Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
9/11/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1337  van 4/11/2023


 

Gegroet lezer,

Een korte  maar stormachtige week. Met als belangrijkste feit de verschillende organisaties die een regelgeving in het leven willen roepen om artificiële ontwikkeling in goede banen te leiden. Veel waarnemers stellen zich (naar onze mening terecht) de vraag of de gulden middenweg gevonden wordt. Tussen enerzijds regelgeving die rechtvaardige toepassingen van AI moet bevorderen (denk aan auteursrechten maar ook aan discriminatie bij bijvoorbeeld medische toepassingen) en een regelgeving die zo streng is dat elk nieuw initiatief onmogelijk wordt.
 
Dat laatste is volgens sommigen zelfs de reden waarom grote bedrijven die nu al volop met AI werken, aandringen op regelgeving - om zo mogelijke concurrentie, ook van open source toepassingen, onmogelijk te maken.

Wij houden het alvast in het oog! Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



NIET ALLEEN DE EU WIL AI REGULEREN, OOK DE VN
Dat er nagedacht moet worden over de gevolgen van het gebruik van artificiële intelligentie, dat valt niet te ontkennen. En liever op voorhand alle mogelijke gevolgen daarvan bekijken en te overdenken  hoe eventuele problemen opgelost kunnen worden, dan plots tot de vaststelling komen dàt er problemen zijn, en dan in alle haast maatregelen moeten bedenken.

De EU wil hierover alvast nadenken, maar ook de VN. Het heeft daartoe een adviesorgaan opgericht dat een brug moet worden tussen de verschillende initiatieven voor het internationaal beheren van AI. Dat orgaan moet een "globale wetenschappelijke consensus creëren over de gevaren en uitdagingen, en ervoor zorgen dat AI voor duurzame ontwikkeling helpt, en de internationale samenwerking voor AI  bevorderen.

Want AI mogen wij niet alleen beschouwen in het licht van de huidige technologische ontwikkelingen op het internet, maar ook als een hefboom voor de ontwikkeling van de economie in opkomende landen. Dankzij AI zouden die namelijk haasje-over kunnen maken, en meteen de toekomst kunnen binnentreden zonder eerst langs nog via oude technologieën hun ontwikkeling stap-voor-stap te moeten verderzetten. Met AI zouden zij rechtstreeks nieuwe diensten naar het volk kunnen brengen.

Nu is de samenstelling van dat adviescomité toch wel bijzonder - alhoewel, wanneer je even nadenkt, is het dat helemaal niet. Want voor elke soort leden werd gekozen voor mensen die uit regio's afkomstig zijn die wellicht met andere uitdagingen geconfronteerd worden.

Zo werden o.a. voor Mozilla vertegenwoordigers gekozen uit Ethiopië, voor Microsoft uit Nieuw-Zeeland, voor Sony uit Japan, voor Google uit Zimbabwe, voor OpenAI uit Albanië. Voor regeringsvertegenwoordigers werd geopteerd voor mensen uit Brazilië, Verenigde Arabische Emiraten, Spanje, Israël, Duitsland, Egypte, Korea, Singapore, Kenya en Mexico.
http://www.un.org/ai-advisory-body
https://techcrunch.com/2023/10/27/openai-google-and-an-digital-anthropologist-the-un-forms-a-high-level-board-to-explore-ai-governance/



NIEUWIGHEDEN BIJ X: NIEUW ABONNEMENT EN DE ZOVEELSTE EXPERIMENTEN
Als er één ding is dat je kan zeggen van X, het voormalige Twitter, is het dat het niet bij de pakken blijft neerzitten. Voortdurend wordt er geëxperimenteerd - experimenten die niet altijd gesmaakt worden door de gebruikers. Maar er beweegt tenminste wat!

Enkele nieuwigheden -- sommige die officieel vaststaan, andere die nog in testfase zitten.

  • -Er zouden nog nieuwe abonnementsformules komen. Een formule die $3 per maand kost, en waarbij je geen blauw vinkje krijgt en evenmin de mogelijkheid hebt om geld te verdienen met je postings. Maar je krijgt wel enkele extra's: je kan je tweet bewerken, langere postings plaatsen, video's downloaden, en versleutelde DM's. Een 'Premium+" abonnement zou dan weer de advertenties van je tijdlijn verwijderen, en een grotere algoritmische boost geven aan de antwoorden die jij op een tweet geeft, vergeleken met het goedkopere premiumabonnement. (1)
  • -X zou ook experimenteren met de manier waarop de titel van een nieuwssite vermeld wordt. Recent had X  namelijk ervoor gekozen om enkel de afbeelding van dat artikel te tonen, en niet langer de titel van het artikel. Daar kwam heel wat protest tegen. Volgens sommige bronnen zou X nu experimenteren met verschillende manieren om die titels alsnog te vertonen  - boven of onder de afbeelding. (2)
  • -X zou ook de manier waarop je kan herkennen dat een tweet een reclame is ("sponsored") gaan wijzigen. Waar dat tot nu onderaan de posting duidelijk vermeld staat, zou dat voortaan bovenaan de tweet komen, heel kleintjes, met het woordje "ad". Een bericht dat ongetwijfeld heel wat verontwaardiging zal opwekken!
  • -En dan is er nog het nieuwste bericht, zondag door Elon Musk zelf aangekondigd: creators zullen aangemoedigd worden om accuraat nieuws te brengen. Postings die door de Community Notes verbeterd moeten worden, krijgen geen verloning meer.
https://twitter.com/elonmusk/status/1718676793165750564
https://www.engadget.com/x-introduces-an-ad-free-premium-tier-for-16-a-month-191523132.html?src=rss
https://twitter.com/xDaily/status/1718575268439490727
https://twitter.com/Teslaverse_4269/status/1718296648810418611



SHUTTERSTOCK LAAT JE ECHTE FOTO'S BEWERKEN

Een van de bekendste diensten waar je stock foto's aankopen kan, is Shutterstock. En in het licht van de AI-evoluties, heeft het enkele interessante nieuwigheden uitgebracht. Voortaan zal je namelijk bestaande "echte" foto's kunnen bewerken met behulp van generatieve algoritmes.

Met deze editor, die weliswaar nog in bèta is, kan je alternatieve versies van bestaande foto's maken, zelfs van aangemaakte foto's kun je ze maken, en ook de achtergrond ervan kun je wijzigen. Je krijgt daarbij ook de beschikking over verschillende tools. Met Magic Brush kan je bijvoorbeeld over een deel van de afbeelding "borstelen" en dan via een tekstprompt aangeven wat je wilt wijzigen of vervangen.  Met de slimme tool om de afmetingen van afbeeldingen aan te passen, kan je bijvoorbeeld van een vierkante naar een rechthoekige vorm gaan.

Zijn de artiesten van wie de foto's gebruikt worden, daarmee akkoord, zal je misschien vragen. Shutterstock zegt alvast dat het creators, de makers van de foto's, zal vergoeden "als er een licentie genomen wordt op hun afbeelding, na bewerking".  Maar als jij een bestaande afbeelding bewerkt, dan zal je die niet op Shutterstock kunnen plaatsen om geld te vragen voor wie daarop een licentie wil nemen.

Met andere woorden: als creator word je betaald als iemand AI gebruikt om jouw werk te wijzigen, maar je kan als gebruiker geen AI gebruiken om een werk te maken, en daar dan voor betaald te worden.
https://www.theverge.com/2023/10/26/23933120/shutterstock-transform-real-photos-ai
https://www.shutterstock.com/discover/ai-features



GOOGLE MAPS: DE NIEUWE YELP?

Verleden week hadden wij het al kort over de nieuwigheden die Google voorstelde voor zijn Google Maps. Dat waren er heel veel, te veel om op te noemen eigenlijk. Daarom komen wij even terug op die aankondiging, omdat enkele van die nieuwigheden toch wel belangrijk zijn.

-De Photo First benadering bij de zoekresultaten zorgt ervoor dat een foto van een bedrijf, dat op de Google Map staat, getoond wordt in het icoontje op de map, en ook bovenaan de lijst met bedrijven. Hiervoor gebruikt Google een algoritme om te bepalen welke foto's getoond worden.

-Op de landkaarten zal je een verbeterde weergave zien van alle laadstations waar je je elektrische auto kan herladen

-Bij het weergeven van de realtime navigatie, krijg je ook te horen wanneer je op tijd naar een andere rijstrook moet overschakelen, om af te slaan of voor te sorteren.

-De 'Immersive view' zorgt ervoor dat je in realtime virtueel kan zien welke beelden je tegenkomt. Zo kan je wat je in het echt zien wat je zou moeten zien, zodat je weet of je juist zit. En zelfs het weer wordt daarbij in realtime weergegeven.

-50 bijkomende steden hebben nu  Lens weergave gekregen in Google Maps. Dat wil zeggen dat je je camera kan richten op een punt in je omgeving, en je krijgt de naam van een winkel, reviews ervan en andere info.

-Het belangrijkste is echter de toevoeging "near me" die je kan gebruiken om een Chinees restaurant, een krantenwinkel of een bakker, in je omgeving te zoeken. Dat werkt echt goed. Het lijkt er zelfs op dat Google Maps zo goed geworden is om die informatie door te geven, dat het Yelp overbodig kan gaan maken. Je kan een restaurant ontdekken in je buurt, reviews lezen, en meteen vanuit Google Maps een tafeltje boeken.
Afwachten dus hoe dit evolueert!
https://searchengineland.com/google-maps-new-search-results-makes-photos-significantly-more-important-433811
https://www.cnbc.com/2023/10/26/google-maps-rolls-out-expanded-search-for-activities-ev-charging.html



CHATGPT PLUS: UPLOAD BESTANDEN EN LAAT ZE ANALYSEREN
Heb je een betalende account van ChatGPT plus, dan krijg je nu voortaan meer mogelijkheden. Zo kan je bestanden uploaden en daar verder mee werken, in 'multimodale' wijze, wat wil zeggen dat je voortaan niet zelf meer moet kiezen welke modus je gebruiken wil uit het  GPT-4 uitklapmenu - de AI zal zelf raden wat je wil doen, uitgaande van de context.

Deze nieuwe mogelijkheden, zo vertelt The Verge, brengen verschillende van de kantoortools die in de ChatGPT Enterprise versie zitten, naar het aparte individuele chatbot abonnement voor de particulieren.

Het artikel bij The Verge vertelt hoe je bijvoorbeeld een bestand kan uploaden naar ChatGPT,  waarna de Advanced Data Analyse feature even wat tijd nodig heeft om de data te verwerken. Daarna zal de chatbot dingen kunnen doen zoals de data samenvatten, vragen beantwoorden, maar ook visuals maken op basis van de prompts die jij geeft.

Maar de AI zou ook met afbeeldingen kunnen omgaan: een gebruiker getuigt hoe hij een afbeelding van een dier geüpload had, en daarna vroeg aan ChatGPT om via DALL-E3 een versie daarvan te maken in de stijl van Pixar.

Deze AI's lijken enorme sprongen vooruit te maken. Indrukwekkend!
https://www.theverge.com/2023/10/29/23937497/chatgpt-plus-new-beta-all-tools-update-pdf-data-analysis



MASTODON APP VOOR ANDROID MAAKT HET GEMAKKELIJKER OM NIEUWS TE VOLGEN
In de nieuwe versie van de Mastodon-app voor Android kan je nu ook lijstjes maken, en die indelen op onderwerpen en belangstellingspunten.

De startpagina van de app maakt het ook gemakkelijker om te navigeren tussen je feed, hashtags en de nieuwe lijsten. Dit alles zorgt ervoor dat Mastodon eindelijk een beetje interessanter wordt voor wie via dit sociale netwerk het nieuws volgen. Misschien eindelijk een reden om over te stappen van X?
https://www.theverge.com/2023/10/30/23938639/mastodon-lists-android-update-news



OEPS: AI ZET MISPLAATSTE POLL NAAST THE GUARDIAN-ARTIKEL
Misplaatste advertenties zijn een probleem dat de nachtmerrie is voor elke adverteerder. Een advertentie die opduikt om een bepaald product te promoten, naast een artikel dat juist vragen stelt over dergelijke producten bijvoorbeeld. Vaak is het plaatsen van "verkeerde" ads te wijten aan het toeval, of de verkeerde reactie van het systeem om automatisch bepaalde ads te plaatsen bij bepaalde trefwoorden.

Met AI lijkt er nu ook een probleem op te duiken. Wat wil het geval? Op de Microsoft Start website, die je te zien krijgt wanneer je de Edge browser opent of er een nieuw tabblad opent, verschijnen er voor Engelstalige gebruikers ook nieuwsartikels van de krant The Guardian. Regelmatig plaatst Microsoft daar zelf polls aan, om interactiviteit te promoten. De poll die onlangs naast een artikel van The Guardian geplaatst werd, was toch wel even slikken. Het artikel ging namelijk over de dood van een 21-jarige waterpolocoach, die in Sydney dood aangetroffen was met verwondingen aan zijn hoofd. De door de AI aangemaakte poll vroeg aan de lezers om te speculeren over de doodsoorzaak van de coach: moord, ongeval, of zelfmoord.

Uiteraard lokte dit negatieve reacties uit, en de poll werd verwijderd. The Guardian beschuldigt Microsoft er nu van dat het zijn journalistieke reputatie besmeurd heeft.
https://arstechnica.com/?p=1980174



AI: OOK VS, G7 EN VK BUIGEN ZICH EROVER
In juni 2023 was de EU de eerste om regels te bedenken voor het gebruik van artificiële intelligentie. Verleden week vertelden wij hoe ook de VN zich gaat buigen over regelgeving, en dat hiervoor gesprekspartners uit de hele wereld gezocht werden.

Maar er zijn nog andere instanties die vinden dat zij hierover iets te zeggen hebben. President Biden bijvoorbeeld, die een Executive Order uitgevaardigd heeft met de bedoeling de risico's bij de ontwikkeling van AI onder controle te houden. Daarbij staat nu al vast dat de regels daarvan enkel zouden gelden voor de grootste ontwikkelaars, dus waarschijnlijk Google, OpenAI, Meta, Nvidia en misschien ook Adobe. Meer over deze Executive Order bij The Verge.

Ook de G7 leiders hebben overeenstemming gevonden over een vrijwillige gedragscode voor AI-ontwikkelaars, en internationale leidende beginselen voor AI. Die zouden de wettelijk bindende regels momenteel uitwerken en onder de EU AI Act moeten aanvullen.

En dan werd er nog een AI Safety Summit gehouden in de VSK, waar er een Bletchley Declaration afgekondigd werd, die een wereldwijde consensus wil bereiken over hoe de risico's aan te pakken die AI nu en in de toekomst stelt.

Dat er nagedacht moet worden over de mogelijke gevaren van AI, over auteursrechten, waar het wel en niet toegepast mag worden, hoe vooroordelen te vermijden, enz. Daar kunnen wij alleen maar achter staan. Maar bestaat het risico niet dat met al die nieuwe regelgeving en beperkingen de pijlsnelle ontwikkeling van AI, zoals we die in de voorbije maanden meemaakten, plots volledig gaat stilvallen?
https://www.cnbc.com/2023/06/14/eu-lawmakers-pass-landmark-artificial-intelligence-regulation.html
https://www.theverge.com/2023/10/30/23914507/biden-ai-executive-order-regulation-standards
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_5379
https://techcrunch.com/2023/11/01/politicians-commit-to-collaborate-to-tackle-ai-safety-us-launches-safety-institute/



YOUTUBE PAKT ADBLOCKERS WERELDWIJD HARD AAN
Ook YouTube hanteert het motto: betalen of ads! Begin dit jaar begon het al om het gebruik van adblockers te ontmoedigen. Eerst door pop-ups te vertonen waarin het aan de gebruikers vertelde dat het tegen de gebruiksvoorwaarden van YouTube is om advertenties te weren. Die pop-ups kregen ook een timer, om de gebruikers zeker en vast de boodschap te laten lezen. In juni dit jaar koos YouTube voor een agressievere aanpak, en kregen de gebruikers te lezen dat zij nog maar 3 video's zouden kunnen bekijken, tenzij zij hun adblocker zouden uitzetten. Met uiteraard de bedoeling om gebruikers te laten overschakelen naar YouTube Premium, waarbij je geen ads meer moet zien, mits je een betalend abonnement neemt.

Nu wordt die boodschap wereldwijd getoond, aan mensen met een adblocker: schakel je adblocker uit, en bekijk de content mét ads. Wil je geen ads, neem dan een Premium abonnement. Nu wil het geval dat dit abonnement in juli dit jaar van 12 naar 14 dollar verhoogd werd. Moeten wij je nog vertellen dat er heel wat gemor klinkt tegen deze aanpak?

Een ding is duidelijk: de dagen van het gratis internet zijn voorbij - betalen moet je voor Twitter, Meta, Instagram, en voor je streaming diensten werden alle prijzen recent verhoogd.
https://www.engadget.com/youtube-is-taking-its-fight-against-ad-blockers-global-122041223.html



WEWORK OP DE RAND VAN HET FAILLISSEMENT
Volgens de Wall Street Journal zou WeWork van plan zijn om volgende week het faillissement aan te vragen. De geruchten dat het bedrijf in slechte papieren zat, dateren al van verleden jaar.

Maar wat is WeWork en waarom vinden we dit bericht zo belangrijk? Wel, WeWork is opgestart als een bedrijf dat kantoorruimten aanbiedt voor freelancers, co-working spaces dus. Over de hele wereld, ook in ons land, vooral in Brussel. Die kantoorruimte had het in eigendom, of huurde het op lange termijn. De inkomsten bleven echter ondermaats, terwijl het bedrijf vast zat aan zijn langetermijn huurcontracten en hypotheken voor het pand in eigendom.

Waarom we dit belangrijk vinden? Omdat WeWork een van de lievelingetjes was van beleggers, die grif geld staken in het bedrijf. Geld dat ze nu dreigen te verliezen, in één klap. The Drum heeft over dit fenomeen een heel interessant artikel, en vergelijkt WeWork met o.a. Peloton, dat zichzelf een techbedrijf noemt dat de fysieke en digitale wereld laat versmelten, maar eigenlijk een maker van hometrainerfietsen, die video's livestreamde. Of Greensill, dat een "fintech disruptor" genoemd wordt, maar in werkelijkheid een veredeld leenkantoor.
https://www.thedrum.com/opinion/2023/08/11/why-wework-didnt-and-couldnt-ever-work
https://www.wsj.com/articles/wework-plans-to-file-for-bankruptcy-as-early-as-next-week-1fdcb6a5?mod=followamazon



NETFLIX START MET TITLE SPONSORSHIP
Het goedkoopste abonnement op streaming videodienst Netflix, waarbij je wel advertenties moet kijken, blijkt een succes. Er zijn meer dan 15 miljoen maandelijks actieve gebruikers voor deze formule, en bijna 30 van alle nieuwe abonnees kiezen voor deze formule.

Om hen te belonen heeft Netflix een slimme zet gedaan: de "title sponshorships" voor enkele van zijn belangrijkste titels, zoals The Crown. Wanneer je daar drie episodes op een rij kijkt, dan kan je, met deze formule, de vierde episode bekijken zonder onderbroken te worden door advertenties. Een goede manier om toch minstens één episode langer bij Netflix te blijven.

Nog nieuw: de met advertenties ondersteunde versie laat je voortaan ook series en films downloaden die dan advertenties zouden bevatten. Deze mogelijkheid zou al einde deze week beschikbaar zijn, voor de Title Sponshorships is het wachten tot begin 2024.
Meer bij Variety en Engadget
https://variety.com/2023/tv/news/netflix-advertising-binge-viewing-crown-squid-game-1235775477/
https://www.engadget.com/netflixs-ad-supported-plan-will-soon-allow-downloads-and-reward-binge-watching-115033226.html



WHATSAPP: ALTERNATIEF PROFIEL
Binnenkort zal je bij je WhatsApp account een alternatief profiel kunnen aanmaken. Daarbij zal je normale profielfoto enkel gezien kunnen worden door je contacten, en een alternatieve foto en naam zal aan de rest getoond worden.

Waarvoor dat goed is? Steeds meer gebruiken mensen WhatsApp voor zowel persoonlijke als professionele doeleinden. Met dat alternatieve profiel kunnen zij dan hun privacy bewaren, vooral wanneer zij regelmatig mensen contacteren buiten hun dagelijkse contacten - denk aan klanten, collega's, enz.

Dit alternatieve profiel wordt momenteel getest in de bètaversie van WhatsApp.
https://www.androidauthority.com/whatsapp-alternate-profile-feature-beta-3381170/



META: NIEUWE API
Speciaal voor bedrijven heeft Meta een nieuwe API uitgebracht, waardoor Facebookgebruikers stories rechtstreeks vanuit een desktop of webapp van derden kunnen delen. Apps die met de nieuwe API werken, kunnen hun gebruikers dan toestaan om heel gemakkelijk stories die zij daar aanmaken, naar Facebook te posten.

De ontwikkelaars kunnen dan een knop in hun app plaatsen, om die content te publiceren. Maar het betekent wel dat de makers van de app ook de Facebook Login authenticatie in hun app integreren, om de gebruiker vanuit de app toegang te geven tot het persoonlijke of professionele Facebook account. Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/11/02/new-facebook-stories-api-helps-creators-share-directly-from-third-party-desktop-or-web-apps/

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



NIEUWE WOORDJES LEREN: GOOGLE EXPERIMENTEERT MET APG
APG staat voor audio-plethy-smography. Daarbij wordt hardware voor het actief onderdrukken van lawaai gebruikt om de hartslag te meten. Wat betekent dat elke soort noise-cancelling koptelefoon gebruikt kan worden als een monitor voor de hartslag. En Google voert nu volop onderzoek naar deze technologie.

Het werkt heel ingenieus. Er wordt een ultrasound geluid van lage intensiteit naar het oor gestuurd. De ANC-microfoon ontdekt echo's van het geluid in het oorkanaal. Kleine bewegingen van de huid in dat kanaal, veroorzaakt door het bloed dat beweegt in de aders, verandert de manier waarop het geluid een echo teruggeeft.

Volgens de experimenten, uitgevoerd bij 153 mensen, zou de technologie alvast voortdurend accuraat zijn. Meer bij Google zelf.
https://research.google/pubs/pub52460/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




PAREL PODCAST: DE EEUW VAN DE VROUW
Een podcast over een 'rode oortjes'-onderwerp - het orgasme van de vrouw, de genitaliën, maar vooral: hoe de manier waarop daarnaar gekeken wordt in de voorbije decennia veranderd is. In de jaren zestig was nog te lezen dat een vrouw in de seksuele gemeenschap vooral genot moet geven aan haar man. Daarna, in de woelige zeventiger jaren, ontdekten vrouwen hun seksualiteit en waren er groepjes vrouwen die zelf met spiegeltjes zichzelf in detail gingen bekijken.

Een verhelderend maar toch ook onthutsend verhaal, een combinatie van maatschappelijke evolutie en wetenschappelijke uitleg. Een aanrader (voor mannen én vrouwen!)
https://www.nporadio1.nl/podcasts/parel-radio/97988/218-de-eeuw-van-de-vrouw-documentaire




 
De nieuwe oogst


   
LITTLE ALCHEMY
Een leuke simpele website, waar een beetje alchemie wonderen verrichten kan. Je start met de basiselementen lucht, water, aarde en vuur, en gaat dan experimenteren. Water en vuur geeft uiteraard stoom. Voeg je daar dan nog lucht aan toe, dan krijg je mist. Enzovoort. Leuk en leerrijk!
[Taal: EN]
https://littlealchemy2.com/




A GOOD MOVIE TO WATCH
Deze website helpt je keuzes te maken om films of series te vinden op de streamingdiensten. Je kan selecteren op streamingdienst, op genre, op jaar. Het bijzondere aan deze selectie is dat er ook series in voorkomen die om een of andere reden niet aansloegen bij de massa, maar toch uitstekend zijn om naar te kijken. Deze site staat meteen al bij onze bookmarks!
[Taal: EN]
https://agoodmovietowatch.com/shows/on/usa-netflix/?genre=thriller,crime
https://agoodmovietowatch.com




THE MOTH
Ben jij een fan van storytelling, dan zal je deze website wel kunnen appreciëren. Daar staan namelijk echtgebeurde verhalen, verteld door de mensen die het zelf beleefden. Er hoort ook een podcast bij, waar alle verhalen staan die over de hele wereld verteld worden op de Moth bijeenkomsten.
[EN]
Een Nederlandstalige versie hiervan is de podcastreeks Relaas.
https://www.themoth.org/

https://art19.com/shows/relaas


THIS IS MY WEBSITE NOW
Moet je wachten aan de telefoon, of zit je te wachten tot een programma geladen is? Deze website laat je die tijd aangenaam doorbrengen. Je vindt er een hele verzameling korte spelletjes die je in je browser spelen kan.  Onze favoriet is More Cuteness - niet zozeer een spelletje, als wel een reeks foto's van o zo schattige dieren...
[Taal: EN]
http://thisismywebsitenow.com/increase-cuteness/
http://thisismywebsitenow.com/




THE OATMEAL: CARTOONS
Om even te relaxen en een glimlach op je lippen te voelen verschijnen: deze website brengt heerlijk relativerende cartoons.
Mooie maatschappijkritiek, waarbij onze internetgewoontes vaak op de korrel genomen worden, maar evengoed onze honden en katten...
[Taal: EN]
https://theoatmeal.com/


BLOTION: BLOGGEN MET NOTION
Dit is een template voor de Notion notitie-software. Je kan je content heel gemakkelijk via dit template aanmaken, en dan naar een voor SEO geoptimaliseerd blog publiceren. Je hebt helemaal geen ervaring nodig in coderen of design, zo belooft het template.
[Taal: EN]
https://www.blotion.com/





THE ONION
Het aantal keren dat een bericht van deze site op de sociale media gedeeld werd, door mensen die geloofden dat het echt waar was, zijn echt niet te tellen. The Onion is namelijk een satirische site, die berichten brengt die zo'n goede satire zijn, dat ze de werkelijkheid overtreffen.  Om zelf eens te ontdekken - en goed te onthouden dat je nooit berichten van The Onion moet delen (tenzij je er duidelijk bij zet dat het satire is), wil je niet dat mensen op het verkeerde been gezet worden!
[Taal: EN]
https://www.theonion.com/



GIPHY
Bij je berichten en commentaren op sociale media, is het wel heel leuk om een bewegende GIF te gebruiken - en al jarenlang is Giphy de website waar je inspiratie kan opdoen voor deze commentaren en memes. Ook stickers kan je er vinden.
[Taal: EN]
https://giphy.com/













Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische schilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bob_Roes
    Voormalig Australisch actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sarah_Monahan
    Nieuw-Zeelands weg- en baanwielrenner - https://nl.wikipedia.org/wiki/Luke_Mudgway
    Friese film uit 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stjer_(film)
    Proces waarbij cellen en weefsels elkaar beïnvloeden gedurende differentiatie tijdens embryogenese - https://nl.wikipedia.org/wiki/Embryonale_inductie
    Amerikaans muzikant, zanger, platenproducer en songschrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Thundercat_(muzikant)
    Belgisch voormalig volleybalster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sarah_Smits
    Voetbalclub uit Bissegem, België - https://nl.wikipedia.org/wiki/KRC_Bissegem
    Online samenwerkingsverband tussen verschillende Nederlandse en Vlaamse musea met een noemenswaardige modecollectie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Modemuze


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Halloween op 31 oktober - https://nl.wikipedia.org/wiki/Halloween
    Intelligentiemeting = https://nl.wikipedia.org/wiki/Intelligentiemeting


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Nederland

Diverse artikelen zijn uitgelicht op de Nederlandstalige Wikipedia, waaronder:

    Scharnhorst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Scharnhorst
    Steenvliegen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Steenvliegen
    Maasboulevard (Maastricht) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Maasboulevard_(Maastricht)
    Gekko's - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gekko%27s
    Tachtigjarige Oorlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tachtigjarige_Oorlog


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Print je niet zo vaak, maar heb je toch een nieuwe nodig? Deze printer is goedkoop en heeft een prima afdrukkwaliteit
Wat is de beste alles-in-1-kleurenprinter? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
https://www.ad.nl/tech/print-je-niet-zo-vaak-maar-heb-je-toch-een-nieuwe-nodig-deze-printer-is-goedkoop-en-heeft-een-prima-afdrukkwaliteit~a042903e/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Nepvrienden en volgers op sociale media – en hoe je ze kunt herkennen
Een van de grootste bedreigingen waar u op moet letten op sociale media is fraude die wordt gepleegd door mensen die niet zijn wie ze beweren te zijn. Hier leest u hoe u ze kunt herkennen.
https://computertaal.info/2023/11/01/nepvrienden-en-volgers-op-sociale-media-en-hoe-je-ze-kunt-herkennen/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Parket België eist dwangsom voor man die weigert zijn telefoon te ontgrendelen
Het Belgische federaal parket vraagt een dwangsom van 5000 euro per dag en twee jaar cel voor een 18-jarige man die weigert de toegangscodes voor zijn apparaten vrij te geven. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een phishingbende.
https://tweakers.net/nieuws/215272/parket-belgie-eist-dwangsom-voor-man-die-weigert-zijn-telefoon-te-ontgrendelen.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


Voormalig FTX-baas Sam Bankman-Fried schuldig bevonden
Bankman-Fried, een van de oprichters van de failliete cryptobeurs FTX, is schuldig bevonden aan fraude en samenzwering tot witwassen. Dat heeft de jury van een New Yorkse rechtbank na vijf weken proces geoordeeld.
https://datanews.knack.be/nieuws/bedrijven/crypto/voormalig-ftx-baas-sam-bankman-fried-schuldig-bevonden/





 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



QR-CODE AANMAKEN VOOR EEN WEBADRES
Vaak is het gemakkelijker om in een papieren publicatie een QR-code te plaatsen, dan om een ellenlange URL te publiceren die de gebruiker dan moet intikken (hopelijk zonder tikfouten). Even de QR-code scannen, en de gebruiker wordt naar je webadres gevoerd.

Bij Adobe kan je gratis zo'n QR-code aanmaken. Gewoon het webadres invoeren, en je krijgt de QR-code. Je moet wel de Edge-browser gebruiken, Adobe Express werkt nog niet op Firefox.
https://new.express.adobe.com/tools/generate-qr-code






 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ROBLOX VOOR ANDROID
Met de gratis Android app Roblox krijg je toegang tot vele game-rooms, waarin je verschillende games spelen kan. Net zoals in Minecraft kan je in Roblox je eigen ruimte naar eigen goeddunken inrichten. Je moet je wel even registreren op de website.
Je vindt er talloze projecten die door de community zijn uitgevoerd en die je ook via de Roblox-pagina kunt starten. Zo is er bijvoorbeeld een simulator waarbij je een fastfoodrestaurant moet runnen.
https://www.chip.de/downloads/Roblox-Android-App_171771909.html
https://www.roblox.com/



DETAIL: MULTICAM OPNAMES
Met deze app kan je videopodcasts opnemen en bewerken - maar het bijzondere is dat je daarbij kan opnemen vanop twee iPhones tegelijkertijd. Zo krijg je een verticale video met twee shots die boven elkaar staan. Een formaat dat geoptimaliseerd is voor TikTok, Instagram Reels en YouTube Shorts. Bij The Verge een uitgebreide bespreking.
https://detail.co/
https://www.theverge.com/2023/10/30/23938456/tiktok-video-podcast-spotify-youtube-instagram



TOPAZ VIDEO
Er zijn tegenwoordig heel wat AI-tools, ook voor foto- en videobewerking. Met deze software kan je video-opnames heel gemakkelijk optimaliseren.
De software heeft een gebruiksvriendelijke interface, en je kan via filters de kwaliteit van beelden verhogen en slecht opgenomen, bewogen beelden of oud videomateriaal optimaliseren. Je kan ook films opschalen naar 4 en 8. De framesnelheid kan je ook aanpassen om filmische slow-motionvido's te maken.
Met zijn prijsetiket van 250 dollar richt deze software zich eerder tot professionals.
https://www.chip.de/downloads/Topaz-Video-AI_184779544.html
https://www.topazlabs.com/


ASHAMPOO BACKGROUND REMOVER
Deze software kan personen en dingen automatisch uitknippen, die dan individueel opgeslagen worden of naar het klembord gekopieerd worden. Zelfs fijne details worden herkend, zoals haarlokken. Je kan ook de achtergrond van een afbeelding wijzigen of een effect toepassen, zodat je een persoon bijvoorbeeld in een heel andere omgeving kan plaatsen.
https://apps.microsoft.com/detail/XP8CJBFD52171V?hl=en-us&gl=US






(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
"Een glimlach is een facelift die binnen ieders bereik ligt."
- Dirk Selis -
[Belgisch journalist ]