Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
11/4/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1359  van 6/4/2024


 

Gegroet lezer,

Een iets dunnere editie, door de kortere werkweek met het paasweekend. Maar wij hebben toch wel enkele handige tips voor u beijeengezocht deze week. Wat daarbij opvalt is dat wij (nog altijd) heel veel nieuws halen op X, het voormalige Twitter. En  dat het echt wel een publicatiemedium is, vooral dankzij de draadjes, de aaneenrijging van kortere postings. Het handige daarbij is dat je op elke posting apart kan reageren.  Met andere woorden: wij blijven toch nog wel een tijdje trouw aan X!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



MICROSOFT ROLT TOOLS UIT DIE BEDRIJVEN MOETEN HELPEN VOORKOMEN DAT HUN AI-CHATBOTS IN DE FOUT GAAN
Een van de toepassingen van AI die het meeste gebruikt worden, en die dan ook het snelst groeien, is het creëren van modellen die bedrijven kunnen inzetten om hun klanten te helpen bij hun ondersteuning, bij de verkoop, en andere functies. Maar toch blijft er nog altijd een risico wanneer zij die chatbot daarvoor inzetten. Het testen en opvolgen van wat die chatbot allemaal doet vraagt een intensieve studie, door gespecialiseerde "red" teams.

Maar kleinere bedrijven hebben meestal niet de middelen en/of het personeel om hiervoor een speciaal team in dienst te nemen. Daarop speelt Microsoft in met een aankondiging die Chief Product Responsible AI, Sarah Bird, verleden week met The Verge deelde. Namelijk dat klanten van de Azure-clouddienst die het zich niet kunnen veroorloven om een eigen red team te hebben dat de AI kan testen, voortaan gebruik kunnen maken van nieuwe tools van Microsoft die ervoor moeten zorgen dat de AI veilig is voor gebruik bij interactie met hun klanten.

We hadden het verleden week al heel kort hierover, nu volgen wat meer details.

-Prompt Shields: die blokkeren kwaadwillige prompts, die een LLM moeten foppen zodat die ongewenste informatie gaat verspreiden.
-Groundedness Detection: die zorgt ervoor dat de LLM niet gaat hallucineren, en dus foute informatie gaat verspreiden.
-Safety Evaluations: die gaan op zoek naar zwakke plekken in het model.

Binnenkort zouden deze tools uitgebreid worden met een tool die de modellen moeten aansporen om veilige outputs te geven, en een tweede die mogelijk problematische gebruikers gaat opsporen en markeren.

Deze beveiligingsmaatregelen zitten meteen in de GPT-4 en de LLama 2 modellen, en kunnen ook toegepast worden in de kleinere modellen die door Azure ondersteund worden.
https://www.theverge.com/2024/3/28/24114664/microsoft-safety-ai-prompt-injections-hallucinations-azure



VIER AMERIKAANSE SCHOLEN VRAGEN SCHADEVERGOEDING VAN SOCIALE MEDIA
Hebben de sociale media een nefaste invloed op onze jongeren? Het is een bewering die je vanuit je onderbuikgevoel  wellicht met een "ja" zou beantwoorden. Maar is dat echt zo? Zijn het de sociale media op zich, of is het gewoon de afleiding die de smartphone zelf brengt?

Daarvoor dienen natuurlijk onderzoeken - maar ook rechtszaken, die een precedent kunnen scheppen, waarop dan nieuwe wetgeving gebouwd kan worden. In de VS hebben vier schoolbesturen in het Canadese Ontario een klacht ingediend tegen Meta, Snap en Bytedance. Zij vragen 4,5 miljard schadevergoeding, omdat volgens hen Facebook, Instagram, TikTok en Snapchat producten gecreëerd hebben met het opzet om kinderen negatief te beïnvloeden.

De schoolbesturen zeggen in een persbericht dat studenten "een crisis doormaken in hun aandachtspanne, hun leren, hun mentale gezondheid", omwille van hun "overdadig en dwangmatig gebruik van social media producten".

Snapchat en TikTok hebben al gereageerd: zijn verklaren de beschuldigingen ongegrond, volgens hen zijn hun apps juist gemaakt om dergelijke negatieve effecten te bestrijden. De premier van Ontario, Doug Ford, heeft laten weten dat hij het niet eens is met de klachten van de schoolbesturen. Je moet namelijk weten dat in Ontario smartphones al sinds 2019 verbannen zijn in de klas zelf. Wat uiteraard de scholieren er niet van weerhoudt om meteen nadat de schoolbel klingelt, op de speelplaats volop in de virtuele wereld te duiken, terwijl de echte personen naast hen staan...
https://www.cbc.ca/news/canada/toronto/ontario-school-boards-sue-social-media-giants-1.7158033



DE LOSKOPPELING VAN TEAMS: WAT BETEKENT HET CONCREET?
Toen de corona-epidemie de mensen dwong om thuis te blijven, maakten videoconferentietools een hoge vlucht. Als iemand die een Office 365 abonnement heeft, zou je dan van ons verwachten dat wij daarvoor de Teams-videotool van Microsoft zouden gebruiken. Maar toch kozen wij voor Zoom. De reden? Teams is gekoppeld aan je Microsoft account. En mensen hebben meerdere accounts. Ben je ingelogd in de ene, dan is het haast onmogelijk om naadloos over te stappen op de andere. Bovendien is dat inlogproces niet echt transparant, zodat je niet weet met welke persona op dat moment aan het werken bent.

Dat was onze persoonlijke reden om over te schakelen op Zoom, dat volledig apart werkte en  waarmee we vlot alle online vergaderingen beleggen konden. Voor werkgevers binnen een bedrijf, die met hun Microsoft account werken, was die overstap echter niet zo gemakkelijk.

In juli 2023 heeft de online samenwerkingstool Slack een klacht ingediend tegen Microsoft, voor het bundelen van Teams in Office 365 en Microsoft 365. Microsoft heeft de uitspraak op die klacht niet afgewacht, en het kondigde in augustus 2023 aan dat het Teams zou ontkoppelen in Europa en Zwitserland.

Deze week volgde de aankondiging dat deze loskoppeling wereldwijd doorgevoerd wordt. Wat betekent dat concreet?

Heb je een abonnement op Microsoft 365, dan verandert er niets voor jou. Maar wil je als nieuwe gebruiker Teams gaan gebruiken, dan kan je kiezen of je dat doet via een abonnement op Microsoft 365, Teams of beide. Je kan dus Teams hebben, zonder Microsoft 365.

Een abonnement op Teams kost je $5,25 per maand, op Office $7,75 per maand.
https://www.engadget.com/microsoft-unbundles-teams-and-office-365-for-customers-worldwide-111031996.html?src=rss
https://arstechnica.com/information-technology/2024/04/bowing-to-pressure-microsoft-unbundles-teams-from-microsoft-365-worldwide/



HET HELE INTERNET VOLSTAAT NIET OM DE LLM's TE VOEDEN
Je zou het niet geloven, maar het internet, met zijn enorme massa data erop, volstaat niet om de honger van de LLM's, de Large Language Modellen, te voeden. de reden is simpel: willen die LLM's goed werken, dan hebben zij GOEDE data nodig. En niet postings die iemand 20 jaar geleden schreef en die ondertussen volkomen achterhaald zijn.

In een artikel wijst Wall Street Journal erop dat AI-bedrijven zich van deze schaarste beginnen bewust te worden. Wat ertoe zou kunnen leiden dat die LLM's veel minder algemeen gaan worden, en dus niet meer "doe maar wat je wil", maar meer gespecialiseerd. Modellen die getraind worden voor specifieke taken dus, op specifieke data sets.

Tja, wij bij Netties zullen dringend nog wat meer content moeten publiceren. ;)
https://www.theverge.com/2024/4/1/24117828/the-internet-may-not-be-big-enough-for-the-llms



CHATGPT KAN JE NU GEBRUIKEN ZONDER ACCOUNT
Het is een mogelijkheid die momenteel geopend wordt in bepaalde markten, maar traagjes uitgerold zal worden in de volgende dagen, weken, naar de hele wereld. Concreet gaat het erom dat je ChatGPT van OpenAI zonder account kan gebruiken.

Dat houdt in dat je hetzelfde model krijgt als werkmateriaal, dat de niet-betalende maar ingelogde gebruikers te zien krijgen. Gebruikers met een betaald abonnement krijgen echter nog een streepje voor, want zij kunnen gebruik maken van geavanceerde modellen.

Nog iets wat je als niet-ingelogde gebruiker gaat missen: je kan chats niet bewaren, of aangepaste instructies gebruiken. Bovendien zijn er meer beperkingen aan de soorten prompts waarop de chatbot zal antwoorden, omwille van de veiligheid en het voorkomen van misbruik.

Maar wat wel interessant is, is dat je als niet-ingelogde gebruiker ervoor kan kiezen dat jouw prompts en antwoorden niet gebruikt worden bij verdere trainings van de ChatGPT modellen. Let wel op: dat moet je, elke keer je ChatGPT gebruikt, wel expliciet aangeven.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2024/04/01/chatgpt-no-longer-requires-an-account-but-theres-a-catch/



APPLE: RUIMTELIJKE AVATARS IN VISION PRO EN EEN EERSTE BLIK OP DE ALTERNATIEVE APP STORES
Het is, als je het ons vraagt, verdacht stil rond de Vision Pro headset die Apple enkele weken geleden uitbracht. Na de eerste lovende reviews, kwamen er eigenlijk niet veel verdere berichten over nieuwe tools, reviews met kritieken of handige tips om de headset van Apple te gebruiken. Duidt dit op een verflauwde belangstelling voor de headset, die toch een indrukwekkend prijskaartje heeft? Of is het gewoon dat de gebruikers afwachten om meer concrete toepassingen te vinden voor de headset?

Apple doet er in elk geval alles aan om zijn Vision Pro aantrekkelijk te maken voor de gebruiker. Het gebrek aan fun apps, aan sociale interactie, probeert het goed te maken met de introductie van Spacial Personas. Dat zijn avatars die uit hun kadertje kunnen breken, en vlak naast jou in de virtuele ruimte kunnen staan. Dat zou dan jouw verblijf in de Visual Pro natuurlijker moeten maken, doordat je spelletjes kan spelen of films bekijken kan, net alsof jouw vrienden vlak naast jou zouden staan. Meer hierover bij Engadget. (1)

Ondertussen is ook wel zo dat Apple gedwongen wordt om alternatieve iPhone app stores toe te laten, als gevolg van de Digital Markets Act in Europa. En dat dit echt veel veranderingen gaat meebrengen, voor alle betrokken partijen.

TechCrunch ging even kijken naar de alternatieve iPhone app winkeltjes die ondertussen aangeboden worden. Zowel de Epic Games Store als de Setapp van MacPaw werden aangekondigd, maar de AltStore zou de eerste zijn die concreet toegankelijk is. De goedkeuring van Apple voor deze alternatieve store zou al vergevorderd zijn.

TechCrunch haalt echter heel wat negatieve punten aan waarom het zo moeilijk is voor alternatieve stores om de App Store van Apple te vervangen, laat staan te verdringen. De proceduresom een alternatieve marktplaats te installeren,  vergen teveel clicks bijvoorbeeld, waarbij elke click voorafgegaan wordt door waarschuwingen, die je kunnen afschrikken. De App Store van Apple vergt maar 1 click. Je ziet het plaatje?
Een uitgebreide bespreking bij The Verge. (2)
https://www.engadget.com/apple-brings-spatial-persona-avatars-to-vision-pro-to-help-you-feel-less-alone-144824140.html?src=rss
https://www.theverge.com/24100979/altstore-europe-app-marketplace-price-games



DOWNLOAD OPERA, EN GEBRUIK LLMS OP JOUW COMPUTER
Als je het ons vraagt, een krachtig argument om voortaan de Opera browser te gebruiken en downloaden. Want doe je dat, dan kan je voortaan LLM's (Large Language Modellen) plaatselijk op je eigen computer gebruiken. Dit in tegenstelling tot de andere chatbots die met LLM's werken, want daar wordt alles wat jij invult en elk antwoord van de chatbot, in de cloud genoteerd en bewaard.

Het gaat om het gebruik van taalmodellen zoals Llama van Meta, Gemma van Google, en Vicuna. En Opera maakt gebruik van het Ollama open source framework in de browser om deze modellen op jouw computer te draaien.

Wie heeft toegang tot deze functionaliteit? Opera One-gebruikers, die developer stream updates krijgen en daarna gebruikers kunnen laten kiezen uit meer dan 150 modellen, uit meer dan 50 families.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2024/04/03/opera-will-now-allow-users-download-and-use-llms-locally/



ENKELE KORTE BERICHTEN OVER X EN FACEBOOK
De week sluiten wij af met enkele korte berichten over sociale media. Om te beginnen: X is gul en geeft blauwe vinkjes weg. Niet aan iedereen, maar wel aan gebruikers die minstens 2.500 of 5.000 geverifieerde volgers hebben die een abonnement genomen hebben op hun stream ("verified subscriber followers"). Ook wanneer die geen betalend abonnement hebben (Premium of Premium Plus). En om dat het blauwe vinkje nu eenmaal hoort bij dat Premium abonnement, krijgen die gebruikers die nog niet betaald hadden, dat abonnement gratis. Bij 2.500 volgers een Premium abonnement, en bij 5.000 volgers een Premium Plus abonnement.

Blijkbaar is niet iedereen gelukkig met dat cadeautje. Want toen X na de overname door Elon Musk het systeem van de blauwe vinkjes veranderde, zodat men dat vinkje kon "kopen" door een premium abonnement te nemen, waren er heel wat gebruikers die dat onheus vonden van Musk. En zij weigerden pertinent een premium abonnement te nemen, alhoewel sommigen tienduizenden volgers hadden.

En nu krijgen zij dan tegen heug en meug toch dat vinkje aangesmeerd... (1)

Een tweede kort bericht betreft de video in de Facebook app. Er is een nieuwe player, waardoor video op zowel Reels, langere content en livevideo's een uniform uiterlijk krijgen. Zij zullen allemaal fullscreen verschijnen, zelfs de video's die in landschap-modus opgenomen zijn. Zij zullen verticaal afgespeeld worden, maar je kan dan je toestel op zijn zij draaien, om de horizontale content schermvullend te bekijken.

Onderaan het scherm komt ook een schuifregelaar, waarmee je snel doorheen de video kan bladeren. Ook komt er een optie die je bij andere streaming media ziet om 10 seconden vooruit of achteruit te springen.

Deze update wordt momenteel enkel uitgerold voor iOS en Android in de VS en Canada. Andere landen komen in de volgende maanden aan de beurt. (2)
https://www.theverge.com/2024/4/3/24120602/x-free-premium-verified-blue-checkmark
https://www.engadget.com/facebook-finally-adds-video-controls-like-a-slide-bar-163014443.html?src=rss&guccounter=1



BETALENDE GEBRUIKERS VAN OPENAI KUNNEN AI-AFBEELDINGEN OOK BEWERKEN
Met ChatGPT kan je dus niet alleen teksten aanmaken, maar ook afbeeldingen, via DALL-E. Je moet gewoon een tekstprompt intikken die beschrijft welke afbeelding jij hebben wil, en de artificiële intelligentie zorgt ervoor. Alleen: als het resultaat niet helemaal voldoet aan je verwachtingen, dan is het niet simpel om die afbeelding te verfijnen.

Dat verandert nu - althans voor wie een betalend abonnement heeft op de dienst. Voortaan kan je de door DALL-E gemaakte afbeelding simpel bewerken door tekstcommando's te geven in natuurlijke taal, en daarin te omschrijven wat je juist veranderen wil.

Een demo van hoe het werkt vind je op Twitter. (1) Bij PetaPixel vind je instructies over hoe je te werk moet gaan om die wijzigingen te laten uitvoeren. (2)

Er is trouwens nog goed nieuws over DALL-E: tot nu toe kon je niet zelf de aspect ratio bepalen. Dat verandert, zodat je een rechthoekige afbeelding kan maken bijvoorbeeld. Maar je kan ook sommige stijlen bepalen, zoals "motion blur" of "solarpunk". Voorlopig ook enkel voor wie een betalend abonnement heeft. (3)
https://x.com/OpenAI/status/1775569161759985737?s=20
https://petapixel.com/2024/04/04/you-can-now-edit-images-on-dall-e-in-chatgpt-heres-how/
https://twitter.com/OpenAI/status/1775569163257332169



PATREON: NIEUWE TOOL VOOR MODERATIE
Patreon is een heel sympathieke online betaaldienst. Eigenlijk een soort van fooienpot: kleine en middelgrote creators kunnen zich laten betalen voor hun werk door een eenmalige of door weerkerende stortingen. Jij bepaalt de hoogte van het bedrag. En in ruil zal die creator je dan iets extra geven. De DTNS podcast waarvan wij grote fan zijn, maakt bijvoorbeeld gebruik van Patreon. En wij storten elke maand een klein bedrag.

De laatste maanden is Patreon echter geëvolueerd. Van gewoon een betaalplatform, is het een hub geworden waar fans kunnen communiceren met hun favoriete creators. Wat toch wel  een soort van moderatie vereist, omdat sommige discussies al eens uit de hand kunnen lopen.

Patreon heeft er daarom voor gekozen om een model van moderatie in te voeren dat doet denken aan het model dat ook Reddit gebruikt. Creators op het platform zullen namelijk bepaalde leden van hun community kunnen aanduiden als een moderator. Een model dat al tijden goed werkt bij Reddit.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2024/4/3/24119438/stability-ai-audio-generation-whale-sounds



 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



POLITIE SCHIET GPS-TRACKERS AF OM ACHTERVOLGINGEN VEILIGER TE MAKEN
Het mag een raar concept lijken, maar het is wel met de beste bedoelingen. In New York zou  de politieafdeling van Old Westbury namelijk gebruikmaken van een lanceerder die op hun politiewagen gemonteerd is, om daarmee GPS-trackers af te vuren. Die dingetjes lijken op dart-pijltjes, en zijn voorzien van lijm. De bedoeling is dat de politie zo'n pijltje afvuurt naar een auto die op de vlucht geslagen is.

Met deze methode zouden zo gevaarlijke achtervolgingen niet meer nodig zijn - die risico's opleveren voor onschuldige voorbijgangers, andere weggebruikers, maar ook de verdachten zelf.

Alles wat er nu nodig is, is de tijd om de vluchtende auto zo lang te achtervolgen dat het pijltje afgevuurd kan worden. En daarna zou dan de verdachte thuis (of waar dan ook, waar de auto aangetroffen kan worden) opgewacht worden.

Een interessante opmerking: waarom geen gewone trackers gebruiken? Wel, daarvoor is een mandaat van een rechter nodig, zoniet zou de achtervolging onwettig verklaard kunnen worden door een rechter. Maar het feit dat het tracking pijltje afgevuurd wordt tijdens een achtervolging zelf, zou wel eens een heel andere vorm van wetgeving kunnen betekenen: de tool wordt tijdens de achtervolging gebruikt  terwijl er een misdaad aan de gang is.  Op voorwaarde dat het pijltje meteen terug verwijderd wordt wanneer het voertuig aangetroffen is.

Voor een true crime liefhebber: een interessante ontwikkeling!
https://www.thedrive.com/news/police-tag-fleeing-cars-with-gps-tracking-darts-to-avoid-dangerous-pursuits
https://www.starchase.com/products/vehicle-mounted-gps-launcher/



NIEUW WEB3 NETWERK MOET EINDE MAKEN AAN CONTROLE VAN BIG TECH OVER JOUW DATA
In de beginjaren van het internet was het heel duidelijk: het moest een wereldwijd netwerk worden, dat robuust was zodat het niet zou ineenstuiken wanneer bepaalde servers uit zouden vallen. En het moest open zijn: alle informatie moest voor iedereen toegankelijk zijn.

Het huidige internet is heel ver afgedreven van die doelstellingen. Het websysteem zoals wij het nu kennen, maakt profijt van jou en jouw data. Dat komt bedrijven ten goede, data-verkopers, en zelfs AI-modellen. Maar het gaat ten koste van de gebruiker.

En dat komt vooral omdat het gecentraliseerd is. Het is slechts een handvol grote bedrijven die alles wat wij online zien bezitten en controleren. Zij bezitten onze data, onze digitale voetafdruk, en zij kunnen ons zelfs van hun platform afgooien.

Daarom is er een nieuw initiatief genomen, om web3 op te richten. Edge & Node is een van de oprichters, en zij willen gedecentraliseerde apps creëren en ondersteunen (dApps)  en protocollen. Het bedrijf ondersteunt The Graph, een gedecentraliseerd netwerk dat data indexeert, ondervraagt en organiseert. The Graph zou de Google moeten worden van web3, en open blockchain data moeten organiseren, en van open data een publiek bezit moeten maken.

Grote woorden? Veel beloften? Dat zullen we moeten afwachten. Een interview met de initiatiefnemers bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2024/03/21/a-new-web3-network-is-being-built-right-now-that-wants-to-end-big-techs-control-of-your-data/



OURA RING LABS: EXPERIMENTELE FUNCTIES
De Oura, een slimme ring die je lichaamsfuncties meet, lijkt met de dag interessanter. Omdat er voortdurend geëxperimenteerd wordt en de gebruikers zich voor die experimenten kunnen aanmelden via de Oura Labs.

Het eerste experiment is Symptom radar, dat de eerste tekens van fysiologische stress moet opmerken. Het is niet zozeer een functie die symptomen van ziekte moet detecteren, als wel stress: wanneer er een grote verandering is in hun biometrische trends zoals temperatuur, ademhalingsritme, hartslag in rust, en variatie bij de hartslag. Wanneer die op stress duiden, dan kan die daar zijn dagelijkse activiteit aan aanpassen.

Het is en blijft een experiment, en de mogelijkheden van Oura Labs zoals Symptom Radar zijn aan verandering onderhevig - zij kunnen verwijderd of gewijzigd worden. En dat hangt volledig af van de reactie van de gebruikers.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2024/4/3/24119189/oura-ring-labs-symptom-radar-wearable-smart-ring


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



OPROEP: DONEER JE MUZIEK STREAMING DATA
Onderzoeksinstituut IMEC wil uitvinden hoe bepaald wordt wat jij te horen krijgt in je streaming muziekdienst. Daarover werd al een eerste rapport opgesteld dat je hieronder lezen kan. (1)

Maar het kan nog beter: je kan ook jouw streaming data delen met het FAIRMUSE research project, om zo inzicht te krijgen over hoe divers en eerlijk jouw luistersessies zijn.
https://fairmuse.eu/press-release/tuning-in-a-comprehensive-analysis-of-music-recommender-systems-playlists-and-algorithmic-fairness/
https://portal.fairmuse.eu/


RIP GOOGLE PODCAST
Het is weer zover. Het zoveelste product dat Google aangekondigd had met veel fanfare over hoe deze nieuwe webdienst past in zijn missie om de informatie die in de wereld beschikbaar is te ordenen en toegankelijk te maken. Na enkele updates die de dienst verbeteren... vergeet Google het bestaan ervan. Om dan na enkele maanden of jaren aan te kondigen dat de dienst stopgezet wordt.

Het overkwam Google Reader, en nu is de Google Podcasts app aan de beurt. Vanuit het standpunt van Google misschien goed te begrijpen, want het wil die podcasts verschuiven naar zijn YouTube Music. Maar vanuit het standpunt van de gebruiker is dat de zoveelste teleurstelling. Erger nog is de teleurstelling bij de podcastmakers, die hun werkwijze ingesteld hadden op Google Podcasts. Want het zal nog lang duren vooraleer zij met een nieuw aanbod van Google in zee gaan, zij hebben hun lesje geleerd.

RIP Google Podcasts dus. Ten grave gedragen op een kerkhof, waar het Reader, Duo, Inbox, Allo, Wallet en de vele andere apps vervoegt....
https://www.theverge.com/2024/4/2/24118873/google-podcasts-shutdown-graveyard
https://techcrunch.com/2024/03/21/a-new-web3-network-is-being-built-right-now-that-wants-to-end-big-techs-control-of-your-data/






 
De nieuwe oogst


   
NVIDIA: GRATIS AI-CURSUSSEN
Via X-gebruiker AI Buzz vonden wij deze tip naar gratis cursussen die aangeboden worden door NVidia, maker van processoren die erg in trek zijn voor AI-toepassingen. Via de link naar het X-bericht (1) vind je alle cursussen, wij vernoemen er alvast enkele van:
- Generatieve AI uitgelegd: leer hoe het werkt, wat de toepassingen zijn, de uitdagingen en mogelijkheden. (2)
- Het leerproces van neurale netwerken die van data gebruik maken, onderzoeken, zodat je weet hoe een neuron berekend wordt. (3)
Voor de leergierige personen!
[Taal: EN]
https://twitter.com/AiBuzzNews/status/1773987039798493382
https://courses.nvidia.com/courses/course-v1:DLI+S-FX-07+V1/
https://courses.nvidia.com/courses/course-v1:DLI+T-FX-01+V1/



AUTISME
Dinsdag was het Wereld Autisme Dag. Meer over autisme, een neurologische ontwikkelingsstoornis die 42.000 mensen in Vlaanderen treft, op dit kennisplatform van de Vlaamse Vereniging Autisme.
[Taal: NL]
https://nl.participate-autisme.be/



LEMMY: FEDIVERSUEM
Lemmy is een linkverzamelplatform voor het fediversum. Je krijgt er een overzicht van alle servers van het fediverse, en kan van  hieruit deelnemen aan een van die servers. Lemmy is volledig vrij en open, er is geen bedrijf dat het controleert. Er is dus ook geen reclame of tracking en er zijn geen geheime algoritmes. Om eens te ontdekken!
https://join-lemmy.org/



TIJDLIJN VAN DE MENSHEID
Deze tijdlijn van de Universiteit van Southampton maakt nog eens duidelijk dat de mens eigenlijk maar een luttele seconde vertegenwoordigt in die lijn. Vooraan de lijn staan bolletjes. Bolletjes die in een vierkant staan, kan je aanklikken om meer uitleg te krijgen. Een website om uren al zoekende door te brengen.
[Taal: EN]
https://www.southampton.ac.uk/~cpd/history.html



GIF RUN
Met deze webdienst kan je GIF's en WebP afbeeldingen in hoge kwaliteit maken van YouTube filmpjes of video van andere sites. De dienst is gratis, je moet geen account aanmaken, maar er staat wel een watermerk van GifRun op je afbeelding.
[Taal: EN]
https://gifrun.com/


LEGIBLE NEWS
Deze website belooft het nieuws te brengen zoals het moet. Niet om lezers te lokken met schreeuwerige koppen, niet om de lezer zolang mogelijk op de website te houden (en dus niet te linken naar bronnen, want dan zijn zij je kwijt). Geen advertenties, geen video pop-ups die het lezen storen. Gewoon het nieuws. Met bronnen. Een hele verademing!
[Taal: EN]
https://legiblenews.com/about



RARE HISTORICAL PHOTOS
Een website waar je zeldzame oude foto's ziet, die stille getuigen zijn van historische gebeurtenissen. Van saloons waar de cowboys kwamen in de 19e eeuw, het Victoriaanse Engeland, de Clash van de Mods vs. Rockers uit de zestiger jaren... Heel wat te beleven hier!
[Taal: EN]
https://rarehistoricalphotos.com/









Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch beeldhouwer, tekenaar en kunstschilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rapha%C3%ABl_Buedts
    Geforceerde vorm van optimisme - https://nl.wikipedia.org/wiki/Toxische_positiviteit
    Familie van rechtvleugelige insecten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Anostostomatidae
    Regionale Congolese luchtvaartmaatschappij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kin_Avia
    Action-adventure - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Lord_of_the_Rings:_Gollum
    Schilderij van Parmigianino - https://nl.wikipedia.org/wiki/Madonna_met_de_lange_nek
    Frans filmregisseur, journalist, schrijfster en scenarioschrijver van Libanese afkomst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Audrey_Diwan
    Tsjechische dirigent en componist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Petr_Popelka
    Amerikaans media- en technologiebedrijf dat grotendeels in handen is van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump - https://nl.wikipedia.org/wiki/Trump_Media_%26_Technology_Group
    Belgische wielerwedstrijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheldeprijs_2024
    Belgische cold case - https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdwijning_van_zuster_Gabrielle


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Aardbeving in Taiwan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Hualien_2024
    [DE] XZ_Utils Backdoor - https://de.wikipedia.org/wiki/XZ_Utils#Backdoor


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Tibetaans boeddhisme - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Tibetaans_boeddhisme
    Het uitgelichte artikel gaat over Bette Davis, een Amerikaans actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bette_Davis


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Met AI gemaakte beelden op Facebook en Instagram krijgen speciaal label
Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, gaat alle met kunstmatige intelligentie (AI) gemaakte beelden of audio speciale labels geven. Tegelijkertijd verwijdert het socialemediaconcern minder vaak gemanipuleerde beelden of geluidsfragmenten dan voorheen. In plaats daarvan moeten extra waarschuwingen bij dit soort posts voorkomen dat gebruikers worden misleid.
https://www.ad.nl/tech/met-ai-gemaakte-beelden-op-facebook-en-instagram-krijgen-speciaal-label~a208f507/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Windows 12 wordt uitgesteld naar 2025
Enkele weken geleden maakten we nog bekend dat Windows 12 in juni 2024 zou verschijnen. Vandaag stellen we vast dat er wat gewijzigd is en dat Windows 12 pas in 2025 zal verschijnen. De Hudson Valley update (met AI) zal echter dit jaar in Windows 11 verschijnen.
https://computertaal.info/2024/04/04/windows-12-wordt-uitgesteld-naar-2025/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

'Coax gaat de billboardwars niet winnen'
CableLabs over de toekomst van docsis
Jarenlang konden de kabelnetwerken van Ziggo en Telenet sneller internet aanbieden dan landelijke concurrenten als KPN en Proximus. De laatste twee gebruikten nog dsl-koperlijnen, waarmee ze niet zulke hoge snelheden konden aanbieden als met coax mogelijk is. Een mooi voorbeeld is Ziggo, dat vier jaar geleden begon met de uitrol van Docsis 3.1 in heel Nederland. Zo kon eind 2022 heel Nederland toegang krijgen tot een downloadsnelheid van 1Gbit/s, terwijl je bij de kopernetwerken die het gros van de KPN-klanten nog hadden, al blij mocht zijn met een paar honderd Mbit/s.
https://tweakers.net/reviews/11894/cablelabs-over-de-toekomst-van-docsis-coax-gaat-de-billboardwars-niet-winnen.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Microsoft en Quantinuum hebben een kwantumcomputer gebouwd ‘die geen fouten maakt’
Een team van Microsoft en quantumcomputingbedrijf Quantinuum zegt dat ze een van de meest betrouwbare kwantumcomputers ter wereld hebben gebouwd. Dat zou een doorbraak zijn voor de technologie.
https://datanews.knack.be/nieuws/innovatie/emerging-tech/microsoft-en-quantinuum-hebben-een-kwantumcomputer-gebouwd-die-geen-fouten-maakt/



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



GOOGLE PHOTOS UPDATE: LEUKE AI-NIEUWIGHEDEN
Sommige mensen denken dat artificiële intelligentie nog altijd een "ver van mijn bed" show is. Maar vergis je niet: AI is niet alleen in steeds meer van jouw "gewone" computertools te vinden, maar het is simpel en leuk bovendien.
Zo bijvoorbeeld de update die Google deze week uitbracht aan Google Photos. Een posting van Robin Delta op X geeft enkele voorbeelden van deze tools. Zo kan je:

- Magic Eraser: een deel van de achtergrond verwijderen
Open Google Photos, selecteer de foto die je wil bewerken, klik op Edit, en kies Magic Eraser bij Tools

- Photo Stacks: foto's groeperen
Door foto's rond een onderwerp te groeperen, kan je een beter overzicht krijgen.

- Featured Video: maak een video met je topfoto's
Open Google Photos, zoek naar favoriete momenten, Google zal dan de beste opnames selecteren, en jij kan dan nog muziek toevoegen.

-Best Take: om groepsfoto's te verbeteren
In een groepsfoto tik je op de gelaatsuitdrukking van elke persoon, om die te optimaliseren

-Betere galerij: je galerij sorteren
De AI kan documenten en screenshots sorteren en automatisch plaatsen in albums voor ID's, ontvangstbewijzen, evenementen.
Op het draadje van RobinAI vind je filmpjes die tonen hoe het werkt. En het is echt wel indrukwekkend. Probeer het zelf maar!
https://twitter.com/heyrobinai/status/1774740998763032984




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



WSCC - WINDOWS SYSTEM CONTROL CENTER
Deze tool bundelt een aantal gratis systeemtools van Sysinternals, Nirsoft en Microsoft zelf. WSCC is eigenlijk een interface om via één deurtje toegang te hebben tot al die tools. Bij elk onderdeel wordt verteld wat je met de tool kan doen, zodat je de tool met een dubbelklik kan downloaden, installeren en starten.
http://www.kls-soft.com/wscc/downloads.php



CYGWIN: LINUX OP WINDOWS
Met het open source programma Cygwin kan je vele GNU-Linux tools ook op Windows gebruiken. Dit is vooral handig voor ontwikkelaars en privégebruikers die Windows en Linux tegelijkertijd gebruiken willen. Velen gebruiken Cygwin om een SSH-server onder Windows te installeren. Daarvoor moet je dan, tijdens de installatie, het OpenSSH-pakket selecteren en mee installeren.
https://www.chip.de/downloads/Cygwin_108842773.html
https://cygwin.com/



JAMULUS: ONLINE JAMMEN MET VRIENDEN
Alhoewel samen muziek spelen het leukste is wanneer je in dezelfde kamer bent, kan dat, dankzij het internet, ook wanneer jij en je vrienden op verschillende plekken vertoeven. De Jamulus software helpt je daarbij. Je moet wel een goede geluidskaart hebben. Op de website vind je duidelijke instructies hoe je te werk moet gaan.
(Windows, macOS, Linux)
https://jamulus.io/wiki/Getting-Started
https://jamulus.io/





(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Tijd is meer waard dan geld.
Je kunt meer geld krijgen, maar je kunt niet meer tijd krijgen.
- Jim Rohn -
Amerikaans ondernemer en motivationeel schrijver
[1930 - 2009]