| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 07/04/2017
[Nieuws]Heeft Mastodon, de nieuwe Twitter concurrent,...
[Nieuws]Stories blijkt niet populair, dus maakt Faceb...
[Nieuws]Amerikaanse ISP's en de privacy: tegenstrijdi...
[Nieuws]Binnenland: Haatspraak, roaming en aangeteken...
[Site]Vrijdag multimedia: het nieuwe 50 euro biljet
[Site]Vrijdag multimedia: DocumentaryStorm
[Tip]De tip van Hans: Tour door het oude NAVO-hoof...
[Software]Vrijdag app-dag: Who's In
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Tip: hoe kan je een foute Facebook posting me ...
Snapmail: zelf-vernietigende mails ...
De ene site om YouTube filmpjes naar MP3 om t ...
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
Zoeken met Google 


Reclame 


[Nieuws] Heeft Mastodon, de nieuwe Twitter concurrent, kans op slagen?
Twitter heeft het moeilijk, maar toch blijven wij het als bron van nieuws en informatie gebruiken. Niet iedereen is echter gelukkig met Twitter, en vooral de manier waarop het omgaat met trollen en haatspraak schrikt gebruikers af. Nu is er een nieuwe dienst, die à la Twitter werkt met een systeem waarbij je mensen kan volgen, en hun postings dan in jouw tijdlijn ziet. En je bent niet beperkt tot 148 tekens, je schrijft je bericht zo lang je wil.

De dienst heet Mastodon, is open source en gebaseerd op een gedecentraliseerd systeem. Volgens de makers heeft het zich gefocust op het voorkomen van verbale overlast en het promoten van de privacy. Mooi. Maar is dat voldoende om de gebruikers massaal te overtuigen om van Twitter over te stappen op Mastodon? Het feit dat het gedecentraliseerd is, is mooi, maar zal alleen de geek aanspreken. Het feit dat je een simpele tijdlijn hebt, in gewone chronologische volgorde, zonder advertenties, is ook mooi meegenomen. En momenteel groeit het aantal gebruikers in snel tempo - in de voorbije week waren er 18.700 nieuwe gebruikers. In totaal zijn er 120.000 gebruikers, maar dat valt in het niets naast de 313 miljoen maandelijk actieve gebruikers van Twitter.

Het probleem zit in de kritieke massa. Zolang de mensen onvoldoende van hun vrienden aantreffen op Mastodon, zal het niet verder groeien. Een vicieuze cirkel.

Maar misschien moet jij het eens uitproberen? Bij Quartz vind je alvast een handleiding over hoe het werkt (1) en bij het Numerama een handleiding met foto's in het Frans.

Nagekomen bericht: je moet je niet reppen om je er een account aan te maken. OP de website staat te lezen dat, door het onverwacht hoge verkeer, registraties momenteel gesloten zijn tot de kwaliteit van de dienst weer verzekerd kan worden. Met verwijzing naar een reeks servers waar de dienst te vinden is. Als je het ons vraagt is dit echt een slecht begin. De gewone gebruiker zal in zijn haar krabben wanneer hij dat lijstje ziet, en afhaken...

https://qz.com/951078/the-complete-guide-to-using-mastodon-t ...
http://www.numerama.com/tech/246684-debuter-sur-mastodon-9-q ...
https://mastodon.social/about
geef uw reactie hier

[Nieuws] Stories blijkt niet populair, dus maakt Facebook spoken vanjouw vrienden
Het is allemaal goed en wel dat Facebook allerlei functies klakkeloos overneemt van concurrent Snapchat, maar dat wil nog niet zeggen dat die geïmiteerde tools een succes worden. En dat wordt bewezen door Facebook Stories, de functie waarbij je dus foto's kan zien van jouw vrienden die na een tijdje verdwijnen.

Normaal gezien krijg je in de Facebook app bij Stories bovenaan een rijtje met vrienden, gemakkelijk aan te klikken om hun Stories te bekijken. Maar blijkbaar is de app zo weinig populair, dat er geen icoontjes met vrienden bovenaan staan. Verschillende gebruikers hebben nu opgemerkt dat Facebook dan maar zelf daar jouw vrienden is gaan zetten, maar dan in 'spook- vorm, in het licht grijs, om aan te geven dat zij nog geen Stories geplaatst hebben. De bedoeling is natuurlijk dat jij je vrienden gaat aanmoedigen om alsnog een Story te plaatsen.

The Verge had in elk geval een rake opmerking over deze evolutie. Het is immers ironisch dat een bedrijf jouw vrienden tot spoken maakt in een functie, die het gepikt heeft van een ander bedrijf dat een spook als logo heeft...

http://www.theverge.com/2017/4/5/15189148/facebook-stories-f ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Amerikaanse ISP's en de privacy: tegenstrijdige berichten
Soms is het moeilijk een helder beeld te krijgen over een situatie. Je krijgt tegenstrijdige informatie over gebeurtenissen. Niet dat je 'alternatieve feiten' te horen krijgt, wel interpretaties van die feiten. Zoals we gisteren reeds schreven, gaat het over een wet die president Obama in de laatste dagen van zijn bewind uitgevaardigd had, en die providers onder de FTC (Federal Trade Commission) en niet onder de FCC (Federal Communications Commission) bracht. Daardoor zouden de providers dus als 'gewone' bedrijven behandeld worden, en zouden zij dus, net als Google en Facebook, toestemming moeten vragen van de gebruiker vooraleer zij zijn gegevens mogen verkopen.

Die wet is dus nu teruggedraaid, en de toestand is terug zoals voorheen. Dat zijn de feiten. Over die feiten bestaan verschillende interpretaties. In een open brief stellen Ajit Pai, voorzitter van de FCC en Maureen Ohlhausen, uitvoerend voorzitter van de FTC, dat de beslissing van Obama een slechte beslissing was, die nu rechtgezet is. (1) The Verge echter waarschuwt voor hel en verdoemenis, en vele andere nieuwssites met hen. Volgens The Verge zou een van de grootste providers in de VS, Verizon, van plan zijn om de concurrentie aan te gaan met Google en Facebook, ten koste van jouw privacy (of liever: die van de Amerikaanse burger). (2)

Welke interpretatie je ook gelooft, feit is dat de privacy van de burger een loos woord geworden is. En dan niet alleen omdat stoute bedrijven ons op het internet volgen via cookies, maar vooral omdat diezelfde burger, in al zijn argeloosheid, zijn hele privacy te grabbel gooit op Facebook. Maar dat is een persoonlijke opinie, geen feit.

Wat wel een feit is, is dat Microsoft in zijn nieuwe versie van Windows 10 meer duidelijkheid gaat verschaffen over de informatie die het via zijn besturingssysteem over jou (of liever: jouw computer) verzamelt. Je zal bovendien zelf het niveau van data collectie kunnen bepalen: van basic tot full. Microsoft heeft een document uitgebracht over de informatie die het ontvangen heeft, en wat het ermee gedaan heeft om het besturingssysteem te verbeteren. In een tweede artikel bij The Verge lees je daar meer over (3).

De nieuwe versie van het Windows OS, Creator Update, zal vanaf volgende week uitgerold worden.

https://www.washingtonpost.com/opinions/no-republicans-didnt ...
http://www.theverge.com/2017/4/5/15180622/oath-aol-yahoo-ver ...
http://www.theverge.com/2017/4/5/15188636/microsoft-windows- ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Binnenland: Haatspraak, roaming en aangetekende zending
Drie berichten uit eigen land. Om te beginnen goed nieuws voor wie binnenkort naar het buitenland trekt: gedaan met de dure roamingkosten. Voortaan betaal je in alle landen van de EU evenveel voor bellen en surfen als in eigen land. De maatregel zou op 15 juni 2017 ingaan (1)

Een tweede bericht is een oproep om scherper op te treden bij strafbare haatberichten op sociale media. OPmerkelijk daarbij is het feit dat gepleit wordt dat Facebook en co niet mogen volstaan met de berichten te verwijderen - neen, zij zouden ze moeten bijhouden en als bewijslast aan de politie kunnen overhandigen. (2)

En tot slot een vernieuwing bij het verzenden van een aangetekende brief: voortaan zal er een soort "hybride" aangetekende zending komen. Dat wil dan zeggen dat je een brief per mail kan versturen, maa die wordt dan afgeleverd door de postbode, die de ontvanger voor ontvangst laat tekenen. En dat, lezer, is een enorme verbetering, want nu moet je voor zo'n aangetekende zending naar de post, en daar vaak lang aanschuiven! Let wel: dit is géén dienst van De Post, maar wel van alternatieve postdienst TBC-Post.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2943802
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170406_02820263
http://www.zdnet.be/nieuws/191922/belgische-postdienst-lance ...
geef uw reactie hier

  

[Site] Vrijdag multimedia: het nieuwe 50 euro biljet
Heeft een speciale reader voor Wikipedia een zin?
Tja, een moeilijke vraag. Dit toestelletje, dat geen internetverbinding heeft, monochrrom is, en slechts 3 knoppen heeft, is niet te vergelijken met de iPad - al is het maar omdat dit toestel 3 knoppen heeft, en de iPad er maar 1. Maar anderzijds is het geen gek toestel. Voor 99 $ krijg je hiermee een toestel met aanraakscherm, een batterij die een heel jaar meegaat, maar vooral: de wikipedia in jouw broekzak.
De data (enkel tekst) zit op een SD kaart, die je kan updaten. Voor wie het toestel bestemd is? Voor al wie graag iets opzoekt, maar geen constante internetverbinding heeft zoals via de smartphone. Het is in elk geval goedkoper en lichter om dragen dan een hele encyclopedie!
Er is een nieuw biljet van 50 euro, en dat zit vol verrassende techniek die vervalsing moet voorkomen. In dit filmpje kan je zien hoe het biljet gemaakt wordt.
[Taal: ENG - NL ondertiteld]

https://www.youtube.com/watch?v=pESXskY-hdg
geef uw reactie hier

[Site] Vrijdag multimedia: DocumentaryStorm
Deze website zit proppensvol documentaires over alle mogelijke onderwerpen - geschiedenis, kunst, religie, politiek-maatschappelijke problemen enz. Alle documentaires kan je volledig online bekijken en zijn van goede kwaliteit.
[Taal: ENG]

https://documentarystorm.com
geef uw reactie hier

[Tip] De tip van Hans: Tour door het oude NAVO-hoofdkwartier in 360º
Het gangenstelsel. Oorspronkelijke bewegwijzering in de Cannerberg. Een 8 kilometer lang gangenstelsel in de berg vormde de verbinding tussen 400 kantoren. Veel van de oorspronkelijke bewegwijzering is bewaard gebleven.
Hoe werkt het?
Start de video en sleep met de muis met ingedrukte linkermuisknop over de film om het beeld 360 graden te bewegen.

https://anderetijden.nl/artikel/6690/Tour-door-het-oude-NAVO ...
https://youtu.be/8HafjziDpRw
geef uw reactie hier

[Software] Vrijdag app-dag: Who's In
Deze add-on voor de iMessage van je iPHone is gek genoeg een product van Microsoft. En Microsoft is nu niet bepaald sterk in sociale netwerken te noemen, maar volgens TechCrunch zou dit toch wel een leuke app zijn. Het is de bedoeling dat je gemakkelijk met vrienden kan afspreken, evenementen plannen en uitjes, samen naar de film gaan, enz. Meer uitleg bij TechCrunch.
https://itunes.apple.com/us/app/whos-in-plan-a-fun-event-wit ...
https://techcrunch.com/2017/04/05/microsoft-launches-whos-in ...
geef uw reactie hier

Archief per categorie

Nieuws
Apple: Shazam, Gym en apps vooraf bestellen... 13/12
Google appsperiments: drie nieuwe fotografie-... 13/12
Instagram: voortaan #hashtags volgen... 13/12
En waarom geen streaming muziekdienst voor kl... 12/12
Fun Google AR stickers... 12/12
Microsoft: ongewoon parcours naar Quantum Com... 12/12
Bitcoin, een schimmige munt... 11/12
Patreon wil zijn beloningssyteem verbeteren, ... 11/12
Amazon Echo en Amazon Music Unlimited komen n... 11/12
Zit er een reukje aan de negatieve berichtgev... 08/12
Meer artikels ....
Hardware
Microsoft brengt Web Media Extension Package ... 08/12
Geen Chrome Apps meer voor de desktop... 08/12
Bomenbommen via drones... 04/12
Nieuwigheden van Amazon... 01/12
Visual Studio Live Share: samen coderen... 17/11
Logitech experimenteert met een klavier voor ... 07/11
Nieuwe smartphones van HTC: de U11 reeks... 06/11
Zal een app je in de toekomst vertellen wanne... 30/10
Vimeo lanceert live event camera... 25/10
Zebro robots van TUDelft: de 'zwerm' in actie... 24/10
Meer artikels ....
Oor
Podcast: De Meulemeester in Debat en De Afspr... 30/11
Podcastfestival... 24/11
Podcast: de meest gegoogelde vragen over beke... 24/11
Zet de wekker: nieuwe hoorspelen in 3 editie ... 17/11
20 klassiekers om je muziekkennis uit te brei... 07/11
De beste zakelijke podcasts... 30/10
Podcast: Kant en Klaar... 26/10
Gamecowboys Podcast... 25/10
Podcast: Voices in AI... 20/10
Podcast: Kunststof... 10/10
Meer artikels ....

Site
Coingecko: cryptomunten... 13/12
Design principes... 13/12
IsNotSpam: webdienst... 13/12
Chromecast Wiki... 12/12
Scratch: programmeren voor kinderen... 12/12
Aquarium advies... 11/12
Battery University: alles wat je over batteri... 11/12
Vrijdag multimedia: Beste foto's van het jaar... 08/12
Hier spreekt men Nederlands: Gelukzoekers... 07/12
Hier spreekt men Nederlands: Lexicon van de J... 07/12
Meer artikels ....
Tip
Hoe kan je een contact deblokkeren in Gmail?... 13/12
Hoe kan je een contact blokkeren in Gmail?... 12/12
Een WiFi netwerk vergeten dat niet in de lijs... 08/12
Hoe kan je een bewaard WiFi netwerk vergeten ... 05/12
Tip: heb je een Mac? Download als de duivelse... 30/11
Google Pixel tips... 29/11
Benchmark testen voor onderdelen van jouw sys... 23/11
Benchmarks voor de snelheid van je internetve... 22/11
Benchmarks voor browsers... 21/11
Werkt je computer naar behoren? Vind het uit ... 20/11
Meer artikels ....
Software
Mate: vertaler... 13/12
Manta: template voor facturen (Mac)... 12/12
Android alternatief voor Chrome... 11/12
Vrijdag appdag: Calm... 08/12
Whiteboard app voor Windows 10... 07/12
NoScript voor Firefox... 06/12
Datally: controleer je dataverbruik (Android)... 05/12
Good To Do: simpel en toch efficiënt... 04/12
Vrijdag appdag: Edge browser van Microsoft nu... 01/12
Elf Yourself: laat Kerstmis maar komen!... 28/11
Meer artikels ....

December
m
d
w
d
v
z
z
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

November
m
d
w
d
v
z
z
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       

Oktober
m
d
w
d
v
z
z
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
(c)2017 www.netties.be -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)2017