Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
22/2/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1253 van 17/2/2024


 

Gegroet lezer,

Het leven van onze redactie is nooit vervelend. Het tech nieuws beslaat zoveel onderwerpen, dat er enorm veel interessante onderwerpen zijn om over te berichten. Het is een plezier om dat nieuws te volgen, een eigen selectie te maken van berichten die u, onze lezer, zouden kunnen interesseren, en daarvan een nieuwsbrief te maken.

Wij hopen in elk geval dat ons enthousiasme voor dit nieuws u ook kan aansteken. Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




 
VISION PRO: TECHNOLOGISCH PERFECT, MAAR WAT MET DE MAATSCHAPPELIJKE GEVOLGEN?
Nu de eerste gebruikers hun Apple Vision Pro hebben kunnen testen, komen de eerste reviews binnen. En die zijn het eens: op technologisch gebied heeft Apple zich weer overtroffen. Ongelooflijk scherp, levendig beeld, de beste augmented reality tot nu toe, en opnieuw heeft Apple een intuïtieve navigatie uitgevonden.

Maar heb je er een nodig?  Zal de headset de wereld over een jaar er anders laten uitzien? Wellicht niet. Maar het is een eerste versie. En het toestel is momenteel bedoeld voor ontwikkelaars, en welstellende Apple-fans en influencers, zo meent Engadget (1)

De toepassingen zullen wellicht nog volgen, want op dat gebied is het momenteel nog mager. Misschien is het toestel vooral goed voor zakelijke toepassingen? Dat komen we in de volgende maanden te weten. Maar in de All-In podcast (2) wordt toch gewezen op enkele maatschappelijke problemen. Met name het feit dat jongeren tegenwoordig al volledig opgaan in het schijnwereldje van de social media. Zal een toestel zoals de Apple Vision Pro, waarmee ze volledig kunnen cocoonen in een virtuele wereld, hen niet nog meer losweken van de werkelijkheid? Een verwijt, als we eerlijk zijn, dat we ook aan de Metaquest kunnen sturen.

Een ander aspect: het toestel kost minstens 3.500 euro (eigenlijk eerder 4.000, met accessoires). Welk gezin kan zich dat permitteren? Zullen ouders kunnen weerstaan aan  het verwijt dat de vriendjes van hun kind wél een dergelijk toestel heeft en zij niet?  Vergeet niet dat de Apple Vision Pro een hoogst persoonlijke toestel is. Je kan het niet delen met anderen, want alles is aangepast aan jouw persoonlijke account en instellingen. Een gezin met 3 kinderen zou dan al snel meer dan 10.000 euro moeten neertellen...

Maar het ergste is het asociale aspect. The Register (3) neemt opnieuw de term "glassholes" in de mond, die bedacht werd toen Google zijn slimme bril op de markt bracht.  Mensen die onverantwoorde risico's nemen met die bril op de neus werden toen zo genoemd. En die zijn er nu ook weer.Het toestel was nog maar pas enkele dagen uit, of de US Transportation Secretary, Pete Buttigieg, liet al een waarschuwing horen toen een video opdook met toch wel hoogst riskant gedrag.  Je zag in de video een chauffeur in een Tesla Cybertruck met een Vision Pro headset op het hoofd, die met zijn handen gebaren maakte om te navigeren in de virtuele omgeving, terwijl hij aan het rijden was op de autosnelweg - zonder zijn handen op het stuur te houden dus.

En eerlijk: de Apple Vision Pro leek ons sexy wanneer je hem van voren bekijkt. Maar op het hoofd van een persoon vinden wij die spuuglelijk, lomp en zeker niet elegant. De filmpjes kan je bekijken bij The Register.
https://www.engadget.com/the-morning-after-the-verdict-on-apples-vision-pro-121550566.html?src=rss
https://twitter.com/theallinpod/status/1756044825302847915?t=1246
https://www.theregister.com/2024/02/06/apple_vision_pro_glassholes/



META EN THREADS ZULLEN NIET LANGER POLITIEKE CONTENT AANBEVELEN IN HET ALGORITME
Met de verkiezingen in aantocht in de VS maken steeds meer online diensten bekend hoe zij zullen omgaan met politieke content - om er zeker van te zijn dat zij niet beschuldigd worden van het bevoordelen van deze of gene politieke partij.

Zo kondigde Meta aan dat het op zijn Instagram en Threads platformen politieke content niet langer zal aanbevelen in zijn algoritme. Dat wil concreet zeggen dat, wanneer je een account niet volgt op Instagram of Threads die politieke content publiceert, je geen postings van die account zal zien in de door het algoritme aangedreven feed. Uiteraard zal je die postings nog wel zien wanneer je de accounts wél volgt. (1)

Een beslissing die niet door iedereen positief onthaald werd. Sommige creators en journalisten, die X afgezworen hadden en hun heil zochten bij Threads,  voelen zich bedrogen.

Er is een manier om dit te omzeilen: wil je toch nog politieke postings zien op Instagram en Threads, dan moet je in Instagram naar de instellingen gaan voor "Suggested content", waar er een "political content" optie is. Daar kan je dan kiezen tussen "limit" of "don't limit".
https://www.axios.com/2024/02/09/meta-political-content-moderation-threads
https://www.neowin.net/news/instagram-and-threads-will-no-longer-proactively-recommend-political-content/



NEEN, DENEMARKEN VERBIEDT HET GEBRUIK VAN CHROMEBOOKS OP SCHOOL NIET
Verleden week werd in verschillende media bericht als zou Denemarken verbieden dat er op scholen nog Chromebooks gebruikt zouden worden door de leerlingen, omdat Google de gegevens van de leerlingen mogelijk zou kunnen doorsturen naar zijn datacenters.

Dat bericht verdient wel een nuance. De Deense databeschermingsautoriteit heeft gewoon een bevel uitgevaardigd dat scholen, die gebruikmaken van Chromebooks, ervoor moeten zorgen dat de gegevens van de leerlingen niet naar Google verzonden worden.

De scholen mogen zelfs nog altijd gebruikmaken van de diensten van Google Workspaces, maar moeten de overdracht van data uitschakelen voor alle andere doeleinden buiten het verbeteren van ChromeOS zelf.

En dat is toch een nuance. Meer bij Bleeping Computer.
https://www.bleepingcomputer.com/news/google/denmark-orders-schools-to-stop-sending-student-data-to-google/



PRESIDENT BIDEN WAAGT ZICH AAN TIKTOK
Volgens de regels van de marketing moet je zijn waar je publiek is. En wanneer je het jonge volkje bereiken wil, dan moet je ook op TikTok zijn, want dat is hun natuurlijke habitat. Inderdaad is Tiktok hét sociale netwerk bij uitstek waar de jongeren verblijven. Volgens Pew Research Center zie 63% van de tieners dat zij TikTok gebruiken, en het was in 2022 ook de meest gedownloade iPhone app volgens Apple, alhoewel het in 2023 terugviel naar een derde plaats. Maar het betreden van TikTok houdt wel een risico in: wanneer je niet de juiste toon kan aanslaan, ga je al gauw de mist in.

En dus kan je je toch vragen stellen bij het feit dat de Amerikaanse president Biden, die toch al de gezegende leeftijd van 81 jaar bereikt heeft, zich op TikTok waagt om zich tot jongeren te richten. Met een filmpje dat nota bene als naam "lol, hey guys" mee kreeg.  Wat toch een beetje oubollig en seksistisch genoemd mag worden.

Maar het filmpje krijgt nog om een andere reden kritiek. Verleden jaar vroeg het Witte Huis namelijk aan zijn federale ambtenaren om TikTok niet meer te gebruiken op hun overheidstoestellen. De reden: TikTok is in handen van ByteDance, een Chinees bedrijf. En het gevaar bestaat natuurlijk dat China de data van de gebruikers zou kunnen misbruiken.  En nu zou de president van Amerika zelf aan de slag gaan met TikTok - wat inhoudt dat hij daar zelf een account aangemaakt heeft, terwijl het voor zijn lagere ambtenaren verboden is? De kritiek op het TikTok filmpje van Biden was dan ook heel scherp, zoals je kan merken aan de samenvatting van Techmeme.
https://www.politico.com/news/2024/02/11/biden-campaign-joins-tiktok-00140905
https://www.techmeme.com/240211/p9#a240211p9



SAM ALTMAN WIL HALFGELEIDERINDUSTRIE HERVORMEN
Dat AI enorme computerkracht vereist, dat moeten wij je niet vertellen. Computerkracht, dat wil zeggen datacenters, maar vooral krachtige computers en processoren - veel, heel veel daarvan. En daar schort er iets, want de industrie lijkt die exponentieel stijgende vraag niet te kunnen volgen.

Wall Street Journal bericht dat Sam Altman, de man achter OpenAI, daarom  een initiatief opgestart heeft om geld in te zamelen om de wereldwijde halfgeleiderindustrie te hervormen. Daarbij zou sprake zijn van biljoenen dollars, die gezocht worden bij verschillende investeerders, waaronder uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Hiermee hoopt Altman de schaarste aan AI-chips willen oplossen, die verdere expansie van het gebruik van AI stilaan begint te hinderen, omdat juist die AI-chips nodig zijn om de Large Language Modellen te trainen, die gebruikt worden in AI-systemen zoals ChatGPT.

De bedoeling van Altman zou niet zozeer zijn om nieuwe bedrijven te laten oprichten om chips te vervaardigen, als wel om overheden, chipbakkers en andere organisaties te overtuigen om meer capaciteit uit te trekken voor het vervaardigen van de AI-chips.

Als belegger lijkt het ons dat je weet waar je je geld moet gaan insteken!
https://www.wsj.com/tech/ai/sam-altman-seeks-trillions-of-dollars-to-reshape-business-of-chips-and-ai-89ab3db0
https://techtom.substack.com



ECOLOGISCHE VERPLICHTINGEN BEPERKEN UITBOUW VAN NIEUWE DATACENTERS
Aansluitend op het vorige artikel, over een nijpende nood aan AI-chips, een artikel over een andere schakel in de keten die de recente ontwikkeling van artificiële ontwikkeling nodig heeft om verder te kunnen groeien: datacenters.

Want steeds meer landen voeren om ecologische redenen beperkingen in vooraleer zij de inplanting van nieuwe datacenters goedkeuren. Ierland, Duitsland, Singapore, China en Nederland bijvoorbeeld stellen zich strenger op.

Een artikel van de Financial Times gaat nader in op het geval van Ierland. Dat is in de laatste jaren uitgegroeid tot een hotspot voor server farms die door Google en Microsoft daar gebouwd zijn. De reden: enerzijds de late belastingen, en anderzijds de toegang tot krachtige onderzeekabels die wereldwijd internetverkeer faciliteren.

Maar in 2021 heeft de Ierse regulator voor energie en water het aantal nieuwe aansluitingen op het elektriciteitsnet beperkt,  wat nu dus gevolgen heeft voor verdere uitbreiding. Verschillende operatoren van datacenters vroegen vergunningen aan voor nieuwe projecten in Dublin, maar die werden geweigerd. Even een indrukwekkend cijfer: de datacenters in Ierland zouden momenteel goed zijn voor maar liefst 32% van het nationale elektriciteitsverbruik in 2026 volgens de laatste voorspellingen.

In verschillende landen worden voorwaarden gesteld aan datacentra: de bouw ervan in residentiële gebieden wordt beperkt, tenzij de datacenters kunnen bijdragen aan hernieuwbare energie door de warmte die de servers veroorzaken, gerecupereerd kunnen worden in een warmtenet.

Een strijdpunt voor de politiek en de ecologische partijen?
https://www.ft.com/content/53accefd-eca7-47f2-a51e-c32f3ab51ad5



EU: IMESSAGE, MICROSOFT BING EN ADVERTISING GAAN VRIJUIT EN VLAANDEREN WIL TIKTOK LATEN BETALEN
Vandaag enkele EU-berichtjes om de dag te beginnen. Zoals je wellicht weet bestond de kans dat verschillende bedrijven verplicht zouden worden om concurrenten meer ruimte te geven, wanneer die bedrijven aan bepaalde voorwaarden voldeden om als "gatekeeper" beschouwd te worden. Dit alles in het kader van de nieuwe Digital Markets Act en de Digital Services Act.

Een van die voorwaarden is dat de bedrijven of diensten een voldoende groot marktaandeel hadden. En nu hebben de regulatoren van de EU beslist dat Apple niet aan die voorwaarde voldoet, toch niet voor zijn iMessage. Wat betekent dat iMessage niet interoperabel gemaakt moet worden met andere messaging platformen.

Ook Microsoft mag zich gelukkig prijzen: zijn Bing zoekmachine en Microsoft Advertising zitten volgens de regulatoren  onder de minimumgrens die zij bepaald hebben om als mogelijk concurrentievervalsend te gaan werken. Ook Microsoft moet dus geen aanpassingen uitvoeren aan zijn diensten. (1)

Een tweede bericht betreft Vlaanderen - en het Vlaamse symbool, de leeuw, blijkt eens luid gebruld te hebben richting TikTok, Instagram en YouTube. De Vlaamse overheid wil namelijk deze bedrijven dwingen om een bijdrage te betalen aan de productie van Vlaamse films en tv-reeksen.  De redenering is als volgt: die in Vlaanderen gemaakte content is ook beschikbaar op die platformen en helpt de betrokken bedrijven om geld te verdienen.

België is momenteel voorzitter van de Europese Raad, en Benjamin Dalle, minister voor Brussel, Media en Jeugd in de Vlaamse deelregering, dat zijn voorstel wordt overgenomen door de andere Europese lidstaten. Het valt nu af te wachten of het voorstel "the mouse that roared" wordt... (2)
https://techcrunch.com/2024/02/13/apple-wont-be-forced-to-open-imessage-to-rivals-eu-decides-as-it-also-lets-three-microsoft-services-off-dma-hook/
https://www.politico.eu/article/tiktok-instagram-youtube-flanders-belgium-pay-local-media-content-benjamin-dalle/
https://www.vlaamsparlement.be/nl/parlementaire-documenten/parlementaire-initiatieven/1791608



APPLE: TOEKOMST VAN VISION PRO NOG NIET VOOR MORGEN, OPLOSSING VOOR BEVROREN HEADSETS EN APPLE CASH GAAT VIRTUEEL
Dat de Apple Vision Pro niet op onverdeeld positieve reacties onthaald werd, mag duidelijk zijn. Maar Mark Gurman, de Apple-kenner bij Bloomberg, nuanceert de kritieken; Volgens hem zou het ontwikkelingsteam er zelf van overtuigd zijn dat het pas bij de vierde generatie van het toestel is dat de virtuele headset van Apple voor "spatial computing" gemeengoed wordt.  Iets wat ook gebeurde met de iPhone, iPad en Apple Watch.

Volgens hem zou de Vision Pro ook eventueel de plaats innemen, of toch minstens marktaandeel afnemen van de iPad, omdat de toepassingen waarvoor het gebruikt wordt, zoals licht computerwerk, video's bekijken, of gebruikt worden als een externe monitor, (1)

Ondertussen is er al een update uit voor het toestel, die een euvel moet verhelpen waarmee sommige gebruikers geconfronteerd werden die hun pincode vergeten waren. Want die moesten daarmee naar de Apple winkel gaan, om die daar te laten herstellen. Nu kan je dat gewoon via software (2).

En dan een mooi bericht dat mensen gerust zal stellen die weigerachtig zijn om de gegevens van hun prepaid debetkaart Apple Cash in te geven op een website. In de nieuwe versie van iOS (versie 17.4) zou je een virtueel kaartnummer kunnen creëren, die je dan kan gebruiken wanneer Apple Pay niet aangeboden wordt op die site. 15% van de retailers zou nog altijd geen betaling met Apple Pay aanvaarden (in de VS).
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2024-02-11/apple-vision-pro-review-3-499-headset-will-eventually-replace-the-ipad-lshk59z1
https://www.engadget.com/you-no-longer-have-to-visit-an-apple-store-if-you-forget-your-vision-pro-passcode-194538095.html?src=rss
https://www.engadget.com/apple-cash-will-offer-virtual-card-numbers-for-online-shopping-123508385.html?src=rss



THREADS EXPERIMENTEERT MET TODAY TOPICS
Verleden week kon je lezen dat Meta in zijn Threads platform niet langer politieke content zal vertonen van accounts die jij niet volgt.  Dit om te voorkomen dat het ervan beschuldigd wordt deze of gene politieke partij te bevoordelen, nu de verkiezingen eraan komen in de VS.

Welnu, deze week kondigde Mark Zuckerberg, CEO van Meta, aan dat er testen lopen met een nieuwe feature die 'Today's Topics' heet en waar wél politieke content prominenter getoond zal worden, ongeacht van wie je volgt.  Welke onderwerpen je te zien krijgt zal bepaald worden door de AI-systemen van Meta, en door te kijken naar waarop jij reageert op Threads. Ook zal het algoritme rekening houden met signalen zoals hoeveel mensen over een bepaald onderwerp praten, en hoeveel mensen gereageerd hebben op postings over dat onderwerp.
https://techcrunch.com/2024/02/12/in-battle-with-x-threads-gets-trending-topics-where-politics-will-be-allowed/
https://www.engadget.com/meta-is-testing-a-trending-topics-feature-on-threads-201812349.html?src=rss


CHATGPT KRIJGT EEN GEHEUGEN
Wie veel met ChatGPT werkt, zal dit graag horen: ChatGPT krijgt een geheugen. De chatbot gaat namelijk dingen over jou onthouden. Dat voorkomt dat je telkens wanneer je aan ChatGPT vraagt om een tekst op te stellen voor een mail, opnieuw moet zeggen in welk formaat jouw mails moeten zijn bijvoorbeeld - een functie die Memory heet.

Met deze functie kan ChatGPT op twee manieren dingen over jou onthouden. Je kan specifiek zeggen dat de chatbot bepaalde dingen moet onthouden, of je kan de AI zelf dingen details over jou leren al gaandeweg, die hij dan onthoudt.

Bijzonder is ook: in de ChatGPT Store kan je verschillende soorten bots vinden, elk met hun eigen specialisatie. En enkel bot heeft zijn eigen geheugen.  Je kan bovendien aan de chatbot vragen wat die over jou weet, en vragen om dat te verwijderen. Of je kan het zelf verwijderen - er is namelijk een functie waar je dat geheugen kan beheren.
Momenteel is Memory slechts voor een beperkt aantal gebruikers beschikbaar.
https://www.theverge.com/2024/2/13/24071106/chatgpt-memory-openai-ai-chatbot-history



NVIDIA VAN HARDWARE AI EN EIGEN CHATBOT
NVIDIA is eigenlijk een Amerikaans bedrijf dat halfgeleiders vervaardigt en GPU's (graphic processing units) - op dat laatste terrein is het de wereldwijde koploper.  Door de  grote vraag naar AI-chips heeft het bedrijf het laatste jaar enorme toppen gescheerd.

Nu gaat het ook zelf van start met AI: het heeft een demo chatbot gelanceerd, Chat with RTX. Het bijzondere is dat die niet in de cloud draait, maar wel plaatselijk, op jouw toestel, en dat die vragen beantwoorden kan over data die jij hem voert. Je computer moet wel aan bepaalde eisen voldoen:  Windows als OS, en een toestel met een Nvidia RTX30 of RTX40 GPU en minstens 8 GB VRAM. Voldoet jouw computer aan die voorwaarden, dan kan je aan de slag.

Maar je moet wel weten dat dit een demo is, geen gebruiksklaar product.  Er worden heel wat onderdelen geïnstalleerd: een webserver en een instance van Python, De tool maakt gebruik van Mistral of Llama 2 modellen om de data die jij voert te analyseren. Die data kunnen tekst, PDF, .doc en .docx, .xml documenten zijn, maar ook URL's van YouTube;

De app zelf is 40 GB groot, maar omdat er een JSON-bestand aangemaakt wordt in elke map waarvoor jij vraagt om die te indexeren, zal je toch minstens 50 tot 100 GB vrije ruimte moeten hebben om hiermee te werken.

Nu moet je niet ongerust zijn over het woord "webserver" - jouw data worden niet naar het web gestuurd. Het betekent dat je een browser nodig hebt voor de toegang tot de tool. Maar echt gebruiksvriendelijk is de tool niet, het is nu eenmaal een demo: de output op jouw vraag krijg je via de commandolijn.

Er is nog een hele weg af te leggen. De AI onthoudt momenteel geen context, elke vraag is nieuw voor de AI en die bouwt dus niet verder op je eerdere vraag. Maar het bijzondere is en blijft dat je de AI op je eigen computer kan draaien.

Ook interessant is de verklaring die Nvidia CEO Jensen Huang op de World Government Summit legde: volgens hem zou elk land "de taal, de data van de eigen cultuur in zijn eigen large language model moeten coderen".  En uiteraard is de AI Processing hardware van Nvidia daarvoor het beste geschikt.

Zal het jou verwonderen dat Nvidia nu op gelijke voet staat qua marktkapitalistie met e-commerce gigant, vlak na Microsoft, Apple en Alphabet...
https://www.theverge.com/2024/2/13/24071645/nvidia-ai-chatbot-chat-with-rtx-tech-demo-hands-on
https://www.nvidia.com/en-us/ai-on-rtx/chat-with-rtx-generative-ai/
https://arstechnica.com/information-technology/2024/02/nvidia-ceo-calls-for-sovereign-ai-as-his-firm-overtakes-amazon-in-market-value/



GOOGLE MEET: NU MET COMPANION MODE
Wanneer je online vergadert, dan kan je daarvoor verschillende tools gebruiken - Zoom, Teams, maar ook Google Meet. Met die gratis tool van Google kan je een online ontmoeting of vergadering organiseren met maximaal 100 deelnemers, en maximum 60 minuten per ontmoeting. Je moet wel een Google account hebben.

Google Meet heeft nu een nieuwe "Companion Mode",  die het gemakkelijker moet maken om aan videoconferenties deel te nemen, zelfs wanneer je lijfelijk aanwezig bent in de vergaderzaal en de anderen vanop afstand deelnemen.

Je kan zo bijvoorbeeld via je mobiele toestel inloggen op de vergadering, en daar  met een emoji een reactie tonen, zonder de spreker te onderbreken. Je kan ook je hand virtueel opsteken, om aan te geven dat je een vraag wil stellen. Ondertitels kan je ook activeren, je kan chatboodschappen verzenden, content die getoond wordt op het scherm kan je bekijken en erop inzoomen vanop je toestel.

Companion Modus is nu verkrijgbaar als een aparte app voor iOS en Android.
https://www.techradar.com/pro/google-meet-has-a-new-companion-mode-to-bring-you-closer-to-your-teammates-even-if-youre-dialling-in-by-phone
https://workspaceupdates.googleblog.com/2024/02/google-meet-companion-mode-mobile-android-ios.html



OOK SLACK GAAT AAN DE SLAG MET AI
Als iedereen artificiële intelligentie inbouwt in zijn producten, dan kan ook online samenwerkingsdienst Slack niet achterblijven. Verleden jaar testte het intern al een AI-functie uit om samenvattingen van conversaties en channels te maken. En nu rolt het die tools officieel uit voor zijn Enterprise klanten met betaald abonnement.

Bij Slack AI zal je ook vragen kunnen stellen over een project waaraan je gewerkt hebt, of over het beleid van je werkplek, tenminste als dat beleid ergens te vinden is.

Hierbij garandeert Slack dat het met zijn eigen taalmodellen werkt en dat jouw gegevens nooit met die van een ander vermengd zullen raken - die blijven netjes in silo's. Momenteel verkrijgbaar in het Engels in het VK en de VS, en later zou ondersteuning komen voor andere talen.
https://www.theverge.com/2024/2/14/24070590/slack-ai-launch-thread-summaries-search-recap
https://www.engadget.com/slacks-new-generative-ai-features-include-thread-summaries-and-conversational-search-140059238.html?src=rss



DUCKDUCKGO LAAT JE DATA SYNCHRONISEREN
De browser van DuckDuckGo staat ervoor bekend dat hij als geen ander jouw privacy beschermt. En nu heeft hij nog een reden voor jou om over te schakelen naar deze browser: zijn nieuwe "Sync & Backup" functie. Daarmee kan je je wachtwoorden, bookmarks en favorieten identiek houden op je verschillende toestellen, zonder een account te moeten aanmaken.

Maar hoe kan je je dan identificeren, zal je vragen? Wel, je moet een QR-code scannen of een alfanumerieke code ingeven op de browsers die gesynchroniseerd moeten worden.

DuckDuckGo garandeert dat jouw gegevens end-to-end versleuteld zijn. De synchronisatie zou moeten lukken met de meeste Windows, Mac, Android en iPhone toestellen, zelfs met data die je van andere browsers zou importeren, zoals Chrome.
https://www.theverge.com/2024/2/14/24071815/duckduckgo-browser-device-syncing-privacy-encryption



MARK ZUCKERBERG GELOOFT NOG ALTIJD IN ZIJN QUEST EN SOMMIGE VISION PRO GEBRUIKERS GEVEN HEM GELIJK
In een video op zijn Instagram-account heeft Meta CEO Mark Zuckerberg gezegd dat hij zich geen zorgen maakt wanneer hij de Vision Pro van Apple vergelijkt met zijn Meta Quest 3. Enkele van zijn argumenten: de Vision Pro is maar liefst 7 keer duurder, en de Quest weegt 120 gram minder dan het toestel van Apple.  De Quest biedt je meer bewegingsvrijheid doordat je geen batterij moet meesleuren aan een kabel, en het toestel zou ook een breder gezichtsveld hebben. (1). Het filmpje kan je hier bekijken (2).

De woorden van Zuckerberg waren nog niet koud, of bij Cult of Mac verscheen een artikel dat er heel wat gebruikers zijn die hun Apple Vision Pro terugbrachten naar de winkel, nu het einde van de 14 dagen probeertijd begint te naderen. Hun reden om het toestel terug te brengen: te duur, te zwaar, of het isoleert hen teveel van hun omgeving.  Sommigen klaagden ook van misselijkheid en hoofdpijn. (3)

Maar dit mag dan toch Apple een beetje troost brengen: verschillende gebruikers die hun toestel terug inleverden, hebben wel gezegd dat zij bereid zijn een volgende editie van het toestel te testen, als dat comfortabeler is en meer apps ondersteunt. (4)
https://www.theverge.com/2024/2/13/24072413/mark-zuckerberg-apple-vision-pro-review-quest-3
https://www.instagram.com/reel/C3VgT-oJ0Yu/?igsh=MzY1NDJmNzMyNQ==
https://www.cultofmac.com/846550/vision-pro-returns/
https://www.theverge.com/2024/2/14/24072792/apple-vision-pro-early-adopters-returns



TREND VAN 'MINDER, MINDER' EXTRA'S VOOR GEBRUIKERS BLIJFT UITBREIDEN
Technologiebedrijven moeten winst maken - na jarenlang geld pompen in techbedrijven willen investeerders winst zien, zodat zij dividenden kunnen krijgen (of hun aandeel met winst kunnen verkopen). En dus gaan steeds meer bedrijven hun basisdienst nog altijd gratis laten, maar bepaalde functies als "extraatjes" beschouwen, waarvoor je dan moet betalen.

Denk bijvoorbeeld aan X, het vroegere Twitter: voorheen kon je een blauw vinkje krijgen dat bevestigde dat je bent wie je beweert te zijn, indien je door de dienst gecontroleerd was. Nu is dat vinkje voorbehouden aan mensen die een betaald abonnement nemen op X.

Bij de streamingdiensten doet zich hetzelfde voor.  Bij Netflix bijvoorbeeld werd de mogelijkheid om je abonnement te delen, streng beperkt. En daarna kwam er een abonnement mét advertenties, en werd het betaald abonnement een stukje duurder.

Prime Video volgt nu het voorbeeld. Wil je voortaan de Amazon Prime Video content bekijken zonder advertenties, dan moet je $2,99 extra per maand betalen.  Zonder advertenties als extraatje, wordt nu gevolgd door ondersteuning voor Dolby Vision en Dolby Atmos: wil je films en tv-reeksen met deze betere klank bekijken, dan moet je ook extra betalen. Een soort "graaiflatie" voor digitale producten?
https://www.theverge.com/24071417/amazon-prime-video-no-dolby-vision-atmos







 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!




AR-BRIL VAN FRAME:  EEN INTERESSANTE NIEUWKOMER
Soms komen vernieuwingen uit een onverwachte hoek. Zoals deze lichtgewicht AR-bril van Brilliant Labs, die Frame heet. De bril van het in Singapore gevestigde bedrijf heeft ook een multimodale virtuele assistent, Noa. En zoals je in onze vorige artikels kon lezen, wil multimodale AI zeggen dat de AI zowel tekstuele vragen begrijpt, als vragen over afbeeldingen.

Frame kan afbeeldingen en video vertonen in een resolutie van 640 x 400 pixel. De AI, Noa, reageert op spraakcommando's met een tekst die in je bril verschijnt. Maar anderzijds kan Frame ook afbeeldingen herkennen, afbeeldingen genereren, en zelfs spraak vertalen.

Meer nog: Noa draait op verschillende AI-systemen: Perplexity AI voor opzoeken in gespreksvorm, Stable Diffusion voor tekst-naar-afbeelding generatie, Whisper voor spraakherkenning, en GPTR voor het aanmaken van teksten.

Een concreet voorbeeld van wat deze AI-bril vermag: je zou bijvoorbeeld in een winkel kunnen staan, en een leuk kleedje vinden. Je kan dan via de bril dit kleedje opzoeken op het web, en daar prijzen gaan vergelijken.

Wat de bril nog het interessantste maakt, is het feit dat die via Bluetooth met jouw telefoon verbonden is. Alle werk gebeurt dus op jouw telefoon. En ook de prijs is erg interessant: 349 dollar.  De bril ziet er bovendien erg leuk uit - denk aan het "ziekenhuisbrilletje" van John Lennon, en weegt maar 39 gram. Je kan hem ook laten voorzien van glazen zoals voorgeschreven door jouw oogarts.

En wat deze aankondiging ook razend interessant maakt voor ontwikkelaars: Frame is open source.  En dat het bedrijf achter Frame opgericht werd door een voormalige Apple ontwikkelaar, Boba Travanger, en de steun geniet van Niantic, de maker van Pokemon Go.
Meer bij TechCrunch, Axios en het bedrijf zelf.
https://techcrunch.com/2024/02/08/ar-glasses-with-multimodal-ai-attracts-funding-from-pokemon-go-founder/
https://www.axios.com/2024/02/08/generative-ai-glasses-frame-apple-brilliant-labs
https://brilliant.xyz/products/frame?variant=47963988033847


SAMSUNG KRIJGT GOEDKEURING VAN FDA VOOR EEN SLAAPAPNEU FUNCTIE
Veel mensen hebben last van slaapapneu - een probleem waaraan veel mensen lijden, zonder het zelf te weten: tijdens hun slaap stokt hun ademhaling voor enkele seconden, om dan terug te hernemen, vaak met een luid gesnurk. Het zorgt niet alleen voor een minder diepe slaap, maar zou ook op termijn gevaarlijk kunnen zijn - het leidt tot hoge bloeddruk, zelfs tot een hartinfarct of beroerte.

Laten vaststellen of je slaapapneu hebt, daarvoor moet je meestal naar een gespecialiseerd centrum, waar je met een masker op je hoofd moet slapen. Niet leuk. En een gat in de markt: kan de tracker die je nu al draagt die functie niet even goed doen? Hij kan al je hartslag meten, de stappen die je zet, je diepe of REM slaap...

Welnu, in de VS heeft de Food & Drug Administration groen licht gegeven aan een functie op de Galaxy Watch om slaapapneu op te sporen. Deze functie zou in de VS in het derde kwartaal van dit jaar uitgerold worden aan Galaxy Watch toestellen die hiervoor geschikt zijn.
Meer bij Engadget.
https://www.ft.com/content/53accefd-eca7-47f2-a51e-c32f3ab51ad5
 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




PODCAST: ROOT OF EVIL
Een van de meest indrukwekkende podcasts die ik in jaren beluisterd heb. Een verhaal van drugs, incest, bedrog, misbruik van kinderen. Met een scherp beeld van de zeden in sommige kunstkringen, die toen de "surrealisten" genoemd werden, maar hun kunst boven mensen stelden.

Ondanks dat er bij de podcast vaak een stap opzij gezet werd, om bijvoorbeeld meer uitleg te geven over die surrealisten, waarvan fotograaf Man Ray een prominente artiest was, zat ik van het begin tot het einde  aan mijn stoel genageld, door de spanning die onderhuids opgebouwd zit. Maar tegelijkertijd was ik som diep bewogen door het leed dat de betrokken personen aangedaan werd.

Je zou haast denken dat het verhaal verzonnen is. Maar het is helaas echt wel een waar gebeurd verhaal, zoals je kan lezen in de Wikipedia. Neem er de tijd voor, maar wees voorbereid op diepe emoties. Je kan de podcast beluisteren via Spotify of Apple Podcasts en YouTube, maar je kan ook zoeken via je favoriete podcast app.
https://en.wikipedia.org/wiki/George_Hodel
https://en.wikipedia.org/wiki/Root_of_Evil:_The_True_Story_of_the_Hodel_Family_and_the_Black_Dahlia
https://twitter.com/rowancheung/status/1755429252034338862





 
De nieuwe oogst


   

TEXT GIF CREATOR
Leuk: hier kan je een simpel GIF'je aanmaken, met een doorlopende tekst. Je voert de tekst in, bepaalt kleur en lettertype, en kijk: nu kan je de URL delen via de sociale media.
[Taal: EN]
https://bitshadow.github.io/slate/



CINETIMES: GRATIS EN LEGAAL
Films gratis online kijken, daar zijn heel wat websites voor. Maar vaak zit er dan iets fout met de auteursrechten. Cinetimes speelt het spel echter correct: hier kan je films bekijken van bronnen zoals YouTube, Archive.org, DailyMotion en Vimeo, maar in een interface zoals je ook bij Netflix vindt.
[Taal: EN]
https://cinetimes.org/en/



BELUISTER MUZIEK AANGEPAST AAN JOUW STEMMING
Deze webdienst wil je muziek laten horen die past bij jouw stemming. Daarbij wordt de muziek ingedeeld op basis van hun energie en stress, hun vreugde of verdriet, de kalmte of de energie. Met andere woorden: doorheen de genres kan je eigenlijk hier verrassende muziek ontdekken.
[Taal:EN]
https://www.albumbymood.com/



CRAIYON: AFBEELDINGEN MAKEN OP BASIS VAN TEKST
Via deze webdienst kan je afbeeldingen via gewone tekst commando's bewerken. Je kan bijvoorbeeld de achtergrond verwijderen. De dienst is niet volledig gratis; maar een abonnement van 60 dollar per jaar geeft je al heel wat mogelijkheden.
[Taal: EN]
https://www.craiyon.com/pricing



SCIENCE GIRL OP X
Geen website, wel een account die we recent ontdekt hebben op X en die onze tijdlijn vult met verbluffende filmpjes over hoe dingen gemaakt worden, hoe elektriciteit werkt, en veel, veel meer. Een echte aanrader!
[Taal:EN]
https://twitter.com/gunsnrosesgirl3


8 BIT DASH
Leuk: een klok die volledig in 8 bits blokjes gemaakt is, en je de tijd toont. Je kan de achtergrond veranderen en ook nog aan andere onderdelen sleutelen.
[Taal: EN]
https://www.8bitdash.com/



MCMANSION HELL
In België hebben wij onze "ugly houses", maar deze site kent er ook wat van: hier worden de onmogelijkste huizen niet alleen van de buitenkant, maar ook de binnenkant getoond. Het leuke daarbij is dat op de afbeeldingen ook tekstballonnetjes staan, die je op bepaalde details wijzen, in een ironische toon uiteraard :)
Ontdek een wereld van architectuur die je in je haar laat krabben!
[Taal: EN]
https://mcmansionhell.com/



29A.CH
De naam van deze website klinkt mysterieus, en de betekenis ervan ontgaat ons. Maar wat ons meer intereseert, is wat je er kan doen. Je kan er namelijk je eigen Nebula ontwerpen, een gigantische wolk van stof en gas die in de ruimte zweeft.
Je begint met een zwarte canvas die de ruimte voorstelt, en dan ga je de cosmos daarop tekenen. Met vele kleurtjes, waarvan je de intensiteit kan bepalen. Leuk om eens te experimenteren.
Wees niet teleurgesteld op de site; je moet echt van nul beginnen, om je hele nebula op te bouwen. Op 29a.ch vind je trouwens nog andere experimenten die je zelf kan uitproberen.
https://29a.ch/sandbox/2011/neonflames/
https://29a.ch


ROUTEDOKTER: WANDELWEGEN
In de provincie Antwerpen zijn er meer dan 10.000 kilometers aan fiets- en wandelwegen. Die hebben onderhoud nodig, ook aan de wegwijzers. Via deze website kan je melden wanneer er iets schort aan die wegwijzers. Zo kan je helpen om de routes voor iedereen toegankelijk te houden. De domeinnaam verwijst door naar het meldpunt.
[Taal:NL]
www.routedokter.be


FLIGHTCONNECTIONS: VLIEGROUTES
Deze website biedt je een overzicht van de vliegroutes over de hele wereld. Je vindt er alle luchthavens op terug, en kan zien naar welke andere luchthavens zij een route bieden. Zo kan je een avontuurlijke reis uitstippelen!
[Taal: EN]
https://www.flightconnections.com/





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch sopraan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Huberte_Vecray
    Nederlands violist en dirigent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lex_Veelo
    Luxemburgs beeldhouwer, kunstschilder, historicus en auteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques_Dollar
    Paleis in Algerije - https://nl.wikipedia.org/wiki/El_Mechouar-paleis
    International Darts Open 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/International_Darts_Open_2024
    Vogelsoort uit de familie van pitta's (Pittidae) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Biakkappitta
    Nummer van de Amerikaanse band Blondie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Atomic_(Blondie)
    Microfossielen uit het Proterozoïcum - https://nl.wikipedia.org/wiki/Acritarch
    Lijst van grootste Belgische deelgemeenten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_grootste_Belgische_deelgemeenten
    Molen van Loonbeek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Molen_van_Loonbeek


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Start Internationale veiligheidsconferentie München - https://nl.wikipedia.org/wiki/Veiligheidsconferentie_van_M%C3%BCnchen
    Overleden Russisch oppositieleider - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aleksej_Navalny


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over ruimtevaart - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Ruimtevaart
    In de "wist je dat"-rubriek werd verwezen naar het plaatsje Zzyzx dat zijn naam kreeg omdat het zo de allerlaatste plaats in een alfabetische index zou bekleden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zzyzx
    Diverse Venezolaanse bisdommen kregen een artikel, waaronder:
        Bisdom Carúpano - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bisdom_Car%C3%BApano
        Bisdom Barcelona (Venezuela) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bisdom_Barcelona_(Venezuela)
        Bisdom San Fernando de Apure - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bisdom_San_Fernando_de_Apure


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Snackrobot maakt frietbakker overbodig, maar: ‘Dit gaat cafetaria in de wijk niet vervangen’
Een snackrobot die op eigen houtje frikandellen en kroketten kan klaarmaken en uitserveren. Sterker nog, hij bedenkt ook zelfstandig hoeveel snacks er nodig zijn. Ideaal in tijden van personeelstekorten in de horeca? Of een verschraling van het nobele frituurdersambt?
https://www.ad.nl/economie/snackrobot-maakt-frietbakker-overbodig-maar-dit-gaat-cafetaria-in-de-wijk-niet-vervangen~a6d3ddc9/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Review: Samsung Galaxy S24
De eenvoudigste van de drie, en ook de goedkoopste: 898 euro. Een mooi toestel voor wie niet te veel tralala (slechts een klein beetje AI) zoekt, al moet ik toegeven dat ik nog niet helemaal wakker was toen de test begon: want waarom kreeg ik geen beeld?
https://computertaal.info/2024/02/14/review-samsung-galaxy-s24-2/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Microsoft fikst bug waarbij Edge tabbladen uit Chrome automatisch importeerde
Microsoft heeft een bug gerepareerd in Edge waarbij de browser automatisch browsegeschiedenis en tabbladen uit Chrome importeerde. Dat gebeurde sinds een maand, wat volgens Microsoft een bug zou zijn in de synchronisatiefunctie van Edge.
https://tweakers.net/nieuws/218724/microsoft-fikst-bug-waarbij-edge-tabbladen-uit-chrome-automatisch-importeerde.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Microsoft heeft einddatum voor ondersteuning Publisher
De ontwerpsoftware voor allerlei printmateriaal verdwijnt in 2026 uit Microsoft 365.
https://datanews.knack.be/nieuws/business-it/software/microsoft-heeft-einddatum-voor-ondersteuning-publisher/
 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


APPLE MUSIC, APPLE TV EN APPLE DEVICES VOOR WINDOWS
Al enkele weken geleden uitgebracht als preview, maar nu als definitieve versie voor Windows. Met deze tools kan je:
-Apple Devices: je Apple toestellen beheren vanop je Windows computer
-Apple Music: je muziek van je Apple Music ook op je Windows computer beheren en afspelen
-Apple TV: de content van je Apple TV abonnement ook op je Windows computer bekijken.
(toch nog even dit: momenteel zijn deze apps niet beschikbaar voor Windows computers die op ARM chips gebaseerd zijn.
https://apps.microsoft.com/detail/9NP83LWLPZ9K?hl=en-us&gl=US
https://apps.microsoft.com/detail/9PFHDD62MXS1?hl=en-us&gl=US
https://apps.microsoft.com/detail/9NM4T8B9JQZ1?hl=en-us&gl=US


NACHTTREINEN
Je denkt ecologisch, en je wil geen vliegtuig nemen voor een verplaatsing binnen Europa? Dan is de nachttrein het alternatief. Deze app toont je welke treinen je van punt 1 naar punt 2 kunnen brengen, over lange afstanden.
Wij vonden geen rechtstreekse download, maar ga je via de link op Chip.de, let dan wel op dat je  geen extra downloads mee aankruist.
https://www.chip.de/downloads/c1_downloads_auswahl_184926217.html



PICOLAY: MAAK VAN MEERDERE OPNAMEN EEN 3D FOTO
Wellicht ken je ze nog uit je indertijd, de kleine 3D-plaatjes die vanuit verschillende perspectieven een bewegend beeld lieten zien? Dergelijke opnames kan je nu zelf op je pc maken met Picolay. De tool berekent ook rood-groene afbeeldingen of stereoscopische foto's.
Het principe van Picolay: je voedt de tool meerdere foto's van hetzelfde object. De opnames moeten elk een andere focus hebben, wat bij een systeemcamera of een DSLR geen probleem is. Met dezelfde kleurwaarden combineert de tool vervolgens de meerdere foto's tot één opname.
https://www.chip.de/downloads/Picolay_64003017.html
http://www.picolay.de/


MEMORIZER: JE DIGITALE HERINNERINGEN
Deze app voor iOS is een combinatie van Goodreads, Trakt en Yelp: je kan er bijhouden welke boeken je al gelezen hebt, films, reeksen, videogames gespeeld hebt, recepten je geprobeerd hebt en meer. Daarbij is het niet de bedoeling dat je die aan de hele wereld gaat verkondigen, zoals op de bestaande sociale netwerken, maar gewoon met je intimi deelt. Een uitgebreide bespreking bij TechCrunch. Het feit dat de app een heel hoog percentage heeft van mensen die, na installatie, de app na een maand nog gebruiken, is veelzeggend.
https://techcrunch.com/2024/02/13/memorizer-is-a-movie-and-book-tracking-app-that-also-helps-you-find-inspiration/
https://memorizer.ai
https://www.engadget.com/slacks-new-generative-ai-features-include-thread-summaries-and-conversational-search-140059238.html?src=rss



MICROSOFT PC MANAGER
Deze tool van Microsoft, die je gratis kan downloaden, wil je systeem optimaliseren. Door bijvoorbeeld tijdelijke bestanden te wissen en zo ruimte op je harde schijf te creëren, en RAM terug vrij te geven. Volgens de commentaar doet de app de job prima, maar zou CCleaner het nog beter doen.
https://apps.microsoft.com/detail/9PM860492SZD



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Einstein tegen Chaplin: "Wat ik het meest bewonder in jouw kunst, is dat die universeel is. Je zegt geen woord, maar toch begrijpt de wereld je".
Waarop Chaplin antwoordde: "Dat is waar, maar jouw roem is nog groter: de wereld bewondert jou, terwijl niemand jou begrijpt."