| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 01/06/2017
[Nieuws]BelgiŽ: Itsme!
[Nieuws]EU: 120 miljoen voor publieke WiFi
[Nieuws]BelgiŽ: Uber lanceert Ubervan in Brussel - ma...
[Site]Hier spreekt men Nederlands: Ombudsman voor d...
[Site]Hier spreekt men Nederlands: Vlaamse Podcasts
[Site]Hier spreekt men Nederlands: schrijfhulp
[Tip]De tip van Hans: In deze game speel je Corbyn...
[Software]HTTPNetworkSniffer: detectiefje spelen
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
LastYoutube: altijd een link naar je laatste ...
Microsoft heeft grote plannen met 3D in nieuw ...
Roboform: extensie voor Microsoft Edge ...
Zoeken met Google 


Reclame 


[Nieuws] BelgiŽ: Itsme!
Neen, geen nieuwe vreemde ziekte, maar een woord dat je op zijn Engels moet uitspreken, waarna je begrijpt dat het om een tool gaat om je te identificeren. 'itsme' is de simpele naam voor wat officieel de Belgian Mobile ID genoemd wordt, een samenwerking tussen vier banken (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING, KBC) en drie operatoren (Orange, Proximus, Telenet). Grote spelers, die ervoor garant zouden moeten staan dat het systeem ingeburgerd zal raken.

Deze zeven spelers hebben dus samen een bedrijf gevormd, dat een 'trust service provider' moet zijn. Met itsme zou je jezelf online kunnen identificeren, aankopen verrichten, transacties doen, documenten tekenen. Eťn inlog voor e-commerce, bankzaken en overheidsdiensten dus, gebaseerd op drie unieke identificatoern: je SIM-kaart, je smartphone (wellicht je IMEI) en een code van 5 cijfers die jij zelf moet kiezen.

Eťn inlog, voor ŗlle mobiele transacties, is op het eerste zicht interessant, want eenvoudiger. Maar in een artikel bij Knack (abonnement) stelt Matthias Dobbelaere, docent Copyrights and Mediarights aan Erasmus Hogeschool, toch vragen bij de privacy van deze unieke inlog. In de gebruiksvoorwaarden (die om onduidelijke reden als afbeelding, niet als doorzoekbare tekst op de app staan) wordt immers beloofd dat de gegevens van de gebruiker over zijn identiteite, zijn aankopen enz., niet verkocht zullen worden aan derde partijen. Wel zullen die gedeeld worden met de 'Leden' van Belgian Mobile ID, met inbegrip van Dienstverleners, zo schrijft Dobbelaere. En dat is toch wel een rekbaar begrip...

(Nagekomen bericht: in een tweet heeft Dobbelaere laten weten dat het bedrijf achter Itsme contact met hem opgenomen heeft, en beloofd heeft aan enkele door hem opgenoemde pijnpunten te werken)

http://datanews.knack.be/ict/nieuws/je-hele-online-identitei ...
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170530_02903805
http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/31705 ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] EU: 120 miljoen voor publieke WiFi
Verleden jaar september kondigde Jean-Claude Juncker, de president van de Europese Commissie, het al aan: elke EU)burger moet voortaan in de openbare ruimte gratis op het internet kunnen. Omdat toegang tot het internet zo belangrijk geworden is, dat elke burger er recht op heeft.

Nu heeft dit voornemen een concrete invulling gekregen: de EU trekt er 120 miljoen voor uit. Concreet gaat het om subsidies die gemeenten in de EU kunnen aanvragen om de apparatuur en installatie te bekostigen om WiFi te brengen in openbare ruimten waar nog geen WiFi is. Dat zouden parken, pleinen, overheidsgebouwen, bibliotheken, ziekenhuizen, musea moeten zijn. En zowel de inwoners van de gemeenten als bezoekers zouden ervan moeten kunnen profiteren.

Een mooi initiatief? Ja hoor. Er is al wel op heel wat plaatsen WiFi voor de burger, dankzij de initiatieven van de providers. BIj Telenet bijvoorbeeld stel je altijd een stukje van jouw breedband ter beschikking van de gemeenschap. Iemand die in de buurt is, kan van deze WiFree gebruik maken - maar moet dan wel zelf een Telenet-id hebben. Dit initiatief zou dan de WiFi ťcht open maken.

Maar dan blijft het nog de vraag: is het als gebruiker wel aan te raden om gebruik te maken van deze open WiFi, die niet beschermd is met een wachtwoord? Alle beveiligingsbedrijven drukken ons toch altijd op het hart om nooit vertrouwelijke informatie aan het internet toe te vertrouwen (zoals je inlog op je bank en je wachtwoord) wanneer je op een open verbinding zit, zoals in een internetcafť of een coffeeshop.

Hoe het ook zij: tegen 2020 wil de EU dit doel verwezenlijkt te hebben.

Tussen haakjes: gratis WiFi is deze week blijkbaar in de aanbieding. Federaal mobiliteitsminister FranÁois Bellot kondigde aan dat er ook gratis WiFi komt in de Belgische treinstations. Een plan dat niet de snelheid van een TGV of HST heeft, maar van een boemeltrein: einde dit jaar of begin volgend jaar zal er pas een operator gekozen worden, dus dan moet nog de infrastructuur uitgebouwd worden. WiFI op de trein zal nog wat langer duren, en pas in de nieuwe treinstellen die vanaf 2018 bollen, zal je draadloos kunnen surfen. (2)

http://www.tijd.be/tech-media/telecom/EU-pompt-120-miljoen-e ...
http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/31712 ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] BelgiŽ: Uber lanceert Ubervan in Brussel - maar er dreigen zwarte wolken
Het blijkt rommelen rond Uber. En wellicht hebben de meeste internauten, wanneer zij over Uber en de regulisere taxidiensten lezen, tweeslachtige gevoelens. Enerzijds omdat Uber wel hťťl disruptief is, ten kosten van zijn medewerkers die als schijnzelfstandigen behandeld worden en volledig afhankelijk zijn van willekeur. Anderzijds omdat het bestaande taxisysteem in BelgiŽ en vooral in steden zoals Brussel en Antwerpen echt vastgeroest zit in dwaze, Kafkaiaanse regels en er dringend nodig is aan vernieuwing. Een taxirit moet terug aangenaam worden, gemakkelijk te boeken, transparant op te volgen, en gebracht worden door een betrouwbare chauffeur die verzekerd is van een vast inkomen. Het beste uit twee werelden dus.

Uber blijft ondertussen nieuwe vormen van zijn mobiliteitsoplossingen lanceren in ons land, in de hoop dat er ooit ergens eentje overblijft die door de wetgever getolereerd zal worden. Er was al UberX en UberXL, waarbij je dus resp. met een gewone wagen of een limousine vervoerd werd. Nu komt daar nog UberVan bij, bedoeld voor meerdere personen (groepjes tot 6 personen). Doelpubliek is onder andere uitgaande jongeren, die zo samen een Uber kunnen bellen om hen veilig thuis te brengen, en de rekening te delen. De nieuwe dienst, waarover je meer leest bij Het Laatste Nieuws, kreeg daarom meteen ook de steun van Responsible Young Drivers (1).

Dat het bij de reguliere taxibedrijven niet echt lekker zit, is ondertussen geweten. Een van de redenen waarom zij zich tegen Uber verzetten, maar ook tegen de plannen om de taxi-industrie te hervormen (in het Brussels gewest), is het feit dat taxivergunningen tot nu toe uitgereikt worden aan een bedrijf, en niet aan de individuele chauffeur. Taxibedrijven kunnen daarom veel geld vragen voor die vergunningen, en met het hervormingsplan van de Brusselse regering zou die machtspositie verdwijnen.

Een delicaat probleem, waarbij de chauffeurs zelf tussen hamer en aambeeld zitten. Bij Newsmonkey kan je lezen dat het zelfs zo ver gaat dat de chauffeurs niet eens durven te geuitgen voor de commissie, die het nieuwe plan moet bespreken...

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/31712 ...
http://newsmonkey.be/article/79152
geef uw reactie hier

  

[Site] Hier spreekt men Nederlands: Ombudsman voor de Handel
Wanneer je een klacht hebt over een handelaar, dan probeer je samen met hem eruit te geraken. Maar wat als het niet lukt? De overheid heeft nu een Ombudsman voor de Handel in het leven geroepen, die een online verzoeningsprocedure zal opstarten. Een onafhankelijke verzoener zal het dossier bestuderen en een neutraal adviseren - dat hopelijk door beide partijen aanvaard wordt.
Op deze site lees je meer hoe het werkt.
[Taal: NL]

http://www.ombudsmanvoordehandel.be/nl
geef uw reactie hier

[Site] Hier spreekt men Nederlands: Vlaamse Podcasts
Er zijn (gelukkig!) steeds meer mensen die het initiatief nemen om een podcast te maken, ook in het Nederlands. En daar zijn echt pareltjes bij. Maar hoe kom je te weten welke podcasts er bestaan, in onze contreien? Gelukkig is er deze website, die de podcasts netjes in categorieŽn ingedeeld heeft, maar ook de nieuwe podcasts spot. Een aanrader!
[Taal: NL]

http://vlaamsepodcasts.be/
geef uw reactie hier

[Site] Hier spreekt men Nederlands: schrijfhulp
Verleden week hadden wij het over Draftmap, een online tool om je Engelstalige teksten te verbeteren. Lezer Lode Vlayen vond voor ons een Nederlandstalig equivalent: https://www.schrijf.be/nl/hulp/scan
Netties-medewerker Geert Demuynck had nog een andere oplossing: Nog een beter alternatief voor Drafmap is schrijfassistent.standaard.be
Een gratis dienst van de krant en het werkt uitstekend.

http://schrijfassistent.standaard.be
https://www.schrijf.be/nl/hulp/scan
geef uw reactie hier

[Tip] De tip van Hans: In deze game speel je Corbyn die bankiers aanpakt
Jeremy Corbyn rent. Achter hem, leraren, fietsers en gewone arbeiders. Voor hem, vluchtende bankiers en de geest van Margaret Thatcher. Nee, het is geen vreemde campagnespot: het is Corbyn Run, de nieuwste telg in een uitdijende collectie van linksgetinte politieke games.
In Corbyn Run is aan jou de taak om het gestolen geld van de bankiers weer in handen van Corbyn te krijgen. Ondertussen moet je uitkijken dat je niet wordt uitgeschakeld door de campagnebus van Theresa May of de Britse vlaggen van Boris Johnson.
Ren je hard genoeg zoveel mogelijk bankiers omver, dan mag je partijbeloften maken: geen collegegeld meer! Het minimumloon omhoog! En dan aan het einde, ja: de geest van Margaret Thatcher, die natuurlijk nog steeds hťt symbool is van de Britse conservatieven.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/30/in-deze-game-speel-je-c ...
https://corbynrun.com/
geef uw reactie hier

[Software] HTTPNetworkSniffer: detectiefje spelen
Windows all - freeware
Deze tool voor windows "snuffelt" de pakketjes af die jouw computer in en uit gaan, en met name de HTTP requests / responses tussen jouw webbrowser en de webserver. De resultaten worden in ťťn enkele tabel weergegeven. Bij Fileforum lees je meer over de mogelijkheden van deze tool.

https://fileforum.betanews.com/detail/HTTPNetworkSniffer-64b ...
http://www.nirsoft.net/utils/http_network_sniffer.html
geef uw reactie hier

Archief per categorie

Nieuws
Gemengd nieuws van Google: geen Instant meer,... 27/07
Google brengt zijn versie uit van Facebook's ... 27/07
'Facebook boosting', de nieuwe vorm van adver... 27/07
Neen, Paint is niet dood en begraven!... 26/07
Wie er wel mee stopt, is Adobe Flash...... 26/07
iRobot wil door Roomba gemaakte grondplan van... 26/07
Microsoft: HoloLens herkent spraak en beelden... 25/07
Microsoft: Paint moet baan ruimen voor Paint ... 25/07
Inrichting van restaurant niet meer afgestemd... 25/07
Microsoft: Office 365 doet het prima!... 24/07
Meer artikels ....
Hardware
Binnenkort van jouw auto een zelfrijdend voer... 11/07
Biometrische ring als betaalmiddel?... 06/07
Worden we zelf binnenkort een figuurtje in ee... 27/06
Microsoft onthult nieuw klavier met vingerafd... 26/06
HP brengt een PC-in-een-rugzak uit... 08/06
Swapbots, de nieuwste rage?... 06/06
Nieuwe processoren van Intel en ARM... 31/05
Microsoft brengt nieuwe Surface Pro uit... 24/05
HTC U11: een toestel dat je kan knijpen!... 18/05
Microsoft Build conferentie: een overzicht... 12/05
Meer artikels ....
Oor
Brengt Atari terug een gameconsole uit?... 19/07
Computertotaal: zo vind je de beste audioboek... 06/07
Podcast: Science VS... 19/06
Oor: 6 podcasts voor doe-het-zelvers... 29/05
Oor: tech45 over GDPR... 23/05
he Upload: nieuwe muziek ontdekken... 10/05
Radiodocumentaires van de BBC... 08/05
Podcast over kunst: The Lonely Palette... 24/04
Podcast: Geert Mak... 05/04
Podcasts die je slimmer maken: Good Job, Brai... 29/03
Meer artikels ....

Site
Hier spreekt men Nederlands: NPData... 27/07
Hier spreekt men Nederlands: De Getuigen... 27/07
Hier spreekt men Nederlands: MeFirst... 27/07
Decora Studio: online tool voor het inrichten... 26/07
Zingcam: sociaal netwerk... 26/07
Headline Analyzer... 25/07
Read2me... 25/07
CCC extensie voor Chrome... 25/07
De oude doos: Warshooter... 24/07
De oude doos: Open software van toen... 24/07
Meer artikels ....
Tip
Problemen met de Flash add-on in je Firefox 3... 26/07
Problemen met de Flash add-on in je Firefox 2... 25/07
Problemen met de Flash add-on in je Firefox 1... 24/07
Tips voor de beginnende fotograaf... 19/07
Tips voor fotografen, van Steve McCurry... 14/07
De verborgen schatten van Google: Google Book... 06/07
De verborgen schatten van Google: Sky... 05/07
Tip: een timer in Google... 04/07
De verborgen schatten van Google: Google Keep... 03/07
Tip: tools om je Wifi te verbeteren... 30/06
Meer artikels ....
Software
Problemen met de Flash add-on in je Firefox 4... 27/07
Google Trusted Contacts... 26/07
Cairn: offline reizen en toch in contact blij... 25/07
Tenreads: de belangrijkste berichten... 25/07
Photo Collage Design Studio... 24/07
Quiet for Gmail... 24/07
Spotify voor Windows... 20/07
Dictate: plug-in voor Office... 19/07
LinkedIn app voor Windows 10... 18/07
Readerware: een cataloog aanmaken... 17/07
Meer artikels ....

Juli
m
d
w
d
v
z
z
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Juni
m
d
w
d
v
z
z
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       

Mei
m
d
w
d
v
z
z
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
(c)2017 www.netties.be -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)2017