Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
6/7/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1319 van 1/7/2023


 

Gegroet lezer,

Bij het afwerken van deze wekelijkse editie slaat soms de schrik ons om het hart. Het is zo'n berg berichten dat wij op u, de lezer, loslaten - is het soms niet iets te veel? Maar er valt ook zo veel te melden, interessante evoluties, opmerkelijke nieuwigheden...

Wij wensen u alvast veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



YOUTUBE: ALOUD, FAN CHANNELS EN TEST & COMPARE
De week beginnen we met enkele korte berichten over nieuwigheden bij YouTube. Tijdens de VidCon conferentie heeft YouTube aangekondigd dat het technologie gaat integreren van Aloud, een van de projecten die ontsproten zijn aan zijn Google Area 120 incubator. Deze tool kan namelijk video's 'dubben', in andere talen. Waarbij het lijkt alsof de spreker die taal spreekt - uiteraard dankzij AI.  Eerst wordt van de video een transcriptie gemaakt, die de gebruiker dan bekijken en bewerken, vooraleer de dub gemaakt wordt. Momenteel worden Engels, Spaans en Portugees ondersteund, en andere talen zouden volgen. Het mooie is dat de dienst (voorlopig?) gratis is.

Een tweede bericht betreft de fankanalen op YouTube; zo'n fankanaal moet het duidelijk maken dat zij enkel fan zijn van een bepaalde persoon, en dat zij niet die persoon zelf zijn. En dat moet meteen duidelijk worden in de naam van het kanaal zelf. Tot nu bestonden daar geen vaste regels over, maar deze regel, die vanaf 21 augustus 2023 in voege gaat, verplicht de uitbater van het fankanaal duidelijk te maken dat hij/zij geen banden heeft met de fan aan wie het kanaal gewijd is. (2)

En tot slot komt er een "Test & Compare" tool op YouTube. Hiermee kunnen creators tot 3 miniatuurafbeeldingen (thumbnails) van hun video uploaden, waarna YouTube kan beslissen welke het meest performant zal zijn. YouTube test die functie momenteel uit met enkele honderden creators, waarna er een betaversie uitgebracht wordt naar duizenden andere creators, met later dit jaar een meer algemene uitrol. (3)
https://www.engadget.com/youtubes-new-tool-can-automatically-dub-videos-into-other-languages-093624288.html?src=rss(1)
https://www.theverge.com/2023/6/22/23770492/youtube-fan-account-impersonation-rules
https://www.theverge.com/2023/6/23/23771045/youtube-test-and-compare-a-b-testing-thumbnails-feature



GOOGLE LANCEERT PERSPECTIVES SEARCH FEED MET RESULTATEN VAN ECHTEMENSEN
Voortaan zou je, wanneer je een zoektocht onderneemt bij Google, ook een tabblad "Perspectives" moeten zien, zo kondigde Google aan op Twitter. Dat zou een feed moeten worden waarbij je verschillende perspectieven te zien krijgt op jouw zoekopdracht, en die zouden vooral van mensen afkomstig moeten zijn.

Je zou dan langere en korte video's moeten zien, afbeeldingen en postings die mensen op verschillende discussiefora gedeeld hebben, Q&A websites en sociale media. Denk aan TikTok, YouTube, Quora, en Reddit.

En dat laatste is wel interessant, want volgens The Verge is Google hiermee wel aan het proberen om te profiteren van het feit dat er tal van subreddits nog altijd aan het staken zijn, uit protest tegen de recente wijzigingen in de Reddit API.

Toch nog even dit: wij vonden deze optie niet terug bij onze Google zoekopdrachten. En The Verge, dat erover berichtte, zag die evenmin.
https://www.theverge.com/2023/6/23/23771826/google-perspectives-search-feed-tab-humans-reddit



OPGELET VOOR NIEUWE PHISHINGMAILS
Hoe meer je gebruikmaakt van digitale diensten, waarbij je moet inloggen, hoe kwetsbaarder je bent voor phishingmails en fraude. De laatste weken stelden wij bijvoorbeeld een toename vast van mails die ogenschijnlijk afkomstig lijken van Apple's iCloud online opslagruimte. Met de melding dat onze opslagruimte zijn limiet bereikt had, en of je even wil inloggen via de bijgevoegde link, om het probleem op te lossen. Er zijn ook mails die je 50 GB extra opslagruimte bieden.

De mails lijken legitiem, maar worden zoals altijd verraden door het e-mailadres van de afzender en de link waarop je moet klikken - die uiteraard niets met Apple of iCloud te maken hebben.

Een tweede populaire phishing mail is tegenwoordig vissen naar jouw gegevens om in te loggen bij documenten van de overheid. Je krijgt bijvoorbeeld een melding van je e-Box, die er perfect legitiem uitziet, maar waar het afzendadres niets met de federale overheid te maken heeft. Of je krijgt een mail om in te loggen met Itsme, een privédienst die eveneens de mogelijkheid biedt om op de overheidswebsites in te loggen.

Noem ons conservatief, maar wij wapenen ons op een ouderwetse manier tegen deze phishingmails. Om te beginnen hebben wij geen iCloud account, en tot nu toe ontvingen wij geen mails van Dropbox die ons vertelden dat wij onze limiet overschreven hadden.

Voor onze communicatie met de overheid gebruiken wij gewoon onze identiteitskaart en het ouderwetse "bakske", de ID-card reader, om ons aan te melden, met ons pinnummer.

Misschien is die ouderwetse beveiliging  toch nog niet zo slecht?
https://www.signal-arnaques.com/



DE ONDERGANG VAN HET OUDE INTERNET, MEDE DOOR AI
De laatste tijd waren er tal van waarschuwingen: AI kan de mensheid vernietigen. En moet dus aan banden gelegd worden. Maar blijkbaar is het niet zozeer de existentiële vraag of de mensheid in gevaar is, die we eerst moeten aanpakken. Wel het misbruik dat er NU al van gemaakt wordt.

Enerzijds is het supersimpel om met AI fraude en oplichting te plegen. Denk aan AI die de stem van iemand kan nadoen, die AI-foto's van mensen kan produceren in omstandigheden waarin die zich nooit bevonden hebben. Daar is het antwoord heel simpel: een misdaad is een misdaad, en wie daarvoor AI gebruikt moet evengoed gestraft worden.

Maar er loert nog een ander gevaar: AI kan dan wel heel gemakkelijk content produceren, maar het is minderwaardige content. Die het web overspoelt en échte auteurs, échte redacteurs buiten spel zet.

The Verge wijdt er een alarmerend artikel aan. Online media gaan massaal over tot ontslagen. In de plaats daarvoor verschijnen er jobomschrijvingen voor "AI editors" van wie een output van 200 tot 250 artikels per week verwacht wordt. ChatGPT wordt gebruikt om volledige spam sites te creëren. Etsy, de site waar je zelfgemaakte spullen verkopen kan, wordt overspoeld door junk, bedacht door AI. Snapchat en Instagram hopen dat bots in de toekomst met jou zullen praten wanneer je vrienden dat niet doen. Het Internet Archive moet optornen tegen data scrapers. En tot slot: AI is Wikipedia aan het vernietigen.

Voeg dit bij recente wijzigingen die Google en Twitter doorgevoerd hebben, de "enshittification" van TokTok, en de conclusie die The Verge trekt: het oude web is aan het sterven, en het nieuwe probeert tot leven te komen.

Een long read, die ook teruggaat naar de oorsprong van het web. Met als conclusie dat het nog altijd een gevecht is dat over INFORMATIE gaat. Wie maakt die informatie, hoe heb jij er toegang toe, en wie wordt ervoor betaald.
https://www.theverge.com/2023/6/26/23773914/ai-large-language-models-data-scraping-generation-remaking-web



META LANCEERT QUEST+ ABONNEMENT
De Quest headset van Meta, met zijn aantrekkelijke prijs, mikt volop op games, want daarvoor is zo'n headset ideaal. Meta heeft nu een interessant pakket voorgesteld: een abonnement dat $8 per maand kost (of $60 per jaar), en dat recht geeft op de beste games van het platform. Het abonnement is beschikbaar voor wie een Quest2 of Quest Pro headset heeft, en later dit jaar, wanneer de Quest 3 uitkomt, zal je ook daarvoor beroep kunnen doen op dit abonnement.

Per maand krijg je twee titels die je kan spelen, geselecteerd door Meta zelf. Momenteel zijn dat een first-person shooter Pistol Whip en een ander game, Pixel Ripped 1995. Als non-gamer zijn het titels die ons uiteraard niets zeggen. Je blijft toegang hebben tot die games zolang je een abonnement hebt. Zeg je het op, dan zijn de games ook weg. Tenzij je je terug abonneert, en dan heb je die oude games meteen ook terug.

Meer bij Engadget.en The Verge.
https://www.theverge.com/2023/6/26/23774014/meta-quest-plus-games-subscription-vr
https://www.engadget.com/metas-quest-subscription-offers-two-vr-titles-per-month-153724017.html?src=rss



OOK YOUTUBE ZOU MET GAMES EXPERIMENTEREN
Volgens een e-mail aan het personeel die de Wall Street Journal kon inkijken, is YouTube gestart met een interne test voor het spelen van games op het web en in de mobiele YouTube app. Die games zouden dan "Playables" genoemd worden.

Maar was Google al niet actief in de game-wereld, met zijn streamingdienst voor games Google Stadia? Jazeker: daarmee kon je een spelletje onmiddellijk beginnen te spelen, wanneer je daarvan een demo zag in een YouTube video. In januari heeft Google echter de stekker getrokken uit de Stadia-dienst.

Is dit dan weer een flip-flop in de strategie van het bedrijf? Misschien geïnspireerd door het feit dat ook Netflix games wil aanbieden via zijn streamingdienst?
Wordt ongetwijfeld vervolgd.
https://www.wsj.com/articles/googles-youtube-is-testing-an-online-games-offering-16d1e772
https://www.videogameschronicle.com/news/google-is-reportedly-testing-a-product-to-play-games-via-youtube/



HET GEWONE LEVEN IS NIET AANTREKKELIJK GENOEG OP SOCIALE MEDIA
Vandaag enkele berichten over recente initiatieven op sociale media, om gebruikers te porren om te tonen hoe ze écht zijn - een reactie op de geïdealiseerde beelden die gebruikers ophangen op Instagram, Facebook en Co, en waarin zij de perfecte make-up hebben, er altijd stralend uitzien, en het leven dat zij voorschotelen super boeiend is.

BeReal was eigenlijk het eerste sociale netwerk dat hiermee succes had: daar moest je binnen de x tijd een posting plaatsen, waarin je écht vertelde wat je aan het doen was, en toonde hoe je er op dat moment écht uitzag.

Dat had even succes, maar al snel bleek dat... gewoon maar gewoon is. En eigenlijk niemand boeit. Ondanks verschillende pogingen om gebruikers de mogelijkheden te bieden om wat te schuiven met hun verplichte posting, zodat zij die wat interessanter konden maken, hielpen niet om BeReal interessanter te maken. Het succes is tanend, en de laatste weken is het erg stil rond BeReal. (1)

Een ander sociaal netwerk dat een gelijkaardig concept probeerde, was IRL. Zoals de naam het zegt, was het de bedoeling dat je toonde wat er in je In Real Life gebeurde. De app kende bij zijn lancering heel wat persaandacht, maar daarna taande de belangstelling. Nu blijkt dat de app eigenlijk heel weinig écht succes had: de 20 miljoen gebruikers waarover IRL pochte, waren ofwel geautomatiseerde postings, of waren afkomstig van bots. Uit een intern onderzoek bleek zelfs dat 95% van de accounts afkomstig waren van bots. Wat eigenlijk eerder riekt naar regelrechte fraude (2).

TikTok van zijn kant  had ook een dergelijk concept ingevoerd in zijn app, TikTok Now, wat je eigenlijk als een pure imitatie van BeReal beschouwen mag. Zodanig zelfs dat verschillende bekende gebruikers van BeReal dit plagiaat luidkeels aangeklaagd hadden. Maar ook TikTok heeft moeten vaststellen dat er weinig belangstelling is voor deze real life rubriek, en het voert TikTok Now af. (3)
https://www.theverge.com/2023/4/26/23698859/bereal-losing-interest-missed-opportunity
https://techcrunch.com/2023/06/26/irl-shut-down-fake-users/
https://www.engadget.com/tiktok-is-jumping-off-the-bereal-bandwagon-by-killing-tiktok-now-125023950.html?src=rss



TWITTER IN PROBLEMEN MET ZIJN EIGEN VERSIE VAN TIKTOK NOW
Het wereldje van de sociale netwerken blijkt heel incestueus. Iedereen imiteert er iedereen, zonder scrupules. BeReal werd geïmiteerd door TikTok, en blijkbaar wou ook Twitter een graantje meepikken van die "live" video's van TikTok. Zondag kondigde Elon Musk via een tweet aan dat je voortaan, wanneer je een video ziet op Twitter, door te swipen meer dergelijke filmpjes zien kan.

Het zou volgens NBC News een functie zijn die er al in oktober gelanceerd werd, maar tot nu toe niet veel ruchtbaarheid kreeg. Sinds de aankondiging van Elon Musk zondag echter gingen verschillende mensen de functie uittesten, en zij kwamen tot onthutsende vaststellingen, aldus NBC News. Want er werden héél realistische filmpjes getoond, waarin dieren gepijnigd werden, politieagenten mensen doodschoten, en desiniformatie over vaccinatie getoond werd.

Het opvallende daarbij is dat de meest shockerende video's heel recent gepost werden, binnen enkele dagen. En heel snel verspreid raakten.

Misschien is het zelfs een poging van gebruikers om de gevaren van deze nieuwe functie aan te klagen?

Maar het blijkt opnieuw een opdoffer voor Twitter, dat eens te meer het predicaat opgeplakt krijgt van verspreider van ongewenste, onbetrouwbare content...
https://www.nbcnews.com/tech/social-media/twitter-video-elon-musk-tiktok-rcna91167



MEER OUDERLIJKE CONTROLE BIJ MESSENGER EN TIKTOK
Vandaag ook twee berichten die ouders wat zouden moeten geruststellen over het gebruik van social media door hun kinderen.

TikTok kondigt hiervoor nieuwe tools aan voor zijn "Family Pairing" functie. Voortaan zouden ouders meer controle moeten krijgen over wat hun kinderen zien, door filters in te stellen, waardoor bepaalde video's weggefilterd worden op basis van bepaalde woorden of hashtags.

Family Pairing bestaat al sinds 2020. Met deze tool krijgen ouders een rechtstreekse link naar de accounts van hun kinderen, waardoor zij vanop afstand DM kunnen uitschakelen, limieten kunnen instellen op de schermtijd voor hun kinderen, en ook beperkingen kunnen instellen voor de content die hun kinderen kunnen bekijken. (1)(2)

Maar kijk: toevallig of niet geeft ook Facebook meer controlemogelijkheden aan ouders in zijn Messenger. Een lijstje met tools staat gepland, maar om te beginnen zullen ouders al kunnen zien hoeveel tijd hun kinderen besteden aan de app, en ook hun privacy en safety instellingen. Ouders (maar ook voogden) zullen kunnen zien wie aan hun kinderen boodschappen kunnen sturen, en zij zullen ook hun Stories kunnen bekijken. Van wijzigingen in de contactenlijst van hun kind zullen zij een melding krijgen, en ook wanneer hun kind zelf een wijziging maakt aan hun privacy en safety instelling.

Het lijkt een beetje overdreven enerzijds, maar anderzijds: het zijn mogelijkheden waarover een ouder moet kunnen beschikken. En als die zelf voldoende vertrouwen heeft in zijn kind, dan kunnen de ouders nog altijd beslissen om geen gebruik te maken van de tools, niet? Maar het is wel goed dat deze tools er zijn.
https://www.engadget.com/tiktok-gives-parents-even-more-control-over-what-their-teens-see-093558339.html?src=rss
https://mashable.com/article/tiktok-youth-council-family-pairing-update
https://www.engadget.com/facebook-adds-parental-control-tools-to-messenger-090034344.html?src=rss



BINNENLAND: NIEUW PLATFORM VOOR START-UPS DIE NAAR HET BUITENLAND WILLEN UITBREIDEN
Recent  werd er nieuw leven ingeblazen in het oude initiatief om van Vlaanderen een technologische hub te maken, die staat voor innovatie.

In het kader daarvan een initiatief van het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment & Trade (IT), om een platform te lanceren voor start-ups. Enerzijds voor Vlaamse start-ups die naar het buitenland willen uitbreiden, maar anderzijds ook voor buitenlandse start-ups, die toegang zoeken tot Vlaanderen. Het initiatief wil dus een bemiddelaar zijn, door zoveel mogelijk informatie en contacten te geven. Het volgt daarmee voorbeelden uit het buitenland, zoals Techleapp.nl in Nederland, La French Tech in Frankrijk, en Startup Berlin, die zich hoofdzakelijk focust op Berlijn.

Mooi. Maar mag er iets van ons hart? Het initiatief heet Startup.Flanders. Wat de indruk wekt dat .flanders wel degelijk een domeinsuffix is wat het niet is, er bestaat wel .vlaanderen als domeinsuffix. Mensen die startup.flanders gaan intikken in hun browser, zullen meteen een foutmelding krijgen. Had het niet slimmer geweest om gewoon de naam Startup Flanders, zonder dat puntje tussenin, in de reclamecampagne te gebruiken?
https://www.made-in.be/antwerpen/nieuw-platform-voor-start-ups-met-buitenlandse-interesse/



BINNENLAND: REGIONALE EN NICHE ZENDERS WERKEN SAMEN AAN DIGITAAL PLATFORM
Steeds meer kijken we met zijn allen tv via een app (die we al dan niet streamen naar ons reguliere scherm), op het moment dat ons het beste uitkomt - niet wanneer dat programma gepland staat in het uitzendschema. De grote zenders spelen daarop in met hun eigen apps - denk aan VRT Max, VTM Go, Play4. Je kijkt daar terug naar uitzendingen uit het verleden, of vooruit naar bepaalde premières.  Via die apps kunnen de zenders ook nog extra inkomsten halen uit reclame, wat mooi meegenomen is.

Nu hebben verschillende niche-kanalen aangekondigd dat zij ook een eigen digitaal platform willen oprichten. Het gaat met name om Dobbit TV  (lustips), MENT, (Vlaamse muziekvideo's), Eclips (films en series uit de oude doos) en PlattelandsTV (vooral content voor boeren en paarden). Zij kunnen alvast rekenen op de steun van Minister van Media Benjamin Dalle, die 200.000 euro uittrekt voor de ontwikkeling van het platform.

Het verdienmodel? Het aanbod zou gratis zijn, maar de inkomsten moeten komen van reclame. Door dit platform te creëren, hopen de zenders hun bereik te vergroten. Later zou onderzocht worden of ook abonnementsformules realistisch zouden zijn, en de mogelijkheid om voor premium content te betalen.
https://www.tijd.be/ondernemen/media-marketing/Themazenders-krijgen-Vlaamse-steun-voor-digitalisering/10476388



BINNENLAND: ACTIVIST MAX SCHREMS RICHT PIJLEN OP PROXIMUS
Weet je nog, enkele jaren geleden. De Oostenrijkse activist Max Schrems haalde in 2015 het wereldnieuws met zijn klacht bij het Europees Hof van Justitie. Hij vocht de uitwisseling van gegevens met de VS aan, en door zijn toedoen werd de Safe Harbor toen opgedoekt. De opvolger daarvan, het EVS privacyschild, sneuvelde in 2020 als gevolg van een nieuwe klacht van Schrems, ditmaal tegen Facebook.(1)

En nu doet hij het weer: hij diende een klacht in tegen Proximus. Heel kort samengevat omdat Proximus eigenaar is van TeleSign, een bedrijf dat een soort score geeft aan de betrouwbaarheid van telefoonnummers, dixit HLN (2). Maar zich daarbij baseert op gegevens die het illegaal verzameld zou hebben.

Concreet diende None of Your Business, de ngo van Schrems, een klacht in bij de gegevensbeschermingsautoriteit van ons land, in naam van negen EU-burgers. Zij vroegen bij hun telecomproviders op met welke derde partijen zij hun belgegevens deelden. Geen van deze providers vermeldde daarbij Telesign. Volgens Schrems betekent dit dat de gegevens van Europese klanten via Bics (het internationaal schakelcentrum voor telefoonoproepen, dat in handen is van Proximus) illegaal op Amerikaanse servers terechtkomen. En dat Telesign die data in handen krijgt zonder dat de telecomproviders dat zelf weten, aldus De Standaard. (3)

Als deze beweringen waar zijn, dan riskeert Proximus een miljoenenboete. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd!
https://nl.wikipedia.org/wiki/Max_Schrems
https://www.hln.be/tech/activist-die-facebook-al-miljard-kostte-komt-nu-achter-proximus-aan-provider-riskeert-236-miljoen-euro-boete~ab13af62/
https://www.standaard.be/cnt/dmf20230627_95876858



CHATGPT: ACTUELE INFORMATIE VIA BING
Zoals je weet werkt ChatGPT met een dataset die eigenlijk niet meer actueel is: die gaat maar tot 2021. En dus is de informatie die je via ChatGPT krijgt als antwoord op een vraag, vaak niet accuraat.

Dat zou moeten verbeteren, want OpenAI heeft aangekondigd dat je bij ChatGPT Plus, de premium versie van de AI chatbot, gebruik kan maken van een nieuwe functie in de app: Browsing. Dat wil dus gewoon zeggen dat ChatGPT op het web gaat zoeken naar actuele informatie. Maar alleen via Bing, de zoekmachine van Microsoft.

Een beslissing die wellicht door zakelijke redenen ingegeven werd, want OpenAI heeft nauwe partnerschappen met Microsoft, dat 10 miljard dollar in de start-up geïnvesteerd heeft. Maar voor de gebruiker is die beslissing toch een tegenvaller, want Google blijft een veel betere zoeker.

Heb je een ChatGPT plus abonnement, dan kan je in de iOS en Android ChatGPT bij de instellingen de rubriek New Features vinden. Daar kies je GPT-4, bij de schakelaar voor het model, en kies je vervolgens Browse with Bing, om de functie te activeren.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/06/27/openais-chatgpt-app-can-now-search-the-web-but-only-via-bing/
https://techcrunch.com/2023/06/27/openais-chatgpt-app-can-now-search-the-web-but-only-via-bing/



SIRIUSXM ZET PODCAST-APP STITCHER STOP
Dat het betaalmodel voor podcasts nog altijd niet vaststaat, wordt bewezen met dit verhaal. Het is namelijk zo dat SiriusXM, de satellietradiodienst die je ook online kan beluisteren, in 2020 de podcasting app Stitcher in handen kreeg. Sindsdien bleef Stitcher verder bestaan, en kon je daar sommige exclusieve shows beluisteren.

Nu heeft SiriusXM echter aangekondigd dat Stitcher stopgezet wordt. Gebruikte je Stitcher om je podcasts te beluisteren, dan heb je tot 29 augustus om naar een ander podcastplatform over te schakelen. En SiriusXM hoopt uiteraard dat je dan voor hen zal kiezen, omdat zij ook podcasts in hun aanbod hebben zitten.

Stitcher Studios valt buiten deze beslissing, net zoals Earwolf Comedy Network, organisaties die podcasts produceerden. Sommige daarvan waren gratis te beluisteren, voor andere moest je betalen. Per show zal nu beslist worden waar die shows nu gehost worden, al dan niet tegen betaling.
https://www.engadget.com/podcast-app-stitcher-is-shutting-down-in-august-195644781.html



GOOGLE ZET WERK AAN AR-BRIL IRIS STOP
Toen Google Glass uitkwam, stuitte het op veel verzet. Vooral het feit dat de bril een camera bevatte, wat de drager ervan meteen tot spion bombardeerde, lokte heel wat verontwaardiging uit. Ondertussen zijn we enkele jaren verder, en het idee van een bril met één en zelfs meerdere camera's, daaraan zijn we gewend.

Maar Google Glass, dat zijn tijd dus ver vooruit was, sneuvelde wel, althans voor het grote publiek. Er zou mogelijk nog wel verder gewerkt worden aan industriële toepassingen.

Een jaar geleden kondigde Google dan Iris aan, een nieuwe AR-bril, die volgend jaar gelanceerd zou worden. Volgens Business Insider zou het Iris project nu echter stopgezet worden. Dat als gevolg van afslanking van het personeelsbestand en herschikkingen binnen het bedrijf.

Wil dat zeggen dat Google geen hardware meer gaat ontwikkelen? Blijkbaar niet - Google zou nog altijd verder werken aan zijn "Android for AR"-platform. En het bouwt verder aan "Android XR", die dan gebruikt zouden kunnen worden bij bijvoorbeeld de 'extended reality' wearables van Samsung. Er zou ook nog een nieuw platform uitkomen voor brillen, dat "Micro XR" heet. Google geeft het dus duidelijk nog niet op!
https://www.engadget.com/google-is-no-longer-building-its-own-augmented-reality-glasses-062555498.html
https://www.businessinsider.com/google-ar-iris-augmented-reality-smart-glasses-2023-6


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



APPLE VISION PRO HEADSET: NOG WAT WERK AAN
In zijn Power On nieuwsbrief heeft Mark Gurman van de krant Bloomberg nieuws dat toch een beetje een domper zet op de hoge verwachtingen die men heeft voor de Vision Pro, de VR headset van Apple. Apple werkt naarstig verder om software ervoor te ontwikkelen, maar er zou nog heel wat werk zijn voor sommige functies waarmee het uitpakte, zoals het typen in de lucht, aanpassingen van bepaalde core apps voor de iPad, de ondersteuning van apps van derden, en de manier waarop het toestel zou moeten gaan werken met door de oogarts voorgeschreven lenzen. Lees: die functies zal je dit jaar niet mogen verwachten.

Wat je wel verwachten mag, volgens Gurman: een iPhone 15 deze herfst, plus twee nieuwe Apple Watch Series 9 modellen. Plus een update versie van de Ultra Apple Watch. Apple-fans moeten dus niet volledig op hun honger blijven zitten!
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2023-06-25/apple-2023-and-2024-road-map-iphone-15-m3-macs-ipad-air-vision-pro-headset-ljbftjwx



OVERLEDEN ARTIEST BRENGT CONCERT
Een van onze favoriete componisten, Ryuichi Sakamoto, die verschillende Grammy's en Oscars won, overleed dit jaar in maart. Zijn laatste concert is beschikbaar via een Magic Leap 2 headset. In dat optreden van 45 minuten, speelt Sakamoto 10 van zijn eigen composities, en aan het einde van elk stuk, applaudisseren de toehoorders. Maar eigenlijk waren die er niet, want dit concert had nooit plaats.

Eigenlijk is het een mixed-reality show, die je nu kan wereldwijd kan bekijken in musea en op festivals. De "show" begint met 80 mensen die in een cirkel zitten rond... tja, eigenlijk niets, tot zij een Magic Leap 2 headset opzetten. En dan verschijnt Sakamoto in het midden van de kring.

Dit optreden heet Kagami, het Japanse woord voor "spiegel", en het werd bedacht door productiestudio Tin Drum. Dat maakte een 3D model van Sakamoto in 2020 in Tokyo, op dat moment een van de twee steden ter wereld waar de nodige set-up voorhanden was om een 3D-afbeelding te maken van Sakamoto. Het duurde 3 dagen en er waren 48 camera's nodig om het optreden van Sakamoto te filmen. Het hele verhaal bij Wired.
https://www.wired.com/story/ryuichi-sakamotos-final-performance-is-a-virtual-only-engagement/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




PODCAST: IN HET HOOFD VAN

Deze podcast laat je beleven wat zich afspeelt in het hoofd van iemand, die met iets worstelt. Doordat gewerkt wordt met 8D-audio, beleef je in het eerste deel van elke aflevering de gedachten echt alsof ze in jouw hoofd zitten. Nadien praat de maakster van de podcast ook met de persoon zelf, die uitlegt wat er aan de hand is. Je beluistert de podcast het best met oortjes of een koptelefoon.

Zo lees je op de website van de podcast: "Met deze 8D-audio podcast kom je zo dicht mogelijk bij de continue gedachtestroom van mensen met mentale problemen. Door 8D-audio komt de audio van alle kanten op je af. Je brein wordt op zo'n manier voor de gek gehouden dat het voelt alsof wat je hoort afgespeeld wordt in de ruimte zelf, in plaats van dat het via je oortjes of koptelefoon in je oren komt."
Een aanrader.
https://www.npo3fm.nl/thema/in-het-hoofd-van




 
De nieuwe oogst


   
MONGOLED: MILITAIRE GESCHIEDENIS

Een website die je meer vertelt over de veldslagen uit het verleden. Klik een prentje aan, en je krijgt een korte uitleg, met verwijzing naar Wikipedia. Voor wie graag wat meer te weten wil komen over het (verre) verleden.
[Taal: EN]
https://mongoled.com/


ASK FAMOUS PEOPLE
Heb jij altijd al eens een vraag willen stellen aan Socrates, Bill Gates of William Shakespeare? Dat kan, op deze website. En je krijgt nog antwoord ook. Wij vroegen alvast aan Socrates wat de sleutel tot geluk is. En het antwoord stelde ons tevreden.
[Taal: EN]
https://www.askfamouspeople.com/


HOT DOG ETIQUETTE
Jawel, het bestaat: een website volledig gewijd aan de favoriete snack van de Amerikaan tijdens een voetbalwedstrijd, de hot dog. En daarop vind je de etiquette met de do's en dont's van de hot dog. Zo is het not done om verse kruiden op een bord te leggen waarop een hot dog gepresenteerd wordt. En is het de goede gewoonte om de saus (mosterd) die op je vingers overblijft na het eten van de hot dog aflikt - afwassen is uit den boze!
Dit en meer grappige weetjes op de site.
[Taal: EN]
https://www.hot-dog.org/culture/hot-dog-etiquette


THE ART OF FUGUE

Een fuga van Bach, die kan zo heerlijk kronkelen en kronkelen. Een lerares muziek maakte een wat gekke vergelijking: wentelen zoals een varkentje in de modder. En ervan genieten.
Deze website bevat een grafische weergave van dat kronkelen. Om dubbel te genieten dus...
[Taal: EN]
http://www.musanim.com/ArtOfFugue/


IPHONE WIKI

Een onofficiële wiki over de iPhone en alle mogelijke iDevices. Nieuws, samenstelling, evoluties enz. van iPads, Macs, maar ook de Apple TV en meer. Iedereen kan aan de wiki meewerken, je moet enkel een admin om een account vragen.
[Taal: EN]
https://www.theiphonewiki.com/wiki/Main_Page


TEXTEDITORS

Er bestaan enorm veel text editors - tekstbewerkers dus. Maar dat er maar liefst 2.047 bestaan, dat hadden wij niet kunnen vermoeden. Deze wiki vertelt je alles over die tekstverwerkers, van Adobe InDesing tot Z-Write.
[Taal: EN]
https://texteditors.org/cgi-bin/wiki.pl?EditorIndex


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SKEPP

SKEPP, dat is kort voor Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale. Een hele mondvol, die concreet betekent dat deze organisatie beweringen en verschijnselen onderzoekt die volgens de huidige stand van de wetenschap bijzonder onwaarschijnlijk of onmogelijk zijn. Astrologie, telepathie, homeopathie, kaartleggers enz. worden op de korrel genomen. Een website om uren door te brengen en vele interessante artikels te lezen.
[Taal: NL]
https://www.skepp.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VAREN



Dit is naar eigen zeggen het meest gelezen watersportmagazine van België. Je vindt er dan ook heel wat (heerlijk verfrissend!) nieuws over alles wat met watersport te maken heeft. Besprekingen van nieuwe boten en zelfs testen ervan, aankondigingen van evenement op en rond het water, wedstrijden... Kortom: erg uitgebreide informatie, in een mooi verzorgde lay-out.
[Taal: NL]
https://www.varen.be/


NOBEL- EN ANDERE PRIJZEN

De Nobelprijzen ken je ongetwijfeld. Zij bekronen personen / projecten die het hoogste in hun wetenschap bereikt hebben. Maar wist je dat er buiten de Nobelprijzen nog veel meer andere prijzen zijn die binnen hun vakgebied op een even hoge rang staan? Bekijk deze lijst maar eens op de Wikipedia.
[Taal: EN]
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_prizes_known_as_the_Nobel_or_the_highest_honors_of_a_field


THERE IS AN AI FOR THAT

Elke dag worden er nu AI-tools gelanceerd. Tools die op zichzelf staan, of die je kan gebruiken als add-on voor tools die je al hebt, zoals Slack. Deze website wil je op de hoogte houden van al deze nieuwe tools. Er hoort ook een wekelijkse nieuwsbrief bij.
[Taal: EN]
https://theresanaiforthat.com/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch voormalig hockeyer en huidig bestuurder bij het BOIC - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Urbain
    Menselijk gen - https://nl.wikipedia.org/wiki/ESR1
    Deense schrijver en dichter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Klaus_Rifbjerg
    De herovering van Nieuw-Nederland (9 augustus 1673) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Herovering_van_Nieuw-Nederland
    Archeologische cultuur van de 12e tot 4e eeuw v.Chr. op het grondgebied van het moderne Tsjetsjenië en Dagestan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zandakcultuur
    Wolga-Kozakken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wolga-Kozakken
    Natie van Indianen in de VS - https://nl.wikipedia.org/wiki/Menominee_(volk)
    Conflicten van de voormalige Sovjet-Unie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Conflicten_van_de_voormalige_Sovjet-Unie
    Standard Luik in het seizoen 2023/24 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Standard_Luik_in_het_seizoen_2023/24


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Herkozen premier van Griekenland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kyriakos_Mitsotakis_(1968)
    Conflict in Soedan in 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Conflict_in_Soedan_in_2023
    Opstand van de Wagnergroep - https://nl.wikipedia.org/wiki/Opstand_van_de_Wagnergroep
    Belgisch basketbalteam werd Europees kampioen in Ljubljana - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgisch_basketbalteam_(vrouwen)
    [DE] De Wiener Zeitung, die sinds 1703 bestaat, is voor het laatst in gedrukte vorm verschenen - https://de.wikipedia.org/wiki/Wiener_Zeitung


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Latijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Latijn


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- 15 procent van Nederlanders gebruikt al kunstmatige intelligentie; kwart daarvan denkt dat baan verdwijnt
Vijftien procent van de Nederlanders gebruikt al regelmatig of vaak kunstmatige intelligentie. Een groot deel denkt met artificial intelligence (AI) efficiënter te kunnen werken. Tegelijkertijd voorspelt een kwart van de gebruikers dat hun baan op den duur verdwijnt.
https://www.ad.nl/tech/br-15-procent-van-nederlanders-gebruikt-al-kunstmatige-intelligentie-kwart-daarvan-denkt-dat-baan-verdwijnt~a9eafea6/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Wachtwoorden uit PDF-bestanden halen
Sommige PDF-bestanden krijgen wachtwoorden omdat je dan bepaalde bewerkingen niet kan doen. Zo kan je bestanden misschien wel lezen, maar wil je ze omzetten naar een ander formaat (zoals Word), moet je eerst een wachtwoord ingeven.
https://computertaal.info/2023/06/27/wachtwoorden-uit-pdf-bestanden-halen/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Youfone start met het aanbieden van vast internet in België
Youfone biedt onder de noemer van Internet Thuis vast-internetabonnementen aan in België. Het goedkoopste abonnement kost 35 euro per maand voor 100/40Mbit/s. Het bedrijf biedt ook glasvezelabonnementen tot 1000/500Mbit/s aan.
https://tweakers.net/nieuws/211358/youfone-start-met-het-aanbieden-van-vast-internet-in-belgie.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Orange Belgium lanceert Livebox voor snel internet tot 1 Gbps
Samen met Vantiva, het vroegere Technicolor, introduceert Orange Belgium de Livebox. Met deze nieuwe DOCSIS 3.1 HFC kabelgateway en bijbehorende Wi-Fi Booster kan het telecombedrijf zijn Boost Giga-aanbod op de markt brengen met 1 Gbps en, tegen midden 2024, een nationale dekking van 95 procent.
https://datanews.knack.be/nieuws/telecom/orange-belgium-lanceert-livebox-voor-snel-internet-tot-1-gbps/




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



SLIM WERKEN MET MAPPEN OP DE MAC

Apple heeft zelf een goede file manager, maar je kan die nog slimmer maken door Mac folders aan te maken. Dat doe je in principe in Finder via File > New File, en de map dan een naam te geven. Je kan ook de toetscombinatie Command+Shift+N gebruiken.
Je kan slimme mappen aanmaken, en er zijn heel wat mogelijkheden met mappen. Dit artikel bij How-To Geek maakt van jou een mappen-expert.
https://www.howtogeek.com/901319/how-to-make-a-folder-on-a-mac/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


PAINT.NET PORTABLE


Er was een tijd dat de gratis beeldbewerkers van Microsoft, PAINT, een lachertje was. Maar die tijd is voorbij: Paint.NET is uitgegroeid tot een volwaardige beeldbewerker, met tal van mogelijkheden, waaronder het werken met lagen.
Nu is er ook een 'portable' versie van, wat wil zeggen dat je die kan opstarten zonder hem te moeten installeren.
https://www.chip.de/downloads/Paint.NET-Portable_81025582.html
https://www.getpaint.net/


MEMU: EMULATOR


Met deze emulator kan je Android games en apps op je Windows computer gebruiken.  Het programma biedt je een Android-interface die je gewend bent van de meeste Android-smartphones en -tablets. Er is ook een werkbalk die het gebruik van de emulator eenvoudiger maakt. Daar vind je basisfuncties zoals de volumeregelaars, een knop om het scherm te draaien en een knop om het toestel te schudden. Er is ook een snelkoppeling beschikbaar voor schermafbeeldingen en voor het installeren van externe APK's.
https://www.chip.de/downloads/MEmu_92550678.html
http://www.memuplay.com/


WINGPT: CHATGPT VOOR JE OUDE COMPUTER

Wist je dat je oude Windows 3.1 pc ook in staat is om ChatGPT te draaien? Je hebt daarvoor uiteraard zo'n oude computer nodig, plus dit progje. The Verge vertelt je er alles over.
https://www.dialup.net/wingpt/
https://www.theverge.com/2023/6/26/23773756/wingpt-chat-gpt-app-windows-3-1


MEEST GEDOWNLOADE APP IN BELGIË: TEMU

Nog nooit van gehoord? Dan ben je niet alleen. Wellicht omdat je niet tot de doelgroep behoort, want deze e-commerce app richt zich vooral tot hetzelfde publiek dat ook TikTok aanboort: tieners. Je vindt er van alles, van elektro tot make-up en bakvormen. En je betaalt niet met geld, wel met data. Bij De Standaard een achtergrondartikel.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20230613_95957445
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.einnovation.temu&hl=en&gl=US
https://apps.apple.com/us/app/temu-shop-like-a-billionaire/id1641486558


PROTONPASS

Proton, bekend van zijn beveiligde e-maildienst, heeft nu ook Proton Pass uitgebracht, een end-to-end versleutelde password manager. Je kan hem downloaden als aparte app voor Android en iOS of als extensie voor je browser. De gratis versie geeft je ondersteuning voor meerdere toestellen; een betalende versie geeft je ook 2F authenticatie en een onbeperkt aantal email-aliassen. TechCrunch vertelt je er meer over.
https://techcrunch.com/2023/06/28/proton-launches-its-password-manager-proton-pass/
https://proton.me/pass

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De ware ontdekkingsreis bestaat niet uit het aanschouwen van nieuwe landschappen,
maar uit het opnieuw leren kijken.

[Marcel Proust]