| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 09/05/2012
[Nieuws]750 weekedities geleden: wat blijft over van ...
[Nieuws]Nieuwe Twitter versie ook voor domme telefoon...
[Nieuws]Het kon niet uitblijven: Tumblr aangeklaagd v...
[Hardware]Microsoft deel 2: SKWAK en FNAC.
[Oor]Ottilie - Il pleut comme chien
[Site]Gratis afbeeldingen: Free Images
[Site]Gratis afbeeldingen: EveryStockPhoto
[Site]Gratis Afbeeldingen: OpenStock Phtography
[Tip]PC-mysteries: Inloggen als admin zonder het p...
[Software]Attachments.me voor Chrome
[Software]Avogadro: moleculen tekenen
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Roboform: extensie voor Microsoft Edge ...
Hier spreekt men Nederlands: Textradio ...
Opera Neon: een compleet nieuwe browser-ervar ...
Hier spreekt men Nederlands: Made In VlaamsBr ...
Vragen van de lezers ...
Zoeken met Google 


Reclame 


[Nieuws] 750 weekedities geleden: wat blijft over van editie 3?
In onze nostalgische terugblik op de eerste nummers van dit e-zine, vallen we van de ene verbazing in de andere. Ondanks het gebrek aan bandbreedte, waren toen toch al alle technologieën aanwezig om een echte multimedia-ervaring te creëren: tv via het internet - ja zelfs webcams waren er toen al. Er was zelfs een site die zich web-voyeur noemde, en waar je onbeschutte beelden van bewakingscamera's bekijken kon. En een webcam die om de minuut een update bracht van beelden van enkele roodwangwaterschildpadden. Niet dat het erg boeiend is om naar die schildpadden te kijken, maar het bestond. De Real Audio software maakte ook zijn opwachting, om geluid via het internet in streaming te beluisteren. Streaming met stotteren dan wel, maar de software was er wel, en zal jarenlang de markt domineren.

Nog nostalgie: het collega e-zine The cursor. Jarenlang heeft het bestaan, eerst als onderdeel bij provider Glo.be, later op zijn eigen adres. De informatie was super degelijk, en onze redactie kon alleen maar jaloers zijn op de professionlateit waarmee enkele studenten die het e-zine volschreven, tewerk gingen. Helaas ondertussen verdwenen...

Nog Nederlandstalig: de eerste zoekmachine, specifiek gericht op het Nederlandse taalgebied: Ilse. Om te beginnen op een heel cryptisch addres (http://www.il.ft.hse.nl/ilse/) vooraleer een eigen taal te krijgen. Wat nogmaals aantoont dat heel dat de universiteiten en hun netwerken de bakermatten waren van het huidige internet - HSE.nl is natuurlijk Hogeschool Eindhoven, nu Fontys.

En kijk: ook toen was er al sprake van patenten en auteursrechten. Er werd het waanzinnige (!) idee geopperd dat je misschien zelf ook eens een website zou willen maken, en dat een rubriek op de Patentensite wel zou kunnen helpen. Helaas kunnen we niet weten welk advies toen gegeven werd, want de rubriek bestaat uiteraard niet meer.

Terugkijkend op de adressen van toen, valt ook op dat heel wat domeinnamen ondertussen in andere handen overgegaan zijn. Zo was er Online.be, toen een informatiesite, een gemeenschappelijk initiatief van de overheid en de uitgevers. Nu is dat het visitekaartje van een marketingbedrijf. Er was Landmarks.be, een site die informatie bracht over België; door de domeinnaamextensie te wijzigen (landmarks.fr, landmarks.nl, ...) kreeg je die informatie ook voor andere landen. Ook Landmarks is een creatief agentschap geworden; aan zulke agentschappen is er blijkbaar geen gebrek op het web...

Er was ook geen eenduidigheid in de vormgeving van de webadressen. Europa bijvoorbeeld had een adres in de vorm "http://citizens.eu.int" - alhoewel "int" nooit een domein geweest is. Om de site van de film database in het Duits te zien, moest je "http://www.us.imdb.com/html/de" intikken, terwijl de Engelstalige site "http://uk.imdb.com" was.

Tot slot nog dit: de aandachtige lezer zal uiteraard opgemerkt hebben dat de eerste edities van de hand warenv an Jean-Luc Bostyn, de man die het oorspronkelijk idee had voor dit e-zine, en het groot gemaakt heeft...

http://www.netties.be/archief_edities/19970104_003.txt
geef uw reactie hier

[Nieuws] Nieuwe Twitter versie ook voor domme telefoons
En zelfs oude browsers laten Twitter er mooi uitzien

Niet iedereen heeft een prachtige smartphone, het laatste nieuwe model. En om ook voor de mensen met een oudere, niet zo slimme telefoon het Twitteren aanlokkelijk te maken, heeft de microblogdienst nu een versie uitgebracht van haar mobiele website, die er in alle toestellen mooi moet uitzien. Ook wanneer men niet over een echt snel netwerk beschikt, of een oudere browser heeft staan op zijn mobieltje.

Alle tweets van de mensen die je volgt zie je in het Home tabblaadje, en de @mentions zie je in het Connect tabblad. Het Discover tab geeft je een overzicht van wat er trending is, en je DM's (direct messages - boodschappen die alleen jij te zien krijgt) en je eigen tweets in het Me tab.

Bij het ontwerp van de site werd getracht die zo licht mogelijk te houden, zodat ze sneller laadt - ze gebruikt slechts 1/3 van de vroegere bandbreedte.

Wellicht kan dit de jeugd aanzetten om meer van Twitter gebruik te maken. Het is in elk geval goedkoper dan te sms'en.... Alleen: je moet nog altijd een internetverbinding op je mobieltje activeren. En volgens recente gegevens schrikken de hoge prijzen voor het mobiele internet de meeste mensen nog altijd af. Hoog tijd dat er eens gesleuteld wordt aan die tarieven! Er is trouwens zopas een rapport uitgebracht over jongeren en de nieuwe media, dat nogmaals bevestigt dat de jongeren wel een mobiele telefoon hebben, maar ondermaats gebruik maken van het mobiele internet - juist omwille van de prijzen. De resultaten van het onderzoek staan online bij Apestaartjaren.be

http://www.readwriteweb.com/archives/now-twitter-looks-nice- ...
http://blog.twitter.com/2012/05/new-standard-for-mobile-web. ...
http://www.apestaartjaren.be/nieuws/nieuwe-media-bij-jongere ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Het kon niet uitblijven: Tumblr aangeklaagd voor inbreuken op auteursrechten
Rechtszaak kan ook gevolgen hebben voor Pinterest

Het internet draait rond delen. En de laatste tijd is een compromis ontstaan over wat toelaatbaar is bij het delen - een moeizaam compromis, dat nergens in wetten vervat is, maar dat erop neerkomt dat, wat de individuele aansprakelijkheid van de gebruiker betreft, "een beetje" delen (een fragment van een song, een kop van een artikel, ....) toegelaten is, maar het hele stuk delen niet. Voor de sites waarop gedeeld wordt, geldt dan weer dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het illegale gedrag van de gebruikers, zolang ze meteen reageren wanneer de rechtmatige eigenaar van de auteursrechten van een illegale content (film, muziek, audioboek, ....) hen erop wijst dat er een illegaal stuk op de site staat, en het meteen verwijderen. Tenzij uiteraard, zoals in het geval van MegaUpload, de rechter meent dat de site het illegaal delen aanmoedigt, en er zelfs rijk van wordt.

Een goed principe. Maar wat doe je met foto's? Daar geldt de regel dat "een stukje delen" toegelaten is, want je kan niet enkele pixels gaan delen. Neen, het is alles of niets. Met als gevolg dat sites zoals Tumblr en Pinterest vol foto's zitten die zonder de toestemming van de eigenaar geüpload zijn, en dat er geen auteursrechten voor betaald zijn.

Het kon dan ook niet uitblijven dat er een proces rond gevoerd zou worden. En het is fotoblogdienst Tumblr die zich mag gaan verdedigen bij de rechter: een Amerikaanse website die gespecialiseerd is in naaktfoto's, klaagt Tumblr aan voor het illegaal gebruik van haar foto's. Niet de gebruiker die de foto's geüpload heeft, maar de site wordt aangeklaagd, wat dus indruist tegen het principe van het neutrale doorgeefluik waarop sites zoals YouTube zich beroepen.

Nu gebiedt de eerlijkheid om hieraan toe te voegen dat het bedrijf dat eigenaar is van de foto's, Perfect 10, ergens wel een poot heeft om op te staan. Want naar eigen zeggen zou het in verschillende mails aan Tumblr gevraagd hebben om de foto's in kwestie te verwijderen, maar werd er nooit gereageerd op de mails. Wat dus indruist tegen het principe zoals hierboven uiteengezet.

Naar het verdere verloop van deze zaak wordt met belangstelling uitgekeken. Het vonnis kan immers ook een impact hebben op Pinterest, die andere populaire site waar gebruikers massaaal foto's uploaden...

Meer achtergrond en enkele standpunten bij PaidContent, PandoDaily en het Australische News Com.

http://www.news.com.au/technology/perved-off-sex-site-sues-t ...
http://pandodaily.com/2012/05/07/you-might-be-breaking-the-l ...
http://paidcontent.org/2012/05/07/exclusive-publisher-sues-t ...
geef uw reactie hier

[Hardware] Microsoft deel 2: SKWAK en FNAC.
Al meer dan dertig jaar maakt Microsoft PC muizen, daarover ging het in het eerste deel. En we hadden het vooral over het verschil tussen de oudere types en de nieuwe Wireless Mobile Mouse 3500 Studio Series.

Reeds drie jaar op rij gooit Microsoft limited editions op de markt. Dit jaar nemen jonge kunstenaars de hogergenoemde Wireless Mobile 3500 onder handen, en dit met een verbluffend resultaat. Enkele van de kunstenaars van dienst zijn: Sally Zhou uit Shangai, Stina Persson uit Zweden, Kenzo Minami uit New York, de Candase Tchmo en de uit Noord Frankrijk afkomstige SKWAK.

SKWAK was ook aanwezig op de voorstelling van deze ‘kunstmuizen’ in de Fnac te Brussel. SKWAK is vooral bekend van de repetitieve patternen in zijn kunstwerken. En dit is ook aanwezig op één van de door hem versierde muis. De steeds wederkerende ogen en, als je nauwlettend kijkt, de eveneens repetiteve slangetjes zijn echt wel heel mooi, grappig en speciaal. Iets voor wie houdt van de sterke Microsoftkwaliteit met een eigenzinnige vormgeving.

Microsoft deed een onderzoek naar het profiel van IT consumenten. Ze onderscheiden vier grote groepen, nml de Techno Trendsetters, de Go Getters, de Smart Socials en de Media Moderates. De eersten zijn bezeten van technologie, de tweede groep zijn degenen die altijd aan het werk zijn, zonder onderscheid tussen werk en privé. Voor de volgende groep zijn sociale contacten het belangrijkst en de personen die tot de laatste groep behoren, zijn meer gericht op ontspanning en cultuur. Maar deze vier groepen hebben, hoewel de accenten lichtelijk anders liggen, het volgende gemeen: technologie moet betrouwbaar zijn, sterke prestaties leveren, goede prijskwaliteit hebben, efficient zijn en er goed uitzien. Met andere woorden: design, zowel aan de functionaliteit, het concept als het uiterlijk moet de nodige zorg besteed zijn. Voor deze vier groepen, en rekening houdend met hun profiel, heeft Microsoft dan ook vier muizenfamilies ontwikkeld, en de kunstenaars zorgden voor het uiterlijk.

Vier groepen gebruikers, het lijkt wel op vakjesdenken. Maar dit is het niet, Microsoft wil het zo strak niet indelen. Maar er bestaan nu eenmaal te onderscheiden groepen mensen. Hier kan men niet buiten. Maar niemand zal strak in het midden van het één of ander hokje passen. En, om terug te keren naar de PC-muizen: je vindt er altijd wel eentje dat bij je past.

Voor de actie rond de artistieke muizen werkt Microsoft samen met Fnac.

Op onderstaande links vind je meer info over de artiesten die medewerken aan deze actie, over de actie zelf en over de computermuizen.

Bovendien kan je ook wallpapers downloaden van deze kunstenaars, zodat je de geschikte achtergrond hebt bij je artmouse.

De limited edition muizen zijn nog ongeveer 6 maanden beschikbaar en de aanbevolen prijs voor een wireless mobile mouse 3500 is 29,95€

Bij aankoop van een SKWAKmuis maak je bovendien kans om een kunstwerk van deze artiest te winnen. [Paul Lieken]

http://www.microsoft.com/hardware/nl-be
http://www.fnacagenda.be/nl/skwak
geef uw reactie hier

  

[Oor] Ottilie - Il pleut comme chien
[chanson] Liedjes in de goede Franse traditie à la Brassens: enkel een simpele gitaar, en een heel, heel mooie damesstem. Ook hier weer een heel album gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/351210/ottilie
http://www.jamendo.com/en/track/365265/il-pleut-comme-chien- ...
geef uw reactie hier

[Site] Gratis afbeeldingen: Free Images
Op deze Britse site zijn er meer dan 6000 gratis afbeeldingen, opgedeeld in 83 categorieën. Je kan ze gebruiken op websites, printmedia, proudcten, enz.
[Taal: ENG]

http://www.freeimages.co.uk/
geef uw reactie hier

[Site] Gratis afbeeldingen: EveryStockPhoto
Dit is dan weer een zoekmachine die je enkel naar afbeeldingen verwijst die je mag gebruiken volgens het Creative Commons principe.
[Taal: ENG]

http://www.everystockphoto.com/
geef uw reactie hier

[Site] Gratis Afbeeldingen: OpenStock Phtography
Dit is ook een zoekmachine, maar zij gaat voor de gratis afbeeldingen op zoek bij Wikimedia. Ook deze afbeeldingen mag je gratis gebruiken mits bronvermelding onder de Creative Commons voorwaarden.
[Taal: ENG]

http://www.openstockphotography.org/
geef uw reactie hier

[Tip] PC-mysteries: Inloggen als admin zonder het paswoord te kennen (2)
Gebruik je Windows Vista of WIndows 7, of heeft iemand al dit achterdeurtje bij Windows Xp gesloten, dan kan je het admin paswoord verwijderen met Ubuntu Linux. Dat is niet zo simpel, maar we trachten het toch even ui te leggen.
Om te beginnen moet je de live Ubuntu Linux CD hebben; die kan je gratis downloaden (1). Na download dubbelklik moet je het .iso bestand dubbelklikken. Heb je geluk, dan zal je Windows een programma opstarten dat Ubuntu op een cd kan branden. ZOniet dan moet je ISO Recorder (2) downloaden en installeren, en opnieuwe op het .iso bestand klikken. Gewoon het .iso bestand naar een CD kopiëren helpt niet.
Zodra je de cd hebt, volg je de stappen die uitgelegd worden in het artikel bij PC World. Het is niet echt simpel, zoals gezegd, en het vergt wel enige technische kennis.

http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64310-page,1-c,ima ...
http://www.pcworld.com/article/206809/gain_administrator_acc ...
geef uw reactie hier

[Software] Attachments.me voor Chrome
Windows/linux/Mac OS - freeware
Deze extensie voor Chrome zorgt ervoor dat je de bijlagen in je Gmail beter kan doorzoeken; je kan ook zoeken naar trefwoorden. Je moet de extensie wel toestemming geven om je mailaccount bij Gmail te doorzoeken.

http://attachments.me/
http://www.chip.de/downloads/Attachments.me-fuer-Chrome_5563 ...
geef uw reactie hier

[Software] Avogadro: moleculen tekenen
Windows all - 9,5 MB - freeware
Je zal het programma wellicht niet elke dag gebruiken, maar sommige mensen zullen heel blij zijn dat het bestaat: het is namelijk een geavanceerd programma om moleculen te tekenen en in beeld te brengen. Er is ook een krachtige plugin architectuur.

http://avogadro.openmolecules.net/wiki/Main_Page
http://www.chip.de/downloads/Avogadro_37109206.html
geef uw reactie hier

Archief per categorie

Nieuws
Apple brengt iOS 10.3 uit. Wat biedt het?... 28/03
Facebook Messenger laat je je locatie geduren... 28/03
Discussie tussen Google en adverteerders legt... 27/03
Twitter zal betalende versie van TweetDeck ui... 27/03
Facebook: @mention meldingen en emoji's voor ... 27/03
BMW 330e, Deel 4 : Einstein brain?... 24/03
Updates voor Google Allo, Duo en Photos... 24/03
Medium lanceert een abonnementsversie... 24/03
Android O: meldingen met snooze-functie... 23/03
Update van Google app en mobiele site... 23/03
Meer artikels ....
Hardware
Guetsli: Google maakt zijn nieuwe JPEG encode... 21/03
The Dot: een smart watch met braille... 20/03
Eye: zo laat je Android draaien op een iPhone... 16/03
Google en Levi's maken samen een slim jasje... 14/03
BMW 330e, Deel 2 : Auto’s met punten.... 09/03
Lenovo: nieuwe Yoga laptops en Tab tablets... 01/03
Barcelona: Sony Xperia Touch projector... 01/03
Barcelona: Sony met Xperia phones... 28/02
Barcelona: Samsung Galaxy Tab met S Pen... 28/02
Barcelona: Nokia is er terug!... 28/02
Meer artikels ....
Oor
Podcast Kritisch Denken over OnLife... 16/03
Pandora's nieuwe Premium streaming dienst bas... 14/03
Google Play Music brengt zijn eerste originel... 10/03
Podcatch: podcasts vinden... 08/02
Vlaamse podcasts: de lijst van Lode Roels... 22/12
30 podcasts om de feestdagen te overleven... 16/12
Podcast: Podgrond... 01/12
Podcast: Iemand... 22/11
Podcast: Onder mediadoctoren... 17/11
Hoorspel nieuws: Pallieter... 19/10
Meer artikels ....

Site
Skimcast: documenten gemakkelijker afdrukken... 28/03
Blocked in China... 27/03
Je steak bakken - maar dan wetenschappelijk... 27/03
Vrijdag multimedia: miniatuurhuizen... 24/03
Vrijdag multimedia: deuren en ramen... 24/03
Vrijdag multimedia: Mahjong... 24/03
Reddit laat voortaan posten naar profielen... 23/03
Hier spreekt men Nederlands: Zonnekaart... 23/03
Hier spreekt (zingt) men Nederlands: Kinderli... 23/03
Lexicity: oude talen leren... 22/03
Meer artikels ....
Tip
De tip van Hans: Intel: 'Gevaar slecht beveil... 28/03
De tip van Hans: SanDisk geeft iPhone-gebruik... 27/03
De tip van Hans: Hoe een machine menselijke p... 24/03
De tip van Hans: Spionagetechniek gebruikt li... 23/03
De tip van Wim W: Powerr onderdelen... 22/03
De tip van Hans: Dit moet je weten over de le... 21/03
De tip van Hans: Chip met 3D-geprinte lensjes... 20/03
Tip: opgelest voor dit superslim bedrog met e... 16/03
De tip van Hans: Zo vind je de geheime Netfli... 15/03
De tip van Hans: Goedkope software: altijd de... 14/03
Meer artikels ....
Software
Kindle voor iOS: nu met Send to Kindle optie... 28/03
Chrome 57 voor iOS met Reading List... 27/03
RadioPublic: enkel de beste episodes... 24/03
Website Realizer (shareware $59,95)... 23/03
XYplorer: vervanger voor Verkenner... 22/03
Cat GiF TV... 21/03
Note Fighter (Windows)... 21/03
Audacity update... 21/03
Bluetooth LE Explorer... 20/03
No Man's Sky in Hello Games: prachtig!... 16/03
Meer artikels ....

Maart
m
d
w
d
v
z
z
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       

Februari
m
d
w
d
v
z
z
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728     
       

Januari
m
d
w
d
v
z
z
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
(c)2017 www.netties.be -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)2017