| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 24/03/2017
[Nieuws]BMW 330e, Deel 4 : Einstein brain?
[Nieuws]Updates voor Google Allo, Duo en Photos
[Nieuws]Medium lanceert een abonnementsversie
[Site]Vrijdag multimedia: miniatuurhuizen
[Site]Vrijdag multimedia: deuren en ramen
[Site]Vrijdag multimedia: Mahjong
[Tip]De tip van Hans: Hoe een machine menselijke p...
[Software]RadioPublic: enkel de beste episodes
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Tip: hoe kan je een foute Facebook posting me ...
Snapmail: zelf-vernietigende mails ...
De ene site om YouTube filmpjes naar MP3 om t ...
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
Zoeken met Google 


Reclame 

Volledig artikel

BMW 330e, Deel 4 : Einstein brain?
Auto’s bevatten meer en meer informatica, microprocessors en spitstechnologie dan ooit te voren. Maar, wie weet alles het best, wij of de auto? We trachten het uit te zoeken. We danken dan ook BMW Group Belux, en in het bijzonder de heer Pieter De Wit voor het ter beschikking stellen van een BMW330e iConnect.

iConnect: de SIM-kaart
Maar wat maakt een iConnect BMW zo slim? Hedendaagse auto's hebben heel wat computerpower aan boord. Heel het motormanagement is processor gestuurd, maar ook achteruitrijsensors, rijbaanassistentie, dimmer van de grootlichten, GPS en dergelijke werken met on-board computers.

BMW heeft bovendien in zijn iConnect-wagens nog iets heel belangrijks toegevoegd: de SIM-kaart. Iedereen kent wel een SIM-kaart: dat kleine dingetje dat je in je GSM steekt om te kunnen telefoneren. De SIM-kaart geeft een GSM zijn telefoonnummer en je betaalt een provider voor het gebruik van zijn netwerk en per oproep.

Een bellende auto
En dat is het eerste punt: je auto kan telefoneren. Stel dat je ergens crasht of in panne staat, je auto verwittigt de hulpdiensten. Kan je auto opgebeld worden? Ja, je auto wel, jij niet. BMW-diensten kunnen in verbinding komen met jouw auto. Je auto is geen telefoontoestel. Maar, dit is niet nieuw, het bestond al geruime tijd.

Punt twee is: je kan een SIM-kaartje niet alleen in een GSM steken, maar ook in een smartphone. En dat betekent: internet in je auto. En nu wordt het niet alleen smart en interessant, maar heel heel heel smart en heel heel heel interessant. Je kan dus Google raadplegen op je navigatiescherm, social media en dat allemaal. Je auto is dan wel smart; de bestuurder is allesbehalve smart als hij dat al rijdende doet. Nu, dit is ook al niet zo nieuw meer. Wel nieuw zijn de handige apps die het BMW-team heeft ontworpen.

Gegevens opvragen vanop afstand
Verbinding maken tussen je smartphone en auto gebeurt via bluetooth als je in de wagen bent, bv voor het afspelen van muziek op je smartphone via de autoradio, voor het bellen. Staat je auto ergens anders, dan kan je connectie maken via internet. Zo kan je op je smartphone zien hoever de batterij van je wagen is opgeladen, als je aan het opladen bent, hoelang het nog duurt voor je 100% batterijcapaciteit hebt. Je kan de wagen ontgrendelen en terug afsluiten, de claxon gebruiken, voorverwarmen en je kan zien waar je je auto hebt geparkeerd. En deze ogenschijnlijk handige tool gaan we gebruiken om de SIM-kaart en GPS systeem trachten uit te leggen.

De SIM-kaart in de BMW ziet er niet uit als het minuscuul dingetje dat je in een GSM-shop koopt en in je phone moet wurmen. In de BMW is het een module die vast in je voertuig zit. Je betaalt natuurlijk ook roaming kosten, afhankelijk van je provider. De SIM kaart heb je nodig om contact te maken met het 3G of 4G netwerk van de GSM-masten.

De GPS maakt contact met enkele satellieten die op een vaste plaats boven onze hoofden hangen. Door peilingen met verschillende satellieten en wat getover met sinus, tangens en aanverwanten weet de GPS op welk deel van de wereldbol je GPS, en dus je auto zich bevindt. Aangezien we de wereldbol hebben verdeeld in ontelbare vakjes door breedte- en lengtelijnen te trekken kunnen we de plaats bepalen waar we zijn. Ik bevind me bv nu op Noorderbreedte 51 4.264 en Oosterlengte 4 43.296. Mooi, maar je hebt natuurlijk ook een map, een landkaart nodig om dat aanschouwelijk te maken. Daarvoor rijden er verschillende auto’s rond, die niets anders doen dan door alle straten te rijden, en die wegen, verkeersborden, ronde punten, streetview in beeld brengen. De combinatie van deze maps en de coördinaten, maakt dat we kunnen GPS-volgen op een kaart.

Met de app Find my car kunnen we dus achterhalen in welke straat we onze auto geparkeerd hebben.

Find my car: de drie testen
Waarom vertellen we dit? Wel gewoon om één van de vele mogelijkheden deze wagen te belichten, zowel beperkingen als voordelen.

En daarvoor deden we drie testen. Eerst reden we naar Rochehaut en Frahan. Fahan ligt ingesloten in een meander van de Semois, en Rochehaut ligt op de andere oever van die Semois, boven op een heuvelrug. In vogelvlucht is de afstand tussen de twee dorpen amper 500 meter. Er is een wandelweg die langs de berghelling kronkelt en die via een smalle voetgangersbrug deze dorpen verbindt. We parkeren in Frahan en wandelen naar Rochehout. Daar vragen we met de app Find my car de kortste weg terug naar de auto. Wat blijkt: Op het schermpje van de smartphone zien we de dat plaats waar de auto staat, vlakbij is, maar dat de weg om ernaar toe te gaan …. 11 km lang is…

Omdat de kaartenmakers enkel de wegen gebruiken, geschikt voor een auto, sturen ze je via deze straten. We kunnen via de app ook vragen om de auto te laten claxonneren, en ja dit is zeer duidelijk hoorbaar. Gelukkig ken we er de weg en wandelen we terug naar de auto, er is trouwens maar één wandelpad tussen Frahan en Rochehaut, en dat is echt niet zo moeilijk te vinden. We kenden de situatie en zochten speciaal deze plaats op voor de test. Het is een beetje kinderachtig. Maar het betekent wel dat als je de kortste weg naar je auto zoekt, dit systeem je niet door een park of dergelijke gaat sturen.

De parkeergarages
Goed, volgende test, regelmatig parkeren we in een parkeergarage. We zetten de auto op -3 in de parking onder het Ladeuzeplein in Leuven. Vind de app op de smartphone de auto? Natuurlijk niet. Op ons schermpje verschijnt de melding dat Find my car mogelijk niet werkt in parkeergarages en onder bruggen. We vinden op de display zelfs geen auto terug. Vervolgens verplaatsen we de auto naar -1 en parkeren heel dicht bij de uitgang.

En, totaal onverwacht krijgen we via de app, bij het zoeken naar de locatie van de wagen, het bericht dat hij ergens op het Ladeuzeplein staat. Dat is toch al iets.

Dan rijden we naar het Algemeen Ziekenhuis Imelda in Bonheiden, en parkeren ergens op de vrij grote parking. We gaan naar de hoofdingang van het ziekenhuis en zoeken van daar hoe we naar onze wagen moeten gaan. Volgens de Smartphone staat hij ergens op de parking, maar in welke rij, welk vak… nee. De parking is immers een privéterrein en wordt niet in kaart gebracht…. Dus het is gewoon zoeken op de ouderwetse manier.

Maakt dit nu van het SIM-kaart systeem een slecht systeem? Nee, verre van, het systeem werkt prima maar de kaarten zijn nog niet verfijnd genoeg.

Gezond verstand
Wat we vooral willen meegeven is: gezond verstand primeert, hoe slim een auto ook mag zijn er zijn altijd beperkingen, situaties waarin het niet werkt.. Je kan al die technische innovaties heel goed gebruiken, maar er voor honderd procent op rekenen is geen goed idee, je moet er bewust van blijven dat er beperkingen zijn. Zoals bv bij GPS-gebruik: Deurne vind je bij Antwerpen en ook in Noord Holland (Nederland); Berchem ligt in Oost Vlaanderen, Antwerpen en Luxemburg. Dus verstand gebruiken is de boodschap.

Bij BMW is men zich daar ten zeerste van bewust. Alles is terdege getest. Maar technologie kan niet alles oplossen. Zeer handig bij ons testmodel waren de camera’s die een duidelijk beeld geven van de ruimte rond de wagen bij het parkeren. Maar als je eerst door een plas rijdt, zijn ze ook onbruikbaar tot de lenzen weer terug proper zijn.

Een goede wagen kiezen is een kwestie van gezond verstand. En een goede wagen is een wagen die zijn kwaliteiten bewezen heeft, die gekend staat voor degelijkheid en betrouwbaarheid. En bovendien een wagen kiezen die garant staat voor rijplezier. Een goede wagen kiezen is je Einstein brain gebruiken. En dan heb je een ook een wagen met een Einstein brain.

Paul Liekens.


  
Archief per categorie

Nieuws
Niet genoeg data, niet genoeg chips, maa... 19/04
Logitech: Prompt Builder en muizen met A... 19/04
Google: EV laadpalen, Google Drive in da... 19/04
Wandeling van het Jaar in de provincie A... 19/04
Het is zover: je kan iOS apps van het we... 18/04
Kort: Watermerk voor AI bij Snap en filt... 18/04
Wat kan er fout gaan als GPT-4 beveiligi... 18/04
Apple laat emulators toe in App Store - ... 17/04
Samsung terug de grootste, maar de groot... 17/04
YouTube treedt nog strenger op tegen wie... 17/04
Meer artikels ....
Hardware
Meta wil de Quest in het klaslokaal... 18/04
Nieuwe interfaces bedenken: AI pin bewij... 17/04
Nieuwe ereaders van Rakuten Kobo... 12/04
Google Next: nieuwe Axion chips voor de ... 11/04
Nieuwe woordjes leren: JGEGLI... 10/04
Google: nieuw Find My Device netwerk... 08/04
Oura Ring Labs: experimentele functies... 04/04
Nieuw Web3 netwerk moet einde maken aan ... 03/04
Politie schiet GPS-trackers af om achter... 02/04
Nieuwe woordjes leren: UXL... 28/03
Meer artikels ....
Oor
Amazon Maestro: AI speellijst... 17/04
Podcast: Napleiten... 15/04
RIP Google Podcast... 03/04
Oproep: doneer je muziek streaming data... 02/04
Spotify: voortaan ook cursussen... 26/03
Neil Young keert terug naar Spotify... 15/03
Spotify lanceert muziekvideo... 14/03
Podcast: Something was wrong... 11/03
De stemmen van Assisen: de moord op Ingr... 06/03
Podcast: Zij is van mij... 05/03
Meer artikels ....
Site
EDUbox: educatieve informatie rond Data ... 19/04
Character AI: babbel eens met een histor... 18/04
History of Mathematics... 18/04
Kruidenspiraal... 17/04
Wisecut AI: video bewerken... 17/04
Forebears: namen... 16/04
Series heat... 16/04
Flight Radar... 15/04
TopoGuesser: verken de wereld... 15/04
Udio: AI app voor muziek creatie... 12/04
Meer artikels ....
Tip
Apple watch Faces: wat is het en hoe ins... 19/04
Google Photos update: leuke AI nieuwighe... 02/04
Netflix: ontdek meer titels... 20/03
Firefox: binnenkort tab previews... 18/03
Bekijk op je iPhone waar jij je foto s n... 13/03
Zo zet je Gemini als je standaard assist... 04/03
Zo maak je een avatar die je document vo... 28/02
Leren dankzij AI met gebruik van YouTube... 26/02
Wat moet je doen als je iPhone per ongel... 22/02
Fotografie: bewegingseffect... 09/02
Meer artikels ....
Software
LocalSend: bestanden verzenden... 19/04
AirChat: Twitter maar dan met spraak... 18/04
DxO PhotoLab: beeldbewerker... 17/04
Forest: tab manager... 16/04
Lawnchair: nu ook voor andere toestellen... 15/04
Geekbench: je apparaat toetsen... 12/04
Just Tact: chat app... 11/04
Stereo Tool: je muziek verbeteren... 10/04
FireAlpaca: beeldbewerker... 08/04
Jamulus: online jammen met vrienden... 05/04
Meer artikels ....
(c) www.netties.be 1.0 -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)