| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 09/03/2017
[Nieuws]Wikileaks opent met Vault7 een nieuwe doos va...
[Nieuws]Instagram blijft Snapchat achtervolgen en lan...
[Hardware]BMW 330e, Deel 2 : Auto’s met punten.
[Site]Hier spreekt men Nederlands: Eetstoornis
[Site]Hier spreekt men Nederlands: Intelligent Mobi...
[Site]Hier spreekt men Nederlands: Vandaag De Dag
[Tip]De tip van Hans: Het Amerika van 1931 komt to...
[Software]Facebook 360: app om Gear VR content te vinde...
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Roboform: extensie voor Microsoft Edge ...
Hier spreekt men Nederlands: Textradio ...
Opera Neon: een compleet nieuwe browser-ervar ...
Hier spreekt men Nederlands: Made In VlaamsBr ...
Vragen van de lezers ...
Zoeken met Google 


Reclame 


[Nieuws] Wikileaks opent met Vault7 een nieuwe doos van Pandora
Klokkenluiderssite WikLeaks zorgt opnieuw voor opschudding: het heeft meer dan 8.000 documenten gepubliceerd waarin je kan lezen welke tools de CIA ter beschhikking heeft om te spioneren. Bij verschillende media kan je de exacte details hierover lezen. TechMeme heeft alle artikels erover verzameld (1)

Wij willen even enkele bedenkingen meegeven. Om te beginnen: het zijn documenten die niet bij de CIA gestolen zijn of ontvreemd door een hack. Het zijn, zoals bij voorige lekken, documenten die circuleerden bij onderaannemers, tot één daarvan vond dat dit informatie was die de buitenwereld moest weten en alles doorgaf aan Wikileaks.

Verder moet je weten dat het gaat om kwetsbaarheden in zowel het Android besturingssysteem als iOS, MacOS, Windows en Linux, en dat zelfs de slimme tv's van Samsung gebruikt konden worden om mensen af te luisteren. Dat is goed en slecht nieuws. Goed nieuws, omdat ondertussen veel van deze kwetsbaarheden ondertussen al opgelost zijn, zo kan je lezen, en dus niet meer misbruikt kunnen worden om je af te luisteren - tenzij jouw toestel niet meer geüpdate wordt omdat het te oud is. Het slechte nieuws is dan weer dat het om zwakke plekken gaat op niveau van het besturingssysteem zelf. Dat wil zeggen dat de CIA zo rechtstreeks alles kan volgen wat jij doet, zelfs wanneer je gebruik maakt bij je messaging van end-to-end encryptie zoals bij WhatsApp. Het wil dus NIET zeggen dat de versleuteling van WhatsApp of andere messaging software gebroken is, voor alle duidelijkheid.

Nog een aspect is het feit dat de CIA met deze tools ook kan simuleren dat een hack door een bepaalde partij uitgevoerd wordt, terwijl de oorsprong van die hack helemaal elders lag. En uiteraard is de nieuwssite Breitbart, altijd medestander van de nieuwe president Trump, er als de kippen bij om erop te wijzen dat dit ook betekent dat de CIA wel eens zelf de hand gehad zou kunnen hebben in de hack en publicatie van de mails van presidentskandidate Hilary Clinton, en dat dan op de Russen gestoken zou hebben, in een slimme manier om Trump in discrediet te brengen.

Intriges, intriges... het zal, zoals het helaas steeds vaker het geval is, moeilijk worden om de waarheid te achterhalen. Voer voor spionageromans is het in elk geval!

http://www.techmeme.com/170307/p10#a170307p10
https://theintercept.com/2017/03/07/the-cia-didnt-break-sign ...
http://www.breitbart.com/tech/2017/03/07/wikileaks-cia-uses- ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Instagram blijft Snapchat achtervolgen en lanceert nu ook geostickers voor zijn Stories
Verleden week trok SnapChat naar de beurs om vers geld op te halen bij investeerders, die in ruil daarvoor aandelen konden kopen. Een beursgang die op veel belangstelling kon rekenen, want de beleggers stonden te springen om die aandelen in handen te krijgen, zodat de koers meteen de hoogte inschoot.

Hebben die beleggers gelijk? Enerzijds is Snapchat hét middel bij uitstek om het jonge volkje te bereiken. Geen enkel ander sociaal netwerk heeft zo'n duidelijk omschreven demografische groep als publiek. De filters en stickers zijn ideaal voor bedrijven om in te zetten bij hun advertenties en marketing, dus inkomsten zullen er wel zijn voor Snapchat.

Anderzijds moet de belegger toch wel vrezen dat het succesverhaal van Snapchat ook een ongelukkige afloop kan kennen. Facebook, eigenaar van Instagram, zit Snapchat immers nauw op de hielen en imiteert zowat elk succesvolle kenmerk van Whatsapp. Zo heeft het deze week geostickers uitgebracht in zijn Stories, waarmee het duidelijk de geofilters van Snapchat imiteert (1).

Maar toch lijkt het spel van Snapchat bij lange nog niet uitgespeeld. het bedrijf blijft immers verrassend uit de hoek komen. Denk aan de Snapchat bril, waarmee je korte opnames kan maken van je dagelijkse leven - een bril die, juist doordat hij er zo belachelijk en duidelijk herkenbaar uitziet, het creepy gevoel dat Google Glass de burger gaf, wegneemt.

Snapchat zou bovendien sterke plannen hebben om met AR of augmented reality aan de slag te gaan. Want eigenlijk heeft het al heel wat ervaring met AR. Alle filters, de regenboog die uit je mond gekotst wordt, de gekke smoelen, enz., dat zijn eigenlijk allemaal AR toepassingen. Ene heel interessant achtergrond artikel hierover vind je bij CNet.

http://techcrunch.com/2017/03/07/instagram-geostickers/
http://thenextweb.com/socialmedia/2017/03/08/facebook-gives- ...
https://www.cnet.com/news/snapchat-spectacles-snap-ipo-augme ...
geef uw reactie hier

[Hardware] BMW 330e, Deel 2 : Auto’s met punten.
Vraag het maar aan Jeremy Clarkson, er is niets prettiger voor een autofreak dan een nieuwe auto een weekje te mogen testen. We beschouwen onszelf niet echt, als een autofreak, maar we bedanken toch BMW Group Belux, en in het bijzonder de heer Pieter De Wit voor het ter beschikking stellen van een BMW330e iPerformance. Maar wat stelt het testen van een auto in feite voor?

Deel 2: Auto’s met punten.
Het belangrijkste als je een nieuwe auto wil kopen is kijken naar wat je met de auto wil doen. Het klinkt een beetje sullig, maar we kennen echt wel mensen die een prachtige twoseater cabrio bestelden op het autosalon, voor hun gezin, bestaande uit vier personen, terwijl ze vertrokken waren om een handige break te kopen.(De kindjes waren nog klein genoeg om net in de cabrio te passen). We willen gewoonweg zeggen, het eerste argument om over een nieuwe auto te beslissen is: Waarvoor moet hij gebruikt worden. Leg je regelmatig grote afstanden af, dan neem je best nog geen elektrische wagen. Dit klinkt nogal evident.

Maar de volgende redenen om voor een type auto te kiezen zijn niet altijd zo evident. Zoals: ‘Hoe hard rijdt hij en wat verbruikt hij… ?’

De relativiteit van snelheid
Bij de technische gegevens staat nog steeds maximumsnelheid prominent in de eerste helft. Dit was inderdaad belangrijk in de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw. Een maximumsnelheid van 115km/h tegenover een maximumsnelheid van 145 km/h was met 30 km/h een groot verschil. Begin jaren 70 werd het totaal anders. De maximumsnelheid werd begrensd op 120 km/h. Weg voordeel dus, het snelheidsverschil is in dit voorbeeld nog maar 5 km/h.

Dus de hedendaagse discussie over kiezen tussen een auto die 225km/u haalt of 250km/u is overbodig. En dan komt het eeuwige argument: Duitsland. Ok, in Duitsland is er op ongeveer de helft van de snelwegen geen snelheidsbeperking. Als je heel veel in Duitsland rijdt, buiten de drukke vakantieperiode, in goed weer, en zonder je schoonmoeder in de auto, en bij weinig verkeer dan kan je soms 25 km/h sneller rijden. Joepie, je ontdekt het ‘ik ben de snelste gevoel’ uit de jaren 1950.

Moderne auto’s rijden snel genoeg. Maak je daar geen zorgen over. 250 km/h klinkt alleen veel mooier dan bvb 245 km/h, maar wat maakt het uit…

En hoe meet je verbruik echt?
Een andere regel die we regelmatig lezen in een testverslag van een auto: “We verbruikten 1 liter meer dan door de fabrikant opgegeven.” Al een geluk dat autotesters geen CO2 kunnen meten, anders kregen we bij emissiegetallen dezelfde opmerking.

Gelukkig stelt de Europese Commissie voor, en gaat het in een verplichting gieten, om auto’s te testen op verbruik en uitstoot op de weg, zodat de consument weet wat zijn auto écht verbruikt/uitstoot. Wat een nonsens.

Realiteit vs. labotesten
Hoe gebeuren tests nu? Wel, men test de wagen in een labo of op een labotestbaan. Banden met lage rolweerstand, volledig opgeladen batterij bij het vertrek (De autobatterij verbruikt ook bij het opladen.) Afgeplakte kieren van motorkap. Olie in motor en versnellingsbak met lage viscositeit, enzoverder. De auto rijdt volgens een zeer strikt patroon, in zoveel seconden heel langzaam optrekken tot een bepaalde snelheid, zo even blijven rijden, dan weer iets optrekken, laten uitbollen enzoverder. De omgevingstemperatuur is vrij hoog en er mag geen wind zijn. En zo zijn er nog veel eisen. Het is een prachtige manier van testen. Althans voor de autofabrikant. Zo heeft hij een getal dat herhaalbaar en significant. Wijzigt hij iets aan de auto dan is het perfect meetbaar wat het effect is op het verbruik. Maar geeft dit weer wat de auto in real use gebruikt? Nee, natuurlijk niet. Toch vinden we in brochures waarden voor het gemiddeld verbruik en vinden we in consumentenbrieven: autofabrikanten zijn leugenaars. Ook al hebben autofabrikanten verbruikscijfers van hun wagens onder de meest ongunstige omstandigheden, die gaan ze niet publiceren. Die haal je als gewone gebruiker trouwens ook niet.

Is het voorstel van de Europese Commissie om auto’s op de openbare weg, op een echt parcours te testen dan goed? Nee, zeker niet.

Stel dat men op deze manier een auto gaat testen over bvb 100km, wel ik ben er zeker van dat ik met dezelfde wagen over 100 km, minstens 20% meer kan verbruiken.

Stop met die nonsens om het verbruik te vermelden in brochures, testverslagen enzoverder. Kijk naar een ijskast of diepvries. Daar hangt een label op: A+++, A++, A+, A, B, C...enzoverder. Geen mens die weet waarvoor het juist staat, maar iedereen weet dat een A++ zuiniger is dan bvb een B. Zet je je ijskast in de koele berging, of op een zonnig plaatsje in de veranda, een A-ijskast verbruikt minder dan een C-type. En hoeveel verbruikt die ijskast exact? Och ja….

Auto met punten
Creëer de auto met punten. Hoe meer of hoe minder punten hoe zuiniger. Doe het niet met letters, al dan niet met kruisjes, maar gewoon met een cijfer, dat is simpeler. En de tests? Volgens een vast programma. Neem de kale auto, dus zonder opties, en test die in exact omschreven labo-omstandigheden, bij elk toerental, geef elk toerental een gewichtsfactor; Meet de cx, meet het gewicht. Gooi die cijfers in een formule en je hebt een indicatie van het verbruik. Wil de klant opties? Ok, meet het verbruik van bvb de zetelverwarming geef dat getal een gewichts-factor. Als een klant die optie wil voor zijn wagen, dan tel je dat bij het ‘zuinigheidscijfer’. Auto’s met punten dus.
Op die manier kan je wagens vergelijken. Een fictief voorbeeld: als je voor één bepaalde rit de keuze hebt tussen een auto met een verbruiksklasse 39 dan rij je zuiniger dan met een auto met verbruiksklasse 43.

En hoeveel je verbruikt hebt? Voor vertrek voltanken, na aankomst voltanken, het aantal gebruikte liters delen door het aantal afgelegde kilometers en dat maal 100. Is het teveel? Zorg dat je bandenspanning juist is, sleur geen overbodig gewicht mee, geef je auto tijdig onderhoud, en pas je rijstijl aan. Enkel exotische auto’s verbruiken veel.

Maar denk niet dat de verbruikcijfers van de brochure gaan weergeven hoeveel jij verbruikt hebt.

Hiermee hebben we het gehad over de twee vragen die men meestal stelt in verband met een nieuwe wagen: Hoe hard gaat hij, en wat slikt hij…

En de emissie?
Maar er is nog een punt. De emissie… Dit is exact hetzelfde verhaal als met het verbruik. Emissie meten in het labo geeft andere cijfers dan ‘in real life’. Alleen legt de wetgever hier normen voor op. Dus wat gebeurt er? Alle middelen worden ingezet om die normen te halen, ook minder legale zoals uit dieselgate mocht blijken. Maar we gaan hier niet verder op in… je kan evengoed het gedeelte over het verbruik teruglezen.

In delen drie en vier krijg je het verslag te lezen van de test van de BMW 330 e.

Tot volgende week voor deel 3 en deel 4.
Paul Liekens


geef uw reactie hier

  

[Site] Hier spreekt men Nederlands: Eetstoornis
Jongeren, meestal meisjes maar ook jongens, letten steeds meer op hun eten. Dat is op zich positief, tenzij die aandacht obsessief begint te worden en tot toestanden leidt die levensbedreigend kunnen zijn. Deze website van een dame die licentiate is in de klinische psychologie en psychotherapeute, vertelt over de verschillende vormen van eetstoornissen. Je vindt er ook heel veel praktische tips.
[Taal: NL]

http://www.eetstoornis.be/home
geef uw reactie hier

[Site] Hier spreekt men Nederlands: Intelligent Mobiel Gent
Er is de laatste tijd heel wat te doen rond de plannen van de stad Gent, om de verkeersvrije zones in de stad flink uit te breiden. Bij de eigen bevolking klinkt er heel wat gemor. Daarom wordt opgeroepen tot een referendum over het plan. Via deze website worden de nodige handtekeningen verzameld om het referendum draagkracht te geven.
[Taal: NL]

http://i-m.gent/
geef uw reactie hier

[Site] Hier spreekt men Nederlands: Vandaag De Dag
Elders in deze editie vind je een artikel over een Engelstalige website die vertelt wat er op een bepaalde dag in het verleden gebeurd is. Wij vroegen toen aan onze lezers of zij een dergelijke website kenden in het Nederlands. En kijk, meteen reageerde lezer Herman N. - hij wist te vertellen dat de website Beleven.org ook een dergelijke rubriek bezit: vandaagdedag. Daar lees je per dag wie dan geboren is, wie er overleden is, en wat er in de geschiedenis gebeurd is. Een leuke site voor wist-je-datjes!
[Taal: NL]

http://www.beleven.org/vandaagdedag/
geef uw reactie hier

[Tip] De tip van Hans: Het Amerika van 1931 komt tot leven in prachtige animatie
Hoe de animator het precies heeft gedaan weten we niet, maar deze animatie met tot leven gebrachte foto’s uit het begin van de vorige eeuw is werkelijk prachtig. Deze video mag je niet missen.
Onderstaande animatie is gemaakt op basis van oude foto’s uit het Amerika van begin vorige eeuw. De foto’s zijn gemaakt in de steden New York, Boston, Detroit, Washington, D.C. en Baltimore. Het is bijna niet voor te stellen dat animator Alexey Zakharov deze animatie op basis van echte foto’s heeft gemaakt. Dat het geen echte filmbeelden zijn is wel duidelijk, zeker als er mensen in beeld komen. De mensen in deze video lijken zo uit een game, bijvoorbeeld Mafia, gestapt. Maar dat deze animatie bijzonder knap gemaakt is, dat staat buiten kijf.

http://www.digifotopro.nl/content/het-amerika-van-1931-komt- ...
https://vimeo.com/160024074
geef uw reactie hier

[Software] Facebook 360: app om Gear VR content te vinden
Het sociale netwerk heeft een nieuwe app uitgebracht, die je moet helpen om tussen alle selfies en video's in de Oculus Video Store ook échte 360-graden content te vinden. Die kan je dan bekijken op de Gear VR headset uiteraard... allemaal van Facebook natuurlijK Meer uitleg bij Engadget.

https://www.engadget.com/2017/03/08/facebook-360-gear-vr-app ...
http://newsroom.fb.com/news/2017/03/introducing-facebook-360 ...
geef uw reactie hier

Archief per categorie

Nieuws
Uber hervat zijn testen met autonome auto's n... 30/03
Apple: grote, onmerkbare update in iOS 10.3, ... 30/03
Samsung stelt S8 en S8plus voor, maar ook Con... 30/03
Productiviteitssuite iWork voor Mac: document... 29/03
Facebook lanceert Town Hall - maar wij hebben... 29/03
Nu krijgt ook gewone FB app een soort Stories... 29/03
Apple brengt iOS 10.3 uit. Wat biedt het?... 28/03
Facebook Messenger laat je je locatie geduren... 28/03
Discussie tussen Google en adverteerders legt... 27/03
Twitter zal betalende versie van TweetDeck ui... 27/03
Meer artikels ....
Hardware
Guetsli: Google maakt zijn nieuwe JPEG encode... 21/03
The Dot: een smart watch met braille... 20/03
Eye: zo laat je Android draaien op een iPhone... 16/03
Google en Levi's maken samen een slim jasje... 14/03
BMW 330e, Deel 2 : Auto’s met punten.... 09/03
Lenovo: nieuwe Yoga laptops en Tab tablets... 01/03
Barcelona: Sony Xperia Touch projector... 01/03
Barcelona: Sony met Xperia phones... 28/02
Barcelona: Samsung Galaxy Tab met S Pen... 28/02
Barcelona: Nokia is er terug!... 28/02
Meer artikels ....
Oor
Podcasts die je slimmer maken: Good Job, Brai... 29/03
Podcast Kritisch Denken over OnLife... 16/03
Pandora's nieuwe Premium streaming dienst bas... 14/03
Google Play Music brengt zijn eerste originel... 10/03
Podcatch: podcasts vinden... 08/02
Vlaamse podcasts: de lijst van Lode Roels... 22/12
30 podcasts om de feestdagen te overleven... 16/12
Podcast: Podgrond... 01/12
Podcast: Iemand... 22/11
Podcast: Onder mediadoctoren... 17/11
Meer artikels ....

Site
Hier spreekt men Nederlands: Kunnen we praten... 30/03
Hier spreekt men Nederlands: De Fantasie... 30/03
De 100 boeken die je gelezen moet hebben in j... 29/03
Leer MorseCode online... 29/03
Skimcast: documenten gemakkelijker afdrukken... 28/03
Blocked in China... 27/03
Je steak bakken - maar dan wetenschappelijk... 27/03
Vrijdag multimedia: miniatuurhuizen... 24/03
Vrijdag multimedia: deuren en ramen... 24/03
Vrijdag multimedia: Mahjong... 24/03
Meer artikels ....
Tip
De tip van Hans: DoubleAgent: securitysoftwar... 30/03
De tip van Hans: Ikea test virtual reality in... 29/03
De tip van Hans: Intel: 'Gevaar slecht beveil... 28/03
De tip van Hans: SanDisk geeft iPhone-gebruik... 27/03
De tip van Hans: Hoe een machine menselijke p... 24/03
De tip van Hans: Spionagetechniek gebruikt li... 23/03
De tip van Wim W: Powerr onderdelen... 22/03
De tip van Hans: Dit moet je weten over de le... 21/03
De tip van Hans: Chip met 3D-geprinte lensjes... 20/03
Tip: opgelest voor dit superslim bedrog met e... 16/03
Meer artikels ....
Software
Super Mario Run (Android)... 30/03
OneTab: handig voor wie met veel tabblaadjes ... 29/03
Kindle voor iOS: nu met Send to Kindle optie... 28/03
Chrome 57 voor iOS met Reading List... 27/03
RadioPublic: enkel de beste episodes... 24/03
Website Realizer (shareware $59,95)... 23/03
XYplorer: vervanger voor Verkenner... 22/03
Cat GiF TV... 21/03
Note Fighter (Windows)... 21/03
Audacity update... 21/03
Meer artikels ....

Maart
m
d
w
d
v
z
z
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       

Februari
m
d
w
d
v
z
z
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728     
       

Januari
m
d
w
d
v
z
z
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
(c)2017 www.netties.be -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)2017