Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
20/4/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1308 van 15/4/2023


 

Gegroet lezer,

Ook deze week een iets dunnere editie dan u van ons gewoon bent. Maar toch nog altijd heel wat nieuws, uiteraard veel over generatieve artificiële intelligentie. Dat we daar nog lang niet alles van gezien hebben, moeten wij u niet vertellen!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




WAT ZOU JE DENKEN VAN EEN DIGITALE TWEELING?
Vind je dat maar niets, dan moeten wij er wel bij vermelden dat zo'n tweeling wel eens je leven zou kunnen redden!

Het zit namelijk zo. Een digitale tweeling is in het algemeen eigenlijk een virtuele versie van een echt object, en het wordt vaak gebruikt in de industrie, bijvoorbeeld bij een model van een energiecentrale of van de motor van een vliegtuig. Daarmee kunnen dan experimenten uitgevoerd worden, zoals wat er zou gebeuren als er een vliegtuig neerstort op de centrale, of als er een onderdeel stremt van de motor. Dingen die je niet in het echte leven kan (of liever: wil!) uittesten.

Maar wat als we dat nu eens zouden toepassen op de mens? Een nieuw boek, Virtual You, behandelt dit idee: een virtuele tweeling van een mens, gemaakt met exact zijn inwendige organen.

En zo ver zitten we er nog niet vanaf. Zo heeft het Barcelona Supercomputing Centre met behulp van de MareNostrum supercomputer een digitale tweeling gemaakt van een hart, bestaande uit 100 miljoen virtuele cellen. Dat wordt nu gebruikt om te helpen bij het plaatsen van een pacemaker. In Duitsland heeft CompBioMed gewerkt met SuperMUNG om de bloedtoevoer in kaart te brengen in het volledig bloedsomloopsysteem van een 26-jarige vrouw. Daarmee konden zij dan schommelingen in bloeddruk in kaart brengen, en de beweging van bloedklonters simuleren.

Sommige van die modellen zijn nu al goedgekeurd voor "in silico" testen, waarbij een medicijn of een behandeling uitgetest wordt op een virtuele patiënt niet langer op een dier of mens. Iets wat Model-Informed Drug Development heet, en al door de US FDA goedgekeurd wordt.

En in Oxford heeft een professor in computergebaseerde medicijnen een digitaal tweelinghart gebruikt, om de effecten te testen van 66 verschillende medicijnen te voorspellen, en om met 89% zekerheid het risico op abnormale hartritmes te voorspellen. Als wij daaraan toevoegen dat bij proeven met proefdieren die zekerheid slechts op 75% lag, dan is dit echt wel een grote sprong voorwaarts - voor de mensheid, maar ook voor de dieren, want eindelijk zouden we van die dierproeven kunnen afstappen.

Digitale tweelingen zouden eventueel gemaakt kunnen worden op basis van MRI scans, data van wearables, biochemische analyses. Een arts zou dan de digitale tweeling kunnen gebruiken om je reactie op bepaalde medicijnen of ingrepen te simuleren. De tweeling zou ook gebruikt kunnen worden om preventieve behandelingen voor te schrijven voor je dieet en lifestyle.
Een prachtig idee!
https://thenextweb.com/news/digital-twins-could-save-your-life-heres-how
https://time.com/6268882/digital-twins-medicine-future/
https://www.bsc.es/news/bsc-news/alya-red-computational-heart



BITCOIN MINING: NIET ECHT MILIEUVRIENDELIJK TE NOEMEN
De New York Times heeft in een artikel aangeklaagd dat het ontginnen (mining) van cryptomunten zoals de bitcoin een erg zware voetafdruk heeft voor het milieu. Dat komt voornamelijk door  het hoge elektriciteitsverbruik dat vereist is bij dat mining om de wiskundige problemen op te lossen die vereist zijn om nieuwe munten te maken en transacties te verifiëren.  In sommige gevallen kan het verbruik van elektriciteit door miningfarms van cryptomunten net zoveel zijn als dat van hele landen. En wanneer dat energieverbruik gebaseerd is op fossiele brandstoffen, leidt dit tot een hogere uitstoot van broeikasgassen en luchtvervuiling.

Voorstanders van cryptomunten noemen het artikel onterecht. Er zouden wel degelijk cryptominers zijn die enkel gebruikmaken van hernieuwbare energie. Maar als je het ons vraagt: of die hoge kost aan energie nu afkomstig is van fossiele brandstoffen of hernieuwbare energie: het blijft een feit dat er enorme hoeveelheden energie verbruikt worden, die op een veel zinvollere manier ingezet hadden kunnen worden.

Cryptomunten werden lange tijd gepromoot als een munt waarbij je niet afhing van centrale banken, waarmee je bank je niet kon blokkeren als je bijvoorbeeld een website had die content verspreidde die tegen de heersende opinie ingaat. Het zou hét betaalmiddel van de toekomst worden.  Maar betalen met cryptomunten is nog altijd niet realistisch.  vanwege de hoge volatiliteit en onvoorspelbaarheid van de markt. De prijs van cryptomunten kan namelijk in korte tijd sterk stijgen of dalen, wat voor consumenten en bedrijven problemen kan opleveren bij het vaststellen van prijzen en betalingen...
https://cointelegraph.com/news/bitcoin-proponents-respond-to-new-york-times-btc-mining-report



CHINA: ALIBABA BRENGT EIGEN CHATGPT CONCURRENT UIT MAAR OVERHEID WIL AI REGELS OPLEGGEN
Tot nu toe kwamen de meeste berichten over nieuwe AI-toepassingen vooral vanuit de VS, en dan met name van OpenAI, een bedrijf waarvan Microsoft een van de grootste investeerders is. In de VS lijkt momenteel Google nog wat achterop te hinken met zijn Bard. En  Meta zegt wel aan AI te werken, maar de enige toepassing die het tot nu toe voorspelt is voor advertenties.

Maar wat met China? Wel, ook daar lijkt wat te bewegen. SenseTime, gespecialiseerd in computer vision-technologieën zoals gelaatsherkenning, en zoekgigant Baidu, hebben recent hun AI-toepassingen voorgesteld - bots à la ChatGPT. En nu is het ook de commerce gigant Alibaba die een dergelijk aanbod wil uitbrengen.

Daarmee wil Alibaba de klantervaring verbeteren, door meer gepersonaliseerde ervaringen te bieden en een betere klantendienst.

De Chinese overheid echter staat nog altijd wantrouwig tegenover dergelijke AI-toepassingen. De regering wil AI-diensten eerst onderwerpen aan een beveiligingsbeoordeling, om de data en privacy van gebruikers te kunnen waarborgen, zo heet het. Maar eigenlijk, zo lees je bij Ars Technica, gaat het eerder om het feit dat die chatbots wel eens gebruikt kunnen worden voor "sociale mobilisatie". En daarom moeten providers hun producten eerst voorleggen aan een beoordeling van de overheid op het gebied van beveiliging. Zij moeten hun product niet alleen in een database registreren, maar ook de identiteit van de gebruikers verifiëren, zodat de overheid hen kan traceren.
https://arstechnica.com/information-technology/2023/04/china-slaps-security-reviews-on-ai-products-as-alibaba-unveils-chatgpt-challenger/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-04-11/china-to-mandate-security-reviews-for-new-chatgpt-like-services
https://www.cnbc.com/2023/04/11/alibaba-to-roll-out-its-rival-to-chatgpt-across-all-its-products.html



SUBSTACK DISPUUT MET TWITTER
Soms is het heel moeilijk om te begrijpen of een probleem met sommige API's die de Twitter stream gebruiken, te wijten zij aan een fout of aan een opzettelijk ingrijpen van de directie van Twitter - waarbij dan vooral gekeken wordt naar Elon Musk.

Neem nu wat er in de voorbije dagen gebeurd is met de behandeling van Substack tweets op Twitter. Een van de beheerders van Substack, Matt Taibbi, vroeg aan Twitter toegang tot interne documenten die zouden moeten aantonen hoe informatie onder het vorige Twitter management team behandeld werd. Zijn analyse hiervan heeft hij op zijn eigen substack gepost/

Verleden week, op 5 april, kondigde Substack een nieuwe functie aan, Notes, waarbij je korte updates kan posten die de mensen die op jouw Substack geabonneerd zijn, te zien krijgen. Een beetje te vergelijken met wat de followers op Twitter zien.

En toevallig of niet, vanaf 6 april begon Twitter de vertoning van antwoorden, retweets en likes naar postings die er zijn om een tweet naar een Substack bevatten, te beperken. Het zou ook niet zo gemakkelijk meer geweest zijn om op Substack een tweet te embedden.

Er ontstond een heen en weer getouwtrek, waarbij Substack Twitter ervan beschuldigde zijn werking te saboteren, omdat het een nieuwe functie in het leven geroepen had, die eigenlijk dezelfde mogelijkheden biedt als Twitter: met Notes kan je een korte status update posten, met foto's, GIF's en links.

Was het een kortsluiting tussen de API van Twitter en Substack? Of een opzettelijke sabotage? Het wordt steeds moeilijker om dat onderscheid te maken, en misschien is het opvallende karakter van Elon Musk daar wel een beetje de oorzaak van...
https://www.techdirt.com/2023/04/10/after-matt-taibbi-leaves-twitter-elon-musk-shadow-bans-all-of-taibbis-tweets-including-the-twitter-files/
https://www.theverge.com/2023/4/11/23677946/substack-notes-twitter-throttled-blocked-links
https://www.washingtonpost.com/technology/2023/04/11/substack-twitter-notes-launches/



MICROSOFT: 5 JAAR OUDE BUG OPGELOST,  SNAP LENSES IN TEAMS EN INTEGRATIE VAN AI-CHATBOT IN BING ZOEKOPDRACHTEN
Twee berichtjes over Microsoft vandaag. Om te beginnen: misschien heb jij je al geërgerd aan het feit dat je Firefox browser soms heel veel CPU gebruikt, en als je dan gaat kijken waarnaar die CPU gaat, je als oorzaak de Antimalware Service Executable (MsMpEng.exe) service  ziet staan, die naar de Windows Defender verwijst. Welnu, na 5 jaar (!) waarin problemen daarrond aangeklaagd werden, heeft Microsoft in samenwerking met de Mozilla ontwikkelaars een patch ontworpen die dit moet oplossen. De patch zal in de volgende dagen naar alle gebruikers van Windows Defender uitgestuurd worden, als onderdeel van de regelmatige updates van de antivirus-signatures. (1)

Een ander bericht is eigenlijk wel leuk, en het moet wellicht het imago van de conferentietool Microsoft Teams wat aantrekkelijker maken voor gewone gebruikers. Teams wordt immers vaak geassocieerd met zakelijk gebruik, terwijl Zoom ook voor virtuele bijeenkomsten van vrienden en familie gebruikt worden.

Welnu, Teams zal voortaan 26 van de Snapchat Lenses ondersteunen in virtuele bijeenkomsten.  En je hebt daarvoor geen aparte apparatuur of software nodig: de integratie maakte gebruik van de SDK van Snap, Camera Kit, waardoor een partner zoals Microsoft gebruik kan maken van de Augmented Reality functies van Snap in hun eigen apps. Benieuwd of zakelijke gebruikers die Lenses ook tijdens hun conferenties gaan gebruiken!

En dan is er nog het bericht dat Microsoft de resultaten van zijn AI-chatbot voortaan integreert in zijn Bing zoekmachine - althans voor bepaalde zoekopdrachten. Dat antwoord vervangt dan de "snippets" die bovenaan de lijst met zoekresultaten verschijnen. Er wordt duidelijk vermeld dat het antwoord van de chatbot afkomstig is, en een samenvatting is van verschillende bronnen. Bovendien staat er een tekstveld onder, waarmee je verder kan chatten met de chatbot. (3)
https://www.neowin.net/news/microsoft-finally-fixes-5-year-old-windows-defender-high-cpu-bug-on-mozilla-firefox/
https://www.theverge.com/2023/4/11/23678438/microsoft-teams-snapchat-lenses-feature
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-bing-introduces-chatgpt-answers-in-search-results/




OOK VAN GOOGLE 3 VERHAALTJES: AUTO ARCHIVE, FITBIT EN BOETE IN KOREA
Drie korte berichten. Om te beginnen de Auto-archief functie voor Android wordt voor alle gebruikers uitgerold. Die is wel interessant om ruimte te besparen op je toestel, want hij zorgt ervoor dat apps die je niet gebruikt, automatisch gewist worden. Maar je persoonlijke gegevens van die app worden wel bewaard. Wat wil zeggen dat, wanneer je de app terug wil gebruiken, dat gewoon kan, net alsof je die app nooit verwijderd had.

Het tweede bericht betreft Fitbit. Wie een Fitbit toestel heeft, zal voortaan in zijn Fitbit app kunnen inloggen met zijn Google account. Google heeft namelijk Fitbit, maker van verschillende gezondheidstrackers, recent overgekocht, en het is de bedoeling dat je uiteindelijk je data van Fitbit naar je Google Fit account overzet. Je bent niet verplicht om dat nu al te doen, maar tegen 2025 wil Google de migratie volledig afronden (2).

En dan is er een derde bericht dat helaas geen goed nieuws is voor Google: het krijgt namelijk een boete van 32 miljoen dollar aan zijn broek van de Fair Trade Commission van Korea. Die vindt namelijk dat Google zich anticoncurrentieel gedragen heeft, doordat het niet toelaat dat ontwikkelaars mobiele videogames aanbieden in One Store - een alternatieve Android app store die in Korea populair is en het product is van de samenwerking van de plaatselijke zoekgigant Naver en drie Amerikaanse telco's. (3)
https://www.theverge.com/2023/4/11/23678472/android-auto-app-archive-feature-release-storage
https://www.theverge.com/2023/4/11/23677684/fitbit-google-account-login-migration
https://techcrunch.com/2023/04/11/south-korea-fines-google-32m-for-blocking-developers-from-releasing-games-on-rivals-platform/



WHATSAPP GAAT JE ACCOUNT BETER BESCHERMEN
WhatsApp heeft een aantal nieuwe beveiligingsmaatregelen uitgerold. De bijzonderste daarvan is een betere bescherming tegen het wegkapen van je SIM en andere aanvallen die je account proberen te kapen door zich voor iemand anders uit te geven- social engineering dus. Want in de toekomst, wanneer je WhatsApp gaat installeren op een nieuw toestel, dan is het mogelijk dat je je oud toestel nodig hebt om te bevestigen dat je je account naar dat nieuwe toestel wil overzetten.

Maar wat als jouw oude toestel nu kapot is, of gestolen - bestaat dan niet het gevaar dat je geen toegang meer hebt tot je account? Om dat probleem uit de weg te ruimen, zo lees je bij Engadget, zal die Account Protect enkel geactiveerd worden wanneer WhatsApp verdachte signalen opvangt.

WhatsApp gaat meerdere veiligheidsmaatregelen geleidelijk aan uitrollen, dus je zal niet meteen ermee geconfronteerd worden. Maar het is wel de bedoeling dat alle accounts veiliger gaan worden.

Trouwens, het wordt ook gemakkelijker om na te kijken of jouw verbinding met een correspondent versleuteld is. Tot nu toe moest je daarvoor een QR-code inscannen of een getal van 60 cijfers vergelijken, te vinden onder de Encryption tab bij de pagina met informatie over dat contact. Dat verandert dus: voortaan zal  automatisch de verbinding geverifieerd worden wanneer je op dat tabblad tikt. Simpel!
https://www.engadget.com/whatsapp-makes-it-harder-for-scammers-to-steal-your-account-130054789.html?src=rss



OPENAI LOOFT PREMIE UIT VOOR WIE EEN BUG VINDT
OpenAI heeft een Bug Bounty Programma aangekondigd. Daarbij zal iedereen die een beveiligingslek vindt, een zwakke plek of andere problemen, een beloning krijgen. En met "iedereen" wordt echt wel elke wetenschapper maar ook een gewone burger bedoeld.

Hoeveel geld je daarmee verdienen kan? Dat varieert. Voor een klein probleempje kan je 200 dollar krijgen, voor een uitzonderlijke ontdekking tot 20.000 dollar.

Wat niet meetelt is als je gaat proberen om ChatGPT te "jailbreaken", of wanneer je tracht de AI iets negatief te laten doen of zeggen.

OpenAI wil in elk geval met deze bug bounty aan het grote publiek zeggen dat het geeft om jouw privacy en veiligheid.
https://www.engadget.com/openai-launches-a-bug-bountry-program-for-chatgpt-103600222.html

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



MICROSOFT GAAT WERKING VAN PRNTSCR KNOP WIJZIGEN
Tot nu toe deed de PRNTSCR knop op je computer wat hij beloofde: een schermafdruk maken en die naar je klembord plaatsen. Je kan die dan in een andere toepassing kopiëren, zoals je mailprogramma, tekstverwerker of beeldbewerker.

Dat zou gaan veranderen: in de nieuwste testversies van Windows 11 Bèta triggert die toets niet langer de schermafdruk, maar wel de Snipping Tool. Die zorgt ervoor dat je een deel van het scherm kan kiezen, of het hele scherm, en zelfs de videoclip kan opslaan die zich op dat moment op je scherm bevindt.

Hierbij dient opgemerkt dat die functie eigenlijk al live is op je computer als je Windows 11 hebt. Meer hij staat uit. Om die te activeren, moet je naar Instellingen, Toegankelijkheid, en dan Klavier. Daar zou je een optie moeten vinden "Gebruik de Print screen knop om screen snipping te openen".
https://www.pcworld.com/article/1784286/microsoft-is-changing-how-print-screen-works-within-windows.html


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




OOK VOOR MUZIEK PROBLEEM MET AUTEURSRECHTEN BIJ AI
Het is niet alleen op het gebied van teksten en afbeeldingen, dat er problemen dreigen voor OpenAI en andere artificiële tools die zich baseren op content die zij vinden op het web. Ook qua muziek lijkt er protest te komen van auteursrechthebbenden.

Er zijn namelijk verschillende diensten die door AI gemaakte muziek aanbieden. Maar die is dan gebaseerd op bestaande muziek, van reële artiesten, zo wordt gevreesd. Artiesten die hun werk illegaal gekopieerd zien.

Daarom heeft Universal Music Group, dat ongeveer 1/3 van de wereldwijde muziekmarkt controleert, aan streaming platformen zoals Spotify en Apple gevraagd om te voorkomen dat AI-diensten melodieën en songteksten zouden kunnen schrapen van de songs waarvoor het de auteursrechten bezit.

Een standpunt dat volgens Financial Times bijgetreden wordt door een persoon bekend met de situatie.  Want omdat veel generatieve AI getraind wordt op populaire muziek, kan je bijvoorbeeld zeggen: componeer een song met een tekst zoals bij Taylor Swift, maar met de zang in de stijl van Bruno Mars, en dat met een thema zoals van Harry Styles. En dat lukt - omdat de AI getraind is op het intellectueel eigendom van die artiesten...
Meer bij FT.
https://www.ft.com/content/aec1679b-5a34-4dad-9fc9-f4d8cdd124b9?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter




 
De nieuwe oogst


   
DIGITS: SPEEL NU DE NIEUWE PUZZEL VAN NYT

Digits is het nieuw spelletje van de New York Times dat op wiskunde gebaseerd is. Je krijgt 6 getallen die je kan optellen, aftrekken, vermenigvuldigen of delen om een doelgetal te bereiken. Bijvoorbeeld: vermenigvuldig 2 getallen met elkaar, en tel daar dan de som van de vier overige getallen bij.
Het bijzondere aan het spel is dat je wint, ook wanneer je niet het exacte getal vindt: je krijgt 2 sterren wanneer je het exacte getal hebt, maar als je er dicht bij bent, dan krijg je 1 of 2 sterren.
Meer over het spel bij The Verge.
https://www.nytimes.com/games/digits
https://www.theverge.com/2023/4/10/23677232/new-york-times-digits-math-puzzle-game-nyt


ONLINE CODE EDITOR

Raspberry Pi heeft een online code editor uitgebracht, met de bedoeling kinderen te leren programmeren. Want eigenlijk, zo lees je bij Tom's Hardware, was de Raspberry Pi Foundation opgericht om kinderen te onderwijzen over computers. De stichting wil de kinderen helpen, ook wanneer het niet om de eigen hardware gaat. Deze nieuwe code editor, die in de browser werkt, is gratis te gebruiken op onderstaand adres. Volgens het artikel is de interface heel gebruiksvriendelijk.
[Taal: EN]
https://www.tomshardware.com/news/raspberry-pi-online-code-editor
https://editor.raspberrypi.org/


STATISTICS FOR BEGINNERS

Deze website van de Europese Raad wil je wegwijs maken in statistieken. Hoe moet je die lezen, interpreteren? Het is erg interessante materie, want Eurostat biedt enorm veel statistieken van de Europese Unie. Wie een beetje handig is, kan zelf op basis van die cijfers statistieken aanmaken om een bepaald aspect van bevolking, economie enz. te belichten.
Het artikel is opgesteld in het Engels. Je kan ook kiezen voor een machinevertaling in het Nederlands.
[Taal: EN]
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Beginners:Statistics_4_beginners


THE UNDENIABLE STREETVIEW

Wil je weten wat de oorlog in Oekraine aanricht? Deze streetview van 6 steden die op de frontlinie liggen van de oorlog, vertelt je de harde waarheid.
Je kan je bewegen zoals gewoonlijk op Streetview, maar soms laden de beelden traag. Dat komt omdat er ook een "before" en een "after" te zien valt.
[Taal: EN]
https://www.theundeniablestreetview.com


FANCY SYMBOLS

Voor wie wat leven wil brengen in zijn feed op de sociale media. Op deze website kan je symbolen vinden van allerlei zaken: bloemen, copyright, kaarten, godsdiensten, wat je maar wil. En die kan je dan aanklikken en zo meteen naar sociale media kopiëren. Je kan er ook tekst versieren, of van onder naar boven zetten.
[Taal: EN]
https://fancysymbol.com/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch jezuïet, priester, bollandist en bibliograaf - https://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Van_den_Gheyn
    Romeins historicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Flavius_Vopiscus
    Fork (blockchain) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fork_(blockchain)
    Voorkeramische periode van de Andes - https://nl.wikipedia.org/wiki/Voorkeramische_periode_van_de_Andes
    Chronische vorm van rouw als reactie op een permanente levensveranderende verlieservaring - https://nl.wikipedia.org/wiki/Levend_verlies
    Amerikaans spelprogramma - https://nl.wikipedia.org/wiki/Are_You_Smarter_than_a_5th_Grader%3F
    Referentieregio's in Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Referentieregio%27s_in_Vlaanderen


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Pentagon-lek 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pentagon-lek_2023
    Het traditionele Thaise Nieuwjaar uit de Siamese tijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Songkran


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over het Spaans - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Spaans


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- BBC niet eens met Twitter-label ‘door de overheid gefinancierd’
https://www.ad.nl/tech/bbc-niet-eens-met-twitter-label-door-de-overheid-gefinancierd~a8c26ab7/
- Twitter en Brazilië in conflict over berichten over dodelijk geweld op school
https://www.ad.nl/tech/twitter-en-brazilie-in-conflict-over-berichten-over-dodelijk-geweld-op-school~ae24ca17/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- ASUS nodigt creatievelingen in de Benelux uit voor nieuwe editie ProArtist-designcompetitie
https://computertaal.info/2023/04/12/asus-nodigt-creatievelingen-in-de-benelux-uit-voor-nieuwe-editie-proartist-designcompetitie/
- Geschiedenis van Microsoft Windows – van Windows 1.01 tot Windows 11 (en verder)
https://computertaal.info/2023/04/13/geschiedenis-van-microsoft-windows-van-windows-1-01-tot-windows-11-en-verder/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Spotify stopt op 5 mei met muziektriviaspel Heardle
https://tweakers.net/nieuws/208744/spotify-stopt-op-5-mei-met-muziektriviaspel-heardle.html
- Poging om waterzuiveringsinstallatie te vergiftigen was geen cyberincident
https://tweakers.net/nieuws/208738/poging-om-waterzuiveringsinstallatie-te-vergiftigen-was-geen-cyberincident.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Telenet verhoogt de tarieven met zes procent
https://datanews.knack.be/nieuws/telecom/telenet-verhoogt-de-tarieven-met-zes-procent/
- AWS komt met diensten voor het bouwen van generatieve AI
https://datanews.knack.be/nieuws/business-it/cloud-datacenters/aws-komt-met-diensten-voor-het-bouwen-van-generatieve-ai/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


STIPPL: REIS PLANNEN


Deze app voor iOS en ANdroid helpt je om je reis van A tot 2 te plannen. Je werkt hier met drag & drop om de beste plek te vinden om te slapen, de beste routes om op je verschillende bestemmingen te raken, ziet hoe lang het duurt om van de ene plek op de andere te geraken.
Er zit ook een sociaal luik aan de app: je kan je reizen met anderen delen, tips geven aan je vrienden, of zelf ook ontdekken wat andere reizigers jou aanraden.
https://www.stippl.io/


Perfview: diagnose


Dit is een gratis diagnoseprogramma van Microsoft. Het vertelt je welke bronnen er verbruikt worden op je pc en welke programma's er draaien. Dat kan je helpen om problemen op te lossen wanneer je computer begint te slabakken.
https://www.chip.de/downloads/PerfView_184624109.html
https://github.com/microsoft/perfview


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wat doorgaat voor vrouwelijke intuïtie is vaak niets anders dan mannelijke doorzichtigheid.
- George Jean Nathan -
Amerikaans criticus [1882-1958]