Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
13/7/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1320  van 8/7/2023


 

Gegroet lezer,

Deze week staan de perikelen rond Twitter centraal. Een chronologisch verloop van enkele controversiële beslissingen die genomen werden over het aantal tweets dat je kan zien - als je ze al kan zien, want er was zelfs sprake van dat je enkel nog tweets kon zien als je ingelogd was. Het hele fundament van Twitter (het citeren van een tweet in een nieuwsartikel) werd daarmee onderuit gehaald.

En natuurlijk ook de tegenzet van Mark Zuckerberg, die van deze ontevredenheid van de Twitteraars gebruik maakte om zijn eigen concurrent te lanceren. Een boeiende week, om het zacht te zeggen!

Dit en veel meer in deze editie. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




TWITTER BEPERKT AANTAL TWEETS DAT JE KAN ZIEN
Sinds Elon Musk aan het roer gekomen is van Twitter, heeft hij heel wat beslissingen genomen die veel commentaar uitlokten, maar die achteraf teruggedraaid werden of afgezwakt. Maar het heeft, als je het ons persoonlijk vraagt, er niet voor gezorgd dat Twitter een slechtere plek werd. Wij vinden er nog altijd ons nieuws, en doordat we veel verschillende meningen volgen, horen wij dus ook heel veel verschillende standpunten.

De beslissing die Musk nu aangekondigd heeft, roept bij velen opnieuw vragen op. Maar de beslissing werd meteen weer bijgesteld. Waarover gaat het concreet?

Wel, omdat volgens Musk er teveel massaal content geschraapt wordt, o.a. door AI-modellen zoals ChatGPT, wil hij beperken hoeveel tweets een bepaalde account nog te zien krijgt. De reden: elke tweet die getoond wordt, vraagt serverkracht, en dat massaal schrapen kost Twitter dus geld, zonder dat het opbrengt.

De limiet die oorspronkelijk ingesteld werd, is ondertussen aangepast. Geverifieerde gebruikers die via Twitter Blue een abonnement genomen hebben van €8 per maand (+btw), mogen 6.000 postings per dag bekijken (ondertussen opgetrokken tot 10.000). Gewone gebruikers 1.000 postings, en nieuwe gebruikers 500 postings per dag.

Is dat erg? Neen. Integendeel: als je met 10.000 postings per dag niet toekomt, dan is het dringend tijd dat je je computer eens afsluit en gaat detoxen.

Volgens sommige waarnemers zou deze beslissing niet ingegeven zijn door het ontmoedigen van scrapers, maar wel doordat Twitter de laatste tijd veel technisch personeel ontslagen heeft, en daardoor onvoldoende ingenieurs in huis heeft om problemen door het vele verkeer op te vangen.

Toch nog even dit: het bericht heeft ons wel aangezet om een Twitter Blue abonnement te nemen. Niet omwille van het blauwe vinkje, maar wel om de simpele reden: we betalen al voor verschillende diensten die voor ons onmisbaar zijn, zoals DLVR'IT, Evernote, Dropbox... Waarom niet voor Twitter betalen, dat zo'n belangrijke bron is voor onze informatie?
https://techcrunch.com/2023/07/01/twitter-imposes-limits-on-the-number-of-tweets-users-can-read-amid-extended-outage/



YOUTUBE: TEST OM TE STRAFFEN WIE ADBLOCKERS GEBRUIKT
Volgens verschillende bronnen zou YouTube momenteel wereldwijd een beperkt experiment uitvoeren, waarbij gebruikers die een adblocker hanteren, gewaarschuwd worden dat zij voortaan nog maar drie video's zouden mogen bekijken. Daarna zou hun videoplayer blokkeren.

Om dat te vermijden, zou de gebruiker dan YouTube in de "toegelaten" apps vermeld moeten worden in de ad blocker. De gebruiker kan natuurlijk ook een abonnement nemen op YouTube Premium, zodat hij helemaal geen advertenties meer zou zien.

Op de vraag of YouTube daadwerkelijk de player zou blokkeren wanneer de gebruiker zijn Adblocker niet aanpast, antwoordde YouTube dat het enkel "in extreme gevallen" zou overgaan tot deze maatregel.

Gek eigenlijk dat er zo weinig protest is tegen deze maatregel. Of zijn we met zijn allen weer geobsedeerd door Twitter?
https://www.bleepingcomputer.com/news/technology/youtube-tests-restricting-ad-blocker-users-to-3-video-views/



META: NIEUW ADVERTENTIE TYPE
Je kan smalend opmerken dat de EU zich té veel met technologie bemoeit, en die versmacht met allerlei regeltjes. En je kan een beetje gelijk hebben, maar toch kan je niet ontkennen dat de maatregelen die de EU neemt, soms nodig zijn om de macht van de grote (Amerikaanse) techbedrijven in vraag te stellen - en te breken.

Zo wil de Digital Markets Act van de EU de houdgreep van de App Stores doorbreken. Concreet moeten Apple en Google hun mobiele platformen open stellen, zodat er ook apps gedownload kunnen worden van bronnen buiten hun eigen app stores.

En kijk: hier is het eerste experiment van Meta. Het gaat om een nieuw soort advertentie, dat Meta momenteel uittest met een beperkt aantal Android ontwikkelaars. Gebruikers zullen rechtstreeks vanuit die advertentie een app kunnen downloaden. In deze testfase zal Meta geen commissie vragen bij de prijs die je moet betalen voor de app.

Enerzijds: prima. Meta doet wat nodig is. Anderzijds: opent dit niet de deur naar fake advertenties die voor een legitieme app adverteren, waarna je een malware downloadt? Wij twijfelen!
https://www.theverge.com/2023/6/29/23778928/meta-eu-facebook-plans-app-install-android-ads



TWITTER: NIEUWE TWEETDECK ENKEL VOOR TWITTER BLUE
Nadat Elon Musk aankondigde dat het aantall tweets dat je lezen kan per dag beperkt wordt (6.000 voor Twitter Blue abonnees, 1000 voor gewone accounts en 500 voor nieuwe ongeverifieerde accounts, was er heel wat protest. Maar door die restricties begonnen ook heel wat apps die op Twitter gebaseerd zijn, te haperen. Onder andere Tweetdeck, dat zelf in handen is van Twitter, kreeg het moeilijk.

Twitter heeft ondertussen aangekondigd dat er een nieuwe versie aankomt van Tweetdeck, die heel wat verbeteringen zal bevatten. Zo onder andere meer mogelijkheden als opsteller van een bericht, polls, Spaces, video docking en meer. Je kan dat nu al uittesten, door "Try the new TweetDeck" aan te klikken. Al je kolommen en lijsten zullen dan meteen naar de nieuwe Tweetdeck overgezet worden.

Er is echter een grote maar: voor einde juli zal Tweetdeck enkel nog beschikbaar zijn voor wie een Twitter Blue account heeft.  En zoals gisteren al gezegd: onoverkomelijk vinden wij dat niet. Toch niet in vergelijking met andere internetdiensten waarvoor je betalen moet.
https://www.theverge.com/2023/7/3/23782585/tweetdeck-broken-twitter-rate-limits-scraping-elon-musk



LIMIETEN VAN TWITTER: KANSEN VOOR CONCURRENTEN BLUESKY EN THREADS
Uiteraard lokten de aangekondigde limieten op Twitter heel wat protest uit. En velen keken meteen uit naar een alternatief.

Dat ondervond Bluesky, dat eveneens een gedecentraliseerd sociaal netwerk is à la Twitter, kreeg meteen zoveel aanvragen dat het tijdelijk nieuwe inschrijvingen opschortte. Nu was BlueSky altijd "invite only", dus je kon er alleen een account aanmaken als je door iemand anders uitgenodigd was. Dat blijft behouden, maar sinds enkele uren kan je je dus wel aal aanmelden (maar je moet wachten op je account) (1).

Een andere concurrent is Threads, een product van Meta. De app daarvoor verscheen korte tijd in de App Store, maar verdween daarna weer. Je kan al wel een pre-order plaatsen voor de app. En je kan in de app store enkele screenshots bekijken van de mogelijkheden van Threads (2). De app zou op 6 juli officieel gelanceerd worden.

En dan is er natuurlijk ook nog altijd Mastodon - maar de technische drempel daarvoor ligt nog altijd te hoog voor velen.
https://www.theverge.com/2023/7/1/23781417/bluesky-halted-sign-ups-joining-twitter
https://techcrunch.com/2023/07/03/threads-instagrams-twitter-competitor-is-expected-july-6/



HOE ZIT DAT NU EIGENLIJK MET HET MARKTAANDEEL VAN IOS EN ANDROID?
Wanneer je naar een Amerikaanse reeks kijkt, dan zie je daar iedereen een iOS toestel gebruiken. Maar kijk je naar de mensen in Europa en China, dan lijkt dat anders te liggen.  Meer nog: Android is het populairste mobiele besturingssysteem ter wereld. Een stelling die door velen in twijfel getrokken wordt, gezien de alomtegenwoordigheid van de iPhone in de VS. En dus is de vraag: hoe zit dat eigenlijk met het marktaandeel, wat zijn de échte cijfers?

Daarvoor konden wij terecht bij een artikel van TechRepublic. Wereldwijd heeft Android een marktaandeel van 67,56%, en iOS van 31,6%. Maar kijk je naar de VS, dan krijg je heel andere cijfers: 62,13% voor iOS en 37,47 voor Android.

Voor dat marktaandeel heeft Android hard moeten knokken: het startte in december 2009 met amper 4,07% wereldwijd en het bleef gestaag stijgen. In december 2012 haalde Android voor het eerst iOS in (wereldwijd) met 33,19% tegen 23,26%. In de VS moet het echter nog altijd het onderspit delven, alhoewel daar het marktaandeel van het hoogtepunt in 2020 (61,07%) toch wel wat geslonken is (55,85% in 2022).
Zo. Nu weet je het.
https://www.techrepublic.com/article/ios-vs-android-market-share/



REDDIT: NIEUWE VORM VAN PROTEST
Zoals aangekondigd werd op 1 juli de nieuwe prijszetting voor het gebruik van de API van Reddit van kracht. En zoals te verwachten werd, sloten tal van externe apps hun dienst die op deze API gebaseerd was, gewoon omdat zij die nieuwe (als je het ons vraagt heel hoge) tarieven niet kunnen betalen. De bekendste van die apps zijn BaconReader en Apollo.

Maar op 1 juli volgde nog meer protest. Een van de knapste dingen op Reddit zijn de Ask Me Anything sessies. Daarbij kan het publiek aan een bekende persoon allerlei vragen stellen. Nu hebben die moderatoren daar heel wat werk aan, om bijvoorbeeld te zorgen dat de gesprekken in de juiste banen geleid worden, en  bijvoorbeeld gebruikers vooraf screenen. Nu hebben die mods aangekondigd dat zij niet langer deze AMA's gaan organiseren. Ook de externe site voor het inplannen van AMA's wordt niet meer onderhouden, evenmin als de kalender voor deze gesprekken.

De mods blijven nog wel actief in de subreddit, maar zullen bijvoorbeeld geen content meer verwijderen die indruist tegen de regels van het platform.

Meer bij The Verge en  Ars Technica.
https://www.theverge.com/2023/7/1/23781306/reddit-moderators-iama-celebrity-ama
https://arstechnica.com/gadgets/2023/07/fed-up-with-reddit-mods-of-popular-amas-quit-organizing-high-profile-interviews/buying-guides-reviews-price-match/



DEBACLE TWITTER EN CO: WAARHEEN NU?
De laatste dagen mag het vooral Twitter zijn dat in het oog van de storm ligt, omwille van zijn nieuwe regels. Maar zoals je in het vorige artikel lezen kon, legt ook Reddit strengere regels op, waardoor gebruikers afhaken. Er is wel nog Mastodon, maar dat is voor de meeste gebruikers technisch te ingewikkeld. En vooral: je hebt het gevoel dat je vrienden er niet zijn.

Dat is een trend waarop een artikel bij The Verge de vinger legt: het sociale web lijkt uiteen te vallen. De plekken waar je wist dat je zo goed als iedereen kon aantreffen, lijken te verdwijnen. Twitter en Reddit door maatregelen die het voor zichzelf lijken te verknoeien. En TikTok omdat het overal verboden lijkt te gaan worden. Facebook - wie zit daar nog? En Instagram is het speelveld geworden voor influencers, waar niets nog echt is.

The Verge merkt op dat dit wellicht een natuurlijke evolutie is. De twee laatste decennia draaiden rond de vraag: wat zou er gebeuren als je iedereen in een ruimte bijeenbracht, en met elkaar liet praten? Nu worden het terug afgescheiden werelden. Is dat beter? Feit is in elk geval dat het een leegte laat bij de gebruikers.

Onze persoonlijke insteek: wij blijven nog altijd hangen bij Twitter. We vinden er (voorlopig althans) voldoende informatie om thema's en problematieken vanuit verschillende standpunten te bekijken. En we vinden er ook niet alledaags nieuws, dat wij voor onze Netties kunnen gebruiken. En de 9 euro die het ons dan moet kosten, die betalen we graag.
https://www.theverge.com/2023/7/3/23782607/social-web-public-apps-end-reddit-twitter-mastodon



GOOGLE: UPDATE VAN ZIJN PRIVACYBELEID
Hoe we ons hierbij moeten voelen, daarover moeten we nog even nadenken. Google heeft in elk geval zijn privacybeleid aangepast, om uit te leggen hoe het publieke data van zijn gebruikers gaat gebruiken om zijn eigen AI-tools te trainen. Iets wat, zo voegt Google er geruststellend aan toe, geen invloed heeft op de manier waarop het privégegevens van de gebruikers gaat gebruiken.  Ook weer een zin die onduidelijk is, want weet jij welke van jouw gegevens waarover Google beschikt, privé en publiek zijn?

In elk geval: in zijn vorige privacybeleid stelde Google dat het publiek beschikbare data gebruikt om "large language modellen"  of LLM's te trainen, en die dan te gebruiken voor tools zoals Google Translate.

Het gewijzigde beleid spreekt van het gebruik voor AI-tools, niet enkel taalmodellen. Bovendien worden deze data niet alleen gebruikt om producten te ontwikkelen, niet alleen functies (die aan bestaande producten toegevoegd worden, zo begrijpen wij dit), waarbij Bard en Cloud AI als voorbeelden genoemd worden.
https://www.engadget.com/googles-updated-privacy-policy-states-it-can-use-public-data-to-train-its-ai-models-095541684.html?src=rss



CHATGPT ZET INTEGRATIE BING STOP
Laat het aan de gebruiker over om bruggetjes te vinden om betaalmuurtjes te omzeilen. En zij vonden dat dit mogelijk is via ChatGPT en diens integratie met Bing.

Waar gaat het om? Wel: verleden week werd er aan de chatbot van OpenAI, ChatGPT, een nieuwe functie toegevoegd: Browse with Bing. Een optie die enkel toegankelijk was voor wie een betalend abonnement nam op ChatGPT Plus. En die ervoor moest zorgen dat de AI ook actuele informatie in de antwoorden kon verweven - vooraleer Bing geïntegreerd werd, was de kennis van het GPT-4 model waarop OpenAI zijn chatbot baseert, beperkt tot september 2021.  Handig.

Maar kort daarop bleek dat slimme gebruikers, wanneer zij de volledige tekst van een URL in het antwoord opvroegen, die ook kregen, zelfs wanneer die tekst achter een betaalmuur zat. Een slimmigheid die dapper gedeeld werd op de r/ChatGPT community op Reddit. Waarna OpenAI aankondigde dat het de integratie met Bing voorlopig stopzet. Wellicht zal OpenAI, na de nodige aanpassingen, die integratie terug activeren. Want het is een té groot voordeel om die actuele informatie in de antwoorden te krijgen. Maar welke aanpassingen OpenAI maakt, en wanneer deze optie terug beschikbaar wordt, is nog de vraag.
https://www.windowscentral.com/software-apps/chatgpt-pauses-bing-integration-to-stop-people-from-bypassing-paywalls
https://slashdot.org/story/23/07/04/1740205/chatgpt-pauses-bing-integration-to-stop-people-from-bypassing-paywalls?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



TWITTER: LOGIN NIET MEER VERPLICHT
Verleden week had Twitter niet alleen het aantal tweets dat je kon zien, sterk beperkt. Maar je kon zelfs geen tweets meer zien wanneer je zelf geen account had, dus niet gewoon via de website via het twitter.com adres. En dat blijkt toch wel een groter probleem te zijn dan op het eerste zicht. Want woensdag, toen er in Nederland een zware storm losbarstte, beklaagden de alarmdiensten erover dat zij de burgers niet meer konden waarschuwen: normaal gezien sturen zij een bericht uit, met de oproep om verder nieuws te blijven volgen via Twitter. Maar dat kon nu dus niet meer, toch niet voor mensen die gewoon naar de Twitter website surften, zonder ingelogd te zijn.

Gelukkig blijkt Twitter die beperking in alle stilte terug opgeheven te hebben. Je kan dus terug Twitter-links openen in je browser, zonder een account te moeten hebben op Twitter. (1)(2)

Twitter blijft er ondertussen bij dat het die maatregels, die echt enkel tijdelijk zouden zijn, wel moest nemen zonder veel waarschuwing vooraf. Volgens Twitter zouden "bad actors" (kwaadwillige spelers) gewaarschuwd kunnen zijn wanneer Twitter de maatregelen op voorhand aankondigde, en zouden zij hun tactiek aangepast kunnen hebben. (3)
https://techcrunch.com/2023/07/05/twitter-silently-removes-login-requirement-for-viewing-tweets/
https://www.engadget.com/twitter-quietly-backtracks-on-requiring-users-to-log-in-to-see-tweets-135230558.html?src=rss
https://www.engadget.com/twitter-says-it-couldnt-tell-people-about-rate-limiting-in-advance-183928265.html?src=rss



THREADS: VOORLOPIG NIET IN EU
Op één gebied mag Twitter gerust zijn: de concurrentie rukt wel op, maar wordt met wettelijke hinderpalen geconfronteerd. Althans Threads, de Twitter-kloon van Instagram. Want om in de EU van start te gaan, moet die de stricte regels over privacy van de gebruikers eerbiedigen. Sommigen noemen dat een vloek en vrezen dat de EU met de strenge regels die het uitvaardigt over de privacy, maar ook over bijvoorbeeld AI, de EU op achterstand zal brengen tegenover de rest van de wereld.  Maar dat is voer voor een andere discussie.

Feit is dat Threads op 6/7 in de VS en in het Verenigd Koninkrijk van start zal gaan, maar niet in de EU (het VK behoort sinds de Brexit niet meer tot de EU, voor alle duidelijkheid).

Het is niet dat de Data Protection Commission van Ierland de uitrol ervan verbiedt, het is eerder dat Meta zijn dienst nog niet voldoende aangepast heeft om conform te zijn met de regels van de GDPR en de EU privacy regels. Vooral omdat Meta, het moederbedrijf boven Instagram, tot een van de 7 "Gate Keepers" beschouwd wordt, waarop de regels van de Digital Services Act van toepassing is.  
https://www.engadget.com/metas-twitter-rival-threads-wont-initially-launch-in-the-eu-090314803.html?src=rss



THREADS: 10 MILJOEN NIEUWE GEBRUIKERS IN AMPER 7 UUR TIJD
Zoals aangekondigd ging Threads, de Twitter-concurrent van Meta, donderdag live. Niet in Europa, dat was ook aangekondigd, maar wel in meer dan 100 landen wereldwijd. En de nieuwsgierigheid was meteen gewekt: meteen waren er meer dan 10 miljoen nieuwe gebruikers voor de app. (1) Een cijfer dat later die dag al opgelopen was tot 30 miljoen.

Het feit dat je gewoon de app kan opstarten met je eigen Instagram-account maakt het uiteraard heel simpel om de stap te zetten. Wat sommige gebruikers, die de kleine lettertjes voorzichtigheidshalve doorgenomen hebben, wel verbaasde was te lezen dat je, eens je Threads-profiel aangemaakt was, je er niet meer onderuit kan. Want je kan dat profiel enkel wissen als je ook je hele Insta-account wist. En dat zullen niet veel mensen bereid zijn te doen. (2)

Zelf hebben wij de app niet getest - we kunnen dus alleen maar afgaan op wat anderen vertellen over hun ervaring met de app. En die lijken toch wat tegen te vallen - sommigen vergelijken het met de beginjaren van Twitter: redelijk naakt, met weinig mogelijkheden. Concreet krijg je een tijdlijn te zien zoals bij Twitter, maar die is  (voorlopig) volledig gevuld met door Threads aanbevolen postings uit het hele netwerk. Er zijn geen hashtags, geen edit-knop, je kan enkel zoeken op gebruikersnamen. Je kan je bio en foto vanuit Instagram importeren, en je kan de mensen die je al volgt op Instagram ook volgen op Threads. Omgekeerd: wanneer mensen die je volgt op Instagram, zich ook aanmelden op Threads, dan zal jij die automatisch ook gaan volgen op Threads.

Het is redelijk rudimentair, maar veel gebruiksvriendelijker dan bijvoorbeeld Mastodon, dat op het ActivityPub protocol gebaseerd is. Threads zelf is dat niet - nog niet, want dat zou moeten komen. Als dat gebeurt, dan brengt Threads meteen een massa gebruikers naar de Fediverse.

Platformer maakt een slimme opmerking: wat Twitter onderscheidt is dat antwoorden op een tweet dezelfde visuele prioriteit krijgen als de originele postings. Dat in tegenstelling tot andere sociale netwerken, waar commentaren onder de postings begraven zijn. Twitter moedigt op die manier mensen aan om deel te nemen aan de gesprekken. (3)
https://www.engadget.com/threads-gained-10-million-new-users-in-seven-hours-090838140.html?src=rss
https://techcrunch.com/2023/07/06/threads-delete-profile-instagram-meta/
https://www.platformer.news/p/meta-unspools-threads



REACTIE VAN MASTODON OP LANCERING THREADS
Het is de bedoeling van Meta dat Threads mettertijd ook Activity Pub zou ondersteunen, hetzelfde protocol dat  ook Mastodon gebruikt.  In een posting op Mastodon reageerde Eugen Rochko, CEO van Mastodon, op deze lancering,, en het gebruik van datzelfde protocol.

Rochko vindt de lancering van Threads enerzijds positief voor de Fediverse, het universum van werelden die allemaal op dat protocol gebouwd zullen zijn. Maar hij wijst er wel op dat het aantal verschillende soorten data dat Threads kan verzamelen, volgens de documentatie in de App Store, toch wel ver gaat. Terwijl Mastodon helemaal geen data inzamelt.

Bovendien, zo meent hij, zou Meta, zelf wanneer Threads en Mastodon op een bepaald moment interoperabel worden, de Meta/Threads gebruikers in het nadeel zijn. Want Threads is nu eenmaal van Meta, dat al jouw gegevens verzamelt. De Mastodon-gebruikers daarentegen kunnen niet getraceerd worden op basis van hun data, tenzij zij ook Threads gebruikers zijn.
Slimme marketing!
https://blog.joinmastodon.org/2023/07/what-to-know-about-threads/



TWITTER BLIJFT NIET BIJ DE PAKKEN ZITTEN
Twitter vindt het duidelijk niet leuk dat het er nu een gevaarlijke concurrent met een groot potentieel bij krijgt. Het dreigt met gerechtelijke acties tegen Meta, dat het ervan beschuldigt dat het voormalige werknemers van Twitter weggelokt heeft om een imitatie van Twitter te maken. Er zou een brief onderweg zijn naar Mark Zuckerberg waarin hij beschuldigt wordt van "systematisch, opzettelijk en illegaal verwerven van handelsgeheimen van Twitter en ander intellectueel eigendom (1)

Maar Twitter, of liever: Elon Musk, blijft niet bij de pakken zitten en is al op zoek naar andere manieren om geld te verdienen, buiten advertenties. Het bedrijf heeft een licentie verkregen in verschillende Amerikaanse staten om geld over te maken, zodat het ook betaalmogelijkheden aan zijn Twitterplatform kan toevoegen.

Dat kadert in de plannen om van Twitter een "allesdoener app" te maken, zoals WeChat in China. Musk spreekt al lang van die plannen. Toen hij de nieuwe CEO benoemde bij Twitter, Linda Yaccarino, herinnerde Musk er nogmaals aan dat hij Twitter wil transformeren naar "X, the everything" app. X.com was trouwens de naam van een van de eerste bedrijven die Musk oprichtte - dat later uitgroeide tot PayPal. (2)
https://www.semafor.com/article/07/06/2023/twitter-is-threatening-to-sue-meta-over-threads
https://cointelegraph.com/news/twitter-receives-money-transmitter-licenses-three-us-states


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!




EV: CHINESE BEPERKING OP UITVOER ZWARE MATERIALEN VOORSPELT NIET VEEL GOEDS VOOR EV
Het Chinese ministerie van Handel heeft aangekondigd dat de export van de metalen gallium en germanium, evenals de afgeleiden daarvan, aan beperkingen zal onderworpen worden, en dat om de Chinese binnenlandse veiligheid te beschermen.

Nu zijn die twee metalen een erg belangrijk onderdeel in de bevoorradingsketen voor  halfgeleiders en onderdelen voor elektrische auto's. Concreet betekent het dat bedrijven die dergelijke metalen willen exporteren, een vergunning van de Chinese overheid moeten aanvragen.

Maar als je nu weet dat China goed is voor 95% van de wereldwijde productie van het metaal gallium, dan zal je wel kunnen vermoeden dat dit voor problemen zal veroorzaken. Op zijn minst een prijsverhoging wanneer de bedrijven uit de EV industrie door hun huidige voorraden zitten. En wellicht ook een tekort nadien...
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-07-03/china-to-restrict-exports-of-metals-critical-to-chip-production



APPLE AIRPODS PRO WORDEN STEEDS MEER HEALTH TRACKERS
Met zijn slimme uurwerk biedt Apple al heel wat mogelijkheden om je gezondheidsindicatoren in het oog te houden: hartslag, stressfactoren, slaap. Maar ook de oortjes, de volgende generatie AirPods, zullen functies bevatten om je gezondheid te monitoren.

Het zou dan concreet gaan om via je oorkanaal potentiële hoorproblemen zou kunnen oplossen, maar ook je lichaamstemperatuur kan opvolgen. Momenteel bevatten AirPods al een audiogram - een audioprofiel dat de AirPod vertelt waar je gehoor het zwakste is, zodat de oortjes zich kunnen aanpassen aan je gehoor. De eventuele problemen kan je een audiogram laten opstallen via de app Mimmi.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/7/2/23781756/apples-next-airpods-pro-may-check-your-hearing-health-and-take-your-temperature



NEDERLAND LAAT HET PROEVEN VAN IN HET LAB GEKWEEKT VLEES TOE
Een bericht dat de koeien, varkens en vissen zal verheugen. Nederland is het eerste Europese land dat het proeven van in het labo geteeld vlees toelaat.  Je moet namelijk weten dat  het kweken van dierlijke cellen in labo's  een oplossing zou kunnen zijn voor de voedselproductie van de toekomst. Enerzijds zou er veel dierenleed bespaard worden. Anderzijds  zou er niet alleen 93% bespaard kunnen worden op de uitstoot van broeikasgassen,  maar zou er ook 95% minder grond nodig zijn om  de gewassen te telen om de dieren te voeden en te laten grazen, en 78% minder water.

Over de hele wereld zijn er labo's die zich daarmee bezig houden. Het grote probleem is echter om de smaak juist te krijgen. En dat lukt niet, gewoon omdat... het niet toegestaan is om proeverijen te organiseren.  In de VS mag dat wel, en ook in Singapore. Nederland heeft nu officieel de toestemming gegeven om dergelijke proeverijen te organiseren, zodat de labo's verder kunnen werken om de smaakt te perfectioneren.
https://thenextweb.com/news/netherlands-first-in-europe-to-approve-lab-grown-meat-tastings

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



SPOTIFY: GEEN ABO MEER VIA APPLE
Het is voor veel webdiensten een bron van ergernis (en financieel verlies): wanneer zij hun dienst aanbieden via een app die in de App Store van Apple ligt, en vragen zij daarvoor een abonnement, dan moeten zij 30% van die inkomsten afstaan aan Apple. Steeds meer diensten vinden alternatieven om die commissie te omzeilen.

Zo heeft Spotify deze week aangekondigd dat het niet langer toelaat dat je je abonnement op de dienst vernieuwt via de App Store. Gebruikers die nog altijd betalen voor de dienst via de App Store, krijgen voortaan de optie om in te loggen, en rechtstreeks aan Spotify te betalen. Doen ze dat niet, dan wordt hun account omgezet in een gratis account (waarbij zij uiteraard voordelen verliezen).

Wij zijn alvast benieuwd naar de tegenzet van Apple!
https://techcrunch.com/2023/07/06/spotify-is-removing-app-store-payment-option-for-legacy-subscribers/






 
De nieuwe oogst


   
VIDEOLESSEN COMPUTERWETENSCHAPPEN

Op deze pagina bij Github een uitvoerige lijst met videocursussen over computerwetenschappen. Van datastructuren en algoritme, tot database systemen, robotica en quantum computing. De video's zijn afkomstig van universiteiten uit de hele wereld, ook o.a. van TU Delft.
[Taal: EN]
https://github.com/Developer-Y/cs-video-courses


DIGITAL PHOTOGRAPHY SCHOOL

Wie als fotograaf aan de slag wil, als hobby of professioneel, vindt hier alles wat hij nodig heeft om te beginnen: tutorials, ideetjes, advies. Als je wil, kan je je ook aanmelden om elke week tips in je mailbox te krijgen.
[Taal: EN]
https://digital-photography-school.com/start-here/
https://digital-photography-school.com/tips/


GOOGLE TRENDQUIZ

Op deze website krijg je een statistiek te zien, doorheen de jaren, van de belangstelling die er voor een bepaald item bestaat. Daaronder staan twee suggesties - één daarvan is fout, de andere juist. En jij moet raden welk onderwerp het meest gezocht werd op Google  volgens deze tijdlijn. Je kan kiezen uit technologie, sport, nieuws, entertainment of alles.
[Taal: EN]
https://trendquiz.com/


GRATIS PLANNERS

Checklist is eigenlijk een online tool om met groepen en teams samen te werken, en via checklists na te gaan of een project tot een goed einde gebracht wordt. Maar je vindt er ook een uitgebreide selectie planners die je kan downloaden en printen. Planners voor je fitness, je persoonlijke doelen, het tuinonderhoud, het huishouden, enz. Je moet wel je naam en e-mailadres doorgeven vooraleer je een planner kan downloaden - maar daar kan je een mouw aan passen, door een wegwerpadres te gebruiken.
[Taal: EN]
https://checklist.gg/planners


MUSIC THEORY

Op deze website leer je de theorie die er achter muziek zit. Want het is niet voor niets dat sommige klanken harmonisch zijn, en andere vloeken. Een deel van de lessen is gratis, maar er is ook premium content. En er hoort ook een app bij, Tenuto, waarmee je op je iPhone oefenen kan.
[Taal: EN]
https://www.musictheory.net/


PUZZLEHUB

Deze site is voor mensen die een 3D-printer hebben. Want hier vind je namelijk minutieus uitgetekende schetsen om prachtige 3D-puzzels te maken. De site geeft je ook een heel handige tutorial hoe je aan de slag moet gaan.
[Taal: EN]
https://www.puzzlehub.org/


PICSART: ANIMATED GIF GENERATOR
Op Picsart kon je al langer met een tekst prompt via artificiële intelligentie afbeeldingen laten maken. Nu wordt dat nog leuker: je kan ook bewegende GIF's maken, die je dan gebruiken kan als meme in je postings of appjes. Veel plezier! Bij Engadget vind je een voorbeeld van zo'n meme: "armwrestling cats".
[Taal: EN]
https://www.engadget.com/animated-gif-generator-from-picsart-makes-ai-fun-again-175935532.html?src=rss
https://picsart.com/blog/post/introducing-your-new-favorite-unhinged-ai-tool-ai-gif-generator?


ROCUMENTARIES

Een zorgvuldig geselecteerde lijst met de beste documentaires van BBC, Channel 4, Netflix, VICE, YouTube, Vimeo en andere videoplatformen. Dat is wat je op deze website vindt. Je krijgt telkens een korte uitleg van waarover de documentaire gaat, en een link naar de dienst waar je die bekijken kan. Uiteraard moet je voor sommige video's wel een abonnement hebben op de dienst...
[Taal: EN]
https://rocumentaries.com/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vrijdagmarkt (Antwerpen) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijdagmarkt_(Antwerpen)
    Hoeve in de Dorpsstraat Gooik waar lange tijd een brouwerij actief was - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Nieuwe_Cam
    Familie van semi-aquatische zoogdieren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Otterspitsmuizen
    Finse ontwerper - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tapio_Wirkkala
    Precolumbiaanse archeologische cultuur in wat nu het zuidwesten van de VS is - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hohokamcultuur
    Plaats in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kokora
    Japanse celliste en componiste - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mariko_Muranaka
    Oorlog tussen het Romeinse rijk en de Goten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gotische_Oorlog_(395-398)
    Gents Universitair Koor - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gents_Universitair_Koor


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Het Nederlandse kabinet is op 7 juli 2023 gevallen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Rutte_IV
    Momenteel zeer actief IJslands vulkanisch systeem - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fagradalshraun
    Storm Poly - https://nl.wikipedia.org/wiki/Storm_Poly

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over aardwetenschappen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Aardwetenschappen


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Miljoenen Nederlanders ‘belazerd’ door populaire virusscanner, miljardenclaim in de maak
Beveiligingsbedrijf Avast heeft jarenlang miljoenen euro’s verdiend aan het doorverkopen van zeer gevoelige gegevens van miljoenen Nederlandse klanten.
https://www.ad.nl/tech/miljoenen-nederlanders-belazerd-door-populaire-virusscanner-miljardenclaim-in-de-maak~a3ba66d1/

 
*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Europadag 2023: de internetsnelheden op ons continent
Of we nu thuis werken, op de bank tv kijken of in de keuken een recept opzoeken, we zijn bijna altijd online. En dat doen we het liefst met een steeds hogere datasnelheid, overal in Europa. Maar groeit die datasnelheid ook echt? Het antwoord vinden we terug door vandaag, op Europadag, eens te kijken naar de internationale internetsnelheden en deze te vergelijken.
https://computertaal.info/2023/07/07/europadag-2023-de-internetsnelheden-op-ons-continent/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Gerucht: Apples vouwbare laptop verschijnt in 2026
Apple is naar verluidt van plan om zijn eerste laptop met vouwbaar scherm in 2026 uit te brengen. Het bedrijf zou nu in gesprek zijn met leveranciers. Volgens een eerder gerucht testte Apple een vouwbare laptop met een 20"-scherm.
https://tweakers.net/nieuws/211548/gerucht-apples-vouwbare-laptop-verschijnt-in-2026.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


Google dient bouwaanvraag in voor nieuw datacenter in Henegouwse Farciennes - DataNews
Het Amerikaanse technologiebedrijf Google heeft donderdag een bouwaanvraag ingediend voor een tweede site met datacenters in Wallonië. Dat moet komen op het bedrijvenpark Ecopole in de Henegouwse gemeente Farciennes. Dat heeft burgemeester Hugues Bayet aangekondigd.
https://datanews.knack.be/nieuws/belgie/google-dient-bouwaanvraag-in-voor-nieuw-datacenter-in-henegouwse-farciennes/



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIP: HOW TO GOOGLE LIKE A PRO

Bij het freeCodeCamp.org videokanaal vind je een cursus, ontwikkeld door Seth Goldin, die je toont hoe je slimmer zoeken kan op Google. Zodat je niet langer doorheen pagina na pagina met irrelevante resultaten moet waden om te vinden wat je zoekt.
[Taal: EN]
https://www.freecodecamp.org/news/how-to-google-like-a-pro/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DARKTABLE FOR WINDOWS

Darktable staat al langer bekend als een goed alternatief voor Adobe Lightroom voor Mac en Linux. Nu is er ook een versie voor Windows. Met deze open source tool kan je foto's in RAW bewerken en converteren, je kan ze sorteren, hernoemen en exporteren.
https://www.chip.de/downloads/Darktable_95741105.html
https://www.darktable.org/


Musero: sociaal netwerk voor fotografen en artiesten


Op deze dienst kan je afbeeldingen delen - maar niet zoals bij Instagram gaat het om afbeeldingen om met jezelf te pronken,  wel om afbeeldingen die je zelf tekent, schildert, of de foto's die je gemaakt hebt.
Deze app is beschikbaar voor iOS en Android - de instructies om je aan te melden vind je op de tweede link.
https://musero.social
https://musero.social/sign-up


OCENAUDIO


Maak, knip en bewerk je audiotracks met de VST-compatibele freeware Ocenaudio.
Virtual Studio Technology (VST) is een audio plug-in software-interface die softwaresynthesizers en effectapparaten integreert in digitale audio..
Ocenaudio is een gratis audio-editor met brede systeemondersteuning die erg gebruiksvriendelijk is. De freeware ondersteunt alle gangbare audioformaten zoals OGG, WAV, MP3, FLAC en nog veel meer.
Naast de gebruikelijke bewerkings- en mixfuncties bevat de freeware tal van tools voor het masteren van je opnames. Inclusief een 11- en 31-bands EQ, diverse frequentiefilters, reverb-effecten, compressor, expander, limiter en gate.
https://www.chip.de/downloads/Ocenaudio_62096771.html
https://www.ocenaudio.com/


GOOGLE NEARBY SHARE VOOR WINDOWS

Google Nearby is de app voor Android om heel gemakkelijk met andere gebruikers bestanden, foto's enz. te delen. Nu is er een versie die het ook kan doen met Windows computers.
https://android.com/better-together/nearby-share-app/
https://www.chip.de/downloads/Google-Nearby-Share-fuer-Windows_184730489.html


UNIVERSAL MEDIA SERVER


Een goede tool om media te streamen op jouw thuisnetwerk, zowel video, muziek als foto's. Bijvoorbeeld om die media van je smartphone of een ander aangesloten toestel naar je computer te streamen. Deze tool ondersteunt toestellen die compatibel zijn met de DLNA standaard (Digital Living Network Alliance) als UPnP (Universal Plug & Play). De tool erkent de client in principe automatisch.
https://www.chip.de/downloads/Universal-Media-Server_67315719.html
https://www.universalmediaserver.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Als je eenmaal het vertrouwen van je medeburgers verliest,
kun je hun respect en waardering nooit meer herwinnen.
- Abraham Lincoln -
Amerikaans staatsman en president (1809-1865)