| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 09/03/2017
[Nieuws]Wikileaks opent met Vault7 een nieuwe doos va...
[Nieuws]Instagram blijft Snapchat achtervolgen en lan...
[Hardware]BMW 330e, Deel 2 : Auto’s met punten.
[Site]Hier spreekt men Nederlands: Eetstoornis
[Site]Hier spreekt men Nederlands: Intelligent Mobi...
[Site]Hier spreekt men Nederlands: Vandaag De Dag
[Tip]De tip van Hans: Het Amerika van 1931 komt to...
[Software]Facebook 360: app om Gear VR content te vinde...
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Tip: hoe kan je een foute Facebook posting me ...
Snapmail: zelf-vernietigende mails ...
De ene site om YouTube filmpjes naar MP3 om t ...
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
Zoeken met Google 


Reclame 

Volledig artikel

BMW 330e, Deel 2 : Auto’s met punten.
Vraag het maar aan Jeremy Clarkson, er is niets prettiger voor een autofreak dan een nieuwe auto een weekje te mogen testen. We beschouwen onszelf niet echt, als een autofreak, maar we bedanken toch BMW Group Belux, en in het bijzonder de heer Pieter De Wit voor het ter beschikking stellen van een BMW330e iPerformance. Maar wat stelt het testen van een auto in feite voor?

Deel 2: Auto’s met punten.
Het belangrijkste als je een nieuwe auto wil kopen is kijken naar wat je met de auto wil doen. Het klinkt een beetje sullig, maar we kennen echt wel mensen die een prachtige twoseater cabrio bestelden op het autosalon, voor hun gezin, bestaande uit vier personen, terwijl ze vertrokken waren om een handige break te kopen.(De kindjes waren nog klein genoeg om net in de cabrio te passen). We willen gewoonweg zeggen, het eerste argument om over een nieuwe auto te beslissen is: Waarvoor moet hij gebruikt worden. Leg je regelmatig grote afstanden af, dan neem je best nog geen elektrische wagen. Dit klinkt nogal evident.

Maar de volgende redenen om voor een type auto te kiezen zijn niet altijd zo evident. Zoals: ‘Hoe hard rijdt hij en wat verbruikt hij… ?’

De relativiteit van snelheid
Bij de technische gegevens staat nog steeds maximumsnelheid prominent in de eerste helft. Dit was inderdaad belangrijk in de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw. Een maximumsnelheid van 115km/h tegenover een maximumsnelheid van 145 km/h was met 30 km/h een groot verschil. Begin jaren 70 werd het totaal anders. De maximumsnelheid werd begrensd op 120 km/h. Weg voordeel dus, het snelheidsverschil is in dit voorbeeld nog maar 5 km/h.

Dus de hedendaagse discussie over kiezen tussen een auto die 225km/u haalt of 250km/u is overbodig. En dan komt het eeuwige argument: Duitsland. Ok, in Duitsland is er op ongeveer de helft van de snelwegen geen snelheidsbeperking. Als je heel veel in Duitsland rijdt, buiten de drukke vakantieperiode, in goed weer, en zonder je schoonmoeder in de auto, en bij weinig verkeer dan kan je soms 25 km/h sneller rijden. Joepie, je ontdekt het ‘ik ben de snelste gevoel’ uit de jaren 1950.

Moderne auto’s rijden snel genoeg. Maak je daar geen zorgen over. 250 km/h klinkt alleen veel mooier dan bvb 245 km/h, maar wat maakt het uit…

En hoe meet je verbruik echt?
Een andere regel die we regelmatig lezen in een testverslag van een auto: “We verbruikten 1 liter meer dan door de fabrikant opgegeven.” Al een geluk dat autotesters geen CO2 kunnen meten, anders kregen we bij emissiegetallen dezelfde opmerking.

Gelukkig stelt de Europese Commissie voor, en gaat het in een verplichting gieten, om auto’s te testen op verbruik en uitstoot op de weg, zodat de consument weet wat zijn auto écht verbruikt/uitstoot. Wat een nonsens.

Realiteit vs. labotesten
Hoe gebeuren tests nu? Wel, men test de wagen in een labo of op een labotestbaan. Banden met lage rolweerstand, volledig opgeladen batterij bij het vertrek (De autobatterij verbruikt ook bij het opladen.) Afgeplakte kieren van motorkap. Olie in motor en versnellingsbak met lage viscositeit, enzoverder. De auto rijdt volgens een zeer strikt patroon, in zoveel seconden heel langzaam optrekken tot een bepaalde snelheid, zo even blijven rijden, dan weer iets optrekken, laten uitbollen enzoverder. De omgevingstemperatuur is vrij hoog en er mag geen wind zijn. En zo zijn er nog veel eisen. Het is een prachtige manier van testen. Althans voor de autofabrikant. Zo heeft hij een getal dat herhaalbaar en significant. Wijzigt hij iets aan de auto dan is het perfect meetbaar wat het effect is op het verbruik. Maar geeft dit weer wat de auto in real use gebruikt? Nee, natuurlijk niet. Toch vinden we in brochures waarden voor het gemiddeld verbruik en vinden we in consumentenbrieven: autofabrikanten zijn leugenaars. Ook al hebben autofabrikanten verbruikscijfers van hun wagens onder de meest ongunstige omstandigheden, die gaan ze niet publiceren. Die haal je als gewone gebruiker trouwens ook niet.

Is het voorstel van de Europese Commissie om auto’s op de openbare weg, op een echt parcours te testen dan goed? Nee, zeker niet.

Stel dat men op deze manier een auto gaat testen over bvb 100km, wel ik ben er zeker van dat ik met dezelfde wagen over 100 km, minstens 20% meer kan verbruiken.

Stop met die nonsens om het verbruik te vermelden in brochures, testverslagen enzoverder. Kijk naar een ijskast of diepvries. Daar hangt een label op: A+++, A++, A+, A, B, C...enzoverder. Geen mens die weet waarvoor het juist staat, maar iedereen weet dat een A++ zuiniger is dan bvb een B. Zet je je ijskast in de koele berging, of op een zonnig plaatsje in de veranda, een A-ijskast verbruikt minder dan een C-type. En hoeveel verbruikt die ijskast exact? Och ja….

Auto met punten
Creëer de auto met punten. Hoe meer of hoe minder punten hoe zuiniger. Doe het niet met letters, al dan niet met kruisjes, maar gewoon met een cijfer, dat is simpeler. En de tests? Volgens een vast programma. Neem de kale auto, dus zonder opties, en test die in exact omschreven labo-omstandigheden, bij elk toerental, geef elk toerental een gewichtsfactor; Meet de cx, meet het gewicht. Gooi die cijfers in een formule en je hebt een indicatie van het verbruik. Wil de klant opties? Ok, meet het verbruik van bvb de zetelverwarming geef dat getal een gewichts-factor. Als een klant die optie wil voor zijn wagen, dan tel je dat bij het ‘zuinigheidscijfer’. Auto’s met punten dus.
Op die manier kan je wagens vergelijken. Een fictief voorbeeld: als je voor één bepaalde rit de keuze hebt tussen een auto met een verbruiksklasse 39 dan rij je zuiniger dan met een auto met verbruiksklasse 43.

En hoeveel je verbruikt hebt? Voor vertrek voltanken, na aankomst voltanken, het aantal gebruikte liters delen door het aantal afgelegde kilometers en dat maal 100. Is het teveel? Zorg dat je bandenspanning juist is, sleur geen overbodig gewicht mee, geef je auto tijdig onderhoud, en pas je rijstijl aan. Enkel exotische auto’s verbruiken veel.

Maar denk niet dat de verbruikcijfers van de brochure gaan weergeven hoeveel jij verbruikt hebt.

Hiermee hebben we het gehad over de twee vragen die men meestal stelt in verband met een nieuwe wagen: Hoe hard gaat hij, en wat slikt hij…

En de emissie?
Maar er is nog een punt. De emissie… Dit is exact hetzelfde verhaal als met het verbruik. Emissie meten in het labo geeft andere cijfers dan ‘in real life’. Alleen legt de wetgever hier normen voor op. Dus wat gebeurt er? Alle middelen worden ingezet om die normen te halen, ook minder legale zoals uit dieselgate mocht blijken. Maar we gaan hier niet verder op in… je kan evengoed het gedeelte over het verbruik teruglezen.

In delen drie en vier krijg je het verslag te lezen van de test van de BMW 330 e.

Tot volgende week voor deel 3 en deel 4.
Paul Liekens



  
Archief per categorie

Nieuws
OneRep: hoe boswachters soms ook stroper... 19/03
Google gaat nog eens 100 000 boeken digi... 19/03
Microsoft: abonnement op Copilot breder ... 19/03
Europees Parlement niet akkoord met Cons... 18/03
VS zou zich zelf bezondigen aan be?nvloe... 18/03
LinkedIn lanceert games op zijn netwerk... 18/03
Bluesky: een test om gebruikers zelf mod... 15/03
TikTok: China reageert op dreigende verb... 15/03
AI: Sora binnenkort voor iedereen beschi... 15/03
EU keurt AI Act goed, VS keurt TikTok we... 14/03
Meer artikels ....
Hardware
Chrome browser: real time bescherming... 18/03
RFM-1: de chatGPT voor robots die hen ei... 13/03
Chrome 21 maakt van elke website een app... 11/03
AiSee: een wearable waarmee slechtziende... 08/03
Wel goed nieuws: nieuwe Macbook Air met ... 05/03
The Humane broche binnenkort in de winke... 29/02
Samsung stelt zijn Galaxy Ring voor... 28/02
Samsung ondersteunt Auracast op meer toe... 22/02
Monumental maakt robots die kunnen metse... 19/02
Samsung krijgt goedkeuring van FDA voor ... 13/02
Meer artikels ....
Oor
Neil Young keert terug naar Spotify... 15/03
Spotify lanceert muziekvideo... 14/03
Podcast: Something was wrong... 11/03
De stemmen van Assisen: de moord op Ingr... 06/03
Podcast: Zij is van mij... 05/03
Spotify lanceert een apart abonnement vo... 04/03
Verbroken relatie tusen UMG en TikTok zo... 29/02
Podcast: Hoge Bomen - DPG Media... 28/02
Kan je binnenkort bij Apple Music songs ... 22/02
Apple Music brengt maandelijkse versie u... 21/02
Meer artikels ....
Site
Deep Work Depot... 19/03
Wargames: spelenderwijs leren hacken... 19/03
Enkele super ideetjes voor 404 pagina s... 18/03
Devin: enkele staaltjes van de volledig ... 18/03
Text-image: met teksten afbeeldingen mak... 14/03
Google Tips... 14/03
FAAM: erfgoedmuseum... 13/03
Wat is het beste lettertype?... 13/03
Weird Fucking Games... 12/03
Aboard: alles organiseren... 12/03
Meer artikels ....
Tip
Firefox: binnenkort tab previews... 18/03
Bekijk op je iPhone waar jij je foto s n... 13/03
Zo zet je Gemini als je standaard assist... 04/03
Zo maak je een avatar die je document vo... 28/02
Leren dankzij AI met gebruik van YouTube... 26/02
Wat moet je doen als je iPhone per ongel... 22/02
Fotografie: bewegingseffect... 09/02
OneNote: enkele tips om die helemaal naa... 02/02
Microsoft: schakelen tussen rechte en kr... 22/01
PDF bestanden samenvoegen met Microsoft ... 12/01
Meer artikels ....
Software
Threads app nu in de Microsoft Store... 19/03
Winlock: je systeem afschermen... 18/03
Siestapp: je Zen vinden bij je slaap of ... 14/03
Fooocus: zelf AI kunst maken op je PC... 13/03
Linga: talen leren door boeken te lezen... 12/03
BeScene: voor filmmakers... 11/03
Reason: muziek maken... 08/03
JAWS: Screenreader... 07/03
ExIf Tool: metadata bewerkekn... 06/03
OpenAudible: audioboeken... 05/03
Meer artikels ....
(c) www.netties.be 1.0 -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)