Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/3/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

moz-do-not-send="true">Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 2!
Nummer 1355  van 9/3/2024


 

Gegroet lezer,

Het was weer een boeiende nieuwsweek. Vooral de maatregelen die de grote tech bedrijven nemen om hun aanbod aan de nieuwe Digital Market Act aan te passen (en monsterboetes te vermijden!) kregen veel aandacht.

Maar daarbuiten hebben wij nog enkele heel interessante tips voor podcasts, en ja, ook deze week vonden wij weer enkele websites en progjes die ons aangenaam verrasten, en die wij met u willen delen.

Veel leesplezier gewenst met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




 ELON MUSK KLAAGT OPENAI AAN
Je zal het misschien vergeten zijn, want Sam Altman is de naam die de meeste mensen verbinden met OpenAI. Toch was ook Elon Musk in 2015 een van de grondleggers van deze organisatie, samen met Greg Brockman. Nu klaagt Musk die medeoprichters aan omdat zij de oprichtingsovereenkomst geschonden zouden hebben.

Het is namelijk zo dat in die overeenkomst vermeld staat dat de "hieruit resulterende technologie het publiek ten gunste moet komen en het bedrijf zal trachten de technologie open source te maken voor het welzijn van het volk, indien mogelijk. Het bedrijf is niet georganiseerd voor de private voordelen van enige persoon".

Ondertussen zijn we vele jaren verder, en OpenAI is helemaal niet meer open. Het maakt zelfs winst. Het heeft een partnerschap afgesloten met Microsoft voor 13 miljard dollar en het houdt de code voor zijn nieuwste generatieve AI-producten geheim.

En dat vindt Musk niet fair: hij zegt dat hij niet meegeholpen zou hebben om een bedrijf op te richten (en daarin geld te steken) waarvoor er geen vooruitzicht op winst was, al hij toen geweten had dat het bedrijf wel degelijk winst zou najagen.

Musk wil via de rechter afdwingen dat OpenAI zich aan de stichtingsvoorwaarden houdt, dus open source blijft en non-profit, én dat het Musk een schadevergoeding betaalt van minstens $35.000.

OpenAI zal zich waarschijnlijk verdedigen met het argument dat de winst die de for-profit afdeling maakt, in hoogte beperkt is.

Tussen haakjes: er is nog een andere reden waarom Musk boos is op OpenAI. Het zou namelijk zo ver gevorderd zijn dat het een artificiële algemene intelligentie ( artificial general intelligence of AGI) kon creëren, dus een zelfdenkende AI. Wat volgens wetenschappers een stap te ver is in de ontwikkeling van AI, omdat eerst de gevolgen daarvan onderzocht moeten worden.  Bovendien zou OpenAI die ontdekking willen reserveren voor Microsoft.

Over de rol van AGI in de aanklacht van Musk een draad van Rowan Cheung op X (een bron die ons al heel veel bijgebracht heeft).
https://www.documentcloud.org/documents/24452289-elon-musk-openai-lawsuit?responsive=1&title=1
https://techcrunch.com/2024/03/01/elon-musk-openai-sam-altman-court/
https://twitter.com/rowancheung/status/1764324869263487237



APPLE GEEFT TOE AAN KRITIEK EN WIJZIGT PLANNEN VOOR PROGRESSIVE WEB APPS IN DE EU
Verleden week kon je lezen dat Apple het te veel werk vond om ervoor te zorgen dat de progressive web apps (PWA's) ook via andere browsers dan zijn eigen Safari gedownload konden worden.

De nieuwe regels van de EU eisen namelijk dat Apple alternatieve browser engines toelaat bij zijn eigen WebKit. Maar dat zou Apple teveel inspanningen kosten, en daarom besloot het om voortaan PWA's helemaal niet meer toe te laten in de EU.

Daar kwam heel wat protest tegen. En kijk: de slimme ingenieurs van Apple hebben een manier bedacht om WebKit te gebruiken zodat het de PWA nog wel degelijk op je machine kan bewaren, zelfs wanneer je die PWA oproept via een browser met een andere engine.

Waarom die plaatselijke opslag zo interessant is hadden wij verleden week al uitgelegd: zo heeft die app toegang tot mogelijkheden zoals meldingen en alarmen, net als een native app.
https://9to5mac.com/2024/03/01/apple-home-screen-web-apps-ios-17-eu/



AI ASSISTENT VAN BRAVE BROWSER HEET LEO
Ook Brave Software, maker van de gelijknamige browser die de focus legt op privacy, springt mee op de AI-trein. Het heeft een nieuwe AI-assistent uitgebracht die eveneens privacy hoog in het vaandel heeft, Leo. In de nieuwste versie van de Brave browser, versie 1.63, voor Android-toestellen zit de Leo assistent ingebakken.

Wat je met die assistent kan doen? Hij kan voor jou webpagina's of video's samenvatten, vragen over bepaalde content beantwoorden, pagina's vertalen, code schrijven, transcripties maken van video- of audiofragmenten, en geschreven tekst genereren.

In de volgende weken zou er ook een versie komen voor iOS.
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/brave-browser-launches-privacy-focused-ai-assistant-on-android/



META VOERT TESTEN UIT MET EEN API VOOR ZIJN THREADS

Een van de redenen waarom Twitter zo groot geworden is, was de API. Via de Application Program Interface konden externe ontwikkelaars content van Twitter in hun eigen app binnentrekken. Of vanuit hun eigen app naar Twitter content sturen. Denk aan Hootsuite bijvoorbeeld, maar ook aan alle nieuwssites die tweets konden embedden in hun website.

Die vrije toegang via een API heeft Musk na de overname van Twitter streng beperkt. Een kans die Meta niet wil laten liggen voor zijn Threads platform. Het is met testen begonnen voor een Threads API, waarvoor het samenwerkt met een handvol bedrijven, waaronder social media managementplatformen zoals Sprinklr en HootSuit, Social News Desk en Sprout social.

Voorlopig zou de API enkel het publiceren van content vanuit die diensten naar Threads toelaten. Later zou het ook mogelijk moeten worden om reacties op tweets te modereren en statistieken op te vragen.

Voorlopig zijn het enkel testen, de API zou tegen einde juni breed uitgerold worden.
https://www.engadget.com/meta-is-starting-to-test-the-threads-api-with-third-party-developers-200125403.html?src=rss



AI-ARTIKELS OP CNET ZORGEN ERVOOR DAT WIKIPEDIA SITE MINDER BETROUWBAAR VINDT
Steeds vaker schakelen redacties artificiële intelligentie in bij het schrijven van artikels. Maar het is al tot in den treure bewezen dat AI wel goede teksten kan schrijven, maar dat de feiten in die teksten niet altijd betrouwbaar zijn.

Dat is de reden waarom er een uitgebreide discussie gevoerd werd tussen de redacteuren van de online encyclopedie Wikipedia: zijn websites waar dergelijke door AI geschreven artikels gebracht worden, nog wel betrouwbaar?

Concreet gaat het over technologiewebsite CNET. Dat werd beschouwd als een normale, betrouwbare bron voor technieuws. Maar sinds november 2022 begon het door AI aangemaakte artikels te publiceren, die niet alleen vol zaten met fouten maar ook plagiaat pleegden op andere artikels. Nadat dit nieuws bekend werd, werd op Wikipedia een discussiedraad gestart op de Reliable Sources pagina over CNET. En die discussie is nu afgerond: de betrouwbaarheidsbeoordeling van CNET werd verlaagd (1).

De BBC heeft tussen haakjes meer duidelijkheid gegeven over een nieuw beleid dat deze staatsomroep wil volgen met betrekking tot AI. In het artikel lees je waarvoor AI wel en niet gebruikt zal worden - wel voor assistentie om bestaande content maximaal te benutten, niet ter vervanging van, want elke AI toepassing moet nog altijd overzien worden door een mens. (2)
https://arstechnica.com/information-technology/2024/02/wikipedia-downgrades-cnets-reliability-rating-after-ai-generated-articles/
https://www.bbc.co.uk/mediacentre/articles/2024/update-generative-ai-and-ai-tools-bbc



GEEN GOED NIEUWS VOOR APPLE: 1,84 MILJARD EURO BOETE
Apple heeft een heel diepe schatkist, maar dit zal toch pijn doen: de Europese Commissie heeft Apple een boete gegeven van maar liefst 1,84 miljard euro. De reden: oneerlijke concurrentie en handelsvoorwaarden tegenover rivaliserende muziekstreamingdiensten in zijn App Store.

In 2019 had Spotify zijn klacht ingediend. En nu viel dus het verdict: volgens de EU zou Apple "ontwikkelaars van muziekstreamingapps verbieden om informatie te geven over alternatieve en goedkopere manieren om abonnementen te nemen op hun dienst buiten de app store om", alsook voorkomen dat app-providers instructies zouden bekendmaken over hoe men een dergelijk abonnement kan nemen.

Apple heeft al gezegd dat het in beroep gaat tegen de beslissing. Het zou jaren kunnen duren vooraleer daarin een uitspraak komt, maar ondertussen moet Apple al wel de boete betalen. Volgens Apple is Spotify de grootste winnaar van de beslissing van de EC, en dat terwijl Spotify in Europa 56% van de streaming muziekmarkt in handen heeft.
https://www.reuters.com/technology/apple-hit-with-over-18-bln-euro-eu-antitrust-fine-spotify-case-2024-03-04/



AI: ANTHROPIC KONDIGT DRIE NIEUWE LARGE LANGUAGE MODELLEN AAN
De start-up Anthropic kondigt de komst aan van drie nieuwe LLM's, die het Claud3 Opus, Sonnet en Haiku gedoopt heeft. Waarbij Opus de krachtigste is, en Haiku de snelste en lichtste terwijl Sonnet tussen beiden in zit.

Nu al kunnen ontwikkelaars Opus en Sonnet uittesten, en Haiku zal in de volgende weken beschikbaar zijn. De Claude 3 chatbot kan een samenvatting maken van een tekst met maximaal 200.000 woorden, terwijl dat bij ChatGPT beperkt is tot 3.000 woorden. Bij Claude 3 zal je ook afbeeldingen kunnen uploaden en documenten om daarvan een analyse te laten maken. (1) De chatbot kan echter geen afbeeldingen genereren.

De voorzitster van Anthropic, Daniela Amodel, beklemtoonde in het bericht van de lancering dat chatbots nog een hele weg af te leggen hebben. "Want het is heel, heel moeilijk om naar een zero gehalte hallucinaties te gaan".

Anthropic werd in 2021 opgericht door enkele voormalige werknemers van OpenAI. (2)

Toch zou de krachtigste versie, Opus, toch over 'haast menselijke" mogelijkheden beschikken in sommige benchmarks, en zowel ChatGPT verslaan als Gemini van Google op enkele belangrijke punten. Meer  over die benchmarks bij Engadget. (3)
https://www.theverge.com/2024/3/4/24090087/anthropic-claude-3-opus-ai-chatbot-multimodal
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-03-04/ai-startup-anthropic-launches-new-models-for-chatbot-claude?embedded-checkout=true
https://www.engadget.com/anthropic-says-its-new-claude-3-ai-chatbot-scores-better-on-key-benchmarks-than-gpt-4-071343736.html?src=rss



NOG AI-NIEUWS: VERANTWOORDELIJKE AI, AI BIJ ONEDRIVE EN GEMINI SLOEG INDERDAAD DE BAL MIS
Nog enkele korte berichtjes over interessante evoluties voor artificiële intelligentie. Om te beginnen: OpenAI, Salesforce, Hugging Face Scale AI en nog enkele dozijnen andere bedrijven hebben zich ertoe verbonden om een AI te bouwen die de mensheid ten goede moet komen. (1)

In India heeft dan weer het Ministerie van Electronica en IT een advies uitgebracht waarbij "belangrijke" techbedrijven verplicht worden dat hun diensten of producten geen vooroordelen of discriminatie mogelijk maken of de integriteit van het verkiezingsproces in gevaar brengen, vooral met hun AI-modellen. (2)

Microsoft van zijn kant heeft aangekondigd dat de integratie van Copilot in OneDrive je ook kan helpen om bestanden te vinden en die samen te vatten. Je kan dus aan Copilot vragen stellen over jouw OneDrive bestanden, en dat met natuurlijke taal. (3)

En tot slot: op een evenement voor ondernemers heeft Sergey Brin, de medeoprichter van Google, toegegeven dat de Google AI Gemini ferm de bal misgeslagen heeft bij het genereren van afbeeldingen. Hij steekt het op onvoldoende testen, en hij kan de verontwaardiging van mensen begrijpen op de historisch incorrecte fouten bij de aangemaakte beelden van bijvoorbeeld de de "Founding Fathers" van de VS, die door de AI (wellicht in een zin om inclusief correct te zijn) portretten weergaf in verschillende huidskleuren. Gemini werd na het debacle stopgezet, althans de toegang ertoe, maar binnenkort zou de toegang terug geopend worden. (4)
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-03-04/openai-salesforce-sign-pledge-to-build-ai-for-good-of-humanity
https://techcrunch.com/2024/03/03/india-reverses-ai-stance-requires-government-approval-for-model-launches/
https://www.theverge.com/2024/3/1/24088026/copilot-for-onedrive-file-find-summary-prompts-natural-language
https://www.cnbc.com/2024/03/04/sergey-brin-says-google-definitely-messed-up-with-gemini-launch-.html



MICROSOFT ZET ONDERSTEUNING VOOR ANDROID APPS OP WINDOWS STOP
In 2021 had Microsoft aangekondigd dat Windows 11 ook Android apps zou kunnen draaien. Toen dat concreet ingevoerd werd, later dat jaar, bleek dat je die apps kon installeren via de Amazon Appstore - er waren wel enkele individuele Android apps in de Microsoft store te vinden, maar veel was dat niet.

Maar blijkbaar was het aanbod in de Amazon Appstore ondermaats. Dat zou mogelijk de oorzaak zijn van de aankondiging die Microsoft deze week deed, namelijk dat het Android apps voor Windows niet langer zal ondersteunen. Eigenlijk is het de ondersteuning voor het Windows Sysystem voor Android (WSA) die stopgezet wordt, de component die ligt achter de Amazon Appstore en andere Android apps in Windows 11.

Wie de Amazon Appstore of andere apps en games via WSA geïnstalleerd had, zal die nog kunnen gebruiken tot 5 maart 2025. De Amazon Appstore en bijbehorende apps zijn ondertussen verdwenen uit de Microsoft Store. Ontwikkelaars kunnen geen nieuwe apps meer aanbieden voor de Amazon Appstore, maar voor hun bestaande apps voor Windows kunnen zij nog updates aanbieden tot maart volgend jaar.
https://www.engadget.com/microsoft-is-ending-support-for-android-apps-on-windows-213534468.html?src=rss



BEDRIJVEN PASSEN HUN WERKING AAN DE NIEUWE DMA-REGELS VAN DE EU AAN - WAT DOET GOOGLE?
Op 7 maart verstreek de deadline die de EU vooropgesteld had - tegen die datum moesten techbedrijven zich aan de nieuwe regels aanpassen, zoniet riskeerden zij forse boetes. De meeste bedrijven hebben hun werkwijze veranderd - laat ons even de belangrijkste online speler onder de loep nemen, Google.

Dat heeft aanpassingen moeten doorvoeren aan  Google Maps, Google Play, Google Shopping, Google Ads, Chrome, Android, Google Search en YouTube. En TechCrunch vat het zo samen: Proficiat, burgers in Europa, want je zal nu nog meer dan ooit schermen zien die je toestemming vragen! (1)

Wat gaat Google concreet doen:

  • - Het zal niet langer jouw persoonlijke gegevens koppelen tussen al je accounts bij verschillende diensten. Je zal die zelf kunnen koppelen in jouw instellingen. Maar in sommige gevallen zal je daarvoor een pop-up zien die jou vraagt om dat te doen.
  • - Op Android zal je voortaan een scherm zien tijdens de set-up waarbij je moet aangeven welke browser je standaard wil en welke zoekmachine. Een scherm dat binnenkort ook zal verschijnen bij Chrome voor de desktop en iOS.
  • - Ontwikkelaars die hun app aanbieden via Google Play, kunnen voortaan linken naar websites buiten de app voor promo-deals - en dus ook voor een goedkoper abonnement dat ze rechtstreeks bij de ontwikkelaar afsluiten, in plaats van via de app, zodat zij geen commissie moeten betalen aan Google.
  • - Google zal ook een "data portability" API uitbrengen voor ontwikkelaars, waarmee zij het voor hun gebruikers gemakkelijker kunnen maken om hun data van de ene naar de andere dienst over te brengen. Zoals van Spotify naar Apple Music bijvoorbeeld.
  • - Google denkt ook aan de adverteerders: die krijgen tools die helpen om toestemming te vragen om gerichte advertenties te ontvangen.
  • - Voor Search komen er meer zoekdiensten van andere bedrijven in de tegeltjes bovenaan, die er niet voor betalen om in die carrousel opgenomen te worden. En tools zoals Google Flights zullen niet meer prominent getoond worden.

https://techcrunch.com/2024/03/05/google-dma-changes/
https://www.ft.com/content/236ecc8c-7b2c-40d0-8af1-a7497f39c0a1                
https://blog.google/around-the-globe/google-europe/complying-with-the-digital-markets-act/



BEDRIJVEN PASSEN HUN REGELS AAN EUROPESE DMA AAN: APPLE
Ook Apple moet zich aanpassen, en dat heeft het volledig te danken aan het feit dat het een "walled garden" uitgebouwd heeft rond al zijn producten, met als doel het heel moeilijk te maken om over te schakelen op een niet-Apple product of dienst. Voor de EU moest Apple zijn iOS besturingssysteem, de Safari browser en de App Store aanpassen.

Die veranderingen heeft Apple ondertussen grotendeels uitgevoerd - alhoewel het die gecamoufleerd heeft onder de noemer "updates". Zo heeft het een nieuwe versie van iOS en iPadOS uitgebracht, die wijzigingen bevatten waarmee Apple zich voegt naar de regels van de EU.

  • - Voortaan zal je, na de update naar iOS 17.4, een scherm krijgen waarmee je een nieuwe standaard browser moet kiezen. Want het OS zal dus alternatieve browser engines ondersteunen in de EU.
  • - En het OS zal ook alternatieve app marktplaatsen ondersteunen in de EU.
  • - Over de verplichting om ontwikkelaars toe te laten om te informeren over alternatieve manieren om een abonnement te nemen, hebben wij het in de vorige dagen uitvoerig gehad.


Wat wel opvallend is: Apple heeft heel duidelijk gemaakt dat het die aanpassingen (met tegenzin) enkel uitvoert voor Europese gebruikers. De rest van de wereld kan het (voorlopig) vergeten. En het waarschuwt: de alternatieve app stores die jij installeert, zullen niet langer werken wanneer je "te lang" buiten Europa verblijft, net als de apps die je vanuit die alternatieve winkeltjes geïnstalleerd had...
https://www.macstories.net/stories/apple-releases-ios-and-ipados-17-4-with-major-safari-and-app-store-changes-in-the-eu-transcripts-for-podcasts-new-emoji-and-more/
https://9to5mac.com/2024/03/05/ios-17-4-app-stores-stop-working-travel/
https://www.macstories.net/stories/apple-releases-ios-and-ipados-17-4-with-major-safari-and-app-store-changes-in-the-eu-transcripts-for-podcasts-new-emoji-and-more/
https://www.macrumors.com/2024/03/05/apple-tweaks-eu-app-store-business-terms/



BEDRIJVEN PASSEN HUN REGELS AAN DE NIEUWE EU DMA AAN: ZAL HET WERKEN?
De hele bedoeling van de Digital Markets Act is om de macht die grote bedrijven zoals Apple, Microsoft en Google hebben op de digitale economie te breken - of toch minstens wat te verminderen. Door oneerlijke competitieve voordelen aan te pakken die deze bedrijven doorheen de jaren opgebouwd hebben, en waarmee zij hun markten konden domineren.

Maar zal dat lukken? The Verge stelt er vragen bij. Deze giganten hebben wel aangekondigd hoe zij op de DMA zullen reageren, maar het artikel stelt dat zij hierdoor hun macht niet gaan verliezen. Zeker niet Apple, dat in het artikel beschuldigd wordt van "regelrechte kwaadwillige aanpassingen", waardoor Europese ontwikkelaars benadeeld worden.

De strategie van de techgiganten is volgens het artikel gewoon veranderingen doorvoeren waarbij het lijkt alsoft zij hun walled gardens open zetten, maar die uiteindelijk onwerkbaar en onaantrekkelijk zijn voor bedrijven en gebruikers. En de EU zou die maatregelen niet zomaar mogen aanvaarden, maar moeten overleggen met bedrijven die bedrijven die eigenlijk hadden moeten profiteren van deze openheid. De feedback van die bedrijven had dan moeten leren hoe de walled gardens en hun "gatekeepers" aangezet konden worden tot openheid die er echt toe doet.

In een tweede artikel van The Verge kan je nog eens lezen wat de bedoeling is.
https://www.theverge.com/2024/3/6/24091695/digital-markets-act-eu-compliance-experts
https://www.theverge.com/2024/3/6/24091592/eu-dma-competition-compliance-deadline-big-tech-policy-changes



X: ELON MUSK WIL VIEWS FAVORITES EN RETWEETS VERBERGEN
Het lijkt er stilaan op dat we vrijdag gaan uitroepen tot "social media" dag. Want toeval of niet, die dag lijken wij altijd heel wat berichten over nieuwigheden op X, Facebook en Co te hebben.

Om te beginnen X, het voormalige Twitter. Daar heeft Elon Musk sinds hij het sociale netwerk overnam, al heel wat stof doen opwaaien door de veranderingen die hij doorvoerde. En deze beslissing zal wel eens hetzelfde effect kunnen hebben.

Musk wil namelijk het aantal Likes, Retweets en Favorites die je onderaan een bericht ziet staan, verbergen. Je zou dan op een posting moeten klikken om die statistieken te zien. Musk zei zelf op X dat hij het resultaat heel netjes vindt, en dat hij dat al jaren wou doen.

Het aantal views zal nog wel direct te zien zijn, maar dan wel bovenaan rechts in de posting, naast het tijdstip. Wil je in deze nieuwe design reageren op een posting, dan moet je naar rechts swipen, wil je hem tot favoriet maken, moet je naar links swipen.

De verontwaardigde commentaren volgen in 3...2... 1!

Nog kort enkele andere nieuwigheden op X

  • - Bellen via audio of video is nu toegankelijk voor iedereen. Maar je moet wel opletten: standaard staat bij iedereen dat je opgebeld kan worden, en de IP-adressen van de gesprekspartners worden aan elkaar getoond. Wil je je IP privé houden, dan moet je dat in je privacy instellingen wijzigen. (2)
  • - Live video streams kan je nu ook terugspoelen
  • - En je kan de video in PiP modus bekijken (Picture in Picture) en de afspeelsnelheid aanpassen.

https://gizmodo.com/elon-musk-plan-remove-like-counts-twitter-x-1851315244
https://twitter.com/XNews/status/1762913390450577459
https://twitter.com/XNews/status/1762913390450577459



META: WHATSAPP EN MESSENGER WERKEN SAMEN EN DM KAN JE VERBETEREN BIJ INSTAGRAM

Enkele berichten uit de sociale netwerken die onder de koepel van Meta vallen. Om te beginnen kondigde Instagram deze week aan dat je voortaan een DM (direct message) die je verzendt nog kan wijzigen binnen de 15 minuten na verzending. Je moet daarvoor lang drukken op de boodschap, vervolgens "edit" (of bewerken) kiezen uit het uitklapmenu. Wanneer je een boodschap gewijzigd hebt, zal het purperen tekstballonnetje naast de boodschap het label "Edited" hebben, om duidelijk te maken dat de boodschap gewijzigd was.

Je kan ook 3 boodschappendraadjes vastpinnen bovenaan je inbox. (1)

Een tweede bericht betreft de boodschappendiensten WhatsApp en Messenger. Vooraan zullen die kunnen samenwerken met andere boodschappendiensten, zoals nu vereist wordt door de Digital Markets Act. Simpel is die samenwerking niet, want er moet rekening gehouden worden met versleuteling.

Meta zal daarom vragen aan die externe boodschappendiensten om gebruik te maken van het Signal-protocol, dat nu in Messenger en WhatsApp gebruikt wordt voor versleuteling.  Tenzij een ontwikkelaar kan aantonen dat een andere optie dezelfde waarborgen kan geven voor de veiligheid als Signal.
https://techcrunch.com/2024/03/04/instagram-now-lets-you-edit-dms-up-to-15-mins-after-sending-them/
https://techcrunch.com/2024/03/06/to-comply-with-dma-whatsapp-and-messenger-will-become-interoperable-via-signal/



TIKTOK BREIDT CREATIVITY PROGRAM UIT EN MOBILISEERT AMERIKANEN OM VERPLICHTE HERVORMING TEGEN TE GAAN
TikTok had in 2023 het Creativity Program gelanceerd, dat enkel op invitatie toegankelijk was. Daarmee konden creators geld verdienen met video's die langer waren dan 60 seconden - een manier voor TikTok om ook langere video's te gaan aanbieden.

Het programma krijgt nu een andere naam: Creator Rewards, en het heeft de doelstellingen een beetje aangepast: zoals video's maken in landschapmodus. Langere filmpjes worden nu eenmaal gemakkelijker bekeken in deze modus, tegenover korte filmpjes die in portretmodus bekeken worden. De creator zal ook andere manieren krijgen om geld te verdienen, door bijvoorbeeld kijkers geld te vragen voor toegang tot exclusieve content, en extraatjes te verkopen zoals badges, emotes en chats die enkel toegankelijk zijn voor abonnees. (1)

Maar dat was eigenlijk niet het nieuws waarmee TikTok in het centrum van de belangstelling stond deze week. Wel het feit dat TikTok massaal zijn gebruikers mobiliseerde om leden van het Amerikaanse Congres te contacteren, en te vragen dat een bepaalde wet teruggedraaid zou worden. Het gaat om een wet die zowel door de Republikeinen als e Democraten gesteund wordt, en ook steun krijgt van het Witte Huis, om TikTok te dwingen zich af te scheuren van ByteDance, het Chinese moederbedrijf. En als het dat niet zou doen, dan zou het uit de appwinkeltjes in de VS moeten verdwijnen.

TikTok heeft deze week een pushbericht gestuurd aan zijn gebruikers, om te vragen dat zij hun congresman zouden contacteren om te vragen deze wet niet te steunen. Wat massaal gebeurde. Het ging zelfs zo ver dat kinderen opbelden en met zelfmoord dreigden als TikTok hen "afgenomen" zou worden.

Nu, als je het ons vraagt: die reactie is op zich hét meest overtuigende argument om te eisen dat TikTok losgekoppeld wordt van zijn Chinese invloed. Zoals iemand het op Twitter uitdrukte: hier heeft TikTok een real-time voorbeeld gegeven dat bewijst dat zij absoluut de mentale gezondheid van Amerikaanse kinderen als wapen kunnen en willen gebruiken, om de financiële interesses van de Chinese Communistische Partij te verdedigen. En dat is slikken, toch?
https://www.theverge.com/2024/3/5/24090583/tiktok-creator-rewards-program-monetization-subscriptions
https://www.theverge.com/2024/3/7/24093308/tiktok-congress-ban-push-notification






 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



WEL GOED NIEUWS: NIEUWE MACBOOK AIR MET M3 CHIP
Er is ook goed nieuws vandaag te rapen van het Apple-front: er is een nieuwe MacBook Air uit, met M3 chip, en in een versie van 13 inch en van 15 inch. Je kan trouwens twee externe schermen verbinden met de laptop wanneer het deksel van het toestel dichtgeklapt is. Als het scherm open is, dan telt het scherm van de laptop als tweede scherm. Dat is in tegenstelling met de vorige versies die met de Intel processor werkten, want daar kon je eveneens twee externe schermen verbinden en dan nog eens werken via het scherm van je laptop.

Het opmerkelijkste is wel de 16-core Neural Engine. Die zou van deze Air "de beste laptop ter wereld voor de gewone gebruiker voor AI maken".

Prijzen: $1.099 voor 13 inch ($999 voor onderwijsinstellingen), en de 15 inch vanaf $1.299.
https://www.theregister.com/2024/03/04/apples_fanless_macbook_air_gets/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
https://9to5mac.com/2024/03/04/apple-launches-m3-macbook-air/



AISEE: EEN WEARABLE WAARMEE SLECHTZIENDEN TOCH KUNNEN "ZIEN"
Een universiteit in Singapore heeft een headphone ontwikkeld die werkt met geleding via de beenderen in je hoofd, en met een microcamera die beelden capteert die in het gezichtsveld van een persoon zijn, en die data dan terugkoppelt naar die persoon dankzij artificiële intelligentie, via de koptelefoon en beendergeleiding.

De technologie werd AiSee gedoopt, en medewerkers van de universiteit hopen dat de interactie tussen gebruiker en de wereld rondom hem dankzij AiSee naadloos kan werken.

Meer technische uitleg bij ReadWrite. Maar wij vinden het alvast een knappe technologie, die voor blinden en slechtzienden ongetwijfeld een flinke stap vooruit kan betekenen.
https://readwrite.com/wearable-lets-visually-impaired-users-see-objects-through-ai-mapping/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



SPOTIFY LANCEERT EEN APART ABONNEMENT VOOR AUDIOBOEKEN VOOR GRATIS GEBRUIKERS
Wie een betaald abonnement heeft op Spotify, die moet daar $10,99 per maand voor betalen. Maar je kan ook nog altijd een gratis abonnement nemen, mits advertenties te moeten slikken. In dat betaald abonnement zit ook de optie om 15 uren per maand naar audioboeken te luisteren, waarbij je de keuze hebt uit 200.000 titels.

Nu heeft Spotify in de VS een nieuwe abonnementsformule bedacht voor wie een gratis account heeft: voor $9,99 per maand kan je ook naar 15 uur audioboeken per maand luisteren. Nu, als je het ons vraagt valt het wel te betwijfelen of dit nieuwe aanbod veel succes zal hebben. Voor die ene dollar meer neem je toch het volle pakket, niet?
https://techcrunch.com/2024/03/01/spotify-launches-a-9-99-mo-standalone-audiobooks-service-for-its-free-users/


PODCAST: ZIJ IS VAN MIJ
Vrouwenmoord of femicide. Een hardere naam voor iets wat vaker "een familiedrama" genoemd wordt. Vrouwen die wegvluchten voor hun man en geweld in huis, maar toch nog achtervolgd worden tot er op een dag de bom barst, en zij het met hun leven moeten bekopen. Heel vaak dienen zij wel een klacht in tegen hun partner, maar politie en justitie schieten keer op keer te kort.

Hoe komt dat? In deze reeks gaat rechtbankverslaggever Saskia Belleman praten met slachtoffers, plegers, politie, strafrechtadvocaten en wetenschappers. Een boeiende podcast, met vaak schrijnende verhalen.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1751479777/start-podcast-zij-is-van-mij








DE STEMMEN VAN ASSISEN: DE MOORD OP INGRID CAECKAERT
Deze moord uit 1991 is een cold case, want nooit werd de moordenaar van Ingrid gevat. Nochtans waren er op de plaats van de misdaad verschillende sporen van de moordenaar, ook DNA. Dankzij een nieuwe wet op DNA-onderzoek is de kans groot dat deze cold case alsnog opgelost wordt.

In de podcast hoor je welke verandering aan de grond ligt van deze doorbraak.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240301_94991411






 
De nieuwe oogst


   

DAG NA DAG: VRT ARCHIEF
Wat zond de VRT uit op deze dag, x jaren geleden? Dat kan je ontdekken in deze rubriek op de VRT-website. Grappige, ontroerende reportages van vele jaren geleden, die een tijdsbeeld geven van toen. Je kan teruggaan van december tot juli - spijtig dat het daar eindigt. Het is in elk geval heel grappig om al die bekende gezichten van nu terug te zien in hun jonge jaren...
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/nl/aanbod/historiek/dag-op-dag/



ANGRYTOM: WEER ENKELE ONGELOOFLIJKE SORA-AI VIDEO'S
Zoals trouwe lezers weten, halen wij heel vaak inspiratie voor onze artikels bij X/Twitter. En een van onze bronnen is @AngryTomtweets, die de laatste tijd toont wat de AI Sora kan: korte video's genereren via AI. De beelden zijn indrukwekkend. Bij elke video staat ook de creator vermeld, zodat je ook hen verder kan volgen. Inspiratie!
[Taal: EN]
https://twitter.com/AngryTomtweets/status/1764331961303080978



UNFLIP GAME
Even wat minuutjes te verspelen? Dan is dit een leuk spelletje. Je moet vierkantige gebieden kiezen van 2 x 2 blokjes om de kleuren van de tegeltjes te veranderen. En om te winnen moeten alle tegels wit zijn. Succes!
[Taal: EN]
https://unflipgame.com/


POINTSYEAH: FREQUENT FLYERS
Verschillende systemen bieden je punten aan telkens je een ticket boekt of via een bepaalde kredietkaart betaalt. Die punten kan je dan inruilen tegen producten, lagere tarieven in hotels. En wie echt veel vliegt kan zelfs een gratis ticket bijeensparen.
Deze website vertelt je alles over die punten, de verschillende loyaltysystemen en toont je in enkele seconden wat je voor je punten kan krijgen.
[Taal: EN]
https://www.pointsyeah.com/



OPEN UW OGEN: U BENT DE JURY
Momenteel loopt op de Vlaamse zender Play4 een tweede seizoen van de interactieve reeks Assisen. Bij deze fictiereeks kan jij mee beslissen over schuld of onschuld van een man die beschuldigd wordt van moord. Bij de reeks hoort deze website: je kan de afleveringen herbekijken, maar ook zelf op onderzoek gaan. Per aflevering kan je ook stemmen: schuldig of onschuldig...
[Taal: NL]
https://www.goplay.be/assisen
https://openuwogen.be



AIRFOIL OF VLIEGTUIGVLEUGEL: HOE HET WERKT
Een interessant en begrijpelijk artikel over hoe vogels vliegen en hoe de mens al eeuwenlang probeert zijn vleugels na te doen, om ook te kunnen vliegen.
De tweede link is naar een door Google naar het Nederlands vertaalde versie. Voor de afbeeldingen kijk je best naar de originele versie.
[Taal: EN]
https://ciechanow-ski.translate.goog/airfoil/?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=wapp
https://ciechanow.ski/airfoil/



EMOJI KITCHEN
Wat krijg je wanneer je twee emoji's combineert? Bijvoorbeeld een konijntje met een smile? Of een duiveltje met een teleurgesteld gezicht? Dat zie je op deze website, waar je ontelbare basis-emoji's kan combineren met smiley's. En het resultaat bovendien kan downloaden. Je kan dus voortaan je berichtjes echt nuanceren!
 [Taal: EN]
https://emoji.supply/kitchen/


NIEUWS OVER DE WEBB TELESCOOP
Het heelal: daarover willen we meer weten. Want daar ligt het grote geheim: hoe komt het dat wij, mensen, bestaan, dat onze planeet bevolkt werd met allerlei vormen van leven? En meer nog: zijn er nog andere planeten waar er leven is?
De strafste telescoop ooit, de James Webb Telescope, heeft een nieuwsrubriek waar je de laatste ontdekkingen volgen kan. Het blijft enorm indrukwekkend die ontdekking van de ruimte - en tegelijkertijd blijft de vraag: waar is het ooit ontstaan, is er een opperwezen die dit allemaal bedacht heeft, of zijn wij met zijn allen toevalligheden van de natuur?
[Taal: EN]
https://webbtelescope.org/news



DIFFCHECKER: WAT ZIJN DE VERSCHILLEN
Handig. Met deze website kan je twee bestanden met elkaar vergelijken, en zien waarin ze met elkaar verschillen. En het bijzondere is dat het niet alleen kan gaan om teksten, maar ook afbeeldingen, documenten, excel-bestanden en hele mappen.
De basisdienst is gratis, mits reclame, een betalende versie die je meer geavanceerde mogelijkheden biedt start vanaf 15 dollar. Er hoort ook een app bij zodat je de vergelijkingen op je desktop kan uitvoeren, en niets meer moet uploaden.
[Taal: EN]
https://www.diffchecker.com/pricing/



LISTEN NOTES

Deze website noemt zich de beste zoekmachine voor podcasts. Podcasts kunnen er melden wanneer er een nieuwe episode uit is van hun reeks, luisteraars zien er welke podcasts trendy zijn, kunnen speellijstjes aanleggen, en op zoek gaan naar podcasts. Persoonlijk verkiezen wij een podcastapp op onze smartphone, maar dit kan voor sommige gebruikers een alternatief zijn.
[Taal: EN]
https://www.listennotes.com/





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Historisch pand in het Belgische Edingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_Jonathas
    Romeins pleisterwerk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Opus_marmoratum
    Brongebied in Heverlee - https://nl.wikipedia.org/wiki/Filosofenfontein
    Stuwmeer in de Italiaanse provincie Oristano - https://nl.wikipedia.org/wiki/Omodeomeer
    Nederlands bioloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Neeltje_Louwrina_Isebree_Moens
    Leesmethode voor het aanvankelijk leesonderwijs van de Nederlandse taal op de basisschool - https://nl.wikipedia.org/wiki/Logisch_leren_lezen
    Belgisch dirigent en componist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Maurits_Veremans
    Amerikaans acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerardo_Celasco
    Nederlandse tolk van Nederlandse gebarentaal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mirjam_Stolk
    Sloveens wielrenner - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marcel_Gladek
    Belgisch wielrenner - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vince_Gerits


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Lente - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lente
    Belgische bijdrage voor het Eurovisiesongfestival 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Before_the_Party%27s_Over
    Nederlandse bijdrage voor het Eurovisiesongfestival 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europapa
    Spanje op het Eurovisiesongfestival 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Spanje_op_het_Eurovisiesongfestival_2024


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Mexicaanse staat Jalisco - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Jalisco


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Review: is de nieuwe MacBook Air van Apple zijn geld waard?
Hij kost een paar centen, maar dan heb je ook wat: de nieuwe MacBook Air van Apple. Sneller en krachtiger dan zijn voorganger, maar is de laptop ook zijn geld waard? Techjournalist Bastiaan Vroegop testte het nieuwste model van Apple alvast.
https://www.ad.nl/tech/review-is-de-nieuwe-macbook-air-van-apple-zijn-geld-waard~a34151ba/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

PortableApps Platform 29.1 voegt een nieuw licentiefilter toe voor de app store
Portable apps (of draagbare apps) is een platform waarop je toepassingen kan terugvinden die je toch kan installeren, ook wanneer je daar niet de rechten toe hebt.
https://computertaal.info/2024/03/06/portableapps-platform-29-1-voegt-een-nieuw-licentiefilter-toe-voor-de-app-store/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Microsoft stopt met functie om bestanden via URL naar OneDrive te uploaden
Microsoft stopt met de optie om bestanden naar OneDrive te uploaden via een URL. Die functionaliteit werd volgens het bedrijf weinig gebruikt, maar is vanwege het vele onderhoud wel duur.
https://tweakers.net/nieuws/219530/microsoft-stopt-met-functie-om-bestanden-via-url-naar-onedrive-te-uploaden.html




*** DATANEWS

http://www.datanews.be



Pornhub in beroep tegen EU-regels voor online content
Pornhub tekent beroep aan tegen nieuwe EU-regels. Het is er niet mee akkoord dat het als een Very Large Online Platform wordt beschouwd.
https://datanews.knack.be/nieuws/wereld/juridisch-wereld/pornhub-in-beroep-tegen-eu-regels-voor-online-content/






 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



ZO ZET JE GEMINI ALS JE STANDAARD ASSISTENT
Google heeft er, heel slim, voor gezorgd dat je de artificiële intelligentie Gemini als standaard virtuele assistent kan instellen op je Android toestel in plaats van Google Assistant Die zal dus voortaan ontwaken wanneer je Hey Google zegt.

Hoe je dat doet is heel simpel: gewoon de Gemini app downloaden waarna je toestel je zal vragen of je Gemini wil gebruiken in plaats van Assistant. Zeg je daar "ja", dan gebeurt de switch automatisch.

Toch wel even opletten voor je dat doet. Want Gemini kan momenteel nog niet volledig samenwerken met je andere apps. Zodat je bijvoorbeeld geen alarmen kan aanmaken met Gemini. Dat zou in de toekomst moeten verbeteren , maar het is belangrijk dat je voorlopig hiermee rekening houdt.
https://lifehacker.com/tech/how-to-make-gemini-your-default-assistant-on-android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.bard&hl=nl&gl=US





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


EPAGE: MAAK EEN EPUB BOEK
Deze software is een gebruiksvriendelijke tool om zelf van een tekst een eBook te maken in het EPUB-formaat. Dankzij de WYSIWYG (what you see is what you get) interface kan ook een beginner hiermee aan de slag. Je kan naast je tekst niet alleen afbeeldingen toevoegen maar ook audio en video.
https://apps.microsoft.com/detail/9nx4md2dkdq0?hl=en-us&gl=US



OPENAUDIBLE: AUDIOBOEKEN
Deze software biedt je een interface om je luisterboeken te sorteren en converteren van Audible en verschillende andere bronnen.
Je kan ook links toevoegen naar auteur, reeks en verteller. De audioboeken kunnen ook per hoofdstuk gescheiden worden en gecombineerd worden met andere boeken.
https://www.chip.de/downloads/OpenAudible_184459933.html
https://openaudible.org/


EXIF TOOL: METADATA BEWERKEN
Met deze platformonafhankelijke tool kan je de metadata van bestanden lezen en bewerken, zoals EXIF, GPS, IPTC, XMP, JFIF, GeoTIFF, ICC Profile, Photoshop IRB, FlashPix, AFCP en ID3. En dat voor individuele bestanden maar ook voor mappen.
https://www.chip.de/downloads/ExifTool_43082321.html
https://exiftool.org/



JAWS: SCREENREADER
Het schermleesprogramma JAWS (acroniem voor: Job Access With Speech) maakt tekstuitvoer vanaf het computerscherm mogelijk via brailleleesregel en/of spraakuitvoer.  JAWS kan op vrijwel elke mogelijke manier aangepast worden met scripts, waardoor het mogelijk wordt om applicaties te gebruiken die anders slechts een laag toegankelijkheidsniveau bieden. De betaalde software hanteert een zeer gestructureerde aanpak: eerst geeft hij aan hoeveel velden hij ‘ziet’. Vervolgens werkt hij die door, te beginnen met de kopjes en vervolgens gaat hij door naar de eigenlijke teksten.
https://www.chip.de/downloads/JAWS-Screen-Reading-Software_144814233.html
https://www.freedomscientific.com/
https://www.freedomscientific.com/products/software/jaws/



REASON: MUZIEK MAKEN
Dit is een muziekprogramma waarmee je beats, mashups en eigen songs kan creëren. De software ondersteunt je van het begin bij de opname tot aan de laatste mix bij het componeren van je eigen song.
De GUI is opgebouwd zoals bij de meeste muziekprogramma's. Wie dus als met dergelijke programma's gewerkt heeft, kan meteen aan de slag met Reason. De software kan je uitbreiden met verschillende instrumenten en VST's.
https://www.chip.de/downloads/Reason_115736277.html
https://www.reasonstudios.com/



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
"Er zijn mensen, die alleen in het ongeluk groot zijn,
doch zich in het geluk klein betonen."
[Fliegende Blätter]
Duits humoristisch weekblad (1844-1944 )