Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
13/4/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD

Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
De Nieuwe Oogst

Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1307  van 8/4/2023


 

Gegroet lezer,

Deze week een iets kortere editie, wegens de paasvakantie. Het zonnetje steekt af en toe zijn kop op, en onze redactie wil daarvan ten volle genieten!

Als ook u geniet van een welverdiende vakantie, wensen wij u veel plezier en aangename rust. En als u doorwerkt: geniet ook daarvan!

Veel plezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



TWITTER: GEVERIFIEERDE ORGANISATIES
Naast de gewone Twitter Blue heeft Twitter nu ook de "Verified Organization" badge wereldwijd uitgerold. Die is bedoeld voor bedrijven: zij kunnen zichzelf laten verifiëren, en kunnen vervolgens badges aan hun accounts, hun merk, en hun werknemers toekennen. Wanneer je dan op de badge van zo'n medewerker klikt, dan word je naar de account van de organisatie zelf gebracht, wat dus voor bedrijven een gemakkelijke manier is om volk naar hun corporate twitteraccount te lokken.

Goedkoop is het niet: het kost maar liefst 1000 dollar per maand, plus 50 dollar voor elke account aan wie een dergelijke badge toegekend wordt. (1) Deze Verified Organization badge geeft recht op een gouden badge.

Er bestaat ook nog altijd de "grey account", voor overheidsbedrijven. En het betalend abonnement "Twitter Blue" voor de gewone gebruiker. Elkeen die bereid is om $9,99 per maand te betalen, kan zo'n badge krijgen.

Verschillende twitteraars met een groot aantal volgers hebben echter al hun ongenoegen geuit over deze gang van zaken. Twitter heeft immers hun blauw vinkje afgenomen, want dat is voortaan enkel voorbehouden voor mensen met een Twitter Blue account. Mensen zoals acteurs, sportlui, andere bekende personen met miljoenen volgers vinden dat zij, eens geverifieerd, niet moeten betalen voor dat abonnement. Hun account is wat de mensen naar Twitter lokt. (2)

Dat Twitter geld nodig heeft, is één ding. Dat Elon Musk soms stappen zet die achteraf bekeken niet zo slim zijn, is echter iets dat steeds duidelijker wordt...
https://twitter.com/i/web/status/1641596848921276417
https://mashable.com/article/twitter-celebrities-no-thanks-twitter-blue
https://www.msnbc.com/opinion/msnbc-opinion/elon-musk-twitter-blue-check-rcna77603




TWITTER PLAATST ALGORITMES OP GITHUB... EN EINDIGT MET RODE KAKEN
Elon Musk heeft, toen hij baas werd van Twitter, beloofd dat er transparantie zou komen in het algoritme om gebruikers bepaalde tweets aan te bevelen. Daarmee heeft het nu een begin gemaakt: het heeft een deel van zijn code op Github geplaatst als open source, inbegrepen zijn algoritme voor de For You tijdlijn.

Mooi, toch? Alleen: open source wil zeggen dat iedereen kan bekijken. En meteen bleek er al dat Twitter toch bepaalde criteria gebruikt om tweets te promoten.

Het zou namelijk op basis van bepaalde gegevens gebruikers onderbrengen in een bepaalde categorie. De bedoeling daarbij is dat het algoritme aan mensen uit die categorie bepaalde tweets niet gaat tonen, om hen niet te beledigen schade te berokkenen.

Zo zou iemand een "republikein" zijn, een "democraat", een "power user", of zelfs een "elon". Huh? Voor Elon Musk zou er dus een speciale categorie bestaan in de code - wat eerdere berichten bevestigt over het feit dat de tweets van Musk extra veel aandacht krijgen in de feeds van gebruikers.

De reactie van Elon Musk, volgens Mashable: "Dit is de eerste keer dat ik dit zie!".
https://mashable.com/article/twitter-releases-algorithm-showing-it-tracks-elon-musk-tweets



KOMT ER EEN APP STORE VOOR ALGORITMES?
Om onze rij berichten over Twitter af te ronden gaan we het even hebben over BlueSky. We vroegen aan Bing Chat wat BlueSky eigenlijk is: Bluesky is een project van Jack Dorsey, de voormalig directeur van Twitter. Het is een decentraal alternatief dat Twitter ontwikkelde als antwoord op Mastodon¹. Bluesky lijkt in opzet en interface veel op Twitter en is bedoeld voor ontevreden gebruikers die meer zien in decentrale sociale netwerken dan in centraal geleide netwerken zoals Twitter². Het project is momenteel in beta en alleen beschikbaar voor iOS-gebruikers met een uitnodiging.

Welnu, Bluesky heeft een interessant initiatief ontwikkeld: een open marktplaats voor algoritmes. Het is de bedoeling dat je daar kan zien hoe content gefilterd en gesorteerd wordt. En dus zelf een algoritme kan kiezen dat jou bevalt.

Het zou zo werken: het algoritme neemt de beste tweets van de aanbevolen bronnen, geeft die een ranking met behulp van machine learning en filtert dan de tweets eruit van accounts die jij geblokkeerd hebt.

Is het een goed idee? Enerzijds is de transparantie positief. Maar anderzijds zou zo'n marktplaats voor algoritmes jou nog meer de mogelijkheid geven om je eigen nieuwsbubbel te creëren. Met alleen maar tweets die je eigen ideeën versterken, en waarin je geen enkele afwijkende mening meer krijgt. En dat is een van de redenen waarom sociale media voor zulke tweespalt in de maatschappij zorgt...
https://www.engadget.com/jack-dorseys-bluesky-is-building-a-marketplace-of-algorithms-184601024.html?src=rss



GOOGLE MAAKT VORDERINGEN MET AI
Tot nu toe was de chatbot van Google gebaseerd op LaMDA, kort voor Language Model for Dialogue Applications. De focus bij deze chatbot lag op gesprekken, de vaardigheid om een natuurlijk aanvoelend antwoord te geven op de vraag van een gebruiker.

Nu echter heeft Google aangekondigd dat het een nieuw model gaat gebruiken in Bard: PaLM, kort voor Pathways Language Model. Dat zou betere vaardigheden hebben in wiskunde en logica.

En deze AI zou veel krachtiger moeten zijn: PaLM maakt gebruik van de Pathways architectuur, die één enkel model kan trainen om duizenden of miljoenen dingen te doen - niet alleen gesprekken voeren maar ook programmeercode aanvullen, logische redeneringen maken, vertalen, zelfs moppen uitleggen en gezegdes.

Bij 9 to 5 kan je alvast enkele voorbeelden lezen. Is dit de inhaalbeweging van Google, eindelijk?
https://9to5google.com/2023/03/31/google-bard-math/



DONKERE WOLKEN STAPELEN ZICH OP VOOR AI
De revolutionaire sprong voorwaarts die AI betekent, heeft ook zijn schaduwkanten. En er beginnen zich problemen af te tekenen voor de toekomst.

Om te beginnen op het gebied van auteursrechten. Verschillende artiesten hebben een klacht ingespannen tegen de AI-software Stable Diffusion - een AI waarbij je via een tekstcommando een afbeelding kan laten maken. Zij nemen het niet dat deze AI zich gebaseerd heeft op miljoenen afbeeldingen die het op  het internet gevonden heeft. De makers van de AI verdedigen zich, door te zeggen dat de AI deze afbeeldingen niet in een groot bestand opgeslagen heeft. De hele achtergrond van dit proces kan je lezen bij Ars Technica. (1)

Maar er zijn ook problemen met de privacy.  De Italiaanse gegevensbeschermingsautoriteit heeft vragen over het model van ChatGPT. Zo vindt de autoriteit het onnodig dat ChatGPT massaal persoonlijke gegevens verzameld heeft en bewaart gewoon om de algoritmes te trainen. Anderzijds meent de autoriteit dat ChatGPT geen tool hanteert om de leeftijd van zijn gebruikers te verifiëren. Daardoor zouden minderjarigen in aanraking kunnen komen met antwoorden die niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Meer bij BBC. (2)

Italië heeft daarom met onmiddellijke ingang de toegang tot ChatGPT geblokkeerd. Ook Duitsland zou een dergelijke maatregel overwegen, zo lees je bij Zerohedge. (3)

De concurrent van ChatGPT, Bard van Google, heeft van zijn kant wel degelijk een minimumleeftijd ingesteld voor het gebruik van zijn tool: je moet minstens 18 jaar zijn. Alvast dat probleem zou dus uit de weg geruimd zijn bij Bard.
https://arstechnica.com/tech-policy/2023/04/stable-diffusion-copyright-lawsuits-could-be-a-legal-earthquake-for-ai/?
https://www.bbc.com/news/technology-65139406



MULLVAD: NIEUWE BROWSER MET NADRUK OP PRIVACY
Het Tor Project, dat ook achter het anonieme Tor netwerk en browser zit, werkt aan een nieuwe browser, die de nadruk legt op de privacy. De browser wordt gemaakt in samenwerking met Mullvad VPN en heet daarom ook de Mullvad browser.

Op een basis van de Firefox zal de browser een Virtueel Privaat Netwerk gebruiken op Windows, Mac en Linux computers. De bedoeling: het aantal metadata van gebruikers waartoe de websites toegang hebben, beperken.

De browser heeft niets te maken met het Onion Router netwerk van Tor - het enige waarvoor Tor mee in het project zit, is om zijn expertise op het gebied van privacy te delen.

The Verge wijst erop dat iedereen, die wat technische kennis bezit, zijn browser zo kan instellen dat zijn online vingerafdruk beperkt wordt. De bedoeling van de Mullvad browser is dat deze bescherming nu standaard voor élke gebruiker beschikbaar is.
https://www.theverge.com/2023/4/3/23665477/mullvad-browser-tor-vpn-privacy-browser



DRIVE BEPERKT AANTAL BESTANDEN DAT JE ER KAN ZETTEN - OF TOCH NIET?
Virtuele harde schijven zoals Google Drive of OneDrive van Microsoft worden vaak aangeprezen als een handige manier om in de cloud een back-up te maken van je bestanden. Wat veel mensen ondertussen ook al doen. Maar blijkbaar mag je dan niet iemand zijn die heel veel afbeeldingen of foto's op zijn harde schijf heeft staan - en met "heel veel" bedoelen we echt wel "heel veel": meer dan 5 miljoen. Want als je die limiet bereikt bij je Google Drive, dan krijg je voortaan een foutmelding.

Het blijkt namelijk dat Google een "creation limit" ingesteld heeft in februari, voor private gebruikers (Google One) en zakelijke gebruikers (Google Workspace). Wanneer zij aan die limiet zitten, en een bestand willen uploaden, dan krijgen zij een foutmelding.

Deze limiet staat buiten de limiet die nu al geldt voor bestanden die je met anderen deelt, en die beperkt is tot 400.000 bestanden.

Google heeft in een verklaring, nadat een Reddit gebruiker dit aankaartte, gezegd dat deze limiet ingesteld werd om misbruiken te voorkomen, die de stabiliteit en veiligheid van Google Drive in gevaar kunnen brengen. En het aantal gebruikers dat hier last van zou hebben, zou erg klein zijn.

Volgens Engadget is die kans echter wel groter wanneer je een betalend abonnement hebt genomen, dat je recht geeft op meer ruimte. Bij een Google One account van 2 TB loop je bijvoorbeeld al tegen die limiet aan wanneer de gemiddelde grootte van de bestanden 400 KB is of minder.

Als persoonlijke noot willen wij hieraan toevoegen dat het feit dat je heel veel kleinere bestanden in de cloud zet, toch wel tot problemen lijkt te leiden. Wij werken heel veel met teksten, en dat zijn kleinere bestanden die max 10 KB zijn. Die zetten wij in onze Dropbox account, wat erg handig is, want dan heb je overal toegang tot die bestanden. Maar de laatste tijd begon ons systeem te kraken, en in plaats van een frisse computer te hebben waarmee we snel aan de slag konden, was elke bewerking super traag.

Een online zoektocht naar mensen met een dergelijk probleem, leerde ons dat je bij Dropbox best niet te veel individuele bestanden zet. En, na het lezen van dit artikel bij Engadget, hebben wij een hele resem kleinere bestanden, die we eigenlijk niet nodig hebben wanneer we op verplaatsing zijn, naar de harde schijf van onze vaste computer overgezet. En kijk. Ons systeem is als herboren!

De mogelijke oorzaak voor die traagheid is dat Dropbox voortdurend de bestanden moest aflopen die wij op onze Dropbox-map op ons systeem gezet hadden, om te zien of er bestanden toegevoegd of gewijzigd waren ten opzichte van onze Dropbox account in de cloud. Voor ons bracht het in elk geval een oplossing!
Nagekomen bericht: Google heeft de limiet van 5 miljoen bestanden ondertussen terug verwijderd (2).
https://www.engadget.com/google-drive-now-caps-the-number-of-files-you-can-create-191230988.html?src=rss
https://arstechnica.com/gadgets/2023/03/google-drive-does-a-surprise-rollout-of-file-limits-locking-out-some-users/
https://www.engadget.com/google-removes-5-million-file-creation-cap-for-drive-after-backlash-114501891.html?src=rss



AI-VOORUITGANG VOORAL TE DANKEN AAN DE INDUSTRIE
In het verleden waren de meeste innovaties eerst uitgedacht in een labo, een universiteit, en dan gecommercialiseerd. Volgens een recent onderzoek van Stanford is dat nu veranderd. Het zijn nu de bedrijven die het voortouw genomen hebben, en zij bepalen niet alleen het tempo. Maar ook hoe de technologie toegepast wordt, en hoe er een evenwicht gevonden moet worden tussen risico en opportuniteiten.

Volgens de AI Index van Stanford heeft de academische wereld jarenlang het voortouw genomen bij de ontwikkeling van geavanceerde AI-systemen, maar dat de industrie nu voorop loopt. In 2022 waren er 32 belangrijke machine learing-modellen die door de industrie geproduceerd werden, terwijl er slechts 3 afkomstig waren van academische middens, aldus het rapport. Dat werd trouwens opgesteld door onderzoekers van de Stanford University naast AI bedrijven zoals Google, Anthropic en Hugging Face.

Dat de industrie het voortouw genomen heeft, is mogelijk te wijten aan het feit dat academici altijd voorzichtiger werken, het grote plaatje, het maatschappelijk belang in het oog houden, terwijl de industrie vooral de commerciële toepassingen ziet. Vele AI-experten vrezen ook dat die commerciële belangen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties, waarbij producten snel-snel uitgerold worden, om de concurrentie voor te zijn, zonder voldoende aandacht te hebben voor de safety.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/23667752/ai-progress-2023-report-stanford-corporate-control



TWITTER: IS HET VOGELTJE DAT EEN HOND WERD EEN BRUG TE VEEL?
Misschien heb je het ook al opgemerkt. Het bekende blauwe vogeltje dat bovenaan de website van Twitter stond, als" home" om terug te keren naar je startpagina, is niet meer. In de plaats daarvan staat er nu een soort hond - een shiba inu, die ook  het symbool van de cryptomunt Dogecoin.

Volgens sommige bronnen zou deze vervanging een practical joke kunnen zijn van Elon Musk, waarmee hij verwijst naar een grap die een volger in 2022 gemaakt had: dat hij Twitter zou moeten kopen en het logo van het vogeltje moeten vervangen door Doge. (1)

Als dat waar is, dan lijkt dit voor ons persoonlijk een brug te ver. Dat een CEO als practical joke het wereldwijd gekende symbool van zijn bedrijf zomaar gaat vervangen? En dan nog door een verwijzing naar een cryptomunt?

Sommigen menen dat het een aprilgrap was die Musk niet op tijd kon realiseren. Anderen menen dat Musk hiermee de aandacht wil afleiden van een rechtszaak die momenteel tegen hem loopt.  Wat ook het motief is: ons bevalt het niet...
Nagekomen bericht: op 7 april was het blauwe vogeltje er weer. Oef!
https://www.vox.com/technology/2023/3/31/23664041/elon-musk-twitter-checkmark-pay-play-subscription-blue-doge-dog-dogecoin-shiba-logo
https://www.theguardian.com/technology/2023/apr/04/twitter-changes-logo-to-dogecoin-cryptocurrency-image-in-apparent-late-april-fools-day-gag



META WIL AI-TOOLS COMMERCIEEL UITBATEN
AI-tools worden tot heden gewoon ter beschikking gesteld van het publiek. En mogelijk zullen de aanbieders van die tools in de toekomst geld gaan vragen, wanneer je die tools gebruiken wil.

Meta gaat echter nog een stapje verder in die commercialisatie. In een interview met Nikkei Asia heeft Andrew Bosworth, CTO van Meta (het overkoepelende bedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram) gezegd dat hij verwacht dat het bedrijf in 2023 commerciële versies van generatieve AI-tools zal uitbrengen. Zo zou dit bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij advertenties, waarbij AI de afbeeldingen kan aanpassen om verschillende doelgroepen te bereiken.
Meer bij Nikkei Asia.
https://asia.nikkei.com/Business/Technology/Meta-to-debut-ad-creating-generative-AI-this-year-CTO-says



GOOGLE: GEBRUIKERS MOETEN DATA KUNNEN WISSEN
Google heeft een wijziging aangekondigd in de manier waarop ontwikkelaars omgaan met de data die zij verzamelen van hun gebruikers. Gebruikers zouden namelijk hun account moeten kunnen wissen en hun in-app data.

Vanaf 2024 zal de vermelding van een app in de App Store voortaan ook een link moeten bevatten in de rubriek Data Wissen, waar je kan vragen om je data te bekijken of die moet kunnen wissen. Dit houdt ook in dat er een optie moet bestaan om die data te wissen en de account te wissen vanop de website van de ontwikkelaar, zonder dat de gebruiker de app terug moet installeren.

Ontwikkelaars die zich niet aan deze regels houden, mogen hun app  vanaf 31 mei 2024 niet meer in de Google Play store plaatsen.

Nog een nieuwe regel: apps die een persoonlijke lening aanbieden, krijgen nog slechts beperkte toegang tot gevoelige data van de gebruikers, waaronder afbeeldingen en contacten.
https://www.bleepingcomputer.com/news/google/google-will-require-android-apps-to-let-you-delete-your-account/
https://techcrunch.com/2023/04/05/google-personal-loan-apps-update/



MICROSOFT WIL OOK 365 COPILOT VERWEVEN IN ONE NOTE
Microsoft heeft een handige AI-assistent bedacht: de Microsoft 365 Copilot. Daarvan had het bedrijf al aangekondigd dat die virtuele assistent geïntegreerd zou worden in Teams, Word, Excel en PowerPoint. Nu meldt Microsoft dat Copilot ook verweven wordt in OneNote.

In deze app, waarmee je notities kan maken, knipsels van websites verzamelen en dit alles in notaboeken kan rangschikken, zal CoPilot samenvattingen kunnen maken van bestaande nota's. De AI kan ook zelf nota's maken op basis van een tekstprompt, zoals bijvoorbeeld "Maak te bespreken punten voor een vergadering".

Momenteel wordt CoPilot in Microsoft 365 getest in bètavorm, maar er is nog geen officiële lanceringsdatum bekendgemaakt.

Bing Chat AI gaat nu ook verschijnen in het SwiftKey virtueel klavier voor Android. Je kan dit meteen uittesten door de bètaversie van SwiftKey te downloaden via de Google Play Store.
https://www.theverge.com/2023/4/6/23672357/microsoft-onenote-copilot-ai-feature
https://www.theverge.com/2023/4/6/23672351/microsoft-swiftkey-bing-chat-ai-feature-android

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!




DEELSTEPS BINNENKORT VERBODEN IN PARIJS?
Deelsteps: zij zijn zo gemakkelijk, maar voor voetgangers zijn zij een pest. Zij worden overal kriskras achteloos achtergelaten, zodat mensen erover vallen. Vooral voor blinden en slechtzienden is het een ramp.

Zondag werd er in Parijs een referendum gehouden om te vragen of die deelsteps verbannen moeten worden in de stad.. En 89% van de Parijzenaars sprak zich uit voor een verbanning.  Dat zou betekenen dat de 15.000 deelsteps van Lime, Dott en Tier in de stad tegen 1 september uit de stad moeten verdwijnen.

Waarbij wel opgemekrt moet worden dat slechts 7,5% van de geregistreerde Parijzenaars opdaagde bij de stemming. Het referendum is niet bindend, huidig burgemeester Anne Hidalgo kan alsnog beslissen om de deelsteps toe te laten.

Voor alle duidelijkheid: het gaat enkel om deelsteps; elektrische steps die het bezit zijn van private personen, en huurfietsen zijn niet getroffen door dit referendum.
https://techcrunch.com/2023/04/02/paris-votes-overwhelmingly-to-ban-shared-e-scooters/



KOBO: NIEUWE E-READER ELIPSA
Kobo, het bedrijf dat een prima toestel uitbrengt voor het lezen van eBoeken, maar ook een dienst heeft om eBoeken aan te kopen, heeft een nieuwe reader uitgebracht. De Elipsa 2E kost weliswaar 400 dollar, maar daarvoor krijg je wel een toestel mét stylus, want je kan notities maken op de reader. Bovendien kan je bij het toestel ook een magnetische SleepCover kopen. Om de belasting op je ogen te verminderen, heeft het toestel een functie aan boord, Comfort Light Pro.

Kobo brengt nu ook Kobo Plus uit, een abonnement dat je onbeperkt toegang geeft tot een cataloog van meer dan 1,3 miljoen e-boeken en 100.000 audioboeken. Voor 8 dollar per maand krijg je ofwel e-boeken, ofwel audioboeken, en wil je beiden, dan kost het $10 per maand. Een aanbod om te overwegen...
https://www.engadget.com/kobo-takes-on-the-kindle-scribe-with-improved-elipsa-2e-e-ink-tablet-040148388.html


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: ALL-IN

Wij hebben het al vaker gehad over deze podcast. Sommige afleveringen zijn iets te hoog voor ons gegrepen, als het over de beurzen gaat - alhoewel het je wel veel inzicht geeft over de werking van de beurzen.

Maar de aflevering van deze week was weer, zoals vaak, "mind-blowing". Je krijgt een overzicht van het AI-landschap, de mogelijke evoluties, de commerciële toepassingen.

De cameraderie tijdens het gesprek, van mensen die elkaar al lang kennen, het niet altijd eens zijn met elkaar, maar elkaar wel laten uitspreken, plus hun gevoel voor humor en hun echt scherp inzicht in wat er gebeurt, zijn wat ons telkens weer aanzet om naar de podcast te luisteren - zelfs al duurt hij meer dan een uur!

Maar wanneer je de podcast beluistert bij YouTube, dan krijg je een lijst met de verschillende onderwerpen, en kan je springen naar het onderwerp dat je interesseert. Wat ons doet terugdenken aan de hoofdstukken die Apple via iTunes ingebouwd had, maar nooit gegeneraliseerd zijn - een gemiste kans!
https://www.youtube.com/watch?v=qQ544sWC8ZQ



SPOTIFY STOPT MET SPOTIFY LIVE
Spotify heeft aangekondigd dat het zijn Spotify Live zal stopzetten. Dat was de aparte audio chat room app.
Wat niet wil zeggen dat Spotify niet gelooft in een live interactie tussen fans en creators in het ecosysteem van Spotify. Alleen is daarvoor geen aparte app nodig.





https://www.engadget.com/spotify-is-shutting-down-its-standalone-live-audio-app-211056429.html






 
De nieuwe oogst


   
MOBILE PHONE MUSEUM

We hebben een heel lange weg afgelegd, van de eerste mobiele telefoons die gewoon rechthoekige, lompe dozen waren, naar de eerste Nokia's en de iPhone.
Dit museum heeft meer dan 2.600 modellen verzameld. Om nostalgisch te grasduinen!
[Taal: EN]
https://www.mobilephonemuseum.com/


DIGITALE HEKSERIJ COLLECTIE
Nog een museumcollectie, maar dan van teksten. Het gaat over Witchcraft of hekserij, en de collectie werd verzameld door de befaamde Cornell Universiteit in de VS.
Met de meer dan 3.000 titels wordt de geschiedenis van de inquisitie en de heksenvervolging, vooral in Europa, gedocumenteerd. Voer voor wetenschappers en historici!
[Taal: EN]
https://rmc.library.cornell.edu/witchcraftcoll/


WHERE TO AI: PLAN JE REIS MET AI

Een slim idee: artificiële intelligentie kan je ook helpen met het plannen van je volgende reis. Deze website brengt dit principe tot uitvoering. Je moet gewoon enkele kenmerken aangeven (hoe lang je weg wil), met hoevelen je reist, wat je budget is, welk soort reis je wil (natuur, avontuur, ...)
Wij werden, op basis van deze vragen, gestuurd naar Portugal en kregen een hele planning voor onze reis van 5 dagen. Om zelf eens te proberen!
[Taal: EN]
https://www.wheretoai.com/


ENCYCLOPEDIE VAN DE WERELDPROBLEMEN
De Union of International Associations heeft een encyclopedie opgesteld van de problemen waarmee de wereld geconfronteerd wordt. Daarbij wordt het probleem gedefinieerd maar ook de strategie die mogelijk het probleem verhelpen kan.
[Taal: EN]
http://encyclopedia.uia.org/en


RAILS TO TRAILS
Deze organisatie wil in de openbare ruimte veilige manieren vinden zodat iedereen er kan wandelen, fietsen of andere outdoor activiteiten kan organiseren.
Met de site TrailLink kan je dergelijke paden en wegen vinden. Helaas beperkt tot de VS, maar dat is dan weer een goede reden om eens naar daar te gaan!
[Taal: EN]
https://www.traillink.com/
https://www.theverge.com/2023/4/3/23668308/google-flights-price-guarantee-ticket-price-change


DIRECTORY ORG: CODEREN

Deze website wil je de beste online bronnen aanreiken voor wie wil leren te programmeren. Van Python tot Java en HTML, maar ook MySQL, Arduino en Swift: het staat er allemaal. Ook verwijzingen naar online hulpkanalen en communities zoals de r/ kanalen bij Reddit.
[Taal: EN]
https://www.directory0.org/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Achtzijdig plein in Antwerpen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lambermontplaats
    Ronde van Vlaanderen 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Vlaanderen_2023
    Oorlog van Heraclianus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlog_van_Heraclianus
    Bevrijding van Noord-Brabant - https://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Pheasant
    Object dat gebruikmaakt van verhoogde en verdiepte oppervlakken zodat een slechtziende het afgebeelde kan voelen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Voelobject
    Regering van het Keizerrijk Japan van 22 mei 1946 tot 24 mei 1947 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Yoshida_I
    Belgische baan- en wegwielrenster - https://nl.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9l%C3%A8ne_Hesters
    het centrale eiland van de Chafarinas-eilanden, in de Middellandse Zee - https://nl.wikipedia.org/wiki/Isla_de_Isabel_II
    Brederodestraat (Antwerpen) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brederodestraat_(Antwerpen)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Goede Vrijdag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Goede_Vrijdag
    Pasen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pasen
    Treinongeval Voorschoten 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Treinongeval_Voorschoten_2023
    Internationale zwemwedstrijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eindhoven_Qualification_Meet_2023


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over atletiek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Atletiek


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Hackers raken Nederlands bedrijfsleven snoeihard: 139 organisaties doen melding
https://www.ad.nl/binnenland/hackers-raken-nederlands-bedrijfsleven-snoeihard-139-organisaties-doen-melding~a0375271/
- Terug naar ouderwets sommetjes stampen; scholen betalen grif voor rekenschrift 2.0
https://www.ad.nl/binnenland/terug-naar-ouderwets-sommetjes-stampen-scholen-betalen-grif-voor-rekenschrift-2-0~a5324686/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- PowerToys krijgt nieuwe Registry Preview toepassing
https://computertaal.info/2023/04/06/powertoys-krijgt-nieuwe-registry-preview-toepassing/
- Twitter beëindigde gratis SMS 2FA: hier leest u hoe u uw account nu kunt beveiligen
https://computertaal.info/2023/04/04/twitter-beeindigde-gratis-sms-2fa-hier-leest-u-hoe-u-uw-account-nu-kunt-beveiligen/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Google Pixel krijgt locatiedetectie voor wanneer de telefoon is uitgeschakeld'
https://tweakers.net/nieuws/208520/google-pixel-krijgt-locatiedetectie-voor-wanneer-de-telefoon-is-uitgeschakeld.html
- Twitter blokkeert embeds op Substack-platform en interactie met Substack-url's
https://tweakers.net/nieuws/208500/twitter-blokkeert-embeds-op-substack-platform-en-interactie-met-substack-urls.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be



- Hoe Proximus Google Cloud, zonder Google, wil aanbieden
https://datanews.knack.be/analyse/achtergrond/hoe-proximus-google-cloud-zonder-google-wil-aanbieden/
- Cyberaanval op gemeente Herselt via externe softwareleverancier
https://datanews.knack.be/nieuws/belgie/cyberaanval-op-gemeente-herselt-via-externe-softwareleverancier/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


NOX APP PLAYER
Deze app is een gratis Android-Emulator. Die zorgt ervoor dat je Android apps heel eenvoudig op je Windows PC kan draaien.
De app emuleert een Android-tablet met Android 7.1.5 aan boord. Zo kan je alle apps uit de Play Store draaien, evenals APK-apps installeren.
https://en.bignox.com/
https://www.chip.de/downloads/Nox-App-Player_100049792.html


NEARBY SHARE: NU OOK VOOR WINDOWS


Nearby Share is een in Android ingebouwde functie om gegevens gemakkelijk met andere telefoonbezitters te delen. Nu lukt dat ook met Windows. Voortaan kun je data delen tussen je Android en Windows in beide richtingen - of dat nu foto's, contacten of hele mappen zijn.
https://android.com/better-together/nearby-share-app/
https://www.chip.de/downloads/Google-Nearby-Share_184730489.html


LITTLE SNITCH MINI
De apps op je Mac kunnen, zonder dat jij het weet, 'spreken' met vreemden uit de hele wereld. Deze app wil je privacy beschermen: je ziet op elk moment welke internetverbinding jouw apps op je Mac gebruiken. En als het je niet bevalt, dan kan je op de Stop knop drukken, en de verbinding wordt verbroken.
https://obdev.at/products/littlesnitch-mini/index.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Je kunt gemakkelijk 100 worden,
als je maar alles opgeeft waarvoor je 100 zou willen worden.

-Woody Allen-