Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
11/1/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1346  van 6/1/2024


 

Gegroet lezer,

Het hele Netties-team wenst al onze lezers het allerbeste voor het Nieuwe Jaar. Alles wat uw hart verlangt - en een goede gezondheid, veel vreugde en tevredenheid over alles wat u doet, zullen ongetwijfeld op dat lijstje staan.

Voor Netties is het een belangrijk jaar. Al 28 jaar timmeren wij aan de weg. En dit jaar willen wij onze communicatie met onze lezers vernieuwen, om nog sneller onze berichten bij jullie te brengen. In een vorm die overzichtelijker is. Meer daarover later.

In afwachting daarvan: veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



BEGIN JE JAAR MET GOEDE VOORNEMENS
Bij het begin van dit nieuwe jaar wensen wij uiteraard al onze lezers een prachtig, gezond en gelukkig 2024 toe! Hopelijk kunnen wij je dit jaar weer verblijden met interessante weetjes en nieuwtjes uit de techwereld.

Heb jij voor het begin van het jaar een lijstje met goede voornemens gemaakt? Dan stellen wij voor dat je er nog eentje aan toevoegt. Namelijk dat je van Firefox je standaard browser maakt. Waarom dat nodig is? Omdat het marktaandeel van Firefox aan het dalen is. Niet omdat het geen goede browser zou zijn, maar omdat bijvoorbeeld Microsoft met zijn Bing Chatbot heel wat mensen overtuigen kon om Bing tot standaard browser te maken.

Waarom Firefox toch de voorkeur zou moeten krijgen? Daarvoor zijn 2 redenen, zoals RoyTanck uitlegt:

-Je privacy: Firefox is de enige browser die niet gebouwd werd door een bedrijf dat geld verdient met advertenties en/of het verkopen van je persoonlijke gegevens. Al mogen Google, Apple en Microsoft dan al mooie projecten aankondigen om websites te verhinderen om je te volgen met cookies, fingerprinting en andere technologieën - zij blijven de eigenaar van de browser, en hebben die trucjes niet eens nodig om jou te volgen. Firefox daarentegen is onafhankelijk.

-Het monopolie op de browser engine. Wie al langer meedraait, weet dat in de jaren 2000 de Internet Explorer browser een marktaandeel had van 95%. Met als gevolg dat vele websites enkel ontwikkeld werden om met die IE browser te werken. Dit in tegenstelling tot dingen die beantwoordden aan de officiële HTML-standaards.  Wat de ontwikkeling van het World Wide Web hinderde.

Momenteel maken Chrome, Safari en Edge allemaal variaties van de Webkit en Blink engines. Door te kiezen voor Firefox, met zijn "Gecko" engine, kan je mee voorkomen dat er opnieuw een browser engine monopolie ontstaat.

Maar dat moet dus echt niet de enige reden zijn: Firefox is dus gewoon een super goede browser!
Dus: doen?

Oh, en wanneer je toch overweegt om te kiezen voor open source projecten: waarom niet Thunderbird kiezen als mailclient? Wij gebruiken die al vele jaren, tot onze tevredenheid. En als jij er even tevreden over bent als wij, dan kan je misschien een centje doneren om het team te ondersteunen het project verder te ontwikkelen. (2)
https://roytanck.com/2023/12/23/in-2024-please-switch-to-firefox/
https://www.thunderbird.net/nl/thunderbird/115.0/holidayeoy/



GOOGLE TREFT SCHIKKING IN ZAAK PRIVACY
Een bericht dat het voorgaanden toch wat in perspectief zet: Google heeft zich bereid verklaard een schikking te treffen voor een aanklacht uit 2020, mits betaling van 5 miljard dollar. Volgens de aanklacht zou Google door middel van bepaalde tools toch gebruikers gevolgd hebben, alhoewel zij in de incognito modus surften. Google belooft namelijk dat je privacy verzekerd is in de incognito modus, maar toch bleek het, volgens de aanklacht, de gebruikers te monitoren door middel van Google Analytics, apps en browser plug-ins.

Volgens de klacht maakte Google  hiermee inbreuk op de federale afluister- en privacywetgeving in Californië. Er werd een vergoeding gevraagd tot $5.000 per getroffen gebruiker.

Met de 5 miljard dollar - een bedrag dat nog bevestigd moet worden- lijkt Google er dus goedkoop vanaf te komen. Maar het zet het voorgaande bericht (waarom je voor Firefox kiezen moet) in een context.
https://www.engadget.com/google-agrees-to-settle-5-billion-lawsuit-accusing-it-of-tracking-incognito-users-042435935.html



NEDERLANDSE UNIVERSITEIT PLEIT ERVOOR OM AI NIET TE STRENG TE REGULEREN
Het Nederlandse Universitair Medisch Centrum Groningen maakt voortaan gebruik van een AI-chatbot, die moet helpen om de honderden vragen te beantwoorden die de organisatie elke week van patiënten ontvangt. De vragen zijn heel uiteenlopend: van medicatie, tot pijnbeheersing. Daarna wordt het antwoord door een professional gecontroleerd vooraleer het uitgezonden wordt.

Bij Euractiv lees je dat de Chief Medical Information Officer bij UMCG, Dr. Tom van de Laan, beklemtoont dat gezondheidszorg een werk van mensen blijft. Maar AI kan wel een deel van de werklast overnemen, en dat in een tijd dat  de bevolking steeds meer vergrijst, en er steeds minder mensen zijn met de vaardigheden om voor hen te zorgen.

Hij pleit er dan ook voor dat de EU artificiële intelligentie niet gaat over-reguleren, zodat er geen ruimte is voor innovatie.
https://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/dutch-hospital-info-chief-as-medical-chatbot-is-rolled-out-lets-not-regulate-ai-to-death/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter4



DALL-E3 NU OOK IN WINDOWS PAINT
Om nog verder te borduren op artificiële intelligentie:  Image creator, de door DALL-E3 aangedreven  maker van AI-afbeeldingen, zit voortaan vervat in Bing. En werd nu ook toegevoegd aan de beeldbewerker van Microsoft, Windows Paint.

Maar er zou een probleem zijn. Want die AI zou in staat zijn om ongewenste afbeeldingen  te creëren - denk aan afbeeldingen met geweld tegen vrouwen, minderheden, politici, bekende personen. Nochtans had Microsoft beloofd dat de technologie veilig zou zijn, en dergelijke resultaten niet zou kunnen spuien.

De verdediging van Microsoft: "Net zoals bij elke nieuwe technologie, proberen mensen die daarvoor te gebruiken waarvoor die niet bedoeld is".  Het bedrijf zegt deze meldingen te onderzoeken, en de nodige maatregelen te nemen  overeenkomstig hun beleid, dat "het creëren van schadelijke content verbiedt".
https://www.washingtonpost.com/technology/2023/12/28/microsoft-ai-bing-image-creator/?



APPS GAAN VOORTAAN IN SOMMIGE LANDEN AAN DE OVERHEID VERTELLEN WANNEER JE GELD VERDIENT
Er zijn talloze apps waarmee je een centje verdienen kan. Van een app om je spulletjes verkopen kan, zoals eBay, tot een app waarmee je een ongebruikte kamer in je huis verhuren kan, zoals Airbnb. Maar valt hetgeen jij daarmee verdient ook onder de noemer "belastbare inkomsten"?

Je zal wellicht de schouders ophalen - wat weet de fiscus nu wat ik op die sites aanbied? Maar dat zal je verbazen: de fiscus gaat dat wel degelijk weten.

38 leden van de OESO hebben namelijk een overeenkomst afgesloten, waarbij de eigenaars van apps automatisch hun informatie moeten gaan delen met belastingdiensten in de betreffende landen.  En ja, ook België hoort daarbij. Het volledige lijstje vind je trouwens terug in een artikel bij 9to5Mac.

De nieuwe regels hebben een brede toepassing.  Zelfs mensen die iets zelf gemaakt hebben, en dat via  zo'n app verkopen, of wanneer je gebruikte kleding verkoopt via Vinted bijvoorbeeld, maar ook het huren van een taxi, het leveren van maaltijden, freelance work dat je doet, zelfs het verhuren van je parkeerplaats of je huis (Airbnb). Die komen allemaal in het vizier van deze nieuwe wet.

Apps die je de mogelijkheid bieden om geld te verdienen, zullen vanaf 1 januari 2024 alle data over verkopen en andere inkomsten moeten gaan verzamelen. Vanaf begin 2025 zullen zij die aan de overheid moeten overhandigen.

Als je het ons vraagt zal de belastingdienst ongetwijfeld een onderscheid maken tussen iemand die occasioneel enkele gebruikte kledingstukken verkoopt via Vinted, en iemand die er een handeltje van maakt.  En de regels daarover verschillen van land tot land. Maar het blijft toch goed om weten dat de apps voortaan deze inkomsten verplicht zullen moeten doorgeven.
https://9to5mac.com/2024/01/02/apps-will-be-reporting-your-earnings/



VERIFY MOET AUTHENTICITEIT VAN AFBEELDINGEN DUIDELIJK MAKEN
Dat het met artificiële intelligentie heel gemakkelijk geworden is om zelf een afbeelding aan te maken (alhoewel "zelf" een overschatting is - de AI doet het hele werk, het enige wat jij moet doen is op slimme manier de instructies geven), dreigt het échte creatieve werk van veel artiesten te devalueren. Daarom hebben de fabrikanten van camera's, nieuwsorganisaties en technologiebedrijven de handen in elkaar geslagen om dat originele werk te beklemtonen.

En wel door een tool te creëren, die je gratis online kan gebruiken: Verify. Daarmee kan je dan de  authenticiteit controleren van afbeeldingen.

De tool wordt nu al gebruikt door Nikon, Canon en Sony. Wanneer een afbeelding een digitale handtekening draagt van Verify, dan zal de site je de datum tonen waarop de afbeelding gemaakt werd, de plaats, en andere betrouwbare informatie van de afbeelding.

Fabrikanten van camera's zullen hun firmware op professionele camera's nog dit jaar updaten om Verify te ondersteunen.  Canon heeft al laten weten dat het dit jaar een nieuwe camera uitbrengt die Verify standaard ondersteunt.
https://www.pcmag.com/news/camera-companies-are-working-on-technology-to-watermark-real-images



TELEGRAM IN EEN NIEUW KLEEDJE
End-to-end versleutelde boodschappendienst Telegram heeft zopas een nieuwe versie uitgebracht. Die ziet er niet alleen anders uit qua algemeen uiterlijk, maar ook bij de video- en spraakgesprekken. Mooi jargon gewoon om te zeggen dat de interface tijdens een gesprek opties gaat aanbieden die beter aangepast zijn aan het soort gesprek.

De nieuwe interface zou niet alleen soepeler werken, maar ook minder energie verbruiken. Wat ook wel belangrijk is: deze update zorgt ook op oudere toestellen voor die verbeteringen. Meer bij 9to5Google
https://9to5google.com/2024/01/01/telegram-call-redesign-10-5-0-update/



X WORDT TERUG GEBRUIKSVRIENDELIJKER VOOR MEDIA
X, het voormalige Twitter, was in de voorbije jaren uitgegroeid tot dé plek waar je ging voor nieuws. Alle media waren er aanwezig. Je kon hen volgen, en was meteen op de hoogte van het nieuws.

Maar midden dit jaar voerde X (na de overname door Elon Musk en de naamsverandering) een wijziging door die door media niet gesmaakt werd. Waar voorheen een afbeelding met een link je meteen naar het bijhorende artikel op een nieuwssite voerde, bracht de link bij de afbeelding je enkel naar de website van dat nieuwsmedium, niet naar het betreffende artikel. Dat was nu niet meteen een ramp voor de artikels die de site zelf postten - zij konden een extra link toevoegen, om dit te omzeilen. Maar wanneer je als gebruiker een artikel zou reposten, dan werd de originele link niet meegegeven.

Dat is nu, gelukkig terug aan het veranderen. Nog niet helemaal zoals het voorheen was, maar we zitten op de goede weg. Wanneer de kop van het artikel nog te lang is, langer dan de lengte van de afbeelding bijvoorbeeld, dan wordt die afgekapt. En de tekst zelf is tamelijk klein. Maar toch al een hele verbetering.. (1)

X zelf moet ondertussen nog altijd afrekenen met veel negatieve berichten. Zo is het er niet in geslaagd om een wet in Californië te blokkeren, die het bedrijf zou verplichten om  publiek bekend te maken hoe zij content modereren op hun platform. X voerde het argument aan dat dit  een inbreuk zou vormen op zijn rechten op vrije meningsuiting. De rechter oordeelde er anders over (2)

Het is niet het enige probleem waarmee X geconfronteerd wordt. Investeringsbank Fidelity heeft de waarde van zijn aandelen in X Holdings, het moederbedrijf boven X, naar beneden bijgesteld. Volgens Fidelity zou X maar liefst 71,5% minder waard zijn dan de 44 miljard dollar op het moment van de overname door Elon Musk.  (3)
https://www.theverge.com/2024/1/2/24022563/x-twitter-headlines-article-links-tiny-text
https://www.reuters.com/sustainability/society-equity/elon-musks-x-fails-block-californias-content-moderation-law-2023-12-29/
https://www.axios.com/2023/12/31/elon-musks-x-fidelity-valuation-cut


MAAR OOK OVER APPLE HEBBEN BELEGGERS ZORGEN
Huh? Verliezen beleggers hun vertrouwen in Apple? Niet echt hoor, maar er zijn toch enkele berichten die de groei van Apple nuanceren.

Om te beginnen: Apple blijft nog altijd de marktleider van de smartphones van de duurdere klasse. Toch zag het zijn marktaandeel van 75% in 2022 dalen naar 71% in 2023. Een bericht dat niet tot paniek moet leiden, want het aandeel zelf van de duurdere smartphone markt op zich, steeg wereldwijd met 6% in 2023. Vooral mensen in China, West-Europa, India en het Midden-Oosten kozen voor de duurdere toestellen.

En Apple moet niet ongerust zijn. Zijn marktaandeel van 71% in 2023 blijft ver boven dat van zijn volgers  - Samsung moet zich tevreden stellen met 17% en Huawei met 5%. (1)

Toch stellen waarnemers enkele (kleine) vragen bij de toekomst van Apple. Om verschillende redenen - en het zal je verbazen dat Google een van die redenen is. Niet om het marktaandeel dat Google kan wegsnoepen, wel omdat Google in het antitrust proces waarin het in de VS verwikkeld is, toegegeven heeft dat het in 2021 meer dan 26 miljard dollar betaald heeft aan Apple, als vergoeding voor het feit dat Google de standaard zoekmachine zou worden op Apple toestellen. Als Google hiervoor veroordeeld wordt, dan zal het die betalingen moeten stopzetten. En dat betekent dus minder inkomsten voor Apple.(2)

Nog een andere bedreiging voor de inkomsten:  steeds meer leunt Apple op services - met zijn podcasts, muziek, tv... Die maken nu 85 miljard dollar uit van zijn inkomsten. Door de strengere reguleringen in Europa, met name op de Apple Store, dreigt de 30% commissie op elke aankoop die daar geschiedt, weg te vallen of toch minstens verminderd te worden.  

Maar eigenlijk is dit alles niets om bezorgd over te zijn. Apple heeft een voldoende grote schatkist om die eventuele mindere inkomsten op te vangen. Geloof ons vrij!
https://www.counterpointresearch.com/insights/global-premium-smartphone-market-continues-record-growth-2023/
https://arstechnica.com/apple/2024/01/2024-may-be-a-year-of-reckoning-for-apples-85-billion-services-business/


FACEBOOK LANCEERT LINK HISTORY
Wanneer je op je mobiele toestel je Facebook pagina bekijkt, dan klik je hier, dan klik je daar. En denk je misschien dat je even een voorgaande link wil bekijken.  Maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn. 7

Bij je browser op de desktop, kan je een pagina teruggaan. Maar op je mobiele toestel weet niet iedereen hoe het moet. Daarom is de functie die Facebook nu voor iedereen uitrolt, Link History, wel interessant. Die logt alle links die je aanklikt in de mobiele app van Facebook. Daardoor kan je die dan nadien terug bekijken.

Handig? Of gewoon weer een nieuwe manier van Facebook om weer wat meer advertenties te vertonen. Het lijkt op dat laatste. Want Facebook vertelt je wel dat het "Wanneer je Link History activeert, jouw informatie mag gebruiken om advertenties doorheen de verschillende Meta-technologieën te verbeteren" (dus niet alleen bij Facebook, maar ook Instagram enz.).

Facebook zegt wel dat het een melding via pop-up zal geven wanneer de functie actief is voor jou, en dat je dan via opt-out de functie kan deactiveren. Foei, Facebook: je had gewoon die functie als opt-in moeten aanbieden, zodat jij bewust had kunnen kiezen om die te activeren of niet. Facebook belooft wel dat het alle Link History data zal wissen... maar enkel pas na 90 dagen, nadat je die optie uitgezet hebt. Facebook blijft Facebook...
https://gizmodo.com/meet-link-history-facebook-s-new-way-to-track-the-we-1851134018



SPECIALE COPILOT TOETS OP HET WINDOWS KLAVIER
Slim bekeken van Microsoft. En een zet waarmee het wil aangeven dat het voluit voor artificiële intelligentie gaat -met name Copilot- en het erop rekent dat die in alle producten verweven wordt. Niet alleen vandaag, maar ook in de volgende jaren.

Dat is wat het simpel toevoegen van een aparte toets voor Copilot voor Microsoft betekent. Wat het nog specialer maakt is dat het voor het eerst is in 30 jaar, dat het Windows klavier veranderd wordt.

De Copilot toets zal de Menu-toets vervangen, die zich naast de alt-toets bevindt op het Windows-klavier (het externe klavier dus), maar binnenkort ook op nieuwe pc's te vinden is en op laptops.

Het is de bedoeling dat deze extra toets je rechtstreekse toegang geeft tot de Copilot -ervaring van Microsoft. Heb je in jouw land nog geen toegang tot Copilot, en krijg je een klavier met die nieuwe toets erop, dan zal die gewoon doorverwijzen naar Windows Search.
https://www.theverge.com/2024/1/4/24023809/microsoft-copilot-key-keyboard-windows-laptops-pcs



MYSHELL LANCEERT OPENVOICE
De Canadese start-up MyShell heeft via X aangekondigd dat het een open source voice klone programma lanceert: OpenVoice. Dat werd ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers van MIT en de Tsinghua Universiteit van Beijing.

Wat OpenVoice kan? Wel je kan een stem (die van jezelf bijvoorbeeld) klonen, en daarna het ritme ervan bepalen, de emotionele toon, pauzes, de intonatie. En de tool heeft slechts enkele seconden van de originele stem nodig, om te trainen.

Volgens een paper bij Arxiv.org zou het text-to-speechmodel getraind zijn op 30.000 zinnen van mensen die Engels, Chinees of Japans spreken. De functie om de toon van de spraak te beheren, zou getraind zijn op 300.000 stalen van meer dan 20.000 verschillende sprekers.

Wil je het uittesten? Dat kan, via MyShell en HuggingFace. Meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/ai/open-source-ai-voice-cloning-arrives-with-myshells-new-openvoice-model/



JE ONTSNAPT NIET MEER: BIJ LASTPASS MOET JE MASTER WACHTWOORD 12 TEKENS LANG ZIJN
Wij zijn fan van password managers . Het maakt niet uit voor welke je kiest: zo'n wachtwoordbeheerder zorgt ervoor dat je op alle mogelijke websites en webdiensten een moeilijk wachtwoord kan instellen, dat je niet onthouden moet. De wachtwoordbeheerder onthoudt die in jouw plaats. Het enige wat je moet doen is één veilig master password instellen.

Maar blijkbaar zijn mensen ook bij de keuze van dat master password nog altijd te laks, en kiezen zij een te kort wachtwoord, of een wachtwoord dat geen niet-alfanumerieke tekens bevat. Of, o ramp!, een wachtwoord dat zij ook voor andere diensten gebruiken!

LastPass wil zijn gebruikers nu opvoeden om een veiligere wachtwoord hygiëne te hanteren. Het verplicht alle gebruikers om een wachtwoord te kiezen dat minstens 12 karakters lang is. En dus inderdaad, naast alfanumerieke tekens, ook andere tekens bevat zoals *!) enz.

Maar hoe je die moeilijke combinatie dan kan onthouden? Dat is heel simpel. Bedenk voor jezelf een zin - zoals: ik hou echt niet van zware parfums maar wel van chanel. Vervang in die zin sommige letters door wat erop lijkt - een a door een @ bijvoorbeeld, een i door een 1, wissel hoofdletter en kleine letter af. Dan krijg je bijvoorbeeld 1kH0µn13tv@nzw@r3p@rfµmsm@@rw3lv@nch@nEl

Een moeilijk wachtwoord dat je eigenlijk best onthouden kan!
https://www.theverge.com/2024/1/3/24024012/lastpass-master-password-12-character-minimum-requirement-data-breach


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



CHIPSOORLOG BLIJFT DUREN: ASML SCHORT VERSCHEPING OP
Misschien wist je het niet, maar ASML is een van de kostbaarste, belangrijkste bedrijven in Europa. Het in Nederland gevestigde ASML vervaardigt namelijk machines, die in staat zijn om de meest geavanceerde computerchips te maken ter wereld. En het is, volgens BBC, zelfs het enige bedrijf dat die technologie aan boord heeft.

De manier waarop de machines van ASML werken, is zelfs een monopolie, zo stelt BBC. Een monopolie dat angstvallig bewaakt wordt in het licht van de economische en geopolitieke machtsverhoudingen.  Over ASML meer bij BBC (1).

Nu woedt er al een tijdje een oorlog tussen de VS en China, juist over de vervaardiging van computerchips. Vanaf 1 januari 2024 zouden nieuwe beperkingen ingaan. Maar om die beperkingen voor te zijn, hadden Chinese bedrijven nog enkele bestellingen gedaan  - die nu, op verzoek van de VS, niet uitgevoerd zullen worden, nog voordat de beperkingen de facto ingaan.
Meer achtergrond o.a. bij SCPM.
https://www.bbc.com/news/business-64514573
https://www.scmp.com/tech/article/3247042/chip-industry-giant-asml-blocked-us-netherlands-shipping-equipment-china-ahead-export-deadline



SLIM SLOT MET VINGERAFDRUK ONDERSTEUNT MATTER
We hebben het al een paar keer gehad over de standaards Matter en Thread. Matter is een nieuwe  standaard die domoticasystemen met elkaar moet laten samenwerken, en die dus in de toestellen ingebouwd moeten zijn.  Thread is het netwerkprotocol dat de commando's naar die toestellen mogelijk moet maken - naast de gewone wifi.

Er wordt gehoopt dat Matter-over-Thread in de volgende jaren echt zal doorbreken. Er is alvast een toestel dat deze standaards ondersteunt: een nieuw slim slot, afkomstig van de fabrikant U-tec. Het is een slot dat niet met een sleutel werkt, maar met een vingerafdruklezer.

Volgens The Verge zou dit slot twee van de grootste problemen moeten oplossen bij sloten die met vingerafdrukken werken: de batterijduur van het slot, en de slechte verbinding die het heeft.
Bij The Verge een uitgebreide bespreking.
https://www.theverge.com/2024/1/3/24022990/ultraloq-bolt-matter-thread-smart-lock-ces24





 
De nieuwe oogst


   
1PARAGRAPH: READER VOOR EPUB
Met deze webapp kan je boeken in het ePub formaat lezen, maar ook webpagina's. De app onthoudt de laatste pragraaf die je gelezen hebt, en toont die in de library view. Wanneer je dan het boek opent, zal de app naar die paragraaf scrollen.
[Taal: EN]
https://1paragraph.app/



COMPUTER BASICS
Om het nieuwe jaar goed te beginnen: waarom niet eens wat meer te weten komen over jouw computer? Deze website vertelt je er alles over: van hardware tot software en besturingssysteem. Maar ook hoe je je computer beschermen moet.
Alles wordt netjes uitgelegd met leuke video's.
[Taal: EN]
https://edu.gcfglobal.org/en/computerbasics/



INTERNET ARTEFACTEN
Wij hebben al wel meer opmerkelijke pagina's gebracht, verzameld door Neal.fun. Ook deze valt onder deze categorie: leuk maar ook leerrijk. Het is namelijk een verzameling artefacten van het ontstaan van het internet. Net zoals een archeoloog die zou vinden, wanneer hij zou gaan zoeken naar sporen van het ontstaan van het internet. Van de eerste plannen van ARPANET, tot de eerste spam mail en de eerste MP3. Een leerrijke reis!
[Taal: EN]
https://neal.fun/internet-artifacts/


PUBLIEKE DOMEIN
We hadden het er verleden week over, dat Mickey Mouse (of liever: Steamboat Willie) nu tot het publieke domein behoort. Maar wat wil dat eigenlijk zeggen? Wel, dat de auteursrechten vervallen zijn. Maar wanneer is dat? Voor Europa geldt een termijn van 70 jaar na het overlijden van een creator, voor andere landen gelden kortere (50 jaar - Wit-Rusland)  of langere perioden (80 jaar - Spanje).
Dit artikel bij Wikipedia geeft een overzicht van deze termijnen, en vertelt je ook welke werken van creators nu tot het publieke domein behoren.
[Taal: EN]
https://en.wikipedia.org/wiki/2024_in_public_domain



DR.CHANGE
Een chatbot, die je moet helpen om je leven te beteren, goede gewoonten op te bouwen. Je kan de chatbot online consulteren, maar ook downloaden voor iOS of Android.
[Taal: EN]
https://drchange.co/


FITNESS PLAN
Goede voornemens voor het nieuwe jaar hebben vaak ook te maken met meer bewegen. Bij Popsugar vind je een workout-plan voor beginners dat je op de goede weg moet zetten. Een eerste blik leert ons alvast dat je er meteen hard tegenaan moet!
[Taal: EN]
https://www.popsugar.co.uk/fitness/gym-workout-plan-for-beginners-47073437



COGNITIEVE BIAS
In de psychologie is cognitieve bias of vertekening een irrationele,foutieve gedachtegang, een vooringenomenheid die je bewust of onbewust ondergaat bij het nemen van beslissingen. Een Engelstalige lijst ervan, met uitleg en voorbeelden, vind je op de eerste link. Bij de Nederlandstalige Wikipedia een equivalent ervan.
https://rationalwiki.org/wiki/List_of_cognitive_biases
https://nl.wikipedia.org/wiki/Cognitieve_bias


QUILLBOT: SCHRIJFTOOLS
Deze website biedt een reeks tools aan om je teksten te verbeteren of samen te vatten. De tool spreekt vele talen, o.a. ook Nderlands. Je kan je teksten laten controleren op spelfouten, op plagiaat, om synoniemen te laten zoeken, maar ook om een samenvatting ervan te laten maken.
https://quillbot.com/







Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Een van de langstlopende tijdschriften in Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Boer%26Tuinder
    Enkelsporige secundaire bergspoorlijn in het centrum van Slowakije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_Hronsk%C3%A1_D%C3%BAbrava_%E2%80%93_Bansk%C3%A1_%C5%A0tiavnica
    Russische warenhuisketen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stockmann_(Rusland)
    Duitse schaakster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hanna_Marie_Klek
    WDR-gebouw in Keulen - https://nl.wikipedia.org/wiki/WDR_Arkaden
    Lied waarmee Denemarken in 1963 het Eurovisiesongfestival won - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dansevise
    Amerikaanse film uit 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/We_Grown_Now
    Nederlandstalig Belgisch model, actrice en influencer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Flore_Pensaert


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Nieuwjaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwjaar
    Vliegtuigbotsing op Japanse luchthaven Haneda - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegtuigbotsing_op_de_luchthaven_van_Haneda
    Aardbeving in Japan - Vliegtuigbotsing op Japanse luchthaven Haneda


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Nieuw-Zeeland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Nieuw-Zeeland


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Amerikaanse jongen (13) speelt als eerste persoon ooit Tetris uit
Een 13-jarige Amerikaanse jongen is als eerste persoon ooit zo ver gekomen in Tetris dat het spel kapot gaat, 34 jaar na de release van de game. Hij kon Tetris in maar liefst 38 minuten verslaan op het Nintendo Entertainment System.
https://www.ad.nl/tech/amerikaanse-jongen-13-speelt-als-eerste-persoon-ooit-tetris-uit~a49cbefc/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Dit zijn niet de Androids waar je naar op zoek zou moeten zijn
Mogelijk krijgt u meer dan u had verwacht als u een budgetvriendelijke smartphone koopt en afziet van de beveiliging die in Google Play is ingebakken
https://computertaal.info/2024/01/04/dit-zijn-niet-de-androids-waar-je-naar-op-zoek-zou-moeten-zijn/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

ING Nederland: Google Pay is vanaf eind februari beschikbaar
De Nederlandse bank ING gaat Google Pay 'eind februari' beschikbaar maken voor zijn klanten. Op welke datum precies, is niet duidelijk. Het bedrijf komt binnenkort met meer informatie naar buiten.
https://tweakers.net/nieuws/217188/ing-nederland-google-pay-is-vanaf-eind-februari-beschikbaar.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Google zou werken aan een betaalde versie van zijn Bard chatbot
Google lijkt te werken aan een upgrade van zijn Bard-software. Die zou de naam ‘Bard Advanced’ krijgen en via een betaald abonnement worden verdeeld.
https://datanews.knack.be/nieuws/innovatie/ai-robotica/google-zou-werken-aan-een-betaalde-versie-van-zijn-bard-chatbot/



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



HET EIGENDOM VAN EEN GOOGLE DRIVE MAP OF BESTAND OVERZETTEN
Misschien heb jij ook wel meerdere Google accounts. Met meerdere Google Drives voor het online bewaren van je documenten. En dan zal het ook al wel gebeurd zijn dat je een document in de verkeerde account of map gezet hebt. Dan kan je natuurlijk die  map of bestand gaan delen met die andere account, maar dat is niet ideaal.
Dit artikel bij The Verge legt je uit hoe je dat kan oplossen: door eerst het bestand te delen, dan het eigendom ervan over te dragen maar ook te ontvangen. Je vindt er stap voor stap instructies.
https://www.theverge.com/24022400/google-drive-transfer-how-to




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...




TINYMEDIA MANAGER
Dit is een tool om je media te beheren. Hij gaat de metadata van je films en reeksen opzoeken en zet die op je Kodie media Center, MediaPortal en Plex media server. De tool is geschreven in Java, en draait daarom op zowel Windows, Linux als macOS.
Data van IMDB en andere bronnen worden geïmporteerd, je kan je films in collecties indelen, en artwork toevoegen.
https://www.tinymediamanager.org/



SUPER DARK MODUS VOOR GOOGLE CHROME
Deze extensie voor de Chrome browser is bedoeld voor mensen die een donkere modus verkiezen voor hun browser.  Na installatie van deze extensie worden zij op hun wenken bediend: niet alleen wordt de browser zelf in een donker kleedje gestoken, ook de websites die je bezoekt. Waarom die dark modus? Wel, dat zou aangenamer zijn wanneer je aan het surfen bent  bij minder licht in je kamer.
https://www.chip.de/downloads/Super-Dark-Mode-fuer-Google-Chrome_133455751.html
https://sites.google.com/view/crx/home



WHATSPC: WAT DOE JE MET EEN AFGEDANKTE COMPUTER
Dit is een klein maar handig open source programma. Het helpt je om uit te bedenken wat je met een computer kan doen, wanneer je die vervangen hebt door een nieuw exemplaar. De tool controleert bijvoorbeeld de hardware om te zien of die compatibel is met Linux, of dat je nog hardware-updates kan uitvoeren om die toch compatibel te maken met Windows 11.
https://github.com/builtbybel/WhatsPC/releases/tag/0.10.0



WINO MAIL:ALTERNATIEF VOOR WINDOWS MAIL
Microsoft wil gebruikers van Mail en Calendar met zachte dwang doorschuiven naar de nieuwe Outlook app. Wie het liever simpel houdt, kan terecht bij Wino Mail, dat heel veel lijkt op de bestaande Mail van Windows.
Een heldere en overzichtelijke interface, zonder enige reclame. Je kan tot 3 accounts beheren met de gratis versie, voor meer accounts moet je een in-app aankoop verrichten.
https://www.chip.de/downloads/Wino-Mail-Windows-App_185093737.html
https://github.com/bkaankose/Wino-Mail



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Caravans willen helemaal niet op vakantie.
Vandaar dat die auto's zo hard moeten trekken.
-  Kees van Kooten -

Nederlands cabaretier en schrijver
[1941-     ]