Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
25/5/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1313  van 20/5/2023


 

Gegroet lezer,

Een iets kortere week, met de feestdag op donderdag. Toch hebben we ook deze week een flinke hoeveelheid berichten kunnen verzamelen voor u, onder het motto "voor elk wat wils". Uiteraard weer veel over artificiële intelligentie, maar ook de "usual suspects" komen aan de beurt. En deze week onze vertrouwde rubriek over nieuws uit het eigen land. Dat is ook belangrijk.

Veel leesplezier gewenst, geniet van het prachtige weer, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



TWITTER: AUDIO EN VIDEO, NIEUWE CEO EN CONTROVERSE OVER STILZWIJGEN OPPOSITIE IN TURKIJE
Zullen we deze week, voor de verandering, eens beginnen met enkele berichten over Twitter? Het bedrijf blijft voortdurend beslissingen nemen - beslissingen die de nieuwe baas, Elon Musk, niet altijd in dank afgenomen worden.

De eerste nieuwigheid was de beslissing dinsdag dat Twitter een "all purpose" app moet worden. In de toekomst zou Twitter het ook mogelijk moeten maken om audio en videogesprekken te voeren via de app, met alle andere gebruikers van het platform. Een Whatsapp dus als het ware, maar je zou dan jouw telefoonnummer niet moeten geven. (1)

Het tweede bericht gaat verder in op dat "all purpose" aspect van Twitter. Want Elon Musk heeft nog altijd zijn "X" plan, een plan om van Twitter een app te maken zoals het Chinese WeChat, waarmee je ook betalingen kan doen, aankopen en meer. Dat plan van Musk moet je in het achterhoofd houden wanneer je hoort dat Musk een nieuwe CEO aangesteld heeft voor Twitter: Linda Yaccarino. Deze dame wordt door verschillende bronnen de "velvet hammer", de fluwelen hamer, genoemd. Omdat zij heel goed is in het onderhandelen (fluweel), maar wel haar voorwaarden stelt en meestal de buit binnenhaalt (hammer). Haar benoeming verwart gebruikers die een gedachtengoed ter linker of ter rechterzijde hebben. Want enerzijds heeft zij gezeteld in de Raad voor Sport en Voeding onder voormalig president Trump. Maar anderzijds zit zij ook in de Taskforce on the Future of Work, bij het World Economic Forum. Je kan haar dus niet echt vastpinnen op een politieke voorkeur.

Wat wel vaststaat is, dat zij een meester is in het bedenken van advertentieconcepten. En dat zou Twitter terug beter rendabel moeten maken: het percentage van de inkomsten uit advertenties is van 90% in 2021 gedaald tot 40% in december, en in het eerste kwartaal dit jaar haakten adverteerders nog meer af. (2)

Het derde bericht over Twitter betreft de maatregel die Twitter nam in de aanloop naar de Turkse verkiezing. Om te voorkomen dat Twitter volledig afgesloten werd, heeft Twitter namelijk beslist dat bepaalde content over de verkiezingen niet getoond zou worden aan gebruikers in Turkije. De makers van die content zouden gewaarschuwd worden, en hun content zou in de rest van de wereld nog wel te zien zijn. Een beslissing die heel wat protest uitlokte in de rest van de wereld, zoals je kan lezen bij Mashable. (3)

Jimmy Wales van Wikipedia bijvoorbeeld zei: "... Wij verdedigden onze principes en vochten tot in  het hooggerechtshof van Turkije, en we wonnen. Dat is wat het betekent om de vrijheid van mening als een principe te hanteren, en niet als een slogan". Umph, die zit, Musk! (4)
https://euro.dayfr.com/technology/177311.html
https://www.cnbc.com/2023/05/12/nbcuniversal-ad-chief-yaccarino-resigns-as-sources-say-shes-in-talks-to-be-twitter-ceo.html
https://mashable.com/article/twitter-censorship-turkey-election?
https://twitter.com/jimmy_wales/status/1657494022741426180



OPENAI BREIDT TOEGANG TOT PLUG-INS VERDER UIT
Nadat OpenAI in maart plug-ins uitbracht voor ChatGPT, zal het die mogelijkheden nu voor meer gebruikers beschikbaar maken. Met die plug-ins kunnen gebruikers de basis ChatGPT mogelijkheden uitbreiden zodat zij daarmee haast elk mogelijke taak zouden kunnen uitvoeren.

Ondertussen zijn er al meer dan 70 van die plug-ins van derden beschikbaar, maar tot nu toe enkel voor een beperkt aantal mensen, in een alpha-testfase. Nu stapt ChatGPT naar een bèta-fase, waardoor de gebruikers die nu al een Plus-abonnement hebben, eveneens van die extra functionaliteiten kunnen genieten.

Wat houdt dit aanbod, dat $20 per maand kost, in? Om te beginnen kan je het ChatGPT-4 model gebruiken, een beduidend beter taalmodel, dat echter nog altijd fouten bevat. En dus de toegang tot meer dan 70 plug-ins, waarmee zij website content kunnen doorzoeken, data kunnen visualiseren en analyseren, en zelfs vreemde talen kunnen leren.

Je kan zoveel plug-ins installeren als je zelf wil, maar je mag er slechts 3 tegelijkertijd gebruiken. Die plug-ins zijn afkomstig van verschillende industrietakken, zoals shopping, real estate, aandelen, reizen en food.
Meer bij Mashable.
https://mashable.com/article/open-ai-rollout-chatgpt-plugins



ANTHROPIC LAAT JE VERDER TERUGGAAN IN JE TEKST
Wanneer je een chatbot gebruikt als ChatGPT, dan zal je wellicht al gemerkt hebben dat er toch enkele beperkingen zijn. Om te beginnen kan je langere stukken tekst niet als opdracht ingeven. En met "langer" bedoelen wij: een novelle bijvoorbeeld. En verder zal de chatbot beginnen waarover de conversatie begonnen is, wanneer je verschillende vragen verder bent.

De reden daarvoor is het venster van de context - hoeveel informatie tokens het model tegelijkertijd kan verwerken. ChatGPT kan 4.096 tokens aan, wat gelijkstaat met ongeveer 3.000 woorden. GPT-4 en zijn API van OpenAI gaat veel verder, en kan tot 32.000 tokens tegelijkertijd verwerken.

Anthropic heeft nu aangekondigd dat zijn ClaudeAPI voor zakelijke partners tot 100.000 tokens aan kan, wat ruwweg goed is voor 75.000 woorden. Als demo toonde Anthropic dit aan door de hele tekst van "The Great Gatsby" aan de AI te voeden, en dan vroeg om te zoeken naar een bepaalde zin, en dat vroeg 22 seconden. Dit betekent dus een groter window voor de context, met andere woorden: de chatbot zal langer de context van de beginvraag in het oog kunnen houden.

Je ziet het: elke dag een nieuwe stap in de goede richting!
https://arstechnica.com/information-technology/2023/05/anthropics-claude-ai-can-now-digest-an-entire-book-like-the-great-gatsby-in-seconds/
https://techcrunch.com/2023/05/11/anthropics-latest-model-can-take-the-great-gatsby-as-input/
https://www.theverge.com/2023/5/12/23720964/chatbot-language-model-context-window-memory-anthropic-claude



CHAT LOCK VERHOOGT PRIVACY VAN GESPREKKEN BIJ WHATSAPP
De gesprekken op WhatsApp zijn al goed beschermd, met end-to-end versleuteling. Maar stel dat jouw telefoon ontgrendeld is, en iemand neemt die in handen, dan kan die nog altijd jouw WhatsAppjes lezen. Daarom heeft WhatsApp nu de Chat Lock uitgebracht. Daarbij plaats je je meest vertrouwelijke gesprekken in een speciale map, die je van een wachtwoord of biometrie afschermt. Zelfs al krijgt iemand jouw ontgrendelde telefoon in handen, dan kan die deze boodschappen niet lezen zonder jouw wachtwoord of biometrie. En meldingen van die gesprekken zullen ook niet op het scherm vertoond worden.

Chat Lock wordt momenteel wereldwijd uitgerold, en in de volgende maanden zouden er nog updates komen met meer functies. Zoals de mogelijkheid om ook op andere toestellen de gesprekken te beveiligen, en een apart wachtwoord hanteren voor je gesprekken, dat verschillend is van het wachtwoord voor je telefoon.
https://www.theverge.com/2023/5/15/23724112/whatsapp-chat-lock-locked-conversations-private



DE OMGEKEERDE WERELD: ONLINE WINKELS OPENEN OOK BAKSTENEN VERSIE
Er was lang gezegd dat online het einde zou betekenen voor de bestaande retail, de gewone winkels in de straat. Maar Wall Street Journal wijst erop dat die trend aan het keren is: bedrijven die enkel online verkochten, openen nu échte winkels. Met succes: volgens het Amerikaanse Census Bureau zou meer dan 85% van de totale retail verkopen in 2022 in fysieke winkels gebeurd zijn.

Enkele voorbeelden:
- Warby Parker (optieker) ging in 2010 online van start vanuit het principe om rechtstreeks aan de gebruikers te verkopen en zo kosten te besparen. Maar nu heeft het 200 winkels, die goed zijn voor 60% van de omzet. In die fysieke winkels kan het ook oogonderzoek aanbieden.

- Everlane  (kledingmerk) werd in 2012 online opgericht en de oprichter van het bedrijf zei toen dat hij liever doodviel dan een fysieke winkel te openen. Het bedrijf heeft nu 11 winkels.

- Parachute (beddengoed en linnen) heeft op 23 locaties fysieke winkels geopend en plant er nog 100 meer in het volgend decennium.

- Collars & C° (herenkleding) stelde vast dat klanten in de bakstenen winkel meer geld uitgeven per transactie, en gemakkelijker terugkomen.

Nu kan je daarbij opmerken dat dit misschien te danken is aan het feit dat de huurprijzen gedaald zijn, door covid. Dat is waar voor kantoorgebouwen, waar grote leegstand heerst. Maar voor winkels is de prijs na een eerste dip terug gestegen.

Anderzijds is het wel zo dat de kostprijs voor het verzenden van de goederen gestegen zijn. De inkomsten uit digitale advertenties daarentegen zijn gedaald. Het rendeert dus minder om online te verkopen. Het openen van een nieuwe locatie om offline te verkopen, verdrievoudigt echter de omzet in een bepaald gebied!
https://www.wsj.com/articles/warby-parker-allbirds-everlane-parachute-collars-co-stores-e4b94623?mod=djemalertNEWS



APPLE: NIEUWE FUNCTIES VOOR TOEGANKELIJKHEID EN TOOLS IN MAPS EN MUSIC
Twee berichtjes vandaag over Apple. Om te beginnen: het bedrijf uit Cupertino heeft een preview gegeven van nieuwe toegankelijkheidsfuncties die het later dit jaar zal uitrollen. Zo is er Assistive Access, toegang met ondersteuning, op iOS en iPadOS, dat de gebruikersinterfaces op deze toestellen zal stroomlijnen voor mensen met cognitieve beperkingen. Dat zal o.a. gebeuren door grotere pictogrammen te gebruiken, meer contrast te bieden op het scherm, en zich te concentreren op kerntaken, zoals het praten met mensen, foto's delen en naar muziek luisteren.

Er komt ook een nieuwe Point and Speak functie, die gebruikmaakt van Lidar en de camera van het toestel. Dit moet mensen met een visuele beperking helpen om voorwerpen te gebruiken, met meerdere tekstlabels. En tot slot komt er een nieuwe Personal Voice functie, die slechts 15 minuten persoonlijke training via voice nodig heeft, om een gepersonaliseerde automatische stem te creëren, die dan gebruikt kan worden in de Live Speech functie. Meer bij The Verge (1) en TechCrunch (2).

Een tweede bericht vonden we bij Engadget: Apple wil van zijn Apple Music en Apple Macs gebruikmaken om concerten te ontdekken. In Maps vind je voortaan 40 gidsen die concertzalen in 14 belangrijke steden in de wereld in de schijnwerpers zetten. Je kan er ook zien welke concerten er in de toekomst te zien zijn, in samenwerking met de Shazam discovery module, die dan weer zijn wijsheid gaat halen in Bandsintown.

Ook Apple Music bevat een Shazam module. Daarmee kan je bij een artiest zien welke concerten hij in de nabije toekomst geeft, en als dat in jouw omgeving is, dan kan je meteen ook tickets bestellen. Een extra optie is de Set List, waarbij je kan luisteren naar de tracks die op bepaalde tournees gespeeld werden, en ook meer verneemt over de productie van de shows.
https://techcrunch.com/2023/05/16/apple-reveals-upcoming-accessibility-features-for-iphone-ipad-and-mac/
https://www.theverge.com/2023/5/16/23725237/iphone-personal-voice-speak-training-accessibility
https://www.engadget.com/apple-now-helps-you-discover-concerts-in-maps-and-music-140059227.html?src=rss



WEBINARS EN VIDEOGESPREKKEN HALEN OOK AI IN HUIS
Als iedereen bezig is met artificiële intelligentie, dan kunnen de tools voor videogesprekken en webinars niet achterblijven. De volgende twee berichten mogen je dus niet verbazen. Om te beginnen een persbericht van Zoom, een van de populairste tools (en als je het ons vraagt: handiger dan Teams van Microsoft, omdat je daar altijd gevangen zit met je Microsoft account, die je parten kan spelen). Dat kondigt aan dat het een partnerschap afgesloten heeft met Anthropic, waardoor het diens chatbot Claude kan integreren in de Zoom-platformen, zoals het Zoom Contact Center.

Dit heeft het voordeel dat de gebruikers de tool als een self-service tool gebruiken kunnen. De bot zou heel slim de bedoeling van de gebruiker kunnen herkennen, en die dan naar de beste oplossing moeten begeleiden.  Voor het management van een bedrijf zal Zoom via de AI Claude nieuwe inzichten kunnen geven, zodat zij hun klantenbeheerders kunnen begeleiden om de kwaliteit van de interactie met hun klanten kunnen verbeteren. (1)

Eerder had Zoom ook al een samenwerking aangekondigd met Open1, waardoor het een reeks tekst-genererende functies aanbiedt in Zoom - ZoomIQ genaamd. (2)

Vooraleer Zoom en Teams zo populair werden, vooral tijdens corona, was er een ander bedrijf dat vooral bij bedrijven toonaangevend was voor videoconferenties: Webex. Dat heeft nu een samenwerking aangekondigd met spraakherkenningsbedrijf Voicitt, waardoor diens technologie geïntegreerd wordt in de Webex dienst voor online vergaderingen. Deze technologie kan vooral mensen met spraakbeperkingen helpen: de AI van Voicitt kan begrijpen wat mensen met een niet-standaard spraak zeggen tijdens een online conferentie, en daarvan een transcript maken.

Meer bij Engadget. Van Voicitt bestaat er trouwens een zelfstandige app.
https://www.zdnet.com/article/zoom-adds-an-ai-assistant-named-claude/#ftag=RSSbaffb68
https://www.engadget.com/webex-meetings-will-use-ai-tools-to-help-speech-impaired-users-communicate-120047102.html?src=rss
https://voiceitt.com/



REDDIT LAAT ADULT CONTENT TOE ONDER VOORWAARDEN
Er is bloot en bloot. Maar meestal wordt elk bloot verboden op webforums, meestal om problemen te vermijden. Maar toch bestaan er vormen van bloot en adult content die legaal is, vooral wanneer die getoond wordt aan een community die kan bewijzen dat daar enkel volwassenen toegang hebben tot die content.

Vaak wordt dan de content zelf niet gehost op dat platform, maar wordt dan een link gelegd naar een externe dienst, zoals IMGUR. Dat heeft echter onlangs aangekondigd dat het zijn voorwaarden voor het posten van afbeeldingen wijzigt, waardoor anoniem geposte adult afbeeldingen verwijderd zullen worden.

Hierdoor dreigt heel wat (soft) adult content te verdwijnen. Om die lacune op te vullen, gaat Reddit zijn gebruiksvoorwaarden aanpassen. Wanneer een community op Reddit de gebruiksvoorwaarden op +18 gezet heeft, dan zullen daar voortaan adult afbeeldingen (ook NSFW of Not Safe For Work genoemd) ook geüpload kunnen worden van op je desktop computer. Een mogelijkheid die, tussen haakjes, ook al bestond voor wie vanop zijn mobiele toestel naar Reddit surfte.
https://techcrunch.com/2023/05/12/reddit-will-allow-users-to-upload-nsfw-images-from-desktop/



BINNENLAND: NA FAILLISEMENTEN CRYPTOBEURZEN VAARDIGT EU REGELS UIT VOOR CRYPTOMARKT
Dat het beleggen in cryptomunten risicovol is, moeten wij je niet meer vertellen. Je kan er enorm veel geld mee verdienen, wanneer de koers stijgt. Maar ook veel geld verliezen. Niet alleen wanneer de koers om een of andere reden een plotse duik neemt, maar ook wanneer een van de platformen waarom deze cryptomunten verhandeld worden, in moeilijkheden geraken.

Dat was o.a. eerder al het geval in de VS, met de crytpobeurs FTX, waar kopman Sam Bankman-Fried te losjes omsprong met de gelden die aan hem toevertrouwd waren (1). Maar ook in eigen land kwam zo'n platform in de problemen. Het gaat om Bit4You, dat de helft van de tegoeden van zijn klanten ondergebracht had bij een sectorgenoot in Estland, Coinloan. Toen dat in de problemen kwam, trok het ook Bit4You mee in zijn val. Met als gevolg dat het bedrijf failliet gegaan is einde april, en de klanten voorlopig niet aan hun geld kunnen.

En dat gaat wel om heel wat centjes: Bit4You had 41.000 klanten, die in totaal 65 miljoen euro aan tegoeden geblokkeerd zijn. Meer hierover bij De Tijd (2)

De handel in cryptomunten is lange tijd heel schimmig geweest. En steeds meer beleggers laten zich verleiden door het grote risico om op korte tijd veel geld te verdienen. Wat niet wil zeggen dat zij geen recht hebben op bescherming tegen cowboys in de cryptowereld. En dat wil de EU nu doen, met enkele nieuwe regels die het uitvaardigt.  Zo moeten cryptoplatforms op papier zetten welke technologie zij gebruiken, en welke risico's daaraan verbonden kunnen zijn. Wat de gebruiker meer moet beschermen. Anderzijds is er ook een tweede pakket, de Transfer of Funds Regulation, die witwassen moet tegengaan. Net als banken moeten zij voortaan ook verdachte transacties traceren en melden (3)
https://www.nytimes.com/2023/05/16/books/michael-lewis-ftx-bankman-fried-going-infinite.html
https://www.tijd.be/ondernemen/technologie/duizenden-klanten-belgisch-cryptoplatform-bit4you-kunnen-niet-aan-hun-geld/10463993.html
https://nos.nl/artikel/2472182-eerste-europese-regelgeving-aangenomen-om-crypto-fraude-tegen-te-gaan
https://www.reuters.com/technology/eu-states-approve-worlds-first-comprehensive-crypto-rules-2023-05-16/



BINNENLAND: PRIJSBREKER ACTION START OOK MET WEBWINKEL
Hadden wij je eerder deze week niet gezegd dat steeds meer online winkels overschakelen op een fysieke winkel, en vaststellen dat zij daar meer omzet halen? Hoe kan je dan dit bericht met die trend rijmen - dat Action ook met een webwinkel start in België?

Wel, het antwoord is simpel: omdat Action weet waarin het sterk is, en hoe het die sterkhouders al dan niet online moet verkopen, en welke kosten het mag aanrekenen.

Action, dat is voor de meesten de winkel waar je een winkelkar kan volladen met leuke en nuttige dingen, en aan de kassa heel weinig geld moet betalen. Welnu: die goedkope dingen zal je in principe niet online kunnen kopen. Het zijn de grotere spullen, zoals tuinsets, die je via het web kopen kan. En dan moet je verzendkosten betalen die realistisch zijn, in verhouding staan tot wat je aankoopt, zoals 30 euro of meer voor een tuinset. Voor de goedkopere spullen moet je, afhankelijk van wat je bestelt, ook verzendkosten betalen. En wil je iets terugzenden, dan moet je ook daarvoor betalen.

Zal de webwinkel een succes zijn? Het bedrijf zal er in elk geval zijn broek niet aan scheuren. En de Nederlandse versie lijkt alvast te overleven.
Meer bij De Tijd.
https://www.tijd.be/ondernemen/retail/budgetketen-action-lanceert-belgische-webwinkel/10467819.html
https://shop.action.com/nl-be?



BINNENLAND: NIEUW ABONNEMENT STREAMZ
Het streaming aanbod van Streamz (een initiatief van Telenet en DPG Media) hervormt zijn abonnementen. Er komt nu een voordelige formule aan 5,95 euro per maand, maar wel met reclame.

Dit zorgt ervoor dat je voortaan kan kiezen uit volgende formules:

-Streamz Basic (€5,95 per maand): toegang tot de hele cataloog van films en serie in streaming, mits met reclame (max. 5 minuten per uur, wat minder is dan reguliere tv). Je kan wel enkel maar één scherm tegelijk kijken, en je kan ook niets downloaden om offline te kijken.
-Streamz Premium (€8,95): vier schermen tegelijk kijken met maximum 5 kijkprofielen zonder reclame. Je kan ook films en series downloaden.
-Streamz Premium + (€13,95); zelfde als Premium maar je krijgt ook toegang tot recente blockbusters.

Het nieuwe Basic-abonnement is specifiek bedoeld voor een jonger en minder kapitaalkrachtig publiek.
https://www.streamz.be/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230516_95011023

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



JOUW LAMP ALS ONDERDEEL VAN JE BEVEILIGING
Een nieuw concept, bedacht door het bedrijf Wiz, dat domotica-beveiliging aanbiedt. Bij dit nieuwe concept worden lampen ingezet om beweging te monitoren, in combinatie met indoor beveiligingscamera's. Wordt er beweging ontdekt, dan krijg je een waarschuwing.

Maar hoe kan een lamp beweging "voelen"? Wel, de lamp gaat na of er veranderingen zijn in de sterkte van het WiFi signaal. Is er niemand in de kamer, dan moet dat signaal constant zijn. Is er wel iemand in de kamer, dan zal die veranderingen veroorzaken in het WiFi signaal.

Wanneer nu de lamp opmerkt dat er iemand is, dan krijg je een melding en kan je via de camera zien wat er gebeurt. Het bedrijf verkoopt nu een combinatie van 3 lampen en een camera, in de Home Monitoring Starter Kit, en dat alles voor 159,99 euro.
https://www.wizconnected.com/en-us
https://www.theverge.com/2023/5/12/23720293/wiz-smart-home-monitoring-indoor-camera-price-release-date



NEDERLAND: ECO MARATHON WORDT DEFINITIEVE PROEF VOOR ERXII
Eerder deze maand heeft een team studenten aan de Technische Universiteit Delft een wagen voorgesteld die wel eens de efficiëntste ter wereld zou kunnen zijn qua verbruik van waterstof.

De ERXII (Eco Runnter 12) zoals hij heet, zou namelijk 2.000 km. kunnen afleggen op amper 1 kg waterstof. Een claim die hij moet waar maken in juni, tijdens de Eco-Marathon van Shell in Frankrijk. Daar zullen studententeams uit heel Europa met elkaar wedijveren om het wereldrecord van de langste afstand te breken, afgelegd op waterstof zonder herladen.
Meer bij The Next Web.
https://thenextweb.com/news/dutch-students-efficient-hydrogen-car-delft
https://www.youtube.com/watch?v=vAwYVS-Qm5Y&t=3440s


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


OPENBARE OMROEPEN WORSTELEN MET SPOTIFY EN CO – RADIOVISIE
De Deense openbare radio DR gaat zijn podcasts voortaan enkel nog beschikbaar maken via de eigen app DR Lyd. De Deense openbare radio is de eerste in zijn soort die deze drastische stap zet. Ook andere openbare omroepen worstelen al langer met dit vraagstuk.

De Deense omroep geeft twee hoofdredenen voor zijn beslissing. De eerste is dat het voor de omroep “moeilijk wordt om zijn publieke taak te vervullen als men afhankelijk is van commerciële podcastplatforms (Spotify, Apple Podcasts, etc.), die in de praktijk steeds meer de voorkeur geven aan betaalde inhoud”. De tweede reden is dat de omroep bij DR Lyd “het hele audio-universum van DR kan voorstellen, dat luisteraars anders niet zouden ontdekken op de commerciële platforms”.

Ook andere openbare omroepen worstelen al langer met dit vraagstuk, maar zij pakken het voorzichtiger aan. Zo heeft Radio France, dat de toegang tot podcasts jarenlang tot het eigen ecosysteem beperkte, sinds vorig najaar een duidelijke policy om – onder voorwaarden – alle podcasts beperkt beschikbaar te maken via Spotify en co (7 dagen voor dagelijkse shows, 30 dagen voor de wekelijkse), waarna je archiefafleveringen enkel nog via de Radio France app kan terugvinden.

De BBC doet het andersom. Sinds januari 2022 zijn sommige podcasts eerst 28 dagen exclusief op BBC Sounds te horen. Pas daarna komen ze beschikbaar op de andere platforms, behalve Google Podcasts, dat ze blokkeren. Andere BBC-podcasts zitten dan weer volledig exclusief bij BBC Sounds en nog andere zijn altijd en onmiddellijk overal beschikbaar. De BBC kondigde deze policy destijds aan als een “proef”, maar zonder einddatum.

Bij de VRT hanteert men dan weer de “doodzwijgpolitiek”: ze verwijzen in de communicatie over hun podcasts altijd en uitsluitend naar VRT MAX, hoewel in de praktijk alle VRT-podcasts ook probleemloos op alle commerciële platforms te vinden zijn. Eind vorig jaar kondigden de grote Vlaamse mediagroepen – inclusief de VRT – het gezamenlijke initiatief ‘podgrond’ aan, maar het is nog onduidelijk wanneer dit van start gaat. (Bron: Radiovisie)
https://radiovisie.eu/openbare-omroepen-worstelen-met-spotify-en-co


PODCAST: DE INSIDERS
Een tip voor wie het binnenlandse (politiek) nieuws volgen wil en een mening wil krijgen van insiders daarover. De Insiders is een onderdeel van de Talk Radio die Business AM aanbiedt, en je kan hem ook via je favoriete podcast app herbeluisteren. Gastvrouw is doorwinterde journaliste Linda De Win, jarenlang anker bij Villa Politica. Samen met Wouter Verschelden ontvangen zij elke maandag om 17u verschillende gasten, om samen het nieuws van de voorbije week te ontleden. Een aanrader!
https://businessam.be/radioshows/de-insiders/









 
De nieuwe oogst



NO CODE AI MODEL BUILDER

Deze website laat je toe om een generisch OpenAI model (GPT-3) te nemen als basis, en dat dan te personaliseren met je eigen data. Zo kan je een chatbot maken die getraind is op bestaande WhatsApp data, of kan je een tool maken die blogs kan schrijven voor jou, gebaseerd op de content die je al gemaakt hebt.
[Taal: EN]
https://no-code-ai-model-builder.com/


HAVE I BEEN TRAINED
Zoals je weet wordt een AI getraind met enorm veel data. Een AI die met afbeeldingen werkt, loopt het hele internet af op zoek naar foto's en andere afbeeldingen - bijna 5,8 miljard afbeeldingen werden zo verzameld. Ben jij maker van een foto of afbeelding, dan kan je hier nakijken of jouw afbeelding gebruikt werd voor die training. En kan je vragen om die afbeelding niet meer te gebruiken.
[Taal: EN]
https://haveibeentrained.com/


STARTUP CHIME: APPLE DEALS

Deze website brengt je allerlei nieuwtjes over Apple en de Mac. Er hoort ook een e-zine bij.  Abonneer je je erop, dan krijg je elke ochtend berichten over Apple geruchten en deals in je mailbox. De dienst belooft dat hij geen spam zal versturen. De interessantste rubriek is die met het laatste Apple News.
[Taal: EN]
https://www.startupchime.com/subscribe/
https://www.startupchime.com/news/


ROMPT AI: PROMPTS
Deze website belooft dat je hier kan experimenteren met prompts voor Artificiële Intelligent, en ook A/B testen kan uitvoeren. Je kan variabelen bepalen, variaties van je prompt uittesten met verschillende formaten en modellen, en je resultaten ontleden.
Alleen wensten wij echt dat de site beter leesbaar was, want de huidige kleurencombinatie is echt onleesbaar...
[Taal: EN]
https://rompt.ai/


OPENAI: GRATIS CURSUS PROMPT ENGINEERING

Het is een nieuwe tak in computerwetenschappen: prompt engineering. Daarmee wordt de vaardigheid bedoeld om bruikbare outputs te verkrijgen bij generatieve AI zoals ChatGPT of zijn tegenhanger DALL-E, waar je afbeeldingen van tekst kan maken.
OpenAI biedt een gratis cursus in deze vaardigheid.Bij The Next Web lees je er meer over, de tweede link verwijst naar de cursus.
[Taal: EN]
https://thenextweb.com/news/openai-free-class-prompt-engineering-devs
https://www.deeplearning.ai/short-courses/chatgpt-prompt-engineering-for-developers/


LE MONDE LEGT AI UIT
De Franse krant Le Monde heeft een interessant filmpje gemaakt over de werking van AI-tools zoals Midjourney en Dall-E, waarmee je op basis van een tekstprompt een afbeelding kan maken. Het filmpje is uiteraard in het Frans, maar er zijn Engelstalige ondertitels.
[Taal: FR/EN]
https://www.youtube.com/watch?v=SuyWtExnUJE


REMOVE BACKGROUND AI

De naam van de website zegt het al: op deze website kan je dankzij AI de achtergrond verwijderen bij afbeeldingen of video's. Je kan de dienst gratis uittesten, maar voor professioneel gebruik moet je een abonnement nemen. Je kan ook intekenen op de API van de dienst.
[Taal: EN]
https://removebackgroundai.com/?lang=en


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NEDERLAND OP ZOEK NAAR DE NATIONALE BLOEM

Elk land blijkt een nationale bloem te hebben - een bloem die veel in de vrije natuur voorkomt, en typisch voor dat land is. Voor België is dat de klaproos, en nu gaat ook Nederland op zoek naar zijn eigen nationale bloem. Je kan nog meestemmen via onderstaande site.
[Taal: NL]
https://www.nationalebloem.nl
https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/start-van-de-nationale-bloem-verkiezing


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RADIO VIA INTERNET

Via deze website vind je niet alleen de links naar verschillende plekken op het internet waar je online radio kan beluisteren. Je vindt er ook een uitgebreide lijst met interessante podcast. Om dus nieuwe inspiratie op te doen!
[Taal: NL]
https://www.radioviainternet.be/
https://www.radioviainternet.be/podcasts
   



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Advocaat, schepen van Merelbeke en verzetsheld - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jean-Baptiste_Verhaegen
    Ideologie onder imperiale en koloniale machten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Beschavingsmissie
    Geslacht van slangen uit de familie adders - https://nl.wikipedia.org/wiki/Craspedocephalus
    Beleg van IJsselstein (1297-98) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_IJsselstein_(1297-98)
    Deense thriller serie van Netflix - https://nl.wikipedia.org/wiki/Equinox_(televisieprogramma)
    Webwinkel voor laptops, smartphones, tablets, pc's, beeldschermen en consumentenelektronica - https://nl.wikipedia.org/wiki/Notebooksbilliger.de
    Duitse symfonischemetalband - https://nl.wikipedia.org/wiki/Beyond_the_Black
    Een van de bestverkochte singles aller tijden - https://nl.wikipedia.org/wiki/In_the_Summertime
    Legendarische Armeense bisschop, die in 404 zou gestorven zijn in Tallard in de Franse Alpen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gregorius_van_Tallard
    Belgisch hockeyster met Engelse roots - https://nl.wikipedia.org/wiki/Abigail_Raye
    Belgische computerspelontwikkelaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Yves_Grolet


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    In Noord-Italië zijn zware overstromingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Itali%C3%AB
    Hemelvaartsdag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hemelvaartsdag
    Vierdaagse van Duinkerke - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vierdaagse_van_Duinkerke
    WTA-toernooi van Rome 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/WTA-toernooi_van_Rome_2023


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Seychellen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Seychellen


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Schermen, toetsenborden en de afstandsbediening: met deze (onverwachte) tips wordt het schoon
https://www.ad.nl/wonen/schermen-toetsenborden-en-de-afstandsbediening-met-deze-onverwachte-tips-wordt-het-schoon~a9a9476a/
- Gebruikers WhatsApp kunnen binnenkort chatgesprekken beveiligen
https://www.ad.nl/tech/gebruikers-whatsapp-kunnen-binnenkort-chatgesprekken-beveiligen~aeb61d74/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Is TikTok veilig voor kinderen?
https://computertaal.info/2023/05/18/is-tiktok-veilig-voor-kinderen/
- Oversharing is not caring: basisprincipes om je kinderen te leren
https://computertaal.info/2023/05/17/oversharing-is-not-caring-basisprincipes-om-je-kinderen-te-leren/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Apple verbiedt intern gebruik van AI-tools als ChatGPT vanwege privacyzorgen'
https://tweakers.net/nieuws/209916/apple-verbiedt-intern-gebruik-van-ai-tools-als-chatgpt-vanwege-privacyzorgen.html
- Google gaat typefouten in URL's van Chrome detecteren en verbeteren
https://tweakers.net/nieuws/209914/google-gaat-typefouten-in-urls-van-chrome-detecteren-en-verbeteren.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Mobiele data: België behoort tot de duurste landen in Europa (en is 13 keer prijziger dan Frankrijk)
https://datanews.knack.be/nieuws/telecom/mobiele-data-belgie-behoort-tot-de-duurste-landen-in-europa-en-is-13-keer-prijziger-dan-frankrijk/
- Microsoft gaat oude Windows 10 automatisch upgraden
https://datanews.knack.be/nieuws/platformen-social/windows/microsoft-gaat-oude-windows-10-automatisch-upgraden/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


OK MAP: KAARTEN BEWERKEN

Met deze freeware kan je op je eigen computer met digitale kaarten aan de slag. Handig om voor vrienden of bezoekers een route uit te tekenen, en belangrijke punten aan te duiden.
https://www.chip.de/downloads/OkMap_43895182.html
https://www.okmap.org/default.aspx


ZOOM PLUG-IN VOOR MICROSOFT OUTLOOK

Dit is handig: met deze plug-in voor je Outlook mailprogramma kan je meteen ook een Zoom-webconferentie inplannen.
https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/200881399-Microsoft-Outlook-plugin-desktop-
https://www.chip.de/downloads/Zoom-Plugin-fuer-Microsoft-Outlook_182597725.html


BRAVE BROWSER: FORGETFUL BROWSING

De Brave browser, die privacy hoog in het vaandel voert, heeft nu een nieuwe functie uitgebracht, Forgetful Browsing. Dat zorgt ervoor dat een site niet kan onthouden wanneer je die al bezocht hebt. Deze functie zorgt ervoor dat de cookies op de sites die jij aanduidt gewist worden wanneer je het tabblad sluit, evenals de data in je plaatselijke opslagruimte en de cache. Je kan deze functie activeren in je menu Instellingen. Standaard staat deze instelling op àlle sites.
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/brave-unveils-new-forgetful-browsing-anti-tracking-feature/
https://try.bravesoftware.com/


NEDERLANDSTALIGE APPS: RAADSELS

Voor wie graag zijn brein aan het werk zet: deze app bevat tientallen raadsels in het Nederlands, van grappige raadsels tot logische.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.falconapplications.raadselapp


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Als ik verder heb gezien dan anderen,
komt dat doordat ik op de schouders van Reuzen stond.

- Sir Isaac Newton -
[Brits wetenschapper, wiskundige 1642-1727]