Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/11/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1339  van 17/11/2023


 

Gegroet lezer,

Buiten is het kil en grijs, iets wat de kleurenpracht van de herfstbladeren helaas niet kan verhelpen. Maar binnen is het lekker warm en gezellig, ideaal om de laatste hand te leggen aan deze editie. Wat hebben wij voor u in petto? Veel nieuwigheden van Google en Microsoft, waarbij artificiële intelligentie uiteraard een grote rol speelt.  Ook opvallend veel berichten over de EU nu de regelgeving rond de Digital Services Act concrete vorm krijgt. En verder natuurlijk ook leuke en handige websites en allerlei tips.

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



ENKELE BERICHTEN OVER MODERATIE BIJ TUMBLR EN X, EN EEN NIEUWE MODERATIETOOL VOOR KLEINERE PLATFORMEN
Een van de verplichtingen die door de Digital Services Act in Europa opgelegd worden aan grote platformen, is het modereren van de content die er geplaatst wordt. Trouwe lezers weten dat wij daar toch wel vragen bij stellen, want in de bestrijding van fake news is het begrip "fake" heel rekbaar - het conflict tussen Israël en Hamas toont dit nogmaals aan.

Vandaag enkele berichten over moderatie. Om te beginnen over Tumblr, het bloggingplatform dat Automattic (het bedrijf achter WordPress.co) in 2019 overgenomen had. CEO Matt Mullenweg van Automattic heeft moeten toegeven dat zijn pogingen om Tumblr op te krikken en terug populair te maken, helaas niet het gewenste gevolg hadden. Hij kondigde daarom aan dat een aantal medewerkers bij Tumblr gereorganiseerd en overgebracht wordt naar andere afdelingen an het bedrijf. Waarom hij echter niet wil besparen is op het Trust & Safety team, dat instaat voor de moderatie op het platform. Dat zou volgens hem zelfs nog verder uitgebreid worden. (1)

Het aantal moderatoren blijkt voor de EU een belangrijke factor om sociale media te beoordelen over de mate waarin zij hun verplichting tot moderatie nakomen. En de EU is niet gelukkig met X, in het bijzonder met Elon Musk. Volgens de EU is het aantal moderatoren daar te laag in vergelijking met de rivalen: slechts 2.294 contentmoderatoren terwijl YouTube van Google er 16.794 heeft, Google Play 7.319 moderatoren, TikTok 6.125 moderatoren. Facebook zou er een 15.000 hebben. (2)

Dat de EU dit verwijt maakt aan X, kan zware gevolgen hebben. Enerzijds zou het boetes kunnen opleggen aan X omdat het niet aan de voorwaarden van de DSA voldoet. Anderzijds zou dit de reputatie van X onderuit kunnen halen, omdat er meer fake news zou kunnen gedijen.  Maar wij moeten toegeven dat wij echt wel geloven in het systeem van X, met zijn community notes, vooral sinds er transparantie aan toegevoegd werd. Hierdoor kan je niet alleen commentaar lezen die door het merendeel van het forum gedeeld wordt, maar ook afwijkende commentaren.

En tot slot een laatste bericht over moderatie: ook kleinere platformen, die niet onder de DSA vallen, hebben problemen met fake news op het platform. Zij hebben vaak onvoldoende middelen om de klachten van gebruikers over fake news te beoordelen en te verwerken. Iets waarvan terroristen dankbaar gebruikmaken om hun content via die kleinere platformen te verspreiden.

Gelukkig is er nu een initiatief van Jigsaw van Google en van de organisatie Tech Against Terrorism. Zij brengen Altitude uit, een gratis tool voor kleinere platformen waarmee die terroristische content op hun netwerk kunnen ontdekken en verwijderen (3). 
https://www.theverge.com/2023/11/9/23954412/tumblr-downscaling-employees-transferred-automattic
https://www.gizchina.com/2023/11/11/eu-claims-x-fraction-rivals-content-moderators/
https://www.wired.com/story/altitude-terrorism-content-removal-tool/



SIGNAL VERBETERT PRIVACY EN FACEBOOK LIJKT DIE AF TE BOUWEN
De boodschappendienst Signal, die de nadruk legt op privacy, wil die nog verbeteren. Het heeft een eerste publieke test uitgerold om gebruikers een account te laten aanmaken zonder dat zij een telefoonnummer moeten opgeven, enkel een gebruiksnaam. Volgens Signal werd deze mogelijkheid eerst intern uitgetest, en bleek het resultaat voldoende om die uit te rollen naar een nieuwe bèta build, die via de community forums beschikbaar is. Het bedrijf gelooft dat de community achter die forums kan helpen om de test verder te verfijnen, vooraleer deze mogelijkheid voor het grote publiek uitgerold wordt. (1)(2)

Bij Facebook vonden wij dan weer een bericht dat de privacy een stukje lijkt af te breken. Via Facebook kon je sinds juni 2015 bij het verzenden van mails kiezen, naast TLS (Transport Layer Security) en 2F authenticatie, voor een versleuteling via PGP of Pretty Good Privacy. Met de bedoeling om de gegevens van de gebruikers te beschermen tegen ongewenste toegang door hackers en overheden.

Volgens Facebook wisten de meeste gebruikers niet hoe PGP te gebruiken, hoe het te activeren. Meer nog: sommige hackers zouden de PGP-versleuteling misbruiken om accounts te compromitteren.  Wanneer zij op een of andere manier toegang kregen tot de account van een gebruiker,  activeerden zij PGP waardoor de gebruiker, die aan Facebook vroeg om een mail om zijn account terug in handen te krijgen, de versleutelde mail niet kon lezen. (3)
https://www.pcmag.com/news/no-more-phone-number-swaps-signal-messaging-app-now-testing-usernames
https://www.theverge.com/2023/11/9/23953603/signal-username-feature-test-phone-numbers-privacy-security-pre-beta-2024-launch
https://joltmailer.com/facebook-ends-pgp-encrypted-emails-support/



CROWDFUNDING IN EU WORDT GELIJKGETROKKEN
Voortaan zullen alle zakelijke crowdfundingplatformen die actief zijn in de EU, zich voegen naar de nieuwe European Crowdfunding Service Provider Regelgeving. Opnieuw een nieuw regeltje van de EU, zal je vragen?

Het is eigenlijk gewoon de bedoeling om de verschillende regels die in de 27 lidstaten van de EU bestaan te combineren, en er één framework van te maken. Alle crowdfundingplatformen die zich tot bedrijven richten, moeten dat framework dan gaan volgen.

Er zit trouwens een voordeel aan. Dankzij deze nieuwe regelgeving zal, wanneer een crowdfundingplatform zich eerst registreert bij een nationaal orgaan, dat instaat voor het overzicht van de regelgeving, en daar goedgekeurd wordt, het voortaan aan de slag kan gaan de hele EU.

Een beetje meer regels, om een beetje minder regels te hebben?
https://techcrunch.com/2023/11/10/eu-business-crowdfunding-is-now-bound-by-bloc-wide-regulations/



SCAMMERS MISBRUIKEN POPULARITEIT BARD OM MALWARE TE VERSPREIDEN
De opkomst van generatieve AI's zorgt voor een echte hype. En dat is uiteraard ideaal voor bedriegers om argeloze mensen te verleiden op links te klikken die beloven naar die AI's te gaan.

Zo heeft Google nu in California een proces aangespannen tegen bedriegers die mensen konden overtuigen om een "nog ongepubliceerde" versie van de Bard AI software van Google te downloaden. Die argeloze mensen kregen echter geen behulpzame chatbot, maar wel een tool propvol met malware.

Het zou gaan om verschillende personen, die vanuit Viëtnam opereerden. Zij hadden pagina's aangemaakt op sociale media en ook advertenties geplaatst, om de gebruikers te lokken naar de downloadlink voor een "Bard".  Die uiteraard niets te maken heeft met de AI van Google, maar een vuile malware was: meteen na download ploegde die zich een weg in het systeem om daar wachtwoorden en inloggegevens voor sociale media te stelen. 

De praktijk blijkt al een tijdje aan de gang te zijn: Google had al meer dan 300 keer verzocht om de pagina's te verwijderen, vooraleer naar de rechter te stappen. In de aanklacht vraagt Google niet om financiële compensatie, maar wel om een verbod voor de bedriegers om gelijkaardige domeinen te registreren, in het bijzonder bij in de VS gevestigde domeinregistrars.
https://www.engadget.com/google-sues-scammers-that-allegedly-released-a-malware-filled-bard-knockoff-162222150.html?src=rss&guccounter=1
https://tech.slashdot.org/story/23/11/13/1355203/google-fights-scammers-using-bard-hype-to-spread-malware



PRISONER'S DILEMMA TOONT POTENTIEEL AAN VAN AI OM MET MENSEN SAMEN TE WERKEN
Het Prisoner's dilemma is een intrigerend concept- eigenlijk een theorie voor een gameprobleem. Stel: twee bendeleden worden aangehouden. Elk van hen wordt in een aparte ruimte ondervraagd. Tijdens die ondervraging krijgen zij het aanbod: hun medegevangene verraden en in vrijheid gesteld worden. Maar als ook de ander op het aanbod ingaat, dan krijgen ze beiden een zwaardere straf dan wanneer zij het zwijgen bewaard hadden. Tijdens het experiment / de game, moeten de spelers kiezen tussen wat hen allebei ten goede komt, of enkel henzelf. En meestal kiezen zij dan voor wederzijds voordeel.

Maar zou dat ook zo zijn in de wereld van artificiële intelligentie, vroegen wetenschappers van de Universiteit van Mannheim Business School zich af. Zij ontwikkelden een simulatie van het dilemma, testten het uit op GPT. GPT speelde daarna de game met een mens.  En daaruit bleek dat GPT, meer dan wij dat zelf doen, verwachten dat mensen dezelfde beslissing nemen in beider belang. 

Wat, om een grote stap verder te gaan, zou kunnen betekenen dat GPT ons kan helpen om beslissingen te nemen waarbij verschillende belangen vermengd zijn. De aanleg van straten bijvoorbeeld, waar voetgangers, fietsers, personenwagens en zwaar verkeer elkaar kruisen.
Een interessant artikel hierover bij The Next web.
https://thenextweb.com/news/prisoners-dilemma-ai-more-cooperative-humans



KAN JE BINNENKORT APPS SIDELOADEN VOOR JE IPHONE?
In zijn Power On nieuwsbrief heeft Mark Gurmann, de Apple-insider bij Bloomberg, verteld dat het wel eens goed mogelijk is dat gebruikers in de EU binnenkort ook apps van buiten de Apple App Store kunnen installeren op hun toestel - wat ook wel "sideloaden" genoemd wordt.

Met deze maatregel wil Apple zich in regel stellen met de Europese regelgeving om de macht van de app stores te breken.  Dat betekent wel een enorme hap uit de inkomsten van Apple - en een mooi voordeel voor de ontwikkelaars. Want als je een app van een ontwikkelaar gewoon via zijn website kan downloaden en installeren, zonder langs de App Store te gaan, behoudt de ontwikkelaar de volle 100% van wat de gebruiker voor die app betaalt op zijn website. En anderzijds: de gebruiker moet niet langer 15 tot 30% meer betalen voor diezelfde app, wanneer hij die via de App Store zou aankopen. 

Een hoopvol bericht, dat toch wel wat getemperd moet worden. Want nog volgens Gurman zou Apple toch nog altijd een "zeer gecontroleerd systeem" gebruiken, waarbij enkel geverifieerde apps geïnstalleerd  kunnen worden. Voor die verificatie zou Apple dan een vergoeding vragen aan de ontwikkelaar, in de plaats van de commissie die het nu vraagt bij de verkoop van de app. 
https://www.macrumors.com/2023/11/13/eu-iphone-app-sideloading-coming-2024/



INSTAGRAM: JE THREADS PROFIEL ONGESTRAFT VERWIJDEREN EN CLOSE FRIENDS NU OOK IN POSTINGS EN REELS
Twee berichtjes vandaag over Instagram. Om te beginnen over Threads,  een nieuwe tool die Meta uitgebracht had als concurrent voor Twitter (X). Threads startte meteen met veel gebruikers, gewoon omdat je geen nieuwe account moest aanmaken: je kon gewoon met je Instagram account overstappen naar je Threads account. Gemakkelijk, en Meta was heel blij met dat succes. Dat na enkele dagen al slabakte, waarop Meta besloot om de gebruikers weer te wijzen op het bestaan van Threads, door de postings aldaar meteen door te posten naar Instagram. Verontwaardiging alom was het gevolg. Waardoor tal van gebruikers hun Threads wilden verwijderen, omdat zij er toch geen gebruik van gingen maken. 

Maar o wee, opnieuw verontwaardiging: het bleek niet mogelijk om je Threads account te verwijderen zonder ook je Instagram op te blazen. Gelukkig is dat nu niet langer het geval: je kan je account op Threads verwijderen, zonder verdere gevolgen voor je Instagram account. Zo verwijder je jouw profiel bij Threads: Settings > Account > Delete or deactivate profile.

Engadget merkt op dat Instagram en Threads echter nog altijd nauw verweven blijven. Je kan geen Threads account aanmaken als je geen Instagram account hebt. En boodschappen binnen Threads komen in je Instagram inbox binnen. Het algoritme van Threads is ook nog altijd gebaseerd op je Instagram gedragingen om je aanbevelingen te geven (1).

Een tweede bericht over Instagram is dan weer ongemeend positief: je zal voortaan de Close Friends feature kunnen toepassen voor je postings en je Reels. Met Close Friends kon je bepalen dat enkel een beperkt groepje mensen, door jou aangeduid, al je Stories en Notes postings konden lezen. Nu wordt dit ook uitgebreid naar Reels en postings in het algemeen. 

En dat maakt Instagram meteen een sociaal netwerk met een feed die gevuld is met een hechtere community. Meer hierover bij The Verge. (2)

En o ja, je kan nu ook vermijden dat je postings op Threads verschijnen op de andere platformen van Meta. Daarvoor moet je de twee lijntjes aanklikken bovenaan rechts in de Threads app. Kies vervolgens Privacy > Suggesting posts on other apps. Daar kan je dan via twee knoppen de suggesties op Instagram of Facebook aan/uitzetten.(3)
https://www.engadget.com/you-can-now-delete-your-threads-profile-without-nuking-your-instagram-account-232844974.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/11/14/23959733/instagram-share-posts-reels-close-friends
https://www.theverge.com/2023/11/12/23957591/threads-facebook-instagram-suggested-posts-opt-out



GROTE TECHBEDRIJVEN ERKENNEN DAT ZIJ DIGITAL GATEKEEPERS ZIJN, ALLEEN APPLE STRIBBELT TEGEN
Je hebt ondertussen ongetwijfeld gehoord van de Digital Markets Act. Deze regelgeving van de EU wil ervoor zorgen dat grote techbedrijven zich aan bepaalde regels houden. Het gaat dan met name om techbedrijven die "gatekeepers" zijn, omdat zij voor veel gebruikers een toegang bieden tot een bepaalde dienst. 

In september bepaalde de EU dat 22 diensten van 6 van de grootste techbedrijven als gatekeeper beschouwd moeten worden. Hoe hebben die ondertussen hierop gereageerd? Microsoft en Alphabet, het moederbedrijf boven Google, hebben via persberichten aangekondigd dat zij zich niet zullen verzetten tegen deze klassering. Een woordvoerder van Google verduidelijkte dat het in de voorbije jaren al een standpunt ingenomen heeft om samen te werken met EU regulatoren. Een woordvoerder van Microsoft bevestigde eveneens dat het bedrijf deze klassering aanvaardt, en dat het zal samenwerken met de EC om zich te voegen naar de verplichtingen die op Windows en LinkedIn opgelegd worden.

Dat zijn er dus twee - wat is de reactie van de andere 4 gatekeepers? Amazon, Meta en Bytedance, het moederbedrijf boven TikTok, hebben nog niet gereageerd. Maar Apple zou waarschijnlijk de klassering aanvechten.
https://www.reuters.com/technology/microsoft-google-not-challenge-eu-gatekeeper-designation-2023-11-14/



MISBRUIK VAN AI: YOUTUBE GEEFT CREATORS TOOLS OM HUN RECHTEN TE BESCHERMEN, ANDERE BEDRIJVEN MOEDIGEN DEEPFAKES JUIST AAN MET BOUNTIES
Artificiële Intelligentie opent deuren naar een hele wondere wereld. Waarin we onze eigen ogen en oren niet meer kunnen geloven - wat is nog echt en wat niet?

Iedereen kan de AI-tools die op het web ter beschikking staan gebruiken, naar eigen goeddunken, ten goede (voor creatieve projecten) of ten kwade (mensen of hun afbeelding misbruiken voor plat geldgewin).  Gelukkig komen er reacties, om misbruik te voorkomen.

Zo heeft YouTube aangekondigd dat het muzieklabels een manier aanbiedt om content te laten verwijderen die de unieke manier waarop een artiest zingt of rapt, imiteren. En creators die content publiceren die via AI aangemaakt werd, moeten vanaf volgend jaar een duidelijk label hieraan toevoegen (1)(2). Wie zich daar niet aan houdt, riskeert dat zijn content verwijderd wordt of dat hij geen geld meer kan verdienen met zijn content.

Een initiatief dat applaus verdient, omdat het duidelijkheid kan verschaffen in deze toch wel heel verwarrende AI-wereld. Boegeroep moeten we echter geven aan de handelswijze van een populair online marktplaats waar AI-modellen gedeeld worden: Civitai. Want het initiatief dat het nu genomen heeft, doet wel de wenkbrauwen fronsen: het heeft "bounties" gelanceerd, premies, een feature waarbij de community aangemoedigd wordt om realistische deepfakes te maken van échte mensen. Wie het beste AI-model maakt, krijgt een beloning in virtueel geld dat omgezet kan worden in echt geld. 

Dat dit tot een massa AI-afbeeldingen geleid heeft met vooral vrouwen als onderwerp, in een niet-consensuele vorm (waarbij de vrouw dus onderworpen afgebeeld wordt), zal helaas niet verbazen.  Het bewerken van beelden om vrouwen (en mannen) in dergelijke onderworpen positie af te beelden,  bestaat al jaren. Met de komst van AI worden de afbeeldingen alleen maar realistischer. Maar is het echt nodig dat een marktplaats zoals Civitai dit misbruik nog verder gaat aanmoedigen? (3)
https://www.theverge.com/2023/11/14/23959658/google-youtube-generative-ai-labels-music-copyright 
https://www.engadget.com/youtube-will-let-musicians-and-actors-request-takedowns-of-their-deepfakes-131533866.html?src=rss 
https://www.engadget.com/popular-ai-platform-introduces-rewards-system-to-encourage-deepfakes-of-real-people-194326312.html?src=rss



GOOGLE: VIDEOFRAMES OPSLAAN, NIEUWE TOOLS IN MAPS EN NOTITIES IN JE ZOEKRESULTATEN
Enkele losse verbeteringen in verschillende Google producten.

YouTube Frames
Om te beginnen: bij YouTube heb je voortaan de optie om een video frame van een YouTube video op te slaan - wat het heel gemakkelijk maakt om die frame bijvoorbeeld als afbeelding bij een artikel te gebruiken. Of om een frame waarin instructies gegeven worden, op te slaan. Het is eigenlijk een gemakkelijkere vorm van een screenshot, die gebaseerd is op nieuwe mogelijkheden die op de Chromium engine toegevoegd werden. 

Zo doe je het: zowel bij Microsoft Edge als Google Chrome kan je rechts klikken in de YouTube video, en dan de frame in zijn originele resolutie bewaren als een PNG. Of en wanneer het ook bij Mozilla gaat werken, is niet bekend. (1)

Google Maps
Ook bij Google Maps zijn er nieuwe features, en dan vooral om het gemakkelijker te maken hoe je op een bepaalde plaats moet geraken en waar je nu bent. Concreet wil dat zeggen dat je je routebeschrijving kan verduidelijken met een ETA (estimated Time of Arrival, de duur van je reis), de lengte van je reis, de tijd die het kost om te stappen, en ook meer details over het openbaar vervoer. Zo kan je, wanneer je bijvoorbeeld ziek wordt in bussen, of niet graag heuvelachtige paden opklimt, dit aangeven in de app zodat alternatieve routes of vervoermiddelen eerst aangegeven worden.  Daarvoor moet je bovenaan rechts van de getoonde transit routes op de Opties knop klikken, en dan kan je de verschillende opties  bekijken. Google zal die voorkeur ook bewaren, zodat je het niet telkens opnieuw moet ingeven.

Ook handig: bij het openbaar vervoer toont Google langs welke kant je het station best binnengaat, afhankelijk van het perron waar je trein gaat vertrekken (beperkt tot 80 steden).

Verder zijn er de lijstjes die je samen met anderen kan opstellen (collaborative lists). Daarbij deel je een locatie op Maps, en al je vrienden kunnen daarop plekken aanduiden die interessant zijn om te bezoeken, of die jij wil bezoeken, en alle vrienden kunnen met hartjes of duimpje-beneden hun mening daarover spuien.(2)

Google Search
En dan is er nog een nieuwe mogelijkheid bij Google Search, weliswaar enkel via Google Search Labs te vinden: de Notes functie waarmee je voortaan ook notities kan bijhouden bij de zoekresultaten. Heb je via Labs de optie Notes geactiveerd, dan zal je voortaan bij zoekresultaten en onder artikels op Discover in de Google app knoppen zien  om notities toe te voegen en te bekijken.  De notitie zou binnen enkele minuten verschijnen, en kan dan door iedereen gelezen worden "tenzij er aangegeven wordt dat er eerst een manuele review nodig is". Wat toch wel even de wenkbrauwen doet fronsen. Want dan denk je meteen aan alle mogelijkheden waarop deze Notes misbruikt kunnen worden om haatvolle opmerkingen te plaatsen of desinformatie. .. Meer daarover bij The Verge (3)
https://www.bleepingcomputer.com/news/google/google-chrome-and-microsoft-edge-to-get-save-frame-feature-for-youtube/
https://www.engadget.com/google-maps-adds-collaborative-lists-and-new-transit-search-customizations-140031424.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/11/15/23961289/google-search-labs-notes-following-perspectives



VS LEGT SOCIALE MEDIA REGELS OP OM TIENERS TE BESCHERMEN TEGEN VERSLAVING
Het is niet alleen de EU die de "vrijheid blijheid" van de sociale media aan banden wil leggen: ook in de VS gaan steeds meer staten over tot strenge wetgeving die tieners moet beschermen tegen verslaving. Google (met name YouTube), Meta (met Facebook en Instagram), ByteDance (met TikTok) en Snap werden de laatste jaren met honderden processen geconfronteerd in verschillende staten. Nu komt er ook een zaak voor de federale rechter - voor alle staten dus, voorgezeten door US District Judge Yvonne Gonzalez Rogers.

De verschillende sociale media beweren dat zij niet verantwoordelijk zijn voor haatberichten, want Section 230 zou uitgevers moeten beschermen tegen wat hun gebruikers op hun platform posten. Rogers meent trouwens ook dat het niet alleen gaat over de content die er gepost wordt, als wel over het feit dat zij onvoldoende controleren of de gebruikers wel de minimumleeftijd hebben om een account aan te maken.  Engadget gaat in op de achtergrond van het proces (1)

Volgens The Verge heeft Meta alvast gereageerd op deze zaak. Het wijst de verantwoordelijkheid af voor de leeftijdscontrole. Dat is een zaak voor de app stores, die zouden maar de leeftijd moeten verifiëren, en moeten controleren of de ouders toestemming geven. Meta wast de handen in onschuld... (2)
https://www.engadget.com/google-meta-and-other-social-media-companies-will-be-forced-to-defend-teen-addiction-lawsuits-081727526.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/11/15/23962153/meta-online-age-verification-app-stores



AI KAN EVEN GOED HET WEER VOORSPELLEN ALS ONZE WEERMANNEN/VROUWEN
Er wordt vaak gezegd dat AI heel wat jobs overbodig zal maken. Maar dan is weerman/vrouw toch niet de job waarbij je bij dat bericht het eerst aan denkt? Dat is toch wat een artikel bij Ars Technica laat vermoeden.

Wetenschappers bij DeepMind hebben namelijk in Science Tuesday een paper gepubliceerd waarin zij stellen dat een van hun modellen, GraphCast, beter werkt dan de bestaande modellen die het algemene weer tot op 10 dagen op voorhand voorspellen, en dat in minder dan één minuut tijd.

De vergelijking werd met name gemaakt met ECMWF, het European Centre for Medium-range Weather Forecasts, en in 90% van de metingen was de voorspelling van GraphCast accurater dan die van ECMWF. Zowel op het gebied van temperatuur, windsnelheid en -richting, vochtigheid en luchtdruk.

Wat is GraphCast, zal je vragen? Wel, het is een AI die met machine learning werkt, een graph neural network, die getraind is op meer dan vier decennia data van ECMWF. De sterkte van GraphCast ligt vooral globaal, en dan vooral voor grote stormen. Maar op meer plaatselijke voorspellingen is die niet zo goed. Weermannen/vrouwen mogen dus gerust zijn: GraphCast is eerder een aanvulling op de plaatselijke weersvoorspellingsmethodes als een vervanging ervan.
https://arstechnica.com/science/2023/11/ai-outperforms-conventional-weather-forecasting-for-the-first-time-google-study/



WHATSAPP: GESPREKKEN VOOR GROTERE GROEPEN WORDEN GEMAKKELIJKER EN CONTENT WORDT BEWAARD IN GOOGLE DRIVE
In de volgende weken zal Whatsapp een nieuwe mogelijkheid in zijn chat uitrollen, die de overgang naar voice gesprekken met grotere groepen moet verfijnen. Je kon tot nu al groepsgesprekken houden met max. 32 deelnemers, maar daar was een storend element: elk van de gesprekspartners werd individueel opgebeld wanneer het groepsgesprek start.

Voortaan zal je groepsgesprekken kunnen houden met max 128 deelnemers, waarbij er enkel een melding gestuurd wordt naar de andere gesprekspartners, die dan een ballonnetje zien waarmee zij kunnen bepalen of zij al dan niet aan het gesprek gaan deelnemen. Veel simpeler dus.

Maar er is ook minder goed nieuws. Tot nu toe werden back-ups van je WhatsApp gesprekken weliswaar op je Google Drive bewaard, maar die telden dan niet mee voor de maximum ruimte die je daar toegemeten was. Dat zou nu veranderen: vanaf december zouden de historiek van je gesprekken, inbegrepen afbeeldingen en video's, ook meetellen voor de opslagruimte van je Google Drive (een gratis account telt max. 15 GB).Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/11/15/23962056/whatsapp-android-backup-google-drive-free-cloud-storage



MICROSOFT IGNITE: COPILOT EN STUDIO
Op zijn Ignite conferentie heeft Microsoft heel wat nieuwigheden voorgesteld. En het zal je niet verwonderen dat heel wat met artificiële intelligentie te maken heeft. Zo krijgt  de AI bot van Microsoft, Bing Chat, een nieuwe naam: Microsoft Copilot. Het gebruik van de bot blijft gratis, en de bot is toegankelijk via de Bing browser en Windows 11 op een nieuw adres: Copilot.microsoft.com. 

Er was al een betalende versie van Microsoft Copilot voor Microsoft 365. Die blijft bestaan maar heet voortaan Copilot for Microsoft 365.

Er is ook nog CoPilot Studio, en dat is een tool waarvoor je geen code moet gebruiken om dingen te programmeren. Met die Studio kan je de betaalde versie van Copilot  voor Microsoft 365 aan je eigen wensen aanpassen en ook aangepaste ChatGPT chatbots integreren. 

Concreet kan je met gewone woorden beschrijven wat je wil, en Copilot Studio zal je helpen om dat te bouwen, van een webpagina tot een kwartaalrapport.

En dan is er ook nog Windows AI Studio, om de verwarring compleet te maken. Daarmee kan je dan tools en modellen van verschillende diensten gebruiken, waaronder Azure en Hugging Face. Je kan er Small Language Modellen (SLM) met deze AI studio verfijnen. Wil je ook werken met Large Language Modellen, dan kan dat: Nvidia heeft de TensorRT-LLM een update gegeven zodat die ook op de GeForce RTX 30 en 40 GPU-reeks kan draaien, met 8 GB RAM en meer. 
https://copilot.microsoft.com
https://www.theverge.com/2023/11/15/23960417/microsoft-copilot-ai-studio-custom-gpts-chatgpt-openai
https://www.theverge.com/2023/11/15/23960471/microsoft-windows-ai-studio-nvidia-developers



MICROSOFT MAAKT HET GEMAKKELIJK OM DEEPFAKES TE MAKEN
We hadden het eerder deze week al over deepfakes, die een echte pest aan het worden zijn. En het lijkt erop dat het nog erger gaat worden. Want Microsoft heeft enkele tools uitgebracht die het nog gemakkelijker maken om zo'n deepfake te maken. 

De Azure AI Speech text-to-speech laat je een afbeelding van een persoon uploaden waarmee je die dan tot een avatar kan maken die je dan kan laten spreken. Meer nog: de spraakgenerator kan getraind worden om met de stem van een bepaalde persoon te praten. Deze tool vertoeft momenteel nog in publieke preview. En de meeste gebruikers zullen deze personalisering van de avatars niet kunnen uitvoeren, enkel kunnen werken met bestaande avatars en stemmen. Personalisering is beperkt tot bepaalde toepassingen.

Met Personal Voice heb je slechts één minuut gesproken woord nodig, om een stem te laten samenstellen die gebruikt kan worden om bijvoorbeeld een film te dubben, voor vertaling of het vertellen van een verhaal. Hier werd wel een beveiliging ingebouwd om misbruik te voorkomen: de gebruiker moet eerst uitdrukkelijk toestemming geven tot het gebruik van zijn stem voor training, door een verklaring in te spreken en te uploaden.
https://techcrunch.com/2023/11/15/microsoft-launches-a-deepfakes-creator/



DE AI-TOOLS BIJ TEAMS
Ook Teams, de videoconferentie- en samenwerkingstool van Microsoft, kreeg een laagje AI. Daarmee worden achtergronden gegenereerd en kunnen ook stemmen geïsoleerd worden uit een gesprek. Het mixed reality platform Mesh zal in januari geïntegreerd worden in Teams, zodat je er 3D virtuele vergaderingen kan houden. Je hebt daarvoor dan geen headset nodig, maar je kan dat er wel voor gebruiken als je dat wil. De Quest 3 bijvoorbeeld werkt met Mesh. Wie geen headset draagt, verschijnt in het aloude webcamvenstertje bij de andere deelnemers. (1)

De aparte apps Microsoft To Do, Microsoft Planner, en Microsoft Project voor het web zullen vanaf het voorjaar 2024 gecombineerd worden in teams, onder de naam Microsoft Planner. De verschillende apps en webversies worden ook omgedoopt tot PLanner. (2)
https://www.theverge.com/2023/11/15/23960720/microsoft-teams-microsoft-mesh-immersive-meetings-january-2024-launch
https://www.theverge.com/2023/11/15/23962052/microsoft-planner-task-management-announcement-date-ignite




 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



MEER DETAILS BEKEND OVER DE AI BROCHE VAN HUMANE
We hadden het enkele weken geleden al over de innovatieve vorm van een 'wearable' die het bedrijf Human bedacht had: de AI Pin, een soort broche die je opsteekt en die je persoonlijke assistent moet worden.

Het is een vierkantig voorwerp, dat sommigen omschrijven als een smartphone die je op je kleding draagt, maar dan zonder scherm. Het toestel heeft een magnetische bevestigingclips, die meteen ook als batterij dient. Het draait op een Qualcomm Snapdragon processor en heeft een ingebouwde camera, sensoren die diepte en beweging detecteren, bluetooth, een luidspreker en een groene laser projector, die visuele informatie op je hand kan projecteren.

In tegenstelling tot andere slimme assistenten, zal de AI Pin niet voortdurend luisteren om te horen of jij het woord niet uitspreekt dat hem wakker maakt: je moet de AI zelf activeren door ofwel op het aanraakscherm te tikken of te slepen. En om het debacle met de smart bril van Google te voorkomen, zal er een duidelijke aanduiding zijn, met een "Trust Light", dat knippert, wanneer de Pin data verzamelt.

De AI Pin draait tussen haakjes op een volledig nieuw besturingssysteem, dat Cosmos heet. En dat gebruikmaakt van een AI-framework dat AI Bus heet, dat ervoor zou moeten zorgen dat jij apps moet gaan beheren. De Pin heeft toegang tot ChatGPT,  maar volgens persberichten zou het ook samenwerken met OpenAI van Microsoft.

Wat dit wonder moet gaan kosten? Een aankoopprijs van $699, plus een abonnement dat je $24 per man kost, inbegrepen het data-abonnement van T-Mobile in de VS.
https://hu.ma.ne/aipin
https://www.theverge.com/2023/11/9/23953901/humane-ai-pin-launch-date-price-openai

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


THIS AMERICAN LIFE

Een van onze favoriete podcasts, die ook al heel lang meegaat. Real life verhalen van mensen die iets meemaken, en een achtergrond die de podcastmakers erbij onderzoeken. De bijbehorende website biedt ook commentaren van de luisteraars op de individuele afleveringen.
[Taal: EN]
https://www.thisamericanlife.org/





 
De nieuwe oogst


   
IQ CERTIFICATE EN ONLINE IQ-TESTS
Er zijn diverse sites voor Online IQ-tests op het Internet, en welke sites betrouwbare resultaten geven is maar de vraag, https://iqtest.com, https://iqdiploma.com, https://free-iqtest.net, https://test-iq.nl, enz. Het gebruiken van verschillende sites hiervoor kan evengoed wel interessant zijn.
[Taal: EN]
https://en.wikipedia.org/wiki/Self-test_of_intelligence
https://web.archive.org/web/20230806133741/https://files.fm/u/mrrc3hmw
https://files.fm/u/mrrc3hmw

ORB FARM
Wat zou jij doen als je het voor het zeggen had, om het ecosysteem te verbeteren? Dat blijkt niet zo simpel. Er zijn zoveel elementen waarmee je rekening moet houden - zand, rotsen, algen,... Deze website laat je experimenteren met die elementen, te verhogen en te verlagen, en de gevolgen ervan te zien tijdens het experiment.
[Taal: EN]
https://orb.farm/


OCEARCH: HAAIEN
Misschien hebben wij deze website al eens vermeld, maar zij blijft ons fascineren. Hier kan je namelijk individuele haaien volgen tijdens hun zwerftochten, en ook terug gaan in het voorbije jaar  en volgen waar zij ook geweest zijn.
[Taal: EN]
https://www.ocearch.org/tracker/





LEGO VIDEO'S
Dat er ontelbare sets Lego bouwdozen bestaan, is eigenlijk een mirakel te noemen. Het is enorm knap van Lego om al die fans zo gefascineerd te houden met het bouwen van Lego-gebouwen en meer,  dat zij staan te trappelen telkens er een nieuwe set uitgebracht wordt.
Deze website staat boordevol filmpjes die je de verschillende projecten voorstellen, zodat je kan zien of het iets is voor jou.
[Taal: EN]
https://www.lego.com/en-us/kids




MOVIE TO MOVIE
Een quiz voor filmfreaks: hier krijg je twee affiches van films te zien, en moet je een verband zoeken tussen beide. Je kan dat doen door acteurs of actrices te vinden die in beide films meegespeeld hebben. Niet zo simpel!
[Taal: EN]
https://movietomovie.com/




FAT BEAR WEEK
De verkiezing is nu juist afgelopen (die heeft altijd begin oktober plaats), maar wist je dat er een verkiezing bestaat van de dikste beer? In oktober eten die immers hun buikje rond en staan zij op hun hoogste gewicht, als voorbereiding op hun winterslaap. En het zijn echt wel kolossen, de kandidaten. Via Meet the Bears in het menu kan je de kandidaten van dit jaar terug bekijken, en zal je het verschil zien tussen een foto uit juli en oktober.
[Taal: EN]
https://explore.org/fat-bear-week
https://explore.org/meet-the-bears




HACKER NEWS: SUPERSNEL OP DE HOOGTE BLIJVEN
Onze redactie heeft verschillende bronnen waar wij op zoek gaan naar berichten die jou zouden kunnen interesseren. Een interessante site daarvoor is het voormalige Hacker news, dat nu onder de noemer YCombinator door het leven gaat. Maar nog altijd de tech actualiteit op de voet volgt!
[Taal: EN]
https://news.ycombinator.com/





OCULI MONDI
Deze website wil je een inzicht geven in de oude landkaarten, zowel van de aarde als de wereld boven ons. Klik een van de landkaarten aan, zoom in/uit via het scrollwieltje en kies tussen Explore  / Research/ Met het eerste kan je gewoon verder ontdekken in de kaart,  met de tweede optie krijg je meer geschiedkundige informatie over het ontstaan van de kaart enz. (Bron: Bnox]
[Taal: EN]
https://oculi-mundi.com/collection?viewingMode=explore




OPEN OSINT TOOL
OSINT staat voor Open-Source Intelligence -  intelligentie die wordt geproduceerd door het verzamelen, evalueren en analyseren van openbaar beschikbare informatie met als doel een specifieke inlichtingenvraag te beantwoorden. OSINT wordt o.a. gebruikt om fake news te herkennen door elementen van een foto bijvoorbeeld te vergelijken met wat op het web te vinden is.
Deze extensie en webapp helpt onderzoekers, journalisten, veiligheidsanalisten om hun onderzoek uit te voeren, via tools die zij rechtstreeks te gebruiken op elke website die zij bezoeken.
[Taal: EN]
https://www.osint-tool.com/


ROLLING STONES LIJST MET DE 100 GROOTSTE TV-REEKEN
Een interessant stukje tv-geschiedenis. Het magazine Rolling Stone stelde een lijstje op met 100 tv-reeksen die echt game-changing waren, omdat zij clichés doorbraken, een nieuw genre creëerden enz. Van 'The Wonder Years' tot 'The Muppet Show' tot 'Deadwood' en '30 Rock' - interessant om die geschiedenis toch eens even door te nemen...
[Taal: EN]
https://www.rollingstone.com/tv-movies/tv-movie-lists/best-tv-shows-of-all-time-1234598313/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia





Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Duitse Kaukasusexpeditie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Duitse_Kaukasusexpeditie
    Amerikaans basketballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Matt_Mobley
    Voetbalspeelster uit Denemarken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kathrine_M%C3%B8ller_K%C3%BChl
    Duitse sopraan van Nederlandse afkomst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_Ohms
    Voormalige koffieplantage aan de Commewijne in de kolonie Suriname - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bethlehem_(Suriname)
    Amerikaanse muzikale dramafilm uit 2013 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Black_Nativity
    4e editie van de Belgische Super League - https://nl.wikipedia.org/wiki/Super_League_Vrouwenvoetbal_2018-19


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Overleden Belgische zangeres - https://nl.wikipedia.org/wiki/Samantha_(zangeres)
    [DE] Chronologie des Kriegs in Israel und Gaza 2023 - https://de.wikipedia.org/wiki/Chronologie_des_Kriegs_in_Israel_und_Gaza_2023

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over rock - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Rock
    Een uitgelicht artikel gaat over Joost van den Vondel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Joost_van_den_Vondel
    Diverse artikelen over boogschieten verschenen:
        Europese kampioenschappen boogschieten (indoor) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_kampioenschappen_boogschieten_(indoor)
        Europese kampioenschappen boogschieten (veld) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_kampioenschappen_boogschieten_(veld)
    Diverse artikelen over wantsen verschenen, waaronder de volgende families:
        Schizopteridae - https://nl.wikipedia.org/wiki/Schizopteridae
        Prepops - https://nl.wikipedia.org/wiki/Prepops
        Platytylus https://nl.wikipedia.org/wiki/Platytylus

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
TikTok gaat samenwerken met Spotify en Amazon Music
TikTok komt met de nieuwe functie Add to Music App. Daarmee kunnen gebruikers nummers die ze via TikTok ontdekken, opslaan bij hun favoriete streamingdienst. De service wordt eerst in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk uitgerold. Later volgen andere landen.
https://www.ad.nl/tech/tiktok-gaat-samenwerken-met-spotify-en-amazon-music~a2edc058/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Review: Acronis Cyber Protect Home Office
Bescherming gebruiken tegen niet alleen malware, maar tegen zovele andere online bedreigingen is vandaag de dag een spijtige noodzakelijkheid. Acronis Cyber Protect Home Office (vroeger Acronis True Image) is één van de vele toepassingen die beschikbaar zijn voor de gebruiker.
https://computertaal.info/2023/11/14/review-acronis-cyber-protect-home-office-2/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Socialemediaplatform Bluesky heeft 2 miljoen gebruikers
Het socialemediaplatform Bluesky heeft inmiddels 2 miljoen gebruikers. Het platform, dat is opgericht door de voormalige Twitter-ceo Jack Dorsey, had in september nog 1 miljoen gebruikers. Hoeveel dagelijkse actieve gebruikers Bluesky precies heeft, is niet duidelijk.
https://tweakers.net/nieuws/215724/socialemediaplatform-bluesky-heeft-2-miljoen-gebruikers.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


‘Super-app’ van Proximus zou volgend jaar uitkomen
Proximus+ zou volgend jaar in maart uitkomen. De app, die verschillende diensten bundelt, werd eerder dit jaar aangekondigd.
https://datanews.knack.be/nieuws/platformen-social/proximus-super-app-zou-volgend-jaar-uitkomen/



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIP: ZO MAAK JE STICKERS IN IOS 17
In iOS 17 zit er een heel leuke mogelijkheid om stickers te maken van je eigen foto's, die je dan kan invoegen in boodschappen en berichten. Het werkt heel eenvoudig: gewoon een leuke foto selecteren, de foto aantikken en lang aanhouden, en vervolgens de optie Ad Sticker kiezen. Daarna kan je nog effecten toevoegen, en kiezen tussen statische en live stickers (die bewegen dus).
Klaar! Voortaan kan je in Messages je eigen stickers gebruiken!
Een filmpje van TechCrunch op X toont je hoe het moet.
https://twitter.com/TechCrunch/status/1723035701963268280



ZO WERK JE MET 2 WHATSAPP ACCOUNTS OP JE IPHONE
Sinds kort kan je ook meerdere WhatsApp accounts op je iPhone hebben. Wat handig is voor bijvoorbeeld je privé-account en je werkaccount op één toestel te herbergen.
Maar hoe kan je die tweede account installeren, en hoe werk je met die twee accounts? DIt artikel bij Beebom.com toont het duidelijk, stap voor stap, met overzichtelijke afbeeldingen erbij.
https://beebom.com/how-use-multiple-whatsapp-accounts-same-phone/







 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


CLAVIER+: SNELTOETSEN
Een kleine maar handige software om hotkeys samen te stellen - sneltoetsen die je heel wat kliks besparen bij het uitvoeren van een bepaalde taak. Denk aan CTRL+F om te zoeken. Clavier+ zorgt ervoor dat jij ook zelf bepaalde acties kan vastleggen, zoals een bepaalde map openen, veelgebruikte tekst schrijven, enz.
https://www.chip.de/downloads/Clavier_44116221.html
https://gryder.org/software/clavier-plus/



NASA APP MET STREAMINGCONTENT
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatieNASA heeft een gratis en on-demand dienst gelanceerd voor zijn recent uitgebrachte NASA app. NASA plus is verkrijgbaar voor de meeste streamingplatformen, en ook op het web. Het brengt nieuws en educatieve content over de ruimte missies, een blik achter de schermen, livestreams enz.
https://plus.nasa.gov
https://www.nasa.gov/news-release/nasa-launches-its-first-on-demand-streaming-service-updated-app/






RECORDIFY: SONGS DOWNLOADEN
Met deze tool kan je songs van Spotify of andere streamingdiensten downloaden, of het nu gaat om individuele songs of hele playlists. De tool heeft een gebruikersvriendelijke interface, en het voordeel dat hij op slimme wijze de songs een naam geeft. Nadeel is wel dat je reclame moet slikken bij de gratis versie, voor de premiumversie betaal je $19,95
https://www.chip.de/downloads/Recordify_88545934.html
https://www.abelssoft.de/en/windows/multimedia/recordify





TABBY: TERMINAL EMULATOR
Dit progje heette voorheen Terminus. Het is een terminal emulator, die de commandoprompt van Windows vervangen kan. De tool onderteunt CMD- en ook PowerShall opdrachte maar werkt met tabbladen voor verschillende commando's. De status van de tabbladen zal de tool bovendien onthouden.
https://www.chip.de/downloads/Tabby_169251853.html
https://tabby.sh/





CAPod: alle AirPod functies bij je Android
Je kan je AirPod oortjes ook gebruiken met je Android smartphone. Maar helaas werken dan niet alle functies die een koppeling met een iPhone brengt. CAPod verandert dat: voortaan worden je AirPods automatisch met je smartphone gekoppeld wanneer je die in doet, en wordt het afspelen gepauzeerd wanneer je die uit je oor neemt. Ook kan je via de app het batterijniveau van de oortjes bekijken en van het hoesje.
https://www.chip.de/downloads/CAPod-AirPod-Companion-Android-App_185031044.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.darken.capod&hl=en_US





(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit aan geheugenverlies zou hebben geleden.

- Willy Claes -
[Belgisch politicus]