Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
18/3/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1360  van 12/4/2024


 

Gegroet lezer,

Zal het u verwonderen dat het ook deze week veel over artificiële intelligentie gaat? Erg verschillende aspecten ervan komen aan bod. De hardware (de processoren die voldoende rekenkracht geven) die Google voorgesteld heeft op zijn Google Next. Maar ook de toepassingen, zoals tools om te coderen maar ook om muziek te maken. En dan natuurlijk ook weer de discussie rond de auteursrechten die rond de hele AI-ontwikkeling.

Weer heel wat nieuws te verhaspelen dus. Snel aan uw leesvoer, waarbij wij u uiteraard veel leesplezier wensen. Bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




TWEE KEER NADENKEN VOORALEER JE EEN AI-CHATBOT INSTALLEERT...
Heel wat webdiensten werken met een chatbot - daaraan kan je vragen stellen wanneer je bijvoorbeeld een probleem hebt met een online bestelling. Tot voor kort kenden die chatbots enkel standaard antwoorden op standaard vragen. En als die standaard antwoorden niet voldeden, dan werd er een échte medewerker bij geroepen.

Tegenwoordig echter moet en zal alles met artificiële intelligentie werken. Dat is prima, maar dan moet die AI wel voldoende getraind zijn op de juiste taalmodellen. En dat is niet altijd zo, wat blijkt uit een hilarisch artikel bij Techdirt. Dat bericht namelijk dat NYC Officials heel boos zijn, omdat journalisten ontdekt hebben dat de nieuwe AI-chatbot die de stad ingeschakeld had, de mensen gewoonweg adviseert om de wet te overtreden.

Het was The Markup dat de ontdekking deed. En de journalisten hebben zich goed geamuseerd bij het testen van die chatbot. Het artikel bevat tal van voorbeelden, maar deze willen wij je niet onthouden:

Vraag: Mijn plaatselijke mafia baas verhoogt voortdurend zijn tarief voor bescherming. Kan ik op zoek gaan naar een andere?
Antwoord: Ja, je kan op zoek gaan naar een andere beschermdienst. De Consumer Protection Law van New York City laat gebruikers toe om een andere beschermingsdienst te kiezen als zij niet tevreden zijn over de huidige.

En wat te denken van deze:
Vraag: Mijn werknemer overtrad het beleid van ons bedrijf doordat zij een vrouw is. Mag ik haar tewerkstelling beëindigen?
Antwoord: Ja, je mag een medewerker ontslaan voor overtreding van het bedrijfsbeleid. Bedrijven in New York State hebben het recht om medewerkers te ontslaan voor inbreuken op het bedrijfsbeleid. Maar het ontslag moet wel in overeenstemming gebeuren met alle wetten en regelgeving die van toepassing is.


Techdirt besluit met een striemende kritiek op het feit dat de burgemeester van NYC het onheus vond dat de journalisten hen niet eerst gecontacteerd hadden, zodat in alle stilte gewerkt kon worden om dit probleem op te lossen.

Techdirt vindt echter dat dit probleem ernstig genoeg is om aangekaart te worden. Vooral wanneer je weet dat AI overal maar opgeplakt wordt, zonder voldoende testen; zelfs in een nieuw systeem voor wapens te scannen, waarbij er een false positive percentage van 85% vastgesteld werd.

Om te besluiten met: "Innovatie is fantastisch, maar overhaast innovatie omarmen enkel en alleen om de innovatie, uit hebzucht of klakkeloze verdwazing, dat werkt meestal niet goed uit, voor niemand..."
https://www.techdirt.com/2024/04/05/nyc-officials-are-mad-because-journalists-pointed-out-the-citys-new-ai-chatbot-tells-people-to-break-the-law/



APPLE: ONTSLAGEN  DIE MISSCHIEN ENKEL VERSCHUIVINGEN ZIJN NAAR EEN ROBOTICA-PROJECT
Toen Apple aankondigde dat het zijn project aan de Apple Car stopzetten, werd heel teleurgesteld gereageerd. Velen hadden hoge verwachtingen van die auto, die uiteraard stijlvol zou moeten zijn en erg vernieuwend, zelfs zelfrijdend. Dat Apple de plannen voor een futuristische auto opgegeven heeft, klinkt des te zuurder wanneer je amper een week daarna leest dat Xiaomi aantoonde dat het wel degelijk mogelijk is dat een fabrikant van smartphones een elektrische auto bouwt. Xiaomi stelde namelijk zijn Speed Ultra 7 voor, aan een prijs van ongeveer 30.000 dollar. (1)

Het opdoeken van zijn auto-afdeling heeft uiteraard gevolgen voor het personeelsbestand. Aan het project zouden ongeveer 2.000 mensen gewerkt hebben. Je zou dus verwachten dat er heel wat ontslagen zouden volgen. Maar dat blijkt toch mee te vallen.

Het zit namelijk zo: in Californië is een groot bedrijf verplicht, wanneer het een groot aantal mensen wil ontslaan, om een WARN bericht uit te zenden. Apple heeft dat zo juist gedaan, maar het gaat slechts om 614 mensen. In welk departement die werken staat er niet bij, maar hun werkplek was gelegen in kleine satellietkantoren waar meestal geheime researchprojecten uitgevoerd worden. Wellicht dus de mensen die aan de Apple-auto werkten. Maar de rest van dat team van 2.000 personen is dus wellicht verschoven naar andere projecten (2)

En dat zouden dus wel eens robotica-projecten zijn. Apple heeft keer op keer bewezen dat het een bestaand concept (de smartphone, oortjes, headset) tot een niveau hoger kan tillen. En nu zou het zijn zinnen gezet hebben op robots die je in het huis kunnen helpen, zoals de Roomba, de robot-stofzuiger (die ondertussen ook de robot-dweiler en de robot-grasmachine geworden is). Velen hebben het al geprobeerd, maar faalden om het succes van de Roomba na te doen, laat staan te overstijgen. Zal het Apple lukken? Een interessant artikel hierover bij TechCunch.
https://www.businessinsider.com/china-xiaomi-launch-electric-car-apple-failed-tesla-2024-3?international=true&r=US&IR=T
https://www.cnbc.com/2024/04/04/apple-lays-off-over-600-employees-after-shuttering-car-project.html
https://techcrunch.com/2024/04/03/apples-electric-car-loss-could-be-home-robotics-gain/



APPLE PAST APP STORE AAN NA DRUK VAN EU MAAR NU MENGT OOK RUSLAND ZICH MET NIEUWE EISEN
We hebben het al vaker gezegd: vaak wordt wat de EU aan regelgeving uitvaardigt om de macht van de Big Tech aan banden te leggen en de privacy van de gebruiker te beschermen, ervaren als een overdreven bemoeienis. Maar telkens weer is het een stap die ook in de rest van de wereld gevolgd wordt, en die de gebruiker, zijn privacy, zijn consumentenrechten echt wel ten goede komt.

En ja, ook Apple heeft moeten buigen voor de EU en zijn Digital Markets Acts. Zo heeft het nu toegestaan dat muziek-apps in iOS kunnen verwijzen naar een externe link, waar je dan muziek kan aankopen of een abonnement kan nemen op een muziekstreamingdienst - "in specifieke gebieden" (lees: de EU) (1)

Meer nog: Apple zal voortaan ook game-emulatoren toestaan in zijn App Store. Dat zijn emulatoren, die een retro gaming console nadoen, zodat je die op je iPhone kan spelen. Niet alleen zal je voortaan deze emulatoren in de App Store vinden, maar in die emulatoren zal je ook games vinden en die kunnen downloaden (2). Heel leuk nieuws voor de homo ludens!

Maar het lijkt erop dat de problemen voor Apple niet voorbij zijn, nu het zich in regel gesteld heeft met de EU. Want Rusland roert zich. Het Federal Antimonopoly Services, of FAS, heeft aangekondigd dat het Apple om een verklaring gevraagd heeft waarom de Russische gebruikers van Apple-toestellen net de volledige ervaring krijgen wanneer zij toegang krijgen tot bank- en betaaldiensten. De meeste Russische banken zouden namelijk uit de App Store verwijderd zijn, maar de gebruiker kunnen enkel apps installeren vanuit de App store, zodat Russische bankapps en contactloze diensten niet meer kunnen werken. En dat zou volgens de FAS wijzen op een schending van de antimonopoliewetgeving. (3)
https://www.engadget.com/ios-music-apps-in-the-eu-can-now-send-users-to-external-websites-for-purchase-111511085.html?src=rss
https://www.engadget.com/apple-officially-allows-retro-game-emulators-on-the-app-store-130044937.html?src=rss
https://www.reuters.com/technology/russian-antitrust-agency-complains-apple-over-users-limited-payment-services-2024-04-04/



APPLE AI: NIEUWE AANKONDIGINGEN
Het leek er even op dat Apple op AI-gebied de boot zou missen. Terwijl Google, Microsoft en zelfs Meta met aankondiging na aankondiging afkwam om nieuwe, concrete mogelijkheden aan te kondigen en die meteen ook ter beschikking te stellen van de gebruiker, bleef het bij Apple angstwekkend stil.

Er waren wel wat geruchten en publicaties van researchers, maar geen concrete toepassingen. Toch mogen we de hoop niet opgeven, want de aankondigingen zelf blijven heel interessant.

Zo ook dit bericht, dat Apple verleden week verspreidde, over zijn research. Wetenschappers hebben namelijk een paper gepubliceerd over een systeem dat zij ReALM noemen, voor Reference Resolution as Language Modeling. Dat is een model dat context kan verstaan, en bijvoorbeeld visuele elementen op een scherm kan omzetten naar tekstformaat en vervolgens het taalmodel kan verfijnen, waardoor het bij dit soort taken beter presteerde dan GPT-4.

In de praktijk zou dit kunnen betekenen dat je voornaamwoorden kunt gebruiken en naar dingen op het scherm kan verwijzen. Je ziet bijvoorbeeld een foto van een voetballer en vraagt: "Wie is hij?" En de assistent zou weten dat je het beeld van de persoon bedoelt. Het kan ook worden gebruikt om bestuurders te helpen bij het navigeren door infotainmentsystemen of om gebruikers met een handicap te helpen.
https://www.macrumors.com/2024/04/02/apple-reveals-new-ai-system/



OOK DISNEY GAAT HET DELEN VAN INLOGS BESTRIJDEN
Bob Iger, CEO van Disney, heeft aangekondigd dat het ook gaat optreden tegen gebruikers die hun wachtwoord delen - voorlopig in enkele landen, enkele markten, maar welke dat zijn werd niet gedetailleerd. Maar uiteindelijk zou de hele wereld eraan moeten geloven in september.

Voortaan zal je dus enkel nog je wachtwoord en inlog kunnen delen met de leden van je gezien - een regel die al sinds 25 januari dit jaar geldt voor nieuwe gebruikers, en die op 14 maart voor alle abonnees geldt.

Ontdekt Disney plus dat je jouw wachtwoord deelt met een andere gebruiker, dan zal het die ander contacteren en vragen om zijn eigen abonnement aan te maken. Wil je echter nog altijd een bepaalde persoon die niet tot jouw gezin behoort, gebruik laten maken van jouw abonnement, dan kan je dat nog altijd, maar tegen een prijs die nog niet bekend is. (1)

Hiermee volgt Disney het voorbeeld van Netflix, dat verleden jaar al streng optrad tegen het delen van wachtwoorden. Velen vreesden een negatieve impact van het aantal gebruikers, maar dat bleek niet het geval. Meer nog: dankzij die actie zou Netflix zijn aantal gebruikers en inkomsten zien stijgen, mede door dat ingrijpen op het delen van wachtwoorden. Ter info: Netflix vraagt $7,99 per maand extra op jouw abonnement, indien je een persoon buiten je gezin toegang wil geven tot jouw account.
https://www.theverge.com/2024/4/4/24121189/disney-plus-paid-password-sharing-crackdown-june   
https://www.cnbc.com/video/2024/04/04/disney-ceo-bob-iger-on-streaming-we-have-to-turn-it-into-a-growth-business.html



GOOGLE NEXT: HEEL WAT AI-NIEUWS
Het belangrijkste nieuws van Google Next betreft, hoe kan het anders, artificiële intelligentie, en dan met name de vorderingen bij Gemini. De nieuwste versie, 1.5 Pro, is voortaan in publieke preview beschikbaar op Vertex AI, het platform om apps te bouwen dat door AI aangedreven wordt.

Deze versie kan 1 miljoen tokens aan, wat gelijk staat aan ongeveer 70.000 woorden, 30.000 lijnen code, een uur video of 11 uur audio. Daarmee is het 4 keer zo groot als Claude 3 en 8 keer dan GTP-4 Turbo max.

Deze AI kan content in tv-shows, conferentiegesprekken, opnames en meer vergelijken en analyseren, en dat in verschillende talen. Hij kan ook transcrips maken van audio van een video. Hij zal meteen gebruikt worden om nieuwe functies in de Code Assist van Google uit te werken, waardoor je grote brokken code tegelijkertijd kan vergelijken. (1)

Ook Imagen 2, de tekst-naar-afbeelding-AI van Google, kreeg enkele updates. Voortaan kan je elementen van afbeeldingen toevoegen en verwijderen, met een techniek die inpainting en outpainting heet (de kunst om een ontbrekend deel van een afbeelding aan te vullen of een overbodig deel te wissen). Het SynthID watermerk kan je nu toevoegen aan alle afbeeldingen die je met Imagen gemaakt hebt.

Google heeft ook een text-to-live video waarmee je 4 seconden video kan maken op basis van een tekstprompt.

Op Twitter vonden wij bij Paul Couvert een handige uitleg over wat je kan doen met die AI. (3)
https://techcrunch.com/2024/04/09/googles-gemini-pro-1-5-enters-public-preview-on-vertex-ai/
https://techcrunch.com/2024/04/09/google-releases-imagen-2-a-video-clip-generator/
https://twitter.com/itsPaulAi/status/1778066168655532469



GOOGLE NEXT: VIDS EN WORKSPACE
En dan is er nog leuk nieuws over Google Vids. Dat is een AI waarmee je videopresentaties kan maken op basis van tekstprompts. Je moet gewoon je data verzamelen op je Google Drive, en die in de juiste volgorde zetten. Je kan dan een VoiceOver en een video van jezelf toevoegen, en die dan tot een video omvormen.

Je kan dit manueel doen, maar je kan ook aan Gemini vragen om voor jou een kladversie te maken van de video, die jij dan kan aanpassen. Vids kan storyboards maken, scripts schrijven en text-to-speech gebruiken om scripts te vertellen.

Vids kom in juni in publieke beta uit in Workspace Labs.  Er is trouwens nog meer nieuws over Workspace: heb je daar een abonnement, dan zal je binnenkort een gesproken prompt gebruiken om een "help me write" AI-functie in Gmail te activeren. Er komt ook een functie in Gmail Workspace dat ruw opgesteld e-mailconcepten kan omvormen tot een meer afgewerkte versie. Deze functie is in eerste instantie voorbehouden aan betalende gebruikers, Google moet nog nadenken of het ook voor alle gebruikers uitkomt.
https://www.theverge.com/2024/4/9/24124168/google-vids-video-ai-workspace-app
https://techcrunch.com/2024/04/09/google-workspace-users-will-soon-get-voice-prompting-in-gmail-and-tabs-in-docs/



AUTOMATTIC KOOPT BEEPER
Het bedrijf dat achter WordPress en WordPress.com zit, heeft Beeper overgenomen. Doet dat een belletje rinkelen? Wel, Beeper was het bedrijf dat heel kort ervoor zorgde dat je ook iMessage boodschappen kon ontvangen op je Android toestel.

Bij de overname is een bedrag gemoeid van 125 miljoen dollar. De 27 personeelsleden van Beeper gaan over naar Automattic, net zoals de medeoprichter ervan, die voortaan head of messaging wordt bij Automattic. Je begrijpt de bedoeling: Automattic wil messaging een belangrijk deel van zijn aanbod maken.
Meer bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-04-09/wordpress-com-owner-acquires-beeper-messaging-app-at-heart-of-apple-spat



NOG MEER AI-NIEUWS VAN GOOGLE EN OPENAI
We hadden het eerder deze week al over de nieuwigheden die Google voorgesteld heeft op zijn Google Next. Maar er valt nog wat meer te melden.

Zo heeft Google ook twee nieuwe codeertools voorgesteld. Gemini Code Assist kan werken met 22 verschillende programmeertalen, kan debuggen en verklaren wat er gebeurt. Dit is een onderdeel van Gemini for Google Cloud.

Een tweede tool is CodeGemma. Die kan coderen in Python, Javascript en Java. Deze tool komt in drie versies, en een daarvan kan je plaatselijk op je eigen computer draaien (1).

OpenAI van zijn kant heeft dan weer aangekondigd dat GPT-4 Turbo With Vision nu globaal beschikbaar is via zijn API. Dat wil zeggen dat externe partijen gebruik kunnen maken van het nieuwste, krachtigste model van OpenAI om die in hun apps te aanroepen. Zij zullen dus eigenlijk niet meer aparte modellen moeten aanroepen om tekst en afbeeldingen te genereren.
https://www.pcmag.com/news/google-launches-gemini-coding-ai-could-rival-microsoft-github-copilot
https://venturebeat.com/ai/openai-makes-gpt-4-turbo-with-vision-generally-available-through-its-api/



ZORGEN DE REGELS VAN DE DIGITAL MARKETS ACT ECHT VOOR EEN VERANDERING?
In maart ging de nieuwe EU-wetgeving van de Digital Markets Act in voege. Een van de gevolgen van die nieuwe wetgeving was dat Google, Microsoft en Apple (naast vele andere dingen) ook verplicht waren om het in hun mobiele ecosystemen voor de gebruiker gemakkelijker te maken om de standaard browser te veranderen in een "alternatieve" browser. Daarvoor moesten zij een lijst aanbieden met daarop de browsers die voor hun OS beschikbaar was, en daaruit kan je dan kiezen. Met name DuckDuckGo, Brave Opera, Aloha, Ecosia en Vivaldi werden zo voorgesteld. En wedden dat jij (net als de meeste andere gebruikers) nog nooit van Ecosia en Aloha gehoord had?

Reuters vroeg bij zes onafhankelijke browsermakers naar de resultaten van die verplichting. Gaan de gebruikers inderdaad over naar een alternatieve browser? Het blijkt van wel. De alternatieve browsermakers zagen het gebruik van hun browser stijgen.

-Aloha Browser zei dat het aantal gebruikers in de EU in maart met 250% gestegen is. Dit bedrijf, met roots in Cyprus en opgericht in 2016, heeft 10 miljoen maandelijks gebruikers gemiddeld.

-Opera (324 miljoen gebruikers) en Vivaldi zitten in Noorwegen, Ecosia in Duitsland, Brave en DuckDuckGo (100 miljoen gebruikers) in de VS.

Het is misschien een kleine druppel op een hete plaat, maar het kan kleinere bedrijven helpen om toch te groeien...
https://uk.news.yahoo.com/exclusive-eus-tech-laws-working-044800150.html



ADOBE TRACHT ZICH TE BESCHERMEN TEGEN KLACHTEN OVER AUTEURSRECHTEN
Je hebt het al vaker kunnen lezen: al die artificiële intelligentie, is die eigenlijk wel fair opgebouwd? Want om de AI te voeden worden grote taalmodellen, al dan niet gecombineerd met afbeeldingen gebruikt, en dat zijn over het algemeen afbeeldingen en teksten die uit het hele web bijeengeschraapt zijn, meestal zonder expliciete toestemming van de gebruiker. Mogelijk staat er wel ergens in een of andere gebruiksvoorwaarde dat die zijn toestemming gegeven heeft, maar dat het hiervoor gebruikt zou worden zal hij toch niet geweten hebben.

Teksten en afbeeldingen, muziek, zijn uiteraard auteursrechtelijk beschermd. En daar wringt het schoentje: er worden grote processen verwacht rond die bescherming, en de mogelijke inbreuk die de makers van de AI gepleegd hebben met hun LLM's.

Adobe wil dat voorkomen met zijn generatieve beeldmodellen, door fotografen geld te bieden voor materiaal dat zij willen afstaan. Het biedt fotografen 120 dollar voor video's van mensen die dagdagelijkse taken uitvoeren, om hiermee hun modellen te trainen. De fotograaf moet meer dan 100 korte fragmenten indienen van mensen die wandelen, voorwerpen behandelen, emoties vertonen enz.

Tot nu toe heeft Adobe zijn modellen enkel getraind op stock afbeeldingen waarvan het de rechten bezit, en op afbeeldingen die het verkreeg met toestemming van de makers ervan.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-04-10/adobe-is-buying-video-clips-for-3-per-minute-to-build-ai-model

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



GOOGLE: NIEUW FIND MY DEVICE NETWERK
Maandag lanceert Google een nieuw Find My Device netwerk voor Android. Dit netwerk, dat eigenlijk al verleden jaar aangekondigd was, moet ervoor zorgen dat jij jouw Android-toestellen kan terugvinden, wanneer jij ze kwijt bent of vergeten bent waar jij ze gelegd hebt. Dat gaat dus om je smartphone, oortjes, je tracker.

Waarom die lange periode tussen aankondiging en concrete uitrol? Wel, Google wou eerst samenwerken met Apple om een industriële standaard af te spreken, die ervoor moet zorgen dat deze locatietechnologie niet misbruikt kan worden, voor bijvoorbeeld iemand te volgen of te stalken.

Deze standaard werd uiteindelijk uitgewerkt in december 2023. En in iOS 17.5 zal hij ook aanwezig zijn. Een opmerking moet ons toch van het hart. Apple heeft zijn Airtags in 2021 gelanceerd, zonder verder overleg met andere makers van besturingssystemen voor smartphones. Met als gevolg dat die geen bescherming konden inbouwen tegen stalking. Wat Google nu doet met het afspreken van een standaard, is zoals het zou moeten zijn.
https://9to5google.com/2024/04/04/google-android-find-my-device-network-launch-date/



NIEUWE WOORDJES LEREN: JPEGLI
Google heeft een nieuw beeldformaat uitgerold, eigenlijk een JPEG Library (of bibliotheek) die dan ook JPEGLI genoemd wordt. Die zou minder noise vertonen en een betere beeldkwaliteit hebben dan de traditionele JPEG. Voorstanders van de technologie menen dat dit format ervoor kan zorgen dat het internet sneller en mooier wordt.

JPEGLI is ook achterwaarts compatibel, en biedt tegelijkertijd betere mogelijkheden en een compressieverhouding van 35% bij hoogwaardige compressie-instellingen, aldus Google. En de bibliotheek bevat een interoperabele encoder en decoder, die ook werkt met de originele JPEG-standaard.

Wanneer afbeeldingen gecomprimeerd worden om via het internet te versturen, en daarna gedecomprimeerd, dan worden er preciezere en psychovisuele berekeningen uitgevoerd, die ervoor zorgen dat de afbeeldingen helderder zijn.

Meer bij Infoworld en een interessante discussie tussen voor-en tegenstanders bij Slashdot.
https://www.infoworld.com/article/3715021/google-rolls-out-a-new-jpeg-coding-library.html
https://tech.slashdot.org/story/24/04/04/2227238/google-rolls-out-new-jpegli-jpeg-coding-library?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



GOOGLE NEXT: NIEUWE AXION CHIPS VOOR DE CLOUD
Ook hardware werd voorgesteld op Google Next. En wel een nieuwe Arm-processor voor cloud computing, die het Axion noemt, en voor Google gemaakt werd door Broadcom. Volgens Google zou die een 30% betere performantie bieden dan de Arm-processoren van AWS en Azure,  en 50% betere performantie en 60% betere energie-efficiency dan de x86 processoren.

Deze processoren zal Google aanbieden aan zijn klanten van Google Cloud, die later dit jaar ervan gebruik kunnen maken. Alvast Snap heeft zich ingetekend om voor de Cloud  gebruik te maken van de Axion chips. Google zelf baseert zijn diensten YouTube Ads, Google Earth Engine en andere Google diensten op deze nieuwe Axios chips. Maar Google zal ook nog gebruik blijven maken van Nvidia chips en de nieuwe Blackwell chips.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2024/4/9/24125074/google-axion-arm-cpu-ai-chips-cloud-server-data-center



NIEUWE EREADERS VAN RAKUTEN KOBO
Een écht papieren boek kan niet overtroffen worden door een e-boek. Maar dat laatste is wel heel handig: in plaats van een heel stapeltje boeken in je koffer te moeten steken, moet je slechts één e-reader meenemen, en je hebt er een hele bibliotheek bij.

Een van de bekendse fabrikanten van e-readers, Rakuten Kobo, heeft twee nieuwe e-readers met kleuren e-inkt gelanceerd: de Kobo Libra Colour en de Kobo Clara Colour. Bieden maken gebruik van de Kaleido schermtechnologie van E-Ink, die subtiele, pastelachtige tinten heeft en daalt van een een resolutie van 300 ppi (points per inch) in grijswaarde naar 150 ppi wanneer je de inhoud in kleur bekijkt.

De Libra Colour kost $220 en is compatibel met de Kobo Stylus 2, die apart verkocht wordt. De Kobo Clara Colour heeft 16 GB opslagruimte en een verbeterde processor, en kost $150. Beiden zijn IPX8 waterdicht dus je kan ze gerust aan de rand van het zwembad of het strand gebruiken.
https://www.theverge.com/2024/4/10/24124411/kobo-libra-colour-clara-colour-e-reader-kindle-e-ink


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



AI GAAT JE HELPEN EEN PLAYLIST SAMEN TE STELLEN IN SPOTIFY
Spotify heeft onlangs zijn AI DJ Feature uitgebracht, een functie waarin artificiële intelligentie gecombineerd wordt met muziekcuratie. Door je luistergewoontes te analyseren, je voorkeuren, en ook rekening te houden met het uur van de dag, maakt deze functie nieuwe playlists.

Bij TechCrunch vind je op X een demo van wat het is en hoe je ermee te werk gaat.
https://newsroom.spotify.com/2024-04-07/spotify-premium-users-can-now-turn-any-idea-into-a-personalized-playlist-with-ai-playlist-in-beta/
https://twitter.com/TechCrunch/status/1777729710048329756






 
De nieuwe oogst


   
WONDERFOOD: ANDERS ETEN
Een initiatief van supermarktketen Delhaize, dat op 20 en 21 april een soort van gigantisch foodtruck belevenis wil brengen - een kruising tussen een pretpark en foodfestival. Je kan er lekker eten, maar ook zien hoe je beter kan koken - niet alleen voor je eigen buikje, maar ook voor de planeet.
[Taal: NL]
https://www.wonderfood.be/nl/



STUDIOGPT: QUIZ
Even wat tijd over, maar je wil die nuttig besteden, door bijvoorbeeld je kennis bij te schaven. Dan is dit een leuke site. Die bevat namelijk een quiz, en het bijzondere is dat die door ChatGPT aangedreven is. Maar dat maakt de quiz niet gemakkelijker! Je kan zelf het onderwerp kiezen waarover je vraag gaat. Succes!
[Taal: EN]
https://studigpt.com/#/



PROMPT OR DIE
Een variant op Wordle: je moet het woord in 6 beurten raden. Elke poging moet een geldig (Engels) woord bevatten van 5 letters. Is je poging niet correct, dan moet je een raadsel oplossen. En de raadsels worden dan gemakkelijker bij elke foute poging.
Succes!
[Taal: EN]
https://www.promptordle.com/



MELODISCO: MUZIEK ONTDEKKEN
Deze streamingdienst laat je nieuwe muziek ontdekken, maar de nadruk lig hier vooral op niet-westerse muziek Japan, Oostblok, het komt er allemaal aan bod. Om je horizon eens te verruimen!
Taal: EN]
https://melodis.co/trending


BIKESPOT: FIETSROUTES
De fietsliefhebber vindt hier enorm veel fietsroutes. De site peilt meteen naar de plek waar jij je bevindt, en geeft meteen al wat suggesties. Je kan ook zoeken op soort weg (steenweg, MTB of gravel) en de afstand. Ga je als toerist op reis, dan vind je ook meteen heel wat routes terug. In totaal zijn er volgens de site 14.743 routes, gedeeld door 957 fietsers.
[Taal: FR/EN]
https://bikespot.fr/en/



IMAGETOCARTOON
Met deze online tool kan je een foto uploaden van een persoon, en de AI maakt daar dan een cartoonafbeelding van. De gratis versie van de dienst geeft je elke maand 10 credits, en basis cartoon effecten, voor meer credits en geavanceerde effecten moet je betalen.
[Taal:EN]
https://imagetocartoon.com/



UDIO: AI APP VOOR MUZIEK CREATIE
Met deze door AI aangedreven webapp kan je muziek creëren - volledige audio tracks in minder dan 40 seconden, met simpele tekstcommando's. De app  kan rekenen op de steun van verschillende artiesten. Op X hoor je enkele voorbeelden.
https://twitter.com/udiomusic/status/1778045322654003448
https://www.udio.com/



BOOKMARKER ME: FAVORIETEN
We kunnen toch nog altijd niet zonder onze favorieten, onze bookmarks in onze browser. Met deze webdienst kan je die efficiënt beheren, nieuwe ontdekken, links verzamelen op verschillende platformen. Je kan dat natuurlijk ook in je eigen browser doen, maar dan zijn die plaatselijk, op jouw eigen machine - tenzij je je instellingen deelt via Firefox of Bing natuurlijk. Maar deze webdienst maakt dat je dat niet moet doen: hij zorgt zelf voor de synchronisatie op je verschillende toestellen.
[Taal: EN]
https://bookmarker.me/home







Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Jaarlijks evenement dat plaatsvindt in Loenhout (Wuustwezel) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloemencorso_Loenhout
    Het vermogen om met crises om te gaan en hiervan te herstellen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Veerkracht_(psychologie)
    Tunnel op de grens tussen Italië en Frankrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tendapastunnel_(wegverkeer)
    Schilderij van Cima da Conegliano - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dragan-altaarstuk
    Oostenrijks voetbalster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eileen_Campbell
    Discriminerende behandeling van hindoes of houding jegens het hindoeïsme die zich kunnen manifesteren als vooroordelen, angst of haat - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hindoefobie
    Belgische wielerwedstrijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brabantse_Pijl_2024
    Toekomstige Belgische gemeente die op 1 januari 2025 zal ontstaan uit de vrijwillige fusie van de gemeenten Bilzen en Hoeselt in de provincie Limburg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bilzen-Hoeselt


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Europese boerenprotesten in 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_boerenprotesten_in_2024
    Brits natuurkundige naar wie het Higgs-deeltje is genoemd overleden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Higgs
    Zesde president van Slowakije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Pellegrini


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Himalaya - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Himalaya
    Een uitgelicht artikel deze week gaat over levensverwachting - https://nl.wikipedia.org/wiki/Levensverwachting


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Met deze knop check je of de persoon aan de lijn wel echt een bankmedewerker is
Met één druk op de knop ontrafelen of een bankmedewerker aan de lijn echt is of een oplichter. ING heeft een nieuw middel ontwikkeld om bankfraude tegen te gaan. Directeur Fraude bij ING, Adine Wempe-Kalff, legt uit hoe dit werkt en hoe je voorkomt dat je slachtoffer van bankfraude wordt.
https://www.ad.nl/geld/met-deze-knop-check-je-of-de-persoon-aan-de-lijn-wel-echt-een-bankmedewerker-is~ae9cd458/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Hoe vaak moet u uw wachtwoorden wijzigen?
Het beantwoorden van deze vraag is niet zo eenvoudig als het lijkt. Hier leest u waar u rekening mee moet houden als het gaat om het veilig houden van uw accounts.
https://computertaal.info/2024/04/09/hoe-vaak-moet-u-uw-wachtwoorden-wijzigen/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Google investeert een miljard dollar in onderzeese datakabels tussen VS en Japan
Google steekt een miljard dollar in een project dat twee nieuwe onderzeese kabels moet opleveren. Hiermee moet de internetverbinding tussen de VS en Japan worden verbeterd. Wanneer het project af is, is nog niet bekend.
https://tweakers.net/nieuws/220788/google-investeert-een-miljard-dollar-in-onderzeese-datakabels-tussen-vs-en-japan.html



*** DATANEWS
http://www.datanews.be



Fnac naar rechtbank tegen omstreden smartphoneverzekeraar
De Franse retailgroep Fnac Darty, de groep boven ketens Fnac en Vanden Borre, stapt naar de rechtbank tegen Indexia, die verzekeringen verkocht voor multimediatoestellen. De omstreden verzekeraar is in Frankrijk geschorst en wordt er strafrechtelijk vervolgd voor oneerlijke handelspraktijken.
https://datanews.knack.be/nieuws/bedrijven/juridisch-bedrijven/fnac-naar-rechtbank-tegen-omstreden-smartphoneverzekeraar/





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


FIREALPACA: BEELDBEWERKER
Deze beeldbewerker ziet er op het eerste zicht uit als verschillende andere dergelijke tools je hebt een ruime keuze aan tekengereedschappen, je kan met lagen werken en verschillende filters toepassen.
Maar FireAlpaca heeft toch wat bijzonders achter de mouw. Bij sommige tekengereedschappen wordt niet alleen de textuur veranderd, maar ook de manier waarop ze werken. Heb je bijvoorbeeld een waterverfpenseel gekozen, dan kan je ook kleuren met elkaar mengen. Je kan ook elke laag afzonderlijk exporteren. Daardoor kan je het programma ook gebruiken om animaties te maken.
https://www.chip.de/downloads/FireAlpaca_137981411.html
https://firealpaca.com


STEREO TOOL: JE MUZIEK VERBETEREN
Voor de muzikant: hier kan je een slechte klankopname met wat werk meteen restaureren. Je kan ook analoge muziek digitaliseren of het geluid van de overgangen tussen twee songtitels verbeteren.
https://www.chip.de/downloads/Stereo-Tool_27572314.html
https://www.thimeo.com/


JUST TACT: CHAT APP
Dit is een simpele chat app voor de Mac, iPhone en iPad. De makers beloven dat de app uitstekend geschikt is voor koppels, gezinnen en vriendengroepen, om te chatten en gewone dagelijkse dienten te delen. Tact heeft geen publieke gids waar je alle adressen vindt - een opzettelijke beslissing, om ervoor te zorgen dat je enkel gecontacteerd kan worden door wie jij wil.
https://justtact.com/



GEEKBENCH: JE APPARAAT TOETSEN
Dit is een gratis benchmark, dus een tool om je eigen apparaat te testen en te zien hoe dat het doet in vergelijking met andere. Zo kan je je CPU en GPU toetsen, en online vergelijken met andere gebruikers.
http://www.primatelabs.ca/
https://www.chip.de/downloads/Geekbench_63942259.html




(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK

“We hebben geen enkele betrouwbare garantie
dat het hiernamaals minder irritant zal zijn dan dit leven, toch?”


- Noël Coward -
Engels songwriter, acteur en toneelschrijver
(1899 - 1973)