| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 24/03/2017
[Nieuws]BMW 330e, Deel 4 : Einstein brain?
[Nieuws]Updates voor Google Allo, Duo en Photos
[Nieuws]Medium lanceert een abonnementsversie
[Site]Vrijdag multimedia: miniatuurhuizen
[Site]Vrijdag multimedia: deuren en ramen
[Site]Vrijdag multimedia: Mahjong
[Tip]De tip van Hans: Hoe een machine menselijke p...
[Software]RadioPublic: enkel de beste episodes
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Tip: hoe kan je een foute Facebook posting me ...
Snapmail: zelf-vernietigende mails ...
De ene site om YouTube filmpjes naar MP3 om t ...
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
Zoeken met Google 


Reclame 


[Nieuws] BMW 330e, Deel 4 : Einstein brain?
Auto’s bevatten meer en meer informatica, microprocessors en spitstechnologie dan ooit te voren. Maar, wie weet alles het best, wij of de auto? We trachten het uit te zoeken. We danken dan ook BMW Group Belux, en in het bijzonder de heer Pieter De Wit voor het ter beschikking stellen van een BMW330e iConnect.

iConnect: de SIM-kaart
Maar wat maakt een iConnect BMW zo slim? Hedendaagse auto's hebben heel wat computerpower aan boord. Heel het motormanagement is processor gestuurd, maar ook achteruitrijsensors, rijbaanassistentie, dimmer van de grootlichten, GPS en dergelijke werken met on-board computers.

BMW heeft bovendien in zijn iConnect-wagens nog iets heel belangrijks toegevoegd: de SIM-kaart. Iedereen kent wel een SIM-kaart: dat kleine dingetje dat je in je GSM steekt om te kunnen telefoneren. De SIM-kaart geeft een GSM zijn telefoonnummer en je betaalt een provider voor het gebruik van zijn netwerk en per oproep.

Een bellende auto
En dat is het eerste punt: je auto kan telefoneren. Stel dat je ergens crasht of in panne staat, je auto verwittigt de hulpdiensten. Kan je auto opgebeld worden? Ja, je auto wel, jij niet. BMW-diensten kunnen in verbinding komen met jouw auto. Je auto is geen telefoontoestel. Maar, dit is niet nieuw, het bestond al geruime tijd.

Punt twee is: je kan een SIM-kaartje niet alleen in een GSM steken, maar ook in een smartphone. En dat betekent: internet in je auto. En nu wordt het niet alleen smart en interessant, maar heel heel heel smart en heel heel heel interessant. Je kan dus Google raadplegen op je navigatiescherm, social media en dat allemaal. Je auto is dan wel smart; de bestuurder is allesbehalve smart als hij dat al rijdende doet. Nu, dit is ook al niet zo nieuw meer. Wel nieuw zijn de handige apps die het BMW-team heeft ontworpen.

Gegevens opvragen vanop afstand
Verbinding maken tussen je smartphone en auto gebeurt via bluetooth als je in de wagen bent, bv voor het afspelen van muziek op je smartphone via de autoradio, voor het bellen. Staat je auto ergens anders, dan kan je connectie maken via internet. Zo kan je op je smartphone zien hoever de batterij van je wagen is opgeladen, als je aan het opladen bent, hoelang het nog duurt voor je 100% batterijcapaciteit hebt. Je kan de wagen ontgrendelen en terug afsluiten, de claxon gebruiken, voorverwarmen en je kan zien waar je je auto hebt geparkeerd. En deze ogenschijnlijk handige tool gaan we gebruiken om de SIM-kaart en GPS systeem trachten uit te leggen.

De SIM-kaart in de BMW ziet er niet uit als het minuscuul dingetje dat je in een GSM-shop koopt en in je phone moet wurmen. In de BMW is het een module die vast in je voertuig zit. Je betaalt natuurlijk ook roaming kosten, afhankelijk van je provider. De SIM kaart heb je nodig om contact te maken met het 3G of 4G netwerk van de GSM-masten.

De GPS maakt contact met enkele satellieten die op een vaste plaats boven onze hoofden hangen. Door peilingen met verschillende satellieten en wat getover met sinus, tangens en aanverwanten weet de GPS op welk deel van de wereldbol je GPS, en dus je auto zich bevindt. Aangezien we de wereldbol hebben verdeeld in ontelbare vakjes door breedte- en lengtelijnen te trekken kunnen we de plaats bepalen waar we zijn. Ik bevind me bv nu op Noorderbreedte 51 4.264 en Oosterlengte 4 43.296. Mooi, maar je hebt natuurlijk ook een map, een landkaart nodig om dat aanschouwelijk te maken. Daarvoor rijden er verschillende auto’s rond, die niets anders doen dan door alle straten te rijden, en die wegen, verkeersborden, ronde punten, streetview in beeld brengen. De combinatie van deze maps en de coördinaten, maakt dat we kunnen GPS-volgen op een kaart.

Met de app Find my car kunnen we dus achterhalen in welke straat we onze auto geparkeerd hebben.

Find my car: de drie testen
Waarom vertellen we dit? Wel gewoon om één van de vele mogelijkheden deze wagen te belichten, zowel beperkingen als voordelen.

En daarvoor deden we drie testen. Eerst reden we naar Rochehaut en Frahan. Fahan ligt ingesloten in een meander van de Semois, en Rochehaut ligt op de andere oever van die Semois, boven op een heuvelrug. In vogelvlucht is de afstand tussen de twee dorpen amper 500 meter. Er is een wandelweg die langs de berghelling kronkelt en die via een smalle voetgangersbrug deze dorpen verbindt. We parkeren in Frahan en wandelen naar Rochehout. Daar vragen we met de app Find my car de kortste weg terug naar de auto. Wat blijkt: Op het schermpje van de smartphone zien we de dat plaats waar de auto staat, vlakbij is, maar dat de weg om ernaar toe te gaan …. 11 km lang is…

Omdat de kaartenmakers enkel de wegen gebruiken, geschikt voor een auto, sturen ze je via deze straten. We kunnen via de app ook vragen om de auto te laten claxonneren, en ja dit is zeer duidelijk hoorbaar. Gelukkig ken we er de weg en wandelen we terug naar de auto, er is trouwens maar één wandelpad tussen Frahan en Rochehaut, en dat is echt niet zo moeilijk te vinden. We kenden de situatie en zochten speciaal deze plaats op voor de test. Het is een beetje kinderachtig. Maar het betekent wel dat als je de kortste weg naar je auto zoekt, dit systeem je niet door een park of dergelijke gaat sturen.

De parkeergarages
Goed, volgende test, regelmatig parkeren we in een parkeergarage. We zetten de auto op -3 in de parking onder het Ladeuzeplein in Leuven. Vind de app op de smartphone de auto? Natuurlijk niet. Op ons schermpje verschijnt de melding dat Find my car mogelijk niet werkt in parkeergarages en onder bruggen. We vinden op de display zelfs geen auto terug. Vervolgens verplaatsen we de auto naar -1 en parkeren heel dicht bij de uitgang.

En, totaal onverwacht krijgen we via de app, bij het zoeken naar de locatie van de wagen, het bericht dat hij ergens op het Ladeuzeplein staat. Dat is toch al iets.

Dan rijden we naar het Algemeen Ziekenhuis Imelda in Bonheiden, en parkeren ergens op de vrij grote parking. We gaan naar de hoofdingang van het ziekenhuis en zoeken van daar hoe we naar onze wagen moeten gaan. Volgens de Smartphone staat hij ergens op de parking, maar in welke rij, welk vak… nee. De parking is immers een privéterrein en wordt niet in kaart gebracht…. Dus het is gewoon zoeken op de ouderwetse manier.

Maakt dit nu van het SIM-kaart systeem een slecht systeem? Nee, verre van, het systeem werkt prima maar de kaarten zijn nog niet verfijnd genoeg.

Gezond verstand
Wat we vooral willen meegeven is: gezond verstand primeert, hoe slim een auto ook mag zijn er zijn altijd beperkingen, situaties waarin het niet werkt.. Je kan al die technische innovaties heel goed gebruiken, maar er voor honderd procent op rekenen is geen goed idee, je moet er bewust van blijven dat er beperkingen zijn. Zoals bv bij GPS-gebruik: Deurne vind je bij Antwerpen en ook in Noord Holland (Nederland); Berchem ligt in Oost Vlaanderen, Antwerpen en Luxemburg. Dus verstand gebruiken is de boodschap.

Bij BMW is men zich daar ten zeerste van bewust. Alles is terdege getest. Maar technologie kan niet alles oplossen. Zeer handig bij ons testmodel waren de camera’s die een duidelijk beeld geven van de ruimte rond de wagen bij het parkeren. Maar als je eerst door een plas rijdt, zijn ze ook onbruikbaar tot de lenzen weer terug proper zijn.

Een goede wagen kiezen is een kwestie van gezond verstand. En een goede wagen is een wagen die zijn kwaliteiten bewezen heeft, die gekend staat voor degelijkheid en betrouwbaarheid. En bovendien een wagen kiezen die garant staat voor rijplezier. Een goede wagen kiezen is je Einstein brain gebruiken. En dan heb je een ook een wagen met een Einstein brain.

Paul Liekens.

geef uw reactie hier

[Nieuws] Updates voor Google Allo, Duo en Photos
Het blijft een bezig baasje, onze Google. Deze week kon je al lezen over enkele extra functies in Google Maps, en nu vandaag kunnen we berichten over nog enkele andere nieuwe functies bij Google tools.

Zoals je wellicht weet is Hangouts recent opgedeeld in Allo en Duo. De versie van Allo voor Android heeft nu ook de mogelijkheid gekregen om documenten en bestanden (.pdf, .doc, .apk, .zip en .mp3) te delen. Smart Smiley, een tool die op basis van machine learning automatisch een smiley zal suggereren op basis van de tekst die je aan het invoeren bent, werkt nu ook met het Portugees, waar dat vroeger enkel Engels was.

De Google Duo app voor Android en iOS maakt binnekort ook voice gesprekken mogelijk; momenteel wordt het uitgerold in Brazilië en later zou de rest van de wereld volgen. Dat is vooral interessant wanneer je een slechte verbinding hebt, en een videogesprek niet mogelijk is.

Ook de Photos app heeft een updated gekregen die handig is wanneer je een slechte verbinding hebt. Van je foto's wordt automatisch een backup gemaakt, maar wanneer je slechts 2G hebt bijvoorbeeld, dan zal er enkel een lichtgewicht preview versie gebackupt worden. En wanneer er dan een betere verbinding is of WiFi, zal die lichtgewicht foto vervangen worden door de hogekawliteitsversie.

http://venturebeat.com/2017/03/22/google-updates-allo-with-f ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Medium lanceert een abonnementsversie
Wie vaak op het internet surft en heel diverse bronnen raadpleegt, zal weten dat er heel vaak echt interssante artikels, geschreven met veel kennis van zaken, te vinden zijn bij Medium.com. Dat is een platform waar onafhankelijke journalisten of bloggers hun ei kwijt kunnen. De content was tot nu toe gratis - de auteurs waren wellicht blij dat hun artikels gelezen werden, maar hadden wellicht toch ook graag wat centjes gezien voor hun werk.

Daarin komt nu dus verandering: je kan voortaan een abonnement nemen van 5 dollar per maand. Voorlopig heb je daar eigenlijk niets mee te winnen, behalve dat je weet dat je de auteurs beloont voor hun werk. In de toekomst zou je voor dat geld echter wel extra's krijgen, zoals toegang tot exclusieve content. Er zou ook een leeslijst komen met artikels die als aanbevolen lectuur beschouwd worden; die lijst zou niet gebaseerd zijn op een algoritme, wel door menselijke redacteurs.

Volgens The Verge komt deze beslissing om te werken met een abonnementsdienst er, nadat Medium eerder geprobeerd had om te werken met het adverteermodel, maar het té moeilijk was om geld te verdienen met advertenties, in een wereld waar Google en Facebook het quasi monopolie hebben op de distributie van advertenties.

De CEO van Medium, Ev Williams, vertelt trouwens in The Verge waarom hij tegen het adverteermodel is waarop de hele online content wereld de laatste tijd gebaseerd is. "Wij hebben een systeem nodig dat verhalen en ideeën betaalt die niet enkel gebaseerd zijn op hun vermogen om de aandacht te trekken, maar op hun waarde voor de lezer". En dat is een waar woord: het adverteermodel werkt het beste met clickbaits...

Het initiatief van Medium wordt op veel cynisme onthaald, o.a. door The Next Web

http://www.theverge.com/2017/3/22/15028310/medium-membership ...
https://thenextweb.com/opinion/2017/03/23/ev-williams-lost-g ...
geef uw reactie hier

  

[Site] Vrijdag multimedia: miniatuurhuizen
In dit artikel van Mashable leer je hoe een artiest bezig is met een project waarbij hij huizen die hij op Google streetview ziet, als miniatuur nabouwt.
Meer van zijn werk vind je op de eigen website van de artiest.

http://www.iknowjoshuasmith.com/work/
http://mashable.com/2017/03/22/miniature-detailed-buildings/ ...
geef uw reactie hier

[Site] Vrijdag multimedia: deuren en ramen
Elke fotograaf heeft wel een bepaald onderwerp waarin hij geïnteresseerd is en waarvan hij veel foto's gemaakt heeft. De "dada" van deze fotograaf is... ramen en deuren. En die komen echt wel in vele verschillende vormen en kleuren!
[Taal: ENG]

http://themindcircle.com/beauty-of-doors-and-windows/
geef uw reactie hier

[Site] Vrijdag multimedia: Mahjong
Mahjong is een aloud spel dat intelligentie combineert met geluk. Heel wat mensen zijn verslaafd aan het spel - maar vraag ons niet wat de spelregels zijn (gelukkig weet Wikipedia dat wel!). Op deze website kan je het spelletje ook online spelen.

https://themahjong.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Mahjong
geef uw reactie hier

[Tip] De tip van Hans: Hoe een machine menselijke pokerpro's versloeg
Een pokermachine versloeg in een gigantische sessie van 120.000 rondes vier menselijke pokerprofessionals. Het succes van het machine learning-algoritme kan worden toegepast op zoveel meer dan spellen.

http://computerworld.nl/markttrends/96786-hoe-een-machine-me ...
geef uw reactie hier

[Software] RadioPublic: enkel de beste episodes
Deze app brengt je podcasts op je smartphone. En de laatste tijd zijn er heel wat podcasts bijgekomen. Om alles te beluisteren heb je natuurlijk geen tijd, en daarom wil deze app zich onderscheiden door de lijstjes met de beste podcasts die je zou moeten beluisteren. De beste episodes van podcasts worden geselecteerd, en jij kan beslissen of jij het leuk vindt en je erop abonneert, of gewoon overschakelen naar de volgende.

https://www.radiopublic.com/
geef uw reactie hier

Archief per categorie

Nieuws
Microsoft stopt nog wat meer AI in Office 365... 15/12
Ook Bing en Cortana worden slimmer, dankzij A... 15/12
Apple: nieuweversie vanFinal Cut Pro... 15/12
Facebook geeft aan Caesar wat aan Caesar toek... 14/12
Hopelijk is je spaarpot goed gevuld: de nieuw... 14/12
Twitter: laat de tweetstorm maar uitbarsten!... 14/12
Apple: Shazam, Gym en apps vooraf bestellen... 13/12
Google appsperiments: drie nieuwe fotografie-... 13/12
Instagram: voortaan #hashtags volgen... 13/12
En waarom geen streaming muziekdienst voor kl... 12/12
Meer artikels ....
Hardware
Microsoft brengt Web Media Extension Package ... 08/12
Geen Chrome Apps meer voor de desktop... 08/12
Bomenbommen via drones... 04/12
Nieuwigheden van Amazon... 01/12
Visual Studio Live Share: samen coderen... 17/11
Logitech experimenteert met een klavier voor ... 07/11
Nieuwe smartphones van HTC: de U11 reeks... 06/11
Zal een app je in de toekomst vertellen wanne... 30/10
Vimeo lanceert live event camera... 25/10
Zebro robots van TUDelft: de 'zwerm' in actie... 24/10
Meer artikels ....
Oor
Podcast: De Meulemeester in Debat en De Afspr... 30/11
Podcastfestival... 24/11
Podcast: de meest gegoogelde vragen over beke... 24/11
Zet de wekker: nieuwe hoorspelen in 3 editie ... 17/11
20 klassiekers om je muziekkennis uit te brei... 07/11
De beste zakelijke podcasts... 30/10
Podcast: Kant en Klaar... 26/10
Gamecowboys Podcast... 25/10
Podcast: Voices in AI... 20/10
Podcast: Kunststof... 10/10
Meer artikels ....

Site
Vrijdag multimedia: Google België Year in Sea... 15/12
Vrijdag multimedia: Geo Nature Photographer 2... 15/12
Hier spreekt men Nederlands: Lach je krom... 14/12
Hier spreekt men Nederlands: Data!... 14/12
Coingecko: cryptomunten... 13/12
Design principes... 13/12
IsNotSpam: webdienst... 13/12
Chromecast Wiki... 12/12
Scratch: programmeren voor kinderen... 12/12
Aquarium advies... 11/12
Meer artikels ....
Tip
Hoe kan je alle mails van een bepaald domein ... 14/12
Hoe kan je een contact deblokkeren in Gmail?... 13/12
Hoe kan je een contact blokkeren in Gmail?... 12/12
Een WiFi netwerk vergeten dat niet in de lijs... 08/12
Hoe kan je een bewaard WiFi netwerk vergeten ... 05/12
Tip: heb je een Mac? Download als de duivelse... 30/11
Google Pixel tips... 29/11
Benchmark testen voor onderdelen van jouw sys... 23/11
Benchmarks voor de snelheid van je internetve... 22/11
Benchmarks voor browsers... 21/11
Meer artikels ....
Software
Vrijdag appdag: Mixer livestreaming app... 15/12
Djay Pro2: app met AI om muziek te mixen... 14/12
Mate: vertaler... 13/12
Manta: template voor facturen (Mac)... 12/12
Android alternatief voor Chrome... 11/12
Vrijdag appdag: Calm... 08/12
Whiteboard app voor Windows 10... 07/12
NoScript voor Firefox... 06/12
Datally: controleer je dataverbruik (Android)... 05/12
Good To Do: simpel en toch efficiënt... 04/12
Meer artikels ....

December
m
d
w
d
v
z
z
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

November
m
d
w
d
v
z
z
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       

Oktober
m
d
w
d
v
z
z
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
(c)2017 www.netties.be -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)2017