Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
11/5/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1311  van 6/5/2023


 

Gegroet lezer,

Artificiële intelligentie, belichaamd door ChatGPT brengt het hele internet - maar ook de hele maatschappij in een stroomversnelling. Gedaan met het klassieke internet, maar vooral de klassieke zoekmachine. Voortaan gaan we onze wijsheid halen bij ChatGPT, dat ons échte antwoorden brengt, in plaats van links naar websites waar je informatie vindt over dat onderwerp. Maar is die informatie wel betrouwbaar;

Net zoals altijd houden wij je op de hoogte van de laatste evoluties  van en kritieken op AI. Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




 KAN TWITTER HET PROBLEEM OPLOSSEN OM NIEUWS PER ARTIKEL TE LEZEN?
Het is de heilige graal voor de gebruiker - misschien niet voor de nieuwsmedia. Je kan onmogelijk op élke krant, elke uitgave, een abonnement nemen. Dat zou je honderden euro per maand kosten, als je ook de buitenlandse bronnen erbij neemt. Terwijl je vaak ergens anders dat bericht ook vindt, maar dan gratis.

Een poging om dit op te lossen was het Nederlandse initiatief Blendle. Het huidige aanbod van €9,99 lijkt ons echter te beperkt - je krijgt weliswaar een selectie van 10 kranten en 87 tijdschriften, die je ook kan laten voorlezen, maar dat dekt toch niet het volledig gamma media.

Elon Musk heeft nu aangekondigd dat Twitter een oplossing zou kunnen bieden. Uitgevers die dat willen, kunnen je laten betalen per individueel artikel dat zij posten. Die prijs per artikel zou dan weliswaar hoger liggen dan wat je het zou kosten als je een abonnement had, en het is dus echt bedoeld voor wanneer je occasioneel een artikel wil lezen van een bepaalde uitgever, waar je normaal gezien geen interesse voor hebt (1).

Nog een nieuwigheid: je kan voortaan enkel zoeken op Twitter wanneer je ingelogd bent, met je eigen account dus. Tot nu toe kon je dat ook zonder in te loggen. Je kan nog wel tweets lezen via de Explore tab, zonder in te loggen. Het zoekvakje verschijnt enkel nadat je ingelogd bent (2).
https://www.engadget.com/elon-musk-says-twitter-will-introduce-per-article-charging-in-may-230739305.html?src=rss
https://mashable.com/article/twitter-search-registered



TWITTER-CONCURRENTEN MASTODON EN BLUESKY STEEDS AANTREKKELIJKER
Terwijl Twitter blijft zwalpen en voortdurend sleutelen aan zijn functies en abonnementen, moet het toch opletten dat het zijn gebruikers niet al te hard tegen het hoofd stoot. Want de concurrentie rukt op!

Mastodon bijvoorbeeld werd als prima alternatief voor Twitter genoemd, maar het feit dat je al meteen voor de keuze geplaatst werd om een bepaalde "instantie" te moeten kiezen, een server waarop dit protocol draait, schrok toch veel mensen af. Want er is een enorme keuze - meer dan 12.000 instanties om uit te kiezen.

Daarom heeft het Mastodon team het nu gemakkelijker gemaakt: wanneer je je aanmeldt, zal je standaard een account aanmaken bij mastodon.social. Je kan nog altijd een van de andere servers kiezen, maar dankzij de nieuwe knop die je standaard naar mastodon.social voert, is het aanmaken van de account veel eenvoudiger geworden (1).

En dan is er nog Bluesky, een gedecentraliseerd alternatief voor Twitter, dat door Twitter zelf opgericht is. Het is nog altijd enkel toegankelijk voor wie uitgenodigd wordt, en momenteel zijn er nog maar enkele duizenden mensen op het platform. Bovendien zouden er nog altijd bepaalde functies ontbreken, zoals het uploaden van video's en DM-berichten sturen.

Maar The Verge, dat zelf een account heeft op Bluesky, zegt dat het stilaan aantrekkelijker wordt. Vooral nu enkele bekende namen lid geworden zijn. (2) O ja, daar kan je niet tweeten, maar skeeten!
https://www.engadget.com/mastodon-simplifies-sign-ups-to-attract-new-users-061520683.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/4/29/23701500/bluesky-twitter-replacement



CHATGPT TERUG BESCHIKBAAR IN ITALIË
Niet overal werd ChatGPT met open armen onthaald, zo blijkt: Italië had grote vragen bij verschillende aspecten van deze artificiële intelligentie, en verbood enkele weken geleden de toegang.

Die toegang werd nu hersteld. OpenAI heeft namelijk enkele aanpassingen gemaakt om tegemoet te komen aan de bezwaren, die Garante gemaakt had, de gegevensbeschermingsautoriteit van het land. Zo verschaft het nu meer informatie over de manier waarop het data verzamelt en gebruikt om zijn ChatGPT te trainen. Op de site komt er ook een formulier voor EU-gebruikers, waarmee zij bezwaar kunnen maken tegen de manier waarop hun data gebruikt worden, en er komt ook een tool om de leeftijd van de gebruiker te verifiëren, om zo te voorkomen dat ook minderjarigen van de dienst gebruikmaken.

En die aanpassingen blijken voldoende om terug aan de slag te kunnen gaan in Italië. Maar Garante heeft er bij OpenAI toch op aangedrongen om nog verder te gaan met die beschermingsmaatregelen. Zo zou er een breder systeem moeten komen om de leeftijd te verifiëren, naast een reclamecampagne om de Italianen te informeren over hun recht om zich uit te schrijven (opt-out) op het verzamelen en verwerken van hun data.
https://apnews.com/article/chatgpt-openai-data-privacy-italy-b9ab3d12f2b2cfe493237fd2b9675e21
https://www.engadget.com/chatgpt-is-once-again-available-in-italy-after-a-temporary-ban-195716663.html?src=rss



AI IS MOGELIJK OPLOSSING VOOR SCHELDPARTIJEN IN SOCIALE MEDIA  - MAAR BLIJKBAAR NIET VOOR CHATBOTS
Er zijn heel wat toepassingen voor artificiële intelligentie. En elke dag komen er nog meer bij. Wat denk je van deze: het sociale netwerk Nextdoor wil een generatieve AI gebruiken om de gebruikers wat meer manieren bij te brengen.

Nextdoor is, zoals je wellicht weet, een sociaal netwerk waarmee mensen uit eenzelfde buurt, wijk of community, met elkaar online kunnen communiceren. Het bestaat in verschillende landen, waaronder de VS, het VK, Frankrijk en Australië. Soms zijn de commentaren op de postings niet al te vriendelijk - en dan kan het, zoals het wel meer gebeurt op sociale netwerken, tot hele ruzies leiden. Wat toch echt wel te vermijden is om burenruzies te voorkomen.

Daarom heeft Nextdoor nu beroep gedaan op een generatieve AI, om postings die als gemeen en beledigend beschouwd worden, te "herfraseren". Nextdoor had in het verleden, zo vertelt Engadget, al pogingen gedaan om de gebruikers tot meer vriendelijkheid aan te porren, o.a. door gewone pop-ups. Deze AI gaat echter verder: hij zal de gebruiker aanporren om "mogelijk onvriendelijke commentaren" in andere woorden uit te drukken, en geeft meteen ook een suggestie.

De AI kan ook bij een posting een suggestie geven om de tekst aan te passen, zodat je meer respons zou krijgen. (1) Hopelijk krijgt dit gebruik van AI om toxische boodschappen te voorkomen, navolging. Alhoewel: wellicht werkt het als een rode lap op een stier bij mensen die toch al vinden dat zij in hun meningsuiting gehinderd worden...

Tussen haakjes: waar AI heel veel toegepast wordt, is in chatbots voor bijvoorbeeld klantendiensten. Maar dat is blijkbaar toch niet ideaal. Een duidelijk artikel hierover bij Wattenberger: je weet niet wat de chatbot weet, hoe je je vraag moet stellen. En het antwoord is vol van zelfvertrouwen. (2)

Wij vroegen het zelf aan ChatGPT: waarom is AI niet de perfecte oplossing voor chatbots. Het antwoord is duidelijk:
    * De kwaliteit van de antwoorden: om goede antwoorden te krijgen moet je enorme hoeveelheden data als trainingset gebruiken. Als de trainingsets niet accuraat zijn, zijn de antwoorden van de chatbot dat ook niet
    * Generatieve AI trainen en onderhouden is een complexe en tijdrovende taak.
    * Je hebt maar een beperkte controle over de antwoorden die gegeven worden, de AI zal niet altijd de context begrijpen of het doel waarmee de vraag van de gebruiker gesteld wordt.
    * Een gebrek aan schaalbaarheid: als het aantal gebruikers en gesprekken groeit, zal de chatbot trager worden, wat tot ergernis bij de gebruiker kan leiden.
https://www.engadget.com/nextdoor-is-using-a-generative-ai-to-encourage-users-to-rephrase-mean-posts-103007787.html?src=rss
https://wattenberger.com/thoughts/boo-chatbots
https://www.theverge.com/2023/5/2/23707850/why-chatbots-arent-the-future-of-computer-interfaces



BEREAL TOONT JE NU TIJDLIJN MET "ECHT" INTERESSANTE PERSONEN
Tja, het zal je maar overkomen: je meldt je aan bij het sociale netwerk BeReal, met de bedoeling te tonen hoe je in het echte leven bent: geen geposeerde foto's, wel een update van wat je op een (onverwacht) gegeven moment doet. Ongefilterd.

In een vorig artikel kon je al lezen dat die ongefilterde realiteit toch niet zo aantrekkelijk blijkt. De gebruiker die een foto moet plaatsen, begint zich echt gegeneerd te voelen over de manier waarop hij/zij overkomt, want de foto's zijn geen star-quality, de gebruiker doet niets spectaculairs.

Maar je doet je best, en je houdt je trouw aan de prompts om de regels van het spel te volgen.

Maar wat gebeurt er dan? Het sociale netwerk komt af met een feed, waarin alleen  beelden getoond worden van de "interessantste mensen" - die RealPeople genoemd wordt. Dan moet je toch wel even slikken, want daar gaat jouw inspanning om eerlijk te zijn, toch? Want die valt in het niets tegenover wat die "interessante" mensen doen?

De feed is voorlopig alleen in het VK uitgerold. De gebruikers kunnen daar dan op de postings van de RealPeople reageren met emoji's, en een posting verbergen of rapporteren. Naar onze mening is deze ommezwaai om een beetje een Instagram-gehalte toe te voegen aan BeReal, een nefaste keuze.
https://www.engadget.com/bereals-latest-feature-is-a-curated-timeline-of-high-profile-users-172232299.html



HOLLYWOOD STAAKT TEGEN "GIG ECONOMY"
Het blijkt dat de "gig economy" ook doorgedrongen is tot Hollywood. Waar schrijvers van scenario's nu steeds vaker voor kortere dienst en per job in dienst genomen worden, vooral bij streaming producties. Er heerst ook grote bezorgdheid over het gebruik van AI om scripts te schrijven.

De Writers Guild of America heeft daarom opgeroepen tot een staking. De organsisatie vraagt dat er minstens 10 tot 12 schrijvers aangeworven worden per feuilleton, die gegarandeerd een minimum aantal weken tewerkgesteld worden (10 tot 52 weken).

Hollywood, met name de Alliance of Motion Picture and Television Producers, weigert op die eisen in te gaan. Met de stakingsaanzegging tot gevolg.

Die staking zou ervoor zorgen dat bekende Amerikaanse talkshows niet meer opgenomen worden. Ook de productie van films en tv-feuilletons zou stil liggen.

Een eerdere staking van de Writers Guild in 2007 duurde 100 dagen. En had tot gevolg dat het fenomeen van de reality-shows een echte boom kende. Wat aantoont dat een staking toch altijd het risico inhoudt dat het bedrijf waartegen je staakt, gaat ontdekken dat het zonder jou kan...
https://www.engadget.com/hollywood-writers-are-officially-on-strike-084059607.html?src=rss
https://tech.slashdot.org/story/23/05/02/1137249/hollywood-writers-strike-over-pay-disputes-with-streaming-giants-ai-concerns



REGERING BIDEN WIL BELASTING VAN 30% INVOEREN OP ELEKTRICITEIT VOOR CRYPTOMINING
We hebben het al eerder gehad over het feit dat het aanmaken van cryptomunten, "mining", enorm veel computerkracht en dus ook energie kost. Energie die duur is, en steeds schaarser begint te worden. Is het dan nog verantwoord om, nu de overheid iedereen aanzet en zelfs verplicht om energie te besparen, die energieverslindende activiteit nog toe te laten?

In de VS denkt de overheid alvast van niet. De regering Biden wil, ingaande in het fiscaal jaar 2024, een belasting van 30% heffen op energie die gebruikt wordt bij de mining van cryptomunten. Dat gebeurde tot in 2021 vooral in China, maar toen het land die mining verbood, verschoof die activiteit vooral naar de VS.

Maar misschien zal je opwerpen dat er toch ook andere industrieën zijn, die veel energie vergen, zoals het vervaardigen van staal, en dat die niet belast worden op dat energieverbruik? Volgens de Amerikaaanse overheid zorgen dergelijke industrieën voor een grote plaatselijke en nationale economische voordelen, terwijl cryptomunten dat niet doen.

Voorstanders van cryptomunten zullen ongetwijfeld opwerpen dat dit een poging is van de overheid, om de cryptomunten onderuit te halen, omdat die ontsnappen aan de staatscontrole. Maar als je het ons eerlijk vraagt, dan beschouwen wij cryptomunten als een speeltje voor rijke beleggers. En in tijden van energieschaarste vinden wij dat zelfs een onverantwoord speeltje...
https://www.engadget.com/white-house-proposes-30-percent-tax-on-electricity-used-for-crypto-mining-090342986.html?src=rss



MICROSOFT BRENGT CHATGPT ALS PRIVAAT AANBOD UIT
ChatGPT is fantastisch. Echt waar. De basis waarop het gebaseerd is, zijn de large language modellen. En daarop kan de artificiële intelligentie getraind worden. Wil een bedrijf echter praktische toepassingen van ChatGPT voor haar eigen gebruik, dan zou het die LLM moeten voeden met eigen informatie. Wat dan weer het gevaar oplevert dat die info  ook toegankelijk wordt voor andere bedrijven.

Zo is er het verhaal  van Samsung. Enkele werknemers daar hadden informatie geüpload naar ChatGPT die toch tamelijk vertrouwelijk was. Zo hadden zij de broncode van een database geüpload om te laten zoeken naar fouten, een stuk programmeercode geüpload om die te laten optimaliseren, en de opname van een vergadering geüpload om daar een tijdsindeling in minuten toe te voegen.

Allemaal vertrouwelijke data eigenlijk, en je kan begrijpen dat de haren van de beveiligingsteams van Samsung ten berde rezen toen zij dat vernamen. (1)

Nu zijn er wel manieren om ervoor te zorgen dat de informatie die jij doorstuurt bij de prompt, vertrouwelijk blijft. Maar de stappen die je moet ondernemen zijn niet eenvoudig. (2)

Daarom is deze aankondiging wel interessant: Microsoft zou namelijk van plan zijn om een versie van ChatGPT aan te bieden die op private servers draait. Daardoor wordt het risico uitgeschakeld dat de informatie zou uitlekken naar andere gebruikers. Bovendien zouden deze private servers voldoen aan de regels voor compliance - de regels die een bedrijf volgen moet om de privacy van zijn gebruikers te garanderen, en ervoor te zorgen dat er geen datalekken komen.

Die private servers hebben wel een prijsplaatje. Het zou het bedrijf het tienvoudige kunnen kosten van wat een gebruiker momenteel betaalt voor het gewone gebruik van ChatGPT. (2)
https://help.openai.com/en/articles/6378407-how-can-i-delete-my-account
https://arstechnica.com/information-technology/2023/05/report-microsoft-plans-privacy-first-chatgpt-for-businesses-with-secrets-to-keep/



MOZILLA GAAT VOOR SHOPPING, EN CHROME HAALT SLOTJES WEG
Enkele berichten over populaire browsers. Om te beginnen: Mozilla, maker van de Firefox browser, heeft de start-up Fakespot overgenomen. De reden voor deze overname is de tools die Fakespot aanbiedt, en die met name bedoeld zijn om valse reviews voor producten op te sporen. Mozilla wil de bestaande website van Fakespot blijven ondersteunen, en ook de extensie voor de Chrome browser. Met de bedoeling daarvan later een versie te maken die ook in Firefox geïntegreerd wordt. Dat zou dan allemaal passen in de plannen van Firefox om e-commerce websites veiliger te maken, door valse reviews uit te schakelen (1).

Google van zijn kant heeft dan weer aangekondigd dat de Chrome 117 versie van zijn browser, die in september gelanceerd wordt, komaf maakt met het icoontje van het gesloten slot wanneer je via een beveiligde verbinding een HTTPS-website bezoekt. In de plaats daarvan komt er een icoontje van het tandwiel, dat je naar de instellingen brengt wanneer je je cursor erover beweegt en je toont met welke soort verbinding je geconnecteerd bent, en andere data.

De reden voor die verandering is het feit dat 99% van alle websites nu een https-verbinding bieden, en dat dit dus niet langer een waarborg is dat je niet te maken hebt met een oplichter of frauduleuze website, zo lees je bij BleepingComputer (2).
https://www.axios.com/2023/05/02/mozilla-fakespot-fake-review-spotting-startup
https://www.androidpolice.com/google-trying-get-rid-of-chrome-https-lock-icon-again/



TWITTER: TOCH GRATIS API VOOR BEPAALDE ORGANISATIES EN LOF VOOR DE COMMUNITY NOTES
Het blijft maar rommelen rond Twitter. Maar het minste dat je kan zeggen is dat het telkens uiteindelijk toch goed komt. Neem nu de gratis API die Twitter in het verleden aanbood. Nadat Elon Musk Twitter overnam, werd er flink gesnoeid in dat aanbod. Wie voor commerciële doeleinden toegang wou, moest daar flink voor betalen. Bots die automatisch postings van blogs of nieuwssites posten, die mochten nog wel, maar het aantal gratis postings werd beperkt.

Er was heel wat protest, omdat bepaalde overheidsinstellingen Twitter ook gebruiken om burgers te waarschuwen.  Twitter heeft daar gehoor aan gegeven: overheidsinstellingen en andere organisaties die de dienst gebruiken voor "kritische doeleinden", zoals noodmeldingen, krijgen terug gratis toegang tot de API (1)

En er is nog positief nieuws over Twitter. De Financial Times is lyrisch over de Community Notes op het platform - een systeem waarbij andere gebruikers context kunnen toevoegen onder de tweet van een persoon- context die dan bijvoorbeeld een foutieve vermelding moet rechtzetten. Waarna andere gebruikers erover kunnen stemmen of de Community Note behulpzaam is  of niet. Zijn er voldoende stemmen die Ja zeggen, dan zal de notitie net onder de originele tweet verschijnen. Het is ondertussen uitgegroeid tot een crowdsourced systeem om des- en misinformatie tegen te gaan, zo stelt Financial Times (2)
https://www.engadget.com/twitter-restores-free-api-access-for-emergency-weather-and-transportation-alerts-204519574.html
https://www.ft.com/content/d4e4f0f2-6240-4b19-b85f-7ca2da3a3aa9
https://www.techmeme.com/230504/p10#a230504p10



ZELFS GMAIL GAAT MET BLAUWE VINKJES WERKEN
In zijn Gmail maildienst gaat Google werken met blauwe vinkjes bij de afzender. Die moeten duidelijk maken of de afzender echt is, of een fraudeur.

Het vinkje behoort bij een systeem dat Google bedacht heeft: de Brand Indicators for Message Identification (BIMI), zo lees je bij Engadget. Daarbij moet een bedrijf of organisatie zich aanmelden bij Google, en aantonen dat het eigenaar is van een bepaalde domeinnaam en logo.

De blauwe vinkjes zouden einde deze week voor iedereen beschikbaar zijn. Wanneer je je cursor over het vinkje beweegt, krijg je een boodschap "de afzender van deze email heeft geverifieerd dat hij dit domein en het logo in het profiel bezit". Met een link naar een pagina met meer informatie.
https://www.engadget.com/even-gmail-has-blue-verification-checks-now-200234105.html?src=rss
https://www.howtogeek.com/890490/gmail-is-adding-blue-checkmarks-to-verify-senders/



MICROSOFT MAAKT BING CHAT NOG SLIMMER
Je hebt het wellicht al gehoord: Microsoft heeft de toegang tot zijn Chatbot in Bing opengesteld voor àlle gebruikers. Zo kan iedereen deze miraculeuze chatbot aan het werk zien - en onder de indruk zijn!

Maar er is nog nieuws: er zijn nieuwe slimme functies toegevoegd aan Bing Chat. Zo kan je ook vragen voor afbeeldingen en video, en er zijn nieuwe Bing en Edge Actions. Plus ondersteuning voor plug-ins. En die laatste zijn heel belangrijk voor de toekomst van Bing Chat.

Een concreet voorbeeld van zo'n plug-in is een samenwerking met OpenTable, waarbij je via Bing Chat een reservatie in een restaurant kan maken. Via een samenwerking met Wolfram Alpha zal je antwoorden kunnen krijgen die ook video's en statistieken bevatten. Je zal ook afbeeldingen kunnen uploaden - Bloomberg geeft het voorbeeld van een foto van een gehaakt diertje, waarbij je kan vragen hoe je dit maakt. De AI tool zal je dan naar website brengen waar je leert te haken of ander handwerk te doen. (1)

Op de Build conferentie voor ontwikkelaars later dit jaar, zal nog veel meer verteld worden over die toekomst. (2)

Ondertussen valt er bij PCWorld een artikel te lezen waarin erover geklaagd wordt dat Microsoft gebruikers opnieuw aan het pushen is om Edge als browser te maken. Zo kondigde Microsoft deze week aan dat links in Outlook en Teams, na de update van de desktopversies die deze week uitgerold werd, voortaan automatisch geopend worden in de Edge browser, zelfs al heb jij een andere browser als standaard staan. (2)
https://www.theverge.com/2023/5/4/23710071/microsoft-bing-chat-ai-public-preview-plug-in-support
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-05-04/microsoft-s-bing-ai-chatbot-will-let-users-post-images-ask-questions-about-them
https://www.pcworld.com/article/1807165/microsoft-is-pushing-edge-with-dirty-tricks-again.html





 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



NIEUWE STANDAARD MOET STALKING VIA TRACKING APPARATEN VOORKOMEN
Apple en Google hebben aan de Internet Engineering Task Force (IETF) een concept van een specificatie voorgelegd, die moet voorkomen dat locatie-tracking via Bluetooth tools, zoals Tile of Apple Tags, misbruikt wordt om mensen zonder hun toestemming te traceren en te stalken.

De specificatie bevat de best practices, die ideale handelswijze dus, plus instructies voor fabrikanten hoe zij op iOS en Android een soort van alarm kunnen inbouwen die waarschuwt bij ongeoorloofd traceren.

Het voorstel kan rekenen op de steun van verschillende organisaties die bekommerd zijn om je privacy, maar ook van fabrikanten als Samsung, Tile, Chipoli, Eufy, Pebblebee. Het belangrijkste daarbij is dat iedereen met een smartphone voortaan een melding krijgt wanneer er een tag van een van die fabrikanten in de buurt is - en je niet langer afhankelijk bent van apps per soort tag, die dan op jouw smartphone aanwezig zouden moeten zijn. Een slim initiatief, als je het ons vraagt.
https://www.engadget.com/apple-and-google-team-up-to-tackle-bluetooth-tracker-stalking-140516646.html?src=rss



GOOGLE ZAL VOORTAAN PASSKEYS ONDERSTEUNEN
Binnenkort kan je je aanmelden voor je Google account met een passkey, in plaats van met je wachtwoord en een sms-melding. Een passkey is een nieuwe cryptografische oplossing, waarbij jij een bepaald toestel, zoals je smartphone, instelt als sleutel. Via Bluetooth zal je dan met die sleutel jezelf kunnen aanmelden.

Wanneer Google voortaan verdachte activiteit op je account ontdekt, dan kan het jou vragen om je passkey.

Het is dus wel belangrijk dat je je smartphone goed beveiligt met een niet zo gemakkelijk te kraken inlogcode. Want een veel gehoorde vraag bij passkeys is: maar wat als mijn telefoon gestolen wordt - dan kan de dief toegang krijgen tot al mijn accounts? Als je telefoon goed beveiligd is, dan is dat niet het geval. Maar wees gerust: je kan ook via een ander toestel inloggen op je account, en dan vanop afstand dat gestolen toestel uit de lijst met vertrouwde toestellen verwijderen.

Bij TechTarget lees je meer over Passkeys.
https://www.theverge.com/2023/5/3/23709318/google-accounts-passkey-support-password-2fa-fido-security-phishing
https://www.techtarget.com/whatis/feature/Passkey-vs-password-What-is-the-difference


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST ALL-IN

De editie van verleden week van deze podcast kon ons weer ongemeen boeien. Het eerste deel ging over hoe bedrijven door manipulaties toch nog hun koers konden opdrijven. Een volgend onderwerp had iets minder met tech te maken - alhoewel. Want de vraag is: hoe kan je de wereldbevolking van voldoende proteïnes voorzien? Vlees van dieren biedt nog altijd de meeste proteïnen, proteïnen van plantaardige oorsprong vergen grote oppervlakten. En dan is er natuurlijk ook nog in labs geteeld vlees - maar dat zal nooit de structuur en smaak kunnen benaderen van echt vlees. Waarom dat is, hoor je allemaal in de podcast.
https://www.youtube.com/watch?v=3slYsEzJZoY






 
De nieuwe oogst


   
25 BESTE FILMS OP NETFLIX

Op zoek naar nieuw kijkvoer op Netflix? Reeksen zijn er genoeg op Netflix, maar waarom niet eens een film gekeken? Bij Mashable een lijstje met de allerbeste films van het moment om op Netflix te streamen.
[Taal: EN]
https://mashable.com/article/best-movies-netflix


DE 100 BESTE FILMS UIT DE 70ER JAREN
Maar waarom zou je niet eens een film uit de oude doos nemen? De jaren zeventig waren heel creatief op dat gebied. Sommige zal je al wel gezien hebben - The Exorcist of The Godfather. Maar er zijn nog veel meer pareltjes. The Rocky Horror Picture Show bijvoorbeeld - die moet je gezien hebben (en de muziek is fantastisch!) Rolling Stone heeft een uitstekende lijst samengesteld, die je uren plezier zal bezorgen!
[Taal: EN]
https://www.rollingstone.com/tv-movies/tv-movie-lists/100-best-movies-of-the-1970s-1234675927/


TOP APPS AI
Deze website brengt jou een selectie van de beste apps die met artificiële intelligentie werken. De apps zijn onderverdeeld in 3D, copywriting, assistent, muziek en meer, en je kan filteren op gratis, betalend, gratis proefperiode en freemium.
[Taal: EN]
https://topapps.ai/


STYLE AI: WEBSITE BOUWEN
Deze website belooft dat je hier je website sneller kan bouwen dan je de zin kan lezen. Er bestaan uiteraard al tal van sitebuilders, maar deze werkt met Levi, een persoonlijke AI assistent die de sjablonen waarmee zo'n sitebuilder werkt, perfect aan jouw smaak en behoefte kan aanpassen.
[Taal: EN]
https://usestyle.ai/


RODDENBERRY: VOOR STAR TREK FANS
Op deze website kan je de iconische brug van het ruimteschip Enterprise via een 360 graden view en 3D modellen echt van nabij bekijken. Je leert er ook meer over de evolutie die de brug tijdens de verschillende seizoenen van Star Trek doormaakte. Meer bij Slashdot.
[Taal: EN]
https://entertainment.slashdot.org/story/23/05/03/0351215/star-trek-fans-can-now-virtually-tour-every-starship-enterprise-bridge
https://roddenberry.x.io/


NEW.TO:  NIEUWE MANIER VAN REIZEN

Deze nieuwe dienst is momenteel alleen beschikbaar voor Frankrijk, maar het team achter de site wil snel een gelijkaardig aanbod voor andere landen brengen.
De site wil een mengeling brengen van automatisch verzamelde content over evenementen, concerten, enz. Plus door de redacteurs zelf aangemaakte content. Momenteel is er informatie over populaire bestemmingen (Parijs, Marseille, Lyon en Toulouse) en verborgen Franse pareltjes (Bordeaux, Lille, Aix-en-Provence, Strasbourg).
[Taal: EN]
https://www.new.to


MAGELY.IO: AI-GAME
Een intrigerend concept: hier heeft de AI een geheim woord gekozen, dat jij aan de hand van 10 vragen moet raden.  Het systeem werkt  met tokens, en er valt 25 dollar te winnen voor de eerste winnaar. Alleen: wij konden het niet uittesten, want de volgende game was pas in 5 uur. Wordt dit een succes?
[Taal: EN]
https://www.magely.io/


LOST PLACES DUITSLAND
Dit is een laag op de Google Maps, gemaakt door "Urbex Elite", die duizenden "Lost Places" in Duitsland toont. Begraafplaatsen, verlaten spoorwegen en fabrieksgebouwen, donkere bunkers... Die Lost Places ademen de vergankelijkheid. Urbex Elite stelt deze verzameling gratis ter beschikking als download - de data werden op 3 mei 2023 geactualiseerd.
[Taal: DE]
https://www.chip.de/downloads/Lost-Places-Google-Maps-Karte-Urbex-Elite_183695879.html




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Luxemburgs beeldhouwer, schilder, glazenier en tekenaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9_Tanson
    Russisch slaapexperiment, basis voor een urban legend - https://nl.wikipedia.org/wiki/Russisch_slaapexperiment
    VOC-koopman - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Specx
    Café in Amsterdam - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Laurierboom_(caf%C3%A9)
    Mossoort - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleidubbeltandmos
    Nederlandse holocaustoverlevende - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roosje_de_Winter-Levy
    Stadhuis van Syracuse, Sicilië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadhuis_van_Syracuse
    Geformaliseerde intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in het Vlaams Gewest - https://nl.wikipedia.org/wiki/Referentieregio%27s_in_Vlaanderen


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Twee schietpartijen door jongeren in Servië in twee dagen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Servi%C3%AB
    Dodenherdenking in Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_Dodenherdenking
    Bevrijdingsdag in Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevrijdingsdag
    Politie-operatie tegen Calabrese maffia - https://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Sky


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Fantasy - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Fantasy


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- AI-pionier verlaat werkgever Google en waarschuwt: ‘Het is angstaanjagend’
https://www.ad.nl/tech/ai-pionier-verlaat-werkgever-google-en-waarschuwt-het-is-angstaanjagend~a0ab0310/
- Wereldwijd 288 aanhoudingen in onderzoek naar drugshandel op dark web
https://www.ad.nl/tech/wereldwijd-288-aanhoudingen-in-onderzoek-naar-drugshandel-op-dark-web~a2611ec0/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Proton brengt Proton Pass uit: een wachtwoord manager met end-to-end encryptie
https://computertaal.info/2023/05/04/proton-brengt-proton-pass-uit-een-wachtwoord-manager-met-end-to-end-encryptie/
- Review: Railroads Online
https://computertaal.info/2023/04/30/review-railroads-online/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Softwareproblemen Telenet leiden al maanden tot stortvloed aan klachten
https://tweakers.net/nieuws/209436/softwareproblemen-telenet-leiden-al-maanden-tot-stortvloed-aan-klachten.html
- Europese ruimtevaartbedrijven gaan samenwerken aan Starlink-concurrent IRIS²
https://tweakers.net/nieuws/209416/europese-ruimtevaartbedrijven-gaan-samenwerken-aan-starlink-concurrent-iris2.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be



- Zijn we wachtwoorden verkeerd aan het aanpakken?
https://datanews.knack.be/analyse/tips-tricks/zijn-we-wachtwoorden-verkeerd-aan-het-aanpakken/
- Google kondigt smartphone met plooibaar scherm aan
https://datanews.knack.be/nieuws/entertainment/gadgets/google-kondigt-smartphone-met-plooibaar-scherm-aan/


 




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...




DESIGNER, AI-TOOL VAN MICROSOFT

Microsoft heeft zijn AI-tool "Design Tool Designer" in publieke preview uitgebracht. Met deze tool kan je ontwerpen maken voor presentaties, posters, digitale postkaarten, uitnodigingen en meer. Die kan je dan op sociale media delen en andere kanalen.
Designer maakt gebruik van content die door gebruikers aangemaakt wordt en van DALL-E 2, de text-to-image AI van OpenAI.
Je vindt de tool via de website van Designer of via de Edge browser in de zijbalk.
https://techcrunch.com/2023/04/27/microsoft-makes-its-ai-powered-designer-tool-available-in-preview/
https://designer.microsoft.com/


VTM GO PLUS
De app van de Vlaamse zender VTM heeft nu ook een PLus-versie. Mits betaling van €4,95 per maand kan je hierop een abonnement nemen. Dat geeft je dan recht op de afleveringen van je favoriete soaps één week op voorhand te kunnen zien - die worden op zaterdag op de app gedropt. Je kan ook bepaalde programma's eerder zien dan via het reguliere scherm. En tot slot kan je ook programma's downloaden om te bekijken wanneer je offline bent. Maar het abonnement moet je wel via de website aanvragen.
https://apps.apple.com/be/app/vtm-go/id589370040
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vmma.vtm.zenderapp&hl=nl
https://www.vtmgo.be/ontdek


REDECOR: HERINRICHTEN
Het is lente en het kriebelt. En je wil enkele kamers in het huis opnieuw inrichten. Dan is het handig om eerst te beginnen die kamers virtueel in te richten! Het bespaart je heel wat verhuiswerk voor je meubels, en je kan je een goed idee vormen van hoe je kamer eruit gaat zien.
Redecor is een handige app voor iOS en Android om aan de slag te gaan.
https://apps.apple.com/nz/app/redecor-home-design-game/id1413287364
https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.reworks.redecor&hl=en_US


WINTOYS: TWEAKEN


Wintoys is een nieuw pakket tweaks voor het Windows systeem. Je kan het OS configureren, ontdoen van bloatware, optimaliseren, herstellen en sleutelen aan allerlei instellingen.  Heel handig ook om apps te verwijderen,  automatisch opstarten van sommige apps te verhinderen enz.
https://apps.microsoft.com/store/detail/wintoys/9P8LTPGCBZXD?hl=de-de&gl=de


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Niemand kan vluchten voor zijn hart.
Daarom is het beter te luisteren naar wat het zegt.
-Paulo Coelho-
[Braziliaans schrijver]