Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/6/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1316  van 10/6/2023


 

Gegroet lezer,

Heerlijk zonnig weer, de zomer is definitief aangebroken. Prima zonnetje voor de tomaten en de bloemen in de eigen tuin - maar de hele natuur staat in volle bloei. Elk seizoen heeft zijn schoonheid, nietwaar?

Deze week bracht zijn eigen technologische schoonheid: de nieuwe Vision Pro van Apple, die voorgesteld werd tijdens het WWDC congres voor ontwikkelaars. Waar uiteraard vele nieuwigheden voorgesteld werden, die wij kort samengevat voor u brengen.

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



WAARNEMERS BREKEN ZICH HET HOOFD OVER DE REDEN WAAROM YOUTUBE ZIJN KAR KEERT OVER COMPLOTTHEORIEËN
Vrijdag kondigde YouTube aan dat het geen filmpjes meer zal verwijderen waarin beweerd wordt dat er gefraudeerd werd bij de verkiezing van 2020 - de verkiezing waarbij Donald Trump verloor, en Joe Biden tot president verkozen werd. Sinds december 2020 had het die maatregel ingevoerd. YouTube zegt in een verklaring, dat het die beslissing zorgvuldig overwogen heeft, maar gaat niet verder in op wat dan die redenen zijn.

Het bedrijf zegt wel dat "in de huidige omgeving, het verwijderen van dergelijke content wel sommige misinformatie beperkt, maar het zou ook het ongewenst neveneffect kunnen hebben om politieke meningsuiting te beperken, zonder het risico op geweld en andere schade aanzienlijk te verminderen".

Een beslissing die voor veel controverse zorgt. Alternatieve feiten, mensen die in bubbels leven en die alleen maar in termen van "de goeden" en "de slechten" denken,  dat moet bestreden zijn, zo menen velen. Zoniet geraken mensen in de war, zij weten niet meer wat echt is en niet.

Hierover meer bij Engadget (1) en Axios (2).

De enige verklaring die ons mogelijk lijkt, is deze: tijdens zijn campagnerally's blijft Trump herhalen dat de vorige verkiezingen vervalst waren. En als YouTube zijn huidige beleid om beweringen over die vervalsing te weren, wil verderzetten, dan moet het alle toespraken gaan verwijderen waarin Trump naar deze vervalsing verwijst. En dan kan het gemakkelijk beschuldigd worden van censuur, van het kiezen van een standpunt in de nakende verkiezingsstrijd... Het wordt echt moeilijk balanceren op de slappe koord van de vrije meningsuiting op sociale media in de VS!

Voor alle duidelijkheid: YouTube blijft nog altijd bepaalde misinformatie over de verkiezingen verwijderen. Claims over wie wel en niet mag kiezen bijvoorbeeld, foutieve informatie over het registreren voor de verkiezingen, enz, dat wordt wel degelijk geweerd.
https://www.engadget.com/youtube-changes-misinformation-policy-to-allow-videos-falsely-claiming-fraud-in-the-2020-us-election-184319851.html?src=rss
https://www.axios.com/2023/06/02/us-election-fraud-youtube-policy



TWITTER OPNIEUW IN WOELIG WATER OVER CONTENT
Een ander sociaal netwerk dat het de voorbije dagen moeilijk had met bepaalde content, is Twitter. Kort samengevat had de conservatieve uitgave The Daily Wire een akkoord afgesloten om zijn documentaire "What is a woman" in première te laten gaan op Twitter. De uitgever zou ook een pakket kunnen kopen, om de film op een speciale evenementpagina te hosten, en de film te promoten bij alle Twitteraars, en dat gedurende de eerste 10u. Nu is die documentaire controversieel, omdat hij hij vragen stelt bij transpersonen. En nadat men bij Twitter (wie ook die "men" was) de documentaire bekeken had, werd het aanbod voor dit pakket ingetrokken. Meer nog: Twitter zei aan de uitgever dat het bereik van de film beperkt zou worden, en dat er een label bij geplaatst zou worden, "haatcontent", omwille van "misgendering" (foutieve genderinformatie).

Nadat The Daily Wire dit bekendmaakte, reageerde Musk dat deze belissing een "fout was van verschillende mensen bij Twitter" en dat de film wel zeker toegelaten was.  Een verklaring van Musk die, althans volgens bepaalde media, ervoor gezorgd heeft dat opnieuw een van de kaderleden van Twitter ontslag genomen heeft uit onvrede met het beleid.

De film is ondertussen wel te bekijken voor wie The Daily Wire volgt, maar zal niet aanbevolen worden voor wie dat niet doet.
https://www.engadget.com/twitters-head-of-safety-and-content-moderation-has-left-the-company-053113054.html?src=rss
https://www.nbcnews.com/tech/social-media/musk-elon-twitter-ella-irwin-trans-video-what-is-a-woman-stream-rcna87429



WORDPRESS: NU OOK EEN NIEUWSBRIEF MET ADVERTENTIES
WordPress is nog altijd een van de meest gebruikten Content Management Systemen (CMS) voor blogs. Je maakt je website door uit een van de duizenden thema's te kiezen die beschikbaar zijn en de lay-out van je website bepalen. En dan voeg je add-ons toe die extra functies, zoals een kalender, woordwolken enz. op je website mogelijk maken. Zodra dat klaar is, kan je gewoon elke dag of hoe vaak je ook maar wenst, een tekst op je website plaatsen, vergezeld van een website, een filmpje of andere multimedia, en dat gewoon door die in een formulier te plaatsen.

WordPress bestaat in twee versies: WordPress.com, waar je blog gratis gehost wordt, maar mits beperkingen, en een eigen WordPress installatie kiezen bij een hostingbedrijf. Dat laatste geeft je dan weer meer vrijheid, maar je moet meer zelf doen. Bij WordPress.com was je tot nu toe eerder beperkt in manieren om geld te verdienen met je blog. Maar dat is de laatste tijd aan het veranderen. In december 2022 breidde WordPress al de mogelijkheden uit om nieuwsbrieven te verzenden, en nu voegt het daar ook de mogelijkheid aan toe om daar geld voor te vragen, door het abonnement op zich betalend te maken, of door premium content aan te bieden.

Deze mogelijkheid wordt uitgerold voor alle Wordpress.com gebruikers, ook wanneer je een gratis account hebt. Heb je echter al een betalend plan dan zal je minder transactiecommissie moeten betalen op de nieuwsbriefabonnementen.
https://techcrunch.com/2023/06/01/wordpress-com-challenges-substack-with-launch-of-paid-newsletters/



APPLE VISION PRO: HIGH END
Op zijn World Wide Developers Conference (WWDC) heeft Apple verschillende nieuwigheden voorgesteld, waarbij de Apple Vision Pro wel een uitschieter was. Het is een high end headset geworden, vol technische snufjes: maar liefst 12 camera's, vijf sensoren, zes microfoons, een M2 chip en een nieuwe R1 chip, een digitale kroon, en Zeiss lenzen voor wie in het gewone leven een bril moet dragen voor gezichtscorrectie.

Bij de headset kan je zelf aanpassen hoe "immersief" die moet zijn - je kan je volledig onderdompelen in de virtuele wereld, of je kan de échte wereld laten doorschemeren - dat bepaal je zelf.

Al die technische snufjes vreten uiteraard heel wat energie. En daar stelt de Vision Pro op het eerste zicht teleur: om te voorkomen dat de headset te zwaar zou worden, zit de batterij in een apart toestelletje dat je in je zak draagt en via een draad verbonden is  met je headset. De batterijduur is opvallend kort: 2u. Maar je kan de headset ook aan de gewone stroom hangen.

Opvallend is wel dat je, als je dat wil, je eigen ogen kan laten projecteren op de buitenkant van het scherm. Wat toch wel een beetje griezelig aanvoelt.

Waarnemers verwachten veel van de Vision Pro. Om Malik meent dat dit toestel de manier waarop we video beleven wel eens volledig zou kunnen veranderen, net zoals de iPod muziek draagbaar gemaakt heeft, en de iPhone het idee om digitaal "geconnecteerd" te zijn, geherdefinieerd heeft (1)

Over de prijs is heel wat te doen, want het toestel zal maar liefst 3.500 dollar kosten. Niet direct voor de doorsnee gebruiker dus. Nu is de Hololens van Microsoft ook niet goedkoop (eveneens 3.500 + btw), maar die richt zich meteen tot professionals. Apple is dat wellicht ook van plan, door het toestel de benaming "pro" mee te geven, maar richt zich tegelijkertijd tot de gewone gebruiker, door aan te kondigen dat dit ideaal wordt om te gamen, en meteen een samenwerking met Disney+ te lanceren. In Het Nieuwsblad zegt de CEO van het bedrijf I-Illusions, bekende game-maker, dat het ontwikkelen van een game heel veel geld kost, en dat die kosten enkel goedgemaakt worden wanneer er heel veel exemplaren van verkocht worden. Wat dus een massaproduct vereist, niet een headset waarvoor je 3.500 dollar moet neertellen. (2)
Meer over de Vision Pro bij Apple zelf. (3)
https://om.co/2023/06/05/my-big-takeaways-from-wwdc-2023/
https://www.hln.be/tech/peperduur-maar-voor-onze-sector-is-dit-een-iphone-moment-kenner-fileert-apple-bril-en-legt-uit-waarom-hij-die-toch-zou-kopen~a468fa56/
https://www.apple.com/apple-vision-pro/



GOOGLE: PASSKEYS VOOR GOOGLE WORKSPACE
Google heeft een open betaversie gelanceerd van passkeys voor Google Workspace accounts. Daardoor kunnen meer dan 9 miljoen gebruikers van zo'n Workspace in die tool inloggen met een passkey in plaats van met een wachtwoord - wat ook geldt voor Google Cloud.

Ter herinnering: de passkey werd ontwikkeld door de FIDO Alliance en is gebaseerd op versleutelingsprotocollen met een publieke sleutel, waardoor je in websites kan inloggen via authenticatie op je toestel zelf, bijvoorbeeld een vingerafdruksensor of Face ID op je smartphone.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/6/5/23749180/google-workspace-cloud-passkey-support-password-2fa-fido-security-phishing



BYE BYE CORTANA, HELLO BING
Microsoft heeft aangekondigd dat Cortana in Windows binnenkort vervangen zal worden door de nieuwe AI-tools, en dat de digitale assistent Cortana dus ook niet langer als een aparte app zal blijven bestaan.

In plaats van Cortana (dat niet echt een heel slimme assistent was) kan je voortaan beroep doen op al die andere AI-tools die nu volop uitgerold worden: Bing en Bing Chat met AI, de spraakherkenning op Windows 11, de Copilot in Microsoft 365 en in Windows 11.

Cortana zal (voorlopig althans) nog wel blijven bestaan in sommige van de Microsoft producten, zoals  de mobiele apps van Outlook en Teams.
https://www.androidauthority.com/microsoft-kill-cortana-windows-3331248/



WWDC: NOG NIEUWE HARDWARE EN SOFTWARE VAN APPLE
Uiteraard was de Apple Vision Pro de ster van de avond tijdens de keynote op de WWDC-conferentie. Maar er was nog veel meer nieuws.
Eerst de hardware:

-Een 15 inch MacBook Air, 1,5 mm dik, met 24 GB geheugen. Prijs €1.299 (en $1.199 voor studenten)

-Een nieuwe Mac Studio, met een M2 Max chip, die 25% sneller is dan de M1 Max. Die kost $1.999

-Nieuwe Mac Pro met Apple Silicon, met super specs, maar ook een super prijs: vanaf $6.999

En dan de software, namelijk iOS17 met volgende nieuwigheden:
-De contactpersonen verschijnen als Contact posters bij het bellen, en er is ook een contact fiche. Dit werkt met CallKit, zodat ook apps van derden dit kunnen aanroepen

-Live Voicemail: je kan een gesprek dat je net gemist hebt, en waarvan de beller een boodschap aan het inspreken is, alsnog opnemen.

-Transcriptie van de gesprekken is mogelijk, dat gebeurt dus wel op het toestel zelf, niet in de cloud

-En bij de boodschappen heb je voortaan zoekfilters zodat je niet de hele rij moet aflopen en meteen naar de boodschap kan springen die jou het dringendste lijkt.

Er zijn nog nieuwigheden aan Airdrop zodat je data uitwisselt door gewoon twee toestellen tegen elkaar te houden. Er is een nieuwe Journal app, het klavier heeft betere autocorrectie. En je moet niet langer Hey Siri zeggen, Siri volstaat.
Meer info bij de permalink van Techmeme.
https://www.techmeme.com/230605/p27#a230605p27


BEREAL: NU OOK MET REALCHAT
BeReal is, zoals je wellicht weet, het netwerk dat wat meer realiteit wil brengen in de sociale netwerken. Bij Instagram en TikTok is alles gekunsteld, zijn de influencers perfect gemanicureerd. Bij BeReal moet je zo naturel mogelijk zijn. En dat wordt in de hand gewerkt door het feit dat je in de app onverwacht een melding krijgt om een foto te maken van jezelf, zoals je bent, en vertelt wat je aan het doen bent. Gewoon zoals je bent dus.

BeReal heeft nu een nieuwe functie toegevoegd, als test: RealChat, momenteel enkel beschikbaar in Ierland.

Daarbij kan je dus boodschappen, afbeeldingen en reacties naar je vrienden sturen, privé, wanneer je maar wil - je bent dus niet meer beperkt tot het raam van 2 minuten dat je normaal gezien moet eerbiedigen om op de melding te reageren.

De laatste tijd probeert BeReal, dat zijn groei zag stilvallen, nieuwe manieren te vinden om nieuwe gebruikers en hun engagement te lokken. Zo heeft het verleden maand RealPeople uitgebracht, een feed van geselecteerde gebruikers, naast de mogelijkheid om te tonen waarnaar je aan het luisteren bent wanneer je iets post. Maar om toch nog het "échte" aan te moedigen, worden er via de Bonus BeReal extraatjes uitgedeeld aan gebruikers die toch nog altijd hun posting plaatsen binnen de voorgeschreven tijd van 2 minuten na de melding.

Heeft die nieuwe RealChat functie dan geen nadelen? BeReal heeft getracht die risico's in te calculeren. Zo kan je enkel de boodschappen via deze functie versturen naar je echte vrienden, niet naar willekeurige personen, en niet naar groepen.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/06/01/bereal-is-adding-a-messaging-feature-called-realchat/



MICROSOFT TEAMS: ENKELE NIEUWIGHEDEN VOOR DE GRATIS VERSIE
Microsoft Teams, de online samenwerkings- en videoconferentietool van Microsoft, zal enkele extra functies toevoegen aan de gratis versie - maar dan wel alleen voor wie Windows 11 geïnstalleerd heeft. En deze functies gelden ook voor de gratis gebruikers - mensen die de tool gebruiken voor bijvoorbeeld hun vereniging.

Voortaan zullen communities ondersteund worden, waardoor functies die interessant zijn voor bedrijven, ook beschikbaar worden  voor die verenigingen. Zo kan je daar een een groep aanmaken met een bepaalde focus, en die beheren.

Deze functies zijn nu enkel beschikbaar voor mobiele toestellen, maar zullen op termijn op Windows 10, macOS en het Web beschikbaar worden.

Wat ook heel belangrijk is: de gebruikers zullen ook AI kunnen toepassen. Want in deze nieuwe versie van Teams is ook Microsoft Designer geïntegreerd, waarmee je dus afbeeldingen en andere media kan maken via tekstuele opdrachten.
Meer bij The Verge..
https://www.theverge.com/2023/6/1/23745051/microsoft-teams-windows-11-communities-designer



AUTOMATTIC: AI-ASSISTENT VOOR WORDPRESS
We hebben het al eerder deze week gehad over Automattic, het bedrijf achter bloggingsite WordPress.com: dat had namelijk de mogelijkheid uitgebracht om met je blog ook nieuwsbrieven aan te bieden, tegen betaling. Nu is er nog nieuws: het heeft een AI-assistent geïntegreerd in WordPress, die werkt in alle websites die door Jetpack aangedreven zijn.

Concreet wil dit zeggen dat je een AI-Assistent blok aan je content kan toevoegen, die teksten kan aanmaken, lijsten en tabellen op basis van jouw prompt. Daarbij kan je zelf een "toon" bepalen voor de tekst, bijvoorbeeld cynisch of humoristisch. Deze assistent werkt bij de lancering met 12 talen.
https://techcrunch.com/2023/06/07/automattic-launches-an-ai-writing-assistant-for-wordpress/

 

CNET MAAKT RICHTLIJNEN PUBLIEK OVER HOE HET AI GAAT GEBRUIKEN IN ZIJN ARTIKELS
Artificiële intelligentie zoals die van ChatGPT staat op gespannen voet met journalistiek. CNET bijvoorbeeld kreeg in november  kritiek toen bekend werd dat de nieuwssite artikels publiceerde waarbij de naam van een journalist vermeld werd, maar wanneer je daarop klikte dan kreeg je te lezen "Dit artikel werd gemaakt met behulp van automatiseringstechnologie".  Futurism schreef hierover een verhaal, en CNET kreeg het hard te verduren voor die praktijk.

Nu heeft CNET  een memo gepubliceerd: "How we will use Artificial Intelligence at CNET". Daarbij wordt gebruikgemaakt van AI via een tool, die het RAMP noemt, Responsible AI Machine Partner. Al een geluk dat CNET niet weet dat een "ramp" in de Nederlandse taal een heel andere functie heeft!

De regels die het daarbij hanteert:
-CNET zal "voortaan" geen machinaal aangemaakte afbeeldingen of video meer gebruiken

-Reviews en testen van producten zullen gedaan worden door echte mensen

-Geen enkel artikel zal volledig door een machine geschreven worden

-Auteurs mogen wel AI-tools gebruiken die data sorteren en analyseren, zoals de prijs van artikels en de beschikbaarheid. AI kan ook gebruikt worden om de krijtlijnen van een artikel te maken, bestaande tekst te analyseren, en bijkomend verklarend materiaal aan te maken.
Ons lijkt het een eerlijke manier van werken. Niet?
https://www.theverge.com/2023/6/6/23750761/cnet-ai-generated-stories-policy-update



NOG ENKELE BERICHTJES OVER APPLE
Op de WWDC conferentie van Apple werden nog enkel interessante aankondigingen gedaan, die misschien door de mazen van het net gevallen zijn, maar die toch belangrijk zijn. Zo komt er een nieuwe Game Porting Toolkit, een bericht dat gamers zal verheugen. Volgens Apple zou deze tool instant Windows games kunnen omzetten zodat die ook op macOS kunnen draaien, net zoals het Proton System van Valve kan draaien op de Steam Deck. Het idee hierachter is dat ontwikkelaars een ongewijzigde versie van een game kunnen draaien op de Mac, zodat zij kunnen zien welke problemen er kunnen optreden, vooraleer de game volledig te "porteren" naar de Mac. Maar gewone gebruikers kunnen de tool ook installeren  - met de waarschuwing dat die games mogelijk niet perfect zullen draaien op hun Mac. (1)

Een tweede bericht: wie een abonnement heeft op News Plus, krijgt voortaan ook toegang tot dagelijkse kruiswoordpuzzels, zo werd vermeld in de iOS preview. Maar het is onduidelijk of Apple zelf die kruiswoordpuzzels zal aanmaken, of dat die afkomstig zullen zijn van externe partijen. (2)

Een derde bericht zou een tipje van de sluier kunnen lichten over wat Apple eigenlijk van plan is met zijn Vision Pro. Namelijk dat het deze headset echt bedoelt voor professioneel gebruik (en dat er misschien later een versie komt voor de gewone gebruiker? wat hoogst onwaarschijnlijk is, gezien de tech die in de headset zit en heel duur is!) Apple heeft namelijk de AR start-up Mira overgenomen, een bedrijf dat al headsets maakt, die zowel door de Amerikaanse luchtmacht en marine gebruikt worden, als in het pretpark Nintendo World om te gebruiken tijdens zijn Mario Kart Ride. (3)
https://www.theverge.com/2023/6/7/23752164/apple-mac-gaming-game-porting-toolkit-windows-games-macos
https://www.theverge.com/2023/6/6/23751000/apple-news-plus-crossword-puzzles-ios-17
https://www.theverge.com/2023/6/6/23751350/apple-mira-ar-headset-startup



ADOBE KONDIGT FIREFLY FOR ENTERPRISE AAN
Artificiële intelligentie is fantastische, alleen niet erg discreet. Wanneer je gebruikmaakt van de tools die online beschikbaar zijn, bestaat er altijd het gevaar dat je ongewild vertrouwelijke informatie lekt. Daarom brengen steeds meer bedrijven AI-tools uit die je zelf binnen je bedrijf kan toepassen, op je eigen gegevens. De resultaten blijven dan ook vertrouwelijk binnen je bedrijf.

In die optiek past de aankondiging die Adobe deed deze week over zijn Firefly for Enterprise. Daarmee kunnen werknemers van een organisatie generatieve AI gebruiken om door middel van een prompt die zij schrijven, afbeeldingen of tekst te creëren. Firefly kunnen zij toepassen vanuit de verschillende tools van Adobe: de app, Creative Cloud of Adobe Express. Admins kunnen hun versie van Firefly bijvoorbeeld trainen op de logo's van het bedrijf of de huisstijl.

Firefly bestaat al sinds maart. De versie voor bedrijven zal pas later concreet uitkomen, want nu zit het nog in bèta. Adobe heeft in elk geval het volste vertrouwen dat Firefly de auteursrechten van afbeeldingen zal eerbiedigen, dat het belooft dat het bedrijven zal vergoeden als die vervolgd worden voor inbreuken op de auteursrechten bij de afbeeldingen die Firefly gemaakt heeft. (2)
https://www.theverge.com/2023/6/8/23753564/adobe-firefly-enterprise-generative-ai-express-commercial
https://www.fastcompany.com/90906560/adobe-feels-so-confident-its-firefly-generative-ai-wont-breach-copyright-itll-cover-your-legal-bills



ZUCKERBERG: AI IN ALLE PRODUCTEN
In een meeting met zijn werknemers heeft Mark Zuckerberg zijn mening gegeven over de Vision Pro van Apple, de headset die volgens Tim Cook "spatial computing" mogelijk moet maken, en de toekomstige interface zou zijn om met je computer te werken. In plaats van een scherm zou je dus alles zien op je headset en je zou zelfs met een virtueel klavier werken.

De techniek in de headset mag dan al indrukwekkend zijn, Zuckerberg is niet onder de indruk. Hij zei dat de Vision Pro misschien wel de visie op de toekomst van computing kan zijn, maar dat het niet de toekomst is die hij wil (1).

Maar dat terzijde. Het eigenlijke onderwerp van de meeting van Zuckerberg was artificiële intelligentie: Meta, het moederbedrijf boven Facebook, WhatsApp en Instagram, zal in de toekomst overal generatieve AI integreren om afbeeldingen, tekst en video te creëren.

Nu moet je daar niet echt van opkijken. Want eigenlijk is Meta al een hele tijd bezig met AI en is het een van de koplopers van generatieve AI. Het heeft tot nu toe echter geaarzeld om dat in zijn producten te verwegen.

Dat zal dus veranderen: alle producten van Meta krijgen AI. En dat zal leuk zijn voor de gebruikers. In Instagram bijvoorbeeld zal je met een tekst prompt je eigen foto's kunnen bewerken en die dan delen in Instagram Stories.  In Messenger en WhatsApp zullen AI agents komen, die verschillende personaliteiten hebben en mogelijkheid bieden om je te amuseren. In juli komt er dan nog een hackaton rond generatieve AI, en Zuckerberg heeft beloofd dat hij zijn AI-research en technologie zal delen met de open source community.

Wil die focus op AI nu zeggen dat Meta de metaverse opzij schuift? Dat lijkt niet het geval te zijn - althans volgens Axios verkoopt Zuckerberg deze focus op AI eerder als een uitbreiding, niet als vervanging van de inspanningen voor de metaverse. (2)
https://www.theverge.com/2023/6/8/23754239/mark-zuckerberg-meta-apple-vision-pro-headset
https://www.axios.com/2023/06/08/meta-ai-zuckerberg-announcement-generative



WHATSAPP CHANNELS: EEN NIEUWE WEG
Met verloop van jaren heeft WhatsApp verschillende functies en tools toegevoegd aan zijn app, maar het bleef eigenlijk altijd een chat app. Met andere woorden: tweewegsconversatie, of je nu in een gesprek met één persoon bent of met een hele groep. Met zijn nieuwe functie, de Channels, verandert dat, want dat is eenwegsverkeer: wie zo'n channel beheert kan zijn content "uitzenden" naar mensen die het kanaal volgen.

Meta bekijkt die Channels als een nieuwe creator tool, want er zouden plannen zijn om ook betalingen in te bouwen en mogelijkheden om geld te verdienen met de kanalen.

Volgens The Verge zou de privacy wel niet helemaal gegarandeerd zijn. Enerzijds wordt de geschiedenis van een channel slechts 30 dagen bewaard en kunnen admins het kanaal zo instellen dat volgers geen schermafdruk kunnen maken of een boodschap kunnen forwarden. Maar anderzijds is de content in die channels niet end-to-end versleuteld.
https://www.theverge.com/2023/6/8/23753404/whatsapp-channels-broadcasts-app
https://www.engadget.com/whatsapps-new-channels-feature-lets-accounts-send-one-way-updates-to-followers-090843232.html?src=rss


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!




TAMAGOTCHI HERLEEFT
Deze week heb je dus heel wat aankondigingen van Apple kunnen lezen, gedaan op de WWDC. Waarover het echter verdacht stil bleef, dat was de metaverse - de universele wereld waarin alle VR-werelden verbonden zouden worden. Een bedrijf dat hierover wél een aankondiging deed, was Bandai Namco, bekend voor zijn Tamagotchi - de gadget die  een virtueel diertje voorstelde dat "leefde" en dat je door het regelmatig te voeden, te laten slapen enz. In het leven moest houden.

Welnu: Bandai Namco heeft aangekondigd dat er een nieuwe versie is van dat VR diertje: de Tamagotchi Uni. Die heeft een internetverbinding via WiFi, waardoor je dan samen met anderen kan spelen in een online plek, de "Tamaverse" - de virtuele wereld van de Tamagotchi.  Daar vind je dan de Tama Arena, Tama Parties, Tama Fashion en Tama Travel. De spelers kunnen echter niet interageren met elkaar, zij kunnen niet met elkaar communiceren.

De Tamagotchi Uni is ook verkrijgbaar als een polshorloge, om aan je arm te dragen, dankzij de bijgevoegde polsband. Het ding kost $60 in preorder, met verzending op 15 juli.
https://www.theverge.com/2023/6/6/23749564/tamagotchi-uni-tamaverse-device-metaverse-watch
https://www.bandai.com/products/tamagotchi-uni-pink/



SLIMME RING VAN OURA WERKT NU OOK MET COMMUNITIES
Een slim armbandje als health tracker, dat is helemaal ingeburgerd. Maar een slimme ring, dat blijft toch nog even wennen. Nochtans is de Oura flink op weg om de harten te veroveren.

Nu hebben de makers van de Oura een nieuwe community gecreëerd voor de gebruikers, Circles. Gebruikers kunnen zelf een Circle aanmaken of zich aansluiten bij een bestaande Circle, om gegevens te delen over hun slaap- en activiteitsscores. De app voor Android en iOS heeft voortaan ook een algoritme om de slaap te berekenen.

Lijkt interessant - de slimme ring is niet zo heel duur, $300. Maar waar je bij andere slimme health trackers gewoon het toestel kan koppelen aan een app naar keuze, moet je bij de Oura een maandelijks abonnement nemen op de bijhorende app...
https://www.theverge.com/2023/6/8/23752876/oura-ring-social-circles-sleep-stage-algorithm


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



DE RECHTVAARDIGE RECHTERS

Al ontelbare jaren bestaat er op Radio2 op zaterdag een humoristisch programma, De Rechtvaardige Rechters. Daarin  wordt de actualiteit op de korrel genomen, door een vaak wisselend panel. Je kan deze radio-uitzending ook volgens als podcast. En voor ons is dit een aanrader!
Je kan de afleveringen ook online beluisteren uiteraard.
https://radio2.be/lees/radio-2-podcast-de-rechtvaardige-rechters





 
De nieuwe oogst


   
SCRIBBLE TO ART
Deze webdienst werkt met AI om van jouw simpele tekening een heuse afbeelding te maken. Teken een trein, heel ruw, en de AI zal daar een realistische afbeelding van maken. Net zoals vele andere AI-diensten kan je de dienst gratis uittesten, maar daarna neem je een abonnement vanaf 10 dollar per maand.
[Taal: EN]
https://scribbletoart


GREAT BOOKS LISTS

Een lijst met lijstjes, van fantastische boeken om te lezen. Lijsten die de maker van het artikel ook "canons" noemt, en die boeken uit de hele wereld bevatten. Er is een Westerse Canon, een Oosterse, een Wereld canon. Zo kom je op de hoogte van bijvoorbeeld meesterwerken van de Aziatische literatuur, de 100 meest betekenisvolle boeken aller tijden, enz.
[Taal: EN]
http://sonic.net/~rteeter/greatbks.html


RECIPE CALCULATOR


Een origineel concept voor recepten. Hier geef je gewoon in hoeveel calorieën je wil op een dag, in hoeveel maaltijden, en je krijgt netjes uitgerekend een aantal recepten die hieraan voldoen. Je kan kiezen uit Paleo, Vegetarisch, Vegan, Keto, Mediterraan, of gewoon alles.
[Taal: EN]
https://recipescal.com/


CODE ON THE COB

Deze website is voor wie graag met code speelt. Hier krijg je namelijk uitdagingen die je met code moet oplossen. En je kan alles uittesten en draaien.
[Taal: EN]
https://www.codeonthecob.com/


COLUMS VOOR NOTION

Dit is een add-on voor de notitiestoftware Notion. Die zet elke database om in kolommen zodat je er meer inzicht in hebt. Productiever dus, en nog mooi bovendien.
[Taal: EN]
https://columns.ai/notion?ref=producthunt


TEACH ENGINEERING

Engelstalig, maar leerkrachten hier ten lande kunnen er ideetjes opdoen om kinderen liefde voor de STEM-vakken bij te brengen. Je leert er tegelijkertijd heel wat over het Amerikaanse schoolsysteem.
[Taal: EN]
https://www.teachengineering.org


SOORTEN PIZZA

Wist je dat er meer dan 500 verschillende soorten pizza bestaan? Deze website brengt je een overzicht per regio, van de verschillende soorten, wat er dan op de pizza ligt. Om honger van te krijgen!
[Taal: EN]
https://www.pizzarecipe.org/different-types-of-pizza/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEOPUNT

Voor velen zal het even schrikken zijn, te vernemen dat hun eigendom, hun grond, ingekleurd staat als jachtterrein. Want zij weten niet dat zij zelf hun terrein moeten afmelden via Geopunt. Een artikel hierover bij VRT.
[Taal: NL]
http://Geopunt.be
https://vrt.be/vrtnws/nl/2023/06/05/jachtgebied/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KAPELLETJES
Deze website brengt de kapelletjes in Vlaanderen in kaart - en dat zijn er wel 15.000. Een pracht van een project, dat de aloude traditie van de kapelletjes in straten en langs de wegen eer aandoet.
https://kapelletjes.be


CHARACTER.AI: SPREEK EENS MET EEN BEKEND PERSOON

De meeste chatbots zijn erop gericht om productiviteit te verhogen of nuttige informatie te verschaffen. Character.ai daarentegen lijkt een beetje op science fiction, want je kan er een gesprek houden met een bestaand of fictief karakter.  Zoals een karakter in een boek of een bekend acteur.
[Taal: EN]
http://character.ai/


REPLIKA: JE VIRTUELE SOUL MATE
Met deze AI kan je dan weer je eigen AI gezel maken, je persoonlijke AI vriend, waarmee je een eigen relatie kan opbouwen. Maar let op dat je niet verliefd wordt op je karakter, want er zijn al veel verhalen verschenen over mensen die een romantische relatie aangingen met zo'n AI vriend, en waarmee het verkeerd afliep.
Deze dienst is gratis om te gebruiken, maar er bestaat ook een betaalde versie, Replika Pro, die $15 per maand kost.
[Taal: EN]
https://replika.com/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Centraal Strafregister - https://nl.wikipedia.org/wiki/Centraal_Strafregister
    Meesterwerk van de beeldhouwkunst uit het Middenrijk van het oude Egypte - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofd_van_Amenemhat_III
    Nummer van de Amerikaanse zanger Chubby Checker - https://nl.wikipedia.org/wiki/Let%27s_Twist_Again
    Zweedse opruimmethode - https://nl.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6st%C3%A4dning
    Arameeërs in Turkije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aramee%C3%ABrs_in_Turkije
    Bevolkingsgroep in Siberië die Jenisejische talen spreekt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jenisejische_volkeren
    Franse beeldhouwer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jean_Baptiste_Louis_Joseph_Moreau
    Tweede afdeling 2023-24 (voetbal België) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_afdeling_2023-24_(voetbal_Belgi%C3%AB)
    Belgisch muzikant en componist wonende te Leuven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Illuminine


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Verwoesting van de Kachovkadam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Verwoesting_van_de_Kachovkadam
    Kachovkadam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kachovkadam
    Treinramp in Odisha - https://nl.wikipedia.org/wiki/Treinramp_in_Odisha


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Brazilië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Brazili%C3%AB


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
Inloggen met een passkey is de beste bescherming tegen phishing
Steeds meer smartphones ondersteunen passkeys: een manier om in te loggen zonder dat je een wachtwoord nodig hebt. Dat is niet alleen makkelijker, maar ook veiliger.
https://www.ad.nl/tech/inloggen-met-een-passkey-is-de-beste-bescherming-tegen-phishing~abb84ce7/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

Digitale beveiliging voor zelfstandigen ?: veilig blijven zonder hulp van een IT-team
Niemand wil zijn tijd besteden aan het afhandelen van de gevolgen van een beveiligingsincident in plaats van aan het opbouwen van zijn bedrijf
https://computertaal.info/2023/06/06/digitale-beveiliging-voor-zelfstandigen-%e2%80%91-veilig-blijven-zonder-hulp-van-een-it-team/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

Twitter wil geverifieerde gebruikers gaan betalen voor advertenties in reacties
Elon Musk zegt dat Twitter makers over enkele weken gaat betalen voor advertenties in reacties. Alleen 'geverifieerde gebruikers' komen in aanmerking voor betaling en enkel advertenties die aan geverifieerde gebruikers worden getoond tellen mee.
https://tweakers.net/nieuws/210638/twitter-wil-geverifieerde-gebruikers-gaan-betalen-voor-advertenties-in-reacties.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be
Starter van de week: Foodpairing ontwikkelt nieuwe smaken met behulp van AI
De juiste smaak voor het juiste publiek; dat is wat het Gentse Foodpairing voor grote voedingsconcerns uitzoekt, met behulp van artificiële intelligentie. Als je in de supermarkt chips met rosbiefsmaak vindt die perfect bij een biertje passen, dan is dat dankzij hen.
https://datanews.knack.be/nieuws/bedrijven/start-ups/starter-van-de-week-foodpairing-ontwikkelt-nieuwe-smaken-met-behulp-van-ai/








 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIP: ZO ACTIVEER JE DE ENERGY SAVER MODE OP CHROME

De Chrome browser kan veel, maar kan ook veel energie verslinden. Voor je het weet is de batterij van je laptop leeg. Dat kan voorkomen worden, door de Energy Saver Mode in Chrome te activeren. Die optie zit helaas een beetje verborgen. Dit artikel bij How-to Geek vertelt het. Of je kan een filmpje bekijken bij Lifehacker.
https://lifehacker.com/this-hidden-setting-will-stop-chrome-from-killing-your-1850141127
https://www.howtogeek.com/875326/chrome-energy-saver-mode/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


LATE NO MORE [MAC]


Met deze app voor je Mac kom je nergens meer te laat. Hij zal je meldingen geven van een komende afspraak, en hoe dichter het tijdstip nadert, hoe intenser de meldingen worden.
https://www.focusbear.io/en/late-no-more



GRIDPLAYER: MEERDERE VIDEO'S INEENS

Met GridPlayer, dat op VLC gebaseerd is, kan je verschillende video's tegelijkertijd bekijken, in een rooster. Waarom je dat zou doen? Om bijvoorbeeld de vele video's op je harde schijf te triëren bijvoorbeeld.
https://www.chip.de/downloads/GridPlayer_183958886.html
https://github.com/vzhd1701/gridplayer



CYBERLINK DIRECTOR SUITE 365

Met deze media-suite biedt Cyberlink verschillende programma's voor het bewerken van video, audio en foto's. Zelfs een eigen clouddienst om deze bestanden op te slaan. Dankzij nieuwe AI-functies kan je de bestanden nog gemakkelijker bewerken.
https://www.chip.de/downloads/Cyberlink-Director-Suite-Test_70358893.html
https://www.cyberlink.com/downloads/trials/powerdirector-video-editing-software/download_en_GB.html


STELLAR PHOTO RECOVERY: FOTO'S VERZAMELEN

Deze gratis software vindt alle verloren foto's en videobestanden op je harde schrijf terug. Want per ongeluk verwijderde foto's zijn nog niet helemaal verloren. Deze tool kan ze terugvinden en indien nodig herstellen.
https://www.chip.de/downloads/Stellar-Photo-Recovery_183633549.html
https://www.stellarinfo.com/photo-recovery-software.php



CHATGPT VOOR IOS

OpenAI heeft enkele nieuwigheden aan zijn iOS app aangebracht. Zo is er integratie met Shortcuts, zodat je ChatGPT prompts kan aanmaken in Shortcuts en die dan als een link kan bewaren tussen de AI-tool en verschillende apps. Concrete voorbeelden bij Engadget.
https://openai.com/blog/introducing-the-chatgpt-app-for-ios
https://www.engadget.com/chatgpt-for-ios-gets-support-for-siri-and-shortcuts-095557134.html?src=


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK

"Militarisme: tot de tanden bewapend omdat daar boven niets meer zit."
[Toon Verhoeven]
Nederlands aforist