Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
4/1/2024 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1345 van 30/12/2023


 

Gegroet lezer,


Een bewogen jaar, dat we morgen gaan afsluiten. Er was oorlog, veel oorlog, en veel leed. Waarvoor geen oplossing lijkt te komen. Op technologisch gebied was het de doos van Pandora die opengetrokken werd, met de vorderingen op het gebied van artificiële intelligentie. De nieuwigheden volgenden elkaar in steeds sneller tempo op. Maar tegelijkertijd blijven er veel onduidelijkheden. Wat met de maatschappelijke gevolgen van AI? Zijn de antwoorden van de chatbots wel betrouwbaar? En dan is er nog de vraag of voor de ontwikkeling van die AI het spel wel eerlijk gespeeld werd: hebben wij met zijn allen expliciet toestemming gegeven dat onze teksten gebruikt zouden worden om die Large Language Modellen te testen?

Het was alvast een boeiend jaar. Maar dat is goed - het betekent dat de wereld niet stilstaat en altijd verder evolueert - hopelijk ook in de positieve richting. Het Netties-team wenst je alvast een fijn oudejaar, en een jaar 2024 vol vreugde en inspiratie.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




NOG ALTIJD GEEN DUIDELIJKHEID OF PLATFORMWERKERS ZELFSTANDIGEN ZIJN OF WERKNEMERS
Verleden maand kondigden de EU politici aan dat zij een akkoord bereikt hadden waardoor de medewerkers van sommige sharing platformen zoals Uber beschouwd moeten worden als werknemers, wanneer de relatie aan minstens twee van vijf indicatoren voldoet. Het gaat dan over indicatoren over controle en de leiding van het werk.

Maar eigenlijk is dat akkoord er toch niet. Het zit zo: EU-wetten moeten zowel door het Europese Parlement als de Europese Raad goedgekeurd worden. Wanneer er een akkoord bereikt wordt, dan wordt de wet in die zin opgesteld dat zij door beide overheden passeren zal. Maar deze directieve geraakte niet door de Europese Raad, die bestaat uit vertegenwoordigers van elk Europees land. Spanje steekt daarbij de schuld op verschillende overheden, en Frankrijk verzet zich tegen de veronderstelde vermoedens van tewerkstelling. Als er nu geen kleine amendementen gevonden kunnen worden om alle partijen tevreden te stellen, dan moet de directieve terug onderhandeld worden, en zou dit probleem over de volgende Europese verkiezingen getild worden.(1)

Wat niet verhindert dat de verschillende Europese landen ondertussen niet zelf beslissingen kunnen nemen. Geen beslissingen die door de politiek genomen worden, wel vonnissen die door een rechter opgelegd worden. Zo heeft verleden week een Brussels hof gevonnist dat de koeiers van Deliveroo beschouwd moeten worden als werknemers - met alle sociale zekerheden en voordelen vandien. (2)(3)
https://techcrunch.com/2023/12/22/eu-platform-worker-directive-no-coreper-deal/
https://www.belganewsagency.eu/brussels-court-rules-that-deliveroo-couriers-are-employees
https://www.sudinfo.be/id764291/article/2023-12-22/la-cour-du-travail-de-bruxelles-tranche-les-livreurs-de-deliveroo-doivent-etre



BLUESKY: EINDELIJK KAN JE KENNIS MAKEN MET HET NIEUWE SOCIALE NETWERK
Sommige gebruikers zijn niet bijster opgezet met de manier waarop Elon Musk, sinds hij eigenaar werd van Twitter, nogal bruuske veranderingen doorgevoerd heeft - om te beginnen met de naamsverandering naar "X". Eerlijk gezegd voelen wij ons nog altijd goed thuis op X, en blijft het voor ons een bron van informatie en inspiratie. Maar de gebruikers die al deze wijzigingen niet konden pruimen, zijn massaal op zoek gegaan naar alternatieven. Zoals Mastodon - dat voor sommigen op technisch gebied, met gedecentraliseerde servers, toch wat onbegrijpelijk blijkt. Er is ook Threads, het Twitter-alternatief dat Meta via Instagram aanbiedt. Maar daar is de nauwe koppeling met Instagram voor velen een doorn in het oog. En dan is er nog Bluesky, waarvan we veel goeds gehoord hebben. Alleen: Bluesky paste een slimme marketingtruc toe: je kon er alleen een account aanmaken als je een uitnodiging kreeg van een andere gebruiker. Wat het "lid" zijn van Bluesky  tot iets exclusiefs maakte. Maar er tegelijkertijd voor zorgde dat mensen geen idee hadden wat Bluesky eigenlijk is.

Welnu, dat laatste probleem lijkt opgelost. Want voortaan kan je via de webversie van Bluesky de postings volgen, zelfs wanneer je geen account hebt. Wat meteen betekent dat je, als je zelf al een account hebt, je posting kan delen met mensen die nog geen account hebben. Bluesky heeft momenteel 2,6 miljoen gebruikers,  X/Twitter heeft 528,3 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

Van deze aankondiging heeft Bluesky meteen gebruik gemaakt  om een nieuw logo voor te stellen: gedaan met het wolkje, voortaan is het een vlinder. Begrijpe wie begrijpen kan...
https://www.engadget.com/bluesky-changed-its-logo-and-now-lets-everyone-view-posts-even-without-an-account-172649141.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/12/22/24012862/bluesky-posts-visible-not-logged-in-new-logo



NIEUWE VERSIE VAN CHROME BROWSER: BETER GEHEUGENBEHEER
In de volgende dagen wordt er een update uitgerold voor de Google Chrome browser, en die heeft wel enkele interessante nieuwigheden, vooral op het gebied van performantie en veiligheid.

-Safety Check krijgt enkele nieuwe functies. Dat is de hub waar je alle tools vindt rond beveiliging. De tool controleert of er updates zijn, wachtwoorden die gecompromitteerd zijn, en die je ook vertelt of Safe Browsing actief is. In de nieuwste versie wordt deze tool meer proactief, en zal die altijd automatisch in de achtergrond draaien om je in real time te verwittigen wanneer je werkt met een extensie die mogelijk gevaarlijk is. Safety Check kan er ook voor zorgen dat de toestemming die je aan een site gegeven had, om bijvoorbeeld je microfoon te gebruiken, terug ingetrokken wordt wanneer je die site een zekere tijd niet meer bezocht hebt.

-Memory Saver, dat in 2022 uitgerold werd, geeft geheugen terug vrij van de geopende tabs die je op dat moment niet gebruikt. En wanneer je de cursor beweegt over een tabblad wanneer je in Memory Saver modus bent, dan zal de tool details geven over het geheugengebruik van het actieve tab. Zo kan je zien hoeveel geheugen je bespaart wanneer je het tabblad inactief maakt.

Mooie verbeteringen. Is het voldoende om de kwalijke reputatie van Google Chrome als geheugenvreter te doen vergeten? Dat zal de toekomst uitwijzen.
https://www.engadget.com/google-tweaks-memory-saver-and-tab-group-features-in-latest-chrome-update-180049704.html?src=rss



2023: HET JAAR DAT GROTE TECH BEDRIJVEN EEN KNIEVAL MOESTEN MAKEN
De tijd van het internet als het wilde westen is duidelijk voorbij. Steeds vaker  wijzen wetgevers uit verschillende landen tech bedrijven terecht, omdat zij een loopje nemen met bepaalde regels voor offline diensten wél van toepassing zijn. In het voorbije jaar werd dit echt wel duidelijk.

Nog het meest bij het spanningsveld tussen grote techbedrijven en de regelgeving in de EU. Enkele feiten op een

-Apple moest ermee instemmen om ook het RCS protocol (Rich Communication Services, de opvolger van SMS en MMS) toe te passen in zijn iMessage. Daardoor worden die interoperabel met boodschappen op Android toestellen.

-Ook werd Apple verplicht om voortaan connectiviteit te bieden via de USBC poort,  die als algemene standaard geldt, in plaats van zijn eigen lightning poort.

-Grote tech bedrijven dienden zich aan bepaalde regels voor de bescherming van de privacy van de gebruiker te houden. Met als gevolg dat Meta de gebruikers de optie bood om geen gepersonaliseerde boodschappen meer te ontvangen, mits zij een betaald abonnement nemen. TikTok, Meta en Snow boden de gebruikers zelfs de optie om volledig uit het aanbevelingslogaritme te stappen.

De grote motor achter al die aanpassingen was de Digital Services Act, waarbij bedrijven die diensten aanbieden aan gebruikers, maar als een soort gatekeeper beschouwd worden omdat zij een quasi-monopolie hebben, zich aan nieuwe richtlijnen moeten onderwerpen. Een achtergrondartikel bij Engadget (1)

Maar het is niet alleen de EU die deze grote tech bedrijven op de korrel neemt. Ook Japan heeft bezwaren tegen hun werkwijze, en dan vooral de app winkeltjes waarin zij een monopolie hebben. Net zoals de EU vindt Japan dat het niet kan dat Apple en Google het quasi onmogelijk maken om apps te installeren op hun smartphones buiten hun respectievelijke app winkeltjes om. En dat die app winkeltjes nog altijd commissie heffen (tot 30%) op elke aankoop die de gebruiker doe - wat nadelig is voor de ontwikkelaar van de app, die zijn inkomsten moet delen, en voor de gebruiker, die meer moet betalen dan wanneer hij de app via de website van de ontwikkelaar had kunnen aankopen.

Japan zou daarom een regelgeving willen uitwerken die Apple en Google moet verplichten om app winkeltjes van derden op hun platform toe te laten. En ook dat gebruikers voor apps kunnen betalen via alternatieve betaalwijzen, in plaats van verplicht via de appwinkeltjes te gaan.
Meer bij WebProNews.(2)
https://www.engadget.com/how-the-eu-forced-tech-companies-to-change-in-2023-153023033.html?src=rss
https://www.webpronews.com/japan-takes-aim-at-apple-and-google-over-their-app-store-monopolies/



BELANGRIJKE HARDWARE DESIGNER VERLAAT APPLE
Even leek het erop dat Apple er opnieuw in zou slagen om de hele tech wereld overhoop te gooien met dé nieuwe hardware die voor een revolutie zorgt? Gisteren kon je lezen dat Apple met de Feret AI zorgt voor de LLLM's - Large Local Language Modellen, dus taalmodellen die je op je eigen toestel kan draaien.

Maar er is niet alleen software nodig, ook hardware. En daar lijkt het erop dat het niet Apple is dat misschien voor een revolutie zal zorgen, maar wel een nieuw bedrijf. Want de designer die de iPhone van Apple ontwerpt, Tang Tan, gaat samen met Jony Ive, de iconische voormalige designer van Apple, en Sam Altman van OpenAI, werken aan hardware die geoptimaliseerd is voor het draaien van AI. Jony Ive heeft  namelijk al een tijdje geleden zijn eigen designbedrijf opgericht, LoveFrom en daar zullen die mensen gaan samenwerken.

Dat Tang Tan van Apple overstapt naar het nieuwe bedrijf is toch wel opmerkelijk, want bij Apple heeft Tan toch een hand gehad in het ontwerp van de belangrijkste producten van Apple - de iPhone, Watch en Airpods. Het laat vrezen dat deze keer Apple geen echte konijnen uit de hoge hoed gaat toveren, om met hardware het strijdtoneel rond AI te betreden en te winnen...
https://www.engadget.com/apples-iphone-designer-is-leaving-to-work-with-jony-ive-and-sam-altman-on-ai-hardware-093028794.html?src=rss



AMAZON PRIME VOORTAAN OOK MET ADVERTENTIES
Steeds meer streaming diensten proberen op nog andere manieren aan inkomsten te geraken, buiten de betaalde abonnementen. En dan is natuurlijk reclame ideaal.

Maar ook heel slim om op een slinkse manier een prijsverhoging door te voeren. Eerst aankondigen dat je bestaande abonnement voortaan ads zal bevatten, en vervolgens melden dat je die advertenties kan vermijden als je een premium abonnement neemt - dat is toch slim bekeken, niet?

Ook Amazon kondigt nu aan dat het advertenties gaat vertonen in de films en reeksen die je via de Prime Video streaming dienst ziet, en wel vanaf 29 januari. Het zou, volgens Amazon, beduidend minder reclame zijn dan je via de gewone lineaire tv of andere streaming tv moet bekijken. En wil je die reclame niet, wordt er fijntjes aan toegevoegd, dan kan je mits betaling van $2,99 extra gevrijwaard blijven van ads.
https://www.theverge.com/2023/12/26/24015595/amazon-prime-video-ads-coming-january-29



APPLE: PRIJZIGE HEADSET EN PROBLEMEN MET  APPLE WATCH
Verleden week kon je lezen dat Apple grote problemen heeft met zijn Apple Watch: de sensor voor de zuurstof in het bloed te meten die Apple gebruikt in de Watch, zou namelijk inbreuk maken op een patent van het bedrijf Massimo. Daardoor zag Apple zich verplicht de verkoop van de Series 9 en de Ultra 2 stop te zetten. Het is te zeggen: het mocht die apparaatjes niet meer importeren, maar externe verkopers die deze nog in voorraad hadden, mochten hun stock nog wel blijven verkopen.

De enige manier waarop Apple dit probleem zou kunnen omzeilen, is wanneer de Amerikaanse regering een veto zou uitspreken tegen het importverbod. Maar nu is bekend dat het dat niet gaat doen. Het importverbod betekent ook dat Apple de Watches waarvan de waarborg verlopen is, en die stuk zijn, niet kan vervangen of herstellen. (1)

Ondertussen is wat meer gekend over de Vision Pro, het mixed-reality headset van Apple. Verleden week kon je al lezen dat het de bedoeling is van Apple om in de eerste week van januari de headset te verspreiden naar de verkooppunten, zodat het einde januari in de Apple Stores verkrijgbaar is. Apple heeft wel degelijk de bedoeling om de markt massaal te veroveren, want het wil meteen al 500.000 exemplaren verdelen. En als je dan weet dat elke headset maar liefst $3.499 moet kosten... Zouden er echt zoveel mensen zijn die zoveel geld over hebben voor de eerste versie van een nieuw Apple-product, dat wellicht nog wat verbetering behoeft? (2)
https://www.reuters.com/technology/biden-administration-allows-us-trade-tribunals-ban-apple-watch-imports-2023-12-26/
https://www.digitaltrends.com/computing/apple-mass-shipments-of-vision-pro/



FERRET VAN APPLE EN COLUMBIA UNIVERSITY BRENGT LLM NAAR DE IPHONE
Toen Apple en Columbia University in oktober een open source multimodale LLM uitbrachten -dus een Large Language Model dat zowel afbeeldingen, spraak als tekst aankan - trok dat niet veel aandacht in de pers. Maar dat verandert nu, omdat er recent een tendens valt waar te nemen, om LLM's naar mobiele toestellen te brengen. Denk aan het Gemini model van Google, dat naar de Pixel Pro en later naar de Android komt.

µEn daarom is er nu meer persbelangstelling voor de aankondiging van Apple  dat het een grote doorbraak heeft, bij de toepassing van LLM's op iPhones. Apple heeft namelijk twee nieuwe research papers voorgesteld, waarin nieuwe technieken voor 3D avatars behandeld worden. Die vooruitgang zou het mogelijk maken immersieve visuele ervaringen mogelijk te maken, en ook zouden zo complexe AI systemen niet langer in de cloud moeten draaien, op peperdure servers, maar wel op gewone consumententoestellen zoals de iPhone en iPad.

En daarmee is dan meteen een nieuwe term geboren: de LLLm's, of Local Large Language Models, die plaatselijk op gewone toestellen kunnen draaien.
https://venturebeat.com/ai/apple-quietly-released-an-open-source-multimodal-llm-in-october/



COPILOT NU OP JOUW IOS OF ANDROID TOESTEL
Voortgaande op de trend, die in het vorige artikel vermeld werd: Copilot van Microsoft, de Ai assistent die je begeleidt bij alle Microsoft producten, is nu ook verkrijgbaar als een zelfstandige app op Android. Je moet dus niet langer de mobiele Bing app gebruiken om Copilot te kunnen gebruiken.

Met Copilot kan je vragen stellen aan de chatbot, je kan afbeeldingen genereren door middel van de DALL-E3 artificiële intelligentie, en je kan teksten opstellen voor e-mails en documenten. Bovendien krijg je ook gratis toegang tot het nieuwste GPT-4 odel van OpenAI - en dat is mooi meegenomen, want wanneer je ChatGPT gebruikt, dan moet je voor de toegang tot dat nieuwste model extra betalen.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/12/26/24015198/microsoft-copilot-mobile-app-android-launch


AUTEURSRECHTEN: DE LEGENDARISCHE STEAMBOAT WILLIE NA 95 JAAR IN HET PUBLIEKE DOMEIN
Een onderwerp dat vaak aan bod gekomen is, door de jaren heen, is de strijd tussen open toegang tot informatie -en het hergebruik daarvan- en auteursrechten. En dan vooral de manier waarop door technologie die auteursrechten op soms schabouwelijke manier met dwang uitgeoefend worden. Denk aan muziek die je aangekocht hebt op CD, maar die je niet mocht 'rippen', om die naar een MP3 om te zetten, of recent nog: de aankondiging van Sony dat sommige feuilletons van Discovery niet meer zouden werken op je toestel, ondanks het feit dat je die wel degelijk aangekocht had, gewoon omdat de licentie tussen Sony en de maker van die reportages vervallen was.

Een van de opmerkelijkste gevallen van auteursrecht waarbij een bedrijf zijn rechten tot aan de grens van het toelaatbare ge/misbruikt, is Disney, en Mickey Mouse. Dat vinnige muisje verscheen voor het eerst als Steamboat Wille, in een tekenfilm in 1928. En zijn partner, Minnie Mouse. Normaal gezien hadden deze figuurtjes al in 1984 tot het publieke domein moeten vervallen, want zo bepalen de auteursrechten dat. Maar Disney is heel beschermend voor zijn creaties, en in 1976 verlengde de Copyright Act in de VS het auteursrecht voor dit geval met 20 jaar.

In 1998 volgende er nog eens een speciale "Mickey Mouse Protection Act", die de auteursrechten nogmaals met 20 jaar verlengde.  Daarop volgde nog een verlenging, maar op 1 januari 2024 is het dan zover: Mickey en Minnie Mouse komen in het publieke domein. Meer achtergrond bij Gizmodo.
https://gizmodo.com/mickey-mouse-steamboat-willie-public-domain-jan-1-2024-1851122457



AI KAN VOLGENS BILL GATES DE WETENSCHAP SNELLER ONTDEKKINGEN LATEN DOEN - MAAR AUTEURSRECHTEN BLIJFT EEN PROBLEEM
Bill Gates, de medeoprichter van Microsoft en filantroop, heeft in zijn oudejaarsbrief zijn mening gegeven over artificiële intelligentie. Volgens hem zou AI de snelheid waarmee nieuwe ontdekkingen gedaan worden, gaan verhogen tot een nooit eerder gezien ritme. Maar we zijn nog niet aan het einde, want volgens Gates zal het werk dat in het volgende jaar gebeurt, de basis vormen voor een enorme technologische vooruitgang, die later in dit decennium in de praktijk te vinden is.

Maar tegelijkertijd beklemtoont Gates dat voor zijn Gates Foundation de voornaamste bekommernis is dat deze tools toch ook toegepast worden om oplossingen te brengen voor gezondheidsproblemen die vooral de armsten wereldwijd treffen, zoals AIDS, TB,  en  malaria (1)

Een heel positief vooruitzicht op wat AI in de toekomst kan verrichten - maar het addertje onder het gras blijft. Is AI fair tegenover het werk dat ontelbare mensen geschreven, geprogrammeerd, onderzocht hebben? Want het is op hun werk dat de Large Language Modellen gebaseerd zijn. En de bedrijven die nu AI toepassingen maken, en er ongetwijfeld winst mee zullen maken, gaan die ook die winst delen met de auteurs, programmeurs, researchers?

Een heikele zaak die in de komende maanden, misschien zelfs jaren uitgevochten zal worden voor de rechtbank. Een van de zaken die deze weken alvast de pers haalden, is een proces dat The New York Times inspant tegen OpenAI en Microsoft: hun generatieve AI modellen werden namelijk ook getraind op de content van de uitgever. Volgens de aanklacht maakten OpenAI en Microsoft voor het uitbouwen van hun generatieve AI modellen, en de toepassing ervan in ChatGPT van OpenAI en van Copilot van Microsoft,  gebruik van miljoenen artikels van de NYT, zonder hun toestemming. En de uitgever vraagt niet alleen dat de modellen die daaruit voortvloeiden, vernietigd worden, maar ook dat er miljarden dollars schadevergoeding betaald wordt voor het onrechtmatig gebruik van deze werken.

Kortom: rechters hebben nog heel wat werk voor de boeg. Het blijft boeiend om dit te volgen!
https://www.zdnet.com/article/bill-gates-predicts-a-massive-technology-boom-from-ai-coming-soon/



AI: VEEL GELD TE VERDIENEN MAAR VERGEET CHINA NIET
AI is maatschappelijk belangrijk. Maar er valt ook heel veel geld mee te verdienen. Zo heeft Anthropic, een andere AI start-up en een concurrent voor OpenAI, een prognose gemaakt voor zijn bedrijf. Daarbij verwacht het dat het meer dan 850 miljoen dollar tegen eind 2024 verdiend zou hebben. Een enorme stijging tegenover de prognose van 500 miljoen dollar die het bedrijf voorspeld had aan zijn investeerders, amper 3 maanden geleden. Volgens insiders zou Anthropic 1 miljard op jaarbasis kunnen halen, wat neerkomt op 83 miljoen per maand. (1)

Maar tot hiertoe kwamen vooral Amerikaanse bedrijven in de schijnwerpers - je mag de Chinezen niet vergeten uiteraard. Baidu, een van de grootste Chinese internetbedrijven, heeft ook al indrukwekkende cijfers bekendgemaakt over zijn AI-tools. Zo zou zijn ChatGPT-achtige Ernie Bot meer dan 100 miljoen gebruiker hebben kunnen overtuigen, sinds geopend werd voor het publiek in augustus. Op dat moment vonden waarnemers dat de Ernie Bot ondermaats was, maar het gaf Baidu wel het voordeel van de eerste te zijn - op een markt die sindsdien overspoeld werd met dozijnen nieuwe spelers. Meer achtergrond over Ernie (toch een sympathieke naam, die meteen aan The Muppet Show doet denken )...
https://www.reuters.com/technology/anthropic-forecasts-more-than-850-mln-annualized-revenue-rate-by-2024-end-report-2023-12-26/
https://www.reuters.com/technology/baidus-chatgpt-like-ernie-bot-has-more-than-100-mln-users-cto-2023-12-28/



LINKEDIN PROFITEERT VAN DE ADVERTENTIE LEEGLOOP BIJ X
Omdat de manier waarop Elon Musk het sociale netwerk X, het voormalige Twitter, bestuurt velen niet bevalt, hebben adverteerders massaal afgehaakt. Maar adverteerders moeten adverteren, om de boodschap van hun klanten de nodige bekendheid te geven. En blijkbaar zouden die adverteerders hun weg gevonden hebben naar LinkedIn, dat veel "properder" is, en veel minder controversieel.

Dat zorgt ervoor dat de adverteerruimte op op LinkedIn plots veel duurder verkocht kan worden. LinkedIn (dat overgenomen werd door Microsoft) zag zijn prognose voor adverteerinkomsten stijgen naar 4 miljard dollar in 2023, wat meer dan 10% eer is dan in 2022, en voor 2024  wordt er een stijging van 14,1% verwacht.

Toch lijkt het ons dat niet alle adverteerders hun weg vinden naar LinkedIn. Dat is immers een "serieus" netwerk, waar heel veel aan networking gedaan wordt, maar waarbij de berichten zelf veel minder luchthartig zijn. En dus is de doelgroep toch wat beperkter voor adverteerders, lijkt ons...
https://www.ft.com/content/bd56a91a-9c99-4184-b230-9b7c3de19f79
https://www.pcmag.com/news/social-media-companies-raked-in-estimated-11b-from-kids-last-year


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



ANDROID KRIJGT MOGELIJK EEN BATTERIJ INDICATOR
Het lijkt erop dat je binnenkort meer informatie over de batterij van je Android toestel zal krijgen. Dat mag namelijk afgeleid worden uit observaties die ene Mishaal Rahman van Android Authority (tevens medewerker van de Android Faithful podcast) deed toen hij de "batterij informatie" pagina vond, in de About Phone rubriek van de instellingen.

Dankzij de nieuwe Android 14 API zou die pagina namelijk de datum van fabricatie vermelden, plus het aantal cycli van de batterij. Maar die API zou ook nog andere informatie bevatten, zoals de 'gezondheidsstaat' van de batterij, die een schatting geeft van de capaciteit van de batterij wanneer die volledig geladen is. Er zou trouwens al een gezondheidspagina voor de batterij te vinden zijn in Android 14 QPR2 Beta 2, maar je moet die dan wel vinden en manueel activeren. Maar dit wil daarom niet zeggen dat deze indicator ook daadwerkelijk in de volgende versie van Android verschijnen zal - alhoewel de meeste tekens erop wijzen.
https://www.androidauthority.com/android-battery-capacity-estimate-3396532/


eSOIL LAAT PLANTEN SNELLER GROEIEN
Zweedse onderzoekers hebben een 'elektronische' grond ontwikkeld, die de ontwikkeling van zaadje tot plant met gemiddeld 50% laat versnellen.

'Grond' is misschien een slecht gekozen woord, want het gaat eigenlijk om een omgeving die vooral uit water bestaat, en een systeem waaraan de wortels zich kunnen hechten. De wetenschappers ontdekten dat wanneer zij een elektrisch signaal stuurden doorheen die 'grond', de planten gemiddeld 50 sneller groeiden. Engadget heeft de juiste wetenschappelijke uitleg.
https://www.engadget.com/swedish-researchers-develop-electronic-soil-that-speeds-up-plant-growth-205630538.html?src=rss


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: ANATOMY OF MURDER
In deze podcast worden 'true crime' moordzaken behandeld. Daarbij gaat veel aandacht naar de nabestaanden, of die vinden dat er gerechtigheid geschied is.

Wat ons aan deze podcast bevalt is dat de verhalen heel helder gebracht worden, op rustige toon, door Anna-Sigga Nicolazzi, een vormalige procureur in moordzaken uit New York, en onderzoeksjournalist en voormalig Deputy Sheriff Scott Weinberger.
https://anatomyofmurder.com/





 
De nieuwe oogst


   

GRATIS ALLES LEREN OVER AI MET GOOGLE
Wist je dat Google een hele reeks cursussen online gezet heeft, waarmee je alles kan te weten komen over artificiële intelligentie? Van Generatieve AI uitgelegd, Large Language Models, Generatieve AI Studio, tot meer technische vaardigheden. Goede voornemens voor het nieuwe jaar kan je hier al meteen tot uitvoer brengen!
[Taal: EN]
https://cloud.google.com/blog/topics/training-certifications/12-days-of-no-cost-generative-ai-training






TINYWOW: TOOLS
Deze website biedt verschillende online tools aan om bestanden te bewerken. Of het nu gaat om PDF's te bewerken, van verschillende documenten een PDF te maken, tot tools om video's te bewerken, en zelfs AI tools om teksten te bewerken. De site belooft dat alle bestanden die je uploadt om te bewerken, binnen het uur terug gewist worden.
[Taal: EN]
https://tinywow.com/





100 POSITIEVE BERICHTEN UIT 2023
Het is niet allemaal kommer en kwel geweest in het voorbije jaar. Dit jaaroverzicht staat stil bij positieve berichten uit de hele wereld, in verschillende categorieën - denk aan gezondheid, wet, energietransitie, enz. Om het jaar hoopvol af te sluiten!
[Taal: EN]
https://www.gapminder.org/news/100-positive-news-from-2023/






NESTFLIX: FILMS EN REEKSEN IN FILMS EN REEKSEN
In films en feuilletons komen er af en toe ook feuilletons of films voor, die door de personages bekeken worden. Deze website heeft die "geneste" fragmenten verzameld. Het werkt een beetje bevreemdend, maar is leuk.
[Taal: EN]
https://nestflix.fun
https://nestflix.fun/joan-is-awful/



HOU$LE: PRIJZEN RADEN
Dit is een van de vele varianten op Wordle - alhoewel je hier niet het bekende vierkant krijgt met de juiste / bijna juiste / foute antwoorden.HIer moet je namelijk op basis van foto's die je krijgt van een huis dat te koop staat, raden wat de vraagprijs is. Toegegeven, het gaat om eigendommen in de VS, maar het geeft je toch een idee over hoe ongelooflijk duur een eigendom geworden is...
[Taal: EN
https://housle.house/game



WONDERS OF STREET VIEW
Dat er op Google Street View heel wat dingen te ontdekken zijn, dat heb je zelf wellicht al ontdekt. Neal Agarwal, de persoon achter de Neal.fun website, heeft een collectie gemaakt van opmerkelijke momentopnames. Klik op Random om een wondere tocht te beginnen.
https://neal.fun/wonders-of-street-view/



RETRO DIRECTORY
Ben je fan van alles wat retro en vintage is? Dan is deze site iets voor jou. Je vindt er namelijk een landkaart waarop de plekken aangegeven staan waar je retro kan  vinden: winkels, musea, clubs. Maar ook links naar websites over retro, retro evenementen, werkplaatsen om retro te herstellen, enz.
[Taal: EN]
http://retro.directory/




SMITHSONIAN MAGAZINE: 117 FASCINERENDE VONDSTEN UIT 2023
In het lijstje met jaaroverzichten een toch wel interessant artikel: 117 dingen die in 2023 ontdekt werden op cultureel gebied. Van een gestolen Vincent van Gogh-schilderij, tot een middeleeuwse crypte en een met goud bedekte mummie.
Een artikel vol multimedia, en links naar de bijhorende afbeeldingen.
[Taal: En]
https://www.smithsonianmag.com/history/117-fascinating-finds-revealed-in-2023-180983491/







Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com






 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Snelste digitale bestand ooit verstuurd: ‘Vergelijkbaar met 1 miljard Netflixers tegelijk’
Wetenschappers uit Eindhoven zijn erin geslaagd een record te breken bij het versturen van een digitaal bestand. Nog nooit kwam dat zo snel aan op zijn bestemming. Het pakket bereikte een snelheid van 22,9 petabits per seconde. Bij het breken van het record werkten de Eindhovenaren samen met collega’s uit Japan en Italië.
https://www.ad.nl/tech/snelste-digitale-bestand-ooit-verstuurd-vergelijkbaar-met-1-miljard-netflixers-tegelijk~a1343686/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Firefox kan Chrome-extensies importeren, maar er zit een addertje onder het gras
Mozilla Firefox staat op nummer 4 wat betreft de meest gebruikte browsers, maar het is wél de eerste grote browser die gebruikers toelaat extensies uit andere browsers te importeren. De functie wordt geïmplementeerd via het WebExtensions-systeem waarmee ontwikkelaars add-ons kunnen schrijven die in verschillende browsers kunnen worden geïnstalleerd, ongeacht de onderliggende engine.
https://computertaal.info/2023/12/26/firefox-kan-chrome-extensies-importeren-maar-er-zit-een-addertje-onder-het-gras/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Microsoft brengt Copilot-app uit voor iOS en iPadOS
Microsoft heeft de Copilot-app uitgebracht voor iOS en iPadOS-apparaten. Eerder deze week kwam de app al beschikbaar voor Android-toestellen.
https://tweakers.net/nieuws/216996/microsoft-brengt-copilot-app-uit-voor-ios-en-ipados.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Jaaroverzicht: de meest memorabele meningen van ICT-experts
Data News publiceerde ook in 2023 weer een resem gesmaakte opinies. Van ChatGPT over cybersecurity tot het metaverse – geen IT-onderwerp bleef onaangeraakt. Geen betere manier dus om het jaar af te sluiten met een overzicht van onze meest gelezen opiniestukken
https://datanews.knack.be/opinie/jaaroverzicht-memorabele-meningen-van-ict-experts/




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIP: WAT ZIJN AAE BESTANDEN
Heb je een iPhone, dan zal je wellicht gemerkt hebben dat daar ook AAE bestanden op staan. Maar wat zijn dat, en wat betekent die AAE afkorting? Waarmee kan je die openen, en mag je die verwijderen?
Een artikel bij How To Geek vertelt je er alles over. Een tip van de sluier lichten wij alvast: het zijn bestanden die gemaakt worden door Apple Photos, die de bewerkingen weergeven die jij aan foto's gemaakt hebt. Met als doel dat je die bewerkingen nog kan terugdraaien;
Meer bij How To Geek.
https://www.howtogeek.com/747946/what-are-aae-files-from-an-iphone-and-can-i-delete-them/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



TASKADE AI MOBILE
Deze app voor Android en iOS noemt zichzelf je tweede brein.  Je kan projecten en workflows uitwerken, chatten met documenten en inzicht verkrijgen in je projecten dankzij de AI assistent. Je werkt slimemr en sneller.
https://www.taskade.com/?ref=producthunt
https://www.producthunt.com/posts/taskade-ai-mobile-supercharge-workflows



APPCOPIER
Dit is een open source toepassing, waarmee je een lokale back-up kan maken van je persoonlijke instellingen van Windows. De app zal de instellingen opzoeken in het Registry, en die opslaan, zodat je die later op dezefde machine of een andere machine kan terugzetten.
Je kan bijvoorbeeld je privacy instellingen bewaren, je taakbalk, app privacy, telemetrie instellingen.
https://github.com/builtbybel/Appcopier/releases




AUTO TAB DISCARD
Met deze extensie voor de Chrome browser verbeter je de performantie van je computer door onnodige tabbladen van je browser op de achtergrond uit te schakelen.
In de instellingen geef je aan welke websites of browsertabbladen je wil deactiveren. Dat doe je daarna via een druk op je werkbalk.
Je kan ook bepalen of een website alleen voor de huidige sessie of voor alle sessies wil uitsluiten van het proces. En ook of pagina's waarop muziek en video afgespeeld wordt, overgeslagen worden. Je kan ook lijstjes met uitzonderingen maken.
https://chromewebstore.google.com/detail/auto-tab-discard/jhnleheckmknfcgijgkadoemagpecfol
https://www.chip.de/downloads/Auto-Tab-Discard-fuer-Chrome_177691562.html


MICROSOFT COPILOT VOOR ANDROID
Zoals je elders lezen kan, is er een nieuwe versie uit van Microsoft Copilot (versie 27,7) die je nu op je Android kan draaien. Zo krijg je vanop je mobiele toestel toegang tot de innovatieve AI van Microsoft met ChatGPT en Dall-E. Die kan je dan voortaan bijstaan bij allerlei taken.
https://www.chip.de/downloads/Microsoft-Copilot-GPT-4-_-Dall-E-3-Android-App_185084342.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.copilot&hl=en_US



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Te leven is een gunst,
te weten hoe is een kunst.

- Toon Hermans -
Nederlands cabaretier, zanger en dichter  [1916 - 2000]