Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
27/4/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1309  van 22/4/2023


 

Gegroet lezer,

Deze week terug iets meer berichten, na onze korte onderbreking. Mogen wij u iets vragen? Soms denken wij dat wij te lange artikels schrijven. Na een dag waarop enkele langere artikels verschenen, kan het gebeuren dat een lezer afhaakt. En dan voelen wij ons wel wat schuldig - hadden wij die informatie op een andere manier moeten verpakken? Een manier waarop u gemakkelijker een overzicht krijgt van de berichten? En wil u meer weten over een onderwerp dat u interesseert, dat u dan een link aanklikt om meer van dat artikel te lezen?

In de volgende weken gaan wij in de achtergrond experimenteren met een nieuw concept voor onze website en onze nieuwsbrief. Wij hopen in elk geval dat u ons trouw blijft lezen!

Veel plezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



AI-TOOLS: STEEDS MEER PRAKTISCHE TOEPASSINGEN
Elk zijn eigen LLM en chatbot
In de begindagen van OpenAI en zijn ChatGPT klonk overal een bewonderende "oh" en "ah". Soms ook een beangstigde "Oei?". Want wat zou deze AI niet allemaal gaan veranderen in onze maatschappij?

Wel, we zijn van het stadium van "het bestaat", overgestapt naar een stadium waarin we ons afvragen "Wat kunnen we ermee doen?". Praktische toepassingen dus.

Verleden week was er al het bericht dat Amazon een generatieve AI-toolkit uitbrengt die het "Bedrock" noemt. De klanten van Amazon Web Services zouden die toolkit kunnen gebruiken om chatbots te bouwen, generatieve teksten, afbeeldingen - met andere woorden: om tools te creëren die de concurrentie aangaan met OpenAI.

De klanten kunnen daarbij kiezen uit een reeks verschillende machine learning modellen, afhankelijk van waarvoor zij die nodig hebben. (1)

Een trend die door Sam Altman, CEO van OpenAI (de maker van ChatGPT) bevestigd wordt. Namelijk dat dit eigenlijk de toekomst is van AI: dat elkeen zijn eigen AI kan trainen op zijn eigen Large Language Model (LLM), een dataset die hij zelf uitkiest, en waarvan hij zelf de juistheid kan controleren. Dat zou het probleem met de auteursrechten al voor een deel oplossen. Gedaan dus met de supergrote LLM's. (2)

Open Source toolkit Dolly 2.0
Een bericht dat dan weer bevestigd wordt door de release door Databricks van de nieuwe toolkit Dolly 2.0 (niet te verwarren met DALL-E). Deze kit is Open Source, wat betekent dat je niet langer moet betalen voor een API. De training data werd door crowdsourcing verzameld door de personeelsleden van Databricks, en de training data werden uitgebracht onder een Creative Commons License.
https://www.businessinsider.com/amazon-bedrock-aws-ai-chatgpt-dall-e-competitor-2023-4?international=true&r=US&IR=T
https://arstechnica.com/information-technology/2023/04/a-really-big-deal-dolly-is-a-free-open-source-chatgpt-style-ai-model/
https://techcrunch.com/2023/04/14/sam-altman-size-of-llms-wont-matter-as-much-moving-forward/




PRAKTISCHE TOEPASSINGEN VAN CHATGPT
In de recente aflevering van DTNS hoorden wij een gesprek met Jeff Dwoskin van Stampede.social, over de manier waarop hij ChatGPT toepast voor zijn manier van werken.

Om te beginnen gebruikt hij die tool niet om onderwerpen te vinden voor zijn blog. Maar wel om de ideetjes die hij zelf heeft, daarover bijkomende informatie te vinden. Hij schrijft zijn tekst, en laat die dan bewerken door ChatGPT. Om die SEO vriendelijk te maken. Enkele opdrachten die hij gebruikt:
-herschrijf mijn opgelijste notities als een nieuwe lijst die voor SEO geoptimaliseerd is. Waarbij hij ook kan aangeven of die voor een bepaald medium geoptimaliseerd moet worden.
- Maak 3 omschrijvingen van mijn tekst in 160 lettertekens, die ik kan gebruiken voor de SEO plug-in
- Maak 5 pakkende tweets voor mijn artikel
- Geef me 3 pakkende suggesties voor titels
Is dat bedrog, speelt Jeff vals? Neen, hij heeft het idee gehad voor de tekst, heeft die zelf  uitgewerkt, maar heeft hulp gevraagd van AI om de tekst te optimaliseren. Iets wat in veel online tools ook nu al zit. (1)

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. De uitwerking van een idee wordt o zo gemakkelijk. Stel: je hebt een idee voor een game. Je geeft een opdracht aan de AI met dat idee, de ontwikkeling van je verhaal. En de AI kan daarvan een heel scenario schrijven. En een andere AI kan daar dan weer de beelden voor maken.

Omgekeerd zou ook kunnen. Een bepaald werk (een boek, een video) zou door een AI omgevormd kunnen worden naar bepaalde lengtes. Een verhaal dat je in korte stukjes elke avond voorleest voor je kindje, voor het slapen gaan bijvoorbeeld. Of een heus boek, een langspeelfilm zelfs.

Dat laatste zijn dan weer ideeën die afkomstig zijn van de podcast All-In - maar daarover meer in het artikel OOR van vandaag.
https://www.stampede.social/
https://dailytechnewsshow.com/2023/04/14/bereal-more-like-beinteresting-dtns-4499/



TWITTER: NU OOK MET 10.000 TEKENS, MAAR BEZOEKERS HAKEN STILLETJES AAN AF
Zoals aangekondigd, wil Twitter zijn betalende Twitter Blue abonnees extra voordelen bieden. En eentje daarvan is dat die abonnees voortaan ook postings die maar liefst 10.000 tekens bevatten kunnen plaatsen. En bovendien zal je delen van de tekst in cursief en vet kunnen markeren. (1)

Volgens TechCrunch is deze push om langere artikels aan te moedigen, te kaderen in het initiiatief van Elon Musk om creators aan te moedigen, door hen de kans te bieden geld te verdienen met hun content. Zij zullen namelijk hun lezers de kans kunnen bieden om een abonnement te nemen op hun content. Daarbij zal Twitter in de eerste 12 maanden vanaf nu al het geld dat zij daarmee ontvangen, volledig doorstorten aan de creators (na aftrek uiteraard van de 30% die Apple en Google willen). Daarna valt de bijdrage aan Apple en Google terug tot 15%, en zal Twitter ook een lager percentage vragen aan de creators. Hoeveel, is nog niet bekend.

Wellicht is deze zet wel nodig, om creators aan te moedigen om op Twitter te blijven publiceren. Er was de laatste tijd heel wat negatieve publiciteit rond Twitter, en vooral de manier waarop Twitter bepaalde media van labels voorzag, zetten kwaad bloed. Zo kregen NPR en BBC het label "door de overheid gesponsorde media", wat volgens de betrokken media de indruk wekt dat zij staatspropaganda brengen.

Hoe het ook zij: de veelvoudige controverse rond de wispelturige manier waarop Elon Musk het sociale netwerk bestiert, lijkt toch wel negatieve gevolgen te hebben voor het sociale netwerk. Tegenover een jaar geleden is het verkeer met 7,7% gedaald, een dalende trend die zich voor de derde maand op rij doorzet. Het aantal unieke webbezoekers daalde met 3,3% YOY (jaar op jaar) en het aantal dagelijkse gebruikers (daily active users of DAU) daalde met 9,8% jaar op jaar.

Onze persoonlijke reactie: Twitter blijft voor ons nog altijd een prima bron van informatie. Niet alleen voor technieuws. Maar ook voor allerlei andere zaken. En zelfs om voor politiek andere stemmen te horen: niets meer verfrissend om stemmen pro en contra te lezen, bij een bewering van een politicus die je volgt in je tijdlijn!
https://techcrunch.com/2023/04/13/twitter-introduces-10000-character-long-tweets-for-blue-subscribers/
https://www.vox.com/technology/2023/4/15/23683554/twitter-dying-elon-musk-x-company



EUROPEES PARLEMENT DENKT NA OVER REGELGEVING AI
Gaat het niet allemaal te snel? Kan AI risico's opleveren die wij nu nog lang niet kunnen bevatten? En hoe zit het met de modellen waarop deze AI-tools zich baseren, en die geschraapt zijn van het internet - hebben de makers van die content wel toestemming gegeven voor het gebruik ervan?

Dat zijn enkele aspecten van AI-tools zoals ChatGPT waarover wij het in de voorbije dagen al vaker gehad hebben. Een bezorgdheid waarin wij niet alleen staan.

In de podcast All-In van het voorbije weekend werd namelijk door verschillende panelleden gesteld dat er wel degelijk reglementering nodig is van deze AI-tools, vooraleer zij op het grote publiek losgelaten worden. De modale burger zal daarmee niet veel fout kunnen doen, maar voor hackers bijvoorbeeld kan het gevaarlijk speelgoed worden.

Waarom regulering? Stel dat iemand een AI vraagt om een nog niet gepatchte zwakke plek in Windows systemen te verpakken in een phishing mail,  daarmee systemen aan te vallen, en dan bijvoorbeeld een vliegtuig uit de lucht halen. Met de supersnelle ontwikkeling van deze AI-tools is dat echt niet zo ondenkbaar.

De panelleden van All-In menen wel dat deze controle niet overgelaten mag worden aan de bestaande controle-tools van de overheid, zoals de Amerikaanse Food & Drugs Administration of de Federal Trade Commission. En zeker en vast niet aan een senaatscommissie, die helemaal niets begrijpt van technologie. Zij zijn daarentegen voorstander van de oprichting van een speciale commissie, volledig samengesteld uit experts. (1)

Maar ook in Europa beweegt er wat op dat gebied. Het Europees Parlement werkt aan wetgeving die het Wilde Westen dat AI momenteel is, tot de orde wil roepen. de Artificial Intelligence Act zou namelijk een reeks maatregelen bevatten over het gebruik van AI. Daaronder zouden makers van tools zoals ChatGPT van OpenAI moeten verklaren of zij auteursrechtelijk beschermd materiaal gebruikt hebben om hun AI-modellen te trainen. Dat moet ervoor zorgen dat makers van die content in een dergelijk geval een compensatie krijgen.

Een andere maatregel is, dat bij misbruik van AI-programma's, de ontwikkelaars van die AI verantwoordelijk gesteld worden, en niet de kleine bedrijven die ze gebruiken. Wat ons eerlijk gezegd toch wel verbaast: tot nader orde is degene die een misdaad pleegt door iemand te verwonden met een wapen, degene die veroordeeld wordt voor een misdaad. Niet de fabrikant die dat wapen vervaardigd heeft.

Een interessante discussie bij Slashdot (2). En bij Financial Times lees je meer (3).
https://www.youtube.com/channel/UCESLZhusAkFfsNsApnjF_Cg
https://slashdot.org/story/23/04/14/142246/european-parliament-prepares-tough-measures-over-use-of-ai
https://www.ft.com/content/addb5a77-9ad0-4fea-8ffb-8e2ae250a95a



BEREAL: BLIJKBAAR IS ECHT JEZELF ZIJN NIET SPANNEND GENOEG
Het was even een hele verademing: een sociaal netwerk waarbij je niet een façade kon optrekken waarbij je jezelf altijd op je best voorstelt, maar waarin je verplicht werd om je gewone jezelf te zijn. BeReal was het sociale netwerk dat de irrealistische ideale figuren van Instagram moest doorprikken.

Want bij BeReal moest je, telkens je een oproep kreeg vanuit het systeem, een foto van jezelf doorsturen aan je vrienden. Of je nu ongeschminkt aan de ontbijttafel zat, of stralend gelukkig achter een glas wijn.

Het concept op zich was inderdaad een verademing - maar zo spannend bleek het niet voor de gebruikers om dit lang vol te houden. Want wat is er nu spannend aan mensen te bekijken die er maar "gewoontjes" uitzien?

En dus haken de mensen af. Wat bewezen wordt door cijfers: volgens Sensor Tower is het aantal downloads van BeReal aan het dalen sinds september. En volgens Apptopia is het dagelijks gebruik tussen oktober en maart met 61% gedaald.
https://www.theverge.com/2023/4/14/23683224/its-time-to-stop-being-polite-and-also-stop-getting-real
https://www.nytimes.com/2023/04/13/style/bereal-app.html



ELON MUSK: TRUTHGPT MOET DE WERELD REDDEN
Ja, we hebben nu verschillende AI-tools die vragen kunnen beantwoorden. Maar de échte vragen: wie zijn wij, wat is het universum, hoe is het ontstaan? Die kunnen de huidige tools niet beantwoorden. Een nog intelligentere AI - is dat niet gevaarlijk voor de mensheid? Zou die bijvoorbeeld niet alle mensen de verdoemenis kunnen inhelpen, omdat wij met zijn allen toch maar de planeet kapotmaken, en het voortbestaan van de planeet in het grote plaatje belangrijker is?

Volgens Musk bestaat dat gevaar niet. Meer nog: deze TruthGPT zou volgens hem de beste zekerheid zijn om het mensdom te laten overleven. Die AI zou namelijk het universum willen begrijpen, en de kans is dan klein dat die de mensen zou willen laten verdwijnen, gewoon omdat wij een interessant deel van het universum zijn. Een geruststellende gedachte?

Elon Musk is nu eenmaal een man met rare ideeën. Maar je moet het hem nageven: hij zorgde voor een revolutie in de elektrische auto's (maar zijn futuristisch idee dat die ook zelf kunnen besturen, raakt maar geen realiteit). En hij zorgt ook voor een grote stap voorwaarts in de ruimtevaart, met zijn recycleerbare raket. En Musk stond mee aan de wieg van OpenAI. Misschien heeft hij wel gelijk, om zijn TruthGPT op te richten, en komen we eindelijk te weten hoe de ruimte ontstaan is, en wat er eerst was: de kip of het ei?
https://www.engadget.com/elon-musk-says-he-wants-to-start-truthgpt-to-rival-openai-and-google-014938539.html?src=rss
https://www.theverge.com/2023/4/17/23687440/elon-musk-truthgpt-ai-chatgpt
(afbeelding: Wikimedia Commons)




TWITTER: OPNIEUW HOMMELES ROND LABELS
Labels moeten aangeven welke tweets minder zichtbaarheid krijgen. En staatsmedia krijgen ook een label - maar wat is een staatsmedium?

Sinds Elon Musk aan het hoofd kwam van Twitter, heeft hij heel wat veranderingen doorgevoerd. Die werden hem niet altijd in dank afgenomen. Maar sommige daarvan kunnen wij wel appreciëren, zoals zijn poging om met labels meer transparantie te geven over de manier waarop tweets al dan niet via het algoritme in jouw tijdlijn terechtkomen.

Voortaan zal je namelijk bij tweets, waarvan de zichtbaarheid beperkt werd, een label zien om dit aan te geven. Dat zal om te beginnen gebeuren bij tweets waarvan de inhoud indruist tegen het Hateful Conduct beleid, dat haatspraak moet tegengaan. Die labels hebben geen invloed op de account van de gebruiker die ze plaatste, hij wordt dus niet geschorst of zo. En Twitter zal geen advertenties plaatsen onder die zo gelabelde tweets - kwestie van de adverteerders gerust te stellen. De gebruiker zelf kan verzet aantekenen tegen het label.

In de volgende maanden zou Twitter deze transparantie via de labels ook nog uitbreiden naar andere onderdelen van zijn beleid (1).

Een andere beslissing van Twitter over labels, blijft tot controverse zorgen. Het is al langer dat bij bepaalde twitteraccounts een label geplaatst werd, om aan te geven dat dit een officiële account was die gesponsord wordt door de regering van een bepaald land. Daartegen was nooit verzet, toen dat label geplaatst werd bij accounts zoals van China Daily. Maar recent begon Twitter ook bij Amerikaanse en Britse media een label plaatsen. En dat viel niet goed bij die media. Zo kreeg NPR (National Public Radio) het label "Government funded". Iets waartegen het zich verzet, want dit geeft de indruk dat de informatie die NPR brengt, niet objectief zou zijn, maar de overheid naar de mond zou praten. Ook BBC kreeg een dergelijk label, maar na onderhandeling werd dit aangepast tot "publicly funded" - door de gemeenschap gesponsord medium. Wat dus wat meer vertrouwen geeft in de objectiviteit.

Nu valt ons hier een heikele vraag binnen: welk label zou @VRT eigenlijk moeten krijgen? Voorlopig heeft het enkel een blauw vinkje, als een geverifieerd medium. Maar de dag dat Twitter doorkrijgt dat VRT volledig afhangt van geld van de overheid, wordt het dan een ook een "state sponsored" medium? In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, waar de commerciële omroepen ook afhangen van ledenbijdragen. En die omroepen zouden dus "publicly funded" zijn. Terwijl de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) door de overheid betaald wordt, met belastinggeld. Is belastinggeld "publicly funded"?
https://www.theverge.com/2023/4/17/23686661/twitter-label-hateful-tweets-restricts-shadowban
https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-65248554
https://www.villamedia.nl/artikel/publieke-omroep-kost-vijftig-euro
https://www.engadget.com/adobe-fireflys-new-ai-tools-aim-to-cut-down-drudge-work-for-editors-130005412.html



DUITSE ARTIEST WIL MET AI-FOTO DEBAT AANZWENGELEN
Je zal wellicht de spraakmakende kop gelezen hebben dat een Duitse artiest bij de prestigieuze Sony World Photography Awards een prijs gekregen heeft met zijn bijdrage: Pseudomnesia: The Electrician. En dat hij die bijdrage geweigerd heeft, omdat dit geen foto is die hij zelf gemaakt heeft, maar die door AI gemaakt werd.

Bij dit bericht hoort wel enige nuance. Het is namelijk niet dat de jury door de man om de tuin geleid werd, en dat hij uit gewetenswroeging zijn "vals spel" bekend had.

Neen: de man heeft die prijs gewonnen in een bepaalde categorie, "Creative Category". En daarbinnen voldeed zijn foto perfect aan de voorwaarden. De jury verklaarde zelf dat zij verschillende experimentele manieren om beelden te bewerken, te creëren, aanmoedigt, van cyanotimes en rayographs, tot echt digitale manieren van werken.

Dat Eldagsen de prijs afwees, was eerder omdat hij met zijn bijdrage een discussie wilde losmaken, en vooral wilde beklemtonen dat die categorie te ver ging. "AI-afbeeldingen en fotografie zouden niet met elkaar in competitie mogen gaan in deze categorie. Dat zijn verschillende dingen. AI is geen fotografie." En kunnen wij de man ongelijk geven?
https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-65296763




AI-RESEARCHCENTRUM IN SPANJE
De oprichting van een in Sevilla gebaseerd centrum voor transparantie in algoritmes moet de Digital Services Act ondersteunen.

Het is Europa menens met haar voornemen om meer controle uit te oefenen op de Big Tech, en dan met name de algoritmes die bedrijven zoals Google, Facebook en Twitter gebruiken. Als eerste werd er nu in het Spaanse Sevilla het European Centre for Algorithmic Transparency (ECAT) opgericht, dat een belangrijke rol zou moeten spelen bij het bekijken van de algoritmes van die bedrijven die digitale diensten aanbieden - in het kader van het onderzoek naar de compliance met de Digital Services Act.

ECAT zou ondergebracht worden onder het al bestaande Joint Research Centre, dat ingeschakeld wordt om onderzoek uit te voeren naar verschillende aspecten die ter sprake komen bij EU-beleid - gaande van de klimaatverandering en crisismanagement, tot gezondheidszorg.

Concreet is het de taak van ECAT om zich te focussen op de Digital Services Act, en zo wetgevers te ondersteunen en voor hen bewijzen te verzamelen bij gevallen waarin het fout loopt, en de platformen die onder die DSA vallen hun verplichtingen niet naar behoren nakomen.

De DSA wordt pas begin 2024 van kracht. Maar binnenkort zal de Europese commissie al aangeven welke bedrijven het beschouwt als de "grote online platformen" en de "zeer grote online zoekmachines" waarop deze wetgeving van toepassing is. En die nu al proactief zouden moeten nagaan binnen hun eigen bedrijf welke mogelijke risico's hun algoritmes kunnen inhouden.

Saaie informatie eigenlijk, maar het betekent wel dat de EU zijn plannen stilaan concreter het maken is. Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/04/18/ecat/



GOOGLE: KRITIEK OP BARD EN C4 DATASET
Washington Post bekeek de bronnen van de C4 dataset die Google gebruikt, en kwam daar controversiële websites tegen. En het blijkt dat de medewerkers van Google zelf  twijfels hadden over Bard, de chatbot van Google

Twee berichten over de bronnen die gebruikt worden als basis voor de slimme chatbots. Om te beginnen zegt de Washington Post dat die bronnen toch soms twijfelachtig zijn. De onderzoekers stelden een lijst op van de bronnen, en kwamen verschillende twijfelachtige bronnen tegen, zoals 4Chan, Kiwi farms en racistische sites zoals Stormfront. De eerlijkheid biedt ons hierbij op te merken dat die websites toch niet echt hoog op de lijst met bronnen voorkomen. Een volledige analyse bij de lijst bij Washington Post (1).

Een tweede punt van kritiek betreft Bard, de AI-chatbot van Google. Want volgens de eigen werknemers van Google zou het bedrijf die gelanceerd hebben uit pure paniek, als antwoord op OpenAI en zijn ChatGPT. Volgens hen zou de chatbot niet rijp geweest zijn op het moment van lancering - Google zou hen namelijk gevraagd hebben in maart om de chatbot te testen. Een werknemer noemde de chatbot zelfs een "pathologische leugenaar", en een andere werknemer meende dat de antwoorden van Bard zouden kunnen leiden tot "verwondingen en dood" van gebruikers. (1)

Nu, dat Bard misschien af en toe de bal misslaat, kan zijn. Maar dat doet ook de AI van ChatGPT. Wij vroegen onlangs aan die AI om websites waar je meer kan vinden over de afleveringen van de Vlaamse soap Familie. En wij kregen als antwoord twee websites die volledig uit de lucht gegrepen waren, die nooit bestaan hadden - maar de stelligheid waarmee deze AI ons deze websites aanprees, is echt wel onthutsend. Voor ons is de kritiek op Bard dan ook dubieus en met een korreltje zout te nemen. (2)
https://www.washingtonpost.com/technology/interactive/2023/ai-chatbot-learning/
https://www.bloomberg.com/news/features/2023-04-19/google-bard-ai-chatbot-raises-ethical-concerns-from-employees



INSTAGRAM:: LINK IN BIO EN REELS
Twee kleine veranderingen bij Instagram, die toch van belang kunnen zijn. Om te beginnen iets dat volgens Mark Zuckerberg een van de meest gevraagde mogelijkheden was: voortaan kan je in je Instagram bio tot 5 links plaatsen. Je kan die links toevoegen door je profiel aan te passen in de mobiele app: je geeft de links daar een titel, en bepaalt in welke volgorde die links verschijnen. Maar hou er wel rekening mee dat enkel de eerste link meteen verschijnt, en dat je bezoeker voor de andere links op de boodschap "[je eerste link] en 2 andere" moet klikken om die andere te zien. (1)

De tweede nieuwigheid betreft de Reels, de korte filmpjes. Daarin komt een aparte "trends" rubriek, voor trending audio en hashtags. The Verge merkt op dat dit een poging is van Zuckerberg om de gebruikers die noodgedwongen moeten afstappen van TikTok, te lokken met verschillende tools die aantrekkelijk zijn voor creators.  (2)
https://www.theverge.com/2023/4/18/23688081/instagram-link-in-bio-five-links
https://techcrunch.com/2023/04/14/instagram-reels-creator-focused-updates-dedicated-trending-section/



STABILITY LANCEERT STABLE LM
Het bedrijf Stability AI, dat aan de origine ligt van de Stable Diffusion text-to-image generator, heeft een reeks tekst genererende modellen uitgebracht, die doen denken aan ChatGPT, en die het Stable LM noemt. Die modellen kunnen zowel code als tekst genereren, en zijn beschikbaar via een open source licentie op GitHub en Hugging Spaces.

De modellen werden getraind op een variatie van de dataset, The Pile, die bestaat uit open tekst voorbeelden die het genomen heeft van plekken op het internet zoals StackExchange, Wikipedia, PubMed enz. Een alfaversie van StableAI werd vervolgens fijner afgestemd met open source datasets van Anthropic, een ander AI-bedrijf.

TechCrunch maakt hierbij wel de bedenking dat sommige wetenschappers kritiek hebben op het feit dat er steeds vaker gewerkt wordt met open source modellen. Want die zouden misbruikt kunnen worden voor slechte doeleinden, zoals phishing mails te schrijven of te helpen bij het uitvoeren van malware-aanvallen. Maar Stability AI meent dat dit integendeel de juiste aanpak is. Omdat iedereen onder de motorkap kan kijken, zorgt dit voor meer transparantie en moedigt dit vertrouwen aan.
https://techcrunch.com/2023/04/19/stability-ai-releases-chatgpt-like-language-models/



SNAPCHAT: HEEL WAT AUGMENTED REALITY NIEUWIGHEDEN
Het leek even stiller geworden te zijn rond Snapchat, het sympathieke sociale netwerk met zijn spookje en zijn filters. Maar dat is maar schijn: het gaat Snapchat heel goed! In India bijvoorbeeld is het aantal maandelijks actieve gebruikers van 100 miljoen in oktober 2021 verdubbeld in 2022, zo lees je bij de Indische Economic Times (1).

Snap, het moederbedrijf van het sociale netwerk, blijft dan ook aan de weg timmeren. Enerzijds door creators aan te trekken, en ervoor te zorgen dat zij geld kunnen verdienen met hun werk. Zo is er een programma waarbij creators een deel van de inkomsten kunnen krijgen van de advertenties die tussen hun Stories postings getoond worden. Om in aanmerking te komen voor dit programma, moet je wel minstens 50.000 volgers hebben en 25 miljoen Snap views per maand (2). TechCrunch merkt daarbij op dat het niet zo eenvoudig is om geld te verdienen met advertenties bij snelle content zoals TikTok. Je gaat immers niet verwachten van iemand dat die gelukkig is als hij bij een filmpje van 30 seconden in het midden daarvan een advertentie moet uitzitten van 8 seconden. Wat Snap doet is echter slim: het plaatst de ads tussen twee filmpjes in.

Verder werkt Snap ook met artificiële intelligentie, met name een door OpenAI aangedreven chatbot. Die kan gebruikt worden voor groepsgesprekken, en daar dan bijvoorbeeld aanbevelingen maken voor bepaalde AR-filters. Binnenkort zou je ook foto's kunnen genereren in Snapchat zelf. Meer over die "My AI" chatbot bij The Verge (3)

En dan is er nog een nieuwtje dat bij Bloomberg te lezen valt, namelijk dat Snap zwaar wil investeren in augmented reality. Zo werkt het aan een project "Mirror", een soort AR-spiegel waarmee je virtueel in een bakstenen winkel kleren kan aanpassen. Het bedrijf zou ook zijn partnerschap met Live Nation uitbreiden, om concerten te brengen en die virtueel te laten beleven. (4)
https://economictimes.indiatimes.com/tech/newsletters/morning-dispatch/ettech-exclusive-snaps-india-usage-doubled-in-2022-evan-spiegel-byjus-in-funding-talks-with-apollo-global-abu-dhabi-fund-10x-ad/articleshow/99626216.cms
https://techcrunch.com/2023/04/19/snapchat-revenue-share-public-stories/
https://www.theverge.com/2023/4/19/23688913/snapchat-my-ai-chatbot-release-open-ai
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-04-19/snap-invests-in-large-scale-augmented-reality-with-mirror-tool


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



ADOBE LANCEERT AI-FUNCTIES IN ZIJN TOOLS
Adobe heeft deze week aangekondigd dat het nieuwe functies toevoegt aan Firefly, zijn suite met generatieve AI-functies. Zo komen er nieuwe video tools waarmee je via tekst de kleuren kan aanpassen, effecten kan toevoegen en meer. Zo kan je de helderheid en de saturatie aanpassen, en zelfs het hele beeld dat opgenomen is in de ochtend, aanpassen naar een licht in de late namiddag.

Ook audio kan je aanpassen, zoals tekst schrijven, om achtergrondmuziek toe te voegen, en geluidseffecten. Meer bij Engadget
https://www.engadget.com/adobe-fireflys-new-ai-tools-aim-to-cut-down-drudge-work-for-editors-130005412.html


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




ALL-IN: ONZE INSPIRATIE VAN DEZE WEEK

In onze berichten deze week hebben wij het al twee keer gehad over recente evoluties en nieuws, die besproken werden in de podcast ALL-IN. En waar wij erg nuttige informatie haalden, en nieuwe inzichten. Wij kunnen je alleen maar aanraden om de editie van deze week te beluisteren - via podcast, of via YouTube, waar je niet alleen beeld krijgt bij de klank, maar ook kan schakelen naar het onderwerp dat je interesseert, omdat je een inhoudsopgave met tijdslots krijgt.
De onderwerpen deze week:
-Wat is een AutoGPT en wat zijn de mogelijkheden?
-De enorme impact van generatieve AI op afbeeldingen, kunst, video, en wat dit ook betekent voor Hollywood
-Hoe AI reguleren?
-De chaos in San Francisco
https://www.youtube.com/channel/UCESLZhusAkFfsNsApnjF_Cg


DE GROTE PODCASTING: WEDSTRIJD
Een initiatief van de krant Nieuwsblad: met De Grote PodCasting gaat zij op zoek naar creatief podcasttalent. Kandidaten kunnen een demo insturen. En als je de jury kan overtuigen, dan win je je eigen podcast, gemaakt door een professioneel team.
https://markup.nieuwsblad.be/extra/static/2023/202304_podcasting/




 
De nieuwe oogst


   
SEARCHSMART: WETENSCHAPPELIJKE PAPERS

Deze website is een portaal waar je wetenschappelijke papers kan vergelijken. Al die papers staan in databases, die je dan kan doorzoeken. Voer voor specialisten!
[Taal: EN]
http://www.pressetext.com/news/20230413017
https://www.searchsmart.org/?~()


HOMEGPT EN ROOMGPT

Artificiële intelligentie kan je ook helpen om je droomhuis of ideale kamer te ontwerpen. Gewoon een foto van die ruimte uploaden, en de AI zal je verschillende interieurideetjes geven.
Je kan de site ook in het Nederlands bezoeken.
[Taal: EN/NL]
https://www.roomsgpt.io/nl


THE SHAPE OF DREAMS
Een intrigerend concept: dit is een visuele ontdekkingsreis van Google zoekopdrachten, waarin mensen op Google naar een verklaring zochten voor wat hun droom betekent. Via Google Trends krijg je ook een blik naar de populariteit van sommige dromen. Razend interessant eigenlijk...
[Taal: EN]
https://the-shape-of-dreams.com/#/


RANDOM AIRPORT: HAPPY LANDING!

Op deze website vind je willekeurige foto's van vliegtuigjes en grotere vliegtuigen die aan het landen zijn op luchthavens uit de hele wereld, en luchtfoto's van luchthavens. Niet meer en niet minder.  En toch is het leuk om te bekijken.
[Taal:: EN]
https://randomairport.onrender.com/


MAGIC THUMBNAILS
Handig: geef een titel van een video op, en een omschrijving, en deze website zal thumbnails ervoor genereren. De dienst is niet gratis maar je kan hem wel gratis uittesten.
[Taal: EN]
https://magicthumbnails.com/


KOE RECAST: JE STEM

Deze app voor de desktop kan de stem in een video vervormen: van een mannenstem een vrouwenstem maken, of een anime-stem. Gelukkig wordt er aan de woorden zelf niets gewijzigd!
Op de website zie je een demo.
https://koe.ai/


EXPLORE FONT PAIRS
AI kent vele toepassingen. Zelfs het zoeken naar de perfecte combinatie van lettertypes.
Dat is wat Monotype.com doet met font-pairing: de kunst om een lettertype te kiezen dat je tekst leesbaar en aantrekkelijk te maken.
[Taal: EN]
https://www.monotype.com/font-pairing


DUMB PASSWORD RULES

Deze website heeft een collectie websites verzameld waar gezondigd wordt tegen logische regels voor je wachtwoord. Telkens wordt uitgelegd wat er fout is - bijvoorbeeld een banksite die je verplicht een wachtwoord te maken tussen 8 en 16 karakters, maar geen speciale tekens toelaat.
Je zal verbaasd staan hoe sommige webmasters echt stomme regels bepalen...
[Taal: EN]
https://dumbpasswordrules.com


GURUSHOT: GAME

Dit initiatief is een mooie uitdaging voor professionele en amateurfotografen. Je krijgt dagelijks een nieuwe foto-opdracht, zodat je je skills kan verbeteren. Je kan je aanmelden via de website, en er bestaan ook apps voor Android en iOS. Ben je zelf geen fotograaf, dan is het toch nog altijd leuk om naar al die foto's te kijken en die te beoordelen.
[Taal: EN]
https://gurushots.com/


IMAGE CARBON
Wat is de ecologische afdruk van de afbeeldingen van jouw website? Want die moeten geladen worden, wat verkeer via het internet inhoudt. Deze website berekent het voor jou, en gaat ook uitrekenen wat dat betekent als je 10.000 bezoekers per dag hebt, bijvoorbeeld.
[Taal: EN]
https://www.imagecarbon.com/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch liberaal drukker, uitgever en politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Victor_Heymans
    Voorkeramische cultuur in het kustgebied van het huidige noorden van Chili en het zuiden van Peru - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chinchorrocultuur
    Regionale netbeheerder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Regionale_netbeheerder
    Plaats in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hosby_(L%C3%A4%C3%A4ne-Nigula)
    Kenitische hypothese - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kenitische_hypothese
    Luxemburgs schilder, tekenaar en restaurator - https://nl.wikipedia.org/wiki/Edmond_Goergen
    Neolithische begraafplaats in Noord-Ierland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ballykeel_Dolmen_and_Cairn
    Lijst van materieel van de Russische landmacht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_materieel_van_de_Russische_landmacht
    Belgische basketbalclub uit Antwerpen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Jan_Basket


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Meivakantie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Meivakantie
    Eid-al-fitr - https://nl.wikipedia.org/wiki/Suikerfeest
    Land waar gewelddadigheden zijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Soedan


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Duitsland


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Musk dreigt Microsoft in tweet met rechtszaak
https://www.ad.nl/tech/musk-dreigt-microsoft-in-tweet-met-rechtszaak~ac30c7d44/
- Snapchat past liegende chatbot aan na forse kritiek, Tweede Kamer blijft kritisch
https://www.ad.nl/politiek/snapchat-past-liegende-chatbot-aan-na-forse-kritiek-tweede-kamer-blijft-kritisch~aa144acfb/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- 10 dingen om voor op te letten bij de aanschaf van een wachtwoordmanager
https://computertaal.info/2023/04/18/10-dingen-om-voor-op-te-letten-bij-de-aanschaf-van-een-wachtwoordmanager/
- Flashboot: installeer Windows op een USB-stick
https://computertaal.info/2023/04/21/flashboot-installeer-windows-op-een-usb-stick/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google Bard kan voortaan code genereren in 20 programmeertalen
https://tweakers.net/nieuws/208990/google-bard-kan-voortaan-code-genereren-in-20-programmeertalen.html
- Nederlands Nationaal Archief brengt handschrifttranscriptietool open source uit
https://tweakers.net/nieuws/208980/nederlands-nationaal-archief-brengt-handschrifttranscriptietool-open-source-uit.html



*** DATANEWS
http://www.datanews.be



- Eerste Europese regels voor opvolging cryptotransacties goedgekeurd
https://datanews.knack.be/nieuws/bedrijven/crypto/eerste-europese-regels-voor-opvolging-cryptotransacties-goedgekeurd/
- Flanders Game Hub moet Vlaamse gamesector internationaal op de kaart zetten
https://datanews.knack.be/carriere/flanders-game-hub-moet-vlaamse-gamesector-internationaal-op-de-kaart-zetten/



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



ZO ZIE JE WIE NOG MEEKIJKT MET JOUW STREAMINGABONNEMENT

Misschien heb je jaren geleden aan een vriend, een familielid, je inloggegegevens voor je abonnement op een streamingdienst (Netflix, Spotify, ...) gegeven zodat die gratis met jou kon meekijken. Maar ondertussen zijn de tijden veranderd, en beginnen de streamingdiensten op te treden tegen het delen van een abonnement met iemand die niet tot jouw gezin behoort.
Bij The Verge vonden wij een artikel dat je toont hoe je bij de verschillende diensten kan zien wie er allemaal op jouw abonnement meereist. En ook hoe je die mensen kan uitloggen.
https://www.theverge.com/23683427/sign-people-out-streaming-netflix-disney-apple-google-how-to



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ANDROID STUDIO: VOOR ONTWIKKELAARS

Dit is een complete ontwikkelomgeving die Google ter beschikking stelt van ontwikkelaars om te downloaden. Android Studio is gebaseerd op IntelliJ IDEA. Dit geeft ontwikkelaars een alternatief voor de Android SDK, die in wezen bestaat uit Eclipse en de ADT-plug-in.
https://www.chip.de/downloads/Android-Studio_63406795.html
https://developer.android.com/studio


VIVALDI BROWSER VOOR ANDROID

De Vivaldi-browser is een cool alternatief voor Firefox en Chrome. Vooral omdat hij verschillende functies heeft die andere browsers niet hebben. Nu is er ook een versie uit voor Android. Die zet hoog in op privacy. Zo worden jouw wachtwoorden end-to-end versleuteld bewaard. Je kan ook snel wisselen tussen zoekmachines. Andere interessante functies: Speed Dials, notities, Panels en Capture.
https://www.chip.de/downloads/Vivaldi-Browser-Android-App_173153268.html
https://vivaldi.com/nl/
https://vivaldi.com/nl/android/


WINCAM: SCREEN RECORDER
Dit is een eenvoudig te bedienen tool om vast te leggen wat er op je scherm gebeurt. Handig om bijvoorbeeld een tutorial te maken. Daarbij heb je de keuze tussen het hele scherm of een deel ervan.
De tool voor Windows kan je gratis uitproberen, maar die beelden dragen dan wel een watermerk.
https://www.chip.de/downloads/WinCam_135768495.html
https://www.ntwind.com/software/wincam.html


SNAPCHAT LENS STUDIO
Met deze gratis tool kan je zelf 2D of 3D Lenses voor Snapchat maken. Dat zijn scanvoorwerpen die je in de Augmented Reality van Snapchat gebruiken kan. Die Lenzen kan je ook delen met je vrienden, of via Snapcode ter beschikking van anderen stellen.
https://www.chip.de/downloads/Snapchat-Lens-Studio_129810511.html
https://ar.snap.com/lens-studio


GEZONDHEID EN WETENSCHAP

Deze website van de Vlaamse Overheid, heeft maar één doel: correcte informatie verschaffen over gezondheid en wetenschap. Er werd nu ook een app gelanceerd, Zoekgezond, die je moet helpen om de juiste informatie op het web te vinden.
https://www.gezondheidenwetenschap.be/download-de-app

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
"Fijn als je van je hobby je werk kan maken', zei de prostituee.
-Johan Anthierens-