Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
20/7/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1321  van 15/7/2023


 

Gegroet lezer,

Deze week springt vooral het vervolgverhaal Threads / Twitter in het oog. Een verhaal dat op het einde van de week nog een staartje kreeg: Meta, het moederbedrijf boven Threads, heeft aangekondigd dat Europese gebruikers geen gebruik mogen maken van een VPN (Virtual Private Network) om het verbod te omzeilen om Threads in Europa te gebruiken. Een verhaal dat ongetwijfeld ook volgende week een vervolg kent.

Dit en veel meer in deze editie. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



THREADS: SUCCES MAAR NIETS VOOR WIE ZIJN PRIVACY WIL BESCHERMEN
Verleden week vertelden wij al dat Threads, de Twitter-concurrent die Mark Zuckerberg lanceerde en waarmee je via je Instagram-account kan inloggen, meteen een groot succes was. Dit bewijst het:

-nog steeds staat het op Techmeme, de site die alle techartikels samenvat, bovenaan.

-ondanks het feit dat je als Europeaan de tool niet kan gebruiken, zijn er ontelbare gebruikers die dat toch doen. Daarover een artikel bij Bloomberg. (1)

-zelfs in de Chinese Apple App Store is het de 5e populairste app momenteel. Waar het eveneens geblokkeerd is eigenlijk. (2)

Maar ondanks dat succes moeten wij toch even een waarschuwing herhalen: het is en blijft een product van Meta (ex-Facebook). En wanneer je Threads activeert op basis van je Instagram-account, moet je je ervan bewust zijn dat je Meta opnieuw toegang geeft tot enorm veel van jouw gegevens. Wired maakte een analyse van het privacybeleid van Threads in vergelijking met zijn concurrenten (Bluesky, Twitter), maar helaas staat dat achter een betaalmuur. Betanews vatte die conclusie samen (3). En het is duidelijk: voor wie om zijn privacy geeft, is Threads echt niet de Place To Be!
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-07-07/eu-users-find-ways-to-download-meta-s-unavailable-threads-app?leadSource=reddit_wall
https://techcrunch.com/2023/07/06/threads-surges-to-top-5-on-apples-china-app-store-despite-ban/
https://betanews.com/2023/07/09/avoid-threads-if-you-value-your-privacy/



REDDIT VOLGT TWITTER IN ZIJN POGING OM SCRAPING TE BESTRIJDEN
Wie dacht dat Twitter, met zijn maatregelen om het aantal tweets dat je kan zien, gewoon een rondje pesten deed, om de gebruikers te dwingen een Twitter Blue account te nemen, moet misschien die mening herzien. Want het is niet alleen Twitter dat het gevecht wil aangaan tegen het schrapen van hun data, ook Reddit volgt dat voorbeeld.

SearchEngineLand wijst erop dat die pogingen toch effect hebben. In een blogposting heeft Danielle Romain, de VP of Trust bij Google, gesteld dat het bedrijf meent dat het "tijd is dat het web en de AI communities onderzoeken of er bijkomende middelen moeten komen, die door machines gelezen kunnen worden, en waarmee webuitgevers kunnen aangeven wat hun keuze is en dat zij een controle kunnen instellen over de opkomende AI en research toepassingen". Met andere woorden: er zou iets meer gesofistikeerd moeten komen dan dat robots.txt bestand  (dat al 30 jaar bestaat!) waarmee sites dan kunnen aangeven dat zij niet geïndexeerd willen worden.

Google heeft nu een website gelanceerd waar het websites en AI-communities uitnodigt om een publieke discussie te starten over hoe er een nieuwe webcrawling standaard tot stand moet komen.

Als je het ons vraagt: een broodnodig initiatief!
https://searchengineland.com/google-to-explore-alternatives-to-robots-txt-in-wake-of-generative-ai-and-other-emerging-technologies-429123



REDDIT: OOK BOTDEFENSE GOOIT DE HANDDOEK IN DE RING
Verleden week kon je lezen dat de Reddit community helemaal niet opgezet was met de wijzigingen die de bestuursraad wil invoeren. Beslissingen die boven de hoofden van de community genomen waren, en die ervoor zorgden dat het "bedrijf" Reddit wel geld zou verdienen, maar dat de vele vrijwilligers daar niet van konden profiteren.

Uit protest legden verschillende moderatoren hun subreddit lam. Ook de moderatoren van Ask Me Anything-sessies via  Reddit kondigden aan dat zij die sessies niet alleen zouden verminderen, maar ook het modereren ervan zouden minderen.

En nu kondigt ook BotDefense aan dat het de brui eraan geeft. Dat is een vrijwilligersproject dat al in 2019 van start ging en aangedreven wordt door moderatoren. Zij helpen om valse aanmeldingen van websites in artikels, commentaren van Reddit te ontdekken en te verwijderen. Hun actie beslaat 3.60 subreddits, en is dus echt wel belangrijk om deze community proper te houden/

Dat deze mods nu hun belangrijke werk stopzetten, is opnieuw een zware slag voor Reddit. Wordt ongetwijfeld vervolgd...
https://arstechnica.com/gadgets/2023/07/reddit-mods-fear-spam-overload-as-botdefense-leaves-antagonistic-reddit/



EU SLUIT NIEUWE DEAL OVER DATA TRANSFER MET VS
Een droog bericht, maar super belangrijk. Want dit maakt een einde aan een probleem dat al 3 jaar lang duurt, en zorgt ervoor dat Amerikaanse bedrijven terug in Europa aan de slag kunnen gaan. En wie weet, zorgt het er ook voor dat je binnenkort als Europeaan ook een Threads account kan aanmaken!

Waarover gaat het? Wel: tot twee keer toe werd een alomvattende overeenkomst tussen de VS en de EU betwist, o.a. door privacyvoorvechter Max Schram, omdat de VS te weinig waarborgen zou bieden voor de bescherming van de privacy van de gebruiker. Door die betwisting mochten er geen data meer uitgewisseld worden tussen de de VS en de EU. En moest dus elk bedrijf dat in de EU actief wou zijn, data van de burgers bewaren op servers die in de EU staan, en waarborgen geven dat die data niet naar de VS zouden gaan. Het was vooral het feit dat de Amerikaanse inlichtingendiensten toegang zouden hebben tot die data, dat een doorn in het oog was van de EU.

Welnu, er is een nieuw akkoord afgesloten over het uitwisselen van data: de EU-US Data Privacy Framework. Daarin wordt gesteld dat de VS een land is dat voldoende bescherming biedt voor de persoonlijke gegevens van de Europeanen wanneer die daarheen gezonden worden. En dat die uitwisseling voortaan terug mag gebeuren.

Een belangrijke stap, want het betekent dat bedrijven voortaan data met de VS kunnen uitwisselen, zonder te moeten vrezen dat zij de privacywetten van de EU overtreden. Afwachten nu dus of deze alomvattende regeling niet opnieuw aangevochten wordt, iets wat alvast door EU commissaris Reynders gevreesd wordt.
https://www.politico.eu/article/eu-signs-off-on-data-transfers-deal-with-us/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-07-10/eu-seals-new-transatlantic-data-transfer-pact-in-third-attempt



EVERNOTE TREKT ZICH TERUG NAAR EUROPA
Trouwe lezers weten dat wij al jaren Evernote gebruiken, een handige tool om notities te maken. Die compatibel is met onze Windows-computer, en we ook kunnen gebruiken op onze Android smartphone. Waar je notitieboeken kan aanmaken, en nota's kan aanleggen, in tekst, foto enz. En zelfs to-do lijstjes kan aanmaken.  En waarvoor wij met plezier de maandelijkse abonnementsbijdrage betalen.

Net zoals elke andere software wil Evernote zijn gebruikers steeds meer mogelijkheden aanbieden. De vormgeving moet hipper, en er moet zelfs AI aan te pas komen. Maar die verbeteringen gaan soms ten koste van wat Evernote zo handig maakte voor de originele gebruikers. Zo stelden wij bij een vorige update vast dat het bijna onmogelijk was om te werken zoals wij dat gewoon waren: een klein tekstvenster, dat wij over websites konden plaatsen, om dan ons artikel te schrijven of een vertaling te maken. Gewoon omdat de opties voor de opmaak van tekst enz. niet uitgezet konden worden. Dat zorgde ervoor dat ons venster voor de helft uit een knoppenbalk bestond, wat ten koste ging van ons werkgebied. Waarop wij terug schakelden naar de Legacy versie, die simpel was, maar wel werkte voor onze manier van werken.

Onlangs kregen we de vraag of we niet wilden overschakelen op de nieuwste versie van Evernote, die nog veel meer mogelijkheden biedt. Wij hebben het geprobeerd, maar opnieuw moesten we terugschakelen. De reden: spellingscontrole. Wij schrijven artikels in het Nederlands, maar onze computer is ingesteld met Engels als voertaal van het OS. In de nieuwste versie kregen wij echter de spellingscontrole in het Nederlands niet meer aan de praat - en bij een zoektocht bij het gebruikersforum, kon dat enkel als wij het hele OS in het Nederlands zouden instellen. En dat er heel wat gebruikers waren die daarom afhaakten. Dus: terug overgeschakeld naar de Legacy versie.

Een hele inleiding, om maar te zeggen dat wij Evernote nog altijd een warm hart toedragen, en het blijven gebruiken. Maar er dreigen zware tijden aan te komen voor Evernote, dat toch wel heel wat concurrentie heeft van Notion. Zes maanden geleden schrapte Evernote al heel wat jobs in de VS, en nu verscheen het bericht dat bijna alle werknemers in de VS en in Chili ontslagen zijn. Het bedrijf wil zich focussen op Europa. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/evernote-is-relocating-to-europe-after-laying-off-most-of-its-us-workforce-205012133.html?src=rss



AI: ENKELE BERICHTEN BIJEEN GESPROKKELD
Enkele nieuwtjes, want uiteraard blijven OpenAI, ChatGPT en AI in het algemeen zich verder ontwikkelen.

Om te beginnen:: OpenAI heeft een in-house ontwikkelde plug-in voor ChatGPT uitgebracht voor al wie een Plus-abonnement op de tool genomen heeft: Code Interpreter. Die kan hen helpen om data te analyseren, om statistieken op te stellen, bestanden te bewerken, en meer. Volgens Venturebeat "kan iedereen hiermee een data analist worden".

OpenAI had al in maart de eerste plug-ins van derden aangekondigd voor zijn ChatGPT. Maar dit is de eerste plug-in die OpenAI zelf in eigen huis ontwikkeld heeft. (1)

Ondertussen is het wel zo dat ChatGPT in juni moest vaststellen dat het aantal gebruikers voor het eerst aan het dalen is. Het verkeer naar de website van de chatbot vanop mobiele toestellen en desktop computers ging maar liefst met 10% naar beneden in verhouding met de maand daarvoor (2)

En tot slot: het probleem met auteursrechten blijft aanzwellen. Steeds meer makers van content klagen de AI-systemen aan dat die zonder hun toestemming hun content gebruikt hebben als basis voor hun Large Language Modellen. Twee concrete gevallen die dit aanscherpen: komediante Sarah Silverman enerzijds en auteurs Christopher Golden en Richard Kadrey anderzijds. Dat ongeoorloofd schrapen van content wordt trouwens ook door Twitter aangevoerd als reden waarom het het aantal tweets dat een gebruiker zien kan, beperkte. (3)
https://venturebeat.com/ai/code-interpreter-comes-to-all-chatgpt-plus-users-anyone-can-be-a-data-analyst-now/
https://www.engadget.com/chatgpt-saw-its-first-ever-user-decline-in-june-163043304.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/7/9/23788741/sarah-silverman-openai-meta-chatgpt-llama-copyright-infringement-chatbots-artificial-intelligence-ai



GOOGLE TEST GESPECIALISEERDE MEDISCH TAALMODEL
Google zou volgens de Wall Street Journal een nieuw taalmodel aan het uittesten zijn, Med-PaLM 2 genoemd, dat zich specifiek toespitst op professionele medische toepassingen. De AI zou antwoorden moeten kunnen geven op medische vragen op een hele reeks onderwerpen. De test wordt nu uitgevoerd met het research hospitaal Mayo Clini, en is al sinds april aan de gang.

Daarbij moet opgemerkt worden dat deze AI echt niet bedoeld is om "doktertje" te spelen, en geen tool wil zijn waarbij gebruikers vragen kunnen stellen over hun kwaaltjes.  Het is eerder een tool voor artsen, om documenten samen te vatten, en grote hoeveelheden gezondheidsgegevens van een bepaald centrum te organiseren en te analyseren.

Belangrijk daarbij is ook dat de data eigendom blijven van de kliniek, versleuteld zijn, en niet met Google gedeeld worden. Wellicht is dit een nieuwe trend, waarbij AI gebaseerd is op minder algemene, minder grote taalmodellen, maar data die meer specifiek gericht zijn op een bepaalde sector. Gezondheidscentra zouden zelfs aangepaste versies kunnen maken, zelfs gebaseerd op patiëntendossiers, maar daarvoor bestaan er uiteraard nog heel wat legale struikelblokken.

En je kan het vergeten dat er ooit een taalmodel zou ontstaan dat je arts vervangen kan. Daarvoor zijn de legale voetangels van elke tekst die van die chatbot afkomstig kan zijn, te groot. Elk antwoord op je vraag zou met talloze disclaimers omringd moeten zijn...
https://www.wsj.com/articles/in-battle-with-microsoft-google-bets-on-medical-ai-program-to-crack-healthcare-industry-bb7c2db8?mod=djemalertNEWS



THREADS: HET INDRUKWEKKENDE CIJFER IN PROPORTIE GEZET
Het was wel een cijfer om "U" tegen te zeggen: op enkele dagen tijd hadden meer dan 100 miljoen Instagram-gebruikers een account geactiveerd bij Threads, de nieuwe tool van Meta. Maar dat verdient toch wel enige nuancering. Het is nu eenmaal zo dat het aanmaken van een account bij Threads niet veel meer vergt van de Instagram-gebruiker dan één klik, en het is gebeurd. Geen nieuwe aanmelding, geen confirmatie via mail, enz.

Wat de 100 miljoen Threads gebruikers, tegenover de 2,35 miljard actieve Instagram-gebruikers toch wel in perspectief zet - zelfs wanneer je ermee rekening houdt dat de Europeanen in principe geen Threads account kunnen  aanmaken.

Maar misschien zal Threads wel slagen, omdat het werkt met het algoritme dat ook TikTok hanteert, waarbij jij niets moet doen, maar gewoon lijdzaam ondergaat wat het algoritme je voorschotelt.

Momenteel echter zitten de gebruikers nog op hun honger. Er zijn geen DM's, je kan postings niet doorzoeken, er zijn geen hashtags, er is slechts één feed, aangedreven door het algoritme, je kan geen feed aanmaken van enkel je volgers.

Kan Threads met zijn keuze voor een algoritme dat gemis goedmaken? Sommige waarnemers menen dat de beste verdediging van Twitter tegen Threads is: terug de focus leggen op nieuws en reacties van mensen die je volgt, en groei via algoritmisch samengestelde feeds over te laten aan Threads. (3)
https://www.thespl.it/p/threads-the-fastest-growing-product
https://www.eugenewei.com/blog/2023/7/6/how-to-blow-up-a-timeline
https://stratechery.com/2023/threads-and-the-social-communications-map/



TUMBLR WIL EEN RENAISSANCE BEWEGING MAKEN
Een van de meest gebruikte blogplatforms is WordPress. Maar ook populair is Tumblr, dat zich vooral richt op heel korte postings, snelle happen tekst en foto's. Wereldwijd zijn er 572 miljoen blogs op Tumblr, waar er elke dag 12,8 miljoen blogpostings geplaatst worden, goed voor 135 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

De laatste tijd was het platform wat in de verdrukking geraakt. Daarom kondigde Tumblr op de blog voor de medewerkers plannen aan dat er een redesign aankomt, die de dienst gemakkelijker om te gebruiken moet maken. Zo zou er een update komen voor het systeem om een posting te rebloggen of er op te antwoorden, waardoor antwoorden zouden verschijnen onder een reblog van een posting, in plaats van dat alle antwoorden verzameld zouden worden onder de originele posting.

Tumblr zou ook nieuwe manieren willen uitproberen voor gebruikers om Tumblr te ontdekken en zich aan te melden, en het zou ook experimenteren met patronen om gebruikers aan te moedigen om terug te keren naar het blog.
https://www.demandsage.com/tumblr-statistics/
https://www.theverge.com/2023/7/10/23790050/tumblr-user-experience-changes-reblogs-discoverability-creators



NA ZALANDO BETWIST OOK AMAZON DAT HET EEN SYSTEEMPLATFORM ZOU ZIJN
De Digital Services Act van de EU legt strenge regels aan voor "grote techbedrijven".  Zo mogen zij geen reclame vertonen die gebaseerd is op factoren zoals geloof en politiek, moeten door AI gemanipuleerde beelden een label krijgen, en moeten vervalste items en nepnieuws snel verwijderd worden. Als grote platformen worden uiteraard in de eerste plaats Meta en Facebook bedoeld, maar ook andere bedrijven zoals Amazon en zelfs Zalando , 19 bedrijven in totaal om juist te zijn, kregen dat etiket opgeplakt.  En dat zint hen niet.

Als eerste trok Zalando naar de rechter om die catalogering als "very large online platform" te betwisten. Het stelt dat het slechts in beperkte mate een open platform is, waarop derden een advertentie kunnen plaatsen. Zalando is ook vooral een winkel waarvan de goederen vooral van het eigen bedrijf afkomstig zijn zo stelt de modegigant, en het toont dit aan met cijfers waaruit blijkt dat verkopen van derden slechts goed waren voor 36% van de omzet (1)

Deze week diende Amazon ook een verzoek in bij de General Court van de EU, Amazon vindt namelijk dat de Digital Services gaat over grote bedrijven die hun inkomsten uit advertenties halen, en informatie en opinies verspreiden. En Amazon beschouwt zichzelf als een puur verkoopplatform, omdat het merendeel van de inkomsten afkomstig is van de retailverkoop.

In het geval van Amazon hanteert het ook het argument dat het geviseerd wordt, terwijl grote verkoopplatformen in de EU ongemoeid gelaten worden Een argument dat meteen de grond ingeboord wordt, als je het ons vraagt, doordat ook Zalando door de Digital Services Act tot de VLOP (Very Large Online Platforms) gerekend wordt... (2)
https://www.emerce.nl/nieuws/zalando-naar-eu-rechter-digital-services-act
https://www.cnbc.com/2023/07/11/amazon-launches-first-us-challenge-to-eu-content-rules.html



NETFLIX: JE KAN WEL DEGELIJK EEN SHARED ACCOUNT OVERDRAGEN
Enkele maanden geleden kondigde Netflix aan dat het verschillende manieren zou uitwerken om te ontdekken of gedeelde accounts wel degelijk conform de regels waren, zoals behoren tot hetzelfde gezin. Want tot dan was het heel gemakkelijk om je inlog en wachtwoord met vrienden te delen, die dan gratis konden meeliften op jouw abonnement.

Voor wie toen betrapt werd, bood Netflix wel een troost: wanneer je zelf een eigen account aanmaakt op Netflix, kan je gemakkelijk het profiel dat je aangemaakt had bij die vriend, overdragen naar je eigen account. Zo moet je niet van zero beginnen om je profiel, je bekeken films en reeksen, je voorkeuren, op te bouwen.

Nu gaat Netflix een stapje verder, om ook mensen tegemoet te komen die bijvoorbeeld aan co-housing doen. Voortaan kan je, wanneer je bij een account die iemand met jou gedeeld had, dat profiel ook meenemen wanneer iemand anders zijn account met jou gaat delen. Wanneer je dus thuis nog woont, en gebruikmaakt van de account van je ouders, moet je voortaan niet ongerust zijn wanneer je naar een kot of co-housing woning gaat, waar een van de medehuurders bereid is zijn account met jou te delen.
https://techcrunch.com/2023/07/11/netflix-updates-profile-transfer-feature-so-users-can-switch-to-an-existing-account/



EV LAADPUNTEN: OOK DAAR DREIGEN HACKRISICO'S
De overgang van auto's die op fossiele brandstoffen draaien naar elektrisch aangedreven voertuigen: het is een transitie die veel hindernissen kent. Er zijn te weinig grondstoffen om de batterijen voor al die auto's aan te maken. De infrastructuur om de hernieuwbare energie, voornamelijk afkomstig van windmolens op zee, naar het Belgische binnenland te brengen, is niet klaar voor deze enorme vraag naar meer elektriciteit.

Maar nu blijkt ook volgens een bericht bij Wired dat die infrastructuur ook onvoldoende beveiligd is. Wat niet zozeer betekent dat de data over de personen die "tanken" aan oplaadpunten onderschept worden, als wel dat er geknoeid kan worden met de data die naar de leveranciers van de elektriciteit doorgestuurd worden. De authenticatie zou te zwak zij, zo stelt een artikel bij Wired.

Het artikel pleit ook voor regulatie van standaards bij de verschillende laadpunten.
Meer bij Wired.
https://www.wired.com/story/electric-vehicle-charging-station-hacks/?mbid=social_twitter&utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_social-type=owned&utm_brand=wired



AI: ANTHROPIC LANCEERT CLAUDE 2, BARD VAN GOOGLE KOMT NAAR EUROPA, EN DE AI PLANNEN VAN MUSK
Elke dag valt er weer wat nieuws te vertellen over artificiële intelligentie. De nieuwigheden en verbeteringen volgen elkaar razendsnel op. Vandaag 3 korte berichten.

Om te beginnen: Anthropic heeft zijn 2e versie van zijn chatbot "Claude" gelanceerd in de VS en het VK, waar gebruikers die kunnen uittesten. Volgens Anthropic zou Claude een "vriendelijke, enthousiaste collega of persoonlijke assistent" moeten zijn. Claude kan de taken doen die andere chatbots doen, maar zijn toon is meer conversationeel. Interessant is wel dat de dataset waarop Claude getraind werd, loopt tot december 2022. Bij Claude krijg je dus wél actuele informatie. (1)

Het tweede bericht betreft Bard, de AI chatbot van Google. Die heeft enkele nieuwe functies gekregen: hij kan zijn antwoorden op gesproken toon aan jou geven, en hij kan ook reageren op prompts die afbeeldingen bevatten. Bard is nu zo goed als overal ter wereld beschikbaar, ook in de EU en dus in België. Tot nu toe was dat niet mogelijk, omdat de regulatoren van de EU enkele aanpassingen vroegen om de privacy te garanderen. Dat is gebeurd: nu bevat Bard duidelijke informatie over hoe de data gebruikt worden, en er is een centraal punt waar je kan aangeven dat je niet wil dat Bard jouw gegevens gebruikt voor verdere training. Bovendien spreekt Bard nu 40 talen, waaronder ook Nederlands (2).

En tot slot, maar eigenlijk was dit al een beetje gekend: Elon Musk heeft ook plannen met AI, en die zijn niet min. "Zijn" AI moet namelijk "de ware aard van het universum" begrijpen, en daarvoor werd een apart bedrijf opgericht, xAI. Een speciaal team met ingenieurs die afkomstig zijn van o.a. OpenAI, Google Research, Microsoft Research en DeepMind zal de koppen buigen over dat probleem, en het is Musk zelf die aan het hoofd staat van het team. (3)
https://techcrunch.com/2023/07/11/anthropic-releases-claude-2-the-second-generation-of-its-ai-chatbot
https://www.theverge.com/2023/7/13/23793014/google-bard-ai-chatbot-talk-spoken-responses-respond-visual-prompts-eu
https://www.theverge.com/2023/7/12/23792553/elon-musk-xai-artificial-intelligence-company



ADOBE FIREFLY SPREEKT 100 TALEN
In maart dit jaar had Adobe Firefly gelanceerd, een webdienst die op basis van tekstprompts afbeeldingen kan genereren. Firefly was getraind op meer dan 1 miljard afbeeldingen. Na een tijdje werd Firefly geïntegreerd in Photoshop. Deze week kwam het bericht dat Firefly als webdienst wereldwijd beschikbaar is. Je kan tekstprompts ingeven in 100 verschillende talen, en de interface van de tool ondersteunt 20 verschillende talen, waaronder Duits, Frans, Japans, Spaans en (Braziliaans) Portugees. Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/07/12/adobe-says-firefly-has-now-generated-1b-images-takes-it-global/



NIEUWE TOOLS VAN GMAIL MAKEN HET PLANNEN VAN EEN MEETING GEMAKKELIJKER
Het is niet echt gemakkelijk om via e-mail een meeting te plannen met iemand.. of het nu gaat om een fysieke bijeenkomst of een online meeting. Ofwel moet je heel wat mails heen en weer zenden om een voor iedereen geschikt tijdstip te vinden, ofwel moet je beroep doen op een systeem van derden zoals bijvoorbeeld Calendly.

Dat wil Google nu verbeteren. In de knoppenbalk  onderaan de mail die je opstelt, komt er een kalender-icoontje. Klik je daarop, dan heb je twee opties: "offer times you're free" of "create an event". Met die eerste optie kan je aangeven op welke tijdstippen je vrij bent: klik je daarop, dan zal Google je kalender openen op de rechterkant van je mail, zonder die te sluiten. Je geeft daar dan de tijdstippen en dagen aan en die worden meteen in je boodschap verstuurd. De ontvanger kan dan rechtstreeks vanuit de mail het gewenste tijdstip kiezen, waarna je allebei een uitnodiging in je kalender krijgt.

Enkele afbeeldingen bij Engadget maken het duidelijk.
https://www.engadget.com/gmails-new-tools-make-it-even-easier-to-set-up-a-meeting-113522199.html?src=rss


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


BMW: NIEUWE HEADSUP DISPLAY
BMW Motorrad, de motorfiets-afdeling van de Duitse automaker, kondigde de ConnectedRide Smartglasses aan. Dat is een bril met een headsup scherm, waarop de snelheid getoond wordt, de snelheidslimiet op de weg die je berijdt, de versnelling en GPS-instructies.

Die Smartglasses moeten wel verbonden worden met de Motorrad Connected App, en hij heeft een batterijduur van 10 uur. De  bril ziet eruit als een normale sportieve bril, alleen met dikkere oortjes. Prijs: $690, maar nog geen woord over de releasedatum.
Een afbeelding bij Gizmodo.
https://gizmodo.com/bmw-motorcycle-connectedride-smartglasses-1850621202?utm_source=vip


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



VOORTAAN OOK KALMERENDE MUZIEK OP SPOTIFY

De populaire mediatie-app Calm heeft een partnerschap afgesloten met Spotify, waardoor het zijn content ook zal aanbieden via de streamingdienst. Deze samenwerking kadert in het Spotify Open Access initiatief, waarbij externe bedrijven hun betaalde content via Spotify kunnen aanbieden, aan verschillende abonnementsprijzen.

Het aanbod omvat o.a. Sleep stories, die je in slaap moeten wiegen, naast een reeks voor mensen die nog nooit gemediteerd hebben. Engadget gaat dieper in op het aanbod.
https://www.engadget.com/calm-is-bringing-sleep-meditation-and-relaxation-shows-to-spotify-130009932.html?src=rss



 
De nieuwe oogst


   
THE CHESS WEBSITE

Zoals de naam het zegt, draait deze website volledig rond schaken. Je leert er de basisbegrippen, maakt kennis met openingszetten en strategieën en veel, veel meer.
[Taal: EN]
https://www.thechesswebsite.com/



PRINTFRIENDLY

Wil je de content van een webpagina afdrukken, dan is dat niet altijd simpel. Pop-ups bedekken de tekst, of de tekst is in te brede/smalle kolommen gegoten, enz. Deze website maakt het jou gemakkelijker: je moet hier enkel de url van de website plakken, en je krijgt een printervriendelijke versie van de pagina te zien.
[Taal: EN]
https://www.printfriendly.com/


PAPIEREN RUIMTETUIGEN

Op de website van de NASA valt heel wat te beleven. Wist je dat je daar ook instructies kan vinden om papieren schaalmodellen van de verschillende ruimtetuigen te maken? Zelfs van de James Webb ruimtetelescoop? Aan de slag!
[Taal: EN]
https://science.nasa.gov/get-involved/toolkits/diy-paper-spacecraft-models


WRITTEN IN STONE
Een fotogalerij van handtekeningen die nagelaten zijn door mensen die trottoirs, stoepen aangelegd hebben. Een mooi eerbetoon aan die harde werkers. Gek genoeg hebben wij dergelijke stempels nog nooit opgemerkt in eigen land. Wellicht bestaat hier die gewoonte niet?
[Taal: EN]
https://writteninstone.photo/


QUILLBOT: AI-TOOLS

Deze tool helpt je om je teksten te verbeteren. Je kan je tekst laten parafraseren, de grammatica laten spellen, en zelfs laten controleren op plagiaat. Ook samenvattingen kan de tool maken, en teksten vertalen. Van de tool bestaan er ook een add-on voor de Chrome browser, voor Word, en voor macOS. Helaas enkel voor Engelse teksten.
[Taal: EN]
https://quillbot.com/


KAHMA: EEN AI-PORTRET
Met deze dienst kan je een portret van jezelf (of een familielid) uploaden. De artificiële intelligentie van Kahma zal dan trachten de essentie van jouw verschijning vast te leggen en in mooie portretten van jezelf weer te geven. Het resultaat kan je downloaden, en de makers van de site beloven dat jouw gegevens vernietigd worden na 7 dagen.
[Taal: EN]
https://kahma.io/


WOLFRAM ALPHA

Er was een tijd dat deze zoekmachine de zoeker van de toekomst genoemd werd, vooral omdat hij gefocust was op wetenschappelijke onderwerpen. De site bestaat nog steeds, en verdient het om toch eens te bezoeken. Wist je trouwens dat ChatGPT Plus voor zijn antwoorden gebruikmaakt van de wijsheid van Wolfram Alpha?
[Taal: EN]
https://www.wolframalpha.com/


SCRIBBLEMAPS

Via deze website kan je een aangepaste landkaart maken, voor verschillende doeleinden: immo, research, constructie enz. Je kan de dienst gratis uitproberen.
[Taal: EN]
https://www.scribblemaps.com/


PTABLE: PERIODIEKE TABEL
Voor studenten: dit is een periodieke tabel in interactieve vorm. Beweeg de cursor bijvoorbeeld over Solid, Liquid, Gas of Unknown, en meteen worden de elementen aangeduid die deze vorm hebben. Enorm interessant!
[Taal: EN]
https://ptable.com/#Properties


RSS BRAIN

Trouwe lezers weten dat wij fan zijn van RSS, als open en gemakkelijke manier om aan je informatie te komen. De meeste nieuwssites (en eigenlijk alle blogs) bieden een RSS-feed aan, waarin alle nieuwe artikels opgesomd zijn. Je moet natuurlijk wel een feed-reader hebben. Wij volgen die rss-feeds via Feedbro, een extensie voor de browser. RSS-brain is een alternatief: je kan via de webapp de feeds volgen, of je kan een programma downloaden voor iOS en Android. Met die app krijg je alle nieuws te zien in een "responsive" design, wat zeggen wil dat de teksten aangepast zijn aan alle groottes van het scherm.

Je kan bepaalde artikels naar boven stemmen, en er wordt rekening gehouden met het aantal commentaren dat de artikels krijgen van fora zoals Reddit en HackerNews.
[Taal: EN]
https://www.rssbrain.com/


PLAYABLES: EVENTJES ONTSPANNEN
Deze website is een verzamelplaats voor verschillende mooi ontworpen games, die je online kan spelen of kan downloaden voor Android of iOS, of voor je game toestel zoals Steam. De games zijn altijd heel knap van design en opzet.
[Taal: EN]
https://playables.net/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische kunstschilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Frida_Duverger
    Proces waarbij de maatschappij in een land of regio onder invloed komt van de westerse cultuur, waarden of ideeën - https://nl.wikipedia.org/wiki/Verwestersing
    Poëticaal essay van de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans - https://nl.wikipedia.org/wiki/Antipathieke_romanpersonages
    Archeologische cultuur van Indiaanse volkeren in Zuidelijk New Mexico en Arizona - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mogolloncultuur
    Tweede generatie SUN-systemen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sun-2
    Vlaamse familienaam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_den_Bulcke_(familienaam)
    Gemeentelijke school voor kleuter- en lager onderwijs in de Vlaamse gemeente Hemiksem - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gemeentelijke_Basisschool_De_Regenboog


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Staking van de Writers Guild of America - https://nl.wikipedia.org/wiki/Writers_Guild_of_America-staking_van_2023
    Diverse politici verlaten de Nederlandse politiek nu de val van Kabinet-Rutte IV een feit is.
        Mark Rutte - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mark_Rutte
        Sigrid Kaag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sigrid_Kaag
        Wopke Hoekstra - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wopke_Hoekstra
        Carola Schouten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Carola_Schouten


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over literatuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Literatuur


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Moeilijke brief van de gemeente of Belastingdienst? Nieuwe app snapt hem wél en legt het simpel uit
Wat ambtenaren ook proberen, het lijkt vaak niet te lukken om brieven te schrijven in begrijpelijke taal. Soms zijn ze zó ingewikkeld opgeschreven, dat gewone mensen er niets van snappen. Een nieuwe app moet hen helpen: die maakt dankzij kunstmatige intelligentie (AI) korte metten met moeilijke woorden, aan elkaar geknoopte zinnen en onnodig veel tekst.
https://www.ad.nl/binnenland/moeilijke-brief-van-de-gemeente-of-belastingdienst-nieuwe-app-snapt-hem-wel-en-legt-het-simpel-uit~ab5e7a8a/


 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


Microsoft brengt PowerToys v0.71.0
Het is al even geleden dat we nog een update hebben zien verschijnen voor PowerToys , maar dat betekent niet dat Microsoft niet naarstig verder werkt. Het bedrijf heeft PowerToys v0.71.0 uitgebracht met een groot aantal bugfixes en talloze tweaks, verbeteringen en toevoegingen.
https://computertaal.info/2023/07/11/microsoft-brengt-powertoys-v0-71-0/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Meeste veiligheidsregio's stoppen met verwijzingen naar Twitter in NL-Alerts
Het merendeel van de Nederlandse veiligheidsregio's stopt met verwijzingen naar Twitter bij crisiscommunicatie of deed dat al langer niet. Ook werken crisisdiensten aan nieuwe websites en alternatieven zoals Mastodon-instances na ophef over een Twitter-verwijzing in een NL-Alert.
https://tweakers.net/nieuws/211770/meeste-veiligheidsregios-stoppen-met-verwijzingen-naar-twitter-in-nl-alerts.html




*** DATANEWS

http://www.datanews.be


ChatGPT-detectiesoftware blijkt makkelijk te misleiden
Goed nieuws voor studenten: ChatGPT-detectietools, waarmee bijvoorbeeld professoren en leerkrachten kunnen achterhalen of een tekst werd geschreven met ChatGPT, kunnen makkelijk worden omzeild. Het volstaat vaak om teksten die het achterliggende GPT-3-taalmodel produceert wat ‘literairder’ te maken.
https://datanews.knack.be/nieuws/innovatie/ai-robotica/chatgpt-detectiesoftware-blijkt-makkelijk-te-misleiden/




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIP: ZO ZIE JE DE TEMPERATUUR VAN JE GPU

De GPU of Graphic Processor Unit, de grafische kaart van je computer. Tijdens gewone bewerkingen zal die niet snel oplopen, maar heb je een oudere computer met weinig luchtcirculatie dan kan die kaart te warm worden en de computer kan crashen.

Hoe kan je de temperatuur van je GPU controleren? Wel, dit artikel bij PC World gaat daar nader op in. Er bestaan uiteraard aparte programma's voor, maar wist je dat je in Windows 10 dat heel eenvoudig kan bekijken via de Task Manager? Het artikel toont met afbeeldingen hoe dat gaat.
https://www.pcworld.com/article/397489/how-to-check-your-graphics-card-gpu-temperature.html



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


HDD EXPERT


Deze gratis tool geeft je informatie over je harde schijf. Zowel HDD als SSD wordt ondersteund.
De levensduur van een harde schijf of SSD is immers beperkt - met deze tool kan je meteen zien of er fouten optreden op je harde schijf of dat zij te heet wordt.
https://www.chip.de/downloads/HDDExpert_64866328.html
http://kcsoftwares.com/?hdde


THUNDERBIRD BETA SUPERNOVA


Thunderbird is al jarenlang onze favoriete mailclient- en hij is nog gratis ook. Nu is versie 116 uit, en je kan hem in preview uittesten om het nieuwe Supernova uiterlijk te bekijken en beoordelen.
https://www.chip.de/downloads/Thunderbird-Beta-Supernova_13015118.html
https://blog.thunderbird.net/2023/02/thunderbird-115-supernova-preview-the-new-folder-pane/


CAPCUT VIDEO EDITOR


Wie op zoek is naar een simpele tool om een video eenvoudig te bewerken, kan bij CapCut terecht. Alle functies die je daarvoor nodig hebt, zijn aanwezig, maar ze zijn goed gerangschikt, en het menu is niet overladen.
Zo ga je te werk: sleep een of meerdere video's  of afbeeldingen naar de software om ze te importeren. Daarna rangschik je die in de tijdlijn, knipt individuele clips bij, en voeg je muziek toe.
https://www.chip.de/downloads/CapCut-Videoeditor-fuer-PC_184401481.html


DXO NIK COLLECTION 6


Deze tool bevat acht leuke plug-ins voor Adobe Photoshop, Lightroom of Aperture. Dit was oorspronkelijk een project van Google, maar werd ondertussen overgenomen door de software-uitgever DxO. De Plug-ins werken ook met Paint.NET.
De volledige versie is betalend, maar je kan de tools 30 dagen gratis uittesten.
https://nikcollection.dxo.com/
https://www.chip.de/downloads/Nik-Collection-by-DxO_141679541.html


PROTON SYNCHRONISATIE VAN BESTANDEN

Proton kende je wellicht al: het biedt al langer een end-to-end versleutelde e-maildienst en sinds kort ook een wachtwoord-manager. En nu komt daar ook een cloud-gebaseerde opslagdienst aan voor Windows. Daarmee kan je bestanden synchroniseren vanop je Windows computer met Android en iOS mobiele toestellen.
Engadget heeft meer achtergrond over Proton Drive.
https://proton.me/drive
https://www.engadget.com/proton-is-releasing-a-native-encrypted-file-syncing-app-for-windows-120002705.html?src=rss


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De beste omschrijving van de Europese filosofische traditie is
dat ze niet meer is dan een aantal voetnoten bij Plato.
-Alfred N. Whitehead-
Engels filosoof en wiskundige [1861-1947]