van de browsers te standaardiseren. Apple, Opera en Mozilla (makers van browsers), Macromedia (Flash) en Sun (Java) zullen samenwerken om de Netscape Plugin Application Interface (NPAPI) uit te breiden zodat het een open broncode, veilig model wordt voor plug-ins.
NPAPI was ooit de standaard om plug-ins te laten communiceren met de computer. En ook Microsoft en zijn Internet Explorer werkte met NPAPI. Tot op een mooie dag Microsoft NPAP liet vallen en zijn eigen standaard, ActiveX uitbracht. Die technologie is, tussen haakjes, het voorwerp van een bittere patentenstrijd tussen Microsoft en Eolas, dat beweert de technologie te hebben uitgevonden.
Een beetje meer achtergrond over deze nieuwe poging om het internet wat meer te standaardiseren, vindt u in dit artikel bij Internet.com
http://internetnews.com/bus-news/article.php/3375831

* Brightmail pakt zombies aan
Onlangs hebben wij ons wedervaren hier verteld met zombie-pc's: pc's die besmet waren met een virus en die zonder medeweten van de eigenaar voortdurend spam- en andere mails uitstuurden.
Veel konden wij niet verrichten tegen de zombie pc's. Bij de meeste mailprogramma's kan u nu eenmaal enkel mails wegfilteren op basis van het e-mail adres en dat is in dit geval vervalst. Daarom is de nieuwe versie van de Brightmail Anti-Spam zo interessant: daarbij wordt spam gefilterd op basis van IP-adressen.
In deze nieuwe versie van de software wordt ook onderscheid gemaakt tussen de adressen die enkel spam sturen en de adressen die zowel spam als gewone mail sturen - die laatste kunnen namelijk zombie-pc's zijn. De antispam software blokkeert alle e-mails die afkomstig zijn van IP-adressen die enkel spamberichten versturen, maar bij de adressen die zowel spam als gewone boodschappen sturen, worden de mails extra gescand om er zeker van te zijn dat het spam is, vooraleer de mail wordt geblokkeerd. Met andere woorden: legitieme boodschappen afkomstig van zombie pc's raken toch nog door.
http://zdnet.com.com/2100-1105_2-5254157.html

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Robot-voetbalkampioenschap
Bij het schaken zijn we het al gewoon: de mens neemt het op tegen de computer-schaker. En verliest het vaak nog ook. Nu is het de beurt aan de populairste sport: koning voetbal, koning voetbal, om bevolkt te worden door mechanische spelers.
In Lissabon wordt dezer dagen het robot-voetbal wereldkampioenschap gehouden, RoboCup 2004. De uitstekende gelegenheid uiteraard voor de uitvinders en techniekers om te pronken met hun nieuwste vorderingen. Zo is er een groep elektronici en informatici die er haar robotjes voorstelt: de NUbots. Voor die mannekes werd in de leer gegaan bij de AIBO's van Sony: zij zijn, in vergelijking met vroegere modellen, veel slanker en sneller. Bovendien zijn de robotjes ook slimmer: volgens de ontwerpers zouden zij eigen beslissingen kunnen nemen, zelf zien, enkel en als team samenwerken. Onze voetballers binnenkort zonder werk?
http://www.robocup.org/

* Nieuwe woordjes leren: WiMAX
De laatste maanden is er heel wat te doen geweest rond WiMAX en het wordt dus tijd dat wij u even laten kennis maken met deze nieuwe term.
WIMAX is een nieuwkomer in het draadloze netwerkgebeuren. Het houdt het midden tussen de WiFi technologie die geldt voor een lokaal netwerk en de netwerken over grotere afstand zoals die worden gebruikt bij bijvoorbeeld netwerken voor pakketdataverkeer voor gsm's.
Er wordt veel verwacht van WiMAX, dat een groot gat in de markt zou vullen. En voor wie wat meer wil weten over deze technologie: WiMAX staat voor World Interoperability for Microwave Access, gaat over de 802.16 breedband draadloze standaard en kan snelheden aan van 70 Mbps (megabytes per seconde) over een afstand tot bijna 60 km! Op onderstaande adressen vindt u meer techneuten uitleg over WiMAX.
http://www.wimaxforum.org
http://www.networkingpipeline.com/22101990

===>>> Let op: in dit artikeltje hebben wij een foutje gemaakt, zoals lezer André ons meldde: Mbps is Megabits (1024 kb) per seconde, MBps is megabytes per seconde (1 megabyte = 1,048,576 bytes).

* FireFox 0.9.1 uit
Het nieuws is al wel niet zo helemaal nieuw, maar dit artikeltje bij The Inquirer trok onze aandacht: de nieuwste versie van de FireFox browser is best te doen. Versie 0.9.1. is slank gebleven (4,7 MB) maar bevat een reeks handige mogelijkheden. Enkele opvallende nieuwigheden: een nieuw uiterlijk (theme), de mogelijkheid om afbeeldingen te kopiŽren, individuele items uit de AutoComplete lijst te wissen, verbetering bij de behandeling van de zoekfunctie en de bookmarks.
Voor meer info verwijzen wij u naar de bespreking van The Inquirer (1). En probeert u de browser zelf maar eens, als u het nog niet gedaan had althans (2).
http://www.chipzilla.com/?article=16907
http://www.mozilla.org/download.html

* Apple stopt een tijger in uw computertank!
In San Francisco heeft Apple een tipje van de sluier opgelicht van de nieuwste versie van haar OS Mac OS X, versie 10.4, bijgenaamd Tiger. De nieuwe versie die volgend jaar in de winkel zal liggen, bevat meer dan 150 nieuwe functies. Zo is er Spotlight, een speciale zoekfunctie waarmee u bestanden snel kan weervinden, Safari RSS, een versie van de Apple browser waarmee u rechtstreeks toegang hebt tot RSS informatie, Dashboard met zijn 'widgets' besturingselementen, iChat, een instant messagingsoftware waarmee u ook audio- en videoconferenties kan houden met verschillende personen.
Op dezelfde conferentie heeft Apple trouwens nog meer mooie dingen voorgesteld: een preview van de Xcode developers tools en een reeks breedbeeldschermen voor Mac en PC: 30 inch LCD cinema HD Display.
http://www.apple.com/macosx/tiger
http://www.apple.com/xcode

* Sony bindt strijd aan met Apple
De iPods van Apple, in combinatie met de iTunes muziekdienst, zijn een groot succes. En een succes, dat verdient navolging! Sony Electronics bijvoorbeeld zal deze herfst een muziekplayer uitbrengen die een harde schijf bevat, goed voor 20 of 40 giga opslagruimte. Samen met de eigen muziekdownloaddienst van Sony zouden de toestelletjes de aandacht voor Sony moeten aanwakkeren en de concurrentie aangaan met Apple's iPod en iTunes. De beide toestelletjes gebruiken het ATRAC3 muziekformaat van Sony. Bij het toestel hoort software waarmee u MP3, WAV en WMA bestanden kan omzetten naar ATRAC3 en dan afspelen op de player.
Om u een idee te geven van de kracht van de nieuwe spelers: de Network Walkman (20 giga) kan 13.000 songs bevatten, de Vaio Pocket (40 mega) tot 26.000 songs.
http://zdnet.com.com/2100-1103_2-5253866.html


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop*** Maar liefst 900.000 notebooks van HP vertonen mankementen!
http://news.com.com/HP+says+as+many+as+900%2C000+notebooks+buggy/2100-1044-5248097.html?part=dtx&tag=ntop

*** Red Hat wil niet enkel meer op het gebied van besturingssystemen aan de slag zijn, maar ook haar terrein verleggen naar opslagsoftware
http://news.com.com/Red+Hat+unveils+storage+software/2100-7344-5247615.html?part=dtx&tag=ntop

*** Bedrijven vrezen grote problemen na de installatie van Service Pack 2 voor Windows XP, omdat er zoveel functies en instellingen aangepast zijn. Bij een test konden 5.000 dekstops geen verbinding meer krijgen met het internet, nadat de SP gePinstalleerd werd!
http://www.webwereld.nl/nav/nb?18913

*** De Europese meerderheid voor softwarepatenten begint te wankelen: de Nederlandse regering trekt haar steun terug.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=040702028
http://www.webwereld.nl/nav/nb?18944

*** 500.000 spamberichten per dag; de meeste spam is afkomstig uit de VS, maar de meeste spam-servers worden in China gehost. Het product waarvoor het meeste spam verstuurd wordt, zijn medicijnen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=040702003

*** BELNET functioneert voortaan ook als Computer Emergency Response Team (CERT): u kan er de laatste updates over de veiligheidsstatus van het internet volgen
http://cert.belnet.be


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* Hoods - John & Kitty
Hardcore Punk om de week goed in te zetten. Zoals het hoort: snelle snerpende gitaren, een stem die tegen het hese aan staat te brullen en een snelle drum. Voor de liefhebbers.
http://music.download.com/hoods/3600-8709_32-100027919.html?tag=ed

* Sami T - Transcience
Fijne ambient muziek die een heel landschap vol klanken tevoorschijn tovert. Sami speelt muziek al sinds hij een klein jongetje was en hij componeert songs vanuit zijn slaapkamer.
http://music.download.com/sami/3600-8502_32-100128382.html?tag=ed

* Daniel Austin - Undermined
Pop-soul, progressieve jazz: deze man combineert de funky urban aantrekkingskracht van Seal, met de lyrische stijl van Sade en een klassieke muzikale achtergrond.
http://music.download.com/danielaustin/3600-8550_32-100303697.html?tag=featured

* Dan Szafranek - Crimson Sky
Een opname van een jongen van 14. U zou het niet verwachten, maar het klinkt verbazend goed, professioneel en zelfs mooi.
http://music.download.com/danszafranek/3600-8995_32-100313382.html?tag=justin

* Digitalism - Infinite Dreams Part 1
Een song die eigenlijk best als achtergrondmuziek zou gediend kunnen hebben bij Blade Runner. Elektronische muziek, ambient.
http://music.download.com/digitalism/3600-8362_32-100097286.html?tag=ed


Netties werkt samen met:Afsluiter
We zouden eigenlijk altijd vakantie moeten hebben.
We zijn ervoor geschapen.
Maar, waar moet je dan nog naar verlangen?

[Simon Carmiggelt, Nederlands auteur]