Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
28/12/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1344  van 23/12/2023


 

Gegroet lezer,

Een laatste sprintje naar de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. En wat voor jaar was het weer - zoveel nieuwe ontwikkelingen, waarbij vooral artificiële intelligentie het meest in het oog liep. Vooral omdat jij, als gewone gebruiker, voor het eerst de kracht ervan kon ontdekken via chatbots en generatieve tools om afbeeldingen te maken. De verbeteringen van die tools volgen elkaar razendsnel op. Maar tegelijkertijd groeit de roep om die ontwikkeling opzettelijk te vertragen, om eerst ethische richtlijnen over AI te overdenken.

Hierover en veel meer in deze editie. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week. Alvast een fijne kerst!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



GOOGLE VERBETERT OPSLAG DATA IN GOOGLE MAPS EN DIAGNOSTIEK VOOR PIXEL
Twee korte berichten over Google vandaag. Het eerste heeft te maken met Google Maps. Als je daarvoor kiest via opt-in, kan je aangeven dat Google je locatiegeschiedenis bewaart. Zo kan je zien waar je overal geweest bent. Nu wijzigt Google de manier waarop het die gegevens bewaart zodanig dat het zelf geen toegang meer heeft tot die data. Waarom dat belangrijk is?

In sommige gevallen wordt aan Google gevraagd via een "geofence bevelschrift" aan plaatselijke en federale overheden in de VS bekend te maken wie zich in de omgeving van een bepaalde plek bevond, waar bijvoorbeeld een misdaad gebeurd is. Doordat Google geen toegang meer heeft tot die data, kan het die dus in de toekomst ook niet meer overhandigen. (1)

Een tweede bericht betreft de Pixel smartphones. Die krijgen binnenkort een diagnostische tool op hun toestel. Daarmee kan je een diagnose laten uitvoeren op je hele toestel om eventuele problemen op te sporen. Heb je zo'n Pixel smartphone, dan moet je het nummer #*#7287#*#  intikken op je telefoonapp, en dan wordt de diagnose uitgevoerd. Je kan ook individuele tests uitvoeren om defecten op te sporen en problemen voor het scherm van je phone, de sensoren, en de connectiviteit. (2)
https://www.theverge.com/2023/12/15/24002693/google-maps-update-geofence-warrants-law-enforcement
https://www.theverge.com/2023/12/14/24001459/google-diagnostics-app-pixel-phones-repair



LARGE LANGUAGE MODEL FUNSEARCH KAN ENORM MOEILIJK WISKUNDIG PROBLEEM OPLOSSEN
Zoals je weet zijn Large Language Models zelf niet creatief, zij kunnen zelf  met niets nieuws afkomen, zelf iets uitdenken. Maar zij zijn wel sneller in het itereren - het herhaaldelijk uitvoeren van een proces of handeling, vaak met kleine variaties of veranderingen. In programmeertermen komt dat neer op  het herhaaldelijk doorlopen van een reeks instructies of stappen binnen een "loop" om gegevens te verwerken of een specifieke taak uit te voeren.

Zo heeft Deep Mind een LLM gebruikt, dat op de PaLM2 model  van Google gebaseerd heeft, en dat FunSearch genoemd. Die geeft als output op problemen die het voorgelegd krijgt snel oplossingen - waarbij het niet kijkt of die accuraat zijn of niet.

Vervolgens ging DeepMind die outputs filteren  met gebruik van een tool die de accuraatheid wél evalueerde. Met als resultaat dat de miljoenen foute oplossingen opzij gezet werden. Degenen die veelbelovend leken, werden terug aan FunSearch ingevoerd, om verder verbeterd te worden en opnieuw geëvalueerd.

En kijk: via deze methode kon het systeem een oplossing bedenken voor een wiskundig probleem dat tot nu toe niet opgelost kon worden - het "cap set" probleem. Wie wil weten wat dat is, vindt meer informatie bij Wikipedia. (1) Tot nu toe kon geen enkele mens dat probleem oplossen. Maar deze methode liet toe om een antwoord te vinden tot 512 punten, in 8 dimensies. Technologyreview vertelt er je alles over. (2)
https://en.wikipedia.org/wiki/Cap_set
https://www.technologyreview.com/2023/12/14/1085318/google-deepmind-large-language-model-solve-unsolvable-math-problem-cap-set/



INSTAGRAM LAAT JE VOORTBORDUREN OP ANDERMANS STORIES TEMPLATES

Een nieuwe functie bij Instagram zal je, zo wordt althans beloofd, nog meer fun kunnen laten maken met je Stories. Je zal namelijk voortaan Add Yours templates kunnen aanmaken. Die kan je dan delen met je volgers, en zij zullen daarop kunnen verder bouwen,  door er GIF's, tekst en fotogalerijen aan toe te voegen.

Engadget vertelt hoe het moet: bij je Story voeg je GIF's, tekst en afbeeldingen toe. Ga vervolgens naar je Sticker Tray, en selecteer Add Yours templates. Daarna voeg je de teksten, afbeeldingen en GIF's toe die je in dat template wil. En nadat je die Add Yours template in jouw Story deelt, kunnen anderen daarop verder bouwen en hun eigen toets eraan toevoegen.  Daarvoor moeten zij, wanneer zij jouw Story zien, op de Add Yours prompt tikken, dat hen naar hun Camera voert, waar zij alle elementen zien die onderdeel uitmaken van de template. Daarmee kan je aan de slag, en kan je je eigen elementen toevoegen. Je kan ook zien wie ook zijn eigen toets aan een template gegeven heeft, door op de gezichten te klikken die rechts van de sticker staan.

Waarvoor dit goed is? Engadget suggereert dat je dat bijvoorbeeld voor een quiz gebruiken kan, je volgers aanmoedigen om bijvoorbeeld de gekste foto's van hun hond te tonen, enz.
Een leuk idee!
https://www.engadget.com/instagram-rolls-out-new-customizable-story-templates-150246935.html?src=rss



DREIGENDE PROCESSEN DWINGEN APPLE EN ADOBE OM HUN PLANNEN TE HERZIEN
Meestal is het saaie kost, de berichten over klachten die tegen techbedrijven ingediend worden omwille van overtreding van een bepaalde regel. Maar je mag er echt niet naast kijken: die klachten kunnen wel degelijk een grote invloed hebben.

Een eerste voorbeeld: Apple. Dat zal in de VS de online verkoop van zijn Apple Watch Series 9 en de Apple Watch Ultra 2 stopzetten vanaf 21 december. De verkoop in de fysieke winkels wordt stopgezet vanaf 24 december. Dat maakt dat de Apple Watch SE het enige slimme uurwerk wordt dat nog te koop is via Apple (maar bedrijven zoals Amazon zullen nog hun voorraad kunnen slijten)?

De reden hiervoor? Masimo, een bedrijf dat gespecialiseerd is in medische technologie, beschuldigt Apple van een inbreuk op zijn patenten bij de sensoren die het gebruikt om de zuurstof in je bloed te meten. Nadat een rechter besliste dat Apple inderdaad een inbreuk hierop maakte, heeft de International Trade Commission die beslissing bekrachtigd, en naar de Amerikaanse president gestuurd voor review. En tenzij de president een veto uitspreekt, zal Apple de Apple Watches die vanuit het buitenland, waar zij gemaakt worden, niet meer mogen importeren vanaf 25 december. (1)

Een tweede zaak betreft de overname van Figma door Adobe.  Beide bedrijven zijn actief in tools voor beeldbewerking, maar hebben hun eigen doelpubliek. Tegen die overname werd zowel in het VK als in de EU protest aangetekend door instanties die het concurrentiebeding moeten verdedigen - beiden zouden teveel concurrent zijn, en dit zou tot een te groot monopolie leiden. En omdat de bedrijven geen manier zagen om die bezwaren te weerleggen, wordt de overname nu afgeblazen. Wat Adobe nu verplicht tot het betalen van 1 miljard dollar in cash aan Figma, iets wat afgesproken was in de onderhandelingsvoorwaarden. (2)
https://9to5mac.com/2023/12/18/apple-halting-apple-watch-series-9-and-apple-watch-ultra-2-sales/
https://www.theverge.com/2023/12/18/24005996/adobe-figma-acquisition-abandoned-termination-fee



EU NEEMT X IN HET VIZIER
Verleden maand heeft de EU aan verschillende sociale mediabedrijven een brief verstuurd, waarin die bedrijven verzocht werden om het beleid dat zij hebben om content te modereren, te detailleren. Op basis van die antwoorden wil de EU nu verder onderzoek uitvoeren.

Het eerste bedrijf dat daarbij in het vizier komt is X, het voormalige Twitter. De Europese Commissie wil met name weten hoe X "de verspreiding van illegale content in de context van de terroristische aanval van Hamas op Israël" behandelt. Zoals je wellicht weet heeft Elon Musk, na zijn overname van Twitter, een flink deel van het personeel ontslagen, waaronder ook content moderatoren. In de plaats daarvan heeft hij de Community Notes prominenter gemaakt op X - waarbij hij rekent op de "wisdom of the crowd", waarbij gebruikers zelf een rechtzetting plaatsen bij een fake bericht. Het bericht blijft staan, er wordt geen censuur uitgeoefend, maar wie het bericht leest krijgt duidelijk het commentaar te zien.

De EU wil nu onderzoeken of het systeem van de Community Notes goed genoeg werkt, wat het effect is van het verificatiesysteem om blauwe vinkjes te geven, of er voldoende transparantie is bij de advertenties, en of onderzoekers voldoende toegang hebben tot de data.  Dit onderzoek is het eerste dat de EU uitvoert in het kader van de Digital Services Act.

Tussen haakjes: in de recente aflevering van de All-In podcast wordt erop gewezen dat het al te toevallig is dat Elon Musk langs alle kanten onder vuur ligt. Omdat hij zijn belofte om internetverbinding via Starlink te brengen naar rurale gebieden nog niet waar gemaakt heeft (alhoewel hij tijd heeft tot volgend jaar om dat te doen); omdat er een massale terugroeping is van Tesla auto's zou zijn (alhoewel die auto's niet zoals bij andere terugroepingen terug naar de garage moeten, er moet enkel een over-the-air update van de software uitgebracht worden -  en je brengt je iPhone ook niet terug naar de winkel wanneer er een foutje in de software ontdekt wordt en er een update is, toch?). Volgens de podcast heeft dit allemaal te maken met het feit dat Musk beslist heeft dat er geen censuur toegepast wordt op X. En dat dit sommige politici in de VS niet zou zinnen - maar die bewering laten wij voor hun rekening (2)
https://www.theverge.com/2023/12/18/24005947/eu-x-twitter-dsa-formal-investigation-hamas-israel-terrorist-attacks
https://www.youtube.com/watch?v=w85An9FVsb0



GOOGLE HEEFT OOK ZIJN AI ASSISTENT: PIXIE
Volgens The Information zou Google van plan zijn om zijn AI Gemini te gebruiken om Pixie aan te drijven. Dat is een AI-assistent die in de nieuwe versie van de Pixel-reeks uitgebracht wordt, de Pixel 9. Pixie zou zich moeten baseren op data van Gmail, Maps en andere data van de Google producten die zich op jouw telefoon bevinden, om je een betere, nog meer  op jou afgestemde versie te bieden van de Google Assistant. Pixie zou complexe en multimodale taken (dus beeld, spraak, tekst als input) moeten kunnen uitvoeren. Enkele voorbeelden: vragen om een routebeschrijving naar een winkel in jouw directe omgeving, waar je een product kan kopen waarvan je een foto gemaakt hebt.
Meer bij The Information
https://www.404media.co/cmg-cox-media-actually-listening-to-phones-smartspeakers-for-ads-marketing/



GOOGLE ONDER VUUR VOOR STRENGE REGELS BIJ GOOGLE PLAY
Wanneer je een Androidtoestel hebt, dan zal je ongetwijfeld, net als de meeste andere mensen, de apps die je daarop installeert, gaan halen in de  Play Store. En wanneer je voor die app moet betalen, dan gaat daar een deel van naar Google - net zoals je voor de Apps in de App Store van Apple een commissie moet betalen.

Nochtans kan je eigenlijk heel gemakkelijk een app installeren, door daarvan de APK van de maker van die app te downloaden. Alleen: dan krijg je een waarschuwing dat het installeren van dergelijke APK een bedreiging kan vormen. En wellicht heb je dan beslist om dat dan toch maar niet te doen.

Omdat Google zo je als het ware verplicht om enkel nog apps te installeren en aan te kopen uit de Play Store, en het dus een monopolie handhaaft voor monopolie toestellen, hebben 50 Amerikaanse staten een antitrustzaak aangespannen tegen Google. En zij kregen verleden week gelijk.

Met als gevolg dat Google 700 miljoen dollar aan boete moet betalen- wat het bedrijf geen pijn zal doen. Maar wat belangrijker is dat ontwikkelaars voortaan gebruikers mogen doorverwijzen naar een plek waar zij de app als APK kunnen vinden en die dan "sideloading" naar hun Android toestel. En dus geen commissie moeten betalen aan Google.

Van die 700 miljoen dollar gaat er 630 miljoen naar 102 miljoen gebruikers, die mogelijk teveel betaald hebben  toen zij de app aankochten via de Play Store. En de resterende 70 miljoen naar een fonds, waarover de verschillende staten kunnen beschikken.

Heeft de rechtbank een goede beslissing genomen, door Google te verplichten zijn Play Store open te zetten? Enerzijds ja - vooral omdat ontwikkelaars té afhankelijk zijn van dat app-winkeltje van Google. En anderzijds neen - er is nog altijd de kwestie van veiligheid.  Het wordt Google soms verweten dat het te weinig controle uitoefent op de veiligheid van de apps in zijn winkeltje. Maar zelfs die onvoldoende controle is nog altijd beter dan helemaal geen controle bij de apps die je kan sideloaden.

En dan is er nog een bijkomend punt: waarom Google veroordelen, en Apple, dat minstens een even grote machtspositie heeft met zijn App Store, ongemoeid laten?
https://www.engadget.com/googles-multi-state-lawsuit-settlement-will-cost-it-700-million-103512109.html?src=rss



OPENAI: ADVIESGROEP
OpenAI heeft een adviesgroep opgericht die aanbevelingen moet doen voor de veiligheid van de evolutie van de AI. Die organisatie zal boven de technische teams staan, en moet het risico op een schadelijke AI tegengaan.

De adviesgroep zal zijn aanbevelingen rechtstreeks doorgeven aan het beheer van OpenAI, waarbij de bestuursraad van OpenAI toch een vetorecht gekregen heeft om bepaalde suggesties te blokkeren.

OpenAI heeft ook zijn "Preparedness Framework" een update gegeven, met als doel een duidelijk pad uit te stippelen voor een beleid om nefaste risico's  die mogelijk vervat zijn in de modellen die het ontwikkelt, op te sporen, te ontleden, en te beslissen wat ermee gedaan moet worden.

Wellicht vage termen, maar het toont alvast dat OpenAI nadenkt over de toekomst.
https://techcrunch.com/2023/12/18/openai-buffs-safety-team-and-gives-board-veto-power-on-risky-ai/



META MOET TOEGEVEN DAT TE VEEL MODEREREN OOK NIET GOED IS
Gisteren kon je lezen dat de EU een grondig onderzoek instelt tegen X/Twitter, omdat het onvoldoende de berichten op het sociale netwerk zou modereren. Waarbij wij onze bedenkingen uitdrukten, en het volgende bericht kan daarvan een illustratie zijn.

Zoals je wellicht weet, heeft Meta een tijd geleden de Oversight Board opgericht. Met de bedoeling dat deze onafhankelijke organisatie objectief en onafhankelijk zou kunnen beoordelen over de beslissingen die Meta neemt, en waartegen gebruikers geprotesteerd hebben.

Welnu, die Oversight Board neemt gewoonlijk zijn tijd om een beslissing te nemen over een klacht. Maar voor het eerst is daar nu een versnelde procedure beoordeeld, die slechts 12 dagen in beslag neemt- en dan met name over de content moderatie die Meta hanteert.

Het blijkt namelijk dat via de automatische content moderatie berichten over de oorlog tussen Israël en Hamas verwijderd werden, die geen overtreding vormden op de content regels.  En die toch belangrijke informatie over het conflict brachten, en het menselijke leed aan beide kanten belichtten.

De details van de behandelde zaken vind je bij Engadget.
https://www.engadget.com/oversight-board-says-metas-automated-tools-took-down-israel-hamas-war-content-that-didnt-break-its-rules-110034154.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/12/19/24007655/meta-oversight-board-removed-videos-israel-hamas-conflict
https://www.reuters.com/technology/meta-oversight-board-says-israel-hamas-videos-should-not-have-been-removed-2023-12-19/



OOK RODE-OORTJES SITES VALLEN ONDER DSA
Vandaag twee berichten over porno. Om te beginnen: niet alleen social media worden getroffen door de strengere nieuwe EU Digital Services Act. Ook pornosites vallen blijkbaar onder de toepassing van deze regelgeving. De EU heeft namelijk drie pornosites laten weten dat zij beschouwd worden als "Zeer grote Online platformen". En dat betekent dat zij voortaan de leeftijd van hun gebruikers strenger moeten controleren, om minderjarigen te beschermen. En ook dat zij illegale content moeten verwijderen - dus content moderatie systemen moeten implementeren.

Het gaat om Pornhub, Xvideos en Stripchat. De originele lijst, van 17 Very Large Online Platforms die de EC in april 2023 bekend maakte, bevatte vooral sociale netwerken, app winkeltjes, Google Search. Maar geen enkele pornodienst. Om op die lijst te komen moet een webdienst minstens 45 miljoen  maandelijks actieve gebruikers hebben in de EU.

Wellicht hebben de drie pornosites zelf hun aantal gebruikers kleiner voorgesteld, en ontsnapten zij zo in het begin aan de classificering als VLOP, maar heeft de EU die cijfers niet geloofd. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/12/20/24009125/eu-dsa-pornhub-xvideos-stripchat-digital-services-act-age-verification
https://www.theverge.com/2023/12/20/24009125/eu-dsa-pornhub-xvideos-stripchat-digital-services-act-age-verification



LAION DATASET OP NON ACTIEF WEGENS VERMOEDEN VAN KINDERPORNO
Je zou misschien kunnen denken: zouden virtuele afbeeldingen, aangemaakt door AI, niet kunnen helpen in de strijd tegen kinderporno? Er zouden dan tenminste geen kinderen echt fysiek misbruikt worden, om die beelden te maken. Maar dan moet je even stilstaan bij het volgende scenario: stel dat een AI een pornofilmpje maakt waarin jouw kind, dat in zijn badpakje speelt op het strand, als basis gebruikt wordt?

Daarom dit tweede bericht over porno. Onderzoekers van Stanford Internet Observatory hebben ontdekt dat een dataset, die gebruikt werd om door AI aangemaakte tools te trainen, minstens 1.008 exemplaren bevatten van kindermisbruik. Wat ertoe zou kunnen leiden dat AI-modellen, die hierop getraind werden, nieuwe en zelfs nog realistischer versies van kindermisbruik kunnen genereren.

LAION, de non profit die de dataset aangemaakt had, heeft daarom de dataset meteen offline gehaald. Volgens Engadget zou de dataset zelfs miljoenen afbeeldingen bevatten die ongewenst zijn - niet alleen (kinder)porno maar ook racistische memes, geweld, haatsymbolen, enz. De dataset bevat immers meer dan 5 miljard afbeeldingen en de bijhorende beschrijvingen.  Maar het blijkt niet zo eenvoudig om kinderporno op te sporen, zo vertelt Engadget.
https://www.engadget.com/researchers-found-child-abuse-material-in-the-largest-ai-image-generation-dataset-154006002.html?src=rss



HET IS NIET MOGELIJK OM EEN PATENT VOOR EEN UITVINDING TE REGISTREREN OP NAAM VAN EEN AI
Artificiële intelligentie kan veel. Maar daarbij is de vraag nog altijd: is de AI echt creatief, creëert hij echt nieuwe dingen? Want per slot van rekening borduurt de AI alleen maar voort op de modellen die hem gevoerd werden, van creatieve werken die door anderen bedacht werden.

Deze week werd die vraag scherp gesteld tijdens een betwisting over een patentaanvraag. De Amerikaanse computerwetenschapper Stephen Thaler had namelijk in het Verenigd Koninkrijk een patent aangevraagd voor uitvindingen die bedacht waren door zijn AI-systeem.  Het ging met name over twee patenten die bedacht werden door wat hij zijn "creativity machine" noemde, DABUS.

En kijk: hij kreeg het deksel op zijn neus. Het Britse Intellectual Property Office wees het verzoek af, op grond van het feit dat de uitvinder een mens moest zijn of een bedrijf, en geen machine kan zijn. Een vonnis waartegen Thaler eerst in beroep ging, maar het Hoger Gerechtshof verwierp unaniem zijn beroep, en herhaalde dat onder de Britse patentenwetten "een uitvinder een natuurlijke persoon moet zijn".
https://www.reuters.com/technology/ai-cannot-be-patent-inventor-uk-supreme-court-rules-landmark-case-2023-12-20/



MICROSOFT ZET VR PLATFORM STOP
Het is weer zover: een project dat met veel enthousiasme gestart werd, wordt nu stopgezet. Dat is het geval met Windows Mixed Reality, de combinatie van AR/VR waarbij je je volledig kan laten onderdompelen in de virtuele wereld, of die virtuele wereld als een extra laagje kan zien bovenop je bestaande omgeving.

Microsoft heeft namelijk aangekondigd dat in de volgende versies van zijn Windows OS de ondersteuning voor Windows Mixed Reality toestellen niet meer zal aanbieden.

Nu is het wel zo dat er verschillende VR headsets gebouwd werden door allerlei fabrikanten, maar de meeste daarvan werden gelanceerd tussen 2017 en 2021. Nieuwe toestellen werden er al een hele tijd niet meer uitgebracht. Het enige toestel dat nog overblijft is de HoloLens 2. Maar er zijn geen plannen voor een HoloLens 3. (1)

Het is duidelijk dat Microsoft echt geen interesse meer heeft in VR. Zelfs voor de Xbox zijn er geen VR-plannen meer... Dat belooft eigenlijk niet veel goeds voor de Vision Pro, de peperdure mixed reality headset van Apple. Die zou einde januari op de markt komen. Ontwikkelaars zouden nu volop bezig met het ontwikkelen van apps voor die headset (2)
https://www.windowscentral.com/software-apps/windows-11/microsoft-is-killing-its-windows-vr-platform-announces-deprecation-of-windows-mixed-reality
https://www.engadget.com/apples-vision-pro-mixed-reality-headset-could-be-available-by-february-2024-060156965.html?src=rss



MIDJOURNEY V6: MEER REALISTISCHE RESULTATEN MAAR VOORAL: OOK TEKST - EN VOORBEELDEN BEWIJZEN HET
De nieuwste versie van Midjournay is via Discord beschikbaar, in alpha. Maar volgens de eerste testen zou deze versie een indrukwekkende verbetering zijn tegenover de vorige versie. Zo zou je langere prompts kunnen ingeven, bepaalde kleuren kunnen vragen, en details in een afbeelding, tekst kunnen toevoegen, en dit alles in gewone spreektaal bij je prompt, waarbij de AI jouw grammaticale nuances beter verstaat. Je kan ook kaders en randen aan afbeeldingen toevoegen, en meer.

Op Reddit hebben gebruikers een lijst gemaakt met de wijzigingen die zij konden vaststellen (1)

Twitter gebruiker Chase Lean heeft enkele voorbeelden van prompts online geplaatst, waarbij hij vroeg om een tekst in een afbeelding te plaatsen (2). En dat is echt wel mooi. Diezelfde gebruiker postte ook op X een vergelijking met de resultaten die deze nieuwe versie van Midjourney geeft op dezelfde tekstprompt , tegenover dezelfde prompt bij de vorige versie. En ook dat is indrukwekkend. (3)
Meer bij Petapixel (4)
https://www.reddit.com/r/singularity/comments/18ng34h/midjourney_v6_is_finally_here_in_discord/
https://twitter.com/chaseleantj/status/1737816505507795060
https://twitter.com/chaseleantj/status/1737750592314040438
https://petapixel.com/2023/12/21/midjourney-v6-adds-text-and-delivers-more-realistic-results/



AI: VAN GROTE EN KLEINE MODELLEN
Een interessante ontwikkeling. Wetenschapper van het MIT en de Universiteit van California zeggen dat zij erin geslaagd zijn om, in samenwerking met het bedrijf Aizip, een proces te creëren waarbij een groot model kleinere modellen kan creëren, die gericht zijn op een specifieke taak - en dat zonder enige menselijke tussenkomst.

Die kleine modellen worden dan TinyML genoemd, en zijn bedoeld voor specifieke toepassingen - denk aan een hoortoestel, het traceren van dieren in het wild, enz.
https://www.engadget.com/volkswagen-drivers-want-more-physical-buttons-instead-of-touch-controls-044931087.html?src=rss

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



VAN MUIZEN EN BRILLEN...

Een team van de Northwestern University heeft een VR bril ontwikkeld voor muizen. Minutieus werk, want dat zijn echt kleine beestjes. Uit de uitleg bij Engadget mag je besluiten dat de bril op het snoetje van de muis geplaatst is, maar uit verdere lectuur blijkt dat het eerder gaat om de projectie van beelden die het volledige zichtbereik van de muis beslaan, op^een scherm die aan het einde van een tredmolen geplaatst is.

Wat is de bedoeling? Het experiment wil de reacties van de muizen meten op de dieren die hen in hun normale habitat bedreigen, zoals een roofvogel bijvoorbeeld. De bril toont hen dan die bedreigingen.

De techniek werd gepubliceerd in Neuron, en wordt de "Miniature Rodent Stereo Illumination VR (Of iMRSIV - lees: immersive) genoemd. Met de bedoeling om de respons van de muis op bedreigingen te weten te komen -- bevriest die ter plaatse, of gaat die in tegendeel sneller reageren? En wat is de zenuwactiviteit?

Een interessant onderzoek. Maar de volgende stap ervan doet ons toch wat twijfelen. Want daarin zou de VR de muis  laten handelen als predator, en de hersenactiviteit gemeten worden wanneer die insecten eten. Muizen zijn van nature geen predatoren....
https://www.engadget.com/researchers-made-vr-goggles-for-mice-to-study-how-their-brains-respond-to-swooping-predators-215927095.html?src=rss


EVE LANCEERT STOPCONTACT DAT COMPATIBEL IS MET MATTER EN THREAD
Even wat woordjes verklaren in deze titel:

-Matter is een standaard, die ervoor moet zorgen dat domotica-onderdelen met elkaar kunnen samenwerken zijn - interoperabel zijn dus.
-Thread is de standaard voor de connectiviteit van al die toestellen, die het beste werkt met Matter.
-Eve tot slot is een bedrijf dat slimme elektrische onderdelen maakt, zoals stekkers en stopcontacten. Die vaak ook het energieverbruik kunnen meten.

Welnu, Eve heeft aangekondigd dat het een stopcontact op de markt brengt in februari die compatibel is met Matter en Thread. Wat betekent dat zo'n stopcontact, wanneer je dat gewoon uit zijn verpakking neemt en geen verdere configuratie moet doen, zal werken met systemen van Google, Apple, Amazon en Samsung. En het mooie is: er is geen verbinding met de cloud nodig.

Eve kondigde ook een Matter-versie aan van zijn Thread-lichschakelaar. Al zijn bestaande Thread-schakelaars zouden een update krijgen naar Matter.
https://www.theverge.com/2023/12/18/24003299/eve-matter-thread-wall-outlet-energy-monitoring


TOMTOM INTEGREERT AI IN ZIJN PRODUCTEN
Navigatieplatform TomTom kondigde een samenwerking aan met Microsoft,  met als doel generatieve modellen te integreren in zijn software voor auto's. Dat moet er dan voor zorgen dat je op een natuurlijke gesprekstoon, in gewone woorden tegen de software kan "spreken", zonder dat je echt de juiste commando's moet kennen om bepaalde taken te vragen.

Op die manier zou je via AI dingen kunnen controleren zoals navigatie, het openen/sluiten van de ramen, de verwarming hoger/lager zetten, en andere controles die er in het infotainmentsysteem van je auto zitten.

Het systeem maakt gebruik van de LLM's van OpenAI, de Azure Cognitive Services, en de multimodale AI Azure Cosmos DB van Microsoft. De open modulaire Digital Cockpit software van TomTom zal deze AI bevatten, en andere autofabrikanten kunnen het systeem onder hun eigen softwaremerk ook inbouwen.
https://www.engadget.com/tomtom-and-microsoft-team-up-to-bring-generative-ai-to-automobiles-063002000.html


E-SCOOTER BEDRIJF BIRD VRAAGT FAILLISSEMENT AAN
De eerste e-scooters, de elektrische steps die je kon huren via een abonnement, waren in ons land afkomstig van Bird. Het concept van de e-scooters waarvan je via een app kon zien waar er eentje beschikbaar was, daarmee kon rijden naar je bestemming, en daar de step kon achterlaten, was super aantrekkelijk.

Het zorgde zelfs voor nieuwe verdienmodellen - zoals de mensen die de steps gingen ophalen, de batterij ervan gingen uploaden en die dan op gewilde locaties gingen terugplaatsen.

Er was wel een negatief maatschappelijk aspect: niet iedereen liet de step netjes achter - ontelbaar zijn de verhalen van steps die kris-kras, op alle onmogelijke plaatsen het verkeer van voetgangers hinderden. En vooral voor slechtzienden een verschrikkelijke obstakel waren. Overheden grepen in, en dwongen de verhuurders om hun werkwijze aan te passen.

Tot zover de achtergrond van de e-steps. Na  eersteling Bird kwamen er heel wat andere bedrijven op het toneel - maar nu blijkt dat Bird in de problemen zit. In de VS heeft het een "Chapter 11" aangevraagd, een soort opschorting van betalingen. Het hoopt zichzelf te kunnen verkopen, en zo beschermd te worden van schuldeisers.

Waarom het bedrijf, dat zo veelbelovend begonnen was, toch in de problemen geraakte? Volgens een rapport van McKinsey & Company heeft ondertussen één derde van de Top 100 steden de e-scooters verboden. Niet alleen in China, maar ook in Barcelona, Philadelphia, Sydney en Toronto.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-12-20/scooter-company-bird-global-files-for-chapter-11-bankruptcy


CHAUFFEURS VERKIEZEN BLIJKBAAR FYSIEKE KNOPPEN IN HUN AUTO
Het mag in dit tijdperk van aanraakschermen vreemd lijken, maar toch is het zo: (sommige) autofabrikanten keren terug naar fysieke knoppen, in plaats van het aanraakscherm. Dat is tenminste het geval bij de nieuwe elektrische Volkswagen, de ID.2all.

Het magazine Autocar heeft in Copenhagen de conceptauto van dit nieuwe model kunnen bekijken, en het interieur ervan heeft, heel opvallend: fysieke knoppen onder het centrale aanraakscherm. Een verandering die volgens een medewerker van Volkswagen in alle modellen doorgetrokken zal worden, en die gebaseerd is op recente feedback van klanten, vooral dan in Europa, waar men fysieke knoppen verkiest.

Een filmpje bij Engadget toont hoe dat er dan moet uitzien.
https://www.engadget.com/volkswagen-drivers-want-more-physical-buttons-instead-of-touch-controls-044931087.html?src=rss




 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCAST: TEGENVOETS
Een podcast, waarin 2 juristen (Walter van Steenbrugge en Johan Vande Lanotte) naar de actualiteit kijken. Zij gaan de controverse niet uit de weg - aflevering 22 bijvoorbeeld heeft als titel "Ons gevangenisbeleid creëert misdaad". De nieuwste aflevering gaat nader in op het arrest dat het Hof van Beroep geveld heeft, waarbij het via een gerechtelijk bevel België dwingt om de broeikasgasemissie te verminderen met minstens 55%, terwijl de Europese Unie slechts een vermindering met 48% verplichtte. Gaan de rechters te ver, zijn zij activistisch, of is het juist nodig dat rechters het voortouw nemen om verder te gaan dan de Belgische wetgeving, om Europese richtlijnen toe te passen?

Wellicht niet voor iedereen de meest spannende podcast, maar toch echt wel voer om over na te denken.
https://open.spotify.com/episode/3r9CuatpDuPSJjTwF8VQ52







 
De nieuwe oogst


   

MONARCHIE
Welke landen ter wereld zijn een monarchie? Wie is er het staatshoofd? Welke soorten monarchieën bestaan er? En wat is de toekomst van de monarchie? Het antwoord op die vragen vind je in dit artikel bij VisualCapitalist. Een website die nog vele andere artikels met data over de wereld bevat.
[Taal: EN]
https://www.visualcapitalist.com/which-countries-still-have-monarchy/



DATO RSS: OVER RSS
Trouwe lezers weten dat wij nog altijd rotsvast geloven in RSS-feeds. Daarmee kan je namelijk via een feedreader gemakkelijk alle nieuwe postings op een website volgen. Deze website vertelt je meer over RSS: hoe je een feed maakt, of het een positieve of negatieve invloed heeft op je SEO (Search Engine Optimization), enz.
[Taal: EN]
https://datorss.com/



DE DIGITALE NOMADEN

Wat is de gemiddelde digitale nomade? Volgens de statistiek is die 34 jaar oud, een man, niet religieus, werkt als software ontwikkelaar...  Dit en nog veel meer data over deze nomaden  heeft Nomadlist verzameld.
[Taal: EN]
https://nomadlist.com/digital-nomad-statistics



DE INEENSTORTING VAN HET INSECTENRIJK
In dit prachtig vormgegeven artikel van Reuters wordt dieper ingegaan op de teloorgang van de insecten - het verdwijnen van soorten, en wat dit betekent voor de voedselketen van de andere dieren.
[Taal: ENG]
https://www.reuters.com/graphics/GLOBAL-ENVIRONMENT/INSECT-APOCALYPSE/egpbykdxjvq/



WIKIPEDIA SPEEDRUNS
Het was een tijd lang een vast onderdeel van het tv-programma "Iedereen beroemd": de quiz om zo snel mogelijk (in zo weinig mogelijk stappen) van het ene onderwerp in de Wikipedia naar het andere te gaan. En nu kan ook jij die quiz spelen, via deze website. Je vindt er ook een hele duidelijke tutorial hoe je het beste te werk gaat. Succes!
[Taal: EN]
https://wikispeedruns.com/



OPEN PEEPS: ILLUSTRATIES
Dit is een bibliotheek vol met de hand getekende illustraties die je gratis mag gebruiken voor zowel commercieel als persoonlijke toepassingen, via de CCO Licentie. Je kan de hele collectie downloaden, of gebruiken met de Blush software.
[Taal: EN]
https://openpeeps.com/
https://blush.design/


DAFT PUNK CAFE
In hoeverre ben jij een fan van Daft Punk, de befaamde elektronicaband uit de vorige eeuw? Dat kan je testen op deze website. Je kan er gewoon naar hun muziek luisteren, via de knop "Radio", maar je kan ook je kennis van hun repertoire testen via "Guess the Track". Lekker nostalgisch!
[Taal: EN]
https://daftpunk.cafe/



MAAR HOE WERKEN QR CODES EIGENLIJK?
Wij zijn het met zijn allen gewoon om een QR code in te scannen, en dan naar een of andere app of website gevoerd te worden. Maar hoe werkt het eigenlijk? Waar staan die stipjes en de blokjes op zo'n QR-code eigenlijk echt voor? Op deze website vind je een duidelijke uitleg. Door de blokjes in verschillende kleuren te zetten, kan je begrijpen waarover het allemaal gaat. Het blijft droge kost, maar je kan het nu eindelijk begrijpen!
[Taal: EN]
https://typefully.com/DanHollick/qr-codes-T7tLlNi





COFFEE
Een site om wakker van te worden: hier vind je alles over koffie. De geur, de caffeïne - en ook welke soorten koffie er bestaan. En dan niet zozeer over de bonen, wel de samenstelling van het kopje koffie. Van Americano tot Instant koffie. Ook de verschillende methodes van koffiezetten komen aan bod.
[Taal: EN]
https://www.appliancecity.co.uk/coffee/



TIME FOTO: DE TOP 100 VAN 2023
Een jaaroverzicht, maar dan in foto's. Indrukwekkend - mooie momenten, maar ook heel veel menselijk leed. Je vergeet dat er zoveel gebeurd is in het verleden jaar!
[Taal: EN]
https://time.com/6337364/top-100-photos-2023/





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Franstalige Belgische schrijver, dichter en journalist van Belgisch-Congolese afkomst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nele_Marian
    ABC (Libanon) - https://nl.wikipedia.org/wiki/ABC_(Libanon)
    Olieverfschilderij van de Venetiaanse renaissanceschilder Titiaan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Madonna_met_het_konijn
    Mechanisme van twisted pair-Ethernet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Autonegotiatie
    Pinkpop 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pinkpop_2024
    Historische ontdekkingsreis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Noordreis
    Plantenetende sauropode dinosauriër - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bustingorrytitan
    Amerikaanse computer-geanimeerde televisieserie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kung_Fu_Panda:_The_Paws_of_Destiny
    Nummer van de Nederlandse band Rondé - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bright_Eyes_(Rond%C3%A9)
    Amerikaans actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Greta_Lee
    Toekomstige Belgische oorlogsfilm - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Last_Front


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Kerst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerst
    Oud en Nieuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwjaar


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Rotterdam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Rotterdam
    Diverse voetbalspeelsters kregen een artikel, onder wie de volgende:
        Eva van Deursen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eva_van_Deursen
        Francisca Nazareth - https://nl.wikipedia.org/wiki/Francisca_Nazareth
        Jacqueline Burns - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacqueline_Burns
        Diana Gomes (voetballer) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Diana_Gomes_(voetballer)


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

Consumentenbond testte 228 televisies van 65 inch: dit is de beste
Wat is de beste televisie van 60 tot en met 65 inch? En welke heeft de beste prijs- kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
https://www.ad.nl/wonen/consumentenbond-testte-228-televisies-van-65-inch-dit-is-de-beste~a6e0f73f/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Gebruikers kunnen Edge en Bing verwijderen en advertenties uitschakelen dankzij de Digital Markets Act
In Windows 11 kan je, dankzij de Digital Markets Act in de Europese Economische Ruimte zowel Edge verwijderen als Bing uitschakelen (als zoekmachine) en zelfs advertenties voorkomen. Waarom? Omdat het binnen Europa zo moet.
https://computertaal.info/2023/12/21/gebruikers-kunnen-edge-en-bing-verwijderen-en-advertenties-uitschakelen-dankzij-de-digital-markets-act/



*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Apple-onderzoekers ontwikkelen methode om LLM's op iPhones uit te voeren
Grote taalmodellen zoals GPT-4 vereisen doorgaans veel rekenkracht en geheugen, maar AI-onderzoekers van Apple stellen dat ze een efficiënte manier gevonden hebben om LLM's te implementeren op iPhones en andere Apple-apparaten met relatief beperkt intern geheugen.
https://tweakers.net/nieuws/216850/apple-onderzoekers-ontwikkelen-methode-om-llms-op-iphones-uit-te-voeren.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Telenet krijgt 1 miljoen euro boete omdat het Easy Switch niet standaard aanbiedt
Telecomregulator BIPT legt Telenet een boete op van 1 miljoen euro. Dat gebeurt omdat de operator de vereenvoudigde overstapprocedure voor abonnees niet standaard aanbiedt in zijn winkels. In absolute cijfers gaat het om de hoogste boete die het BIPT ooit heeft opgelegd.
https://datanews.knack.be/nieuws/telecom/telenet-krijgt-1-miljoen-euro-boete-omdat-het-easy-switch-niet-standaard-aanbiedt/




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIP: ZO MAAK JE STICKERS OP JE IPHONE
Je kan op je iPhone met iOS 17 stickers maken van je eigen foto's. En zelfs bewegende stickers, met Live Photos in iMessage. Dankzij de machine learning algoritmes van Apple kan de software een onderscheid maken tussen een persoon of ding en de achtergrond, en foto's van jou, je vrienden of je huisdier uitknippen en daarvan een digitale cartoonfiguur van maken. De software kan zelfs bewegende stickers van je Live Photos maken, die je dan in iMessage chats kan gebruiken.
In dit artikel van Engadget krijg je een uitleg wat die stickers eigenlijk zijn, en hoe je die maken kan.  Voor een Nederlandstalige uitleg kan je terecht bij Apple zelf.
https://www.engadget.com/how-to-create-stickers-on-the-iphone-with-your-photos-on-ios-17-133039376.html?src=rss
https://support.apple.com/nl-be/guide/iphone/iph9b4106303/ios




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



TINEYE REVERSE IMAGE SEARCH: EXTENSIE VOOR CHROME
Omgekeerd zoeken naar afbeeldingen kan je uiteraard via Google Images, maar deze extensie maakt het supersimpel: gewoon rechts klikken op een afbeelding en je kan de zoektocht meteen uitvoeren. Er bestaat ook een extensie voor Firefox.
https://tineye.com/



MUSESCORE: COMPONEREN
Dit is een gratis progje om noten grafisch op te tekenen. Zo componeer je niet alleen je eigen song, maar zet je die ook op papier. Je kan noten op het notenblad zetten met mis, klavier of via de hardware MIDI-aansluiting. Het resultaat kan je dan afspelen en bewaren in het MSCZ-formaat, of exporteren naar een andere audioformaat.
https://www.chip.de/downloads/MuseScore_47814648.html
https://musescore.org/en



PROTON: NIEUWE DESKTOP APP
Proton ken je wellicht: het biedt je een beveiligde maildienst aan en ook een agenda met de nadruk op privacy. Nu is er een nieuwe desktop app, die toegang geeft tot beide, zonder dat je via je browser moet gaan of de Proton Mail Bridge. Momenteel is de app cloud-gebaseerd, maar in de toekomst zou er ook offline toegang komen. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/12/14/24000696/proton-mail-desktop-app-mac-windows-encrypted
https://proton.me/nl/mail/download



MERLIN BIRD ID
Kom je een vogel tegen tijdens je wandeling, en wil je weten welke vogel het is? Dan kan deze app, verkrijgbaar voor Android en Apple, je helpen. De app werd ontwikkeld door Cornell Lab.  Je kan de vogels niet alleen identificeren op basis van een afbeelding, maar op hun gezang.  Daarbij doet de app beroep op eBird, de grootste database ter wereld met vogelwaarnemingen, geluiden en foto's.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.labs.merlinbirdid.app&pli=1
https://apps.apple.com/us/app/merlin-bird-id-by-cornell-lab/id773457673



TIKTOK: NU OOK VOOR TABLETS EN FOLDABLES
De nieuwste versie van de TikTok app is nu ook geoptimaliseerd voor tablets en foldables (smartphones die je kan dichtvouwen), zo kondigde TikTok zelf aan.  Dat maakt het aangenamer om op die toestellen naar de filmpjes te kijken. Het beeld zou helderder moeten zijn, en je krijgt ook navigatieknoppen bovenaan en onderaan het scherm. Meer bij TechCrunch.
https://newsroom.tiktok.com/en-us/larger-screens




(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
"Waar je van droomt, daar kun je niet van wakker liggen."
- Myriam Bronzwaar -
Vlaams actrice     [1965-     ]