Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/9/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1329  van 9/9/2023


 

Gegroet lezer,

Een heerlijke nazomer, maar de zon doet iets te hard zijn best naar onze persoonlijke mening. En dus is het zalig om in onze werkkamer lekker fris te zitten naast de ventilator, met zicht door het raam op een stralende tuin met rode tomaatjes en prachtige bloemen en witte vlindertjes.

En ondertussen uiteraard deze editie van Netties voor u af te werken. Met weer heel uiteenlopend nieuws - over Google en zonnepanelen, over nieuwigheden op sociale media, elektrische steps, het klimaat... Kortom: u hebt weer heel wat leesvoer!

Veel plezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



META TOONT THREADS OP INSTAGRAM
Je zou denken dat, met alle negatieve berichten over X, het vroegere Twitter, die je overal leest, dat de mensen massaal zouden overgestapt zouden zijn naar Threads, de Twitter-kloon die Meta gemaakt heeft en die nauw gekoppeld is aan je Instagram-account en -login. Maar blijkbaar lusten de Instagrammers Threads niet echt, ondanks het feit dat Meta verleden week aankondigde dat je Threads ook via het gewone web kan gebruiken, naast via je app op je smartphone.

Nu onderneemt Meta nog een poging om gebruikers te lokken naar Threads. Verschillende gebruikers melden namelijk dat er in hun Instagram een "For You on Threads" carousel verschenen is, met een knop waarmee je Threads rechtstreeks vanop je smartphone kan openen.

Is het een slimme zet? Enerzijds brengt Meta zo in Instagram het Threads sociale netwerk voortdurend in herinnering. Maar anderzijds: als je in Instagram de interessantste postings op Threads kan zien,  waarom zou je nog naar Threads gaan, en je vertrouwde Instagram-omgeving verlaten?
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/08/31/meta-is-now-showing-a-carousel-of-suggested-threads-on-instagram-to-bump-up-engagement/



SOCIAL MEDIA: GEBRUIKERS ZIJN PROFESSIONEEL GEMAAKTE CONTENT BEU
Wat was het oorspronkelijke nut van social media? Dat iedereen zijn zegje kon doen, en gewoon tonen wat hij/zij aan het doen is. Maar wat krijg je tegenwoordig, wanneer je een social media zoals Instagram bezoekt? Een newsfeed die bol staat van content die professioneel aangemaakt is, van influencers, en van prachtige foto's. Dit alles geselecteerd door het algoritme.

Business Insider stelt dan ook vast dat steeds meer gebruikers die professioneel gemaakte content beu zijn. Zij willen gewoon memes kunnen delen, en kunnen vertellen over wat zij meemaken. En bovenal: zij willen een feed die niet door het algoritme bepaald wordt, maar die zij zelf onder controle hebben, die enkel content vertoont van mensen die zij zelf volgen.

Daardoor zouden  volgens Business Insider steeds meer gebruikers kiezen voor private postings, en besloten groepen. Denk daarbij aan Close Friends (een privélijst van mensen die toegang tot jouw account hebben) en groepsgesprekken waar je memes kan delen met vrienden, kan roddelen zonder dat de hele wereld het kan lezen, en zelfs nieuwe mensen kan ontmoeten.

Volgens Business Insider is het geen fenomeen dat zich tot Instagram beperkt, maar dat ook op andere sociale media vastgesteld wordt. Wat dan weer leidde tot de snelle opkomst van alternatieven zoals BeReal, Dispo, Poparazzi en Locket.
Een interessant artikel hierover bij Business Insider.
https://www.businessinsider.com/social-media-dead-instagram-tiktok-bereal-replaced-group-chats-messaging-2023-8?international=true&r=US&IR=T    



GOOGLE MAPS: DATA OVER ZONNEPANELEN EN NIEUW KLEURENSCHEMA
Google heeft een enorme database met foto's van luchtopnames van straten, woningen. En dat is wel interessant eigenlijk voor gebruikers die overwegen om zonnepanelen op hun dak te plaatsen: hoe moeten zij die plaatsen, heeft het zin? Maar ook voor bedrijven die zonnepanelen verkopen zijn die beelden interessant, want zij kunnen daarmee aan potentiële klanten voorrekenen hoeveel hun zonnepanelen gaan opbrengen.

Google heeft daarom beslist om de gegevens van die luchtbeelden, aan te bieden aan commerciële bedrijven, in zijn Project  Sunroof. Het hoopt hiermee in zijn eerste jaar alvast 100 miljoen dollar te verdienen (1)

Een tweede bericht over Google Maps, gaat vooral over het uitzicht. Google zou namelijk een nieuw kleurenschema aan het uittesten zijn voor de standaard weergave van de landkaarten. Daardoor zouden die kaarten er meer gaan uitzien als Apple Maps. In plaats van de grijze achtergrond voor land en wit voor de wegen, wordt het voortaan een witte achtergrond voor land en donkergrijs voor de wegen.

Maar elke kleur op de kaarten werd een beetje anders: blauw water werd lichter, en groen bos werd donkerder, hoofdwegen gaan van heldergeel naar een donkerder grijs dan gewone wegen. Even wennen dus! (2)
https://www.cnbc.com/2023/08/28/google-to-sell-maps-data-to-companies-building-solar-products.html
https://arstechnica.com/gadgets/2023/09/google-maps-new-color-scheme-test-looks-a-lot-like-apple-maps/



COMMUNITY NOTES OOK IN ONS LAND - EN DAT BELOOFT!
We hadden het vorige week al over het feit dat we bij sommige advertenties "community notes" opmerkten. Dat zijn commentaren van een groep mensen binnen X, die vaststelden dat een bepaalde posting een flagrante fout bevatten, en daarom een waarschuwing onder die posting plaatsen. Dat zou je eigenlijk verwachten bij postings van gewone gebruikers met veel volgers, maar het viel ons op verleden week dat er ook een dergelijke Community Note verscheen onder enkele advertenties.

Nu weet iedereen wel dat bedrijven in hun advertenties een opgepoetst beeld van de werkelijkheid tonen. Een "eerlijkheidstrend" is dan ook de laatste tijd te bemerken in de advertenties. Bij afbeeldingen wordt een waarschuwing geplaatst (dit beeld werd aangepast), En  de personen die in advertenties getoond worden, zijn niet langer meer de ideale modellen, maar ook mannen en vrouwen met een maatje meer. Een positieve trend enerzijds, maar anderzijds: advertenties verkopen nu eenmaal een droombeeld...

Maar terug naar de Community Notes. Blijkbaar zijn die ook in ons landje geland. En het lijkt erop dat, als die trend zich doorzet, de politici het nog moeilijk gaan krijgen. Wat wil het geval? Paul Magnette, voorzitter van de PS, verklaarde in een filmpje dat op X geplaatst werd, dat er nog nooit zoveel jobs gecreëerd werden in België, als sinds er een socialistische minister van Werk aan het bewind was.

Voor het eerst merken wij onder die posting een Community Note op. Met de tekst "het werkloosheidspercentage stijgt enkel in Wallonië, waar de PS al sinds 40 jaar het bewind voert". En met een verwijzing naar cijfers van Statbel.

Opmerkelijk. Toen wij die Community notes opmerkten onder advertenties in de VS, vonden wij dat dit tot veel misbruik en discussies kan aanzetten- tenzij de Community die de Notes maakt, echt  wel evenwichtig samengesteld is. Dat valt dus nog te bezien.

Maar het feit dat ook politici op hun woorden gepakt gaan worden: laat het maar komen - vooral met de verkiezingen in het vooruitzicht.

De link op X naar de posting van Magnette, met de Community note, op de onderstaande link.
https://twitter.com/alainmoutonVL/status/1698740550109655050



APPLE EN MICROSOFT VINDEN ZICHZELF GEEN GATEKEEPERS
Zoals je weet zijn in Europa de Digital Services Act en Digital Markets Act van kracht geworden, de EU wetgeving die de macht van Big Tech aan banden wil leggen en die bedrijven wil verplichten bepaalde regels te volgen.

Voor wie tellen die regels? Alle bedrijven en diensten die aan bepaalde voorwaarden voldoen qua aantal gebruikers.  Concreet gaat het om platformen met een jaarlijkse omzet van meer dan 7,5 miljard euro, een marktkapitalisatie van meer dan 75 miljard euro, en 45 miljoen maandelijks actieve gebruikers in de EU.

Woensdag zou de eerste lijst gepubliceerd worden van diensten die onder de Digital Markets Act vallen. En alvast Apple vindt dat zijn iMessage chat app daar niet onder mag vallen, en Microsoft vindt dat van zijn zoekmachine Bing. Volgens Microsoft heeft Bing slechts een marktaandeel van 3%, en zou het benadeeld worden wanneer het aan dezelfde voorwaarden onderworpen wordt als zijn veel grotere rivaal, Google Search.
Wordt ongetwijfeld vervolgd...
https://www.ft.com/content/137d655b-c264-460f-bbe8-a269f0a3d8ac



MICROSOFT: NIEUWIGHEDEN BIJ BING MAPS EN BING CHAT
Twee toch wel belangrijke updates van Microsoft. Zo wordt het bij Bing Maps gemakkelijker om je weg te vinden. Wanneer je een routebeschrijving vraagt, dan krijg je niet alleen suggesties voor de beste route, maar je krijgt ook een visuele weergave van die route. Bovendien kan je voortaan ook live verkeersinformatie krijgen - ofwel via de URL van het verkeer op Bing Maps aan te klikken, of door de Microsoft Start app te downloaden, die beschikbaar is voor Android en iOS.

Bij Bing Chat, de AI-tool van OpenAI die in Bing geïntegreerd werd, is er ook wat nieuws. Recent was het ook mogelijk geworden om Bing Chat te draaien op Google Chrome, op de desktop. Nu zou er ook gewerkt worden aan compatibiliteit met de Safari browser van Apple, evenals mobiele versies van de Chrome en Safari browsers.  De speciale versie voor bedrijven, Bing Chat Enterprise, is nu ook beschikbaar via de mobiele site van Edge.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.amp.apps.bingnews&hl=en_US
https://apps.apple.com/us/app/microsoft-start/id945416273
https://winbuzzer.com/2023/09/04/microsoft-unveils-map-related-updates-for-bing-chat-and-bing-search-xcxwbn/



SENIOREN DIE SURFEN MAKEN MINDER KANS OP DEMENTIE
Wanneer je zelf wat ouder wordt, rijst altijd de vraag: ga ik helder blijven, of val ik ten prooi aan dementie? Wij hebben goed nieuws voor jou: blijf gewoon surfen, en je hebt minder kans om dement te worden.

Dat is eerlijk gezegd een gevolgtrekking die ons logisch lijkt - wanneer je surft blijf je in contact met de rest van de wereld, word je voortdurend uitgedaagd om nieuwe apps te installeren, nieuwe websites te ontdekken. En dat laat je hersencellen voortdurend werken. Wanneer je elke dag gewoon in je zeteltje zit, naar tv staart, zijn er die uitdagingen niet.

Maar het is goed om die conclusie, die eerder een aanvoelen is, bevestigd te zien door wetenschappelijke studies.  Journal of the American Geriatrics Society stelde in een onderzoek vast dat regelmatige internetgebruikers maar half het risico lopen om dement te worden, in vergelijking met leeftijdgenoten die het internet niet regelmatig gebruiken.

Dit verschil bleef overeind na controles op andere factoren, zoals opvoeding, etniciteit, sex, generatie, en zelfs op tekens die wezen op verminderd denkvermogen dat bij het begin van het onderzoek vastgesteld werd.

Hoe lang moet je dan het internet gebruiken, om dementie tegen te houden? Dat varieert van 6 minuten tot 2 uur per dag. Een hoopvol teken voor onze redactie, die gemakkelijk 4u of meer op het internet doorbrengt!
https://www.psypost.org/2023/09/older-adults-who-regularly-use-the-internet-have-half-the-risk-of-dementia-compared-to-non-regular-users-183597



REDDIT VERLIEST KWALITEIT MET HET VERWIJDEREN VAN MODS
Even terug in de tijd: in mei kondigde Reddit aan dat wie gebruik wou maken van de reddit API, om toegang te krijgen tot de vele berichten in het veel bezochte platform, flinks zou moeten gaan betalen. Geld waarvan de vele gebruikers niets zouden zien, en zelfs de moderatoren van de /subreddits, die enorm veel tijd steken in het modereren van de kanalen.

Uit protest kondigden vele "mods", de moderatoren dus, aan dat zij hun subreddit "read only" zetten, wat wil zeggen dat je het nog wel kon lezen, maar geen commentaar meer kon toevoegen. Waarop Reddit besliste om mods die bleven protesteren, te blokkeren.

Ars Technica ging spreken met enkele van die mods die nu niet langer hun bepaalde kanaal modereren. Zij merken op dat hun kanaal nu meer berichten bevatten die niet stroken met de waarheid. In het artikel verwijst een van die mods naar artikels die beweren dat sommige producten veilig zijn, andere niet, maar dat de mod zelf, als hij nog moderator was geweest, van het platform verwijderd zou hebben omdat de bewering niet bewezen is.

Rancune omdat hij/zij opzij gezet werd? Of terechte kritiek? Feit is dat vrijwilligers nog altijd een belangrijke rol spelen bij sites zoals Reddit. Zij doen dat met plezier. En je kan hen geen ongelijk geven dat zij in protest komen wanneer "hun" platform geld gaat verdienen op hun vrijwilligerswerk...
https://arstechnica.com/gadgets/2023/09/are-reddits-replacement-mods-fit-to-fight-misinformation/



FACEBOOK: NEWS TAB VERDWIJNT EN ADVERTENTIEVRIJ ABONNEMENT OP FACEBOOK EN INSTAGRAM
Vandaag opnieuw een duo-dag, met twee berichten over Meta-bedrijven. Om te beginnen: Meta heeft aangekondigd dat de News feed in Facebook, waar enkel nieuws te bekijken is van uitgevers - een tab die in 2019 gelanceerd werd tussen haakjes - welnu, die tab gaat verdwijnen in het VK, Duitsland en Frankrijk.

Volgens Meta kadert dit in een trend om "de investeringen meer af te stemmen op producten en diensten die de gebruikers het meest waarderen".

Wat eigenlijk zou willen zeggen dat gebruikers het nieuws in hun feed niet zo belangrijk achtten. Waarbij je toch wel een vraagteken kan zetten - zou deze zet niet eerder te maken kunnen hebben met het feit dat de wetgeving in de EU online platformen zoals Facebook gaat dwingen om nieuwsorganisaties te vergoeden voor het linken naar hun berichten? (1)(2)

Een tweede bericht over de manier waarop grote platformen zich voorbereiden om zich in regel te stellen met de Digital Services Act en Digital Markets Act, betreft een plan van Facebook. Volgens verschillende bronnen zou Meta namelijk voor Facebook en Instagram een betalend abonnement gaan aanbieden, waar dan geen advertenties meer vertoond worden. Voor advertenties heeft het data over de voorkeuren van gebruikers nodig en de EU wil met deze nieuwe wetgeving het verzamelen van die privégegevens tegengaan. Het alternatief is dan: geen gegevens meer verzamelen (maar hoe controleer je dat?) en de diensten van Facebook en Instagram tegen betaling aanbieden.

Ook hier weer: dit verhaal wordt vervolgd. Want wie gaat betalen voor iets wat voordien gratis was - zonder bijvoorbeeld de extraatjes,, zoals de "verified" vinkjes in Twitter?
https://techcrunch.com/2023/09/05/meta-to-deprecate-facebook-news-in-the-u-k-germany-and-france/
https://www.engadget.com/facebooks-news-tab-is-going-away-in-the-uk-france-and-germany-142243544.html?src=rss
https://www.engadget.com/facebook-and-instagram-may-offer-paid-ad-free-plans-in-europe-to-sate-eu-privacy-concerns-190926273.html?src=rss



DMA GATEKEEPERS:  DE NAMEN VAN DE BEDRIJVEN EN DIENSTEN ZIJN BEKEND
Eerder deze week hadden wij het over het feit dat de Europese Commissie woensdag de namen bekend zou maken van bedrijven die als 'gatekeepers' - toegangspoorten tot het internet beschouwd moeten worden. En welke van hun diensten zich aan bepaalde voorwaarden moeten confirmeren, willen zij nog verder in de EU kunnen werken. Er werden zes 'gatekeepers " bepaald - toegangspoorten tot het internet, bedrijven die een grote controle hebben tot toegang tot het internet. En dat zijn dus Alphabet (het moederbedrijf boven Google en C°; Amazon, Apple, Bytedance (het moederbedrijf boven TikTok); Meta (moederbedrijf boven Instagam, Facebook, WhatsApp) en Samsung).

Verschillende diensten die zij aanbieden worden nu onder de loep genomen - een duidelijk visueel overzicht vind je bij Europa. (1)

In totaal 22 van hun diensten werden aangeduid als diensten die onder de DSA (Digital Services Act) vallen. De EC zal de claims van Microsoft en Apple gaan onderzoeken, dat hun Bing Search, Edge en Microsoft advertising enerzijds en Apple iMessage anderzijds niet zouden mogen vallen onder DSA.

Voor Apple zit er nog een bijkomend addertje onder het gras: er wordt ook een onderzoek opgestart om te zien of iPadOS van Apple als een gatekeeper beschouwd moet worden, alhoewel het niet beantwoordt aan bepaalde minimumvereisten van die klassering. Dit onderzoek zou volgens de DMA binnen de 12 maanden afgerond moeten zijn.

Voor alle duidelijkheid nog even opsommen:
-de 6 bedrijven die als gatekeeper beschouwd worden: Alphabet, Amazon, Apple, Bytedance, Meta, Microsoft.
-De diensten die onder de DSA vallen:
*Sociale netwerkdiensten: TikTok, Facebook, Instagram, LinkedIn
*Communicatie: WhatsApp, Messenger
*Tussendiensten Google Maps, Google Play, Google Shopping, Amazon Marketplace, App Store, Meta Marketplace
*Video's delen: YouTube
*Advertenties: Google, Amazon, Meta
*Browser: Chrome, Safari
*Search: Google Search
*Besturingssysteem: Google Android, iOS, Windows PC OS.

Wat in dit rijtje opvalt is dat clouddiensten ontbreken - Amazon AWS en Azure bijvoorbeeld. Want dat zijn tegenwoordig eigenlijk toch ook gatekeepers, niet?

In elk geval: de maatregelen van de EU hebben alvast effect: TikTok heeft aangekondigd dat het de data van Europese gebruikers zal overzetten naar een nieuw datacenter dat het opgericht heeft in Ierland, op Europese bodem dus, om aan de nieuwe regels van de EU te voldoen (2)
https://ec.europa.eu/commission/mpresscorner/detail/en/ip_23_4328
https://www.engadget.com/tiktok-starts-migrating-european-users-data-to-its-first-local-data-center-055931632.html?src=rss
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-09-06/eu-challenges-apple-microsoft-in-new-antitrust-push-to-rein-in-big-tech



X: NU OOK COMMUNITY NOTES VOOR VIDEO'S
We schreven eerder deze week al over de Community Notes op X, het voormalige Twitter. En hoe die nu ook bij advertenties te zien zijn, en bij politieke postings.

Nu kondigde X aan dat ook bij video's community notes geplaatst kunnen worden. En dat is wel een belangrijke maatregel in de strijd tegen nepnieuws. Een Community Note die bij een video geplaatst wordt, zal automatisch ook vertoond worden wanneer de video in een ander bericht overgenomen wordt. Wat van deze Community Notes een ideale manier maakt om context toe te voegen aan bijvoorbeeld bewerkte video's, video's die door AI gemaakt zijn enz.
https://techcrunch.com/2023/09/06/x-launches-community-notes-for-videos/?guccounter=1



ECONOMISCHE SCHERMUTSELINGEN TUSSEN CHINA EN DE REST VAN DE WERELD
Nadat verschillende overheidsdiensten in de EU hun werknemers verboden hadden om de TikTok app nog te gebruiken, en in bepaalde landen gevraagd werd om die app volledig te verwijderen, neemt China weerwraak. Een wraak die Apple toch wel pijn gaat doen, want China is geen onbelangrijke markt voor het merk met de appel.

China heeft namelijk de werknemers van overheidsdiensten vlakaf verboden om nog een iPhone te gebruiken. En dat terwijl Apple de markt van de high-end smartphones in het land domineert. Je moet namelijk weten dat China goed voor is 19% van de totale inkomsten van het land<;

Let wel: Apple is niet het enige westerse merk dat onder de strengere regels van China lijdt. Chipmaker Micron werd ook verbannen, nadat de VS maatregelen nam tegen Huawei en andere Chinese bedrijven.

En nu China geen onderdelen meer krijgt van chipmakers in de VS en Europa, in het kader van de handelsmaatregelen, start het zelf met de ontwikkeling en productie van chips. Een handelsoorlog dus. Die gelukkig (en hopelijk) minder doden maakt dan een échte oorlog, met bommen en granaten...
https:zel//www.engadget.com/tiktok-starts-migrating-european-users-data-to-its-first-local-data-center-055931632.html?src=rss
https://www.engadget.com/china-intensifies-its-crackdown-on-officials-using-iphones-132419856.html



SOCIALE MEDIA: WEER WAT BALLONNETJES BIJ X
Vandaag vooral nieuws over sociale media. En daarbij is het weer X, het vroegere Twitter, dat de kroon spant. Enkele aankondigingen op een rijtje:

*Het ontwikkelingsteam werkt aan een manier om de Antwoorden op postings en de geciteerde postings te kunnen sorteren op relevantie, chronologie, het aantal likes, en andere indicatoren. Dat moet de leesbaarheid verbeteren, vooral bij postings waar er echt veel op gereageerd wordt. Maar deze mogelijkheid zit nog in de pijplijn.

*Er wordt ook nagedacht over een optie die je in je posting kan activeren, waardoor enkel geverifieerde gebruikers kunnen antwoorden op je posting. Nu zijn er al opties dat alleen jouw Abonnees, mensen die jij volgt, enz. of niemand kan antwoorden.

*In de banner bovenaan je tijdlijn zal je voortaan naast de aankondiging van live audio uitzendingen (Spaces), ook live video uitzendingen zien staan.

*De ingebouwde videoplayer werd vernieuwd en heeft nu een grotere Play knop. Nog andere nieuwigheden volgen.

*Je krijgt een gemakkelijk overzicht van hoeveel geld je al verdiend hebt met je postings via de Ad Sharing monetisering.

*Je kan meerdere postings vastpinnen in je profiel, waarvan je de volgorde kan aanpassen. Ook de volgorde in de gepinde lijsten kan je zelf wijzigen.

*Buiten al deze nieuwigheden wordt er ook gewerkt om de code van X op te kuisen en te ontdoen van overbodige lijnen, zodat de code sneller loopt.
https://twitter.com/xDaily



SOCIALE MEDIA: CLUBHOUSE, SNAP EN THREADS
Weet je nog, Clubhouse, het sociale netwerk dat razendsnel een hit werd met zijn live audio? In 2021 was het een buzz, en het trok miljoenen gebruikers aan. Sindsdien is het stil geworden - een stilte die Clubhouse nu wil doorbreken door een andere focus te leggen: groepsgesprekken.

Van audiogesprekken waar iedereen zo maar kon binnenvallen en deelnemen, zal Clubhouse voortaan de gebruikers aanmoedigen om zich aan te sluiten bij groepen van mensen die zij kennen. Het "drop-in" element blijft bestaan, maar Clubhouse zou meer iets moeten worden waar je naartoe gaat om te zien wat er gebeurt en zelf snel een update te plaatsen. Tekstgebaseerde DM's verdwijnen volledig, enkel gesproken videoberichten zijn nog mogelijk, die Clubhouse dan Voicemails of VM's noemt (1)

Snapchat  van zijn kant kondigt aan dat het nieuwe beschermingsmaatregelen voor jongeren gaat invoeren. Wat nodig is, want bij Snapchat kan je al een account maken vanaf je 13e. Voor jongeren tussen 13 en 17 komen er bijvoorbeeld in-app waarschuwingen wanneer die een persoon als vriend toevoegen met wie er geen gemeenschappelijke vrienden zijn, (2)

En bij Threads wordt het mogelijk om postings te doorzoeken - althans in de meeste Engels- en Spaanssprekende landen. (3)
https://www.engadget.com/clubhouse-is-pivoting-from-live-audio-to-group-messaging-001520371.html?src=rss
https://techcrunch.com/2023/09/07/snapchat-adds-new-minor-safety-features-cracks-down-on-age-inappropriate-content/
https://www.theverge.com/2023/9/7/23863088/threads-rolling-out-support-search-posts



SOCIALE MEDIA: PINTEREST EN TIKTOK
Pinterest, het sociale netwerk waar je interessante afbeeldingen en artikels vastpint op je prikbord, om bijvoorbeeld ideetjes voor recepten te verzamelen, voor kleding, voor de inrichting van een kamer... welnu, dat Pinterest wil inclusiever worden. Daarom heeft het zijn zoekalgoritme aangepast. Eerder had het al een filter ingebouwd om te sorteren op huidtint, en op haarpatroon. Nu komt daar ook de mogelijkheid bij om mode voor een maatje meer gemakkelijker te zoeken, en een breder spectrum van lichaamsfiguren en -maten. (1)

En om het rijtje sociale netwerken af te sluiten: voortaan kan je bij TikTok een video snel doorspoelen. Die fast forward functie is ideaal wanneer de intro van een TikTok filmpje je te lang duurt, of wanneer je het filmpje zelf te langdradig vindt. Want ja, TikTok is populair geworden om zijn superkorte filmpjes, maar met de tijd zijn die steeds langer geworden, sommige zelfs 10 minuten. En voor die filmpjes is dit uiteraard ideaal. ZDNet bericht erover (2) en vindt deze nieuwigheid een gamechanger.
https://www.engadget.com/pinterests-search-overhaul-makes-it-easier-to-find-plus-size-fashion-130010221.html
https://www.zdnet.com/article/tiktok-quietly-added-a-fast-forward-option-and-its-a-game-changer/

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



GEEN SCOOTERDIENSTEN MEER IN PARIJS
In april hield Parijs een referendum waarbij gevraagd werd of de elektronische steps die je via een app huren kan, verbannen of toegelaten moeten worden. En 90% van de mensen die op het referendum antwoordden, antwoordde negatief. En dus zijn voortaan deze huur-steps verbannen. Elektrische huurfietsen en elektrische steps in privébezit mogen nog wel.

Bedrijven die in Parijs hun steps aanboden (Tier, Dott en Lim), samen goed voor 15.000 steps, zetten er hun activiteiten stop. Dott zegt dat het zijn 5.000 steps naar andere markten zal overbrengen waaronder België en Tel Aviv. Tier gaat naar Duitsland en Polen, en Lime naar Lille, Londen, Kopenhagen, en steden in Duitsland.

Als je het ons eerlijk vraagt dan is de verbanning van de huursteps een goede zaak. En de fout ligt bij de gebruikers, niet bij de bedrijven die de steps verhuren. De gebruikers konden immers niet de discipline opbrengen om de steps netjes achter te laten, zodat die overal in het straatbeeld te vinden waren, en voetgangers hinderden - vooral mensen met een beperking.
https://www.nytimes.com/2023/09/01/world/europe/paris-escooter-ban.html


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



GROTE GOK VAN SPOTIFY OP EXCLUSIEVE PODCAST DREIGT TE MISLUKKEN
Wij zijn grote fans van podcasts. Maar soms vragen wij ons met een bang hartje af: verdienen die podcastmakers wel genoeg om uit de kosten te geraken, laat staan winst te maken? Vooral omdat de meeste podcasts tot nu toe gratis te beluisteren waren via alle mogelijke podcastplatformen die RSS feeds ondersteunen.

Verschillende platformen hebben echter de laatste tijd getracht om podcasts in te zetten om hun eigen platform te promoten, en gebruikers aan te moedigen om een betalend abonnement te nemen. Zo ook Spotify, dat maar liefst 1 miljard dollar veil had om een heel netwerk van exclusieve podcasts uit te bouwen. Door samenwerkingsakkoorden maar ook overnames zouden uitgevers hun podcast exclusief via Spotify moeten gaan aanbieden.

Was het feit dat Spotify al dat geld besteedde aan exclusieve deals met society sterren zoals Kim Kardashian, de Obama's en Prins Harry en Meghan Markle, in plaats van "echte" podcasters, Het resultaat is in elk geval dat de podcasts die exclusief gemaakt werden, absoluut niet het gewenste resultaat opleverden, en niet winstgevend waren.

Volgens de Wall Street Journal maakt een enkel bedrijf (veel) geld met podcasts. Maar voor Spotify, dat veel meer investeerde in dit segment, is dit des te pijnlijker. Concurrenten zoals Amazon, Apple en Google, die ook audiostreamingdiensten aanbieden, hebben andere potjes op het vuur die wél winstgevend zijn.

Wil dit dan zeggen dat je geen geld kan verdienen met podcasts? Cijfers van de Wall Street Journal spreken dit tegen. De inkomsten uit podcasts zouden  in 2023 maar liefst 2,3 miljard moeten bedragen, een stijging van 25% tegenover 2022. Tegen 2025 zouden die inkomsten nog moeten verdubbelen, volgens het Interactive Advertising Bureau. (1)

Als wij hier nog een persoonlijke noot aan mogen toevoegen: de trend van uitgevers in Vlaanderen, toch al een beperkt landje qua luisteraars, om podcasts voortaan enkel via de specifieke app van een krant of andere uitgever te gaan aanbieden, is volgens ons een verkeerde keuze. Ja, voor videocontent kan je dat doen. Omdat je voor video moet gaan neerzitten. En je kiest video per video wat je nu gaat kijken.. Podcasts consumeer je op een andere wijze - en bij voorkeur krijg je die automatisch  aangeleverd, in je favoriete podcast-app, een na een. Je gaat niet bij de app van De Morgen naar een podcast luisteren, en dan naar die van VRT Max, enz.
Onze persoonlijke mening uiteraard...
https://www.wsj.com/business/media/spotify-podcast-gimlet-harry-meghan-kardashian-59866a5d?mod=followamazon
https://podnews.net/update/quarter-of-a-mill


SOUNDCLOUD: VERTICAAL BLADEREN IN JE DISCOVERY FEED
Het voorbeeld van TikTok om verticaal te kunnen bladeren wordt ondertussen door steeds meer sociale media overgenomen. Muzieksite Soundcloud is de volgende in dat rijtje. Na eerder in maart de functie uitgetest te hebben, lanceert het nu deze discovery feed om nieuwe muziek te ontdekken, waarbij je verticaal kan bladeren en waarin je korte clips van songs te horen krijgt.

Tijdens die 30 seconden kan je bepalen of je naar de volledige song wil luisteren. Is dat het geval, dan tik je gewoon op de Play knop, om de volledige versie te horen. Het is niet altijd het begin van een song dat je zal horen - een AI-technologie kiest automatisch het beste deel van de song, en laat dat horen in die 30 seconden.

Momenteel heeft SoundCloud meer dan 320 miljoen songs van meer dan 40 miljoen creators. Er is dus best veel om te ontdekken!
https://techcrunch.com/2023/09/07/soundclouds-tiktok-styled-discovery-feed-is-rolling-out-to-everyone/






 
De nieuwe oogst


   


GUESS MY MOVIE
Op deze website is AI de filmkenner, die je kan helpen om de titel van een film te vinden. Soms kom je niet op de titel, maar kan je wel beschrijven wat in de film gebeurt. Welnu: hier kan je die beschrijving intikken, en de AI vindt voor jou de titel.
[Taal: EN]
https://guessmymovie.com/



ANIMATED KNOTS
Knopen, uitgelegd met bewegend beeld. Voor alpinisme, boten, vissen en scouting, maar ook het huishouden, paard en boerderij. De bewegende beelden zijn super helder. Je staat versteld hoeveel verschillende soorten knopen er zijn!
[Taal: EN]
https://www.animatedknots.com/










ONLINE SAFARI
Op deze website vind je tientallen Wildcams, die je beelden bieden van het leven zoals het is, in de natuur. Je kan selecteren op regio,, klimaatzone, soort omgeving, en het dier dat je wil zien. Soms moet je wat wachten om iets te zien, maar wij kregen in Maine (USA) alvast wat stinkdieren te zien en horen, 's nachts. Om uren door te brengen!
[Taal: EN]
https://onlinesafari.tv/



EAT OR TOSS: NIETS VERSPILLEN
Een bakje met aardbeien, en eentje daarvan is aangetast. Eet je dan de rest nog op? Wellicht wel. Maar als dat schimmel is, loop je dan geen gevaar? Deze website tracht je advies te geven wat je veilig kan eten en wanneer het tijd is om een vrucht of groente weg te gooien. Je krijgt ook een hele uitleg over de reden waarom. Aardappels die groen geworden zijn bijvoorbeeld, die eet je best niet omdat er solanine ontstaat, dat je zware darm- en maagklachten kan geven, zelfs met de dood tot gevolg.
[Taal: EN]
https://www.eatortoss.com/can-you-eat-green-potatoes/
https://www.eatortoss.com/



HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PHARMASTATUS
Voor sommige medicijnen dreigt een tekort. Waarom dat is, is niet zo duidelijk. Maar als patiënt die een bepaald medicijn moet nemen, weet je liefst of dat medicijn voldoende voorradig is.
Op deze website van farmaceutische industrie kan je nakijken of een bepaald medicijn voorradig is, of het binnenkort terug beschikbaar zal zijn, enz.
[Taal: NL/EN/FR]
https://farmastatus.be/



HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HUMBUG
"Een ontstuimig en kritisch filmmagazine", zo noemen de makers van dit magazine zichzelf. Je kan het gratis online lezen, en om de 3 maanden verschijnt er ook een papieren editie.
Uiteraard vind je er veel recensies van films en interviews. Mooi vormgegeven ook.
[Taal: NL]
https://www.humbugmag.be/



HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FLOWS
Een nieuwssite, die gespecialiseerd is in alles wat met logistiek en vervoer te maken heeft. Zowel Scheepvaart als vervoer per spoor, op de weg, nieuws over havens, logistiek, komen er aan bod. Helaas enkel te raadplegen voor wie een abonnement heeft (maar dat lijkt betaalbaar).
[Taal: NL]
https://www.flows.be/



CLIMATETRACE
Op deze website kan je de emissies van COS
2 volgen van de hele wereld. Toen wij de website bezochten, was het Permian bassin in Texas, een olie-en gas producerend gebied in Texas, de grootste uitstoter. Gevolgd door Urengoyskoye in Rusland, een olie- en gasveld. Interessante site om eens te exploreren.
[Taal: EN]
https://climatetrace.org/map



DE 50 SLECHTSTE BESLISSINGEN IN DE GESCHIEDENIS VAN DE (AMERIKAANSE) TV
In dit uitgebreide artikel gaat Rolling Stone kijken naar 6 decennia tv, en haalt daar de zwaarste blunders uit. Rampen tijdens reality tv, schrapping van populaire tv-reeksen, en meer. Wat te denken van een TV-reeks die HBO wou maken, à la "Sex and the City", maar dan voor mannen? Of het concept van "cop rock", een reeks rond een politieman die af en toe ontspant en dan gaat tapdansen en zingen? 40 hilarische momenten en ideeën.
[ Taal: EN]
https://www.rollingstone.com/tv-movies/tv-movie-lists/worst-tv-network-decisions-1234796350/two-words-cop-rock-1234796811/






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Opening prestigieus biermuseum in Brussel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgian_Beer_World
    Plaats in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador - https://nl.wikipedia.org/wiki/Adeytown
    Gewelddadig conflict, begin 5e eeuw, in Noordwest-Gallië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bagaudenopstand
    Wilde roos die in het zuidwesten van China voorkomt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kastanjeroos
    Voormalige gord in de Tsjechische dorpen Zákolany en Kováry - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bude%C4%8D_(gord)
    Voormalige suikerplantage aan de Cotticarivier in de kolonie Suriname - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleinhoop
    Amerikaanse actrice en model - https://nl.wikipedia.org/wiki/Amiah_Miller
    Nederlands verzetsstrijder, W.O. II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dirk_Kroon
    Studiehuis voor priesterstudenten in Leuven - https://nl.wikipedia.org/wiki/College_van_de_Duitse_Orde


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Oekraïense stad waar een aanval op een markt plaatsvond - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kostjantynivka
    Nieuwe minister van defensie van Oekraine - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roestem_Oemjerov
    Conflict in Soedan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Conflict_in_Soedan_in_2023
    [EN] Nieuwe premier van Singapore - https://en.wikipedia.org/wiki/Tharman_Shanmugaratnam


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over film - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Film


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Het scherm van je smartphone zelf vervangen wordt eenvoudiger: zo doe je dat
Alle draagbare gadgets moeten vanaf 2027 een vervangbare accu hebben, schrijft een nieuwe Europese wet voor. Een flinke verbetering, want op dit moment valt het niet mee om de accu of een ander onderdeel van je smartphone te vervangen. Toch is het voor de meeste mensen wel te doen met deze tips.
https://www.ad.nl/tech/het-scherm-van-je-smartphone-zelf-vervangen-wordt-eenvoudiger-zo-doe-je-dat~a4e2dc2c/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Bespaar op je Android smartphone batterij
Misschien heb je het al opgemerkt: je batterij loopt leeg. Dat doet ze gewoonlijk traag, maar kan best soms wel eens snel gaan. Wat kan je doen om dat verbruik toch een beetje onder controle te houden? Computertaal zet enkele manieren op een rijtje.
https://computertaal.info/2023/09/03/bespaar-op-je-android-smartphone-batterij/



*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Reddit voegt vertaaloptie toe voor posts in Android- en iOS-app
Reddit-gebruikers kunnen voortaan posts vertalen naar een andere taal dan waarin het origineel geschreven is. Ondersteunde talen zijn Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Frans, Italiaans, Portugees en Zweeds.
https://tweakers.net/nieuws/213410/reddit-voegt-vertaaloptie-toe-voor-posts-in-android-en-ios-app.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be



Politie mag data van operatoren niet gebruiken bij corruptiebestrijding
Persoonsgegevens over telefoonverkeer die komen van telecomoperatoren, mogen wel gebruikt worden om zware criminaliteit te bestrijden, maar niet in de strijd tegen corruptie. Dat heeft het Hof van Justitie van de EU geoordeeld.
https://datanews.knack.be/nieuws/wereld/juridisch-wereld/politie-mag-data-van-operatoren-niet-gebruiken-bij-corruptiebestrijding/





 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut





TIP: FOUTCODE IN WINDOWS KOPIËREN
Word je geconfronteerd met een probleem in je Windows, en krijg je een pop-up met daarin een foutmelding? Die melding manueel gaan kopiëren is haast niet te doen. Je kan natuurlijk een schermafbeelding maken, maar dan heb je de tekst nog niet. Maar er is een oplossing: wanneer de foutmelding het actieve venster is, druk je gewoon CTRL+C in op je klavier, en kopieer je vervolgens met CTRL+V de tekst naar een document. De hele boodschap wordt gewoonweg gekopieerd. En je kan op zoek gaan naar de oplossing.






 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...












STARTALLBACK
Met deze tool voor Windows 11 kan je allerlei instellingen naar je hand zetten: de taakbalk, het startmenu, Verkenner, controlepaneel, contextmenu.
https://www.startallback.com/



MEMU: ANDROID OP JE WINDOWS
Met deze app kan je andere Android-apps op je Windows computer draaien. Ook spelletjes uiteraard. Het bevat een Play Store, en je kan ook APK's installeren.  Er is ook een werkbalk die het gebruik van de emulator eenvoudiger maakt. Daar vind je basisfuncties zoals de volumeknoppen, een knop om het scherm te draaien en één om het toestel te schudden. Er is ook een snelkoppeling beschikbaar voor schermafbeeldingen en voor het installeren van externe APK's.
https://www.chip.de/downloads/MEmu_92550678.html
http://www.memuplay.com/



OBSIDIAN: NOTITIES
Ooit is Obsidian begonnen als een eenvoudige markdown-editor, maar nu is het uitgegroeid tot een uitgebreid systeem om je data te beheren. Bovendien kan je Obsidian aanpassen aan je persoonlijke behoeften, dankzij de meer dan 1.000 plug-ins gemaakt door de community. Je kan je documenten plaatselijk of in de cloud bewaren.
https://obsidian.md/
https://www.chip.de/downloads/Obsidian_184937161.html



FLOYA: BEWEGEN IN BRUSSEL
Deze app is de vrucht van de samenwerking tussen de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB en Brussel Mobiliteit. Het is de bedoeling dat je ziet hoe je je van punt A naar punt B kan verplaatsen met alle mogelijke verplaatsingsopties. Je kan ook meteen betalen voor je ticket op het openbaar vervoer, of een deelstep/deelfiets huren. Voor iOS ligt de app in de App store van Apple, voor Android vonden wij enkel een APK. Een artikel van VRT vertelt meer over de app.
https://apps.apple.com/sa/app/floya/id6449424463?uo=2
https://apkcombo.com/nl/floya/brussels.stib_mivb.floya/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/09/06/_floya_-de-app-die-verplaatsingen-in-brussel-makkelijker-moet-m/



CAPCUT: OFFICIËLE VIDEOBEWERKER VOOR TIKTOK FILMPJES
Wanneer je een filmpje maken wil voor TikTok, dan is deze tool wel handig. Het is de officiële tool van de makers van de TikTok App om filmpjes te bewerken. En hij is gratis bovendien.
Wat meer is: hij bevat ook heel veel effecten: stickers toevoegen, filters toepassen, automatisch ondertitelen, kleuren en muziek aanpassen, keyframe animatie, Beeld-in-Beeld (PIP en Stabilisering. Aan de slag maar!
https://www.chip.de/downloads/TikTok-Video-schneiden-CapCut-Android-App_184590607.html
https://www.capcut.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Als je geen geweldige dingen kan doen,
doe dan kleine dingen op een geweldige manier.