| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 29/08/2011
[Nieuws]Videozone App brengt volledige VRT video's na...
[Nieuws]Videozone App brengt volledige VRT video's na...
[Nieuws]Telenet maakt via Yelo digitale content besch...
[Hardware]HTC Flyer: Eerste indrukken en specificaties
[Oor]Stevano Mocini: rebirth
[Site]Literatuur-map
[Site]Vi.sualize.us: favoriete afbeeldingen
[Site]MobileRead Wiki: alles over e-boeken
[Tip]De beste add-ons voor Gmail: Find Big Mail
[Software]De beste Windows7 thema's
[Software]Gygan: bestanden delen
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Tip: hoe kan je een foute Facebook posting me ...
Snapmail: zelf-vernietigende mails ...
De ene site om YouTube filmpjes naar MP3 om t ...
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
Zoeken met Google 


Reclame 

Volledig artikel

Videozone App brengt volledige VRT video's naar iPad (2)
Keuze om app betalend te maken is te begrijpen, maar waarom weer de iPad?
Bij deze aankondiging horen toch wel enkele vragen. Uiteraard is het mooi van VRT om content ook offline beschikbaar te stellen. Maar is deze inspanning niet teveel gericht naar een beperkte elite met uitsluiting van een veel grotere categorie mensen enerzijds? Waarom niet gekozen voor een toegevoegde waarde voor tablet-bezitters in het algemeen, of, bij uitbreiding, naar alle laptopbezitters?
Er zijn immers in totaal maar 240.000 iPads verkocht in heel België, wat betekent dat slechts 4% van de Belgische gezinnen een iPad heeft (zie http://www.digimedia.be/News/nl/9777/de-ipad-niet-het-verhoopte-succes-in-belgi.html). Ook kan de tablet in het algemeen gebruikt worden om een interessant programma zoals een canvas-uitzending achteraf te bekijken of te beluisteren, wanneer men geen internetverbinding heeft, op de trein bijvoorbeeld. Maar ook mensen die geen tablet maar een laptop hebben, reizen met de trein, en zouden graag die bewuste uitzending kunnen bekijken...
Uit de verhalen van tablet-bezitters mag men trouwens opmaken dat de tablet hoofdzakelijk gebruikt wordt als aanvulling op de bestaande media - om tijdens het tv kijken op de gewone tv, wat extra op te zoeken, te tweeten, of een mailtje te schrijven. Voor deze categorie gebruikers heeft het offline beschikbaar stellen van video's niet veel toegevoegd waarde (je gaat geen twee schermen of video's tegelijk bekijken...).
Kritiek genoeg dus, die wij voorlegden aan Stijn Lehaen, hoofd digitale media bij de VRT. Die terstond antwoordde dat binnen de VRT ook heel wat discussies vooraf gingen aan de huidige strategie. Hij verdedigde de genomen beslissingen met vuur: "Algemeen kan ik je zeggen dat we qua open internet helemaal op die lijn staan. In onze nieuwe bho zal je ondermeer lezen dat VRT in eerste instantie op open internet inzet. Ons aanbod zal 'zo optimaal mogelijk' in eerste instantie via open internet beschikbaar zijn, voor zo ver we niet marktverstorend [zijn], de rechten het toelaten en de kosten te dragen zijn. Het is enkel wanneer we qua beleving, functionaliteit met een gesloten app een meerwaarde kunnen bieden dat we een app zullen maken. Voor de Ipad was die afweging positief, niet voor mobiele telefoons bijvoorbeeld, daar is de meerwaarde tgo een mobiele open internet site te beperkt. Waarom dan niet voor andere (Androïd) tablets ? Omdat er te weinig zijn op dit moment. We vinden nl dat we voor gesloten apps die per definitie voor een beperkt publiek toegankelijk zijn [niet] zomaar openbare middelen kunnen inzetten. We vinden het redelijk dat we met de exploitatie van gesloten apps de ontwikkelkosten trachten terug te verdienen, zeker aangezien er een gratis, functioneel beperkter, alternatief is via open web. Voor Androïd kunnen we op dit moment geen sluitende case maken, maar dat verandert mogelijk en dan zullen we ook daar in volgen.
Wat webapps vs gesloten apps betreft, we werken momenteel een aantal cases uit in html5 om de limieten van wat mogelijk is op te zoeken, je gaat daar in de komende tijd nog wel een en ander van zien. Onze ervaring is echter dat html5 veelbelovend is, maar (op dit moment?) toch nog wel beperkt is in zijn mogelijkheden en performantie.
Bovendien is het beschermen van rechten veel minder evident dan in gesloten systemen als ios; een toepassing die lokaal opslaan mogelijk maakt, krijgen we daar op dit moment niet mee verkocht aan onze rechtenhouders. Maar als iemand ons daar het tegendeel bewijst, zien we dat graag! Maar moeten we dan in afwachting de mogelijkheden die we met Ipad intussen wel hebben links laten liggen?"
Wij hadden ook nog enkele bijkomende vragen voor Stijn Lehaene, en ook daar was Stijn zo vriendelijk om die grondig te beantwoorden.
- Netties: Zijn er plannen om de uitzendingen die nu voor de iPad aangeboden worden, ook als HTML webapp voor alle gebruikers te brengen, of tenminste voor Android-tablets, en zo ja, binnen welke termijn?
Stijn: Programma's uit de ipad app zijn nu al toegankelijk via open web (deredactie.be, sporza.be en cobra.be) de videozones zullen zeker in beleving nog verder evolueren, maar webapps bieden op dit moment daar te weinig meerwaarde boven het bestaande.
- Netties: Heb je een idee van de respons van iPad-bezitters? Gegevens over downloads van app en content?
Stijn: De respons is meer dan goed, cijfers kan ik je niet geven.
- Netties: Heeft de VRT er geen bezwaar tegen om aan Apple 30% te betalen van de marktconforme prijs voor commerciële programma's die via de AppStore verkocht moeten worden (terwijl dit bij een app voor Android tablets veel lager, zelfs gratis zou zijn, en de VRT bij webapps geen commissie zou moeten betalen)?
Stijn: De spelregels van Apple bepalen we helaas zelf niet, maar in onze case zijn ze uiteraard wel meegenomen, wat Androïd en webapps betreft, zie hoger.
- Netties: Kan er niet overwogen worden om kanalen te creëren (Terzake, bepaalde duidingprogramma's, ...) die dan als podcast met beperkte houdbaarheid automatisch gedownload kunnen worden?
Stijn: Dat laatste zou kunnen voor materiaal waarbij de rechten volledig in ons bezit zijn, maar dat is in de praktijk zeer zelden het geval.
- Netties: Dat zal wellicht gelden voor een deel van de reportages op tv die jullie bijvoorbeeld in Terzake brengen, en in het buitenland aangekocht zijn. Maar voor eigen reportages gaat dit toch niet op? En zeker niet voor duidingprogramma's op Radio1 (De Ochtend, tussen 6u en 9u, en Vandaag, van 16 tot 19u). Niet iedereen kan die live volgen (wegens onderweg, op kantoor...). De items van De Ochtend kan je nadien via de website terug beluisteren, en de gesprekken staan heel netjes gedocumenteerd op de site. Maar wat als je niet de hele tijd aan je computer gekluisterd kan/wil zijn? Een podcast zou ideaal zijn; uiteraard moet dan wel de muziek tussendoor weggeknipt worden, wegens de rechten. En misschien zou de podcast in verschillende stukken gehakt kunnen worden, net zoals nu de items apart op de website staan. Overweegt VRT om het aanbod aan podcasts uit te breiden? Of spreekt er uit jullie ervaring een onvoldoende interesse voor podcasts?
Stijn: Wat podcasts betreft een beetje van beiden: beperkt succes en vrij duur qua rechten. Als we moeten knippen vraagt dat een productiekost en door besparingen werken we zeker bij radio vandaag echt op de limiet. Dit zou dus moeilijk zijn, zeker gezien het beperkte bereik.

http://www.vrt.be/apps
geef uw reactie hier

  
Archief per categorie

Nieuws
Niet genoeg data, niet genoeg chips, maa... 19/04
Logitech: Prompt Builder en muizen met A... 19/04
Google: EV laadpalen, Google Drive in da... 19/04
Wandeling van het Jaar in de provincie A... 19/04
Het is zover: je kan iOS apps van het we... 18/04
Kort: Watermerk voor AI bij Snap en filt... 18/04
Wat kan er fout gaan als GPT-4 beveiligi... 18/04
Apple laat emulators toe in App Store - ... 17/04
Samsung terug de grootste, maar de groot... 17/04
YouTube treedt nog strenger op tegen wie... 17/04
Meer artikels ....
Hardware
Meta wil de Quest in het klaslokaal... 18/04
Nieuwe interfaces bedenken: AI pin bewij... 17/04
Nieuwe ereaders van Rakuten Kobo... 12/04
Google Next: nieuwe Axion chips voor de ... 11/04
Nieuwe woordjes leren: JGEGLI... 10/04
Google: nieuw Find My Device netwerk... 08/04
Oura Ring Labs: experimentele functies... 04/04
Nieuw Web3 netwerk moet einde maken aan ... 03/04
Politie schiet GPS-trackers af om achter... 02/04
Nieuwe woordjes leren: UXL... 28/03
Meer artikels ....
Oor
Amazon Maestro: AI speellijst... 17/04
Podcast: Napleiten... 15/04
RIP Google Podcast... 03/04
Oproep: doneer je muziek streaming data... 02/04
Spotify: voortaan ook cursussen... 26/03
Neil Young keert terug naar Spotify... 15/03
Spotify lanceert muziekvideo... 14/03
Podcast: Something was wrong... 11/03
De stemmen van Assisen: de moord op Ingr... 06/03
Podcast: Zij is van mij... 05/03
Meer artikels ....
Site
EDUbox: educatieve informatie rond Data ... 19/04
Character AI: babbel eens met een histor... 18/04
History of Mathematics... 18/04
Kruidenspiraal... 17/04
Wisecut AI: video bewerken... 17/04
Forebears: namen... 16/04
Series heat... 16/04
Flight Radar... 15/04
TopoGuesser: verken de wereld... 15/04
Udio: AI app voor muziek creatie... 12/04
Meer artikels ....
Tip
Apple watch Faces: wat is het en hoe ins... 19/04
Google Photos update: leuke AI nieuwighe... 02/04
Netflix: ontdek meer titels... 20/03
Firefox: binnenkort tab previews... 18/03
Bekijk op je iPhone waar jij je foto s n... 13/03
Zo zet je Gemini als je standaard assist... 04/03
Zo maak je een avatar die je document vo... 28/02
Leren dankzij AI met gebruik van YouTube... 26/02
Wat moet je doen als je iPhone per ongel... 22/02
Fotografie: bewegingseffect... 09/02
Meer artikels ....
Software
LocalSend: bestanden verzenden... 19/04
AirChat: Twitter maar dan met spraak... 18/04
DxO PhotoLab: beeldbewerker... 17/04
Forest: tab manager... 16/04
Lawnchair: nu ook voor andere toestellen... 15/04
Geekbench: je apparaat toetsen... 12/04
Just Tact: chat app... 11/04
Stereo Tool: je muziek verbeteren... 10/04
FireAlpaca: beeldbewerker... 08/04
Jamulus: online jammen met vrienden... 05/04
Meer artikels ....
(c) www.netties.be 1.0 -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)