| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 03/03/2017
[Nieuws]BMW 330e, Deel 1 : Hoe is het zover kunnen ko...
[Nieuws]Google start met 'playable ads'
[Nieuws]Facebook wil met AI het aantal zelfmoorden te...
[Nieuws]Trolling: de methode Google... en de slimme m...
[Site]Vrijdag multimedia: Sony World Photography Aw...
[Site]Vrijdag multimedia: Clickclick
[Tip]De tip van Hans: Het Amerika van 1931 komt to...
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Tip: hoe kan je een foute Facebook posting me ...
Snapmail: zelf-vernietigende mails ...
De ene site om YouTube filmpjes naar MP3 om t ...
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
Zoeken met Google 


Reclame 


[Nieuws] BMW 330e, Deel 1 : Hoe is het zover kunnen komen?
Auto’s bevatten meer en meer informatica, microprocessors en spitstechnologie dan ooit te voren. Computers zijn niet enkel desktops, laptops, tablets en smartphones. Ze doen ook in intrede in ijskasten, verwarmingsinstallaties, verlichting, wasmachines en, natuurlijk ook in je auto. We danken dan ook BMW Group Belux, en in het bijzonder de heer Pieter De Wit voor het ter beschikking stellen van een BMW330e iPerformance, zodat we eens een kijkje kunnen nemen in de het hart van een plug in hybride. En, dat hart is verrassend genoeg niet meer één van de twee motoren, maar wel de hoeveelheid elektronica die dit alles bestuurt. Maar eerst gaan we een stevig stukje terug in de tijd. Vanwaar komt een moderne hybride?

Een versnelling terug
Een overzicht geven van alle ontwikkelingen die vervoermiddelen doorliepen om tot een moderne plug-inhybride te komen is zoals de volledige Wikipedia overschrijven op een post it: Onmogelijk. We gaan er met grote stappen door, en laten weloverwogen sommige ontwikkelingen achterwege.

Eeuwen had de mens zich verplaatst met paard, of met paard en kar, of simpelweg te voet. In 1835 kwam hier verandering in: de eerste trein op het vasteland was een feit. Het was een stoomtrein, want van benzine-, diesel-, gas- of elektrische-motoren was nog geen sprake. Het grote voordeel van de trein is de hogere snelheid en de grote actieradius, het nadeel is echter de vaste routes en de vaste tijdstippen. Om dit nadeel te ontwijken werd er meer en meer gezocht naar een alternatief voor de stoomtrein: de stoomauto.

Men trachtte in koetsen het paard te vervangen door een stoommotor, de auto-industrie was geboren. Jawel, het was een echte industrie. Hoewel het kleine, vaak eenmansbedrijfjes, soms met één of twee medewerkers, waren, ze waren met velen. De werkplaatsen waren in stallen en schuren en soms zelfs in woonkamers en keukens. Rond de eeuwwisseling (1900) waren er alleen al in de streek rond Elzas een duizendtal “autofabrikanten”.

Stoom opwekken was een zwaar en langdurig werk. Je moest al enkele uren stoken voor je kon vertrekken met je stoommobiel, en een stoomgenerator was een groot ding. Toch werden er stoomwagens gebouwd tot in de jaren dertig. Nee, dan was de elektrische motor een beter alternatief. Inderdaad, elektrische auto’s zijn geen uitvinding van Tesla. De eerste elektrische gelijkstroommotor werd al ontdekt in 1832 en op de markt gebracht rond 1837. Deze motor kon in die tijd enkel opgeladen worden door het ingewikkelde voltazuilen, en was geen succes. In 1873 kreeg de gelijkstroommotor vernieuwde aandacht door de verdere ontwikkeling van de dynamo. De elektrische auto’s waren een feit en vormden meer en meer een concurrent voor de stoomauto.

De eerste auto die meer dan 100 km/u haalde, was de elektrisch aangedreven ‘La Jamais Contente’ (105,882 km/u in 1899) van de Belg Camille Jenatzy. De auto, die nog steeds bestaat en in het Musée de la voiture in Compiègne (Frankrijk) staat, had twee grote lood-accu’s aan boord en leverde 68pk.

Een hele tijd waren stoom en elektriciteit de belangrijkste energiebronnen voor auto’s. Maar er was een concurrent op komst, de benzine motor….

Nu, benzine was een groot woord, er waren uiteraard nog geen benzinestations. De eerste verbrandingsmotoren gebruikten kuisproducten zoals wasbenzine die aangekocht werden in drogisterijen. In het begin was dat nog in flesjes van 250ml of een halve liter. Aangezien er in ieder dorp wel een fietsenmaker, koetsenmaker of … een automobielfabrikant was namen zij de verkoop van vloeibare brandstof op zich. Het netwerk van benzinepompen was vrij vlug een feit. Met als gevolg dat stoomvoertuigen en elektrisch aangedreven auto’s helemaal uit het straatbeeld verdwenen.

En diesel dan? Wel dieselmotoren waren interessanter voor grote motoren, die lagere toerentallen draaien en meer koppel hebben, zoals scheepsmotoren. Dieselmotoren waren interessanter voor motoren die aan een vrijwel constant toerental draaien. Dus voor het aandrijven van generatoren bijvoorbeeld. En dat brengt ons tot een verrassing: In 1934 begon men in Nederland met de bouw van diesellocomotieven. De diesels dreven generatoren aan om accumulatoren te laden. Deze accu’s zorgden voor elektrische stroom voor elektromotoren. En, inderdaad de eerste dieselelektrische treinen, kortweg dieseltreinen waren hybride ’s. Er is niets nieuws onder de zon. Inderdaad, er rijden al meer dan 90 jaar hybrides rond.

In deel twee gaan we verder in op de zin en onzin van autotesten. In deel drie nemen we de BMW 330 e onder de loep en in deel vier gaan we in op het ‘smarte’ van deze wagen.
Paul Liekens

geef uw reactie hier

[Nieuws] Google start met 'playable ads'
Advertentie worden misschien wat minder storend, en zelfs wel leuk. Google heeft namelijk een nieuw formaat van advertenties uitgebracht, dat speciaal bedoeld is voor ontwikkelaars van games.

Het gaat namelijk om 'playable ads', en zoals de naam het al aangeeft zijn dat dus interactieve advertenties. Je zal dus in de advertentie een lichtgewicht versie van het spelletje kunnen spelen. De advertenties zouden kunnen verschijnen in de miljoenen apps die gebruik maken van het Google Display Netwerk, een adverteernetwerk.

Het is niet het enige nieuwe dat Google in petto heeft op gebied van advertenties. Er is ook nog de 'rewarded video ads', die van het AdWords adverteernetwerk uitgebreid worden naar AdMob. Daarbij worden gamers beloond wanneer zij in een game een video bekijken; zij krijgen dan in-app spulletjes, dus bijvoorbeeld extra wapens om in het game te gebruiken.

Voorbeelden van deze adverteerformaten vind je bij TechCrunch.

https://techcrunch.com/2017/03/01/google-unveils-playable-ad ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Facebook wil met AI het aantal zelfmoorden terugdringen
Het is helaas de laatste tijd een schrikbarende trend geworden: mensen die een einde maken aan hun eigen leven, en dat op de camera vastleggen tijdens een Facebook Live uitzending. Facebook is zich daarvan bewust en wil een poging doen om dat te voorkomen.

Het zal artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) inzetten om bepaalde signalen op te pikken die mensen met depressie, die het niet meer zien zitten en het risico lopen drastische beslissingen te nemen, op te sporen. Het gaat dus om teksten die mensen op Facebook posten, en de commentaar van hun vrienden daarop. Nadat het algoritme dergelijke mensen in nood opgespoord heeft, wordt dit doorgegeven aan een medewerker van Facebook, die dan contact zal opnemen met deze personen.

Facebook werkt hiervoor in de VS samen met verschillende geestelijke gezondheidsorganisaties; mensen met problemen kunnen die organisaties trouwens al langer contacteren via het Messenger platform.

Bij TechCrunch en BBC gaan ze dieper in op dit initiatief. Opvallend in het artikel bij TechCrunch is dat je er kan lezen dat Facebook, wanneer het een live uitzending van een zelfmoord(poging) opmerkt, die uitzending niet stopzet. Omdat dat de kans dat die persoon nog help kan krijgen, zou verminderen. Toch een bizar fenomeen..

https://techcrunch.com/2017/03/01/facebook-brings-suicide-pr ...
http://www.bbc.com/news/technology-39126027?ocid=socialflow_ ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Trolling: de methode Google... en de slimme methode
Blijkbaar heeft wel elke webdienst waar de gebruiker commentaar kan posten, last van trolling. Facebook, Twitter, maar ook gewone kranten en magazines ontsnappen er niet aan. Het is soms zo erg dat de webdiensten er de brui aan geven, en de commentaren afsluiten. Zo heeft Knack onlangs besloten om geen commentaren meer toe te laten, omdat het té veel mankracht vergde om beledigende en ongepaste boodschappen te verwijderen.

Elders in dit e-zine kon je lezen over de maatregelen die Twitter genomen heeft om trolling te voorkomen. Google heeft eerder deze week ook een initiatief aangekondigd: het bracht het Perspective API uit, waarvan uitgevers gebruik kunnen maken. Perspective zou hen moeten helpen om trolling boodschappen op te sporen en te weren. Gewoon de API installeren, en ze zouden geholpen zijn. Alleen, zo blijkt zou de software heel gemakkelijk te omzeilen zijn. De AI kan namelijk niet overweg met typfouten of verkeerd gespelde woorden. En laat dat nu een van de eigenschappen zijn van trollen, dat zij vaak taalfouten maken... Meer hierover bij The Register (1)

Een Noorse site heeft echter een fantastisch idee gehad om trollen wat tot de orde te roepen. Daar zal je namelijk enkel een commentaar mogen posten, wanneer je eerst een quizvraag opgelost hebt. Een vraag namelijk over het artikel waarop je commentaar wil geven, zodat moet blijken dat je het artikel wel degelijk gelezen hebt, vooraleer je gaat posten. Dat moet voorkomen dat mensen al te snel conclusies trekken, en verplicht zijn het hele artikel te lezen. Geniaal gevonden, niet?

http://www.theregister.co.uk/2017/03/02/google_trollspotting ...
http://www.niemanlab.org/2017/03/this-site-is-taking-the-edg ...
geef uw reactie hier

  

[Site] Vrijdag multimedia: Sony World Photography Awards 2017
In dit artikel van Business Insider vind je 33 prachtige foto's, die genomineerd zijn als kandidaat om de SOny World Photography Awards 2017 te winnen.
Neem er je tijd voor om ze te bewonderen!
[Taal: ENG]

http://uk.businessinsider.com/stunning-images-shortlisted-fo ...
geef uw reactie hier

[Site] Vrijdag multimedia: Clickclick
Deze website houdt het midden tussen een rebus, een game, en een manier om jou te tonen hoe men, dooe de gebeurtenissen in jouw browser, jouw online gedrag te weten kan komen.
Je bent er wel even zoet mee!
[Taal: ENG]

https://clickclickclick.click/
geef uw reactie hier

[Tip] De tip van Hans: Het Amerika van 1931 komt tot leven in prachtige animatie
Hoe de animator het precies heeft gedaan weten we niet, maar deze animatie met tot leven gebrachte foto’s uit het begin van de vorige eeuw is werkelijk prachtig. Deze video mag je niet missen.
Onderstaande animatie is gemaakt op basis van oude foto’s uit het Amerika van begin vorige eeuw. De foto’s zijn gemaakt in de steden New York, Boston, Detroit, Washington, D.C. en Baltimore. Het is bijna niet voor te stellen dat animator Alexey Zakharov deze animatie op basis van echte foto’s heeft gemaakt. Dat het geen echte filmbeelden zijn is wel duidelijk, zeker als er mensen in beeld komen. De mensen in deze video lijken zo uit een game, bijvoorbeeld Mafia, gestapt. Maar dat deze animatie bijzonder knap gemaakt is, dat staat buiten kijf.

http://www.digifotopro.nl/content/het-amerika-van-1931-komt- ...
https://vimeo.com/160024074
geef uw reactie hier

Archief per categorie

Nieuws
Microsoft stopt nog wat meer AI in Office 365... 15/12
Ook Bing en Cortana worden slimmer, dankzij A... 15/12
Apple: nieuweversie vanFinal Cut Pro... 15/12
Facebook geeft aan Caesar wat aan Caesar toek... 14/12
Hopelijk is je spaarpot goed gevuld: de nieuw... 14/12
Twitter: laat de tweetstorm maar uitbarsten!... 14/12
Apple: Shazam, Gym en apps vooraf bestellen... 13/12
Google appsperiments: drie nieuwe fotografie-... 13/12
Instagram: voortaan #hashtags volgen... 13/12
En waarom geen streaming muziekdienst voor kl... 12/12
Meer artikels ....
Hardware
Microsoft brengt Web Media Extension Package ... 08/12
Geen Chrome Apps meer voor de desktop... 08/12
Bomenbommen via drones... 04/12
Nieuwigheden van Amazon... 01/12
Visual Studio Live Share: samen coderen... 17/11
Logitech experimenteert met een klavier voor ... 07/11
Nieuwe smartphones van HTC: de U11 reeks... 06/11
Zal een app je in de toekomst vertellen wanne... 30/10
Vimeo lanceert live event camera... 25/10
Zebro robots van TUDelft: de 'zwerm' in actie... 24/10
Meer artikels ....
Oor
Podcast: De Meulemeester in Debat en De Afspr... 30/11
Podcastfestival... 24/11
Podcast: de meest gegoogelde vragen over beke... 24/11
Zet de wekker: nieuwe hoorspelen in 3 editie ... 17/11
20 klassiekers om je muziekkennis uit te brei... 07/11
De beste zakelijke podcasts... 30/10
Podcast: Kant en Klaar... 26/10
Gamecowboys Podcast... 25/10
Podcast: Voices in AI... 20/10
Podcast: Kunststof... 10/10
Meer artikels ....

Site
Vrijdag multimedia: Google België Year in Sea... 15/12
Vrijdag multimedia: Geo Nature Photographer 2... 15/12
Hier spreekt men Nederlands: Lach je krom... 14/12
Hier spreekt men Nederlands: Data!... 14/12
Coingecko: cryptomunten... 13/12
Design principes... 13/12
IsNotSpam: webdienst... 13/12
Chromecast Wiki... 12/12
Scratch: programmeren voor kinderen... 12/12
Aquarium advies... 11/12
Meer artikels ....
Tip
Hoe kan je alle mails van een bepaald domein ... 14/12
Hoe kan je een contact deblokkeren in Gmail?... 13/12
Hoe kan je een contact blokkeren in Gmail?... 12/12
Een WiFi netwerk vergeten dat niet in de lijs... 08/12
Hoe kan je een bewaard WiFi netwerk vergeten ... 05/12
Tip: heb je een Mac? Download als de duivelse... 30/11
Google Pixel tips... 29/11
Benchmark testen voor onderdelen van jouw sys... 23/11
Benchmarks voor de snelheid van je internetve... 22/11
Benchmarks voor browsers... 21/11
Meer artikels ....
Software
Vrijdag appdag: Mixer livestreaming app... 15/12
Djay Pro2: app met AI om muziek te mixen... 14/12
Mate: vertaler... 13/12
Manta: template voor facturen (Mac)... 12/12
Android alternatief voor Chrome... 11/12
Vrijdag appdag: Calm... 08/12
Whiteboard app voor Windows 10... 07/12
NoScript voor Firefox... 06/12
Datally: controleer je dataverbruik (Android)... 05/12
Good To Do: simpel en toch efficiënt... 04/12
Meer artikels ....

December
m
d
w
d
v
z
z
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

November
m
d
w
d
v
z
z
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       

Oktober
m
d
w
d
v
z
z
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
(c)2017 www.netties.be -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)2017