Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
29/2/2024
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1353 van 24/2/2024


 

Gegroet lezer,

Ook de voorbije week was het een en al AI dat de klok slaat. Wij vonden voor u enkele interessante verhalen, waaronder de vraag: wat met robots.txt? Moet er geen nieuwere versie komen die vertelt dat de content van een site niet gratis gebruikt mag worden om AI’s te trainen?

Dat en veel meer in deze nieuwe editie. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




PROJECT SORA VAN OPENAI: INDRUKWEKKEND
OpenAI heeft een nieuw tekst-naar-video research project voorgesteld, Sora. Dat zullen jij en ik niet meteen kunnen uittesten, want het is enkel beschikbaar voor een beperkt aantal creators en beveiligingsexperts, die het grondig moeten uittesten.

Sora is gebaseerd op het diffusion model, dat ook in DALLE-E3 en GPT-4 gebruikt wordt.  De AI kan video's maken die tot 60 seconden lang zijn, en mensen die ermee aan de slag mochten gaan, hebben heel wat indrukwekkende voorbeelden online geplaatst van wat deze tool vermag.

In de technische paper over de AI, wordt vermeld dat Sora video's kan maken met een willekeurige resolutie en beeldverhouding (tot 1080p)  en een reeks beeld- en videobewerkingstaken kan uitvoeren, zoals looping video's en het veranderen van de achtergrond in een bestaande video. Sora kan ook digitale werelden simuleren, bijvoorbeeld een prompt met het woord "Minecraft" liet Sora een overtuigend Minecraft-achtige HUD en game weergeven.

Hieronder enkele links van echt wel indrukwekkende filmpjes die Sora gemaakt heeft.
https://openai.com/sora
https://twitter.com/rowancheung/status/1758538765331534100
https://twitter.com/minchoi/status/1758540154422055321


SORA AI: TOCH ENKELE BEMERKINGEN
De filmpjes die met Sora gemaakt zijn - het valt niet te ontkennen dat die indrukwekkend zijn. En meteen volgden de waarschuwingen van doemdenkers: dat dit het einde zou betekenen van vele creatieve videoberoepen. Enkele podcasts die wij beluisterden stellen dit toch in vraag.

De All-In Podcast bijvoorbeeld, stipte aan dat Sora de fysieke wereld niet begrijpt. Wanneer iemand in een filmpje een hap uit een hamburger neemt bijvoorbeeld, dan is in het volgende beeld die hamburger nog compleet, wordt die hap dus niet getoond. De AI is dan ook volledig verschillend van bijvoorbeeld JEPA (Joint Embedding Predictive Architecture) dat geen generatieve AI is, maar technologie die voorspelt wat de volgende stap zal zijn.  Een X-bericht van YannLeCun (1) verduidelijkt dit. Volgens hem levert JEPA een veel betere weergave van visuele inputs dan generatieve architecturen die pixels reconstrueren (1).

Er is ook de kritiek dat Sora geen lagen kent. Stel dat je via een tekst een video hebt gemaakt, en je wil een appel in de afbeelding bijvoorbeeld vervangen door een peer, dan gaat die dat niet kunnen. (2 vanaf 15:36)

En dan is er nog de kritiek die we hoorden bij DTNS. Die stelde vast dat OpenAI zijn tools voor een steeds beperkter publiek uitbrengt. In dit geval: enkel een beperkt aantal videomakers en beveiligingsexperts. Maar er wel heel veel publiciteit rond weeft.

Terwijl Google veel voorzichtiger is. Het is veel terughoudender om zijn AI-tools uit te brengen, omdat het weet dat alles wat het doet, heel nauwlettend bekeken zal worden. Maar als het die uitbrengt, dan is het dan wel voor iedereen. Meer "Open" dus dan OpenAI.... (3)
https://twitter.com/ylecun/status/1758740106955952191
https://twitter.com/theallinpod/status/1758645238401204591
https://dailytechnewsshow.com/2024/02/16/dont-pass-on-passkeys-dtns-4708/


GOOGLE BRENGT GEMINI 1.5 UIT
En om ons rijtje berichten over AI af te sluiten: in de voorbije dagen heeft Google  zijn Gemini 1.5 uitgebracht, dat het meteen ter beschikking stelde van ontwikkelaars en zakelijke gebruikers via de Vertex AI en AI Studio van Google. Beschikbaarheid voor het grote publiek zou snel volgen.

Volgens Google zou Gemini zowel een zakelijke tool als een persoonlijke assistent moeten worden. Gemini 1.5 Pro is een all-round model, met een nieuw context model. En dat laatste is wel indrukwekkend. Je kan nieuwe opdrachten ingeven met tot 1 miljoen tokens, wat veel meer is dan de 128.000 tokens voor ChatGPT-4 van OpenAI, en de 32.000 tokens voor de huidige Gemini Pro (1).

Om goed te begrijpen waarover het gaat, heeft Google DeepMind een speciale posting en filmpje online gezet (2).
https://www.theverge.com/2024/2/15/24073457/google-gemini-1-5-ai-model-llm
https://blog.google/technology/ai/long-context-window-ai-models/
https://twitter.com/AngryTomtweets/status/1759171749738840215


ZOEKEN WORDT NOOIT MEER ZOALS VROEGER:  HEEFT ROBOTS.TXT NOG ZIN?
Dat wij dingen aan Google kunnen vragen, is omdat zijn "spiders" dag na dag het web afspeuren en alle mogelijke teksten en websites indexeren. Die spiders worden daarbij geholpen door de robots.txt, die webmasters op hun website zetten. Dat is een simpel tekstbestand waarin de webmaster zet welke pagina's van zijn website wel en niet geïndexeerd mogen worden. Pagina's die regelmatig ververst worden bijvoorbeeld wel, pagina's die bijna nooit veranderen niet bijvoorbeeld. Dat bespaart de server waarop de website staat computerkracht, en maakt het anderzijds voor de zoekmachines eenvoudiger om het web sneller en efficiënter te indexeren.

Uiteraard kan een zoekmachine die instructies negeren, maar robots.txt is uitgegroeid tot een soort van onofficiële overeenkomst tussen websites en zoekmachines: jij mag mijn content crawlen, en in ruil zend jij mij verkeer.

Maar met de opkomst van de Large Language Modellen, de basis voor de huidige AI-tools, werkt die overeenkomst niet meer. De meeste AI-bedrijven negeren gewoonweg die robots.txt. Het is immers geen wettelijk document. En wat meer is: waar de zoekmachines nog verkeer zenden naar de websites, doen de LLM's dat zelden of nooit.

Met andere woorden: moet er niets in de plaats komen van de robots.txt, dat uitgevers meer controle kan geven over wat geïndexeerd mag worden, en waarvoor het gebruikt mag worden?
The Verge heeft hier een heel interessant artikel over.
https://www.theverge.com/24067997/robots-txt-ai-text-file-web-crawlers-spiders


OOK AMAZON DOET MEE AAN DE AI-RACE
Onlangs hadden wij het nog over Apple en AI: wij vonden het opmerkelijk dat Apple zo lang niets van zich liet horen op dat gebied. Maar toen bleek Apple een MLLM Guided Image uitgebracht te hebben, een multimodaal large language model dat gewone spreektaal omzet in instructies om een afbeelding te bewerken. (1)

En kijk, nog een andere speler die lange tijd stil bleef, Amazon,  kondigt een mijlpaal aan in zijn AI-ontwikkeling. Het zou namelijk het grootste tekst-naar-spraakmodel getraind hebben, Big Adaptive Streamable TTs met Emergent Abilities (BASE TTS). Die zou in staat zijn om zelfs complexe zinnen op natuurlijke wijze uit te spreken.

De grootste versie van dit model maakt gebruik van 100.000 uren van gesproken woord die in het publiek domein behoren. 90% daarvan is in het Engels, de rest in het Duits, Spaans en... Nederlands.

Bij TechCrunch kan je lezen dat het opmerkelijk is dat LLM's, eens zij een bepaalde grootte bereiken, robuuster en veelzijdiger worden, en taken kunnen uitvoeren waarvoor zij eigenlijk niet getraind waren. Wat niet wil zeggen dat zij nu voor zichzelf kunnen denken hoor!
https://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=38625&cat=Nieuws&zoekdatum=2024-02-09
https://techcrunch.com/2024/02/14/largest-text-to-speech-ai-model-yet-shows-emergent-abilities/


EU: MOGELIJK 500 MILJOEN EURO BOETE VOOR APPLE EN ONDERZOEK NAAR TIKTOK
Volgens de Financial Times zou Apple wel eens een boete van 500 miljoen euro moeten betalen in de EU. De reden daarvoor is een klacht van Spotify, als zou het beleid van Apple ervoor zorgen dat de apps op de iPhone verhinderen dat de gebruikers te weten zouden kunnen komen dat zij een goedkoper alternatief kunnen gebruiken dan Apple Music.

De eerste klacht dateert al van 2019, en in 2020 startte de EU een onderzoek naar dat beleid. Met als uiteindelijke uitkomst dat de EU stelde dat ontwikkelaars wel degelijk een link moeten kunnen plaatsen naar een website waar gebruikers een abonnement kunnen nemen binnen de eigen app zelf (met andere woorden: binnen de Spotify app dus, niet binnen de Apple Music app). (1)

Vandaag ook nog een tweede bericht over de EU: het wil onderzoeken of TikTok de content-regels overtreden heeft die kinderen beschermen moeten, en die voor transparantie moeten zorgen bij het plaatsen van advertenties - een van de regels die opgelegd worden door de Digital Services Act.

Bytedance, het bedrijf boven TikTok, zou mogelijk een boete moeten betalen van 6% van zijn wereldwijde inkomsten als het veroordeeld wordt voor inbreuk op deze regels. (2)
https://www.ft.com/content/1e677a7e-9494-4f5b-a724-9e58ef26b34f
https://www.reuters.com/technology/eu-opens-formal-proceedings-against-tiktok-under-digital-services-act-2024-02-19/


TINDER WIL CATFISHING MOEILIJKER MAKEN
Datingsites zijn enorm populair, en voor veel mensen die zelf niet zo vaak uitgaan en niet zo gemakkelijk contact  leggen met anderen, vormen zij een hele oplossing. Maar de datingsites zijn ook niet zonder gevaar: het is niet zo moeilijk om je anders voor te doen dan wie je bent - wat in vaktermen "catfishing" genoemd wordt.

Daarbij neem je gewoon wat foto's van iemands Facebook account, en creëer je een hele nieuwe identiteit voor jezelf.  Deze praktijk heeft al tot heel wat ellende geleid, niet alleen psychische pijn, maar ook financiële gevolgen.

Datingsites willen die praktijk zo goed mogelijk tegengaan, ook Tinder.  En een van die manieren die Tinder tot nu toepaste, is te werken met geverifieerde accounts.  Daarbij moet je een korte live video-selfie van jezelf maken en uploaden naar het platform. Deze maatregel wordt nu uitgebreid: voortaan moet je ook een foto van een geldig rijbewijs of paspoort uploaden.

Deze dubbele verificatie ging als test van start in Australië en Nieuw-Zeeland,  en zou tegen deze lente in het VK en Brazilië actief worden. In de zomer zouden dan de VS en Mexico volgen.
https://www.theverge.com/2024/2/20/24078089/tinder-blue-verification-checkmark-id-upload


ADOBE STOPT AI IN ZIJN ACROBAT EN READER
Elk serieus bedrijf integreert vandaag AI in zijn product. En ook Adobe kon uiteraard niet uitblijven. Het heeft nu een beta-versie gelanceerd van een nieuwe AI assistent, die in Acrobat en Reader producten zitten. Daaraan kan je dan vragen stellen over het PDF document in kwestie, je kan vragen om het samen te vatten, en de belangrijkste punten ervan te markeren.

Die AI Assistant van Adobe geeft je dan vragen waarbij je delen kan aanklikken die naar de tekst verwijzen, zodat je gemakkelijk kan zien naar welk deel van de tekst dat stuk van het antwoord verwijst. Ideaal voor langere documenten dus.

Je kan ook vervolgvragen stellen, en krijgt suggesties om het gesprek met de assistent voort te zetten. En zoals bij de meeste chatbots kan je feedback geven over het antwoord, waarmee je dan de tool helpt te verbeteren.

Ook interessant:  van wat de AI geleerd heeft uit een samenvatting van jouw document, kan hij een e-mail opstellen of een bullet-lijst opstellen dat je in je PowerPoint presentatie gebruiken kan. De tool kan dat ook doen in andere documenten zoals Word bestanden die je wel eerst naar een PDF moet omzetten.
Meer bij Thurrot en The Verge.
https://www.thurrott.com/a-i/298038/adobe-acrobat-pdf-reader-ai-assistant
https://www.theverge.com/2024/2/20/24077217/adobe-acrobat-generative-ai-assistant-chatbot-pdf-document


X BLIJFT PLAATS VOOR NIEUWS: MUSK OVER HERSENIMPLANTATIE EN BRETON OVER EU ONDERZOEK NAAR TIKTOK
Sociaal netwerk X, het voormalige Twitter, mag dan al veel kritiek krijgen omdat het te weinig zou doen om content te modereren, maar het blijft toch wel dé plek waar je op zoek gaat naar nieuws. En je vindt het er eerst, want veel woordvoerders en bedrijven lanceren hun persbericht daar. Veel lezers (en journalisten) pikken het meteen op, geven commentaren, en verspreiden het nieuwtje. Een heel organische manier om mensen in te lichten - en veel sneller dan een persbericht te mailen bijvoorbeeld.

Twee voorbeelden die dit bewijzen. Om te beginnen een posting van Elon Musk  over de eerste hersenimplantatie die uitgevoerd werd met zijn Neuralink technologie.  Of liever: hij vertelde hierover in een "spaces", een mogelijkheid om live een conferentie te houden en vragen te beantwoorden.

Concreet: de patiënt  waarbij de chip ingeplant werd, is volledig hersteld na de operatie, en kan nu een computermuis bewegen op een scherm, door zijn gedachten.  Er moeten nog wel veel testen uitgevoerd worden.

Musk heeft ambitieuze plannen voor Neuralink -  de technologie zou ook chirurgische implantaten mogelijk moeten maken die ook obesitas, autisme, depressie en schizofrenie kunnen behandelen (1)

Een tweede voorbeeld hiervan is een posting van Thierry Breton, EU hoofd voor industrie, waarin hij toelicht waarom de EU een onderzoek wil instellen naar de activiteiten van TikTok. "Wij onderzoeken of TikTok mogelijk de regels over transparantie overtreden heeft en zijn verplichting niet nagekomen is om minderjarigen te beschermen". Dan gaat het dus om opzettelijk een design te maken dat jongeren verslaafd maakt, over beperkingen op schermtijd, het 'rabbit hole' effect waarbij je door  op een bepaald filmpje te klikken, steeds meer van hetzelfde genre krijgt, en zo meegezogen wordt. Ook zou TikTok tekort schietenbij het verifiëren van de leeftijd van de gebruikers, waardoor té jonge kinderen toegelaten worden, en ook de standaard instellingen om de privacy te beschermen zouden onvoldoende zijn.

ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, riskeert een boete van maximaal 6% van zijn wereldwijde omzet, indien TikTok schuldig geacht wordt aan een inbreuk op deze regels van de Digital Services Act.
https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/neuralinks-first-human-patient-able-control-mouse-through-thinking-musk-says-2024-02-20/
https://www.reuters.com/technology/eu-opens-formal-proceedings-against-tiktok-under-digital-services-act-2024-02-19/


APPLE: GOED NIEUWS OVER AI, SLECHT NIEUWS OVER APP STORE
Steeds meer geruchten tonen aan dat Apple wel degelijk bezig is met AI - alhoewel het eerste concrete product nog altijd op zich laat wachten. Maar zo is Apple nu eenmaal: het kijkt de kat uit de boom, ziet wat anderen doen (en fout doen) en brengt dan zijn eigen product uit, dat de nagel op de kop slaat.

Volgens bronnen bij Bloomberg zou Apple de ontwikkeling van een bepaalde AI-tool in een hogere versnelling gezet hebben. Het zou gaan om een tool die je kan vergelijken met Github Copilot van Microsoft, waarmee  het interne testen uitgebreid wordt  van nieuwe generatieve AI-functies voor zijn Xcode programmeersoftware. Apple zou die nog dit jaar uitbrengen voor ontwikkelaars.

Net zoals Copilot gebruikt de programmeertool van Apple een Large Language Model om coderegels te voorspellen en aan te vullen, en mogelijk ook code te schrijven om apps te testen. Het is dus niet zo dat een dergelijke tool "weet" wat hij aan het doen is, hij voorspelt alleen maar, gebaseerd op ontelbare regels code. (1)

Het slechte nieuws voor Apple is dan weer dat er een boete van 500 miljoen dollar boven zijn hoofd hangt. Dit als gevolg van een klacht die Spotify ingediend had tegen Apple omwille van zijn beleid in de App Store - met name dat apps die je op je iPhone zet, van Apple niet mogen vertellen dat er goedkopere alternatieven zijn om muziek te beluisteren / aan te kopen dan via Apple Music. (2)

Apple had al wel wijzigingen aan dat beleid aangebracht, waardoor ontwikkelaars bijvoorbeeld hun app via de eigen website mochten aanbieden, om zich zo in regel te stellen met de vereisten van de Europese Digital Markets Act.  Maar de ontwikkelaars waren daar niet erg gelukkig mee, omdat die regels hen zelfs nog meer geld zouden kunnen kosten dan nu het geval is (3).

De ontwikkelaars krijgen in elk geval steun van Meta en Microsoft: zij lobbyen de EU regulatoren om die wijzigingen af te wijzen, omdat die niet ver genoeg gaan, zo vertelt de Financial Times (4)
https://www.theverge.com/2024/2/15/24074455/apple-generative-ai-xcode-spotlight-testing
https://www.macobserver.com/news/eu-slaps-apple-with-500-million-fine-over-music-streaming-dispute/
https://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=38561&cat=Nieuws&zoekdatum=2024-01-29
https://www.ft.com/content/b4800998-5658-4068-b7f8-22a1f64c10ae


GOOGLE LANCEERT GEMMA, EEN SLANK AI-MODEL, EN HERNOEMT ZIJN DUET AI VOOR BUSINESS OOK NAAR GEMINI
Google heeft een open AI model gelanceerd, Gemma. Dat is gebaseerd op dezelfde research en technologie die gebruikt werd om zijn Gemini AI-modellen te bouwen. Het is een lichtere versie, door Google zelf zijn bijdrage aan de open community genoemd.

Want met Gemma wil Google ontwikkelaars helpen om AI op verantwoordelijke wijze toe te passen. Daarom heeft het, samen met Gemma, de Responsible Generative AI Toolkit uitgebracht. Die bevat een debugging tool, naast een gids met de beste praktijken voor AI-ontwikkeling, zoals Google dat zelf geleerd heeft doorheen zijn ervaringen.

Volgens Google zou Gemma beter zijn in het uitvoeren van kleinere taken zoals simpele chatbots of samenvattingen van teksten. Het Gemma-model zou het beduidend beter doen dan de grotere taalmodellen bij belangrijke benchmarks, en zou in staat zijn om gewoon op de computer of laptop van de ontwikkelaar te draaien. Je kan Gemma uitproberen op Kaggle, Hugging Face, Nemo (van Nvidia) en Vertex AI van Google. Meer hierover bij Engadget en The Verge (1)(2).

Een andere aankondiging van Google doet weerom de wenkbrauwen fronsen. Google staat erom bekend dat het regelmatig zijn producten van naam veranderd, en daarin... hoe zullen we het zeggen: niet altijd consequent is?

Deze week kondigde Google aan dat het zijn Duet AI voor bedrijven die gebruikmaken van Workspace ook gaat hernoemen naar Gemini. Die naam werd al gebruikt voor het AI-model dat Google verleden jaar aankondigde, maar die het nu ook gebruikt voor zijn AI-chatbot.

Bedrijven die nu gebruikmaken van Workspace, kunnen dus voortaan kiezen uit verschillende abonnementen van Gemini for Workspace: Gemini Business van 20 dollar, en Gemini Enterprise van 30 dollar.
Meer bij Engadget ((3)
https://www.engadget.com/google-introduces-a-lightweight-open-ai-model-called-gemma-130053289.html?src=rss
https://www.theverge.com/2024/2/21/24078610/google-gemma-gemini-small-ai-model-open-source
https://www.engadget.com/googles-duet-ai-for-businesses-is-now-called-gemini-too-150030242.html?src=rss


APPLE GARANDEERT: NIEUWE BEVEILIGING IS ZELFS BESTAND TEGEN AANVALLEN MET QUANTUM COMPUTERS

De volgende vorm van computing is "quantum computing". Daarbij kan de processor in één keer dezelfde berekeningen uitvoeren over een zeer grote hoeveelheid data. Meer bij Wikipedia (1).

Maar dat zou de huidige versleuteling van data wel eens kunnen bedreigen. Apple wil daarop anticiperen. In zijn volgende iOS 17.4 update komt er een nieuwe functie in iMessage die volgens Apple zo'n goede versleuteling bevat dat die zelfs door quantum computing niet gekraakt kan worden.  Iets wat volgens beveiligingsbedrijven in de volgende decennia ongetwijfeld zou kunnen gebeuren, als jouw computer daar niet op voorzien is. (2)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kwantumcomputer
https://www.cnet.com/tech/mobile/apples-next-ios-update-protects-imessage-against-future-quantum-computing-attacks/


APPLE LANCEERT SPORTS APP
Sportfans worden verwend door Apple: het heeft een aparte app uitgebracht, Apple Sport, dat de scores en statistieken van sportwedstrijden naar je iOS toestel stuurt. Weeral slim bekeken van Apple, want het moedigt je meteen ook aan om naar de Apple TV app te gaan, en daar live de wedstrijden te bekijken.

Het gaat om alle matches van de Major League Soccer, waarvoor Apple een 10-jarige overeenkomst afgesloten heeft om die wedstrijden te mogen streamen via zijn AppleTV, via het MLS Season Pass abonnement dat je via een add-on bij Apple TV hebt.

Voor elke sport heb je op je scherm een "Watch on Apple TV", dat dan je Apple TV opent waar de wedstrijd live gestreamd wordt, en waar je dan een abonnement kan nemen.

Momenteel is Apple Sports enkel verkrijgbaar in de App Stores in het VK, de VS en Canada.
https://variety.com/2024/digital/news/apple-sports-app-free-scores-stats-1235917206/


WHATSAPP: MEER MOGELIJKHEDEN OM JE TEKST OP TE MAKEN
WhatsApp is heel handig, maar het blijft een blok tekst. Dat gaat (eindelijk!) veranderen. Voortaan kan je lijstjes opmaken, wat handig is om bijvoorbeeld een boodschappenlijst op te stellen, of stap voor stap instructies. Daarbij kan je kiezen tussen genummerde en bullet lijstjes.

Bovendien kan je "block quotes" maken, waarbij je tekst in een bepaald formaat kopieert.

Dit alles moet het veel gemakkelijker maken om teksten te lezen in de berichten, op zowel de versie voor Android, iOS, Web en de Mac. Je had al beperkte opties om tekst op te maken, namelijk vet, cursief en doorgestreept.

De opmaak doe je via Markup. The Verge legt uit hoe je het moet doen.
https://www.theverge.com/2024/2/21/24078957/whatsapp-text-formatting-shortcuts-bullet-lists-block-quote-highlight


GOOGLE LAAT AI VOORLOPIG GEEN AFBEELDINGEN MEER MAKEN VAN PERSONEN
De voorbije dagen was er opschudding ontstaan, omdat de generatieve AI Gemini de bal missloeg bij de afbeeldingen die het maakte van personen uit de oudheid.

Gemini was namelijk... woke geworden. En de afbeeldingen die het maakte van bijvoorbeeld Duitse soldaten uit de Nazi-tijd, daarbij werden raciaal verschillende mensen getoond - dus ook bijvoorbeeld zwarte mensen, wat niet klopt, maar wat de AI wel geleerd is om te doen, om een divers beeld te tonen. Ook bij de vraag om afbeeldingen te tonen van de Founding Fathers, die haast allemaal blank (of wit) zijn, die stelde Gemini ook voor als mensen van kleur.

Voorlopig kan Gemini dus geen afbeeldingen van historische figuren meer maken, tot Google het probleem opgelost heeft.
https://www.pcmag.com/news/google-says-it-will-fix-gemini-ais-historical-inaccuracies
https://www.theverge.com/2024/2/21/24079371/google-ai-gemini-generative-inaccurate-historical


SIGNAL: TELEFOONNUMMER NIET LANGER VERPLICHT
De messaging app Signal staat bekend voor zijn sterke versleuteling, zodat je berichten niet meegelezen kunnen worden door derden. Er is echter wel één nadeel aan Signal: om die te kunnen gebruiken, moet je eerst je telefoonnummer opgeven. En om iemand anders te contacteren, moet je ook diens telefoonnummer kennen.

Dat zal nu veranderen: je moet nog altijd wel een telefoonnummer opgeven wanneer je je bij Signal registreert maar daarna kan je ervoor kiezen om voortaan te werken met een gebruikersnaam. Je kan ook opteren voor een QR-code of een link die mensen doorverwijzen naar jouw gebruikersnaam. De naam op jouw profiel blijft hetzelfde.

Kies je voor een van die alternatieven, dan zal je telefoonnummer niet langer zichtbaar zijn bij chats, tenzij iemand al jouw nummer in zijn contactenlijstje opgeslagen heeft;
https://www.engadget.com/signal-usernames-will-keep-your-phone-number-private-050008243.html?src=rss

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MONUMENTAL MAAKT ROBOTS DIE KUNNEN METSEN
Tot hiertoe is het vooral AI die met tekst en afbeeldingen kan werken die met alle aandacht ging lopen. Maar misschien is het de AI die echt in robotica geïntegreerd wordt, die de toekomst zal bepalen?

Dit bericht duidt er althans op. Een roboticabedrijf uit Amsterdam ontwikkelt namelijk robots die helpen in de bouw, zoals stenen metsen, volkomen autonoom. Iets wat tot nu toe ongezien was.

Het bedrijf heeft nu een kapitaalinjectie gekregen van 25 miljoen dollars. Waardoor het zijn robots verder kan uitrollen naar heel Europa. Dat robots kunnen helpen bij de bouw, zou erg interessant zijn. Want er is een nood aan bouwvakkers, in heel Europa. Bovendien is het een zwaar beroep,  waardoor veel arbeiders hun loopbaan vroegtijdig moeten stopzetten wegens lichamelijke blessures.

Over deze robotica-toekomst meer bij Interesting Engineering.
https://interestingengineering.com/innovation/monumental-robot-builders-get-funding-boost


Samsung ondersteunt Auracast op meer toestellen
Goed nieuws voor wie een al iets ouder Samsung toestel heeft (smartphone of tablet). Want Samsung heeft aangekondigd dat het op meer toestellen Auracast zal gaan ondersteunen, een bluetoothfunctie waarmee verschillende headsets of oortjes toegang hebben tot audio van één en dezelfde bron.

Concreet betekent het dat oudere toestellen zoals de Galaxy S23 en Tab 29 voortaan net zoals de S24, Galaxy Buds 2 Pro en andere slimme tv's deze functie zullen ondersteunen. Leuk: voortaan kan je dus met twee in de kamer zitten en rustig vanop je koptelefoon naar tv kijken, zonder de baby in de kamer ernaast te storen.

Samsung heeft trouwens nog meer audio-updates aangekondigd. Zoals de live vertaalfunctie die je kan gebruiken wanneer je een S24 smartphone gebruikt in combinatie met de Galaxy Buds oortjes nu wereldwijd uitgerold wordt, terwijl die tot nu toe beperkt was tot enkele landen. En Samsung 360 audio, de surround van Samsung, wordt nu ook uitgerold naar de Neo QLED en OLED tv's. Veel luisterplezier gewenst!
https://www.theverge.com/2024/2/20/24078026/samsung-galaxy-buds-auracast-360-audio-auto-switch-support



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



YOUTUBE LAAT JE MUZIEK REMIXEN IN SHORTS
Om het even over iets anders te hebben dan al die berichten over wetten en regeltjes: YouTube kondigde een nieuwe "remix"-optie aan om een muziekvideo in YouTube Shorts te gebruiken. Daarbij kan je dus muziek uit een uitgebreide muziekbibliotheek op YouTube gebruiken bij je filmpje - waarmee het wil beklemtonen dat je bij YouTube wél nog altijd muziek kan gebruiken van Universal Music Group, in tegenstelling tot bij TikTok, waarmee UMG onlangs de banden verbrak. En waardoor songs van Taylor Swift, Billie Eilish en Ariana Granda niet meer gebruikt konden worden in hun video's.

De remixfunctie heeft nog meer leuke opties. Zo kan je in Shorts kiezen voor de Collab functie, zodat de muziekvideo van een artiest afgespeeld wordt naast jouw eigen video.  Met "Green Screen" kan je een muziekvideo gebruiken als een achtergrond voor je eigen Short. En met "Cut" kan je een clip van 5 seconden van een muziekvideo nemen, en die toevoegen aan je eigen Short. Met "Sound" tot slot kan je gewoon het geluid van de muziekvideo gebruiken als achtergrond voor je eigen Short.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2024/02/15/youtube-now-lets-you-integrate-music-videos-into-your-shorts/


APPLE MUSIC BRENGT MAANDELIJKSE VERSIE UIT VAN REPLAY
Rond nieuwjaar kon iedere Apple Music-gebruiker in zijn account Replay vinden: een overzicht van jouw top songs, albums en artiesten. Een functie die door de gebruikers erg geapprecieerd werd.

Daarom gaat Apple nu een maandelijkse versie ervan aanbieden. De jaarlijkse versie blijft ook bestaan, maar de maandelijkse optie zou een beter overzicht geven van de historiek van je luistergewoontes.

Je vindt de functie op replay.music.apple.com, waar je moet inloggen met dezelfde Apple ID die je ook gebruikt voor Apple Music.
https://www.engadget.com/apple-music-debuts-a-monthly-version-of-its-annual-replay-feature-140042667.html?src=rss
https://replay.music.apple.com/


KAN JE BINNENKORT BIJ APPLE MUSIC SONGS VAN CONCURRERENDE DIENSTEN IMPORTEREN?
Deze week kon je al lezen dat Apple Music van de jaarlijkse Replay functie een maandelijkse versie maakt, zodat je elke maand kan zien wat jouw favoriete songs waren. Maar er is nog nieuws van Apple Music: het test momenteel een nieuwe functie waarbij je songs en playlists kan importeren naar Apple Music vanuit andere concurrerende streamingdiensten, zoals Spotify.  Dit bericht komt van lezers op Reddit, die de functie ontdekten in software-updates, en werd ondertussen bevestigd door MacRumors.

De functie zou mogelijk gemaakt worden door een partnerschap met SongShift, een al langer bestaande dienst die ervoor zorgt dat je je muziekbibliotheek en playlists van de ene streamingdienst naar de andere kan overzetten.
https://www.macrumors.com/2024/02/20/apple-music-testing-playlist-import-feature/






 
De nieuwe oogst


   
KILLER CROSSWORD
Voor de liefhebbers van Engelstalige kruiswoordpuzzels: hier los je een kruiswoord op zonder enige tip voor het woord dat je zoekt. Het enige wat je weet is dat je moet kiezen uit de letters op het klavier onderaan. En als de ingevulde letter fout is, krijgt deze een andere kleur. Wij vonden het alvast erg amusant!
[Taal: EN]
https://killercrossword.com/



EMOJIFYER
Met deze webdienst kan je van jezelf een foto uploaden, waarna de dienst een emoji van jezelf maakt. Verwacht niet dat die echt veel kenmerken van jezelf zal bevatten. Maar dat is eigenlijk de bedoeling van een emoji: een alter-ego creëren zodat je onherkenbaar bent..
[Taal: EN]
https://www.launchingnext.com/s/emojifyer/98157/
https://emojifyer.com/


FOLLOW UP THEN: HERINNERING
Een simpel idee: wanneer je een mail naar iemand stuurt, en daar hoort nog een reactie op, dan kan je deze webdienst in bcc (blind carbon copy: je bestemmeling ziet niet dat jij deze mail aan de bcc verstuurd hebt), in een adres dat de vorm heeft van 3weeks@followupthen.com of tomorrow@ enz. heeft. En op het gewenste tijdstip krijg je een mail om je hieraan te herinneren.
De prijzen van de webdienst vallen mee: vanaf 4 dollar per maand.
[Taal: EN]
https://www.followupthen.com/



I HAVE NO TV: DOCUMENTAIRES
Zoals de naam van deze website het zegt, is dit een website waar je documentaires bekijken kan over alle mogelijke onderwerpen. Je kan selecteren op de verschillende categorieën, of gewoon een willekeurige documentaire bekijken. Handig is wel dat je bij elke documentaire meteen ziet hoe lang die duurt.
[Taal: ENG]
https://ihavenotv.com/




WORLD RADIO HISTORY

Wat een ontdekking! Wat een uitgebreid archief! Hier vind je namelijk enorm veel materiaal, boeken, ingescande tijdschriften enz. over alle mogelijke aspecten van de radio. Over programma's, maar ook over zendamateurs en zelfbouw van radio's.  Zelf van de jaren tussen 1900 en WO II. Maar ook tijdschriften uit de jaren 40, over de muziek van toen. En geloof ons: die zijn prachtig van illustraties. Een website om uren - neen: dagen, weken door te brengen!
[Taal: EN]
https://www.worldradiohistory.com/index.htm



PLAY HALF EARTH
Hoe zou jij te werk gaan om de wereld te redden? Hier kan je een  game spelen waarin je dat kan uitproberen. Jij wordt namelijk de eerste leider van de "Gosplanit", een nieuwe wereldwijde autoriteit die voor de hele aarde beslist. Jouw doel: de opwarming van de aarde tot onder 1°C brengen, de emissies onder 0 en een halt toeroepen aan het uitsterven van soorten. Maar tegelijk moet je de mensen tevreden houden. Niet eenvoudig! Kan jij het klaarspelen?
[Taal: EN]
https://play.half.earth/


CHESSGUESSR: WORDLE VOOR SCHAKERS
Sinds Wordle bedacht werd, zijn er ontelbare puzzels ontstaan waarbij je, bij het invullen van de puzzel, tips krijgt over je antwoord. Dit is er een van: bij Chessguessr kan je raden wat de 5 volgende zetten waren die in een schaakspel gespeeld werden. Een uitdaging voor de echte schaakfanaten!
[Taal: EN]
https://www.chessguessr.com/


XLOG: BLOGGEN OP DE BLOCKCHAIN
Waarom niet bloggen op de blockchain? Het zou ervoor zorgen dat jij echt eigenaar blijft van je content,  xLog zal je data niet bijhouden en kan die niet verwijderen of wijzigen, evenmin als jouw rechten erop  - zelfs als het dat zou willen.
Een intrigerend concept. Maar zolang de lezer daarvan niets merkt, en het voor de blogger gebruiksvriendelijk blijft, dan lijkt het toch iets om uit te proberen.
[Taal: EN]
https://xlog.app/


PEERDIEM: KUNST
Een slim idee: op deze website zien de bezoekers elke dag een ander schilderij. En het is de bedoeling dat je er samen commentaar op geeft en erover discussieert. Om je gevoel voor kunst wat aan te scherpen...
[Taal: EN]
https://peerdiem.com/posts/today



WEBCOMPARE: TELESCOPEN
Op deze website zie je de beelden van de Hubble telescoop naast die van de Webb telescoop. En kan je vaststellen wat het verschil is tussen beide, welke vooruitgang er gemaakt werd. Je kan heel diep inzoomen op alle foto's.
[Taal: --]
https://www.webbcompare.com




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Voorheen een Vlaamse liedjeswedstrijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Baccarabeker
    Poging tot omzetting van de Europese nitraatrichtlijn in Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mestactieplan
    R-ladder van Straatbaksteen, Circulariteit van straatbakstenen - https://nl.wikipedia.org/wiki/R-ladder_van_Straatbaksteen
    Museum in Palestrina - https://nl.wikipedia.org/wiki/Museo_archeologico_nazionale_di_Palestrina
    Voormalig vissersgehucht op Newfoundland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_(Canada)
    Nigeriaans voetbalpikkie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdussalam_Magashy
    Boerderij en voormalig kasteel in het dorp Burgh, Zeeland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Crayenstein
    Lijst met uitvinders die zijn omgekomen door hun eigen uitvinding - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_met_uitvinders_die_zijn_omgekomen_door_hun_eigen_uitvinding
    Eén van de vier kustcasino's in België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Casino_Middelkerke


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA lanceerde een H-III-raket in een baan om de Aarde - https://nl.wikipedia.org/wiki/H-III
    Er zijn diverse kandidaten voor de post van secretaris-generaal van de VN - https://nl.wikipedia.org/wiki/Secretaris-generaal_van_de_Verenigde_Naties


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over wetenschapsgeschiedenis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Wetenschapsgeschiedenis
    Deze week is het artikel over Carl Friedrich Gauss uitgelicht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Carl_Friedrich_Gauss
    In de rubriek "Wist je dat" stond de vraag: "Wist je dat de Duivelsberg een van de weinige gebieden is die nooit zijn teruggegeven aan Duitsland na de annexatie in 1949?
        Duivelsberg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Duivelsberg_(Gelderland)
        Annexatie in 1949 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_annexatie_van_Duits_grondgebied_na_de_Tweede_Wereldoorlog


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Smartwatch die duizenden levens kan redden stap dichterbi
Na jaren onderzoek op bijna driehonderd proefpersonen is er uitsluitsel: de smartwatch die hartstilstanden kan herkennen, werkt. De onderzoekers en de Hartstichting zijn lyrisch. Wanneer en voor wie de horloges op de markt komen is nog de vraag. Dat de noodzaak groot is, is voor de onderzoekers duidelijk. ,,Minder dan 5 procent van de mensen die in hun eentje een hartstilstand krijgen, overleeft het.’’
https://www.ad.nl/binnenland/smartwatch-die-duizenden-levens-kan-redden-stap-dichterbij-dit-horloge-is-een-uitkomst~a8339162/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

De horrorshow die je AI-vriend(in) is
Wanneer je eenzaam bent, kan je altijd voor een AI vriendje of vriendinnetje kiezen. In het echte leven vertel je die immers alles, dus waarom zou je dat ook niet doen met je AI vriend(in)?
https://computertaal.info/2024/02/21/de-horrorshow-die-je-ai-vriendin-is/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Evernote stopt op 23 maart met ondersteuning legacy-apps
Evernote stopt op 23 maart met ondersteuning voor oudere legacy-apps. Het bedrijf achter de notitiedienst raadt gebruikers aan om de recentste appversie te downloaden. Oudere versies van de Evernote-apps zouden beveiligingsrisico’s met zich meebrengen.
https://tweakers.net/nieuws/218982/evernote-stopt-op-23-maart-met-ondersteuning-legacy-apps.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Amerikaans bedrijf slaagt in eerste commerciële maanlanding
De commerciële maanlander Nova-C, bijgenaamd Odysseus, van het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines is in de nacht van donderdag op vrijdag succesvol geland dichtbij de zuidpool van de maan.
https://datanews.knack.be/nieuws/innovatie/ruimtevaart/amerikaans-bedrijf-slaagt-in-eerste-commerciele-maanlanding/






 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



WAT MOET JE DOEN ALS JE IPHONE PER ONGELUK IN HET WATER GEVALLEN IS?
Tja, het gebeurt vaker dan je zou vermoeden: je iPhone die in water belandt. Denk maar aan de situatie dat je in de keuken bezig bent, en per ongeluk je toestel in het water van het aanrecht stoot. Of, erger nog: je hebt je telefoon in je broekzak, je staat bij het toilet, en die valt erin. Wat dan?

De meeste mensen zouden direct zeggen: stop hem in een pakje rijst, want dat kan al het vocht opslorpen. Maar blijkbaar is dat niet de juiste methode. Dat is tenminste wat je kan lezen in een nieuw Apple support document, waarop Macworld de hand kon leggen. De tips zeggen zelfs dat verschillende vaak geadviseerde methodes juist een negatief gevolg kunnen hebben.

Dit artikel bij 9to5Mac vertelt wat je dan wél best doet.
https://9to5mac.com/2024/02/19/dont-put-a-wet-iphone-into-rice/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



BLOATYNOSYAI
Dit open source programma wil bloatware, verwijderen, extra software die de maker van jouw pc of ander toestel erop gezet heeft, om een centje bij te verdienen, maar die jij eigenlijk niet nodig hebt. Dergelijke software wordt wel door meerdere fabrikanten aangeboden, maar deze is wel apart in die zin dat hij ook de AI tools die Microsoft in zijn Windows tegenwoordig stopt, kan verwijderen.
https://github.com/builtbybel/BloatynosyAI/releases



METRO COMMANDER: BESTANDEN

Dit is een prima tool om de bestanden en mappen op je computer te beheren en dat in de Modern Windows UI interface. De tool maakt het gemakkelijk om bestanden en mappen  aan te maken, te openen, een preview te bekijken, hernoemen, enz.
https://apps.microsoft.com/detail/9WZDNCRFJB30?query=notes%20for%20windows%2011&hl=en-us&gl=US



SCORPIO PLAYER: MEDIAPLAYER
Een moderne en krachtige universele mediaplayer voor Windows 10/11 die niet alleen muziek maar ook video afspeelt. De tool is geoptimaliseerd voor Xbox, je Windows PC en je smartphone. Je kan bookmarks leggen, favorieten aanmaken, en podcasts beluisteren met hoofdstukken.
https://apps.microsoft.com/detail/9NGHPCSC5XTV?query=notes%20for%20windows%2011&hl=en-us&gl=US



WIFI ANALYZER
Heb je problemen met je WiFi op je Android? Dan kan dit progje van pas komen. Het geeft je een overzicht  van je WiFi verbinding, een realtime beeld van de signaalsterkte, en toont de beste kanalen en plek voor je netwerk.  Zo krijg je de nodige informatie om je verbinding te optimaliseren, interferentie te verminderen en de snelheid en stabiliteit van je verbinding te verhogen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=abdelrahman.wifianalyzerpro&hl=en_US


VIM: TEKST EDITOR
Vim is erg populair onder puristische programmeurs. In de editor kan je volledig via het toetsenbord navigeren. Vim is een verbeterde versie van de originele Vi, die niet langer verder ontwikkeld wordt.
https://www.vim.org/
https://www.chip.de/downloads/Vim-Texteditor_38168368.html



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Bid dat je eenzaamheid de prikkel wordt om iets te vinden waarvoor je kunt leven, groot genoeg om ervoor te sterven."

- Dag Hammarskjöld -
Zweeds diplomaat en van 1953-1961 VN secretaris-generaal
[1905-1961]