| Home | Archief nieuwsbrief | Abonnement | Wie zijn wij ? | Contact | Adverteren |
Nieuwsberichten van 26/03/2012
[Nieuws]Mobiele apps of mobiel web?
[Nieuws]Facebook wil niet dat je baas jouw inloggegev...
[Nieuws]Sarkozy verbiedt bezoek aan 'tot haat oproepe...
[Hardware]GlassMasterDisc: onbegrensd archiveren
[Oor]Lo Tide - Yello Brick Clip
[Site]Goodreads: boeken ontdekken
[Site]Show My Street
[Site]ChronoZoom: de evolutie van het universum
[Tip]Windows 8: enkele grote veranderingen 1
[Software]Apps voor Chrome: Scratchpad
[Software]Apps voor Chrome: SliedeRocket
De meeste populaire reacties
[14]Vragen van de lezers ...
[9]Vragen van de Netties-lezers ...
[8]Vrijdag alternatieve OS: Ubuntu 9.1 ...
[7]Netties vraagt hulp lezers bij oplo ...
[7]Linux - Deel 1 - Een korte inleidin ...
De meeste recente reacties
Tip: hoe kan je een foute Facebook posting me ...
Snapmail: zelf-vernietigende mails ...
De ene site om YouTube filmpjes naar MP3 om t ...
GDPR: Europa tracht de burger te beschermen ...
Robocops patrouilleren al in de straten ...
Zoeken met Google 


Reclame 


[Nieuws] Mobiele apps of mobiel web?
De gebruiker maalt er in elk geval niet om...

Hele discussies zijn er gevoerd op het web toen de apps voor mobiele toestellen hun steile opgang maakten. Betekenden die mobiele apps het einde van het internet? Want ja, verschillende waarnemers meenden dat het internet zoals het tot dan bestond, gedoemd was te verdwijnen. "The web is dead. Long live the internet". Waarmee bedoeld werd dat het web via de browser gedoemd was, maar dat al die apps via het internet specifieke informatie tot bij de gebruiker zouden brengen.

Het succes van Apple en zijn "apps" is uiteraard niet vreemd aan die discussie. Mogen wij, tot vervelens toe, nogmaals herhalen dat een app niets anders is dan een applicatie, een programma, en dat je, lang voordat Apple zijn iPhone uitbracht, ook al extra progjes kon installeren op je Windows 3.1 mobiele telefoon, je Blackberry, je Symbian telefoon - net zoals je al decennia lang extra programma's installeren kan op je gewone computer? Alleen had je toen nog de vrijheid om zelf te kiezen vanop welke website je het programma downloadde, en niet verplicht was om via één enkel bepaalde winkel de apps te kopen en installeren - een heel slimme uitvinding van Apple.

Wat zo'n apps te bieden hebben, dat je niet kan vinden in een browser-equivalent van die app? Moeilijk te zeggen. Op een klein scherm is het natuurlijk gemakkelijker om de Buienradar-app op te starten dan in je browser naar het webadres te moeten surfen om daar diezelfde informatie te vinden. En je kan misschien gemakkelijker de kranten-app opstarten dan diezelfde site te moeten bezoeken in je mobiele browser. Het grote verschil is dat de app barrières opwerpt, terwijl de browser universeel is. Bij een app moeten ontwikkelaars honderd en een versies (om maar eens flink te overdrijven) versies van hun app programmeren voor alle verschillende besturingssystemen voor smartphones. Meer nog: telkens er een update van zo'n OS uitkomt, moet er een update verschijnen van de app, of moet tenminste gekeken worden of de app nog werkt op deze versie van het OS.

Bovendien heeft de browser iets speciaal: de URL. Waar je ook bent, je kan die pagina via zijn unieke identificatiemiddel, de URL, delen met anderen. Iets wat in de apps niet mogelijk is. Ook weer een barrière.

Persoonlijk stond onze netties-redactie altijd wat weigerachtig tegenover de apps. Als het gaat om gewone progjes, die extra functies toevoegen, dan is er geen probleem. Maar om nieuws en inforfmatie te gaan opsluiten in apps, dat leek ons echt te gek. De kreet dat het web dood is, en de app de toekomst heeft, leek ons dan ook eerder een wens van de aanhangers van de app, dan een echt objectieve observatie.

Een nieuw onderzoek van Pew Internet lijkt onze mening te ondersteunen. Eigenlijk is het geen onderzoek, wel een peiling naar de mening van enkele waarnemers. 59% van de ondervraagden was het eens met de stelling dat het open web het meest gebruikt zal blijven om werk te verrichten, te spelen, content te creëren. Mobiele apps zullen gebruikt worden als gespecialiseerde tools voor specifieke functies.

Een open web, of een gesloten ecosysteem waarbij apps enkel passen op een bepaald besturingssysteem, en enkel via één enkele online winkel aangekocht mogen woerden, met verbod om andere apps te installeren? Uit het onderzoek blijkt dat de gebruiker zelf er niet om maalt. Hij wil alleen dat alles werkt, of het nu een app is of een webapp, in HTML5....

Interessante lectuur bij PewInternet (1), ZDInternet (2) en Marketing Land (3)Bij de beacons van Google, de zogenaamde Eddystone, hoort ook een open source web specificatie die Googl everleden jaar al uitgebracht had. De bedoeling is dat "Physical Web" interactie mogelijk maakt met slimme toestelletjes en apparaten in je dagelijkse leven. En dat die interactie even simpel zou moeten zijn als gewoon klikken op een link op het web.

Google heeft deze Physical Web nu ook geïntegreerd in haar laatste nieuwe versie van de Chrome browser voor iOS, waardoor die ook in de "Today" view ziet. Dat is een onderdeel van het Notification Center, het deel van je scherm waar je alle meldingen krijgt, en dat je oproept door de bovenkant van je scherm naar beneden te trekken.

Google maakt hierbij dus gebruik van de mogelijkheid die ontwikkelaars hebben om in dat meldingencentrum snelle informatie uit hun app te zetten - zoals bijvoorbeeld de laatste nieuwe mails die binnengekomen zijn, aanbevelingen voor boeken, mentions van Twitter, enz.

Door via de Chrome browser het Physical Web zo dicht bij de gebruiker te brengen, wordt de gebruiker vertrouwd met de beacons. Dat Google deze integratie eerst uitvoert voor iOS, en niet voor Android, is trouwens een heel slimme zet. Zo maait Google als het ware het gras weg voor de voeten van Apple, door eerder toepassingen te tonen van de beacons dan Apple zelf.

De nieuwe versie van de Chrome browser (versie 44) bevat trouwens nog wat nieuwigheden. Zo kan je met nieuwe gebaren naar voor en naar achter bladeren in de browser (naar links of naar rechts vegen op het scherm). Een uitvoerige bespreking van Chrome 44 én van Physical Web vind je bij 9to5 Google en Softpedia.

http://pewinternet.org/Reports/2012/Future-of-Apps-and-Web/O ...
http://www.zdnet.com/blog/btl/pew-survey-apps-web-will-meld- ...
http://marketingland.com/mobile-apps-vs-the-mobile-web-it-do ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Facebook wil niet dat je baas jouw inloggegevens eist
Moet gebruikers toch een beetje privacy gunnen...

Facebook - voor de gebruikers is het voortdurend een evenwicht tussen het opscheppen over wat ze gedaan, beleefd, gegeten, gedronken hebben, en het behoud van de privacy. De tijd dat iedereen zomaar alles op Facebook zetten, voor de hele wereld te grabbel, is nu toch grotendeels voorbij, vooral doordat Facebook in navolging van Google+ de mogelijkheid ingevoerd heeft om kringen te maken, en verfijnd te bepalen wie wat mag zien van de postings.

De gebruikers kunnen hun grote stommiteiten, zoals het op tafel dansen bij een fuif, nu enkel met hun intiemste vrienden delen. En gewaagde moppen, die hen misschien een reprimande zouden opleveren wanneer zij ze publiek zetten, worden nu voor de intieme kringen bewaard.

Goed zo. De gebruiker heeft zijn privacy terug. Goed toch. Of niet? Tja, er zit een nieuwe trend aan te komen. Toekomstige werkgevers weten ook wel dat kandidaat-werknemers tegenwoordig hun publieke Facebook pagina opgekuist hebben. En via slinkse wegen vriendjes worden met de kandidaat gaat hen toch ook te ver. Daarom gebeurt het steeds meer dat toekomstige werkgevers aan de kandidaten hun paswoord vragen om zelf te gaan kijken wat er verborgen kan liggen.

Een trend die Facebook met lede ogen moest aanzien. Want als de gebruiker zich, zelfs bij zijn intiemste vrienden, niet meer veilig kan voelen, dan kan Facebook wel zijn boeken sluiten. Daarom heeft het verleden week een sterk signaal gegeven, en aangekondigd dat het klacht zal indienen tegen werkgevers, universiteiten, overheidsdiensten die de login gegevens opeisen van toekomstige werknemers of studenten.

http://thenextweb.com/socialmedia/2012/03/23/facebook-says-i ...
geef uw reactie hier

[Nieuws] Sarkozy verbiedt bezoek aan "tot haat oproepende sites"
Wat is het verschil met censuur?

Het het verschrikkelijke busongeval in Zwitserland, was de focus voor de meeste media volledig naar het binnenland gekeerd. De eerste aanslagen in Toulouse, waarbij 3 Franse soldaten gedood werden, ontgingen de media hier dan ook. Pas toen er een nieuwe aanslag gebeurde, op een joodse school in Toulouse, gingen de ogen opnieuw naar het buitenland. De tol was dan ook zwaar: drie kinderen, en een volwassene, een rabbi.

De dader werd opgespoord, en na een urenlange patstelling, gevolgd door een bestorming, gedood. Het bleek om een man te gaan van 23, met Algerijnse roots. Hij handelde alleen. Meteen werd met de vinger gewezen naar websites die tot haat tegen medeburgers van een ander geloof aanzetten. En de Franse president Sarkozy sprong direct op de zaak met een oproep om het verboden te maken om nog websites te bezoeken die haat of terreur voorstaan.

Als eerste reactie zal de gewone burger goedkeurend knikken. Uiteraard is het vermoorden van burgers, laat staan onschuldige kinderen, omdat zij een bepaalde godsdienst aanhangen, volkomen verwerpelijk. Maar is dit wel de juiste manier om dit te voorkomen? Om te beginnen zal degene die die websites wil bezoeken, toch nog altijd via omwegen de weg ertoe vinden. Wat Sarkozy wil, kan hij immers enkel in Frankrijk opleggen. En wie bepaalt wat "haat verkondigen" eigenlijk inhoudt? Is een open cultuur, waarbij er gesproken kan worden over verschillen tussen mensen en opinies, niet te verkiezen bij een cultuur waarbij bepaalde onderwerpen angstvallig uit de weg gegaan worden, waardoor de discussie onderhuids gaat, en tot nog meer excessen kan leiden?

Om even over na te denken. Feiten en achtergronden bij Electronic Frontier Foundation.

https://www.eff.org/deeplinks/2012/03/french-president-sarko ...
geef uw reactie hier

[Hardware] GlassMasterDisc: onbegrensd archiveren
Nieuwe technologie op basis van speciaal glas

Digitale archieven: het is geen sinecure. Wanneer je data opslaat, dan zijn er twee grote problemen. Enerzijds: is het medium waarop je ze opslaat wel bestand tegen de tijd? Cd's blijken niet zo duurzaam. Zijn dvd's het wel? Of harde schijven? Anderzijds zijn data het resultaat van een bepaald programma. Gegevens uit een rekenblad zoals Excell worden als .xls opgeslagen. Maar bestaat er over pakweg 20 jaar nog een programma waarmee je die data openen kan?

Om aan dat tweede probleem een antwoord te geven, ontstaan er tegenwoordig initiatieven zoals dat van Hitachi, dat de gegevens probeert los te koppelen van de programma's waarin zij gemaakt werden (1). En voor het eerste probleem, de drager van de digitale archieven, meent Syylex AG een oplossing gevonden te hebben. Dat bedrijf is niet het eerste het beste - het stond namelijk mee aan de wieg van DVD en Blu-ray, en heeft meegewerkt aan het creëren van verschillende standaards.

Het antwoord is de GlassMasterDisc, die gemaakt wordt uit een zeer stabiel glas. Het grote voordeel daarvan is dat het niet verandert, op organisch vlak. Het is bestand tegen water, temperaturen tot 90 graten, elektromagnetische straling, mechanische belasting, en zelfs zuren.

Het gaat dus wel degelijk om data die voor archivering moeten dienen, niet herschrijfbare disks zoals een zelfgemaakte cd of dv. En het zullen gespecialiseerde bedrijven zijn die het beschrijven van de glasplaatjes moeten uitvoeren. Maar het resultaat zou, aldus Pressetext, van perfecte kwaliteit zijn, hoogst betrouwbaar en de ideale manier om iets voor het nageslacht te bewaren.

Meer bij Pressetext.

http://www.pressetext.com/de#news/20120323005
geef uw reactie hier

  

[Oor] Lo Tide - Yello Brick Clip
[lounge] Lekker relaxe muziek met verrassende effecten en wendingen. Van deze debuutalbum kan je verschillende songs op SoundCloud gratis in streaming beluisteren. Absoluut de moeite waard!
Heb je een abonnement bij eMusic, dan kan je je maandgeld daar ook aan besteden...

http://www.emusic.com/listen/#/album/lo-tide/more-than-reali ...
geef uw reactie hier

[Site] Goodreads: boeken ontdekken
Het lijkt wel of iedereen aan het tweeten is, chatten, tv kijken... maar toch is boeken lezen nog altijd een favoriete bezigheid van velen. Deze site is een sociaal netwerk voor boeken. Vertel er wat je op dit moment leest, leer mensen kennen die ook dit boek lezen, en zie wat het volgende boek is dat zij lezen; misschien helpt het jou wel aan een tip voor een interessant boek?
[Taal: ENG]

http://www.goodreads.com/
geef uw reactie hier

[Site] Show My Street
We kennen GOOGLE EARTH en ook al STREETVIEW maar deze website is verbazend, je tikt adres, nummer en gemeente in (volgorde geen belang), en de foto staat op je scherm, fantastisch dat de computer in een fractie van een seconde deze beeld(en) vindt! [Dave]
[Taal: ENG]

http://showmystreet.com/
geef uw reactie hier

[Site] ChronoZoom: de evolutie van het universum
Een heel knap experiment van Microsoft Research. Het is een tijdlijn die teruggaat tot het ontstaan van het universum, en waarop je eindeloos kan inzoomen. Elke view heeft bovendien zijn eigen coördinaten in een url, zodat je naar een bepaalde view kan verwijzen. Het geeft je in elk geval een idee van hoe nietig de mens is in het licht van deze evolutie...
[Taal: ENG]

http://www.chronozoomproject.org/#/t55
geef uw reactie hier

[Tip] Windows 8: enkele grote veranderingen 1
Bij Lockergnome vonden wij een bespreking van enkele nieuwe onderdelen van Windows 8, die wij je niet willen onthouden. In deze versie van het Windows besturingssysteem heeft Microsoft de traditionele desktop omgeving omgevormd zodat die ook werkt in een mobiele omgeving. Een enorme gok, maar nu er steeds meer tablets op de markt verschijnen is die gok misschien nog niet zo slecht.
Om te beginnen is er de nieuwe Task Manager. In de huidige versies van Windows roep je die op via CTRL+ALT+DEL. Je kan daarmee zien hoeveel CPU er van je computer gebruikt wordt, welke processen er draaien, en sommige ervan ook stopzetten.
In Windows 8 heeft Task Manager een heel zuivere interface gekregen. Net als voorheen heb je toegang tot Startup, Performance, Services. Al die tools werden veel duidelijker uitgewerkt, zodat ook de gewone gebruiker die gemakkelijker verstaan kan. Er is ook een App History tab die vertelt welke programma's er recent gelanceerd werden, en hoeveel CPU tijd die gebruiken.

http://www.lockergnome.com/windows/2012/03/09/five-big-chang ...
geef uw reactie hier

[Software] Apps voor Chrome: Scratchpad
Chrome add-on - freeware
Met dit kleine progje kan je tijdens het surfen notities maken en afbeeldingen opslaan die je wil bewaren. Het progje nestelt zich in de hoek onderaan je chroom, en je kan er allerlei dingen in stoppen die je wil onthouden, zoals afbeeldingen, to-do's, en meer. Je kan de inhoud zelfs synchroniseren met Google Docs!

https://chrome.google.com/webstore/detail/kjebfhglflhjjjicei ...
geef uw reactie hier

[Software] Apps voor Chrome: SliedeRocket
Chrome add-on - freeware
Net zoals Aviary is SlideRocket eigenlijk een add-on waarbij een desktop toepassing gewoon naar je browser gebracht wordt. In dit geval is het een moderne versie van PowerPoint, in de browser dus, en je kan je presentatie nadien ook exporteren op die op een mobiel toestel te bekijken.

https://chrome.google.com/webstore/detail/omeengfjefdmhnkojn ...
geef uw reactie hier

Archief per categorie

Nieuws
Abonnementenformule van Facebook voorlopig en... 23/10
... 23/10
Fact-checkers vertonen zelf ads van nepnieuws... 20/10
Microsoft Fall Creators Update: wat is er nie... 19/10
Facebook: de mogelijke terugkeer van je statu... 19/10
Facebook koopt tbh-app, enorm populair bij ti... 18/10
Extra beveiligde accounts bij Google nu mogel... 18/10
Google Calendar voor het web: een nieuw uiter... 18/10
Nieuwe taxivormen als Uber niet echt goed voo... 17/10
Ernstige zwakke plek ontdekt in WPA2 protocol... 17/10
Meer artikels ....
Hardware
Axon M van ZTE: twee schermen... 23/10
Samsung: professionele 360 graden videocamera... 20/10
Ook HP met een 'detachable'... 20/10
Microsoft: nieuwe Surface Book... 19/10
Garmin maakt Echo voor in de wagen... 19/10
Sony wil weer een robotje uitbrengen... 12/10
Kamigami: Robotjes zelf bouwen... 12/10
Google: nieuwe Pixel 2, Pixel 2XL smartphone... 06/10
Google: de Pixelbook... 06/10
Google: Home Mini, Home Max, DayDeam View, Pi... 06/10
Meer artikels ....
Oor
Podcast: Voices in AI... 20/10
Podcast: Kunststof... 10/10
13 creatieve podcasts... 04/10
Podcast: Planet Money... 28/09
Podcast: Buiten de krijtlijnen... 19/09
Levar Burton Reads... 13/09
Spreaker: podcasts beluisteren of maken... 05/09
Feedcast.io: podcasts... 04/09
Audible for Dogs... 09/08
12 podcasts voor aan het strand... 01/08
Meer artikels ....

Site
Starten met IFTT... 23/10
Hoe nooit in een #metoo situatie te belanden.... 23/10
Vrijdag multimedia: Google Maps nu ook met Pl... 20/10
Vrijdag multimedia: Nicola Calzo... 20/10
Hier spreekt men Nederlands: Energiepact... 19/10
Hier spreekt men Nederlands: Holland Craft Be... 19/10
Hier spreekt men Nederlands: RadiosOnline... 19/10
Replug: call-to-action... 18/10
SmileWidget: antwoorden op vragen... 18/10
Media Diversity Reviews... 17/10
Meer artikels ....
Tip
Werken met Google Alert... 20/10
Tip: Het correct gebruik van zoektermen op Yo... 13/10
Tip: MyAnalytics om slimmer te werken... 12/10
Hoe vermijd je sms-boodschappen van een bepaa... 05/10
Help! Er draaien altijd meerdere instanties v... 02/10
Tip: hoe voorkom je dat websites jouw CPU geb... 28/09
Telenet: je privacy instellingen aanpassen... 26/09
Telenet: zijn het jouw kabels, of je digicord... 25/09
Werken met Waze 5: een andere stem... 22/09
Werken met Waze: snelheidsmeter... 21/09
Meer artikels ....
Software
Contextual: Getting Things Done... 23/10
Vrijdag appdag: Sharks!... 20/10
Dropbox met extra opties... 18/10
The Food Life... 17/10
HQ: Trivia game... 17/10
Dropped: klembord voor iPad... 16/10
Attribute Changer: bestanden... 12/10
IrfanView: nieuwe editie... 11/10
softwareSoda Player: torrents... 10/10
Celly: samen leren... 09/10
Meer artikels ....

Oktober
m
d
w
d
v
z
z
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

September
m
d
w
d
v
z
z
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       

Augustus
m
d
w
d
v
z
z
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
(c)2017 www.netties.be -- hosting & programmatie www.webdynamics.be (c)2017