Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
25/4/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1361  van 20/4/2024


 

Gegroet lezer,

Ook deze week hebben wij voor u een bont allegaartje aan nieuwsberichten verzameld. Uiteraard komt artificiële intelligentie ruim aan bod, maar ook foliekes van de overheid en nieuwigheden bij Google. Kortom: u zal ongetwijfeld iets van uw gading vinden in deze nieuwsbrief.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




MANIER WAAROP AI WERKT IS STILAAN AAN HET VERANDEREN
Verleden week kondigde Meta aan dat het zijn chatbot Meta AI aan het testen was op WhatsApp, Instagram en Messenger, een AI die zoals gewoonlijk gebaseerd is op een LLM of Large Language Model. (1)

Nu we steeds meer van dergelijke tools kunnen gebruiken, valt er toch stilaan een verandering te merken in de manier waarop die werken. Zoals je al eerder kon lezen, werken die LLM's eigenlijk door te voorspellen wat het volgende woord zou zijn in een tekst, of wat de volgende pixel zou zijn in een afbeelding, een voorspelling die gebaseerd is op waarop zij getraind werden, en op wat in de reeks daarvoor al staat. In een artikel bij The Conversation wijst Nello Christiani, professor in AI aan de Universiteit van Bath, erop dat die op het punt staat te veranderen, waardoor chatbots heel wat krachtiger kunnen worden.

Het GPT-5 model van OpenAI en het Llama 3 model van Meta zouden namelijk het vermogen hebben om vooruit te kunnen plannen, en niet alleen maar voorspellen wat nu zou volgen. Google DeepMind heeft namelijk een algoritme ontwikkeld dat goed is in het vooruit plannen, AlphaGo genoemd, dat wereldkampioenen in het spel Go zou kunnen verslaan. En het idee is nu om het planningselement van een AlphaGo op te nemen in LLM's, ter vervanging van het voorspellende of "autoregressieve" element.

Dat zou betekenen dat een chatbot zou kunnen begrijpen dat jij een einddoel voor ogen hebt, en dat hij je kan helpen om dat doel te bereiken. Terwijl de huidige LLM's geen idee hebben van wat jouw doelen zijn.

Als dat in de volgende modellen van Meta en OpenAI gebeurt, dan zou je een grote verbetering kunnen zien in wat die chatbots kunnen. Bovendien zou dit waarschijnlijk ongewild gedrag van chatbots zoals hallucinaties kunnen verminderen.
https://theconversation.com/ai-chatbots-are-bad-at-planning-but-this-could-soon-change-227714
https://deepmind.google/technologies/alphago/



INSTAGRAM ZAL NAAKTFOTO'S OP HET PLATFORM AUTOMATISCH VERVAGEN
Leuk is het niet om ongevraagd een naaktfoto te ontvangen op je sociale netwerken. Meta heeft daarom aangekondigd dat het een nieuwe beveiligingsfunctie gaat  uitrollen, waarbij naaktafbeeldingen in berichten automatisch vaag gemaakt worden, geblurrd dus. Daarbij is eigenlijk de voornaamste reden minderjarigen op het platform te beschermen tegen misbruik en oplichting via seksuele uitbuiting. Denk ook aan jongeren die gechanteerd worden na een sexting bijvoorbeeld.

De functie maakt gebruik van machine learning die plaatselijk op je eigen toestel werkt -er wordt dus niets naar de cloud gestuurd- en die analyseert of een afbeelding die via de DM van Instagram verstuurd wordt, een naaktbeeld bevat. Meta zelf heeft dus geen toegang tot die afbeelding, tenzij een gebruiker die ze ontvangen heeft en die dan gerapporteerd heeft.

De blurr-functie werkt zowel bij degene die de afbeelding ontvangt, als ook bij wie een naaktafbeelding wil versturen: ontdekt de functie naakt, dan wordt  die niet alleen vaag gemaakt, maar wordt de gebruiker ontmoedigd om die alsnog te versturen. De functie  wordt automatisch geactiveerd voor wie jonger is dan 18, en ook volwassen gebruikers worden via een melding aangemoedigd om de functie in te schakelen. De testen zullen enkele weken lopen, en in de volgende maanden wordt een wereldwijde uitrol gepland. (1)

Opvallend: deze aankondiging werd eigenlijk overal positief onthaald, en dat terwijl een gelijkaardige aankondiging door Apple in het najaar van 2022 op heel veel kritiek mocht rekenen. Er is echter een heel groot verschil. Bij Instagram gaat het over het scannen van afbeeldingen op je eigen toestel, door software op je eigen toestel, voor alle naaktfoto's in het algemeen, en enkel afbeeldingen die via IG DM's verstuurd worden. Bij Apple ging het om het scannen van foto's in je iCloud-account, op zoek naar CSAM-material (afbeeldingen van kindermisbruik).
https://www.theverge.com/2024/4/11/24127145/instagram-meta-blur-nude-images-direct-messages-teenagers
https://www.wired.com/story/apple-photo-scanning-csam-communication-safety-messages/



META STOPT ZIJN AI-CHATBOT IN JE IG DM
Engadget merkt schamper op: "Wie wil nou DM'en met vrienden, wanneer je kan DM'en met een bot"? En inderdaad, je kan je afvragen of het nut heeft: Instagram heeft zijn door AI aangedreven chatbot in jouw IG DM gestopt. Die chatbot kan vragen beantwoorden, gedichten schrijven en afbeeldingen genereren via een simpele tekstprompt.

Deze nieuwe aankondiging is echter niet totaal uit de lucht gegrepen; Meta heeft in de laatste maanden zijn chatbot ook al geïntegreerd in Facebook Messenger en WhatsApp. Voortaan kan je dus in je DM aan de chatbot definities vragen van woorden, vragen om Reels aan te bevelen met katten, enz. (1)

Paul Couvert stond, net als de meeste gebruikers, skeptisch tegenover deze AI. Maar hij testte het, en was onder de indruk. Op zijn X-account geeft hij in een draadje verschillende voorbeelden. (2)
https://www.engadget.com/meta-is-stuffing-its-ai-chatbot-into-your-instagram-dms-231855991.html?src=rss
https://twitter.com/itsPaulAi/status/1779527555755978992



ADOBE EN AI: ENKELE NIEUWE TOOLS VOOR PREMIERE PRO EN ACROBAT
Eerder deze week kon je lezen dat Adobe een voorzichtige weg behandelt met zijn AI, in die zin dat het wil voorkomen dat het aangeklaagd kan worden voor inbreuken op auteursrechten. Maar dat wil niet zeggen dat Adobe zich ook inhoudt bij het uitbrengen van nieuwe tools.

Deze week heeft Adobe namelijk verschillende aankondigingen van nieuwigheden gedaan. Om te beginnen: bij Premiere Pro, de videotool van Adobe, stelt het een preview voor van AI tools om objecten toe te voegen en te verwijderen in afbeeldingen. Dat is een concrete toepassing van Adobe Firefly, het generatieve AI model dat voortbouwt op SenseiAI. In een demo kon je vijf belangrijke functies zien die later dit jaar in Premiere Pro ingebouwd zullen worden en die ongetwijfeld erg populair zullen worden. Want zij maken het "opkuisen" van video's veel eenvoudiger en minder tijdrovend.  

Met Generative Extend kan je naadloos frames toevoegen, om te korte clips te verlengen. Met Object Addition & Removal kan je ongewenste voorwerpen uit een video verwijderen, of dingen toevoegen die je er wél wil. Je kan bijvoorbeeld ook de klederdracht van een acteur veranderen of snel een accessoire toevoegen. Een uitgebreide beschrijving met voorbeelden bij Engadget (1).

Adobe gaf ook een demo over hoe je andere AI-modellen kan importeren, zoals Pika (wat Generative Extend aandrijft) en Sora (van OpenAI). Daarmee kan je dan via commando's filmpjes maken - maar er zijn uitgebreide voorzorgen om duidelijk te maken dat die door een AI gemaakt werden. (2)

Verder kondigde het een slimme AI assistent aan voor Acrobat, die je kan gebruiken als je hiervoor een abonnement neemt dat start vanaf $4,99 per maand. Die assistent kan je dan helpen om de inhoud van je digitale documenten te begrijpen. De tool werkt met een chatbot-interface en kan samenvattingen maken, je helpen om bepaalde informatie te vinden, of citaten uit de tekst naar voor te halen. Voor mobiele toestellen komt er een gratis versie van deze tool uit die werkt met gesproken commando's. De dienst komt via extensies naar Microsoft Edge en Google Chrome. (3)
https://www.engadget.com/adobe-previews-ai-object-addition-and-removal-for-premiere-pro-130034494.html?src=rss
https://www.reuters.com/technology/adobe-explores-openai-partnership-it-adds-ai-video-tools-2024-04-15/
https://www.cnbc.com/2024/04/15/adobe-releases-acrobat-ai-assistant-starting-at-4point99-a-month.html



60 MILJOEN VOOR EEN ZINLOZE FINTECH FOLIE, EN HET IS NOG NIET GEDAAN
Ons landje maakt geen goede beurt in een artikel bij Politico. Dat gaat over een fintech project, het European Blockchain Services Infrastructure Consortium (EBSI). Dat werd gelanceerd met de steun van de EC, de overheden van 27 lidstaten en lobbyisten en moest de digitale infrastructuur van de EU versterken met behulp van blockchaintechnologie.

Omdat, zo vertelt het artikel, de blockchaintechnologie in het algemeen de verwachtingen niet kon inlossen, verdween het project naar de achtergrond, ondanks de 60 miljoen euro die er al in gestopt was.

Maar dat was buiten de waard gerekend, met name Mathieu Michel, de broer van de Belgische Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. Die maakt handig gebruik van het Belgisch voorzitterschap van de EU om de interesse voor het project terug aan te porren. Maar dan in een andere gehypte vorm: een metaverse project. Gevreesd wordt dat er opnieuw geld tegenaan gesmeten zal worden, om het project levend te houden.

Over EBSI en wat er tot nu toe van gemaakt was, de problemen waarmee het geconfronteerd werd, lees je meer bij Politico.  Dat er fijntjes op wijst dat Michel zelf er niet in slaagt om uit te leggen wat hij aan het doen is met het project, gewoon omdat dat niet duidelijk is. De eigen ideeën van Michel zijn erg vaag, aldus Politico.
https://www.politico.eu/article/brussels-sunk-60-million-blockchain-money-rail-project-wont-call-quits-white-elephant-matthieu-michel/



AI: EEN WETENSCHAPPELIJK RAPPORT
Voor de 7e keer werd het AI Index rapport voorgesteld. Je kan het volledig rapport online lezen, maar dit zijn enkele punten:

- AI verslaat mensen bij sommige taken, zoals het klasseren van afbeeldingen, visueel redeneren en Engels begrijpen, maar bij complexere taken zoals wiskunde op competitieniveau blijft de mens beter.
- De industrie staat voorop in AI-research: die produceerde 51 opmerkelijke machine learning modellen, tegenover 15 modellen geproduceerd werden door de academische wereld. Er waren ook 21 opmerkelijke modellen die voortkwamen uit een samenwerking tussen beide werelden.
- De kosten voor het trainen van AI geavanceerde trainingmodellen zijn torenhoog.
- De VS is koploper als bron voor top AI-modellen, gevolgd door China, EU en VK
- Investeringen in generatieve AI zijn met achtvoud vermeerderd sinds 2022.
- AI maakt personeel productiever en leidt tot een hoger kwalitatief werk
- Wetenschappelijke vooruitgang gaat nu nog sneller dankzij AI.
Lees zelf het volledige rapport.
https://aiindex.stanford.edu/report/



APPLE LAAT EMULATORS TOE IN APP STORE - OF TOCH NIET?
Als gevolg van de nieuwe regels van de EU in het kader van de Digital Markets Act, heeft Apple ook de regels in zijn App Store moeten aanpassen. En een van die aanpassingen is dat het voortaan ook emulatoren in de Apple App Store zou toelaten. Waardoor je oude games ook zou kunnen spelen op je iOS-toestellen, als je de ROM ervan in je toestel inlaadde.

Voor wie niet vertrouwd is met die termen, deze simpele vergelijking. Vroeger had je toestelletjes zoals de GameBoy, waarin je een cassette stopte die dan door het toestel gelezen kon worden. In deze moderne tijd wordt uiteraard niet meer met cassettes gewerkt, maar er bestaan wel ROM's, Read-Only-Memory bestanden, van die oude games. En er bestaan emulatoren waarin je die ROM's kan inladen zodat je het game kan spelen. Vergelijk de ROM best dus met de softwareversie van de cassette, en de emulator met de softwareversie van de GameBoy.

Welnu, een van de eerste emulatoren die in de App Store aanwezig was, was iGBA, een GameBoy emulator. Maar na enkele dagen werd die door Apple terug uit het winkeltje verwijderd, zonder verdere uitleg behalve dat de emulator de regels voor auteursrechten en spam overtrad. Was Apple op zijn belofte over emulators teruggekomen?

De waarheid is helemaal anders, zoals je kan lezen bij MacRumor. Deze emulator was namelijk gebaseerd op een open source app, GBA4iOS. Degene die de emulator in de AppStore aanbood, heeft gewoon die app genomen (die hij niet zelf gemaakt had) en daar heel wat advertenties opgeplakt. En dat is dus inderdaad tegen de regels op spam en auteursrechten. Een genuanceerd verhaal dus.

Benieuwd of er nog andere emulatoren in het winkeltje zullen verschijnen...
https://www.macrumors.com/2024/04/15/apple-removes-igba-from-app-store/



SAMSUNG TERUG DE GROOTSTE, MAAR DE GROOTSTE STIJGER IS TRANSSION
Het heeft niet lang mogen duren, de nummer-1 plaats van Apple in het ranglijstje van de meest verkochte smartphones wereldwijd. Deze plaats werd sinds 2010 bezet door Samsung, dat eind 2023 afgelost werd door Apple. Maar nu heeft Samsung opnieuw haasje-over gespeeld, aldus de verwachtingen van IDC voor het 1e kwartaal 2024.

Concreet heeft Samsung een marktaandeel van 20,8%, gevolgd door Apple met 17,3%. Beide bedrijven zagen wel een daling tegenover 2023, maar bij Samsung bedroeg die slechts 0,7%, tegenover 9,6% bij Apple.

Er is nog een reden waarom wij dit lijstje interessant vinden. Want na Samsung en Apple komt Xiaomi dat 33,8% steeg, en dan Transsion, met een stijging van maar liefst 84,9%. Een naam die velen niet echt bekend is, wellicht omdat diens grootste markt in Afrika ligt. Transsion is een Chinese fabrikant, die in Shenzhen gevestigd is, en als voornaamste markten het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Latijns Amerika heeft. De smartphones worden vervaardigd in China, Indonesië, Pakistan, Ethiopië, Bangladesh en India.

Goed om weten, en om onze horizon weer wat te verbreden!
https://www.engadget.com/samsung-is-once-again-the-leader-in-global-smartphone-shipments-122528177.html
https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS52032524



YOUTUBE TREEDT NOG STRENGER OP TEGEN WIE ADS WIL VERMIJDEN
Advertenties bij YouTube filmpjes: je zal raar of zelden iemand tegenkomen die niet geïrriteerd is door die ads. Velen maken dan ook gebruik van een adblocker apps op hun mobiele toestel om die advertenties over te slaan.

Iets wat YouTube uiteraard niet leuk vindt. Het heeft daarom aangekondigd dat het hard gaat optreden tegen deze apps: maak je voortaan nog gebruik van een dergelijke app, dan zal je gestraft worden. Je zal ofwel een foutmelding te zien krijgen "Deze content is niet beschikbaar in deze app", of je zal merken dat er problemen zijn met het bufferen van de content, zodat je hortende beelden krijgt of streaming in een veel lager debiet.

YouTube voelt zich gerechtvaardigd om dit te doen. Die ad-blocking apps blokkeren namelijk advertenties waardoor zij ervoor zorgen dat de creator niet beloond kan worden voor het aantal keren dat zijn content bekeken wordt. En wil je die ads niet, dan is er maar één middel: een betaald abonnement nemen op YouTube.
https://www.theverge.com/2024/4/15/24131338/youtube-ad-blocker-crackdown-mobile-apps
https://www.engadget.com/the-latest-version-of-xais-grok-can-process-images-120025782.html?src=rss



HET IS ZOVER: JE KAN IOS APPS VAN HET WEB DOWNLOADEN (IN DE EU)
Wanneer je in Europa de versie 17.5 beta 2 van iOS installeert, dan kan je voortaan apps downloaden vanop de website van de ontwikkelaar, en moet je niet langer via de App store van Apple gaan. Dit als gevolg van de nieuwe regels van de EU in het kader van de Digital Markets Act. Die verplichten Apple namelijk een alternatief toe te laten voor de App Store van de iPhone, maar ook dat de ontwikkelaars in-app betalingen kunnen ontvangen buiten de App Store om Met als uiteindelijk doel de ontwikkelaars te 'bevrijden' van de 30% commissie die Apple hierop heft, en die goed is voor een inkomst van meer dan 1 miljoen dollar per jaar.

Maar je moet niet denken dat Apple het de gebruikers nu echt gemakkelijk gemaakt heeft: die moeten eerst toestemming geven aan de ontwikkelaar om de app te installeren, via de Instellingen op hun toestel. Verder moeten zij ook de informatie doornemen die de ontwikkelaar aan Apple voorgelegd heeft om goedgekeurd te worden. Daarna pas wordt de app geïnstalleerd, en zal hij automatische updates ontvangen, net zoals bij een app die je via de app store installeert.

Ook voor de ontwikkelaars werd het niet echt eenvoudig. De app moet voldoen aan de "Notarization" vereisten die Apple oplegt, en kan enkel geïnstalleerd worden vanop een domein dat geregistreerd is in App Store Connect - wat het dus moeilijk maakt om een app aan te bieden via een software-verzamelsite. Bovendien moet de ontwikkelaar een app hebben die in het vorige jaar meer dan 1 miljoen keer voor het eerst geïnstalleerd werd. En de ontwikkelaar moet nog altijd een som afdragen aan Apple, ondanks het feit dat hij nu zelf verantwoordelijk wordt voor de app.
Meer bij The Register en TechCrunch.
https://www.theregister.com/2024/04/17/apple_eu_ios_web_downloads/
https://techcrunch.com/2024/04/16/apple-web-distribution-ios/


SNAP KOMT MET WATERMERKEN VOOR AI EN WHATSAPP VOEGT NIEUWE CHAT FILTER TOE
Er is steeds meer door ai aangemaakte content op het web te vinden, ook afbeeldingen. en om misleiding daarmee te voorkomen, nemen sociale netwerken steeds vaker hun maatregelen. een twee weken geleden kondigde meta al een wijziging aan in zijn beleid rond ai-aangemaakte content. voortaan zou het zelf een label "made with ai" toevoegen aan dergelijke content op instagram, facebook en threads. (1)

Een voorbeeld dat nu gevolgd wordt door Snap: het zal een watermerk plakken op elke door AI aangemaakte content die naar jouw camerarol opgeslagen wordt of geëxporteerd wordt - afbeeldingen die dus ook extern gezien kunnen worden. Het watermerk is transparant en heeft de vorm van een spookje met glitters ernaast. (2)

Een tweede kort bericht komt van WhatsApp, dat nieuwe chat filters brengt. Die maken het gemakkelijker om de boodschappen te vinden die je nog niet gelezen had: bovenaan je scherm vind je namelijk tabs voor "All", "Unread" en "Groups". Vooral die "unread" is handig, want zo vind je gemakkelijk de boodschappen terug waarop je nog moet antwoorden. Meer bij Engadget (3)
https://www.theverge.com/2024/4/5/24121978/meta-ai-generated-content-label-requirements-deepfakes
https://www.engadget.com/snap-is-adding-a-watermark-to-ai-generated-images-124542245.html?src=rss
https://www.engadget.com/whatsapps-new-chat-filters-make-it-easier-to-find-unread-messages-123003086.html?src=rss



WAT KAN ER FOUT GAAN ALS GPT-4 BEVEILIGINGSADVIEZEN GAAT LEZEN?
Veel, blijkbaar. Dat is althans wat wetenschappers beweren: volgens hen kunnen AI agents, die LLM's combineren met automatische software, real world beveiligingsproblemen gaan misbruiken, wanneer je hen beveiligingsadviezen voedt waarin die zwakke plek beschreven wordt.

De wetenschappers wilden dit aantonen door een dataset bijeen te zoeken van 15 day-one zwakke plekken, waarvan er enkele geklasseerd werden als kritisch. Zij gaven dit aan GPT-4, en die was in staat om 87% van die zwakke plekken te exploiteren, terwijl dit bij GPT-3,5 en open source LLM's 0% was.

Voel je de koude rillingen al over je rug? Wij wel hoor!
https://www.theregister.com/2024/04/17/gpt4_can_exploit_real_vulnerabilities/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter



NIET GENOEG DATA, NIET GENOEG CHIPS, MAAR OOK NIET GENOEG ELEKTRICITEIT
Je hebt eerder al kunnen lezen dat de verdere groei van artificiële systemen mogelijk in gevaar komt. De bron aan data om te trainen is niet onuitputtelijk en droog stilaan op. Om de data te trainen heb je heel veel computerchips, en fabrikanten kunnen de stijgende vraag amper aan. Maar er is nog een probleem: elektriciteit.

Er waren al problemen om de groeiende hoeveelheid datacenters van de vereiste stroom te voorzien. Maar de opkomst van AI heeft het nog erger gemaakt. In de VS is bijvoorbeeld Schneider Electric gaan samenwerken met Nvidia, om nieuwe datacenters te bouwen voor al dat AI werk. Maar bij Ars Technica kan je lezen dat de Executive Vice President bij Schneider vreest dat er onvoldoende capaciteit zal zijn om al die nieuwe faciliteiten te laten draaien die wereldwijd nodig zijn tegen 2030.

Al die datacenters zorgen er nu al voor dat het elektriciteitsnet overbelast geraakt. Maar het International Energy Agency meent dat het elektriciteitsverbruik van de datacenters tegen 2026 al verdubbeld zal zijn.

Waar moet al die elektriciteit vandaan komen? Naast de klassieke bronnen is er natuurlijk wind- en zonne-energie. Maar het lijkt erop dat ook kernenergie terug aan bod mag komen. Interessant in dit verband is dat Microsoft onlangs een directeur "nuclear development acceleration" in dienst genomen. Kleine, modulaire kerncentrales zouden wel eens de oplossing kunnen bieden.
https://arstechnica.com/ai/2024/04/power-hungry-ai-is-putting-the-hurt-on-global-electricity-supply/.
https://arstechnica.com/ai/2024/04/power-hungry-ai-is-putting-the-hurt-on-global-electricity-supply/



LOGITECH: PROMPT BUILDER EN MUIZEN MET AI
Logitech is vooral bekend voor zijn randapparatuur voor Windows computers - en dan vooral muizen en klavieren. Nu gaat het die apparatuur voorzien van AI.

Het gaat om software die de "Logi AI Prompt Builder" heet. Die zorgt ervoor dat je tekst kan markeren, en die dan kan omzetten in een prompt voor Chat GPT. En heb je een compatibel Logitech klavier of muis, dan kan je een van de knoppen ervan toewijzen aan deze tool.

Klik je dan op die knop op je klavier of muis, dan wordt de geselecteerde tekst gezonden naar de Prompt Builder, waar je dan de mogelijkheid hebt om die tekst te herfraseren, samen te vatten of er een e-mail van te maken.

Je kan ook je eigen 'recepten' toevoegen, om bijvoorbeeld afbeeldingen te maken. De tool werkt met alle MX, Ergo, Signature en Studio apparaten van Logitech die de Logi Options+ app gebruiken. Deze AI update is gratis voor deze apparaten.
https://www.zdnet.com/article/logitech-mouse-and-keyboard-users-you-are-about-to-get-a-free-ai-upgrade/
https://www.engadget.com/logitech-adds-programmable-chatgpt-shortcuts-to-its-mice-and-keyboards-133058130.html?src=rss



GOOGLE: EV-LAADPALEN, GOOGLE DRIVE IN DARK MODUS EN 3D BUILDING
Enkele korte berichten over nieuwigheden bij Google. Om te beginnen iets over laadpalen. Het zal namelijk zijn Large Language Modellen gaan gebruiken om de reviews van elektrische laadpalen samen te vatten. Die samenvattingen moeten dan betere aanwijzigingen geven om laadpalen te vinden die in parkeergarage staan en andere moeilijk te vinden locaties.

Google zal gebruikers vragen om de laadpalen een review te geven met informatie over het soort stekker, de laadsnelheid, en of die überhaupt werkt. Zo kan Google real-time informatie bieden over de beschikbaarheid en de snelheid voor Google Maps in de auto. In Google Maps zal je ook kunnen filteren op de beschikbaarheid van een laadpaal, wanneer je een stopplaats kiest om tijdens een trip te overnachten (1).

Een tweede nieuwigheid heeft eveneens te maken met Google Maps. In februari had Google de RD building view uitgerold voor Android Auto, om het navigeren gemakkelijker te maken. Nu heeft Google Maps op de Android smartphone een update gekregen, waarmee je de 3D building view op je smartphone kan synchroniseren met je Android Auto console. Hoe het juist werkt lees je bij Engadget (2).

De derde nieuwigheid tot slot heeft dan weer te maken met Google Drive. De webversie van deze virtuele harde schijf heeft nu eindelijk een donkere modus voor de webversie, een optie die wereldwijd naar alle gebruikers uitgerold wordt. Maar dat wil niet zeggen dat Docs, Sheets en Slides ook die optie krijgen, daar blijf je tegen een witte achtergrond aan kijken. En Gmail en Calendar maken de overstap ook nog niet.(3)
https://www.theverge.com/2024/4/17/24132254/google-maps-ev-charging-directions-ai-summaries
https://www.androidcentral.com/apps-software/google-maps-android-3d-building-android-auto-sync
https://www.androidcentral.com/apps-software/google-drive-for-the-web-finally-gets-dark-mode-and-its-wonderful

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



NIEUWE INTERFACES BEDENKEN: AI-PIN BEWIJST DAT HET NIET ZO SIMPEL, MAAR LIMITLESS PROBEERT HET TOCH
De AI-pin / broche van Humane is nu al een tweetal weken afgeleverd bij een aantal testers, en de reviews zijn binnen. Erg lovend zijn zij niet.

Eerst even samenvatten wat Humane AI is: het is een pin of broche die door je stem geactiveerd wordt, en waaraan je vragen kan stellen. Het apparaatje kan afbeeldingen projecteren op oppervlakten, zoals je hand. Het is de bedoeling dat je de pin op je hemd draagt (op een T-shirt zou die door het gewicht te veel doorwegen), je dan op een toestel tikt om iets te vragen. De vragen worden voor zover mogelijk op het toestel verwerkt, en de rest gaat naar de cloud. Er is een vision sensor, zodat de pin kan zien waar je bent en ook op contextuele vragen kan antwoorden. De pin zou ook sms'en kunnen versturen, foto's maken en muziek afspelen.

Een wonderbaarlijk toestel, zo lijkt het, maar de reviews laten niet veel heel van dat wonder. De antwoorden op je vragen zouden buggy zijn en traag. De omgeving en voorwerpen herkennen werkt niet vlekkeloos. En de projector werkt niet in helder daglicht. De batterij extender wordt een beetje warm.

Een samenvatting van de commentaren bij The Verge en Gizmodo. (1)(2)

Het belangrijkste van Humane AI is dat het een nieuwe vormfactor uitprobeert voor AI. Na de smartphone, de oortjes, de bril, het horloge en de ring, waarom geen broche / pin als interface voor AI? De poging is eervol, maar niet geslaagd, afgaande op deze reviews.

Nog een ander bedrijf probeert een nieuwe interface: Limitless. Dat brengt een hanger uit die redelijk discreet is: een rond, rubberachtig uitziend item dat je ook op je shirt kan klikken, of aan een touwtje rond je nek kan dragen.

De bedoeling: deze tool kan alles opnemen wat jij hoort, en dan AI gebruiken om je te helpen dit te onthouden en de informatie te klasseren. Bij The Verge krijg je een uitstekend verslag over wat deze Limitless Pendant kan. (3) Het lijkt ons in elk geval een goed concept - de felle kleurtjes van de Pendant doen ons meteen denken aan zalen vol congresgangers die naast hun deelnemersbadge ook een Pendant aan hebben. Alleen ontbreekt volgens ons nog een duidelijke indicator die aan/uit weergeeft. Want niet alles wat je tussen de koffiepauzes of de networking momenten zegt of te horen krijgt is voor iedereen geschikt, niet?
https://www.theverge.com/24126502/humane-ai-pin-review
https://gizmodo.com/review-roundup-humane-pin-1851403020
https://www.theverge.com/2024/4/15/24130832/limitless-ai-pendant-wearable-meetings



META WIL DE QUEST IN HET KLASLOKAAL

Het is natuurlijk een aanlokkelijk doelpubliek, want leerlingen, daar zijn er veel van. Maar is het een goed idee: de Meta Quest inschakelen in het onderwijs?

Meta gelooft alvast van wel. Met de virtuele headset Meta Quest kunnen studenten musea bezoeken aan de andere kant van de wereld, tussen dinosaurussen lopen en de binnenkant van het menselijk leven bekijken. Meta gaat de educatieve apps niet zelf maken - het zal wel een platform aanbieden aan bedrijven die dergelijke VR apps kunnen bouwen, zoals Roblox. Deze apps zijn bedoeld voor jongeren vanaf 13 jaar.

Meta zelf is zich bewust dat het een lange tijd kan duren vooraleer de Quest echt ingeburgerd is. En dat het project niet meteen rendabel zal zijn. Maar Nick Clegg, president global affairs bij Meta beklemtoont dat de leerkrachten zelf vragende partij waren. Hun leerlingen vinden de immersieve ervaring van VR veel leuker, en zij onthouden dat veel beter dan wanneer zij het gewoon uit stoffige boeken moeten leren, aldus Clegg.

Dat mag allemaal waar zijn, maar het is nog de vraag of ouders staan te springen voor meer schermtijd in de klas (en of hun portemonnee dit aankan...)
https://www.axios.com/2024/04/15/meta-quest-vr-headset-school-education-apps
https://www.theverge.com/2024/4/15/24130850/meta-quest-headsets-educational-product-classroom

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: NAPLEITEN

Een podcast over echte rechtzaken in Nederland, waarin misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra rechstzaken overlopen die recent of minder recent gepleit zijn. Zij praten met advocaten en officieren van justitie, over hun contact met de beklaagde. Daarbij leggen zij uit welke regels zij moeten volgen in hun gesprekken. En hoe de procedures lopen. Af en toe klinkt daarbij een belletje, waarna de makers een woordje uitleg geven over een bepaalde term.

Waarom wij deze podcast zo goed vinden? Je krijgt heel veel inzicht in de Nederlandse rechtsgang. Maar ook in de manier waarop advocaten hun verdediging opbouwen, de logica, hoe zij doorheen het relaas van hun cliënt naar redenen voor diens daad peilen. Een true crime, maar dan na de feiten. Heel sec gebracht, zelfs heel educatief want je leert veel bij over het rechtssysteem, maar ook heel menselijk in de omschrijving van de daders. Boeiend.
https://www.bnr.nl/podcast/napleiten


AMAZON MAESTRO: AI SPEELLIJST
Nadat eerder Spotify een door AI gegenereerde playlist aanbood, kon Amazon Music niet achterblijven. Maestro, zo heet de tegenhanger van Amazon, en deze AI tool om playlists aan te maken is momenteel enkel verkrijgbaar voor een beperkt aantal gebruikers van Amazon Music in de VS, voor iOS en Android.

Je kan met gewone spreektaal prompts ingeven voor je speellijst, die activiteiten, emoties en zelfs een emoji of geluiden kan je in je prompt gebruiken. Maar het zal dus nog even duren vooraleer gebruikers in Europa hiervan kunnen genieten.
https://www.engadget.com/amazon-debuts-a-generative-ai-powered-playlist-feature-150848360.html?src=rss&guccounter=1






 
De nieuwe oogst


   

FLIGHT RADAR
Toen dit weekend de aankondiging kwam dat Iran honderden drones afgevuurd had op Israël, dat Jordanië en Israël hun luchtruim gesloten hadden, was het eerste wat bij ons opkwam: deze aankondigingen op de landkaart te bekijken - met het luchtverkeer erbij. De website Flight Radar biedt dat: je vindt er real time informatie over de vliegtuigen die onderweg zijn, en per vliegtuig de identificatie.
[Taal: EN]
https://www.flightradar24.com/



TOPOGUESSER: VERKEN DE WERELD
Deze webdienst kan je vergelijken met GeoGuessr, maar dan met Google Earth. Je gaat hier op een verkenningstocht naar verborgen pareltjes en iconische oriëntatiepunten in het landschap. Je belandt in willekeurige locaties, die je moet trachten te herkennen aan de hand van de tips in jouw omgeving. De basis game is gratis, en geeft je recht op vijf spellen per dag. Daarna moet je ofwel een betaald abonnement nemen of 24u wachten om verder te spelen.
[Taal: EN]
https://topoguesser.com/home



FOREBEARS: NAMEN
Dit is een genealogisch portaal. Je vindt hier een geografisch geïndexeerde lijst met bronnen waar je je familie kan opzoeken. Maar ook een woordenboek die verklaart wat voornamen betekenen en hun geografische spreiding. Het is de bedoeling om de brede scala aan genealogische bronnen samen te brengen zodat je die centraal kan doorzoeken.
[Taal: EN]
https://forebears.io/about


SERIES HEAT
Een leuk ideetje van een liefhebber van series: geef hier de naam van een serie in, en je zal een rooster krijgen met daarin de punten volgens de IMDB, per seizoen en per aflevering. Probeer het bijvoorbeeld eens met de serie Downton Abbey.
[Taal: EN]
https://vallandingham.me/seriesheat/#/



KRUIDENSPIRAAL
Bij Lifehacker vonden wij een interessant artikel over een tuinconcept dat ons tot nu toe onbekend was: de kruidenspiraal. Dat is een heel handige manier om verschillende kruiden op één locatie te planten en verzorgen. Sommige planten zijn immers teer, andere winterhard, sommige hebben schaduw nodig en andere zon. Dit artikel vertelt waarom zo'n kruidenspiraal zo handig is, en hoe je die moet inplanten (1).
Wij vonden ook een Nederlandstalige uitleg bij Permacultuur waar je een PDF met instructies kan downloaden (2)
https://lifehacker.com/home/build-a-garden-herb-spiral?taid=661c2ebe111aab0001d6ad8d&utm_campaign=trueanthem&utm_medium=social&utm_source=twitter
https://www.permacultuurnederland.org/wp/de-kruidenspiraal/



WISECUT AI: VIDEO BEWERKEN
Dit is een door AI aangedreven videobewerker, die automatisch jouw langere video opknipt in korte stukken, die (zo belooft de maker) viraal gaan worden. De webapp doet meer: automatische ondertiteling (ook Nederlands wordt ondersteund), je video uploaden naar YouTube, achtergrondmuziek toevoegen en veel meer.
Je kan de dienst gratis uitproberen, betaalde accounts beginnen vanaf 10 dollar per maand.
[Taal: EN]
https://www.wisecut.ai/


CHARACTER AI: BABBEL EENS MET EEN HISTORISCH FIGUUR
Dit is een chatbot met een twist. Je kan namelijk met virtuele karakters "praten" in real time. Deze virtuele karakters antwoorden volledig in overeenkomst met wat die beroemdheid zou zeggen. Denk aan filmsterren rn ztyirdyrn, mzzt ook fictionele karakters zoals Wonder Woman. En waarom niet een gesprek aanknopen met Nero?
Een artikel bij Make Use Of geeft je enkele suggesties voor leuke gesprekken.
[Taal: ENG]
https://character.ai/
https://www.makeuseof.com/what-is-character-ai/



HISTORY OF MATHEMATICS
Dit is een virtuele interactieve tentoonstelling, die ontwikkeld werd voor het National Museum of Mathematics in New York City. Tellen, rekenen, algebra, driehoeksmeetkunde... Het komt allemaal aan de beurt. Wist je trouwens dat er al sinds 1900 VC algebravraagstukken opgelost worden?
Er zijn ook verschillende rubrieken bij voor kinderen.
[Taal: EN]
https://history-of-mathematics.org/



EDUBOX: EDUCATIEVE INFORMATIE ROND DATA EN PRIVACY
Een project van de VRT, in samenwerking met verschillende spelers waaronder de Gegevensbeschermingsautoriteit. Het is een interactief lespakket voor leerlingen van het secundair onderwijs. De bedoeling is hen te informeren en sensibiliseren over de mogelijke risico's wanneer je je data deelt.
Meer info over de EDUbox op onderstaand adres.
[Taal: NL]
https://www.gegevensbeschermingsautoriteit.be/burger/nieuws/2024/04/17/edubox-data-en-privacy-de-balans-tussen-delen-en-beschermen



WANDELING VAN HET JAAR IN DE PROVINCIE ANTWERPEN
Echt mooi weer om te gaan wandelen hebben we momenteel nog niet gehad. Maar wat niet is, kan nog komen, en het is best erop voorbereid te zijn. Met deze wandelroutes in de Provincie Antwerpen bijvoorbeeld. Deze zes wandelingen kregen van de wandelaars de titel "wandeling van het jaar". En jij kan ze ook uitproberen. Nu de zon nog!
[Taal: NL]
https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/wandeling-van-het-jaar.html




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Gentse milieuvereniging - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gents_MilieuFront
    Belgische progressievemetalband - https://nl.wikipedia.org/wiki/Earupt
    Power Macintosh 7200 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Power_Macintosh_7200
    Amerikaanse actrice, model en mede-oprichter van Hospital for Hope - https://nl.wikipedia.org/wiki/Melanie_Chandra
    Oost-Romeinse leger - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oost-Romeinse_leger
    Nederlandse kunstvorm uit de wederopbouwperiode (1945–1965) na W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wederopbouwkunst
    Concept dat de identiteit van een natie verbindt met masculiene attributen en krachtige eigenschappen die uniek zijn voor een bepaald land - https://nl.wikipedia.org/wiki/Spiergebonden_nationalisme
    In situ hybridisatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/In_situ_hybridisatie
    Bundel van Agatha Christie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ster_boven_Bethlehem
    Belgische wielerwedstrijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Waalse_Pijl_2024


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Iraanse aanval op Israël - https://nl.wikipedia.org/wiki/Iraanse_aanval_op_Isra%C3%ABl_in_2024
    Zware brand in beurgebouw van Kopenhagen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brand_in_B%C3%B8rsen_van_Kopenhagen


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over verpleegkunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Verpleegkunde
    Een uitgelicht artikel deze week gaat over Hippocrates van Kos - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hippocrates_van_Kos


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Smartwatch is een echt hebbeding: van de 100 geteste exemplaren komt deze als beste uit de test
Wat is de beste smartwatch? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
https://www.ad.nl/wonen/smartwatch-is-een-echt-hebbeding-van-de-100-geteste-exemplaren-komt-deze-als-beste-uit-de-test~aba785a5/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

PowerToys v0.80.0: nieuwe Winget -aangedreven functie
Een nieuwe PowerToys-release (versie 0.80.0) en Microsoft biedt een hele suite van aanpassingen. Het mooiste aan deze update? Nieuwe functies.
https://computertaal.info/2024/04/17/powertoys-v0-80-0-nieuwe-winget-aangedreven-functie/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Microsoft presenteert AI-model dat portretfoto's laat praten en zingen
Microsoft heeft een onderzoek gepubliceerd over zijn AI-model VASA-1. Met dit model kunnen portretfoto's worden gekoppeld aan audiobestanden. Vervolgens genereert VASA-1 video's waarin de foto's 'op een realistische wijze kunnen praten en zingen'.
https://tweakers.net/nieuws/221060/microsoft-presenteert-ai-model-dat-portretfotos-laat-praten-en-zingen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be



Hoe ver staat quantum computing? ‘Traditionele ­compute loopt tegen zijn limieten aan’
Hoe ver staat quantum computing ondertussen, en moet uw organisatie zich daarmee bezig houden?
https://datanews.knack.be/nieuws/innovatie/emerging-tech/hoe-ver-staat-quantum-computing-traditionele-compute-loopt-tegen-zijn-limieten-aan/




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



APPLE WATCH FACES: WAT IS HET EN HOE INSTALLEER JE HET
Je kan je Apple Watch personaliseren met verschillende "watch faces" of wijzerplaten naar jouw smaak. Van discrete en stijlvolle tot grappige met je favoriete cartoon.
Je Watch bevat standaard al verschillende opties in de galerij. Dit artikel bij Make Use Of vertelt hoe je die kan zoeken en installeren. Je kan sommige wijzerplaten zelfs voorzien van extra functies.
https://www.makeuseof.com/tag/customize-apple-watch-faces/





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



LAWNCHAIR: NU OOK VOOR ANDERE TOESTELLEN
Tot voor kort kon je de Pixel Launcher enkel op de gelijknamige toestellen van Google gebruiken. Dat verandert nu. Met Lawnchair kan je de Pixel user interface en functies ook op andere Android smartphones installeren. Daarvan is nu versie 14 in bèta uitgebracht.
https://www.chip.de/downloads/Lawnchair-14-Pixel-Launcher-APK-Android-App_185230040.html
https://github.com/LawnchairLauncher



FOREST: TAB MANAGER
Dit is een add-on voor je Chrome browser, waarmee je ervoor kan zorgen dat je via de tab-toets kan wisselen tussen tabbladen. Normaal gezien kan je dat altijd al, maar vanaf 10 tabbladen wordt het onoverzichtelijk en verwarrend. Met deze tool krijg je dat overzicht terug.
https://getforest.io/
https://www.chip.de/downloads/Forest-Tree-Style-Tab-Manager-fuer-Chrome_182666291.html



DXO PHOTOLAB: BEELDBEWERKER
Met PhotoLab van DxO heb je meerdere tools gecombineerd in één software. Naast een klassieke beeldeditor bevat de tool ook een RAW-converter en een tool voor fotobeheer.
De focus van PhotoLab ligt op het verwerken van cameraspecifieke RAW-beelden, met als grote voordeel de lenscorrectie. Maar de tool kan ook andere beeldformaten aan.
De nieuwe versie ondersteunt ruim 400 camera's en ongeveer 50.000 camera-lenscombinaties. De correcties zorgen ervoor dat bijvoorbeeld ruis- en geometriefilters optimaal worden afgesteld, wat in de test van Chip heel goed en snel werkte. Nu is er eindelijk ook de mogelijkheid om een ??willekeurig aantal trefwoorden aan foto's toe te wijzen, waardoor de zoekopdracht aanzienlijk wordt verbeterd.
https://www.chip.de/downloads/DxO-PhotoLab-Test_33277420.html
https://www.dxo.com/



AIRCHAT: TWITTER MAAR DAN MET SPRAAK
Dit is een nieuw sociaal netwerk dat je best kan vergelijken met Twitter, maar in plaats van teksten in te tikken neem je een spraakboodschap op en post je die. Een algoritme zal een transcript maken van je tekst zodat je een typische tijdlijn van postings zal zien. Maar wanneer je doorheen die tijdlijn bladert, zullen sommige berichten afgespeeld worden met de stem van de originele persoon. Je kan ook met video werken, maar blijkbaar wordt het weinig gedaan.
Wired heeft een uitgebreid artikel over het nieuwe sociale netwerk. En als je het wil uittesten, via het web, dan moeten wij je teleurstellen: AirChat werkt enkel via de app voor iOS of Android.
[Taal: EN]
https://apps.apple.com/us/app/airchat-just-talk/id1469462351
https://www.wired.com/story/airchat-app-social-audio/


LOCALSEND: BESTANDEN VERZENDEN

Met deze app kan je bestanden verzenden tussen apparaten, zelfs als die een verschillend besturingssysteem hebben. Bijvoorbeeld een iPhone, een Windows PC en een MacBook, en dat lukt allemaal prima. De app is gratis, open-source en cross-platform. Bij Lifehacker vind je een uitstekende handleiding.
https://lifehacker.com/tech/use-localsend-app-to-send-files-across-devices
https://localsend.org/#/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Voorspoed is een groot leraar;
tegenslag een nog grotere.
- William Hazlitt-
Engels schrijver (1778 - 1830)