Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
21/3/2024
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1356 van 16/3/2024 


 

Gegroet lezer,

Deze week gaan heel wat berichten over nieuwe wetten die voorgesteld en goed/afgekeurd worden. Over platformwerkers, maar ook over TikTok waarvoor een verbanning in de VS dreigt. En over AI. Evoluties die redelijk droge kost zijn, maar toch belangrijk voor de toekomst. Wij hebben ons best gedaan om die berichten duidelijk, maar niet saai te brengen.
Maar gelukkig is er ook heel wat lichtere kost, met leuke en interessante nieuws websites, waarbij het virtuele museum FAAM van de Vlaamse overheid een aanrader is.

Veel leesplezier gewenst met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




EEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN VAN AI
Hoe werkt AI eigenlijk? En is het slim? MIT Technology Review bracht hierover een erg interessant artikel, onder de titel: "Large language models kunnen verbazingwekkende dingen doen. Maar niemand weet echt waarom".

Bij DTNS vonden wij een uitstekende samenvatting van het artikel. Het is namelijk zo dat we ondertussen wel weten wat de LLM's kunnen doen - het zijn gewoon grote taalmodellen, en de AI "raadt" het volgende woord in een zin.  Maar waarom  de AI die wonderbaarlijke dingen kan, blijft een raadsel. Want het is niet zozeer dat er echt een groot plan achter steekt om die AI aan te sturen, als wel dat het een zaak is van "trial & error". Wetenschappers keken gewoon naar wat er al werkt, en experimenteerden dan met dingen waarvan zij denken dat die de resultaten nog kunnen verbeteren. De dingen die niet werkten werden opzij geschoven, en wat wel werkte, werd behouden. Maar het is puur experimenteel, er zit geen theorie achter.

Die grote taalmodellen worden dus op grote hoeveelheden data getraind, en op een of andere manier slagen zij erin om die data te veralgemenen naar andere data. Een complexe versie van wat de Markov Chain genoemd wordt (1). Een proces dat er wonderwel goed in slaagt om te voorspellen wat er nu moet volgen, zoals we al vertelden. Maar de AI kan meer: je traint hem bijvoorbeeld op Engelse voorbeelden, maar hij verstaat ook Frans. En we weten niet waarom, we weten alleen dat het werkt. En hoe langer er wordt getraind op die data, hoe beter de AI werkt.

Maar alleen tot een zeker punt - een statistisch principe dat  "overfitting" heet. Heel kort door de bocht kan je stellen dat een model té nauwkeurig wordt door de data waarmee het gevoed wordt, zodat het niet meer kan generaliseren. Denk bijvoorbeeld aan  het weer; Wanneer je de temperatuur en de dag noteert, dan kan je met amper een handvol voorbeelden verspreid over het jaar, een curve trekken die dan zal tonen dat er hogere temperaturen zijn in de zomer en koudere in de winter. Maar met veel meer data, wanneer je bijvoorbeeld zou uitgaan van de temperatuur van uur tot uur, dan krijg je een curve die elke dag op en neer gaat , en kan je de temperatuur van de seizoenen niet zien. Tenzij je terug uitzoomt, dan wordt het gemakkelijker om te voorspellen hoe warm het zou zijn op een bepaalde dag. Dat is, heel kort door de bocht, het fenomeen van overfitting uitgelegd door DTNS: hoe meer data, hoe beter, tot op het punt dat je te veel data hebt.

Alleen... de AI blijkt dat principe van overfitting overgeslagen te hebben. In het artikel wordt het voorbeeld gegeven van wetenschappers bij OpenAI die probeerden om een model correct te laten rekenen. Het model leerde dat 1 + 1, 2 was, en 2 + 2, 4, maar kon niet 1 +2 optellen. Het kon de sommen maken waarvoor het opgeleid was, maar kon niet generaliseren naar nieuwe sommen. Tot op een dag dat ze per ongeluk vergaten om het trainingsproces af te zetten wanneer het aan zijn overfitting limiet kwam. Het model ging door die limiet en werd daarna beter, en kon zelfs sommen maken waarvoor het niet getraind was.

Andere wetenschappers merkten hetzelfde fenomeen op - wat zij "grokking" noemden. En wat gelijkaardig is aan een ander fenomeen, "double descent". Dat is wanneer de grootte van een model over verloop van tijd eerst de fouten vermindert, dan verhoogt, en dan weer verlaagt.

Nu blijft nog altijd de vraag: waarom? We weten het niet. En sommige wetenschappers proberen dat met experimenten uit te zoeken. Net zoals wetenschappers proberen uit te vinden hoe fysica werkt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Markov_chain   
https://en.wikipedia.org/wiki/Overfitting
https://www.technologyreview.com/2024/03/04/1089403/large-language-models-amazing-but-nobody-knows-why/



X ZOU STREAMING APP GAAN LANCEREN
Wij hebben het al enkele keren gehad over de podcast All-In, die uitstekend insider nieuws en inzichten brengt over recente evoluties in de tech. De podcast volgden wij oorspronkelijk via onze oortjes en onze podcast app, tot we ontdekten dat je die ook op X volgen kan. Meer nog: de video werkt met hoofdstukken, zodat je kan inpikken op de onderwerpen die je het  meest interesseren. En je kan de video ook Picture-in-Picture bekijken, dus verkleinen en onderaan het scherm volgen, terwijl je ondertussen bijvoorbeeld werkt in een Excel.

De editie van 7/3/2024 was tussen haakjes weer heel interessant, want hij ging uitvoerig in op het proces dat Elon Musk ingespannen heeft tegen OpenAI, en de financiële implicaties ervan. (1)

Handig, die vorm van video. En het beantwoordt perfect aan de verwachtingen die wij van dergelijke tool hebben. Elon Musk zou nu van plan zijn om dit concept verder uit te breiden, naar een app die ook zou werken op slimme tv's van Amazon en Samsung. Met vooral als bedoeling langere video's te promoten.

Volgens een blogposting van het X Business team zou X nu "een video-first" platform moeten worden. Je kan sinds enige tijd ook langere video's uploaden, en volgens X zouden gebruikers in 8 van de 10 sessies op de site ook video bekijken.

En daarvoor zou er dus een aparte app moeten komen. In 2016 had Twitter al aparte live-streaming apps uitgebracht voor de Apple TV, Xbox One en Amazon Fire TV.
https://twitter.com/theallinpod/status/1766231153801851123
https://www.pcmag.com/news/x-is-planning-to-launch-a-youtube-like-streaming-app-text-week
https://fortune.com/2024/03/08/elon-musk-x-smart-tv-app-youtube-clone-amazon-samsung-pivot-video/



WETENSCHAPPERS VRAGEN DAT AI GEEN BIOWAPENS MAG MAKEN
90 wetenschappers hebben een brief ondertekend, waarin zij vragen dat AI verantwoord gebruikt zou worden bij het bedenken van nieuwe proteïnes - de bouwblokjes van het leven.

Zij vrezen namelijk dat AI gebruikt zou kunnen worden om nieuwe virussen of giftige stoffen te ontwerpen, die als biowapens ingezet kunnen worden.

De brief vraagt echter niet dat er een algemeen verbod moet komen op het gebruik van AI voor het bedenken van nieuwe proteïnes- de voordelen zouden namelijk de nadelen overtreffen, zo stellen de wetenschappers. Maar zij hopen wel dat er een regulering komt voor de apparatuur die gebruikt wordt om nieuwe genetische materialen aan te maken.
https://www.nytimes.com/2024/03/08/technology/biologists-ai-agreement-bioweapons.html



INFLUENCERS BIEDEN STEEDS VAKER GOEDKOPE IMITATIES AAN
Dat influencers geld verdienen door waren aan te prijzen, dat weten we allemaal. Daarvoor zijn het influencers. En meestal zijn dat wel bona fide producten die zij aanprijzen, want anders zouden de commentaren onder hun filmpjes dat wel heel snel duidelijk maken.

Maar een artikel bij Wired wijst op een kwalijk fenomeen: dat influencers op sociale media zoals TikTok, Facebook, Discord en Reddit betaald worden om namaakdesignerproducten uit China te promoten.

Meer nog: zij worden het uithangbord van een nieuwe namaakeconomie, die voor de techplatformen heel moeilijk te bestrijden lijkt. Deze influencers adverteren, vaak huns inziens te goeder trouw, voor bedrijven die replica's produceren van populaire merken zoals Louis Vuitton en Gucci. Deze bedrijven benaderen influencers en bieden hen geld aan om de replica's te tonen aan hun volgers. Hoewel sommige influencers beweren dat ze zich niet bewust zijn dat de producten nep zijn, zijn anderen zich er wel van bewust maar promoten ze ze toch vanwege het financiële voordeel.

Wat dus nog meer vragen oproept over de ethiek van influencer marketing dan er nu al zijn, en over de verantwoordelijkheid van influencers om hun volgers correct te informeren over de producten die ze promoten.
https://www.wired.com/story/influencers-paid-promote-designer-knockoffs-from-china/



AIRBNB VERBIEDT HET GEBRUIK VAN BEVEILIGINGSCAMERA'S IN ACCOMODATIES
Wanneer je een huis, kamer of appartement verhuurt via AirBNB, dan is er altijd een zeker risico - gaan je huurders jouw eigendom niet beschadigen? De verleiding is groot om bewakingscamera's te installeren, zodat je kan zien wat er gebeurt. Maar anderzijds zijn die camera's wel een inbreuk op de privacy van de gebruiker.

Stel dat jij een appartement of woning huurt via AirBNB, dan zou je het zeker en vast niet accepteren dat er camera's geplaatst zijn die jou in het oog houden, vooral op intieme plekken zoals de badkamer of de slaapkamer.

Tot nu toe liet Airbnb nog wel camera's toe in gemeenschappelijke delen zoals de hal, de woonkamer en de voordeur van het gehuurde. Maar dan moest de verhuurder de aanwezigheid van die camera's wel vermelden op zijn advertentie voor verhuring. De camera's moesten duidelijk zichtbaar zijn, zodat de gasten zich van de aanwezigheid ervan bewust waren.

Toch werd misbruik vastgesteld. Er waren verschillende incidenten waarbij gasten zonder hun toestemming gefilmd werden, waardoor er vragen rezen over de privacy van de huurders. Airbnb gaat dat probleem nu aanpakken: het zal het gebruik van beveiligingscamera's in de accomodaties verbieden. Een verbod dat alle soorten binnenbeveiligingscamera's omvat, inclusief die in slimme toestellen ingebouwd zijn.
https://www.theverge.com/2024/3/11/24097107/airbnb-indoor-security-camera-ban



ELON MUSK ZAL GROK OPEN SOURCE MAKEN
Verleden week kon je lezen dat Elon Musk, die bijna 10 jaar geleden samen met Sam Altman aan de basis lag van OpenAI, een klacht ingediend had tegen OpenAI - hij zou niet akkoord zijn met het feit dat sommige delen van OpenAI niet langer open source waren, maar commercieel uitgebaat worden.
Als om een lange neus te trekken naar OpenAI heeft Elon Musk nu aangekondigd dat zijn eigen chatbot, Grok, bedoeld als concurrent voor OpenAI, binnenkort open source gaat worden. Grok heeft tot nu toe weinig aandacht gekregen in de pers, buiten enkele humoristische voorbeelden van antwoorden op prompts van de gebruiker. Want dat is wat Musk vooral wil bereiken met Grok: real time antwoorden (sommige versies van ChatGPT zijn gebaseerd op informatie die tot een bepaald jaar teruggaat), en dat de antwoorden niet "politiek correct" zijn - zelfs humoristisch.

Musk gaf geen verdere informatie over welke aspecten van Grok hij open source zou maken. Tussen haakjes: Grok is toegankelijk voor al wie een abonnement van 16 dollar heeft op X/Twitter.

Feit is in elk geval dat volgens TechCrunch deze aankondiging opnieuw de discussie aangewakkerd heeft over de verdiensten van open source. Daarover meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2024/03/11/elon-musk-says-xai-will-open-source-grok-this-week/
https://techcrunch.com/2024/03/11/elon-musk-says-xai-will-open-source-grok-this-week/
https://www.engadget.com/elon-musk-says-xai-will-open-source-its-grok-chatbot-this-week-141615678.html?src=rss



APPLE: TOCH WEL HEEL WAT BEPERKINGEN BIJ DE TOEGEVINGEN DIE APPLE DOET AAN EU DMA REGELGEVING
Er zijn nu meer details bekend over de manier waarop Apple concreet zijn spelregels gaat aanpassen aan de nieuwe richtlijnen van de EU, om die conform de nieuwe DMA-regels te maken.

Zoals je weet is de belangrijkste aanpassing het feit dat het monopolie van de App Store van Apple doorbroken wordt en je apps ook op externe bronnen zou moeten kunnen downloaden. Dat heeft Apple als volgt opgelost: via software in iOS zullen ontwikkelaars hun iOS-apps ook via hun website kunnen aanbieden.

Maar zij moeten dan wel de regels van Apple volgen en de richtlijnen van Apple voor ontwikkelaars. Dat betekent o.a. dat apps die via deze "Web Distribution" aangeboden worden, moeten voldoen aan de "Notarization" richtlijnen, die de integriteit van het platform moeten beschermen, net zoals dat voorheen het geval was bij alle iOS-apps. De apps kunnen bovendien enkel gedownload en geïnstalleerd worden vanop een website domein, dat de ontwikkelaar geregistreerd heeft in de App Store Connect. Het is dus niet zo dat je apps kan installeren vanop een site zoals CNet of Chip.de.

Voor ontwikkelaars zijn er dus al barrières opgeworpen, die het misschien eenvoudiger maken om hun app via de App Store aan te bieden. Maar ook voor de gebruiker zijn er barrières. Want vooraleer je een app kan installeren van de website van een ontwikkelaar, moet je eerst in de instellingen van je iPhone toestemming geven aan die ontwikkelaar. En wanneer je dan een app installeert, dan zal er een pop-up komen met de informatie die de ontwikkelaar aan Apple voorgelegd heeft voor review.(1)(2)

Android Authority wijst erop dat er heel wat addertjes onder het gras zitten. Want het is bijvoorbeeld niet eenvoudig om als ontwikkelaar in aanmerking te komen voor de kwalificatie van "authorized developer", volgens de Web Distribution voorwaarden. Want de ontwikkelaar moet o.a. een app hebben die in het vorige kalenderjaar minstens 1 miljoen installaties per jaar had. En zoals al eerder gezegd, zij moeten een Core Technology Fee betalen van 0,50 euro voor elke nieuwe installatie boven dat miljoen, in de voorbije 12 maanden.

En doordat ontwikkelaars enkel apps kunnen aanbieden vanop hun eigen website, heeft Apple heel slim de deur dichtgetimmerd naar alternatieve app stores. Meer bij AndroidAuthority. (3)
https://www.engadget.com/apple-will-allow-ios-apps-to-be-distributed-on-websites-in-the-eu-141526111.html?src=rss
https://www.theverge.com/2024/3/12/24098334/apple-ios-web-distribution-eu-app-store-changes
https://www.androidauthority.com/apple-sideload-apps-from-web-big-catches-3424679/



GOOGLE LEGT GEMINI AI BEPERKINGEN OP VOOR VERKIEZINGEN
Om te voorkomen dat verkiezingen gemanipuleerd zouden kunnen worden door het gebruik van de slimme chatbots, heeft Google zijn eigen Gemini AI beperkingen opgelegd, met name in de antwoorden op vragen rond de verkiezingen.

Die beperkingen gelden wereldwijd, niet alleen in de VS. Daar zijn ze al live, en in India worden ze nu uitgerold. Alle landen wereldwijd waar verkiezingen gehouden worden in de volgende maanden zullen die beperkingen gelden.

Wat die beperkingen juist zijn, is ons niet duidelijk. Google zelf zegt: "Wij nemen onze verantwoordelijkheid ernstig om hoog kwalitatieve informatie te verschaffen bij vragen over de verkiezingen en werken er voortdurend aan om onze bescherming nog te verbeteren". Volgens TechCrunch zou de beperking aldus werken: wanneer je een vraag stelt over een bepaalde politieke partij of kandidaat, dan zal Gemini een preset antwoord geven: "Ik ben nog altijd aan het leren hoe ik op die vraag moet antwoorden. Probeer ondertussen Google Search". Maar je zou volgens TechCrunch de AI-tool nog altijd om de tuin kunnen leiden: wanneer je een typfout in je vraag zet, zal de AI toch nog een antwoord geven. Maar ongetwijfeld zal een dergelijke truc snel verholpen worden, tot er een volgende manier gevonden wordt om Gemini te bespelen.
https://techcrunch.com/2024/03/12/google-gemini-election-related-queries/



BROWSERMAKERS WERKEN SAMEN VOOR EEN NIEUWE BENCHMARK VOOR BROWSERS
Wat is nu eigenlijk de snelste browser? Daarvoor heb je een onafhankelijke benchmark nodig, een test op de proefbank. Die bestond al een tijdje, de Speedometer. Maar die dateert eigenlijk al van 2014 en kreeg in 2018 een update. De test meet de efficiëntie van de browser om een afgesproken lijst taken uit te voeren. (1)

Je begrijpt dat er ondertussen heel wat meer op het internet gebeurt dan in 2018, en dat er dus duidelijk nood was aan een nieuwe benchmark. Die is er nu: Speedometer 3.0

Dat is een project van de ingenieurs achter de meest gebruikte browser engines: Gecko (Firefox), Blink (Chrome/Edge) en Webkit (Safari-). Samen hebben de ontwikkelaars daarvan een nieuwe benchmark ontworpen, die de performantie meet bij het surfen, maar ook en vooral bij de webapps. Denk aan to-do apps, complexe webpagina's, apps met lijstjes, dashboards en code editors.

De tool werd in december 2022 aangekondigd en sindsdien door de ontwikkelaars gebruikt om de browser engines te optimaliseren. Voortaan kan ook jij de Speedometer uitvoeren, om te zien hoe goed jouw browser presteert bij belangrijke scenario's, zoals bijvoorbeeld een nieuwssite weergeven, waar toch heel veel externe content en multimedia getoond wordt.
9to5 Google gaat dieper in op de technische aspecten van deze benchmark.
https://en.wikipedia.org/wiki/Browser_speed_test
https://www.theverge.com/2024/3/11/24097556/apple-google-mozilla-and-microsoft-teamed-up-on-a-new-web-browser-benchmark-test
https://9to5google.com/2024/03/11/speedometer-3-0/



EU KEURT AI ACT GOED, VS KEURT TIKTOK WET GOED
In de VS heeft het Huis van Afgevaardigden een maatregel goedgekeurd waardoor TikTok wel eens verbannen kan worden in de VS. De maatregel kreeg de steun van twee-derde van alle senatoren, dus zowel republikeinen als democraten, en moet nu nog naar de Senaat, waar wat meer tegenkanting zou kunnen ontstaan.

Maar wat wil de wet? De maatregel verplicht TikTok om zich af te scheden van zijn Chinese moederbedrijf, ByteDance. Gevreesd wordt immers dat ByteDance informatie over Amerikaanse burgers doorspeelt aan de Chinese overheid, wat een bedreiging voor de nationale veiligheid zou kunnen betekenen. Gaat TikTok niet in op deze maatregel, dan dreigt een verbanning. Dan zouden app stores en web hostingdiensten die TikTok hosten gestraft kunnen worden.

President Trump heeft al gereageerd - hij is geen voorstander van de ban op TikTok. Niet omdat hij fan is van het bedrijf, maar wel omdat een verbanning van TIkTok in het voordeel zou werken van Facebook, en daar is hij nog minder fan van.. (1)

Deze week werd nog een andere belangrijke wet goedgekeurd, deze keer in Europa: de AI Act. Een wet waar al sinds 2021 aan gewerkt wordt, en die deze week dus met 523 stemmen voor en 46 stemmen tegen goedgekeurd werd.

Het belangrijkste wat deze wet doet is de verschillende AI systemen onderverdelen op basis van hun potentieel risico. Een AI die voor een simpele taak zoals het blokkeren van spam dient, is bijvoorbeeld een laag risico. Maar AI technologie die door de overheid gebruikt wordt, zal als hoog risico beschouwd worden, en aan strenge regels moeten beantwoorden. Het gebruik van AI voor biometrische monitoring zal dan weer verboden worden.

De regels zijn nog in de maak; in mei of juni dit jaar zouden zij in een wet gegoten worden (2)

Je kan natuurlijk ook hier weer de vraag stellen: hebben al die wetten en regeltjes wel zin? Zoals wij al eerder opgemerkt hebben is het antwoord gemengd. Denk aan de pop-up schermen die je moet doorworstelen na het invoeren van de cookie-wetgeving - het principe is prima, maar de uitwerking zorgt voor hinder - een negatief effect dus. Maar anderzijds zijn er ook positieve gevolgen van bepaalde wetten. Een voorbeeld: sinds Apple verplicht is de iPhone-gebruiker een keuzescherm te geven, waarmee hij zijn standaard-browser kan instellen, is het aantal installaties van de privacy-gerichte browser Brave enorm toegenomen (3)
https://www.theverge.com/2024/3/13/24097125/house-bill-vote-tiktok-ban-china-bytedance-divestment
https://www.cnbc.com/2024/03/13/european-lawmakers-endorse-worlds-first-major-act-to-regulate-ai.html
https://www.bleepingcomputer.com/news/technology/brave-sharp-increase-in-installs-after-ios-dma-update-in-eu/#google_vignette



SLIMME BRILLEN VERSUS ECHTE HEADSETS: WIE GAAT HET WINNEN?
Het lijkt erop dat de interface om met de AR/VR wereld rond te gaan, twee heel verschillende wegen bewandelen. Enerzijds heb je "gewone" brillen, zoals de RayBan bril van Meta. Die ziet eruit als een gewone bril, maar  is wel degelijk "slim": hij kan muziek spelen, je antwoorden geven op je vragen, en meer.

Deze week werd aangekondigd dat de Ray Ban zelfs oriëntatiepunten kan herkenning in het landschap dat je ziet, en daarover informatie kan geven, zoals wanneer en waarom een gebouw opgetrokken werd. Heel interessant - want laat de herkenningssoftware een koppeling maken met bijvoorbeeld Wikipedia, dan kan je bril nog meer informatie ophalen en een AI kan die voor jou samenvatten bijvoorbeeld. Maar dat laatste zijn toekomstmogelijkheden, waarvan wij dromen. (1)

Een tweede weg zijn de heuse headsets. Die zijn log en dreigen je te isoleren van de buitenwereld, zelfs al kan je bijvoorbeeld met de Vision Pro ook "doorheen" de headset die buitenwereld wel degelijk zien.  Maar de headset is zo nadrukkelijk aanwezig, dat mensen automatisch gaan denken dat jij in je eigen wereldje zitten.

Toch hebben ook die headsets hun toepassing. Gaming bijvoorbeeld, om je volledig in de VR onder te dompelen. En er zijn ook professionele toepassingen - deze week bracht Apple een persbericht uit over een toepassing in een operatiekamer door een verpleger, die via de headset kon opvolgen welke chirurgische instrumenten en apparatuur de opererende arts nodig had, en waar zij zich bevonden in de kamer. Iets wat verplegers met jarenlange ervaring uiteraard weten, maar in dit geval had de arts nog nooit met die verpleger samengewerkt, en de arts zei achteraf dat het was alsof ze al tien jaar samenwerkten, zo vlot verliep het. Dat zou een prachtige toepassing kunnen zijn voor de Vision Pro dus. (2)(3)

Nu, eerlijkheid gebiedt ons dat Google Lens dat dit ook kan. En Microsoft heeft ook VR toepassingen voor de Hololens (alhoewel: het heeft onlangs zowel zijn AR als VR ontwikkelingen stopgezet).

De vraag blijft echter: welke weg zal het halen, zal het meeste succes hebben? De slimme bril, die er gewoontjes uitziet? Of de headset die je tot een futuristisch wezen promoveert?
https://www.engadget.com/ray-bans-meta-sunglasses-can-now-identify-and-describe-landmarks-054026843.html
https://9to5mac.com/2024/03/12/vision-pro-used-in-surgery/
https://www.threads.net/@boztank/post/C4YmstiP5yl
https://www.theverge.com/24099475/smart-glasses-ray-ban-meta-google-glass-wearables



EU: TOCH AKKOORD OVER GIG WORKERS
We blijven nog even bij Europese wetgevers, en dan met name bij het akkoord dat binnen de EU bereikt werd over de classificering van "gig workers", mensen die voor internetplatformen werken zoals Uber, Deliveroo en co. Zijn het werknemers, of zelfstandigen?

Uiteindelijk heeft de EU hierover een compromis bereikt. Dat een erg afgezwakte versie is in vergelijking met het originele wetsvoorhttps://www.politico.eu/article/european-union-gig-work-labor-estonia-greece-germany-france/stel, waarin gig werkers als werknemers beschouwd moesten worden. Daarover werd toen een akkoord bereikt maar later verworpen.

De deal is nu dat de voorwaarden voor de tewerkstelling van gig werkers niet  moeten gelden voor het hele blok, maar dat de verschillende lidstaten een vorm van zelfstandigheid hebben om het voorstel in eigen land te interpreteren. Zij moeten wel een mechanisme installeren dat onder bepaalde voorwaarden veronderstelt dat een gig worker wel degelijk een werknemer is, maar zij kunnen dat minimum zelf verhogen.

Over het compromis dat bereikt werd onder Belgisch voorzitterschap, is er heel wat gemor. Want nu zijn er 27 verschillende versies van de wet, en dat maakt het voor de platformen heel moeilijk.
https://www.politico.eu/article/european-union-gig-work-labor-estonia-greece-germany-france/



BLUESKY: EEN TEST OM GEBRUIKERS ZELF MODERATIETOOLS TE LATEN MAKEN
In februari was het eindelijk zover: het sociale netwerk Bluesky, het open source alternatief voor Twitter, dat tot dan toe enkel op uitnodiging toegankelijk was, gooide deuren wijd open. Vanaf dan had iedereen vrij toegang tot Bluesky.

Wat meteen zorgde voor een grote toeloop: er kwamen snel 2 miljoen nieuwe gebruikers bij, wat het totaal boven de 5 miljoen brengt.

Maar hoe meer gebruikers, hoe groter de kans dat er ook ambetanterikken bij zitten, die andere gebruikers pesten of lastig vallen. En dus groeit de nood aan moderatie.

Bluesky heeft nu aangekondigd dat het een methode wil testen waarbij gebruikers zelf hun eigen moderatie-diensten kunnen draaien. Samen met ontwikkelaars zullen zij aangepaste labeling tools kunnen creëren.

Dit experiment kadert in de filosofie die het bedrijf heeft, om een ecosysteem van moderatie en open-source safety tools te creëren, waarmee de community zijn eigen ruimtes kan maken, met hun eigen normen en voorkeuren.

In diezelfde filosofie hoort ook de beslissing thuis om gebruikers algoritmes te laten aanpassen.
Engadget gaat er dieper op in.
https://www.engadget.com/bluesky-will-let-users-run-their-own-moderation-services-230017647.html?src=rss


TIKTOK: CHINA REAGEERT OP DREIGENDE VERBANNING EN NIEUWE TOOL: TIKTOK PHOTOS
Uiteraard is China er niet mee opgezet dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden eerder deze week een wetsvoorstel stemde die TikTok wil verplichten om zich af te scheiden van zijn moederbedrijf ByteDance. Gaat TikTok niet in op die eis, dan zou het wel eens verbannen kunnen worden in de VS.

Chinese officiële woordvoerders vinden dat de VS een "logica van dieven" vertoonde tegenover TikTok, en drongen aan dat Washington zou stoppen met het "op oneerlijke wijze onderdrukken van buitenlandse bedrijven". (1)

Het bedrijf zelf is "teleurgesteld" dat het Huis deze wet goedgekeurd heeft, en herhaalt dat het van plan is om te gaan lobbyen in de Amerikaanse senaat om te voorkomen dat die in wetgeving omgezet wordt. (2). Want er bestaat nog altijd een kans dat de Senaat het wetsvoorstel wegstemt, zodat TikTok ongehinderd kan blijven bestaan.

Ondertussen blijft TikTok niet bij de pakken neerzitten, en werkt aan zijn verdere expansie. Nadat het eerder al met zijn TikTok Music de streaming muziekplatformen Spotify en Apple Music uitdaagde, zou het nu werken aan een concurrent voor Instagram: TikTok Photos.

Althans, dat mag je afleiden uit code die gevonden werd in het APK bestand van TikTok, waarover het blog The Spandroid berichtte en waarop TechCrunch ook ingaat. Het zou zelfs mogelijk zijn dat het bedrijf een apart platform zal uitbrengen speciaal rond foto's. (3)

Ondertussen heeft de voormalige US Treasury Secretary, Steve Mnuchin, aangekondigd dat hij een consortium aan het samenstellen is om te proberen TikTok te kopen. Hij voegde er aan toe dat het gewoon onmogelijk is dat de Chinese overheid zou toelaten dat een Amerikaans bedrijf iets zoals TikTok in China zou mogen uitbaten". TikTok moet voor hem door een Amerikaans bedrijf gerund worden.
https://www.ft.com/content/b0b949cd-d1d3-40f5-8a52-beaf3b29badc
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-03-13/tiktok-tells-staff-that-strategy-stays-the-same-after-house-vote
https://techcrunch.com/2024/03/12/code-suggests-that-tiktok-could-be-building-an-app-for-photos/
https://www.cnbc.com/2024/03/14/former-treasury-secretary-mnuchin-is-putting-together-an-investor-group-to-buy-tiktok.html


AI: SORA BINNENKORT VOOR IEDEREEN BESCHIKBAAR, OOK MET GELUID
OpenAI is niet alleen het bedrijf/ de organisatie die achter ChatGPT zit, maar een van de laatste staaltjes van hun AI-ontwikkelingen is Sora. Daarmee kan je via tekstcommando's hyperrealistische video's maken. Sora werd al in februari voor het eerst gedemonstreerd, en nu kondigde het bedrijf aan dat Sora over een paar maanden publiek beschikbaar zal zijn - al dan niet tegen kost werd er niet bij gezegd. Maar dat het tegen dan ook wel eens muziek zou kunnen bevatten.

The Verge vroeg aan Open AI CTO Mira Murati op welke data Sora eigenlijk getraind was. Een belangrijke vraag, gezien de mogelijke auteursrechten op die data. Mira Murati wou geen details geven, maar bevestigde dat die ofwel publiek toegankelijk was, ofwel data waarop licenties genomen waren. En volgens Murati zou Sora enkel content gebruiken van Shutterstock, waarmee OpenAI een partnerschap afgesloten heeft. Of er ook data gebruikt worden van YouTube, Facebook en Instagram, daar was Murati niet zeker van.
https://www.theverge.com/2024/3/13/24099402/openai-text-to-video-ai-sora-public-availability

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



CHROME 21 MAAKT VAN ELKE WEBSITE EEN APP ALS JE DAT WIL
Google staat ervoor bekend dat het vaak wispelturig is in de lijn die het volgt bij zijn producten. Zo heeft het in 2017 aangekondigd dat het alle Chrome apps zou uitfaseren voor Windows, Mac en Linux, en dat tegen 2018. Uiteindelijk werd het 2023, vooraleer het zover was. Maar het was oorspronkelijk de bedoeling dat die Chrome apps vervangen zouden worden door Progressive Web Apps (en weet je nog: onze artikels over Apple en de WPA's?)

Zo'n WPA kan je installeren op je eigen desktop computer, en zij werken op identieke wijze als native apps en programma's. Een idee dat aansloeg, en Chrome-gebruikers installeerden massaal PWA's vanaf 2022.

Nu echter heeft Chrome in de nieuwste Canary versie (die dus pas over enkele weken uitkomt als stabiele versie) de mogelijkheid ingebouwd dat gewoon elke website die je bezoekt een PWA wordt die je kan downloaden. Voortaan heb je in het submenu "Save and share" de optie "Install page as app". Daardoor zal je voortaan de website kunnen aanklikken via die app, en zal die altijd in zijn eigen venster geopend worden.

Meer via Slashdot, waar je ook vele vragen leest, zoals: wat nut heeft het om een website als een app te hebben....
https://tech.slashdot.org/story/24/03/09/0013222/chrome-124-lets-you-turn-any-website-into-an-app?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



RFM-1: DE CHATGPT VOOR ROBOTS DIE HEN EINDELIJK SLIM MAAKT
Covariant, een spin-off van UC Berkeley, heeft een soort ChatGPT bedacht voor robots: RFM-1, kort voor Robotics Foundation Model 1. De bedenkers ervan beschouwen het als een soort van Large Language Model, maar dan voor een soort robot-taal.

Het model is echt heel breed ontworpen, en is in staat om real-world data te verwerken, en zich aan te passen aan de beste manier om te handelen op basis van die informatie.

De toepassing is dus voor robots, en dan met name voor robot-armen die in de industrie gebruikt worden, Denk bijvoorbeeld aan het sorteren van afval in de blauwe zakken: de robot kan nu op zoek gaan naar de juiste voorwerpen en die oppakken, ongeacht de manier waarop die op de rollende band liggen, ondersteboven, schuin, enz.

In de toekomst zouden deze robots naast mensen kunnen werken, en zelfs taken kunnen doen zonder daarvoor geprogrammeerd te worden. En denk nu niet meteen: ach, dat is geen nieuws - robots moesten tot nu toe altijd geprogrammeerd worden voor specifieke taken. Dit is echt een grote stap voorwaarts.

Een concreet voorbeeld: je zou aan een robot kunnen zeggen: "Pak de appel op". De robot weet dan wat een appel is, hoe hij ernaar moet zoeken, en hoe hij die moet oppakken wanneer hij die gevonden heeft. En dat alles zonder daarvoor specifiek geprogrammeerd te zijn. Meer nog: wanneer de robot niet meteen de appel kan oppakken, kan je hem wijzen op het steeltje, en daar leert hij dan van.

De toepassingen van deze doorbraak zijn enorm. Voor robots in warenhuizen, fabricatie van producten, het verwerken van voedsel, recyclage, landbouw, maar ook hulp aan mensen die niet meer zo goed ter been zijn.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2024/03/11/covariant-is-building-chatgpt-for-robots/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: SOMETHING WAS WRONG
Verleden week hadden wij het over de podcast "Zij is van mij", over femicide. Deze Amerikaanse podcast gaat gelukkig niet zo ver, maar wel over toxische relaties. Over machtsmisbruik in een relatie, dat helaas vaak ook uitmondt in fysiek geweld.

Het zijn afzonderlijke verhalen, soms in 2 of 3 episodes. Zij vertellen over stilaan verergerende situaties, en de tekenen die erop kunnen wijzen dat het fout is. Verhalen die meeslepend en schrijnend zijn, maar die verteld worden zoals het is.

Er is geen weerwoord van degene die het misbruik doet - dat is het enige wat je de podcast verwijten kan. Maar de verhalen zijn wel anoniem.
https://somethingwaswrong.com/






NEIL YOUNG KEERT TERUG NAAR SPOTIFY
Weet je nog? Enkele maanden geleden kondigde Neil Young, een van de bandleden van Crosby Stills & Young die na het splitten van de band een prachtige solocarrière opbouwde, aan, dat hij zijn songs niet meer via Spotify wou aanbieden. De reden: Spotify bracht ook de podcast van Joe Rogan, een controversiële figuur omdat hij heel veel twijfels had over de covidvaccinaties.
Nu heeft Neil Young aangekondigd dat zijn muziek terug via Spotify te beluisteren zal zijn - als redenen worden opgenoemd het feit dat Joe Rogan geen exclusief contract meer heeft bij Spotify. Rogan is nu immers ook te beluisteren bij Apple en Amazon.
Wij vinden het in elk geval een positieve ontwikkeling, want wij zijn fan van Neil Young!
https://www.engadget.com/neil-young-is-returning-to-spotify-after-boycotting-it-over-joe-rogans-vaccine-comments-071217691.html?src=rss


SPOTIFY LANCEERT MUZIEKVIDEO'S

Wie denkt aan Spotify, denkt aan muziek die je vooral beluistert, via je oortjes of computer. Maar blijkbaar zijn er heel wat mensen die, net zoals bij YouTUbe, en enkele decennia geleden MTV, er ook graag beeld bij hebben.
Spotify gaat op hun wensen in. In 11 markten zullen er muziekvideo's te bekijken zijn: Brazilië, Colombia, Duitsland, Indonesië, Italië, Kenya, Nederland, Polen, de Filippijnen, Zweden en het VK.
De video's zijn geïntegreerd in de bestaande muziekbibliotheek van Spotify, en bij het beluisteren van muziek zal je in de mobiele en webapp kunnen wisselen tussen beeld en enkel klank. Maar, helaas, enkel wanneer je een premium abonnement hebt.
Of er verschillen zijn over hoe de royalty's verdeeld worden tussen een song die enkel beluisterd wordt of ook via video bekeken wordt, daarover heeft Spotify geen details gegeven.
https://techcrunch.com/2024/03/13/spotify-adds-music-videos-in-some-countries/





 
De nieuwe oogst


   
CHATGPT CHEAT SHEET
Tech Republic heeft een samenvatting gemaakt van wat je met ChatGPT kan maken. Wat is het, hoeveel kost het, welke apps zijn er voor iOS en Android, maar ook de mogelijkheid om via Bing met ChatGPT te werken, en veel, veel meer. Een samenvatting als het ware van de recente evoluties.
[Taal: EN]
https://www.techrepublic.com/article/chatgpt-cheat-sheet/



PROMPT DATABASE VOOR AI: GRATIS DATABASE VAN ANTHROPICS VOOR PROMPT TEMPLATES
In tegenstelling tot het vorige artikel, dat vooral algemene informatie bevat over AI, willen wij je hier een tip brengen van Rowan Cheung, die wij al langer volgen op X, en die de nieuwste evoluties over AI van nabij volgt.
Hij heeft namelijk ontdekt dat Anthropic een gratis database heeft, vol met prompt templates voor Claude 3, de nieuwste versie van het AI. Opmerkelijk daarbij is dat de prompts verschillen van wat je zou moeten doen bij ChatGPT om daar betere antwoorden te krijgen.
Volg dit draadje.
https://twitter.com/rowancheung/status/1766849250292351327
https://twitter.com/rowancheung/status/1766849250292351327


WEIRD FUCKING GAMES
Een blog over te gekke games - games met een heel macabere intrige meestal. Zo bijvoorbeeld Hilbert's Design, waar je moet overnachten in een hotel met ontelbare kamers en willekeurig gegenereerde gasten. Of Monster Munchout, waar je de ogen van monsters moet stelen om je cocktails te versieren. Veel plezier!
[Taal: EN]
https://wfgames.net/


ABOARD: ALLES ORGANISEREN
Deze webdienst wil je helpen om alle informatie netjes te ordenen. Niet alleen je documenten, maar ook de tabs en je favorieten? Je kan er fiches van maken, en stacks. En die dan op een mooie board zetten, die je dan ook nog eens kan delen, als je wil. Een soort OneNote of Evernote, maar dan super visueel en met een heel aantrekkelijke vormgeving. Er bestaat ook een extensie van voor je browser.
[Taal: EN]
https://aboard.com/features/



TEXT-IMAGE: MET TEKSTEN AFBEELDINGEN MAKEN
Tegenwoordig staan we al veel verder. Maar er was een tijd dat we het al heel bijzonder vonden dat we een afbeelding konden omvormen tot iets dat met ascii-gemaakt werd. Dat kan op deze website nog altijd. Je kan dus gewoon een afbeelding uploaden, en die dan in ascii-tekens laten omzetten. Waarom je dat zou doen? Tja, misschien wil je dat dan wel gebruiken in een oud game?
[Taal: EN]
https://www.text-image.com/convert/


GOOGLE TIPS

Waar je ook bent op het internet, overal kom je wel een tool van Google tegen. En als je een Android toestel hebt, dan zit die vol met Google Tools. Dan is deze website van Google wel handig, want hier vind je de 23 beste tips van 2023, die je helpen om het beste uit de verschillende Google-tools te halen.
[Taal: NL]
https://blog.google/inside-google/google-most-helpful-tips-2023/



FAAM: ERFGOEDMUSEUM
Dit nieuwe virtuele museum, dat je online bezoeken kan, toont je de verschillende culturele erfenissen. En dat gaat heel ver: van voorhistorische dieren zoals de wolharige mammoet, tot cultureel erfgoed zoals de boterkoeken uit Diksmuide. Je kan er een profiel aanmaken, zodat je ook beloningen kan krijgen. Spelletjes spelen is ook mogelijk. Maar vooral de geschiedenis in je omgeving bekijken via een landkaart boeide ons.

Wij raden je alvast het luik over het Bourgondische liefdesleven aan...

De website (met bijhorende app) is een initiatief van de Vlaamse regering, in samenwerking met studenten en docenten van de hogescholen Howest en Thomas More, naast verschillende privépartners.  Knap gedaan, een snelle website, helder en toegankelijk.
[Taal: NL]
https://www.faam.vlaanderen/nl
https://www.faam.vlaanderen/nl/belevingen/scrollstory/het-bourgondische-liefdesleven
https://www.tijd.be/cultuur/expo/virtueel-museum-faam-vlaams-erfgoed-in-alle-maten-en-vormen/10532859.html



WAT IS HET BESTE LETTERTYPE?
Het lettertype (font) dat je gebruikt in een document, kan de leesbaarheid ervan flink beïnvloeden. De meest gebruikte lettertypes zijn momenteel Arial en Times New Roman. Een sans-serif en een serif lettertype.

Over de verschillende lettertypes kan je verschillen van smaak, maar wat zegt de wetenschap erover? Dit interessante filmpje van SciShow wijdt je in de geheimen van de lettertypes in.
[Taal: EN]
https://www.youtube.com/watch?v=7g_7Cr1vEnM






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Rondweg met een reeks kapelletjes in de tot de Vlaams-Brabantse gemeente Liedekerke behorende buurtschap Muilem - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ommegang_(Liedekerke)
    Informele classificatie in de computerspelindustrie - https://nl.wikipedia.org/wiki/AAA_(computerspellen)
    Formule voor schaaktoernooien - https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizersysteem
    Regionaal park in de Zuid-Tiroolse Dolomieten in het uiterste noorden van Italië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Naturpark_Fanes-Sennes-Prags
    Schots scheikundige - https://nl.wikipedia.org/wiki/James_Young_(scheikundige)
    Italiaanse zwart-wit dramafilm uit 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/C%27%C3%A8_ancora_domani
    Chemische verbinding - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pentafenylstibine
    Belgisch wielrenster en veldrijdster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fleur_Moors
    Belgische kunstenares - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cl%C3%A9mence_Michel


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    96e oscaruitrijking - https://nl.wikipedia.org/wiki/96ste_Oscaruitreiking
    Winnaar van Portugese verkiezingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alian%C3%A7a_Democr%C3%A1tica
    Overleden Belgisch voetballer en trainer - https://nl.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_Semmeling


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over voetbal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Voetbal
    Een uitgelicht artikel gaat over Noravank, een kloster in Armenië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Noravank


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Zelfrijdende auto TNO kan met AI enkele seconden vooruitkijken
TNO heeft succesvol een zelfrijdende auto met kunstmatige intelligentie (AI) getest die kan voorspellen wat er enkele seconden in de toekomst zal gebeuren. Dat staat in het jaarverslag van de onderzoeksorganisatie.
https://www.ad.nl/auto/zelfrijdende-auto-tno-kan-met-ai-enkele-seconden-vooruitkijken~a8b2cbec/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Atlas brengt internet surveillance in kaart
Dit onderzoek gebeurde aan de Universiteit van Konstanz, in Duitsland.Het ging meer specifiek om een Duits-Amerikaans onderzoeksteam dat de eigendom van netwerkinfrastructuren in democratische en autoritaire staten over de hele wereld in kaart gebracht en met elkaar vergeleek. Zo stelden ze vast dat autocraten het internet controleerde via dienstverleners die eigendom zijn van de staat.
https://computertaal.info/2024/03/14/atlas-brengt-internet-surveillance-in-kaart/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Belgische overheid komt met eigen beveiligd communicatiesysteem voor politici
De Belgische overheid is akkoord met een nieuw communicatiesysteem voor politici. Dat is een beveiligd systeem met in België ontworpen componenten waarbij de data lang bewaard wordt. Het systeem wordt gebruikt door ministers, maar ook door ambtenaren en diplomaten.
https://tweakers.net/nieuws/219790/belgische-overheid-komt-met-eigen-beveiligd-communicatiesysteem-voor-politici.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Wat verandert er met de Digital Markets Act?
Vandaag gaat een van de omvangrijkste Europese technologiewetten van start. Wat betekent dat voor consumenten en voor de bedrijven die onder de wetgeving vallen?
https://datanews.knack.be/nieuws/wereld/wetgeving-wereld/wat-verandert-er-met-de-digital-markets-act/




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



BEKIJK OP JE IPHONE WAAR JIJ JE FOTO'S NEEMT
Wist je dat jij in de Photos app van je iPhone  op een landkaart kan zien waar jij je foto's genomen hebt? Sinds de versie 10 van iOS zit er in je Photos app een tabblad Memories. Die maakt het gemakkelijker om door je foto's te bladeren: in plaats van een lange lijst, kan je je foto's sorteren op maand of jaar, op mensen en locaties. En heb je ook in je camera de Location Services geactiveerd, dan verzamelt Apple ook de data over je locatie wanneer je een foto neemt, waardoor je die foto's ook kan sorteren op "Place".

Dan krijg je een wereldkaart te zien, met thumbnails van je foto's op de verschillende locaties. Zoom uit om een globaal overzicht te krijgen, zoom in om tot zelfs straatniveau te zien waar jij je foto's genomen hebt.

Zo kom je op die landkaart:
Open de Photos app > klik op het tabblad Albums > scroll naar People & Places onderaan
Selecteer Places > activeer de optie Map (in plaats van Grid of Rooster)
En kijk: je krijgt je foto's te zien op de landkaart.
(Bron: Mashable)
https://mashable.com/article/how-to-find-iphone-photos-map




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



BESCENE: VOOR FILMMAKERS

Dit is een app / sociaal netwerk voor toch wel een kleine nichegroep: filmmakers. Het is de bedoeling dat je gemakkelijker contact kan leggen met andere creatievelingen, een netwerk kan uitbouwen.
Bij je profiel kan je de rollen toevoegen, je gewenste soort projecten enz.
[iOS - Android]
https://www.bescene.app/#features
https://www.bescene.app/



LINGA: TALEN LEREN DOOR BOEKEN TE LEZEN
Deze app voor Android en iOS helpt je om nieuwe talen te leren. Je leest je favoriete boek in de taal die je leren wil, en krijgt instant vertalingen van de woorden die je niet begrijpt. Maar ook voorbeelden van zinnen waarin die woorden gebruikt worden, synoniemen en definities. Er worden 6 talen ondersteund.
https://linga.io/



FOOOCUS: ZELF AI-KUNST MAKEN OP JE PC
Zelf AI-kunst genereren op je eigen PC kan je met Stable Diffusion, maar het is erg ingewikkeld om zelf te installeren, zo weet PC World. De app FOOOCUS (met drie o's) is veel eenvoudiger. De app werkt heel eenvoudig: je beschrijft wat hij moet doen, en de app voert je commando uit. De app is gratis en draait op Windows, maar je hebt wel een krachtige PC nodig. Een uitvoerige beschrijving en introductie bij PCWorld en Anakin.
https://www.pcworld.com/article/2253285/fooocus-is-the-easiest-way-to-run-ai-art-on-your-pc.html
https://github.com/lllyasviel/Fooocus



SIESTAPP: JE ZEN VINDEN BIJ JE SLAAP OF WERK
Deze app wil je via geluiden in de juiste stemming brengen om relaxed in slaap te vallen., of in een ontspannen sfeer ongestoord te werken.En ook om te zorgen dat het geluid op het juiste moment terug aanzwelt, zodat je terug alert wordt. Ook bij je mediaties wil SiestApp je bijstaan, en zelfs voor mensen die rusteloos zijn door hun ADHD zou de app kunnen werken.
https://siest.app/




(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer een vrouw meent dat zij zo nodig voor het geluk van een man moet zorgen,
is zij er na aan toe hem ongelukkig te maken.
- Gerard Reve -
Nederlandse schrijver en dichter
[1923-2006]