Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
30/11/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1340 van 25/11/2023


 

Gegroet lezer,

Werd u de voorbije week ook overstelpt met mailtjes over BlackFriday aanbiedingen - en hebt u daarop gesakkerd? Wij hebben ook gesakkerd. Want onze gewoonlijke nieuwsbronnen stonden vol met reviews en aanbiedingen van “de beste oortjes” of “de beste Black Friday tv’-aanbiedingen”, die het gewone nieuws haast verdrongen. Gelukkig vonden wij nog enkele interessante berichten, zoals over een nieuwe vorm van AI die wel eens aan de oorsprong zou kunnen liggen van  de chaos bij OpenAI en het ontslag / terug in dienst nemen van Sam Altman. Het blijft boeien!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




ONTSLAG VAN OPENAI CEO SAM ALTMAN: GEEN TOUW AAN VAST TE KNOPEN
Het was vrijdagavond een donderslag bij heldere hemel: Sam Altman, de CEO van OpenAI werd bij het bedrijf aan de deur gezet. Waarom? Niemand weet het echt.

Axios wist wel te vertellen dat het ontslag niets te maken zou hebben met fouten of met financiële, zakelijke of beveiligingspraktijken. Het zou eerder om een 'verstoorde communicatie' gaan (1).

De Tijd wijt het debacle aan de ongewone structuur van OpenAI: begonnen als onderdeel van de onderzoekstak van startupincubator Y Combinator, waar Altman toen topman was, werd het bedrijf opgericht als non-profit, met de achterliggende bedoeling het eigenaarschap niet voor te behouden vaan grote technologiebedrijven.  Later kwam er dan een commerciële poot, die geld moest ophalen dat nodig was voor het trainen van de taalmodellen - maar die nog altijd door de non-profit bestuurd werd. En die manke verhouding zou aan de basis liggen van het ontslag (2).

Feit is in elk geval dat een groot deel van de werknemers van OpenAI in opstand kwam tegen het ontslag. En toen Altman, gesteund door dat protest, ermee dreigde zelf een nieuw bedrijf op te richten, kwamen al snel berichten dat OpenAI het ontslag zou intrekken. Uiteindelijk zou dan beslist zijn om de voormalige topman van Twitch tot CEO te benoemen.

Een storm in een glas water? Feit is dat OpenAI in korte tijd enorm succes kende met zijn ChatGPT, en in korte tijd tot een miljardenbusiness uitgegroeid is. Sommigen vrezen dat die groei te snel gegaan is, en dat er teveel nadruk is op commercie, terwijl de AI eigenlijk alle mensen ten goede zou moeten komen.

Dat de groei te snel ging, werd door Sam Altman zelf op X bevestigd vrijdag: hij kondigde in de namiddag aan dat er voorlopig geen nieuwe betaalde abonnementen genomen kunnen worden voor ChatGPT Plus. Sinds het  recente DevDav evenement hadden zoveel mensen zich aangemeld, dat de capaciteit van OpenAI aan het barsten was. Je kon je enkel nog op een wachtlijst zetten. OpenAI kende verleden week al verschillende storingen, te wijten aan die hoge vraag in combinatie met enkele DOS-aanvallen. Is het dat wat hem kwalijk genomen werd door de rest van het bestuur? (3)

Moeten we er nog bij vertellen dat dit weekend de hele frontpagina van Techmeme vol stond met verhalen over OpenAI? Je kan ze allemaal nalezen via de vierde link. (4)
https://www.axios.com/2023/11/18/openai-memo-altman-firing-malfeasance-communications-breakdown
https://www.tijd.be/de-tijd-vooruit/tech/bizarre-bedrijfsstructuur-maakte-paleisrevolutie-mogelijk-bij-openai/10507397.html
https://www.searchenginejournal.com/openai-pauses-new-chatgpt-plus-subscriptions-due-to-surge-in-demand/501360/#close
https://www.techmeme.com/231118/p20#a231118p20


ONDERZOEKERS IN DE EU TOCH TOEGANG TOT API VAN X
Nadat Elon Musk Twitter overgenomen had (en het hernoemde naar X), voerde hij ook een wijziging door bij de API, de interface waarmee derden toegang krijgen tot de data op X.  De prijs werd fiks opgetrokken - niet alleen voor commerciële toepassingen die bijvoorbeeld berichten in jouw plaats posten op X, maar ook voor wetenschappers. En voor die laatsten was dat wel een drempel die te hoog was. Zij klaagden erover dat zij nu niet langer de data konden bestuderen, en dus ook geen studies meer konden uitvoeren over o.a. des- en misinformatie.

En kijk: die tarieven worden nu aangepast - maar alleen voor de EU. Want artikel 40 van de Digital Services Act bepaalt dat grote platformen toegang tot hun data moeten geven aan doorgelichte wetenschappers.  Volgens de nieuwe voorwaarden krijgen wetenschappers in de EU toegang tot  de data van X en mogen ze die gebruiken voor onderzoeken die binnen de DSA doeleinden vallen. Dat betekent dus onderzoeken naar het opsporen, identificeren en begrijpen van systematische risico's in de EU.
https://techcrunch.com/2023/11/17/change-in-xs-terms-indicate-eu-researchers-will-get-api-access/



X WEER ONDER VUUR: EU EN GROTE BEDRIJVEN SCHORTEN ADVERTENTIES OP
Een moeilijk onderwerp, dat heel veel controverse oproept en de gebruikers in twee kampen verdeelt: doet X (en dan met name Elon Musk) te weinig om desinformatie tegen te gaan? De een zal zeggen dat X voldoende doet, met zijn Community Notes, en dat het niet aan Twitter was om bijvoorbeeld accounts zoals die van ex-president Trump te verbannen. De ander zal zeggen dat X te weinig doet, en dat haatspraak en desinformatie hierdoor aangemoedigd wordt.

Bij dat laatste kamp behoort ook de Europese Commissie. Omdat de EC vindt dat  er te veel desinformatie heeft, heeft zij aangekondigd dat zij haar advertenties op X tijdelijk opschort, om te voorkomen dat die advertenties naast ongewenste content verschijnen, en daarmee de reputatie van de EC beschadigen (1).

Eenzelfde aankondiging bij verschillende grote Amerikaanse bedrijven.  Enerzijds omdat zij Musk beschuldigen van antisemitische uitlatingen, en anderzijds omdat de belangenorganisatie Media Matters in een rapport stelde dat advertenties van Apple, Oracle, NBC en Comcast geplaatst waren naast antisemitische content op X. Met tot gevolg dat die grote bedrijven meteen aankondigden dat ook zij niet meer zullen adverteren op X. (Even terzijde: wij hebben nog nooit een ad gezien van de EU noch van een van de andere bedrijven op X).(2)

Elon Musk reageerde furieus op dat rapport van Media Matters. Volgens hem heeft die organisatie expres een dergelijke plaatsing naast content uitgelokt, en trekt hij maandag, zodra de rechtbanken open zijn, meteen naar de rechter om Media Matters aan te klagen. (3)
https://www.politico.eu/article/no-more-ads-elon-musk-x-twitter-european-commission-tell-staff/
https://www.theguardian.com/technology/2023/nov/17/elon-musk-antisemitic-tweet-apple-pausing-ads
https://twitter.com/elonmusk/status/1725771191644758037



WAT IS DE SITUATIE BIJ OPENAI NU HET STOF LIJKT NEER TE DWARRELEN?
Het was echt wel een salvo van berichten over openAI de voorbije dagen, waarbij het moeilijk was om te begrijpen wat er echt gaande was, wat er achter de coulissen speelde. Het stof lijkt ondertussen te zijn gaan liggen. Er zijn enkele feiten bekend: voormalig CEO van OpenAI en medeoprichter ervan, Sam Altman, wordt samen met Greg Brockman hoofd van een nieuw team dat bij Microsoft opgericht wordt, en onderzoek moet uitvoeren naar AI. Verschillende voormalige medewerkers van OpenAI hebben zich ondertussen aangesloten bij het nieuwe team bij Microsoft.

Maar wat dit nu betekent voor de verhouding tussen Microsoft, toch een commercieel en beursgenoteerd bedrijf, en OpenAI, dat eigenlijk op een non-profitorganisatie gebaseerd is? Dat is nog onduidelijk. Momenteel draaien de berichten op de verschillende media vooral rond de intriges, wie wat beslist heeft, en waarom. Maar hoe het nu verder moet is echt niet duidelijk. Vooral wat de intellectuele eigendom betreft van het werk dat gedaan werd door OpenAI, toen het open source was, en of mensen zoals Sam Altman dat werk zomaar kunnen meenemen naar Microsoft, een commercieel bedrijf.

Maar hopelijk wordt dat in de volgende dagen opgeklaard.
https://techcrunch.com/2023/11/20/catching-up-on-openais-wild-weekend/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-11-20/openai-staff-threaten-to-go-to-microsoft-if-board-doesn-t-quit



META TEST ALTERNATIEF VOOR HASHTAGS EN BLUESKY GROEIT GESTAAG
Vandaag twee korte berichten over sociale netwerken. Om te beginnen: Threads, het sociale netwerk dat Meta gelanceerd heeft als alternatief voor Twitter/X. Toen het van start ging, waren er heel wat functies die je in X terugvindt, niet aanwezig bij Threads. Waardoor het sociale netwerk toch wel wat minder te bieden had.

Een van die handige dingen bij Twitter/X is bijvoorbeeld de # hashtag. Daardoor kun je gemakkelijk verschillende postings over een bepaald onderwerp  terugvinden. Threads had dit niet, maar beseft nu dat dit toch wel een gemis is. Daarom gaat het experimenteren met getagde onderwerpen, zodat je postings kan klasseren op basis van interesse of thema. Alleen: Threads gaat daar geen #hashtag voor gebruiken. In de plaats daarvan komen er aanklikbare links. Voorlopig wordt het alleen uitgetest in Australië. Om op te volgen dus - alhoewel wij twijfelen of het echt goed zal werken (1).

Het tweede bericht betreft het nieuwe sociaal netwerk Bluesky. Ook een alternatief voor Twitter/X, dat in het kielzog van Mastodont opgericht werd. Dat lijkt toch stilaan van de grond te komen: het heeft nu 2 miljoen gebruikers, en binnenkort zou er een publieke webinterface beschikbaar worden. Begin volgend jaar zou er ook een federatie-vorm van het netwerk komen - wat wil zeggen dat iedereen zijn eigen Bluesky service kan draaien, en die kan koppelen aan andere diensten, via hetzelfde protocol. Alleen: het protocol dat het hiervoor gebruikt is het AT-protocol, dat niet echt ingeburgerd is. Mastodon, dat ook volgens het gedecentraliseerde principe werkt, maakt gebruik van ActivityPub, dat bij steeds meer sociale netwerken het verbindende  protocol is. (2)
https://techcrunch.com/2023/11/15/threads-starts-testing-hashtags-without-the-hash/
https://techcrunch.com/2023/11/16/x-rival-bluesky-hits-2m-users-saying-federation-coming-early-next-year/



APPLE GAAT DAN TOCH RCS INVOEREN
Verleden week kon je nog lezen (1) dat Google de hulp inroept van de EU om Apple te dwingen om ook met RCS of Rich Communication Services te werken voor hun berichten.  En kijk: plots heeft Apple aangekondigd dat het inderdaad RCS gaat aanvaarden als standaard. "Later volgend jaar" (wat evengoed januari als december 2024 kan betekenen),  zou een software update de ondersteuning van RCS bevatten, waardoor gebruikers van een Android en een Apple toestel gemakkelijker met elkaar kunnen communiceren.

Apple voegde er wel fijntjes aan toe dat RCS zal werken naast iMessage, dat nog altijd de beste en best beveiligde messagingdienst voor Apple-gebruikers blijft. Door toevoeging van RCS zal je buiten iMessage ook een melding kunnen ontvangen wanneer iemand je bericht gelezen heeft, je zal kunnen zien wanneer iemand aan het typen is, je kan video's en afbeeldingen in hoge kwaliteit bekijken, en je krijgt in real time data over de locatie.

Apple legt er de nadruk op dat iMessage End-to-End versleuteling heeft , terwijl RCS dat momenteel nog niet doet. Wat de reden zou zijn waarom het tot nu toe RCS weigerde te implementeren. Maar het voegt eraan toe dat het zal meewerken met de standaardisatieorganisatie GSMA om dat RCS protocol te verbeteren. (2)

Waarom Apple zo terughoudend is om iMessage aan te passen aan een algemeen geldende standaard? De exclusiviteit van iMessage, zo leert een reactie in de podcast DTNS ons.  "De druk op tieners om een iPhone te hebben en erbij te horen, mag je niet onderschatten. Ik werk in een onderwijsinstelling en zag hoe scholieren van het middelbaar de draak staken met kinderen die geen iPhone hebben. Ik zag hoe kinderen aan andere kinderen vertelden dat zij niet tot hun groepje konden toetreden, omdat zij geen iPhone hebben. Kinderen staan onder enorme druk" en dat heeft uiteraard niet alleen te maken met de juiste smartphone die je moet hebben, maar ook allerlei andere modetrends. (3)
https://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=38166
https://9to5mac.com/2023/11/16/apple-rcs-coming-to-iphone/
https://dailytechnewsshow.com/



NIEUWE VORMGEVING VAN TINDER  INCLUSIEF "RIZZEN" VERLEIDT DE GEBRUIKERS NIET
Tinder heeft enkele dagen geleden zijn profielpagina in een nieuw kleedje gestoken, om toch ook het Gen Z volkje te kunnen lokken.  Want die lusten geen pap van datingapps, dat vinden zij maar niets, zo lees je in een artikel bij Wired (1). Meer nog: 79% van universiteitsstudenten zou helemaal geen gebruikmaken van datingapps op regelmatige basis. Nu, eerlijk gezegd: wanneer je student bent dan heb je genoeg jong volk om je heen om contact te leggen - datingapps worden in het algemeen gebruikt door mensen die meer geïsoleerd zijn.

Hoe werkt Tinder dat dan uit? Concreet gaat het om het opfleuren van de profielpagina met "rizzing". Dat is een term die staat voor de manier waarop je met iemand wil flirten of charmeren. (2)

Dat moet het voor jou gemakkelijker maken om te gaan flirten. Voortaan staan er op je  profielpagina ook openingszinnen om een gesprek te beginnen, quizzen, tags - en onvermijdelijk ook de optie om de donkere modus te activeren.

Tot de openingszinnen behoren flauwe zinnen zoals "The key to my heart is", waarop je gesprekspartner dan moet antwoorden. Of een uitdaging: twee keer iets waars zeggen, en de derde keer een leugen, en je moet raden wat waar is en wat niet.  Volgens techCrunch zou Tinder misschien deze aanpak afgekeken hebben van concurrerende datingapp Hinge.

Engadget heeft alvast zijn oordeel klaar over deze nieuwigheid op Tinder: het zou de fun bij het "rizzen" helemaal kapotgemaakt worden. Zeg nu zelf: wanneer je weet dat die slimme openingszinnen helemaal niet origineel zijn, maar behoren tot de standaard van de app, dan is er toch geen plezier meer aan, niet?
https://techcrunch.com/2023/11/20/tinder-redesigns-profile-pages-with-prompts-info-tags-and-quiz/
https://www.wired.com/story/end-of-dating-apps/
https://www.engadget.com/the-morning-after-tinders-rizz-first-redesign-just-ruined-rizz-for-everyone-121537687.html?src=rss




WORLD PRESS PHOTO WEDSTRIJD LEGT REGELS VAST VOOR GENERATIEVE AI
Na de storm van AI-toepassingen die de hele techwereld overspoelde, lijkt de rust nu weergekeerd en is het stilaan tijd om regels op te leggen. Die worden, als je het ons vraagt, best niet vanuit ambtenarenbureautjes in Brussel of Washington vastgelegd, wel door marktspelers die weten waarover zij het hebben.

Eerder kon je al lezen over regels die vastgelegd werden bij de Grammy Award (1).  En nu heeft ook World Press Photo regels vastgelegd die het zal hanteren bij haar wedstrijd om de beste foto's te bekronen.  Eerst had de World Press Photo Foundation bekendgemaakt dat het met behulp van AI aangemaakte bijdragen zou aanvaarden. Maar dat lokte meteen heel veel protest uit bij fotojournalisten. De kern van hun bestaan is immers het documenteren van echtgebeurde evenementen, en daarbij is het uitgesloten dat er met AI aan die foto's gewerkt zou worden.

Daarna stelde de organisatie nieuwe regels voor:  met AI gegenereerde afbeeldingen worden niet toegelaten. En daarbij gaat het om afbeeldingen die volledig door AI aangemaakt werden, als afbeeldingen gebaseerd op een echte foto, maar aangevuld door een AI.

Voor alle duidelijkheid: bij deze fotowedstrijd zijn er verschillende categorieën. Naast het Singles, Stories en Log-Term Projects waar AI gebruik al verboden was, wordt dit nu uitgebreid naar het Open Format.  Ook regels voor het manipuleren van beelden werden aangescherpt. Daarover meer bij The Verge.
https://time.com/6288131/grammys-ai-rules/
https://www.theverge.com/2023/11/21/23970682/world-press-photo-contest-generative-ai-rules-guidelines



AMAZON WIL 2 MILJOEN MENSEN TRAINEN IN AI EN ANTHROPIC BRENGT CLAUDE 2.1 UIT
We blijven nog even bij artificiële intelligentie. Om te beginnen een bericht over Amazon. Dat heeft een programma aangekondigd, AI Ready, dat wereldwijd aan 2 miljoen mensen gratis een training in AI moet geven.

Het programma bevat drie projecten: acht gratis  cursussen over AI en generatieve AI, een AWS Generative AI Fellowship (hogere opleiding) waaraan meer dan 50.000 studenten kunnen deelnemen, en een samenwerking met Code.org om studenten in te wijden in generatieve AI.  Allemaal bedoeld voor beginnelingen tot geavanceerde studenten . Meer bij The Decoder (1)

Het tweede bericht betreft Claude, de AI van de startup Anthropics. Die heeft een update uitgebracht voor zijn AI chatbot, die beduidend langere teksten kan brengen, accurater is en in meer toepassingen geïntegreerd kan worden.

Concreet betekent dit dat Claude 2.1 tot 200.000 tekens kan verwerken, goed voor 150.000 woorden of 500 pagina's tekst - dubbel van wat je voorheen met een token kon raadplegen. Het maakt wel dat je bijvoorbeeld technische documenten kan uploaden en laten ontleden, lijvige financiële rapporten, zelfs langere literaire werken. Meer over al die nieuwigheden bij SearchEngineJournal (2)
https://the-decoder.com/ai-ready-initiative-amazon-aims-to-train-two-million-people-in-ai-for-free-by-2025/
https://www.searchenginejournal.com/anthropic-introduces-claude-2-1-with-200k-context-window/501907/#close



AI: NIEUWIGHEDEN VAN OPENAI EN STABLE DIFFUSION
Neen, wij gaan vandaag niet berichten over Sam Altman, de ontslagen directeur van OpenAI. Dat verhaal begint te veel te lijken op een Netflix-reeks, met intriges en inside-informatie die haast niet te volgen is. Wij volstaan met te vertellen dat het er nu uitziet dat Sam Altman terug in dienst is als CEO van OpenAI. Terug naar af dus. Maar met heel wat ophef en ongetwijfeld veel zure emoties tussen de hoofdrolspelers die door deze episode teweeggebracht zijn (1)

Laat ons het liever houden bij enkele interessante nieuwe en positieve ontwikkelingen op het gebied van artificiële intelligentie. Om te beginnen: de AI start-up achter Stable Diffusion, werkt nu aan een methode om niet alleen stilstaande beelden te maken op basis van een tekstprompt, maar ook videobeelden. Momenteel kan de AI, op basis van een stilstaand beeld, een video maken met maximum 25 frames per seconde. Wat echt indrukwekkend is, want het geeft een heel vloeiend beeld. Tenminste voor video die in films gebruikt wordt, niet voor games, zo leren we (2).

Stable Video Diffusion, zoals de tool heet, is nog altijd in research preview. Er kan een multi-view synthese worden gemaakt van een enkel beeld, waarbij de multi-view datasets fijn afgesteld kunnen worden. Bij Engadget lees je meer (3) en ook bij Stability AI zelf.
https://www.engadget.com/sam-altman-is-reinstated-as-openai-ceo-five-days-after-being-fired-070037749.html?src=rss
https://www.quora.com/Why-is-24-25-fps-okay-for-video-but-painfully-low-for-gaming
https://www.engadget.com/the-ai-startup-behind-stable-diffusion-is-now-testing-generative-video-105519658.html



AI NIEUWS CHATGPT VOICE, COPILOT VOOR WINDOWS 10 EN INFLECTION AI
Nog wat positieve evoluties. Om te beginnen: de mogelijkheid om een gesproken gesprek te houden met  de ChatGPT chatbot  had OpenAI al in september uitgerold, maar toen was dat voorbehouden voor  gebruikers van de Plus en Enterprise versie van ChatGPT. Betalende gebruikers dus, op Android en iOS toestellen. Die financiële barrière valt nu weg: je zal voortaan met je stem (in het Engels weliswaar) een gesprek hebben met de chatbot, op je mobiele toestel, ook wanneer je geen betalende account hebt (1). Je kan het 'gesprek' opstarten door op het symbool met de koptelefoon te tikken.

Tussen haakjes: die voice functie van ChatGPT kan eigenlijk veel meer - hij kan zelfs een stem imiteren via stemanalyse: gewoon enkele seconden spraak "voeden" aan de bot, en hij kan antwoorden met de gewenste stem. Maar om misbruik te voorkomen, heeft ChatGPT deze functie afgezwakt.

Het tweede bericht betreft CoPilot, de naam die Microsoft gegeven heeft aan zijn AI assistent en chatbot die in al zijn verschillende tools ingeweven werd. Tot nu toe was CoPilot enkel beschikbaar voor Windows 11 computers. Dat verandert nu: ook mensen met een Windows 10 computer kunnen CoPilot uittesten , tenminste als zij ingetekend hebben op het Windows Insider programma.(2)

En tot slot een bericht van een tamelijk onbekende nieuwkomer op AI-gebied: Inflection AI. Deze start-up heeft een tijdje geleden de conversationele chatbot Pi uitgebracht, en heeft nu een nieuw model aangekondigd, dat naar eigen zeggen beter presteert dan de populaire alternatieven van Google (PaLM Large 2) en Meta (LLaMA2) , en GPT-4 nauw op de hielen zou zitten. De chatbot heeft nog wat fine-tuning nodig om de juiste toon te vinden, aldus Forbes, en daarna zou hij geïntegreerd worden in Pi. (3)
https://www.engadget.com/chatgpts-voice-chat-feature-is-rolling-out-to-free-users-085549323.html?src=rss
https://www.engadget.com/windows-10-users-can-now-try-out-microsofts-copilot-ai-153316313.html?src=rss
https://www.forbes.com/sites/alexkonrad/2023/11/22/inflection-ai-releases-2nd-model-on-gpt-4-heels/



AI EN AUTEURSRECHTEN:  HET KAN BLIJKBAAR ALLE KANTEN NOG UIT
Elke AI is gebaseerd op een model - een verzameling teksten of afbeeldingen. Daarop wordt een AI losgelaten, die dan gaat kijken, in het geval van een tekstgebaseerde AI, naar welk woord het meeste kans maakt om op een ander woord te volgen. Bij een op afbeeldingen gebaseerde AI gaat het om de alt-namen van afbeeldingen die de AI combineert. Het heeft niets te maken met "echte" intelligentie, het is gewoon een machine die veel data verwerkt, en daaruit conclusies trekt.

Het grote probleem blijft echter dat de makers van die AI eigenlijk geen expliciete toestemming gevraagd hebben om de schrijvers van de teksten en de makers van afbeeldingen om hun werk te verwerken in de modellen. En daar zit een heel nauw schoentje te wringen. Dat tot heel wat processen zal kunnen leiden.

OpenAI heeft al enkele processen aan zijn broek, en nu wordt het opnieuw aangeklaagd - deze keer samen met Microsoft. De aanklacht werd ingediend door ene Julian Sancton, die spreekt namens een groep non-fictie auteurs. Zij klagen namelijk aan dat zij geen vergoeding ontvangen hebben voor het gebruik van hun boeken en academische artikels bij de training van de Large Language Models (1).

Is die klacht gerechtvaardigd? Tekst is tekst, en wie kan beweren dat hij het auteursrecht over woorden? Alvast een federale rechter in de VS heeft beslist dat een klacht van Sarah Silverman tegen Meta geen grond heeft: zij klaagde aan dat Meta  haar geen toestemming gevraagd had om haar boeken te gebruiken om zijn generatieve AI te trainen. Het is al de tweede keer dat een rechtbank in het voordeel van de AI beslist. In dit geval is de redenering van de rechter: "Je kan op geen enkele manier begrijpen of het LLaMA model de boeken van de klagers herwerken of aanpassen".

Er zullen blijkbaar nog heel wat processen gevoerd moeten worden vooraleer hierover duidelijkheid komt... (2)
https://www.engadget.com/openai-and-microsoft-hit-with-copyright-lawsuit-from-non-fiction-authors-101505740.html?src=rss
https://www.hollywoodreporter.com/business/business-news/sarah-silverman-lawsuit-ai-meta-1235669403/ a



OPENAI ZOU OP HET PUNT GESTAAN HEBBEN ECHT DENKENDE AI TE ONTDEKKEN
Een van de verhalen die de laatste dagen circuleren in verband met het ontslag van Sam Altman, CEO van OpenAI, en de daaropvolgende soap, is dat het ontslag wel eens te maken zou kunnen hebben met een revolutionaire ontwikkeling bij het bedrijf

Het zou gaan op Q* (spreek uit:Q-Star). Dat zou een radicale verbetering zijn, een stap naar Artificiële Generale Intelligentie (AGI). Omdat Q* zou kunnen redeneren. Vergeet niet dat bij de 'gewone' generatieve AI de intelligentie gebaseerd is op antwoorden die het al geleerd had. Hoe meer data er in het model ingevoerd wordt, hoe beter de AI wordt. Maar: deze generatieve AI kan nog altijd niet zelf denken, kan zelfs niet uitleggen waarom hij het antwoord geeft dat hij geeft, waarom hij die beslissing genomen heeft. De mens kan dat wel.

Maar Q* zou een belangrijke doorbraak betekenen voor artificiële generale intelligentie of AGI. Dat is een autonoom systeem dat zijn beslissingen kan redeneren, en dus zou kunnen concurreren met de mens op het gebied van verschillende taken, of disciplines. Zo zou Q* in het bijzonder goed zijn in het oplossen van mathematische problemen. Iets wat AI tot nu toe niet goed was, want zelfs bij simpele rekensommen sloeg het de bal mis.

Q* zou wiskundige problemen kunnen oplossen die kinderen in de lagere school kunnen, en dat is een hele vooruitgang, zo lees je bij Tom's Hardware. Het zou zelfs kunnen betekenen dat Q* grote gevolgen kan hebben op verschillende gebieden waar redenering en het nemen van beslissingen vereist is.

Maar er zit ook een andere kant aan: de risico's, de ethische gevolgen van een dergelijke krachtige AI-technologie. En wetenschappers waarschuwen al langer dat er eerst onderzoek moet gebeuren naar de impact die dit kan hebben, vooraleer de technologie op de wereld losgelaten mag worden.

En dus zou deze baanbrekende evolutie misschien op de achtergrond gelegen hebben van de strubbelingen bij de directie van OpenAI. Alle details bij Tom's Hardware en The Information.
https://www.tomshardware.com/tech-industry/artificial-intelligence/openai-was-close-to-ai-breakthrough-that-could-threaten-humanity-report
https://www.theinformation.com/articles/openai-made-an-ai-breakthrough-before-altman-firing-stoking-excitement-and-concern



X BRENGT TERUG KRANTENKOPPEN IN POSTINGS EN OOK EUROPESE ADVERTEERDERS HAKEN AF
X, het voormalige Twitter, had verleden maand beslist om de krantenkoppen niet meer te vermelden die bij de url van een nieuwsartikel horen, dat om een mooiere lay-out te verkrijgen. De meeste publicaties pasten dan een slimmigheid toe, door de kop in de foto zelf te plaatsen die door de URL opgehaald wordt.

Maar nu draait het die beslissing terug. In een tweet heeft Elon Musk aangekondigd dat het platform voortaan in het bovenste gedeelte van de URL-kaart de titel zal vermelden. Dat zal het voor uitgevers veel eenvoudiger maken. (1)

Ondertussen blijft de boycotbeweging tegen X aangroeien, omwille van de bewering van Media Matters dat advertenties vertoond worden naast antisemitische berichten op het platform. Nadat eerder grote Amerikaanse bedrijven, zoals Disney en IBM aankondigden dat zij geen advertenties meer willen plaatsen op X, melden webwinkel Bol en De Nederlandse Loterij dat zij het voorbeeld volgen. (2). Toch nog even herinneren dat volgens Musk de beweringen van Media Matters gelogen zijn en dat deze actiegroep bewust beelden gemanipuleerd heeft...
https://techcrunch.com/2023/11/22/elon-musk-says-x-will-show-headlines-on-the-platform-again/
https://www.bnr.nl/podcast/tech-update/10532510/ook-nederlandse-bedrijven-stoppen-met-advertenties-op-platform-x-voorheen-twitter




BARD KAN INFORMATIE VINDEN IN YOUTUBE VIDEO
In vergelijking met het vorige bericht valt het nieuws over Bard wat minnetjes uit. De generatieve AI chatbot van Google, Bard, kreeg namelijk een update die  heel handig is en eigenlijk ook wel knap - maar het is geen AGI. Wat Bard nu kan, is dat het door zijn integratie met YouTube, individuele video's kan ontleden. En dan de informatie daaruit halen waarnaar je eigenlijk aan het zoeken was. Met als voordeel dat je de hele video niet moet bekijken.

Zo vertelt The Verge hoe Bard je een lijst met ingrediënten kan krijgen en stap-voor-stap instructies  voor een recept, door een video te bekijken, en je kan specifieke vragen over de video stellen.
https://www.engadget.com/googles-bard-ai-chatbot-is-getting-better-at-understanding-youtube-videos-065614540.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/11/22/23972636/bard-youtube-extension-update-search-video-content





 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



JE ADEMHALING TESTEN VIA SENSOR DIE JE INSLIKT
Een 'slimme capsule" die doorheen je lijf reist, en vitale signalen moet oppikken, zelfs een overdosis aan verdovingsmiddelen kan ontdekken. Dat is wat onderzoekers bij de MIT ontwikkeld hebben.

Nadat je de capsule ingeslikt hebt, zou die signalen zoals je hartslag en je ademhalingspatroon kunnen opvolgen. Dat zou dan goed kunnen helpen bij onderzoeken naar slaapproblemen (bijvoorbeeld apneu), maar bij patiënten die een overdosis verdovingsmiddelen gebruikt hebben, zou ook een terugval van de ademhaling ontdekt worden.

Normaal moet een patiënt bij een slaaponderzoek aangesloten worden op tal van sensoren en toestellen: sensoren worden op de hoofdhuid aangesloten, de slapen, borst en longen, en daaraan hangen allemaal draden. Soms wordt er ook nog een neusknijper aan toegevoegd, een riem rond de borst, en een oximeter aan de pols. Wie kan nog slapen met al die toestelletjes, en vooral: hoe kan dit een normaal beeld geven van je slaap?

Daarom zou die nieuwe capsule een hele verbetering kunnen betekenen voor het onderzoek. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/mit-tests-new-ingestible-sensor-that-record-your-breathing-through-your-intestines-224823353.html?src=rss



NIEUWE WOORDJES LEREN: WAT IS QI2?
Wel, dat is de nieuwe versie van draadloos laden, dat ook magnetisch laden omvat. Dat laatste is deels afkomstig van Apple, dat zijn mag-safe Power Profile liet incorporeren in de nieuwe standaard.

Je zal dus een Qi2 lader kunnen kopen, en die gebruiken met ofwel een mag-safe toestel van Apple, of een Android-toestel dat de Qi2 magnetische technologie aan boord heeft, of een hoesje kunnen kopen voor een van beide toestellen, dat dan magneten bevat. Qi2 zal ook toestellen kunnen laden die compatibel zijn met Qi1.

Wanneer je de eerste toestellen op de markt zal kunnen zien met deze technologie? De eerste toestellen zouden volgens de Wireless Power Consortium al bijna doorheen het certificeringsproces zijn geraakt, en tegen de feestdagen al in de winkel liggen. Nog meer dan 100 andere toestellen zitten nog in de testfase van de certificering. Het eerste toestel van Apple met deze certificering wordt de iPhone 15.
https://www.theverge.com/2023/11/15/23961310/qi2-magnetic-wireless-charging-open-standard-certification


MOZILLA VENTURES INVESTEERT IN SENDMARC
Op het eerste zicht een bericht dat je eerder in een financiële krant zou verwachten. Maar het heeft wel degelijk een belangrijke betekenis op techgebied. Sendmarc is namelijk een bedrijf dat gespecialiseerd is in cybersecurity voor e-mail en domeinen.

En dan met name in het voorkomen dat iemand anders zich via e-mail als jou kan uitgeven (bijvoorbeeld bij phishing en spoofing), waarop 90% van alle cybercrime gebaseerd is. Het doet dat, door tools aan te bieden waarmee organisaties hun e-maildomeinen kunnen beschermen en die kunnen monitoren op pogingen tot misbruik. Dit systeem heet DMARC, en het is hetzelfde authenticatieprotocol voor e-mail dat ook bij de NASA en delen van de Amerikaanse regering gebruikt worden.

Met de investering wil Mozilla Ventures DMARC promoten bij domeinhouders en bedrijven, om die beter te beschermen. Zou Mozilla, dat ook achter de gratis mailclient Thunderbird zit, op termijn de DMARC tools in Thunderbird gaan inbouwen? Het zou een hele stap voorwaarts zijn!
Een Youtubefilmpje vertelt je wat DMARC is.
https://blog.mozilla.org/en/mozilla/news/mozilla-ventures-invests-in-sendmarc-global-leader-in-email-and-domain-security/
https://www.youtube.com/watch?v=UAWurm5ANQg
https://blog.mozilla.org/en/mozilla/news/mozilla-ventures-invests-in-sendmarc-global-leader-in-email-and-domain-security/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




APPLE MUSIC CLASSICAL  NU OOK VOOR DE IPAD
Goed nieuws voor de liefhebbers van klassieke muziek: Apple Music Classical, de dienst van Apple Music die alleen klassieke muziek bevat, werd al 8 maanden geleden uitgebracht, maar was tot nu toe niet beschikbaar voor de iPad. Dat verandert nu: Classical v1.1 is nu beschikbaar in de App Store, met een nieuwe design die geoptimaliseerd is voor het grotere scherm van de iPad - met een navigatiebalk aan de zijkant, en een 'now playing' knoppenbalk voor het beheren van je muziek.
https://9to5mac.com/2023/11/16/apple-music-classical-is-now-available-on-the-ipad/




SPOTIFY: NIEUWE TARIEVEN LOKKEN VERONTWAARDIGING
Muziekstreamingdienst Spotify gaat de manier waarop het royalty's betaald aan muzikanten wijzigen. En sommige artiesten zijn daar niet echt gelukkig mee. Voor twee van die wijzigingen is er geen protest. Zo valt er niets in te brengen tegen de maatregel om labels een vergoeding zullen moeten betalen aan Spotify, wanneer zij betrapt worden op flagrante streaming fraude. En ook  kan je niets hebben tegen het feit dat Spotify pas na 2 minuten luisteren een vergoeding gaat uitkeren voor audio die geen muziek is (denk aan statische geluiden of white noise) in plaats van na 30 seconden luistertijd, zoals dat voor gewone muziek het geval is.

Maar waar sommigen toch wel problemen mee hebben is de maatregel dat songs of tracks pas geld gaan opbrengen wanneer zij minstens 1.000 keren afgespeeld werden in een periode van 12 maanden.  Want dat zou voor beginnende artiesten de kans om geld te verdienen toch wel kleiner maken, zeggen sommigen.  Maar als je weet dat songs die minder dan 1.000 keren gespeeld worden, amper 25 dollarcent of minder per maand opbrengen, dan is dit geen maatregel die leven of dood uitmaakt voor de artiesten.

En het is niet zo dat Spotify met die laatste maatregel geld wil uitsparen om in eigen zak te steken. Neen: het geld dat zo bespaard wordt, door Spotify geschat op een 40 miljoen dollar, zou in een pot komen die dan onder de artiesten die meer beluisterd worden, verdeeld wordt.
https://www.musicbusinessworldwide.com/spotify-is-changing-its-royalty-model-to-crush-streaming-fraud/
https://artists.spotify.com/blog/modernizing-our-royalty-system




 
De nieuwe oogst


   
BUILD YOUR OWN X
Voor wie graag met code aan de slag gaat: deze Github-pagina bevat instructies om je favoriete technologieën van de grond af zelf op te bouwen. Docker, 3D renderer, Bot, database, noem het maar op: hier vind je het.
[Taal: EN]
https://github.com/codecrafters-io/build-your-own-x







100 BESTE FILMS UIT DE ZEVENTIGER JAREN

Het magazine Far Out heeft een knappe lijst opgesteld met de beste films uit de zeventiger jaren. Want die waren best boeiend, met heel wat maatschappelijke kritiek. Regisseurs zoals Francis Ford Coppola, George Lucas, Paul Schrader en Steven Spielberg zorgden voor een nieuwe soort cinema, waarbij de grens tussen artistieke en commerciële films vervaagde.
Een lesje filmgeschiedenis in dit knappe artikel.
[Taal: EN]
https://faroutmagazine.co.uk/100-best-movies-of-the-1970s/



AUDUBON: VOGELMIGRATIE
Elk jaar maken ontelbare vogels een lange vlucht, om naar hun winterverblijfplaats te verhuizen. Deze website geeft je een overzicht van die migratie. Je kan ook op vogelsoort selecteren, en dan zien waar die het meeste voorkomt. Een landkaart met enorm veel mogelijkheden.
[Taal:EN]
https://explorer.audubon.org/home?legend=collapse&threatOverlay=expand&layersPanel=expand






STARRYAI: ZELF KUNST MAKEN
Deze webdienst biedt je de mogelijkheid om zelf creatief aan de slag te gaan met AI. Je kan tot 5 kunstwerken per dag gratis aanmaken, en zonder watermerk. En je bent volledig eigenaar van je creatie, die je in je eigen project verwerken kan.
Van de dienst bestaan er ook apps voor Android en iOS.
[Taal: EN]
https://starryai.com/



ODDEE: OPMERKELIJKE VERHALEN

Voor liefhebbers van grappige en opmerkelijke verhalen - genre Buzzfeed. Over honden die belangrijke jobs vervullen, over rare Thanksgiving tradities, spectaculaire ongevallen, en meer. Om even te ontsnappen aan de harde werkelijkheid dus.
[Taal: EN]
https://www.oddee.com/


TEXT PARTICLES
Een knap staaltje grafisch werk: gebruik je cursor om de partikeltjes waaruit de tekst bestaat te doen bewegen, en pas met je klavier de tekst aan. Meer is het niet, maar het is wel mooi.
https://williamhoza.com/text/?t=Hello


PRODUCTIVITEITSTECHNIEKEN
Het kan altijd beter - dat is een gevoel dat jij misschien ook hebt. Je hebt zoveel te doen, maar je komt er niet toe. En je voelt je dan heel schuldig. Maar er bestaan gelukkig verschillende methodes om productiever te zijn. Zodat je de belangrijkste taken toch uitvoert, en andere taken kan uitstellen. En je je veel gelukkiger voelt. Dit artikel vertelt je over die technieken: van Pomodoro tot 3/3/3 en Eat The Frog. Het kan je alleen maar helpen!
[Taal: EN]
https://leadership.garden/6-productivity-techniques/#3-%EF%B8%8F-the-3-3-3-technique


SHERLOCK HOLMES ALS TEKENFILM
Het lijkt heiligschennis, deze korte samenvatting van een van de Sherlock Holmes verhalen, gegoten in de vorm van een tekenfilm. Maar het is de juiste vorm voor mensen met een korte tijdspanne. Het hele verhaal wordt verteld in slechts 5:16. Neem dus even een koffietje en relax. (En het gekke is: zodra het verhaal begon, wist ik, als trouwe fan van Arthur Conan Doyle, hoe het ging eindigen!)
[Taal: EN]
https://www.youtube.com/watch?v=5pBGutEhZes


WORLD FOOD CLOCK
We verspillen met zijn allen veel te veel voedsel. En dat kost niet alleen geld, maar het kost onze planeet grondstoffen, die nuttiger besteed hadden kunnen worden.
Deze website vertelt je wat de gevolgen zijn van die voedselverspilling: hoeveel voeding er wordt geproduceerd, hoeveel ervan verspild wordt, hoeveel hectare grond gebruikt wordt om dat voedsel te produceren, enz. Om toch even bij stil te staan. En je leven te beteren!
[Taal: EN]
http://worldfoodclock.com/




THE OREGON TRAIL
Voor de speelvogels: Internet Archive heeft een heerlijke afdeling met MSDOS spelletjes, om op je computer te spelen. Zoals Oregon Trail, maar ook Duke Nukem, Indiana Jones and the Last Crusade, en zelfs Lion King.
Om de ludieke mens in jezelf los te laten!
[Taal: EN]
https://archive.org/details/softwarelibrary_msdos_games





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Georganiseerd ambacht in Brugge vanaf de vroege middeleeuwen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tingieters_(Brugge)
    RISC instructiesetarchitectuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Power-architectuur
    Aramese cultuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aramese_cultuur
    Fraaie houttrechterzwam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fraaie_houttrechterzwam
    Kaapverdische muziek- en dansstijl - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coladeira
    Procedure, gebruikt door de IDF om te voorkomen dat soldaten gevangen worden genomen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hannibal-richtlijn
    Voetbalspeelster uit Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sofie_Vermeer
    Belgisch wielrenner - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gianluca_Pollefliet


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Tweede Kamerverkiezingen NL 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Kamerverkiezingen_2023
    Winnaar hiervan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Partij_voor_de_Vrijheid
    Wereldbeker bobsleeën 2023/2024 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbeker_bobslee%C3%ABn_2023/2024
    In Gaza is er nu een wapenstilstand - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wapenstilstand


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over W.O. II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Tweede_Wereldoorlog


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Heb je een oud Gmail-account dat je wilt behouden? Wees snel, want Google houdt grote schoonmaak
Vanaf volgende week begint Google aan een grote opruimactie voor Gmail. Dat betekent concreet dat ze inactieve accounts gaan verwijderen. Tot nu bleven die gewoon bestaan, maar daar komt dus een einde aan. Waarom doen ze dat en wat betekent dit voor jou? Wij zochten het uit.
https://www.ad.nl/tech/heb-je-een-oud-gmail-account-dat-je-wilt-behouden-wees-snel-want-google-houdt-grote-schoonmaak~ad3195c82/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Capture The Flag: 5 websites om je hackvaardigheden aan te scherpen
Met behulp van boeiende uitdagingen en competities bieden CTF's een uitstekende gelegenheid om uw beveiligings- en probleemoplossende vaardigheden te testen en te verbeteren
https://computertaal.info/2023/11/19/capture-the-flag-5-websites-om-je-hackvaardigheden-aan-te-scherpen/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Italiaanse privacyautoriteit neemt trainen AI met persoonsgegevens onder de loep
De Italiaanse privacytoezichthouder GPDP gaat het trainen van algoritmes en AI-modellen met persoonsgegevens onderzoeken. Het feitenonderzoek moet uitwijzen of websites voldoende beveiligingsmaatregelen nemen tegen het scrapen van persoonlijke data.
https://tweakers.net/nieuws/215954/italiaanse-privacyautoriteit-neemt-trainen-ai-met-persoonsgegevens-onder-de-loep.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Wetenschappers: eIDAS-wetgeving blijft gevaar voor privacy
Ook na een herwerking van de teksten blijven wetenschappers kritisch voor de eIDAS-wetgeving. De aanpassing maakt het nog altijd mogelijk dat bedrijven te veel data verzamelen of dat overheden het webverkeer van burgers afluisteren.
https://datanews.knack.be/nieuws/belgie/wetgeving-belgie/wetenschappers-eidas-wetgeving-blijft-gevaar-voor-privacy/



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



LIBRE OFFICE: EEN WATERMERK TOEVOEGEN
Soms zou je vergeten dat er, naast Word, nog andere tekstverwerkers zijn, die vaak zelfs gratis zijn. LibreOffice bijvoorbeeld. Een van de tools die deze tekstverwerker biedt, is het watermerk. Daarmee kan je aantonen dat de documenten die iemand te zien krijgt, wel degelijk door jou gemaakt werden.
Dit artikel bij ZDNet vertelt je wat een watermerk is, waarvoor je het gebruiken kan, en hoe je het aanbrengt op een document in LibreOffice.
https://www.zdnet.com/home-and-office/work-life/how-to-add-a-watermark-to-a-libreoffice-document-and-when-you-should/





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


OPERA GX 104.0 FINAl
De GX versie van de Opera-browser is de eerste browser ter wereld die speciaal voor gamers ontwikkeld werd. Wat o.a. inhoudt dat je heel veel mogelijkheden hebt om de browser aan te passen,speciale geluidseffecen en verschillende praktische add-ons die meteen geïntegreerd zijn.
https://www.chip.de/downloads/Opera-GX_169897869.html
https://www.opera.com/gx



WINMERGE: BESTANDEN VERGELIJKEN
Met deze freeware kan je veranderingen in tekstbestanden gemakkelijk opvolgen en ook het onderscheid in foto's. Zelfs mappen kan je met elkaar vergelijken.
https://www.chip.de/downloads/WinMerge_13014931.html
https://winmerge.org/
https://href.li/?https://explorer.audubon.org/home?threatOverlay=expand&layersPanel=expand&legend=collapse



MICROSOFT LOOP
Deze app voor Windows moet het samenwerken in teams vergemakkelijken. Om dingen samen te creëren, content aan te maken, taken te verdelen via alle Microsoft tools en alle Windows toestellen.
https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-loop



MAILTRACK VOOR GMAIL
Bij WhatsApp, Facebook en andere kan je een leesbevestiging krijgen voor je berichting.  Met deze Mailtrack krijg je dat ook in je Gmail. Je kan zo zien of en wanneer de bestemmeling van je mail je bericht ontvangen en gelezen heeft. De extensie zet meteen verschillende buttons in de interface van Google Mail.
https://www.chip.de/downloads/Mailtrack-fuer-Gmail-E-Mail-Tracking-fuer-Google-Chrome_104857819.html
https://mailtrack.io/en/


EPAGE: MAAK ZELF EEN BOOK
Met ePage kan je zelf een eBook maken in het EPUB formaat. De tool is gebruiksvriendelijk met zijn WYSIWYG (what you see is what you get) interface, die het simpel maken om een mooie EPUB bestand aan te maken. Je kan ook audio en video aan je boek toevoegen!
https://apps.microsoft.com/detail/epage/9NX4MD2DKDQ0?hl=en-us&gl=US



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
“Sommige mensen zijn zo geslepen
dat ze zichzelf in de vingers snijden.”
- C. Buddingh' -
Nederlands dichter en letterkundige
[1918-1985]