| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 19/03/2018
[Nieuws]Ophef rond gebruik data Facebook voor verkiez...
[Nieuws]Ophef rond gebruik data Facebook voor verkiez...
[Nieuws]Mogen menselijke reviewers blootgesteld worde...
[Hardware]Maak kennis met de Hoverbike
[Site]Checkbot voor Chrome
[Site]Duolingo biedt een Klingon cursus!
[Site]Google Assistant: nu ook op de iPad
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Tip: hoe kan je een foute Facebook posting me ...
Snapmail: zelf-vernietigende mails ...
De ene site om YouTube filmpjes naar MP3 om t ...
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
Zoeken met Google 


Reclame 


[Nieuws] Ophef rond gebruik data Facebook voor verkiezingen
Dat Facebook enorm veel data over jou verzamelt, dat wist je al. En dat wat er met die data gebeurt, erg schimmig is, daarvan heb je al wel een vermoeden. Dat er nu moord en brand geschreeuwd wordt omdat die data gebruikt worden om een psychologisch profiel van Amerikaanse kiezers op te stellen, en dat Facebook zich daarbij voordoet als een onschuldig slachtoffer, is echter iets dat je wellicht moeilijk kan slikken.

Wat zijn de feiten? Het bedrijf Cambridge Analytica, gespecialiseerd in het verwerken van data om o.a. de profielen van kiezers op te stellen, had in 2016 data gekocht van een externe onderzoeker, die op zijn beurt data verzameld had op Facebook, onder het mom van die te gebruiken voor academisch onderzoek.

De New York Times bracht dit feit verleden week in de openbaarheid, onder de titel "How Trump Consultants Exploited the Facebook Data of Millions".(1)

Facebook beweert in een reactie dat het om de tuin geleid was, en zowel Cambridge Analytica als dens medewerkers (ene Wylie en Kogan), de toegang tot Facebook ontzegd heeft. De NYT trekt uit dit verhaal conclusies die ook zouden leiden naar de Brexit campagne, en naar Rusland - maar dat laten wij voor hun rekening.

Voor ons echter is de moraal van het verhaal: Facebook weet alles over jou. En het deelt die gegevens met wie het wil. Een adverteerder kan perfect vragen aan Facebook om zijn advertentie enkel aan mensen te tonen van het mannelijk geslacht, tussen de 18 en 22, die in de buurt van een bepaalde stad wonen, die een bepaald sportmerk geliked hebben, enz. En Facebook voldoet aan die wens. Dat het de namen van die personen niet doorgeeft aan de adverteerder? Die heeft wel andere manieren om erachter te komen. Vergeet ook niet dat Facebook eigenaar is van WhatsApp, dat jouw telefoonnummer heeft. En het mag dan al beloven dat het jouw telefoonnummer niet zal koppelen aan jouw Facebook profiel (tot het de GDPR-toets kan doorstaan) (2), echt gerust kan je daar niet in zijn.

Het is trouwens niet voor het eerst dat Facebook gegevens gebruikt worden in kiescampagnes. Al in 2012 deed Obama het. Toen al voorspelde een artikel in Time dat Facebook en de mogelijkheid om data ervan te gebruiken, een game-changer zou worden (3). Het feit dat Obama in de ogen van velen sympathieker is dan Trump, doet niets terzake...

https://www.nytimes.com/2018/03/17/us/politics/cambridge-ana ...
https://techcrunch.com/2018/03/14/whatsapp-will-not-share-us ...
http://swampland.time.com/2012/11/20/friended-how-the-obama- ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Ophef rond gebruik data Facebook voor verkiezingen (vervolg)
Bij Techmeme tot slot een hele reeks artikels die over de nu plots ontdekte invloed van Facebook gaan. (4) - alhoewel deze hele affaire al langer gekend was: in september 2017 schreef De Morgen er al een artikel over...

https://www.techmeme.com/180317/p4#a180317p4
https://www.demorgen.be/buitenland/geheime-oorlog-om-kiezers ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Mogen menselijke reviewers blootgesteld worden aan gruwelijke filmpjes?
YouTube sukkelt al langer met het probleem dat er heel wat bagger te zien is in de filmpjes die er gehost wordt. En dan gaat het niet alleen om nepnieuws, maar ook om dingen die echt afschuwelijk zijn om te zien - van kinderporno tot gruwelijke ongevallen en moorden.

YouTube heeft een tijdlang geprobeerd om die filmpjes door algoritmes te laten uitfilteren, maar dat bleek geen waterdicht systeem - heel wat filmpjes werden ten onrechte verwijderd, en anderen die wél verwijderd moesten worden, glipten door de mazen van het algoritme.

Daarom werden er speciaal mensen in dienst genomen om de filmpjes te bekijken en te beslissen of zij door de beugel konden. Verleden week kondigde YouTUbe CEO Susan Wojcicki echter aan dat het bedrijf het aantal uren dat die medewerkers filmpjes dienden te bekijken, gaat beperken tot vier uur. Zij was zich namelijk zorgen gaan maken over het feit dat sommige van die filmpjes echt verontrustend kunnen zijn, en een te grote blootstelling eraan tot trauma's kan leiden.

Hierbij mag je ook niet vergeten dat veel van die werknemers niet bij Google of YouTube zelf tewerkgesteld zijn, dat hoge lonen en extralegale voordelen biedt, maar ingehuurd zijn via onderaannemers, vaak aan een veel lager loon en met weinig of geen medische zorgen of opvang.

Het initiatief van de YouTube CEO valt dan ook aan te moedigen. Maar tegelijkertijd kan je de vraag stellen of het eigenlijk wel überhaupt verantwoord is om mensen opzettelijk bloot te stellen aan zulke traumatiserende ervaringen. Vergeet niet dat YouTube een ontspanningskanaal is of zou moeten zijn. Moet er niet over nagedacht worden wanneer het breekpunt komt dat de last die sociale netwerken zoals YouTube, Facebook, Reddit en Twitter aan onze maatschappij berokkenen, te zwaar wordt en het "vrijheid blijheid" beleid een stap teruggeschakeld moet worden?

Anderzijds valt het niet te ontkennen dat die sociale netwerken voor een nieuwe openheid gezorgd hebben in onze maatschappij, een nieuwe mondigheid van de burger - met alle uitwassen vandien natuurlijk, maar die hem toch meer betrokken maken bij de politiek, het sociale leven.

Moeilijk...

https://www.theverge.com/2018/3/13/17117554/youtube-content- ...
geef uw reactie hier

[Hardware] Maak kennis met de Hoverbike
Een vliegende motorfiets? Jawel! Dat is wat het Russische Kalashnikov concern (eigenlijk een wapenfabrikant, de grootste in Rusland) gemaakt heeft, afgaande op een filmpje bij Mashable. Voorlopige enkel een skeletstructuur, maar wellicht later bedekt met een omhulsel. Bestemd voor één persoon en vracht. Bestuurbaar met een joystick - en vliegen maar met de 16 rotoren!

Blijkbaar is Rusland een hoverbike specialist aan het worden, want eerder had ook al een ander Russische bedrijf de Hoversurf voorgesteld, een slanke, door een elektrische motor aangedreven hoverbike.

Bekijk het filmpje, en begin te watertanden!

https://video.twimg.com/amplify_video/913498009962373120/vid ...
https://twitter.com/mashable/status/975413269568647168
geef uw reactie hier

  

[Site] Checkbot voor Chrome
Deze extensie voor de Chrome browser zal ongetwijfeld erg handig zijn voor vele webmasters. Hij vertelt je namelijk wat de gebroken links zijn op je site, de duplicaat titels, ongeldige HTML / CSS / JS en meer.
De basisversie van de test is gratis, voor extra opties moet je betalen.

https://www.checkbot.io/
geef uw reactie hier

[Site] Duolingo biedt een Klingon cursus!
Ha! Alle fans van Star Trek kunnen eindelijk een échte cursus Klingon vinden bij de taalstudie site Duolingo. Voor de echte die-hard trekkies dus :)
https://thenextweb.com/apps/2018/03/15/nerds-rejoice-duoling ...
https://www.duolingo.com/course/tlh/en/Learn-Klingon-Online
geef uw reactie hier

[Site] Google Assistant: nu ook op de iPad
Onlangs bracht Microsoft een update uit voor haar virtuele assistent Cortana, bestemd voor de iPad. Google volgt in Microsofts voetsporen met een iPad vriendelijke versie van zijn Assistant. Daarbij wordt, zo lees je bij Engadget, ten volle gebruik gemaakt van het grotere scherm van de iPad, en ook van het multitasken in iOS 11, zodat je commando's kan verzenden naar je Assistant terwijl je bijvoorbeeld met een vriend aan het chatten bent.
De app is verkrijgbaar in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Braziliaans Portugees en Spaans. Een uitgebreide bespreking bij Engadget.

https://www.engadget.com/2018/03/13/google-assistant-for-ipa ...
https://www.blog.google/products/assistant/introducing-googl ...
geef uw reactie hier

Archief per categorie

Nieuws
Ophef rond gebruik data Facebook voor verkiez... 19/03
Ophef rond gebruik data Facebook voor verkiez... 19/03
Mogen menselijke reviewers blootgesteld worde... 19/03
Techbedrijven steeds meer in het vizier van r... 16/03
Oops... Youtube vergat Wikimedia op de hoogte... 16/03
Apple legt in de toekomst klemtoon op service... 16/03
Google doet zijn best om desinformatie tegen ... 15/03
Firefox 59: wat is er nieuw?... 15/03
Kledingwinkel Zara lonkt naar millennials met... 15/03
Doet pay-for-play zijn intrede bij streaming ... 14/03
Meer artikels ....
Hardware
Maak kennis met de Hoverbike... 19/03
Microsoft schakelt versnelling hoger met vert... 16/03
Android P maakt van je smartphone een klavier... 08/03
Slim toestelletje geeft je iPhone X een home ... 07/03
Zin in een eigen robotcat? Maak die, met Open... 07/03
Samsung My BP Lab: meet je stress... 01/03
Apple en headphones: plannen voor over-the-ea... 26/02
Photo App voor Android en iOS... 19/02
Apple verandert strategie van updates en upgr... 14/02
VLC3.0 is er!... 13/02
Meer artikels ....
Oor
Nieuw hoorspel: De niet verhoorde gebeden vaa... 16/03
Het Verhaal: hoorspelen van studenten... 12/03
Bliksemcursus podcasts maken... 02/03
Origami Simulator... 19/02
Podcast: Nieuwe Feiten... 15/02
Podcast: Nieuwe Feiten... 15/02
Podcast: Criminal... 08/02
Playing for change... 29/01
Podcast: Bits & atomen... 24/01
Podcast:99% invisible... 17/01
Meer artikels ....

Site
Checkbot voor Chrome... 19/03
Duolingo biedt een Klingon cursus!... 19/03
Google Assistant: nu ook op de iPad... 19/03
Vrijdag multimedia: Trumantrash... 16/03
Vrijdag multimedia: schermen... 16/03
Hier spreekt men Nederlands: invoercalculator... 15/03
Hier spreekt men nederlands: de dikke Delvaux... 15/03
Hier spreekt men Nederlands: Retrofilms... 15/03
PithyReviews: beknopt!... 14/03
Thread reader: lees een Twitter draadje... 13/03
Meer artikels ....
Tip
Hoe schakel je de Crome AdBlocker uit?... 23/02
Tip: de 10 beste gratis spyware verwijdertool... 14/02
Tip: bescherm je bestanden tegen ransomware m... 25/01
Tip: bescherm je bestanden tegen ransomware m... 24/01
Tip: bescherm je bestanden tegen ransomware m... 23/01
Tip: bescherm je bestanden tegen ransomware m... 22/01
Met deze handleiding wapen je je tegen hacken... 19/01
Tip: de achtergrondkleur van Firefox... 08/01
Werken met Bitmoji 3: hoe toepassen (2)... 05/01
Werken met Bitmoji 3: hoe toepassen... 04/01
Meer artikels ....
Software
Windows 10 voor Raspberry Pi... 15/03
Actually Read it Later... 14/03
Picture This: planten identificeren... 13/03
Sip: nieuws op je smartphone... 12/03
Hier spreekt men Nederlands: Nucleair risico... 08/03
Snagit voor macOS... 07/03
Firefox Rocket: mobiele browser... 06/03
Google Web Designer... 01/03
Signal Messenger voor Windows... 28/02
Smart Thermometer: hoe warm/koud is het? (And... 27/02
Meer artikels ....

Maart
m
d
w
d
v
z
z
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Februari
m
d
w
d
v
z
z
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728    

Januari
m
d
w
d
v
z
z
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
(c)2018 www.netties.be -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)2018