| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 17/03/2017
[Nieuws]BMW 330e, Deel 3 : De buren
[Nieuws]CIA-spionage, Turkse hackers, Oost-Europese c...
[Nieuws]Pro-Erdogan-hackers lanceren uitgebreide pira...
[Nieuws]Software die pc's gijzelt 'aanzienlijke dreig...
[Nieuws]Goed beveiligd online? Doe de test op www.cyb...
[Nieuws]7 manieren om de CIA buiten te houden
[Site]Vrijdag multimedia: even wandelen... onder he...
[Site]Vrijdag multimedia: Nucleaire explosies in de...
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Tip: hoe kan je een foute Facebook posting me ...
Snapmail: zelf-vernietigende mails ...
De ene site om YouTube filmpjes naar MP3 om t ...
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
Zoeken met Google 


Reclame 

Volledig artikel

BMW 330e, Deel 3 : De buren
Auto’s bevatten meer en meer informatica, microprocessors en spitstechnologie dan ooit te voren. Computers zijn niet enkel desktops, laptops, tablets en smartphones. Ze doen ook in intrede in ijskasten, verwarmingsinstallaties, verlichting, wasmachines en, natuurlijk ook in je auto. We danken dan ook BMW Group Belux, en in het bijzonder de heer Pieter De Wit voor het ter beschikking stellen van een BMW330e iPerformance. Hoe is het nu eigenlijk om een dergelijke voor je huis te hebben staan, en hoe voelt het rijden er in?
Lees het in:
Deel 3: De buurtreactie
Allereerst, we wonen niet in een woestijn, zuidpool of een andere plaats waar auto’s zeldzaamheid zijn. In de buurt rijden er een Renault Espace, C3, Hyundai i30, Q7, BMW Z4, BMW 320D cabrio, Opels, Peugeots enz…, maar toch kregen we heel veel reactie op de BMW voor de deur. Er werd zelfs aangebeld om me te feliciteren met de nieuwe aankoop. Dat misverstand werd -helaas- vlug rechtgezet. De nieuwe BMW 3-reeks straalt een klassieke klasse uit. Een 3 is uiteraard niet de topklasse van BMW, maar het is en blijft een mooie wagen. Groter is niet altijd mooier of nodig. Een omschrijving die we hoorden was: 'gebalde kracht'.
De uitvoering die wij ter beschikking hadden, saphirzwart, 17" alu velgen (styling 392), de vermelding eDRIVE op de C-stijl en nog een reeks opties is wel een head-turner. Iedereen in de buurt vindt het een zeer mooie wagen, maar over de ‘haaievin’ op het dak is men minder te spreken. Deze 'haaievin' die de antennes voor o.a. GPS bevat doet inderdaad afbreuk aan de vloeiende daklijn. BMW-designers: dit kan toch veel beter. Ook werden er vragen gesteld bij het ontbreken van de achterruitwisser. Onze ervaring hierbij: door de vorm van de wagen heb je daar geen last van bij het rijden. De rijwind houdt de achterruit relatief proper. Anders is het als je de auto 's morgens er met beslagen ruiten bijstaat, dan missen we die wisser wel even.
Over de binnenkant zijn de meningen wel heel verdeeld: ongeveer de helft (meestal de mensen die rijden als een noodzakelijk iets beschouwen en de oldtimer-liefhebber) vonden het interieur met de ontelbare knoppen en verstelmogelijkheden onoverzichtelijk en 'te moeilijk'. Vooral de iDrive knop bleek angstaanjagend. De andere helft vond dat dan weer een prachtig systeem. (

iDrive, YouDrive?
De iDrive knop is de grote knop waarmee je de menu's van de elektronica zoals GPS – multimedia – wageninstelling… kan bedienen.) Inderdaad je wandelt door al die menu’s door de knop te draaien, kantelen, indrukken of zelfs als touch-screen gebruiken.
Maar: 1) Er zit een hele logica in, die, eens je het systeem door hebt, vrij eenvoudig is.
2) Heel veel instellingen hoef je maar éénmaal te doen: de instelling van het head-up display, je voorkeur van de GPS weergave... die ga je niet dagelijks wijzigen. De zitpositie is door middel van een zestal (!) knoppen in te stellen. Maar dit hoef je ook maar éénmaal te doen, persoonlijke instellingen sla je onder je naam op in het geheugen van de auto en die roep je met één druk op de knop terug op.
3) Heel veel functies kan je op meerdere manieren oproepen. Bv radiozender wijzigen kan je door de iDrive knop te gebruiken of met de satelliet aan het stuur.
Eens deze drie zaken uitgelegd bleek de stap naar de iDrive minder groot. Maar visueel verandert er niets. De aanwezigheid van de verschillende toetsen en toetsjes ziet er indrukwekkend uit. Gelukkig staat alles heel goed gerangschikt en gesorteerd. En, in geval van nood, je kan ook de handleiding oproepen op het scherm, door middel van… de iDrive knop.
Over de kofferruimte was men minder te spreken. Deze is inderdaad vrij ondiep door de aanwezige batterijen van het hybride systeem. Dit zijn inderdaad keuzes die je moet maken. De BMW330e is een comfortabele reiswagen maar om met 4 personen en bagage voor veertien dagen in Zuid-Frankrijk te gaan kamperen is hij niet geschikt. Net zo min als een cabriolet of tweezits sportwagen hiervoor geschikt is. En net zo min als een uit de kluiten gewassen 4x4 SUV een stadswagen is. Wat de BMW330e betreft, je kan de achterbank nog altijd neerklappen voor noodgevallen.

De verwachte vragen
Vanwege de buren kwamen er natuurlijk ook de ‘verwachte vragen'. Er was natuurlijk de vraag: "Hoe rap gaat’em?" Ofwel: Hoe snel rijdt hij? Het antwoord is heel eenvoudig: "Snel genoeg... meer dan snel genoeg..." vergezeld van een vette knipoog. Je krijgt een vette grijns terug. De auto is goedgekeurd. Mannen en auto's, weet je wel...
En dan de vraag: "Hoeveel verbruikt hij nu..?". Vreemd genoeg gaat die vraag enkel over benzineverbruik, en niet over het elektrische verbruik als je de batterijen via het plug-in systeem wil opladen.
Als je iedere avond je auto netjes oplaadt aan het net, dan kan je de volgende dag rustig een aantal kilometers bollen zonder ook maar één druppel benzine te verbruiken. We hebben het geprobeerd, een winkeldag in een nabijgelegen stad, gewoon vlot het verkeer gevolgd, volledig elektrisch. Dat ging moeiteloos.
Moet je grotere afstanden afleggen of gebruik je de autosnelweg, dan ligt het anders, en gebruik je wel benzine. Maar, de energie die vrijkomt bij afremmen op de motor of door effectief het rempedaal te gebruiken, en die bij een conventionele wagen verloren gaat, wordt in de hybride gebruikt om de batterij te laden. (Dit is trouwens zeer mooi te volgen op een display). En die energie wordt dan weer gebruikt om na stilstand (bv na een rood licht) te vertrekken. En dit maakt de wagen ook weer flink zuiniger.

Maar, hoe rijdt een BMW330e nu?
Wel, daarover kunnen we kort zijn: Zalig, deze BMW is een echte "rijdersauto", vlot, soepel. Op een bochtig heuvelachtig traject is het alsof de wagen zelf de ideale rij-lijn vind.
Bij elektrisch rijden is deze wagen ongelooflijk stil. Maar de benzinemotor is ook verrassend stil, zelfs het starten hoor je nauwelijks . We moesten soms naar de toerenteller kijken om te weten welke aandrijving we gebruikten. Het overschakelen tussen elektrisch of benzine rijden gaat heel vloeiend en is bij normaal rijden nauwelijks voelbaar.
Enkel als je elektrisch rijdt en dan een kick down geeft (plotseling vol gas) trekt de auto in 'trapjes' op. De wagen heeft enkele seconden nodig om de benzine krachtbron te starten, en dat voel je door een duw in je rug. Ook het schakelen van de automatische versnellingsbak is voelbaar, maar zeker niet hinderlijk. De besturing in vlot genomen bochten is messcherp.
Er valt heel veel te vermelden over rijden met deze hybride. Maar de beste raad is: Ga eens een testrit maken met deze BMW, zelfs als je niet de bedoeling hebt om een nieuwe wagen te kopen. Je hoeft het niet te doen voor de buren, maar vooral om zelf te genieten van deze vlotte hybride. Hou er wel rekening mee dat je je toch laat verleiden….
In deel vier gaan we in op de elektronica in de plug-in BMW330e iPerformance.

Paul Liekens.


  
Archief per categorie

Nieuws
Grok chatbot van X komt deze week naar P... 28/03
Instagram en Threads: minder politiek ni... 28/03
Funny Poll: online polls... 28/03
Waarnemers: aanbod van Telegram om een g... 27/03
Kan AI de Google zoekmachine echt vervan... 27/03
Wat is eigenlijk de bedoeling van de Wor... 27/03
Het viel te verwachten: nu verbant China... 26/03
Is China verantwoordelijk voor cyberaan... 26/03
EU: nu officieel onderzoek of Google, Me... 26/03
Google en identiteit: goed en slecht nie... 25/03
Meer artikels ....
Hardware
Nieuwe woordjes leren: UXL... 28/03
Nog meer nieuws van Nvidia: project GR00... 21/03
Nvidia stelt zijn nieuwigheden voor... 20/03
Chrome browser: real time bescherming... 18/03
RFM-1: de chatGPT voor robots die hen ei... 13/03
Chrome 21 maakt van elke website een app... 11/03
AiSee: een wearable waarmee slechtziende... 08/03
Wel goed nieuws: nieuwe Macbook Air met ... 05/03
The Humane broche binnenkort in de winke... 29/02
Samsung stelt zijn Galaxy Ring voor... 28/02
Meer artikels ....
Oor
Spotify: voortaan ook cursussen... 26/03
Neil Young keert terug naar Spotify... 15/03
Spotify lanceert muziekvideo... 14/03
Podcast: Something was wrong... 11/03
De stemmen van Assisen: de moord op Ingr... 06/03
Podcast: Zij is van mij... 05/03
Spotify lanceert een apart abonnement vo... 04/03
Verbroken relatie tusen UMG en TikTok zo... 29/02
Podcast: Hoge Bomen - DPG Media... 28/02
Kan je binnenkort bij Apple Music songs ... 22/02
Meer artikels ....
Site
Varify: Google optimizer... 28/03
Rabbit R1 is nu beschikbaar... 27/03
Banana Bruiser: kunst... 27/03
Search My Site... 27/03
QuizWizard AI... 26/03
OrcaScan: streepjescode scanner... 26/03
Needle Drop: muziekscore... 25/03
Oproot Magic Crystal Ball... 25/03
Metscalculator: calorietjes tellen... 22/03
Memecam: Fun... 22/03
Meer artikels ....
Tip
Netflix: ontdek meer titels... 20/03
Firefox: binnenkort tab previews... 18/03
Bekijk op je iPhone waar jij je foto s n... 13/03
Zo zet je Gemini als je standaard assist... 04/03
Zo maak je een avatar die je document vo... 28/02
Leren dankzij AI met gebruik van YouTube... 26/02
Wat moet je doen als je iPhone per ongel... 22/02
Fotografie: bewegingseffect... 09/02
OneNote: enkele tips om die helemaal naa... 02/02
Microsoft: schakelen tussen rechte en kr... 22/01
Meer artikels ....
Software
Stenote: automatische notities... 28/03
SummIt podcast app voor Android... 27/03
Demucs GUI: klanksporen verwijderen... 26/03
Notion Movie Tracker... 25/03
Podlord: Podcasts Downloader... 22/03
Zoom extensie voor Firefox... 21/03
Visual Studio Community 2022... 20/03
Threads app nu in de Microsoft Store... 19/03
Winlock: je systeem afschermen... 18/03
Siestapp: je Zen vinden bij je slaap of ... 14/03
Meer artikels ....
(c) www.netties.be 1.0 -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)