Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
3/8/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1323  van 25/0/2021


 

Gegroet lezer,

Deze week speelt, uiteraard, de abrupte en op zijn minst niet elegant te noemen naamsverandering van Twitter naar "X" de hoofdrol. Een evolutie die zelfs de meest trouwe fans van Twitter toch wel even laat slikken.

Persoonlijk werden wij vooral verontrust door de aankondiging dat "X" voortaan enkel in dark mode verkrijgbaar zou zijn. Maar blijkbaar zou dat plan van Musk ondertussen al afgevoerd zijn. Gelukkig!

Dit en meer in deze editie. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!



Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



GOOGLE WERKT AAN TOOL OM JOURNALISTEN TE HELPEN
Artificiële intelligentie kan journalisten wel degelijk helpen om hun artikels te schrijven. Net zoals een spellingcorrector jouw spelfouten kan verbeteren, kan AI je stijl verbeteren zodat je artikel meer uitnodigend is. De AI kan bovendien helpen om je artikel meer SEO-vriendelijk te maken, en er een aantrekkelijke titel voor te maken.

Google zou echter nog een stapje verder willen gaan. Het zou experimenteren met een AI-tool die nieuwsartikels zelf kan genereren. En het zou die tool al gedemonstreerd hebben bij The New York Times, The Washington Post en News Corp, eigenaar van The Wall Street Journal. De tool, die Genesis heet, kan een artikel schrijven op basis van data die je het voedt. Dat kan gaan om gebeurtenissen die zich nu afspelen, of andere soorten informatie.

Het zou daarbij de bedoeling zijn dat taken geautomatiseerd kunnen worden zodat de journalist zijn handen vrij heeft om andere dingen te doen, zoals meer research. Waarmee niets verkeerd is - zolang de journalist nog altijd de controle houdt over de factuele informatie. Het is immers al gebleken dat sites die nu al gebruikmaken van generatieve AI om artikels te schrijven, geregeld een correctie moeten publiceren omdat er foutieve informatie in de artikels staat (1).
https://www.engadget.com/google-is-reportedly-testing-an-ai-tool-that-can-generate-news-articles-054602544.html



REDDIT GRAPPENMAKER TOONT AAN HOE GEMAKKELIJK BEDROG IS
AI kan journalisten dan wel helpen, maar dat het journalisten niet echt vervangen kan, blijkt uit voorgaand artikel. Wat het wel kan, is spam-artikels spuien, die kant noch wal raken. En een slimmerik op Reddit  heeft dat op een duidelijke manier aangetoond.

Wat wil het geval? Wel, de gebruikers van de World of Warcraft subreddit hadden opgemerkt dat sites van Z League (een platform rond games) draadjes op Reddit leken te schrapen, om daarvan verhalen te publiceren op Z League. Dat het om robot-artikels ging, was overduidelijk omwille van het aantal artikels dat er verscheen op een dag. Een auteur die zich "Lucy Reed" noemde postte bijvoorbeeld 80 artikels per dag. En wij zijn nu wel productief, maar 80 artikels, dat komt niet uit onze vingers...

Gebruiker Kaefer_kriegerin postte daarom als lokaas een artikel over hoe verheugd hij was dat World of Warcraft eindelijk Glorbo gelanceerd heeft, waarnaar al in 1994 een allusie gemaakt was in de game Hearthstone.  Alleen: er komt helemaal geen Glorbo in WoW, en de Hearthstone game  kwam uit in 2014, niet in 1994.

En kijk: het bericht werd meteen opgepikt, en verschillende gebruikers vertelden hoe ook zij verheugd waren over Glorbo. En kort daarop verscheen er bij Z League een artikel van Lucy Reed over hoe blij de mensen waren met Glorbo. Waarna het verhaal over de grap begon te circuleren op de social media, en het artikel op Z League verdween.

Wat er wel verscheen is een eveneens geautomatiseerd artikel over het gebeuren: World of Warcraft Players React to AI-Generated on Popular Gaming Sites.
En de cirkel is rond...
https://arstechnica.com/gaming/2023/07/redditors-prank-ai-powered-news-mill-with-glorbo-in-world-of-warcraft/
https://web.archive.org/web/20230720145940/https://www.zleague.gg/theportal/world-of-warcraft-wow-players-react-to-ai-generated-content-on-popular-gaming-sites/



BIJNA 90 PERCENT KLASSIEKE GAMES DREIGT TE VERDWIJNEN
Wij zijn geen game-experten, maar dit bericht trok toch onze aandacht: volgens een onderzoek van de Video Game History Foundation (VGHF) en het Software Preservation Network zou 87% van de klassieke games die in de VS in de voorbije decennia gelanceerd waren, het gevaar lopen om te verdwijnen.

De grote oorzaak is uiteraard dat die games zijn gemaakt voor bepaalde consoles, en dat de verschillende generatie consoles geen rekening hielden met compatibiliteit - met andere woorden: oudere games kan je steeds minder vaak op een nieuwere console spelen.

Even toch iets dat je zal verwonderen: het rapport beschouwt die "klassieke games" als alles wat voor.... 2010 uitgebracht werd. Terwijl er talloze games voor dat tijdstip gelanceerd werden, maar volgens The Verge zou het haast onmogelijk zijn om al die verschillende videogames in het rapport op te nemen.

Daarom focuste het rapport zich op 3 verschillende consoles (Game Boy, Commodore en de PlayStation) en de 4.000 games die in de VS voor die toestellen uitgebracht waren.

Zo bleek dat van de 1.873 games voor de Game Boy, er nog slechts 25 verkrijgbaar zijn om aan te kopen. Is dat erg? Ja en neen. Het is een stukje games cultuur dat verloren gaat. Maar voor de bezitters van de console, betekent het dat hun toestel waardeloos geworden is, omdat zij geen nieuwe games meer kunnen aankopen.
Een interessant artikel hierover bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/7/14/23792586/classic-game-preservation-video-game-history-foundation-esa



OOK TIKTOK GAAT MICROBLOGGEN, TERWIJL TWITTER ZELF  ER EEN KRUIS OVER MAAKT
Tegenover de controverse die Elon Musk keer op keer oproept met wijzigingen die hij op Twitter doorvoert, proberen andere sociale media de Twitteraars weg te lokken door zelf een microblogging dienst à la Twitter aan te bieden. Instagram deed het met Threads, maar het valt nog af te wachten of het initiële succes  daarvan kan blijven duren.

Nu is ook TIkTok aan de wedren om de Twitteraars te verlokken gaan deelnemen: het biedt voortaan een tekstoptie aan naast foto en video. Het zou meer doen denken aan Tumblr dan aan Twitter, want bij TikTok kan je ook stickers toevoegen, muziek en een achtergrondkleurtje (1).

Ondertussen blijft Elon Musk tegen de haren in strijken van de Twitteraars. Dit weekend kondigde hij namelijk, midden in de nacht, aan dat Twitter voortaan "X" heet. Dat is de naam die hij vroeger al gebruikte voor zijn eerste project, dat later uitgroeide tot PayPal, en dat hij met succes verkocht. Zoals al eerder gezegd wil Musk van X een allesomvattende app maken naar het grote voorbeeld van het Chinese Wechat - inbegrepen betalingen dus.

Het is vooral de abrupte mededeling die veel verontwaardiging opriep. De boodschap die de nieuwe CEO van Twitter, Linda Yaccarino maandag postte, was veel zachtaardiger en gaf meer inzicht in de plannen. Zij kondigde aan X de ambitie heeft om een wereldwijde marktplaats te worden voor ideeën, goederen, diensten en kansen, van onbeperkte interactiviteit via audio, video, messaging en betaalverkeer. (2)

Concreet verwijst de website X.com nu naar Twitter.com. Het logo met de blauwe vogel verdwijnt en wordt vervangen door een simpele "X". Voorlopig is het een rommeltje, waarbij de twee logo's en merknamen naast elkaar bestaan.

Uiteraard zorgde de aankondiging van Musk voor een nieuwe toestroom naar Mastodon. Daar was het verkeer de laatste tijd terug gezakt, na een plotse hausse in september: van 30.000 maandelijks actieve gebruikers naar 2,5 miljoen in november, om terug te vallen naar 1,7 miljoen in juli. Dankzij Musk is het nu terug 2,1 miljoen.
Benieuwd hoe dit nu verder afloopt...
https://techcrunch.com/2023/07/24/tiktok-is-adding-support-for-text-posts/
https://deadline.com/2023/07/linda-yaccarino-twitter-rebrand-x-second-chance-big-impression-1235446032/
https://techcrunch.com/2023/07/24/as-twitter-destroys-its-brand-by-renaming-itself-x-mastodon-usage-numbers-are-again-soaring/



SAM ALTMAN ROLT ZIJN WORLDCOIN DIENSTEN WERELDWIJD UIT
De naam Sam Altman ligt de laatste weken op ieders lippen. Die bekendheid dankt hij aan OpenAI, het bedrijf waarvan hij CEO is en dat de wereld heeft verbaasd  met de grote stap voorwaarts die AI gemaakt heeft met ChatGPT.

Maar de man heeft nog een ander project lopen, dat al langer bestaat: het cryptocurrency project WorldCoin Foundation. De bedoeling van Worldcoin is dat jij jouw identiteit kan bewijzen, met de focus op de mogelijkheid om mensen online te onderscheiden van AI.  Het project wil ook de democratie vooruithelpen en economische kansen creëren - maar dat wil wellicht elk project.

Maar wat wil dat nu concreet zeggen? Wel, je kan de Worldcoin app downloaden in de App Store. Die app zal je dan vragen waar jij je bevindt, en dan word je doorverwezen naar een plek in de nabijheid waar "Worldcoin Orbs" staan en waar je een afspraak kan maken. Met zo'n Orb kan je een scan laten maken van de iris van je oog, en zo een geverifieerde identiteit vastleggen.

Het Worldcoin project wordt nu wereldwijd gelanceerd (behalve in de VS) en er zouden Orbs staan in 35 steden in 20 landen.

TechCrunch gaat dieper in op het project en de doelstellingen ervan.
https://techcrunch.com/2023/07/24/worldcoin-launch-sam-altman/
https://worldcoin.org/cofounder-letter



BING CHATBOT NU OOK BESCHIKBAAR OP ANDERE BROWSERS
Tot nu toe was de AI Chatbot van Bing enkel beschikbaar in de Bing app, of in de Edge browser van Microsoft. Daar komt nu verandering: je zal de chatbot ook kunnen gebruiken op Chrome, Firefox of Safari.

Er is wel een klein verschil met het gebruik in deze browsers: bij Bing kan je tot 4.000 woorden gebruiken in je prompt, bij de andere browsers slechts maximaal 2.000 woorden. En bij Bing kan je maximaal 30 vervolgvragen stellen in een gesprek, bij de andere browsers maximaal 5.
https://www.theverge.com/2023/7/24/23805493/bing-ai-chat-google-chrome-safari



BERICHTEN MODEREREN BLIJKT MOEILIJKER IN GEDECENTRALISEERDE SOCIALE NETWERKEN
Een bericht dat je positief en negatief kan inschatten: onderzoekers van Stanford University stelden namelijk vast dat er op gedecentraliseerde netwerken meer content rondgaat. Daarbij is de interpretatie van "ongewenste" content de maatstaf om die conclusie als positief of negatief te ervaren. Positief: er wordt minder gecensureerd, dus de vrijheid van meningsuiting is in die gedecentraliseerde netwerken groter. Negatief: er circuleert daar ook content die niets met politieke standpunten te maken heeft, maar wel echt vunzig is - zoals kinderporno.

En dat laatste is wat het onderzoek aantrof op Mastodon, de gedecentraliseerde concurrent voor Twitter. De onderzoekers scanden de 25 populairste "stammen" van Mastodon, en vonden in amper 2 dagen 325.000 postings met CSAM of Child Sexual Abuse Material.

Wat waarnemers ongerust maakt over de veiligheid op de gedecentraliseerde netwerken. Die hebben immers niet dezelfde mankracht en financiële slagkracht om aan moderatie dezelfde aandacht schenken als mainstream sites. De onderzoekers geven deze netwerken de tip om strengere tools te gebruiken voor het modereren zoals PhotoDNA en en werken met een tiplijn om content te melden.
https://www.washingtonpost.com/politics/2023/07/24/twitter-rival-mastodon-rife-with-child-abuse-material-study-finds/



APPLE IN FRANKRIJK BESCHULDIGD VAN HET TRACEREN VAN GEBRUIKERS
Apple heeft zich altijd beroemd op het feit dat het data van gebruikers niet verzamelt om advertenties te vertonen. Wat het uitspeelt als grote troef tegenover Google, wiens verdienmodel voornamelijk uit advertenties bestaat.

Maar dat is iets wat de Franse Autorité de la Concurrence in twijfel trekt, zo meldt TechCrunch. Volgens deze overheidsinstelling zou Apple namelijk zijn dominante positie misbruiken om "discriminerende, niet-objectieve en niet-transparante" voorwaarden te hanteren bij het gebruik van gebruikersgegevens voor het vertonen van advertenties.

De autoriteit zou verschillende jaren onderzocht hebben hoe Apple de gegevens van iOS-gebruikers gebruikt om advertenties te vertonen, nadat er verschillende adverteergroepen een klacht hierover ingediend hadden nadat Apple in 2021 de App Tracking Transparency feature toegepast in iOS. Daarbij moeten apps van derden eerst aan de gebruikers de toestemming vragen om hen te mogen traceren voor advertenties, terwijl de eigen native iOS apps die toestemming niet moeten vragen. Als de gebruiker wil dat die native apps hem niet traceert, moet hij zelf gaan zoeken in de instellingen op die optie te deactiveren.

Waardoor Apple zichzelf een voorkeursbehandeling gaf. Afwachten hoe dit afloopt!
https://techcrunch.com/2023/07/25/apple-att-antitrust-france/?tpcc=tcplustwitter



THREADS: NU OOK CHRONOLOGISCHE FEED
Het lijkt erop dat Threads toch bruikbaarder gaat worden voor die-hard Twitteraars, die een feed verkiezen van enkel de mensen die zij volgen, en dan in chronologische volgorde. Tot nu bood Threads, het alternatief dat Meta als aparte app naast Instagram gelanceerd heeft, enkel een feed aan die door een algoritme aangedreven was.

Deze chronologische feed wordt geleidelijk aan wereldwijd uitgerold, en je zal die misschien niet meteen zien. In elk geval moet je de app zelf updaten, om over deze mogelijkheid te beschikken.

Mark Zuckerberg heeft trouwens ook aangekondigd dat Threads nog een andere belangrijke functie krijgt: vertalingen. Wat niet wegneemt dat Threads nog heel wat andere functies zal moeten toevoegen vooraleer het hetzelfde niveau als Twitter (of liever: X) kan aanbieden, zoals DM's, betere zoekmogelijkheden, en een tool zoals TweetDeck om in verschillende kolommen bepaalde streams te volgen.
https://www.engadget.com/threads-adds-a-chronological-feed-as-twitter-burns-to-the-ground-152817251.html?src=rss



META, MICROSOFT EN AMAZON LANCEREN HUN EIGEN OPEN SOURCE KAARTENPROJECT
Google Maps is echt een geniaal model voor Google. Door stratenplannen en routebeschrijvingen gratis ter beschikking te stellen van de gebruiker, heeft het een extra platform gevonden om zijn advertenties voor bedrijven te promoten. Winkeliers, kleine zelfstandigen willen maar al te graag op die Google Maps vermeld worden.

En het moet gezegd: de stratenplannen van Google Maps zijn fenomenaal accuraat - en de Streetview beelden worden met elke nieuwe editie interessanter: je kan volgen hoe een huis, buurt evolueert.

Google was lange tijd de echte koploper. Apple had ook wel zijn Maps, maar die zijn niet overal even betrouwbaar, terwijl Google echt de hele wereld verkent. Microsoft kwam er bijna niet aan te pas.

Daar willen zowel Microsoft, Amazon als Meta nu verandering in brengen met Overture Maps Foundation. In samenwerking met navigatiebedrijf TomTom willen zij interoperabele kaarten maken, waarop ontwikkelaars verder kunnen bouwen. Deze week hebben zij hun eerste open map dataset uitgebracht, waarop die ontwikkelaars kaarten kunnen baseren of navigatieproducten die specifieke functies hebben. De dataset wordt immers uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 4.0 licentie, wat betekent dat de ontwikkelaars die mogen gebruiken, maar een attributie moeten vermelden naar Overture.

Volgens Overture zou deze eerste dataset meer dan 59 miljoen markante plekken bevatten, gegevens over gebouwen, transportnetwerken en de administratieve grenzen van gemeenten, landen. Meta en Microsoft hebben de data voor de kaarten verzameld, en de data worden bewaard in AWS.

Nog volgens Overture Maps Foundation zouden de gegevens ook meer van nabij opgevolgd worden dan die van OpenStreetMap.

Of dit project van de grond kan komen, en reus Goliath (Google) kan verslaan, is nog de vraag.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/7/26/23808274/meta-microsoft-amazon-overture-open-source-mapping



X ZET VOLGENDE STAP IN ZIJN TRANSFORMATIE NAAR ALLES APP
Zeggen dat de transformatie van Twitter naar X  met horten en stoten verloopt, is een understatement. Het is echt niet dat je van de ene dag op de ander wakker werd, en in een "X" wereld terechtkwam. Twitter bleef gewoon verder zijn streams vertonen, en het blauwe vogeltje was in het begin nog alom tegenwoordig. Dat verandert nu geleidelijk aan.  Maar het lijkt er wel op dat "X" niet echt weet wat het wil.

Het logo bijvoorbeeld is ondertussen al aangepast, en heeft nu dikkere lijntjes. De blauwe vogel verdwijnt stilaan uit het vertrouwde Twitter beeld. De namen veranderen ook: zijn eigen X-naam is van @Twitter naar @X veranderd. De voormalige eigenaar van @X kreeg een povere compensatie toen hij zijn naam moest afgeven, en heet nu @x12345678998765.  Twitter Blue werd @Xblue. En @TwitterSupport heet @Support.

Ondertussen weet de account @XNewsDaily, meestal goed op de hoogte van wat er op het hoofdkwartier van X beslist wordt, dat er naarstig gewerkt wordt aan de interface om audio- en videogesprekken mogelijk te maken vanuit X. De volgende stap dus om er een alles-app van te maken. Volgens een screenshot zou je duidelijk kunnen aangeven in de instellingen of je van iedereen gesprekken aanvaarden wil, enkel van de mensen in je adresboek of die je volgt, van de mensen waarop je geabonneerd bent, of geverifieerde gebruikers. En voor wie avontuurlijk wil zijn is er ook een optie: IEDEREEN. Good luck daarmee...
https://www.theverge.com/2023/7/25/23807418/twitter-x-logo-design-change-elon-musk
https://twitter.com/XNewsDaily/status/1684229451163336704



EU GEEFT CHIPS ACT ZIJN FIAT MAAR TEKORT AAN VAKBEKWAAM PERSONEEL GOOIT ROET IN HET ETEN
Je zal al wel gehoord hebben dat er een hele strijd losgebarsten is in de chipsindustrie. Doordat de banden met China verkoeld zijn, willen Europa en de VS niet meer afhankelijk zijn van China. Een grote chipsfabrikant is TSMC, maar dat is gevestigd in Taiwan, en de relaties tussen Taiwan en China zijn niet denderend te noemen.

Daarom hebben zowel de VS als de EU besloten om de chipsindustrie zelf in handen te nemen. De EU heeft deze week zijn goedkeuring gehecht aan de Chips Act. Daarbij 43 miljard euro uitgetrokken om het aandeel van Europa in de wereldwijde chipsproductie tegen 2030 op te trekken van 10 naar 20%. De Verenigde Staten willen hun aandeel ook optrekken, maar daar stelt de Semiconductor Industry Association een grote hinderpaal vast. an de 115.000 jobs die er tegen 2030 zouden moeten bijkomen om die doelstelling te bereiken, zou maar liefst 48% niet gevuld raken, gewoon omdat er te weinig mensen zijn met de nodige vaardigheden. TMSC had trouwens plannen om een fabriek te openen in de VS, maar heeft die plannen uitgesteld omwille van de problemen om het nodige personeel te vinden.

Voor de VS is de oorzaak dat steeds minder studenten voor een STEM (technologische) richting kiezen. Mensen van andere landen die STEM-vakken gestudeerd hebben in de VS, verlaten het land snel.

Om maar te zeggen: ouders, overtuig je kinderen om voor STEM vakken te kiezen. WIj hebben hen nodig!
https://www.engadget.com/the-eu-chips-act-just-received-its-final-approval-114524113.html?src=rss
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-07-25/chip-industry-sees-labor-shortages-threatening-us-expansion-plan



AI-NIEUWS VAN STABILITY EN PHOTOSHOP
Twee berichtjes vandaag over artificiële intelligentie. Om te beginnen: Stability AI heeft zijn nieuwste model om afbeeldingen te generen, Stable Diffusion XL 1.0,uitgebracht. Dit model, waarbij je afbeeldingen kan maken op basis van een tekstprompt zou helderder en accurate kleuren brengen, een beter contrast, schaduwen en belichting dan zijn voorganger. Het model bevat 3,5 miljard parameters en kan afbeeldingen in 1 MP resolutie genereren in amper enkele seconden, en dat in verschillende afmetingen.

Stable Diffusion XL 1.0 is als open source verkrijgbaar op GitHub, als API en verschillende apps, zoals ClipDrop en DreamStudio (1).

Het tweede bericht betreft Photoshop van Adobe. Dat was al bezig met generatieve AI-tools, waarmee je bijvoorbeeld een leemte in een afbeelding kon opvullen. De nieuwe Generative Expand functie laat een afbeelding uitbreiden met behulp van AI-content, via een tekstprompt.

Engadget geeft hiervan een voorbeeld: je sleept de crop tool naar buiten afmetingen van de orginele afbeelding en dan kan je materiaal toevoegen met of zonder een tekstprompt. Ideaal bijvoorbeeld wanneer een afbeelding te klein is, of wanneer je het aspect ratio wil wijzigen, een voorwerp dat je verwijderd hebt in de afbeelding wil retoucheren, enz.

Ook nieuw is dat de generatieve AI-tekstprompts in Photoshop nu in meer dan 100 talen werken (2)
https://techcrunch.com/2023/07/26/stability-ai-releases-its-latest-image-generating-model-stable-diffusion-xl-1-0/
https://www.engadget.com/photoshop-can-now-use-generative-ai-to-expand-images-133421406.html?src=rss



X DWINGT ADVERTEERDERS OM MEER UIT TE GEVEN EN KIEST VOOR DARK MODUS - OF TOCH NIET?
X, het voormalige Twitter, draait de adverteerders de duimschroeven aan. Voortaan moeten zij minstens 1.000 dollar aan advertenties uitgeven - doen zij dat niet, dan verliezen zij hun geverifieerde status.

De reden voor die harde maatregel is niet moeilijk: de inkomsten van Twitter zijn met de helft teruggevallen, zo blijkt uit cijfers van verleden maand.

Musk heeft nog een andere uitleg: de volgens hem "bescheiden" kost is een preventiemaatregel, die moet voorkomen dat fraudeurs miljoenen accounts op het platform zouden aanmaken. Hij heeft trouwens nog een alternatief voor merken die die 1.000 dollar aan advertenties niet halen: zij kunnen gewoon ervoor kiezen om 1.000 dollar te betalen voor het "verified" badge van hun bedrijf.

Een andere nieuwigheid waarover wij lazen bij @XDaily doet ons de angst om het hart slaan. Elon Musk zou namelijk hebben aangekondigd, dat het platform voortaan alleen maar in donkere modus te krijgen is. "Het is gewoon beter" volgens Musk. Maar daar komt gelukkig al protest tegen. Volgens een opinie zou X toch nog altijd een lichte modus in optie moeten aanbieden, omwille van de toegankelijkheid. Mensen met dyslexie bijvoorbeeld hebben problemen met witte tekst op een zwarte achtergrond. En eerlijk gezegd: wij krijgen hoofdpijn van de dark mode, de witte tekst begint voor onze ogen te dansen na zelfs een half uurtje.
https://www.engadget.com/x-tells-advertisers-to-spend-1000-per-month-or-risk-losing-verification-status-201528621.html?src=rss
https://twitter.com/XNewsDaily/status/1684492623015280642



NETFLIX KRIJGT EEN NIEUWE KNOP, MAAR OVERZICHTELIJKER WORDT HET NIET
Netflix zal zijn download-tabblaadje vervangen door een tab die "My Netflix" heet. Volgens Netflix zelf zou dat een one-stop shop moeten zijn die speciaal op jou afgestemd is. De tab geeft nog altijd je downloads te zien, maar ook reeksen die je een duimpje-boven gegeven had, films die je in My List bewaard had, trailers die je bekeken had, herinneringen voor nieuwe afleveringen en seizoenen die eraan komen, en een lijst met dingen die je aan het kijken bent.

Maar dat zijn dingen die je ook nog op de andere tabblaadjes vindt (buiten die downloads dan). Wat het er niet eenvoudiger op maakt om je weg te vinden in de app..

De app staat momenteel al op de iOS App Store en zou begin augustus naar Android komen.
https://about.netflix.com/en/news/introducing-my-netflix-a-one-stop-shop-for-series-and-movies-you-want-to


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



SAMSUNG: GALAXY UNPACKED
Op de eerste presentatie die Samsung in zijn eigen moederland, Zuid-Korea, hield waren er 4 grote aankondigingen.

- de Galaxy Flip 5: daarbij is het cover scherm, dus het scherm dat je aan de buitenkant ziet wanneer de smartphone ingeklapt is, nu 3,4 inch groot, bijna een verdubbeling tegenover de Flip 4. Het heeft ook het nieuwe scharnier, de Flex Hinge, zodat het toestel zo goed als volkomen plat is wanneer je het uitklapt. Prijs: vanaf $999.

- GalaxyFold5 is de nieuwste update van het volledig uitklapbare toestel, en heeft een nieuwe Snapdragon processor. Ook hier de nieuwe Flex Hinge, en het prijskaartje is iets hoger: vanaf $ 1.800.

- Galaxy Watch: 2 nieuwe modellen, de Watch 6 en Watch 6 Classic. Beiden met WearOS4 als besturingssysteem, en de OneUI Watch Skin als interface. Prijs: vanaf $300 voor de Watch 6 en vanaf $400 voor de Classic versie.

- Tablets: daarvan komen er 3 modellen uit, van 11, 12,4 en 15,6 inches. Prijzen vanaf $800 tot $1.200
Uitvoerige reportages bij CNet en The Verge.
https://www.cnet.com/tech/mobile/samsung-unpacked-everything-you-need-to-know-about-galaxy-z-fold-5-z-flip-5-watch-6-and-more/
https://www.theverge.com/2023/7/26/23806177/samsung-galaxy-z-flip-5-cover-screen-size-camera-price-specs



ELEKTRISCHE WAGENS: BELGISCHE UITVINDING OM SNELLER TE LADEN EN EEN EUROPEES NETWERK VAN LADERS
Twee berichten over elektrische voertuigen vandaag. Om te beginnen: de Europese Raad heeft voor nieuwe regels gestemd die het gemakkelijker moeten maken voor wie met de EV doorheen Europa reist. Er zou een infrastructuur om de wagens te laden moeten komen over alle autosnelwegen. Bovendien zou het gemakkelijker moeten worden om "aan de pomp" te betalen, zonder dat je daarvoor een app of abonnement moet hebben. En er moet ook transparantie komen over de prijs, die duidelijk gecommuniceerd moet worden om verrassingen te vermijden.

Concreet zou er om de 60 km minstens een laadpaal van 150kW komen op dit nieuwe Trans European Transport Network. (1)

Het tweede bericht betreft een ontdekking van de Vrije Universiteit Brussel. Wetenschappers van de EPOWERS research groep aldaar hebben namelijk een nieuwe laadtechnologie ontwikkeld waarmee EV's maar liefst 1.000 km zouden moeten kunnen rijden met een maximum van 2 laadbeurten. De nieuwe technologie maakt het laden efficiënter en sneller - een herlaadbeurt zou in 10 minuten klaar zijn. (2)
https://tech.slashdot.org/story/23/07/25/1628246/eu-passes-law-to-blanket-highways-with-fast-ev-chargers-by-end-of-2025
https://www.belganewsagency.eu/vub-develops-technology-to-charge-electric-cars-faster-and-more-efficiently

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



SPOTIFY VERHOOGT ZIJN ABONNEMENTSPRIJZEN

Al sinds 2011 had Spotify zijn prijzen niet meer verhoogd. En dus dacht het bedrijf dat het tijd was om de gebruikers wat op stang te jagen. De verhoging is wereldwijd: in de VS kost een premium abonnement voortaan $11 per maand, in Europa €10,99. Een Duo-abonnement wordt 2 euro duurder en kost voortaan €15, een familie-abonnement kost 18, en een student betaalt €6.

Bestaande abonnementen blijven nog 1 maand aan dezelfde prijs behouden. Oef!
https://www.theverge.com/2023/7/24/23805364/spotify-us-price-increase-10-99-a-month-9-99-month-twelve-years
https://www.androidplanet.nl/nieuws/spotify-prijsverhoging-2023/



CRIMINAL: THE PARAMEDICS

Verleden week hadden wij het over een van onze favoriete podcasts: Criminal. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, gaat deze podcast ook over andere onderwerpen dan misdaad - maar blijven die onderwerpen heel boeiend. Neem nu The Paramedics. Daarin wordt, aan de hand van een van deze ambulanciers, verteld hoe in de VS deze manier van zieken vervoeren geëvolueerd van het snel naar een kliniek brengen (in het begin nog met paard en kar) naar het toedienen van de eerste zorgen al meteen in de ambulance zelf. Wat tot het redden van talloze levens geleid heeft.

Zoals altijd, knap verteld, verzorgde soundscape erbij, en de stem van Phoebe die me altijd smelten doet. Een aanrader!
[Taal: EN]
https://thisiscriminal.com/episode-222-the-paramedics-6-8-2023





 
De nieuwe oogst


   
MCMANSION HELL: DE VOORSTEDEN

Deze website neemt de voorsteden onder de loep: de juiste of verkeerde architectonische concepten en stadsplanning. Het is een combinatie van humoristische beschouwingen over individuele huizen, met meer algemene essays over architectuur, sociologie en stadsplanning. Best genietbaar!
[Taal: EN]
https://mcmansionhell.com/


TRYDRAW: TEKENEN
Deze website wil je leren tekenen, maar maakt er ook een competitie van. Je krijgt voorbeelden om na te tekenen, in verschillende categorieën. Elke deelnemer wordt beoordeeld op zijn juistheid, de vele foutcorrecties die hij moet doen, de tijd die hij erover doet. Spannend!
[Taal: EN]
https://www.trydraw.com/app.php


MUSEO DEL PRADO

Geen geld om naar Spanje te reizen, of je vindt het er te warm? Geen nood, je kan vanuit je leunstoel de prachtige collectie van het Museo Del Prado bekijken op de website van het museum. Je ziet uiteraard de stukken, maar krijgt ook video's over de restauratie ervan, of plaatst de stukken op een tijdlijn.
[Taal: EN]
https://www.museodelprado.es/en/the-collection


LYRICFLUENT

Een slim idee: een taal leren met songs. Op de website van Lyricfluent krijg je de songtekst (lyrics) te zien van de song, met de vertaling, zodat je kan meezingen. Het spijtige is dat je de songs enkel kan beluisteren op Apple Music, en je daar dus een abonnement voor moet hebben.
[Taal: EN]
https://lyricfluent.com/


NOTION MOVIE TRACKER

De software Notion is erg populair: hiermee kan je allerlei notities bijhouden in verschillende notitieboeken. Er zijn dan ook heel wat templates bedacht voor Notion, die specifieke taken gemakkelijk maken. Zo ook deze: met Notion Movie Tracker kan je gemakkelijk bijhouden welke films je al gezien hebt, welke je aan het zien bent, en welke je nog wil zien.
[Taal: EN]
https://notionmaestro.gumroad.com/l/notion-movie-tracker


CHARACTERCOUNTER
Wil je snel weten hoeveel tekens een tekst telt? Deze online tool vertelt het jou: hoeveel karakers, woorden, zinnen, paragrafen en spaties.
Deze website vertelt het jou: gewoon even de tekst kopiëren naar het invulvak, en je weet het!
[Taal: EN]
https://www.charactercountonline.com/


12 GEKKE ARCHITECTONISCHE IDEETJES

Soms hebben architecten toch wel opmerkelijke ideeën om een gebouw in een bepaalde vorm te bouwen. Wat uiteraard de nodige problemen oplevert om bij die vorm de nodige stabiliteit te verzekeren.
Dit artikel bij Architectural Digest laat je kennismaken met 12 gebouwen met een echt gekke vormgeving. Wat denk je bijvoorbeeld van een schoen? Ideaal voor kabouters, uiteraard!
[Taal: EN]
https://www.architecturaldigest.com/gallery/12-strange-buildings


DECORIFY: JE KAMER VIRTUEEL INRICHTEN
De app van Wyfair creëert een gratis tool om een kamer virtueel te herstijlen; Via AI krijg je mogelijkheden aangereikt om die kamer in te richten. De tool maakt gebruik van generatieve AI om een nieuwe versie van je kamer te bekijken. Bevalt die versie jou, dan kan je meubels en meer kiezen uit wat via een balk rechts aangeboden wordt.
https://www.wayfairnext.com/decorify
https://www.theverge.com/2023/7/25/23806083/generative-ai-wayfair-decorify-home-personalization


AUSTRALIAN MILITARY KNIVES
Dit is weer een van die heel knappe sites die aan één bepaald onderwerp gewijd zijn, in dit geval dus Australische militaire messen. De verschillende soorten die gebruikt werden voor het Australische leger, de fabrikanten ervan, en ook wat uitleg over het leger zelf. Voor wie geïnteresseerd is in de kleine feiten.
[Taal: EN]
http://www.australianmilitaryknives.com/index.htm


KLEKI: TEKENEN

Deze online tool kan je gratis gebruiken om snel een afbeelding te maken. Je krijgt verschillende tools, waaronder een eyedropper, een kleurenpalet, en je kan zelfs met verschillende lagen werken.
[Taal: EN]
https://kleki.com/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Digitale simkaart die rechtstreeks in een apparaat is ingebouwd - https://nl.wikipedia.org/wiki/ESIM
    Traditionele vissersboot van de Malediven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dhoni
    Linux-distributie gericht op privacy en beveiliging - https://nl.wikipedia.org/wiki/PureOS
    Asielzoekerscentrum van COA en een voormalige rijksinrichting voor Jongeren in de Noord-Hollandse gemeente Den Helder - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Doggershoek
    Finse gouden jaren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Finse_gouden_jaren
    Nederlandse verzetsstrijdster in W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mina_Roelofsen
    Etnische groep van de Samen in het noordoosten van Lapland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Skolt-Samen
    Elektrolyse van CO2 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrochemische_reductie_van_koolstofdioxide
    Taal die gesproken wordt door de Aleoeten, zuid-west Alaska - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aleoetisch
    Amerikaans honkbalspeler - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kramer_Robertson
    Gebruik van sport met doel een slechte reputatie te verbeteren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sportswashing
    Belgisch arts, filosoof, uitgever en weldoener - https://nl.wikipedia.org/wiki/Agathon_de_Potter


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Wereldkampioenschappen zwemmen 2023 – 200 meter schoolslag vrouwen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_zwemmen_2023_%E2%80%93_200_meter_schoolslag_vrouwen
    Bosbranden in Griekenland 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bosbranden_in_Griekenland_2023
    Land waar een coup heeft plaatsgevonden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Niger_(land)
    Oekraïens tegenoffensief 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oekra%C3%AFens_tegenoffensief_2023
    Brand op vrachtschip bij Ameland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fremantle_Highway_(schip,_2013)
    Overleden Iers singer-songwriter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sin%C3%A9ad_O%27Connor


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Tachtigjarige Oorlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Tachtigjarige_Oorlog


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia


De duurste smartphone is niet de beste, deze telefoons komen goed uit de test
Wat is de beste smartphone? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
https://www.ad.nl/tech/de-duurste-smartphone-is-niet-de-beste-deze-telefoons-komen-goed-uit-de-test~a5030a19/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


Authenticator apps om 2FA in te schakelen
2FA staat voor 2 factor authenticatie. Dit artikel brengt een lijstje van de bekendste en beste 2FA authenticator apps.
https://computertaal.info/2023/07/24/authenticator-apps-om-2fa-in-te-schakelen/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Apple wil dat appmakers vanaf 2024 api-gebruik toelichten vanwege fingerprinting
Apple wil dat appontwikkelaars vanaf de lente van 2024 aangeven waarom ze toegang willen hebben tot bepaalde api's. Zo wil het bedrijf voorkomen dat de api-toegang wordt misbruikt om mensen te tracken met fingerprinting.
https://tweakers.net/nieuws/212182/apple-wil-dat-appmakers-vanaf-2024-api-gebruik-toelichten-vanwege-fingerprinting.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be



Nieuwe Belgische mobiele operator Undo belooft CO2-bewust aanbod
België heeft een nieuwe mobiele telecomoperator. Undo gebruikt het netwerk van Orange en compenseert de ecologische voetafdruk van uw mobiel gebruik.
https://datanews.knack.be/nieuws/entertainment/mobile/nieuwe-belgische-mobiele-operator-undo-belooft-co2-bewust-aanbod/




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



ZO KAN JE SCANNEN MET JE IPHONE

De camera van je smartphone is o zo handig, en je kan die voor zovele dingen gebruiken. Bijvoorbeeld als geheugensteuntje voor je boodschappen: neem een foto van het product.

Maar je kan de camera ook gebruiken om documenten te scannen. Daarbij kan je smartphone automatisch ook tekst herkennen. Of om een QR code te scannen, die je dan naar een website brengt bijvoorbeeld. En nog: scan de streepjescode van een product om er meer informatie over te weten te komen.

Bij Engadget vind je stap voor stap instructies hoe je dat allemaal doet, en de afbeeldingen helpen je daarbij.
https://www.engadget.com/how-to-scan-with-iphone-120030667.html?src=rss



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


CHATGPT NU OOK ALS ANDROID APP

Nadat OpenAI eerder al ChatGPT uitbracht als app voor iOS, komt er deze week ook een versie voor Android. De interface is in het Engels, maar je kan de vragen in het Nederlands stellen. De app bevat geen reclame en is gratis, maar je kan ook een betalend Plus-abonnement nemen. En wanneer je ChatGPT ook op andere toestellen gebruikt, dan worden de chats daarop ook gesynchroniseerd. De lancering is voor deze week, maar je kan je nu al aanmelden.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.openai.chatgpt
https://www.theverge.com/2023/7/21/23803482/chatgpt-android-artificial-intelligence-chatbot-app


MAGIC EARTH NAVIGATION


Deze app voor Android  en iOS is een vervanger voor Google Maps. Je kan de kaarten ook offline gebruiken, en je krijgt tips voor openbaar vervoer, plus weerberichten. De kaarten zijn gebaseerd op OpenStreetMap.
https://www.magiclane.com/web/
https://www.chip.de/downloads/Magic-Earth-Navigation-Karten-Android-App_83182681.html


THE ARC: WEBBROWSER OM ZELF WEBSITES AAN TE PASSEN


The Browser Company heeft zijn Arc 1.0 browser uitgebracht voor de Mac. Het bijzondere aan die browser is dat je zelf wijzigingen kan aanbrengen aan websites die je bezoekt zoals kleuren veranderen, lettertypes vervangen of zelfs secties die je niet wil zien wegzappen.
Meer over de mogelijkheden van de browser bij Engadget.
https://arc.net/
https://www.engadget.com/the-arc-personalized-web-browser-is-now-available-to-everyone-140015020.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/7/25/23802843/arc-browser-mac-ios-waitlist-availability


POKÉMON SLEEP


Met deze app voor Android en iOS kan je de monstertjes nu ook in je slaap vangen. Je moet je smartphone wel mee in je bed nemen, en de app toegang geven tot de microfoon. Het is de bedoeling dat de app data verzamelt over je slaap, zoals duur en gelijkmatigheid.
https://www.chip.de/downloads/Pok_mon-Sleep-Android-App_184887027.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.pokemon.pokemonsleep&hl=en&gl=US
https://apps.apple.com/us/app/pok%C3%A9mon-sleep/id1579464667


MICROSOFT PC MANAGER


Microsoft heeft zijn eigen alternatief gemaakt voor CCleaner. Deze PC Manager is nu in betavorm beschikbaar in het Engels. De tool bevat een gezondheidscontrole, geheugen-, proces- en autostartbeheer.
https://www.chip.de/downloads/Microsoft-PC-Manager_184485183.html
https://pcmanager-en.microsoft.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Kijk naar alles alsof je het voor het eerst zag, en voor de laatste keer.
Dan zal je tijd op aarde vol heerlijkheid zijn.
-Betty Smith-
Amerikaans schrijfster [1896-1972]