Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
7/9/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1328  van 2/9/2023


 

Gegroet lezer,

Het was weer een boeiende week, met veel berichten over artificiële intelligentie, waarbij deze keer Google de hoofdrol speelde. En natuurlijk ook over X. En weet je wat ons daarbij opviel: meestal halen wij onze berichten via andere websites zoals Engadget, The Verge, TechCrunch. Maar de berichten over X haalden wij echter rechtstreeks... namelijk de X Daily account. En door die account te volgen, kwamen wij heel wat nieuws rechtstreeks te weten. De nieuwigheden die X haast elke dag aankondigt, zijn echt onvoorstelbaar. Je mag zeggen wat je wil van X, maar sinds Elon Musk dit sociale netwerk overgenomen heeft, is het vernieuwender dan ooit!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



WORDPRESS BIEDT 100 JAAR REGISTRATIE- EN HOSTINGPAKKET
Het lijkt absurd: een registratie van je domeinnaam en hosting van je website voor maar liefst 100 jaar bestellen. Want wie wordt er nu zo oud? Maar zo gek is het toch niet, zo meent WordPress.com. Want stel dat je als particulier een website opgericht hebt waarop de verhalen van je familie staan. Dan wil je toch dat die website ook na je overlijden blijft bestaan, met alles wat je familieleden  erop gezet hebben. Of als bedrijf wil je online je werk toelichten, je geschiedenis. Met die honderdjarige registratie verzeker je je van het voortbestaan van je website.

Maar wat gaat dat kosten? Dat is wel even slikken: 38.000 dollar, wat neerkomt op 100 jaar aan 380 dollar per jaar. Voor die prijs krijg je dus een gewaarborgde registratie van je domeinnaam voor 100 jaar lang, back-ups van je website op verschillende geografische locaties, managed WordPress hosting van hoge kwaliteit, en onbeperkte bandbreedte.

Je moet natuurlijk wel vertrouwen in WordPress / wordpress.com dat dat zelf die 100 jaar overleeft. Want je moet die 38.000 dollar wel op voorhand betalen. En als je het ons vraagt: voor een gewone particulier is dat niet meteen een som die hij/zij kan ophoesten. Tenzij er natuurlijk een rijke peetoom/peettante is die het petekind bij de geboorte zoiets cadeau wil geven: een honderdjarige website.
https://wordpress.com/100-year/
https://www.searchenginejournal.com/wordpress-100-year-domain-name-registrations/494878/#close



GOOGLE KEEP WORDT (EEN KLEIN BEETJE) HANDIGER
Met Google Keep kan je notities maken in gewone tekst, die organiseren, bewerken, maar ook delen met anderen. Bovendien kan je ook spraaknotities maken, of een herinnering die je koppelt aan een bepaald tijdstip, zelfs een bepaalde locatie.

Het voordeel is dat Google Keep heel gemakkelijk te integreren valt met alle andere tools van de Google Workspace. En dat je vanuit verschillende andere Google producten kan gaan zoeken in Google Keep, of Keep kan oproepen. Bovendien kan je een link naar een webpagina in een notitie kopiëren, en Keep formatteert die als een rich preview.

Nadeel is echter dat er tot nu geen app bestaat voor je computer, en dat de tool om stukken van webpagina's te knippen, lang niet zo goed werkt als andere tools zoals Evernote. En vooral: je kan de teksten in Keep niet formatteren - zoals cursief zetten of benadrukken.

Dat laatste zou nu veranderen, zo weet The Verge. Voortaan kan je ook tekst formatteren. Het is tussen haakjes niet de enige nieuwigheid die Keep kreeg: recent werd er een nieuwe homescreen widget aan toegevoegd, zodat je Keep vanop het startscherm van je smartphone kan openen. Je kan zelfs verschillende instanties van Keep tegelijkertijd openen.

Een andere nieuwigheid wordt geleidelijk aan uitgerold: een geschiedenis van de verschillende versies van een notitie. Zo zal je kunnen zien welke veranderingen je aan die notities gemaakt hebt.
https://www.theverge.com/2023/8/25/23837296/google-keep-app-formatting-version-history



ZELFS EEN GESPECIALISEERDE CHATBOT BLIJKT ONBETROUWBAAR
Je kon verleden week lezen dat aanbieders van AI-tools een versie aanbieden die gebaseerd is op algemene taalmodellen, die je dan zelf kan verder trainen op jouw eigen teksten / data. Zo zou je dan een chatbot moeten krijgen die accuraat is voor jouw specifieke behoeften. Maar werkt dat echt?

Het mediabedrijf achter enkele tech nieuwssites (Macworld, PCWorld, Tech Advisor en TechHive) probeerde het, en de resultaten waren niet overtuigend. Het doel van Foundry was nochtans nobel: lezers willen vaak niet een lang artikel lezen om de hoofdlijnen te snappen, en die AI zou dat kunnen brengen. En onder het artikel zou de lezer ook nog bijkomende vragen kunnen stellen.

Maar het bleek dat Smart Answers, de gespecialiseerde AI-chatbot, de bal toch nog altijd misslaat, alhoewel hij zijn wijsheid enkel haalt uit de feiten die weergegeven worden in de artikels uit het archief van de uitgever. Zo werd een vraag over wanneer de laatste iPod Nano is uitgebracht, verkeerdelijk beantwoord: dat toestel zou in 2022 uitgebracht en stopgezet zijn. En anderzijds kon de tool niet antwoorden op de vraag wie de CEO is van TikTok.

De verklaring voor die foutieve antwoorden is logisch. Voor de iPod zou het kunnen zijn dat de chatbot zijn informatie haalde bij oudere artikels over de iPod, die in jaren geen update meer kregen. Voor de vraag over TikTok is de uitleg dat Foundry, om verkeerde informatie te voorkomen, beperkt heeft waar die informatie gehaald wordt.

Uiteraard zullen de menselijke redacteurs die fouten kunnen opsporen en verhelpen. Het bewijst nogmaals: AI kan een hulpmiddel zijn voor de media, maar heeft absoluut een menselijke supervisie nodig.
https://www.theverge.com/2023/8/25/23844868/ai-chatbot-macworld-pcworld-journalism-smart-answers



BING CHAT AI VOORTAAN OOK OP MICROSOFT LAUNCHER VOOR ANDROID
Heb je een Android toestel, dan is de kans groot dat je daar al de Microsoft Launcher geïnstalleerd hebt. Want die is erg handig: hij geeft je toegang tot verschillende productiviteitstools en tot Outlook, en kan ook dienen om je ervaring tussen je mobiele en desktop apps te synchroniseren.

Die Launcher gaat in de volgende dagen Bing Chat krijgen, de AI chatbot die zo'n grote indruk maakte bij zijn lancering. Dat is althans wat Windows Central beweert, op basis van de nieuwste betaversie van de Launcher app.

Zodra dat ook bij jou het geval is, dan zou je rechtstreekse toegang hebben tot Bing Chat via het zoekvlak in Microsoft Launcher. Je zou daarmee dus, net zoals bij Bing Chat voor je desktop, slimme zoekopdrachten kunnen uitvoeren, vragen kunnen stellen, en dat in de vorm van een gewoon gesprek, niet met enkel trefwoorden.
https://www.pcworld.com/article/2044088/microsoft-launcher-gets-bing-chat-built-in.html
https://www.windowscentral.com/microsoft/bing-chat-ai-is-finally-coming-to-the-microsoft-launcher-and-surface-duo



X EN LINKEDIN ZOUDEN BINNENKORT PASSKEY ONDERSTEUNEN
Op basis van code die gevonden werd in de apps van X (het voormalige Twitter) en LinkedIn, wordt geconcludeerd dat beide apps binnenkort Passkey gaan ondersteunen.

En dat is wel goed nieuws, want Passkey is een nieuwe authenticatiemethode die ontwikkeld werd door de FIDO Alliance en het World Wide Consortium die zonder wachtwoorden werkt. In de plaats daarvan wordt er door te werken met versleuteling die met een publieke sleutel werkt, een beveiligde link aangemaakt tussen jouw toestel en een website of app. Gedaan dus met het onthouden van wachtwoorden die ofwel zo moeilijk zijn dat je ze niet onthouden kan en ze ergens gaat opschrijven, ofwel zo gemakkelijk dat ze gemakkelijk te kraken zijn - in beide gevallen dus heel kwetsbaar zijn.

X en LinkedIn zijn niet de enigen die werken aan ondersteuning van Passkey. Ook Apple, Google en Microsoft hebben beloofd Passkey in hun platformen en apps te gaan ondersteunen.
https://www.thetapedrive.com/p/x-twitter-and-linkedin-to-support



ECHTE HD FOTO'S BIJ WHATSAPP
In de nieuwste bètaversie van WhatsApp voor Android zou je foto's  en video's in hun originele kwaliteit moeten kunnen doorsturen. Die optie zou je dan kunnen zien bij de document picker, wanneer je kiest om foto's uit de galerij te selecteren.

Daarbij kan je dan aangeven om de foto's en video's in hun originele kwaliteit te verzenden (wat uiteraard langer kan duren en meer bandbreedte vereist). Voor alle duidelijkheid: deze optie is niet hetzelfde als foto's verzenden in HD kwaliteit, die verleden maand ingevoerd werd, want daar worden de afbeeldingen in HD kwaliteit voor het verzenden toch nog gecomprimeerd.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/8/28/23848712/whatsapp-original-quality-pictures-video



GOOGLE NOTEBOOKLM: BELOFTEVOL VOLGENS THE VERGE
In mei kondigde Google zijn NotebookLM aan, een Large Language model dat zich onderscheidt van andere AI taalmodellen doordat die zich traint op jouw persoonlijke notities. Wat uiteraard als grote voordeel heeft dat de vertrouwelijkheid van jouw notities gewaarborgd blijft.

Wat kan Notebook LM wel en niet? Daarvoor verwijzen wij naar Davide Pierce van The Verge, die de AI ging testen.

-Momenteel kan je de AI enkel trainen op documenten die je importeert uit Google Docs, maar later zouden er nog andere bronnen volgen.

-Elke bron kan tot 10.000 woorden tellen, en een project kan uit 5 verschillende bronnen bestaan.

-De AI kan samenvattingen maken van een notitie, een lijst met onderwerpen maken en belangrijke vragen over het onderwerp.

-De antwoorden op die vragen bevatten ook een verwijzing naar het bronmateriaal.

-In één geval voegde de AI ook informatie toe van een externe bron, dus wat Pierce zelf niet in zijn notities gezet had. Maar Google zou zelf nog aan het uitzoeken zijn of het dat moet doen, en zo ja, in welke mate, en hoe het duidelijk maakt wat afkomstig is van die externe bron.

Maar het concept van die persoonlijke assistent is super interessant voor wie aan een thesis, een paper, werkt en allerlei informatie doorzoekt. En uiteraard voor journalisten.  Enkele vragen die de AI bijvoorbeeld kan stellen: wie zijn de mensen die in al deze documenten het vaakst voorkomen? Naar welke links wordt er het vaakst verwezen? Wat zijn de voornaamste concurrenten op dit gebied? En wat is de meest verbazende informatie in deze notities? Als de AI die vragen kan beantwoorden, dan bespaart die jou enorm veel werk!
https://www.theverge.com/23845856/google-notebooklm-tailwind-ai-notes-research
https://www.theverge.com/2023/5/10/23718707/google-io-2023-project-tailwind-personal-ai-notebook



SYNTHID: EEN ONZICHTBAAR DIGITAAL WATERMERK
We blijven nog even bij Google. In het vorige artikel kon je lezen dat het een antwoord tracht te bieden op de problemen met betrekking tot de vertrouwelijkheid van jouw gegevens, wanneer een AI daarop gaat trainen. Blijkbaar werkt Google ook nog aan een ander aspect van AI waarover iedereen bezorgd is: het feit dat mensen om de tuin geleid kunnen worden door afbeeldingen die door AI aangemaakt zijn. Dergelijke afbeeldingen kunnen bijvoorbeeld misbruikt worden om nepnieuws te maken. En hoe beter die AI-tools worden, hoe moeilijker het wordt om nepfoto's (deepfakes)  te herkennen.

Om dat probleem aan te pakken werkt Google nu aan SynthID, dat een onzichtbaar digitaal "watermerk" rechtstreeks integreert in door zijn Imagen aangemaakte afbeeldingen. Dat watermerk kan jij met het blote oog niet zien, maar een computer kan dat wel herkennen.

Deze SynthID is voorlopig enkel beschikbaar voor bepaalde betalende klanten van Google cloud computing, en het werkt enkel met afbeeldingen die gemaakt zijn door Imagen, de AI generatieve tool van Google. Het gebruik ervan is niet verplicht.
https://www.washingtonpost.com/technology/2023/08/29/google-wants-watermark-ai-generated-images-stop-deepfakes/
https://www.theverge.com/2023/8/29/23849107/synthid-google-deepmind-ai-image-detector



SNAPCHAT VOEGT MET DREAMS AI TOE AAN JE SELFIES
Trouwe lezers weten dat wij een zwak hebben voor Snapchat, een sociaal netwerk dat zich vooral tot jongeren richt. De reden? Wel, vooral omdat Snapchat blijft vernieuwen, en zo stand kan houden tegenover reuzen zoals TikTok, Facebook, Instagram en Co. Nieuwigheden die echt leuk zijn voor de gebruikers - van filters die foto's bewerken, tot virtueel afspreken met je vrienden.

Ook nu weer heeft Snapchat iets leuks bedacht, namelijk Dreams. Dat doet wat denken aan de "lenses", de AR effecten die je op een selfie kan loslaten. Maar in plaats van die tool in real time toe te passen op een foto die je neemt, maakt de tool gebruik van generatieve AI om jouw selfies te remixen naar fantasie-afbeeldingen die jouw persoon een compleet nieuwe identiteit zouden moeten geven.

De feature is te vinden in de rubriek "memories", en vraagt je eerst om selfies te nemen van jouw gezicht, vanuit verschillende hoeken. Daarna zal de app een reeks van 8 afbeeldingen creëren rond bepaalde thema's, zoals tijdreizen of alternatieve universums. In de toekomst zou je ook Dreams kunnen maken van afbeeldingen van je vrienden.

Sinds enige tijd werkt Snap met extraatjes voor wie een betalend abonnement neemt. Dat is ook hier het geval. Dreams zal je, zo vertelt Engadget, slechts één pakket van 8 selfies geven, terwijl gebruikers die een Snapchat+ abonnement hebben, één pakket van 8 selfies per maand krijgen. Bijkomende pakketten kosten $0,99 per stuk.
https://www.engadget.com/snapchats-new-dreams-feature-uses-generative-ai-to-remix-users-selfies-130038172.html?src=rss



X / TWITTER LAAT OPNIEUW POLITIEKE ADVERTENTIES TOE
We hadden het al gezegd, eerder deze week: Twitter blijft echt niet bij de pakken zitten. Het bericht dat vandaag het meest de aandacht trok, is het feit dat Twitter terug advertenties gaat toelaten die afkomstig zijn van politici. Om te beginnen in de VS. Dergelijke advertenties werden sinds oktober 2019 geweigerd, omdat toenmalige CEO Jack Dorsey meende dat politieke boodschappen verdiend moeten worden, niet gekocht.

De pagina over het contentbeleid van X vermeldt dus, dat advertenties voor politieke campagnes toegelaten zijn, maar dat er bijkomende voorwaarden zijn voor targeting. En er komt een transparantiecentrum dat moet gelden voor àlle advertenties. Dat moet een robuust screeningproces uitwerken om ervoor te zorgen dat enkel groepen en campagnes die daarvoor in aanmerking komen, dergelijke advertenties kunnen plaatsen.

-Bij postings waarvan het bereik verminderd werd, omdat zij de regels van X overtreden hebben en mensen probeerden te bedreigen met hen hun stemrecht te ontnemen, zal X een add transparency label toevoegen.
-Er komt ook een dashboard, waar je alle politieke advertenties kan zien die op het platform getoond worden. Van transparantie gesproken...
Daarbij toch wel een kanttekening. De laatste tijd hebben wij bij enkele ads, o.a. voor crypto, opgemerkt dat er ook een "Community note" onder de advertentie werd vermeld. Waarin de bewering van de advertentie tegengesproken of genuanceerd werd. En dat vonden wij toch wel heel gek - maar van ons mag het.
Als dat ook kan bij politieke advertenties op X, dan zullen de studiebureaus van de politieke partijen veel werk gaan krijgen om ballonnetjes en opgesmukte cijfers te gaan doorprikken!
Tussen haakjes: X heeft die Community Notes meer zichtbaarheid gegeven. Er is een nieuw Needs Your Help tijdlijn. Daar kunnen mensen alle nieuwe notes bekijken, en punten geven, of zij kunnen de notes bekijken van vertrouwde medewerkers aan dit onderdeel. Community Notes hebben trouwens een eigen URL.
https://www.fastcompany.com/90946388/x-will-once-again-start-selling-political-ads
https://twitter.com/xDaily/status/1696567946544590935
https://www.engadget.com/x-opens-the-floodgates-on-political-ads-191931318.html
https://twitter.com/i/communitynotes



TWITTER / X:  REGELS VOOR EERLIJKE VERDELING VAN ADVERTENTIES, TRANSPARANTIE, JE LIKES EN VEEL MEER
Er zijn nog meer aankondigingen over nieuwigheden bij X.

-Uitleg over accounts die geschrapt werden: de laatste dagen klaagden verschillende accounts erover dat zij geschrapt werden. X heeft daar nu een uitleg over gegeven: zij zouden getracht hebben het platform te manipuleren, om zo in aanmerking te komen voor inkomsten uit de advertenties naast hun content. Twitter verwijst daarbij naar zijn beleid voor die inkomsten, die het een en ander duidelijk maakt (1).

-Wil je niet dat andere mensen zien welke berichten je geliked hebt (vind ik leuk), dan kan dat voortaan: je kan het tabblad "Likes" in je profiel voortaan verbergen - tenminste als je een premium account hebt. Dat doe je via Settings > Premium > Preferences > Early Access > Profile customization (2). Een nieuwigheid die wij wel kunnen appreciëren, omdat voor ons Likes onze bookmarks zijn, en de berichten die wij zo liken alle richtingen uitgaan.

-Nog een extraatje voor wie een premium account heeft: voortaan kan je analytics oproepen op je Android toestel (3).

-En tot slot: in je profiel krijg je voortaan ook te zien wie van jouw volgers geverifieerde (premium) gebruikers zijn.

Zeg nu zelf: X gonst van bedrijvigheid sinds de overname door Musk - wat de vele critici er ook van mogen zeggen. Wij kunnen met onze hand op ons hart niet zeggen dat de sfeer er verslechterd is!
https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/platform-manipulation
https://twitter.com/xDaily/status/1696827623073337624
https://twitter.com/xDaily/status/1696744777457545627
https://twitter.com/xDaily/status/1696564620893598006



GOOGLE DUET: VEELBELOVEND
Je hebt deze week al heel wat berichten kunnen lezen over nieuwe tools en mogelijkheden die Google voorgesteld heeft. Dat is uiteraard niet toevallig: Google heeft zijn  Google Cloud Next conferentie gehouden, waarbij al die nieuwigheden aan de verzamelde pers voorgesteld werden.

Maar een van de belangrijkste in die hele reeks, is toch wel Duet AI voor Google Workspace - een online kantoorsuite die het antwoord van Google is voor Microsoft 365.

Duet is, aldus Google, een AI assistent die een samenvatting kan maken van documenten, gesprekken kort kan samenvatten, en meer. Bovendien kan je aan Duet vragen stellen, waarvoor de tool je workspace chats, je e-mails en docs gaat doorzoeken om de antwoorden te vinden.

De mogelijkheden die Google belooft gaan wel heel ver. Zo zou je aan de tool moeten kunnen vragen om een samenvatting te maken in Docs, en daarvan dan een presentatie te maken in Slides. Of data van een spreadsheet te nemen, en daarvan een grafiek te maken. Of e-mails te schrijven, afbeeldingen te maken, je grammatica te controleren.

Ook leuk: in Google Meet kan je de belichting aanpassen en het geluid. De tool kan zelfs notities maken van de vergadering, wanneer jij daar zelf niet aanwezig bent - een "attend for me" knop zal automatisch de onderwerpen van het gesprek voor jou bijhouden. Ideaal voor wanneer je te laat komt op een vergadering.

Interessante vraag die het panel van DTNS, stelde waar wij over dit onderwerp vernamen: eigenlijk zou je dan gewoon elke vergadering kunnen overslagen, en de AI van elke deelnemer het werk laten doen. Maar blijkbaar kan dat niet: er moet minstens één menselijke deelnemer aanwezig zijn, want anders schiet de AI niet in werking...
https://www.thurrott.com/cloud/287806/google-chat-duet-ai
https://www.theverge.com/2023/8/29/23849089/google-chat-duet-ai-huddles-redesign    
https://www.theverge.com/2023/8/29/23849056/google-meet-ai-duet-attend-for-me



CHATGPT HEEL LUCRATIEF VOOR OPENAI
Op het moment dat OpenAI zijn ChatGPT nog niet gelanceerd had, maakte het bedrijf de prognose van 28 miljoen dollar te verdienen in 2021. Maar ChatGPT blijkt zo enorm populair, dat OpenAI momenteel meer dan 80 miljoen dollar per maand verdient. Voor volgend jaar is de prognose dat OpenAI meer dan 1 miljard dollar zal verdienen volgend jaar, door de verkoop van AI software en rekenkracht. Tot de klanten van OpenAI behoren Zoom, Stripe, Notion en Databricks. Ook Microsoft maakt gebruik van de technologie van OpenAI in Office 365, Bing Chat, GitHub Copilot en meer.

Deze week kondigde OpenAI trouwens aan dat er een ChatGPT Enterprise beschikbaar wordt, die privacy belooft en rechtstreeks inhaken in de bedrijfssoftware. Het lijkt er dus op dat de geldstroom voor OpenAI nog niet meteen zal opdrogen!
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-08-30/openai-nears-1-billion-of-annual-sales-as-chatgpt-takes-off                                                                                            
https://www.zdnet.com/article/only-18-of-americans-have-ever-used-chatgpt-according-to-pew-research/#ftag=RSSbaffb68



AI OOK MOOIE TOEKOMST VOOR DE GEBRUIKER
Deze week heeft Samsung een app gelanceerd voor Android en iOS, die "Food" heet. Die werkt met AI om gepersonaliseerde recepten en maaltijden te brengen in 8 talen, en de app komt uit in 104 landen. De informatie voor die recepten en maaltijden komt van de database van de app Whisk, die enkele jaren geleden door Samsung opgekocht werd.

Je kan in meer dan 160.000 recepten bladeren en die doorzoeken om een maaltijdenplan samen te stellen, en nog meer recepten zouden volgen. Uiteraard is het ideaal wanneer je Samsung Food kan combineren met de slimme toestellen van Samsung, zoals de slimme koelkast en slimme oven. Zo weet de app bijvoorbeeld wat jij in je slimme koelkast hebt staan.

Maar het bijzondere aan de app is toch wel de personalisering. Je kan je dieetvoorkeuren instellen en je favoriete keuken. Maar het slimme is dat de app onthoudt welke allergieën jij hebt, en dus enkel gerechten voorstelt die aan jouw behoeften voldoen. Bovendien kan de app meteen de calorieën noteren van je maaltijd, en kan die advies geven of je wel voldoende van alle ingrediënten (groenten/fruit, vezels, enz.)  in je voeding hebt genomen. En natuurlijk kan je vanuit de app items toevoegen aan je shoppinglijstje.
https://www.engadget.com/samsung-debuts-its-own-ai-powered-smart-recipe-app-104521190.html



NOG MEER AI: GOOGLE CHAT EN YAHOO MAIL
Nog op de Google Cloud conferentie werd bekendgemaakt dat Google Chat voortaan kan samenwerken met andere platformen, zoals Slacks en Teams. Daarvoor wordt dan beroep gedaan op Mio, een crossplatform dienst, maar helaas moet je daarvoor wel een abonnement nemen (1). Deze mogelijkheid is momenteel in bèta beschikbaar, en begin 2024 zou die verder uitgerold worden.

Yahoo Mail van zijn kant heeft ook een nieuw bètaversie met een AI tool die vier verschillende functies biedt. Zo krijg je een assistent die je helpt je boodschap te schrijven, een tool die boodschappen kan samenvatten, een tool die je shoppings bewaart, en een zoekfunctie. Bij die laatste kan je je zoekopdracht in natuurlijke taal geven, zoals bijvoorbeeld alle mails zoeken van een bepaalde persoon, of opzoeken waar je afgesproken was met een bepaalde persoon. Deze bèta is momenteel enkel beschikbaar voor Yahoo Mail gebruikers in de VS, en je moet je aanmelden om toegang te krijgen (2).
https://9to5google.com/2023/08/30/google-chat-voice-messages/
https://www.zdnet.com/article/yahoo-mail-adds-ai-to-help-you-write-and-search-for-emails/#ftag=RSSbaffb68

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



WITHINGS KRIJGT FDA GOEDKEURING VOOR BODY SCAN HEALTH STATION
Withings is een bedrijf dat de laatste jaren een stevige reputatie opgebouwd heeft voor zijn health trackers. Van slimme polsbandjes om je stappen te tellen en je hartslag te meten, tot slimme weegschalen die je gewicht meteen doorgeven naar de bijhorende app. En die, bij een gezin, weten welk gewicht naar welke app van welk gezinslid gestuurd moet worden.

Nu heeft een heuse Body Scan Connected Health Station bedacht. Een slimme weegschaal die heel wat meer doet dan je gewicht wegen. Hij kan bijvoorbeeld ook boezemfibrilleren ontdekken, doordat hij een ECG neemt. Hij analyseert  uw gesegmenteerde lichaamssamenstelling zoals lichaamsvet, spiermassa, meet de zenuwactiviteit en bewaakt uw vaatleeftijd. Hij maakt zelfs gebruik van Galvanic Skin Response (GSR) om de zweetniveaus in de voeten te controleren om te screenen op tekenen van neuropathie. En dat wordt uiteraard weergegeven in een app, die evoluties kan opvolgen.

Een hele brok, een echt "health station". Maar zijn al die metingen wel betrouwbaar, is de vraag die je dan moet stellen. Blijkbaar wel. In de VS heeft Withings van de Food and Drug Administration (FDA) een goedkeuring gekregen voor zijn slimme weegschaal.

Het toestel bestaat uit een weegschaal met daarbij een handvat dat je kan uittrekken, en dat dan je ECG neemt. De batterij zou 12 maanden moeten meegaan. Het geheel kost $400. Niet goedkoop, maar toch een habbekrats als het echt medisch gekeurd is, voor patiënten om hun gezondheid op te volgen.
https://www.engadget.com/withings-gets-fda-approval-for-its-upcoming-body-scan-connected-health-station-190021767.html



ETHISCHE VRAGEN BIJ HERSENIMPLANTATIES
Verleden week was er heuglijk nieuws: twee wetenschappers meldden dat zij een brein-computer interface hadden kunnen gebruiken bij mensen die niet meer konden spreken, om hen terug een stem te geven. Elk van hen maakte gebruik van een andere implantatie om elektrische signalen op te vangen die van de hersens afkomstig zijn, en om die signalen via een computer om te zetten in spraak.

Concreet ging het enerzijds om een patiënte die als gevolg van ALS niet meer kon spreken - een zieke die de zenuwen in het lichaam aanvalt wat uiteindelijk leidt tot een nagenoeg volledige verlamming, terwijl de persoon nog altijd kan denken en bij bewustzijn is. Anderzijds om een patiënte die haar stem verloor als gevolg van een beroerte in de hersenstam waardoor ze verlamd raakte en niet meer kon praten of typen.

Beide patiënten konden nog wel communiceren zonder de implantatie, door bijvoorbeeld eye-tracking letters te selecteren op een computerscherm. Een heel trage methode, maar het werkt. Dankzij die methode konden zij expliciet hun toestemming geven om aan het experiment deel te nemen. Maar wat als patiënten niet meer over die communicatiemogelijkheid beschikken? Maar nog wel kunnen denken, bij bewustzijn zijn? En bovenal: deze nieuwe technologie nodig hebben om hun leven te verbeteren?

Daarop gaat dit erg interessant artikel bij TechnologyReview dieper in. Het bekeek de verschillende mogelijkheden van toestemming, en de ethische kanten van de communicatie. Om even stil bij te staan.
https://www.technologyreview.com/2023/08/25/1078413/ethics-brain-implants-informed-consent/



DOMOTICA: GOOGLE MAAKT SCRIPTS GEMAKKELIJKER
Tegenwoordig heb je heel veel slimme "domme" toestellen in je huis, zoals lampen, rolluiken, stores enz. die je elektronisch bedienen kan. Maar dat moet wel gemakkelijk blijven, en bij voorkeur moet je één interface hebben om al die toestellen te bedienen.

Google werkt met zijn Home app aan die interface, die werkt in combinatie met de Nest Cam Indoor integratie. En daar werden nu nieuwe routines aan toegevoegd. Dat zijn enerzijds "starters", waarbij je een toestel kan activeren of uitzetten in reactie op een ander toestel. Bijvoorbeeld de thermostaat automatisch uitzetten wanneer er een venster openstaat. En anderzijds "actions", die reageren op jou of een andere persoon. Enkele nieuwe acties zijn bijvoorbeeld dat de lichten aangestoken worden wanneer je het alarm uitgeschakeld hebt, of je stofzuiger uitzetten wanneer de deurbel belt.

Op de blog van de Nest Community vind je meer over deze acties en starters.
https://www.googlenestcommunity.com/t5/Blog/New-starters-and-actions-for-automations-now-available-in-Home-app/ba-p/471729
https://www.engadget.com/google-just-made-it-a-lot-easier-for-people-to-begin-automating-their-smart-home-122504424.html?src=rss



FAIRPHONE BRENGT DE FAIRPHONE 5 UIT
Het Nederlandse bedrijf Fairphone maakt "eerlijke" telefoons, duurzame telefoons dus, doordat je de onderdelen kan vervangen en zelf herstellingen uitvoeren kan. Het bedrijf heeft nu een nieuwe versie van zijn smartphone uitgebracht, de Fairphone 5. Die heeft een 90 Hz, 1223 x 2770 OLED scherm, twee 50 MP camera's achteraan die je zelf kan vervangen, en één 50 MP selfiecamera vooraan.

De batterij, die je uiteraard ook kan vervangen, is een 4200 mAh 39 Watt en heeft een levenscyclus van 1000 herlaadbeurten. De processor is een Qualcomm QCM6590, er zit 8 GB RAM in en 256 GB opslagruimte, die je via een microSD-kaartje kan uitbreiden tot 2 TB. Heel duurzaam dus qua hardware, maar de software moet dat ook zijn. Want helaas zijn mensen soms gedwongen hun toestel te vervangen door een nieuwer exemplaar, omdat zij geen veiligheidsupdate meer krijgen voor hun software. Fairphone belooft echter dat er minstens 5 updates volgen na Android 12, en 8 jaar veiligheidspatches.

De prijs: $699. Duurzaamheid is dus betaalbaar...
https://www.theverge.com/2023/8/30/23843287/fairphone-5-price-release-date-specs-features-repairable-smartphone


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



YOUTUBE MUSIC HAALT COMMENTAREN BINNEN
Bij YouTube Music komt er een nieuwigheid op het Now Playing scherm: vaak is de muziek afkomstig van een YouTube video, waar dan vaak ook commentaren op de video gegeven worden. Welnu, die commentaren zal je voortaan ook in de YouTube Music app kunnen lezen, en je kan er ook je eigen commentaar aan toevoegen.

Nog enkele andere kleine updates: de album art is voortaan groter, en boven de lijn die de voortgang van de song aangeeft, komt er een horizontale lijn met knoppen: save, share, download, radio, en dus de commentaren (enkel voor songs waar er een video beschikbaar is).

Op al die veranderingen wordt nader ingegaan bij The Verge, waar je ook afbeeldingen vindt.
https://www.theverge.com/2023/8/31/23853677/youtube-music-comments-section-rollout






 
De nieuwe oogst


   










DRUMMY: DRUMMEN
Om je ritmegevoel de vrije teugel te geven, moet je heus geen duur drumtoestel in huis halen: met deze website kan dat ook. Gewoon een drumtoestel kiezen en aanklikken op welk moment die moet invallen. Je kan ook nog geluidseffecten toevoegen.
Om eens uit te testen. De mogelijkheden zijn onbeperkt. En je buren zullen gelukkig zijn dat jij het resultaat ook via je koptelefoon kan beluisteren!
[Taal: EN]
https://drummy.io/












NASA CITIZEN SCIENCE
De burgerprojecten van NASA zijn een samenwerking tussen wetenschappers en geïnteresseerde burgers, die meewerken aan onderzoeken van de NASA, waardoor er duizenden belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen gebeurd zijn. Dit artikel vertelt over 38 projecten waaraan burgers uit de hele wereld kunnen deelnemen.
[Taal: EN]
https://science.nasa.gov/citizenscience


OBJECTHERKENNINGSAPPS VOOR BLINDEN EN SLECHTZIENDEN
Als er één website is die wij kunnen aanraden als bron voor toegankelijkheidsapps, is het die van Kim Bols wel. Deze dame is ongelooflijk actief om kennis op dat gebied te verzamelen en te delen. Haar website won trouwens enkele jaren geleden onze trofee Beste Nederlandstalige website (privé-initiatief).

Dit artikel op haar website bevat een collectie apps waarmee je als blinde of slechtziende objecten kan herkennen. Zoals altijd een uitgebreide selectie, netjes geordend. Een aanrader.
[Taal: NL]
https://www.kimbols.be/web-social-media/info-web-social-media/objectherkenningsapps-voor-blinden-en-slechtzienden.html



KBR: KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK VAN BELGIË
Een ware schat aan interessante boeken en documenten die je hier kan vinden. Je kan de collecties doorzoeken, en in de digitale bibliotheek hele boeken ook doorbladeren. Zoals dit oude boek met recepten.

Wist je trouwens dat elk tijdschrift of periodieke uitgave verplicht is een kopie aan deze nationale bibliotheek te bezorgen? Je kan die tijdschriften dan inkijken in de fysieke bibliotheek.
https://www.kbr.be/nl/   
https://uurl.kbr.be/2082946



APPLE RANKING: DE BESTE APPELS
Deze website van Brian Frange draait rond appels: hij heeft zich met de jaren opgewerkt als kenner van appels, en geeft hen een ranking.
En wat volgens hem de beste appels zijn? SweeTango, gevolgd door Honeycrisp en Kenzi. Bij elke soort krijg je een uitvoerige uitleg waarom deze appel een bepaalde ranking krijgt.
[Taal: EN]
https://applerankings.com



NETFLIX ROULETTE
Weet je niet goed wat te kijken op Netflix? Deze site kan helpen. Die zal namelijk willekeurig een film of reeks kiezen, op basis van jouw voorkeuren (genre, score bij IMDB).
[Taal: EN]
https://reelgood.com/roulette/netflix



BABYSTEP AI
Een nuttige website. Om een taak uit te voeren, kan het helpen om die op te delen in kleine subtaken. Door die babystapjes te maken kan je gemakkelijker een grotere taak tot een goed einde brengen.
Je kan allerlei taken invullen, van een website maken tot gezonder te eten, en je krijgt een handig lijstje.
[Taal: EN]
https://babystep.ai/



AFGERONDE REEKSEN
Tegenwoordig worden er vaak nieuwe reeksen gelanceerd met de bedoeling er een 2e seizoen aan te breien. Waardoor je geen afgerond geheel krijgt in het 1e seizoen, wel losse draadjes waarop dan in het 2e (of 3e) seizoen een antwoord gegeven wordt. En dat kan soms hinderlijk zijn. Mashable maakte een lijstje met reeksen die wél afgerond zijn. Zowel drama, als historisch, romantisch, moordmysteries vind je in het lijstje, maar geen documentaires.
[Taal: EN]
https://mashable.com/article/best-limited-series-streaming


SPOON PLANET
Ooit was er een tijd dat je lepeltjes kocht als souvenir van een stad. Op die lepeltjes stond dan een afbeelding van een bekend monument van die stad. En uiteraard waren er mensen die die lepeltjes dan gingen verzamelen.
Spoon Planet het grootste online museum van dergelijke (zilveren) lepeltjes. De vormgeving is heel ouderwets, maar de collectie is enorm uitgebreid. Wij dachten dat wij er wel een Manneke Pis gingen terugvinden, maar het blijft bij het stadhuis van Brussel, het wapen van Antwerpen, een schilderij vn Rubens. Tip: kijk eens in de index bij Belgium spoons.
[Taal: EN]
https://spoonplanet.com/



LEXICITY: OUDE TALEN
Dit is een uitgebreide index met informatie over oude talen op het internet. Van Oud Grieks tot Oud Frans, van Koptisch tot Gotisch: voor elk van deze talen vind je woordenboeken, grammatica, teksten en andere bronnen.
[Taal: EN]
http://lexicity.com/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Gehucht in Eksaarde, een deelgemeente van de Belgische stad Lokeren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Calaigne
    Schilderij van Tintoretto - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_redding_van_het_lichaam_van_de_heilige_Marcus
    Schimmel behorend tot de familie Meripilaceae - https://nl.wikipedia.org/wiki/Glazige_buisjeszwam
    Systematische uitroeiing van de Bambuti-pygmeeën in de Democratische Republiek Congo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Effacer_le_tableau
    Afghanistan-Pakistan confederatieplan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Afghanistan-Pakistan_confederatieplan
    Gebergte in de provincie van Tarragona, in Spanje - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pradesgebergte
    Slag bij Flores (1591) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Flores_(1591)
    Lijst van moskeeën in Spanje - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_moskee%C3%ABn_in_Spanje
    Vlaams kapucijn en schrijver in de volkstaal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Seraphim_De_Vos
    Belgisch pianist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_Truyts
    Belgisch socialistisch politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fernand_Peuteman


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    [EN] Coup d'état in Gabon - https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Gabonese_coup_d%27%C3%A9tat
    Gabonees politicus die werd afgezet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ali_Bongo
    Vliegtuigcrash bij Koezjenkino - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegtuigcrash_bij_Koezjenkino


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Spanje - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Spanje


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Het scherm van je smartphone zelf vervangen wordt eenvoudiger: zo doe je dat
Alle draagbare gadgets moeten vanaf 2027 een vervangbare accu hebben, schrijft een nieuwe Europese wet voor. Een flinke verbetering, want op dit moment valt het niet mee om de accu of een ander onderdeel van je smartphone te vervangen. Toch is het voor de meeste mensen wel te doen met deze tips.
https://www.ad.nl/tech/het-scherm-van-je-smartphone-zelf-vervangen-wordt-eenvoudiger-zo-doe-je-dat~a4e2dc2c/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Lenteschoonmaak op je Android telefoon
Je Android telefoon moet je net zo goed onderhouden als je computer, je auto of je huis. In dit artikel geven we een overzicht van wat je kan doen om je smartphone zo lang mogelijk te gebruiken.
https://computertaal.info/2023/09/01/lenteschoonmaak-op-je-android-telefoon/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Belgische privacytoezichthouder gooit 389 klachten weg wegens onderbezetting
De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit heeft zoveel achterstanden dat ze bijna 400 klachten van burgers niet verder behandelt. Dat is een significant deel van het jaarlijkse aantal meldingen dat binnenkomt. Net als in Nederland heeft de GBA een gebrek aan capaciteit.
https://tweakers.net/nieuws/213170/belgische-privacytoezichthouder-gooit-389-klachten-weg-wegens-onderbezetting.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Hackers verkopen gevoelige data van Orange-klanten
Een hackergroep heeft ontvreemde klantgegevens van telecomoperator Orange te koop staan via berichtendienst Telegram. Volgens een daar gedeelde data sample staan er onder meer volledige namen en adressen te koop, gekoppeld aan gsm-nummers, SIM-kaartgegevens, de duurtijd van ieder gesprek en de locatie waar het zich heeft voltrokken. Voorlopig wijst alles erop dat het gaat om data die in november vorig jaar werden ontvreemd na een hacking van politiezone Zwijndrecht, en die ook de andere operatoren raakt.
https://datanews.knack.be/nieuws/security/datalekken/hackers-verkopen-gevoelige-data-van-orange-klanten/








 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut




TIP: ZO VERSPRINGT TASK MANAGER NIET MEER
Wanneer je Windows Task Manager opent om te zien welke processen er draaien, dan geeft die alles in real time weer. Wat ook wil zeggen dat het scherm de hele tijd verspringt, omdat de informatie voortdurend ververst wordt. Maar dat kan je verhelpen: houd gewoon de CTRL toets ingedrukt,dan zal het venster niet verversen. Je zal nog wel gewoon kunnen interageren met de app, zoals bijvoorbeeld apps selecteren, of op het uitklapmenu aanklikken om meer details te krijgen.
https://www.pcworld.com/article/2033628/i-did-not-know-this-simple-windows-keyboard-shortcut-until-today.html





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...




EARTH ALERTS V.2023
Met deze app voor Windows kan je in bijna real-time een aantal natuurfenomenen volgen die zich ergens ter wereld afspelen. Aardbevingen, tsunami's, vulkaanuitbarstingen, tropische cyclonen enz.: je krijgt een melding, rapport en beelden. De software maakt gebruik van tal van online bronnen, zoals het Smithsonian, National Weather Service, US Geological Survey.
https://earthalerts.manyjourneys.com/
https://www.chip.de/downloads/Earth-Alerts_48001608.html











WSCC: WINDOWS SYSTEM CONTROL CENTER
Dit progje bundelt verschillende gratis systeemtools van SysInternals, Nirsoft en Microsoft in één gebruiksvriendelijke interface.
Elk van deze tools wordt voorgesteld met een korte uitleg waarvoor het dient, en kan met een simpele dubbelklik gedownload en geïnstalleerd worden.
https://www.chip.de/downloads/WSCC-Windows-System-Control-Center_38429101.html
http://www.kls-soft.com/wscc/index.php



NIEUWE VERSIE VAN WHATSAPP VOOR MACOS
Het bijzondere van deze nieuwe versie is dat je in videogesprekken voortaan met 8 personen tegelijkertijd kan deelnemen, en in audiogesprekken met 32 mensen.
Een uitvoerige bespreking bij TechCrunch. Je kan de nieuwe versie downloaden via de website van WhatsApp zelf.
https://techcrunch.com/2023/08/29/whatsapp-launches-its-native-macos-app/
https://whatsapp.com/


FLORAL: ALTERNATIEF VOOR GOOGLE PHOTOS
Google Photos is een heel handige app, die je foto's kan rangschikken rond thema's - maar het nadeel is natuurlijk dat het een app is van Google, en sommigen zijn huiverachtig om hun foto's aan Google toe te vertrouwen. Voor hen is er dit alternatief: Floral. Die toont je foto's in een mooie galerij, je krijgt ook de Exif informatie als je dat wil. Je kan gemakkelijk naar foto's zoeken en albums beheren.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.absolute.floral
https://www.chip.de/downloads/Floral-Android-App_183564791.html


RSS GUARD: RSS / ATOM FEED READER
Dit progje dat beschikbaar is voor Windows, Linux, BSD, OS/2 en macOS, kan RSSS / ATOM / JSON feeds lezen en werkt met vele andere online feed diensten, zoals Feedly Tiny Tiny RSS, Nextcoud News.
https://github.com/martinrotter/rssguard/releases
https://github.com/martinrotter/rssguard


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
‘De waarde van een universitaire opleiding is niet het leren van veel feiten
maar het trainen van de geest om te denken."
- A. Einstein - (1879 - 1955)