Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
21 december 2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 28
Nummer 1343 van 16/12/2023


 

Gegroet lezer,

Netties gaat vandaag zijn 28e jaargang in - op 15 december 1996 verscheen namelijk de allereerste editie van dit e-zine. De veranderingen die de technologie en dan vooral het internet in ons en uw dagelijkse leven gebracht hebben, zijn enorm.

Het was in elk geval een eer om al die jaren voor u die berichten te mogen verzamelen. En wij hopen er nog enkele jaartjes bij te doen - met u als trouwe lezer.

Veel leesplezier met deze editie en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.





GOOGLE: GESJOEMEL MET GEMINI PLUS NIEUWE PROJECTEN: TAILWIND EN ELLMAN-
Verleden week haalde Google het nieuws met berichten over zijn AI: Gemini. Die zou minstens even goed moeten zijn als, of zelfs beter moeten zijn dan, ChatGPT. En de demo die het toonde was inderdaad indrukwekkend. Vooral het feit dat Gemini "multimodaal" is, scoort hoge ogen, want het betekent dat je in één AI zowel via spraak als tekst en afbeeldingen kan gebruiken als interactie voor de input en output.

Maar nu blijkt dat er toch wat valsgespeeld werd bij de demo die Google toonde tijdens zijn presentatie "Hands on with Gemini: interacting with multimodal AI".  Het is te zeggen: de antwoorden die in de demo getoond werden, waren wel degelijk door Gemini gegeven, maar het beeld werd wel bewerkt om bepaalde correcties weg te werken, waardoor het model er sneller moest uitzien dan het eigenlijk is. Een beetje foefelare dus...

Maar niet getreurd. Google heeft ondertussen nog twee andere AI-projecten voorgesteld. Om te beginnen Project Tailwind, dat voortaan onder de naam NotebookLM door het leven gaat. Het is een AI app om notities te maken, die gebruikmaakt van Gemini Pro, wat de tool kan helpen om documenten te begrijpen en te beredeneren.

Zo zou NotebookLM nu al documenten die je erin importeert kunnen samenvatten, de voornaamste punten kunnen oplijsten, en jouw vragen erover kunnen beantwoorden. dat wordt nu uitgebreid met een manier om jouw notities om te vormen tot andere soorten documenten, zoals een studeerhulp, of een e-mail, de outline voor een script, nieuwsbrief, enz. (2)  Helaas zal jij er nog niet mee aan de slag kunnen, want dit wordt enkel voor gebruikers in de VS uitgerold.

En dan is er nog een project dat nog niet officieel gelanceerd werd, maar dat  er tegelijkertijd fantastisch en verschrikkelijk uitziet - afhankelijk van hoe je het gebruikt. Het gaat om Project Ellman, waarover CNBC documenten kon inkijken. Bij dit project zou je op basis van foto's en smartphone data van  bijvoorbeeld jezelf een chatbot kunnen maken die dan vragen over jou kan beantwoorden, doordat AI bijvoorbeeld patronen in je foto's zou herkennen.

Het mooie: als jij dat doet met je eigen gegevens, kan dit helpen om tot een beredeneerde beslissing te komen. Als iemand anders dat doet met jouw gegevens - zou jij dat dan leuk vinden?
https://techcrunch.com/2023/12/07/googles-best-gemini-demo-was-faked/
https://www.theverge.com/2023/12/8/23993441/google-notebooklm-available-gemini-pro
https://www.cnbc.com/2023/12/08/google-weighing-project-ellmann-uses-gemini-ai-to-tell-life-stories.html



META: EUROPESE LANCERING VAN THREADS OP 14 DECEMBER PLUS SOORT VAN HASHTAGS
Tot nu toe was Threads, het sociale netwerk van Meta, dat de concurrentie moet aangaan met X/Twitter, enkel toegankelijk voor gebruikers in de VS. Het was in de eerste dagen een groot succes, vooral omdat iedereen die een Instagram account heeft, meteen met die inlog aan de slag kon bij Threads. Maar na de eerste dagen taande de belangstelling weg. Vooral omdat verschillende functies en handigheidjes die in X beschikbaar zijn, daar ontbraken. Stilaan lijkt Threads echter die achterstand goed te maken.

Om te beginnen staat er nu op de Threadse website een aftelklok, met als einddatum 14 december. Dat zou moeten betekenen dat Threads die dag van start gaat in Europa. Volgens The Verge kan je in Instagram zoeken naar het woord "ticket", en dan krijg je een digitale uitnodiging voor Threads. De lanceerdatum zou wel afhankelijk zijn per land (1)

Maar is het de moeite waard om toch naar Threads over te stappen - zijn er ondertussen voldoende functies die je ook bij X vindt, aanwezig? Wel, hét grote gemis waren de hashtags. Daarop lijkt Threads nu een antwoord gevonden te hebben met zijn eigen "tags", die toch wat anders werken dan de hashtag # bij Twitter.

Wanneer je namelijk op Threads iets post met het # symbool, kan je slechts één tag per posting gebruiken. Dat kan wel, in tegenstelling tot X, een zin zijn, dus woorden achtereen met spatie.  Net zoals bij X kan je op die tag zoeken, maar omdat je per posting beperkt bent tot één tag, kan dit tot verwarrende resultaten lijken. Bovendien is de zoekfunctie bij Threads momenteel zo ingesteld dat die niet alleen naar de tags zoekt, maar ook naar postings waarin die woorden voorkomen.
https://www.theverge.com/2023/12/8/23993595/threads-meta-eu-europe-launch-date
https://techcrunch.com/2023/12/08/threads-is-rolling-out-its-hashtags-without-the-hash-symbol-globally/



YOUTUBE: NIEUWE MOGELIJKHEID BIJ CONTENT MODERATIE
Iedereen die content publiceert weet dat er commentaren volgen op hetgeen je gemaakt hebt. Dat is positief, want het is een interactie, je communiceert met je lezer, je luisteraar, je kijker. Maar dat kan ook negatief uitdraaien - met commentaren die helemaal niet meer over jouw content gaan, maar ontaarden in een scheldpartij, soms niet eens meer over jouw content, maar tussen reageerders onderling.

Daarom heeft YouTube een nieuwe instelling gelanceerd die je kan toepassen bij het modereren van content: creators (en ook de mensen die aangesteld zijn om reacties te modereren) kunnen tijdelijk de mogelijkheid opschorten om nieuwe commentaren toe te voegen terwijl zij de content bekijken, terwijl de bestaande commentaren nog altijd zichtbaar blijven.

Deze functie zit onder de Pause knop, die je op ofwel de Watch page in de app vind, of in YouTube studio, rechts bovenaan bij het commentaar-gedeelte, en daar bij de instellingen voor video commentaren. Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/12/07/youtube-now-lets-you-pause-comments-on-videos/



X BLIJFT VERNIEUWEN MAAR BLIJFT OOK NEERGESABELD WORDEN
Vlak nadat Elon Musk X, het voormalige Twitter, overgenomen had, reageerden de meeste waarnemers negatief - vooral nadat bekend werd dat er heel wat personeel moest afvloeien. Dat zou de werking van X in gevaar kunnen brengen, omdat er te weinig onderhoud zou zijn, te weinig moderatie, enz. Maar kijk: X leeft nog altijd, en er zijn haast geen haperingen geweest.

Integendeel: X blijft nieuwe functies toevoegen of bestaande functies verfijnen. Zo werden de afbeeldingen die je op een profiel van iemand ziet,  bij "media" en die deze persoon in het verleden gepost heeft in zijn/haar berichten, in een mooi rooster gestopt - iets wat veel gebruikers al heel lang vroegen. Er wordt ook nog gewerkt aan de optie voor de gebruiker om de GIF's die geplaatst werden, te verbergen, zodat bijvoorbeeld alleen foto's overblijven. (1)

Een tweede bericht betreft de Bookmarks (in het Nederlands: Bladwijzers). Die bestonden al jaren bij het voormalige Twitter, maar werden nooit op een efficiënte manier uitgebouwd. Sinds de overname van Musk kan je die bladwijzers indelen in categorieën, zodat die echt nuttig worden. Een posting van DogeDesigner vertelt je hoe dit werkt. (2)

Toch zijn er nog altijd veel waarnemers die vragen stellen bij het beleid van X. Het feit dat personen, die voorheen verbannen waren zoals Alex Jones, sinds de overname door Elon Musk terug toegelaten werden op X, is voor hen een zeker teken dat het fout gaat met het sociale netwerk. In een scherp artikel van  VRT noemt sociale media-expert  Tim Verheyden X het rioolputje van het internet. (3) Een opinie die heel veel reacties losmaakt, zowel positief als negatief. En Musk blijkt toch op heel wat fans te kunnen rekenen... (4)
https://twitter.com/xDaily/status/1733368797963460954
https://twitter.com/cb_doge/status/1734067884148805946
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/11/elon-musk-twitter-x-sociale-media-tim-verheyden-alex-jones/?t=1702308256067
https://twitter.com/vrtnws/status/1734232639249273341



BLUESKY PAKT UIT MET WEBAPP
Ondertussen hebben we ook nog wat nieuws van andere sociale netwerken. Eén van de alternatieven waarnaar heel wat internauten getrokken zijn, zou Bluesky moeten zijn - althans, afgaande op de vragen naar 'invites' die toegang zouden moeten geven tot het netwerk, die je wellicht in je tijdlijn op X/Twitter hebt zien voorbij komen.

Dat gedecentraliseerde sociale netwerk is immers nog altijd in besloten bèta, waarbij de toegang beperkt is toe wie door andere gebruikers uitgenodigd wordt om toe te treden. Een marketingstrategie die in het verleden door andere webdiensten met succes toegepast werd.  Het nadeel is wel dat je geen idee hebt hoe zo'n besloten dienst dan eigenlijk werkt. Daar wil Bluesky nu verandering in brengen.

Het bedrijf heeft aangekondigd dat het een publiek toegankelijke interface van Bluesky gaat lanceren, waar iedereen de postings op het netwerk kan bekijken op het netwerk, ook als je zelf geen invitatie hebt. Zo kan je tenminste een idee krijgen van de postings op het netwerk.

Bluesky heeft nog een andere verbetering aangebracht: verschillende gebruikers hadden erover geklaagd dat zij postings niet konden plaatsen voor een besloten groep - wat wel kan bij X. Bluesky kondigde aan dat het deze mogelijkheid nu ook wil bieden: via een opt-out zullen je postings daar niet zichtbaar zijn voor het grote publiek. Bovendien vraagt Bluesky aan apps van derden die toegang geven tot Bluskey, die opt-out optie te respecteren. Maar het blijft bij een verzoek: Bluesky kan dit niet tot een verplichting omvormen.
https://techcrunch.com/2023/12/06/bluesky-says-it-will-allow-users-to-opt-out-of-the-public-web-interface-after-backlash/



WHATSAPP: OOK VOICE BOODSCHAPPEN KAN JE LATEN VERDWIJNEN
Het is al twee jaar geleden dat WhatsApp een ViewOnce functie uitbracht. Daarbij kan je bepalen dat foto's en video's die je deelt, verwijderd worden nadat de bestemmeling die ontvangen en bekeken heeft.

Nu krijgen ook spraakgesprekken die functie. Dat is, volgens Meta, bedoeld voor bijvoorbeeld het geval wanneer je de gegevens van je kredietkaart voorleest aan een vriend in een spraakbericht, om een gezamenlijke betaling te maken.

Het blijft natuurlijk  gek dat de functie 'view once' heet, terwijl het om spraak gaat. Maar het concept blijft cool, en het is eens te meer een manier om je privacy te beschermen.
https://www.theverge.com/2023/12/7/23992008/whatsapp-view-once-voice-notes-messages-self-destruct-privacy



DE NIEUWE REGELS OVER HET GEBRUIK VAN AI IN DE EU: NOG EEN LANGE WEG TE GAAN
Triomfantelijk werd verleden vrijdag aangekondigd dat in het Europese parlement en de Europese Raad een akkoord gevonden werd over nieuwe regels om de AI modellen te beheren. Mooi - maar de duivel zit in de details, want die zijn er niet.

Wat we wel weten is dat bedrijven zoals Google en OpenAI technische documentatie zullen moeten publiceren, zich moeten houden aan de wetten op auteursrechten, en moeten aantonen dat zij een soort  van risicobeoordeling en -beperking hebben voor de basismodellen zoals GPT-4. Nog volgens de regels wordt gezichtsherkenning verboden, met uitzondering voor gebruik door de politie bij zware misdaden.

Dat is toch al iets, zal je zeggen? Het is niet alleen vaag, maar het is ook nog niet voor morgen. Het Europese Parlement zal pas begin volgend jaar over deze regels stemmen. Daarna moet de Europese Raad die regels nog goedkeuren, en daarna wordt er een datum bepaald waarop de regels van kracht worden - wat eerder tegen 2025 zal zijn. De individuele landen moeten de regels dan ook nog implementeren in hun eigen wetten.

Meer over deze regels op onderstaande links.
https://www.reuters.com/technology/stalled-eu-ai-act-talks-set-resume-2023-12-08/
https://techcrunch.com/2023/12/08/protect-or-perish/?tpcc=tcplustwitter
https://www.ictrecht.nl/blog/de-eu-is-eruit-de-ai-act-gaat-de-risicos-van-ai-en-algoritmes-reguleren



MISTRAL AI: CONCURRENT VOOR OPENAI, GOOGLE EN ANTHROPIC
Over Mistral AI hadden wij nog niet veel gehoord, en dat zou eigenlijk moeten verwonderen want het gelijknamige bedrijf heeft zijn wieg in Europa staan, met name in La Douce France.

De Parijse start-up heeft een Series A kapitaalronde met succes volbracht, en heeft nu zijn platform voor ontwikkelaars in bèta opengesteld. Wat betekent dat het nu de concurrentie aangaat met OpenAI, Google en Anthropic.

Het model van Mistral, Mistral 7B, is in tegenstelling tot de modellen van de concurrenten verkrijgbaar als een gratis download, onder een Apache 2.0 licentie; dat betekent dat je enkel de bron moet vermelden wanneer je het gebruikt. Ook Meta en Stable Diffusion werken volgens dit model.

De bèta voor ontwikkelaars geeft je via een API toegang tot Mistral 8x7B, dat meer parameters heeft en ook onder de Apache 2.0 licentie verkrijgbaar is. Een derde model, Mistral Medium, met betere prestaties, is enkel via de API verkrijgbaar.
TechCrunch heeft meer.
https://techcrunch.com/2023/12/11/mistral-ai-a-paris-based-openai-rival-closed-its-415-million-funding-round/



UPDATES AAN GOOGLE MAPS
Je privacy wordt nu weer een stukje beter beschermd, wanneer je Google Maps gebruikt. Zo wordt de tijdlijn van waar jij geweest bent, voortaan op je eigen toestel bewaard. Tot nu toe was dat in de cloud - versleuteld weliswaar. Bovendien wordt die Location History automatisch gewist na drie maanden - waar dat voorheen 18 maanden was. Je kan trouwens ook specifieke data verwijderen uit die geschiedenis, en de rest laten staan.

Die opties kan je voortaan oproepen wanneer je op de blauwe stip tikt, in plaats van op de map zelf. Deze updates komen in de volgende weken naar Android en iOS.
https://www.engadget.com/google-maps-will-let-you-store-your-location-on-your-phone-instead-the-cloud-170041432.html?src=rss






GOOGLE: AI STUDIO VOOR ONTWIKKELAARS, MEDLM EN IMAGEN 2
Het stopt niet, die lawine aan berichten over artificiële intelligentie. Vandaag is het opnieuw Google dat met de aandacht gaat lopen. En wel met drie aankondigingen..

-AI Studio, dat voorheen MakerSuite heette, is een webgebaseerde tool die met behulp van Gemini Pro ontwikkelaars helpt  bij prompts in tekst en afbeeldingen, en om chatbots te maken die zij dan in hun apps kunnen integreren. Deze API is gratis zolang er minder dan 60 requests per seconde gemaakt worden, wat voldoende is om dingen uit te testen en voor sommige functies in de app die minder gebruikt worden. Volgend jaar zal de tool ook toegang krijgen tot Gemini Ultra, de concurrent van Google voor GPT-4.

-MedLM, is een model dat op gezondheidszorg gebaseerd is. Dat moet artsen helpen bij het uitvoeren van onderzoeken en bij hun werk in de back office. Dit model is gebaseerd op MedPaLM 2, dat specifiek getraind is op medische gegevens. Het is beschikbaar in twee vormen (middelgroot en groot model, voor verschillende prijzen) voor klanten van Google Cloud in de VS. De grote versie is beter in klinische onderzoeken, de middelgrote versie is een betere hulp bij dokters-patiëntenoverzichten en andere real-time functies.

-En dan is er nog Imagen2. Wie gebruikmaakt van Google Cloud , kan via Vertex AI toestemming vragen om Imagen 2 te mogen gebruiken, de tweede versie van de tool van Google om afbeeldingen te maken op basis van een tekstprompt. Deze versie van Imagen kan nu ook tekst en logo's maken, zodat het op een gelijk niveau komt met DALL-E 3 en de Titan Image Generator. Imagen 2 kan ook een vraag beantwoorden over wat er in een afbeelding te zien. Wat meteen een mooie toepassing kan zijn voor blinden en slechtzienden. Deze versie kan ook via SynthID een watermerk toevoegen aan een afbeelding, om aan te geven dat die door een computer gegenereerd werd. En tot slot: Google vrijwaart Imagen2 gebruikers van mogelijke copyright problemen.
https://techcrunch.com/2023/12/13/with-ai-studio-google-launches-an-easy-to-use-tool-for-developing-apps-and-chatbots-based-on-its-gemini-model/
https://www.cnbc.com/2023/12/13/how-doctors-are-using-googles-new-ai-models-for-health-care.html
https://techcrunch.com/2023/12/13/google-debuts-imagen-2-with-text-and-logo-generation/



OOK SNAPCHAT BREIDT ZIJN AI AANBOD UIT
Waar het aanbod van Google en Microsoft zich voornamelijk tot bedrijven richt, is het aanbod van Meta toch wat toegankelijker, met zijn "Persona" chatbots. Nog laagdrempeliger is dat van Snapchat, MyAI, dat zich echt tot het jonge volkje richt. Dat echt gewend is aan AR/VR toestanden in de Snapchat app, gaande van de filter tot de recent gelanceerde AI-gegenereerde "Dreams" effecten wanneer je een selfie neemt of de door ChatGPT-aangedreven chatbot in de app.

In de nieuwste update kan je nu met behulp van AI afbeeldingen uitvergroten (of uitzoomen.  Engadget geeft een voorbeeld: stel dat je een foto hebt gemaakt van je trouwe viervoeter, maar diens hoofd, nieuwsgierig als die is, stond te dicht bij de camera. Dan kan je met deze update met een simpele klik op de knop "crop" in het menu rechts, de optie "extend" aanklikken. En kijk: je hebt terug een normaal beeld van je hond, die netjes op een tapijt zit bijvoorbeeld.

Nog een andere nieuwe functie van MyAI is dat je Snaps kan aanmaken door een tekstprompt in te tikken. Daarvoor moet je in de viewfinder op de AI-knop klikken, en daar dan een beschrijving intikken van wat je wil. en kijk: je krijgt een afbeelding die je nog kan aanpassen, vooraleer je die gaat delen.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/snapchat-subscribers-can-now-use-ai-to-generate-or-extend-images-within-the-app-060003554.html?src=rss



AI EN AUTEURSRECHTEN: INITIATIEF VAN OPENAI EN SABAM BIEDT BESCHERMING
Een van de grote vragen bij de ontwikkeling van artificiële intelligentie, en dan vooral de taal / beeldmodellen waarop die gebaseerd zijn, is: hebben de makers van die originele content wel toestemming gegeven om hun content te gebruiken. Daarover beginnen zich verschillende benaderingen af te tekenen.

Zo heb je in een vorig bericht over Google Imagen2 kunnen lezen dat Google de gebruikers vrijwaart van klachten over auteursrechten. Deze week werd ook bekend dat er een akkoord afgesloten werd tussen uitgever Alex Springer, en OpenAI, waarbij die laatste zich bereid verklaard om te betalen voor het gebruik van zijn content om taalmodellen te trainen. Een van de bepalingen daarbij is dat ChatGPT wel degelijk zal verwijzen naar de bronnen van de Axel Springer uitgaven, wanneer de AI beseft dat het informatie gebruikt die daarvan afkomstig is. Ook Bard van Google, en de implementatie van ChatGPT in Bing doen dat. Associated Press heeft recent een gelijkaardige overeenkomst gesloten met Open AI over  het gebruik van zijn teksten voor training, maar niet voor de vermelding in de antwoorden. (1)

In eigen land heeft auteursrechtenbeheersmaatschappij SABAM een mail gestuurd naar zijn leden, waarin het tools aanbiedt waarmee de schrijvers van content ofwel kunnen aangeven dat zij niet willen dat hun content gebruikt wordt voor het trainen van modellen. Of wel die  training toelaten, maar dan wel aan Sabam vragen om het gebruik van hun content te beheren en er geld voor te vragen (2)
https://www.wsj.com/business/media/openai-to-pay-politico-parent-axel-springer-for-using-its-content-bdc33332?mod=followamazon
https://www.sabam.be/nl/news/sabam-vrijwaart-de-rechten-van-haar-leden-voor-gebruik-door-ai



THREADS: WEBVERSIE  NU ONLINE, COMMOTIE ROND HASHTAGS EN FACTCHECKING
Eerder deze week kon je lezen dat Threads, de concurrent van Meta die mensen moet weglokken van X/Twitter, op 14 december een webversie zou openen. Het is zo ver, en de eerste reacties van degene die het uittest, lijken enthousiast. Nu is het nog de vraag of dat zo gaat blijven - hetgeen velen Twitter namelijk verweten hebben is dat er teveel postings gecensureerd werden.  Er zijn anderzijds weer anderen die vinden dat de X/Twitter van nu té vrij is en te weinig postings modereert.

Threads heeft in elk geval aangekondigd dat het ook aan factchecking gaat doen in Threads. Het gaat daarvoor dezelfde fact-check beoordelingen die nu al bestaan op Facebook of Instagram, ook uitrollen op Threads, en dat vanaf volgend jaar. De gebruiker zal zelf kunnen kiezen of gefactcheckte content, die onwaar bleek, in zijn persoonlijke feed meer of minder wil zien - het niveau dat hij in Instagram bepaalt, wordt meteen ook in Threads gehanteerd. (1)

Ondertussen heeft Mark Zuckerberg in een posting op Threads aangekondigd dat Meta werkt aan een functie om de Threads postings ook te laten verschijnen op Mastodon en andere netwerken die met het ActivityPub-protocol werken. (2) Dat zou ervoor zorgen dat de content meer mensen bereikt.

En tot slot: het idee van Threads om in plaats van de hashtags à la Twitter een eigen vorm van doorzoekbare tags uit te rollen, zorgt voor hilariteit. Die tags kunnen namelijk hele zinnen zijn, met spaties ertussen. En dat opent de weg om je te "rick rollen", je van het kastje naar de muur te sturen. Hoe het juist werkt weet Engadget. (3)
https://www.engadget.com/threads-is-going-to-fact-check-content-on-its-app-010720646.html?src=rss
https://techcrunch.com/2023/12/13/meta-starts-testing-threads-integration-with-activitypub/
https://www.engadget.com/threads-new-hashless-tags-have-opened-the-door-for-the-silliest-form-of-trolling-152303227.html?src=rss



EU HEEFT KNOOP DOORGEHAKT OVER PLATFORMWERKERS
Is iemand die als koerier boodschappen rondbrengt voor Uber of Deliveroo, een werknemer of een freelancer? Daarover bestaat al heel lang discussie over. De Europese wetgever heeft nu daar een knoop over doorgehakt: er komen nieuwe regels om dat te bepalen in de Platform Worker Directieve.

Daarbij wordt uitgegaan van vijf indicatoren die moeten bepalen of er een werknemer/werkgever relatie is  tussen het bedrijf en de gig worker. Zodra er aan 2 van die 5 indicatoren voldaan wordt, dan zal de EU dit als tewerkstelling beschouwen. Tenzij het platform met contractueel bewijs kan aantonen dat dit niet het geval is.

Er werd ook bepaald dat er regels moeten komen over persoonlijke data en transparantie. De tekst van de wet is nog niet publiek gemaakt, want die moet nu eerst de parlementaire weg ondergaan die elke EU-wet moet afleggen.
https://techcrunch.com/2023/12/13/eu-platform-worker-directive-political-deal/
https://www.engadget.com/european-commission-agrees-to-new-rules-that-will-protect-gig-workers-rights-175155671.html



APPLE: OPENHEID BIJ NFC, NIEUWIGHEDEN BIJ APPLE TV EN EXTRA BEVEILIGING
Enkele nieuwtjes van het Apple front. Volgens Reuters zou Apple concurrerende mobiele betaaloperatoren toegang geven tot zijn tap-and-go NFC technologie in de iPhone en iPad. Daarmee hoopt het de EU te sussen die verleden jaar een antitrust onderzoek geopend had tegen het bedrijf.

Een tweede nieuwtje betreft tvOS: in de 17.2-update is de interface veranderd. Voortaan heb je in de Apple TV app een nieuwe zijbalk, waardoor het gemakkelijker is om streaming diensten van anderen te vinden zoals Max, Disney+ en andere. Bovendien zullen de iTunes apps op iPad en iPhone, evenals de TV Shows of Movies apps op AppleTV je voortaan naar de Apple TV verwijzen. En in het tabblad met de app stores, op de Apple TV app, kan je voortaan ook abonneren op streaming diensten, en kan je films en reeksen huren en kopen. Waarop Apple uiteraard zijn normale 30 commissie heft...

En tot slot is er een update die Apple momenteel test, en die Stolen Device Protection heet. Die zou, als de test positief uitvalt, in de volgende versies van iOS aanwezig zijn. Deze tool zorgt voor een interval  van een uur tussen het opzetten van de telefoon en het wijzigen van belangrijke informatie op het toestel. Dat om te voorkomen dat iemand over je schouder heen je passcode leest, dan met het toestel gaat lopen, en snel instellingen wijzigt zodat jij het niet meer kan volgen vinden de MyFind bijvoorbeeld, of je wachtwoord zou veranderen.

Deze beveiliging is momenteel opt-in; activeer je die, dan moet je jezelf twee keer aanmelden via biometrische authenticatie om die wijzigingen toch te kunnen uitvoeren. Om te voorkomen dat dit je teveel gaat hinderen, zal het uitstel niet geactiveerd zijn zolang de telefoon weet dat jij je in je vertrouwde thuis- of werkomgeving bevindt (3)
https://www.engadget.com/apple-may-lift-nfc-restrictions-in-europe-to-escape-antitrust-fines-131004981.html
https://www.theverge.com/2023/12/11/23997789/apple-tv-app-update-sidebar-tvos
https://appleinsider.com/articles/23/12/12/stolen-device-protection-to-thwart-iphone-thieves-with-passcodes-with-time-delay


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SLIMME RAYBAN BRIL VAN META KRIJGT GROTE UPGRADE
De Ray-Ban bril van Meta borduurt verder op het concept van Google Glasses, die zoveel controverse uitlokte toen hij in 2014 (1) uitgebracht werd. Maar ondertussen zijn we gewend geraakt aan het concept van slimme brillen - en de Ray-Ban van Meta lijkt de harten te winnen.

Dat is vooral dankzij de integratie van de AI assistent van Meta. Tot voor kort was die wel beperkt in kennis - de data waarop die getraind was, stopten in december 2022. Nu is die beperking opgeheven, en haalt de AI zijn wijsheid van real time informatie.

Bovendien is deze assistent multimodaal, wat wil zeggen dat hij zowel met beeld, spraak als tekst om kan gaan. En zo alle vragen kan beantwoorden, gebaseerd op jouw omgeving.  De real-time data voor die vragen zijn gedeeltelijk afkomstig van Bing.
Bij Engadget en Cnet een bespreking.
https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Glass
https://www.cnet.com/tech/computing/metas-ray-ban-glasses-added-ai-that-can-see-what-youre-seeing/
https://www.engadget.com/the-ray-ban-meta-smart-glasses-are-getting-ai-powered-visual-search-features-204556255.html



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



MIGRATIE TOOL VOOR GOOGLE PODCASTS
Google geeft en Google neemt, en je moet dat maar aanvaarden, je hebt geen andere keuze. Maar wanneer je geloofd hebt in een bepaald Google-product, en daarop je werkomgeving gebaseerd hebt, en Google neemt dat dan weer weg, dan is het echt balen.

Zo ook bijvoorbeeld Google Podcasts: blijkbaar vond Google het niet interessant genoeg, en kondigde het aan dat deze dienst in maart volgend jaar verdwijnen zal. Podcasts wordt dan een onderdeel van Google Music.

Voortaan zal je, wanneer je op je Android toestel naar een podcast luisteren wil, die geopend worden in YouTube Music.

Maar wat als jij al Google Podcasts gekozen had als favoriete app om podcasts te beluisteren, en  heel wat abonnementen op podcasts in de app gestoken had? Daarvoor heeft Google een migratie tool uitgebracht, om die abonnementen naar YouTube Music over te zetten, een tool die tot juli 2024 werken zal.

Heb je geen vertrouwen meer in Google, en wil je je abonnementen naar een andere podcastapp overbrengen? Dat kan ook. Je kan een OPML bestand aanmaken met daarin al jouw abonnementen. In je favoriete podcast app zal je dan dat OPML-bestand kunnen importeren.
https://techcrunch.com/2023/12/07/google-launches-migration-tool-ahead-of-google-podcasts-2024-shutdown/


APPLE WIL SPATIAL AUDIO PROMOTEN
Apple wil zijn Apple Music aanbod promoten, en daarbij Spatial Audio, gebaseerd op Dolby Atmos, uitspelen tegen zijn concurrent Spotify, dat geen Spatial Audio aanbiedt.

Hiervoor zal Apple songs die een Dolby Atmos versie aanbieden, een plusje krijgen in het algoritme. En anderzijds zullen artiesten die songs in Dolby Atmos uitbrengen, een hogere royalty krijgen - volledig onafhankelijk van het feit of de gebruikers nu naar die Atmos-versie luisteren of niet.

Is die Atmos dan zo wijdverbreid? Apple ondersteunt het in zijn AirPods, iPhone, Mac, Apple TV, HomePod. En Amazon en Sonos verkopen luidsprekers die geoptimaliseerd zijn voor Atmos audio.
https://www.theverge.com/2023/12/11/23996735/apple-music-spatial-audio-atmos-higher-royalties





 
De nieuwe oogst


   
FLUX: ONTWERPEN
Flux is een app die in je browser werkt, en waarmee je schakelingen en pcb's kan ontwerpen met behulp van de ingebouwde AI assistent, Flux Copilot. De tool werd nauwkeurig ontworpen, werkt heel snel en is van de basis opgebouwd om flexibele ontwikkeling van hardware mogelijk te maken.
https://www.producthunt.com/posts/flux-c27640a9-3284-4d5d-962f-0f088ad9ef4b
https://www.flux.ai/?ref=producthunt




52 DINGEN DIE 2023 JE GELEERD KAN HEBBEN
Dit artikel is een lijstje met 52 opmerkelijke feiten en gebeurtenissen die de auteur in 2023 geleerd heeft. Van gedomesticeerde vogels die geleerd hebben om elkaar op te roepen via een tablet, tot wat een "payola" gitaar is, en het suikergehalte in champagne. Leuke wistjedatjes  als gespreksonderwerp voor de feestdagen.
[Taal: EN]
https://medium.com/magnetic/52-things-i-learned-in-2023-a3bbb9f9323d



MAPPING POLICE VIOLENCE
Gebruikt de politie in de VS overmatig geweld? Vallen daarbij echt veel doden? Deze website probeert daar een antwoord te geven. Je kan de data op vele manieren filteren: jaartal, per staat, per etnische achtergrond. De resultaten zullen misschien verbazen. In 2022 bijvoorbeeld werden er 289 zwarte mensen, tegenover 426 witte mensen. De cijfers gaan terug tot 2013.
[Taal: EN]
https://mappingpoliceviolence.org/



HISTORY OF BITCOIN


Deze website brengt een tijdlijn waarop je het ontstaan van de bitcoin kan volgen. Van het prille ontstaan in 2007, het eerste patent dat aangevraagd werd in 2008, de eerste bitcoin transactie in 2009... De tijdlijn stopt helaas in 2013, maar het blijft interessant om de snelle evolutie te volgen.
[Taal: EN]
http://historyofbitcoin.org/



PISKEL: LAAT JE TEKENING BEWEGEN
Op deze website kan je een Sprite maken,  een computerafbeelding die je dan op het scherm kan laten bewegen. Ook pixel art kan je zo animeren. Tijdens het tekenen kan je een preview van je animatie bekijken, en het resultaat kan je als GIF, PNG enz. exporteren. Er zijn zelfs gratis versies voor de desktop voor Windows, OSX en Linux beschikbaar.
[Taal: EN]
https://www.piskelapp.com/




PYTHON TUTOR
Voor mensen die zich graag willen verdiepen in de edele kunst van het programmeren. Op deze website vind je een online compiler, visuele debugger en een AI tutor voor Python, Java, C, C++ en Javascript.  Goede moed!
[Taal: EN]
https://pythontutor.com/



KRANTENARCHIEVEN
Een pracht van een bron voor wie historische opzoekingen wil verrichten: hier vind je een verzameling oude kranten, ingescand en doorzoekbaar. De kranten gaan vaak tot 1800 terug, maar ook van de 20e eeuw. Voor zover wij kunnen zien gaat het enkel om Engelstalige en Franstalige kranten.
[Taal: EN]
https://news.google.com/newspapers





VOICE CHANGER

Met deze website kan je audio vervormen. Je kan een geluidsopname van je eigen stem uploaden of je kan de microfoon van je computer gebruiken. Of gewoon tekst intikken, waarna je een vervorming kiest. Er zijn heel wat keuzes - van robot tot chipmunk, van een hacker tot een kathedraal. Leuk!
[Taal: EN]
https://voicechanger.io/




PUTJESDEKSELS
Je ziet ze overal in de straat: grote deksels op rioolputten, kleinere deksels voor aansluitingen van gas en water, roosters rond bomen, en andere metalen ornamenten op de grond. Er staan wat lettertjes op, en misschien ook de naam van de fabrikant. Een idee  voor enkele mensen om er een hele website aan te wijden. Je kan zelf ook putjesdeksels toevoegen die je tegenkomt. De site bevat wel wat reclame helaas.
[Taal: EN]
https://manhole.co.il/default.asp



MAG MIJN HOND DIT ETEN?
Een website voor dierenbaasjes, die in alle onwetendheid en met de beste bedoelingen hun viervoeter iets willen aanbieden van wat er op hun bord ligt, of van wat zij aan het snoepen zijn. Maar sommige van die dingen die voor ons, mensen, gewoon lekker en onschadelijk zijn, zijn dat niet voor je hond. En kunnen die ernstige problemen veroorzaken. Een van die snoepjes is chocolade - in welke vorm dan ook.
De site werkt met een zoekbalk, waarin je een voedingsmiddel invoert (in het Engels), waarna je het advies krijgt of het gevaarlijk is of niet. En als het gevaarlijk is: ook een verwijzing naar de bron, en wat je moet doen als je hond dit toch gegeten heeft.
[Taal: EN ]
https://www.isittoxicformydog.com/







Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Kasteel in de tot de Vlaams-Brabantse gemeente Beersel behorende plaats Dworp - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Gravenhof
    Computertijdschrift - https://nl.wikipedia.org/wiki/Byte_(tijdschrift)
    Vlaams genootschap van Frankrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Comit%C3%A9_flamand_de_France
    Een van de drie uitscheidingsorganen die zich bij gewervelde dieren ontwikkelen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Voorlopernier
    Oudgriekse schilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eupompos
    Een "goede" kentaur in de Griekse mythologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Folos
    Fusiegemeente tussen Galmaarden, Gooik en Herne - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pajottegem


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Start van het Ensorjaar 2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/James_Ensor
    Toetredingsonderhandelingen zijn begonnen met Oekraïne en Moldavië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_lidstaten_van_de_Europese_Unie
    Van fossiele brandstoffen is moeilijk af te komen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fossiele_brandstof


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over astronomie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Astronomie
    Diverse moskeeën kregen een artikel, waaronder:
        Sultan Ismail Petra Moskee - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sultan_Ismail_Petra_Moskee
        Al Hasan-moskee - https://nl.wikipedia.org/wiki/Al_Hasan-moskee
        Fakhreddinemoskee - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fakhreddinemoskee
        Al-Husseini-moskee - https://nl.wikipedia.org/wiki/Al-Husseini-moskee

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Kapotte iPhone? Die mag je voortaan met behulp van Apple zelf repareren
Bij een kapotte iPhone of Mac kun je straks rechtstreeks bij Apple officiële onderdelen bestellen en handleidingen raadplegen, zodat je het probleem zelf kunt oplossen. Daarmee geeft het bedrijf gehoor aan Europese plannen.
https://www.ad.nl/tech/kapotte-iphone-die-mag-je-voortaan-met-behulp-van-apple-zelf-repareren-br~a8dda2e2/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- PowerToys v0.76.0 komt met UI-verbeteringen en nieuwe functies en add-ons
Volgens Microsoft concentreert het ontwikkelingsteam zich momenteel op nieuwe functies, stabiliteit en verbeteringen. Het gevolg is een nieuwe release waarin gewerkt werd aan de stabiliteit, maar waarin toch ook enkele nieuwe functies aangeboden worden.
https://computertaal.info/2023/12/13/powertoys-v0-76-0-komt-met-ui-verbeteringen-en-nieuwe-functies-en-add-ons/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Spotify test AI-chatbot die playlists kan samenstellen
Spotify is bezig met het testen van een AI-chatbot die playlists kan samenstellen. De functie wordt getest onder een kleine groep gebruikers. Of en wanneer de chatbot wordt uitgerold naar alle gebruikers is nog niet bekend.
https://tweakers.net/nieuws/216676/spotify-test-ai-chatbot-die-playlists-kan-samenstellen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Ja, Telenet kan plotseling je internetverbinding afsluiten
Enkele lezers meldden ons de afgelopen weken dat Telenet hun aansluiting plotseling afgesloten had om technische reden. Telenet bevestigt dat dit ‘in uitzonderlijke gevallen’ gebeurt.
https://datanews.knack.be/analyse/achtergrond/ja-telenet-kan-plotseling-uw-internetverbinding-afsluiten/


 



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


BLOATNOSY: WINDOWS 11 AANPASSEN
Deze open source tool maakt het mogelijk om je Windows 11 besturingssysteem naar je hand te zetten. De nieuwste versie ondersteunt ook nieuwe Windows functies zoals Windows Copilote. Ook kan je verschillende optimalisatieprofielen aanmaken, zoals bijvoorbeeld om de ideale instellingen te kiezen voor het gamen.
https://gith
ub.com/builtbybel/BloatyNosy

SCREENTOGIF
Dit is een open source toepassing waarmee je de beelden van je scherm, je webcam of wat je op je scherm tekent. De tool bevat ook een editor om je opname te bewerken, GIF's of video's te importeren, frames te verwijderen, notities en titels toe te voegen, en veel meer. Het resultaat kan je opslaan als GIF, Webp of video.
https://apps.microsoft.com/detail/9N3SQK8PDS8G?hl=en-gb&gl=US


THUNDERBIRD PORTABLE

De mailclient Thunderbird kan ons al jaren bekoren. Slim, snel, en zonder al te veel bloatware (iets waar Outlook eerlijk gezegd wat last van heeft). Wist je dat er ook een portable versie bestaat van Thunderbird - die je dus kan draaien van op een USB-stick, zonder die te moeten installeren? Handig wanneer je vaak op verschillende toestellen werkt.
https://www.chip.de/downloads/Thunderbird-Portable_13015242.html
https://portableapps.com/apps/internet/thunderbird_portable?utm_content=cmp-true



RECITAL: JE ALBUMS KLASSEREN
Met deze app kan je afspeellijstjes aanmaken en beheren. Daarbij kan je thema's creëren, en je albums worden dan volgens die thema's gerangschikt.
De app heeft een 15 dagen probeerversie die volledig is.
https://apps.microsoft.com/detail/9NBLGGH1ZJ94?hl=en-us&gl=US



TELEGRAM: ADD ON VOOR GOOGLE CHROME

Ook bij de Google Chrome browser heb je veel add-ons. Handig en heel privacy-gericht is de gratis berichtendienst Telegram. Heb je al Telegram op je smartphone staan, dan zal je, wanneer je de add-on opent en je jezelf aanmeldt in de browser, al je contacten en chats in je browser terugvinden. En het is nu eenmaal gemakkelijker om berichten te schrijven op je laptop, met het klavier...
https://www.chip.de/downloads/Telegram-fuer-Google-Chrome_67762340.html
https://chromewebstore.google.com/detail/telegram/clhhggbfdinjmjhajaheehoeibfljjno



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is niet genoeg om veel van elkaar te houden, je moet ook nog van jezelf houden.

- Anatole France -
Frans schrijver en Nobelprijswinnaar literatuur  [1844-1924]