Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
31/8/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1327 van 26/8/2023


 

Gegroet lezer,

Wat hebben wij op het menu voor u in deze nieuwsbrief? Uiteraard nieuwe ontwikkelingen op het gebied van artificiële intelligentie, waarbij kanttekeningen over de auteursrechten van de daarmee gemaakte werken niet kunnen ontbreken. Veel nieuwe mogelijkheden en functies bij de verschillende sociale netwerken - Threads, Instagram, en zelfs LinkedIn en Pinterest komen aan de beurt. En moeten we nog zeggen dat ook X, het vroegere Twitter, ook aan bod komt?

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



MUSK VEROORZAAKT WEER OPSCHUDDING MET AFSCHAFFING BLOCK EN VERDWENEN AFBEELDINGEN
Er gaat geen week voorbij zonder dat Elon Musk de krantenkoppen haalt met weer een controversiële maatregel. Eind verleden week was het de aankondiging dat de blokkeer-functie gaat verdwijnen in X, het voormalige Twitter. Enkel nog voor DM's (direct messaging - berichten die niet openbaar te zien zijn) zou het nog mogelijk zijn een gebruiker te blokkeren.

Een maatregel die door velen op boegeroep onthaald werd, omdat zij het ervaren als een bescherming tegen mensen die hen lastig vallen, stalken, of hun postings in de commentaren met scheldpartijen vullen. Volgens Musk is de Block-functie eigenlijk overbodig, omdat er nog altijd de "Mute" functie is. Wat bijzonder is: zijn aankondiging kreeg meteen een "community note", een door de lezers toegevoegde context die vooral gebruikt wordt wanneer een bepaalde tweet feitelijke onjuistheden bevat. In die context werd erop gewezen dat X in overtreding zou zijn met de spelregels van de App Store en van Google Play Store, wanneer het dat plan tot uitvoer brengt. Bij de webapp echter zou Musk zijn plan kunnen doorzetten.  En ja: zelfs de machtige Musk kan niets veranderen aan die "Door lezer toegevoegde context" - als de community van lezers kritiek heeft op hem, dan moet hij dat laten staan. Bij XDaily zie je de aankondiging van Musk en community note. (1)

Twitter kwam nog een tweede keer in woelig vaarwater terecht dit weekend. Deze keer niet door een aankondiging van Elon Musk, maar door iets wat verschillende gebruikers vaststelden: afbeeldingen die zij getweet hadden VOOR het jaar 2014, bleken verdwenen. Een decennium aan afbeeldingen en video's zou daarmee verloren gegaan zijn. Geweeklaag alom.

Maar ook hier volgde een Community Note, die verduidelijking gaf: het zou gaan om een probleem met de t.co links, die in je Tweet verwijzen naar de afbeeldingen naar de servers van Twitter/X. Je zou volgens dat bericht gerust mogen zijn: de originele afbeeldingen staan nog altijd op de Twitter servers. Het feit dat je die afbeelding niet ziet bij de tweet, zoals de befaamde selfie van Ellen DeGeneries bij de uitreiking van de Oscars, maar nog wel op de servers, werd als bewijs getoond. (2)
https://twitter.com/xDaily/status/1692564817628839945
https://twitter.com/tomcoates/status/1692922211416334597



BLOCK OF MUTE: HEEFT MUSK GELIJK?
Uiteraard ontstond er een hele discussie op X (en de rest van het internet, alle nieuwsmedia): is de beslissing van Musk om de Block-functie stop te zetten, goed of slecht?

Sommigen menen dat Musk met deze maatregel van Twitter een echte poel des verderfs maakt. Want wanneer je iemand blokkeert, zorg je ervoor dat die (als hij ingelogd is) jouw tweets niet alleen niet meer kan lezen, maar ook niet kan citeren of jou rechtstreeks kan aanspreken. Accounts die vaak lastiggevallen worden ervaren de Block als een goede, de enige manier om zich te beschermen. En om ervoor te zorgen dat bepaalde content niet getoond wordt onder hun bericht. Onder andere het Auschwitz museum vreest dat dit de deur gaat openzetten naar nog meer antisemitische, racistische, homofobe of andere haatreacties (1)

Anderen menen dat Musk gelijk heeft. Blokkeren is een te harde maatregel, die de geblokkeerde persoon alleen nog meer gefrusteerd kan maken. Zij wijzen erop dat je nog op andere manieren kan voorkomen dat je geconfronteerd wordt met ongewenste reacties - er is immers ook nog de "mute" functie.  Die zorgt er wel voor dat jijzelf de berichten van die persoon niet meer ziet, maar anderen wel. Bovendien wordt die persoon niet verwittigd dat jij hem/haar op Mute gezet hebt, en voorkom je dat die zich nog erger aan jou gaat ergeren. Je maakt die persoon ook niet monddood, en eerbiedigt diens vrije meningsuiting.

Het juiste verschil tussen Mute en Block wordt haarfijn uitgelegd op de derde lnk
https://www.washingtonpost.com/technology/2023/08/18/musk-limits-twitter-block-button/
https://niw.nl/auschwitz-museum-zet-twitterbaas-elon-musk-op-zijn-nummer/
https://newsrooms-ontheline.ipi.media/measures/audience-moderation-on-twitter-blocking/



ONDERTUSSEN BIJ THREADS: WIJ DOEN ONS BEST
Met alle controverse rond X / Twitter, rijst de vraag: hoe zit het met Threads, het microbloggingplatform van Meta? Dat doet zijn best om alles wat Twitter/X te bieden had, te kopiëren. Want na het initiële succes van Threads, dat vooral te danken was doordat je met dezelfde inlog bij Instagram als bij Threads bij dit nieuwe netwerk aan de slag kon, is de belangstelling ingezakt. Velen vonden de functies die ze bij Twitter hadden, niet terug bij Threads.

Maar Meta probeert dat manco weg te werken. Zo kondigde het vrijdag aan dat er in de Following newsfeed, waarin je enkel postings ziet van mensen die je volgt, in omgekeerde chronologische volgorde, ook bepaalde postings kan herplaatsen.

Op jouw profiel in Threads komt er ook een tabblaadje 'Reposts', waardoor jijzelf en anderen gemakkelijker kunnen zien welke postings, of draadjes opnieuw geplaatst hebt (kijk: het jargon dat X tegenwoordig hanteert, is ook bij ons aangekomen!).

Mosserie, de verantwoordelijke voor Threads, geeft toe dat de Following feed nog altijd wat foutjes vertoont. Maar dat de Following feed, dankzij de feedback van de gebruikers, die geleid heeft tot de 'Reposts" functie, stilaan toch wat aantrekkelijker wordt.
https://www.theverge.com/2023/8/17/23836588/threads-reposts-following-chronological-retweets



AUTEURSRECHTEN EN AI: HET ZAL NOG EEN LANGE STRIJD WORDEN
Vandaag drie berichten die belichten hoe het trainen van Large Language modellen op basis van teksten, maar ook van andere AI op basis van allerlei content, een slap dansen is  op de koord van de auteursrechten. Want hebben alle bedrijven, alle personen, alle auteurs, alle fotografen en andere artiesten wel toestemming gegeven voor het gebruik van hun content?

Het eerst bericht gaat over de immens grote boekencollectie -die Meta gebruikt heeft om zijn LLM te trainen, de Books3 database. Die bevat iets meer dan 196.00 boeken in platte tekst, waarop de AI modellen losgelaten werden. En de database was ook een tijdje beschikbaar voor iedereen op het internet - totdat een Deense anti-piraterijgroep  Rights Alliance een verzoek indiende om die te verwijderen, op basis van de DMCA wetgeving. (1) The Atlantic ging dieper in op de auteurs van wie de boeken gebruikt werden voor de training, en stelde vast dat er ook boeken van Stephen King en andere bekende auteurs gebruikt werden (2)

Een tweede bericht betreft auteursrechten op afbeeldingen, met name of op een door een AI aangemaakte afbeelding auteursrecht kan berusten. Stel dat jij morgen bij een van de vele AI tools die op basis van een tekstprompt een afbeelding maakt, en ik kopieer die, schend ik dan jouw auteursrechten? Een rechter in de VS heeft beslist dat een dergelijk werk niet in aanmerking komt voor bescherming van auteursrechten. De reden: er is geen menselijk auteurschap bij betrokken. Met andere woorden: het bedenken van een tekstprompt volstaat niet om auteurschap te creëren, en dus ook geen auteursrechten. Meer achtergrond bij Engadget (3)

En dan is er nog een bericht van de Wall Street Journal. Daarin wordt verteld hoe YouTube de medewerking gevraagd heeft van de erfgenamen van Frank Sinatra en andere groepen die bij Universal Music Group een contract hadden, om een manier uit te werken waarop artiesten betaald worden wanneer hun werk gebruikt wordt doo AI tools. Zij zullen trachten een manier uit te werken voor toekomstige royalties op muziek en creatieve expressie, nu generatieve AI tools het zo gemakkelijk maken om bestaande kunst te manipuleren. Een initiatief dat zeker opvolging verdient - maar niet van enige bijgedachte gespeend is bij YouTube: het wil zich in veiligheid stellen tegen toekomstige claims van inbreuken op auteursrechten, wanneer door AI gemaakte muziek op het platform aangeboden wordt (4)
https://mashable.com/article/books3-ai-training-dmca-takedown
https://www.theatlantic.com/technology/archive/2023/08/books3-ai-meta-llama-pirated-books/675063/
https://www.engadget.com/judge-rules-that-ai-generated-art-isnt-copyrightable-since-it-lacks-human-authorship-150033903.html?src=rss
https://www.wsj.com/tech/how-frank-sinatra-and-yo-gotti-are-influencing-the-future-of-music-on-youtube-971db915?mod=djemalertNEWS



BEREAL VERVANGT DISCOVERY FEED DOOR FRIENDS OF FRIENDS
We hebben het de laatste weken vooral gehad over X, het voormalige Twitter. Maar er zijn nog andere sociale netwerken, en ook die blijven niet stilzitten.

Zo zou Threads, de concurrent voor Twitter die door Meta bedacht werd, nog deze week uitkomen met een webversie van Threads, naast de versie voor Android en iOS (1). Daarmee mag het een van de vele functies aanvinken  die gebruikers op de verlanglijst gezet hadden.

Maar er is ook nog BeReal, de app die je moet tonen zoals je werkelijk bent, en die een pijlsnel succes kende. Maar ook daar werd het, net zoals bij Threads, na het initiële succes wat stiller. En dus brengt ook BeReal nieuwigheden uit. De Discovery feed, waarin je tot nu postings kon zien van mensen die (nog) niet je vrienden waren, wordt vervangen door een nieuwe Friends of Friends feed. Daar zal je dan kunnen zien wat mensen, die een band hebben met de mensen die jij volgt, op het netwerk posten.

Wanneer jij iets post, dat uiteraard, zoals het past bij BeReal, jouw échte jou weergeeft, zonder pose of make-up, kan je ook voortaan kiezen of je dat wil delen met de mensen die jij volgt, of ook hun vrienden. (2)

En het mooie daarbij is dat je, wanneer je bemerkt dat er in die Friends of Friends feed mensen voorkomen van wie jij de postings niet pruimen kan, je die ook kan verwijderen. Er zou ook een Block functie aankomen, wanneer je een bepaalde gebruiker niet wil zien of door die gebruiker niet gezien wil worden.  
https://www.wsj.com/tech/metas-threads-app-to-launch-web-version-as-rivalry-with-x-enters-new-stte-706e8241?mod=djemalertNEWS
https://techcrunch.com/2023/08/21/bereal-gets-more-social-with-friends-of-friends-feature/



PINTEREST VERHOOGT BESCHERMING VOOR TIENERS
Jazeker, Pinterest bestaat nog steeds. En het mag dan al niet zo populair zijn als Instagram (dat vooral rond personen en ego's gaat), Pinterest heeft nog altijd zijn publiek. Maar ook daar is er af en toe een probleem waarbij jongeren blootgesteld worden aan ongewenste content of ongewenst gedrag. Zo werd eerder dit jaar bekend dat pedofielen misbruik maakten van Pinterest om foto's te verzamelen van jonge meisjes (1)

En nu worden daarvoor veiligheidsmaatregelen ingevoerd. Die een beetje lijken op wat ook andere sociale netwerken toepassen voor tieners, zoals Instagram.

Zo zullen gebruikers onder de 16 hun profiel automatisch op privaat gezet worden. Gebruikers van 16 en ouder zullen zelf kunnen kiezen of zij een privaat of publiek profiel willen. Bij een privaat profiel kan je nog altijd netwerken met vrienden, door hen een unieke link te zenden waarmee zij dan een connectie kunnen maken met elkaar. Want private profielen kunnen niet ontdekt worden bij een algemene zoekactie.

Er komt ook meer controle over volgers en de veiligheidsinstellingen voor berichten.  Zo kunnen alle gebruikers voortaan zien wie hun volgers zijn en eventueel ongewenste volgers verwijderen. Voor tieners jonger dan 16 worden meteen alle volgers nu verwijderd, en moeten zij terug opnieuw starten en specifiek kiezen met wie zij willen omgaan en met wie niet. Een maatregel die ongetwijfeld op heel wat protest zal kunnen rekenen.
Meer bij TechCrunch. (2)
https://www.nbcnews.com/tech/internet/pinterest-algorithm-young-girls-videos-grown-men-investigation-rcna72469
https://techcrunch.com/2023/08/21/pinterest-rolls-out-new-teen-safety-features-including-wiping-followers-from-users-15-and-under/



AI: NIEUWE TAAL VAN META PLUS EEN BLIK OP AFSCHUWELIJKE PORNO AI
Dat artificiële intelligentie een zegen kan zijn voor de mensheid, dat is duidelijk. AI kan helpen bij diagnoses van ziekten bijvoorbeeld, bij het uitvinden van nieuwe proteïnes, bij het verbeteren van de oogst. Het kan mensen met een auditieve of visuele handicap beter bijstaan. Maar net als elke andere tool kan het niet alleen ten goede aangewend worden, maar ook ten kwade. Twee berichten hierover.

Om te beginnen een nieuw AI taalmodel dat Meta, het moederbedrijf boven Facebook Instagram en WhatsApp, deze week aankondigde. Het gaat om SeamlessM4T, een AI die een goede 100 talen kan vertalen en er een transcript van kan maken, zowel in tekst als in spraak. Dit nieuwe model is samen met SeamlessAlign als open source beschikbaar.

Volgens Meta is deze nieuwe tool een grote doorbraak op het gebied van door AI aangedreven spraak-naar-spraak en spraak naar tekst. En dat is geen typfout: het vernieuwende ligt erin dat het echt om gesproken woord in de ene taal naar gesproken woord in de andere taal gaat. Meer hierover bij TechCrunch (1)

Maar AI kan ook voor erg negatieve toepassingen gebruikt worden. En net zoals "beauty is in the eye of the beholder", ligt het kwaad bij hoe iemand iets bekijkt. Een artikel bij 404 media gaat dieper in op de verschillende tools die bestaan om met behulp van AI pornografische afbeeldingen te maken, gebaseerd op de afbeeldingen van echte mensen - afbeeldingen die zonder hun toestemming geschraapt werden van het internet. Je mag er niet aan denken dat jouw gezicht gebruikt zou worden om pornografische afbeeldingen te maken (en te delen!) die de meest vernederende posities weergeven.

Het artikel onderzocht welke communities zich met deze mensonterende praktijken bezighouden. En stelt vast dat het probleem veel erger is dan je zou denken. (2)
https://techcrunch.com/2023/08/22/meta-releases-an-ai-model-that-can-transcribe-and-translate-close-to-100-languages/
https://www.404media.co/inside-the-ai-porn-marketplace-where-everything-and-everyone-is-for-sale/


DE VOLGENDE STRAFFE AANKONDIGING VAN MUSK: GEEN KRANTENKOPPEN MEER BIJ NIEUWS
Een nieuwe dag, een nieuw ballonnetje dat Elon Musk oplaat. Dat je uiteraard met een korrel zout moet opvatten, want blijkbaar is de vorige aankondiging, om de "block" functie af te schaffen, toch niet echt 100% zeker.

Dus: wat heeft Musk nu weer aangekondigd? Het gaat om de manier waarop je nu een nieuwsbericht ziet, dat gepost wordt door een nieuwsuitgever (of opnieuw gepost wordt / retweet door een andere gebruiker). Tot nu zag je een soort fiche met daarop de krantenkop, plus een kleine samenvatting van de tekst (enkel bij de webversie), plus de link naar de website.

Dat zou dus veranderen, als het van Musk afhangt: voortaan zou er enkel nog de afbeelding van het artikel getoond worden met de link naar het verhaal - geen bijkomende informatie of context. De afbeelding zou ook als link naar het artikel dienen.

Dit heeft uiteraard gevolgen. De afbeeldingen zullen meer moeten aanspreken, om de lezer naar de nieuwssite zelf te lokken. Tenzij natuurlijk... (en dat is het slimme van deze aankondiging) de journalist het artikel op Twitter publiceert.  En dat zou uiteindelijk de bedoeling zijn van Musk: meer nieuws op Twitter zelf, zodat de lezer op de site blijft. Een andere uitleg is dat zo de de postings compacter zijn en er meer postings tegelijkertijd te zien zijn op jouw scherm.

Volgens The Verge zijn het, zoals in het begin van dit artikel gezegd, nog plannen. Musk zelf is er grote voorstander van, maar momenteel wordt het enkel uitgetest bij adverteerders. En die vonden het maar niets.
Meer achtergrond bij The Verge, ZDNet en Engadget
https://www.theverge.com/2023/8/22/23841012/x-twitter-remove-headlines-news-elon-musk
https://www.zdnet.com/article/x-to-remove-headlines-from-news-links-as-elon-musk-encourages-journalists-to-publish-directly-on-the-site/
https://www.engadget.com/x-plans-to-remove-news-headlines-and-text-in-shared-articles-063101122.html?src=rss




INSTAGRAM EN META VOEGEN ZICH NAAR EU WETGEVING
Steeds meer Amerikaanse techgiganten plooien zich voor de Europese wetgeving, de Digital Services Act. Een van de bepalingen van die wet is dat gebruikers van grotere sociale netwerken zelf een keuze moeten krijgen over de content die zij te zien krijgen. Daarbij zijn er drie opties: content die niet door een algoritme bepaald werd, en die dus gebaseerd is op het traceren van de gebruiker en zijn gewoonten; content die vertoond wordt op chronologische basis, dus de tijd waarop die gepost werd; en content die vertoond wrdt op basis van populariteit in hun geolocale omgeving.

Eerder deze maand kondigde TikTok al aan dat het een chronologische feed zou aanbieden. En nu volgt Meta, dat voortaan ook bij Facebook en Instagram de mogelijkheid zal bieden om gepersonaliseerde feeds uit te schakelen. Let wel: dit geldt enkel voor Europese gebruikers - voor de andere continenten blijven de algoritmes de baas. (1)

Wall Street Journal heeft trouwens een interessant overzicht van alle aanpassingen die de grote tech bedrijven de laatste maanden gemaakt hebben aan hun aanbod, in het vooruitzicht van de Digital Services Act. (2)(3)
https://mashable.com/article/instagram-chronological-feed-europe-meta
https://www.theverge.com/2023/8/22/23841173/instagram-facebook-meta-chronological-feed-stories-reels-european-union-digital-services-act
https://www.wsj.com/tech/americas-tech-giants-rush-to-comply-with-new-curbs-in-europe-2076ade9?mod=djemalertNEWS



OPENAI LAAT ONTWIKKELAARS GPT-3.5 TURBO VERFIJNEN OM DIE AAN TE PASSEN AAN EIGEN BEHOEFTEN
GPT-3.5 Turbo, de lichtgewicht versie van GPT-3.5, kunnen klanten van OpenAI voortaan aanpassen met hun eigen data. Daardoor kunnen zij de betrouwbaarheid van het AI model verbeteren voor wat hun eigen behoeften zijn, en die AI ook eigen "gewoontes" leren,  zoals vragen beantwoorden.

Volgens OpenAI zou een versie van GPT-3.5, die op deze manier aangepast en verfijnd werd, even goed zijn of zelfs beter dan wat GPT-4 vermag - tenminste voor bepaalde taken.

TechCrunch geeft enkele voorbeelden van de verbeteringen die mogelijk zijn. Via de API van OpenAI zou het model bijvoorbeeld beter instructies kunnen opvolgen, zoals altijd antwoorden in een bepaalde taal. Of bijvoorbeeld de toon waarin het model antwoordt, aanpassen, zodat het beter past aan de huisstijl van een bepaald merk.

Je ziet het: de ontwikkelingen bij AI staan niet stil. En het is mooi dat voorgaande versies van bepaalde taalmodellen niet helemaal in de prullenbak gegooid worden, maar dat er nog altijd onderzocht wordt waarin die beter kunnen zijn dan latere versies ervan.
https://techcrunch.com/2023/08/22/openai-brings-fine-tuning-to-gpt-3-5-turbo/



CONTROVERSE ROND X GEEFT LINKEDIN OPNIEUW EEN BOOST
Een vaststelling van Bloomberg, die wij al jarenlang delen - alhoewel de spelers in de loop van de jaren gewijzigd zijn. Sommigen kwamen, anderen gingen. De vaststelling: elk groot sociaal netwerk heeft zijn eigen niche. Twitter is om met mensen die je van haar noch pluim kent, van gedachten te wisselen (wat soms tot vriendschappen leidt). Instagram is om er jouw beste selfies te delen (en je hebt er heel wat). Facebook is om te weten te komen wat jouw vrienden doen, en om terug in contact te komen met een schoolvriend van jaren terug (en tot de vaststelling te komen dat die nog even klef is als toen). En LinkedIn, dat is om jouw profiel na lange inactiviteit eindelijk nog eens te updaten wanneer je op zoek bent naar een job, om dat voortdurend mails te krijgen om je aan te sporen iemand te feliciteren omdat die een jubileum heeft op zijn werk.

Vroeger was er ook nog MySpace, waar je dan als creatieveling je werk tentoonstelde - vooral muzikanten vonden er een thuis.

De laatste tijd is de werking van al die netwerken echter veranderd. Algoritmes zijn veranderd, en sommige bruuske wijzigingen, zoals bij Twitter/X, hebben heel wat gebruikers van zich vervreemd.

En kijk, plots blijkt LinkedIn terug "in" te zijn, een plek te worden waar mensen rustig willen verblijven en hun mening willen posten. In elk geval is er een duidelijke stijging van het aantal mensen dat er iets delen, waardoor LinkedIn terug een voorname plaats geworden is om jezelf te promoten - op zakelijk vlak uiteraard, op de old-school manier (1). Maar opvallend is wel dat mensen ook dingen over hun gewone leven delen, buiten het zakelijke om. Wat een gemoedelijkere sfeer creëert.

Ondertussen blijft LinkedIn zelf ook wel werken aan zijn platform, en de transparantie daar. Daarvoor rolt het zijn brand partnership tags aan, waarbij gebruikers aangemoedigd worden om een officieel "partnership label" toe te voegen aan een posting, waarvoor zij een (financiële) compensatie gekregen hebben. (2) Een positieve evolutie, als je het ons vraagt, wat de betrouwbaarheid van de postings ten goede moet komen..

Voor wie graag zijn postings op LinkedIn visueel aantrekkelijker wil maken, om meer lezers aan te trekken: bij LinkedIn vind je 3 tips om je LinkedIn postings op te smukken, zonder beroep te moeten doen op een tool van derden (3).
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-08-22/instagram-twitter-and-tiktok-upheavals-are-helping-linkedin
https://www.socialmediatoday.com/news/linkedin-rolls-out-brand-partnership-tags-to-facilitate-more-transparency-i/691582/
https://www.makeuseof.com/format-linkedin-posts-without-third-party-tool/



X: NIEUW MEDIA ROOSTER IN JE PROFIEL
De nieuwigheden die X, het voormalige Twitter, uitrolt, volgen elkaar in razendsnel tempo op. Toegegeven, ze worden niet allemaal even goed ontvangen door de gebruikers - vooral omdat zij zo bruusk ingevoerd worden. Maar na een tijdje keert de rust weer in X-land. Alhoewel de periodes van opschudding en kalmte elkaar steeds sneller opvolgen.

Hoe het ook zij: bij elke aankondiging zie je steeds vaker een commentaar dat de gebruikers het feit dat er steeds vaker nieuwe updates en nieuwigheden uitgebracht worden, toch echt appreciëren. Zo ook bij de nieuwste nieuwigheid - die tussen haakjes nog in de pijplijn zit: de manier waarop de media in je profiel weergegeven worden. Daarvoor is een mooi rooster ontworpen, met alle verschillende media samengevat. Uiteraard kwamen er ook suggesties dat dit rooster misschien een onderscheid zou moeten maken tussen afbeeldingen, video, bewegende GIF's, maar de commentaren waren, zoals je in de posting van xDaily kan zien, algemeen lovend.

Twitter/X is op dit moment een vat vol experimenten, en ofwel houd je ervan, of niet. Maar het staat niet stil, dat zal je moeten toegeven.
https://twitter.com/xDaily/status/1694378642329989138



DROPBOX LEGT TOCH BEPERKINGEN OP BIJ ONBEPERKTE OPSLAG
Er was een tijd dat het duurste abonnement van Dropbox, het bedrijf waarbij je je bestanden in de cloud kan opslaan, onbeperkte ruimte aanbood, onder het motto "all the space you need".  Maar omdat sommige gebruikers het echt te bont maakten, komt daar verandering in.

Het zit zo: als individu kan je bij Dropbox al een abonnement nemen aan $9,99 per maand, waarvoor je dan 2TB aan ruimte krijgt. Ruim voldoende dus. Maar sommigen hebben meer nodig, en tot voor kort konden zij een duurder abonnement nemen, met onbeperkte ruimte. Sommigen maakten daar echter misbruik van, voor bijvoorbeeld crypto mining, voor het delen van hun opslag, of zelfs om die onder te verhuren/verkopen.

Volgens Dropbox dreigde dit de clouddienst voor de andere gebruikers te degraderen (Dropbox heeft in totaal 8 miljoen betalende gebruikers), en daarom wordt dat onbeperkte abonnement afgeschaft.

Het duurste abonnement (Advanced) is voortaan beperkt tot 15 TB. De huidige gebruikers die minder dan 35 TB per maand gebruiken, zullen die nog 5 jaar lang aan dezelfde prijs mogen gebruiken. Wie meer dan 35 TB heeft, zal door Dropbox gecontacteerd worden om over de prijs te praten. In principe zou je per extra TB $8 per maand moeten bijbetalen.
Meer bij Bloomberg en Engadget.
https://www.dropbox.com/plans
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-08-24/dropbox-unlimited-storage-ends-after-google-change
https://www.engadget.com/dropbox-ditches-unlimited-storage-in-its-advanced-plan-because-of-crypto-goons-195335867.html



WINDOWS 10 GEBRUIKERS KRIJGEN EEN STUKJE WINDOWS 11
Blijkbaar geeft Microsoft de versie 10 van Windows nog niet op. Het blijft niet alleen veiligheidsupdates uitbrengen, maar voegt nog nieuwigheden toe aan de updates. Zo zal de volgende update (KB5029331) een van de nieuwe tools bevatten die eigenlijk voorbehouden waren voor Windows 11: de nieuwe Windows Backup app.

Die app doet veel meer dan gewoon een back-up maken van je bestanden. Hij doet dat ook van je systeeminstellingen, en ook van de apps die je in je Startmenu en taakbalk vastgepind hebt. Dat moet het gemakkelijker maken om naar een nieuwe computer over te schakelen. Maar ook om je bestaande PC een reset te geven.

Uiteindelijk zal deze Windows Backup App automatisch beschikbaar worden voor alle Windows 10-gebruikers, maar nu kan je die al zelf gaan afhalen als je dat wil. Daarvoor moet je manueel gaan zoeken naar optionele updates, of kan je gebruikmaken van de Microsoft Update Catalog. (1) Meer bij Betanews (2)
https://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=KB5029331
https://betanews.com/2023/08/24/microsoft-brings-some-of-windows-11-to-windows-10-users-with-the-kb5029331-update/



META LANCEERT CODE GENERATOR CODE LLAMA
Meta lanceert zijn eigen op artificiële intelligentie gebaseerde tool die programmeercode kan schrijven maar ook verbeteren: Code Llama. Die is gebouwd bovenop het Large Language Model Llama 2. Die kan, zo kondigt Meta aan, zelf codestrings schrijven wanneer jij een opdracht geeft, maar hij kan ook een bepaalde codestring die al geschreven is aanvullen en debuggen.

Tegelijk bracht het ook nog een andere AI code tool uit, maar die is gespecialiseerd op de programmeertaal Python, en die heet dus logischerwijzen Code Llama-Python. En nog een andere versie heet Code Llama Instruct, die instructies in natuurlijke taal kan begrijpen. Omdat deze specifieke versies van Code Llama niet uitwisselbaar zijn, adviseert Meta om Code Llama of Code Llama-Python niet te gebruiken voor instructies in gewone taal.

Voor deze tools geldt dezelfde licentie als Llama 2, wat betekent dat zij gratis te gebruiken zijn voor research, en ook gratis voor kleine tot middelgrote bedrijven voor commercieel gebruik.Meer achtergrond bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/8/24/23843487/meta-llama-code-generation-generative-ai-llm


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



CHINA: BEGRAAFPLAATSEN GAAN DIGITAAL
In China heeft men een originele oplossing gevonden voor het groeiende tekort aan begraafplaatsen. De bevolking veroudert er heel snel en het beschikbare grond is schaars in grote steden zoals Beijing. Traditioneel worden de doden er gecremeerd, en de asse van de overledene wordt achter een grafsteen bewaard in de begraafplaatsen in de stad.

Maar ook dat neemt ruimte in. En daarom wordt nu een andere manier van bewaring toegepast in de Taiziyu begraafplaats in Beijing. Daar is er een grote ruimte met daarin compartimenten - een beetje zoals een safekamer in een bank. Op het deurtje van elke kluis is een digitaal scherm, met daarop foto's en video's van de overledene. Ruimtebesparend, goedkoper, en ook meer gepersonaliseerd.
Het hele verhaal lees je bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/features/2023-08-15/china-pilots-digital-burials-and-funeral-services-as-population-ages?cmpid==socialflow-twitter-tictoc



MICROSOFT BRENGT PYTHON NAAR EXCEL
Binnenkort kan je de programmeertaal Python ook in Excel gebruiken. - een publieke preview is vandaag al beschikbaar. Wat je daarmee kan doen? Data in je Excel bestand bewerken en diepgaander analyseren met behulp van Python libraries, en vervolgens de formules, grafieken, PivotTables functies in Excel gebruiken om je inzichten nog te verfijnen. Vanuit de ribbon in Excel, het lint met alle functies op, krijg je rechtstreeks toegang tot python.
https://techcrunch.com/2023/08/22/microsoft-is-bringing-python-to-excel/?tpcc=tcplustwitter





ATARI DENKT AAN DE NOSTALGICI MET ZIJN ATARI 2600+
Waar is de tijd van de spelcomputers van Atari? Die werkte met cassettes, die je in een sleuf van de computer moest steken. Het model Atari 2600 was zelfs iconisch.

Welnu, het bedrijf dat nu Atari in handen heeft, denkt aan die nostalgici Het brengt de Atari 2600+ uit, die $130 kost en iets kleiner is dan de oorspronkelijke versie, die in 1977 uitgebracht werd. Veel knopjes zijn er niet: Power, TV Type, Game Select, en Game Reset. Maar het leuke is dat, als je nog de oude cassettes hebt van toen, je die er nog op kan spelen!
Meer bij Gizmodo.
https://gizmodo.com/atari-2600-for-modern-tvs-price-order-1850763368


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



SPOTIFY MET NIEUWE FEATURES VOOR PODCASTERS

Het is al een tijdje dat Spotify hoog inzet op podcasts. Onder andere podcasters te vragen hun aanbod exclusief via Spotify te brengen. Wat tot nu toe niet echt gelukt is.

Nu probeert Spotify het op een andere manier: met nieuwe features speciaal voor hen. Daartoe behoren tools om hun showpagina aan te passen, nieuwe analytics van het aantal impressies, preview tools. Er komt ook een meer automatische optie voor advertenties, zodat de podcasters iets gemakkelijker centjes kunnen verdienen.

En tot slot zijn er ook nog automatisch aangemaakte tags waardoor de luisteraars gemakkelijker naar de zoekresultaten kunnen overspringen bij een creator. Meer uitleg hierover bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/08/23/spotify-introduces-new-podcaster-tools-including-customized-pages-analytics-and-other-controls






 
De nieuwe oogst


   
BREEK UIT DE BUBBEL VAN JE LEESGEWOONTEN

Vele mensen hebben een bepaald genre boeken dat zij graag lezen. En na een tijdje blijven zij vasthouden aan dat genre, terwijl er zoveel andere mooie literatuur te vinden is.
Deze site wil je helpen om uit die bubbel te geraken. Gewoon de titel van een boek invullen. En dan nog een, en dan nog een. Des te meer boeken je toevoegt, des te accurater de tips die je vervolgens krijgt om andere boeken te ontdekken.
[Taal: EN]
https://abooklike.foo/escape


AWESOME OPEN SOURCE

Deze website bevat een database van meer dan 7.000 categorieën, samen goed voor 6.200.000 open source projecten. Van user interface componenten tot content management tools, besturingssystemen tot webbrowsers. Om eens op zoek te gaan naar iets anders...
[Taal: EN]
https://awesomeopensource.com/


MY90STV

Wat een leuke site! Hier krijg je een tv te zien, die je kan aanzetten. En dan kan jemet de knopjes kanalen kiezen, waarbij je selecteert of je nieuws wil zien, soaps, cartoons, kinderprogramma's, enz. Zappen maar, en je krijgt even wat sneeuw te zien zoals dat toen ging, om dan de programma's te zien. Echt leuk!
[Taal: EN]
https://my90stv.com/


MOVIE CRASH COURSE

Een website gewijd aan films - ook de heel oude, van 1902.  De maker van dit blog baseert zich op het boek 1001 Movies to See Before you Die, hij bekeek de films, maakte er een synopsis van, en gaf zijn opinie. En hij neemt je mee op die ontdekkingstocht.
[Taal: EN]
https://moviecrashcourse.com/about-this-site/


ROTABOXES: FOTOPUZZEL

Een leuke site voor wanneer je eventjes tijd te spenderen hebt: bij deze fotopuzzel moet je de vakjes draaien naar links of rechts, om de foto terug te reconstrueren. Lijkt eenvoudig, maar sommige foto's zijn toch wel ingewikkeld. Maar leuk om te doen.
[Taal: EN]
https://rotaboxes.com/


THREADS NU OOK ALS WEBAPP

Het was beloofd, en nu is het er: voortaan kan je Threads niet alleen op je smartphone of tablet gebruiken, maar ook op het web, als webapp. Tenminste, als je nog even geduld hebt, want de webapp wordt geleidelijk uitgerold. Voorlopig kunnen wij je alleen het adres meegeven, want toen wij het adres bezochten, was de webapp nog niet actief: er was enkel een QR-code om de app voor Android of iOS te downloaden...
[Taal: EN]
https://www.threads.net/
https://www.theverge.com/2023/8/22/23840441/meta-threads-web-app


IMAGE: EEN LANDKAART MET INFORMATIE

De Interactive MAp GEnerator van Eurostat is een handige webgebaseerde tool waarmee je snel professionele landkaarten met statistieken kan maken. Je kan je eigen data toevoegen, of data rechtstreeks oproepen van de Eurostat database. Je kan een kaart aanmaken van de EU op nationaal of regionaal niveau, maar ook een kaart van enkel je eigen land of de hele wereld. Interessant voor journalisten die data visueel willen aantonen.
[Taal: EN]
https://gisco-services.ec.europa.eu/image/screen/home
https://ec.europa.eu/eurostat/web/main/home
https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/w/wdn-20230823-1


WERELDBEVOLKING

We zijn met heel, heel veel mensen op deze aarde. En er komen elke seconde nog mensen bij. Hoeveel mensen, dat wordt op deze pagina voorgesteld.
Het is een pagina van Worldometers, dat enorm veel data bevat over onze wereld: hoeveel mensen er netto dit jaar bijkomen, hoeveel geld de overheden besteden aan gezondheidszorg, militaire uitgaven, hoeveel auto's er dit jaar geproduceerd zijn, en veel, veel meer.
[Taal: EN]
https://www.worldometers.info/
https://www.worldometers.info/watch/world-population/



EAT THIS MUCH

Handig: hier geef je aan hoeveel calorieën je wil eten in hoeveel maaltijden per dag, en de site geeft je een maaltijdenplan. Je kan kiezen uit verschillende soorten diëten: paleo, vegetarisch, vegan, mediterraans. Door je maaltijden zo te plannen, bespaar je jezelf niet alleen de kopzorgen wanneer je geen inspiratie hebt, maar je beperkt ook voedselverspilling.
[Taal: EN]
https://www.eatthismuch.com/



OCEARCH: HAAIEN TRACKER

Deze website is het werk van een non-profit organisatie die onderzoek doet naar haaien. Je kan hier allerlei nieuws over de haaien volgen, zien waar er haaien gespot zijn, en meer. Je kan zelfs individuele haaien volgen - zo bijvoorbeeld Rose, een vrouwelijke haai van 3,15 meter, die 272 kg weegt en op 25 augustus 2023 gesignaleerd werd aan de oostkust van de VS.
[Taal: EN]
https://www.ocearch.org/tracker/detail/rose




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Zuid-Nederlands edelman en neo-latijns dichter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Casembroot
    Installatie- en configuratiegereedschap voor het Linux- besturingssysteem - https://nl.wikipedia.org/wiki/YaST
    Islamitische verovering van het Iberisch Schiereiland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Islamitische_verovering_van_het_Iberisch_Schiereiland
    Voormalig klooster in Zwolle - https://nl.wikipedia.org/wiki/Klooster_Bethlehem_(Zwolle)
    Geslacht van vogels uit de familie van de trappen (Otididae) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Heterotetrax
    Tweede officiële echtgenote van de Chinese keizer Wang Mang - https://nl.wikipedia.org/wiki/Shi_Huanghou
    Duitse schaakster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Josefine_Heinemann
    Arubaanse atleet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Justice_Dreischor
    Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1983 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Strange_Invaders_(film)
    Economische relatie tussen nazi–Duitsland en de Sovjet-Unie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Economische_relatie_tussen_nazi%E2%80%93Duitsland_en_de_Sovjet-Unie
    Vlaamse actrice en stemactrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lynn_Tackaert


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Overleden Belgische wielrenner - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tijl_De_Decker
    Onbemande maanlandermissie van India die succesvol op de Zuidpool van de maan landde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chandrayaan-3
    Leider van de Wagnergroep van wie bericht wordt dat hij is overleden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jevgeni_Prigozjin
    Vliegtuigcrash bij Koezjenkino - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegtuigcrash_bij_Koezjenkino


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over het Wilde Westen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Wilde_Westen


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
‘Verbaasd meisje’ uit bekend plaat­je gaat tien jaar later weer internet over: zo ziet ze er nu uit
Kleine meisjes worden groot, ook als ze in een beroemd internetplaatje eeuwig jong zijn. Mia Talerico, die als ‘verbijsterd meisje’ zo’n tien jaar geleden een meme werd, is inmiddels 14 jaar en deze week begonnen aan highschool in de VS. Een nieuwe foto gaat nu ook het internet over. Zo zien zij én andere memegezichten er nu uit.
https://www.ad.nl/show/verbaasd-meisje-uit-bekend-plaatje-gaat-tien-jaar-later-weer-internet-over-zo-ziet-ze-er-nu-uit~a3fc01f5/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Leuke AI websites
Vorige week hadden we het over Bing Chat & Image Creator, twee producten van ChatGPT (OpenAI) verdeeld via Microsoft. Diezelfde dag nog dat we de nieuwsbrief verstuurden, kregen we de vraag van een ouder of we geen lijstje konden maken met interessante sites waar je AI’s voor eigen gebruik kon terugvinden. Eén van haar kinderen (uit het Hoger Onderwijs) was immers geïnteresseerd. Bij deze dus: een lijstje met interessante AI’s. Een lijstje waar grote mensen overigens ook heel wat aan hebben.
https://computertaal.info/2023/08/24/leuke-ai-websites/



 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Microsoft waarschuwt voor blue screen of death na recente Windows-previewupdate
Een recente update voor Windows 10 en 11 zorgt bij een onbekend aantal gebruikers voor een blue screen of death. Het is niet bekend hoe dat komt. Er is nog geen oplossing beschikbaar, maar een van de updates deïnstalleert zichzelf soms om het probleem alsnog op te lossen.
https://tweakers.net/nieuws/212944/microsoft-waarschuwt-voor-blue-screen-of-death-na-recente-windows-previewupdate.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be




Waarom videogamebedrijven (te) groot worden
De wereldwijde videogamesector, die deze week werd gefêteerd op de jaarlijkse Gamescom-beurs in Keulen, is aan een steeds heftiger woedende concentratiegolf bezig. Het is allerminst de eerste die zich de afgelopen dertig jaar heeft voltrokken, maar wel veruit de grootste.
https://datanews.knack.be/nieuws/entertainment/gaming/waarom-videogamebedrijven-te-groot-worden/





 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: EEN SCREENSHOT NEMEN OP JE ANDROID

Een screenshot van je scherm nemen is handig, want zo kan je stiekem berichten kopiëren en in een tekst zetten. Maar hoe doe je dat? Bij Android toestellen kan dat nogal eens verschillen. Bij mij bijvoorbeeld moet ik de aan/uit knop indrukken, waarna ik de optie krijgt om een screenshot te maken. Bij andere toestellen zijn er echter andere opties. Dit artikel bij Engadget toont welke opties er zijn, zodat jij kan uittesten wat voor jouw toestel past.
https://www.engadget.com/how-to-take-a-screenshot-on-android-120035005.html?src=rss




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ONELOUPE: VERGROOTGLAS


Met dit gratis vergrootglas voor je beeldscherm kan je een stukje van je desktop vergroten. Zo kan je details van een afbeelding of een klein geschreven tekst uitvergroten.
Je cursor wordt nu een rechthoekige beeldschermloupe. In tegenstelling tot de inzoom-functie, die het hele scherm uitvergroot, kan je voortaan met die loupe inzoomen op een deel van het scherm.
https://www.chip.de/downloads/OneLoupe_90203981.html
http://www.softwareok.de/?seite=Microsoft/OneLoupe/History


ZOOM CLIPS: ASYNCHRONE VIDEO


Met Zoom Clips kan je zelf korte video's opnemen, bewerken, en dan delen zowel intern met je netwerk als extern. Volgens de eerste commentaren zou de tool echt heel gebruiksvriendelijk zijn. Als suggestie wordt gegeven dat er ook automatische ondertiteling zou moeten zijn. Velen noemen dit een concurrent voor Loom.
https://www.producthunt.com/posts/zoom-clips?utm_source=twitter_ph&utm_medium=product&utm_campaign=zoom-clips
https://blog.zoom.us/asynchronous-video-zoom-clips/?ref=producthunt


AVG ANTIVIRUS VOOR ANDROID


Deze gratis antivirus beschermt je Android-toestel tegen virussen en malware. De hoofdfuncties zijn gratis, maar je moet wel wat advertenties slikken.
https://www.chip.de/downloads/AVG-Antivirus-Handy-Schutz-Android-App_27355298.html
https://www.avg.com/nl-be/antivirus-for-android#pc


LIBREOFFICE VERSIE 7.6


Wie een goede tekstverwerker wil, maar geen geld besteden wil aan Microsoft Word, vindt een goed alternatief in LibreOffice. Die bevat heel wat functies die je ook in Word vindt.
Meer achtergrond bij deze versie bij The Register.
https://www.theregister.com/2023/08/23/libreoffice_76_is_out/
https://www.libreoffice.org/download/download-libreoffice/?type=win-x86_64&version=7.6.0&lang=en-US


TOPAZ PHOTO AI


Ook op fotografiegebied heeft artificiële intelligentie de beeldbewerking een flinke stap voorwaarts gebracht. Met deze tool kan je foto's ontdoen van ruis, je kan ze scherper maken en de kwaliteit verhogen. De resultaten zijn vaak verbluffend. De tool bestaat voor foto's en video.
https://www.topazlabs.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Iedereen wil de planeet redden,
maar niemand wil de vuilbak buitenzetten.
-Jean Yanne-
Frans acteur