Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
4/4/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1358 van 30/3/2024


 

Gegroet lezer,

Ook deze week weer verschillende berichten over rechtszaken en onderzoeken van de overheid tegen big tech, om die bedrijven te dwingen zich aan nieuwe regels aan te passen. Maar gelukkig ook  veel “gewoon” tech nieuws, met leuke nieuwe tools die de verschillende bedrijven bieden. En dat is het mooie aan technologie: het evolueert voortdurend, breidt uit, en biedt de mensen steeds meer mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen, n door te communiceren, zich bij te scholen... en van het leven te genieten!

Wij wensen u alvast een fijn Paasweekend, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



GOOGLE EN IDENTITEIT: GOED EN SLECHT NIEUWS
Eerst het goede nieuws. Wellicht heb je gemerkt dat Google sinds kort bij een zoekresultaat naar producten een vermelding "Bedrijfsidentiteit geverifieerd" vermeldt, althans bij de gesponsorde resultaten. Een positieve evolutie, als je het ons vraagt. Want die gesponsorde vermeldingen, eigenlijk advertenties dus, vallen meteen in het oog en zullen dus het gemakkelijkst door gebruikers aangeklikt worden. Als daar frauduleuze bedrijven tussen zitten, zouden veel gebruikers in die fraude kunnen trappen. Met deze vermelding tracht Google dit zoveel mogelijk te beperken. Hoe je jouw bedrijf door dit verificatieprogramma kan loodsen lees je bij Google zelf. (1)

Tussen haakjes: er is nog een nieuwigheid in de zoekresultaten bij Google, althans voor de VS. Daar zal Google voortaan ook een antwoord met een grijze achtergrond geven, bovenaan de gewone zoekresultaten, dat aangemaakt werd door de generatieve AI technologie van Google. Tot voor kort verscheen dat enkel bij wie zich ingeschreven had in de Search Generative Experience (SGE) via opt-in. Nu zou dat bij bepaalde zoekopdrachten, en enkel in de VS, ook verschijnen. Hoe en wanneer het verder uitgerold wordt naar de rest van de wereld is niet bekend (2)

Maar terug naar het onderwerp "identiteit". En daar is dan het slechte nieuws: blijkbaar kan de Amerikaanse overheid niet alleen opvragen bij Google wie een bepaalde video geüpload heeft naar YouTube, maar ook wie die video bekeken heeft. Google zou dan de naam, adres, telefoonnummer en activiteit van die account gegeven hebben voor een bepaalde video, en dat voor een periode van 1 tot 8 januari.

Het is aan het licht gekomen door gerechtsdocumenten die ingezien konden worden door Forbes. En het erge is: mensen die de video's bekeken terwijl zij niet in hun Google account ingelogd waren, bleken ook niet veilig voor die spiedende ogen: de overheid vroeg namelijk ook naar hun IP-adres. Uiteraard kwam er een gerechtelijk bevel aan te pas, maar privacy-activisten vrezen dat de overheid hun macht gebruiken om gevoelige informatie te verzamelen over mensen die toevallig een bepaalde YouTube video bekeken, en eigenlijk niets illegaal gedaan hadden. (3)
https://support.google.com/adspolicy/answer/9720978?hl=nl
https://www.engadget.com/google-will-start-showing-ai-powered-search-results-to-users-who-didnt-opt-in-093036257.html?src=rss
https://www.engadget.com/authorities-reportedly-ordered-google-to-reveal-the-identities-of-some-youtube-videos-viewers-140018019.html?src=rss



MICROSOFT: NA 41 JAAR EINDELIJK SPELLINGCONTROLE IN NOTEPAD EN NIEUWS OVER OFFICE 2024
De Notepad of klembord tool in Microsoft wordt elke dag wat slimmer. Er zijn de handige tabblaadjes binnen de app, die automatisch het begin van de tekst als titel van de tab aannemen. En nu komt er nog een nieuwigheid bij: spellingcontrole. Misschien heb je dat zelf nog niet opgemerkt, want die functie zit alleen in de Windows Insider Build 11.2402.18.0 - en niet iedereen die die versie heeft, zou de spellingcontrole krijgen. Mogelijk zou dat zijn omdat Microsoft zelf nog A/B testen uitvoeren.

De spellingcontrole werkt op de vertrouwde manier: tik je een foutief gespeld woord of een typo, dan wordt dat woord onderlijnd en wordt een alternatief aangeboden als je op het woord klikt. Je kan ook met Shift+F10 doorheen alle ontdekte fouten gaan. En als je wil, kan je de autocorrect activeren - voor wie durft. (1)(2)

Een tweede bericht betreft de productiviteitssuite Office. Sommige gebruikers vinden het vervelend om voortdurend updates te moeten installeren voor de verschillende tools ervan (Word, Excel, enz.), zoals bij het Microsoft365 abonnement het geval is. Zij hebben liever de gewone kantoorsuite die zij eenmalig installeren, en daarna gedurende jaren gerust zijn. Voor hen is er goed nieuws: dit jaar komt er een versie uit van het "Long Term Servicing Channel". Office LTSC2024 zal ondersteund worden gedurende 5 jaar. Naast de versie voor bedrijven komt er ook een versie voor de gewone gebruiker uit. Meer bij Betanews (3)
https://www.pcworld.com/article/2276257/writres-rejoyce-windows-notepad-finally-has-spell-check.html
https://www.theverge.com/2024/3/21/24107882/notepad-spellcheck-windows-11-feature
https://betanews.com/2024/03/16/microsoft-office-2024-will-be-available-without-subscription/



X: PIP VOOR DE VIDEO EN VASTGEPINDE POSTINGS
Ook bij X, het voormalige Twitter, wordt voortdurend aan nieuwigheden gewerkt. Een handige nieuwigheid, die blijkbaar ale een week of 3 bestaat, maar die wij tot nu toe niet opgemerkt hadden, is het feit dat je in de "For You" versie van de app, voortaan de vastgepinde tweets kan zien van de mensen die jij volgt. Door een posting vast te pinnen, kan jij duidelijk maken wat jij belangrijk vindt. Maar om te voorkomen dat je daarmee een spelletje gaat spelen, zal je enkel om de 48 uren een andere posting kunnen vastpinnen. (1)

Een tweede bericht dat we bij XNews lazen, is tweeslachtig. Want daarin wordt aangekondigd dat je voortaan een video ook in X in "PiP" modus kan bekijken, dus kan verkleinen zodat je ongehinderd verder kan scrollen of andere taken kan doen. Een functie die wij blijkbaar al eerder opgemerkt hadden, in ons artikel over hoe interessant het is om de All-In podcast te bekijken in zijn videoversie.

Nog andere lezers maakten diezelfde opmerking (2). Gaat het over het feit dat deze functie tot nu toe enkel in de VS beschikbaar was? Enkel voor iOS? Of dat je enkel verder kon kijken zolang je in X bleef scrollen? Feit is dat het een interessante functie is, en alleen maar toegejuicht kan worden.

Maar zijn wij bevooroordeeld, en heeft de gewone gebruiker inmiddels afgehaakt, heeft hij zijn heil elders gezocht? Cijfers van Sensor Tower voorspellen eigenlijk niet veel goeds. Dit bedrijf, dat in het oog houdt hoe vaak bepaalde apps gedownload worden, wist te vertellen dat X in februari toch nog altijd 27 miljoen dagelijks actieve gebruikers had op zijn mobiele app. Het is wel een daling met 18% tegenover februari 2023. In de VS is het aantal gebruikers niet gestegen sinds november 2022. (3)
https://twitter.com/enriquebrgn/status/1770950693144392018
https://twitter.com/i/bookmarks/all?post_id=1770961082590314656
https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/fewer-people-using-elon-musks-x-struggles-keep-users-rcna144115



HET VIEL TE VERWACHTEN: NU VERBANT CHINA OOK INTEL EN AMD PROCESSOREN IN OVERHEIDSCOMPUTERS
Steeds vaker nemen de Amerikaanse en Europese overheden maatregelen om Chinese inmenging in hun werelddeel te beperken en te voorkomen. De Amerikaanse eis van de VS dat TikTok zich afscheurt van zijn Chinese pijler is daar een voorbeeld van. Het verbod tot het gebruik van routers en andere hardware van enkele Chinese bedrijven, uitgevaardigd in enkele Europese landen waaronder België, is daarvan een ander voorbeeld.

Maar het viel te verwachten dat China zijn tegenmaatregelen zou nemen. Het heeft nu aangekondigd dat het gebruik van processoren van Amerikaanse bedrijven als AMD en Intel in overheidscomputers en -servers verboden wordt. Ook het gebruik van Microsoft Windows en databasesoftware van niet-Chinese bedrijven wordt verboden, want die moeten vervangen worden door binnenlandse (Chinese dus) oplossingen. AMD en Intel chips moeten vervangen worden door chips van Huawei en Phytium, die beide verboden zijn in de VS.

Dat heeft uiteraard een enorme impact op de betrokken bedrijven. Bij Intel is China namelijk goed voor 27% van de verkoop die verleden jaar 65 miljard bedroeg. Voor AMD gaat het om 15% op een omzet van 23 miljard.

Dat het ondertussen aan het uitdraaien is op een volledige economische oorlog, is duidelijk aan het worden. Meer bij Engadget en The Register.
https://www.engadget.com/china-bans-intel-and-amd-processors-in-government-computers-065859238.html
https://www.theregister.com/2024/03/25/china_approved_tech_list/



IS CHINA  VERANTWOORDELIJK VOOR CYBERAANVAL IN HET VK? EN NOG CHINA: LANCERING VAN VISION PRO
We blijven nog even in China. Het land dat van ontwikkelend land waaraan gunstvoorwaarden toegekend werden bij de invoer van goederen, uitgegroeid is tot een concurrent die een bedreiging vormt voor ontelbare Europese sectoren.

En een land dat er de hand niet voor omdraait om beroep te doen op niet zo eerlijke middelen (maar eigenlijk doen alle geheime diensten van alle landen dat, als je het op de keper beschouwt). De Britse vicepremier Oliver Dowden heeft maandag verklaard dat China achter een grote kwaadwillige cybercampagne zat die gericht was op de verkiezingscommissie in het VK - het agentschap dat instond voor het reguleren van de Britse verkiezingen, een aanval die gebeurde tussen 2021 en 2022.

De Britten geloven ook dat China zit achter een poging om Britse wetgevers in 2021 te bespieden. Die aanval werd door de EC in oktober 2022 ontdekt en verleden jaar bekendgemaakt. Via deze aanval kregen de aanvallers de namen en adressen in handen van alle Britten die ingeschreven stonden om hun stem uit te brengen, en dat van 2014 tot 2022.

Het is geen James Bond-spionageverhaal, maar het doet zeker en vast de wenkbrauwen fronsen!

Moet je als bedrijf dan alle banden met China doorsnijden? Een vraag die je als bedrijf zeker kan stellen, vooral wanneer dat land met zijn 1,4 miljard inwoners een enorme markt vertegenwoordigt. Apple laat zich alvast niet afschrikken, zo kan je afleiden uit een bericht van de Chinese staatsmedia op hun Weibo account. Apple CEO Tim Cook zou namelijk aangekondigd hebben dat de Apple Vision Pro in China nog dit jaar gelanceerd zal worden - meer nog: dat er nog meer research en development (R&D) investeringen zouden volgen in China (2)
https://www.cnbc.com/2024/03/25/britain-blames-china-for-hack-that-accessed-data-of-millions-of-voters.html
https://www.reuters.com/technology/apple-vision-pro-hit-mainland-china-this-year-state-media-says-2024-03-24/



EU: NU OFFICIEEL ONDERZOEK OF GOOGLE, META EN APPLE DMA-REGELS OVERTREDEN
In de voorbije dagen kon je al lezen dat verschillende grote bedrijven verregaande maatregelen genomen hebben om hun diensten zodanig aan te passen, dat die conform de nieuwe regels van de Digital Markets Act zijn. Het gaat om bedrijven die als "gatekeepers" beschouwd worden, grote platformen die een toegangspoort zijn tot vele diensten.

Blijkbaar zijn die maatregelen niet voldoende. De Europese Commissie heeft immers aangekondigd dat het een officieel onderzoek instelt naar Apple en Google, omdat die hun eigen app stores bevoordelen, en naar Meta omdat het persoonlijke gegevens van de gebruikers misbruikt voor zijn advertenties.

Als na het onderzoek de verschillende bedrijven schuldig bevonden worden, dan hangt hen een boete boven het hoofd van 10% van hun wereldwijde omzet.
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_24_1689
https://www.theverge.com/2024/3/25/24111232/european-commission-digital-markets-act-investigation



WAARNEMERS: AANBOD VAN TELEGRAM OM EEN GRATIS PREMIUM ABONNEMENT TE VERDIENEN IS EEN WARE NACHTMERRIE VOOR JE PRIVACY
Telegram heeft aangekondigd dat je, als je niet wil betalen voor een premium abonnement, dat gratis kan krijgen. Maar dan moet je wel jouw telefoonnummer opgeven wanneer je een one-time password (OTP) geeft naar andere gebruikers.

Bij The Verge vonden wij hierover wat meer uitleg. Het gaat om het nieuwe "Peer-to-Peer" (P2PL) programma van Telegram, dat het momenteel enkel in een beperkt aantal landen aanbiedt, en enkel voor Android. Wanneer je instapt in dat programma, dan verklaar je je bereid dat Telegram jouw telefoonnummer mag gebruiken om maximaal 150 sms-berichten met OTP's te verzenden naar andere gebruikers, wanneer die in hun account inloggen. En elke maand jouw nummer gebruikt wordt om een minimum aantal OTP's te verzenden, krijg je een gratis code voor een gratis premium abonnement gedurende een maand.

Een aanbod dat The Verge een slecht idee noemt. Om te beginnen kan de bestemmeling van die berichten jouw telefoonnummer zien, telkens het gebruikt wordt om een OTP te verzenden. En dat terwijl Telegram als voornaamste eigenschap heeft dat het jouw privacy beschermt.

Meer nog: als er iets onaangenaams gebeuren zou als gevolg van het feit dat die bestemmelingen jouw telefoonnummer kunnen zien, dan wast Telegram zijn handen in onschuld.
Meer bij The Verge en TechCrunch.
https://www.theverge.com/2024/3/25/24111818/telegram-peer-to-peer-login-otp-two-factor-volunteer
https://techcrunch.com/2024/03/25/telegrams-peer-to-peer-sms-login-service-is-a-privacy-nightmare/



KAN AI DE GOOGLE ZOEKMACHINE ECHT VERVANGEN?
Artificiële intelligentie verovert het digitale landschap stormenderhand. Maar kan het de traditionele zoekmachines zoals Google vervangen. Daarover vonden wij een interessant artikel bij The Verge.

AI-assistenten en zoekhulpmiddelen gebaseerd op AI, zoals ChatGPT en Google Gemini lijken de antwoorden te kunnen brengen, wanneer je een vraag in gewone spreektaal stelt. Maar die geven enkel een antwoord op jouw vraag, en dat is niet altijd hetzelfde als wanneer je een zoekterm invult in de zoekbalk van een zoekmachine. Want een zoekmachine gebruik je om verschillende redenen. Om belangrijke en zelfs moeilijk te vinden wetenschappelijke informatie te vinden. Maar heel veel gebruikers gebruiken de zoekbalk gewoon om een adres in te tikken, zonder de volledige domeinnaam te moeten gebruiken (de top zoekterm in Google is nog altijd google!) Of om simpele informatie op te zoeken, zoals welke artiest een bepaalde song gezongen heeft en om die song op YouTube te kunnen beluisteren.

De vraag die je je moet stellen is dus eigenlijk niet: hoe goed zijn die AI assistenten in het vinden van informatie. Maar wel: hoe goed kunnen zij al die andere dingen doen die Google doet. The Verge voerde trouwens de test uit om de meest op Google opgezochte zoektermen te testen bij de verschillende AI tools. En in sommige gevallen was het resultaat bevredigend, soms zelfs meer dan een pagina met de Google-resultaten.

Eigenlijk zijn er drie soorten zoekopdrachten op Google.

  • - Navigatie (om de website te vinden, zoals youtube intikken). En daar falen de AI zoekers jammerlijk.
  • - Informatie over iets specifieks, zoals NFL scores, of "weersvoorspelling". Daar zijn de resultaten gemengd, en doen de AI zoektools het even goed als Google. Maar bij specifieke informatie over gebeurtenissen, is het dan weer Google dat het haalt, omdat je bij de AI assistenten de feiten moet controleren - de dataset waarop zij getraind werden, gaat altijd een hele tijd terug, terwijl Google dag na dag het laatste nieuws bevat.
  • - Ontdekken: je wil iets te weten komen, bijvoorbeeld dingen die je kan doen tijdens een citytrip. Dan zouden de AI tools weer een handje voor hebben.
Lees meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/24111326/ai-search-perplexity-copilot-you-google-review




WAT IS EIGENLIJK DE BEDOELING VAN DE WORLD SIMULATORS VAN SORA?
Verleden week bracht Bloomberg het bericht dat directeurs van OpenAI gesprekken gevoerd hebben met studio's, vertegenwoordigers van mediahuizen en talentagentschappen, om te zien hoe die studio's de tools van OpenAI zouden kunnen gebruiken. Daarna kregen een handvol artiesten toegang tot Sora, de tekst-naar-video tool van OpenAI, om daarmee aan de slag te gaan. OpenAI heeft deze week enkele van deze resultaten bekendgemaakt. Je kan die vinden in een artikel bij TomsGuide (1).

Video's en films maken lijkt een logische toepassing van Sora. Maar dat is niet echt de bedoeling van deze AI. In een interessante discussie bij DTNS (2) kom je te weten dat de makers van deze AI een doel hebben dat veel verder gaat.

De bedoeling van een artificiële intelligentie is begrijpen hoe de wereld werkt. Tekst is één manier, maar er zijn nog andere manieren, zoals mathematisch of ook beeld. Sora wil iets maken dat bewegingen simuleert. Dat begrijpt wat er gebeurt wanneer ik een bal laat vallen.

Sora maakt dus eigenlijk voorspellingen over de manier waarop de wereld werkt, en leert daar dan van.

De juiste technische uitleg vind je in het blog van OpenAI (3). Heel kort door de bocht komt het erop neer dat bij LLM's (Large Language Modellen) teksten opgedeeld worden in tokens, en dat door de training de AI kan voorspellen welk woord volgt op een bepaald woord. Bij Sora gebeurt iets dergelijks, maar daar worden beelden opgebroken in quandrants, die space-time-regions genoemd worden. Elke sectie probeert te berekenen wat een andere sectie gaat doen, en maakt een voorspelling van de volgende stap.

Zo zal de AI bijvoorbeeld een natuurlijke beweging kunnen berekenen, zodat een beeld van een hond die loopt, niet plots 3 hoofden heeft. Interessant.
https://www.tomsguide.com/ai/chatgpt/openai-sora-given-to-filmmakers-for-first-time-heres-7-of-the-best-videos-they-created
https://dailytechnewsshow.com/2024/03/26/soras-generative-world-simulation-dtns-4734/
https://openai.com/research/video-generation-models-as-world-simulators



GROK CHATBOT VAN X KOMT DEZE WEEK NAAR PREMIUMGEBRUIKERS

Ook het sociale netwerk van Elon Musk, X, heeft een AI chatbot: Grok. Die zal later deze week toegankelijk worden voor al wie een Premium abonnement heeft op X.

Dat is goed nieuws, want tot nu waren het enkel de Premiumgebruikers die sinds januari een gesprek konden voeren met de chatbot. Dat abonnement kost wel al 16 euro per maand ( 168 als je op voorhand voor een jaar betaalt). En een "gewoon" premium abonnement kost slechts 8 euro per maand (84 euro als je per jaar betaalt).

In een video op X heeft Elon Musk zelf uitleg gegeven over hoe je met Grok een gesprek kan opstarten, maar ook hoe je dat gesprek kan delen als een posting op X.

Toch nog even dit: in de Community Notes onder het bericht valt te lezen dat de beschikbaarheid wel afhangt van het gebied waar je woont, ongeacht je soort abonnement. Afwachten dus tot vrijdag of ook België in aanmerking komt!

Waarnemers wijzen erop dat het verlagen van de drempel om écht premium functies te mogen gebruiken, wel eens ingegeven zou kunnen zijn door het feit dat het aantal gebruikers op X zo sterk gedaald zou zijn. Volgens Sensor Tower is dat in februari met 23% gedaald tegenover het jaar tevoren. Nog volgens deze barometer zou 75 van de top 100 VS adverteerders die in oktober 2022 adverteerden, nu geen ads meer publiceren op het platform.
https://www.engadget.com/the-grok-chatbot-will-soon-be-enabled-for-x-premium-users-elon-musk-says-083931821.html?src=rss
https://twitter.com/elonmusk/status/1772724958801649711
https://help.twitter.com/en/using-x/x-premium#tbpricing-bycountry



INSTAGRAM EN THREADS: MINDER POLITIEK NIEUWS EN  MEER FEDIVERSE

Om politieke beïnvloeding te voorkomen, nu er over de hele wereld verkiezingen zijn in de volgende maanden, had meta in februari aangekondigd dat het vertonen van politieke content van mensen die jij niet volgt (dus het "voor jou" tabblad, aangedreven door het algoritme), zou beperkt worden. Concreet heeft het dat uitgevoerd door bij alle gebruikers een opt-out instelling te activeren, om minder politieke content te zien. (1)

Maar voor wie dat te betuttelend vindt, en dergelijke content wél graag leest, deze tip: je kan die optie gewoon uitzetten. Je vindt die "Limit political content from people you don't follow" in je Content Preferences.

Ondertussen lijkt het erop dat Threads steeds interessanter werd. Verleden week demonstreerde Threads een test om dit sociale netwerk te verbinden met de fediverse. Een test die succesvol was, waarna Meta deze optie beschikbaar gesteld heeft voor gebruikers van 18 jaar en ouder in Canada, de VS en Japan om zelf ook die koppeling uit te testen.

Je moet wel een publieke account hebben om je postings te delen op de fediverse. Dan kunnen gebruikers op de andere fediverse servers zoeken naar jouw profiel en het volgen, jouw postings zien, kunnen reageren op jouw content, en jouw content delen met anderen op hun eigen server of op andere servers.

Wat (nog) niet kan is de antwoorden op een posting en de volgers van een andere server van de fediverse zien. Meta kan ook niet garanderen dat, wanneer jij een posting die je op Threads gedeeld hebt met de fediverse, maar daarna verwijderd hebt, ook verwijderd wordt op die andere servers. (2)
https://www.theverge.com/2024/3/25/24111604/meta-setting-downranks-politics-instagram-threads
https://www.theverge.com/2024/3/21/24107881/threads-fediverse-beta-launch-mastodon



GOOGLE LAAT JE JE REIS PLANNEN MET AI
Google heeft een update uitgebracht aan zijn Search Generative Experience (SGE), die toch wel leuk lijkt te zijn. Wanneer je je aanmeldt voor Search Labs, het programma waarbij je kan experimenteren met nieuwe Search ervaringen in een vroeg stadium, dan kan je reisroutes uitstippelen en ideetjes opdoen voor je reis met behulp van Artificiële Intelligentie.

De SGE zal ideetjes op het web gaan halen, combineren met reviews, foto's en andere details die andere gebruikers aan Google doorgegeven hebben voor plekken uit de hele wereld.

Interessant. Het voorbeeld dat gegeven wordt is dat je een trip zou kunnen plannen naar Philadelphia, die volledig over geschiedenis gaat. En dan krijg je een reisroute die attracties en restaurants bevat rond dit thema, naast een overzicht met opties voor vluchten en hotels, en zelfs een tijdschema.

Ben je gelukkig met het voorstel, dan kan je het naar Gmail, Docs of Maps exporteren. Voorlopig enkel in het Engels, en voor gebruikers in de VS. Het is nog niet geweten of er een wereldwijde uitrol komt in andere talen.

Het is in elk geval een staaltje van hoe AI een rol kan spelen bij reizen - een rol die reisbureaus wellicht niet meteen zal bevallen...
https://techcrunch.com/2024/03/27/google-generate-travel-itineraries-for-your-vacations/



AI: MICROSOFT BOUWT BEVEILIGING IN CHATBOTS IN EN CLAUDE 3 VERSLAAT GPT4
Enkele nieuwtjes over artificiële intelligentie. Om te beginnen: Microsoft neemt maatregelen om te voorkomen dat mensen chatbots met een trucje dingen laten doen die niet mogen. In Azure AI Studio, een dienst die door OpenAI aangedreven wordt en waarmee ontwikkelaars aangepaste AI-assistenten kunnen bouwen, heeft Microsoft enkele beveiligingsfuncties ingebouwd.

Een daarvan is de "prompt shields", die moet ontdekken wanneer een gebruiker opzettelijk probeert een AI model te laten werken op een manier waarvoor het niet gemaakt is, en en dat dan moet blokkeren. Een andere functie moet de gebruiker verwittigen wanneer een model zelf aan het fantaseren gaat of foute antwoorden genereert. Meer bij Bloomberg (1)

Een tweede bericht betreft Anthropic, een startup die opgericht werd door voormalige leden van OpenAI en die een familie van grote taalmodellen ontwikkeld heeft, die Claude heet. Een van die taalmodellen, de Claude 3 Opus LLM heeft nu voor het eerst GPT4 verslagen in de Chatbot Arena. Dat is een populaire leaderboard waar AI onderzoekers de relatieve mogelijkheden van AI taalmodellen een score geven.

Voor het eerst zijn nu de beste modellen die momenteel beschikbaar zijn: Opus voor geavanceerde taken, Haiku voor kost en efficiency. En die zijn niet afkomstig van OpenAI. Waardoor op de sociale media de woorden "RIP GPT-4" al gretig gedeeld worden...
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-03-28/microsoft-creates-tools-to-stop-people-from-tricking-chatbots?embedded-checkout=true
https://arstechnica.com/information-technology/2024/03/the-king-is-dead-claude-3-surpasses-gpt-4-on-chatbot-arena-for-the-first-time/



NIEUWIGHEDEN BIJ ADOBE: GENSTUDIO, CUSTOM MODELS EN STRUCTURE REFERENCE
De voorbije week was er ook wat nieuws van populaire beeldbewerkers zoals Adobe. Dat lanceerde GenStudio. Daarmee kunnen merken met behulp van generatieve AI content aanmaken en de performantie ervan meten. Maar het geeft daarbij de waarborg dat dit op een veilige manier gebeurt. De merken willen immers wel generatieve AI gebruiken om hun marketingcampagnes te personaliseren, maar zij zijn doodsbang dat die AI uit de bol gaat en schade toebrengt aan het merk. Adobe probeert met GenStudio die angst weg te nemen. (1)

Adobe kondigde ook Custom Models aan. Daarmee kunnen bedrijven Firefly modellen aanpassen. Zij kunnen bijvoorbeeld met "structure reference" een bestaande afbeelding uploaden die het model dan moeten helpen bij het schikken van de afbeelding die aangemaakt wordt.

En dan is er nog Firefly services, een set van meer dan 20 generatieve en creatieve API's, tools en diensten. Interessant is ook het interview met verantwoordelijken van Adobe, over hoe zij Firefly getraind hebben op content die specifiek in licentie genomen was voor die AI-training. Dat in tegenstelling tot andere generatieve beeldbewerkers, die wel gewoon het hele internet afgeschraapt hebben. (3)
https://techcrunch.com/2024/03/26/adobes-genstudio-brings-brand-safe-generative-ai-to-marketers/
https://techcrunch.com/2024/03/26/adobes-firefly-services-makes-over-20-new-generative-and-creative-apis-available-to-developers/
https://www.technologyreview.com/2024/03/26/1090129/how-adobes-bet-on-non-exploitative-ai-is-paying-off/
https://venturebeat.com/ai/adobe-introduces-structure-reference-for-firefly-ai-and-genstudio-for-brands/


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


RABBIT R1 IS NU BESCHIKBAAR
Tijdens de CES beurs 2024 trok een bepaald toestelletje veel aandacht: de R1 handheld toestel van Rabbit. Dat is een simpel toestel, dat je als slimme assistent gebruikt om bepaalde taken te doen, zoals foto's nemen, muziek beluisteren, enz.

Het toestel werd ontworpen in samenwerking met het Zweedse Teenage Engineering en  heeft een 2,88-inch touchscreen. Het lijkt qua uiterlijk op een walkietalkie met zijn vierkante ontwerp en opvallende oranje kleur. Het bevat een camera, een bedieningswiel, luidsprekers en microfoons. Maar het heeft geen apps. In plaats daarvan kun je verbinding maken met de apps op je telefoon.

Het toestel is wel heel bijzonder, in die zin dat het op zijn eigen Rabbit OS draait en gebruikmaakt van een Large Action Model of LAM. Daardoor kan het complexe verzoeken begrijpen en taken uitvoeren via verschillende web-apps en websites. Denk aan een taxirit boeken, vragen beantwoorden, huishoudelijke taken beheren. Je kan de Rabbit ook zelf verder trainen, en hem leren hoe hij met bepaalde commando's moet omgaan.

Hoewel de Rabbit R1 enkele overeenkomsten vertoont met bestaande spraakassistenten zoals Siri en Google Assistant, is het doel om een intuïtievere en geavanceerdere interactie te bieden, zonder de opdringerige aanwezigheid van de smartphone.

Een eerste reeks van 10.000 toestellen gaat op 31 maart naar klanten verscheept worden in de VS en Canada. In april of mei wordt een tweede reeks verwacht, en die zou ook bestemd zijn voor klanten in het VK en de EU. Het toestel kost $199. Aan die prijs wil je wel je nieuwsgierigheid bevredigen, niet?
https://www.techradar.com/computing/the-first-batch-of-rabbit-r1-ai-devices-will-be-shipping-next-week



NIEUWE WOORDJES LEREN: UXL
UXL, dat staat voor Unified Acceleration Foundation. Dat is een nieuwe organisatie die opgericht werd door o.a. Ingel, Google, ARM, Qualcomm en Samsung. Zij willen samenwerken om een open-source software suite te creëren die moet dienen om AI te ontwikkelen.

UXL wordt gelanceerd met de OneAPI open standaard van Intel, waarbij de coding tools niet aan specifieke architecturen gebonden zijn, en dan met name aan het CUDA platform van Nvidia - wellicht om de overheersing van Nvidia in het AI-wereldje tegen te gaan. Die architectuur van Nvidia is wel krachtig, maar ook schaars omdat er zoveel vraag naar is, en is enkel verkrijgbaar bij Nvidia.

UXL zegt dat het zich eerst wil focussen op open opties voor apps, en eventueel later Nvidia hardware en code zal ondersteunen.

En, je raadt het wellicht al: noch Nvidia, Microsoft of AMD maken deel uit van UXL. Alhoewel Microsoft en AMD volgens geruchten wel bezig zijn om hun eigen alternatief voor Nvidia te creëren.
https://www.theverge.com/2024/3/25/24111435/nvidia-ai-market-google-intel-arm-uxl-foundation-cuda



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



SPOTIFY: VOORTAAN OOK CURSUSSEN
Een nieuw aanbod dat voorlopig enkel in het VK beschikbaar is: Spotify biedt daar voortaan ook cursussen aan om bepaalde vaardigheden te leren. En dan niet in audio, maar ook in video.

Je kan via deze cursussen muziek leren maken, je creativiteit ontplooien, een business leren opstarten, en leren hoe je gezond moet leven.

Die cursussen vormen een vierde categorie content die je op Spotify vindt, naast het bestaande aanbod: songs, podcasts en audioboeken. De videolessen zijn afkomstig van BBC maestro, Skillshare, Thinkific en Play Virtuoso.

Voorlopig is het niet geweten of dit aanbod breder en permanent uitgerold zal worden.
https://www.theverge.com/2024/3/25/24110545/spotify-online-courses-learning-video-test-uk-skillshare-bbc-maestro-playvirtuoso





 
De nieuwe oogst


   

NEEDLE DROP: MUZIEKSCORE
Een "Needle Drop" is een fenomeen waarbij een al bestaande song gebruikt wordt in een film, om een bepaalde scène te ondersteunen. Deze website maakt er een dagelijkse game van: je krijgt een song te horen, en moet proberen te vinden in welke film hij te horen was. Je kan 4 keer raden, en krijgt ook tips. Om elke dag tegen je vrienden te spelen.
[Taal: EN]
https://www.needledrop.me/



OPROOT MAGIC CRYSTAL BALL
Een vleugje wijsheid, een statement om over na te denken en misschien ook toe te passen. Dat is wat deze kristallen bol je brengt. En er staan best wel diepzinnige dingen tussen.
[Taal: EN]
https://oproot.com/ball/




QUIZWIZARD AI
Via deze webdienst kan je gelijk welke video, artikel, Google Doc omvormen naar een door AI aangedreven quiz. De bedoeling: je lezers meer bereiken dan via een gewone pop-up. Via de quiz wek je meer interactie op, en je kan de quiz heel simpel in je website integreren, belooft het platform.
[Taal: EN]
https://www.quizwizard.ai/



ORCASCAN: STREEPJESCODE SCANNER
Met deze app kan je streepjescodes of barcode scannen, en verder opvolgen. De app werkt op alle mogelijke toestellen, van smartphones tot de scanner in een winkel. Via de online interface kan je velden toevoegen, data synchroniseren, verschillende toestellen vanop afstand via de webbrowser configureren.
De dienst is gratis voor 1 gebruiker, tot 20 en 40 dollar per maand voor bedrijven.
[Taal: EN]
https://orcascan.com/



BANANA BRUISER: KUNST
Deze artieste begon tijdens de coronaperiode een nieuwe vorm van kunst te beoefenen: tekenen op een banaan door die te kwetsen. Er komt geen inkt aan te pas, de tekeningen ontstaan door de bananenpel te behandelen. Een intrigerend concept, maar prachtige kunst. Uiteraard kan je de kunstvoorwerpen (de bananen) niet kopen. Maar je kan wel prints ervan aankopen.
[Taal: EN]
https://www..com/story



SEARCH MY SITE
Dit is een zoekmachine, maar dan wel met een aparte opzet: hij zoekt naar niches, met een focus op het "indieweb" of "digital gardens". Je zal er dus vooral niet-commerciële content mee kunnen vinden, die vooral op persoonlijke en onafhankelijke websites staat (die allemaal wel toestemming gegeven hebben om hun content te doorzoeken). Om eens uit te proberen.
[Taal: EN]
https://searchmysite.net/


FUNNY POLL: ONLINE POLLS
Een online enquête houden is altijd interessant en zorgt voor interactie met je lezers/volgers. Bij deze website kan je heel gemakkelijk een poll uitvoeren: gewoon je vraag intikken, en dan optie 1, 2, 3 of 4 invullen, en GO! Je kan, als je dat wil, het webadres (URL) personaliseren, en je kan een edit code aanvragen, om je poll aan te passen.
[Taal: EN]
https://funnypoll.lol/


VARIFY: GOOGLE OPTIMIZER
Met deze tool kan je onbeperkt experimenteren, om te zien welke variatie van je website het beter doet, meer verkeer trekt en je bezoeker meer engageert. Je kan dus A/B testen uitvoeren met een visuele of code editor, zonder dat je zelf programmeerervaring moet hebben. De dienst is niet goedkoop (99 euro per maand), maar je kan gelukkig een maand lang de dienst gratis uittesten.
[Taal: EN]
https://varify.io/en/?ref=producthunt


VULKANEN EN AARDBEVINGEN
Dit is een interactieve landkaart van actieve vulkanen en aardbevingen. De kaart staat boordevol met informatie over deze vulkanen en aardbevingen. En woon jij in de omgeving van zo'n gebeuren, dan kan je "I felt it" aanklikken. (Maar laat ons hopen dat dit niet moet gebeuren...)
[Taal: EN]
https://www.volcanoesandearthquakes.com/


GREATER PAPER
Deze webdienst belooft dat je hier in real time kan samenwerken aan documenten, maar dat die super veilig zijn en dat niemand kan meekijken. Daarvoor dient de end-to-end versleuteling. Ideaal om bijvoorbeeld input te krijgen van je collega's terwijl je allemaal online bent, of asynchroon, wanneer zij tijd hebben om je document te bekijken.
[Taal: EN]
https://greaterpaper.com/






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.



Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Wielerwedstrijd Dwars door Vlaanderen 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dwars_door_Vlaanderen_2024
    Optische illusie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ames-raam
    Geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Udelartitan
    Gemeente in het noordwesten van Georgië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Azjara
    Nummer uit 1985 van Tina Turner - https://nl.wikipedia.org/wiki/One_of_the_Living
    Canon van Leeuwarden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Canon_van_Leeuwarden
    Fosforverbindingen in de organische chemie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fosfineoxide_(stofklasse)
    Panoramaschilderij van de Zwitserse stad Thun - https://nl.wikipedia.org/wiki/Thun-panorama
    Wereldkampioenschap superbike van Barcelona 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_superbike_van_Barcelona_2024
    Nederlands kunstschilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Daan_Koens
    Wielerwedstrijd Gent-Wevelgem 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gent-Wevelgem_2024


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Pasen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pasen
    Brug in Baltimore die aangevaren werd door een containerschip en instortte - https://nl.wikipedia.org/wiki/Francis_Scott_Key_Bridge_(Baltimore)
    Jihadistische aanslag in Rusland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aanslag_op_Crocus_City_Hall


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over attractieparken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Attractieparken
    Een uitgelicht artikel gaat over het Atari-computerspelkerkhof - https://nl.wikipedia.org/wiki/Atari-computerspelkerkhof
    Enkele etalage-artikelen:
        Etrusken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Etrusken
        Rolspinnen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rolspinnen
        Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_schilderkunst_in_de_Gouden_Eeuw


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Phishing-alarm, test nu of jouw gegevens circuleren onder criminelen
De recherche heeft 7,3 miljoen e-mailadressen onderschept bij criminelen, die ze gebruikten om mensen digitaal te beroven. Grote kans dat ook jouw e-mailadres hierbij zit. Zeven tips om phishing te herkennen.
https://www.ad.nl/tech/phishing-alarm-test-nu-of-jouw-gegevens-circuleren-onder-criminelen~af57fab4/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Moeten we de smartphone verbieden voor -16 jarigen?
Een conservatief parlementslid in Engeland wil het gebruik van smartphones verbieden voor -16 jarigen na de zelfmoord van een 14-jarig meisje dat te maken kreeg met een ernstig geval van online pestgedrag.
https://computertaal.info/2024/03/27/moeten-we-de-smartphone-verbieden-voor-16-jarigen/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

'Facebook gaf Netflix toegang tot privéberichten van gebruikers'
Facebook zou Netflix toegang hebben gegeven tot een api die bevoegden onder meer toegang verleent tot de persoonlijke berichten van Facebook-gebruikers. Dat stellen aanklagers in een rechtszaak tegen Facebook-moederbedrijf Meta.
https://tweakers.net/nieuws/220306/facebook-gaf-netflix-toegang-tot-priveberichten-van-gebruikers.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Identificatieplatform Itsme krijgt concurrentie van Smart-ID
Itsme mag in België dan de populairste toepassing zijn om je veilig aan te melden bij tal van digitale diensten, het is al even niet meer de enige. Een dik jaar geleden verscheen myID ten tonele, en vanaf vrijdag is ook de Estse concurrent Smart-ID beschikbaar in ons land. Hier nog nauwelijks gekend, maar in verschillende Noord-Europese landen is Smart-ID marktleider.
https://datanews.knack.be/nieuws/platformen-social/tools/identificatieplatform-itsme-krijgt-concurrentie-van-smart-id/





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


NOTION MOVIE TRACKER
Voor de notitie-app Notion bestaan er heel veel sjablonen die je al dan niet gebruiken kan in je eigen versie van Notion. Zo ook deze Movie Tracker.
Die werkt met verschillende tabblaadjes: now watching, watched, watchlist en favorite. Zo kan je opvolgen wat je aan het kijken bent, en al gezien hebt. Maar er zijn ook indelingen op basis van genre en acteurs.
https://notionmaestro.gumroad.com/l/notion-movie-tracker
https://www.launchingnext.com/s/notion-movie-tracker/91905/


DEMUCS GUI: KLANKSPOREN VERWIJDEREN
Elk nummer bestaat uit individuele soundtracks zoals bas, zang of drums. Met "Demucs GUI" kun je eenvoudig en eenvoudig tracks uit een nummer verwijderen.
Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld van een nummer een meezingbare karaokeversie wil maken. Want met deze tool kan je de zang van het instrumentale deel scheiden. De tool doet dit snel en eenvoudig.
https://www.chip.de/downloads/Demucs-GUI-Tonspuren-entfernen_185023981.html
https://github.com/CarlGao4


SUMMIT PODCAST APP VOOR ANDROID
We hadden het verleden week in onze rubriek Oor al over een nieuwe podcast-app, die zich focust op Nederlandstalige content. De podcasts kan je online beluisteren, maar ook via de app. Verleden week was er enkel nog een iOS-app beschikbaar, nu is er ook een versie voor de Android. En raad eens wie die meteen gaat downloaden?
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wnapp.id1710538941304


STENOTE: AUTOMATISCHE NOTITIES
Het woord Stenote is een samentrekking van steno en notes, en je kan al raden wat deze tool doet: hij maakt automatisch een transcript van een voordracht of gesprek. Maar hij doet ook meer: hij begrijpt waarover het gesprek gaat, en distilleert daaruit een duidelijke samenvatting. De tool belooft elk woord, elke stem te horen, en elk woord weer te geven.
[iOS en Android]
https://www.stenote.ai/


BIKEMAP: FIETSROUTES
Soms zijn gespecialiseerde landkaarten toch beter dan Google. Neem nu deze Bikemap, die je fietsroutes wijst in je omgeving. Er zijn 13 miljoen fietsroutes, goed voor 763 miljoen kilometers. Je kan de routes op de app meteen bekijken en volgen. Kies voor welke soort fiets je hebt: een stadsfiets, een fiets die op verharde of onverharde wegen kan rijden, of op gravel.
[voor iOS en Android]
https://www.bikemap.net/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het ongeluk der gelijkheid is,
dat wij slechts gelijkheid willen met hen, die boven ons staan.
-  Henry Becque -
Frans toneelschrijver [1837-1899]