Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
9/5/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1362  van 27/4/2024


 

Gegroet lezer,

In Nederland is het vandaag Koningsdag. En in België is het woensdag de Feestdag van 1 mei. Een uitstekende gelegenheid, zo leek het ons, om zelf eens een weekje er tussenuit te gaan. Volgende week dus geen geen dagelijkse berichten, en ook de wekelijkse nieuwsbrief zal u moeten missen. Maar wees gerust: op maandag 6 mei beginnen we er weer aan - en hopen wij u terug te mogen verwelkomen als lezer.

Veel leesplezier ondertussen met deze editie, en bij leven en welzijn tot over 2 weken!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



LOS ANGELES GEBRUIKT AI OM TE VOORKOMEN DAT MENSEN DAKLOOS WORDEN
Een idee dat op het eerste zicht prima lijkt. Een overheidsdienst die AI gebruikt om te voorspellen wanneer mensen dakloos zouden kunnen worden. En die mensen dan gaat contacteren, om hen tijdelijk financieel te helpen om een noodsituatie te overbruggen. Zo moeten zij hun huidige woonst niet verlaten, tot zij een andere job gevonden hebben bijvoorbeeld.

Het AI model, zo lees je bij CNBC, werd ontwikkeld door het California Policy Lab in de UCLA. In het model worden data geïntegreerd van zeven verschillende afdelingen van de county, die geanonimiseerd zijn, en gegevens bevatten van bezoeken aan de eerste hulp in hospitalen, gezondheidsfactoren die afhangen van het gedrag, en van assistentiediensten zoals voedselhulp tot toeslagen voor inkomsten.

Al die data samen zouden de voorspellingen maken over wie het gevaar loopt dakloos te worden. Dat leidt dan tot een geanonimiseerde lijst van individuen, gerangschikt van hoog tot laag risico. Een lijst die aan de gemeentelijke overheid gegeven wordt. En blijkbaar moet er dan toch een of andere manier zijn om die data terug te de-anonimiseren, want anders zou de overheid niet in staat zijn om die personen te contacteren.

Een verhaal dat positief klinkt, maar naar onze mening een heel hoog big brother-gehalte heeft...
https://www.cnbc.com/2024/04/19/los-angeles-is-using-an-ai-pilot-program-to-try-to-predict-homelessness.html



META: AI-NIEUWTJES EN EEN PRIJSDALING VOOR DE QUEST
Eind verleden week heeft Meta enkele belangrijke nieuwigheden aangekondigd op gebied van artificiële intelligentie. Om te beginnen de lancering van Llama 3, de nieuwste Large Language Model van Meta, dat op open source gebaseerd is. Llama 3 is getraind op "meer dan 15 triljoen tokens die verzameld werden van publiek beschikbare bronnen". Er zouden geen gegevens gebruikt zijn van Meta-gebruikers, maar het zou een mix zijn publieke internetgegevens en synthetische door AI aangemaakte data. Met andere woorden: AI wordt gebruikt om meer AI te bouwen.

Nog volgens Meta zou de training dataset zeven keer groter zijn dan wat gebruikt werd voor Llama 2, en vier keer meer code bevatten. 5% van de trainingdata zou kwalitatieve data in andere talen dan het Engels zijn, in 30 verschillende talen. Maar Meta geeft wel toe dat de AI het beste presteert in het Engels.

Twee kleinere Llama modellen (eentje van 8 miljard parameters en eentje van 80 miljard parameters) zullen op alle grote cloudproviders beschikbaar zijn, om gebruikt te worden in de Meta AI assistent maar ook door externe ontwikkelaars.

De eigen AI assistent, die het verleden jaar lanceerde, zal nu gebruikt worden in alle Meta-tools: Instagram, WhatsApp en Facebook, en dan met name in de zoekfuncties van de verschillende apps.

De Meta Assistent zal heel accuraat zijn, want hij bevat real-time zoekresultaten afkomstig van Bing en Google. Je kan ook met de generatieve afbeeldinggenerator animaties aanmaken en afbeeldingen in hoge resultaten. Deze AI assistent wordt naar verschillende landen uitgerold, in het Engels. Andere landen en talen volgen.

Nog een tweede kort bericht: de prijs van de Quest 2, de VR-headset van Meta, werd voor de tweede keer verlaagd. Van oorspronkelijk $299 ging het naar $249 en nu dus naar $199. De prijs van de Quest 3 blijft onverminderd op $499. (3)
https://www.theverge.com/2024/4/18/24133808/meta-ai-assistant-llama-3-chatgpt-openai-rival
https://about.fb.com/news/2024/04/meta-ai-assistant-built-with-llama-3/#:~:text=Spark%20Your%20Creativity%20With%20Meta%20AI%E2%80%99s%20Imagine%20Feature
https://www.engadget.com/meta-gives-the-quest-2-its-second-permanent-price-cut-in-four-months-184511096.html



MICROSOFT GEEFT TOE: VASA-1 KAN GEMAKKELIJK MISBRUIKT WORDEN
Microsoft heeft een nieuwe AI-tool voorgesteld die op zich echt verbluffend is: VASA-1. Die kan van een gewone foto van een persoon, zelfs van een tekening ervan, en een audiobestand, een filmpje maken waarbij het lijkt alsof die persoon de tekst uitspreekt, levensecht. De tool kan gezichtsuitdrukkingen creëren, bewegingen van het hoofd, en de lipbewegingen passen bij de tekst of zelfs een song.

De wetenschappers van Microsoft hebben een hele resem voorbeelden online gezet op de pagina van het project, en de resultaten zijn echt indrukwekkend - zij zouden mensen kunnen laten geloven dat het echt een persoon is die spreekt.

Dat is uiteraard een gevaar, want nu komt het maken van deepfakes in ieders bereik. Daarom hebben zij beslist dat zij nog geen tool online brengen waar jij het zelf kan uittesten, en evenmin een API, zelfs geen details over hoe de tool te implementeren. Maar geen woord over hoe zijn gaan trachten misbruik te voorkomen.

Toch heeft de technologie voordelen. Denk aan mensen die problemen hebben met communicatie, die voortaan een avatar kunnen gebruiken die in hun plaats kunnen communiceren.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/microsofts-ai-tool-can-turn-photos-into-realistic-videos-of-people-talking-and-singing-070052240.html?src=rss
https://petapixel.com/2024/04/19/microsofts-vasa-1-ai-can-make-any-persons-image-move-and-speak/



META OPENT HET QUEST OS OOK VOOR ANDERE FABRIKANTEN
Een enorm slimme zet van Meta, dat hiermee Mixed Reality headsets in het algemeen een enorm duwtje in de rug geeft. Het opent namelijk het besturingssysteem van zijn Quest headsets ook voor andere bedrijven, zodat die voortaan hun eigen headset kunnen bouwen, met het "Meta Horizon OS" als besturingssysteem, zoals het nu genoemd wordt.

Tot nu toe volgde Meta hierbij hetzelfde principe als Apple, namelijk dat het als enige zowel de hardware en software bouwt en er controle over heeft. Met deze stap gaat Meta over naar een systeem zoals Android, waarbij fabrikanten hun eigen toestellen kunnen bouwen met Android als OS.

Alvast ASUS en Lenovo zouden belangstelling vertonen om zelf een headset te gaan bouwen. Asus zou onder het merk Republic of Gamers (ROG) werken aan nieuwe performante gaming headsets, terwijl Lenovo eerder toestellen zou maken voor productiviteit, leren en entertainment.

Meta roept Google trouwens op om zijn Google Play 2D app store naar het Meta Horizon OS te brengen, zodat er meer content beschikbaar wordt voor het Horizon ecosysteem.

Oh, en hoe gaat het met de Apple Vision Pro, zal je misschien vragen? Wel, niet denderend, zo lees je bij Gizmodo. Twee maanden geleden kwam het toestel uit, en de voorraad van 180.000 stuks was meteen uitverkocht. Maar die hype duurde niet lang: nu verkopen sommige Apple winkels nog amper enkele stuks per week.(3)
https://www.engadget.com/meta-opens-quest-os-to-third-parties-including-asus-and-lenovo-163127396.html?src=rss
https://9to5google.com/2024/04/22/meta-quest-horizon-os-google-play-store/
https://gizmodo.com/apple-vision-pro-already-forgotten-about-1851426564



DATING: TINDER LANCEERT SHARE MY DATE EN GRINDR ZOU TE LOS OMGEGAAN ZIJN MET DATA
Er zijn ontelbare verhalen over mensen die via een dating app met elkaar afspreken, maar waarbij het vreselijk verkeerd gaat. Vaak dekken mensen zich in door stiekem een derde persoon naar dezelfde plek mee te nemen, om te zien dat alles in orde is.

Tinder wil daarop inspelen. Het brengt een functie uit die "Share My Date" heet, waarbij je een link kan delen met een vertrouwenspersoon. Die link bevat dan details over de persoon die je gaat ontmoeten, waar, datum en tijd, met een ruimte voor optionele nota's met meer informatie. Je kan de link tot 30 dagen vooraleer de ontmoeting gaat plaatsvinden versturen, en je kan die updaten.

De persoon aan wie je de link stuurt moet geen Tinder account hebben, maar die zullen slechts een beperkte versie zien van het profiel van je afspraakje. Heeft die persoon echter wél een Tinder account, dan kan die het volledige profiel zien.

Als je het ons vraagt: voor vele mensen die op Tinder-date gaan een hele geruststelling! (1)(2)

Van een andere dating dienst is er minder goed nieuws: Grindr. Dat staat momenteel terecht in Londen omdat het ervan beschuldigd wordt dat het vertrouwelijke gegevens gedeeld zou hebben zonder toestemming van de gebruiker. En het gaat dan over erg intieme informatie, zoals HIV-status en testgegevens, etniciteit en seksuele oriëntatie. De feiten zouden zich voorgedaan hebben voor april 2018 en daarna tussen mei 2018 en april 2020. En het zou niet de eerste keer zijn dat Grindr losjes omgesprongen was met vertrouwelijke data, het zou die zelfs verkocht hebben, zo lees je bij Engadget (3)
https://www.engadget.com/tinder-is-making-it-easier-to-share-date-details-with-family-and-friends-040105977.html?src=rss
https://techcrunch.com/2024/04/21/tinder-gets-a-share-my-date-feature-for-users-to-send-date-plans-to-their-curious-friends/
https://www.engadget.com/grindr-sued-for-allegedly-sharing-users-hiv-status-and-other-info-with-ad-companies-141748725.html?src=rss



APPLE NAM IN ALLE STILTE DATAKALAB OVER
Volgens een aangifte die Apple bij de Europese Commissie gedaan heeft, nam het bedrijf in alle stilte in december verleden jaar de Franse AI-startup Datakalab over. En opnieuw duidt deze overname over een opvallend andere koers die Apple kiest voor zijn AI-toepassingen.

Datakalab is namelijk gespecialiseerd in algoritme compressie en in ingebedde AI systemen. Wat erop duidt dat Apple absoluut van plan is om AI in de toestellen zelf wil inbedden, en in zijn volgende versie van iOS. Dat in tegenstelling tot de meeste andere AI-tools, die hun wijsheid gaan halen in de cloud, op krachtige servers daar.

Hoe Datakalab in die plannen van Apple past? Het ontwikkelt deep learning algoritmes die weinig energie verbruiken maar hoogst efficiënt zijn, en die niet afhankelijk zijn van cloudsystemen.

Mark Gurman, Apple-kenner bij Bloomberg, had recent nog bevestigd dat de Large Language Modellen van Apple volledig op de Apple toestellen zelf zouden draaien.
https://www.macrumors.com/2024/04/22/apple-acquires-french-ai-company/



MICROSOFT: LICHTGEWICHT AI , PHI-3 MINI, VOORGESTELD EN APPS DOWNLOADEN BUITEN DE APP STORE
Twee berichten over Microsoft vandaag. Om te beginnen: Microsoft heeft zijn nieuwste AI lightversie voorgesteld, Phi-3 Mini. Ondanks zijn kleine omvang is die toch wel sterk: hij is getraind op 3,8 miljard paramaters en is bedoeld om plaatselijk  op smartphones en andere toestellen te draaien.

Het is de eerste van drie kleine Phi-3 taalmodellen die het bedrijf in de nabije toekomst wil uitbrengen, die een goedkoper alternatief moeten vormen voor LLM's die in de cloud draaien. Dat moet het mogelijk maken dat ook kleinere organisaties en bedrijven met AI aan de slag kunnen. De andere versies zullen Phi-3 Small en Phi-3 Medium heten, en hogere capaciteiten hebben. Meer bij Engadget (1). Op X vonden wij een tip hoe je deze Phi-3 kan downloaden en hoe je ermee moet werken (2)

Een tweede bericht betreft het downloaden van Windows apps. Tot nu toe moest je daarvoor de app van de Windows App Store openen. Maar dat verandert nu voortaan kan je ook Windows apps downloaden van de webversie van dat winkeltje.

Apps die je via de browser downloadt worden net op dezelfde manier geïnstalleerd als anders, zij hebben dezelfde mogelijkheden en beschermingen als wat je zou hebben bij een download via de Windows store. Lekker gemakkelijk! (3)
https://www.engadget.com/microsofts-lightweight-phi-3-mini-model-can-run-on-smartphones-100223483.html?src=rss
https://twitter.com/itsPaulAi/status/1782813897835311348
https://www.thurrott.com/windows/windows-11/301097/microsoft-store-to-offer-direct-app-downloads-on-the-web



NIEUWE VERSIE VAN ADOBE FIREFLY MAAKT HET GEMAKKELIJKER OM MET DE AI TOOLS VAN PHOTOSHOP TE WERKEN
Het is al bijna een jaar geleden dat Adobe AI-tools toevoegde aan Photoshop met Firefly. En nu kreeg Firefly een update, Firefly Image 3 foundation model, waardoor je afbeeldingen in de Photoshop app kan genereren op basis van  een simpele tekst prompt.

Adobe heeft ook verschillende extra tools uitgebracht. Met Reference Image kan je afbeeldingen uploaden die de AI inspiratie moet geven om een nieuwe afbeelding te maken, om bijvoorbeeld gelijkaardige elementen in stijl en kleur te matchen. Concreet: in plaats van een tekstprompt "een blauwe vaas met gele bloemen" in te geven, kan je een foto van zo'n vaas met gele bloemen uploaden, die dan als referentiebeeld moet dienen. Uiteraard word je wel verondersteld de rechten te hebben op de afbeelding die je als referentie wil gebruiken. Adobe zou trouwens ook nog verder werken aan zijn "do not train" tag die je kan gebruiken wanneer je niet wil dat afbeeldingen als referentie gebruikt worden.

Een andere tool is de Generate Background, die de achtergrond van een afbeelding kan vervangen en nieuwe achtergrondafbeeldingen kan aanmaken. Met Enhance Detail kan je de helderheid verbeteren en afbeeldingen scherper laten lijken.

Dingen die Photoshop eigenlijk al kan, maar waarvoor je soms diep in het menu moet duiken. De AI tools maken eigenlijk Photoshop een tool waarmee ook de modale gebruiker aan de slag kan.

Er zijn ook nieuwe tools die geen gebruik maken van AI: Adjustment Brush (aanpassen van kleuren in bepaalde sectoren); Adjustment Presets (filters gebruiken om afbeeldingen snel aan te passen); en er zijn verbeteringen aan de browser om lettertypes te kiezen, de Font Browser.

Deze update is momenteel verkrijgbaar via de Photoshop bèta app voor de desktop, en zal later dit jaar algemeen beschikbaar zijn.
The Verge, Petapixel en Engadget geven concrete voorbeelden van deze tools.
https://www.theverge.com/2024/4/23/24138011/adobe-firefly-3-ai-model-photoshop-tools-reference-image
https://www.engadget.com/adobe-photoshops-latest-beta-makes-ai-generated-images-from-simple-text-prompts-090056096.html?src=rss
https://petapixel.com/2024/04/23/adobe-introduces-one-of-its-most-significant-photoshop-updates-ever/



META AI: NIET IEDEREEN IS ER GELUKKIG MEE
Meta heeft zijn artificiële intelligentie geïntegreerd in zijn verschillende apps, zoals Facebook, WhatsApp en Instagram. Niet alle gebruikers lijken dat echter leuk te vinden.

Verschillende gebruikers klagen er namelijk over dat die AI integratie de normale zoekbalken overgenomen hebben in hun app, en dat de zoekfunctie daardoor niet meer zo bruikbaar is. Voor hen is er geen goed nieuws: als reactie op die klachten heeft een woordvoerder van Meta geantwoord dat je deze functie niet kan uitzetten of terugdraaien. "Maar je kan zoeken zoals je normaal zou doen in de zoekbalk, en je zal uiteenlopende resultaten krijgen" ("a variety of results").
Niet alle AI is een vooruitgang...
https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/meta-putting-ai-front-center-apps-users-are-annoyed-rcna148857



EU: PROBLEMEN MET TIKTOK LITE EN STRENGERE REGELS VOOR HERSTELLINGEN
Ongetwijfeld heb je gehoord dat het Amerikaanse Congres een wet gestemd heeft die Bytedance verplicht om de Amerikaanse tak van TikTok binnen de 8-12 maanden te erkopen. Doet het dat niet, dan zal het voor internetbedrijven in de VS verboden worden om de TikTok app nog te verdelen in de VS. President Biden heeft ondertussen de wet ondertekend. Maar verwacht wordt dat Bytedance in beroep zal gaan tegen deze wet (1)

Maar het is niet alleen in de VS dat TikTok problemen heeft, ook de EU heeft vragen. Maar dan wel om een andere reden, namelijk de app TikTok Lite die in enkele Europese landen recent gelanceerd werd. In die Lite versie zou er namelijk een beloningssysteem bestaan, waarbij je een beloning kan krijgen (digitaal geld of freebies) om naar video's te kijken. De EU vindt dat een slecht idee, want het vreest dat dit de verslaving van jongeren aan TikTok alleen nog maar zal verergeren.

Daarom heeft de EU ermee gedreigd dat het TikTok Lite zal verbannen, tenzij TikTok de bezorgdheid van de EU kan wegnemen (2)

Een tweede bericht over de EU betreft het "recht op herstellen". De EU heeft hiervoor een directieve goedgekeurd, die het gemakkelijker moet maken voor de gebruiker om zijn toestel te laten herstellen. Er zitten echter nieuwe regels in die toch wel de wenkbrauwen zullen doen fronsen bij heel wat fabrikanten.

Om te beginnen wordt de waarborg op een product verlengd, wanneer het tijdens de waarborgperiode (momenteel 2 jaar) kapot gaat. De gebruiker moet dan de optie krijgen om het toestel te laten herstellen of een nieuw product te krijgen. En kiest hij voor herstelling, dan wordt de waarborgperiode met 2 jaar verlengd.

Anderzijds worden fabrikanten ook verplicht om toestellen te herstellen waarvoor de waarborgperiode verstreken is, een verplichting die geldt voor veel voorkomende huishoudproducten, zoals smartphones, tv's en sommige andere toestellen. Tijdens de duur van de herstelling kan de gebruiker een toestel lenen, en als het toestel niet hersteld kan worden, kan hij voor een refurbished toestel kiezen als alternatief.
https://www.npr.org/2024/04/20/1245594589/house-approves-bill-tiktok-ban
https://www.theguardian.com/technology/2024/apr/22/eu-threatens-to-ban-tiktok-lite-over-reward-to-watch-feature
https://www.engadget.com/eus-new-right-to-repair-rules-force-companies-to-repair-out-of-warranty-devices-081939123.html?src=rss



WINDOWS 11: VOORTAAN MET ADVERTENTIES
Een bericht dat je wellicht zal irriteren: hoe haalt Microsoft het in zijn hoofd om advertenties op jouw computer te smokkelen? Het verhaal is echter anders dan het op het eerste zicht eruit ziet.

Het is namelijk zo dat Microsoft in je startmenu "aanbevelingen" opneemt voor apps die je in de Microsoft Store vinden kan. Apps van een beperkte reeks ontwikkelaars. De bedoeling is dat je zo meer apps leert ontdekken. En het zal de ontwikkelaars een duwtje in de rug geven want zo kunnen die meer apps verkopen.

Maar het is wel zo dat die ontwikkelaars niet betalen voor die plaatsing in de lijst. Microsoft biedt hen die plaats aan, in een poging hen te stimuleren om meer Windows apps te bouwen.

Zit jij verveeld met die advertenties? Geen probleem: je kan die functie gemakkelijk uitzetten. Je moet wel KB5036980 geïnstalleerd hebben. Is dat het geval, dan ga je naar Settings > Personalization > Start. Daar vink je de optie uit "Show recommendations for tips, app promotions and more".
https://www.theverge.com/2024/4/24/24138949/microsoft-windows-11-start-menu-ads-recommendations-setting-disable



APPLE LANCEERT OPENELM
Druppelsgewijs komen er berichten naar buiten die erop wijzen dat Apple wel degelijk bezig is met artificiële intelligentie. In oktober verleden jaar bracht Apple "Ferret" uit, een open source taalmodel met multimodale capaciteiten - wat wil zeggen dat je input uit verschillende modi kan bestaan: tekst, spraak of afbeeldingen.

Deze week heef Apple nu OpenELM aangekondigd, dat staat voor Open Source Efficient Language Models. Dat is een nieuwe familie open source LLM's die op je toestel zelf kunnen draaien, en die dus niet moeten communiceren met de cloud. Iets wat Apple uiteraard heel interessant vindt, want het pakt graag uit met het feit dat het de privacy van de gebruiker beschermen wil.

Concreet gaat het om 8 OpenELM modellen: 4 die vooraf getraind zijn en vier modellen die op insructie afgestemd zijn. De parameters die gebruikt werden in de taalmodellen variëren van 270 miljoen tokens tot 3 miljard.

Apple waarschuwt wel dat de modellen ter beschikking gesteld worden zonder enige waarborgen op gebied van veiligheid - de modellen zouden namelijk outputs kunnen geven die niet juist zijn, zelfs schadelijk, vooringenomen.

Maar het idee groeit bij verschillende waarnemers dat Apple gewoon die "kleinere" LLM's gaat gebruiken die elk een specifieke taak goed kunnen uitvoeren, omdat zij daarvoor getraind zijn.
Meer bij Venurebeat.
https://venturebeat.com/ai/apple-releases-openelm-small-open-source-ai-models-designed-to-run-on-device/



META: THREADS DOET HET GOED, MAAR INVESTEERDERS ONGEDULDIG
Meta, het overkoepelende bedrijf boven Facebook, WhatsApp en Instagram, heeft zijn kwartaalresultaten bekend gemaakt. De inkomsten stegen me maar liefst 27%, maar dat kon niet verhinderen dat de koers van het aandeel een flinke duik maakte. De beleggers vinden namelijk dat Zuckerberg te fel investeert in artificial intelligence. Zuckerberg reageerde door de beleggers te vragen nog wat geduld te hebben, want er is volgens hem "een duidelijk opportuniteit om geld te verdienen, zelfs voordat die inkomsten er daadwerkelijk zijn".  (1)

De Threads app van Meta, het antwoord van Zuckerberg op Twitter/X, doet het ondertussen niet slecht. Er zijn nu 150 miljoen maandelijks actieve gebruikers, wat 20 miljoen meer is dan in februari dit jaar.(2)

Threads wordt trouwens steeds interessanter voor de gebruiker, doordat er steeds nieuwe mogelijkheden toegevoegd worden.Zo test Threads momenteel de functie uit om je eigen berichten te archiveren. Zo kan je je eigen tijdlijn wat opkuisen. Je hebt daarbij de keuze om manueel enkele postings te archiveren, zodat anderen die niet meer in jouw tijdlijn zien (maar jij nog wel), of alle postings automatisch laten archiveren na een bepaalde tijd.

Momenteel is deze optie enkel voor een beperkt aantal gebruikers beschikbaar, maar Adam Mosseri heeft laten verstaan dat hij er voorstander van is dat alle boodschappen op Threads na een tijdje zouden verdwijnen. Meer hierover bij Engadget (3)
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-04-24/meta-projects-higher-spending-weaker-revenue-amid-ai-push
https://techcrunch.com/2024/04/24/mark-zuckerberg-says-threads-has-150-million-monthly-active-users/
https://www.engadget.com/threads-is-testing-automatic-archiving-for-posts-184243484.html?src=rss



GOOGLE MEET LAAT JE GESPREKKEN TUSSEN TOESTELLEN OVERZETTEN
Google Meet, ja het bestaat nog altijd. En het is nog altijd een goede app om videogesprekken te voeren in hoge kwaliteit, op je Android en iOS toestel of via het web. Binnenkort zal je naadloos een lopend gesprek van het web naar je smartphone kunnen overzetten en omgekeerd, via de "Switch Here" functie.

Concreet: je start een gesprek op je smartphone, want je bent onderweg. Zodra je op je werk aankomt, open je dan de Meet pagina op het web, en je zal het gesprek zien staan, met de optie erbij "Switch here". Zo kan je het gesprek gewoon verderzetten, zonder het eerst te moeten afbreken en daarna terug in te bellen.

Deze optie zal in de volgende weken uitgerold worden nar alle gebruikers met een Google Workspace en gebruikers die een persoonlijke Google account hebben.
https://9to5google.com/2024/04/24/google-meet-switch-transfer/

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MENTEEBOT: EEN ROBOT ZO GROOT ALS EEN MENS, DIE JE KAN BEVELEN MET NATUURLIJKE SPRAAK
Een robot die even groot is als een mens, benen en armen heeft, en die doet wat jij in gewone spreektaal zegt. Hij kan stappen, lopen, zijwaarts lopen en zelfs omdraaien, en heeft daarbij net zoveel controle over zijn "lijf" als jijzelf.

En wanneer Menteebot gewichten opheft, dan zal hij zijn zwaartepunt slim verplaatsen, zodat hij niet omvalt. Het gekke is: hij heeft geen hoofd gekregen, althans de meeste variaties van de robot heeft dat niet.

Maar wat het bijzonderste is aan Menteebot: hij zit boordevol AI algoritmes, en kan natuurlijke spraak verstaan. Hij is niet gebonden aan vooraf ingeprente commando's, maar leert bij.

Bij Engadget een filmpje dat toont wat de robot in zijn mars heeft.
https://www.engadget.com/menteebot-is-a-human-sized-ai-robot-that-you-command-with-natural-language-110052927.html?src=rss



OPEN HOME FOUNDATION MOET OPEN STANDAARDS VOOR DOMOTICA PROMOTEN EN IN STAND HOUDEN
Het is al vaak gebeurd: als tegengewicht voor technologie die door grote tech bedrijven ontworpen wordt, ontstaat er een beweging van open source software, met de bedoeling open standaarden te promoten waardoor alle mogelijke toestellen, van alle mogelijke fabrikanten, met elkaar kunnen communiceren.

Die beweging groeit dan, tot ze zo groot geworden is dat commercie eraan te pas komt. En dan wordt het moeilijk om trouw te blijven aan die idealen. Een oplossing kan zijn: een stichting of Foundation oprichten. Dat is wat bijvoorbeeld Mozilla gedaan heeft, om ervoor te zorgen dat de Firefox browser en de Thunderbird client nog altijd onderhouden worden door voldoende vrijwilligers.

En dat is wat nu Home Assistant gaat doen, een door enthousiastelingen ontworpen platform voor het slimme huis, voor domotica dus. Dat platform wil vooral de nadruk leggen op privacy, vrije keuze en duurzaamheid. En de invloed van de Big Tech inperken, dat telt natuurlijk ook.

Concreet zijn de belangrijkste eigenschappen van het Home Assistant platform dat het je plaatselijke controle geeft over je domotica, zonder langs een cloud bedrijf te moeten gaan. Ook controle over je eigen data, compatibiliteit met alle andere mogelijke toestellen, ongeacht het protocol of de maker. En belangrijk: dat al die toestellen samen met elkaar kunnen werken.
Een mooi artikel hierover bij The Verge.
https://www.theverge.com/24135207/home-assistant-announces-open-home-foundation



UPDATE VOOR SLIMME BRIL RAY-BAN META

Toen Meta enkele maanden geleden zijn slimme bril Ray-Ban Meta Smart Glasses lanceerde, waren de functies tamelijk beperkt. Zo kon het geen multimpodale input ondersteunen, iets wat het kort nadien aan een beperkt aantal gebruikers aanbood. Nu is die optie breed uitgerold, wat betekent dat de bril commando's kan begrijpen die uit verschillende soorten informatie bestaan, zoals tekst, audio, foto's.

Je moet de Ai wakker maken met het commando "Hey Meta, look and ..." om bijvoorbeeld te weten te komen wat voor dier voor je staat. De bril kan de tekst op een bord in een andere taal voor jou vertalen, enz. Daarbij neemt de bril telkens een foto, zendt die info naar de Meta cloud via je smartphone en krijgt dan een antwoord in audio terug.

The Verge testte de bril, en kwam tot de vaststelling dat de antwoorden van de bril niet altijd correct waren, vooral bij dingen die te ver af stonden; je kan namelijk niet inzoomen met de bril.

Je kan trouwens wel de bril gebruiken voor livestreaming en als camera. (1) Je kan hem gebruiken voor videogesprekken via WhatsApp en Messenger, en om Apple Music te bekijken.(2)

Ondertussen lijken de vooruitzichten voor de Vision Pro van Apple altijd wat negatiever te worden. Eerder deze week hadden wij het er al over dat de Mixed Reality headset van Apple niet zo goed verkoopt. Maar volgens Ming-Chi Kuo, een bekende Apple-kenner, zou Apple het aantal exemplaren dat het verwacht te verkopen in 2024 naar beneden bijgesteld hebben. Meer nog: er zou geen nieuwe versie van de headset uitkomen in 2025, wat tot nu toe verwacht was... (3)
https://www.theverge.com/2024/4/23/24138228/ray-ban-meta-smart-glasses-wearables-ai-apple-music
https://www.theverge.com/2024/4/23/24138090/ray-ban-meta-smart-glasses-ai-wearables
https://9to5mac.com/2024/04/23/kuo-vision-pro-shipping-delays/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



APPLE VERWERPT UPDATE VAN SPOTIFY
Zoals je wellicht weet werd Apple door de Europese Commissie gedwongen om app-makers toe te laten dat zij in hun app een website vermelden waar je een abonnement kan nemen of verlengen, zodat je de 30% commissie kan ontwijken die Apple op elke in-app aankoop vorder.

Welnu Spotify heeft deze week een nieuwe versie van zijn iOS app aangeboden aan de App Store van Apple. In deze update staan de abonnementsprijzen vermeld en informatie over de website waar je het abonnement kan nemen.

Apple heeft die update echter verworpen. Uiteraard is Spotify daar niet gelukkig mee - het spreekt zelfs straffe taal: "Hun minachting voor consumenten en ontwikkelaars wordt alleen geëvenaard door hun minachting voor de wet".

Hierbij moet je wel in het achterhoofd houden dat Spotify eigenlijk een concurrent is voor Apple Music. Wat de houding van Apple nog cynischer maakt. Wordt ongetwijfeld vervolgd!
https://apple.slashdot.org/story/24/04/25/1415216/spotify-says-apple-has-rejected-its-app-update-with-price-information-for-eu-users





 
De nieuwe oogst


   

CLICK THAT HOOD
Dit is een geo game dat gebaseerd is op open data. De bedoeling is dat je de verschillende wijken leert kennen van steden. Wat simpeler lijkt dan je zou denken - wij deden de test met Antwerpen en onze aardrijkskundige kennis bleek echt wel onvoldoende!
[Taal: EN]
https://click-that-hood.com/?antwerp



OPEN INFRASTRUCTUUR MAP

Deze landkaart geeft je een overzicht van de infrastructuur in de verschillende landen wereldwijd. Krachtcentrales, de leidingen onder- en bovengronds. Alles enorm gedetailleerd, en je kan doorklikken naar het gewone stratenplan. Je kan ook filteren op telecom, olie & gas, water, het genereren van zonne-energie. Interessant!
[Taal: EN]
https://openinframap.org/



MENTAL FLOSS: SPIONNEN
Waar tegenwoordig spionage vooral via de computer geschiedt, waren er decennia geleden heel wat sexier gadgets waarmee spionnen uitgerust werden. Er was zelfs een heuse libel, uitgerust met een microfoontje en dat in de jaren stillekes!
Deze YouTube video van Mental Floss vertelt je meer over spionage in die jaren. En ja: ook de landen die eigenlijk bondgenoten waren, bespioneerden elkaar....
[Taal: EN]
https://www.youtube.com/watch?v=0eqL6DShTq8


OFF THE GRID
Wil je volledig zelfstandig en onafhankelijk leven, zonder af te hangen van infrastructuren zoals water, geld, internet? Sommige mensen bereiden zich daarop voor, omdat zij een fatale catastrofe vrezen. Of omdat zij niet afhankelijk willen zijn van "het systeem". Deze site vertelt je wat "off the grid" eigenlijk inhoudt. En je krijgt ook tips over wat je eigenlijk nodig hebt om te overleden indien je een van de broodnodige infrastructuren zou moeten missen. Interessant in elk geval om te beseffen hoe kwetsbaar wij eigenlijk nog altijd zijn...
[Taal: EN]
https://100r.co/site/off_the_grid.html-



PORTWATCH

Deze website is een open platform, dat het maritieme handelsverkeer in kaart brengt, het monitort maar ook simulaties kan maken. Hiermee kunnen beleidmakers en het publiek de impact bekijken van gebeurtenissen zoals natuurrampen maar ook bijvoorbeeld van de aanvallen van de rebellen in de Rode Zee. Een erg interessante site om te bestuderen.
[Taal: EN]
https://portwatch.imf.org/



FARO: VLAAMS STEUNPUNT VOOR CULTUREEL ERFGOED
Deze website is een enorm uitgebreide schatkist aan informatie over het erfgoed. Als gewone burger vind je informatie over alle mogelijke collecties. De site is echter ook bedoeld voor wie het erfgoed beheert, en bevat informatie over cursussen en debatten, en uiteraard ook de planning voor de erfgoeddagen met aankondigingen en terugblikken.
[Taal: NL]
https://faro.be/



BE SMART: HOE ONS BREIN ONS LAAT GELOVEN IN BEWEGING
Een interessante en onderhoudende video over beweging. Van een simpele schijf met twee aparte afbeeldingen op elke kant, die versmelten wanneer je de schijf maar snel genoeg laat roteren. Tot bewegingen in cartoons, en het principe van bewegende beelden in films. Om weer een beetje bij te leren!
[Taal: EN]
https://www.youtube.com/watch?v=nR2YJN4OEL4



WELL TEMPERED TRAVELER: TEMPERATUUR
Een van die heel interessante diensten van Google, die eigenlijk heel weinig bekend zijn. Hier zie je namelijk het weer over de hele wereld, in het algemeen genomen. Je ziet waar zomers en waar winters zijn, en hoe warm en/of koud die zijn. Dat kan je helpen om je reis te plannen.
[Taal: EN]
https://www.google.com/welltemperedtraveler/



MELDPUNT DRUGSPLANTAGE ONTDEKT
Een website van het Openbaar Ministerie, de politiediensten en de gouverneur van de provincie Antwerpen. Hier kan je als burger het melden als je denkt een drugsplantage ontdekt te hebben. Dat kan gaan van cannabisplantages tot een drugslabo waar met chemische stoffen drugs gemaakt worden, maar ook afval van die activiteiten die je ontdekt in de natuur. Je kan de melding anoniem maken. Als eigenaar van een huis of appartement vind je hier een brochure over de punten waarop je moet letten wanneer je dat eigendom verhuurt, om te voorkomen dat malafide personen jouw eigendom misbruiken voor de aanmaak van drugs.
[Taal: NL]
https://www.drugsplantageontdekt.be/



TWO SEVEN: SAMEN KIJKEN
Met deze gratis webdienst kan je iets op het web bekijken in streaming, met vrienden die zich niet in dezelfde kamer bevinden. De dienst creëert namelijk een virtuele kamer voor jou en je vrienden. Het beeld van de video wordt dan gesynchroniseerd, en via jullie webcams kunnen jullie ondertussen ook met elkaar praten. De dienst werkt het best met de Chrome of Firefox browser.
[Taal: EN]
https://twoseven.xyz/





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
ilde: http://hoorspel.wordpress.com




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 

Voorkom WhatsApp-fraude en bescherm je profielfoto
Criminelen kunnen je profielfoto van WhatsApp zomaar binnenhalen als je deze niet afschermt. Dit bleek onlangs na een arrestatie van een man die lijsten met profielfoto’s en telefoonnummers samenstelde. De politie roept daarom op om je profielfoto op WhatsApp te beschermen. Via deze instellingen zorg je daarvoor.
https://www.ad.nl/tech/voorkom-whatsapp-fraude-en-bescherm-je-profielfoto~af6cd8bd/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

PowerToys wordt uitgebreid met AI
AI of kunstmatige intelligentie komt niet traag op, maar verschijnt overal. Het mag dan ook niet verbazen dat Microsoft eraan werkt om ook PowerToys daarmee uit te rusten.
https://computertaal.info/2024/04/23/powertoys-wordt-uitgebreid-met-ai/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

‘Meerdere grote Nederlandse providers gaan Google Pixel-smartphones verkopen’
Zowel Vodafone als KPN gaan mogelijk binnenkort Google Pixel-smartphones verkopen. Daarmee zouden er drie Nederlandse providers zijn die rechtstreeks Google-telefoons aanbieden. Tot dusver kunnen klanten enkel terecht bij Odido.
https://tweakers.net/nieuws/221316/meerdere-grote-nederlandse-providers-gaan-google-pixel-smartphones-verkopen.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Google dicht kritiek lek in Chrome
Google heeft een kwetsbaarheid gedicht in de Chrome browser die aanvallers in staat stelde om willekeurige code uit te voeren.
https://datanews.knack.be/nieuws/security/kwetsbaarheden/google-dicht-kritiek-lek-in-chrome/



 
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



EDISON MAIL: MAILCLIENT
Dit is een universeel mailprogramma voor Windows. Het ondersteunt alle grote mailproviders en ook rechtstreekse connecties naar je mailbox. Je kan een gecombineerde mailbox creëren, die alle mails bevat van al je accounts. Maar ook aparte vies.
https://apps.microsoft.com/detail/9p64kgf20h0t?hl=de-de&gl=de


WINTOYS: SLEUTELEN

Met deze app kan je aan je systeem sleutelen, tweaken, het optimaliseren. Je krijgt een hele resem opties, van Windows apps verwijderen tot je privacy instellingen bewerken, tot je systeem herstellen met verschillende tools uit de toolbox.
https://apps.microsoft.com/detail/9p8ltpgcbzxd?hl=nl-nl&gl=BE


ERFGOED APP
Ben jij iemand die tijdens je wandeling meer wil weten over wat je ziet? Dan is dit een app die je zeker en vasst moet installeren. De app maakt gebruik van Augmented Reality: je kan je camera richten op een huis of monument, en je krijgt geluids- en tekstfragmenten te zien op je smartphone, filmpjes enz.
De app maakt ook gebruik van iBeacons, die informatie pusht naar jouw toestel. En via GPS-punten krijg je ook nog eens extra informatie. En erg interessant: de app maakt tentoonstellingen ook toegankelijk voor doven, blinden of slechtzienden.
https://erfgoed.app/
https://apps.apple.com/be/app/erfgoedapp/id998845080
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.faro.erfgoedapp



AUDACITY 3.5: NIEUWIGHEDEN
Audacity is een gratis en open source audio editor, beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De nieuwe versie bevat ondersteuning voor het opslaan van je project in de cloud, maar bevat ook automatische detectie van het tempo, het verschuiven van de pitch, en meer. Een uitgebreide bespreking van de nieuwigheden bij Betanews.
https://betanews.com/2024/04/24/audacity-3-5-adds-cloud-project-saving-for-collaboration-backup-and-file-versioning/
https://www.audacityteam.org/download/



BOOM APP
Dit is een app voor wie een MacOS heeft: deze app komt tussen in de camerabeelden van jouw webcam. Zodat je grapjes kan uit halen tijdens een videogesprek. Met uiteraard de bedoeling om saaie geprekken wat op te leuken.
Je kan de dienst 14 dagen lang gratis uittesten. Hij werkt met Teams, Zoom en andere conferentiesoftware.
https://www.getboom.app/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
"De aandeelhouder wint."

- Alexander Pola -
Nederlands acteur, tekstschrijver en omroepmedewerker
 (1914 - 1992)